13/11/2008 21:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τραγουδούσες; Μπράβο σου! Χοροπήδα, λοιπόν, τώρα»

Το πιο πρόσφατο πιασάρικο θέμα στα «δελτία ειδήσεων» των καναλιών, αλλά και στα γραπτά μέσα, είναι - τι άλλο; - η οικονομική κρίση. Δραματουργικά ρεπορτάζ σκαρώνονται, πομπώδεις εκφράσεις ξεστομίζονται, πηχυαίοι τίτλοι στοιχειοθετούνται. Κοινός παρονομαστής όλων, τα αβάσταχτα δεινά που επέρχονται και ο «κοσμάκης» που, ως συνήθως, θα την πληρώσει.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς από όλους εκείνους τους όψιμα οιμώσσοντες μαρκουτσοφόρους των τηλεπαραθύρων - ενώ οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι καμία «κρίση» δεν θα αγγίξει προσωπικά τον κραυγαλέα πολυτελή προσωπικό τους τρόπο διαβίωσης - ποιος ήταν ο ρόλος ο δικός τους, αλλά και των μέσων που υπηρετούν, στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης του «κοσμάκη»; Και, - το κυριότερο, για να αφήσουμε στην άκρη την εύκολη μετάθεση της ευθύνης - έχει αναρωτηθεί κανείς από όλους εμάς, τους ήδη πληττόμενους ή τους απειλούμενους να πληγούν, μήπως για ό,τι θα μας συμβεί «φταίει το κεφάλι το κακό μας», που ο υπερκαταναλωτισμός μάς χάιδευε τα αφτιά κι εμείς υποκύπταμε φιλάρεσκα χωρίς να λάβουμε ποτέ υπ' όψη ότι η παρούσα κατάσταση, αλλά και οι μελλοντικές εισοδηματικές προσδοκίες μας, δεν θα μπορούσαν να τον στηρίξουν; Έχει αναρωτηθεί ποτέ ο «κοσμάκης» αν αυτή η λαγνεία για τα όμορφα και τα ακριβά είχε διαποτίσει όχι μόνο εκείνους στους οποίους εκ θέσεως απευθυνόταν, αλλά και εκείνους που μόνο με το πλαστικό χρήμα των μεταχρονολογημένων (αλλά ποτέ αμνηστευμένων) υπέρογκων υποχρεώσεων θα μπορούσαν να τη «δικαιούνται»;

Έτσι, όσοι πίσω από τις κρίσεις και τους κινδύνους προτιμούν να βλέπουν ευκαιρίες, νομίζω ότι θα συμφωνήσουν πως η παρούσα κρίση αποτελεί μάλλον ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ξανά την πραγματική μας θέση. Και πως αυτά που, τελικά, έχει να «χάσει» ο μέσος στερεοτυπικός νεοέλληνας είναι:

- Το «status symbol» της χρυσής πιστωτικής, που όλα τα αγόραζε, όλα τα έσφαζε, όλα τα μαχαίρωνε και οδηγούσε σε πληθυσμιακό έμφραγμα τα διάφορα Mall κάθε Σάββατο. (Τα οποία, παρεμπιπτόντως, όχι μόνο δε βλέπω να χάνουν τις πιένες που γνώρισαν, αλλά απεναντίας αυξάνονται και πληθύνονται - και όχι μόνο στην Αττική.)

- Τα πανάκριβα κινητά και τα λοιπά τεχνολογικά gadgets που «απαξιώνονται» και αλλάζονται κάθε εξάμηνο επειδή μετά γίνονται βαρετά στο τραπέζι της καφετέριας των 7-ευρώ-ο-καφές. (Την οποία, παρεμπιπτόντως, βλέπω παντού και πάντα ασφυκτικά γεμάτη, ακόμα και σε εργάσιμες υποτίθεται ώρες. Ομοίως γεμάτα εξακολουθώ να βλέπω και τα γκουρμέ εστιατόρια.)

- Τα διακοποδάνεια και τα εορτοδάνεια που χορηγούνταν αφειδώς και που λαμβάνονταν ακόμα πιο απερίσκεπτα από τον «κοσμάκη» για να (εξ)αγοράσουν ένα χλιδάτο «city break» στις «μητροπόλεις του Κόσμου» ή ακόμα περισσότερες Prada και Tous.

