#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/02/2011 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το 1821 δεν το έκαναν …ντιντήδες«Οι Τούρκοι δεν έχουν ξεχάσει. Κάτι πάνκηδες Αρβανίτες, τα μαλλιά ξυρισμένα γύρω –γύρω και στην κορυφή μακριά για ν’ ανεμίζουν στη γιούργια με το γιαταγάνι, μαζί με μανιάτες κι άλλους τρελούς Ρωμιούς απ’ όλα τα μέρη του Έθνους ξεκινήσανε την διάλυση του οθωμανικού «πολυπολιτισμικού» παραδείσου».

Αυτά έγραφε ο Φαήλος πριν από ένα περίπου χρόνο, και τα θυμήθηκα τώρα τελευταία, με τον τζερτζελέ που γίνεται με αφορμή το ντοκιμαντέρ για το 1821 που προβάλλει ο Σκάϊ.

Πάνκηδες Αρβανίτες, αγράμματοι γύφτοι, νταβραντισμένοι τσομπάνηδες, και γενικά διάφοροι πειραγμένοι, που το μάτι τους γυάλιζε, ήταν αυτοί που πήραν τα όπλα, και είπαν να στείλουν τον Τούρκο σπίτι του.

Δεν ήταν ούτε οι ντιντήδες, ούτε οι λιμοκοντόροι της εποχής, αλλά ούτε και οι επιτήδειοι γραμματιζούμενοι, που ίσως κατά βάθος θα θέλαμε να ήταν.

Όχι, αυτοί ήρθαν μετά, και καπέλωσαν τον αγώνα που ξεκίνησαν κάποιοι αγροίκοι, απολίτιστοι,  και άξεστοι Έλληνες, με το Ε κεφαλαίο..

Δεν ήταν ούτε οι νοικοκύρηδες, ούτε οι βολεμένοι. Αυτοί συνήθως τα βρίσκουν με οποιοδήποτε καθεστώς, και κουρνιάζουν στη θαλπωρή του. Το είδαμε άλλωστε και πρόσφατα, στην επταετία. Άσχετα αν μετά μας προέκυψαν εννέα εκατομμύρια αντιστασιακοί και… σοσιαλιστές.

Αλλά το βλέπουμε και στη φλογισμένη Μέση Ανατολή, όπου καθημερινά γράφεται ιστορία εδώ και ένα σχεδόν μήνα. Ένας ξυπόλητος πλανόδιος μικροπωλητής άναψε τη σπίθα, και ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες απόκληροι και μη προνομιούχοι, κάτι φτωχαδάκια, που βγαίνοντας στους δρόμους και στις πλατείες τόλμησαν να κάνουν αυτό που οι κομψευόμενοι επαναστάτες του καναπέ δεν θα έκαναν ούτε στα πιο ανατρεπτικά τους όνειρα. Τα έβαλαν με το θηρίο. Και στη Τυνησία τουλάχιστον, νίκησαν. Προς το παρόν. Απομένει να δούμε την εξέλιξη της εξέγερσής τους, τώρα που θα αναλάβουν οι δικοί τους Μαυροκορδάτοι και Κωλέτηδες.

Οπότε προς τι ο σάλος;  Χαλάστηκαν, λέει, κάποιοι, επειδή η εκπομπή περιγράφει τους αγωνιστές του`21 σαν κατσαπλιάδες, ή σαν αγριάνθρωπους. Μα τέτοιοι ήταν. Ινδιάνοι. Απάχηδες. Δεν πήγαιναν τα καλά παιδιά να ζωστούν τα άρματα και να βγουν στο βουνό ως κλέφτες. Κυνηγημένοι και  ασυμβίβαστοι ήταν όλοι τους. Το ίδιο και οι «καθεστωτικοί» αρματολοί. Κάτι σαν τους σημερινούς συνοριοφύλακες, αλλά στο πιο ανοργάνωτο και στο πιο άγριο. Που μόλις έγινε το μπαμ, γίνανε ένα, μια γροθιά, και ποιος είδε το καριοφίλι και δεν φοβήθηκε.

Την Επανάσταση δεν την έκανε κάποιος πανίσχυρος στρατός με χρυσοποίκιλτες στολές, και αξιωματικούς του West Point με φτερά παγωνιού στο καπέλο. Άτακτες ομάδες ήταν, που έκαναν γιουρούσια, κλεφτοπόλεμο, και που  πυροβολούσαν άτσαλα, με το μπαρούτι τους μονίμως βρεγμένο, και με το τουφέκι στο ύψος της μέσης παρακαλώ. Και που και που έκλεβαν και καμιά κότα από κανένα κοτέτσι. Τι να κάνουμε; Πολεμιστάδες ήταν, έπρεπε να φάνε.

Κι όμως αυτοί οι αγριάνθρωποι συγκίνησαν την οικουμένη. Και μαζεύτηκε από τας Ευρώπας το κάθε καρυδιάς καρύδι για να πάρει μέρος στο πανηγύρι. Η χαρά του κάθε μικροαπατεώνα, που μυρίστηκε γρηγοράδα, του κάθε λιποτάκτη, που ήρθε να το παίξει στρατηγός, του κάθε «τρύπιου», που λιμπίστηκε τα λιπόσαρκα σμιλεμένα κορμιά των Σουλιωτών, και του κάθε αγνού ιδεολόγου φιλέλληνα, που πίστευε πως ερχόμενος στη Ρούμελη και στον Μοριά, θα συναντήσει και θα συναγελαστεί Περικλήδες και Σωκράτες.

Έτσι είχαν τα πράγματα, και το να ζωγραφίζουμε μια ψεύτική εικόνα διότι έτσι μας βολεύει, δεν είναι ό,τι πιο σωστό. Ας μη τη πατήσουμε σαν τους σοβιετικούς επί Στάλιν, που ωραιοποίησαν τον εργάτη, εξιδανίκευσαν τον αγρότη, φτιάχνοντάς τους αγάλματα και αφίσες που πιο πολύ Σουηδούς γυμναστές θυμίζανε, παρά τη πεινασμένη ξεδοντιάρα πλέμπα, που στελέχωσε τα πρώτα οδοφράγματα, και στη συνέχεια οργανώθηκε στα πρώτα σοβιέτ. Με τα ψέματα και τις φιοριτούρες δεν πας μπροστά. Έτσι απαξιώνεται η  πραγματικότητα, που όσο «αντιαισθητική» ή «άκομψη» και να είναι, δεν παύει να είναι η αλήθεια, να είναι η ζωή. Και η ζωή δεν λογοκρίνεται.

Για αυτό και δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις. Δεν αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο. Σιγά ρε αδέλφια. Τι έγινε δηλαδή; Αφού τέτοιοι ήμασταν τότε, και τέτοιοι είμαστε και σήμερα, που αν χρειαστεί να βγούμε στο κλαρί (στους δρόμους), αυτοί που πρώτοι θα πιάσουνε τις πέτρες θα είναι οι τρελαμένοι και οι ανάγωγοι. Οι υπόλοιποι θα τους βλέπουμε από τον καναπέ, με το κοντρόλ στο χέρι. (Εγώ μπορεί να γράψω και κανένα αρθράκι, αλλά μέχρι εκεί).

Οι ήρωες είναι πάντα αυτοί που δεν έχουν τι να χάσουν, και αυτοί που δεν το πολυψιρίζουν το ζήτημα. Παρακατιανοί και ολίγον τι σαλεμένοι. Αλλιώς δεν θάτανε ήρωες.

Η μόνη ένστασή μου είναι για τη χρονική συγκυρία που αποφάσισε ο σταθμός να προβάλλει αυτές τις «αλήθειες». Γιατί τώρα; Τι παίζει; Σε τούτο το ερώτημα σηκώνω τα χέρια. Δηλώνω άγνοια. Αν και έχω κάποιες υποψίες…

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 09/02/2011 07:57:20

  Εμείς οι Μανιάτες πάντα το λέγαμε με περηφάνεια όταν μαθαίναμε για το Φαρ-Ουέστ από τα βεστ- σέλερ της εποχής, το Μικρό Σερίφη και μικρό Καουμπόϋ, πως είμαστε οι "Απάτσι" της Ελλάδας.
  Eλκυστή
  Δε διαπίστωσες ότι στο χθεσινό επισόδειο της σειράς έλειπε κάθε έννοια ηρωισμού και αυταπάρνησης των επαστατημένων?
  Πως απέβλεπε στο να μας γεμίσει ενοχές για τις θηριωδίες των επαναστατών προγόνων μας, που δεν υπήκουαν στη λογική του "πολιτικώς ορθού"?

  • Skinious avatar
   Skinious @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/02/2011 22:36:25

   φίλε Μανιάτη, να σου θυμίσω ότι οι Μανιάτες πολεμούσαν για το ΧΡΗΜΑ και μόνο. Αστο. Γενναίοι, απάτσι, αλλά για το ΧΡΗΜΑ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ εδωσαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ το ΠΑΡΟΝ σε όλους τους αγώνες του ΕΘΝΟΥΣ. Αυτοί μάλιστα.
   Αυτη είναι η πικρή αλήθεια από ένα Τριπολιτσιώτη.

   • Misha avatar
    Misha @ Skinious 09/02/2011 23:56:06

    48 νεκροί μόνο από την οικογένεια Μαυρομιχάλη.
    Πόσο πληρώνονται; Εχετε βγάλει λογαριασμό;

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Skinious 10/02/2011 10:35:43

    Σου απάντησε ο misha.
    Eιλικρινώς δεν καταλαβαίνω τί εξυπηρετούν τέτοια μηδενιστικά σχόλια για μια ράτσα που κινούσαν την επαναστατικότητα των Ελλήνων ασταμάτητα μετά την Άλωση της Πόλης.
    Από τον Κορκόδειλο Κλαδά μέχρι τους Μαυρομιχαλαίους.
    Δεν υπάρχει επαναστατική κίνηση που να μη ξεκινούσε από τη Μάνη.
    Αυτό δεν μειώνει την συμμετοχή των γενναίων Κρητών που τιμώ και θαυμάζω.
    Δε μπαίνω στη λογική σύγκρισης.

    • Skinious avatar
     Skinious @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2011 15:31:15

     Για μένα μετράει ΚΑΙ το κίνητρο...Πειράζει;
     Ο Μισα δεν απαντησε. Καμμιά σχέση ο αριθμός με το κίνητρο.

     • Misha avatar
      Misha @ Skinious 10/02/2011 15:46:25

      Skinious
      Ποιο κίνητρο αλήθεια;
      Οι μπέηδες της Μάνης μια χαρά περνάγανε...ΜΠΕΪΚΑ , και με τους Τουρκους.
      Διαβασε ενδεικτικά την ιστορία του Λία Μαυρομιχάλη, γιου του Πετρόμπεη που έπεσε στα Στυρα σαν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
      Και σε τελευταία ανάλυση για να κατηγορείς με τέτοια βαριά κατηγορία το μοναδικό ελεύθερο κομμάτι της Ρωμιοσυνης το 1821, θα πρέπει να το αποδείξεις με παράθεση πηγων.
      Να μας πεις πόσα πήρε ο Δαβάκης που κράτησε την Πίνδο, ο καπετάν Ματαπάς, ο καπετάν Ταΰγετος , ο καπετάν Λεωνίδας Πετροπουλάκης και τόσοι άλλοι.
      Και ψάξε να δεις πόσοι μανιάτες κατηφορισαν και στην Κρητη να πολεμήσουν τους τουρκους , οσο η Κρητη μαχόταν για την απελευθέρωση της. (1866, 1897)

   • Λ.Ιωαννιδης avatar
    Λ.Ιωαννιδης @ Skinious 10/02/2011 20:37:43

    Που διαβασε Ιστορια ο Ψευδο-τριπολιτσωτης? Ευτυχως που οπως απεδειχη ηταν λαθος αυτο που αποδοθηκε στον καθηγητη Τσατσοπουλο οτι ο Κολοκοτρωνηξς ηταν γκει.Παλι καλα γιατιθα το επιβεβαιωνε ο Σκινιους (ανωνυμος και αυτος). Οταν μιλατε για Μανη να πλενετε το στομα σας.

