#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2009 00:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρία αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

 Η αντιμετώπιση της απειλής των πυρκαγιών περιλαμβάνει πολλές και εξίσου σημαντικές πτυχές: Αποθάρρυνση της κερδοσκοπίας πάνω στη γη (που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια), αποφασιστικά μέτρα εναντίων των εμπρηστών, αναδιοργάνωση εκ βάθρων της πυροσβεστικής, αλλαγή του νομοθετικού πλέγματος– ακόμα και το Σύνταγμα – επειδή με τους νόμους που έχουμε υποτίθεται ότι προστατεύουμε το δάσος, αλλά στην πραγματικότητα ενθαρρύνουμε και διευκολύνουμε τους εμπρηστές του.

Υπάρχουν, όμως, τρεις δέσμες μέτρων, που μπορούν να ληφθούν άμεσα, εύκολα και κυρίως όχι πολυδάπανα, με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το πρόβλημα και να μειώσουμε κατά πολύ τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών

 Πρώτο,, δημιουργία πυκνού δικτύου αντιπυρικών ζωνών

 Το Σάββατο 22 Αυγούστου που ξέσπασε η πυρκαγιά σε Γραμματικό - Βαρνάβα-Μαραθώνα, ο δήμαρχος Μαραθώνα κατάγγειλε ότι το δασαρχείο τον είχε εμποδίσει να ανοίξει δασικούς δρόμους. Και τον είχε μηνύσει για τις περιορισμένες αντιπυρικές ζώνες που τόλμησε να κάνει χωρίς την άδεια του δασαρχείου. Αν αληθεύει αυτή η καταγγελία τότε με τέτοιους δασικούς νόμους τι ανάγκη έχουμε τους εμπρηστές;

 Πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπεί αυτός ο ΗΛΙΘΙΟΣ νόμος που απαγορεύει να κόβονται δέντρα για να γίνονται έγκαιρα αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση. Χωρίς αντιπυρικές ζώνες η φωτιά δεν σταματάει όταν φυσάει ο αέρας. Και τα επίγεια μέσα, υδροφόρες και πυροσβεστικά τμήματα δεν μπορούν να πλησιάσουν το μέτωπο της φωτιάς για να το αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Περιορίζονται να πάνε εκεί που φτάνουν οι δρόμοι, κυρίως στους οικισμούς. Κι ασχολούνται πώς να σώσουν τα σπίτια όταν η φωτιά στο μεταξύ έχει «τραφεί» καλά και προχωρά με τεράστια δύναμη.

Έχει υπολογιστεί ότι αν υπήρχαν δασικοί δρόμοι και συστηματική υλοτόμηση άρρωστων δένδρων, τότε η καταστροφή από δασικές πυρκαγιές με τα υπάρχοντα μέσα τα τελευταία χρόνια θα ήταν μέχρι και 25% μικρότερη.  

Δεύτερον, συστηματική αποψίλωση

Τα χλωρά δένδρα δεν καίγονται εύκολα από μόνα τους. Όσο κι αν φυσάει ο αέρας…

Εκείνο που καθιστά την δασική φωτιά «ακαταμάχητη» είναι ο «έρπων» χαρακτήρας της. Το γεγονός ότι βρίσκει ξερόχορτα κάτω που αρπάζουν εύκολα και γίνονται αληθινό «τηγάνι». Ύστερα αρπάζει ο κορμός και τα κάτω κλαδιά των δένδρων που είναι, συνήθως, πιο ξερά και γίνεται παρανάλωμα ολόκληρο το δένδρο – και το δάσος.

Ο αέρας μεταδίδει τη φωτιά στο ξερόχορτα του δάσους κι αυτά μετατρέπονται σε τηγάνι που ψήνει τα πάντα. Αν έχει εξουδετερωθεί εκ των προτέρων η «έρπουσα φωτιά», η δασική πυρκαγιά ανακόπτεται πολύ ευκολότερα. Γιατί χωρίς ξερόχορτα κάτω, τα χλωρά δένδρα δεν καίγονται εύκολα…

Να γίνουν ζώνες αποψίλωσης, αρχίζοντας από την περιφέρεια κάθε οικισμού και συνεχίζοντας σε κατεύθυνση κάθετη προς την συνήθη φορά του καλοκαιρινού ανέμου, ανάλογα με την περιοχή, τη μορφολογία του εδάφους και πιθανές εστίες μεγάλης επικινδυνότητας της περιοχή (χαράδρες – παλαιές δασικές χωματερές κλπ.).Αν σε τέτοιες επιλεγμένες ζώνες γίνει αποψίλωση, δηλαδή καθαρισμός από ξερόχορτα, τότε η πυρκαγιά όπου κι αν ξεσπάσει θα καθηλωθεί για ώρες, θα προχωρήσει πολύ πιο αργά και θα δώσει την ευκαιρία σε πυροσβεστικά μέσα – εναέρια και επίγεια – να την αντιμετωπίσουν πριν πάρει διαστάσεις…   

Στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007, είχε παρατηρηθεί ότι ελαιώνες που είχαν αποψιλωθεί και βρέθηκαν στο δρόμο της φωτιάς δεν κάηκαν.

Τρίτον, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών!

Ο συνδυασμός δημιουργίας δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών (για να έχουν πρόσβαση επίγεια πυροσβεστικά μέσα) και ζωνών αποψίλωσης μέσα στα δάση, θα μπορούσε να σώσει μεγάλο ποσοστό από τις ζημιές των τελευταίων ετών. Γιατί τέτοιες προληπτικές παρεμβάσεις όταν γίνονται συνδυαστικά λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά.

Αν κάθε κοινότητα είχε δικά της μέσα κι ένα απλό σχεδιασμό αντιπυρικής δράσης την κρίσιμη ώρα που ξεσπά πυρκαγιά κοντά της, τότε οι ζημιές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Αυτό δηλαδή που άρχισε να γίνεται φέτος στην περιφέρεια της Αθήνας.

 Τι σημαίνει σχεδιασμός αντιπυρικές προστασίας κάθε κοινότητας.

 Να υπάρχουν γεμάτες και σε επιφυλακή κοινοτικές υδροφόρες.

Να υπάρχει πρόσβαση σε γεώτρηση για ανεφοδιασμό με νερό ανεξάρτητα από τη λειτουργία του δικτύου που μπορεί να κοπεί.

Να υπάρχει αντλία πετρελαιοκίνητη και απόθεμα πετρελαίου, ώστε να επιτρέψει στην γεώτρηση να εφοδιάσει με νερό τα πυροσβεστικά μέσα, ακόμα κι αν κοπεί το νερό.

Να υπάρχουν μεγάλα πλαστικά ντεπόζιτα που να μπορούν εύκολα να φορτωθούν στα υπάρχοντα αγροτικά οχήματα μετατρέποντάς τα σε αυτοσχέδιες υδροφόρες.

Να σπεύδουν οι άνθρωποι του χωριού, μόλις ακουστεί ότι υπάρχει κοντινή πυρκαγιά να καταβρέξουν όλα τα σπίτια και τις αυλές κοντύτερα προς το μέτωπό της.

Κι ύστερα να προχωρούν προς τη επελαύνουσα φωτιά και να βρέχουν τα ξερόχορτα που βρίσκονται στο δρόμο της πριν τα φτάσει.

Αν υπάρχουν εργαλεία για να κάνουν πρόχειρες αποψιλώσεις στο διάβα της φωτιάς, ώστε να σταματήσουν την έρπουσα»…

Αν υπάρχουν στην κοινότητα μπολντόζες ή γκρέιντερ να κάνουν και πρόχειρες αντιπυρικές ζώνες στην πορεία της πυρκαγιάς και πρίν φτάσει στα σπίτια ή στις καλλιέργειές τους.

Αν όλες οι κοινότητες είχαν τέτοια μέσα και τέτοιο προγραμματισμό και τέτοια δράση την κρίσιμη στιγμή, τότε η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη.

Ίσως δεν θα είχε αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός των πρώτων ωρών ή της πρώτης μέρας, αλλά σίγουρα θα είχε περιοριστεί κατά πολύ η καταστροφή των επομένων ημερών.

Αν οι τοπικές κοινότητες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον εαυτό τους έγκαιρα, τότε η Πυροσβεστική δεν θα αναγκάζεται να διασπά τις δυνάμεις της κα να καθίσταται έτσι αναποτελεσματική, αλλά δίνει τη μάχη με τη φωτιά επιτελικά, με συγκεντρωμένες τις δυνάμεις της.

Χώρια που με τόσο πληθυσμό να σκορπάει και να κυνηγάει τη φωτιά παντού, το έργο των εμπρηστών θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.

 Και επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους…

 Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις πυρκαγιές με τέτοια μέτρα έστω κατά 50% τότε η φυσική αναδάσωση θα αποκαταστήσει σιγά-σιγά τις ζημίες των προηγούμενων χρόνων. Όπως έγινε μετά τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Άγιο Όρος τη δεκαετία του 80. Το δάσος έκτοτε αποκαταστήθηκε καλύτερο και πιο σφριγηλό από πριν.

Κι αν βοηθήσουμε την φυσική αναδάσωση με συστηματική αναδάσωση από οργανωμένους φορείς (με σοβαρότητα κι όχι μόνο για διαφημιστικούς λόγους) τότε η αποκατάσταση θα έλθει πολύ γρηγορότερα και θα είναι καθολική.