- Το σύγχρονο νεοελληνικό «must», δηλαδή τη φρενιτιώδη - όσο και καταστροφική για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - μανία αγοράς πανάκριβων SUV (που μάλιστα αλλάζονται ανά τετραετία το πολύ). Σαν πολύ γρήγορα δε νομίζετε ότι συντελέστηκε η μετάβαση από το Seat 127 στην παγκοσμίως υψηλότερη αναλογία πώλησης Porsche Cayenne σε σχέση με τον πληθυσμό;

- Τις «αποδράσεις» - βλέπετε, χωρίς αυτές δεν μπορούμε να «αξιοποιήσουμε» το SUV - κάθε Σαββατοκύριακο, που αποθράσυναν την αισχροκέρδεια τού τουριστικά απαίδευτου μικροϊδιοκτήτη καταλύματος, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να υπερτιμήσει εξωφρενικά τις διανυκτερεύσεις που προσφέρει - ακόμα κι αν το κατάλυμά του είναι μία φτηνιάρικα επιπλωμένη τρώγλη.

- Τη διάχυτη πουλ-μουρ νεοπλουτίστικη κακογουστιά που οδήγησε στη γενικευμένη πολιτισμική αποσάθρωση και στην κυριαρχία της «αισθητικής πίστας» ακόμα και σε χώρους ή δημιουργούς που άλλοτε αντιστέκονταν στην παρακμή (μέχρι που αποφάσισαν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να κερδίσουν από αυτήν).

Θα ισχυριστούν, ίσως, πολλοί, ότι παραβλέπω συνέπειες όπως τα «λουκέτα», οι απολύσεις και η έκρηξη της ανεργίας, ο στασιμοπληθωρισμός. Τι να κάνουμε όμως... σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και οι «παράπλευρες απώλειες» - όπως έλεγε και ο «κύριος» Jamie Shea για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς τότε να δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση μέσα στη χαύνωση του χρηματιστηριακού ευδαιμονισμού μας - και οφείλουμε αυτό να το καταλάβουμε καλά. Αλλά ακόμα και γι' αυτές τις «παράπλευρες απώλειες» υπάρχει μια καλή απάντηση. Την έχει δώσει ο Αλέξανδρος Ραγκαβής στο ποίημα που έγραψε με αφορμή το μύθο του Αισώπου για το τζίτζικα και το μέρμηγκα:

«Τα λουλούδια πέρασαν, ήρθαν χιόνια, ήρθαν πάγοι,

και πεινά ο τζίτζικας και δεν ξέρει τι να φάγει.

Έρχεται στο γείτονα, στο προβλεπτικό μυρμήγκι,

και ζητά βοήθεια, κανα σπόρο ή σκουλήκι.

Το μυρμήγκι απόρησε και ρωτά: -Σ' αυτά τα μέρη,

δε μου λες τι έκανες όταν ήταν καλοκαίρι;

-Τραγουδούσα, φίλε μου, μες τη ζέστη όλη την ώρα.

-Τραγουδούσες; Μπράβο σου! Χοροπήδα, λοιπόν, τώρα.»

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 13/11/2008 21:30:13

  Που πας βρε Καραμητρο?

  Οπως δυστυχως και να το πει κανεις ειναι κριμα τα ντεσιμπελ...

 2. miaouth avatar
  miaouth 13/11/2008 21:35:20

  Τα μερμήγκια, όταν είναι να χαθούν βγάζουν φτερά.
  Δυστυχώς, είναι ντενεκεδένια και κάνουν πολύ θόρυβο.

 3. Nick avatar
  Nick 13/11/2008 21:42:33

  Το τέλος του life-style θα είναι πολύ δραματικό...

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/11/2008 21:43:32

  ΜΑ κανεις δε ν σχολιαζει Καρβελα-Πανια ???

  δε σας αναγνωιριζω πια.

  Range Rover Supercharged ... γαμαω τη μανα σε ολοκληρο τον ΚΟΚ και δεν βγαινω απο μεσα και εσυ κ Αστ Δντη μπες μεσα στη λιμο και εφοσον με ψησεις, καθεσαι στα πισω καθισματα αναπαυτικα και με ακολουθεις στο Τμημα Σου !!!! αα και που σαι μεγαλεεεε πιασε κι εναν εισαγγελεα να χουμε παρεα.

  χαχαααα παράάάάλογοοοοο φωαναζε η Μανα Μιτση !


