#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις και μια θέσεις για την ηγεμονίαΠρώτον, οι κοινωνίες διοικούνται με ιδέες. Με τις ιδέες που επικρατούν και γίνονται οι κυρίαρχες σε κάθε ιστορική περίοδο, καθορίζοντας την μορφή του πολιτεύματος και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Αμιγής πολιτική ηγεμονία σπάνια είναι εφικτή σε αντιπροσωπευτικά πολιτεύματα, παρά σε καθεστώτα που επιβάλλονται απολυταρχικά. Η διοίκηση επιβάλλεται και μακροημερεύει όταν οι πράξεις της έχουν την συναίνεση των διοικούμενων. Γι’ αυτό η μάχη για την «κατάκτηση του μυαλού» των πολιτών είναι ακατάπαυστη και γι’ αυτό συνήθως αναφερόμαστε σε ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία. Ο Γκράμσι είχε δίκιο και ο Καραμανλής Β’, από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2009, σίγουρα εμπέδωσε τι σημαίνει να κυβερνά μια δεξιά κυβέρνηση σε μια κοινωνία, μέχρι τότε, αριστερόστροφων πεποιθήσεων.

Δεύτερον, ανεξάρτητα του αν ο ηγεμονεύων προέρχεται από την Δεξιά ή από την Αριστερά, τουλάχιστον για το άμεσα ορατό μέλλον η πολιτική κυριαρχία και στο χώρο του κέντρου είναι αναγκαία συνθήκη για την εκάστοτε εξουσία. «Κέντρο» δεν σημαίνει «Λούλης» αλλά μάλλον ένα τμήμα των αστικών στρωμάτων που συμμερίζεται τόσο την συντηρητική άποψη για ανάγκη ισχυρής διακυβέρνησης όσο και την σοσιαλδημοκρατική θεώρηση για ανάγκη κοινωνικής προστασίας, χωρίς να εντάσσεται κομματικά. Μπορεί ευλόγως ο όρος «μεσαίος χώρος» να προκαλεί αλλεργία σε πολυπληθή μερίδα της ΝΔ επειδή συνδέεται με πρόσωπα και πρακτικές. Αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ότι όλοι οι κυβερνήτες μετά την Μεταπολίτευση απέσπασαν τις ψήφους του. Όπως επίσης και ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί μια σύμπλευση κεντρο-δεξιών και κεντρο-αριστερών, ίσως ακριβέστερα μια επιβολή Σαμαρά σε δυο πανικόβλητους κεντροαριστερούς κομματικούς αρχηγούς.

Τρίτον, ενυπάρχει σήμερα ο «Πειρασμός του Αντωνίου» να ηγεμονεύσει πολιτικά και μόνον, αναιρώντας την πρώτη θέση. Χωρίς κατ’ ανάγκη να επικρατήσει και ιδεολογικά στην κοινωνία, κοινωνικοπολιτική εξέλιξη που αντικειμενικά απαιτεί χρόνο. Η εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ και η εξασθένιση της ΔΗΜΑΡ παρέχουν τη δυνατότητα διακυβέρνησης μαζί με εξαναγκασμένους κυβερνητικούς συμμάχους. Αλλά τότε θα έχει μονίμως απέναντι του, σα σκιάχτρα, Ρεπούση, «αντιρατσιστές» και τον συναφή εσμό να τού διώχνουν σταθερούς και περιστασιακούς ψηφοφόρους προς τη Χρυσή Αυγή. Ενδεικτικό, το ανώνυμο σχόλιο στο Διαδίκτυο : «Αν δεν υπάρξει άμεσα εθνικό, λαϊκό και πατριωτικό αντίβαρο σε αυτό το ανθελληνικό λόμπι, η Χρυσή Αυγή (χωρίς να είναι λύση) θα γίνει ο εκδικητικός μονόδρομος για πολλούς Έλληνες». Και μπορεί μεν να επιθυμείται μια κυβερνητική τετραετία αλλά ένα πολιτικό πλήγμα κατά τις ερχόμενες  ευρωβουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εξάντληση της.

Η πολιτική παραμένει η διαχείριση των συμβολισμών. Οι Ινδιάνοι πολεμιστές ως ένδειξη ισχύος κρεμούσαν στη σέλλα του αλόγου τους τα σκαλπ των εχθρών που είχαν εξοντώσει. Ο Σαμαράς θα δυσκολευτεί να κατακτήσει την ηγεμονία στον κεντροδεξιό χώρο αν δεν κρεμάσει στη σέλλα του τα πολιτικά «σκαλπ» των Λιάκου, Ρεπούση, Δραγώνα και τους αφήσει ανενόχλητους στο εθνομηδενιστικό τους παραλήρημα.

Ακροτελεύτια, οι κοινωνίες διοικούνται με ιδέες αλλά τρέφονται με ύλη. Οι ιδεολογίες δεν είναι παρά θεωρήσεις για τον τρόπο ζωής και οι ιδεολογικές διαμάχες απηχούν την διαφορετικότητα συμφερόντων.
Ηγεμονία για ποιον; Το ερώτημα παραπέμπει ευθέως στην κατανομή των πόρων. Σε μια κοινωνία-όμηρο, κατά κάποιους «αποικία χρέους», με ασφυκτικά στενά πλαίσια άσκησης αυτόνομης πολιτικής, ίσως και μόνον η συζήτηση «περί ηγεμονίας» να προκαλεί μειδιάματα ή αδιαφορία. Όταν ακόμα και στο θέμα του ΦΠΑ εστίασης, μοναδικό που έχει θορυβωδώς αναδειχθεί σε μείζον αίτημα προς τους δανειστές, η κυβέρνηση διακινδυνεύει άσχημη τρώση κύρους σε πιθανή άρνηση. Όταν οι ειδήσεις περί αέναης και επαχθούς φορολόγησης διαδέχονται καταιγιστικά η μία την άλλη.

Εάν όμως αυτό το έθνος είναι να σωθεί και να συνεχίσει την ιστορική του πορεία, κάποιος πρέπει να λειτουργήσει σαν τον Μωυσή. Οδηγός και όχι μεσσίας, που θα έχει για δεκάλογο τις εντολές και τα συμφέροντα των ευρέων λαϊκών στρωμάτων και θα αποκρούσει τις επιδιώξεις μιας ολιγομελούς κλίκας που έχει εφορμήσει στη δημόσια περιουσία του «Κοινού των Ελλήνων». Άρθρο 1 του Συντάγματος : Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους.

Για όσους ερωτοτροπούν σταθερά με την κατασκευασμένη συναίνεση, ως μέσο επιβολής πολιτικών και καταδολίευσης ψηφοφόρων, η εποχή είναι σκληρή. Συναίνεση αποσπάται όταν η μεγάλη πλειοψηφία μετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όχι όταν περιθωριοποιείται.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 08/06/2013 08:47:38

  "Οδηγός και όχι μεσσίας, που θα έχει για δεκάλογο τις εντολές και τα συμφέροντα των ευρέων λαϊκών στρωμάτων και θα αποκρούσει τις επιδιώξεις μιας ολιγομελούς κλίκας που έχει εφορμήσει στη δημόσια περιουσία του «Κοινού των Ελλήνων»". Μεστός προφητικός λόγος που με βρίσκει 100% σύμφωνο. Επιτέλους ΕΜΕΙΣ πρέπει να δράσουμε για το ΔΙΚΟ ΜΑΣ συμφέρον. Γιατί όπως λέει ο λαός μας "όσα ξέρει ο νοικοκύρης..."

 2. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 08/06/2013 09:54:50

  Πολύ σοφά αγαπητέ Προφήτη επισημαίνεις στο συμπ'ερασμ'α σου την ουσία:
  1."Οδηγός και όχι μεσσίας, που θα έχει για δεκάλογο τις εντολές και τα συμφέροντα των ευρέων λαϊκών στρωμάτων και θα αποκρούσει τις επιδιώξεις μιας ολιγομελούς κλίκας που έχει εφορμήσει στη δημόσια περιουσία του «Κοινού των Ελλήνων». Άρθρο 1 του Συντάγματος : Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους."
  2. Συναίνεση αποσπάται όταν η μεγάλη πλειοψηφία μετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όχι όταν περιθωριοποιείται.
  Mε άλλα λόγια χωρίς την δεύτερη (ή και πρώτη) μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που καλώς ή κακώς βρίσκεται τωρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συναίνεση ούτε σωτηρία του Εθνους μπορεί να επιτευχθεί, αλλά ούτε καν ηγεμονία μιας ολιγομελούς κλίκας που έχει εφορμήσει στη δημόσια περιουσία του «Κοινού των Ελλήνων», μπορεί να επιτευθεί πλέον. Δεν σώζεται το Εθνος με το άλλο μισό και περισσότερο εναντίον...