    • Skinious avatar
     Skinious @ Λ.Ιωαννιδης 10/02/2011 22:55:24

     Καμμία πρόθεση να μειώσω την προσφορά της Μάνης στον Αγώνα. Η διαφορά ήταν απλώς "ποιοτική". Για ΠΙΟ ΑΓΝΑ κίνητρα μίλησα. Ελεος. Εσυ κ. Ιωαννίδη ασε τα "μανιάτικα" και εξηγησέ μας γιατί όταν μιλάμε με Λάκωνες και τους λέμε Μανιάτες φτυνουν τον κόρφο τους και παρεξηγιώνται. Οι Λάκωνες θεωρούν το Μανιάτης βρισιά. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο, λένε. Μη μου πείς ότι δεν το ξέρεις;
     Misha δεν εχω ώρα να βρω τα πάμπολλα αποσπάσματα από Finley, Σιμόπουλο, Κασομούλη, Σταματόπουλο, Φωτιάδη. Η φιλοχρηματία των Μανιατών είναι παροιμιώδης. Αλλά δεν είχα πρόθεση να μειώσω τη σημασία της προσφοράς τους, επαναλαμβάνω. Να συνεννοούμεθα και λίγο, δεν είναι ώρα να πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο να τρωγόμαστε. Οποιος έχει διαβάσει ΠΡΑΓΜΑΤΙ ιστορία, ξέρει τα ελαττώματα των Ελλήνων..

     • Λ avatar
      Λ @ Skinious 09/01/2012 14:05:57

      "όταν μιλάμε με Λάκωνες και τους λέμε Μανιάτες φτυνουν τον κόρφο τους και παρεξηγιώνται. Οι Λάκωνες θεωρούν το Μανιάτης βρισιά"
      ποιος σου τα εμαθε αυτα ρε φιλε?

   • Γιώργος αδέδωρος avatar
    Γιώργος αδέδωρος @ Skinious 24/02/2011 03:13:24

    Είσαι τελείως ανόητος skinious που μιλάς έτσι για τους Μανιάτες. Ήταν λογικό και αναμενόμενο να γίνει λαφυραγωγία μετά την άλωση της τούρκικης πόλης της ντροπολιτσάς. Τα πλούτη εξάλλου που βρίσκονταν εκεί ήταν προϊόν βίας και καταπίεσης και θηριωδίας αιώνων. Αναγνωρίζεις λες ότι ηταν γενναίοι οι Μανιάτες. Να σου πω το άλλο αν δεν το ξέρεις: γενναίος δεν ήταν ποτέ κανείς για τα χρήματα.

 2. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 09/02/2011 08:39:05

  Πολύ καλά τα λέει. Σαν γραπτο του Φαίλου είναι. Μήπως ο Φαίλος είναι ο στρεντζ;

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Εν Πλώ 09/02/2011 15:40:29

   όχι, ο στρέιντζ είναι ο ροδινός και ο ροδινός είναι ο λαζαρίδης που όμως καταβάθος είναι ο φαήλος.
   ...παίζει να είναι και ο... τελος πάντων, μπερδεύτικα, ας το πάμε άμπεμπαμπλόμ. Έτσι θά βρω τον ΒΗΜΑτισμό μου ξανά.

   • johnnythespecs avatar
    johnnythespecs @ Ευθύμης 09/02/2011 18:50:15

    Καταπληκτικός ο Ευθύμης...!!!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ johnnythespecs 10/02/2011 11:59:45

     Εγώ είμαι εγώ.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/02/2011 12:00:40

      Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, δεν είμαι σίγουρος... Θα κάνω σύσκεψη με τον εαυτό μου και θα σας πω.

 3. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 09/02/2011 08:48:33

  Μια επανάσταση με τις συγκεκριμένες συνθήκες (χρόνος , τόπος αντίπαλος κλπ) δεν μπορούσε παρά να έχει ΚΑΙ τα στοιχεία τα οποία υπερτονίζει η συγκεκριμένη σειρά παραλείποντας άλλα.
  Γιατί "παραλείποντας" και γιατί "υπερτονίζοντας". Μάλλον γιατί φιλοδοξεί να πει το "διαφορετικό", το "καινούργιο". Ετσι όμως πάσχει η ακρίβεια της συνολικής εικόνας. Και κυρίως τα πάντα μοιάζει να κρίνονται με τα σημερινά μέτρα.
  Θα είχε ενδιαφέρον αν οι ίδιοι άνθρωποι παρουσίαζαν μια ανάλογη σειρά για την Γαλλική επανάσταση. Για να δούμε αν η "ευαισθησία" τους και η απομυθοποιητική τους τάση είναι επιλεκτικη ή όχι.
  ( Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι μέχρι στιγμής "καλή κουβέντα" για Ελληνα δεν άκουσα)

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ firiki2010.wordpress.com 09/02/2011 10:03:46

   Νομίζω ότι κάποιος Παπαφέσσας...αν θυμάμαι καλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη της επανάστασης.
   Ακούσατε τίποτα στο ντοκυμαντέρ?
   Αλλά τί σας λέω? ένας παπάς ήτανε. Δεν αξίζει αναφορά.
   Ο αναγκαστικός όμως αφορισμός του Υψηλάντη από τον Ηρωϊκό Πατριάρχη Γρηγόριο για να γλυτώσει από τη σφαγή τους Έλληνες της Μ.Ασίας, βρέθηκε χρόνος να αναφερθεί και να τονιστεί ότι έθεσε σε απομόνωση την επανάσταση στη Βλαχία.

  • Wolf avatar
   Wolf @ firiki2010.wordpress.com 09/02/2011 13:41:18

   Δεν τα λέει και τόσο καλά, μάλλον, ο φίλος μας.
   Σαν να στρογγυλεύει τις γωνίες νομίζω, ο Strange...
   Μάλλον νερό στο μύλο του ΣΚΑΙ και του Τσατσοπουλου -ή όπως τον λένε αυτόν-, ρίχνει.
   Και είναι προφανές ότι δεν έχει ακούσει τις λέξεις στρατηγική, τακτική κλπ.

   Και σίγουρα φίλε μου αυτοί που έκαναν την επανάσταση και στη συνέχεια αυτοί που τους ακολούθησαν και πολέμησαν απ άκρη σ΄άκρη του τόπου ετούτου, δεν ήταν ντιντήδες, δεν ήταν λιπόψυχοι.
   Ηταν Ελληνες με ψυχή.
   Για αυτό άσε τα περίεργα περί: απάχηδων, ινδιάνων, κατσαπλιάδων και άτακτων ομάδων που απλά έκαναν γιουρούσια και πυροβολούσαν άτσαλα!
   Αυτά είναι σχόλια, που λένε μισές αλήθειες πασπαλισμένες με τις "αλήθειες" που βολεύουν άλλους.
   Αντε να τελειώνουμε με το πανηγυράκι αυτό του ΣΚΑΙ και όσων το υποστηριζούν.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Wolf 09/02/2011 14:58:07

    Αν έκανες το κόπο να διαβάσεις το άρθρο πριν κάνεις κριτική για τη κριτική, θα διάβαζες και το:
    ...τον αγώνα που ξεκίνησαν κάποιοι αγροίκοι, απολίτιστοι, και άξεστοι Έλληνες, με το Ε κεφαλαίο...

    Οπότε σε τι ακριβώς διαφωνείς;

    • Wolf avatar
     Wolf @ Strange Attractor 09/02/2011 15:18:54

     αγροίκοι, άξεστοι, απολίτιστοι...
     Σε πολλά διαφωνώ, αλλά ας μην το συνεχίσω εδω μέσα...
     Αστο μεγάλε, αλλού τα παιχνιδάκια.

     • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
      Ρομπέν το Γκαρσόν @ Wolf 09/02/2011 17:57:43

      Σωστα τα λέει ο wolf. Μόνο που τον κόβω να είναι από αυτούς που πληρώνουν ξενοδοχείο ενώ κοιμώνται όρθιοι. Είμαι μέσα λυκόπουλο;

     • Wolf avatar
      Wolf @ Ρομπέν το Γκαρσόν 09/02/2011 18:51:54

      το νου σου μη σκισεις κανα καλσον Ρομπεν...

     • Εν Πλώ avatar
      Εν Πλώ @ Wolf 10/02/2011 09:44:39

      Εσυ μαλλον ξερεις πολλά από καλτσόν λύκε.

 4. Θεσσαλονικιός avatar
  Θεσσαλονικιός 09/02/2011 08:50:48

  Νομίζω, όμως, πως εκείνο που επιδιώκουν δεν είναι τόσο η απαξίωση των ηρώων - αυτό δύσκολα θα το πετύχουν. Κύρια πρόθεσή τους είναι να διαστρεβλώσουν την Ιστορία. Να δείξουν τί καλά που περνούσε αυτό το συνοθύλευμα κατοίκων της βαλκανικής κάτω από την Οθωμανική "διοίκηση", πόσο ανεκτικοί ήταν οι Τούρκοι απέναντι στους ημιβάρβαρους βαλκάνιους, πόσο ήρεμα ήσαν τα πράγματα μέχρι που οι κακοί οι κοτσαμπάσηδες και η άτιμη η Εκκλησία άρχισαν να καταπιέζουν φορολογικά τους ραγιάδες. Τότε κι αυτοί επαναστάτησαν κατά των .... Τούρκων και άρχισαν οι άξεστοι να σφάζουν γυναίκες και παιδιά (τουρκάλες και τουρκάκια και όχι τους κοτσαμπάσηδες). Ανακάλειψαν μάλιστα πως είναι και Έλληνες οι χαμένοι....

  • yiannos avatar
   yiannos @ Θεσσαλονικιός 09/02/2011 09:41:37

   Οκ φίλε,
   μείνε με τα διδάγματα της Μητρόπολης...

   έλεος

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ yiannos 09/02/2011 12:42:05

    Tί εχεις Γιάννο'μ? Τ'είχα πάντα.

  • noldor avatar
   noldor @ Θεσσαλονικιός 09/02/2011 12:18:49

   Μήπως για αυτό μας προετοιμάζουν; Για το τι καλά που θα περάσουμε και πάλι υπό τον τουρκικό ζυγό; Τα καϊκια τους όλο και πλησιάζουν. Που θα πάει θα βρεθεί και ο Κανάρης!

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/02/2011 09:01:27

  "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους."
  Δυστυχώς οι Νενέκοι(με τη γνωστή συμμορία του) και οι Εφιάλτες του γένους βρίσκονται στα πράγματα.
  Αν αυτό δεν αλλάξει...
  Αδέρφια, αν δεν είχαν ξεσηκωθεί όλοι οι Έλληνες από τους φοιτητές της Μολδοβλαχίας Ιερολοχίτες έως τους Μακεδόνες με τον Εμμανουήλ Παπά έως την
  Πελοπόννησο και την Κρήτη δεν θα είχε γίνει τίποτα...
  Κυρίως χρειάζεται ομόνοια ενάντια στον κοινό εχθρό.

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Δημήτρης 09/02/2011 09:46:30

   Έπρεπε να ζούσε ο Κολοκοτρώνης θα ταχτοποιούσε όλο αυτό το ανθελληνικό συρφετό και τους τουρκόσπορους.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/02/2011 09:13:38

  Ο Γ. Καραϊσκακης θα πληρωνε διοδια ??

  ΠΠ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/02/2011 13:26:40

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα! Πόρτα, έσκισες!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/02/2011 15:52:52

   ΟΧΙ.

