#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2013 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: «Ρίξτε την κυβέρνηση και ελάτε στο ΣΥΡΙΖΑ»


Την κρίση στρατηγικής που ταλανίζει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια στιγμή μάλιστα που κατά τα φαινόμενα οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα είναι προ των πυλών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να τις ξεπεράσει χτίζοντας «κυβερνητικό προφίλ» και κάνοντας άνοιγμα προς κυβερνητικούς βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ «που θα αποφασίσουν να βάλλουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας». Σύμφωνα πάντως με τους γνωρίζοντες την κατάσταση στην Κουμουνδούρου το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τοπίο που χαρακτηρίζεται από έντονες «προσεισμικές δονήσεις». Αφορμή αποτελεί η δυστοκία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει τους πολίτες και να τους βγάλει στους δρόμους.


Επίσημα όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ωστόσο όπως φαίνεται η πρόταση μομφής έδωσε απλά λίγο πολιτικό χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του για το ευρωπαϊκό και κυβερνητικό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει. Πάντως την ύπαρξη αυτού του κλίματος σύγχυσης, που επικρατεί στο εσωτερικό και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει και η «ανάγκη» του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει μέσω συνέντευξής του στην Κυριακάτικη Αυγή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους υποστηρικτές του και τους επικριτές του, επιβάλλοντας ωστόσο τη στροφή του Τέξας στο εσωτερικό του κόμματος σημειώνει ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την Ευρωπαϊκή Αριστερά» και επίκεντρο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Εκείνο πάντως που φαίνεται να έχει ενταθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλίμα καχυποψίας ύστερα απ’ την επιχείρηση «μονταζιέρα» του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα που παρέφρασε το αγγλικό κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε στο Τέξας για την ευρωζώνη.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οχυρωθεί έναντι της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης γύρω από μια γραμμή που λέει ότι «η κυβερνητική πλευρά ενοχλείται που οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απήχηση σε όλο τον κόσμο, τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και ΗΠΑ» και για να χρυσώσει το χάπι έναντι της Αριστερής Πλατφόρμας κάνει λόγο για ευρωζώνη συνιδιοκτητών και όχι ενοικιαστών «απειλώντας» τους δανειστές ότι «από απειλές και βέτο ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα κινείται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη Αυγή.

Η γραμμή αυτή είναι απάντηση στα όσα προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μετά την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Η Ίσκρα ανήρτησε το Σάββατο άρθρο το οποίο απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που χρησιμοποίησε μια φράση του Λένιν για να πει στον Αντώνη Σαμαρά ότι «ούτε εσείς μπορείτε αλλά ούτε και οι από κάτω σας θέλουν», τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες κρί­σης και πό­λω­σης στην κοι­νω­νία, δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για συ­ναι­νε­τι­κές, σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού τύπου, λύ­σεις. Οι «από πάνω» δεν δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται, δεν πα­ρα­χω­ρούν, απαι­τούν τη συ­ντρι­βή όλων των ερ­γα­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δι­καιω­μά­των. Όμως και οι αυ­τα­πά­τες των «από κάτω» έχουν μειω­θεί κατά πολύ: όλες οι με­τρή­σεις δεί­χνουν ότι με­γά­λο τμήμα τους θα ψη­φί­σει ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά με «κρύα καρ­διά», με μη­δε­νι­κά πε­ρι­θώ­ρια ανο­χής και «χά­ρι­τος». Αν μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκ­πέμ­ψει μή­νυ­μα σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής προ­σαρ­μο­γής δεν θα ει­σπρά­ξει πο­λυ­συλ­λε­κτι­κή ενί­σχυ­ση, αλλά θα πυ­ρο­δο­τή­σει ένα δια­λυ­τι­κό κα­τα­κερ­μα­τι­σμό. Γιατί, όπως έλεγε και το επι­τυ­χη­μέ­νο προ­ε­κλο­γι­κό σύν­θη­μα του 2012, οι επι­λο­γές είναι απο­λύ­τως δι­λημ­μα­τι­κές: ή αυτοί ή εμείς...».

