#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει plan B;Θέλουμε να πιστεύουμε από βάθους καρδιάς ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, διότι λάθη δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας που διαχειρίστηκαν το μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης που έφερε τη συμφωνία των Βρυξελλών γνωρίζουν εξαιρετικά οικονομικά. Και το κυριότερο: Και οι δύο δεν παίζουν πόκερ με το μέλλον της χώρας.

Επίσης, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική ευφορία για τη συμφωνία –και κανείς δεν πρέπει να τους αδικεί μετά από τόσο σκληρή δουλειά- θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαίρονται γιατί γνωρίζουν και τα καλά και τα κακά που προκύπτουν.

Τα λέμε όλα αυτά διότι τα τελευταία 24ωρα ακούγονται διάφορα κυρίως από το εξωτερικό. Το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν πετύχει η επαναγορά λεφτά γιοκ.

Η Κομισιόν σε επικαιροποιημένη έκθεσή της λέει ότι ίσως χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4 δις ευρώ την περίοδο 2014-2015.

Το IIF και ο Τσαρλς Νταλάρα λένε ότι η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων είναι αβέβαιη. Ακόμη και εντός της Γερμανίας πιστεύουν ότι η λύση αυτή δεν είναι η βέλτιστη αλλά τι να κάνουν, την ανάγκη φιλοτιμία.

Το δε Reuters λέει ότι η επαναγορά θα γίνει με διαφορετικές τιμές ανά ομόλογο. Η Χ. Κλίντον λέει ουσιαστικά στους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι κάνουν ανοησίες, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, η λιτότητα στραγγαλίζει τις χώρες και κινδυνεύει έτσι και η ελληνική οικονομία.

Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που είτε αναφέρουν ότι θα αποτύχει το σχέδιο, είτε είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξα για τις προβλέψεις του Eurogroup σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Ρωτάμε, λοιπόν την κυβέρνηση, επειδή μπορεί να συμβεί κάποιο… ατύχημα και να αποτύχει το βασικό προαπαιτούμενο, δηλαδή η επαναγορά του χρέους: Σχέδιο Β υπάρχει; Έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο μια άλλη διέξοδο σε περίπτωση που στραβώσει όλη αυτή η προσπάθεια για την επαναγορά;

Διότι εδώ δεν παίζουμε, όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Έμειναν ουσιαστικά 14 ημέρες, δύο εβδομάδες για να μπει το νερό στ’ αυλάκι. Και προτού αρχίζουμε να μοιράζουμε το χρήμα σε όσους χρωστά το Δημόσιο, έχει εξασφαλιστεί η δόση μετά την επαναγορά;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Όμως, ακόμη κι έτσι να είναι, πολύ φοβούμαστε ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά σε προσφυγές από μετόχους τραπεζών που δε θα δέχονται αυτή τη φορά την επαναγορά όπως υποχρεώθηκαν να δεχθούν το… εθελοντικό κούρεμα. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν… διαρροές στο πατριωτικό καθήκον που ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι εξαιρετική και στην παρούσα φάση η Ελλάδα δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο, όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η λύση Λαγκάρντ, δηλαδή το κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα είναι η μόνη καλύτερη λύση. Και στο άμεσο μέλλον θα υποχρεωθούν να την υλοποιήσουν. Διότι οι προβλέψεις για την Ελλάδα και για το σχέδιο που αποφασίστηκε βασίζεται σε βάσεις που δεν είναι και τόσο στέρεες. Με τα πλεονάσματα, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αύξηση της κατανάλωσης και την υποχώρηση της ύφεσης μέσω επενδύσεων. Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα αλλά δεν ξέρουμε αν είναι και σίγουρα.

Γι’ αυτό λέμε: Υπάρχει plan B;

 Α.Ψ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Στ. avatar
  Νίκος Στ. 30/11/2012 13:33:38

  Ακόμα δεν έχω καταλάβει, πως από εκεί που όλοι μίλαγαν για κούρεμα του επίσημου τομέα, ξαφνικά η κουβέντα γίνεται για κούρεμα ξανά της Ελλάδας;

  Πριν το eurogroup όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα υλοποίησε τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι η σειρά των ευρωπαίων. Η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είχε αποκλειστικό στόχο το κούρεμα των δανείων της Γερμανίας, των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΚΤ, ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Τώρα πως τα κατάφερε ο μάγκας ο Σόιμπλε και σήμερα συζητάμε μόνο για επιπλέον κούρεμα σε ελληνικά ομόλογα (τραπεζών, ταμείων), είναι απορίας άξιο.