 3. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 08/06/2013 10:00:04

  Καλημέρα.
  Σημαντική συνιστώσα της ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας και, κατ' επέκταση, της μακροχρόνιας κυριαρχίας μίας ιδέας και τον φορέων της, π.χ. μίας παράταξης στα πολιτικά πράγματα, είναι η ηθική ανωτερότητα (βλ. Αριστοτέλη "Ηιθικά Νικομάχεια"). Αυτό το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς η αριστερά και επένδυσε στο να κατασκευάσει την αγιοποίηση της. Της πήρε πολλά χρόνια, μεν, (έπρεπε να φύγουν πρώτα οι γενιές που έζησαν συνειδητοποιημένα την ανταρσία του 44-49) αλλά μετά το πέτυχε. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, η προπαγάνδα για τη διαφθορά της δεξιάς έβρισκε ζωντανές αποδείξεις σε κάποιους παρατρεχάμενους της εξουσιας, έστω και αν αυτοί δεν ξεπερνούσαν σε πλήθος το σύνηθες για κάθε σύστημα. Άλλο παράδειγμα της σημασίας της ηθικής ανωτερότητας ως στοιχείο για την πολιτική ηγεμονία είναι η κυριαρχία και η πτώση του Αντρέα: επικράτησε ως ο κυνηγός του διεφθαρμένου συστήματος της Δεξιάς και έπεσε όταν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι δεν είναι ακριβώς καθαρός άνθρωπος (βέβαια, δυστυχώς, μας πήρε άλλα 20+ χρόνια και μια σχεδόν χρεοκοπία για να μας αδιάσουν τη γωνιά και οι παρατρεχαμενοι του, με το αποτέλεσμα ακόμα αμφίβολο).
  Πολλές φορές η ηθική ανωτερότητα, όμως, δεν εξαρτάται από τις πράξεις του ηγέτη. Π.χ. η ΝΔ (επί ΚΚ Β') εκλέγηκε το 2004 για να 'επανιδρύσει το κράτος', λόγω της σαφούς -ηθικής κατά βάση- υπεροχής έναντι του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Και έπεσε όταν πλέον είχε χάσει την ηθική υπεροχή της (όλοι γνωρίζουμε πώς: γέμισε η "δημόσια σφαίρα" με σκανδαλολογία και συζητήσεις ατέρμονες για μίζες). Το σημαντικό είναι ότι το έδαφος για να χαθεί η ηθική ανωτερότητα καλλιεργήθηκε όχι μόνο από τους αντιπάλους αλλά και από κάποιους εντός του κύκλου: π.χ. η δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών σχετικά με την αντιμετώπιση της διαπλοκής ("νταβατζήδες") και η συνεπακόλουθη έλλειψη αποτελεσμάτων, ή το γεγονός ότι δημιουργήθηκε απόσταση μεταξύ των κυβερνώντων και του κόσμου της παράταξης, οδήγησαν σε απογοήτευση και, σταδιακά, έλλειμμα υπερασπιστών εντός της κοινωνίας. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι αρκετά σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης δε μπορούσαν να στηριχθούν με βάση την κοινή λογική (π.χ. τα δεκεμβριανά), καταλαβαίνουμε ότι η διατήρηση της ηθικής ανωτερότητας είναι πολυμεταβλητή συνάρτηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η έλλειψη ισχυρής επιχειρηματολογίας με ηθικούς όρους και η έλλειψη υπερασπιστών εντός της κοινωνίας είναι βασικά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση και το πιο ορθο -κατά τη σύλληψη του- εγχείρημα.
  Σε αυτά τα πλαίσια, το μεγάλο πλεονέκτημα του Σαμαρά είναι ότι κανένας δε μπορεί να του καταλογίσει ευθύνες από τα πιο βρώμικα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι, παρέχοντας τη δική του ηθική ανωτερότητα, δίνει στην παράταξη δεξιά του κέντρου την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή η οποία, όντως, είναι δυνατό να οδηγήσει σε κυριαρχία και, κυρίως, σε ιδεολογική ηγεμονία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δείξει ότι σκοπός είναι να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πατρίδα, π.χ. χρησιμοποιώντας τους άριστους σε κάθε τομέα. Και αυτό γιατί η αριστεία είναι αντικειμενική και συμβάλει στη διατήρηση της ηθικής ανωτερότητας, τούτεστιν μία μετριότητα μετά από λίγο θα παραγάγει μη βέλτιστα αποτελέσματα και κατά συνέπεια θα χαθεί το ηθικό πλεονέκτημα.
  Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα στην -ευκταία- πορεία προς ηγεμονία είναι το γεγονός ότι τα ιδεολογήματα με τα οποία κυβερνήθηκε η χώρα τα τελευταία 30 (τουλάχιστο) χρόνια, και οδήγησαν στην κατάρρευση, δεν ήταν δεξιάς ροπής*. Αυτά τα δύο (ιδεολογική και ηθική ανωτερότητα) είναι οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την ιδεολογική ηγεμονία.
  * Παρεμπιπτόντως, το σύστημα που ζούμε (ελπίζω σε λίγο να λέμε "ζήσαμε") στην Ελλάδα το περιγράφει ο Α. Παναδρέου στο διδακτορικό του. Ονομάζεται "Πατερναλιστικός καπιταλισμός", και βασικά στοχεία του είναι τα συνασπισμένα συμφέροντα και το κράτος στο ρόλο του διανομέα του πλούτου. Μάλιστα στην ομώνυμη διατριβή του υποστήριζε την οικονομική αποτελεσματικότητα των συνασπίσεων συμφερόντων (δηλ. διαπλεκόμενων), δίνοντας παραδείγματα από το σύστημα του κορπορατισμού της μαφίας (!) ως λύση για την έξοδο από την Μεγάλη Κρίση του 1929-31.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/06/2013 10:19:58

  To πιο βασικό στοιχείο δεν είναι η διοίκηση της κοινωνίας αυτής καθεαυτής αλλά η απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης.Με δεδομένο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας, το βασικό στοιχείο είναι η απόσπαση να γίνει με την χρήση της πειθούς.

  Η Απόσπαση της πραγματώνεται όταν ο λαός και η κοινωνία -οι οποίοι δεν είναι διοικούμενοι αλλά η πραγματική εξουσία- πεισθούν ότι το εκάστοτε Πολιτικό πρόσωπο ή το εκάστοτε ιδεολογικό σχήμα το οποίο εκφέρει ικανό πολιτικό λόγο και μιλά ίσια στην εθνική συνείδηση του Πολίτη. εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και είναι φορέας Εθνικής στρατηγικής.

  Σας πάγω λοιπόν πολύ πίσω σε μια αριστερόστροφη Ελληνική κοινωνία, με μια Νόμιμη Ελληνική Αριστερά η οποία σοφά εκφράζει τα δίκαια του Ελληνικού λαού, με τους παρακρατικούς μηχανισμούς υπαρκτούς και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναλαμβάνει και να φέρνει εις πέρας πρώτα ως Υπουργός και μετά ως Πρωθυπουργός το πολύ δύσκολο έργο της επούλωσης των πληγών του Εμφυλίου και της ανάταξης της χώρας μας. Ως εκ τούτου το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή του Β δεν υφίσταται καθώς ο ίδιος δεν εργάστηκε προς την ίδια κατεύθυνση παρόλη την συνωνυμία

  Την ώρα που η χώρα , το Έθνος παλεύει για την επιβίωση του και για την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του η ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία δεν υφίσταται.Υφίσταται μόνο η ανασυγκρότηση, η ανάταξη και η αύξηση της ισχύος της Ελλάδας.Υπό του Εθνικόν όλα τα αλλά έρχονται μοιραία σε δεύτερη μοίρα

  Η αναφερόμενη ως μεσαία κοινωνική τάξη, η μεσαία κοινωνική διαστρωμάτωση αποτελεί περισσότερο νοητικό σχήμα παρά μια πραγματικότητα. Παρεμπιπτόντως μια ισχυρή κριτική σκέψη, μια ισχυρή κριτική συνείδηση, ένας ισχυρός δημοκρατικός χαρακτήρας δεν θα αλλοιωθεί αν διαβάσει τον Κο. Λούλη αντίθετα αν απέναντι στις θέσεις του αντιτάξει τα επιχειρήματα του θα βγεί ενισχυμένος.Είναι γνωστή η σχέση μάχης και μαχητικότητας του κάθε πολεμιστή και τι παράγει η αδράνεια.Αυτή η παρένθεση αφορά και όσους μίλησαν για το έργο του Κλαούζεβιτς "περί πολέμου".

  Η Ελληνική ιστορική πραγματικότητα περίτρανα έχει αποδείξει και καταδείξει πως η αυτοδυναμία -την οποία κακώς μεταφράζουν πολλοί ότι φέρει ως έπαθλο τον κρατικό μηχανισμό- δεν αποτελεί πρόταση ικανή να αποσπάσει την συναίνεση της Κοινωνίας. Έχουμε εισέλθει στην περίοδο κυβερνήσεων συμμαχίας και κατά συνέπεια σε αυτο το σχήμα πρέπει να επικεντρώσουμε την κριτική μας θεώρηση.Κατά συνέπεια, οι όποιες διεργασίες , οι όποιες ζυμώσεις αποτελούν και υγιή δημοκρατική διαδικασία και αναγκαία συνθήκη όταν πραγματώνονται στην βάση της ενίσχυσης του Κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας η δε χρήση υποτιμητικών όρων υποδηλώνει σαθρό αξιακό υπόβαθρο και αδύναμη πολιτική σκέψη.

  Το σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας πραγματώθηκεε στην βάση της Εθνικής Σταρτηγικής κατά συνέπεια οι όποιες λογικές, πρακτικές ξεπερνούν το χαρακτήρα αυτό είναι Εθνικά επικίνδυνες.Το σχήμα αυτό της συνεργασίας δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονη απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας του κάθε πολιτικού χώρου που συμμετέχει.Το σχήμα συνεργασίας δεν εκφράζει συμβιβασμό πολιτικών προσώπων αποτελεί έκφραση ισχυρών κοινωνικών διεργασιών.Τα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά σύνδρομα τα οποία και ακύρωσαν τρείς προσπάθειας αλλαγής πραγματικής της Ελληνικής κοινωνίας δεν μπορούν να ματαιώσουν και την Υστάτη.

  Οι διεργασίες στον χώρο ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν άμεσα την Ν.Δ. καθώς δεν την απειλούν.Μακριά λοιπόν απο λογικές ενσωμάτωσης ή προσεταιρισμού κια αφομοίωσης.Η Ν.Δ. οφείλει με απόλυτη γνώση της ιστορικής αποστολής της να κόψει τον ομφάλιο λώρο με ακραίες συμπεριφορές, με ακραίες λογικές οι όποιες και κάλλιστα θα μπορούσαν να προστεθούν στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

  Λογικές παρωχημένων διαχωριστικών γραμμών, εμφυλιακών και μετεμφυλιακών συνδρόμων δεν έχουν θέση σήμερα σε ένα σύγχρονο κόμμα.Φρόνιμο θα είναι λοιπόν την επόμενη φορά που θα ασχοληθούμε με το γίγνεσθαι των δύο κυβερνητικών εταίρων πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας δια μέσω της αυτογνωσίας.

