#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2013 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο;Του Κώστα Ροδινού

Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και  το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει εάν το πρόγραμμα αυτό οδηγεί στη σωτηρία ή θα επιφέρει  την οικονομική κοινωνική και πολιτική μας εξαθλίωση;

Μέσα σ’  ένα, κατά γενική ομολογία , οδυνηρό περιβάλλον εκδηλώνεται μια  δειλή προσπάθεια ώστε να εμφανισθεί ένα ελληνικό «success story», ό,τι δηλαδή,  η Ελλάδα μπορεί μεν να ανηφορίζει ακόμα την via Dolorosa,  αλλά η …ανάσταση πλησιάζει ή για να επαναλάβουμε το κοινό και τετριμμένο, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και δεν πρόκειται για το ..τρένο που έρχεται κατεπάνω μας.

Δεν αναφέρομαι μόνον στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος  από επαγγελματική υποχρέωση οφείλει να δημιουργεί και να συντηρεί ένα θετικό κλίμα, όσο κυρίως στις έξωθεν προερχόμενες δηλώσεις. Φτάσαμε στο σημείο ακόμα και ο πατριάρχης της λιτότητας, ο πολύς κ. Σόϊμπλε, να βλέπει θετικά σημάδια και βήματα προόδου στην Ελλάδα! Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα;

Η λιτότητα κουράζει…

Η Γερμανικής έμπνευσης λιτότητα,  βάλλεται πλέον πανταχόθεν. Και οι συνέπειες της αγγίζουν ακόμα και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Πληθαίνουν οι φωνές  που ζητούν  χαλάρωση σε πρώτη φάση και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών σε δεύτερη.

Χαρακτηριστική, επί του προκειμένου η δημόσια παραδοχή του Ρομπάϊ, ο οποίος  μιλώντας στην Πορτογαλία είπε ότι:
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καθώς οι χώρες της ηπείρου δείχνουν κόπωση από τα μέτρα λιτότητας».

Παρόμοιο μήνυμα  έστειλε την προηγούμενη μέρα και ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας σε κοινή συνέντευξη με τον  Φ. Ολάντ: «Για μία Ευρώπη που εστιάζει στην εργασία και την ανάπτυξη απέναντι στο μονόδρομο της αυστηρής λιτότητας.»

Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν και η τοποθέτηση, του γνωστού οικονομολόγου του Harvard  K. Rogoff (είναι ο θεωρητικός της λιτότητας του ΔΝΤ που έπεσε έξω λόγω κάποιου λάθους στο excel) που γράφει στους FT:  “.. .οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες για διαγραφή χρεών αντί να συνεχίζουν να τα απορροφούν. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται στο χρέος πρώτης εξασφάλισης των αφερέγγυων χρηματοοικονομικών οργανισμών, στο χρέος των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης και στα ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ. Ειδικότερα για την Ευρώπη, για να υπάρξει ένα λογικό τέλος στην κρίση, θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μία μεγάλη μεταφορά από τη Γερμανία προς την περιφέρεια. Όσο ταχύτερα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο γρηγορότερα η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει το δρόμο προς ένα σταθερό αναπτυξιακό μονοπάτι…» 

Η συζήτηση, λοιπόν, για κάποιο αντίδοτο στη λιτότητα αρχίζει να γίνεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και από τη συζήτηση αυτή, ως τα μεγαλύτερα θύματα, δεν πρέπει να είμαστε απόντες.

Γερμανικές εκλογές

Υπάρχει, όμως, ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικών γεγονότων τα οποία και θα καθορίσουν τις όποιες αποφάσεις.

Κατ’  αρχήν  έχουμε τις Γερμανικές εκλογές τον  Σεπτέμβριο. Η επικράτηση της Μέρκελ  φαντάζει βεβαία, όμως, η Καγκελάριος δεν θέλει να οδεύει προς τη νίκη απολογούμενη και αμυνόμενη. Θα επιθυμούσε, επομένως, να παρουσιάσει στο γερμανικό εκλογικό σώμα κάποια θετικά αποτελέσματα που να το πείθουν για την ηγεμονία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με άλλα λόγια η κα Μέρκελ πολύ θα το ήθελε να υποδυθεί τον σωτήρα της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν αναμένεται κάποια δραματική μετατόπιση της πολιτικής της. Άρα, οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να λένε τα ίδια και θα εύχονται να μη τους «σκάσει» καμιά ύφεση στη μέση του δρόμου.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Το έχω αναφέρει και άλλες φορές, ότι η πραγματική μάχη για την αλλαγή της πολιτικής που έχει επιβάλλει το Βερολίνο, θα δοθεί στην Ιταλία. Η Ισπανία, που επίσης λόγω μεγέθους θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα οδηγείται σε μια πορεία …συμμόρφωσης και κρατιέται με τα δόντια. Όμως, στην Ιταλία θα είναι διαφορετικά. Και γιατί το πείραμα Μόντι απέτυχε, και γιατί το πρόβλημα του χρέους λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και κυρίως γιατί, ο Μπερλουσκόνι που  επανέκαμψε από την πίσω πόρτα στην κυβέρνηση, οικοδόμησε τη πολιτική του «νεκρανάσταση» πάνω στη σφοδρή του αντιδικία με  τις πολιτικές του Βερολίνου.

Ακόμα και αν ο  «καβαλιέρε» δεν αναγκάσει την Κυβέρνηση Λέττα να ξηλώσει μερικά από τα μέτρα που υιοθέτησε ο Μόντι, θεωρείται  απίθανο να δώσει την συγκατάθεσή του στη συνέχιση της λιτότητας.

Και  η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί με «πακέτα» και ακόμα μεγαλύτερη για να εγκαταληφθεί στη μοίρα της  ή να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο

Αλλάζει το κλίμα;

Όσον αφορά στα καθ’ ημάς, θα πρέπει να αναμένουμε μια σχετική ηρεμία μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως το πρώτο εξάμηνο του 2014 όταν και η χώρα μας θα ασκήσει  την Προεδρία της Ε. Ε. Μια προεδρία που θα καταλήξει με τις Ευρωεκλογές, οι οποίες, ενδεχομένως, να αποτελέσουν και την αφορμή για μια αναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού της χώρας.

