#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2012 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρία ζητήματα θα δώσουν ξεκάθαρη νίκη στη Νέα ΔημοκρατίαΤου Κώστα Ροδινού

Συνήθως, οι μάχες  κερδίζονται , όταν κάποιος πιστεύει στο σκοπό και τα  δίνει όλα. Επίσης, διαθέτει στρατηγική και όραμα για την επομένη ημέρα. Λυπούμαι, που θα στεναχωρήσω μερικούς φίλους στη ΝΔ, άλλα ούτε η προεκλογική εκστρατεία  για τις εκλογές της 6ης Μαϊου με ενθουσίασε, ούτε και αυτή που βρίσκεται εν εξελίξει, μου δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες!

Το ηθικό του στρατεύματος

Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη έως τώρα  προεκλογική παρουσία του κ. Σαμαρά ήταν η επίσκεψη του στη Ρόδο. Πρώτη φορά, η τηλεοπτική εικόνα έβγαζε ενθουσιασμό και δημιουργούσε στον τρίτο τηλεθεατή την αίσθηση  άμεσης επικοινωνίας με τον απλό πολίτη. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα, γιατί τις εκλογές, μεταξύ άλλων, τις κερδίζει και το «ηθικό του στρατεύματος» και η πίστη των ..οπαδών του στη νίκη!

Έχω την εντύπωση, και δεν είμαι ο μόνος,  ότι στη ΝΔ παραμένουν ακόμα μουδιασμένοι από τον αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, έδειχναν ένα ισχνό προβάδισμα για τη ΝΔ, είτε  κατέγραφαν  πρωτοπορία  του μορφώματος που ηγείται ο κ. Τσίπρας και με το  οποίο επιχειρεί έφοδο προς την εξουσία, μιμούμενος τον «Ανδρέα της Αλλαγής»! Ακόμα και η «εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό», η  «Αυριανή»,  τον στηρίζει, ομοθύμως. Για να επιβεβαιωθεί το ...ρηθέν ό,τι τελικά στην Ελλάδα «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»!

Αυτό το αίσθημα το διακρίνεις ακόμα  και στα πρόσωπα των στελεχών της ΝΔ, που  εμφανίζονται στην τηλεόραση. Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, τα  περισσότερα δείχνουν οτι  δίνουν μια μάχη την οποία δεν ...πολυπιστεύουν οτι μπορούν να κερδίσουν! Γιατί, επομένως, να τους πιστέψει ο «αναποφάσιστος» ψηφοφόρος, ο οποίος, κατά τεκμήριο, παρασέρνεται από την αύρα του νικητή;

Πρός όλους αυτούς, θα θυμίσω τον εκπληκτικό στίχο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για τον Εκτορα και την Ανδρομάχη, από το «Παραμύθι χωρίς όνομα», που λέει: «όποιος στη μάχη για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»!

Σ’ αυτά να προσθέσω και την απορία μου, αν στη ΝΔ, έχουν αναλύσει επαρκώς τις τάσεις της κοινής γνώμης, για να δώσουν αντίστοιχες απαντήσεις.

Μελετώντας την τελευταία μέτρηση της Κ-Research, που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ την περασμένη εβδομάδα,  θα περιοριστώ σε τρία σημεία.

Ποιός ευθύνεται για την κρίση;

Στο ερώτημα, «ποιός νομίζετε οτι ευθύνεται περισσότερο για την κρίση που βιωνουμε», το 75.8% του εκλογικού σώματος απάντησε  «οι πολιτικοί και τα κόμματα»! Η αμέσως επόμενη απάντηση, που συγκέντρωσε 10.4% ήταν «η διεθνής κερδοκοπία» και μόνο το 4.5% αποδίδει ευθύνες «στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μνημόνιο!»

Οι απαντήσεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, εξηγούν την πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και το υψηλό ποσοστό του καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό σώμα ψήφισε για να τιμωρήσει τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς που  θεωρεί υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, άρα ψήφισε με ...αντισυστημικά κριτήρια!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενος ως ..αντισυστημικό κόμμα, όχι μόνο έμεινε στο απυρόβλητο της κριτικής, αλλά κατάφερε να ευαγγελίζεται το νέο που αποτελεί την απάντηση στο ...παλιό που φεύγει αφού έχει ήδη προκαλέσει τόσα δεινά!

Πως αντιμετωπίζεται η θέση αυτή; Κατ’ αρχήν αναδεικνύοντας το γεγονός ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το νέο εκφράζει (το εξαιρετικό άρθρο του Γ. Καραμπελιά τα λέει όλα), ούτε εκτός του συστήματος εξουσίας ήταν όλα αυτά τα χρόνια! Ισα-ίσα μάλιστα ασκούσε εξουσία  με την πιο ανεύθυνη μορφή της! Με το αζημίωτο!  Η κ. Σακοράφα του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κοτσακάς ήταν επίσης, Υπουργός. Να μη μιλήσω για τα συνδικαλιστικά στελέχη των ΔΕΚΟ και των Πανεπιστημίων. Ποιός είπε ό,τι τα πρόσωπα αυτά κομίζουν το νέο και δεν έχουν ευθύνες για τα σημερινά μας χάλια;

Η δεύτερη απάντηση, πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θ’ αλλάξουν εκ βάθρων και θα θωρακίσουν το πολιτικό μας σύστημα από σκάνδαλα, όπως εκείνα  που το ταλάνισαν και το απαξίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες. Αίφνης πέρασε σε δεύτερη μοίρα η πρόταση για την εξεταστική για το πως οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο. Οι Συνταγματικές αλλαγές αναφέρονται  περιστασιακά. Η ΝΔ για να έχει καλύτερη τύχη, πρέπει να δώσει την εικόνα του πώς φαντάζεται το πολιτικό μας σύστημα.

Το χάσμα των ηλικιών...

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ  έχασε, κατά κράτος, τη μάχη στις νέες ηλικίες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην πρόθεση ψήφου και  στις ηλικίες έως 54 ετών,  η ΝΔ συγκεντρώνει μόλις το 17.9%!  Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που σκαρφαλώνει στο 30.1%  Χαρακτηριστικό δε, πώς όσο κατεβαίνουμε σε νεότερες ηλικίες, τόσο αυξάνεται η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς να υπενθυμίσω ό,τι η ΝΔ κερδίζει τις φοιτητικές εκλογές και αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη εδώ και δεκατίες.

Αν δεν απαντηθεί, πειστικά το ερώτημα, τι πάει στραβά, η ΝΔ δεν θα βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Η ΝΔ δεν  συγκίνησε  τις νέες ηλικίες γιατί  απέτυχε  να παρουσιάσει ένα όραμα που θα δημιουργούσε προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Επιπλέον, στη «νεανική γοητεία» του κ. Τσίπρα, δεν προέταξε μια αξιόπιστη  εναλλακτική απάντηση. Μάλλον θα πείστηκαν, ό,τι «εκεί δεν παίζεται ο Τσίπρας» και ...παραδόθηκαν!

Αυτό, εν πολλοίς, ίσως εξηγεί και το γεγονός ό,τι  η προεκλογική της εκστρατεία στηρίχθηκε  στα ...παραδοσιακά μέσα, τα οποία όμως ελάχιστα πλέον επηρεάζουν τις  νέες ηλικίες. Οι ανοιχτές συγκεντρώσεις δεν  συγκινούν κανέναν και θυμίζουν καρικατούρα μεγαλείου άλλων εποχών. Η ...καθεστωτική τηλεόραση, έχει απωλέσει την αίγλη της, ενώ οι στάρ της αναπωλούν την χαμένη τους παντοδυναμία και αναξιοπιστία.

Όμως, εκεί που η ΝΔ υστέρησε απελπιστικά ήταν στη χρήση των νέων  τεχνολογιών και στα λεγόμενα social media. Η απουσία της ήταν και παραμένει φτωχή.  Ελάχιστες και μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες δεν επαρκούν. Απαιτείται  σαφής στόχευση με ξεκάθαρα μηνύματα.

Το λεκανοπέδιο

Τρίτον, οι εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στα άλλα αστικά κέντρα ήταν τραγικές και συνετέλεσαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όμως, η ΝΔ παραμένει ακόμα πίσω. Στην Αττική φέρεται να επιλέγεται από το 22.9% των ψηφοφόρων σε σχέση με το 27.5% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά συγκεντρώνει 26% και 22.5% αντιστοίχως.

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, ίσως περισσότερο, από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρα. Από την άλλη, είναι κατά τεκμήριο καλύτερα ενημερωμένοι ή έστω δέχονται πληθώρα πληροφόρησης. Επομένως, η ψήφος τους είναι πιο συνειδητοποιημένη. Αν, λάβουμε υπόψιν και την ανθρωπογεωγραφία, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ό,τι απαιτείται κάτι περισσότερο από γενικόλογες αναφορές. Προφανώς και δεν επαρκούν δυο-τρείς συγκεντρώσεις σε κλειστά γήπεδα ή αναλόγου αριθμού συνεντεύξεις στις κυριακάτικες εφημερίδες ή στα πρωινά και βραδινά σώου! Απαιτείται κάτι πολύ περισσότερο. Να περπατήσεις στις γειτονιές της Αθήνας. Να δεις τους  άλλοτε εμπορικούς δρόμους, που τώρα είναι γεμάτοι λουκέτα. Να μιλήσεις με τους ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα.