  ΠΠ

 5. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 13/11/2008 21:50:59

  Εδώ μιλάμε ότι συνωστιζόμαστε στις ουρές έξω από τα clubs, για να τσεκάρει τη φάτσα μας ένας ηλίθιος, ούτως ώστε - άμα μας αφήσει να μπούμε - να ξεπαραδιαστούμε πίνοντας ποτά μπόμπες. Δε λέω βέβαια, έχει και τη γοητεία του το ντεκαντάνς, αλλά για τους σημερινούς Έλληνες αυτό δε λέγεται καν ντεκαντάνς, λέγεται κάπως αλλιώς. Νομίζω αυτό το παράδειγμα δείχνει το μέγεθος της γενικότερης μ(πανανίας) μας...

 6. Νἰκος avatar
  Νἰκος 13/11/2008 21:58:35

  Ενταξει δε λεω, τα Σαγιεν και τα Λαμποργκινι ειναι οτι τα χρυσοποικοιλτα αμφια και οι μερσεντεδες για τους προς τον Θεο πλησιεστερους.

  Αλλα, υπαρχει και το ...δασος φιλοι μου. Εδω ψηλαφουμε μονο τα συμπτωματα και οχι την ασθενεια, που την εκμεταλλευονται οι ασπονδοι ξυμμαχοι.

  Αποσπασμα -καθ'οτι πολυ εκτεταμενο- απο την εξαιρετικη σελιδα του Εμμανουηλ Σαριδη (http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=79&tx_ttnews[tt_news]=704&tx_ttnews[backPid]=78&cHash=7a8e6e2219)

  Δυτικα συμφεροντα και οι ελληνες νεροκουβαληταδες

  Οσο πιο δραματικη γινεται η κατασταση στην Ελλαδα, τοσο πιο καθαρα φαινεται απο το Βερολινο που ζω, με την αβαντα που μου δινει η αποσταση, οτι το καζανι που βραζει καθημερινα ο Ελληνας ειναι ενα Grand Game, ενα μεγαλο παιχνιδι που παιζεται σημερα εις βαρος του Ελληνα και της Ελλαδος. Με πρωταγωνιστες τον Γιωργακη, τους αλλους εξαλλους της αντιπολιτευσεως και τους πολλαπλασιαστες τους, τα μεγαλα ΜΜΕ. Ειναι πολυ λυπηρο και δεν αισθανεσαι καθολου καλα σαν Ελληνας, να βλεπεις ολους αυτους να ταλαιπωρουν καθημερινα την ελληνικη κοινωνια με τα πυροτεχνηματα τους περι σκανδαλων, διαφθορας και ανικανοτητας της κυβερνησης Καραμανλη. Παρατεινοντας με μια πιθανη αλλαγη κυβερνησεως την συνεχιση της σημερινης αγωνιας της Ελλαδος, που ακριβως γι’ αυτο το λογο ασθενει.

  Στην μαχη για το ξηλωμα του Καραμανλη εχουν πεσει, εκτος απο τον Γιωργακη, τους αλλους φωνασκουντες της αντιπολιτευσεως και τα μεγαλα ΜΜΕ και οι αλλες εφεδρειες των δυναμεων κρουσεως που διαθετει η Δυση στον τοπο μας, ασχετως του δεξιου, αριστερου η οποιουδηποτε αλλου προσωπειου φορουν: Αναφερω τελειως προχειρα τους ΜΚΟ τυπου «Human Rights Watch» (των Παναγιωτη Δημητρα και Νικου Δημου) η «Reporters sans frontières» («Ρεπορτερ χωρις συνορα»), τους ανταποκριτες ξενων δημοσιογραφικων μεσων οπως η Heike Schrader (που γραφει για τα γερμανικα Junge Welt και Telepolis), την επαναστατημενη νεολαια (φοιτητες, αντικρατικοι, διεθνιστες, τρομοκρατες), το επισημο οργανο τους, το Indymedia και το υπολοιπο Ιντερνετ με τους «απελευθερωμενους» Bloggers. Ο καταλογος βεβαια δεν εκλεισε με την προχειρη αυτη απαριθμιση.