Το ό,τι κάτι αλλάζει φαίνεται, όχι μόνον από τις διαθέσεις των εταίρων, αλλά  και από την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου  για  πιο έντονη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την επιμονή του  να ταυτιστεί περισσότερο με πτυχές του Κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, διακρίνω έναν έντονο εκνευρισμό στο δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ που τείνει πλέον να αποκτήσει μια συστηματική γκρίνια γιατί βλέπει ότι σε πολλά ζητήματα οι πολιτικές του προτάσεις ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα.

Αυτό το ..αισιόδοξο κλίμα προσπάθησαν να ενισχύουν, κάπως άκομψα είναι αλήθεια, και ορισμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, την βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων ή την έναρξη των «μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», με αιχμή του δόρατος τον ΟΠΑΠ. Οι …πανηγυρισμοί είναι πρόωροι και …επικίνδυνοι, όταν υπάρχει τόση συσσωρευμένη οργή . Γιατί πριν αρχίσουμε να μιλάμε για την ευημερία των….αριθμών, πρέπει να κάνουμε κάτι για τη δυστυχία των ανθρώπων. Μόνον τότε θ’ αρχίσει να αναστρέφεται το κλίμα.

Ελπίδες, σκόπελοι και στοιχήματα

Όμως, παρ’ όλα αυτά  η κατάσταση  παραμένει κρίσιμη με πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.

Πρώτα-πρώτα η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό μπορεί να γίνει με τα ονόματα που κυκλοφορούν. Μάλλον μειδίαμα θα προκαλέσουν, ιδιαίτερα αν υπουργοποιηθούν οι γνωστοί γόνοι. Άρα το πρώτο στοίχημα είναι αν η κυβέρνηση  καταφέρει να διαχειριστεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Δεύτερον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς ..δυσάρεστα απρόοπτα,  μήπως επιτέλους διοχετευτεί κάποια ρευστότητα στην αγορά και πάρει μπρός η μηχανή.

Το τρίτο στοίχημα αφορά στη μείωση κάποιων από τους δυσβάσταχτους φόρους που επιβλήθηκαν την τελευταία τετραετία για να ανασάνουν τα νοικοκυριά μπας και  αντιμετωπίσουν άλλες πιεστικές ανάγκες. Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, που φαίνεται έχει κλειδώσει, είναι θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι αρκετή.

Το τέταρτο στοίχημα έχει να κάνει με το πρόβλημα της θηριώδους ανεργίας. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι εκρηκτική και δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα κατά τα πρότυπα των παλιών stage.

Tέλος, μείζον πρόβλημα αποτελεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση.  Και δεν αναφέρομαι μόνον στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Κάποια διευκόλυνση πρέπει να δοθεί και στους συνεπείς δανειολήπτες! Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά απαιτούνται τολμηρές κινήσεις.

Συμπέρασμα: Από τη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο είναι φανερό ότι οι πολιτικές λιτότητας  εξάντλησαν την όποια χρησιμότητά τους. Είναι αμφίβολο αν έλυσαν πουθενά το πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι  δημιούργησαν στρατιές ανέργων και συρρίκνωσαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο.  Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι, αν την ώρα της συζήτησης, βρεθεί με τη φαρέτρα έτοιμη και μια ισχυρή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 03/05/2013 09:59:15

  Τη λογική του Too big to fail, την είδαμε πως απέτυχε στην περίπτωση της Leeman Brothers. Οπότε, υπό αυτή την έννοια, δεν ελπίζω ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ισπανία.
  Επίσης, προσωπικά, δεν πιστεύω πως είναι κακό να έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Συμφωνώ, πως χρειάζονται και μετρητά για την ανάπτυξη και δανεικά κλπ. Αλλά έτσι όπως τα κάναμε, τι περιμένουμε;

  Τη λύση θα τη δώσουν σίγουρα οι "μεγάλοι" μόλις νιώσουν κι οι ίδιοι τα αρνητικά αποτελέσματα. Το θέμα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι για τα άλματα, ή αν θα είμαστε για ακόμα μία φορά ουραγοί.

  Λυπάμαι, αλλά τα σημάδια δεν δείχνουν πως πάμε προς τα εκεί. Ο διορισμός στον ΟΑΕΔ ενός άσχετου με την εργασία, η τροπολογία (της ντροπής) του ΠΑΣΟΚ που μπήκε σφήνα, η ΜΗ ολοκλήρωση εν έτη 2013 του TaxisNet, τα χαράτσια που πέφτουν το ένα μετά το άλλο, δεν δείχνουν κάποιο θετικό σημάδι...

  • leak avatar
   leak @ tpe 03/05/2013 18:57:26

   Πάντα τοποθετείσαι με κοινή λογική. Ωραίος...

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/05/2013 10:58:31

  "....η κα Μέρκελ πολύ θα το ήθελε να υποδυθεί τον σωτήρα της Ευρωζώνης" .

  Μέ ακάνθινο στέφανο ή εκ φωτός;

 3. ~Μara~ avatar
  ~Μara~ 03/05/2013 11:06:51

  Άχ... αυτές οι έξωθεν προερχόμενες δηλώσεις. Πάντα ύποπτες....
  Για πότε αλλάζουν....

  Αγαπητέ Κώστα, σου εύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ~Μara~ 04/05/2013 09:19:29

   Αγαπητή μου Μάρα,
   αντεύχομαι, επίσης, κάθε καλό.

 4. αργατεία avatar
  αργατεία 03/05/2013 11:57:26

  το να επηρρεάζεται κανείς από τις έξωθεν δηλώσεις είναι δείγμα πολιτικής αφέλειας και επαρχιωτισμού, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες....