Και κάτι τελευταίο. Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι ψηφοφόροι έχουν πλέον ..σπάσει τις παλιές κομματικές-διαχωριστικές γραμμές και αποφασίζουν με περισσότερο προσωπικά  κριτήρια.  Για αυτό και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για να πειστούν.

Συμπέρασμα: Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ό,τι τίποτα δεν έχει κριθεί και η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη, το εύρος της οποίας θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα.

Ας μη  τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η πολιτική που ευαγγελιζόταν η Μέρκελ ...πνίγηκε στην Ισπανία.  Θα το διαπίστωσε πρωϊ-πρωϊ και με το χτύπημα της Moody’s.

Η Ευρώπη, αργά η γρήγορα και μάλλον γρήγορα,  θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει και τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της. Διαφορετικά έρχεται ο Αρμαγεδδών που θα τους χτυπήσει  όλους. Δεν υπάρχουν...νησίδες ασφαλείας.

Στο σκηνικό αυτό η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα με στιβαρή ηγεσία και ελληνικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 06/06/2012 18:29:57

  Κώστα, τα γεγονότα της Ισπανίας, δεν αποδυναμώνουν τις θέσεις Σαμαρά, ίσα - ίσα μάλιστα. Αν τα πράγματα στραβώσουν ακόμα περισσότερο, η χώρα, όπως σημειώνεις στον επίλογο σου, "πρέπει να είναι παρούσα με στιβαρή ηγεσία και ελληνικό σχέδιο". Εξαιρετικό κείμενο...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tak 06/06/2012 18:45:05

   αυτό ακριβώς εννοώ.

 2. Inno avatar
  Inno 06/06/2012 18:34:32

  άψογος! όπως πάντα!

  σχετικά με την στρατηγική και την πολιτική ετοιμότητα, πολλά θα φανούν, και θα παιχτούν, απόψε το βράδι, στον Χ"Νικολάου.
  Αν ο "περίγυρος" έχει τον πρόεδρο σε γυάλα, απόψε θα πάθει σοκ και θα το μεταδώσει. Αν το τιμ έχει δουλέψει σωστά και τον έχει προετοιμάσει-ενημερώσει για το τι πραγματικά παίζεται "εδώ έξω", τότε πιστεύω ότι θα κερδίσει κόσμο απόψε.
  Θα δουν την εκπομπή κάπου 500.000 άνθρωποι. Δεν είναι μικρό το κοινό.
  Αλλά οι ερωτήσεις θα γαζώνουν, θα πονάνε.

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 18:36:26

  -Άμεσες επαφές με νέους ανθρώπους, όχι σε στημένα σκηνικά. Χαλαρά. Να τους πει δυο λόγια αλήθειας και να τους εμπνεύσει. Να πει και έναν κακό λόγο για τη Γερμανική πολιτική. Δεν είναι κακό. Η αλήθεια είναι που τη βλέπουν οι πάντες.
  -Να πάει σε στέκια νέων επιστημόνων και να τους πει ότι θα καταργήσει τα μπλοκάκια και όποιος εργοδότης ξαναπροσλάβει μηχανικό ή άλλον επιστήμονα με μπλοκάκι, θα τον στείλει στο Νησί να κάνει παρέα στις νυχτερίδες. (Και μη βγει κανένας μαγκας επιχειρηματίας της πλάκας και πει το αντίθετο γιατί άντε…)
  -Να πει ευθαρσώς ότι είμαστε στη δίνη ενός πολέμου αλλά με σκληρή δουλειά και όραμα θα ξαναχτίσουμε την πατρίδα που αγαπάμε. Την πατρίδα δε θα τη χτίσουν οι 50άρηδες και οι 60άρηδες που χάρηκαν τα προνόμια της μεταπολίτευσης και αντιτίθενται σε κάθε αλλαγή, αλλά οι νέοι.
  - Να δώσει συνετεύξεις στα social media και να μη φοβάται να εκτεθεί. Καλύτερα chat ένα βράδυ στο facebook σε ανοιχτή συζήτηση παρά σε ηλίθιες ανοιχτές συγκεντρώσεις.
  -Να φτιάξουν σποτάκια οι διαφημιστές του όπου θα τον δείχνουν σε συνεχή κίνηση, με γρήγορη εναλλαγή εικόνων, που θα καταλήγουν στο όραμα με έναν ηγέτη δίπλα στους πολίτες. Δεν ξέρουν επιτέλους τι video clip βλέπει η νεολαία;

  Αυτά για τώρα.

  • Inno avatar
   Inno @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 18:41:04

   +100000

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 18:46:05

   χαιρετώ τους ...μετανάστες!
   Προσυπογράφω τις προτάσεις.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 06/06/2012 18:47:57

    Αντιχαιρετώ κι ελπίζω

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 18:49:47

     Dum spiro spero!

  • juliet avatar
   juliet @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 18:53:07

   Αυτοί που αναφέρεις είναι ο περιφερόμενος θίασος για τις καλές απολαβές ακόμη και αν τους ξεβρακώσουν.Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι να μη χάσουν τα προνόμια που χάρηκαν .
   Αλλά θα πρέπει να σκεφτείς και τους κλώνους τους ,αυτοί είναι χειρότεροι .
   Δεν είναι απλά τα πράγματα ..όταν τα έχεις κάνει όλα χρήμα και καλοπέραση ,όταν δεν ξέρεις τι σημαίνει εντιμότητα ,δεν έχεις συμπονέσει ,όταν δεν έχεις χαιρετήσει άνθρωπο γιατί δεν έχεις όφελος .
   Δύσκολα ...αλλάζεις τη νοοτροπία .Ο θίασος μεταφέρεται από τη μια σκηνή στην άλλη και δεν ενδιαφέρει κανέναν.Αν τους μιλήσεις για Πατρίδα θα σε πούμε ..φασίστα ,αν τους μιλήσεις για λαθρο θα σε πούνε ρατσιστή .
   Αλλά το χέρι τους δεν το δίνουν σ'αυτούς που υπαρασπίζονται ,θα τους λερώσουν.
   Οταν έπρεπε να πλησιάσουν το κόσμο ....,όταν οι άλλοι έκαναν λαϊκή πολιτική αυτοί το έπαιζαν ''αριστοκρατία''.
   Δεν χρειάζονται πολλά ...αρκεί την επομένη να μην ξαναγίνουν οι ''αριστοκράτες''.Η διατήρηση της εξουσίας αρχίζει την επομένη ...δεν τελειώνει με την εκλογή.
   Και σε τελική ανάλυση ..αν μιλήσουν και για τιμωρίες η να τις ξεχάσουμε ;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ juliet 06/06/2012 19:40:52

    Ναι αυτοί υπάρχουν και είναι όπως τους περιγράφεις. Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι, που δε βολεύτηκαν, που μόχθησαν, που βλέπουν τώρα τη ζωή χωρίς ελπίδα. Να τι θάλεγα ακόμα (χωρίς συγκεκριμένη σειρά):
    - Ονειρεύομαι μια πατρίδα που το όνειρο δεν είναι να μπεις στο δημόσιο, αλλά να παλέψεις έξω απ’ αυτό
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος χωρίς στρογγυλές σφραγίδες και γνήσια υπογραφής.
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος στο οποίο όταν θα μπαίνω στο λεωφορείο ο οδηγός θα μου λέει καλημέρα κι όταν θα κατεβαίνω θα του λέω ευχαριστώ.
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που θα πασχίζω να γίνω ο καλύτερος κι όχι ο πιο βολεμένος
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που θα τιμωρεί παραδειγματικά αυτούς που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα και θα τους στερεί την υπηκοότητα και θα τους στέλενει φυλακή.
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που δε θα σκέφτεται αν πήγαν τα βιβλία στα σχολειά στην ώρα τους αλλά το τι λένε
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που δεν θα πληρώνω για τα αυτονόητα.
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που θα μπορώ να κολυμπάω σε όποια ακτή θέλω χωρίς να εμποδίζει το μέγαρο κάθε νεόπολουτου καραγκιόζη
    - Ονειρεύομαι ένα κράτος που θέλει να είναι πρώτο στις τέχνες και στις επιστήμες παράγοντας πρωτότυπες ιδέες και προϊόντα και να λένε «Αυτό το έφτιαξαν Έλληνες»
    - Ονειρεύομαι το ελληνικό αεροπλάνο, το ελληνικό αυτοκίνητο, το ελληνικό πλοίο, το ελληνικό κινητό τηλέφωνο 4G, την ελληνική τηλεόραση 3G, τον ελληνικό βολιστήρα ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ 1, το ελληνικό φάρμακο για τη λευχαιμία, το ελληνικό tablet PC.
    - Ονειρεύμαι το νέο Ελύτη, το νέο Σεφέρη, το νέο Παπαδιαμάντη, το νέο Πλάτωνα και το νέο Αριστοτέλη.
    - Ονειρεύομαι μια κοινωνία πολιτών και όχι καταναλωτών
    - Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που πάει μπρος χωρίς να λοξοκοιτάει συνεχώς πίσω
    - Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που η αξία δεν έχει τιμή

    (Αλλά πάλι εγώ τα ονειρεύομαι αυτά και καλό είναι να σκεπάζομαι τη νύχτα)

    • juliet avatar
     juliet @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 19:49:06

     Γιάννη μου,αν και τα όνειρα τα πλήρωσα και πολύ ακριβά ,δεν μπορώ να πάψω ν'ονειρεύομαι ...ξεφεύγω από την ασχήμια,είναι σαν να μου κρύβεις το γαλάζιο τ'ουρανού,την απεραντοσύνη της θάλασσας ,την ελευθερία του βουνού.....αλλά σκεπάζομαι πλέον ....προ πολλού.