Ταυτόχρονα υπάρχουν άλλες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που θέτουν θέμα να γίνουν πιο σαφείς οι νέοι προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ προς πιο σοσιαλδημοκρατικούς δρόμους και είναι ενδεικτικό άρθρο του πρώην δημοσιογράφου της Αυγής και της ΕΡΤ Απόστολου Αποστολόπουλου που σημειώνει ότι: «Η σύνθεση της ηγεσίας μετά το Συνέδριο υποδηλώνει ένα σύνδρομο σκαντζόχοιρου. Ο πυρήνας του 4% μονοπωλεί τη διακυβέρνηση του 27%, δεν τηρούνται στοιχειώδεις πολιτικές ισορροπίες. Οι ασάφειες: Οι απαντήσεις για το αύριο ισορροπούν σε ολισθηρό έδαφος, ο Γλέζος με δυο λέξεις περιέγραψε την εικόνα».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος σε συνέντευξή του στο real fm το Σάββατο μπροστά στο αδιέξοδο της γραμμής για «ρήξεις εντός της ευρωζώνης» όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν πείσει τους εταίρους απάντησε ότι μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά θα επιστρέψει και θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πρόταση για δημοψήφισμα, κάτι το οποίο παραπέμπει στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011.

Στη Βαβέλ αυτή έρχεται να προστεθεί και ακόμα περίπτωση όπως αυτή του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος στην πραγματικότητα φαίνεται να αποστασιοποιείται και από μια κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στη «μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα και τα ΜΜΕ της διαπλοκής» κάτι που ανάγκασε το Νίκο Βούτση γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας να παραδεχτεί δημόσια ότι υπάρχει θέμα με τη στάση του Πέτρου Τατσόπουλου, το οποίο θα τεθεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/11/2013 14:58:02

  Ξετσιπωσιά και πολιτική ανηθικότητα. Επιεικώς!

  Και να πάψουν οι συριζαίοι να αρνούνται πλεόν τις ευθύνες του νυν σύριζα για τη διάλυση του τόπου όταν επισήμως ο νύν σύριζα είναι η αναβίωση του παλαιού πασόκ με όλα τα κομφόρ του λαϊκισμού και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

  Μόνο ο Σαμαράς μπορεί να τα βάλει με τα προβλήματα του τόπου. Οι υπόλοιποι κρύβονται ή υποσκάπτουν την προσπάθεια. Σκόπιμα εννοείται και με εντολές έξωθεν. Ο Τσίπρας οργανώνει νέο συνέδριο με χορηγό την Αυγή στο Μέγαρο με το ίδρυμα Λεβι. Τυχαίο που συνεχώς από πέρυσι έχει επαφές με ΗΠΑ και τον στηρίζει ο γιος της Αγγλεοπούλου που την έχει κάνει στην άκρη ο Σαμαράς; Και να πάψουν οι πρώην ΝΔ να κάνουν κακό στον τόπο με το να περιφέρονται σε ανελ, ΧΑ και μη ψήφο. Ειδικά τώρα που παίζονται πολλά με Κύπρο, ΑΟΖ, Ρωσία, Σκόπια και διαπραγματεύσεις να στηρίξουν το Σαμαρά. Αν διαψευστούν οι ελπίδες μας και μας προδώσει έχει τελειώσει ορισιτικά. Αν πάει σωστά γλιτώσαμε από μεγάλες περιπέτειες. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος πάντως μόνο κακό θα κάνουν με τα μυαλά που κουβαλούν και την ατζέντα που ακολουθούν επίμονα 2 χρόνια τώρα.

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ Γεώργιος Τ. 18/11/2013 21:10:48

   Πριν 20 χρονια καποιοι ελεγαν τα ιδια για την κυβερνηση μητσοτακη...κοντη η μνημη σου γιωργο ε ?