 Η ζημιά είναι επανορθώσιμη.

 Ο περιορισμός των μελλοντικών ζημιών και η αποκατάσταση όσων έχουν γίνει ήδη δεν απαιτεί μεγάλη και δαπανηρά μέσα, αλλά συνδυασμό, ήπιων και απολύτως εφικτών μέτρων.

 Η κοινωνία άρχισε ήδη να μαθαίνει. Αν μάθουν και οι πολιτικοί, ίσως κερδηθεί μελλοντικά η μάχη των δασών.

 Και δεν θα μετράμε αποκαΐδια κάθε καλοκαίρι…

 Θ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. phoivos avatar
  phoivos 24/08/2009 05:15:37

  Για ποια αντιμετώπιση της απειλής των πυρκαγιών μιλάτε ; Ευθύνη έχουμε μόνο εμείς τα ζώα που ψηφίζουμε, τις κομματικές προαγωγές , τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τα κλειστά μάτια και τα βουλωμένα αυτιά των πολιτικών – τοπικών – κοινωνικών ταγών της χώρας μας. Το κράτος των Ελλήνων πολιτών , η χώρα των ενόχων και συνενόχων που …καταπατούν δασικές εκτάσεις, κτίζουν , λαδώνουν για φως νερό τηλέφωνο και πληρώνουν για νομιμοποιήσεις και ταχτοποιήσεις .....

  24 χρόνια πριν «δήλωσέ το και σώσε το» του Αντώνη Τρίτση.....Το 1994 δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε αυθαίρετα για κοινωνικούς λόγους 30.000 αυθαιρετούντες … ως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς........ το 2003 δικαίωμα ηλεκτροδότησης σε όσα αυθαίρετα είχαν χτιστεί έως τα τέλη εκείνου του έτους.............

  Μελαμψές φυλές
  κοντοπόδαρες,
  Σειλινοί του κράτους
  που ξερνάει και να`τους,
  τσιφτετέλληνες
  με γονείς ληστές
  των συντρόφων τους θύτες
  για ανμηστία αλήτες
  τώρα διοικητές.
  Κράτος ασυστόλων
  και πεσμένων κώλων
  κωλοέλληνες.

  Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
  που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
  στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
  απ`ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό.

  Κωλοέλληνες
  μασκαρλίκια δες
  στο Άλφα της Αξίας
  της Αρχής της Μίας
  λουτροκαμπινές.
  Τιμωρός καιρός
  πέντε αιώνες δύσης
  εθνικής θα ζήσεις
  από δω και μπρος
  με αγγλικές αλφαβήτες
  μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
  θλιβερές μου πορδές.

  Πνεύμα αλήτικο
  Ελλαδίτικο
  σε μικρά Ασία,
  Κύπρο,Λευκωσία
  ΒόρειοΉπειρο.
  Δεν ακούει κανείς
  στο χειρότερο
  του Ελληνισμού κομμάτι
  στην Ελλάδα ζούμε

  Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα,
  τη θάλασσα,την πόλη,το ιερό,
  πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα
  το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.

  Δεν υπάρχει ελπίς
  στην Ελλάδα ζεις.

  Σκαλιστές σκιές
  μακρυχέρηδες
  με το φως σπασμένο
  κρατικοποιημένο,
  αχ,οι Έλληνες !

  Διονύσης Σαββόπουλος

 2. alef avatar
  alef 24/08/2009 05:45:48

  δεν προσέξατε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οικολογούντων τον περασμένο Μάη για τη διάνοιξη δρόμων από το Δασαρχείο στο Σέιχ - Σου της Θεσσαλονίκης

  • γνώστης avatar
   γνώστης @ alef 24/08/2009 21:51:16

   συγχέεεις τα πράγματα, στο Σέιχ Σου θέλαν να φτιάξουν ασφαλτρωμένους δρόμους για να χτιστουν σε κάποια χρόνια μερικές βιλίτσες όπως στο Διόνυσο και όχι αντιπυρικές ζώνες. Άρα θετικές ήταν οι κινήσεις των οικολογούντων.

  • αχβαχ avatar
   αχβαχ @ alef 24/08/2009 22:17:34

   Το Σειχ-Σου έχει αναλογικά τις περισσότερες αντιπυρικές ζώνες από οποιοδήποτε άλλο δάσος. Οι δρόμοι που φτιάχνονταν χρηματοδοτούνταν με ευρωπαϊκά κονδύλια ως ... αντιπλημμυρικά έργα!

 3. Orestios avatar
  Orestios 24/08/2009 06:11:42

  Ενδιαφέρουσες προτάσεις, που όμως δεν συνάδουν με το πνεύμα της δημιουργικής καταστροφής. Εκείνο που θα αρχίσει να τιτιβίζεται θα είναι, όπως και το 2007, ο μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες στα καμένα. Μετά το "μας κάψανε" το "θα πνιγούμε".

 4. perastikos avatar
  perastikos 24/08/2009 06:16:00

  To βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η επιστροφή της διαχείρισης των δασών στα δασαρχεία.

  Η πυροσβεστική δεν γνωρίζει το δάσος, ο ρόλος της είναι να σβήσει τη φωτιά, αφού ανάψει κτλ.

 5. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 24/08/2009 06:39:37

  Προς θεού όχι επιστροφή της ευθύνης στα δασαρχεία!
  Όταν κάηκε η Πεντέλη, στη δεκαετία του 80, η ευθύνη στα δασαρχεία ήταν.
  Κι ειδαμα τα χαϊρια μας...

  Ενδιαφέρον έχει να εξεταστεί η ιδέα για χωριστή Πυροσβεστική δασών. Γιατί χρειάζεται κυρίως άλλα οχήματα κι άλλη τακτική πυρόσβεσης απ' ότι η πυροσβεστική αστικών συγκροτημάτων.
  Αλλά το βασικό είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων (κόντρα στα δασαρχεία και τους οικολογούντες), η δημιουργία ζωνών αποψίλωσης και ΠΑΝΩ απ' όλα η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά με δικά τους μέσα την κρίσιμη στιγμή.

  Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν τη δασική φωτιά συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις τους στο κύριο μέτωπο.
  Αν διασπάσουν τις δυνάμεις τους προστατεύοντας κάθε χωριό χωριστά στο δρόμο της φωτιάς, τότε γίνονται αναπατελεσματικές παντού.
  Τα δευερεύοντα μέτωπα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες με τα πυροσβεστικά μέσα που έχουν και με τον προγραμματισμό που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους.

  Όσον αφορά τα περί "δημιουργικής καταστροφής" εκείνο το στοιχείο που καταστήσει την καταστροφή "δημιουργική" είναι όταν η κοινωνία μαθαίνει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα παρά την αβελτηρία των ηγετών της.
  Όταν η κοινωνία πειστεί ότι με συνδυασμό απλών και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.
  Αφήνοντας πίσω τους ταγούς της που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

  Την καταστροφή την έχουμε ήδη. Αν δεν ξυπνήσουμε να δούμε πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, τότε θα έχουμε καθολική - όχι "δημιουργική" - καταστροφή.

 6. perastikos avatar
  perastikos 24/08/2009 07:00:37

  Θ.Κ, τη δεκαετία του ,00, η ευθύνη είναι στην πυροσβεστική και κάηκε ολόκληρη η Ελλάδα.

  Η επιστροφή της διαχείρισης των δασών στα δασαρχεία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δασαρχείων ( επιστημονικό προσωπικό, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κτλ) είναι ίσως η μοναδική λύση.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ perastikos 24/08/2009 07:04:36

   Καλά, σε λίγο θα μας πουν και για την αγροφυλακή!
   Ποιά δασρχεία και ποιό δασολόγοι σε μια αττική που στερείται δασών; Οι θάμνοι και τα πουρνάρια και τα νταμάρια δεν είναι δάση. Είναι υποψήφια οικόπεδα.
   Γιατί δεν καίγεται και η Πίνδος η η βάλια κάλντα κλπ; Διότι δεν υπάρχουν εκεί δεκάδες χιλιάδες φοροφυγάδες έτοιμοι για να κάνουν μεζονέτες.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/08/2009 07:10:44

  Η λύση είναι να καεί όλο, να γίνει νταμάρια, νταμαράκια, χωματερές, μαιζονέτες, αυθαίρετα, μπουζουξίδιξα, τσιπουράδικα, μάντρες με υλικά οικοδομών, και τότε θα ξεφορτωθουμε και τα δασαρχεία, και τα πυροσβεστικά, ακι θα πάψουμε να ασχολούμαστε με πυρκαγιές. Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα. Ας το πάρουμε απόφαση.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 24/08/2009 07:29:38

   Πάντα σωστός φίλε γιατί έτσι και τις φωτιές γλιτώνουμε και οικονομική ανάπτυξη επιτυγχάνουμε, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
   Οσο για το περιβάλλον, όλοι πλέον έχουν αιρκοντίσιον...

   ΥΓ

   Σοβαρά πλέον έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η καρικατούρα που ακούει στο όνομα Ελλάδα, δεν αλλάζει και δεν σώζεται με τίποτα...