    • airman avatar
     airman @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 20:40:48

     Το όνειρο είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής.
     Η ζωή είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα.
     Η καθημερινότητα είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν δικαιούσε να παρατήσεις, μια διαρκής δοκιμασία που δεν μπορείς να αποφύγεις.
     Όποιος δεν έχει συνειδητοποιήσει λοιπόν τι είναι όνειρο ζωής και πως μπορείς να το κατακτήσεις (σε όλα τα επίπεδα), καλό είναι να κοιμάται πολλές ώρες το 24ωρο. Κι από όνειρα άλλο καλό!

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 20:47:07

     Πολλοί τα ονειρεύονται αυτά στην Ελλάδα φίλε Γιάννη.
     Εμείς οι μετανάστες μπορούμε να κρίνουμε διαφορετικά την τραγικότητα της ελληνικής πραγματικότητας.
     Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αντικειμενικοί ίσως, δεν έχουμε λόγους να μην κατανοούμε τα
     αυτονόητα.
     Ίσως η έλλειψη συμφερόντων να μας κάνει πιο αγνούς, πιο ρομαντικούς,πιο ανθρώπινους..
     Δυστυχώς μακριά από την πατρίδα..
     Είναι πιο εφικτό.

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 06/06/2012 22:13:50

      Και για εμάς Μακεδόνα που είμαστε καρφωμένοι -εκούσια ή ακούσια- στην Ελλάδα ......?
      Με νύχια και δόντια προσπαθούμε να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και το δικαίωμα στο όνειρο .
      Μας βοηθούν οι ομορφιές της πατρίδας μας..

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 22:16:16

     Ὃταν κανείς τά ἒχει ὃλα,δέν κάνει ὂνειρα.
     Ἒχει ἰδιοτροπίες.

     • juliet avatar
      juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/06/2012 22:30:19

      Εγραψες!!!!!!!!!!!!!Καλύτερα να κάνουμε όνειρα....παρά να παράγουμε ιδιτροπίες.
      Καλησπέρα...
      :)

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ juliet 06/06/2012 22:35:15

      Άμα κάνεις όνειρα, που ξέρεις. Άν επιμένεις μπορεί και να γίνουν πραγματτικότητα.

     • juliet avatar
      juliet @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 22:49:16

      Όταν έχης την άνοιξη μέσα σου
      δεν σου χρειάζονται λουλούδια.
      Ζης τον βόμβο των ονείρων σου
      ανεμοδέρνουνε στα κρίνα οι πεταλούδες.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ juliet 06/06/2012 22:37:49

      Καλησπέρα,
      οἱ ἰδιοτροπίες,ἂν προσπαθήσουμε,τίς ἀφήνουμε ἐμεῖς...,τά ὂνειρα,ἂν δέν προσπαθήσουμε,μᾶς ἀφήνουν αὐτά...

     • juliet avatar
      juliet @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/06/2012 22:52:33

      T' όνειρα δεν σ'αφήνουν ...εσύ τ'αφήνεις ,τα προδίδεις ,τα πουλάς και είναι σκληρό να παραδίδεις τη ψυχή σου.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/06/2012 22:34:43

      Είμαι ιδιότροπος ονειροπόλος φίλε Κυθήριε..
      Και ολίγον ασυμβίβαστος..

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 06/06/2012 23:14:46

      Αὐτή,φίλε Μακεδόνα,εἶναι ἀπό τίς καλές ''ἰδιοτροπίες'',θά ἢθελα νά τήν εἶχα κι ἐγῶ... Ἡ τύχη ἒρχεται κάποτε.Ἲσως καί ὃταν κοιμᾶσαι.Ποτέ ὃμως ὃταν ἀπλῶς ὀνειροπολεῖς...

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 23:52:41

     Το ονειρεύεσθαι δεν αρκεί. Πρέπει να θέλω και να μπορώ να εργασθώ, ιδρώνοντας και λερώνοντας τα χέρια ή το μυαλό μου, για να παράγω πλούτο (στο χωράφι, στο εργοτάξιο, στο εργοστάσιο, στο πανεπιστήμιο). Και όχι απλώς να ονειρεύομαι μια Ελλάδα ενόσω κρύβομαι πίσω από ένα γραφείο με ένα τηλέφωνο, μετρώντας τις ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα, όταν θα με πληρώσει ο εργοδότης μου. Δυστυχώς πολλοί δεν είμαστε έτοιμοι/ικανοί (λόγω κακής εκπαίδευσης ή οκνηρίας) να παράγουμε πραγματικό πλούτο. Το κενό φυσικά σπεύδουν να καλύψουν (με το αζημίωτο) οι εξ ανάγκης περισσότερο φιλόπονοι μετανάστες, με τους γηγενείς να χάνονται στο πέλαγος της ανεργίας.

     • juliet avatar
      juliet @ Αντίθεσις 07/06/2012 00:01:24

      Kαληνύχτα .....
      ''Οποιος εργάζεται με τα χέρια λέγεται εργάτης.
      Οποιος εργάζεται με τα χέρια και το μυαλό λέγεται τεχνίτης.Ενω όποιος εργάζεται με τα χέρια,το μυαλό και τη καρδία λέγεται καλλιτέχνης''.
      ΑΝΤΡΕ ΜΩΡΟΥΑ

 4. intruder avatar
  intruder 06/06/2012 18:43:16

  To σποτάκι με τα παιδάκια να αποσυρθεί άμεσα.
  Καλά όλα αυτά που λες κύριε Ροδινέ αλλά με τέτοια επικοινωνιακή τακτική πυροβολούμε τα πόδια μας.
  Δεν επιτρέπεται να πλασάρεται ένα καλό περιεχόμενο που λέγεται Σαμαράς μέσα σε τοσο κακή συσκευασία.Δεν θα το αγοράσει κανένας.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ intruder 06/06/2012 19:00:22

   Όντως, να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί με ένα παιδάκι καρκινοπαθή που ξεψυχάει γιατί δεν έχουμε συνάλλαγμα να εισάγουμε φάρμακα και να ρωτάει "Η Ελλάδα γιατί δεν είναι στο ευρώ κε γιατρέ?". Αρκετά χαιδέψαμε τα αυτιά της βουτυρογενιάς του Πολυτεχνείου και των καλοζωισμένων τέκνων τους.

   • intruder avatar
    intruder @ TopGunZ 06/06/2012 19:22:52

    Mαζί σού Topgun αλλά επιμένω ότι δεν πρέπει να τσιγκλάμε το θυμικό της οργής και της αντίδρασης.
    Απαγορευεται να γαργαλάμε τον λαικισμό του καθένα και να τον κάνουμε να ξυπνάει και μάλιστα άγαρμπα.
    Αν θέλουμε ο Ελληνας να ψηφίσει με λογική απαγορευεται να προκαλούμε το θυμικό του.
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΥΤΑΙ!

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 06/06/2012 19:26:46

  Για το λεκανοπέδιο δεν έχω άποψη λόγω απόστασης. Ούτε θεωρώ ότι η στρατηγική, ξεκινώντας από το Ζάππειο Ι ώς και το τελευταίο σποτάκι ακόμη, είχε κάποιο πρόβλημα.
  Όμως για την υπόλοιπη Ελλάδα, τα μη ικανοποιητικά ποσοστά νομίζω οφείλονται στην προσωπική εμπάθεια του Καμμένου στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, που συμπαρέσυρε πολλούς παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες και αυτή ήταν δυστυχώς η βασική διαρροή.
  Όμως, παρατηρώ προβληματισμό στους απλούς ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ για τους οποίους έχω να πω, ότι ακριβώς αυτή την περίοδο έχουν τα αυτιά ανοιχτά για να ακούσουν αυτό το κάτι, που θα τους κάνει να ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
  Να σας πω χαρακτηριστικά, ότι σήμερα, ενώ ο Ζώης έκανε επίσκεψη και μιλούσε στην πόλη μου σήμερα, στα διακόσια μέτρα μέτρα στέκονταν 5-6 μουδιασμένοι δικοί μας, που ψήφισαν Καμμένο την 6η Μαίου, αλλά παρόλα αυτά αντί να πλησιάσουν το Ζώη, κάθονταν και με άκουγαν γιατί δεν πρέπει να ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Αυτό όμως πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα προς αυτό το ακροατήριο.