  • athorivos avatar
   athorivos @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/03/2011 18:20:54

   καλοοοοοοο!!!!!!!!!!@

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 09/02/2011 09:18:37

  Παράξενε, καλημέρα.
  Ναι σε όλα, καί παρέλειψες έναρθρα να πείς, αν και το υπονοείς, ότι είμαστε περήφανοι γι' αυτούς τους αντι-ντιντήδες προγόνους. Αλλά και μια ένσταση: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΡΦΩΜΝΕΟΙ ΝΤΙΝΤΝΗΔΕΣ. ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ.
  Και ξεκινώ απο τον Καστοριανό ποιητή Αθανάσιο Χριστόπουλο (1772-1848). Πόσοι νεοέλληνες γνωρίζουν ότι ο Σολωμός βάσισε το έργο τους σ' αυτό του Χριστόπουλου; Φερτε, δεδομένα τέτοια στα ΑΝΤΙνεα. Να μαθαίνουν οι νεωτεροι, όχι μόνο πολιτικολογία, ΔΕΔΟΜΕΝΑ. μ' Αυτα θα αντατρέψουμε τους ιδεολογικούς ντιντήδες τα ντόπια τσιράκια της νεας τάξης.
  Πριν 2 + χρόνια (δεν θυμάμαι καλά) είχα γράψει μ΄αφορμή παρόμοιο σχόλιο ότι αν θέλει κανείς ακόμα και σήμερα να γνωρίσει τι έστι Ελλάδα πρέπει να ζήσει σε χωριό. Να μιλήσει χωριάτικα, δλδ αυθεντικά ελληνικά και όχι τα ψευτοεπιτηδευμένα των πόλεων με την περισσεια υποκρισία που ντύνεται σαν ευγένεια, να γευτεί την αγροτική αυτάρκεια που ήταν και είναι η κύρια δύναμη που διέσωσε τον Ελληνισμό.
  Ακριβώς αυτήν την αυτάρκεια που παρήγε και εθνική ψυχολογική αυτάρκεια πολεμούν λυσσώδικα οι μεταλλαγμένοι γραικύλοι του Σκάϊ (άκου σκάϊ, οποία ξεφτιλα, ντρέπονται να ονομάσουν τον σταθμό τους "Ουρανό;") μαζί με τους ξενοεπιδοτούμενους νεοραγιάδες που συστήνονται ως "διανοούμενοι", αυτούς που θεωρούν την Ελλάδα χώρο και όχι χώρα.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Νίκος 09/02/2011 12:48:22

   Παράδειγμα η επιβολή από τους Βαυαρούς του πληθυντικού που δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμη στην Ελληνική επαρχία.
   Γράφει ο Πουκεβίλ που εναντιώθηκε στο φαινόμενο

   " Κατέβαινε ο Ναύαρχος Κανάρης περίπατο στα Χαυτεία. Μόλις τον είδε ο χασάπης από το διπλανό χασάπικο πετάχτηκε όρθιος και τον υποδέχτηκε με ένα: Γειά σου Ναύαρχέ μου!
   Να μπορούσαν οι Βαυαροί να αισθανθούν πόσο σεβασμό περιείχε αυτός ο Ενικός"!!!

   • Misha avatar
    Misha @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2011 10:12:44

    O συχωρεμένος κυρ Νίκος Ψαρουδάκης , αυτός ο πρωτοπόρος του ρωμαίικου αντικαπιταλισμού, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ τον πληθυντικό ευγενείας λέγοντας πως ούτε όσοι απευθύνονταν στον Χριστό δε μιλούσαν στον πληθυντικό, ούτε ο ίδιος ο Χριστός μίλησε ποτέ στον πληθυντικό απευθυνόμενος σε επισήμους.

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ Misha 10/02/2011 10:40:46

     Misha
     Ποτέ οι Έλληνες δεν χώνεψαν χώνεψαν τον πληθυντικό ευγενείας.
     Ακόμη κι αυτοί που δε γνωρίζουν ότι επιβλήθηκε σχετικά πρόσφατα.
     Είναι από εκείνα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως υπάρχει "κυτταρική" μνήμη.

 8. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 09:37:26

  Στα πλαίσια του μαζί τα φάγαμε, το κατάπτυστο ανιστόρητο ντοκυμαντέρ των τουρκολάγνων, μας 'ενημέρωσε' χθες ότι η Μπουμπουλίνα και ο Κολοκοτρώνης τα πήραν από πλούσιους της Τριπολιτσάς για να τους αφήσουν να φύγουν.
  Κατόπιν έκαναν και μια ωραία γενοκτονία με 2000 γυναικόπαιδα.
  Δεν μας λένε βέβαια, πως έγινε και η Τριπολιτσά δεν είχε Έλληνες κατοίκους.
  Φυσικά κουβέντα για παιδομαζώματα και άλλες επικίνδυνες πληροφορίες.
  ΕΥΓΕ σε όσους Έλληνες έχουν πόστα, εξουσία και πτυχία και δεν ανοίγουν το στοματάκι τους.

  • Γιαννης 3 avatar
   Γιαννης 3 @ popolaros 09/02/2011 10:23:32

   και το συμπερασμα της αλωσης της Τριπολιτσας μετα το χθεσινοβραδυνο ειναι οτι με τα ΛΑΦΥΡΑ που πηρε ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ εγινε ισχυρος αναμεσα στους οπλαρχηγους!!!!!!!!!!!ημαρτον δεν παει αλλο!!!!!!!!το ανηκουστο βεβαια ηταν οτι καθολη την περιγραφη της πολιορκιας πουθενα δεν ακουστηκε το ονομα του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ παρα μονο οταν μπηκε στην ακροπολη για τα λαφυρα..........

   ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΤΑΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΣΦΑΓΕΑΣ-ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ!!!!!!!!!!

   ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ!!!!!!!ΩΣ ΠΟΤΕ???????

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ popolaros 09/02/2011 12:54:56

   Άρα για την κονόμα επαναστάτησαν.
   Γειά σου ρε Βερέμη.
   Αυτή η άγνωστη πληροφορία θα εξυψώσει το Έθνος.
   Άξιος ο μισθός σου.
   Δε μας είπαν βέβαια ότι ο κάθε καπετάνιος συντηρούσε με δικά του χρήματα το στρατιωτικό σώμα που διοικούσε.
   Ότι οι περισσότεροι καπατανιοι πέθαναν στη ψάθα.
   Άϊ σιχτίρ γραικύλοι της δεκάρας.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/02/2011 13:27:32

    Ιστορία Μίκυ Μάους.

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/02/2011 14:31:53

     Φαήλο
     Οι πατριώτες μου οι Μανιάτες ήσαν πρώτοι στο πλιάτσικο.
     Οί άνθρωποι ζούσαν πάνω στην πέτρα.
     Κάθε υλικό αγαθό ήταν γι'αυτούς μέσο επιβίωσης.
     Άλλωστε οι κανόνες του πολέμου εκείνη την εποχή επέβαλαν το πλιάτσικο.
     Είναι τραγωδία να κρίνεις άλλες εποχές με σημερινά κριτήρια.
     Και πειρατές ήσαν.
     Και θηριώδεις και αιμοβόροι.
     Και δε με χαλάει καθόλου.
     Μα... καθόλου!!!

     • ΑΡΚΑΣ avatar
      ΑΡΚΑΣ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/02/2011 15:55:57

      Σωστά! Είχαν όμως κώδικα τιμής και "μπέσα". Μια λέξη που λείπει σήμερα από το λεξιλόγιο μας. Όσαν πλιάτσικα και να έκαναν, τα έπαιρνάν από προύχοντες, αρχοντάδες και κοτζαμπάσηδες.

      Τάισαν και πολύ κόσμο τότε. Και δώκανε και γρόσια - πολλά γρόσια - για όπλα, για πλοία και πεθάνανε και στη ψάθα.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2011 12:09:57

      Οι δικοί μου οι αρβανιτάδες να δεις τί ήτανε! Μισθοφόροι, πειρατές και ενίοτε αγροτοποιμένες αλλά το μεροκάματο έβγαινε με το σπαθί και τ' άλογο. Μέχρι τους έρμους τους Ιρλανδούς πολεμήσανε στο πλευρό του Κρόμγουελ!! Κάπου το διάβασα, επιφυλάσσομαι. Οι estradioti (Στρατιώτες) ήταν αρβανίτες ιππείς, που διέπρεψαν στην Ιταλία και σε άλλα ευρωπαϊκά μέτωπα μετά τον Μεσαίωνα και κυρίως στην Αναγέννηση κι ύστερα.
      Όποτε όμως ερχότανε η ώρα έπαιρναν τ' άρματα για τον καλό σκοπό και το '21 η συμμετοχή τους ήταν καταλυτική. Ρουθούνι δεν αφήνανε! Αν πληγώνονται σήμερα τα συναισθήματα του κάθε Τατσόπουλου και χάνει τον ύπνο του, τί να κάνουμε; Ας ξαναδιαβάσει ένα από τα πονήματα του και θα τον πάρει ο ύπνος στο πιτς φιτίλι. Μιλάμε για ...τέχνη - εργόχειρο.

 9. φωτεινη avatar
  φωτεινη 09/02/2011 09:41:55

  το πανκηδες,αγραμματοι και νταβρατισμενοι ειναι η επικαλυψη, δευτερευοντα, επιμερους χαρακτηριστικα που μπορει να ενδιαφερουν τους politicaly correct,αλλα ουδεμια σχεση εχουν με την κουλτουρα των εξεγερμενων η οποια τους επεβαλε την επανασταση για την απελευθερωση και τη ζωη.η κουλτουρα ειχει ως νορμα την ελευθερια,η ντιντιδοκουλτουρα ισως τους γραμματισμενους και τους μη νταβρατισμενους.τι συμβαινει?ισως λαμβανει χωρα η Εξεγερση Των Ντιντηδων και η προσπαθεια επιβολης τους ως πλειοψηφικο πολιτιστικο ρευμα.δυσκολο, διοτι η επιθετικοτητα-νταβρατιλα ελοχευει παντοτε στο dna ως νομος της Επιβιωσης.

 10. Alkimos avatar
  Alkimos 09/02/2011 09:43:41

  Συμφωνώ σε πολλά με το άρθρο και τη γλαφυρή του παρουσίαση, αλλά επισημαίνω πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα συμπεράσματα μας αναφορικά με τις «επαναστάσεις» σε Τυνησία και Αίγυπτο… Σε μια εποχή όπου όλα σκηνοθετούνται, δεν θα βλάψει το να είμαστε λίγο ποιο καχύποπτοι.

 11. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 09/02/2011 09:45:03

  Αυτό το εμετικό έκτρωμα έχει ξεπεράσει όλα τα όρια, ούτε Τούρκοι δεν θα αφηγούνταν τόσο μονόπλευρα τα πράγματα. Ποτέ οι αγώνες δεν είχαν ένδοξες στιγμές το να μένεις μόνο σε ότι στραβό εντοπίζεις και τόσο μονόπλευρα που ακόμα και Οθωμανοί θα τρίβουν τα μάτια τους.

  Τώρα μέσα από την ζεστή καρέκλα του γραφείου τους και εμπάθεια μέσα από το παραμορφωτικό καθρέπτη του ψευτοπροδευτισμού και της αριστεροθολόκουλτούρας όλων των γνωστών εθνομηδενιστών.

  • Alkimos avatar
   Alkimos @ Σοσιαληστής 09/02/2011 10:14:20

   Αυτό που αποκαλείς –ορθώς- «εμετικό έκτρωμα», έχω την αίσθηση πως δεν είναι, παρά στοιχείο ενός πολύ καλά σχεδίου προπαγανδισμού της επιδιωκόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων, για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο όμως και να φωνάζουν κάποιοι από εμάς, όσο και να προσπαθούμε να επισημάνουμε τα «παράδοξα» και τα «πονηρά», το πόπολο δεν δείχνει να χαμπαριάζει… Αραγμένοι στους αναπαυτικούς καναπέδες, μετά τον εξαντλητικό κάματο, απολαμβάνουν τις ερωτικές περιπέτειες του …Ονούρ και της Σεχραζάτ και όψιμα τα «ασημένια φεγγάρια», χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για καλοστημένη προπαγάνδα του σχεδίου καθιέρωσης του «νεοοθωμανισμού». Όταν οι εκλεγμένοι «φύλακες» έχουν ανοίξει φίλε μου τις κερκόπορτες, ό,τι και να πούμε εμείς είναι «φωνή βοόντως εν τη ερήμω»… Η πόλις εάλω!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Alkimos 10/02/2011 10:01:43

    Ας φορούσε καμμιά μαντήλα η Σεχραζάτ, και θα σούλεγα πόσο θα απολάμβαναν τις όποιες ερωτικές περιπέτειες ... Μη σκας, το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια, μη σου πω κιόλας ότι καλύτερα να βλέπουν τα (εφήμερα) σήριαλ, παρά τα επικίνδυνα ιδεολογήματα του Σκάι ...

 12. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 09/02/2011 10:13:01

  Μετά το διαφημιστικό τρικ, πολύς κόσμος πλέον βλέπει τη σειρά. Χθες, καμία αναφορά στις τρομερές μάχες που προηγήθηκαν της άλωσης της Τριπολιτσάς (Δολιανά κτλ) και το συμπέρασμα ότι από τα λάφυρα δεν πήγε τίποτα στο δημόσιο ταμείο. Δεν υπήρχε καμία συγκροτημένη επαναστατική αρχή τότε (αυτό έγινε λίγους μήνες αργότερα) αλλά έπρεπε να μείνει το επιμύθιο, πλιατσικολόγοι και τότε, πλατσικολόγοι και τώρα.
  Και πάλι καλά που ήρθε η ευγενική χορηγία του ΔΝΤ και μας έσωσε...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Μικρός Οδυσσέας 09/02/2011 12:57:04

   Eχεις και συ βρε Οδυσσέα κάτι απαιτήσεις.
   Είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως.
   Εσυ μορφώθηκες από εθνικιστικά βιβλία.