  • rigakisalex avatar
   rigakisalex @ Νίκος Στ. 30/11/2012 14:15:17

   Πολύ σωστή τοποθέτηση, όπως είναι και οι απορίες του άρθρου.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Νίκος Στ. 30/11/2012 14:52:50

   Από τη στιγμή που επιλέχτηκε (κακώς) η επαναγορά χρέους από τον ιδιωτικό τομέα, στόχος είναι τα 60 δις από τα οποία τα 30 δις είναι στα χέρια ξένων funds και τραπεζών και τα άλλα 30 δις στην κατοχή ελληνικών τραπεζών και ταμείων. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, χωρίς την ενεργοποίηση CACs, και εννοείται ότι δε μπορείς να ζητάς μόνο από τους ξένους να συμμετάσχουν ενώ οι Έλληνες θα κάνουν το κορόιδο...

  • Samurai avatar
   Samurai @ Νίκος Στ. 02/12/2012 02:24:28

   Tο plan B έρχεται ματά από το plan A υποθέτω.

 2. Κωνσταντινος avatar
  Κωνσταντινος 30/11/2012 13:49:41

  Εκ του αποτελεσματος, υπηρξε Plan A ;

  • factorx avatar
   factorx @ Κωνσταντινος 30/11/2012 14:14:26

   Εσύ τι λες; δεν υπηρξε; Μονο τσίπρα διαβάζεις;

   • Samurai avatar
    Samurai @ factorx 02/12/2012 02:32:43

    Εάν κρίνουμε από τα φορολογικά νομοσχέδια,θα έλεγα ότι υπήρξε κάποια στιγμή plan A,αλλά το εγκατέλειψαν διότι
    ήταν λίγο τσαπατσούλικο.
    Το plan B λοιπόν (εάν υπάρχει) δε θα είναι τίποτα άλλο από
    από μία προσπάθεια ''σουλουπώματος''της τσαπατσουλιάς του plan A.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/11/2012 13:58:33

  Στην επαναγορά ομολόγων (που είναι κατά κάποιο τρόπο ένας έμμεσος τρόπος "κουρέματος"), δεν γίνεται διάκριση ανάλογα με τον κάτοχο του ομολόγου, άν π.χ. είναι τράπεζα που λειτουργεί εντός Ελλάδος ή εντός Γαλλίας ή άν είναι συνταξιοδοτικό ταμείο Ελλήνων ιδιωτικών υπαλλήλων ή Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων.
  Η αγορά ομολόγων και οι τράπεζες εντός Ευρωζώνης (και παραπέρα) δεν έχουν σύνορα. Ουσιαστικά υπάρχει ένα ενιαίο Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα (όχι μόνον της Ευρωζώνης), μόνον τυπικά είναι Ελληνικό, Ιταλικό, Βρετανικό κτλ. Γι αυτό άλλωστε "φεύγουν" οι καταθέσεις Ελλήνων και πάνε νόμιμα όπου θέλουν.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Θείος 30/11/2012 21:23:30

   Τα κερδοσκοπικά Hedge Funds εκτιμάται πως διακατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατάτι λιγότερο από το 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έπειτα από το PSI του Μαρτίου.

   Θείε πόσο θα ήταν το χρέος αν δεν στηρίζονταν οι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες με εγγυήσεις ...χρέους;

   Τα ασφαλιστικά ταμεία κλείνουν αφού τα ιδιωτικά μαγαζάκια χρηματοδοτούνται για να βγάζουν οι πελάτες τους τα χρήματα έξω και ο κ Στουρνάρας να ευελπιστεί ότι θα ξαναφέρουν 80 δις μέσα...κατά δήλωσή του....

 4. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 30/11/2012 14:30:54

  Το θέμα δεν ειναι να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια ερωτήματα συνέχεια. Ειναι να δίνουμε τροφή με ιδέες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για απτά, αποτελεσματικά και γρήγορα αποτελέσματα. Ολα τα άλλα ειναι ανουσιες φιλολογίες για να βρισκόμαστε σε δουλεια!