  • el greco avatar
   el greco @ Γεώργιος Τ. 18/11/2013 22:35:59

   Η ιστορία έχει χιούμορ και λεπτή αίσθηση ειρωνείας. Ο αρχί – αποστάτης Μητσοτάκης κατήγγειλε το 1993 Σαμαρά για αποστασία. Ο Σαμαράς καταγγέλλει τώρα τον Τσίπρα ότι καλεί σε…

   αποστασία τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Από κοντά και ο «σαλταδόρος» – σύμφωνα με τις εκφράσεις γνωστών ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το 2007- Βενιζέλος που επιστράτευσε τόσο το 2007 όσο και κατεξοχήν το 2011 κάθε λούμπεν, εξωνημένο, ελεγχόμενο από τη διαπλοκή μέλος των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ για να ανατρέψει τον Παπανδρέου, που εν τω μεταξύ – από το 2010 και έπειτα – είχε προσχωρήσει με χέρια και πόδια στην πολιτική του παρασιτισμού προετοιμάζοντας ο ίδιος την πτώση του.

 2. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 17/11/2013 15:10:10

  ο Μητροπουλος μας λεει οτι θα απευθυνθει στον ελληνικο λαο εαν δεν πεισουν την Ευρωπη...δηλαδη τρεχα γυρευε...


  ο Τσιπρας αναφερθηκε σε συνεντευξη που εδωσε στα πρωτα μετρα που θα λαβει η Αριστερη κυβερνηση του και τα οποια θα αντικαταστησουν υποτιθεται το Μνημονιο οταν γινει κυβερνηση.
  Μιλησε ο Τσιπρας για το σχεδιο των 100 πρωτων ημερων.

  Σας θυμιζει τιποτα;
  Μηπως εκεινον που εφερε το ΔΝΤ στην Ελλαδα;

  O κυριος Παπανδρεου λοιπον το 2009 ανακοινωνε το σχεδιο των 100 πρωτων ημερων της διακυβερνησης, το σχεδιο εξοδου απο την οικονομικη κριση(γελανε και οι πετρες) για την αναταξη της οικονομιας και του κρατους στην 74η Διεθνη εκθεση Θεσσαλονικης.

  • Γιαδικιάρογλου avatar
   Γιαδικιάρογλου @ Ταξιδιωτης 17/11/2013 19:50:01

   Ποιός Μητρόπουλος; Αυτός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την φοροδιαφυγή εκατομμυρίων; και δεν το καταλαβαίνω να του κάνουν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι επί της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και να μην του κάνουν την πιο απλή ερώτηση. Τί λέτε για τα μύρια που αποκρύψατε από την εφορια; Αν επρόκειτο για νεοδημοκράτη πολιτικό θα τον είχαν "σκίσει" τα αντίθετα (και τα της αποδώ μεριάς) ΜΜΕ

 3. ΑNTILOGOS avatar
  ΑNTILOGOS 17/11/2013 19:11:59

  Ήθος πολιτικού κόμματος. Αντιλαμβάνεστε τι περιμένει την ΕΛΛΑΔΑ αν κάποτε αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρωτοφανής, ανήθικη και ανιστόριτη πρόταση εξαγοράς πολιτικών συνειδήσεων.

 4. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/11/2013 21:34:12

  Άμα ο καταληψίας του Λυκείου του έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον ..κολοσσό Θ. Μωραΐτη και κάτι άλλους επαναστάτες της φακής, τότε μιλάμε για τεράστια στρατηγική σκέψη. Τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

  • νικος π. avatar
   νικος π. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2013 12:19:00

   το δυστυχημα και ατυχια της πατριδας μετα απο τριαντα θλιβερα χρονια πασοκ ειναι οτι εχει μια κυβερνηση που καρκινοβατει ελεω πασοκ και μια αντιπολιτευση που θελει να κυβερνησει μ'ενεσεις πασοκ ,απελπισια.