 13. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 09/02/2011 10:13:43

  Νομίζω ο,τι τα πράγματα είναι πολύ απλά.
  Οι επαναστάτες του 1821 ήταν ένα κίνημα ανυπάκουων τζαμπατζήδων που αντέδρασε στο ....μνημόνιο που επέβαλαν οι Οθωμανοί, λόγω οικονομικής κρίσης.

  Οι περισσότεροι απο του ήρωες, ήταν ...σεκιουριτάδες του Αλή Πασά, που πήραν τα βουνά επειδή τους έκοψε τον 13 και 14 μισθό.

  Οι άλλοι ήταν κοινοί τρομοκράτες, ληστές με φουστανέλες, δραπέτες του νόμου που επιδίδονταν σε κλεψιές και ληστίες για να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα τους κατά της άρχουσαν τάξης.

  Οι απλοί αγωνιστές συμμετείχαν εξ ανάγκης στον αγώνα κατά των τούρκων επειδή δεν είχαν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά για την περαίωση, την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων ούτε άντεχαν τον τριπλασιασμό της τιμής των ...ζωοτροφών.

  Ο ΣΚΑΙ και αυτοί που χρηματοδοτούν τη σειρά, ξαναγράφει την ιστορία.
  Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.
  Στην αρχή να στρογγυλέψουμε την ιστορία για να μην ενοχλούνται οι γείτονες.
  Μετά να την αναθεωρήσουμε γιατί τα παιδιά μας γίνονταν ..εθνικιστές.
  Τώρα να την ξαναγράψουμε για να ταιριάζει στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης.

  • Γιαννης 3 avatar
   Γιαννης 3 @ Κώστας Ροδινός 09/02/2011 10:26:13

   και στο τελος κ.Ροδινε θα μας γ@@@@@@@@ κιολας.......

  • co avatar
   co @ Κώστας Ροδινός 09/02/2011 10:29:26

   και του μνημονιου ακομα στενοτερα. ειναι καταπληκτικο το ποσο παρουσιαζει τα γεγονοτα με τα μετρα της εποχης, αρκει να παρακολ,ουθησει κανεις στην σειρα ενα δελτιο ειδησεων του σκαι και μετα την σειρα.
   ιδια φρασεολογια, ιδια λογικη.

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Κώστας Ροδινός 09/02/2011 10:42:27

   Θα ήταν από το κίνημα δεν πληρώνω δεν πληρώνω.

 14. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 09/02/2011 10:22:16

  Ωραίες και γλαφυρές αλήθειες. Τίποτα περισότερο τίποτα λιγότερο.

 15. Έρεβος avatar
  Έρεβος 09/02/2011 10:43:08

  Αφού δεν υπάρχει η άλλη πλευρά, η υγιής, της ιστορικής επιστήμης βγαίνει λοιπόν ο Αλαφούζος με 3-4 καθηγητάδες και λέει ότι σφάξαμε τους καλούς Τούρκους στην Τριπολιτσά. Και καλά κάνει δηλαδή, ποιος ξέρει τι μπίζνες έχει κανονισμένες με τους από κει Τούρκους κοτζαμπάσηδες.

  Λες και άμα έβλεπε ο Βερέμης επί 400 χρόνια να του ανασκολοπίζουν το παιδί ή να κόβουν τα βυζιά της γυναίκας του με το μπαούλο οι τουρκαλάδες δεν θα τους πετσόκοβε αν έμπαινε κι αυτός στην Τρίπολη. Αλλά οι ίδιες πηγές ξαναδιαβάστηκαν και οι καθηγητάρες αποφάνθηκαν ότι όλα αυτά είναι μύθοι. Όλως τυχαίως μόνον η σφαγή των τούρκων στην Τριπολιτσάς δεν είναι μύθος...

  Ποιος υγιής πνευματικός κόσμος της χώρας και κουραφέξαλα. Τι να χάσουμε το μεροκάματο μας για τον Κολοκοτρώνη; Άσ'τον να τον λένε gay. Απέμειναν ένα-δυο άτομα της Εκκλησίας, ένας ομότιμος της Θεολογικής, ένας δάσκαλος και δυο-τρεις εκδότες να υπερασπίζονται την λογική της ιστορίας μας. Ηταν και ο Γιανναράς αλλά δυστυχώς γράφει στο συγκρότημα και το έχει κάνει γαργάρα το θέμα. Ε μη χαθεί η επιφυλλίδα του και χαθεί το έθνος.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Έρεβος 09/02/2011 11:04:21

   Οι αγριότητες ήταν καθιερωμένες προ πολλού ήδη από τους Τούρκους. Διάβασε στα "Απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη" του Κωστή Παπαγιώργη για το πώς καθάρισαν τον πατέρα τού Κανέλλου, πρόκριτο της Πελοποννήσου, οι Τούρκοι στην Τριπολιτσά χωρίς δίκη, χωρίς τίποτα. Τον κάλεσε ο πασάς για ακρόαση και εκεί που ανέβαινε ο Δεληγιάννης τις σκάλες του σεραγιού του έπεσε το κεφάλι! Αφήνω τα παλουκώματα, που ήταν συνήθης δημόσια ποινή στο οθωμανικό κράτος. Και αφήνω τα απωθημένα από τις σφαγές και λεηλασίες των Τουρκαλβανών στα Ορλωφικά, το 1770. Πενήντα χρόνια πίσω δεν είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, αφήνει ισχυρά κατάλοιπα στη συλλογική μνήμη. Ειναι σαν να μιλάμε για γενονότα της δεκαετίας του '60, που οι πατεράδες μας τα έζησαν καλά.
   Από άτακτο στρατό, όπως ήταν οι Έλληνες το '21, και με τόσα απωθημένα και σε τέτοιο πλαίσιο, περιμένει κανείς τήρηση συνθήκης Γενεύης;
   Στη Γαλλική Επανάσταση, που είχε προηγηθεί, υπήρξε κανονική γενοκτονία διατεταγμένη από επάνω, από τους ηγέτες, Ροβιεσπέρρο και λοιπούς, που υποτίθεται ότι είχαν ανατραφεί με τα διδάγματα του Διαφωτισμού και δεν ήταν αγράμματοι κατσαπλιάδες. Και μιλάμε για γενοκτονία, στη Βανδέα, που όμοιά της δεν έγινε στην Ελληνική Επανάσταση και ήταν προσχεδιασμένη εξόντωση ομοεθνών!

  • popolaros avatar
   popolaros @ Έρεβος 09/02/2011 11:57:13

   Τι μου θύμισες έρεβε με τις πρακτικές με τα μπαούλα.
   Την αείμνηστη κρητικιά γιαγιά μου.
   Μου τα εξιστορούσε πριν πολλές δεκαετίες και νόμιζα ότι μου τα έλεγε τότε για να με τρομάξει.
   Αυτές οι πηγές όμως δεν μετράνε για τους τατσοπουλεοβερέμηδες, διότι είναι 'εθνικιστικές'.

   • Έρεβος avatar
    Έρεβος @ popolaros 09/02/2011 12:25:29

    Με αυτό που είπες απόδειξες γιατί ο κάθε Βερέμης δεν είναι καλός ιστορικός. Γιατί ένας καλός ιστορικός όφείλει να γνωρίζει ότι η εθνική συλλογική μνήμη ενός έθνους με ιστοριά κάμποσων χιλιετιών δεν διαγράφεται με μερικά βιβλιαράκια και εκπομπούλες.

    Θα έπρεπε επίσης να ξέρει το παράδειγμα της πρώην ΕΣΣΔ και των άλλων κομμουνιστικών κρατών όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα κανονικής πλύσεως εγκεφάλου για δεκαετίες ολόκληρες των οποίων την αποτυχία τη βλέπουμε σήμερα όπου οι παραδόσεις, οι μνήμες, οι θρησκείες αυτών των κρατών αναδύονται αλώβητες μετά από τα τόσα χρόνια κατατρεγμού.

 16. Κάποιος avatar
  Κάποιος 09/02/2011 10:47:30

  Την απόφαση για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, την οργάνωση και την προετοιμασία της, δεν την πήραν ούτε πάνκηδες Αρβανίτες,ούτε αγράμματοι γύφτοι,ούτε νταβραντισμένοι τσομπάνηδες,ούτ εγενικά διάφοροι πειραγμένοι, που το μάτι τους γυάλιζε.
  Αυτοί δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά το 1821 για να ελευθερώσουν την Ελλάδα.
  Υπήρχαν και τους προηγούμενους αιώνες ως κλέφτες και αρματωλοί, μεταπηδώντας συχνά από τον έναν ρόλο στον άλλο.Επίσης τις ελάχιστες φορές που προσπάθησαν να επαναστατήσουν, οι προσπάθειες τους καταπνίγηκαν στο αίμα.

  Αν δεν υπήρχε η προεπαναστατική δράση του Ρήγα, η ιδεολογική αφύπνιση των Ελλήνων Διαφωτιστών μέσα από τα διδάγματα της Γαλλικής Επανάστασης και κυρίως η συντονισμένη και οργανωμένη δράση των μελών της Φιλικής Εταιρείας, ο πόθος για λευτεριά μπορεί να μην έπαιρνε ποτέ την μορφή ενός αγώνα παλιγεννεσίας.

  Η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και αξιωματικό του ρωσικού στρατού (με συμμετοχή στους Ναπολεόντιους πολέμους) με δύναμη κρούσης τον Ιερό λόχο, συγκροτημένο από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού.

  Η επαναστατική του δράση στην Μολδοβλαχία που απασχόλησε τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έδωσε την δυνατότητα στους επίσης Φιλικούς, Παπαφλέσσα και Κολοκοτρώνη να προετοιμάσουν και να οργανώσουν την επανάσταση στον Μοριά.
  Επίσης έστρεψε το ενδιαφέρον της όλης της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Κάποιος 01/03/2011 16:06:28

   Έτσι!
   Απολύτως σωστά!

  • athorivos avatar
   athorivos @ Κάποιος 07/03/2011 18:28:00

   θυμάστε το ντοκιμαντερ του ΣΚΑΙ για τον μεγαλυτερο ΕΛΛΗΝΑ?? μεσα στους εκατο δεν βγηκε κανεις της Φιλικης Εταιρειας!!! Τυχαίο?? δ νομιζω!!!

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ athorivos 07/03/2011 19:18:42

    Δέν εἶμαι σίγουρος, νομίζω ἦταν ὁ Ρήγας Φερραῖος...

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Κάποιος 07/03/2011 19:16:19

   Διορθώνω δέ, ὃτι ἦταν τοὐλάχιστον 11 -καί ὃχι ἁπλῶς ἐλάχιστες- οἱ φορές πού οἱ Ἓλληνες προσπάθησαν νά επαναστατήσουν πρίν τό 1821...!