 5. blue nile avatar
  blue nile 03/05/2013 12:32:46

  Κύριε Κώστα για ακόμα μια φορά καίριος.
  Οι πολιτικές λιτότητας δημιούργησαν την πανευρωπαική ύφεση η οποία άρχισε ήδη στην ευρωζώνη να μειώνει τη ζήτηση των γερμανικών προιόντων .
  Αν η Γερμανία παραμένει πλεονασματική είναι γιατί παρά τα -44 δις του εμπορικού της ισοζυγίου με την Κίνα, την Ιαπωνία και τις χώρες που της προμηθεύουν ενέργεια, το αντίστοιχο εμπορικό ισοζύγιο με τις ευρωζωνικές χώρες ξεπερνά τα +50 δις.
  Όσο όμως η ζήτηση μειώνεται οι αριθμοί θα αλλάζουν με επίπτωση την αύξηση της ανεργίας στην Γερμανία που έτσι θα πληρώσει ακριβά την Κρίση την οποία η ίδια γιγάντωσε με τις επιλογές της .
  Αν κάποιος λειτούργησε και λειτουργεί πυροσβεστικά στην Κρίση και διατήρησε το βηματισμό της ευρωζώνης έστω και ασθμαίνοντας είναι ο Ντράγκι με το ΟΜΤ.
  Με αποτροπιασμό όμως διάβασα ότι πριν λίγες μέρες η Bundesbank απέστειλε έγγραφο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με το οποίο αμφισβητεί την εκ των κανονισμών της δυνατότητα της ΕΚΤ να υλοποιεί το ΟΜΤ, που αποκλιμάκωσε τις πιέσεις που δέχονταν στις αγορές τα ομόλογα των χωρών του νότου.
  Δηλαδή η Bundesbank μέμφεται τον Ντράγκι που ουσιαστικά έδωσε το σωτήριο φιλί ζωής στο ευρώ...
  Αυτό σημαίνει ότι το λόμπι του μάρκου στην Γερμανία καλά κρατεί και διαρκώς κερδίζει έδαφος.

  http://e-parembasis.blogspot.gr/2013/04/bundesbank.html

  Δυστυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει ήδη αποτύχει.
  Το τεράστιο ποσό των 30 δις που θα το πληρώσουμε όλοι μας ως Έλληνες φορολογούμενοι , θα καλύψει την εφάπαξ ζημιά που έπαθαν οι τράπεζες από το PSI . Δεν μπορεί όμως να καλύψει την τρύπα των κόκκινων δανείων που διαρκώς αυξάνονται λόγω της ύφεσης.
  Οπότε στην πραγματική οικονομία οι καραχρεωκοπημένες τράπεζες από ευρώ δεν θα ρίξουν ούτε σέντι...
  Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί κατά 30 δις χωρίς κανένα πραγματικό όφελος !
  Προσθέστε σε αυτά τις εξελίξεις μετά την κυπριακή τραγωδία θα επιφέρουν μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τις χώρες του νότου προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα.
  Αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω που καταλήγουμε;
  Στην Ευρώπη η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και παρόλο που κάποιοι περιμένουν αλλαγή της πολιτικής στάσης της Γερμανίας μετά τις εκλογές μάλλον θα δούμε τους τραπεζίτες της Γερμανίας να κάνουν αυτό που θέλουν αποδομώντας μεθοδικάτην Ευρωζώνη. Με ότι αυτό συνεπάγεται για μας τους νότιους...
  Στην Ελλάδα να απέχουμε πολύ μακρυά από οποιασδήποτε μορφής σταθεροποίηση και τα πράγματα στην πραγματική οικονομία να επιδεινώνονται από μήνα σε μήνα με την ανεργία να πλησιάζει το 30% , την πτώση του ΑΕΠ στο 26%, με την σιγουριά ότι θα έρθει ένα νέο κούρεμα, με δεδομένη την απώλεια της τραπεζικής πίστης το μόνο που κρατάει τη χώρα να λειτουργεί είναι η βούληση των Ευρωπαίων να διατηρούν έστω και κουτσά στραβά το σύστημα σε μια χώρα που βουλιάζει.
  Είναι φανερό ότι ούτε και η ίδια η κυβέρνηση δεν περιμένει κανένα είδους βελτίωση με όσα εφαρμόζει.
  Αγοράζει πανάκριβα χρόνο μέχρι τις Γερμανικές εκλογές προσδοκώντας μετά από αυτές την βελτίωση των συνθηκών.
  Αν όμως τελικά η Γερμανία δεν αλλάξει τότε η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει τον λάθος δρόμο και ακόμα χειρότερα δεινά μας περιμένουν.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ blue nile 03/05/2013 20:15:01

   1) Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΖ ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Φεβρουάριο, ως συνέχεια της εκπληκτικής επίδοσης του 2012 που σου είχα αναφέρει σε άλλο σχόλιο. Το Φλεβάρη οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι στα +3 δις ευρώ και ήταν στα +10,4 δις ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΖ είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο. Το αναγκαστικο πέρασμα της Κίνας σε εμπόρικο έλλειμμα (Μάρτιος 2013) αυξάνει τις προσδοκίες εξωστρέφειας της ΕΖ. Δεν υπάρχει χώρα της ΕΖ (εκτός Λουξεμβούργου) που να μη βελτιώνει τις εποδόσεις της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι η ύφεση/ανεργία πλήττει -αποκλειστικά- τους εσωστρεφείς κλάδους με αποτέλεσμα η απομόχλευση να είναι πιο γρήγορη.
   2) Τα CLPs των τραπεζών έχουν υπολογιστεί ως τον Δεκέμβριο του 2014, αρκετά ικανοποιητικό και ασφαλές διάστημα και με μια αρκετά συντηρητική εκτιμώμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό, το δέλεαρ των warrants είναι αρκετά ικανοποιητικό αν αναλογιστούμε δε και την -σχεδόν- σίγουρη άνοδο της αξίας των τραπεζικών μετοχών. Τέλος, η αρκετά σημαντική επιστροφή καταθέσεων έχει μειώσει αρκετά την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, μειώνοντας -παράλληλα- το χρηματοδοτικό τους κενό.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 02:12:45

    Διάβασες νομίζω παραπάνω τα καλούδια της Bundesbank.
    H οποία δεν σταμάτησε μόνο εκεί αλλά αποπήρε τον Ντράγκι που παλεύει να χαμηλώσει τα επιτόκια.
    Λίγο πολύ οι Γερμανοί φίλοι μας είπαν ότι μπορεί μια γερμανική επιχείρηση να δανείζεται με 2% και η αντίστοιχη ελληνική, ισπανική ή ιταλική με 7% .
    Γιατί πρέπει όμως αυτό να αλλάξει;
    Μετά από αυτά και το ότι έγινε στην Κύπρο αλήθεια περιμένεις να διατηρηθεί το ευρω για πολύ καιρό ακόμα;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ blue nile 04/05/2013 09:27:06