  • Le canard avatar
   Le canard @ archaeopteryx 24/08/2009 13:30:28

   Πραγματική οικονομική, πληθυσμιακή, κοινωνική αποκέντρωση στη χώρα. Τέλος στον υδροκεφαλισμό που θέλει τη μισή Ελλάδα να ζεί στην Αττική. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσει. Η χώρα πεθαίνει. Εχει κλείσει τον κύκλο της ως νεοελληνικό κράτος. Η χώρα χρειάζεται συνολικά επανίδρυση.

  • Le canard avatar
   Le canard @ archaeopteryx 24/08/2009 13:33:44

   Για τις πυρκαγιές, εκτός της αλλαγής φιλοσοφίας, δομών και τρόπου δράσης του μηχανισμού ΠΡΟΛΗΨΗΣ (αυτό απλά δεν υπάρχει) και καταστολής, πολιτική βούληση (όχι αβέρτα νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων), κάθε καμμένη περιοχή κρίνεται αναδασωτέα και κόβονται κώλοι όταν μπαίνει έστω και ένας τσιμεντόλιθος, και κυρίως γίνεται ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (τ'ακούς Λαλιώτη;).

 8. perastikos avatar
  perastikos 24/08/2009 07:13:37

  Γιατί υπάρχουν φοροφυγάδες ;

 9. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 24/08/2009 07:18:14

  @perastikos
  Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταί χρονια η Ελλάδα καίγεται είτε η ευθύνη της Πυρόσβεσης ανήκει στα δασαρχεία είτε στην Πυροσβστική.
  Το βέβαιο είναι ότι όταν η ευθύνη πήγε στα δασαρχεία είχαμε τις μεγαλύτερες ως τότε πυρκαγιές περιαστικών δασών (1995 και 1998 στην Πεντέλη).
  Γι' αυτό και η ευθύνη επέστρεψε ξανά στην Πυροσβεστική.

  Η αποτυχία των δαραρχείων τότε εντοπίστηκε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ στα εξής σημεία:
  * Πρώτον τα δασαρχεία ως εκ της φύσεώς τους, δεν μπορούν να κάνουν μείζονα κεντρικό συντονισμό πυρόσβεσης. Για παράδειγμα δεν μπορούν να συντονίσουν εναέρια και επίγεια μέσα. Δεν ξέρουν ούτε μπορούν να ξέρουν από τέτοια.
  * Δεύτερον, τα δαραρχεία έχουν την τάση να διασπούν τις δυνάμεις της πυρόσβεσης (για να προστατέψουν επί μέρους κοινότητες), ενώ όταν μαίνεται η δασική φωτιά το βασικό είναι να πέσουν όλες οι δυνάμεις στο κεντρικό μέτωπο.
  * Τρίτον, ενώ πολλές φορές βέλτιστη τακτικιή είναι να περιμένουν την κεντρική φωτιά σε ένα συγκεκριμένο σημείο (να της "στήσουν καρτέρι") κι όχι να τρέχουν ξοπίσω της και να την κυνηγούν παντού, τα δασαρχεία τείνουν να κάνουν το δεύτερο, με αποτέλεσμα να κάνουν ανεπαρκή χρήση των υπαρχόντων μέσων.

  Γι' όλους αυτούς τους λόγους τα δασαρχεία είναι πιο χρήσιμα στην πρόληψη παρά στην καταστολή της δασικής φωτιάς.

  Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο τα δασαρχεία είναι επιζήμια ακόμα και στην πρόληψη!
  Και η αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού απαιτεί κι αλλαγή του Συντάγματος (του περιβόητου άρθρου 24).

  Τα δασαρχεία όπως είναι σήμερα είναι ΜΕΡΟΣ του ίδιου του προβλήματος όχι μέρος της λύσης του.
  Κι αν ακόμα αλλάξει το νομικό-θεσμικό σύστημα και πάλι τα δασαρχεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη όχι στην καταστολή.
  Για την καταστολή απαιτούνται μέσα και τακτικές εξειδικευμένης κεντρικής υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση.
  Και σωστά προγραμματισμένη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς την οποία τίποτε δεν μπορεί να γίνει όταν μαίνεται η δασική φωτιά...

  • Βελισσάριος avatar
   Βελισσάριος @ Θ.Κ. 24/08/2009 11:59:21

   Με όλο το δέοντα σεβασμό, αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση ουσίας για τις πυρκαγιές.

   Ο σχολιασμός των επιχειρησιακών μέτρων είναι ασφαλώς δικαίωμά μας, αλλά για έναν πολίτη, και μάλιστα μη εμπειρογνώμονα, θα παραμένει πάντα αμφίβολη, και κυρίως άστοχη. Το πολιτικό ζήτημα, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί κυρίως ως πολίτες, και να απασχολεί τους πολιτικούς, είναι ΓΙΑΤ αποτυγχάνει η πολιτεία κατ'αρχάς να αποτρέψει και εν συνεχεία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Αν εσείς γνωρίζετε τις ορθές τεχνικές για την αντιμετπώπιση της πυρκαγιάς, γιατί δεν τις γνωρίζει το ΠΣ; Δεν τις γνωρίζει όντως; Αν δεν τις γνωρίζει, είναι τραγική αστοχία του οργανισμού του. Αν τις γνωρίζει και αδυνατεί να τις εφαρμόσει, τι φταίει; Η κακή συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες; Που οφείλεται αυτή; Πως διορθώνεται;
   Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται για έναν πολίτη και για έναν πολιτικό (και για τους φίλους του), κι όχι η υιοθέτηση της μίας ή της άλλης τακτικής.
   Και παρακάτω: Αν τα δασαρχεία ακολουθούν τέτοια καταστροφική πολιτική (έχοντας προφανώς εισηγηθεί και το σχετικό νόμο), γιατί την εισηγήθηκαν; Δασοπόνοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη για την συντήρηση του δάσους; Τι τους κάνει εισηγούνται και να εφαρμόζουν μία τέτοια εξόφθαλμα λανθασμένη πολιτική; Αυτό είναι το πρόβλημα που τίθεται σε έναν πολιτικό επικεφαλής, κι όχι να κάνει το δασολόγο στη θέση του δασολόγου.
   Όσο για τα επιχειρησιακά, εν τάχει: Η αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς απαιτεί (μεταξύ πολλών άλλων που δεν θίγονται) την συνεργασία του επιχειρησιακά ισχυρού οργανισμού (αντίστοιχου, ας πούμε, με το ΠΣ -γιατί κι αυτό πάσχει από τραγικά αδυναμίες) με την εμπειρογνωμοσύνη που έχουν (ή οφείλουν να έχουν) οι δασολόγοι. Αλλά για τους γνωστούς(;) λόγους, οι πυροσβέστες με τους δασολόγους δεν μιλιούνται(!). Μπορεί ο πολιτικός επικεφαλής να βρει τον τρόπο (πολιτικό, οργανωτικό, θεσμικό, μάγκικο, τζαναμπέτικο, ό,τι άλλο, τέλος πάντων) να επιλύσει αυτό το πρόβλημα; Να οργανώσει Δασική Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου να ενσωματώσει τους δασολόγους και τους δασοπυροσβέστες - και να φροντίσει δεόντως τα υπηρεσιακά τους; Να υπαγάγει τους Δασολόγους στο ΠΣ, με κάποιο οργανωτικό μέτρο; Να "σπάσει" τους αντιδρώντες δασολόγους με πειθαρχικά αλλά και πολιτικά μέτρα (έντονη καταγγελία τους ενώπιον της κοινής γνώμης ώστε να εξαναγκαστούν να κάνουν ορθά τη δουλειά τους); Τη λύση ας τη βρει αυτός - γι' αυτό γίνεται κανείς υπουργός. Αλλά, τουλάχιστον, να έχει συναίσθηση του ποια ΕΙΝΑΙ η δουλειά του, και ποια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (να φωτογραφίζεται στο συντονιστικό παριστάνοντας πως "συντονίζει" πράγμα που δεν ξέρει και δεν χρειάζεται να κάνει).

  • Le canard avatar
   Le canard @ Θ.Κ. 24/08/2009 13:39:34

   Τα δασαρχεία είναι μέρος του προβλήματος, διότι και εκεί η διαφθορά είναι άνευ προηγουμένου. Απλά, οι δασολόγοι είναι οι μόνοι που ξέρουν πως να αντιμετωπιζουν πυρκαγιές, σε αντίθεση με τους πυροσβέστες. Παλαιότερα, η Δασική Υπηρεσία, οι δυνάμεις που είχαν σε μέσα και κόσμο, και οι δασοκομμάντος, και τα μέσα που διέθεταν είχαν δώσει πολύ αποτελεσματικά μάχες με τις πυρκαγιές. ΜΗΝ ΚΕΧΝΑΜΕ επίσης ότι η Πυροσβεστική ήταν και είναι:
   1.Μια τεράστια δεξαμενή ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, μέσω της οποίας κάθε κυβέρνηση πουλάει εξυπηρετήσεις στον κοσμάκη, ιδιαίτερα σε συνθήκες ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
   2.ΠΗΓΗ ΜΙΖΩΝ, δεδομένου ότι γίνονται γι'αυτήν μεγάλες προμήθειες σε εξοπλισμό (τα αεροσκάφη που επίσης πέφτουν μίζες, εξαιρούνται, διότι αγοράζονται από υπ.Αμύνης και τα διαχειρίζεται η Πολ.Αεροπορία), από τον οποίο είναι πολλοί εκείνοι οι πολιτικοί και επιχειρηματίες που τα οικονομάνε χοντρά.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/08/2009 07:25:00

  Λυπάμαι αλλά αρχίζουμε από την αντιμετώπιση και όχι από τα αίτια, πρέπει να καθορίσουμε πρώτα την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος και στη συνέχεια την αντιμετώπιση:

  -κατεδάφιση 1,000 αυθαιρέτων - νομιμοποιημένων - τακτοποιημένων οικιών επωνύμων και ανωνύμων
  -απόλυση / φυλάκιση 1,000 ατόμων (Δ Υπαλλήλων, ιδιοκτητών, κοινοτικών και δημοτικών αρχόντων, εκκλησιαστικών παραγόντων) που έδωσαν άδειες για ηλεκτροδότηση, ύδρευση ή έχουν καταπατήσει δασική έκταση (...και μην πουν ότι δεν ξέρουν, η γεωγραφική υπηρεσία στρατού έχει χάρτες σε βάθος δεκαετιών)
  -κάλυψη οργανικών και υλικοτεχνικών κενών της πυροσβεστικής, με ανάθεση της ευθύνης στην πυροσβεστική και όχι σε κάθε νομάρχη, δήμαρχο, κοινοτάρχη, πολιτευτή, τηλεδικαστή και τηλεειδικό.
  -εφαρμογή των νόμων και όχι των ...παραθύρων.