  Και ερωρω την αφελη ερωτηση: Μηπως ειμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ "νερολουβαλητες" τους και απελευθερωμενοι;

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/11/2008 22:31:25

  @ Νίκος:
  Απορώ ειλικρινά από ποιους καναπεδάνθρωπους περιμένεις να ΣΚΕΦΤΟΥΝ απαντήσεις, τόσο για την ερώτηση που μετέφερες εσύ, όσο και για πολλές άλλες που εδώ και χρόνια όφειλαν να είχαν θέσει στους εαυτούς τους...

 8. Νἰκος avatar
  Νἰκος 13/11/2008 22:56:18

  Εχεις δικιο φιλε Αυριανιστη. Αφελης η ερωτηση μου τελικα. Ουτε και περιμενω να απαντηθει (οχι για μενα φυσικα).

 9. πάτος avatar
  πάτος 13/11/2008 23:23:13

  η μεταμοντέρνα λάσπη τώρα περνάει στην αντίσταση

 10. e? avatar
  e? 14/11/2008 10:41:46

  αμα το ονειρο καποιων ειναι να γινουν SUVαδες τι να περιμενεις;

 11. α avatar
  α 14/11/2008 16:51:33

  Κατερευσε η δηθεν σταθεροτητα του νεοφιλελευθερισμου.

 12. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/11/2008 19:00:14

  Ρε συ Νικο, ας πουμε οτι εχεις δικηο,(που δεν εχεις), αλλα ας πουμε.
  Τι εκανε ο χοντρος καταλληλοτερος, οταν ηταν ο Σημιτης, που προσπαθησε οσο μπορεσε, κατι να κανει;
  Τον κατηγορησε, τον εκραξε, τον διεσυρε, του σταματησε τα σχεδια για αναμορφωση του ασφαλιστικου, και τι δεν εκανε., υποσχομεος, οτι αυτος ειχε ΤΗΝ λυση, δια πασαν νοσον, και πασαν μαλακιαν.
  Αρα, η ευθυνη ειναι κοινη. Απο ολους. Και πασοκους και νδκρατες.
  Και τα εξαπτερυγα βεβαια.Τα ΜΜΕ δηλαδη.
  Και by the way,που ελεγε και ο Κιμων, την εκπομπη του δημοσιογραφου χτες το βραδυ, την ειδατε, περι Καρβελα και συμιας; Την καταντια την ειδατε;
  Εγω, τουγραψα βεβαια ενα κανονικο "υμνητηριο" γραμμα σημερα, και του ελεγα ο,τι επρεπε να του πω.
  Εσεις ομως, το κανατε;
  Η το μονο που εχετε να κανετε, ειναι να γραφετε εδω και να πηγαινετε μετα, για υπνο;
  Και σε κανα κομμα, εχετε ποτε γραψει;
  Εγω, καθε τρεις και λιγο, γραφω στο Πασοκ, και τους χεζω κανονικα.Επειδη τους ψηφιζα επι 35 χρονια,εχω αυτο το δικαιωμα.
  Και στη ΝΔ εχω γραψει.
  Αν το κανατε κι εσεις, ισως τα πραγματα, να ηταν λιγο καλυτερα για ολους μας.
  Και αν πεφτανε και λιγα γιαουρτια,(εστω και φραπεδες), να ειχαν σφιξει οι κωλοι.

 13. Νἰκος avatar
  Νἰκος 14/11/2008 19:13:11

  Προβοκατορα,

  Κυττα, δεν κανω διακριση, και εχεις δικιο δεν διαφωνουμε. εγω εστιαζομαι στη γενικοτερη κατασταση ακυβερνησιας η οποια ειναι ο κυριος κινδυνος για την Ελλαδα. Ασχετως, πιστευω οτι ολα αυτη η βαβουρα με τα σκανδαλα (και δεν ξερει κανεις πια τι ειναι αληθινο τι οχι) χρησιμοποιειται για να αντραπει ο ΚΚ. Οχι δεν ειμαι ΝΔ. Και το ΠΑΣΟΚ να ηταν τα ιδια θαλεγα. Απλα, ειτε απο ιδιο συμφερον, ειτε απο ιδεολογικη θολουρα, ειτε απο "συμβολαια"που εχουν με ξενα συμφεροντα, ειτε ολα μαζι (δεν ειναι αμοιβαιως αποκλειομενα αυτα) πολλοι στην Ελλαδα, π.χ. ιστολογια, ΜΜΕ, κομματα κ.α πιστευουν οτι ο πολεομος μηδενικου αθροισματος στον οποιο διακρινομαστε εμεις οι Ελληνες, και το ριξιμο του ΚΚ απαλασσουν τη χωρα απο την "ἑπαρατη" δεξια και αλλες τετοιες μπουρδες. Αυτη η φρασςεολογια συμφερει στου ασπονδους ξυμμαχους μας, αλλωστε τυχαιο ειναι οτι π.χ. ο ΤΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιει φρασεολογια ιδια; Δεν νομιζω.
  Αλλα, πιστευω οτι αν βγει το ΠΑΣΟΚ με τον ΓΑΠ, θα εχουμε χειροτερα. Πολλοι εξ ημων και ελπιζω εξ υμων δεν ξεχνουμε ποση "γη και υδωρ" εδωσε σε ολα τα εθνικιστικα γειτονικα ρεμαλια. Και δεν εκπλησσομαι εγω, και εγω θα εδινα αν δεν αισθανομουνα Ελληνας.

