#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2011 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το 1821 το Δ.Ν.Τ. το έλεγαν Γ.Ρ.Α.

 Ο υπογράφων και διανοητής της παρέας ερωτά σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα σε δυο μπουκιές μπακαλιάρου σκορδαλιά τον παριστάμενο μικρό ανιψιό μαθητή Β΄ Γυμνασίου Δημητράκη:

«πες μας τι εορτάζουμε σήμερα Δημητράκη»…

Δημητράκης: «θείε υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία αυτή που διδασκόμαστε, η άλλη αυτή που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ και η τρίτη είναι δική μου».

«Να ακούσουμε τη δική σου Δημητράκη» του είπα.

«Το 1821…» άρχισε να αφηγείται ο μικρός μου ανιψιός «στην περιοχή που ως γεωγραφικό προσδιορισμό έχει σήμερα το τοπωνύμιο Ελλάδα συζούσαν οι κλέφτες, οι Τούρκοι και οι Προεστοί. Όταν κάποια στιγμή οι κλέφτες κατάλαβαν ότι οι ίδιοι αναγκάζονται να κλέψουν ακόμα και τα κόκαλα ενώ οι Τούρκοι τρώνε  το ψαχνό (δίνοντας λίγο και στους προεστούς), αποφάσισαν ότι έπρεπε να αντιδράσουν. Επειδή όμως δεν γνώριζαν ανάγνωση και γραφή εμπιστεύθηκαν την τύχη τους στους Προεστούς τους οποίους είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Οι Προεστοί προσέφυγαν στο τότε ΔΝΤ που το έλεγαν  ΓΡΑ, δηλαδή Γαλλία,  Ρωσία , Αγγλία ζητώντας τη βοήθειά τους και να διώξουν τους Τούρκους. Όπως βέβαια ήταν φυσικό υποσχέθηκαν ότι από την πλευρά τους  θα αναλάβουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και θα λάβουν και διαρθρωτικά μέτρα.  Όταν όμως ήρθε η ώρα του  λογαριασμού, οι Τούρκοι το μυρίστηκαν και την έκαναν για Τουρκία μεριά. Ούτε όμως και οι Προεστοί  είχαν να πληρώσουν και για το λόγο αυτό  πήραν εξ ονόματος μιας νεοσύστατης εταιρείας «Ελληνικό Κράτος»  δάνειο. Όταν όμως  πήραν το ζεστό χρήμα, φοβήθηκαν τους κλέφτες και τους έκλεισαν στη Φυλακή.  Έτσι στην Ελλάδα παρέμειναν ως «εγγυητές» του δανείου οι ΓΡΑ και οι Προεστοί.… εγγυητές των διαρθρωτικών μέτρων! Όμως, στην καρδιά του λαού ήταν οι κλέφτες. Έτσι, για να μην έχουν και τύψεις οι προεστοί που τους είχαν κλείσει φυλακή, ηρωοποίησαν το  θεσμό του κλέφτη. Έτσι, αυτοονομάστηκαν και εκείνοι Κλέφτες με το Κ κεφαλαίο για να διαφέρουν ταξικά…, Έτσι είχαμε τους κλέφτες που ήταν στη φυλακή και τους Κλέφτες εκτός.  Από τότε πέρασαν πάρα πολλά χρόνια…! Σήμερα αν ρωτήσεις τι θυμάσαι από την επανάσταση του 1821, θα σου πούνε «τους Κλέφτες»…!!!

ΑntiΚοινοβουλευτικός

ΥΓ. Από σήμερα το μεσημέρι το Δημητράκη τον φωνάζω Δημήτρη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Fanis avatar
  Fanis 25/03/2011 19:21:25

  Γιατί νοσταλγώ τήν Τουρκοκρατία .

  Αρχικά, οι πρώτοι γενίτσαροι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου. Στη συνέχεια, όμως, η επιλογή γινόταν με πολύ αυστηρά κριτήρια. Η προτίμηση ήταν σε Αλβανούς, Βόσνιους και Βούλγαρους. Αργότερα, ο θεσμός επεκτάθηκε σε Ελλάδα και Ουγγαρία.

  Το παιδομάζωμα επί Τουρκοκρατίας ήταν, σύμφωνα με τους Έλληνες ιστοριογράφους, πολύ μισητό ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό. Αντίθετα, όμως, πολλοί ξένοι ιστοριογράφοι τονίζουν ότι, για πολλούς γονείς, ήταν ο μοναδικός τρόπος κοινωνικής ανόδου και διαφυγής από τη σκληρή ζωή πείνας για τα παιδιά τους.

  Οι γενίτσαροι μάθαιναν από μικροί ότι το σώμα είναι η μόνη τους οικογένεια και ότι ο σουλτάνος ήταν ο πατέρας τους. Αρχικά, δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν οικογένεια και δεν είχαν το δικαίωμα της κληρονομιάς. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, απέκτησαν δύναμη και οι διάφοροι σουλτάνοι αναγκάστηκαν να τους παραχωρήσουν ολοένα και πιο πολλά δικαιώματα.