 17. Misha avatar
  Misha 09/02/2011 10:56:26

  Xρηματοδοτες ΕΛΙΑΜΕΠ , το οποίο ιδρυθηκε από τον Βερέμη και στο ΔΣ του μετέχει ο Παπαχελάς:

  * Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., Αθήνα
  * INTRACOM Α.Ε, Αθήνα
  * INTRALOT Α.Ε., Αθήνα
  * PriceWaterhouseCoopers A.E., Αθήνα
  * Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αθήνα
  Ξένοι χορηγοί

  * Bertelsmann Foundation, Gütersloh
  * Carnegie Endowment for International Peace, Washington DC
  * Council of Europe, Strasbourg
  * Embassy of the United States, Athens
  * EU Institute for Security Studies, Paris
  * European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), London
  * European Commission, Brussels
  * European Human Rights Foundation, Brussels
  * European Parliament, Brussels
  * Ford Foundation, New York
  * Fund for an Open Society- Serbia, Belgrade
  * German Marshall Fund of the United States, Washington DC
  * Japan External Trade Organisation (JETRO), Tokyo
  * Kosovo Foundation for Open Society - Prishtina
  * Michael Marks Charitable Trust, London
  * NATO Public Diplomacy Division, Brussels
  * Open Society Foundation - Sofia
  * Open Society Foundation for Albania, Tirana
  * Open Society Fund - Bosnia and Herzegovina, Sarajevo
  * Open Society Fund - Lithuania, Vilnius
  * Open Society Georgia Foundation, Tbilisi
  * Open Society Institute - FYROM, Skopje
  * Open Society Institute - Russia, Moscow
  * Philip Morris Institute for Public Policy Research, Brussels
  * Rockefeller Foundation, New York
  * Royal Ministry of Foreign Affairs, Oslo
  * Soros Foundation - Hungary, Budapest
  * Soros Foundation - Latvia, Riga
  * Stability Pact for Southeastern Europe, Working Table I on Democratisation and Human Rights, Brussels
  * United States Institute of Peace, Washington DC
  * Volkswagen Stiftung, Hannover
  * World Bank, Washington DC

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Misha 09/02/2011 11:06:59

   Ο Βερέμης είναι σε εκατό επιτροπές, Παιδαγωγικά Ινστιτούτα, συμμετέχει στους κύκλους συζήτησης που οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έχει γίνει ο δερβέναγας της πολιτικής ορθότητας στην ιστορία. Προφανώς, δεν γίνονται όλα αμισθί, θα υπάρχει και ο παράγων "βιοπορισμός"...

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΒΙΣ 09/02/2011 11:55:00

    Κορυφαία στελέχη του είχαν σημαντική παρουσία στα δημόσια πράγματα, όπως ο Ροζάκης και ο Βαλληνάκης. Το ότι εμφανίζονται και πολλά ερευνητικά ιδρύματα δεν πρέπει να ξενίζει τόσο, συνεργασίες επιβάλλονται στον επιστημονικό χώρο π.χ. για την αμοιβαία ανταλλαγή υποτρόφων και την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες στο εξωτερικό. Αυτά όταν είναι αθώα τα πράγματα. Γιατί όταν δεν είναι αθώα.... π.χ. ο Μιλοσόσκι, ο προκλητικός ΥΠΕΞ των Σκοπίων με υποτροφία γνωστού Έλληνα επιχειρηματία σπούδασε εκτός της χώρας του, με ενδιάμεσο ένα ελληνικό ίδρυμα. Συμπεριλαμβάνεται ο ευεργέτης στη ως άνω λίστα του Misha!

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Misha 09/02/2011 11:26:45

   Έχεις έμπιστο λίνκ για αυτά; Αν ναι καλό θα ήταν γιατί είναι συγκλονιστικά όλα αυτά.

   • Misha avatar
    Misha @ Σοσιαληστής 09/02/2011 11:47:50

    το ίδιο το ΕΛΙΑΜΕΠ τα παραθέτει χωρίς τσίπα ή ενοχές.
    Τα Οpen Society είναι όλα μαγαζάκια του Σόρος.
    Το λινκ που ζήτησες
    h--p://www.eliamep.gr/old-site/eliame-old/eliamep/www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/index.html

    • Σοσιαληστής avatar
     Σοσιαληστής @ Misha 09/02/2011 12:43:06

     Αν και διαφωνούμε σε πολλά, καλή δουλειά.

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ Σοσιαληστής 09/02/2011 15:59:51

    Καλά τώρα το πήρες χαμάρι; Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. 500 δις δραχμές = 1.35 δις ευρώ φάγανε ο Γιωργάκης και η μεγαλοκοπέλα από τα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και τα δώσανε σε τέτοιου είδους ΜΚΟ......

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Misha 09/02/2011 14:37:28

   Ο Περσικός χρυσός.

 18. Χρηστος avatar
  Χρηστος 09/02/2011 10:58:01

  ριξτε μια ματια και σε αυτό http://greekmindgarage.blogspot.com/2011/02/1821.html
  Υπάρχουν επιστημονικη τοποθέτηση στο ζητημα .Το γνωριζω λογο ειδικότητας

 19. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 09/02/2011 10:59:57

  αυτο που δεν θελουν να μας πουν ειναι οτι ο ελληνισμος 400 χρονια εξεγειρόταν: μια με τους ενετους, μια με τους βενετους, μια με τους ρωσους απλα τοτε βοηθησε η γεωπολιτικη κατασταση της εποχης. δεν μας πουλησαν οπως συνηθως και η οθωμανικη αυτοκρατορια ειχε αποφασιστει οτι επρεπε να τελειωνει.

  εχεις απολυτο δικιο λιγες μορφες της επαναστασης ηταν αγνοι και ηρωες: οι υψηλαντηδες θα μπορουσαν να χαρακτηριστουν τετοιοι κανα 2 απο το παπαριο. οι μανιατες ηταν πειρατες και δολοφονοι (και οι τελευταιοι ελληνες που εκχρηστιανηστηκαν με τις γνωστες μεθοδους του χριστιανισμου),οι κλεφτες και οι αμαρτωλοι πληρωμενα οπλα που αλλαζαν αφεντη και η μαζα του στρατευματος φτωχοι που βρηκαν ευκαιρια για πλιατσικο. αλλα η ιστορια δεν γραφετε με αγιους.

  υ.γ. δεν δουλευω στου λυμπερη αλλα τα επικαιρα εχουν μαζι ενα πολυ ωραιο ιστορικο βιβλιο που διαπραγματευετε του αγωνες του ελληνισμου απο την αλωση μεχρι την απελευθερωση.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ LEWNIDAS 09/02/2011 11:08:32

   Στη Μάνη υπάρχουν παλαιοχριστιανικές εκκλησίες (ερείπία) από τον 5ο και 6ο αιώνα, στο Τηγάνι και αλλού. Προφανώς και ο ύστερος εκχριστιανισμός των Μανιατών δεν είναι κάτι που πρέπει να το παίρνουμε πολύ κατά γράμμα.

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ ΒΙΣ 09/02/2011 16:01:13

    Φυσικά, βλέπε Μυστράς. Βυζαντινή πολιτεία που εξελίχθηκε στο Δεσποτάτο του Μοριά.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΒΙΣ 09/02/2011 20:31:55

    Ο καθυστερημένος εκχριστιανισμός των Μανιατών είναι μύθος.
    Υπάρχουν εκκλησίες του 20υ και 3ου αιώνα.

  • ελλην της εσπεριας avatar
   ελλην της εσπεριας @ LEWNIDAS 10/02/2011 00:44:06

   Στο Δωδεκαθεο πιστευαν μεχρι τοτε;;;;;;;;!!!!!!!!!!βρισκουνε και κανουνε τα Σκαι αυτου του κοσμου!

 20. dimitris hamenos avatar
  dimitris hamenos 09/02/2011 11:09:56

  Κι ομως, σε ενα μικρο χωριο των Μεσογειων καποιοι τρελοι αρβανιτες αντιστεκονται καθολικα στις εντολες της Πυλης και των κοτσαμπασιδων εναντια σε πανοπλους γενιτσαρους. Μονοι τους, ανδρες γυναικες, νεοι κ γεροι για τα δικαια του τοπου τους. Το Αντι κατι γραφει την ωρα που οι νυκοκυραιοι γνωστες της ιστοριας τρεμουν στον καναπε τους μην γκρατζουνισουν οι "αναρχικοι" κανα γενιτσαρο... Ασε που αν δεν σουταρουν τα υπεροχα σκουπιδια τους στην αυλη του γειτονα θα παθουν κριση. Αρχαιε, Φαηλο πεστε κατι ρε παιδια!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ dimitris hamenos 10/02/2011 12:13:41

   Τα 'πες όλα!

 21. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/02/2011 11:12:11

  Πλάκα-πλάκα, αν ήμασταν λίγο πιο κατσαπλιάδες όπως εκείνοι οι αγροίκοι που "έκοψαν" τους Τούρκους στην Τριπολιτσά, δεν θα τολμούσαν να πουλάνε μούρη εδώ Μαροκινοί και Αλγερινοί και Πακιστανοί και ό,τι άλλο σκουπίδι μας κουβαλιέται και πίνει και τρώει στην υγεία των κορόιδων (α, ξέχασα, μερικοί κάνουν και μαϊμούδες "απεργίες πείνας" αλά Ραμαζάν).
  Θα τους είχε πάρει και θα τους είχε σηκώσει. Μαζί και τους ελληνόφωνους νενέκους που τους ξεσηκώνουν.

  • Misha avatar
   Misha @ ΒΙΣ 09/02/2011 12:16:03

   Δεν παίζει έτσι το έργο ΒΙΣ.
   Οι Σερβοι είχαν Αρκάν και Τιγρεις και καλό εξοπλισμό.
   Κι όμως οι Αμερικανοί, με το Ράιχ και το Βατικανό τους έκαναν ίσιωμα και τους πετσοκοψαν σε δέκα προτεκτοράτα. Ο έμπορος οργάνων και ντρόγκας Θάτσι έγινε πρωθυπουργός στο Κόσοβο. Ξέρεις καλύτερα από μένα τι σημαίνει Κοσσυφοπεδιο για τους Σερβους.
   Παράλληλα με τους κατσαπλιάδες χρειάζονται καλοί πολιτικοί και διπλωμάτες, και ευνοϊκές συγκυριες.
   Ποιος θα τολμουσε να κάνει τις μαγκιές του Κλίντον στη Γιουγκοσλαβία αν στη Ρωσία ήταν επικεφαλής ο Πουτιν;

 22. ΚΑΤΕΡΙΝΑ avatar
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ 09/02/2011 11:31:59

  Ναι, είναι αλήθεια ότι για να κάνεις κάτι τέτοιο, όπως οι ήρωες της ελληνικής έπανάστασης, πρέπει να κουβαλάς κάποιο είδος "τρέλλας". Τρέλλας που σε οδηγεί σε πράξεις, που ο κοινός νους δεν μπορεί να συλλάβει, και τα ερμηνεύει ποικιλοτρόπως μέχρι εκεί που φτάνει το φτωχό μυαλό του.
  Το να τσουβαλιάζουμε όμως ανθρώπους και καταστάσεις σε ένα τσουβάλι που φτιάξαμε και στη συνέχεια να θέλουμε να πείσουμε και τους άλλους ότι αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, η δική μας, είναι εγωϊστικό και ανελεύθερο.
  Δηλαδή, ο Αθανάσιος Διάκος π.χ. ήταν τόσο βαρεμένος, τόσο γύφτος αγράμματος, αλλά και τόσο νταβραντισμένος !!!! που .....ηδονιζόνταν !!!! όταν τον σούβλιζαν !!!!!
  Απόκληροι, περιθωριακοί, πάνκηδες Αρβανίτες ήταν και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι κληρικοί και λαϊκοί αγωνιστές!!!!
  Ευτυχώς υπήρχε, γιατί δεν ξέρω άν υπάρχει σήμερα, η λαϊκή μούσα, ο λαός που τους ύμνησε, τους μυθοποίησε, τους τραγούδησε και τους απαθανάτισε.
  Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω πόσοι απ' αυτούς που κρίνουν κατακρίνουν αξιώνουν ή απαξιώνουν (κυρίως αυτοί) ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα έχουν διαβάσει την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα από διάφορους ιστορικούς ή και απομνημονεύματα αγωνιστών, ώστε να έχουν άποψη.
  Αλλά όλα αυτά με κάνουν πολύ καχύποπτη για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτές τις αμφισβητήσεις, τις διαστρεβλώσεις και τις ανατροπές........

 23. anna avatar
  anna 09/02/2011 11:50:23

  Ο Βερέμης κι η παρέα του, αν και κουνάνε στου ιθαγενείς τις πτυχιάρες του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, υποπίπτουν -διαρκώς- στο στοιχειώδες λάθος που ακόμα και η γάτα μου (καθώς και ο πάσα ένας πρωτοετής φοιτητής ιστορίας ) το ξέρει: είναι αντι-επιστημονικό να κρίνεις ΑΝΙΣΟΒΑΡΗ ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορείς δηλ. να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι 400 χρόνια σκλαβιά με την Τριπολιτσά.
  Αμ το άλλο! Πώς να ξεχάσουμε και τον άλλο καϋμό της ομάδας Λιάκου-Βερέμη- Κουλούρη-Ρεπούση: η 25η Μαρτίου ήταν μύθος! Δεν έγινε! Σας κορόϊδεψαν! Ενας Γάλλος αλαφροίσκιωτος περιηγητής την κατασκεύασε.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ anna 09/02/2011 12:11:09

   "είναι αντι-επιστημονικό να κρίνεις ΑΝΙΣΟΒΑΡΗ ιστορικά γεγονότα...."