  • Superdoctor avatar
   Superdoctor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/11/2013 23:26:28

   Ερώτημα προς τον κ.Κρανιδιώτη:
   Η πρόσκληση Τσίπρα προς τους κυβερνητικούς διαφωνούντες, που διαφέρει από την πρόσκληση Μπακογιάννη προς τη ΔΗΜΑΡ;
   Υπάρχουν καλές και κακές αποστασίες ή βαφτίζουμε την κάθε πρόσκληση κατά το δοκούν;
   Υ.Γ: Η υπεροψία (όπως και το ψέμα) έχει κοντά ποδάρια.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Superdoctor 19/11/2013 00:27:27

    Αν έλειπες από τη χώρα, σε ενημερώνω ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση.
    Κι αν δεν καταλαβαίνεις την διαφορά του να συμμετάσχει ένα κόμμα με απόφαση του σε συγκυβέρνηση, με το να καλείς βουλευτές άλλου κόμματος να κάνουν αποστασία, τότε έχει πρόβλημα αντίληψης, που προφανώς δεν έχεις, απλά κάνεις τον "κινέζο".

 5. foros1 avatar
  foros1 17/11/2013 21:44:59

  "σε περίπτωση που δεν πείσει τους εταίρους, θα επιστρέψει και θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό".
  απογοητευτικη απαντηση, θυμιζει το "βλεποντας και κανοντας".
  στον απλο πολιτη-ψηφοφορο λειπουν τα δεδομενα για να επιλεξει σε τοσο πολυπλοκες καταστασεις.
  την ευθυνη πρεπει να την παιρνουν αυτοι που κυβερνουν και που πρεπει να γνωριζουν πού θα στηριξουν την καθε επιλογη τους.

 6. JIM BIM avatar
  JIM BIM 17/11/2013 22:22:39

  Όποιος έχει καταλάβει την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να παει, καλό βόλι και καλή αντάμωση .....

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 17/11/2013 22:23:33

  Ο κόσμος αδυνατεί να δει ότι είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο και ότι αυτό θα σημαίνει ότι τελειώνουν τα δεινά του και έρχεται η απαρχή της αποκατάστασης των εξωφρενικών καταστάσεων που ζήσαμε με το Μνημόνιο.

  Αλήθεια, διερωτώμαι: Υπάρχουν συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι θα έλθει ο Τσίπρας και θα βελτιωθούν τα πράγματα;

  Προσωπικά, τον Ιούνιο του 2012 επέλεγα για πρωθυπουργό τον Τσίπρα, παρά τον Σαμαρά. Ήθελα πολιτική κήρυξης της χρεωκοπίας και διαχείρισής της με όρους εθνικής κυριαρχίας, θεωρούσα ότι δεν θα υπάρξουν και πάρα πολλά προβλήματα με τυχόν επιστροφή στην δραχμή - και πάντως λιγότερα από όσα ισχυριζόταν προεκλογικά το σύνολο του ελληνικού κατεστημένου, αρνιόμον κάθε εκχώρηση και της παραμικρής κυριαρχίας στους δανειστές.

  Ευτυχώς οι δικές μου προβλέψεις διαψεύσθηκαν και αποδείχθηκε ότι ο Σαμαράς μπορούσε να κάνει μια σωστή μνημονιακή διαχείριση, εκεί που οι άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς, όχι μόνον γιατί δεν μπορούσαν, αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελαν (ιδίως η κυβέρνηση ΓΑΠ, η οποία δεν ήθελε μόνον Μνημόνιο, αλλά μόνιμη συντήρηση της ελληνικής κρίσης). Και σύντομα, ήδη μέσα στο 2012, αναγκάστηκα να αναγνωρίσω την επιτυχία του Σαμαρά και θεωρώ ότι οι εξελίξεις έκτοτε με δικαίωσαν πλήρως.

  Ο Τσίπρας, αντιθέτως, αποδείχθηκε αληθινός πολιτικός τσαρλατάνος. Αντί να επενδύσει σε μια έντιμη και συνεπή αντιμνημονιακή πολιτική (κήρυξη χρεωκοπίας, αποδοχή και προετοιμασία του ενδεχόμενου επιστροφης στην δραχμή, προπαγάνδιση των πολλών, πολιτικών και οικονομικών, πλεονεκτημάτων που κάτι τέτοιο θα είχε), κατάλαβε ότι χρειαζόταν να πάρει με το μέρος του το ελληνικό και το ξένο κατεστημένο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσει ότι "δεν είμαι αυτό που νομίζετε". Ναι... με μια λεπτομέρεια... Ότι το 27%, αγαπητέ Τσίπρα, σε ψήφισε επειδή νόμιζε ότι ήσουν αυτό που νόμιζαν όλοι ("καμία θυσία για το ευρώ").