 6. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 06/06/2012 19:27:45

  Μια χαρά είναι το σποτάκι. Να ταραχτεί κι αφυπνιστεί ο κόσμος. Να καταλάβει, επιτέλους, ποιό είναι το διακύβευμα.
  Γιατί δεν την αντέχει την εικονική πραγματικότητα στο σποτάκι; Μήπως γιατί έμεσα διαισθάνεται ότι είναι ώρα ευθύνης; ότι είναι ώρα της λογικής;
  Να αναλογιστεί ο καθένας μας λοιπόν πως θα κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά του αν με αβάσταχτη ελαφρότητα ενισχύσει τον καφενειακό λαϊκισμό που "καταγγέλει" είτε ανέξοδα είτε από σκοπιμότητα τις συμφωνίες. Κι ας αποφασίσει. Καιρός να ενηλικιωθούμε. Ας γίνουμε μια φορά ΠΟΛΙΤΕΣ. Αρκετά με τους δήθεν "προοδευτικούς" πελάτες.

 7. kostis avatar
  kostis 06/06/2012 20:17:03

  παιδια δεν χρειαζονται βαθυστοχαστες αναλυσεις.. Οσο πιο σκληρο και απολυτο ειναι το διλλημα τοσο καλυτερα λειτουργει. Ο κοσμος κουραστηκε να ακουει. Του λες πολυ απλα.. Αγροτη με τον Τσιπρα ξεχνα τις επιδοτησεις.. Δημοσιε υπαλληλε και συνταξιουχε, θα εξακολουθησεις να παιρνεις με τον Σαμαρα αυτα που παιρνεις σημερα, με τον Τσιπρα θα παιρνεις τα ιδια αλλα σε δραχμουλες.. Ελευθερε επαγγελματια, με την Ν.Δ. υπαρχει ελπιδα να πεσει λιγο χρημα στην αγορα και να δουλεψει το μαγαζακι σου,με τον αλλο ξεχνα το.. Το διλλημα πρεπει να καταληξει σε ενα ξερο ΝΑΙ η ενα ξερο ΟΧΙ. Τοτε θα παρει την μορφη δημοψηφισματος και η Ν.Δ. μπορει ακομη και αυτοδυναμια. Πιστεψτε με ξερω απο εκλογες και πως λειτουργει ο κοσμος..

 8. Απορών avatar
  Απορών 06/06/2012 20:30:44

  Το σποτάκι με τα παιδάκια επενδύει στο φόβο. Ο κόσμος όμως πάντα ψηφίζει με βάση την ελπίδα όσο ψεύτικη και αν είναι... Επειδή φοβάται να μην έχει ελπίδα!
  Θα ήταν εκπληκτικό σποτάκι, αν μετά από τη μαυρίλα αυτή έβγαινε ο κ. Σαμαράς ή κάποιο νέο στέλεχος και έλεγε: πήραμε την ευθύνη της κυβέρνησης Παπαδήμου παίρνοντας πολιτικό κόστος για να κερδίσουμε χρόνο, χρόνο απαραίτητο για να είμαστε μέσα στην ευρωζώνη την ώρα των αποφάσεων, και η ώρα των αποφάσεων είναι τώρα που καταρρέει και η Ισπανία η οποία είναι τεράστια για να διασωθεί απλά.
  Το μέλλον είναι η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, γιατί δεν μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική. Και το μέλλον αυτό, με τη δική μας παρέμβαση, είναι πλέον παρόν και για την Ελλάδα επειδή ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη. Αρκεί να μην κάνουμε το λάθος, αρκεί να είμαστε εκεί για λίγο ακόμα...
  Όσο για την Ελλάδα, τη χώρα μας, που τις δεκαετίες του '60 και του '70 είχε τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο, που όταν μπήκε η Ιρλανδία η Ισπανία και η Πορτογαλία στην Ε.Ε. η Ελλάδα ήταν πολύ πιο μπροστά από αυτές θα την ξανακάνουμε αυτό που ήταν γιατί εμείς το είχαμε καταφέρει και ξέρουμε πως να το κάνουμε. Η κατηφόρα άρχισε τη δεκαετία του '80, και θέλει να τη συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχονται περισσότερο κράτος σε ένα κράτος που είναι τόσο μεγάλο που ήδη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, που πνίγει την αγορά, κλείνει της επιχερήσεις και αφήνει τον κόσμο άνεργο. Μας υπόσχονται ισότητα αλλά ισότητα στη φτώχεια. Εμείς πιστεύουμε στην ελευθερία και τη δημιουργικότητα, στην ισότητα ευκαιριών, στην παραγωγή πλούτου ο οποίος είναι η υλική βάση κάθε κοινωνικού κράτους.
  Έλληνες και Ελληνίδες, όλα αυτά δεν είναι μακρυά... Με την άμεση ανακύρηξη της ΑΟΖ για κάθε γεώτρηση θα δημιουργούνται 100.000 θέσεις εργασίας, με τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ο πλούτος αυτός θα αυγατίζει και η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Αρκεί να μην κάνουμε το λάθος...
  Μπορούμε να επιλέξουμε: θα γίνουμε Νορβηγία ή θα γίνουμε Νιγηρία; Χώρα ευρωπαϊκή με δυνατότητα αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου ή χώρα τριτοκοσμική που ξεπουλάει τον ορυκτό της πλούτο για ένα πιάτο φαγητό; Η επιλογή είναι στο χέρι μας...

  Ή κάπως έτσι τέλοσπάντων... οκ αυτό δεν είναι σποτάκι ταινία είναι αλλά είναι πράγματα που θέλω να ακούσω... και επίσης 1) κατάργηση ΚΒΣ 2) αποφασιστική μείωση του δημοσίου 1/10 μην πω 1/20 μέχρι να φτάσουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα 3) αν οι απολύσεις θεωρούνται καυτό ζήτημα θα μπορούσε να γίνει λόγος για αναγκαστικές άδειες π.χ. 4 ημερές εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού για όσο διαρκεί η κρίση στο δημόσιο (μέτρο δίκαιο και άμεσο και το λέει ένας Δ.Υ.) 4) πόθεν έσχες όλων των πολιτικών 5) μηχανογράφηση κτλ κτλ κτλ...

  Και τέλος, ας ακούσουν και λίγο τους φιλελεύθερους τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο... έχουν πολλά να πάρουν!

 9. nikos avatar
  nikos 06/06/2012 20:56:36

  EYREIA NIKH THA PETYXEI H ND AN
  1) ALLAKSEI AMESA TO XARATSI STH DEH KAI GIA OSOYS DEN BOROYN NA TO PLHROSOYN KAI GIA TO 2012. AS STEILEI TO ETAK KAI TON FAP GIA TA ETH 2009 -2011
  2) ALLAGH STIS FOROLOKIKES DHLOSEIS ME ALLH KLIMAKOSH TON FORON. NA PLHRONEI O FOROLOGOYMENOS FORO H EKTAKTH EISFORA ME XAMHLOTERO SYNTELESTH GIA POSA MEXRI TO EPOMENO KLIMAKIO.
  3)BELTIOSH TON ORIZONTION MEIOSEON

  4) ELAFRYNSEIS SE ANERGOYS,TRITEKNOYS, POLYTEKNOYS, MONOGONEIKES

 10. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 06/06/2012 20:58:47

  Πολύ καλή ανάλυση .
  Θα προσθέσω μόνο μία σκέψη δράσης. Πρέπει όλοι να παλέψουμε σπίτι σπίτι , πόρτα πόρτα , τηλέφωνο τηλέφωνο. Ο κάθε ένας πρέπει να φέρει ΕΝΑΝ ακόμη.

 11. petros avatar
  petros 06/06/2012 22:38:32

  3 καθημερινά προβλήματα βασανίζουν τους Έλληνες, :
  - το ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με άλλους φόρους στα ακίνητα.
  - τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων
  - οι ελλείψεις στα φάρμακα - γιατρούς και το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Μπορεί να προτείνει κάτι πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα και αναλυτικά,
  σε όσους ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ για να ακούσουν ; Αν εφαρμόσουν ΑΜΕΣΕΣ αλλαγές, τότε θα πάρει πάνω από 35% ! Αλλιώς οι αγανακτισμένοι μπορεί να στραφούν σε καταστροφικά κόμματα δεξιά και αριστερά.
  στη κάλπη!

 12. nena avatar
  nena 06/06/2012 22:47:50

  πολύ καλό άρθρο.

 13. Mara avatar
  Mara 06/06/2012 23:31:57

  Αγαπητέ Κώστα, συμφωνώ απόλυτα με τις συστάσεις σου.
  Αδιαμφισβήτητα είναι τα κλειδιά της νίκης (σύν βέβαια κάποια.... παρέμβαση που θα γύρει καθοριστικά την πλάστιγγα)
  Μέχρι στιγμής πάντως δεν θεωρώ ότι "το έχουμε".

 14. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/06/2012 23:39:10

  Αν ο Σαμαράς έκανε μερικές ακόμα εμφανίσεις, όπως αυτή που έκανε απόψε στον Χατζηνικολάου, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
  Ας όψονται οι σύμβουλοι επικοινωνίας...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 06/06/2012 23:40:41

   Πες τα χρυσόστομε. Τι λέμε τόσο καιρό;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 23:43:03

    Χαρά στο κουράγιο του με τους στόκους που κάνουν ερωτήσεις τύπου: "Τι θα κάνεις ρε με τα 450.000 παιδάκια που λιμοκτονούν; Ε ρε;"

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 06/06/2012 23:47:32

     Ο άλλος που είχε δάνειο 300 χιλιάδες και θέλει....κούρεμα;

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας Ροδινός 06/06/2012 23:49:52

      Οχι ,ξύρισμα ..σύριζα.