 14. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/11/2008 21:34:37

  Σύντροφοι, τι σχέση έχουν αυτά (τα τελευταία) με την ευθύνη του μέσου νεοελληναρά για τα χάλια του και τα "δεινά" που πρόκειται να τραβήξει από την "κρίση";

 15. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 20/11/2008 15:30:05

  @Νίκος
  Αγαπητέ Νίκο:

  Εάν ισχυριστώ ότι τα συναισθήματα μου απέναντι σου είναι κάτι περισσότερο από εκτίμηση και συμπάθεια, απλά θα ανταπέδιδα τη δική σου απλόχερη στήριξη και εγκαρδιότητα. Θα ήθελα όμως, ως μόνιμος κάτοικος Βερολίνου επί 35 έτη, να εφιστήσω την προσοχή σου όσο αφορά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που αναφέρεις στο σχόλιο σου και να σου προτείνω να ασχοληθείς περισσότερο συγκεκριμένα με τον φερόμενο ως διαχειριστή της κ. Εμμανουήλ Σαρίδη. Δεν προτίθεμαι να επεκταθώ σε προσωπικές αντεκκλίσεις, (παρ΄όλο που το συγκεκριμένο πρόσωπο έκρινε σκόπιμο να μου επιτεθεί μέσω του διαδικτύου, πριν ακόμη αποκτήσω διαδικτυακή παρουσία, κατά το έτος 2005, όταν ήμουν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, για την συκοφαντήσει) θεωρώντας ότι η σκοπιμότητα της συμμετοχής μου στο διαδίκτυο είναι άλλη. Δεν μπορώ όμως ως παλιός μετανάστης στο Βερολίνο να αποσιωπήσω την αναγκαιότητα να μην κρίνουμε μόνο από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ιστοσελίδας - που από εξωτερικής πλευράς είναι αναμφίβολα περισσότερο από καλή όπως διαπιστώνεις - προβάλλοντας όμως κύρια κείμενα τρίτων, που δεν ανήκουν στον εν λόγω κύριο. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Στο διαδίκτυο παίζονται ήδη και θα παιχτούν στο μέλλον χοντρά παιχνίδια. Τώρα εάν ο συγκεκριμένος κύριος θέλει να με προκαλέσει, αναμφίβολα θα ανταποκριθώ, γιατί δεν ανήκω σε αυτούς που τρομοκρατούνται από τις μηνύσεις στα γερμανικά δικαστήρια που κατά καιρούς εξαπολύει εναντίον συμπατριωτών που επιχειρούν να τον ξεσκεπάσουν.
  Θα σε παρακαλέσω να ασχοληθείς με τα κείμενα που υπογράφει κατά καιρούς ο εν λόγω κύριος, για να μπορέσεις να βγάλεις συγκεκριμένο συμπέρασμα περί τίνος πρόκειται.

 16. vsaet avatar
  vsaet 27/02/2009 11:13:41

  Εχει δίκιο ρε παιδιά ο "Αυριανιστής"
  Αλλο ξεκίνησε κι έγραψε και το πήγατε στην πολιτική.
  Ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν.
  Και όσο θα θέλει να φαίνεται(και να μην είναι) in θα εκλέγει πάντα αυτούς που "τρώγοντας" θ'αφήσουν και κάποια ψίχουλα γι αυτόν (τον βλάκα!)
  Ωραία η τοποθέτησή σου Αυριανιστή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.