  Μετά μπορούν να εφαρμοστούν τα 3 αυτονόητα μέτρα που προτείνει ο φίλος.

  ΥΓ

  ...δυστυχώς στο Ελλαδιστάν, απλά θα κτίσουμε....

  • Le canard avatar
   Le canard @ Ο Ιθαγενής 24/08/2009 13:44:33

   ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ την υπόθεση ΣΤΑΘΕΑ (Κερατέα). Κλασσική περίπτωση στριμώγματος μιας υπαλλήλου για νομιμοποιήσεις καραμπινάτων παρανομιών στο βασίλειο της παρανομης οικοδόμησης (Κερατέα). Οι πληροφορίες έφεραν υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών (επί ΠΑΣΟΚ και πρώτα χρόνια ΝΔ) να την πιέζουν.

 11. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 24/08/2009 07:28:47

  Πόσοι από εμάς αντιδράσαμε στό σχέδιο γιά τήν Θεσσαλονίκη τών 4.500.000 κατοίκων,ή πόσοι από τούς κατοίκους τής Ανατ. Αττικής πού σήμερα κλαίνε είπανε όχι,όταν οί δήμαρχοι τους ζητούσανε επέκταση σχεδίου? Ή λύση είναι μία νά αγοράσουμε βαζελίνη καί νά απολάυσουμε τήν Ελλάδα πού εμείς δημιουργήσαμε.

 12. perastikos avatar
  perastikos 24/08/2009 07:48:26

  @ Θ.Κ. θα συμφωνήσω με τον ιθαγενή, αρχίζουμε από την αντιμετώπιση και όχι από τα αίτια, πάντα αρχίζεις από τα προληπτικά μέτρα.

  τι χρειάζεται να αλλάξει στο άρθρο 24 του συντάγματος;

 13. Σαος avatar
  Σαος 24/08/2009 08:05:13

  Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει με τις πυρκαγιές το μεγαλόπνοο σχέδιο Σουφλιά για μια Αθήνα (των 13 εκατομμυρίων !!!) που θα φτάνει μέχρι την Χαλκίδα;;;;

  • christos avatar
   christos @ Σαος 24/08/2009 08:10:06

   ο Σουφλιάς έβαλε τι φωτιά.

   • Lavazza avatar
    Lavazza @ christos 24/08/2009 12:17:46

    Βρε λες? Για αυτό είναι αφαντος ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Μπόμπολα όλες αυτές τις μέρες?

 14. Chris avatar
  Chris 24/08/2009 08:31:43

  Το μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένα και απλό, αλλά δυστυχώς έχει μεγάλο κόστος (πολιτικό, όχι σε ευρώ): Απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Χωρίς καμιά εξαίρεση.

  • tagram avatar
   tagram @ Chris 24/08/2009 10:25:29

   Τα σπίτια που καίγονται φίλε μου αυτές τις μερες στην Αττική είναι στην πλειοψηφία τους σε περιοχές εντός σχεδίου (σχέδια πόλεων προ του 1969).
   Αρκετοί από τους οικισμούς που ακούμε στα δελτία ειδήσεων είναι χωριά που υπήρχαν πολύ πριν τους ιστούς του Περιστερίου και της Κυψέλης για παράδειγμα.

   • Le canard avatar
    Le canard @ tagram 24/08/2009 13:46:23

    Υπήρχαν, αλλά επεκτάθηκαν δραματικά. Υπάρχουν και άλλες περιοχές που δημιουργήθηκαν και επεκτάθηκαν μετά τις πυρκαγιές.

 15. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 24/08/2009 09:24:01

  Μια ακόμη χαρούμενη εβδομάδα στη τελευταία αποικία της Ευρώπης με τους τοπικούς φυλάρχους και τους ιθαγενεις.

  Επιστροφη από τις διακοπές, συνδυάζεται σαφώς και με φωτιές, ώστε οι ιθαγενείς να φοβούνται και οι φύλαρχοι να παίξουν το ρόλο τους.

  Και τώρα εάς μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

  Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι φωτιές ήταν καλά οργανωμένο σχέδιο εμρησμού.

  Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο.

  Ουδείς μπορεί μέχρι στιγμής να ταυτοποιήσει ποιός μπορεί να κρύβετε από πίσω. Σιγουρα δεν μιλάμε για εργολάβους των τοπικών κοινωνιών γιατι και να ήθελαν δεν έχουν τις τεχνικές δυνατότητες αλλά ούτε και τα κότσια για μια τέτοια "μπίζνα".

  Επιπλέον το τάιμινγκ είναι εξόχως ύποπτο.

  Μάλλον πρέπει να κινηθούμε σε ευρύτερες σκέψεις και σε συλλογισμό που να λαμβάνει υπόψη το ρόλο του Ελληνικού υπερκράτους-παρακράτους που το τελευταίο 9μηνο έχει δώσει ρέστα, γιατι πνέει τα λοίσθια.

  Μιλάμε για ένα εσμό μεγαλοεργολάβων, μπάτσων, πρακτόρων, πολιτικών και εκδοτών που επιβιώνουν από την σαπίλα της κοινωνιας και επιδιώκουν πολλαπλούς στόχους με τις δολιοφθορές τους (Τρομοκρατια, βομβιστικές επιθέσεις, εμρησμούς, δολοφονίες) που δεν είναι και πάντα τόσο ορατή στους μη μυημένους.


  Είναι πάντως βέβαιο ότι είναι ανούσιο να εντοπίζεται το όλο θέμα στο εάν υπάρχουν 30 ή 35 αεροπλάνα, ελικόπτερα κτλ, γιατί απλούστατα το μείζων είναι η ύπαρξη του ίδιου του παρακράτους και όχι οι ενεργειές του.

  Δηλαδή, εάν δεν ήταν οι φωτιές, θα ήταν οι βόμβες κ.ο.κ


  Επίσης δώστε προσοχή και στη φωτιά της Σκύρου, μια νήσο η οποία δονείται εδω και μια διετία από την προετοιμαζόμενη επένδυση για αιολικά πάρκα που διαχειρίζεται η Μονή Μεγίστης Λαύρας και μια ιδιωτική εταιρεία της ευρύτερης "Πράσινης ανάπτυξης".

  Ο κόσμος βοά στη Σκύρο και όλως περιέργως δεν έχει έρθει στα φώτα της δημοσιότητας τίποτα..... Και εκεί μιλούν οι κάτοικοι και οι αρχές για εμρησμό σε συγκεκριμένες ΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ περιοχές που έχουν όμως επιχειρηματικό ενδιαφέρον.  άρα μιλούμε τόσο για "περίεργη" ανάφλεξη της Αττικής με σαφέστατη πολιτική προέκταση όσο και για συγκεκριμένα μικροσυμφέροντα στην επαρχία που συνδέονται με το βαθύ κράτος των Αθήνων που ως κεντρική μονάδα τροφοδοτεί τη διαφθορά στις τοπικές κοιννωνίες.


  Παρόλα αυτά ο Χριστοφοράκος έρχεται στην Αθήνα....και μια Αμερικάνικη εταιρεία που ενδιαφέρει τα καθ'ημάς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Αμερικάνικη δικαιοσύνη συντόμως.

  Αυτά είναι τα καλά της παγκοσμιοπίησης, το περίφημο "Πέταγμα της πεταλούδας" το οποίο δεν μπορεί να ελέγξχει όπως παλιότερα το υπερκράτος-παρακράτος.

  Μετρημένες οι μέρες του όποιες και να είναι οι εξελιξεις στον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό ή στις εναλλαγές προσώπων.


  Απλούστατα το παιχνίδι απέκτησε παγκόσμιες προεκτάσεις και οι εδω φύλαρχοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι και αυτοί αναλώσημοι.  Κατά τα άλλα, αυτό το παιδί ο Καραβέλλας που έχει χαθεί?

  Χωρίς λεφτά και "φίλους" στη Λατινική Αμερική, κομμάτι δύσκολο να σταθεί εκεί στην ηλικία του και με βάση το χαρακτήρα του.