   Καλημέρα, Βlue Nile,
   Θα συμφωνούσα για την παρατήρηση σου σχετικά με τον Ντράγκι.
   Οσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρά τα απίθανα λάθη, που έγιναν σε πολλές περιπτώσεις και τις ευθύνες Προβόπουλου, ας περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο.
   Για το αν η Κυβέρνηση αγοράζει χρόνο και μάλιστα πανάκριβα. Το "πανάκριβα" θα κριθεί κάπως αργότερα.
   Το να αγοράζει χρόνο στην παρούσα συγκυρία δεν το θεωρώ κατ' ανάγκη αρνητική εξέλιξη.
   Ομως, εκτίμησή μου είναι ο,τι οι πολιτικές λιτότητας οδεύουν προς το τέλος του.
   Το τι θα τις αντικαταστήσει είναι το ζητούμενο, όπως, και το εάν η χώρα μετά τις Γερμανικές εκλογές θα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στις εξελίξεις.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Κώστας Ροδινός 04/05/2013 10:47:05

    Κύριε Κώστα καλημέρα.

    Ούτε και εγώ θεωρώ την εξαγορά χρόνου , ακόμα και με υψηλό κόστος, ως κάτι το αρνητικό.
    Η λογική λέει ότι καλύτερα να ταλαιπωρηθούμε λίγους μήνες ακόμα και να είμαστε μέρος μιας συνολικότερης ευρωπαικής λύσης, της οποία η ημερομηνία αναγκαστικά μετατίθεται μετά τις Γερμανικές εκλογές.
    Το μεγάλο μου πρόβλημα όμως ή η μεγάλη απορία μου αν θέλετε, είναι το αν τελικά θα συναινέσει η Γερμανία σε κάτι τέτοιο.
    Με τα μέχρι τώρα ουσιαστικά δεδομένα και όχι με κάποιες προεκλογικές άναρθρες κραυγές βλέπουμε ότι οι γερμανικές πρωτοβουλίες έχουν βάλει την ευρωζώνη σε τροχιά αποσύνθεσης.
    Η μη επίτευξη της τραπεζικής ενοποίησης, που είχε ως απότοκο τη νέα κυπριακή τραγωδία και τη μεγιστοποίηση της ανασφάλειας των καταθετών στις προβληματικές χώρες, σχεδόν αρκεί από μόνη της να τινάξει στον αέρα τα πάντα.
    Και το πολύ παράξενο είναι ότι αντί οι Γερμανοί ιθύνοντες ή ο Ντάισελμπλουμ να προσπαθούν να ηρεμήσουν την κατάσταση, προβαίνουν διαρκώς σε δηλώσεις για επικείμενα κουρέματα καταθέσεων, που στέλνουν το μήνυμα ότι κανείς πολίτης ελλειμματικής χώρας δεν πρέπει να αφήσει τις καταθέσεις του στις εγχώριες τράπεζες αλλά θα πρέπει να τις κατευθύνει βορειότερα.
    Με δεδομένη την άρνηση της Γερμανίας για κοινοποίηση του ευρωπαικού χρέους, κάτι που θα ήταν εφικτό με το ευρωομόλογο και τους Γερμανούς τραπεζίτες να θέλουν να απαλλαγούν από τον ευρωπαικό έλεγχο και να γεμίσουν τα ταμεία τους με πανευρωπαικές αποταμιεύσεις κάτι που αναπόφευκτα θα γίνεται όσο ταλαντώνεται επικίνδυνα ευρωζώνη, πόσο πιθανή θα είναι μια κατά 180 μοιρών αλλαγή στάσης της Γερμανίας;
    Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα γίνει με μας σε τέτοια αποφράδα περίπτωση;
    Γιατί μην ξεχνάμε ότι παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορέσει έστω και να επιβραδύνει την συρρίκνωση της κοινωνικής οικονομίας πόσο μάλλον έστω να την σταθεροποιήσει.
    Η απίστευτη περιπέτεια της εσωτερικής υποτίμησης μας έχει πλήξει ανεπανόρθωτα, γιατί με τους μισθούς να πέφτουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις τιμές των προιόντων αντί να πέφτουν να ανεβαίνουν, περιορίστηκε δραματικά η κατανάλωση.
    Όσο για τις τράπεζες όλα συντείνουν στο ότι δεν θα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης. Και στο γεγονός ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα παρέχουν μετά ρευστότητα στηρίχθηκε πολύ στους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση. Όπως γράψατε βέβαια και εσείς ας δούμε μέχρι το φθινόπωρο...
    Εύχομαι όλα τα παραπάνω να μην ισχύσουν...
    Καλή Ανάσταση κύριε Κώστα.
    Καλή Ανάσταση σε όλους!

 6. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 03/05/2013 13:16:26

  Ἀγαπητέ Κώστα καλημέρα καί Καλή Ἀνάσταση!
  Ὅταν κάποιος πάσχει ἀπό καρκίνο καί ὁ γιατρός τοῦ χορηγεῖ ἀσπιρίνες,τότε δέν περιμένει πολλά,παρά νά ἐλπίζει σέ ἕνα ἤσυχο ταξίδι..
  Ἔτσι μοιάζει καί ἡ μείωση,ὅπως λές,ὅτι ἀτοιμάζεται στό ΦΠΑ τῆς ἐστίασης.
  Ὅταν πάρα πολλοί Ἕλληνες τά βγάζουν ἴσα ἴσα γιά νά φᾶνε στό σπίτι,δέν θά τούς νοιάξει ἰδιαίτερα ἄν θά μειωθεῖ τό ΦΠΑ.. Εἶναι ἀναγκαῖο μέτρο γιά τόν τουριστικό κλάδο,ἀλλά πρέπει νά συνοδευτεῖ καί ἀπό ἄλλα ἀνακουφιστικά μέτρα.Ὅπως γιά παράδειγμα νά ἐπανεξεταστεῖ τό θέμα τοῦ ἀφορολογήτου στή δήλωση εἰσοδήματος.
  Τέλος,θά ἤθελα νά ἤξερα τί θετικό ἀντίκτυπο θά μποροῦσε νά ἔχει γιά ἐμᾶς,στή θέση πού βρισκόμαστε,ἡ μείωση τῶν ἐπιτοκίων τῆς ΕΚΤ;

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Κυθήριος Τ. 03/05/2013 19:59:05

   Η Γερμανια ΔΕΝ αλλαζει. Αρα?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κυθήριος Τ. 04/05/2013 09:32:21

   Καλημέρα Κυθήριε και καλή Ανάσταση...
   Η μείωση στο ΦΠΑ εστίασης δεν θα κάνει...θαύματα.
   Μπορεί, όμως, να σηματοδοτήσει την αναστροφή του κλίματος και κυρίως να αποτελέσει το εφαλτήριο για ελάφρυση της φορολογικης καταιγίδας των τελευταίων ετών.
   Οσον αφορά στη μείωση των επιτοκίων, (και η απειλή Ντράγκι για αρνητικά επιτόκια) πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο μια προσπάθειας ώστε να πειστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.
   Παράλληλα, εννοείται ο,τι όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δούν τις δόσεις τους να μειώνονται κάπως.