  Από τον 17ο αιώνα και μετά, η δύναμή τους μεγάλωσε πολύ. Αυτοί αποφάσιζαν για θέματα στρατού, εμπλεκόντουσαν σε πολιτικές αποφάσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν την απόλυτη κυριαρχία της κρατικής μηχανής.

  Είχαν αποκτήσει τεράστια περιουσία από παράνομες και παραστρατιωτικές δραστηριότητες και είχαν πάψει, πλέον, να είναι αποτελεσματικοί στη μάχη. Μάλιστα, ο θεσμός είχε γίνει σχεδόν κληρονομικός, καθώς έμπαιναν στο σώμα οι γιοι των γενίτσαρων, που δεν είχαν τα ποιοτικά κριτήρια για να τους κάνουν αξιόμαχους.

  Στις αρχές του 19ου αιώνα, η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητά τους ως πολεμική μηχανή είχαν ξεπεράσει τα όρια. Όχι μόνο αυτό, αλλά ενώ τον 15ο αιώνα δεν ήταν παρά 20.000, το 1820 αριθμούσαν περίπου 135.000. Οι συντάξεις και οι μισθοί από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Μάλιστα, πολλοί έπαιρναν κρατικό μισθό, ενώ δεν υπηρετούσαν καν στο στράτευμα.

  Το 1826 ο σουλτάνος Μαχμούτ ΙΙ κατάφερε να καταστρέψει το σώμα, παγιδεύοντάς τους με τη βοήθεια του ιππικού στα διαμερίσματά τους στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, το πυροβολικό τους αποτελείωσε. Πέρασαν αλλά δυο χρόνια, πριν ο σουλτάνος εξαφανίσει δια πάντως κάθε ίχνος τους από το τουρκικό στράτευμα. Οι τελευταίες εκτελέσεις γενίτσαρων έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

  Στη σημερινή Ελλάδα, οι γενίτσαροι εξακολουθούν και υπάρχουν. Έχουν μεν άλλο όνομα αλλά ουσιαστικά κάνουν το ίδιο πράγμα … ΠΟΛΕΜΟ! Το σώμα των γενίτσαρων στην σημερινή Ελλάδα είναι το σώμα της εφορίας, που όπως και τότε, κάνει πόλεμο και είναι το κυρίως σώμα στρατού της κρατικής μηχανής. Η μόνη διαφορά είναι ότι επί Τουρκοκρατίας η φορολογία ήταν 10%, ενώ σήμερα είναι 35% + ΦΠΑ.

  Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο πόλεμος αυτός είναι ανελέητος. Κάθε τόσο και λιγάκι, οι μοντέρνοι γενίτσαροι κάνουν γιουρούσι και μαζεύουν λεφτά από τις παραγωγικές τάξεις. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ο πληθυσμός (ειδικά η μέση μικρή επιχείρηση που προσπαθεί να παράγει κάτι) τρομοκρατείται μόνο και μόνο από το άκουσμά τους! Αν δεν είσαι μεγάλη επιχείρηση και δεν αντέχεις οικονομικά να τους αντισταθείς νομικά, δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγεις.

  Όπως συνέβαινε με τους γενίτσαρους επί Τουρκοκρατίας, έτσι και σήμερα, η εφορία (αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας) έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη, πλούτη και επιρροή μέσα στην κρατική μηχανή. Κανένας δεν μπορεί να τους ελέγξει και να τους δαμάσει. Πολλές φορές, μάλιστα, λειτουργούν εκτός νόμου και εκτός θεσμών. Όπως και τότε, είναι κράτος εν κράτει.

  Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το «μπαξίσι» (κοινώς λάδωμα) εξακολουθεί να είναι θεσμός. Το ερώτημα δεν είναι πόσες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν πληρώσει «μπαξίσι», αλλά πόσοι δεν έχουν πληρώσει!

  Είναι απίστευτο το ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα:
  —-Χρωστούν κάποιο φόρο
  —-Χρωστούν στα ταμεία
  —-Χρωστούν αναδρομικά κάπου
  —-Χρωστούν διάφορα πρόστιμα
  —-Χρωστούν αποζημιώσεις για κάτι

  Το κράτος, στην προσπάθειά του να βρει πόρους για να μπορεί να σπαταλά, στραγγαλίζει την παραγωγική διαδικασία και εξαρθρώνει την παραγωγική ικανότητα της χώρας μας. Όσο λιγότερη επαφή έχει ο πολίτης με το κράτος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει ο κρατικός μηχανισμός να διαφθείρει και να αποσπάσει εκβιαστικά «μπαξίσι».

  Επίσης, άλλες τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει ο πολίτης να προσπαθήσει να διαφθείρει τον δημόσιο λειτουργό. Λίγοι στην Αμερική ξέρουν καν που βρίσκεται το κτίριο της εφορίας και, ακόμα λιγότεροι, έχουν έρθει σε επαφή μαζί της. Όσο λιγότερους υπάλληλους έχει το κράτος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα κάνει τη δουλειά του. Όσο πιο απομονωμένος είναι ο κρατικός μηχανισμός, τόσο λιγότερη διαφθορά θα υπάρχει.

  Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερη τεχνολογία. Χρειαζόμαστε αλλαγή θεσμών, αλλαγή νόμων και αλλαγή νοοτροπίας.

  Προπάντων,χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης.
  Tο πασοκ απέδειξε ότι ειναι μια επικινδυνη .
  Διελυσε το κρατος και την κοινωνια ..

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Fanis 25/03/2011 21:49:39

   Φίλε Φάνη,
   Εντυπωσιακός παραλληλισμός...
   Έγραψες...
   Δομημένη σκέψη, επιχειρήματα, σαρκασμός, όλα μαζί..
   Για να γράψει ένα τέτοιο κείμενο ο ΓΑΠ ή ο Φον Δημητράκης θέλουν 30 συμβούλους...

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Fanis 26/03/2011 02:53:27

   @ Fanis

   Απο τον παραλληλισμό σου (γενιτσαροι-εφορία) πιστεύω οτι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

   Εγω (και οι περισσότεροι νομίζω) τους γενίτσαρους θα τους παρομοίαζα με τους μεγαλοδημοσιοκάφρους στα ΜΜΕ.

  • φορομπήχτης avatar
   φορομπήχτης @ Fanis 26/03/2011 17:25:03

   φάνη κάτι μου λέει ότι σου ταιριάζει η διαφήμιση
   "όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει αγουρίδες".

   • Fanis avatar
    Fanis @ φορομπήχτης 26/03/2011 21:35:45

    Αδελφε δεν ξερω τι εννοεις.
    Θελεις να πεις κατι που δεν καταλαβαινω??
    Τι δεν φτανω ρε καρνταση??

  • rizospastikos avatar
   rizospastikos @ Fanis 26/03/2011 22:55:21

   Ελευθερος επαγγελματιας υποθετω...
   Ελπιζω να μην ανηκετε στο 80+% των επαγγελματιων που δηλωνουν λιγοτερα απο το αφορολογητο των 12.000 ευρω ετησιως αλλα δεν παραλειπουν να διαμαρτυρονται για την εφορια....

 2. ange-ta avatar
  ange-ta 25/03/2011 20:24:51

  Ε, δεν είναι και τα καλύτερα σου!!!

 3. ΚΑΤΕΡΙΝΑ avatar
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ 25/03/2011 21:45:15

  @avaskol
  πάνρτως μέχρι τώρα αυτοί που αποδεδειγμένα τα έχουν πάρει είναι :Τζοχατζόπουλος,Τσουκάτος,Μαντέλης και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας.
  Δεν αναφέρομαι σε κατι άτοκα δάνεια ,σε κάποιες ΜΚΥΟ που όλοι ξέρουμε ποιοί είναι από πίσω κ.λ.π.Είναι τυχαίο;

 4. Xristoforos avatar
  Xristoforos 25/03/2011 23:06:39

  η Ν.Δ. είναι αυτή που ακόμη κ αν έχει έτσι το πράγμα όπως το λες avaskol (σε μεγέθη σε σχέση με τα πασοκικά αίσχη) θέλει , μπορεί και το πράττει βεβαίως μεθοδικά, να αλλάξει και αλλάζει.
  Αλλάζει πολιτικές, αλλάζει πρόσωπα και νοοτροπίες, ήδη όλα αυτά είναι θεωρώ ορατά, δια γυμνού οφθαλμού που λένε.
  Αφήστε τις παρελθοντολογίες , ας κοιτάξουμε για μια φορά μπροστά, δε βλέπεται ότι επιτέλους υπάρχει ηγέτης που δείχνει το δρόμο?

  • βροντόσαυρος avatar
   βροντόσαυρος @ Xristoforos 26/03/2011 17:27:44

   Ναι, και κάτι μου λέει ότι μόλις εκλεγεί θα πάει σε μια ταβέρνα να δηλώσει ότι επανιδρύει το κράτος και ότι θα συγκρουστεί με το κατεστημένο.
   Και μετά θα βάλει την ουρά κάτω απ τα σκέλια και δεν θα τη βγάλει ούτε μετά από μια δεκαετία όταν όλοι θα τον έχουν εχμ ξε-χασμένο.
   Ασε ρε! Ακόμα να βάλετε μυαλό;

 5. Filista Apostolopoulou avatar
  Filista Apostolopoulou 01/04/2011 01:47:23

  You should come and live to Canada and see what paying your taxes is all about;
  After your first 60.000.00 dollars what ever you make half goes to the income tax and with everything we buy we still pay our sales taxes and WE PAY THEM! that is why
  Canada today is not at the stage that Greece is.
  By the way thank you for your article on the "Janissaries" even that I went to school in Constantinople at the History lesson we did not learn all these details about them.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.