  Είναι χρέος μου ως δημοκρατικός πολίτης να επισημαίνω τα κακώς κείμενα όπου κι αν τα συναντώ.Και όχι να αρκούμε σε γηπεδικού χαρακτήρα εκφράσεις ή σε επιδερμική κα ιεπιφανειακή προσέγγιση.Θεωρώ πως αυτό είανι το χρέος μου απέναντι στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό μου.

  Το πως τα αποτελέσματα μιας Εθνικής στρατηγικής η οποία και εφαρμόζεται θα περάσουν στην καθημερινότητα του Έλληνα είναι ακόμα μιά σημαντική παράμετρο.Απαιτεί χρόνο,-δεκαετίες χρειάστηκαν να παραχθεί το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης το οποίο και παρήγαγε την σημερινή κρίση-, ως εκ τούτου λογικές συμψηφισμού ή απλοϊκών εξισώσεων αποτελούν έκφραση τρικυμίας εν κρανίω.

  Η απόσπαση της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης, η επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής συνοχής πραγματώνεται πρώτον με την συμμετοχή σε έναν πραγματικό ανοικτό διάλογο, δεύτερον μέσα απο την διαδικασία ενίσχυσης της κοινωνικής και εθνικής συνείδησης,τρίτον μέσα απο την ενημέρωση και την χρήση της ιδιότητας της σύνθεσης σε όλα τα επίπεδα της σκέψης και της δράσης, τέταρτον μέσα απο την ενίσχυση του δημοκρατικού πατριωτικού χαρακτήρα τυυ κάθε Πολίτη

  Με βάσει τα ανωτέρω κάποιοι προ πολλού έχουν πάψει- κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας- να αποτελούν υγιές κομμάτι αυτής της διαδικασίας -και στον χώρο της Ν.Δ.- καθώς εγκλωβίζουν κάθε τι νέο που προσπαθεί να γεννηθεί εντός του εκάστοτε πολιτικού σχηματισμού κα δρούν εχθρικά πρός την κατεύθυνση του όποιου επιθυμεί και θέλει να συμπαραταχθεί αλληλέγγυος και δρών ενεργό στην προσπάθεια της Εθνικής Ανάτασης .

  Απαιτείται λοιπόν ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών του Κόμματος της Ν.Δ., Ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της και άνοιγμα στην Ελληνική κοινωνία αμφισβητώντας δόγματα και κακώς κείμενα.Άλλωστε τούτο πραγμάτωσε ο σημερινός Αρχηγός της Ν.Δ. όταν αμφισβήτησε το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας και του πολιτικού του χώρου, όταν μίλησε στις καρδιές όλων των Ελλήνων. όταν έπεισε πως έχει την τόλμη να προχωρήσει σε ρήξη με λογικές του χτές .

 5. Αθώρ avatar
  Αθώρ 08/06/2013 10:21:35

  Καλή σας ημέρα αγαπητέ Προφήτη.
  Σοφοί δε Προσιόντων - Κ.Π.Καβάφης
  ''Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων,
  σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.
  Φιλόστρατος, Τα ες τον Τυανέα Aπολλώνιον, VΙΙΙ, 7''

  Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
  Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
  πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.
  Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
  αντιλαμβάνονται. Η ακοή
  αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών
  ταράττεται. Η μυστική βοή
  τούς έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
  Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
  έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί. ''

  - Μηδέν άγαν, Αύγουστε -

  • didaskalos avatar
   didaskalos @ Αθώρ 09/06/2013 02:45:20

   Έξοχο !
   Μέγας ο συμβολισμός !
   ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ, ΑΥΓΟΥΣΤΕ ...ΑΝΤΩΝΙΕ !

 6. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 08/06/2013 10:29:08

  Αγαπητέ Π.Μ.Μ. κάνεις σωστές παρατηρήσεις αλλά σου ξεφεύγει η πιό σημαντική.
  Και στον Καραμανλή τον Β' κανένας δε μπορεί να του καταλογίσει ευθύνες από τα πιο βρώμικα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι, παρέχοντας τη δική του ηθική ανωτερότητα, έδωσε στην παράταξη δεξιά του κέντρου την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή η οποία, όντως, ήταν δυνατό να οδηγήσει σε κυριαρχία και, κυρίως, σε ιδεολογική ηγεμονία. Ομως όπως σωστά παρατηρεί,ς η δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών σχετικά με την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της κρίσης (“μία και μόνη εξεταστική για το μνημόνιο" σύλληψη μεγαλοφοροδιαφυγής, τιμωρία των ενόχων για την κρίση, success story κλπ.) και η συνεπακόλουθη έλλειψη αποτελεσμάτων, ή το γεγονός ότι δημιουργείται απόσταση μεταξύ των κυβερνώντων και του κόσμου της παράταξης, οδηγούν σε απογοήτευση και, σταδιακά, έλλειμμα υπερασπιστών εντός της κοινωνίας. Χώρια που το προσωπικό στο οποίο στηρίζεται ο Σαμαράς είναι σαφώς υποδεέστερο εκείνου του Καραμανλή...

  • Π.Μ.Μ. avatar
   Π.Μ.Μ. @ Aρχιμήδης 08/06/2013 10:50:43

   Νομίζω ότι συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Ειδικά το παράδειγμα της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-9 το έφερα για να δείξω ότι δεν είναι αρκετή από μόνη της η ηθική ανωτερότητα του πρώτου, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν τα αντίστοιχα τεκμήρια και για τους υπόλοιπους (φαντάζομαι στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι δεν ήταν ηθικά ανώτεροι δε θα διαφωνήσεις).
   Σε ένα σημείο, μόνο, θα ήθελα όχι ακριβώς να διαφωνήσω αλλά να συμπληρώσω αυτά που λες. Θεωρώ ότι η έννοια της αριστείας είναι αντικειμενική: σε αυτά τα πλαίσια, δε νομίζω ότι πλείστοι εκ των κυβερνώντων του 2004-9 μπορούν να χαρακτηριστούν άριστοι, ενώ θα έπρεπε. Οπότε, το αν το προσωπικό της ΝΔ ήταν ανώτερης ποιότητας τότε σε σύγκριση με σήμερα, εκτός του ότι είναι θέμα υποκειμενικής αντίληψης, δε νομίζω ότι είναι μέτρο ικανό για την ηγεμονία: ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, άρα και η σύγκριση πρέπει να γίνεται με εκείνους, όχι εσωτερικά στην παράταξη.
   Επίσης, νομίζω ότι μέσο για την επίτευξη της ηγεμονίας είναι η επιδίωξη της αριστείας και ότι η ανωτερότητα ή όχι του προσωπικού υπόθεση δυναμική και όχι στατική. Υπ' αυτή την έννοια το κείμενο μου μπορεί να αναγνωστεί και ως κλήση για αναζήτηση των άριστων, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον προσωπικό.

 7. Zugzwang avatar
  Zugzwang 08/06/2013 11:15:09

  Καλα τα λεει ο Προφητης!
  Ας προσεξει μονο η ΝΔ! Χθες η κυρια Πιπιλη υποστηριξε τις αποψεις της Ρεπουση και πηρε διαζυγιο απο την Κεντροδεξια. Ας μην κανει το ιδιο η ΝΔ! Υποχωρηση και συμβιβασμος στο θεμα της προτασης αντιρατσιστικου νομου, σημαινει οριστικη προσχωρηση της ΝΔ στην Κεντροαριστερα. Αυτο περιμενουν και τα ετοιμοθανατα κομματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για ν'αναπνευσουν. Με τον αντιρατσιστικο νομο παιζουν και το τελευταιο πολιτικο χαρτι τους.

  • didaskalos avatar
   didaskalos @ Zugzwang 09/06/2013 02:49:24

   Πολύ σωστή η άποψή σου για την Πιπιλή .
   Η θέση που πήρε και η αλαζονεία της ήταν προκλητικές !

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 08/06/2013 11:23:24

  Δεν συμφωνώ με το ότι σήμερα δεν υπάρχει δεξιά ιδεολογική κυριαρχία. Ούτε συμφωνώ με τον ορισμό που δίνετε για το "Κέντρο". Ποιος είπε ότι τα ανά την Ευρώπη Λαϊκά Κόμματα δεν είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους; Ο ορισμός που δίνετε είναι για την δεξιά, όχι για την αριστερά. Κατά του κοινωνικού κράτους είναι το (νεο)φιλελεύθερο κέντρο.

  Το (σημερινό) ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι κεντρώα, κατά βάθος, κόμματα, που ντρέπονται τα μέλη τους να παραδεχτούν ότι δεν είναι ή ποτέ δεν ήταν αριστεροί. Από την πρώτη στιγμή που έφυγε ο Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν φανερό ότι κάτι τέτοιο πήγαινε να δημιουργηθεί. Από πάντοτε είχαν επιθυμία αυτά τα στελέχη-μέλη του Συνασπισμού να προσεγγίσουν το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια κραταιό, κάνουν το δικό τους παιχνίδι και ίσως αύριο απορροφήσουν και αυτό ακόμη το ΠΑΣΟΚ.