 7. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 03/05/2013 13:42:14

  1.
  Η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική είναι η μόνη λύση για την επιβίωση της Ευρώπης μεσοπρόθεσμα. Και δεν εννοώ ως ΕΕ, αλλά ως γενικότερα ως εθνικός και κοινοτικός παραγωγικός χώρος.
  Δεν πρόκειται για καπρίτσιο της Μέρκελ, ούτε για νεοφιλελεύθερη επιλογή. Πρόκειται για ιστορική αναγκαιότητα στα πλαία του νέου διεθνούς καταμερισμού εργασίας.
  2.
  Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ξεπεράσει την κρίση μόνο με πολιτική σταθερότητα.
  Πώς αυτό θα επιτευχθεί;
  Είναι απλό. Αρκεί να το θέλουν. Ο Σαμαρας και η ΔΗΜΑΡ μπορούν να το επιτύχουν. Τον κύριο ρόλο τον έχει ο Σαμαράς. Πρέπει να κάνει στην ΝΔ την υπέρβαση για την οποία μιλούσε με την ΠΟΛΑΝ. Εκτιμώ ότι το επιδιώκει και ότι θα πετύχει.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Μανιάτης 03/05/2013 14:59:29

   Ασφαλως και τα ελλειμματα πρεπει να κλεισουν. Αλλα αυτα τα σικατα περι "διεθνους καταμερισμου εργασιας" αστα για τους αφελεις. Η Κινα εξαγει σε ολους τους αναπτυγμενους με τα ορθανοικτα οικονομικα συνορα (εχοντας σκοτωσει ολη την παραγωγη στην χωρα τους απο την ελλειψη προστασιας της εγχωριας παραγωγης ακριβως λογω των ανοικτων συνορων) και η Κινα σπαταλα δις σε επιδοτησεις πχ.για να κανει και τους εφοπλιστες τις πρωτους, εχει χιλιαδες δασμους και ποσοτικους περιορισμους (quotas) στις εισαγωγες, ακομη και σε (ακου να παθεις!) κινηματογραφικες ταινιες (!!!!) για να προστατευσει την εγχωρια δημιουργια ταινιων! Δηλαδη η Κινα εξαγει στους ηλιθιους με τα ανοικτα συνορα αλλα συγχρονως επιδοτει και προστατευει ο,τι μπορει να παραγει αυτη και εισαγει μονο οτι πραγματικα δεν μπορει να παραγει. Τα ιδια λιγο-πολυ και σε Ινδια, Βραζιλια, Τουρκια και ολες τις υπολοιπες αναπτυσσομενες οικονομιες. Και θες να μου πεις οτι οι αναπτυγμενες χωρες της ΕΕ και τη Β.Αμερικης με τα ορθανοικτα οικονομικα συνορα θα γλυτωσουν απο αυτο; Ειναι ο απολυτος Αρμαγεδων, δεν θα μεινει κολυμπηθροξυλο! Κι αυτο για να ευχαριστησουμε τις εταιρειες που εχουν αφησει μονο τις εδρες εδω και για να χαμογελανε οι φιλελευθεροι που βλεπουν οικονομικη ελευθερια; Αμεσα ενα πολυ πιο αυστηρο εμπορικο μοντελο απο αυτο της Κινας πρεπει να εφαρμοσουν οι αναπτυγμενοι για να επιβιωσουν μεσοπροθεσμα. Να αναγκασουν σε παραγωγη στις χωρες τους ο,τι εισαγεται απ' εξω και μπορει να παραχθει εσωτερικα με προστασια απο τον διεθνη ανταγωνισμο και μονο αυτα που δεν μπορουν να παραγουν με τιποτα (πχ.πετρελαιο) να εισαγουν. Αυτο απο χθες επρεπε να εφαρμοσθει.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 03/05/2013 20:31:21

    Η Τουρκία έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, εξεπλάγην όταν το διάβασα το αντίθετο στο σχόλιό σου. Η Βραζιλία έχει εμπορικό έλλειμμα που αγγίζει το 2,4% του ΑΕΠ. Η Ινδία ακόμα χειρότερες επιδόσεις αγγίζοντας το -5,1% για το 2012. Η Κίνα το Μάρτιο παρουσιάσε εμπορικό έλλειμμα 884 εκ. δολαριών, αλλά εντάσσεται σε μια προσπάθεια γενικότερης εξισορρόπησης. Η ΕΖ σύμφωνα με τη eurostat, το διάστημα Ιαν-Οκτ 2012, αύξησε τις εξαγωγές στις ΗΠΑ κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο 9%. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 7% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%. Σε σχέση με την Ιαπωνία, οι εξαγωγές των 17 αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8%. Το Φεβ. 2013 το εμπορικό πλεόνασμα των 17 αυξήθηκε κατά 10,4 δις έναντι στόχου 3 δις ευρώ, και μάλιστα με την ηγέτιδα Γερμανία να παρουσιάζει πτώση εξαγωγών σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Δεν υπάρχει χώρα στην ΕΖ (πλην Λουξεμβούργου) που να μη βελτιώνει το εμπορικό της ισοζύγιο θεαματικά καθώς η ύφεση/ανεργία πλήττει τους εσωστρεφείς κλαδους, ενισχύοντας τους εξωστρεφείς και την ανταγωνιστικότητα της ΕΖ.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/05/2013 14:12:03

     Δεν είπα ότι η Τουρκία δεν έχει εμπορικό έλλειμμα, είπα ότι προστατεύει την εγχώρια παραγωγή της, κάτι που είναι μονόδρομος (μιας και είναι σικ αυτοί οι μονόδρομοι) αν οι αναπτυγμένες χώρες θέλουν να διατηρήσουν ο,τι παραγωγή τους έχει απομείνει.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 07/05/2013 15:38:19

      Ανέφερα αρκετά παραδείγματα, αλλά η επικέντρωσή σου στο παράδειγμα της Τουρκίας με βολεύει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με το trading economics η Τουρκία το 2001 είχε 2% εμπορικό πλεόνασμα, το 2003 έλλειμμα 2,5%, το 2008 έλλειμμα 5,9%, τ0 2011 έλλειμμα στο 9,9% του ΑΕΠ και πέρσι έπεσε στο 7,5% περίπου εξαιτίας της πώλησης πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν, φέτος παρά τα τερτίπια θα προσεγγίσει το 8,4%. Σκέψου να μην την προστάτευαν την εγχώρια παραγωγή...