 5. TARAMAS avatar
  TARAMAS 30/11/2012 14:32:09

  Στουρνάρας: "Υπάρχει plan b αν δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων." Ας το ελπίσουμε.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2012 14:45:16

  Τελικά σήμερα και ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η έξοδος της Ελλάδας πιθανόν να οδηγήσει σε διάλυση της ΕΕ.
  Να λοιπόν η βάση για την δημιουργία planet B και μάλιστα από ένα Σαμαρά τώρα και όχι από κάποιον Τσίπρα αργότερα!!!

 7. TARAMAS avatar
  TARAMAS 30/11/2012 14:54:07

  Ενώ τι θα έπρεπε να πει για να ψηφίσουν ναι οι βουλευτές, ότι δεν τρέχει κάστανο; Από ποίον planet είστε;

 8. dim avatar
  dim 30/11/2012 14:55:43

  Απορίας άξιο είναι πως ο καθένας διαστρεβλώνει τόσο εύκολα τη πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να ακυρώσει μια προσπάθεια που είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.... Οι ξένες τράπεζες πχ νομίζεις οτι δε θα συμμετάσχουν τελικά? Το μηδενικό σχεδόν επιτόκιο δεν είναι στην ουσία ελάφρυνση χρέους? Η 15ετής περίοδο χάριτος δεν είναι ανάσα? Η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη δεν είναι μείωση χρέους? Η δέσμευση ότι μόλις πετύχουμε πλεονάσματα θα προχωρήσουν και σε άλλη μείωση δεν είναι θετική?

 9. Φανη avatar
  Φανη 30/11/2012 14:59:33

  Αυτο το ειπε ο Σοιμπλε για εσωτερικη καταναλωση της Γερμανιας, για ν αρχισουν σιγα σιγα να προετοιμαζονται οτι καπου θα βαλουν το χερι στη τσεπη [ειναι πιο σφιχτοι οι Γερμανοι κι απ τους Σκωτσεζους].

  Δυστυχως αργησαμε πολυ και εχουν προετοιμαστει πληρως για την τυχον εξοδο μας.Απ την αλλη ειναι σωστο να το παιζουμε εκβιαστες; ειναι παρουσια Ευρωπαικης χωρας αυτη;Βεβαια το χρεος ειναι δυσαναλογα μεγαλο και γονατιζει το λαο μας αλλα μπορει να διαγραφει και με αλλους........τροπους.Ποιοι ειναι αυτοι; να το πω ευγενικα και λεπτα:παγκοσμιες ανακαταταξεις.....

  • blue nile avatar
   blue nile @ Φανη 30/11/2012 17:02:30

   Που το είδες ότι έχουν ετοιμαστεί;
   Έχει υπολογιστεί το πρωτογενές κόστος.
   Όταν χρεωκόπησε η Λίμαν στην Αμερική κάθε μέρα έβγαινε και ένα καινούργιο κονδύλι που έπρεπε να πληρωθεί.
   Κανείς δεν μπορεί να προυπολογίσει με σχετική ακρίβεια το ύψος του ολικού κόστους.

 10. Κάποιος avatar
  Κάποιος 30/11/2012 15:02:01

  Εγώ ήθελα να πω ότι "Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε" αλλά φοβόμουν μην χαρακτηριστώ γκρινιαρης και κακομοίρης. Τα γεγονότα πάντως με επιβεβαιώνουν. Άσε να έρθουν τα λεφτά και μετά τα μοιράζουν....

 11. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 30/11/2012 15:07:16

  Άλλο να ζητάς από κερδοσκοπικά funds και άλλο από ασφ. ταμεία, δε νομίζετε?

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Αιρετικός 30/11/2012 19:10:19

   Καθόλου άλλο δεν είναι, εκτός κι αν θέλουμε να ηθικολογήσουμε για να περνάει η ώρα.
   Γιατί το ξένο fund ή η τράπεζα να δεχτεί το κούρεμα αν οι ελληνικές τράπεζες και ταμεία απέχουν; Πιστεύετε ότι είναι στη δουλειά αυτή για να κάνουν κοινωνική πολιτική στα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας; Λίγος ρεαλισμός δε βλάπτει.

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ TARAMAS 02/12/2012 01:51:48

    Ἀπὸ πότε, ἀγαπητέ, ἔγινε ἡ ἠθικὴ πασατέμπο γιὰ νὰ περνᾶ ἡ ὥρα;

    Αὐτὸ ποὺ μόλις ἀσυγνώστως ἔγραψες νὰ τὸ θυμηθεῖς ὅταν θὰ πᾶς σὲ γιατρὸ καὶ θὰ σὲ ἀντιμετωπίσει... "ρεαλιστικά", δηλαδή, μὲ κριτήρια, hedge fund.