  Η πραγματική αντίθεση είναι μεταξύ εθνομηδενισμού/υποτέλειας/ευρωλιγουσιρσμού, απο τη μια, και γνήσιου πατριωτισμού/ανεξαρτησίας από την άλλη. Ίσως οι καιροί να μην ευνοούν, ακόμη, πραγματικά ανεξάρτητη πατριωτική πολιτική δράση. Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας είναι υπερβολικά ισχυρά, ενώ η χώρα μας δεν έχει συνειδητοποιήσει το παιχνίδι και ο κόσμος είναι ζαλισμένος, αγχωμένος, παραπληροφορημένος και φανατισμένος - άρα, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει σταθερή πορεία εναντίον των εχθρών της χώρας.

  Αν θέλουμε να ορίσουμε τον δεξιό και τον αριστερό, δεξιός είναι αυτός για τον οποίον ανώτατη πολιτική ένταξη είναι η πατρίδα του, η εθνική του συλλογικότητα. Αριστερός είναι αυτός για τον οποίον ανώτατη πολιτική ένταξη είναι η κοινωνική του τάξη, με την μαρξιστική του όρου έννοια. Υπάρχουν αρκετοί αριστεροί, όπως αποδεικνύει η περιορισμένη, αλλά υπαρκτή δημοφιλία των αριστερών τρομοκρατικών πράξεων. Κάπου είχα διαβάσει μια ωραία φράση "δεν υπάρχει δεξιά - δεν υπάρχει αριστερά - μόνο κόκκαλα υπάρχουν, των Ελλήνων τα ιερά". Ωραίο, αλλά όποιος το πιστεύει αυτομάτως δεν είναι αριστερός, διότι αν είσαι αριστερός πιστεύεις ότι το μόνο που "υπάρχει" είναι η αταξική κοινωνία και ο διεθνισμός της.

  Όλοι οι υπόλοιποι είναι "δεξιοί". Με την ερμηνεία αυτή, οι περισσότεροι (σημερινοί!, όχι του 4%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιοί, διότι δεν βάζουν την κοινωνική τους τάξη πάνω από την πατρίδα τους. Γιατί, τότε, τόση "κυριαρχία" των αριστερών ή αριστεριστικών ιδεών τις τελευταίες δεκαετίες; Κάποτε ήταν μόδα, μετά έγινε συνήθεια. Η άλλη πλευρά ποτέ δεν είχε το ηθικό ανάστημα να πει "εμείς είμαστε καλύτεροι", διότι στην Ελλάδα η δεξιά ταυτίστηκε ιστορικά με το μετεμφυλιακό κράτος και από την στιγμή που το έχασε δεν είχε πλέον άλλον μέσο επιβολής και πολιτικής κυριαρχίας. Ο κόσμος έχει την τάση να πηγαίνει με το μέρος του ισχυρού. Τη μια ήταν με τον Παπαδόπουλο, την άλλη στιγμή με τον Ιωαννίδη, την άλλη στιγμή με τον Καραμανλή και ξαφνικά με τον Ανδρέα και την αριστερά.

  Δεν είναι θέμα μόνον ιδεολογικό, είναι και θέμα ισχύος. Το βασικό πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ είναι η ισχύς που εκπέμπει ο Σαμαράς με την διακυβέρνηση που άσκηση εδώ και ένα χρόνο, η οποία αναμένεται να αυξηθεί και όχι να μειωθεί. Γι' αυτό και η λύσσα τους. Βλέπουν ότι σε λίγο δεν θα τους χρειάζεται και κάνουν ό,τι μπορούν για να τον φρενάρουν.

  Η ιδεολογία χρειάζεται για να εδραιωθεί χρονικά η ισχύς. Να δοθεί ένα εργαλείο ετοιματζίδικης σκέψης που θα ωθεί τις μάζες σε μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά. Όμως η ιδεολογία είναι προέκταση της ισχύος. Χρονική και τοπική προέκταση της ισχύος.

  Ηγεμονία θα έλθει εάν ο Σαμαράς ανατάξει την οικονομία και περάσει την ανάταξη στον λαό. Η λύσσα για την επιτυχία αυτή, που κοντοζυγώνει, έρχεται πρωτίστως από το εξωτερικό - δεν είναι τυχαίο ότι μας αρνούνται και αυτήν ακόμη την σχεδόν υπεσχημένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την ίδια στιγμή που ξεδιάντροπα παραδέονται τα λάθη τους. Δεν θα αφήσουν τον Σαμαρά να σηκώσει πολιτικά κεφάλι, όσο περνάει από το χέρι τους. Σε αυτήν την επιδίωξη, οι ξένοι ταύτίζονται με την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Με μια διαφορά, όμως. Ότι το εκλογικό κοινό της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ το ήξερε, όταν ψήφιζε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ότι θα στηρίξουν την επόμενη μέρα κυβέρνηση Σαμαρά. Εμμέσεως ψήφιζαν Σαμαρά. Γι' αυτό και η αμφισβήτηση του Σαμαρά από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν τους βοηθά, αλλά θα τους ρίξει δημοσκοπικά και άλλο.

  Αν ο Σαμαράς συνεχίσει να είναι προσεκτικός, θα ηγεμονεύσει. Χρειάζεται και να μην είναι άτυχος. Η κοινωνία έχει ήδη γυρίσει προς τα δεξιά, διότι κατάλαβε ότι το υλικό της κρίσης το έδωσε η τεχνητή "αριστερού τύπου" οικονομική ευφορία των τελευταίων τριάντα ετών, την οποία τώρα πια έχει μισήσει. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στην επιστροφή στην δεκαετία του 1980. Άρα, όλα αύριο, όταν το success story αρχίσει να γίνεται περισσότερο πιστευτό, θα στηρίξουν την ηγεμονία Σαμαρά. Σε αυτόν εναπόκειται να την κάνει μόνιμη, ώστε να κρατήσει και μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας, όποτε και εάν αυτή συμβεί.

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ Διογένης 08/06/2013 13:55:48

   "Αν είσαι αριστερός πιστεύεις ότι το μόνο που “υπάρχει” είναι η αταξική κοινωνία και ο διεθνισμός της."
   Δογματίζεις αγαπητέ Διογένη. Δεν είναι έτσι επειδή έτσι νομίζεις...
   Πχ. ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Στάθης Σταυρόπουλος του Σύριζα είναι περισσότερο Πατριώτης και απο υπουργούς ακόμα της ΝΔ.
   Το ίδιο και ο κομμουνιστής Μίκης Θεοδωράκης και ο αναρχοαυτόνομος Διονύσης Σαββόπουλος. Αν ορίζουμε μόνοι μας τι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, πέφτουμε σίγουρα σε σφάλματα ποδοσφαιρικού τύπου, διότι ξεκινάμε με την αβάσιμη Πίστη μας οτι η δική μας ομάδα είναι η σωστότερη και σίγουρα η καλύτερη που δικαιούται το τρόπαιο-κυβέρνηση. Ξεχνάμε οτι τα ίδια μπορεί να πιστέψουν για εμας οι αντίπαλοί μας και μάλιστα να είναι και περισσότεροι...

 9. Mara avatar
  Mara 08/06/2013 12:47:33

  Κα-τα-πλη-κτι-κό άρθρο!
  Συγχαρητήρια!!!
  Το δε σχόλιο του άγνωστου σχολιαστή στο διαδίκτυο που αναφέρεις, ερμηνεύει 100% την εκτίναξη των ποσοστών της ΧΑ. Σημαντική μερίδα του κόσμου εκδικείται με την ψήφο του στο συγκεκριμένο κόμμα, την ανθελληνική επίθεση κάποιου ποσοστού της διεθνιστούλας... "αριστεράς" που δυστυχώς ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ κυριάρχησε συστηματικά από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι και τώρα.

 10. Albert avatar
  Albert 08/06/2013 13:05:10

  Ο Σαμαράς έχει δύσκολη δουλειά. Πρέπει να λειτουργήσει σαν φιλελευθερος ταυτόχρονα στα οικονομικά και τα κοινωνικά. Αν το κάνει αυτό οι αναφορές σε έθνος και πατρίδα θα είναι γλυκές και θελκτικές, αλλιώς θα είναι απωθητικές. Και οι διαρροές προς τα δεξιά θα πέσουν στο μισό. Πιστεύω ότι σαν άτομο έχει τα φόντα, αλλά πρέπει να φέρει πολύ καλύτερο κόσμο στα κυβερνητικά κλιμάκια. Απο τα πανεπιστήμια, απο τον κόσμο των επιχειρήσεων, απο άλλα κόμματα. Προς το παρόν, απ' ότι βλέπω πιέζεται για σουπερ δεξιά παλινόρθωση.
  Το κυριότερο. Πρέπει να βγει προς τα έξω, να μιλησει, να εξηγήσει ξανά και ξανά και ξανά. Ο κόσμος θα ακουσει, και πολλοί θα καταλάβουν.