   Εύγε Άννα, μου το πήρες απο το στόμα. Και θα πρόσθετα, να κρίνουν περασμένα γεγονότα με σημερινά -νεοταξικα- κριτήρια.
   Αυτή ακριβώς είναι η ΟΛΗ μέθοδος των νεοταξιτών πνευματικών απογόνων των Ντερριντά και λοιπών μηδενιστών μπουρδολόγων.

 24. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 09/02/2011 11:52:16

  γενιτσάρους ἤθελαν… Ἀφοῦ πρῶτα βίαζαν τὸ στεατοπυγικὸ ὑποσύστημα τῶν ἑλλήνων «καλλιμόρφων», τῶν δεκαπέντε ἐτῶν. Κράτος ἦταν, «ὅλα τὰ Κράτη, πάνω-κάτω,
  τὰ ἴδια κάνουν»… Ἂς δεχθούμε τὴν ἀγχόνη «εὐθὺς εἰς τὸ κατώφλιον τῆς θύρας» του, γιὰ τὸν τραγικὸ πατέρα, ποὺ ζῆ, ἀνήμπορος καὶ οὐρλιάζοντας ἀπὸ πόνο, τὸν βιασμὸ τοῦ τρυφεροῦ γυιοῦ του, ἀπὸ τὸ «ἀνεκτικὸ» ὀθωμανικὸ καθεστώς…
  Τόσο καλά περνούσαν οι Έλληνες, αυτό γινόταν καθημερινά και σ'όλη την επικράτεια.50 χρόνια τώρα αφήσαμε να σπέρνουν οι προδότες, και ήρθε η ώρα να θερίσουν.Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να θερίσουν, ό,τι κι άν μας κοστίσει.

  • neotera avatar
   neotera @ Λιζα Αλεξίου 09/02/2011 12:46:46

   Ακριβώς εκεί βασίζεται η υπεροχή τους. Εχουν προετοιμάσει από πολύ παλιά πολύ καλά το έδαφος με γενικευμένη ατιμωρησία και παντελή έλλειψη διοίκησης. Τωρα πιά χρειάζεται επανάσταση δεν γίνεται να μεταρρυθμιστεί το νεκρωμένο μπάχαλο. Και τώρα που ήρθαν με το καθεστώς ΔΝΤ για να θερίσουν είναι μοναδική ευκαιρία να ανατραπούν...

   • Λιζα Αλεξίου avatar
    Λιζα Αλεξίου @ neotera 09/02/2011 12:57:48

    Η ανατροπή και η εξαφάνιση τους είναι η μόνη ελπίδα μας, κανένας δεν πρόκειται να μας σώσει,γιατί κανένας δεν θέλει, εμείς να δράσσουμε, αυτό που λέει ο ΒΙΣ παρακάτω μου αρέσει Πού ξέρετε; Μπορεί η εξιστόρηση των σφαγών στην Τριπολιτσά να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκά ο κ. Βερέμης και το ΕΛΙΑΜΕΠ.

 25. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 09/02/2011 11:56:41

  Διαβάστε το ποίημα του Φιλλέληνα Β Ουγκώ
  Το Ελληνόπουλο
  Απόδοση στα ελληνικά: Κωστής Παλαμάς

  Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
  Η Χίο, τ'όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
  με τα κρασιά, με τα δεντρά
  τ'αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
  και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
  καθρέφτιζε μεσ' τα νερά.

  Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνου εκεί στο βράχο,
  στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί μονάχο
  κάθεται, σκύβει θλιβερά
  το κεφαλάκι, στήριγμα και σκέπη του απομένει
  μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν αυτό ξεχασμένη
  μεσ'την αφάνταστη φθορά.

  Φτωχό παιδί, που κάθεσαι ξυπόλυτο στις ράχες
  για να μην κλαις λυπητερά, τι ΄θελες τάχα να 'χες
  για να τα ιδώ τα θαλασσά
  ματάκια σου ν'αστράψουνε, να ξαστερώσουν πάλι
  και να σηκώσεις χαρωπά σαν πρώτα το κεφάλι
  με τα μαλλάκια τα χρυσά;

  Τι θέλεις άτυχο παιδί, τι θέλεις να σου δώσω
  για να τα πλέξεις ξέγνοιαστα, για να τα καμαρώσω
  ριχτά στους ώμους σου πλατιά
  μαλλάκια που του ψαλιδιού δεν τάχει αγγίξει η κόψη
  και σκόρπια στη δροσάτη σου τριγύρω γέρνουν όψη
  και σαν την κλαίουσα την ιτιά;

  Σαν τι μπορούσε να σου διώξει τάχα το μαράζι;
  Μήπως το κρίνο απ' το Ιράν που του ματιού σου μοιάζει;
  Μην ο καρπός απ'το δεντρί
  που μεσ' στη μουσουλμανική παράδεισο φυτρώνει,
  κι έν' άλογο χρόνια εκατό κι αν πιλαλάει, δε σώνει
  μεσ'απ' τον ίσκιο του να βγει;

  Μην το πουλί που κελαηδάει στο δάσος νύχτα μέρα
  και με τη γλύκα του περνάει και ντέφι και φλογέρα;
  Τι θες κι απ΄όλα τούτα τ' αγαθά;
  Πες. Τ' άνθος, τον καρπό; Θες το πουλί;
  Διαβάτη,
  μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:
  Βόλια, μπαρούτι θέλω. Να.

 26. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 11:58:33

  Όποια πέτρα και να σηκώσεις...τα παιδιά του soros από κάτω.

 27. Θεσσαλονικιός avatar
  Θεσσαλονικιός 09/02/2011 12:00:12

  Όχι φίλε, Βερέμης και ξερό ψωμί!

 28. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 12:03:07

  Ενδιαφέρων άρθρο με τίτλο.
  ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ:ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ Ή ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ!!!!!!

  http://toaftonoito.blogspot.com/2011/01/blog-post_3650.html

  • STATHIS avatar
   STATHIS @ popolaros 09/02/2011 12:54:06

   Συγνώμη για την άγνοια , αλλά ......... αυτό (ο τίτλος του εν λόγω blog) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕ" προσφάτως (δια δηλώσεων του one fits all "ΗΓΕΤΗ") ??????   *Μιά άποψη .- (απλοϊκή )

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ popolaros 09/02/2011 12:54:32

   Ληγμένα παίρνει;

 29. filosofos avatar
  filosofos 09/02/2011 12:05:21

  Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τα αγαπημένα παιδιά της δεξιάς Αλαφούζο και Βερέμη και τον δεξιοκρατούμενο ΣΚΑΙ;;;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ filosofos 09/02/2011 12:52:38

   Δεν είναι δεξιοί, είναι νεοφιλελεύθεροι και οι περισσότεροι έχουν κομμουνιστικό παρελθόν. Η δεξιά με τον νεοφιλελευθερισμό έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους, πρώτα στην Ευρώπη (βλ. Βεστερβέλλε, που σε θέματα κοινωνικά οι απόψεις του από τους Χριστιανοδημοκράτες απέχουν παρασάγγας) και τώρα και εδώ. Η Ντόρα, για παράδειγμα, επιτέθηκε και αυτή στο ΣτΕ για την απόφασή του σχετικά με τον λαθρονόμου Αλιβιζάτου-Ραγκούση. Η Ντόρα δεν είναι δεξιά, ούτε ποτέ της ισχυρίσθηκε ότι είναι δεξιά. Απλά, έκανε καριέρα στην ηλίθια και κομπλεξική ελληνική δεξιά, την πιο ηλίθια και κομπλεξική δεξιά της Ευρώπης.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ filosofos 09/02/2011 12:56:47

   Καθότι ως γνωστόν η δεξιά αντίκειται στο ότι εθνικό...σμπόιοιοιοιοιοιον....

 30. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/02/2011 12:29:49

  Οι σφαγές που διέπραξαν οι επαναστατημενοι Έλληνες δεν είναι κάτι κρυφό. Τις αναφέρει ήδη ο Φίνλεϋ, αλλά και δικοί μας ιστορικοί της Επανάστασης, τα λέει και ο επίσκοπος Αμβρόσιος Φραντζής στα Απομνημονεύματά του. Η ιστορία του Φίνλεϋ μεταφράστηκε από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και εκδόθηκε κανονικότατα στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αθήνα. Η επανέκδοσή της έγινε πριν λίγα χρόνια, επί ΝΔ, από τη Βουλή, επί προεδρίας Σιούφα. Το γράφω εδώ για να δείξω ότι δεν πρόκειται για τον "πύργο του Κυανοπώγωνα" του ελληνικού κράτους, δεν τα κρατούσαμε κρυφά.
  Ο Φίνλεϋ, ως Αγγλος (ή μάλλον Σκωτσέζος), που μάλλον δεν καλόβλεπε τη Γαλλική Επανάσταση, ρίχνει τις ευθύνες και στους Έλληνες "διαφωτισμένους", στη Φιλική Εταιρεία συγκεκριμένα, ότι αυτοί έριξαν το σύνθημα "να μη μείνει Τούρκος στο Μοριά" και παρακίνησαν στις σφαγές. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα: Ενας άτακτος στρατός, που με το ζόρι συντηρείτο, πώς θα συντηρούσε αιχμαλώτους; Ποιος θα είχε την ευθύνη για τα στρατόπεδά τους, τη διατροφή τους κλπ. Χώρια από το γεγονός ότι το πλιάτσικο ήταν επιθυμία των συμμετεχόντων, αυτό είναι αυτονόητο: Ενας χωρικός που παρατάει το χωράφι του άσπαρτο, δεν θα πλιατσικολογήσει; Και αν δεν τον αφήσεις, αυτός θα γυρίσει πίσω στο σπίτι του! Επιπλέον, οι σφαγές λειτουργούσαν ως πράξεις τρομοκροτίας κατά των εναπομεινάντων Τούρκων, που παρέδιδαν έτσι τα κάστρα ή αποχωρούσαν ομαδικά. Αυτά πέρα από το ζήτημα του συσσωρευμένου μίσους. Αυτές οι παράμετροι δεν είναι δυνατό να λείπουν από μία ιστορική παρουσίαση.

  Αλλά, αν το δούμε το ζήτημα από άλλη σκοπιά, αν θέλουμε να πάμε κόντρα στους διάφορους αναθεωρητιστές, μπορούμε να πουλήσουμε τρέλλα και τσαμπουκά: Ναι, το ξέρουμε ότι τους σφάξαμε τους Τούρκους, καλά κάναμε και τους αναγκάσαμε να φύγουν και όσοι γλίτωσαν. Δεν τους είπαμε να έρθουν εδώ, με τα όπλα ήρθαν σαν κατακτητές, με τα όπλά έφυγαν.
  Εχει κανείς εντύπωση ότι αν πουλούσαμε λίγη τρέλα σήμερα, θα καθόμασταν να ασχολούμαστε με κάτι χαμένους τυχοδιώκτες μουσουλμάνους που μας κουβαλήθηκαν εδώ από τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής και θέλουν να καθήσουμε να μας γ...; Λίγο "ζόρι" να τραβούσαν μερικοί από δαύτους, όχι πολλοί, λίγοι, οι υπόλοιποι θα καταλάβαιναν ότι βρωμάει μπαρούτι και θα την κοπανούσαν διά του "εθελουσίου επαναπατρισμού". Και ας πάει και η ΕΕ και οι επιλεκτικές ευαισθησίες της στα τσακίδια. Μπροστά τους τώρα τη βρίσκουνε την ανοχή που επέδειξαν στο Ισλάμ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 09/02/2011 12:31:16

   Πού ξέρετε; Μπορεί η εξιστόρηση των σφαγών στην Τριπολιτσά να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκά ο κ. Βερέμης και το ΕΛΙΑΜΕΠ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 09/02/2011 12:33:24

   Για τη σφαγή των φυλακισμένων ελλήνων προκρίτων στην Τριπολιτσά από τους Τούρκους είπε τίποτα το ΣΚΑΙ; Διότι αυτή προηγήθηκε της σφαγής των Τούρκων.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΒΙΣ 09/02/2011 13:11:33

   Τον Ιούλιο του 1821 , σύμφωνα με τον Φωτάκο (υπασπιστή του Θ.Κολοκοτρώνη)μέσα στη Τριπολιτσά υπήρχαν 35.000 κάτοικοι Μωαμεθανοί,Χριστιανοί και Εβραίοι και 8.000 πρόσφυγες Τούρκοι από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

   Για τα γεγονότα της άλωσης ο ίδιος ο Θ.Κολοκοτρώνης γράφει :"Το ασκέρι όπου ήτον μέσα, το ελληνικό, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άντρες, τριάνταδύο χιλιάδες. Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη. Ελληνες εσκοτώθηκαν εκατό".