 12. γαλατης avatar
  γαλατης 30/11/2012 15:12:35

  γεμάτος αντιφάσεις...παντού...απλά για να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση

  ενώ γράφεις "Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι εξαιρετική και στην παρούσα φάση η Ελλάδα δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο" μετά παρακάτω λές οτι",η λύση Λαγκάρντ, δηλαδή το κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα είναι η μόνη καλύτερη λύση" Και επίσης ότι "οι προβλέψεις για την Ελλάδα και για το σχέδιο που αποφασίστηκε βασίζεται σε βάσεις που δεν είναι και τόσο στέρεες"...πως είναι δυνατόν όλα αυτά μαζί να συμφωνούν ???και εξαιρετική συμφωνία και ταυτόχρονα οχι σε στέρεες βάσεις.....

 13. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2012 15:15:55

  TARAMAS, συγνώμη για το τυπογραφικό ..δαιμόνιο λάθος! Να και μια φορά που είχες δίκαιο.
  Σε ότι αφορά την προάσπιση του Σόιμπλε, σου προτείνω να κάνεις αίτηση μήπως και σε προσλάβει ως σύμβουλο δημοσίων σχέσεων!

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2012 19:21:55

   Θα προτιμούσε εσένα μάλλον, διότι ισχυρίζεσαι ότι είναι τόσο ειλικρινής που πιστεύει ότι λέει και δεν πολιτικολογεί για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν αυτό που τους ζητά...

 14. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2012 15:20:38

  Το μένος του Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που θα μας είχε ξωπετάξει προ πολλού αν πίστευε έστω και στο ελάχιστο ότι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα για την Ευρωζώνη!!

 15. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 30/11/2012 15:22:21

  Ολες οι συζητήσεις και τα άρθρα τις δυό τελευταίες μέρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου--τα περισσότερα με δόση πεσιμισμού και χαιρεκακίας--μόνο ζημιά κάνουν στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Δεν είναι δυνατόν τις κρίσιμες αυτές ώρες, οι "διάφοροι" ειδικοί και μη, να συμβάλουν με τα γραφόμενά τους στη δημιουργία κλιματος αμφιβολίας.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Νίκος Θ. 01/12/2012 00:53:12

   Αρκει που το αληθινο ραδιοφωνο και οι μεγαλοι δημοσιογραφοι του, αρκει ο Αλεξης και οι συν αυτον, αρκουν οι ηθοποιοι της βουλης , αρκει η ελληνοφρενεια , αρκει ο Πανος και οι συν αυτον να μας ξαναριξουν στην μιζερια . Εδω πλεον θα αρχισουμε να μιλαμε για εθνικο σαμποταζ απεναντι στην εθνικη προσπαθεια αγαπητε Νικο Θ.

 16. Κωνσταντινος avatar
  Κωνσταντινος 30/11/2012 16:10:18

  Αντιθετως, επειδη δε διαβαζω μονο Τσιπρα πιστευω ο,τι δεν υπηρξε Plan A. Και για να ακριβολογω , υπηρξε, και υπαρχει, Plan αλλα με αλλες στρατηγικες.

 17. aris. aold avatar
  aris. aold 30/11/2012 16:31:10

  βρε θείε δεν κατάλαβες τι γίνεται.

  Είχες ένα χρέος σε ιδιώτες.

  Το μεγαλύτερο σιγά σιγά πήγε σε κράτη μέσα από τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις που κατά τον Σόιμπλε δεν μπορούσε να κουρευτεί. Αρα ουσιαστικό κούρεμα ούτε πριν ούτε τώρα μπορεί να γίνει.

  Είχες έναν θεωρητικό πλούτο εσωτερικά μέσα από τα ελληνικά ομόλογα που κράταγαν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

  Μπαίνοντας στο πρηγούμενο PSI αυτός ο "πλούτος¨κουρεύεται και γίνεται δημόσιο χρέος που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων.

  Με το νέο κούρεμα θα πρέπει και πάλι να ξαναδανειστείς για να καλύψεις τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

  Δηλαδή σου μετατρέπουν τον εσωτερικό δανεισμό σε χρέος το οποίο δανείζεσαι από κράτη που ούτε κόβονται αλλά και είναι κάτω από το αγγλικό δίκαιο.