 11. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 08/06/2013 13:46:52

  Η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα. Η σοσιαλδημοκρατία δε μπορεί να βρει πλαίσιο αναφοράς εκτός εθνικού μονοπωλιακού καπιταλισμού, παγκοσμιοποίηση και σοσιαλδημοκρατία είναι έννοιες ασύνδετες. Η Αριστερά, εννοείται ότι κανένα πλούτο δε μπορεί να αναδιανείμει στην παγκοσμιοποίηση, καθώς τα κεφάλαια δεν έχουν σύνορα και η παραμικρή αλλάγή συσχετισμών μεταξύ κράτους-κεφαλαίου, θα οδηγήσει το τελευταίο σε άλλες πολιτείες. Οι ανοησίες για ευρώ χωρίς μνημόνιο, για κρατικοποιημένες τράπεζες όταν αυτές ανακεφαλαιοποιούνται από το ESM (Σύνοδος Κορυφής Ιουνίου) ή για ένα σύστημα που δε θα έχει στο πυρήνα της ανάπτυξης την ανταγωνιστικότητα (σε ποιά χώρα γίνεται αυτό;) και μάλιστα όλα αυτά εντός ΕΕ και ΕΖ (πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ) είναι αυτό που είπα πριν, απλά ανοησίες. Η Ακροδεξιά παρότι πιο επικίνδυνη και χυδαία μισαλλόδοξη, είναι η πιο τίμια, μιλά καθαρά για επιστροφή σε καθεστώς εθνικού μονοπωλιακού καπιταλισμού. Το ερώτημα της ιδεολογικής ηγεμονίας είναι μόνο ένα, γιατί επιμένουμε ότι αυτό το ρόλο θα το διαδραματίσει η Κεντροδεξιά/Δεξιά; Γιατί, αντιλαμβάνεται (ή πρέπει να αντιλαμβάνεται) την παγκοσμιοποίηση σαν αυτό που είναι, δηλαδή μια διαρκή ατομική και ΕΘΝΙΚΗ προσπάθεια κατάκτησης του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην παγκόσμια κατανομή πλούτου. Να αντιλαμβάνεται ότι ο σύγχρονος πατριωτισμός περνά μέσα από την ανταγωνιστικότητα σε όλα τα επίπεδα (μη δω καμιά απάντηση ότι λέω να γίνουμε Κίνα, γιατί η κατάταξη που λέει ποιές χώρες είναι ανταγωνιστικές άλλα δείχνει, απλά η Ελλάδα που δε θέλει να κάνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία υπό την πίεση του λαϊκισμού και της αριστερής ιδεολογικής κυριαρχίας, ο μόνος τρόπος να γίνει ανταγωνιστική θα είναι στο τέλος να γίνει σαν την Κίνα), η τελευταία φέρνει επενδύσεις και γεμίζει τα ταμεία για κοινωνικές πολιτικές (όχι με δανεικά αλλά με παραγωγή πλούτου από ιδιωτικές επενδύσεις) και εθνικές πολιτικές (εθνική άμυνα/ασφάλεια, δημογραφικό), και όλα αυτά υπό το πρίσμα μιας εθνικής προσπάθειας δυναμικής διεκδίκησης του μεριδίου μας στην παγκόσμια κατανομή πλούτου. Για να καταλάβουμε τι εννοώ, ας πάρουμε ένα παράδειγμα από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010. Θυμάστε τους περίφημους σκαφάτους; Όταν μια χώρα είναι σε κρίση και ψάχνει λεφτά, η λογική της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς είναι η αύξηση της φορολόγησης του πλούτου, στην περίπτωση μας των σκαφάτων. Αυτό έγινε με νέα νομοθεσία του 2010 και το αποτέλεσμα ποιό ήταν; Να πάρουν οι σκαφάτοι τα σκάφη τους και να πάνε στην Κροατία, στην Τουρκία κ.α. Τελικό αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει λιγότερα έσοδα από πριν και χαθούν θέσεις απασχόλησης. Η απάντηση της Δεξιάς ποιά θα έπρεπε να είναι στο αυτό το θέμα; Θέλουμε έσοδα, άρα βάζουμε κάτω τη νομοθεσία τη δική μας και των ανταγωνιστικών σε αυτή την αγορά χωρών, διαμορφώνουμε την πιο ανταγωνιστική νομοθεσία βασιζόμενη στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, διαδίδουμε παντού τις αλλαγές που κάνουμε και διατηρούμε και τα σκάφη που έχουμε εδώ και έρχονται σκάφη σε ελληνικές μαρίνες από τις ανταγωνιστικές μας χώρες. Αύξηση των δημοσίων εσόδων, αύξηση των θέσεων απασχόλησης στο συγκεκριμένο κλάδο, βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών μας (πχ μαρίνες). Αυτό σημαίνει εθνική κατάκτηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου ανά κατηγόρια προϊόντος και αυτό ιδεολογικά μόνο μια ιδεολογικά ώριμη και δυναμική Κεντροδεξιά/Δεξιά μπορεί να το καταφέρει!

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 08/06/2013 21:28:07

   Η "παγκοσμοιοποιηση" πνεει τα λοισθια και αλλoιμονο σ'αυτους που δεν το καταλαβαινουν και δεν προσαρμοζονται.

   • MCA avatar
    MCA @ Zugzwang 08/06/2013 22:01:40

    ++++

   • Αθώρ avatar
    Αθώρ @ Zugzwang 08/06/2013 22:48:30

    '' Η “παγκοσμοιοποιηση” πνεει τα λοισθια''
    Μην του το μαρτυράτε κι εσείς τώρα του έρμου του ΣυριζΑλβανού!!! Του αποδομείτε όοοολο τον ψυχισμό! Δεν είστε εντάξει. Δείξτε λίγη ανθρωπιά!

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Αθώρ 08/06/2013 23:56:04

     :-)

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Αθώρ 09/06/2013 01:16:48

     Το να απαντήσω σε εσάς είναι χάσιμο χρόνου!

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Συριζαλβανία του Χότζα 09/06/2013 07:42:05

      Χαίρομαι που ταυτίζονται οι απόψεις μας. Κι εγώ σας βαριέμαι πλέον αφόρητα :-) !

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 09/06/2013 01:31:30

    @zugzwang
    Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις μια από τις σημαντικότερες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Κάνε μου τη χάρη και κοίτα μέσα στο σπίτι σου και δες πόσα αντικείμενα είναι ελληνικά και πόσα ξένα. Μετά ξανακοίτα τα αντικείμενα στο σπίτι σου και προσπάθησε να θυμηθείς πόσα ήταν ελληνικά και πόσα εισαγωγής πριν 15 χρόνια. Αν δεν έχεις βαρεθεί, ξανακοίτα τα αντικείμενα στο σπίτι σου και κάνε κάτι ακόμα πιο απαιτητικό, σκέψου πόσα ήταν ελληνικά και πόσα εισαγωγής πριν 30 χρόνια. Τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση από την τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και αν πνέει τα λοίσθια ή όχι!

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 09/06/2013 03:43:11

     Τελικά αγαπητέ Χότζα, μερικές φορές είσαι τόσο εύστοχα ρεαλιστής που ομολογώ ότι σε ζηλεύω.
     Άλλες φορές πάλι, όχι.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 09/06/2013 20:38:19

      Εγώ σε ζηλεύω Θείε για τους 2 θησαυρούς του Κονδύλη που μας έδωσες λινκ. Χωρίς αυτά τα λινκ, το πιθανότερο θα ήταν να μη μου δινόταν ποτέ η ευκαιρία να τους διαβάσω!

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 09/06/2013 11:11:40

     Αγαπητε Χοτζα
     Δεν με διαβασες καλα. Δεν αρνηθηκα την υπαρξη της "παγκοσμοιοποιησης". Επαναλαμβανω το σχολιο για να διαβασεις πιο προσεκτικα: Η "παγκοσμοιοποιηση" πνεει τα λοισθια και αλλοιμονο σε οσους δεν το καταλαβαινουν και δεν προσαρμοζονται...

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 09/06/2013 20:35:53

      Αυτό που γράφεις είναι κάτι γενικό. Γράψε σε ποια γεγονότα το στηρίζεις αυτό που λες και ποιές πιστεύεις θα είναι οι παγκόσμιες αλλαγές τα επόμενα χρόνια με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, και τότε μπορεί να γίνει μια συζήτηση που πιθανότατα να έχει και μια προστιθέμενη αξία!

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Συριζαλβανία του Χότζα 09/06/2013 23:17:43

     ..η παγκοσμιοποίηση δεν ειναι πρωτογνωρο φαινόμενο, εχει συμβεί στα τελευταιο τέταρτο του 19ου αιώνα και τα πρώτα 13 χρόνια του 20ου - την συνέχεια την γνωρίζεις..
     αυτο που θελω να πώ ειναι μην την εκλαμβάνεις ως 'μη αντιστρεπτή μεταβολή'..

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/06/2013 14:06:45

  Στη σημερινή συγκυρία θα συνιστούσα σε όλους την ανάγνωση 2 παλαιών άρθρων του σπουδαίου Παναγιώτη Κονδύλη.

  Το έθνος στην πλανητική εποχή - Καθημερινή 7.4.1996, σελ. 31
  http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/1996/07-04-1996.pdf#page=31

  Το μέλλον του έθνους στην Ευρώπη του αύριο - Καθημερινή 13.4.1996, σελ. 24
  http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/1996/13-04-1996.pdf#page=24

  Σημαντικά κείμενα. Και σαν να γράφηκαν χθές:

 13. Albert avatar
  Albert 08/06/2013 14:58:04

  +1

 14. Διογένης avatar
  Διογένης 08/06/2013 15:25:09

  Δεν δογματίζω, αγαπητέ. Μπορείς να ρωτήσεις τους ίδιους να σου πουν, εάν για αυτούς είναι σημαντικότερη η μετάβαση στην αταξική κοινωνία ή το έθνος τους. Αναμφίβολα υπάρχουν αριστεροί πατριώτες, οι οποίοι έχουν ψηλά στη συνείδησή τους την έννοια της πατρίδας. Και υπάρχουν και δεξιοί προδότες, οι οποίοι καθημερινά υπονομεύουν την χώρα τους.

  Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η αξιακή κατάταξη εντός της συνείδησής τους, σε σχέση με το τι είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα. Ένας έντιμος αριστερός θα αρνηθεί να προδώσει την πατρίδα του, όμως θα θεωρήσει σημαντικότερο από την εθνική πατρίδα του το να στηρίξει το λεγόμενο εργατικό κίνημα. Ένας δεξιός προδότης μπορεί να προδίδει την πατρίδα του, όμως στο πολιτικό του υπόβαθρο η πατρίδα ως έννοια υφίσταται, ενώ δεν υφίσταται καν η πάλη των τάξεων κλπ. ως προτεραιότητα οποιουδήποτε είδους.