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 07/05/2013 17:45:15

      Αυτό σκέφτομαι και με τρομάζει. Όμως, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εννοείς, όχι εμπορικό.

   • MCA avatar
    MCA @ Φοιτητης 04/05/2013 13:21:01

    ....''ηλιθιους με τα ανοικτα συνορα''....Σωστός!!

  • cresswell avatar
   cresswell @ Μανιάτης 03/05/2013 15:15:28

   Το σχόλιο σου μοιάζει με ημερήσια διαταγή.

   jawohl herr kommandant! λοιπόν ....

   Είναι προφανές πως τα έχεις τακτοποιημένα στο μυαλό σου, άσχετα αν η ζωή γύρω σου τα διαψεύδει παταγωδώς.

   Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ cresswell 03/05/2013 21:35:43

    Καλή Ανάσταση.
    Δυστυχώς, η ζωή δεν διαψεύδει το σενάριο.

    • blue nile avatar
     blue nile @ Μανιάτης 04/05/2013 02:26:44

     Σωπάτε ρε παιδιά.

     Γιατί να διαλυθεί η μεσαία τάξη της Ευρώπης;
     Μήπως για να οργιάζουν οι τραπεζίτες;
     Οι οποίοι πήραν μέχρι τώρα πέντε τρις από το 2008 και μετά από την ΕΚΤ .
     Που αν είχαν διατεθεί άλλα τόσα για ανάπτυξη θα είχαμε καταφέρει σημαντικό πλήγμα κατά της Κρίσης.

     Αλλά δεν λέτε τα αυτονόητα.
     Κάποιοι ευθύνονται για την Κρίση του 2008.
     Και τελικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Κρίση αυτοί ούτε που αγγίζονται ενώ την Κρίση την πληρώνουν οι λαοί.
     Ακόμα και αυτοί οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα υποφέρουν διπλασιασμό της ανεργίας τους με τα υφεσιακά δεδομένα που σχηματίζονται στις νοτιοευρωπαικές χώρες.
     Που στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίνε και τίποτα...

     Η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκεντρώνει τους πόρους που συγκέντρωνε γιατί φταίει η Κρίση του 2008 και οι λιτότητες.
     Πότε η Ευρώπη βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση;
     Πριν αρχίσει ο μνημονιακός χωρός ή τώρα;

 8. panos avatar
  panos 03/05/2013 17:46:33

  Mε τις φοροεπιδρομες να μην εχουν τελειωμο,η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων ειναι αναποφευκτο να αποτυχει,γιατι πολυ απλα και τα 'κοκκινα' δανεια θ' αυξηθουν και οι καταθεσεις θα μειωθουν κι αλλο,κατι που σημαινει οτι πολυ συντομα καποιες τραπεζες θα χρειαστουν επιπροσθετα κεφαλαια..Και απο που θα τα βρουν;..Απο τωρα και μεχρι τις ευρωεκλογες τον Μαιο του 2014 θα κριθει το μελλον της χωρας..Η σταση της Μερκελ μετα την πιθανοτατη επανεκλογη της και τ' αποτελεσμα των ευρωεκλογων θα καθορισουν αν θα μεινουμε στο ευρω η αν θα επιστρεψουμε στο εθνικο νομισμα..Κι,ισως,οι ευρωεκλογες αποκτησουν το χαρακτηρα του δημοψηφισματος που ειχε στο μυαλο του ο ΓΑΠ..Καλη δυναμη σε ολους μας..

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/05/2013 19:53:45

  Οχι δεν υπάρχει σενάριο αισιοδοξίας φίλε Κώστα.
  Οχι επειδή δεν σταθεροποιείται η κατάσταση ή επειδή στα χαρτιά εμφανίζονται πλεονάσματα πρωτογενή ...όταν ΟΑΕΕ έχει ήδη τρύπα ίση με το 50% πρωτογενές πλεόνασμα.
  Οχι γιατί κόσμος κυνηγά την επιβίωση από τη διαβίωση σε κάδους απορριμάτων αδιαφορώντας για το ...ΦΠΑ
  Οχι γιατί η φορολογία επί πλασματικών εσόδων και ο πραγματικός πληθωρισμός στο ράφι σε αντίθεση με της ΕΛΣΤΑΤ έχει συντρίψει το διαθέσιμο εισόδημα των 500 € για όσους είναι προνομιούχοι και εργάζονται και πληρώνονται.
  Οχι γιατί είμαι ...γκρινιάρης και ιδιότροπος.
  Απλά γιατί προσκαλώ οποιονδήποτε πολιτικό χωρίς κάμερες να περπατήσει μαζί μου:
  -να πάμε στο ΕΑΜ κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα ναρκωτικά
  -να πάμε στη Στουρνάρι παλεύοντας να αποφύγουμε τους πακιστανούς που πουλούν τσιγάρα εφορμώντας σε κάθε κόκκινο φανάρι
  -να περπατήσουμε Σταδίου Αθηνάς και πίσω από την Αγορά παλεύοντας με μαύρους ντήλερ ...ονείρων ουσιών και σεξ
  -να πάμε Πειραιώς και να δούμε το πάρκο των ναρκομανών
  -να πάμε Πέραμα Κοκκινιά Περιστέρι Νίκαια όταν τελειώνει η λαϊκή και να δούμε το καραβάνι των σκυφτών που σαρώνουν το οδόστρωμα
  -να πάμε στον ΟΑΕΔ να δούμε τα μάτια στην ουρά της απελπισίας
  -να δούμε και να ακούσουμε σιωπηλά τις συζητήσεις και τους μονολόγους της απόγνωσης
  -να δούμε όχι τα νούμερα του ΓΛΚ μόνο αλλά τις λίστες των αυτοκτονιών
  κλ ...πολλά
  Πωλήθηκε ο ΟΠΑΠ. 18 δις οι προσδοκίες από τον Τουρισμό.Πρωτογενές πλεόνασμα. κλ...πολλά
  Μα ο μισθός είναι στην τσέπη 400 € αν δουλεύεις διαθέσιμα.
  & η μεγαλύτερη τρομοκρατία; το ταμείο στο super market; ή ο κλειστός φάκελος της ΔΕΗ; ή τα μάτια των παιδιών; ή οι ερωτήσεις τους;ή οι ανύπαρκτες απαντήσεις στα βουβά μάτια τους;
  Για να υπάρξει αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει στόχος, ελπίδα, όνειρο που θα εμπνεύσει και όχι ο Γολγοθάς της καθημερινότητας.