    • juliet avatar
     juliet @ Strange Attractor 06/06/2012 23:48:36

     Eμ..μόνο στόκους ...αλλά αγενείς και και τραμπούκους.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ juliet 06/06/2012 23:55:32

      Δεν νομίζω ότι ήταν ..στόκοι!

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 06/06/2012 23:52:23

     Δεν πειράζει. Αν και έπεσε λίγο ξύλο δεν πειράζει. Επικοινωνιακά δεν εκτίθενται μόνο οι στόκοι αλλά και αυτοί που υποστηρίζουν.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/06/2012 23:56:52

      Και μετά τους στόκους του Καμένου και του Τσε Παπάρα, έχει και ραντεβού με τον Κινέζο.
      Χαρά στο κουράγιο του!!!!!

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 06/06/2012 23:59:47

      Είναι κι ο φουκαράς ο Κινέζος και περιμένει κάτω στις τηλεοράσεις και στους ψυγειοκαταψύκτες τόσες ώρες. Δεν τον λυπούνται;

  • Μιχαλης avatar
   Μιχαλης @ Κώστας Ροδινός 07/06/2012 00:04:43

   Πες τα χρυσοστομε,καταπληκτικη εμφανηση Σαμαρα σημερα στο χατζηνικολαου! Πρεπει να γινει το ντιμπειτ με τον τσιπρα παση θυσια. Ας πιεσουμε ξανα κ ξανα να τους αναγκασουμε να δεχτουμε. Δεν ξερω τι θα κανουν στη ΝΔ ας κανουν κατι ομως!! Κ στην τελικη ας βγει να μιλησει σ ολα τα καναλια κ με τους αλλους αρχηγους κ να κανει κ συνεντευξη με δημοσιογραφους,να ακουστει ο Σαμαρας κ ας κρυβεται ο τσιπρας οπυ θελει.

 15. juliet avatar
  juliet 07/06/2012 00:07:36

  Καλησπέρα ,Κώστα.
  Προβοκάτορες....;

 16. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/06/2012 00:09:44

  Αυτοί δεν έκαναν ερωτήσεις!
  Γραπτές διαλέξεις έδιναν!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Κώστας Ροδινός 07/06/2012 01:25:08

   ῾Ως καί ἡ ἐξωκοινοβουλευτική ἀριστερά ἔστειλε ώς ἐκπρόσωπο !μἴα ἐκπαιδευτικό--τύφλα νά ᾿χη ἡ ρεπούση!!

 17. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 07/06/2012 00:13:16

  Τα ευρώ για αγορά φαρμάκων για το καρκινοπαθές παιδί που αναφέρετε δεν φυτρώνουν σε δένδρα (ούτε καν σε αυτά των μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ). Παράγονται με εξαγωγές, οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται με αντάλλαγμα δολλάρια, βρετανικές λίρες, ή ευρώ, ακόμη και αν το νόμισμα της χώρας είναι η μνα. Δεν μας λείπουν ευρώ, παραγόμενος πλούτος για κατανάλωση στο εσωτερικό (και αντικατάσταση εισαγωγών) και για εξαγωγή στο εξωτερικό μάς λείπουν. Αδυνατώ να αντιληφθώ, πώς το όνομα του νομίσματος που χρησιμοποιείται εσωτερικά επηρεάζει τις εισαγωγές; Πώς ακριβώς κάνουν εισαγωγές φαρμάκων όλες οι χώρες που δεν έχουν ευρώ ή άλλο σκληρό νόμισμα; Μα εξάγοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους φυσικά. Εμείς έχουμε και πόσα για να εξάγουμε;

  Σήμερα δυστυχώς αυτό που συμβαίνει είναι, δανειζόμενοι συνεχώς από το εξωτερικό για να έχουμε ευρώ (και) για τα φάρμακα των παιδιών, να αφαιρούμε συνεχώς διαθέσιμα φάρμακα από τα παιδιά που θα έλθουν μελλοντικώς. Διαφωνείτε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα;

  Η έλευση της δραχμής φέρνει μαζί της άλλα προβλήματα και παθογένειες, αλλά η αδυναμία εισαγωγών δεν είναι ένα από αυτά. Η μη ανταγωνιστική οικονομία και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ο πραγματικός ένοχος, και η δράση τους δεν αναιρείται από το τι νόμισμα χρησιμοποιεί εσωτερικά η χώρα.

  Φυσικά η παραπάνω ανάλυση μπορεί να είναι ελλιπής. Παρακαλώ, όσοι γνωρίζουν περισσότερα να την συμπληρώσουν.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Αντίθεσις 07/06/2012 02:36:07

   "Η έλευση της δραχμής φέρνει μαζί της άλλα προβλήματα και παθογένειες, αλλά η αδυναμία εισαγωγών δεν είναι ένα από αυτά." Θα προλάβεις να δεσμεύσεις αρκετό συνάλλαγμα μέχρι να ορθοποδήσεις? Είστε σίγουρος? Επειδή έχω στην οικογένειά μου άτομο που το πέρασε, επιτρέψτε μου να μην ανέχομαι ούτε ένα 1% ρίσκο να μείνουμε χωρίς φάρμακα.

 18. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ avatar
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 07/06/2012 00:17:42

  ΕΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΎΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ. :ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ! !ΤΟΥΣ ΞΈΡΕΤΕ ΚΑΛΆ ΤΟΥΣ ΆΝΘΡΩΠΟΥΣ ΆΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙ. .ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΊΕΣ Κ ΑΠΕΡΓΊΕΣ!!Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΙΆ Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ.

 19. Δαναός avatar
  Δαναός 07/06/2012 00:17:54

  Πουλάκια μου εδώ είστε; 300.000 € δάνειο είχε ο άλλος! Πού πας ρε Καραμήτρο;

  • juliet avatar
   juliet @ Δαναός 07/06/2012 00:20:14

   Καλημέρα!!!!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Δαναός 07/06/2012 00:22:09

   Καλώς το παλληκάρι. Που είσαι Μακιαβέλλι της Χαλκιδικής;
   Ετοιμάζεσαι για τους Ολυμπιακούς;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/06/2012 00:24:33

    Σ΄ αυτούς δεν προλαβαίνει, είναι...ανήλικος!

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 07/06/2012 00:28:01

     Μπα! Έχει σκάσει απ' το προεκλογικό τρέξιμο. Έχει πάρει μια νταμιτζάνα τσίπουρο παραμάσχαλα και δεν έχει αφήσει σπίτι για σπίτι. Και εβίβα μπάρμπα και στην υγειά σου θειά, κι άιντε να τον εβγάλουμε παιδιά.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/06/2012 00:30:39

      Φταίει ο Strange που τον περιφέρει ως ..αξιοθέατο!

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Κώστας Ροδινός 07/06/2012 00:30:43

     Καλέ για τους Ολυμπιακούς του Καμμένου λέει ο Γιάννης. Έλεγχε τα υδραυλικά και τα ABS στο άρμα του ο δάσκαλος σε αντιπροσωπεία των Μουδανιών σήμερα και παρήγγειλε και σύστημα νίτρο-μπουστ για τα άλογα (νέφτι σε μπαμπάκι πάνω σε μακρύ ραβδί).

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ TopGunZ 07/06/2012 00:44:43

      Το νίτρο-μπουστ το φυλάω για σένα ρε Top!
      Κατά τα άλλα μεγάλος μαρτυριάρης για το pit stop που έκανα!

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Δαναός 07/06/2012 02:37:39

      Με έστησες, σε δίνω, χαχαχα!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ TopGunZ 07/06/2012 08:02:48

      Συγνώμη, Top,
      αυτό με τους Ολυμπιακούς Καμμένου το είχα ξεχάσει.
      Ομως, εκεί το πολύ για κήρυκα τον κόβω!

 20. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 07/06/2012 00:22:06

  Αγαπητέ Κώστα, κάποτε ο Μελισσανίδης (νομίζω αυτός ήταν) στη διάρκεια της παντοδυναμίας του στην ΑΕΚ είχε πει "η ΑΕΚ διοικείται δημοκρατικά από Διοικητικό Συμβούλιο όπου όλοι λένε ελεύθερα τις απόψεις τους, αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που λέω εγώ...!"

  Το θυμήθηκα αυτό, διότι όπως και στις ομάδες, ένα κόμμα και δη κυβερνητικό, καταγάγει νίκες (και όχι απλώς διαχειρίζεται αριθμητικά ήττες), όταν το περιεχόμενο του λόγου του και η καταλυτική, απόλυτη παρουσία και το σφρίγος του ηγέτη του, εκπέμπονται με δύναμη προς τα έξω και γίνεται αυτό άμεσα καταληπτό από όλους.

  Η ΝΔ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ολοκληρωμένη εθνική πρόταση που να είναι θελκτική για το λαό, ούτε έχει επεξεργαστεί καθώς φαίνεται, εναλλακτικό σχέδιο, πλην της μονότονης και κουραστικής ως ένα βαθμό, εκπομπής διχαστικών μηνυμάτων και φοβικής συνθηματολογίας, που κατά τη γνώμη μου, η οποία μπορεί να είναι και λάθος, μάλλον επιτυγχάνει τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που προσδοκούν οι σχεδιαστές της.