  Δεν μιλούμε λοιπόν για το ποια ομάδα είναι "σωστότερη", αλλά για την αξιακή προτεραιότητα των ανθρώπων. Το ότι λέτε κατευθείαν αυτόν που πιστεύει κατά προτεραιότητα στην πατρίδα ως "σωστότερο" δείχνει ότι το πολιτικό σας υπόβαθρο είναι πλήρως δεξιό και δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε τον "προλεταριακό διεθνισμό" και τις ιδεολογικές επεκτάσεις του: Για έναν αριστερό το σωστό είναι να βάζει πιο πάνω από την πατρίδα του την εργατική τάξη! Ρωτήστε τους να σας πουν.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Διογένης 08/06/2013 20:08:37

   Ωραίοι οι δογματικοί διαχωρισμοί, καθησυχαστική κι ευχάριστη η ψευτοασφάλεια του κοπαδιού, που προσφέρουν σε όσους την έχουν (ακόμη ;) ανάγκη.
   Έχετε μπερδέψει όμως λίγο τα πράγματα. Οι τρανς ''αριστεροί'' στους οποίους αναφέρεστε, είναι μία μικρή μειοψηφία ελίτ, κολλημένων και υποκριτών διεθνιστών, που δεν προτίθενται να θυσιάσουν τίποτε και για κανέναν. Την ...εργατική τάξη την έχουν γραμμένη, εκεί ακριβώς που έχουν γραμμένη κι οι δεξιοί Νεοφιλελεύθεροι πατριδοκάπηλοι ατομιστές, την πατρίδα και τα ...πολιτικοαξιακά υπόβαθρα !!!
   Τέλος όλοι αυτοί οι πλαστοί κι αραχνιασμένοι μύθοι που ωφελούν μονάχα τους ανασφαλείς και τους παμπόνηρους εκφραστές του διαίρει και βασίλευε. Αριστεροί και Δεξιοί, όταν αποτελούν ψυχοπνευματικά ''προϊόντα'' Ελληνικής παιδείας, όταν έχουνε πλήρη γνώση της Ιστορίας και διατηρούν αφυπνισμένη συνείδηση, δε γίνεται παρά να σέβονται και να τιμούν πάνω απ΄όλα την πατρίδα τους, προσπαθώντας με την καθημερινή τους συμπεριφορά, να μη φαίνονται ανάξιοι αυτών που προηγήθηκαν. Στην πρόσφατη Ιστορία μας, Αριστεροί και Δεξιοί πατριώτες αγωνίστηκαν με αυτοθυσία, ο καθένας πιστεύοντας πως ο δικός του δρόμος, ήταν ο ''σωστός''. Αγωνίστηκαν όμως. Μπορεί να έχουμε διαφορετική οπτική για την οικονομία, για την κοινωνική πολιτική, για την επιλογή της τακτικής που θα μας βγάλει απ΄το αδιέξοδο. Δεν έχουμε όμως διαφορετικές προτεραιότητες όσον αφορά τη φιλοπατρία και την ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Δεν υπάρχει μονοπώλιο στη φιλοπατρία.....
   Οι πιό....πατριώτες δε, πάει πολύς καιρός που μας τελείωσαν :-)

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αθώρ 09/06/2013 03:39:20

    Ο πραγματικός πατριωτισμός (όπως και ο πραγματικός έρωτας) δεν αποδεικνύονται με λόγια. Είναι αδύνατο. Έχει αποδειχθεί.
    Μόνον με πράξεις.
    Και η ύψιστη πατριωτική πράξη (τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης - αλλά όχι μόνον), για τον έχοντα, είναι μία: Η συμπεριφορά του μπροστά στο Δημόσιο Ταμείο.
    Για τον δε κυβερνώντα (και τον κριτικό αντιπολιτευόμενο), ο δίκαιος έλεγχος αυτού που πράττει ο έχων μπροστά στο Ταμειο.
    Μη το ψάχνετε, χειμέρια τα πράγματα.
    Πλακωνόμαστε σε θεαματικό κάτς για την κ. Ρεπούση, προχθές πέσανε να φάνε την Κική Δημουλά, ενώ δίπλα δεν έχουν πάρει ούτε σέντ από τις χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδων φοροφυγάδες των "λιστών" και των διακομματικών ληστοκρατών.
    Νομίζουμε ότι παίζουμε σε όπερα του Βάγκνερ, αλλά το έργο είναι οπερέττα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

    Tragic, σκαδά με ρίγανη, σκαδά και άλλα σκαδά...

 15. πολίτης avatar
  πολίτης 08/06/2013 16:35:11

  Aν μιλήσετε με ανθρώπους κάτω των 30-35, θα δείτε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις και ιδεολογίες είναι κάπως παρωχημένες.
  Η έννοια της πατρίδας εξακολουθεί φυσικά να υφίσταται, αλλά αν δείτε την ευκολία με την οποία είναι έτοιμοι να φύγουν και να ζήσουν αλλού, θα καταλάβετε ότι οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.
  Το ίδιο ισχύει και για την αριστερή άποψη.
  Η αναβίωση λοιπόν ενός παρελθόντος σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βιώματα ούτε τις μνήμες του, είναι αδύνατη.
  Η πολιτική συνταγή πρέπει να αλλάξει.
  Δε θέλουμε ηγεμόνες, αλλά άξιους καπετάνιους.
  Νικητής στην πολιτική μάχη θα είναι αυτός που θα μπορέσει να δώσει μια προοπτική όχι στα λόγια αλλά χειροπιαστή.
  Θα πει κάποιος γιατί τότε η ΧΑ έχει τόση απήχηση σε νεότερους. Είναι μια ολόκληρη συζήτηση, λόγοι κοινωνικοί κυρίως, η ανάγκη να ανήκεις κάπου, οργή που έχει ανάγκη να εκφραστεί όχι με λόγια μόνο, θέλω να βρω το δίκιο μου...τώρα
  και όχι το καταπιεσμένο εθνικό φρόνημα που κάποιοι θεωρούν ερμηνεύοντας με τη δική τους οπτική το γεγονός.
  Άλλο η έκφραση άλλο η αιτία..

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ πολίτης 08/06/2013 23:17:16

   Δεν θέλουμε χαρισματικές μονάδες. έχουμε απόλυτη ανάγκη από δεμένη και ψυχωμένη ομάδα. Είναι θέμα φυσικής επιβίωσης πλέον, η εποχή για χαρισματικό ηγέτη τελείωσε. ευτυχήσαμε χάρις στους θεούς των Ελλήνων να μας προκύψει στην τελευταία στιγμή, λίγο πριν μας τελειώσουν, σαν έτοιμος από καιρό. Την δουλειά του την έκανε. Πλέον δεν επαρκεί. Εάν εμείς οι Έλληνες δεν φτιάξουμε ομάδα, χθες, έχουμε χαθεί. και ώρα μας καλή, ανάξιοι που θά ΄μαστε.

 16. Zame avatar
  Zame 08/06/2013 17:58:40

  χαχαα..(Να δοθεί ένα εργαλείο ετοιματζίδικης σκέψης) οτι ποιο.. exact.!
  ..πολιτες κάτω των 30-35..δηλαδη στην μετα indernet εποχη..
  & αφού η παγκοσμιοποίηση είναι μία μη αναστρέψιμη πραγματικότητα ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την κάνουμε ποιό ΦΙΛΙΚΗ για να είναι & ΒΙΩΣΙΜΗ.
  αφού δεν.. όπως όφειλαν να διαβάσουν καλύτερα τον Adam Smith.
  (οπως λεει & ο κ.Π.Κονδυλης.)
  * ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ & ουσιώδες το ΠΛΗΓΜΑ
  (ο κόσμος να είναι ζαλισμένος, αγχωμένος, παραπληροφορημένος και φανατισμένος – άρα, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει σταθερή πορεία εναντίον των εχθρών της χώρας).. πόσο μάλλον του ιδίου του τού εαυτού του.
  *Η πολιτική παραμένει η διαχείριση των συμβολισμών.
  *Οι κοινωνίες διοικούνται με ιδέες αλλά τρέφονται με ύλη
  *(Ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία) «κατάκτηση του μυαλού» των πολιτών φέρνει την συναίνεση & επιθυμία των διοικουμένων προς μακροημέρευση της Διοίκησης
  *Συναίνεση αποσπάται όταν η μεγάλη πλειοψηφία μετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όχι όταν περιθωριοποιείται. σαφεστατα..
  & η απόσπαση της εχει προαπαιτουμενο..την ΠΑΙΔΕΙΑ της.
  *Πως νοείται ένα Λαϊκό κόμμα να μην είναι υπέρ της κοινωνικής προστασίας..
  Η χυδαία-& μάλιστα από θέση ισχύος-..
  εκτροπή του Νεο-φιλελευθερου Καπιταλισμού κάνει εντονότερη την
  (ανάγκη κοινωνικής προστασίας, χωρίς ! αυτή να εντάσσεται κομματικά).
  *Την (αταξική κοινωνία και ο διεθνισμός της)
  γιατί πρέπει να την πιστεύει η Αριστερά ?
  ως εχθρό.. η ως ταύτιση της.?
  γιατί εγώ νομίζω πως "διεθνιστικές αταξίες" κάποιοι άλλοι επιθυμούν & προσδοκούν.
  & να πού οι καιροί (δεξιοί η αριστεροί ?)..
  δημιούργησαν το τέχνασμα του ρατσισμού..
  προκειμένου να υπονομεύσουν & ξευτελίσουν τον ευνόητο πατριωτισμό.
  ( δεξιά ιδεολογική κυριαρχία ?)