  Βρε μπας και είναι σε πολύ κοντινότερο και οικείο περιβάλλον?

  Δεν γνωρίζω, απλά κάποια υποψια υπάρχει από ότι μαθαίνω.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Dubai Expatriate 24/08/2009 11:20:14

   Παραγωγικός ο προβληματισμός, αλλά γιατί δίνεις στους υπερατλαντικούς apriori συγχωροχάρτι;

 16. Factorx avatar
  Factorx 24/08/2009 09:38:14

  Ο σαββόπουλος ειναι ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτών που λες

  • Βελισσάριος avatar
   Βελισσάριος @ Factorx 24/08/2009 11:27:12

   Σωστό, αλλά αδιάφορο.

 17. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/08/2009 09:52:46

  περιμένω τους φωστήρες που θα εισηγούνται ανεμογεννήτριες στις καμένες κορυφογραμμές, για να μειώσουμε το CO2 και να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον πλανήτη...

  δυστυχώς στο ίδιο συμπέρασμα έχω καταλήξει, μόνο που συνήθως τέτοια συμπεράσματα είναι επώδυνα

 18. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 24/08/2009 10:46:35

  Άποψη μου είναι ότι η Πολιτεία δεν έχει καμία υποχρέωση ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΕΙ Ή ΝΑ ΠΕΡΙΣΏΣΕΙ τις περιουσίες που αποκτήθηκαν και κατασκευάστηκαν παράνομα ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ - ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ - ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

  Εάν υπάρχει μια Συνταγματική , ανθρωπιστική υποχρέωση , αυτή είναι μόνο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής ΣΑΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΌ..., δηλαδή το μην χαθούν ζωές , ακόμα και εάν είναι αυτές παρανομούντων ανθρώπων.

  Σε αντίθετη περίπτωση η αδιαφορία του Κρατικού μηχανισμού σαν μια μορφή ¨τιμωρίας¨ θα παραβίαζε την αρχή της αναλογίας , βασική αρχή του Δικαίου.

  Δηλαδή για ένα οικονομικό ή και οικολογικό έγκλημα δεν μπορείς να αφαιρέσεις ζωή , αν και υπάρχουν και πιο ριζοσπαστικές απόψεις…

  Όμως το να αφήσεις να καεί – καταστραφεί ένα παράνομο ¨ακίνητο¨ περιουσιακό στοιχείο , το οποίο μάλιστα βλάπτει τα συμφέροντα ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ( με την ευρύτερη έννοια ) του γενικότερου πληθυσμού της και ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ - ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...

  Οι θρησκόληπτοι θα μίλαγαν μάλλον για ¨ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ¨ ...

  Διότι οι πολίτες που ¨δεν έχουν και δεν κατέχουν¨ και διαμένουν υποχρεωτικά στους γύρω Δήμους της παραλιακής Αθηνών – Κορίνθου ή κοντά σε χωματερές και τα βράδια όταν τα διυλιστήρια και οι χαλυβουργίες ανοίγουν τις καμινάδες τους δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους διότι θα πάθουν ασφυξία από την δυσοσμία των τοξικών χημικών αερίων ,

  Οι πολίτες , υποχρεωτικά κάτοικοι , της Πτολεμαίδας και της Μεγαλούπολης στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ένα μπουκαλάκι σπρέι για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και δεκάδων άλλων αλλεργιών που προκαλούνται από την σκόνη λιγνίτη και άλλα μικροσωμματίδια που εκπέμπουν οι καμινάδες των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ ,

  Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που υποχρεωτικά διαμένουν ( διότι ¨δεν έχουν κάτι άλλο ) κοντά σε βιομηχανικές ζώνες ( όπως στην Εύβοια και την Χαλκιδική ) ,

  Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να ζουν στα κέντρα των μεγαλουπόλεων κα των λιμανιών και αναπνέουν καθημερινά τόνους καυσαερίων αυτοκινήτων και μικροσωμματιδίων ¨βιοτεχνικών εργαστηρίων¨ , θα το πω γνήσια ελληνικά και τίμια , ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ εάν βλέπουν να καίγονται κάποια ¨σπιτάκια¨ μέσα σε δάση ή πάνω στις βουνοκορφές με ¨πανοραμική θέα¨ ή ακόμα και δίπλα στον αιγιαλό… και στις αυλές τους να στέκουν παρκαρισμένες κάποιες “ Mercedes” ή κάποιο ¨απλό¨ και φτηνό ενεργοβόρο ¨4χ4¨ ( σύμβολο του νεοέλληνα ¨γαμάω¨ ) .

  Σπιτάκια ή αυτοκινητάκια που αποκτήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ¨πόθεν έσχες ¨ , παράβολα , εφορίες . Με φτηνά , κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις , μεροκάματα αλλοδαπών , χωρίς ένσημα στο ΙΚΑ .


  ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ¨ΜΑΓΚΕΣ¨


  Εφόσον οι οικισμοί μέσα σε δασικές εκτάσεις ήταν απόλυτα ορατοί και γνωστοί , όπως προκύπτει και από τις τρέχουσες τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες , ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ - ΟΦΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ - ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ¨ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ¨ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΟΦΕΙΛΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΤΟΥς ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ - ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ - ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΟΠΩΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ - ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ - ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ - ΧΗΜΙΚΑ - ΜΑΣΚΕΣ ΦΤΥΑΡΙΑ Κ.Λ.Π. - ΕΠΙΣΗΣ Η ¨ΠΟΛΙΤΕΙΑ¨ - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ - ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ - ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ - ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ¨ΔΑΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ- ΒΙΛΑ ¨ ΖΩΝΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ¨ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ - ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙ΄ΑΥΤΟ - ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ - ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ¨ΞΕΡΑ¨ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΥΦΛΕΚΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...

  Το σωστό και άμεσα αναγκαίο είναι όμως να κατεδαφιστούν άμεσα όλα τα αυθαίρετα. Θα έπρεπε να το ζητήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες , εργαζόμενοι που πεθαίνουν καθημερινά με δόσεις στις ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ παραπάνω.


  Στο βαθμό που η Πολιτεία γνωρίζει τους αυθαίρετους ¨δασικούς οικισμούς¨ και δεν λαμβάνει τα παραπάνω απαραίτητα μέτρα , ΤΟΤΕ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΗΨΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ - ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ...ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ – ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΑΞΙΚΟ

  Ήδη από τώρα θα έπρεπε για λόγους παραδειγματισμού και επίδειξης αποφασιστικότητας να διαταχθεί η ποινική δίωξη στους ¨συναρμόδιους¨ κατά σειρά προτεραιότητας Υπουργούς και Υφυπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ , Αγροτικής Ανάπτυξης ( Γ.Γ. Δασών ) , Δημοσίας Τάξεως ( και των αρμόδιων Διευθύνσεων της Πυροσβεστικής ) τους Περιφερειάρχες , Νομάρχες , Δημάρχους , Κοινοτάρχες και στους Διευθυντές των Πολεοδομικών Γραφείων...

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΠΑΡΑΛΗΨΗ¨ - ¨ΑΜΕΛΕΙΑ¨ ΜΕΤΡΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ¨ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ¨ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ¨ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ...¨

  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΝΕΜΕΣΗ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ –

  ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ...

  ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 24/08/2009 11:34:43

   Τα ίδια λέγανε και οι προφήται για τον λαό του Ισραήλ, με την διαφορά ότι πέφτανε στον λάκκο των λεόντων του για πάρτη του.

 19. leon avatar
  leon 24/08/2009 10:46:46

  Το 3 προηγουμενα βραδυα ηταν απλα μια σταγονα στο ποτηρι. Μηπως ομως ξεχειλισε? Μπα! Απο οτι φαινεται εχει ακομα πολυ για να καταλαβει ο μεσος Ελληνας τα συμφεροντα που παιζονται μπροστα στα ματια του. Στις επερχομενες εκλογες θα συνεχισει να ψηφιζει τους ιδιους και αυτοι με μεγαλη τους χαρα θα συνεχισουν να τον π....ε! Και φυσικα το συμπερασμα βγαινει απο τις τραγελαφικες καταστασεις που εζησα εχτες στην Πεντελη. Ολοι μαζι να σβηνουμε τις φωτιες αλλα οταν καποιος σηκωσε τα χερια στον ουρανο και αρχισε να βριζει το ελικοπτερο που περνουσε απο επανω (νομιζοντας πως ειναι αυτο με τον Πρωθυπουργο) ο διχασμος επηλθε αμεσα! Ξεχαστε την φωτια που εκαιγε. Ξεχαστε ακομη και τις περιουσιες σας. Υποστηριξτε τον εναν η τον αλλο ακομα και κοντα στο θανατο! Αυτος ειναι ο Ελληνας.

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/08/2009 11:21:02

  @NTANTON είναι πολύ ωραίο το σχόλιό σου, μόνο σε τέτοιες καταστροφές και στο θάνατο αναδεικνύεται η ταξικότητα, αλλά θα σε στενοχωρήσω λίγο. Πάρα πολλά αυθαίρετα έχουν χτιστεί από φτωχούς για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και κάηκαν και αυτά. Ειδικά στη Β.Α. Αττική τα αυθαίρετα πλουσίων, μεσαίων και φτωχών συνυπάρχουν αντικριστά σε πολλές περιοχές. Όσοι αυθαίρετοι φτωχοί καηκαν το 2005 στο Ν. Βουτζά δεν έλαβαν καμία βοήθεια από το κράτος - και ήταν πάρα πολλοί αυτοί, γιατί στο Ν. Βουτζά υπάρχει μια συνοικία προσφυγικά ή ποντιακά, όπου έκτισε αυθαίρετα κόσμος που έχει ανέβει από τις συνοικίες του Πειραιά.