  Στο δε θέμα της στιβαρότητας της ηγεσίας και της ακτινοβολίας αυτής της στιβαρότητας στο εκλογικό σώμα, επέτρεψε μου να πω, ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμη πολλά.

  Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν σκοπεύεις να διαπραγματευτείς κάτι, τρία πράγματα κυρίως κάνεις, κάτι που το γνωρίζει και ο πιο junior στις διαπραγματεύσεις. Θέτεις την κόκκινη γραμμή σου, θέτεις το στόχο που θα σε ικανοποιεί και τέλος επεξεργάζεσαι το αρχικώς ζητούμενό σου, το οποίο συνήθως είναι πιο εκτεταμένο από τον στόχο και σίγουρα πολύ πιο ευρύ από την κόκκινη γραμμή σου.

  Αν τα – αναιμικά επέτρεψε μου να πω – 18 σημεία της ΝΔ, είναι το περιεχόμενο της διαπραγματευτικής της ατζέντας απέναντι στους δανειστές, εσένα, που είσαι έμπειρος πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής, τι σου φαίνεται από τα τρία ότι αποτελεί;

  Μήπως κατευθείαν η ΝΔ πήγε στην κόκκινη γραμμή; Θεωρείς ότι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον κόσμο, ο οποίος έτσι διστάζει να εμπιστευθεί και τελικώς να επιλέξει μια πρόταση που του παρουσιάζει ως μάξιμουμ, αυτό που στην πραγματικότητα καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας ότι είναι το μίνιμουμ στη διαπραγμάτευση; Δεν συμφωνείς ότι έτσι φθείρεται το ηγετικό προφίλ του επικεφαλής, ο οποίος υποβιβάζεται από Αρχηγός, σε απλό διαχειριστή μιας προδιαγεγραμμένης διαπραγματευτικής πορείας με γνωστά αρνητικά αποτελέσματα;

  Η Στρατηγική νίκης είναι η στρατηγική που δίνει ελπίδα, όραμα, και εχέγγυα ηγεσίας που θα πολεμήσει για την επίτευξη του μείζονος, όχι απλώς για τη διαχείριση του ελάσσονος.

  Η ΝΔ δυστυχώς μετήλθε αρχικώς του φόβου, τρόμαξε και τρομάζει τον κόσμο, τον πιέζει ψυχολογικά, και μετά αναμένει θετική ψήφο επιλογής, από ανθρώπους που έχουν καεί κυριολεκτικά και δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Και δυστυχώς για τη ΝΔ, ο κόσμος αυτός θα πληθαίνει με γεωμετρική πρόοδο και μάλιστα αποτελεί τα πιο δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Νέοι δηλαδή άνεργοι επιστήμονες και μεσήλικες παραγωγικοί οικογενειάρχες με μέσα εισοδήματα. Η ΝΔ είναι αυτοδύναμη στους άνω των 60 ετών. Αυτό πρέπει να πει κάτι στους σχεδιαστές της εκστρατείας της.

  Αν δεν ήσουν δεξιός, αλήθεια τι το ωραίο, τι το γοητευτικό, τι το οραματικό, θα εύρισκες στο μήνυμά της;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιεροφάντης 07/06/2012 01:04:43

   Ιεροφάντη,
   στη μια το πρώϊ θέτεις μια σειρά ερωτήματα που θέλουν χρόνο.
   Επιγραμματικά.
   Πρώτον, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ποτέ δεν ανοίγεις ούτε όλα τα χαρτιά σου, πολύ δε περισσότερο δεν αποκαλύπτεις τους στόχους σου.
   Δεύτερον, τα 18 σημεία, δεν είναι για την τρόϊκα, αλλά ένα είδος ας μου επιτραπεί η έκφραση, εκλαϊκευμένης δήλωσης προθέσεων.
   Τρίτον, δεν ξέρω τι περισσότερο έπρεπε να καταθέσει από πλευρά προγράμματος η ΝΔ (αναφέρομαι στα Ζάππεια) σε μια οικονομία που αλλάζει δραματικά από μέρα σε μέρα.
   Τέταρτον, δυστυχώς ούτε ο ΑΣ, ούτε η ΝΔ είχαν αρκετό χρόνο να ριζική αναδιοργάνωση. Τα κομματα μετά από μια τέτοια ήττα και αναφέρομαι στο 2009, χρειάζονται χρόνο για να ανασυγκροτηθούν.
   Πέμπτον, για τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ, έχω βαρεθεί να μιλάω και να γράφω, δεν μπορώ άλλο!
   Εκτον, όσον αφορά στο μήνυμα.Αναμφίβολα η ΝΔ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει ούτε την δικαίωσή της για την αντιμνημονιακή της πολιτική, ούτε να περιορίσει τις ζημιές από την απόφασή της να στηρίξει την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
   Με άλλα λόγια το παιχνίδι της ισορροπίας που επιχείρησε μετά τον Νοέμβριο δεν βγήκε.
   Εβδομον, όσον αφορά στην...κινδυνολογία. Οταν ακόμα και μετά το "λεφτά υπάρχουν" έρχονται πολιτικοί και τάζουν εύκολες λύσεις, είναι προφανές οτι δεν έχουμε, ως λαός αντιληφθεί το διακύβευμα. Αρα χρειαζεται να γίνει σαφές ποιές θα είναι οι πιθανές συνέπειες των επιλογών μας.

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Ιεροφάντης 07/06/2012 01:06:47

   Φίλε Ιεροφάντη, πολύ σωστή η ανάλυσή σου, όμως, όταν σχεδιάζεις την κόκκινη γραμμή σου, κοιτάζεις και φυσικά λαμβάνεις υπόψιν σου και τα όπλα που έχεις στα χέρια σου.
   Όταν λοιπόν έχεις νεροπίστολα, η στρατηγική σου ορίζει να ακολουθήσεις ένα από τους τρεις ακόλουθους δρόμους.
   α) ή αναγνωρίζεις ότι διαθέτεις νεροπίστολα και προσπαθείς με τακτικούς αλλά λογικούς ελιγμούς να κερδίσεις τα δυνατόν περισσότερα ή τουλάχιστον να μην συνθλιβείς ή
   β) νομίζεις ότι διαθέτεις πυρινικά, όμως την κρίσιμη στιγμή βγάζεις την σφεντόνα και ο αντίπαλός σου σε ξεβρακώνει ή
   γ) ξέρεις ότι τα όπλα σου είναι playmobile, όμως μπλοφάρεις ξέροντας ότι ο αντίπαλός σου έχει πολύ δυνατά όπλα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μην πιάσει η μπλόφα και να βρεθείς με τα παντελόνια κατεβασμένα.
   Μιλάς για αναιμικά 18 σημεία της ΝΔ. Μπορεί όπως λες να είναι αναιμικά, όμως τα ξέρουμε, υπάρχουν. Θέλουν βελτίωση; βεβαίως, όμως οι συνιστώσες τι έχουν;
   Όταν η τροχαία σου δείχνει τι θα πάθεις, εάν δεν φοράς την ζώνη ασφαλείας, δεν την κατηγορείς ότι σε τρομάζει.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιεροφάντης 07/06/2012 01:34:43

   Και ως υποστηρικτής της ομορφότερης ομάδας που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα (αχ τι μου θύμησες!), να προσθέσω τούτο. Ο Μελισσανίδης έκανε κουμάντο γιατί είχε το χαρτί και πλήρωνε. Οπότε όλοι οι άλλοι δε μιλάγανε. Ο ΑΣ δεν είναι ιδιοκτήτης του κόμματος, πόσο μάλλον αυτού του συνοθυλεύματος προσώπων που παριστάνουν τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και που τα περισσότερα περίμεναν όλοι τη θυγατέρα. Οι ευθύνες του ήταν άλλες. Κρύφτηκε μέσα στη γυάλα της Συγγρού.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Ιεροφάντης 07/06/2012 01:51:27

   Δεν είναι έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον για την εφαρμοσμένη, στην ελληνική πραγματικότητα, πολιτική.
   Για παράδειγμα: Λές ότι «ένα κόμμα καταγάγει νίκες όταν το περιεχόμενο του λόγου του και η καταλυτική, απόλυτη παρουσία και το σφρίγος του ηγέτη του….». Μπορεί θεωρητικά να είναι έτσι, αλλά στην εφαρμογή όχι. Για παράδειγμα, βρίσκεις ότι η εκλογική νίκη του ΓΑΠ το 2009 οφειλόταν στην απόλυτη παρουσία, το σφρίγος και το περιεχόμενο των λόγων του ΓΑΠ ; Φυσικά και όχι, η νίκη του ΠΑΣΟΚ οφειλόταν στην εξαπάτηση, το εμπόριο ελπίδας και το ψεύδος. Δεν μπορούμε όμως να υπονοούμε ότι το να εξαπατά σκόπιμα ένας ηγέτης το λαό, τον κάνει θελκτικό και οραματικό. Τον κάνει απλά λαοπλάνο.