  Τώρα λοιπόν, ο Τσίπρας μπαίνει σε μια υπαρξιακή κρίση: Από τη μια χρειάζεται να στέλνει τα μηνύματά του στο κατεστημένο, από την άλλη έχει ανάγκη να "κρατήσει" το 27% και να το ενισχύσει. Πώς θα το κάνει όμως, όταν στέλνει τόσο ισχυρά μηνύματα στο κατεστημένο; Αν δεν τον αποδεχτεί το κατεστημένο, δεν θα επιβιώσει, και εάν τον αποδεχθεί το κατεστημένο, δεν θα τον ψηφίσουν. Αυτό, την ίδια στιγμή που ο κόσμος, ακόμη και όσοι ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν μια ωριμότητα σε σχέση με το 2009 και δεν φαίνονται και τόσο διατεθειμένοι να πιστέψουν το νέο "λεφτά υπάρχουν" του Τσίπρα.

  Το ερώτημα όμως είναι, το μεγάλο ερώτημα, γιατί να τον ψηφίσουν. Αφού είναι ξεκάθαρο ότι με τον Σαμαρά πηγαίνουμε πιο γρήγορα και πιο σίγουρα να βγούμε από το Μνημόνιο, παρά με τους επικίνδυνους και αφελείς πειραματισμούς του Τσίπρα. Ασφαλώς η πολιτική αυτοτοποθέτηση του κάθε ψηφοφόρου στην αριστερά παίζει μεγάλο ρόλο. Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Ο Σαμαράς είχε μεγάλη αποδοχή και από πολλούς μαχητικούς αριστερούς (π.χ.: Στάθης, Χάρρυ Κλυνν) τον καιρό της αντιμνημονιακής στάσης. Όλοι αυτοί τον βρίζουν σήμερα. Το έκανα και εγώ τον καιρό της μνημονιακής μεταβολής, αλλά τώρα βλέπω ότι, ευτυχώς για την χώρα, έκανα λάθος. Αυτοί γιατί δεν το βλέπουν; Από εγωισμό; Δε νομίζω. Από αριστεροσύνη; Σίγουρα παίζει το ρόλο της. Από αυτοϋποτιμητική διάθεση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας της κρίσης; Πιθανόν.

  Πάντως πιστεύω ότι εάν είχαν αξιόπιστη ενημέρωση περί του ότι η Ελλάδα όντως πλησιάζει να εγκαταλείψει τα Μνημόνια, πιστεύω ότι δεν θα είχαν την ίδια στάση.

  Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: Ο Σαμαράς με την στάση του δεν δείχνει να εκτελεί απλώς "αναγκαστικά" το Μνημόνιο. Δείχνει μια πολιτική ταύτιση με αυτό, που του την έχουν εμφανώς απαιτήσει μεν, αλλά η οποία στα μάτια των αντιμνημονιακών τον κάνει να ταυτίζεται με τον ΓΑΠ. Ο κόσμος π.χ. απορεί τι έγινε "η μία και μόνη εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο". Και σου λέει, να το, κύριε μας πούλησες. Όμως... όμως δεν βλέπουν; Δεν βλέπουν ότι ο Σαμαράς πρέπει να κρατήσει ισορροπίες ακόμη και με αυτούς τους ισχυρούς υπερτραπεζιτες για λογαριασμό των οποίων ενήργησε ο ΓΑΠ ξεκινώντας την ελληνική κρίση; Δεν βλέπουν ότι ο ΓΑΠ αυτή τη στιγμή έχει εκτός από την δική του ψήφο στήριξης της κυβέρνησης, και τις ψήφους αρκετών ακόμη βουλευτών που ελέγχει και μπορεί να την ρίξει ανά πάσα στιγμή; Δεν βλέπουν τις δεσμεύσεις που επιβάλει σε κάθε ελληνική κυβέρνηση το ελλαδικό κατεστημένο, έτσι ώστε να μην μπορεί να κάνει κανείς "πειράματα" αυτο-αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του;