  Αισιοδοξεί όποιος σχεδιάζει όχι ο τρομοκρατημένος πολίτης που δεν μπορεί να φάει να περπατήσει και να ανασάνει στην πόλη του.
  Αισιοδοξεί όποιος μπορεί να ονειρεύεται και όχι αν τα νούμερα ....πάνε καλά.
  Αισιοδοξεί όποιος με τα όνειρά του ανοίγει πανιά και όχι όποιος συμπορεύεται με το εχθές. Αν το αισιόδοξο σενάριο πχ είναι ο Βενιζέλος να στηρίζει να νομοθετεί και να μιλά προτιμώ το απαισιόδοξο....γιατί η μνήμη δεν συμβαδίζει με τη λήθη.
  Αν δεν δω Πρωθυπουργούς και Υπουργούς, Νομάρχες και Δημάρχους, Δ/ντες και Υπαλλήλους, Ιδιώτες και Επώνυμους, εκεί που πρέπει και η Νέμεσις ορίζει τότε τι να αισιοδοξώ; Με υλικά του χθες την ίδια μάντρα έχεις.
  Για αυτό δεν αισιοδοξώ. Γιατί οι περισσότεροι από όσους νουθετούν δεν θα έπρεπε ούτε να μιλούν.

  Καλή Ανάσταση ως Αναγέννηση.

  Χρόνια Πολλά στην παρέα με υγεία το τελευταίο ακροπύργιο της ελπίδας.

 10. cp avatar
  cp 03/05/2013 19:55:27

  Λάθη στο excel ειναι για αφελείς. Σε οργανωμένο σύστημα δεν γίνονται.
  Εκανα για λογαριασμό εταιρείας ,που είμουν στέλεχος επί σειρά ετών , μια προσφορά για έργο στον κόλπο.Το έργο είχε πολλά εργατικά. Προσδιόρισα το ημερομίσθιο με τιμές βιετναμέζων εργατών . Οι κινέζοι έδωσαν μια προσφορά 50% κάτω. Πώς βγήκαν ?
  Εφεραν καταδικασμένους ,που ζούσαν σε κοντέινερ 12-15 άτομα.Τους πλήρωναν μονο το φαγητό ! Δηλαδή δούλοι !
  Τέλος όπως υπήρξε η απάτη της σύγκλισης υπάρχει και η απάτη της ανάκαμψης.
  Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση Κε Κώστα και και σε όλους,

 11. B.Q avatar
  B.Q 03/05/2013 22:10:07

  Υπάρχει βεβαίως και αισιόδοξο σενάριο. Το εξής :
  Προφητικό - Οδυσσέας Ελύτης
  '' ......-Βλέπω ψηλά, μες στους αιθέρες, το Ερεχθείο των Πουλιών. Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ’ ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου. Αλλά πριν, ιδού, θα περάσουν γενεές το αλέτρι τους πάνω στη στέρφα γης. Και κρυφά θα μετρήσουν την ανθρώπινη πραμάτεια τους οι Κυβερνήτες, κηρύσσοντας πολέμους. Όπου θα χορτασθούνε ο Χωροφύλακας και ο Στρατοδίκης. Αφήνοντας το χρυσάφι στους αφανείς, να εισπράξουν αυτοί τον μιστό της ύβρης και του μαρτυρίου. Και μεγάλα πλοία θ’ ανεβάσουν σημαίες, εμβατήρια θα πάρουν τους δρόμους, οι εξώστες να ράνουν με άνθη τον Νικητή. Που θα ζει στην οσμή των πτωμάτων. Και του λάκκου σιμά του το στόμα, το σκοτάδι θ’ ανοίγει στα μέτρα του, κράζοντας: εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
  -Βλέπω τους Στρατοδίκες να καίνε σαν κεριά, στο μεγάλο τραπέζι της Αναστάσεως.
  -Βλέπω τους Χωροφυλάκους να προσφέρουν το αίμα τους, θυσία στην καθαρότητα των ουρανών.
  -Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών.
  -Βλέπω τις κανονιοφόρους του Έρωτα. Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει. Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου. Αλλά πριν, ιδού, θα στενάξουν οι νέοι, και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει. Κουρεμένοι κατάδικοι θα χτυπήσουν την καραβάνα τους πάνω στα κάγκελα. Και θα αδειάσουν όλα τα εργοστάσια, και μετά πάλι με την επίταξη θα γεμίσουν, για να βγάλουνε όνειρα συντηρημένα σε κουτιά μυριάδες, και χιλιάδων λογιών εμφιαλωμένη φύση. Και θα ‘ρθουνε χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στη γάζα. Και θα ‘χει καθένας τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας. Και θα ‘ναι τα πράγματα μέσα του κιόλας ωραία ερείπια. Τότε, μην έχοντας άλλη εξορία, που να θρηνήσει ο Ποιητής, την υγεία της καταιγίδας από τ’ ανοιχτά στήθη του αδειάζοντας, θα γυρίσει για να σταθεί στα ωραία μέσα ερείπια. Και τον πρώτο λόγο του ο στερνός των ανθρώπων θα πει, ν’ αψηλώσουν τα χόρτα, η γυναίκα στο πλάι του σαν αχτίδα του ήλιου να βγει. Και πάλι θα λατρέψει τη γυναίκα και θα την πλαγιάσει πάνου στα χόρτα καθώς που ετάχθη.Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση, και θα σπείρουνε γενεές στους αιώνες των αιώνων!''