   Για την τρομοκράτηση του λαού, πιστεύω προσωπικά ότι και λίγα λέει η ΝΔ. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έφτιαχνα και θα πρόβαλα σποτάκια εικονικής πραγματικότητας που να προσομοιώνουν την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, τις συνθήκες ζωής και εργασίας, το μέλλον των καταθέσεων και των περιουσιών του κόσμου, και τις συνακόλουθες κοινωνικές αναταραχές στην περίπτωση που επιστρέψουμε στη δραχμή (και φεσωθούμε και μερικά εκατομμύρια λάθρο ακόμη). Γιατί είναι σημαντικό, (και δεν έχει γίνει ακόμη) να μάθουν όλοι (βιωματικά αν είναι δυνατόν) τι σημαίνει έξοδος από το ευρώ.

   Τέλος, για τη στρατηγική διαπραγμάτευσης, έχεις δίκιο αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη μέσων πίεσης και από τις δυο πλευρές, που στην προκειμένη, είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν πρέπει να φανερωθούν.
   Και μια και αναφέρθηκες στις τακτικές διαπραγμάτευσης, σημείωσα την παρατήρηση του Προέδρου στο enikos σχετικά με τον τρόπο που λέει ο Τσίπρας ότι θα διαπραγματευτεί την ΑΟΖ. Πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρόεδρος, ότι στην περίπτωση αυτή, ο Τσίπρας παραδόξως δεν ακολουθεί την προφανή τακτική διαπραγμάτευσης (κόκκινη γραμμή, στόχος κτλ) αλλά κάθεται απευθείας σε συζήτηση, έχοντας αφήσει τα διαπραγματευτικά όπλα πίσω του. Εξαγγέλλει, λοιπόν, μια άλλη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους, που είναι εθνικά επικίνδυνη και μας βάζει να ρισκάρουμε (βλ.Μπαλάφας). Είναι απορίας άξιον, γιατί ο Τσίπρας ως διαπραγματευτής, εξαγγέλλει άλλες στρατηγικές για την Ευρώπη και την Τρόικα, και αντίθετες για τα εθνικά θέματα με την Τουρκία. Και ίσως αυτή η διπλοπροσωπία είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ roadrunner 07/06/2012 08:04:03

    Ο Τσίπρας διαπραγματευτής;
    Με τις συνιστώσες του...

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Κώστας Ροδινός 07/06/2012 11:31:32

     Έχετε δίκαιο ...Ο φερόμενος ως πιθανός διαπραγματευτής (ή "καμικάζι") Τσίπρας...

 21. περήφανος δεξιός avatar
  περήφανος δεξιός 07/06/2012 00:26:09

  ισχύει αυτό που λες 100%..

 22. TopGunZ avatar
  TopGunZ 07/06/2012 00:26:30

  Για τα τελευταία που αναφέρετε εν τάχει: 1) Συμφωνώ απόλυτα και έχει δεσμευτεί για αυτό! 2)Ελπίζω να εννοείται "κατά" 1/10 και όχι "στο" 1/10 γιατί μέσα στο δημόσιο συμπεριλαμβάνονται γιατροί, αστυνομικοί, δάσκαλοι κλπ κλπ. Το έχω ξαναπεί πως το δημόσιό μας δεν είναι "μεγάλο", είναι αντιπαραγωγικό και με άδικα κατανεμημένους πόρους. Εάν η μισθολογική προσαρμογή "καθαρίσει" τα λαμόγια της μεταπολίτευσης και δώσει φτερά στους νέους και μορφωμένους ανθρώπους θα καταστήσει το δημόσιο πιο αποδοτικό, ενώ εάν επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη, μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να "αυξηθεί" τρόπον τινά το δημόσιο (π.χ. αν κερδηθεί το στοίχημα του all-year-round τουρισμού θα έχουμε μια πλασματική αύξηση του μέσου πληθυσμού της χώρας λόγω της συνεχούς παρουσίας τουριστών, άρα μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους αστυνομικούς, γιατρούς ή υπαλλήλους μουσείων). 3) Η εφεδρεία όπως την έχει εξαγγείλει η ΝΔ είναι σχετικά δίκαιη κοινωνικά (κάτι σαν premium ταμείο ανεργίας) και άκρως ενδιαφέρουσα οικονομοτεχνικά (μια θέση δεν "κοστίζει" μόνο κατά το μισθολογικό-ασφαλιστικό κόστος, γλυτώνεις το αναλογούν ποσό διατήρησης ολόκληρων "άχρηστων" οργανισμών και τμημάτων, βλέπε ρεύμα, ενοίκια, υλικά κλπ.). Τώρα, και αυτή καθαυτή η πρότασή σας δεν είναι καθόλου άσχημη στα αυτιά μου, νομίζω ότι δεν είναι κακό να διερευνηθεί, αν και όλα είναι θέμα χρησιμότητας του υπαλλήλου και αν αξίζει να του δίνεις λιγότερα διατηρώντας κοστοβόρες θέσεις. 4) Έχει δεσμευτεί πολλαπλώς για την εκτεταμένη έρευνα του πόθεν έσχες για την περίοδο της μεταπολίτευσης. 5) Σε διάφορα σημεία έχει αναφερθεί εκτενώς στην καλύτερη μηχανοργάνωση του δημοσίου.

  • Απορών avatar
   Απορών @ TopGunZ 07/06/2012 14:04:27

   Αν και εγώ δυσκολεύομαι να μιλήσω στον ενικό, με ξενίζει ο πληθυντικός σας θα προτιμούσα τον ενικό...
   Για το 1/10 και 1/20 εννοούσα προφανώς την αναλογία προσλήψεων απολύσεων αλλά δεν το έγραψα και λογικά φάνηκε σα να εννοώ μείωση του δημοσίου στο 1/10...
   Για την εφεδρεία είναι θετική πρόταση αλλά οι περισσότεροι Δ.Υ. απλά προσπαθούν να την αποφύγουν αυτοί ενώ όσοι θα την υποστούν τη θεωρούν απόλυση. Αυτό που προτείνω είναι άμεσο, είναι δίκαιο, και όλοι μπορούν να πιστεύουν ότι είναι προσωρινό... Αν και προσωπικά δεν θα διαφωνούσα και με την απόλυση όλων μας και το στήσιμο ενός σοβαρού κράτους εξαρχής (αλλά δεν το προτείνω γιατί απλά η ΝΔ θα πάει στο 5%)... μακάρι όμως!

 23. Δαναός avatar
  Δαναός 07/06/2012 00:30:42

  Ναι στο αγώνισμα της μπίρας!!!Της παγωμένης βεβαίως καλοκαίρι που 'ναι!

 24. TopGunZ avatar
  TopGunZ 07/06/2012 00:34:14

  Τον Strange τον έχουμε στείλει σε ειδική αποστολή, επειδή είναι ομορφάντρας τον έχουμε ξαμολήσει στις παραλίες με σαφείς περιγραφές επιθυμητών ψηφοφόρων (πρώτο και κύριο το brazilian cut).

 25. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 07/06/2012 01:05:14

  ῾Ο τόπος μου δέν μέ χωρεῖ κι ἡ ξενητειά μέ τρώει, καί μένα Μακεδόνα μου.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Φωτεινή 07/06/2012 01:55:19

   Κι εσύ στη Γερμανία είσαι Φωτεινή;

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 07/06/2012 20:45:15

    ᾿Οχι, τώρα εἶμαι Βέλγιο, ἀλλά ἔχω μείνει 6 χρόνια στήν Γερμανία, 01-07. Λόγω ἐργασίας ταξιδεύομε ἀνά τήν ὑφήλιο.

 26. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 07/06/2012 01:27:15

  Συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας, αλλά τώρα μπορώ να ηρεμήσω από τον ορυμαγδό των ειδήσεων και των επικαίρων της ημέρας και να οργανώσω κάπως τις σκέψεις μου.

  Πάντως από τα επτά σημεία απαντήσεών σου, αν σου πω ότι είμαι πιο ήσυχος, ψέματα θα πω...

  Σε ένα πράγμα έχω καταλήξει.

  Ο λαός είναι σοφός και όσοι νομίζουν ότι με ηλεκτροσόκ θα τον επαναφέρουν στην τάξη θα διαψευστούν.

  Η ασημαντότητά μου έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα.

  Ο λαός θέλει αντιμνημονιακή πολιτική, σε μια αστική, φιλελεύθερη οικονομία δυτικού τύπου εντός Ευρώπης και Ευρώ, με πρωθυπουργό το Σαμαρά χωρίς να δεσμεύεται από υπογραφές σε επιστολές προς ξένους και χωρίς να κρατείται η χώρα δέσμια στις ορέξεις τους.

  Αυτό μπορεί να γίνει κάπως κατανοητό και από τους σχεδιαστές της εκστρατείας της ΝΔ; ή είναι πολύ γρίφος το πράγμα;

 27. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 07/06/2012 01:28:07

  (σύν βέβαια κάποια…. παρέμβαση που θα γύρει καθοριστικά την πλάστιγγα)

  ᾿Εννοεῖς ὅτι καί ᾿γώ σκέπτομαι, Μάρα μου;;

  • Mara avatar
   Mara @ Φωτεινή 07/06/2012 02:17:25

   Εννοώ... ότι εννοείς....