  Βέβαια, ο Σαμαράς θα μπορούσε τουλάχιστον να δείχνει ότι το να υπακούει στην τρόικα είναι εξαναγκασμός που τον βρήκε ως "δεδομένο", όταν ανέλαβε, αφού ήταν επίσης δεδομένο ότι δεν θα πήγαινε σε ρήξη και σε κήρυξη χρεωκοπίας. Φθάνουμε σε σημείο να πιστεύουμε ότι είναι η κυβέρνηση που αυτοβούλως επιβάλλει τους βαρείς φόρους, τις απολύσεις κλπ. και δεν είναι η τρόικα που τους απαιτεί, ως "εγγύηση" της αποπληρωμής των δανείων της.

  Ας δει όμως κι ο κόσμος τουλάχιστον την ουσία: Ότι από μέσα και από έξω, αυτό που τους νοιάζει είναι η ανατροπή του Σαμαρά, τώρα ακριβώς που αναμφίβολα φαίνεται ότι κάτι πάει να γίνει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Για την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων. Για κάποια, επιτέλους, ανάκαμψη. Για το ξεπάγωμα ορισμένων μεγάλων έργων. Ότι εκεί που όλοι οι αντιμνημονιακοί είχαμε σίγουρη την αποτυχία του Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, η κυβέρνησή του πηγαίνει από την μια επιτυχία στην άλλη.

  Και η ουσία δεν είναι μόνον αυτή: Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται τόσο για αλλαγή πολιτικής, όσο για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Μα, αγαπητέ Τσίπρα, σε περίπου ένα χρόνο θα μπορείς να προκαλέσεις εκλογές λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιος είναι ο λόγος να προκαλέσεις από τώρα; Για να δώσεις τη μάχη να μείνει "αλλιώς" στο ευρώ η Ελλάδα και να κάνεις "διαπραγμάτευση"; Μα η Ελλάδα μένει στο ευρώ και οι θυσίες, πέντε πάνω-πέντε κάτω, πλησιάζουν στο τέλος τους. Ο ίδιος ο Σαμαράς μιλούσε και αυτός για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και με το που έγινε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δει ότι δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα. Αυτοί τώρα γιατί να καταφέρουν κάτι που δεν επιτυγχάνεται έτσι, αλλά αλλιώς, μέσα από στην σκληρή δουλειά δεκαεπτά μηνών κυβερνητικής θητείας Σαμαρά;

  Κοινώς, ο κόσμος πρέπει να αφήσει τις πικρίες, τους εγωισμούς και την πολιτική αυτοτοποθέτηση και να δει τι πάει να κάνει: Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, το πιστεύουν ότι "δεν μπορεί", ο Τσίπρας είναι κατά του Μνημονίου, ενώ αυτά που κάνει, αντικειμενικά, θα συμβάλουν στην διαιώνισή του. Μέσω μιας πλήρους κατάρρευσης, που θα επέλθει εάν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αντιθέτως ο Σαμαράς, κινούμενος μέσα από συμπληγάδες, επιτυγχάνει την έξοδο από τα Μνημόνια.

  Τσίπρας-κατάρρευση, Σαμαράς-ανάκαμψη. Αυτό είναι το δίπολο και περί αυτού πρόκειται. Ας μην χύσουμε την καρδάρα με το γάλα που μάζεψαν οι θυσίες μας τόσο εύκολα.