   Ο Τρικούπης γράφει:" Διά ταύτα η ημέρα της αλώσεως της πρωτευούσης της Πελοποννήσου ήτον ημέρα καταστροφής, πυρκαϊάς, λεηλασίας καί αίματος. Άνδρες, γυναίκες, παιδία, όλοι απέθνησκαν, άλλοι φονευόμενοι,
   άλλοι εις τας αναφανείσας εν τη πόλει φλόγας ριπτόμενοι,
   καί άλλοι υπό τα στεγάσματα καί τα πατώματα των καιομένων οικιών
   καταθλιβόμενοι. Η δίψα δε της εκδικήσεως έσβυε την φωνήν της φύσεως.
   Εν ταίς οδοίς, εν ταίς πλατείαις, παντού δεν ηκούοντο ειμή μαχαιροκτυπήματα, πυροβολισμοί, πάταγοι πιπτουσών οικιών εν μέσω των φλογών, φρυάγματα οργής, καί γόοι θανάτου. Eν ενί λόγω εστρώθη πτωμάτων η γη της πόλεως εκείνης, καί οι περιφερόμενοι πεζοί καί ιππείς δεν επάτουν ειμή αποθνήσκοντας ή αποθανόντας. Εφαίνοντο δε οι Έλληνες ως θέλοντες να εκδικηθώσιν εν μια ημέρα αδικήματα τεσσάρων αιώνων.
   Εντός της Τριπολιτσάς ήσαν καί Εβραίοι, οι οποίοι επί λόγω της εν
   Κωνσταντινουπόλει καί αλλού κακής προς τους Χριστιανούς διαγωγής των ομοθρήσκων των όλοι κατεστράφησαν, οι μέν διά του σιδήρου, οι δε διά του πυρός, εκτός του καλουμένου Χανέν γνωστού διά την αγαθότητά του καί των περί
   αυτόν…".

   Αυτές είναι οι ιστορικές μαρτυρίες για την άλωση της Τριπολιτσάς.
   Πάνω σε αυτές μπορούν να δοθούν εκ των υστέρων πολλές ερμηνείες.
   Αλλοι μπορούν να πουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, άλλοι ότι τα ίδια τα μέσα είναι ο σκοπός, άλλοι ότι τα γεγονότα αυτά ήταν ηθικά δικαιολογημένα, ενώ άλλοι ότι ήταν αδικαιολόγητα.

   Τα γεγονότα όμως παραμένουν αυτά και κάθε ιστορικός είναι υποχρεωμένος να τα αναφέρει και να μην τα αποκρύπτει.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Κάποιος 09/02/2011 13:27:08

    Ναι αλλά να λέμε και για τη μάχη της Γράνας, που ήταν ένα πολύ έξυπνο στρατηγικό τέχνασμα του Κολοκοτρώνη και να μην αναφέρουμε τον Κολοκοτρώνη μόνο για το πλιάτσικο.

   • ελλην της εσπεριας avatar
    ελλην της εσπεριας @ Κάποιος 10/02/2011 00:52:32

    Καλα κανανε!!!

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Κάποιος 01/03/2011 18:22:51

    Σωστά...!
    Καί ΚΑΝΕΙΣ μέχρι τώρα δέν τά έχει αποκρύψει.
    Άλλοι "ξεχνούν" καί διαστρεβλώνουν...

 31. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 09/02/2011 12:47:48

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ..

  Ένας απόγονος του Καπετάν Σαφάκα.

 32. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 09/02/2011 13:01:57

  Χαίρε S.A.,

  συμφωνώ με την οπτική σου. Επί τέλους κάποιος επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Κάθισα χθες για πρώτη φορά και είδα όλο το επεισόδιο. Δεν καταλαβαίνω, από ένα σημείο και μετά, τις αντιδράσεις. Γιατί κάποιοι σκίζουν ρούχα, ή ράσα;

  Νομίζω ότι υπάρχουν τρία θέματα:

  α) Η σειρά καθ' εαυτή, β) Η εμφάνιση Αλαφούζου ως μαικήνα και προστάτη της Ιστορίας, γ) Η συζήτηση μεταξύ ιστορικών.

  Το επεισόδιο το βρήκα καλό, και σαν αφήγηση, και σαν σκηνοθεσία. Είναι καλή δουλειά. Δεν άκουσα κάτι τερατώδες για μένα. Τα αυτονόητα άκουσα τα οποία νομίζω τα γνωρίζει όποιος διαβάζει τους σοβαρούς ιστορικούς.

  Η εμφάνιση Αλαφούζου δεν μου έκανε καλή εντύπωση. Παρ' όλο ότι δεν είπε κάτι που με ενόχλησε, δεν μου άρεσε το ότι βγήκε ως “προστάτης” να καρπωθεί και να παράσχει προστασία στους συντελεστές της σειράς..

  Και η συζήτηση ήταν τέτοια που σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική θα θεωρούνταν μία τυπική, ως κομφορμιστική, συζήτηση επάνω σε ένα ιστορικό γεγονός.

  Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιστορική παιδεία. Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι είμαστε καλοί καταναλωτές ιστορίας, αλλά εγώ νομίζω ότι καταναλώνουμε τις λούμπεν εκδοχές της ιστορίας, τις φτηνές μυθιστορηματικές εκδοχές της “Δεξιάς” ή της “Αριστεράς”.

  Από την μεταπολίτευση και μετά σχεδόν κυριάρχησε η αβάσταχτης κακοήθειας παραφιλολογία της αριστεράς. Αυτό έφερε ως αντίδραση, υποτίθεται για αποκατάσταση, ένα αντίστοιχης βλακείας και κακοήθειας κατασκεύασμα της “δεξιάς”, από διάφορα μπουμπούκια με χλαμύδες.

  Ο κάθε τηλεθεατής θεωρεί ότι έχει ιστορική γνώση και άποψη, χωρίς ποτέ να έχει διδαχθεί ιστορία! Η Ιστορία ΔΕΝ διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στον μέσο Έλληνα τηλεθεατή ότι η Ιστορία είναι επιστήμη και υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι με συγκεκριμένες μεθόδους προσπαθούν να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν γεγονότα. Βέβαια η Ιστορία δεν είναι Φυσική. Ο ιστορικός πρέπει να ανασυνθέσει τα γεγονότα σε “ιστορική αφήγηση” και γι αυτό ποτέ δεν είναι “ουδέτερη”. Άλλο όμως αυτό, και άλλο να πιστεύει ο καθένας ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να διακόπτει την ιστορική αφήγηση διότι αυτή δεν συμφωνεί με την εκδοχή σαπουνόπερας που έχει αποκομίσει από χρόνια έκθεση σε τηλεοπτική σαβούρα. Πόσοι από αυτούς που σκίζουν τα ρούχα τους άνοιξαν έστω τον Παπαρρηγόπουλο; Πού απέκτησαν άποψη; Στο “κρυφό σχολειό;”

  Δεν είμαι ιστορικός. Φροντίζω να είμαι καλός αναγνώστης της ιστορίας. Έχω φίλους ιστορικούς, γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους και πόσο παρεξηγημένοι είναι στην Ελλάδα.

  Μην πυροβολείτε λοιπόν τον πιανίστα αν δεν σας αρέσει η σύνθεση που παίζει. Άλλος ο συνθέτης, και άλλος ο ερμηνευτής.

  • Έρεβος avatar
   Έρεβος @ Professor Moriarty 09/02/2011 13:47:36

   "η Ιστορία είναι επιστήμη και υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι με συγκεκριμένες μεθόδους προσπαθούν να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν γεγονότα. "

   Δεν είναι έτσι τα πράγματα professor, η ιστορία είναι κοινωνική επιστήμη. Και κατα πόσο οι κοινωνικές επιστήμες είναι πραγματικές επιστήμες είναι μια άλλη ιστορία.

   Την ιστορία με τις ίδιες ακριβώς πηγές δυο άτομα μπορεί να τη διαβάσουν διαφορετικά. Η ιστορία διαβάζεται με το πρίσμα της κοινωνίας που τη διαβάζει. Αλλιώς θα διαβάσουμε την ιστορία π.χ. της γερμανίας εγώ και εσύ και αλλιώς ο γερμανός.

   Τέλος πάντων το βέβαιον είναι ότι όταν διαβάζεις την ιστορία προσπαθώντας να την πακετάρεις στα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια ορισμένων κύκλων σίγουρα δεν κάνεις επιστήμη.

  • filosofos avatar
   filosofos @ Professor Moriarty 09/02/2011 13:48:54

   Να αλλά φίλε μου το πρόβλημα είναι ότι την δική τους ερμηνεία της ιστορίας προσπαθούν να την πασάρουν σαν διόρθωση των λαθών της ιστορίας και επομένως σαν αποκατάσταση της όποιας ιστορικής αδικίας.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Professor Moriarty 09/02/2011 13:49:21

   Οι παρατηρήσεις σου είναι σωστές. Οι σφαγές στην Ελληνική Επανάσταση και οι Εμφύλιοι - εξίσου άγριοι - δεν είναι κανέναν ταμπού, τουλάχιστον στον χώρο όσων γνωρίζουν λίγο ιστορία. Ο Σκάι δεν εφηύρε τον τροχό. Η ένστασή μου είναι στο ότι η άποψη Βερέμη - η οποία "φωτίζει" συγκεκριμένες πλευρές - είναι η μόνη επιστημονική. Λάθος. Η άποψη Βερέμη έχει και αυτή ιδεολογικά κίνητρα ή, για να το πω μετριοπαθέστερα, έχει αφορμές ιδεολογικές. Δεν είναι κακό αυτό και δεν ειναι κακό να το παραδεχθεί κανείς. Στο εξωτερικό λένε για έναν ιστορικό "είναι μαρξιστής", "είναι σοσιαλδημοκράτης", "εκφράζει τη φιλελεύθερη θεώρηση", χωρίς να είναι μομφή. Απλά, δεν κρύβει τα χαρτιά του ο ιστορικός ως επιστήμων. Σε προδιαθέτει ότι αυτό που θα διαβάσεις είναι γραμμένο σύμφωνα με τους κανόνες της ιστορικής επιστήμης, αλλά ιδωμένο από μία ιδεολογική σκοπιά. Θεμιτό. Φτάνει να τηρούνται ορισμένα πλαίσια.
   Το αντιεπιστημονικό είναι να αποκρύπτεις συνειδητά πηγές και να παρουσιάζεις την άποψή σου ως τη μόνη επιστημονική. Θα έλεγα επίσης ότι αντιεπιστημονικό είναι η εφαρμογή όρων του παρόντος στο παρελθόν.
   Επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχει γενικώς μέτρο και επειδή δεν έχουμε γειτόνους...Βέλγους και Φινλανδούς, συν το γεγονός ότι βλέπεις τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να μονοπωλούν την ενημέρωση, οπότε ψυλλιάζεσαι, είναι δύσκολο να γίνει μία ισορροπημένη συζήτηση. Εχω την εντύπωση πως η ομάδα του ΣΚΑΙ, με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα, έχει μία ιεραποστολική θεώρηση των πραγμάτων. Δηλαδή, να μάθουμε στους Έλληνες αυτά που δεν είχαν μάθει στα σχολεία στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας. Μα την ιστορία ΔΕΝ την μαθαίνεις στα σχολεία. Και δεν μπορεί να μαθευτεί στα σχολεία η ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους (προσπάθησε να πεις σε μαθητές Γυμνασίου ότι το παρελθόν δεν κρίνεται με όρους του παρόντος...θα πέσει πολύ γέλιο). Έτσι, νομίζουμε ότι αντικρούουμε μία εθνικοπατριωτική ιστορική σχολή, που παρουσίαζε ένδοξους και ατσαλάκωτους φουστανελλάδες να κατανικούν (χωρίς να χυθεί αίμα σχεδόν!) πλαδαρούς ανατολίτες Τούρκους, όπως στους πίνακες του Βρυζάκη και του Peter Von Hess. Μα τέτοια ιστορική σχολή ΔΕΝ υπήρξε σχεδόν ποτέ, τουλάχιστον στον βαθμό που το φανταζόμαστε, και αν υπήρξε τέτοια "εθνική ιστορική σχολή" στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι παρελθόν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όχι μόνο στον δυτικό κόσμο, αλλά και στον τόπο μας. Μια ματιά να ρίξει κανείς στη σχετική βιβλιογραφία, θα πειστεί.
   Άρα τι γίνεται;
   Οι τύποι του Σκάι, με στυλ αναθεωρητιστή, από τη μια κομίζουν γλαύκα εις Αθήνας και από την άλλη αποσιωπούν πολλές πηγές που δίνουν μία διαφορετική απόχρωση στον πίνακα. Γιατί η ιστορία δεν είναι ένας πίνακας με επιφάνειες καθαρών χρωμάτων, θυμίζει περισσότερο έναν πίνακα ιμπρεσιονιστικό, όπου μικρές πινελιές μπορούν να αλλάξουν τον φωτισμό και να δούμε το σύνολο εντελώς διαφορετικά. Οπως η περίφημη σειρά πινάκων του Monet με θέμα τον καθεδρικό ναό της Rouen, παρουσιασμένο εντελώς διαφορετικά ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