 21. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 24/08/2009 12:43:53

  ¨Αλλενάκι ¨σωστή η διαπίστωση σου , αλλά θα σε στεναχωρήσω και εγώ λιγάκι.

  Είναι παλιά η ιστορία της ταύτισης των συμφερόντων μεγαλοσχημόνων κεφαλαιοκρατών και των απλών μεροκαματιάρηδων πολιτών , στη βάση των ¨πανανθρώπινων αναγκών και προβλημάτων¨ .

  Το φαινόμενο , φρούτο , αυτό το συναντάμε στις τελευταίες δύο δεκαετίες κυρίως στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της ¨αειφόρου ανάπτυξης¨ . Το φυσικό περιβάλλον υποτίθεται πως ενδιαφέρει όλους , φτωχούς και πλούσιους… Γι ΄αυτό παρατηρούμε διάφορους μεγαλοσχήμονες καπιταλιστές να αγωνίζονται για την ¨διάσωση της χλωρίδας και τι πανίδας ¨ ( το ¨κοινό μας σπίτι¨ όπως είχε πει κάποτε ο PIZZA-HUT – Γκορμπατσόφ ) για την διάσωση της ¨καφέ αρκούδας¨ και για την περισυλλογή των κουτιών αλουμινίου που καλό ήταν να επιστρέψουν για ¨ανακύκλωση¨ στην πρώην Pesine στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

  ¨Σπιτάκια¨ θέλουν και πλούσιοι , ¨σπιτάκια¨ θέλουν και οι φτωχοί…

  Κοινός ο ¨αγώνας ¨ για το ¨κοινό μας σπίτι¨ . Όμως δεν είναι έτσι . Ο φτωχός που θα παρατήσει την κοινή μοίρα με τους συνανθρώπους του για να αποκτήσει , τουλάχιστον να μιμηθεί και να έχει την ψευδαίσθηση¨, τα ίδια ¨αγαθά¨ με τους πλούσίους ( γιατί όχι , ¨αυτοί μάγκες είναι ¨ … ) μετατρέπεται ( ιδεολογικά ) σε εχθρό του γενικού συμφέροντος , σε σύμμαχο των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του. Θέλει να τους μιμηθεί.

  Θυμάμαι μια παλαιά συζήτηση με ένα στέλεχος του Κ.Κ.Ε.

  Του είχα πει λοιπόν πως ένα το ¨κόμμα¨ , που είχε τον έλεγχο στο συνδικάτο οικοδόμων , είχε διαπαιδαγωγήσει τα μέλη του να μην αναλαμβάνουν και εκτελούν εργασίες για κατασκευή αυθαίρετων σπιτιών , εάν ¨θυσιάζανε¨ το μεροκάματο και κατήγγειλαν τους κώλο – μικρό-εργολάβους , εάν είχαν συνείδηση ¨πρωτοπορίας¨ για την διάσωση αυτής της χώρας , τότε θα βρισκόμαστε σε πολύ καλλίτερη κατάσταση. Και πάω παρακάτω :

  Εάν οι συνδικαλισμένοι του κάθε ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τους εργοδότες τους στις επιθεωρήσεις εργασίας και στο ΙΚΑ μόλις βλέπανε να ¨προσλαμβάνονται αλλοδαποί με αμοιβές κάτω των κεκτημένων ¨συλλογικών συμβάσεων¨ και χωρίς ασφάλιση , εάν δεν πέφτανε στην ψευτό-ανθρωπιστική μπουρδολογία ενός ψευτό - ¨διεθνισμού ¨ και έκλειναν τα μάτια στην καθημερινή υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους , κατήγγειλαν τους εργοδότες – και όχι τους ¨ξένους¨ , τότε η χώρα θα ήταν σε πολύ καλλίτερη μοίρα και μάλλον δεν θα είχαμε ¨Λάος¨…

  Για να τα κάνουν όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν α) ταξική συνείδηση , β) συνείδηση ¨πρωτοπορίας¨ για την αλλαγή της κοινωνίας ΚΑΙ να μην είναι θαυμαστές του τρόπου ζωής , να ¨ζηλεύουν ¨ , την αντί-κοινωνικής τάξης που λέγεται ¨ κεφαλαιοκρατία ¨ .


  Με αυτή την έννοια ¨αλλενάκι¨ λέω να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΩΝ … Και καλό θα ήταν να αναλάβουν να τους τα κατεδαφίσουν οι κάτοικοι των μαρτυρικών περιοχών που ανέφερα στην παραπάνω παρέμβαση μου .

  ¨Πιο μάγκες¨ και ¨Πιο έξυπνοι¨ Έλληνες δεν υπάρχουν .

  Πιο αντικοινωνικά στοιχεία υπάρχουν που θέτουν το πρόσκαιρο και κοντόφθαλμο ατομικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας .

  • Le canard avatar
   Le canard @ ΝΤΑΝΤΟΝ 24/08/2009 17:18:14

   Μα τι λες Νταντόν (για τα περί ΚΚΕ, ΠΑΜΕ κ.λ.π.). Η εργατική τάξη έχει πάει στον παράδεισο εδώ και πολλά χρόνια και οι οικοδόμοι ακόμα περισσότερο. Συντεχνίες του κερατά. Κανένας δεν κοιτάει το συλλογικό και το κοινωνικό συμφέρον. Παντού κυριαρχεί το συντεχνιακό, το ιδιωτικό και το ατομικό. Το ΚΚΕ θα κάνει την εξαίρεση;

 22. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 24/08/2009 13:56:11

  Επίσης ισόβια και δήμευση των περιουσιών τους σε εμπρηστές και αυτούς που τους βάζουν.

 23. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/08/2009 14:41:10

  @NTANTON, τι άλλο να πω ... άψογο

  " Ο φτωχός που θα παρατήσει την κοινή μοίρα με τους συνανθρώπους του για να αποκτήσει , τουλάχιστον να μιμηθεί και να έχει την ψευδαίσθηση¨, τα ίδια ¨αγαθά¨ με τους πλούσίους ( γιατί όχι , ¨αυτοί μάγκες είναι ¨ … ) μετατρέπεται ( ιδεολογικά ) σε εχθρό του γενικού συμφέροντος , σε σύμμαχο των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του. Θέλει να τους μιμηθεί ... "

  (η "ταύτιση συμφερόντων", άλυτο ζήτημα και μεγάλη παγίδα, κάπως έτσι "ανεβοκατεβαίνουν" οι τάξεις στην οικονομικο-κοινωνική κλίμακα, μέχρι το επόμενο εργατικό ατύχημα ή τον επόμενο άδικο χαμό ενός 15χρονου ή την επόμενη μεγάλη φωτιά που θυμίζει τα βασικά)

 24. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 24/08/2009 17:13:37

  Και αλλού που τα έχουν λύσει αυτά πάλι καίγονται, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν καίγονται;

  Διάβαζα ότι έχουμε τους καλύτερους στόλους από εναέρια μέσα, σε αριθμούς ναι αλλά τα 13 καναντέρ είναι παλιά και καταπονημένα, συνεπώς οι παπάτζες για το στόλους και λοιπά ας τα πουν αλλού, στην Ελλάδα πέρα του δύσκολου αναγλύφου, κλίματος και πανίδας υπάρχει και κατακερματισμός δυνάμεων λόγω νησιών που δεν μπορούν να ενισχυθούν σύντομα παρά μόνο με αεροπλάνα. Επίσης σε ότι αφορά τα καναντέρ αυτά καθηλώνονται εύκολα μετά τα 5 μποφόρ οπότε ο «μεγάλος» στόλος πάει ακλαφτος.

 25. parsifal avatar
  parsifal 24/08/2009 17:56:16

  Ενδεχομένως ασχετο αλλά εξωφρενικό, μας εμπαίζουν χοντρά. Στο defencenet υπάρχει η πληροφορία οτι Ρωσσική προσφορά για δυο αεροσκάφη - τέρατα (δωρεάν αποστολή και επέμβαση) απερρίφθη "λόγω διαφορετικών συστημάτων επικοινωνιών" !
  Δηλαδή υπάρχει περίπτωση τα δυο αεροσκάφη να διέθεταν ασυρμάτους που δεν θα λειτουργούσαν στις συχνότητες ΑΜ και FM που γίνεται ο συντονισμός αέρος - εδάφους ?Αποκλείεται για λόγους διεθνούς συμβατότητος, οι ζώνες συχνοτήτων ειναι συγκεκριμένες και ιδιες για ολους : 118 -136 ΜΗz ΑΜ και 141 - 174 ΜΗz FM καισκόπιμα δεν δίδω τους ακριβείς διαύλους που γίνεται ο συντονισμός αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αεροσκάφη τέτοιου μεγέθους και αποστολής (ΒΕ 200 και IL 76) να μήν φέρουν ασυρμάτους που πωλούνται στο εμπόριο στην Ελλάδα και διεθνώς 250 -400 € !
  Με τέτοιους καραγκιόζηδες τι μέτρα και τι σχεδιασμό να κάνεις ? Αυτοί υπακούουν στα λαμόγια που φοβήθηκαν μήν τυχόν και σπάσει το μονοπώλιο CANADAIR - BOMBARDIER και φανεί καμμία αλλη φίρμα ! Οχι "δειλοί, μοιραιοι και αβουλοι", ασχετοι, οικτροί, κακομοίρηδες...