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ Διογένης 19/11/2013 17:38:36

   Έξοδος από το μνημόνιο, εδώ γελάμε. Πώς θα γίνει αυτό; Θα καταργηθούν μήπως οι αντιλαικές διατάξεις του; Π.χ. η συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, οι περικοπές μισθών, η σύνταξη στα 67(νόμος Λοβέρδου) και τόσα άλλα ων ουκ έστιν αριθμός θα σβήσουν, θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας;

 8. πολίτης avatar
  πολίτης 17/11/2013 23:17:45

  Ναι, ας μη χύσουμε την καρδάρα και χάσουμε την εξαθλίωση που έχουμε βυθιστεί.
  Αυτή την αισιοδοξία για σύντομη έξοδό μας από την κρίση, ειλικρινά δεν ξέρω από που την αντλείτε, διαφωτίστε μας παρακαλώ, γιατί πολλοί από μας έχουμε την εντύπωση ότι για δεκαετίες θα είμαστε γονατισμένοι.
  Με τις δηλώσεις πίστης και αφοσίωσης στο ευρώ από τον Τσίπρα διαφωνώ κάθετα.
  Το νόμισμα αυτό κατασκευάστηκε όπως και η ΕΕ για αναδιανομή του πλούτου κα αυτά δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, τα βιώνουμε στο πετσί μας. Όσο για το δημόσιο, ναι μεν πελατειακές σχέσεις αλλά δεν μπορεί να διόριζε η μισή Ευρώπη.
  Το κεφάλαιο θέλει ζωτικό χώρο και φθηνή εργασία, η κυβέρνηση συμφωνεί;
  Γιατί τέτοια ανάπτυξη- αν και όταν- να την βράσω.

 9. ntek avatar
  ntek 18/11/2013 11:08:14

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΕΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  Μετα την δηλωση του αρχηγου ερχεται η Προφητεία ενος λαμπρού μελλοντος :
  Με την επερχόμενη κυβέρνηση Τσιπρα θα αναγνωριστεί επισήμως η αντιμνημονιακή αντίσταση και θα δωθουν συνταξεις αντιμνημονιακου αγωνιστή. Η ΕΡΤ θα ανασυσταθεί και θα λειτουργει ως ΕΡΤ 29 (αναφορά στο καναλι 29) με βασικους σχολιαστες τον Τραγκα και τον Παναγούλη. Ολοι οι μισθοι θα ελθουν στα προμνημονιακά επίπεδα και ολοι θα δουλεύουμε και θα πληρωνομαστε πλουσιοπάρουχα με κουβανειρος. Θα αναβουμε και τσιγάρα με τα χαρτονομίσματα για την ακρίβεια μονο αυτο θα μπορούμε να κάνουμε.
  Ολοι θα κανουν διαιτα , για να γινουν στυλάκια και να αισθανονται καλύτεροι
  Ευγε αρχηγόπουλο , μας κανεις να ονειρεύομαστε ενα καλύτερο μέλλον - ουτε σταρ τρεκ να ήσουνα.

 10. anarcholiberal avatar
  anarcholiberal 18/11/2013 12:12:21

  Ρε παιδιά, έλεος με τον Τσιπρα! Δεν υπάρχει αυτός! Ειναι ποτέ δυνατόν να θεωρείται αυτός ο τύπος πιθανός πρωθυπουργός;; Το γιατί εμφανίζεται δημοσκοπικώς ισα ισα με τον Σαμαρά είναι πολύ εύκολα ερμηνευόμενο: ο κόσμος ψάχνει από κάπου να πιαστεί.. Τέρμα! Αυτο είναι και μόνον. Εάν, λέγω, Εάν, ο Σαμαράς στηλώσει τα πόδια στην τροικα και τους διαολοστείλει επιμένοντας να περάσει τα μετρα που πρέπει, κυρίως τα διαρθρωτικα, κι όχι τις ηλιθιότητες του Τομσεν και κατορθώσει έτσι σε κανα εξαμηνο να διορθωσει κάποιες σοβαρότατες αδικίες, να ξέρετε ότι άπαντες θα ανασυνταχθούν όπισθέν του! Θα του μεινει του Τσιπρα κανα 10% να παιζει, το οποίο θα του φυγει και αυτό, εάν σοβαρευτεί η σοσιαλδημοκρατική αριστερα στην χωρα. Στα χέρια του Σαμαρά ειναι ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ να επιδιώξει να διορθώσει τις αδικίες (βλέπε Τέλος επιτηδεύματος!!!) και αφής στιγμής το κάνει, να ξέρετε ότι δεν θα ξαναματαασχοληθει ουδείς με τον φαιδρό προεδρο του δεκαπενταμελούς!! Εγινε κι ο Τσίπρας παράγοντας τωρα... Ελεος!!!!!!