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Mara 07/06/2012 20:48:08

    Μάλιστα, νοερή συννενόηση, Μἀρα! :D

 28. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 07/06/2012 01:36:59

  Φίλε Δικέφαλε, αν ολόκληρο Ελληνικό Κράτος, κατά τα λοιπά ισότιμο και κυρίαρχο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αναμένει να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με τα κοράκια και τους γύπες της διεθνούς δανειστικής, με προσέγγιση ήττας, ανεξαρτήτως οπλοστασίου - που για την οικονομία της συζητήσεως επέτρεψέ μου να πω ότι στη δεδομένη στιγμή το οπλοστάσιο της χώρας είναι πολύ πιο εκτεταμένο από ότι φανταζόμαστε - , και προκειμένου να βαφτίσει την μελλοντική ήττα, νίκη, μετέρχεται προεκλογικά το φόβο για να αμβλύνει τις συνέπειες της επερχόμενης ήττας, δήθεν με το σόφισμα ότι ε, μπορεί να μας πήραν τα σώβρακα, αλλά ρε αδερφέ είμαστε ακόμα στο Ευρώ και άρα πετύχαμε τον μείζονα στόχο και κατα τα άλλα, τα κεφάλια μέσα και άντε τον Αύγουστο άλλα 11 δις περικοπές, συγχώρα με αδερφέ μου, αλλά αυτό το σκεπτικό δεν μπορώ να το χωνέψω.

  Μπορεί να είμαι εγώ ο άδικος και υποχόνδριος και εσύ ο σωστός. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν.

 29. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 07/06/2012 01:42:20

  Γιάννη μου, ο Μελισσανίδης δεν έκανε κουμάντο μόνο γιατί είχε το χαρτί.

  Έκανε κουμάντο διότι το καντήλι έπεφτε σύννεφο και μπροστά του όλα τα μειράκια της ομάδος και οι παραγοντίσκοι κάθονταν κλαρίνο, γιατί υπήρχε η περίπτωση να δουν την επομένη τα ραδίκια ανάποδα.

  Το παρατσούκλι "Τιγρης" δεν το πήρε για τα λεφτά..., if you know what i mean...

  Υ.Σ. Η παραβολή της ΑΕΚ της εποχής γίνεται από φόλα Γαύρο. Αλλά τα καλά να λέγονται...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιεροφάντης 07/06/2012 02:01:51

   Μωρέ ξέρω. Πολύ καλά ξέρω.

   Εγώ τώρα αν ήμουν Σαμαράς αύριο το πρωί θα έβγαινα και θα έκανα επίθεση στις εμμονές της Γερμανικής πολιτικής.
   Θα δήλωνα επίσης ότι δεν θε επιτρέψω να γίνει η Ελλάδα Ιφιγένεια μιας ενδεχόμενης ομοσπονδοποίησης.
   Και ότι δεν θα επιτρέψω τη χρεοκοπία της χώρας εκτός Ευρώ.

   Και μετά θα κανόνιζα μια συνομιλία με την Ουάσιγκτον.

   Τώρα θα μου πεις, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ε, τι να κάνουμε. Βαδίζουμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

   Αυτό το ακροτελεύτιο που επισημαίνεις πιο πάνω στον Κώστα είναι το πιο σημαντικό. Και τέλος πάντων, για να κάνεις ότι μπορείς έξω, πρέπει πρέπει πρώτα να κερδίσεις τις ρημαδοεκλογές μέσα.

 30. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 07/06/2012 01:48:44

  Τυχαία έπεσα στο site από κάποιες αναζητήσεις και ας μου επιτραπούν κάποια ερωτήματα. 1) Γίνεται ένας ολόκληρος διάλογος και καλώς φυσικά για το πως η ΝΔ θα βγει πρώτη στις εκλογές χωρίς πουθενά να μπαίνει το ερώτημα αν βγει πρώτη και με δεδομένο ότι δεν θα μπορεί μόνη της να σχηματίσει κυβέρνηση με ποιούς θα γίνει αυτό. Γιατί προσωπικά και όπως έδειξε η πρόσφατη πρακτική οι πιθανοί θα είναι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 2) διάβαζα σε κάποια σχόλια παραπάνω για το όνειρα. Και φυσικά θα συμφωνήσω ότι χωρίς όνειρα δεν πας μπροστά, ούτε μπορείς να έχεις ένα καλύτερο αύριο. Για ποιά όνειρα όμως μιλάμε; Τα απολύτως προσωπικά που γρήγορα παρκάρουν σε μια θέση δημοσίου; Τα προσωπικά που βλέπουν τον εαυτό τους μέρος ενός συνόλου; και 3) επίσης για τα όνειρα δεν είδα κάποιον να αναρωτιέται γιατί και ποιοί ποδοπάτησαν τα όνειρά μας τόσα χρόνια και μας έφτασαν σε αυτό το σημείο

 31. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 07/06/2012 02:04:50

  Διάβασα ένα πολύ όμορφο άρθρο με ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το λέω έτσι γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σαν να είμαστε σε άλλες εποχές και αναφερόμαστε στο αυτονόητο της αυτοδυναμίας. Στην κατάσταση όπως έχει ακόμα και να γίνουν όλα σωστά και η Νέα Δημοκρατία να βγει πρώτο κόμμα και με δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες δεν είδα να μπαίνουν ερωτήματα και κόκκινες γραμμές. Μια δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι στη σελίδα που φιλοξενούμαστε υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με την διαπλοκή, την ασφάλεια, την οικονομία και πολλά άλλα. Έκανε η Νέα Δημοκρατία την απαραίτητη κατά τη γνώμη μου αυτοκάθαρση ώστε να κοιτάζει τους έλληνες πολίτες στα μάτια; Να κλείσω αναφερόμενος σε κάποια πολύ ωραία σχόλια που διάβασα για τα όνειρα και την αναγκαιότητα των ονείρων. Τα όνειρα του χθες ποιοι τα ποδοπάτησαν και μας έφτασαν εδώ που είμαστε τώρα;

 32. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 07/06/2012 02:12:12

  Διάβασα ένα πολύ όμορφο άρθρο με ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το λέω έτσι γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σαν να είμαστε σε άλλες εποχές και αναφερόμαστε στο αυτονόητο της αυτοδυναμίας. Στην κατάσταση όπως έχει ακόμα και να γίνουν όλα σωστά και η Νέα Δημοκρατία να βγει πρώτο κόμμα και με δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες δεν είδα να μπαίνουν ερωτήματα και κόκκινες γραμμές. Μια δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι στη σελίδα που φιλοξενούμαστε υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με την διαπλοκή, την ασφάλεια, την οικονομία και πολλά άλλα. Έκανε η Νέα Δημοκρατία την απαραίτητη κατά τη γνώμη μου αυτοκάθαρση ώστε να κοιτάζει τους έλληνες πολίτες στα μάτια; Να κλείσω αναφερόμενος σε κάποια πολύ ωραία σχόλια που διάβασα για τα όνειρα και την αναγκαιότητα των ονείρων. Τα όνειρα του χθες ποιοι τα ποδοπάτησαν και μας έφτασαν εδώ που είμαστε τώρα; Γιατί αν δεν αναρωτηθούμε για τους υπαίτιους του χθές υπάρχει ο φόβος να γκρεμίζουν και τα όνειρα του αύριο

 33. TopGunZ avatar
  TopGunZ 07/06/2012 04:03:50

  "Τα όνειρα του χθες ποιοι τα ποδοπάτησαν και μας έφτασαν εδώ που είμαστε τώρα; ".... μπορείς να τους ανιχνεύσεις μέσα σε αυτούς που σοκαρίστηκαν από το σποτάκι με τα παιδιά. Σοκαρίστηκαν γιατί ξέρουν μέσα τους, υποσυνείδητα, πως ευθύνονται οι ίδιοι. Επίσης, όπως λες, κάποια όνειρα δεν είναι ανάξια ποδοπατήματος, όπως η θεσούλα, το βόλεμα κλπ, άρα ίσως είναι καιρός να προβάλουν τα όνειρα του συνόλου, και όχι τα όνειρα του ενός που προαπαιτούν τον εφιάλτη του άλλου. Σε ότι αφορά την αυτοκάθαρση, τα στρατοδικεία τα κάνεις όταν τελειώσει ο πόλεμος, όχι κατά τη διάρκεια της μάχης. Έχει αρκετό δρόμο ακόμα, αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, ίσως επιχειρήθηκε και μεγαλύτερη από ότι αποδείχτηκε τελικά θεμιτό για την τρέχουσα περίοδο.

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ TopGunZ 07/06/2012 14:32:47

   Ευχαριστώ για την απάντηση αν και δεν με κάλυψες απόλυτα. Παρακαλώ οι διαχειριστές να διαγράψουν κάποια από τα σχόλια της τριπλής αποστολής.

 34. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/06/2012 07:44:23

  Ως λείψανο...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 07/06/2012 08:01:30

   Ως ομορφάντρα ρε αχάριστε strange.

 35. Bulsara avatar
  Bulsara 07/06/2012 18:47:28

  Αποστασιοποιημένη ανάλυση πολύ καλών ευρημάτων και προδιαγραφών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.