  • occultist avatar
   occultist @ parsifal 24/08/2009 18:51:50

   @ parsifal
   Δεν ξέρω εάν ευσταθεί το “λόγω διαφορετικών συστημάτων επικοινωνιών” . Ξέρω όμως οτι τα αεροσκάφη-τέρατα, είναι ακατάληλα για τον τόπο μας λόγω του αναγλύφου του εδάφους. Τα αεροσκάφη αυτά είναι ιδανικά για απέραντες ΕΠΙΠΕΔΕΣ εκτάσεις. Για την πατρίδα μας κατάλληλα είναι μικρά, ευέλικτα αεροσκάφη που μπορούν να επιχειρούν σε χαράδρες και μετά να σηκώνονται γρήγορα. Και φυσικά τα ελικόπτερα.

 26. Greco avatar
  Greco 24/08/2009 18:30:27

  να δωσω κ γω μια προταση γενικα για την αττικη...

  αδειαστε την τσιμεντουπολη για 1 χρονο,πατε ολοι στα χωρια σας,μετα να ρθουν μπουλντοζες να την ισοπεδωσουν-και καμια φωτια ισως-μαζι με τα αυθαιρετα στους λοφους

  μετα να οριστουν ζωνες πρασινου,ξετσιμεντωστε τον κηφισο,κτιστε κανα κτιριο να βλεπεται και για οσους περισευουν ας τους δωθει δωρεαν οικια στην επαρχια και δη σε καμια ακριτικη περιοχη ή ας μεινουν στο χωριο τους

  και για εργασια,δανεια με χαμηλο επιτοκιο να κανουν δικες τους επιχειρησεις,μετα θα ακολουθησει το κεφαλαιο

 27. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 24/08/2009 18:38:27

  Το defencenet δεν είναι το πιο αξιόπιστο αμυντικό blog, μην παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι «πληροφορία» μεταδίδει. Καλώς απορρίφθηκε η Ρωσική προσφορά των Beriev και Ilyushin γιατί και τα δύο είναι αεριωθούμενα πυροσβεστικά αεροσκάφη, με εκπληκτικές δυνατότητες μεν, ακατάλληλα γιά το Ελληνικό ανάγλυφο δε (στη Ρωσία χρησιμοποιούνται στην πυρόσβεση πυρκαϊών στις τεράστιες πεδινές εκτάσεις της Σιβηριανής στέπας)

 28. parsifal avatar
  parsifal 24/08/2009 18:53:48

  @Aρρακις : Για την ταμπακιέρα ! Δεν εθιξα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυο αεροσκαφών - που ΔΕΝ θα τα αγοράζαμε η ενοικιάζαμε αλλά θα παρείχοντο για "ξελάσπωμα" - αλλά τις προφάσεις εν αμαρτίαις των "κύκλων" που τα ηρνήθησαν. Οσο για το defencenet, το οτι παίζει στα ισια το Janes σε επισκεψιμότητα κάτι λέει...Δεν πρόκειται για θέσφατα, πληροφορία είναι, σχολιάζεται και ορθώς σχολιάζεται. Διαφωνείς επί της ουσίας ?

 29. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 24/08/2009 18:57:24

  Τι λες βρε μεγάλε τα be-200 είχαν έρθει στην Ελλάδα και πήγαν μια χαρά τηρούμενων και του δύσκολου αναγλύφου που δεν ήταν συνηθισμένοι οι Ρώσοι, πάρε στην μάπα τα canadair που μετά τα 5-6 μποφόρ βγαίνουν off.

  Αυτά περι ακατάλληλου είναι παπάτζα που την πρωτοέριξε ο χρυσοχοίδης.

 30. ataktos avatar
  ataktos 24/08/2009 19:09:36

  "Ειλικρινά" είναι να σας «ζηλεύσω» εκεί στην Αττική για το ότι την κάνατε ποιο σκατά ....από την Δυτική Μακεδονία.

 31. parsifal avatar
  parsifal 24/08/2009 19:09:56

  Και οχι μόνον ο Μιχαλάκης...Ολο το κύκλωμα που προωθεί τα CL-415 (ανταλλακτικά, υπηρεσίες, αγορά νέων κλπ, μεγάλη μπίζνα...) αερολογεί οτι "μόνον αυτά...και τίποτε αλλο". Δεν προωθούμε τα ρώσσικα, πρός θεού, καλά λαμόγια είναι και αυτοί (ιδε τα αερόστρωμνα Zubr..., τούς ΤΟR και S-300 που δεν εντάσσονται με τίποτε στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, τον "τενεκέ" ΒΜΡ-3...) αλλά εδώ σου προτείνουν λύση interim ενώ καίγεσαι και την απορρίπτεις με επιχειρήματα καφενείου...

 32. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 24/08/2009 19:24:04

  Τα Be-200 ήρθαν και τηρουμένων των προβλημάτων μια χαρά τα πήγαν, μπορούν να προσφέρουν.

 33. osaperas avatar
  osaperas 24/08/2009 19:50:16

  Εαν η κάθε κυβέρνηση μπορούσε να εγγυηθεί ότι σε κάθε δασική περιοχή δεν θα κτίζεται τίποτε, θα έμπαιναν φωτιές; Εάν κάθε φορά που καιγόταν κάποια δασική έκταση, υπήρχε σοβαρός έλεγχος ώστε να μην έχει την δυνατότητα κανείς να κτίσει τίποτε, θα συνέχιζαν να βάζουν φωτιές;

  Όχι φυσικά.

  Όμως η κάθε κυβέρνηση (και η τωρινή και η πρώην) φρόντιζε να "κλείνει τα μάτια" και με διάφορα κολπάκια να επιτρέπει την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων.Οι φωτογραφίες με δεκάδες βίλες σε καμένες εκτάσεις, οι τροπολογίες με νομιμοποίηση κατασκευων που έχουν κτισθεί σε καμένες δασικές εκτάσειςείναι΄αποδεικτικά στοιχέια.

  Όσο λοιπόν η (κάθε) κυβέρνηση συνεργεί σε αυτή τη παρανομία τότε κάθε συζήτηση είναι ανευ ουσίας.

  Όλα τα ξερα χόρτα να μαζέψουν, δεκάδες δρόμοι να ανοιχθούν στα δάση για να λειτουργήσουν ως ζώνες προστασίες, όποιο όργανο και να αναλάβει την ευθύνη κατάσβεσης τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά τα δάση που πρέπει να καούν, θα καούν.

  Όσο ανήθικο και άδικο είναι να κατηγορούμε την κάθε κυβέρνηση και ειδικότερα την σημερινή για έλλειψη αποτελεσματκότας και σχεδίου στην αντιμετώπιση των πυρκαιων, άλλο τόσο χαζομάρα είναι να μην βλεπουμε ότι η κάθε κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ τίποτε για να σώσει τα δάση προστετεύοντας τις καμμενες δασικές εκτάσεις από την οικοπεδοποίηση.

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ osaperas 24/08/2009 20:03:44

   Φωτιές δεν μπαίνουν μόνο για οικόπεδα.-

   Αν μπορείτε να το καταλάβετε καλός αλλιώς σε 100 χρόνια τα ίδια θα λέμε πάλι.

   • osaperas avatar
    osaperas @ Κασσάνδρα 24/08/2009 21:55:55

    Σωστα σωστα, Υπάρχουν και ανθρωπινες ηλιθιότητες και ατυχηματα κλπ. Αλλά νομίζω ότι οι συγκεκριμένες περιξ των Αθηνών και κάποιες ανάλογες στο παρελθόν ήταν για οικόπεδα.

 34. Νἰκος avatar
  Νἰκος 24/08/2009 19:55:30

  Ατακτε, να αφησεις κατα μερος τη δυτικη μακεδονια. μια χαρα ειναι. ευτυχως που δεν εχουμε υποστει την κακοηθη...αναπτυξη που επεβαλαν οι εν Αθηναις ελληνοφωνοι, ξενοπληρωμενοι γκαουλαϊτερ, με εξαιρεση φυσικα την δυστυχη πτολεμαϊδα, εκτοε και αν εννοεις αυτην ως ..δυτικη μακεδονια.