 11. lordofthelastdays avatar
  lordofthelastdays 18/11/2013 12:14:06

  Ποιες χώρε του Ευρωπαϊκού Νότου;;; Η Ισπανία βγήκε από το μνημόνιο. Μάλλον δεν του το είπαν ακόμη...

 12. yellow avatar
  yellow 18/11/2013 16:47:43

  Αλήθεια ποιά είναι τα πολιτικά αναστήματα ανδρών της Κυβέρνησης -βουλευτές εννοώ- που ξεχωρίζουν για το ήθος, την πολιτική στάση τους και την αρτιότητα τους;

 13. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 18/11/2013 16:52:27

  Τελικά πρέπει να είναι πολύ πιασιάρικη γκόμενα το ΠΑΣΟΚ για να το θέλουν όλοι. Κι εγώ που την σνομπάριζα τόσα χρόνια!

  Πάντως ανατριχιάζω με την ιδέα ν' ανέβουν στην εξουσία ο Τσιπράκος και ο καραγκιόζ μπερντές που σέρνει από πίσω! Ουαί κι αλίμονό μας!

 14. Asxetos avatar
  Asxetos 18/11/2013 17:34:09

  ας κάνει επιτέλους τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ας καταργήσει άμεσα τα προνόμια των συντεχνιών, τις υπηρεσίες του κράτους που δεν χρειάζονται.
  Ας βάλει τους καθηγητές στα δύο ΑΕΙ της Αθήνας να εργασθούν για τον μισθό που παίρνουν. Ας αξιολογηθούν ΟΛΑ τα ΑΕΙ και να κλείσουν όσα είναι άχρηστα!!
  Επιτέλους ας καταπολεμηθεί η προπαγάνδα στα σχολεία μας (να καταργηθεί η 17Ν σαν κρατική εορτή). Ο Τσίπρας δεν είναι τίποτε αλλά ο Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει μπροστά μειώνοντας το κράτος και τις σπατάλες (και της Βουλής) και να διατάξει τις τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στη οικονομία (κρατικές είναι άλλωστε, τους έχουμε δώσει πάνω απο 100 δισ τα τελευταία 4 χρόνια).
  Αγάπη για την πατρίδα, σκληρή δουλειά και αναζήτηση στήριξης στους Έλληνες ομογενείς είναι η συνταγή εξόδου απο την κρίση. Απο τώρα και στο εξής πρέπει κύριος στόχος να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όχι καταπολέμηση της ανεργίας με επιδόματα)

 15. yellow avatar
  yellow 18/11/2013 18:13:18

  Μα καλά το ΠαΣοΚ βρίσκεται εντός ή εκτός της σημερινής κυβέρνησης;

 16. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 19/11/2013 00:27:54

  Αλέξη έρχομαι. Κλείσε τραπέζι στον Τέλη.

 17. Petronius avatar
  Petronius 19/11/2013 10:43:39

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σοβαρό λάθος. Καλεί τους πασόκους βουλευτές να τον ακολουθήσουν, αλλά την ίδια στιγμή προτείνει (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, τη ΧΑ και το ΚΚΕ) μείωση των αποδοχών των βουλευτών. Είναι ποτέ δυνατό τα πεινασμένα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ να πάνε εκεί που τους υπόσχονται λιγότερα;

 18. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 19/11/2013 10:47:59

  Αγνώμονες, Αχάριστοι και Ασυνείδητοι..!
  http://emprosdrama.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5597.html

 19. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 19/11/2013 17:41:19

  Ήθελα να ήξερα , αυτές τις παπαριές για αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου και έξοδο απ΄αυτό , ποιοι τις καλλιεργούν και αναμασούν; Είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί αυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.