  Μια άλλη αλήθεια θα έλεγαν από έξω ειναι ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είχαν καμία αξία αν χρεοκοπούσες ούτε για τις τράπεζες ούτε και για ασφαλιστικά ταμεία αρά αφού τα κουρεύουμε τι είχαμε τι χάσαμε θεωρητικά.

  Δεν είναι όμως έτσι γιατί απλά δεν σε αφήνουν να χρεοκοπήσεις.

  Αρα τι κάνουν.

  Μέσα από τα διαδοχικά κουρέματα σε βάζουν να κάνεις δημόσιο χρέος ότι ελληνικό ομόλογο κυκλοφορεί που πολλά από αυτά είναι στην ουσία ο πλούτος μικροκαταθετών, μετόχων, μελών ασφαλιστικών ταμείων κοκ δηλαδή αφού δεν θέλουν να σε χρεοκοπήσουν σε βάζουν ποιο πολύ στο χέρια αφού χρειάζεσαι νέα δάνεια και μάλιστα τα μετατρέπουν σε δανεισμό από κράτη.

  Με το κούρεμα σου παίρνουν τα χρήματα που είχες από την μια τσέπη και στα βάζουν από την άλλη με την διαφορά ότι αυτήν την στιγμή δεν είναι πλέον τα δικά σου χρήματα αλλά χρέος.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ aris. aold 30/11/2012 19:17:53

   Μπρε παλικάρι, ούτε δικά σου χρήματα είναι, διότι το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση να τα πληρώσει ούτε μια στο εκατομμύριο, και επιπλέον ότι ομόλογο κουρεύεται σε ξένα χέρια δεν ακολουθεί την διαδρομή που περιγράφεις, άρα πάλι το ελληνικό δημόσιο κέρδος έχει.
   Και πέρα από αυτό, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δε θα κουρευτεί το 2015 (ας πούμε) και το χρέος σε κράτη - ΕΤ;
   Δανεικά κι αγύριστα μας δίνουν, δεν το καταλάβατε ακόμα;

 18. The Camel avatar
  The Camel 30/11/2012 17:16:23

  Το ελληνικό Plan A εξαντλήθηκε στο αιτημα για 2ετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χρονική επιμήκυνση δόθηκε αλλα ήταν κολοβή γιατί μας ανάγκασαν να πάρουμε καθαρά μέτρα λιτότητας ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπροστά το 2013-2014.

  Οι γερμανοί χρησιμοποίησαν ακόμη το ελληνικό αιτημα για επιμήκυνση και την απαίτηση του ΔΝΤ για βιωσιμο χρέος για να μας φορτώσουν διάφορες ρήτρες αυτοματισμού στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

  Κι όλα αυτά για να δώσει η ΕΕ τις δόσεις που θα έπρεπε να λάβουμε απο την στιγμή που εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις με βάση το μνημόνιο του Φεβρουαρίου και τις σημαντικές ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους για να συνεχίσει το ΔΝΤ την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

 19. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 30/11/2012 19:04:55

  Από όσο έχω μελετήσει μέχρι τώρα τα τής επαναγοράς, δεν χρειάζεται Plan B.
  Θέλω να πώ ότι το Plan A θα πετύχει. Τελεία (punkt γερμανιστί)

 20. Φελίζα. avatar
  Φελίζα. 30/11/2012 19:40:34

  Πολύ σωστά.

 21. αργατεία avatar
  αργατεία 30/11/2012 22:43:09

  γιατί δεν ενοποιούμαστε με την Γερμανία να έρθουν οι Βαυαροί να μας διοικήσουν, οπως και τον 19 αιώνα, μπας και απαλλαγούμε από την σαβούρα της ελληνικής πολιτικο-οικονομικο-διανοητικής "ελίτ" αλά μαντάμ σουσού και ξαναστήσουμε την χώρα μας στα πόδια της από την αρχή!:))

  • kapar13 avatar
   kapar13 @ αργατεία 01/12/2012 22:38:39

   Σίγουρα θα αστειεύεσαι.
   Η Βαυαροκρατία (αντιβασιλεία, Όθωνας-Αμαλία κλπ) αποτελεί καραμπινάτο παράδειγμα προς αποφυγή.

 22. αργατεία avatar
  αργατεία 30/11/2012 22:45:53

  ορίστε το Πλαν Β-))) παραπάνω το περιέγραψα-))

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.