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ B.Q 04/05/2013 00:41:30

   https://www.youtube.com/watch?v=5ciRXbN6HAc&feature=youtube_gdata_player

   • B.Q avatar
    B.Q @ DebbyTant 05/05/2013 19:47:42

    ''Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!''
    '' Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.''
    Νίκος Καζαντζάκης

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 03/05/2013 22:22:59

  Ο όρος αυτός είναι σαφής και εκφράζει συμπυκνωμένα τα συντελούμενα, όπως τα περιγράφεις.
  Σημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να ενεργεί ως Μητρόπολη και να απομοιζά την Περιφέρεια ή να κρύβεται πίσω από τις ΗΠΑ που αναλαμβάνουν να κάνουν την βρώμικη δουλειά.
  Πού στηρίζεται, πιστεύεις, το μεταπολεμικό βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης;
  Η διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλάζουν. Όλοι διεκδικούν το μερίδιό τους.
  Η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκεντρώνει πλέον τους πόρους που συγκέντρωνε.
  Πρέπει να προσαρμοστεί. Σε αυτή τη διαδικασία πολλοί, όπως η παραδοσιακή μεσαία τάξη, θα πληρώσουν ακριβά.
  Η Αριστερά, αντί να κενολογεί οφείλει να δει τι διαδραματίζεται.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Μανιάτης 04/05/2013 00:36:12

   Βλεπει η Αριστερα γιαυτο τα λεει αυτα. Σεις τοχετε κρυφο καμαρι.
   Ο χρονος ομως θα δειξει το ονειρο το απατηλο. Και τοτε

 13. cp avatar
  cp 04/05/2013 09:47:57

  Υπάρχει και το αιοσιόδοξο σενάριο όπως το προβλέπει ο πρ.Πρόεδρος της Moody's :Ο κ. Μαχόνι τονίζει ότι «οι περιφερειακές χώρες τελικά πρέπει να βγουν από το ευρώ και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα τους πάρει μια πενταετία. Οι περιφερειακές χώρες θα βγουν από το ευρώ ανάλογα με τα προγράμματά τους, που θα καθοδηγούνται από τα σπρεντ των ομολόγων και τη φερεγγυότητα τον τραπεζών. Όσο η τρόικα επιμένει στις πολιτικές αποπληθωρισμού, δεν υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη. Μια έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ άσχημη. Αλλά γιατί να έχουμε παρατεταμένη ύφεση πριν από τη μέρα της εξόδου αν η έξοδος είναι αναπόφευκτη;».

  Τέλος ο κ. Μαχόνι εκφράζει την άποψη ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έπρεπε να κρατικοποιηθούν.

  «Δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τράπεζες αν είναι να ανήκουν στο κράτος για την επόμενη δεκαετία. Όσο περισσότερες τράπεζες υπάρχουν, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες για διασώσεις και προσωπικές ενέργειες των διοικήσεων που οδηγούν σε κατάχρηση».

 14. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 16:01:15

  Καταρχάς, οι αποδόσεις των ιταλικών και ιρλανδικών διετών ομολόγων είναι κάτω από τα επίπεδα του 1993(!!). Η Γαλλία πριν 2 μέρες βγήκε με δεκαετές και πέτυχε ιστορικό χαμηλό από τότε που εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Ακόμα και η Ελλάδα, αν έβγαινε σήμερα στις αγορές θα δανειζόταν με ένα επιτόκιο γύρω στο 9%(!!). Πέρσι το καλοκαίρι ήταν πάνω από 30%. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τη διαφορά επιτοκίων τα έχουμε πει και άλλη φορά. Η κριτική των Γερμανών στις τελευταίες κινήσεις Ντράγκι είναι απόλυτα σωστή. Δεν υπάρχει εμπορικά πλεονασματική χώρα, όπως η Γερμανία, που να έχει χαμηλά β.π.ε. καθώς αυξάνεται ανησυχητικά η μόχλευσή της. Η ΚΤ της Κίνας καθορίζει το β.π.ε. της στ0 6%, της Ρωσίας στο 8,25%, της Ν. Κορέας στο 2,75%. Όσο αντιδημοφιλές και είναι αυτό που λέω, η Γερμανία σε αυτό έχει δίκιο. Υπάρχουν άλλα πράγματα που θα έλυναν το πρόβλημα της ρευστότητας/χρηματοδότησης των επιχειρήσεων των ''προβληματικών'' χωρών και ο Ντράγκι διστάζει να κάνει. Οι κινήσεις αυτές της ΕΚΤ είναι: απευθείας αγορά τιτλοποιημένων δανείων που στο παρελθόν είχαν χορηγηθεί σε μικρομεσάιες επιχειρήσεις και χαλάρωμα πλαισίου εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες για να αυξηθεί η ρευστότητα. Ο λόγος που δε γίνονται είναι η ησυχία που επικρατεί στις αγορές. Η ευρωπαϊκή κρίση τροφοδοτήθηκε από την ανησυχία των αγορών. Η λογική Ντράγκι (όχι απαράιτητα λανθασμένη) είναι ότι αν ''αγριέψουν'' στο μέλλον οι αγορές να έχω αρκετά εργαλεία για να τις ''ηρεμήσω''. Έως τότε παίζουμε με τα β.π.ε. της ΕΚΤ...

  • blue nile avatar
   blue nile @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/05/2013 20:14:06

   Κι'εγώ επιμένω να γράφω ότι με αυτές τις πολιτικές παρά τις όποιες παροδικές αριθμητικές αποτυπώσεις η ευρωζώνη πολύ γρήγορα δεν θα υπάρχει.
   Τότε να δούμε τι θα λένε όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τις πολιτικές που την διαλύουν...
   Καλή Ανάσταση !

 15. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 07/05/2013 20:04:57

  Σωστός στο ισ.τρ.συν. αναφερόμουν! Το εμπορικό είναι μέρος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και επειδή περιλαμβάνει και το ισοζύγιο υπηρεσιών είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης εξωστρέφειας μιας οικονομίας καθώς είναι η λογιστική καταγραφή του συνόλου των εισαγωγών-εξαγωγών αγαθών,υπηρεσιών και εισοδήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.