  *Η δυνατότητα ευελιξίας συν-ομαδοσης..(πού εξυπακούεται)..
  εν όψη πλανητικών ανταγωνισμών..
  γιατί να κάνει χρήση εκτός αντικειμένου δράσης της ?
  Το ισοζύγιο η συγκυριαρχία & ηγεμονία..
  ναι είναι δυνατές μέσα από μεικτές μορφές Εθνικού & Πολυεθνικού Κράτους (μορφή πολιτικής οργάνωσης)..
  αν δεν εμπλέκεται με τα Εθνικά τους ζητήματα
  (πού-με την σειρά τους- ευέλικτα να μπορεί να ανταποκρίνεται & προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες) ..
  πόσο μάλλον να εμπιστευτεί το πεπρωμένο του αφού το εκθέτει ..
  (όταν οι 'πολιτικές οργανώσεις' δεν έδειξαν & τον καλύτερο εαυτό τους.)

  *η άσκηση πολιτικής με στόχο την προάσπιση οικονομικών συμφερόντων γιατί να μην μπορούσε να συνδεθεί τελεσφορα με εθνικιστικά ιδεολογήματα.?
  ΣΑΦΩΣ έχουμε - για τα καλά- βουτήξει στα ΔΥΣΚΟΛΑ..

 17. dioklis avatar
  dioklis 08/06/2013 18:01:04

  Ωραίες οι αναλύσεις, πολυδιαβασμένοι οι σχολιαστές ,αλλά η ΧΑ από την θεωρία πέρασε κατευθείαν στην πράξη. Μετά τις ευρωεκλογές κάποια πολιτικά γραφεία θα μείνουν χωρίς δουλειά.

 18. πολίτης avatar
  πολίτης 08/06/2013 19:12:04

  Στη χώρα μας οι ιδεολογικές διαφορές δε στάθηκαν στο επίπεδο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά οδήγησαν σε πολύ οδυνηρές ιστορικά εποχές που σημάδεψαν γενιές με το μίσος τους.
  Αυτές τις μνήμες ή την κουλτούρα ή την ιδεολογία-βαφτίστε το όπως θέλετε, δε θα το βρείτε σε μεταπολιτευτικές γενιές. Από τις καλύτερες στιγμές της δημοκρατίας η νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Καραμανλή.
  Έχω την εντύπωση ότι η σημερινή δεξιά παράταξη ζητά από τον Σαμαρά την επιστροφή σε μεθόδους παλαιοκομματικές με το πρόσχημα ότι η ιδεολογία ήταν χρόνια στο περιθώριο και πρέπει τώρα να επιβληθεί.
  Αυτά έχουν τελειώσει.
  Ψωμί κι ελιά και Κότσο βασιλιά (μεταφορικά) και η νοοτροπία του δεξιού μπατίρη δεν ξέρω σε πόσους ακόμα ευδοκιμεί.
  Τα ίδια και ακόμα περισσότερο ισχύουν και για την αριστερά που έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πως να διαχειριστεί τα προβλήματα.
  Δεν είναι οι δεξιοί ψηφοφόροι φασίστες και δεν είναι οι αριστεροί ψηφοφόροι απάτριδες.
  Φυσικά δε θα γίνουμε αχταρμάς, διαφορές πάντα υπάρχουν. Η σημερινή οπτική όμως δεν οδηγεί σε εμφύλιο.

 19. η Dimi avatar
  η Dimi 08/06/2013 20:48:32

  «Αν θέλεις να σε θυμούνται γιά πάντα, γράφε γιά πράγματα τα οποία αξίζει να διαβάζει κανείς, ή, κάνε πράγματα τα οποία αξίζουν τόσο, ώστε να γράψει κάποιος άλλος γι' αυτά.» ~Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790)
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/New100front.jpg

  6ος Πρόεδρος της Pennsylvania (1785-1788). Από τους Εθνοπατέρες των ΗΠΑ και Συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο πολυμαθής, πολυσχιδής και διαπρεπής πολιτικός άνδρας ο οποίος κέρδισε τον Τίτλο:- «Πρώτος Αμερικανός» και Πρώτος Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία. Ήταν πολέμιος της δουλείας και αυστηρός κριτής της βρετανικής μοναρχίας στις αμερικανικές αποικίες. Συγγραφέας, επιτυχημένος αρχισυντάκτης και τυπογράφος της Εφημερίδας της Pennsylvania, μουσικός, επιστήμων φυσικός κι ένας εκπληκτικός εφευρέτης: των διεστιακών φακών, του μουσικού οργάνου glass armonica http://www.kagitpil.com/wp-content/uploads/glassarmonica.jpg
  του ηλεκτρικού λαμπτήρα, του Α1 ποιότητας οικονομικού (λιγότερα ξύλα) «Ben Franklin» τζακιού/φούρνου από πυράντοχο-λυόμενο (γιά εύκολη επισκευή) μαντέμι http://woodburnfireplace.com/wp-content/uploads/franklin-stoves.jpg
  Όταν του προσφέρθηκε πατέντα για τον σχεδιασμό του τζακιού του, ο Βενιαμίν Φράνκλιν την αρνήθηκε, επειδή πίστευε ότι οι εφευρέσεις του ανήκαν σε όλους τους Αμερικανούς, ώστε χωρίς κόστος, να ωφεληθούν από αυτές. Μεταξύ των πολλών, ήταν επίσης εφευρέτης του οδογράφου ή, οδομέτρου
  (των αγγλικών λέξεων οι ρίζες είναι ελληνικές:- «οδός», «γραφή», «μέτρον»)
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Jeep_Odometer.jpg

 20. Διογένης avatar
  Διογένης 08/06/2013 21:06:53

  Καίριο το σχόλιό σας, διότι όντως βάζετε κάποια πράγματα στη θέση τους.

  Αλλά αυτό που εννοώ εγώ είναι ότι οι περισσότεροι που δηλώνουν αριστεροί και βάζουν την πατρίδα πάνω από την εργατική τάξη, απλώς δηλώνουν αριστεροί ενώ κατά βάθος είναι δεξιοί και δεν το ξέρουν. Άρα, η ηγεμονία (αυτό είναι το αρχικό άρθρο, μην το ξεχνούμε) είναι ευχερέστερη από ό,τι φαίνεται.

  Υπό αυτή την έννοια, επίσης, οι πραγματικοί πολιτικά αριστεροί είναι σχετικά λίγοι και σίγουρα δεν είναι όποιος δηλώνει τέτοιος.

  Από εκεί και πέρα, νομίζω το λέω σαφώς ότι η πραγματική αντίθεση δεν είναι αριστερά-δεξιά, αλλά πατριωτισμός-ανεξαρτησία έναντι εθνομηδενισμού-υποτέλειας.

  Άρα, επί της ουσίας δεν είμαστε πολύ μακριά, ίσως δε και να συμφωνούμε και πλήρως.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Διογένης 08/06/2013 21:18:54

   Κάνετε ηθελημένα ...''λάθος'' προκειμένου να ταυτίσετε χονδροειδώς τη ''Δεξιά'' με το...καλό και την ''Αριστερά'' με το κακό. Χαριτωμένη, επιπόλαιη, αφελής, αστεία προσέγγιση.....
   Τι να πω λοιπόν εγώ; Τα λέτε όοοοοολα μόνος σας :-). Ξεμπλέξτε τα ατάκτως ερριμμένα τα εντός του εγκεφάλου σας, απεμπλέξτε το θυμικό απ΄την κρίση και την ψύχραιμη προσέγγιση και τα ξαναλέμε όταν μπορέσετε να είστε λίγο πιό σοβαρός.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Αθώρ 08/06/2013 21:54:25

    Όχι, αγαπητή Αθώρ, τώρα τα διαστρεβλώνετε. Κανένα "ηθελημένο λάθος" δεν έκανα, αλλά ίσως δεν ανέλυσα επαρκώς την θέση μου και εσείς βοηθήσατε λίγο.

    Αριστερός = αυτός που βάζει πιο πάνω από την πατρίδα του την εργατική τάξη.

    Δεξιός = αυτός που δεν βάζει τίποτε πιο πάνω από την πατρίδα του.

    Το "δεξιά=καλό" και "αριστερά=κακό" από τον παραπάνω διαχωρισμό, που κάνω, προκύπτει από εσάς και δεν προκύπτει αυτόματα από αυτό που λέω εγώ. ΕΣΕΙΣ ταυτίζετε το "δεν βάζω την εργατική τάξη πιο πάνω από την πατρίδα μου" με το "καλό". Για έναν αριστερό αυτό δεν είναι καλό, είναι κακό. Και αυτό δεν έχετε καταλάβει. Η αξιολόγηση του "δεν βάζω τίποτε πιο πάνω από την πατρίδα μου" ως "καλού" το μόνο που δείχνει είναι ότι εσείς είστε... δεξιά!

    Αν ήσασταν αριστερή, θα είχατε καταλάβει πολύ πιο εύκολα τι εννοώ. Είναι εμφανές ότι δεν είστε.

    • fe avatar
     fe @ Διογένης 08/06/2013 22:45:21

     Τι ειναι πατριδα;
     δωσε εναν ορισμο.

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Διογένης 08/06/2013 22:45:44

     Πόσο σας βολεύουν οι ετικέτες! ''Για έναν αριστερό αυτό δεν είναι καλό, είναι κακό.''
     Εγώ όμως αγαπητέ, ΔΕΝ ανήκω στη ''δεξιά'' που παρουσιάζετε ως... παντοκαλή. Απέχω έτη φωτός!! Άκυροι εξ αρχής λοιπόν οι διαχωρισμοί-χαρακτηρισμοί σας. Δε γίνεται να συννενοηθούμε, γιατί παίζετε με τις λέξεις και χάνονται τα νοήματα :-). Μάλλον είστε ... γιαλαντζί ''αριστερός''. Έχουν μία ευχέρεια στις σοφιστείες αυτοί.