 35. ataktos avatar
  ataktos 24/08/2009 20:04:52

  Αγαπητέ Νίκο – ότι αγαπά η ψυχή σου….. μαζί σου……….. χέρι χέρι…η Κζανη είναι καλύτερη????? χαχαχαχ

 36. ατακτος avatar
  ατακτος 24/08/2009 21:18:51

  http://www.youtube.com/watch?v=C9Tt9wL7hDk&feature=related

 37. Νἰκος avatar
  Νἰκος 24/08/2009 22:00:05

  Δυστυχως εχεις δικιο Ατακτε για την Κοζανη. Αλλα η ΠρολεμαΊδα και η Κοζανη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ η δυτικη Μακεδονια. Οποτε, μην κρινεις με ελαχιστα δεδομενα. π.χ., δεν κρινω οτι ΟΛΟΙ οι Αλβανοι ειναι κακοποιοι επειδη οι περισσοτεροι εν Ελλαδι κακοποιοι ειναι Αλβανοι. Για να ειμαστε ακριβοδικαιοι, συμφωνοι;

 38. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 25/08/2009 11:59:15

  Αναδημοσιεύω ενδιαφέρον ρεπορτάζ το οποίο εξηγεί αρκετά για το πως οι εγκληματίες του αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού , δηλαδή υπάλληλοι που έχουν όνομα , υπουργοί ,διευθυντάδες και ¨ειδικοί επιστήμονες¨ , διαχρονικά , προωθούν την καταπάτηση δασικών εκτάσεων ΚΑΙ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ - ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ¨ΤΡΙΚ ΤΗΣ ΑΣΑΦΕΙΑΣ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ¨ την ανέγερση αυθαίρετων παραθεριστικών και μη κατοικιών :  ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ – ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

  =============================================================

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ | Αθήνα - Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

  Πολυνομία που ενίοτε οδηγεί στην αναίρεση της δασικής προστασίας, νόμοι που δεν εφαρμόζονται, αλλά και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει πολιτική γης και προστασίας της δημόσιας περιουσίας φαίνεται ότι συνδέονται με τα φαινόμενα αφανισμού των δασών της χώρας, όπως των τελευταίων ημερών, που ζει η Αττική. Φαινόμενα που στο παρελθόν «γέννησαν» αυθαίρετες βίλες εκεί όπου άλλοτε ήταν δάση, όπως συνέβη στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα.

  «Οπου ήταν δάσοςθα ξαναγίνει δάσος» τονίζει με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει το παρελθόν από το παρόν.

  Ωστόσο οι πυρκαϊές των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να μη συνδεθούν με τις πιέσεις που υπάρχουν για εντάξεις στο σχέδιο πόλης και για επεκτάσεις των σχεδίων, για το ενδιαφέρον σχετικά με την ιδιωτική πολεοδόμηση που επιτρέπει ο οικιστικός νόμος με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου που έγιναν, και κυρίως με τους δασικούς χάρτες που εκπονούνται και θα βασιστούν- σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου- στις αεροφωτογραφίσεις του 1945 αλλά και στη διαμορφωθείσα κατάσταση.

  Την ώρα λοιπόν που το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί στην εκπόνηση των δασικών χαρτών της χώρας οι πυρκαϊές της Αττικής έρχονται να αφανίσουν μεγάλο τμήμα των δασών του Λεκανοπεδίου- περιοχές που δέχονται οικιστικές πιέσεις και με σπίτια που ήδη υπάρχουν μέσα σε δάση.

  Τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να αποκτήσει η χώρα Δασολόγιο και τώρα καταφεύγει σε πόρους από την Κοινωνία της Πληροφορίας, κάτι που γίνεται με τους δασικούς χάρτες που επιχειρεί να καταρτίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Βέβαια οι δασικοί χάρτες και το Δασολόγιο θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί του Κτηματολογίου, ώστε να υπάρχει μαχητό τεκμήριο για τη δημόσια περιουσία.

  Κατά τους ειδικούς, η δασική νομοθεσία ήδη περιέχει «παραθυράκια» και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα μετατροπής δασικών εκτάσεων σε χορτολιβαδικές, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε οικιστικές. Ετσι τα δάση μειώνονται προς όφελος των καταπατητών και των αυθαίρετων οικιστών, καθώς οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν!

  Ο τζίρος του κυκλώματος καταπατητών και παραγωγής αυθαιρέτων φθάνει σε πολύ μεγάλα ύψη διεθνώς, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό. Η χρήση γης αποτελεί εμπόρευμα και ως εκ τούτου αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας.

  Στην «αδυναμία και σε χρόνιες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στα μεγάλα κενά και στις παραλείψεις του θεσμικού πλαισίου» αποδίδει το ΤΕΕ τιςνέες πυρκαϊές, τονίζοντας ότι για τρίτο συνεχόμενο χρόνο η χώρα βιώνει τεράστιας έκτασης καταστροφή. Το ΤΕΕ και το Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών τονίζουν για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να δημιουργηθούν δύο φορείς- ένας για τη δασοπροστασία και ένας για την αποκατάσταση των πληγέντων και του περιβάλλοντος-, αλλά και να εφαρμοστούν οι νόμοι.

  Προϋπόθεση αποτελεί η ανατροπή των διατάξεων και των πρακτικών (εκτός σχεδίου δόμηση, ασάφεια ως προς τις δασικές εκτάσεις και τις χρήσεις γης), που επιβραβεύουν ή ενθαρρύνουν καταπατητές και συντηρούν το έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης για το περιβάλλον στη χώρα.

  Ως το 2003 θεωρούνταν δασική μια έκταση αν η εδαφοκάλυψη ήταν έως 15% με δασική βλάστηση. Με τον νόμο 3208/2003 η έκταση που έπρεπε να καλύπτεται με δασικά είδη για να θεωρείται δάσος έγινε 25%. Επίσης, όποια έκταση είναι κάτω από 3 στρέμματα δεν θεωρείται δασική, ακόμη και αν είναι τέτοια. Αρα και σε αυτές τις εκτάσεις το Δημόσιο χάνει τα δικαιώματά του.

  Επιπλέον, η οριοθέτηση των δασών, έργο που εντάσσεται στο Γ΄ ΚΠΣ, προβλέπει την οριοθέτησή τους σε όλη την Ελλάδα με ανεκτό σφάλμα 30%. Επίσης, η οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων θα γίνεται με μονοσκοπική φωτοερμηνεία, χωρίς επαλήθευση επί του εδάφους.

  Στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου προωθείται η οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων για το σύνολο της χώρας με βάση αεροφωτογραφίες του 1945, αεροφωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, υλικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσφατης λήψης δορυφορικά δεδομένα. Δηλαδή θα ληφθεί υπόψη η διαμορφωμένη νέα κατάσταση! Το παραγόμενο προϊόν θα αποτελέσει πρόδρομο για την κατάρτιση του δασικού χάρτη. Πρόκειται για έργο που υλοποιείται από την Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίζεται σε έξι συμβάσεις που καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της χώρας, με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, συνολικής προεκτιμώμενης έκτασης 95,3 εκατ. στρεμμάτων.

  Σε αυτό το πλαίσιο φυτρώνουν βίλες στα καμένα, αφού η νομοθεσία αφήνει «παραθυράκια» ώστε δασικές εκτάσεις να μετατραπούν σε χορτολιβαδικές ή αγροτικές εκτάσεις και στη συνέχεια σε οικιστικές, οι οποίες κατοχυρώνονται τελικά σε ιδιώτες.

  Καθυστερούν οι αναδασώσεις


  Το ΤΕΕ ζητεί να κηρυχθούν τα καμένα δάση αμέσως αναδασωτέα, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα στο 2008. Να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα άμεσου εντοπισμού δασικών πυρκαϊών και να προχωρήσουν (επιτέλους) οι αναδασώσεις, οι οποίες υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας. Χαρακτηριστικά αναφέρει το ΤΕΕ:

  Οι αναδασώσεις σε όλη τη χώρα το 2007 ήταν μόνο 10.920

  στρέμματα, όταν το 2002 ήταν 16.894 στρέμμ., το 1992 ήταν 45.918 στρέμμ. και το 1975, όταν δεν είχαμε τις σημερινές καταστροφές, ήταν 30.908 στρέμματα.

  Το ίδιο απογοητευτική είναι η κατάσταση και στην Αττική: οι αναδασώσεις το 2004 ήταν μόνο 370 στρέμματα, όταν στην Πεντέλη το 1995 και το 1998 κάηκε- την κάθε χρονιά- δάσος σε έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων και στην Πάρνηθα το 2007 δάσος σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, από τα οποία 18.000 στον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

  Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά το 2007, αφού αυτή τη χρονιά οι αναδασώσεις ήταν μόνο 2.177 στρέμματα, με καταστραφέντα την ίδια χρονιά στην Αττική δάση άνω των 50.000 στρεμμάτων (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός).

  Γ. Σουφλιάς: Ευθύνες σε περιφέρειες, νομαρχίες, πολεοδομίες
  Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς με χθεσινή δήλωσή του εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στις περιφέρειες, στις νομαρχίες και στις πολεοδομίες, που έχουν ως αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους. Ο κ. Σουφλιάς υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμοδίους.

  Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαϊά δεν θα μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες, καθώς έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα δέοντα. Και αναφέρει ότι τον Νοέμβριο του 2007 ο ίδιος εισηγήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ σημαντική διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαϊές από το 2007 και μετά. Βάσει αυτής, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαϊά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το Σύνταγμα- άρθρο 117, παράγραφος 3- ορίζει πως δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαϊά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό.

  Επίσης, στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δημιουργήσει φορέα διαχείρισης, υπάρχει σύνδεση με δορυφόρο που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα. «Αυτό πρέπει να γίνει από τις περιφέρειες και στις περιοχές που πλήττονται αυτές τις ημέρες από τις πυρκαϊές» τονίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

  -------------------------------------------------------------------------
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=284859&ct=1&dt=25/08/2009

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.