    • Β.Κ.Σιάπκα avatar
     Β.Κ.Σιάπκα @ Διογένης 08/06/2013 23:10:51

     Aριστερός Έλληνας, αυτός που αγαπάει παράφορα την πατρίδα του και πιστεύει στην αταξική κοινωνία.
     Δεξιός Έλληνας, αυτός που αγαπάει παράφορα την πατρίδα του και πιστεύει στην ατομική ιδιοκτησία.
     Οι υπόλοιποι αριστεροί και δεξιοί δεν μας αφορούν ούτε πολιτιστικά ως λαός, ούτε πολιτικά ως έθνος. Τό ό,τι υπάρχουν αντιμετωπίζεται με τα αποθέματα φιλοπατρίας που διαθέτουμε όλοι οι υπόλοιποι.

   • mara M. avatar
    mara M. @ Αθώρ 08/06/2013 23:13:27

    Μη δίνετε σημασία αγαπητή Αθώρ. Υπάρχουν και χειρότερα.
    Εμένα κάποιος απο εδώ με αποκάλεσε "βαμμένη χρυσή αυγή".

 21. Ραβινος avatar
  Ραβινος 08/06/2013 21:40:18

  Μεστη και ουσιωδης διαπιστωση''Ο Σαμαράς θα δυσκολευτεί να κατακτήσει την ηγεμονία στον κεντροδεξιό χώρο αν δεν κρεμάσει στη σέλλα του τα πολιτικά «σκαλπ» των Λιάκου, Ρεπούση, Δραγώνα και τους αφήσει ανενόχλητους στο εθνομηδενιστικό τους παραλήρημα.''Με μια κινηση + 5 % ανοδο στο ποσοστο της ΝΔ.Ως προς το θεμα του ΦΠΑ της εστιασης κατα την αποψη μου ειναι μια μπουρδα που κακως αναδεικνυεται σε μειζον θεμα μιας και καμια τιμη δεν προκειται να μειωθει απο τους μονιμως φορδιαφευγοντες μαγαζατορες .Τα υπολοιπα οτι θα αυξησει τις θεσεις εργασιας κλπ στην εστιαση ειναι για τα μπαζα μιας και ο καθε μαγαζατορας θα καρπουται την οποια διαφορα οπως εκανε τοσα χρονια με την μη εκδοση αποδειξεων .Οποτε ομιλουμε περι ονου σκιας .

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ Ραβινος 08/06/2013 23:26:06

   Πρέπει να είναι αμείλικτος με τα θρασύδειλα εν λόγω υποκείμενα. Αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια σαβούριασαν, αρκετή ψυχοθεραπεία έκαναν.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Β.Κ.Σιάπκα 11/06/2013 10:16:56

    Χα, χα, χα! Ακριβώς Κ. Σιάπκα.

 22. leak avatar
  leak 09/06/2013 03:10:56

  Συμφωνώ με το πνεύμα του κειμένου.
  Η ΝΔ δεν τολμά καν να έρθει σε τραπέζι συζητήσεων με την ΧΑ, υιοθετώντας την αριστερή απαίτηση "δεν μιλάμε με μιάσματα". Το δε ΚΚΕ αποτελεί πλέον θρησκεία, αυτοανακυρήχθηκε όσιο, και είμαστε όλοι "υποχρεωμένοι" να το δεχθούμε.
  Λυπάμαι πολύ, αλλά το "άλογο" που έχουμε ποντάρει, δεν "το έχει". Πόσο δύσκολο αλλιώς θα ήταν για έναν πρωθυπουργό, να ξηλώσει το σάπιο κομματικό κατεστημένο των χρυσοκάνθαρων πασόκων με τους μισθόυς των πολλών χιλιάδων ευρώ, υπέρ των ειλικρινώς αδυνάτων? Πως θα "φέρει" την ανάπτυξη ανεβάζοντας τη φορολογίας?
  Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ έχει "υπόλοιπο ζωής" μέχρι τις επόμενες εκλογές. Γελάσαμε ΓΑΠ, δυστυχώς γελάμε και με ΣΑΜ. Πόσο χειρότερα θα είναι με πρωθυπουργό Τσίπρα ή Μιχαλολιάκο?

 23. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/06/2013 03:25:36

  Να μη ξεχνάμε επίσης, ότι άν μιλάμε για ηγεμονία Γκραμσιανής κοπής, πρόκειται για ηθικο-πολιτική ηγεμονία. Για "φωτισμένη ηγεμονία". Δηλαδή αυτήν που αποκτά όποιος κερδίζει "πνεύματα και καρδιές". Και όχι για "καθαρή" πολιτική ηγεμονία, του τύπου "παρέχω παροχές και δακτυλοδεικτώ τον αντίπαλο - ή μάλλον τον εχθρό".
  Αλλοιώς, ο πονηρός επίδοξος ηγεμόνας που πασχίζει να γλυτώσει απο ανεδαφικούς ιδεαλισμούς, πέφτει σε μηχανιστικούς, ασυνεπείς ή "χυδαίους" (κατά Κάρολον) υλισμούς, δηλαδή σε δέκα φορές ανεδαφικά πράγματα. Και την πατάει αγρίως - αλλά οι πολίτες τρίς χειρότερα.
  Παραδείγματα ηθικο-πολιτικών, "φωτισμένων ηγεμόνων": Φρανγκλίνος Ρούσβελτ, Σάρλ Ντε Γκώλ, Βίλλυ Μπράντ, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (ως κομματικός ηγέτης), Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Α' (β' περίοδος), Μπάρακ Ομπάμα (κατά πώς φαίνεται - αλλά δεν παίρνω όρκο, διότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα).
  "Αφώτιστους" ηγεμόνες δεν χρειάζεται να αναφέρω, είναι άλλωστε αμέτρητοι...

 24. victoria (true) avatar
  victoria (true) 09/06/2013 15:08:03

  I am not a consensus politician, I am a conviction politician. Μάγκι

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ victoria (true) 09/06/2013 19:46:20

   Το αιώνιο δίλημμα, αγαπητή victoria.
   Συναίνεση ή πεποίθηση, υπευθυνότητα ή ισχυρή γνώμη,
   Ο Μάξ Βέμπερ έγραψε για τις "δύο ηθικές": Ηθική της πεποίθησης και ηθική της ευθύνης (Gesinnungsethik versus Verantwortungsethik, στη γλώσσα του Σίλλερ και του Μπρέχτ).
   Ο Ιρλανδός ποιητής William Butler Yeats, μπροστά στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έγραψε στο ποίημα "Η Δευτέρα Παρουσία" (The Second Coming) τον φοβερό στίχο:
   Things fall apart; the centre cannot hold
   ..........
   The ceremony of innocence is drowned;
   The best lack all conviction, while the worst
   Are full of passionate intensity.

   Τα πάντα γίνουνται κομμάτια, το κέντρο δεν αντέχει.
   .........
   Η τελετή της αθωότητας πνίγεται
   Οι καλύτεροι χωρίς πεποίθηση, ενώ οι χειρότεροι
   Είναι γεμάτοι από την ένταση του πάθους.
   (μεταγλώττιση Γιώργος Σεφέρης)

   Και πολύ πιό παλιά, ολόκληρη η σκέψη του Αριστοτέλη είναι ένας προβληματισμός για την Φρόνηση, την Σοφία και την Τέχνη. Ο πρώτος είναι ο αριστοτελικός όρος για το ηθικό πράττειν, ο δεύτερος για το γνωστικό ή επιστημονικό ενεργείν, ο τρίτος για το εργαλειακό πράττειν.
   Δύσκολη η επιλογή και ακόμη πιό δύσκολη η ισορροπία. Το σίγουρο είναι ότι οι ακραίες επιλογές καταστρέφουν, οι απολύτως ακραίες καταστρεφουν απόλυτα.

 25. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 09/06/2013 22:37:13

  Μετά την ομιλία Σαμαρά στο προσυνέδριο της Θεσ/νίκης έγινε σαφές ότι ακολουθεί τακτική λεηλασίας ψήφων τόσο από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όσο και από Χ.Α-Νεοναζί. Και θα τα καταφέρει. Οι πρώτοι δεν μπορούν να αλλάξουν σελίδα και χρησιμοποιούν τον παλιομοδίτικο λόγο περί προοδευτικής κεντροαριστεράς ελπίζοντας να επαναπατρίσουν χωρίς όμως να το καταφέρνουν ενώ όσον αφορά τη Χ.Α αργά ή γρήγορα οι υποστηρικτές τους θα πάψουν να νιώθουν περηφάνεια με το χαρακτηρισμό του νεοναζί όσο και αν ο Τσίπρας προσπαθεί να τους ονομάσει ακροδεξιούς ώστε να νιώσουν καλά με την επιλογή τους ενώ ταυτόχρονα όσοι αριστερόστροφοι παρασύρθηκαν να νιώσουν απέχθεια και να ξαναστρίψουν αριστερά. Ο Σαμαράς με την τακτική της εμπιστοσύνης με τους συγκυβερνώντες κερδίζει συνέχεια από αυτούς. Επιπλέον χαρακτηρίζει τη Χ.Α νεοναζί - όπως και είναι - για να την αποδυναμώσει. Έχει καταλάβει ότι συγκυβέρνηση μετά από τις εκλογές όποτε και αν γίνουν δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί όμως μόνος να επιβληθεί ως η μόνη αξιόπιστη λύση ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ MantisKalhas 10/06/2013 00:12:00

   Αυτοδυναμία, ή "Midsummer Night's Dream", που έλεγε και ο μέγας Αναγεννησιακός δραματουργός από το Στράτφορντ-απόν-Έιβον της Ιγγλετέρας!
   Ουκ εά με καθεύδειν το του Μαΐου (2012) τρόπαιον...
   Να προσέχεις "Θεμιστοκλή"....

 26. Zame avatar
  Zame 10/06/2013 11:43:55

  Προβληματικές οι σχέσεις επιστήμης & ηθικής οπου στην μέση η διαπλοκή καμαρωτή-καμαρωτή..διεκδικώντας & υιοθετώντας την Διαχειριση της γνωσης..
  να δημιουργεί τους όρους αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.