   • filosofos avatar
    filosofos @ ΒΙΣ 09/02/2011 15:01:43

    Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι διαβάζουν τις ιστορικές πηγές και κάνουν επιλογή αυτών που θέλουν. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι στην Επανάσταση του 1821 έγιναν πολλά λάθη. Δεν μπορεί όμως να απαξιώνεται ολόκληρη η Επανάσταση και να πέφτει στο επίπεδο του πλιάτσικου και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε να της αποδίδονται οικονομικά και μόνο κίνητρα. Ούτε μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την προσφορά της Εκκλησίας σ' αυτή. ΅Είμαι πάντως περίεργος να δώ την καταγραφή των συμβάντων στο Μεσολόγγι, στη Χίο, στα Ψαρά! Εκεί κατά τον κ. Βερέμη τι να έγινε άραγε; Επίσης ο άγγλος ιστορικός Μπρούερ που χθές συμμετείχε έχει γράψει μια σύνοψη της Ελληνικής Επανάστασης και δεν αφήνει ανέγγιχτο από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κανένα πρωταγωνιστή της !!!

    • ελλην της εσπεριας avatar
     ελλην της εσπεριας @ filosofos 10/02/2011 01:15:43

     Οι αγγλοι- ευτυχως οχι ολοι εχουνε -για ευαγγελιο τον Gibbons,μεγαλο ανθελληνα που παριστανε τον ιστορικο και που επηρεασε πολλους βρεττανους -και οχι μονον -ιστορικους.Σημερα
     ειναι γνωστο οτι οι θεσεις του δεν προερχοταν απο επιστημονικη ερευνα,αλλα απο την προσωπικη του αποψη οτι οι Ελληνες της εποχης της Επαναστασεως δεν ηταν ιδιοι με τους αρχαιους προγονους μας!Βρε για φαντασου!!!Τι περιμενετε απο τον Μπρουερ.Απο στοματος κορακος "κρα" εξελευσεται !!!!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ ΒΙΣ 09/02/2011 15:25:53

    Αγαπητέ ΒΙΣ,

    Κάθε ιστορικός από την αυγή της ιστορικής επιστήμης χρειάστηκε να αναιρέσει κάποιους διαδεδομένους ιστορικούς μύθους. Αυτό κάνει ο Θουκυδίδης όταν, στην αρχή της Ιστορίας του, ανασκευάζει τον μύθο της “τυραννοκτονίας” ως προς το ποιος ήταν πράγματι στην εξουσία. Και ύστερα σε μια παρέκβαση στα Σικελικά, λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι ένας από τους μύθους στους οποίους είχε στηριχθεί η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα ήταν ιστορικά εσφαλμένος, ότι η περίφημη τυραννοκτονία είχε ως κίνητρο ερωτική αντιζηλία που ανέκυψε από γκομενιλίκι μεταξύ ανδρών. Φανταστείτε τι χλαμύδες θα έπρεπε να σκίζουν στην Αθήνα! Και όμως όχι. Ο Θουκυδίδης δεν εξοντώθηκε από ταλιμπάν, ούτε τα κείμενά του καταστράφηκαν, και αυτός θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ιστορικής επιστήμης. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι επειδή ήταν οπαδός της αριστοκρατικής παρατάξεως σκοπίμως θέλησε να δυσφημίσει τους τυραννοκτόνους. Αυτό είναι ευτελής κριτική. Διότι από την όλη δουλειά του Θουκυδίδη διαφαίνεται ότι υπάρχει μία μέθοδος.

    Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα της αρχαιοελληνικής αθηναϊκής θέασης του Θουκυδίδη επάνω στην ιστορική του αφήγηση. Αυτό που διαβάζοντας την ιστορία του αναδύεται, και εμένα προσωπικά με συγκλόνισε: στην ιστορική του αφήγηση υπόκειται η δομή της τραγωδίας. Υπάρχει ο οντολογικός μηχανισμός της Ύβρεως και της Δίκης μέσω του οποίου ο αρχαίος στοχαστής ερμηνεύει και οργανώνει τον Κόσμο και συνεπώς δομεί και την αφήγησή του και της αποδίδει Νόημα. Αποδίδει σημασία (bedeutung).

    Ο Παπαρρηγόπουλος, και άλλοι, δομούν την αφήγησή τους επάνω στο νεοελληνικό σχήμα της “συνέχειας” του ελληνικού ιστορικού χώρου. Δεν σημαίνει αυτό ότι είναι καλοί, ή κακοί ιστορικοί, μόνο γι αυτό. Είναι καλοί ιστορικοί διότι έχουν ένα ήθος και μία συνέπεια και μία μέθοδο. Δεν έχουν παραποιήσει συνειδητά στοιχεία. Το ίδιο και οι άλλοι που αναφέρεις. Αυτό όμως είναι σε άλλο επίπεδο συζήτησης.

    Ο ιστορικός οφείλει να επισημάνει και τους “μύθους” επάνω στους οποίους δομήθηκε ένα έθνος. Κάθε έθνος έχει ανάγκη, για την δόμησή του ως φαντασιακής ενότητας, από τέτοιους Μύθους. Και ειδικά τα έθνη-κράτη που προέκυψαν από την Γαλλική επανάσταση και ύστερα. Δεν είναι κακό, είναι εκ των ουκ άνευ. Οι Αρχαίοι το ήξεραν και το δεχόταν. Ο Πλάτωνας μάλιστα πρότεινε την συνειδητή χρήση του “γενναίου μύθου” για την θεμελίωση της Πολιτείας.

    Κακή είναι η υποκατάσταση της Ιστορίας με τους ζωτικούς, ή γενναίους μύθους, σε όλο το πνευματικό φάσμα μιας κοινωνίας. Από την καθημερινή συναναστροφή, μέχρι την ακαδημαϊκή έρευνα. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός.

    • filosofos avatar
     filosofos @ Professor Moriarty 09/02/2011 15:43:39

     Ναι να επισημαίνει τους μύθους! Όχι όμως να παρουσιάζει ολόκληρη την μέχρι τώρα γνωστή ιστορία σαν μύθο!! Και όχι να μας λέει ότι "Τώρα έρχομαι εγώ για να σας βγάλω από τα σκοτάδια της άγνοιας και του μύθου στα οποία μέχρι τότε ζούσατε". Γιατί οι συντελεστές της σειράς από αυτό το πνεύμα διαπνέονται και αυτό εισπράττει και ο κόσμος που παρακολουθεί.

    • filosofos avatar
     filosofos @ Professor Moriarty 09/02/2011 15:46:04

     Ναι να επισημαίνει τους μύθους και να τους αποκαλύπτει. Όχι όμως να θεωρεί ολόκληρη την ιστορία σαν μύθο! Και να έρχεται τώρα και να λέει ότι εγώ θα σας ξαναγράψω την ιστορία σας!

    • Έρεβος avatar
     Έρεβος @ Professor Moriarty 09/02/2011 15:57:10

     Βερέμης λοιπόν ο Θουκυδίδης του 21ου αιώνα ο άνθρωπος που κατέρριψε τους "μύθους" και απόδειξε ότι και οι έλληνες είναι κάτι σαν τους σκοπιανούς δημιουργήματα κάποιων ευφάνταστων ευρωπαίων και ημιαμόρφωτων ελλαδιτών!

     Πως μας διέφυγε! Teşekkürler που μας άνοιξες τα μάτια να δούμε το 1821 του ΣΚΑΙ από τη σωστή οπτική!

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Professor Moriarty 09/02/2011 16:10:46

     Προσωπικά, το επισήμανα και πιο πάνω, με ενοχλεί ο "ιεραποστολικός ζήλος" των ιστορικών της τάσης του Βερέμη και η δογματική προβολή του έργου τους ως του μόνου "επιστημονικού". Αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί πολλές φορές από το ακαδημαϊκό τους έργο.
     Δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλονται πολύ ως ιστορικοί ειδήμονες στη νεότερη ελληνική ιστορία ο Λιάκος, η Κουλούρη, η Ρεπούση και δεν προβάλλεται ο Σβολόπουλος, που είναι και ακαδημαϊκός.
     Υπό κανονικές συνθήκες, το να διαβάσω σε ένα επιστημονικό άρθρο για τις αγριότητες που διέπραξαν οι Έλληνες επαναστάτες στην Τριπολιτσά και το Νεόκαστρο (Πύλο) και να διαβάσω διάφορες ερμηνείες για τις αγριότητες αυτές, δεν μου προκαλεί καμία δυσφορία. Ισα-ίσα, θα το διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον. Οτι έγινε ξεκλήρισμα κανονικό των Τούρκων στην Πελοπόννησο είναι γεγονός και το ομολογούν οι ίδιοι οι αγωνιστές, αλλά το λέει και ο Φίνλεϋ. Και μάλιστα, οι σφαγές στην Τριπολιτσά έβλαψαν τη φήμη της Επανάστασης στην Ευρώπη, αφού οι φιλέλληνες Ευρωπαίοι φαντάζονταν τους Ἐλληνες όπως περίπου ο νεοκλασικιστής ζωγράφος Νταβίντ φανταζόταν τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες (βάλτε david leonidas στο google images και θα δείτε). Και εκείνοι τους προέκυψαν κατσαπλιάδες (και δεν γινόταν αλλιώς παρά να είναι κατσαπλιάδες, σώματα ατάκτων χωρικών και κτηνοτρόφων ήταν).
     Οι σκοπιμότητες και οι όψιμοι ιεραποστολικοί ζήλοι του κ. Βερέμη - και του κάθε Βερέμη - είναι που μου προκαλούν δυσφορία. Άλλωστε, ο κ. Βερέμης έχει πολλές και αμφιλεγόμενες δημόσιες παρεμβάσεις, δεν είναι ο ακαδημαϊκός ιστορικός που κάθεται στο γραφείο και τη βιβλιοθήκη του και γράφει απλώς...

     • filosofos avatar
      filosofos @ ΒΙΣ 09/02/2011 16:26:59

      Και το πρόβλημα είναι ότι εμείς τσιμπήσαμε σαν λαός την τάση του Νταβίντ και της "Φιλελληνικής" Ευρώπης! Και απεμπολήσαμε τις πραγματικές μας ρίζες. Νοθεύσαμε μόνοι μας την ιστορία μας. Με ένα ασύλληπτο σάλτο βρεθήκαμε από την Αρχαία Ελλάδα στο 1821 διαγράφοντας περίπου 1600 χρόνια ιστορίας! Λοιπόν ο κ. Βερέμης είναι ο εκφραστής αυτής ακριβώς της ιστορίας. Από την Αρχαία Ελλάδα στο 1821. Ενδιάμεσα το "χάος" !!! Αυτό λέγεται λοιπόν νοθευμένη ιστορία. Αυτά είναι "μύθος"! Και επειδή μια τέτοια ιστορία δεν υπάρχει, δεν στέκει γι' αυτό και ο ιεραποστολικός ζήλος του κ. Βερέμη και των συν αυτώ.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ filosofos 09/02/2011 16:33:35

      Ο κ. Βερέμης, για να το πω πολύ απλά, θεωρεί ότι είναι ο φωτισμένος ιστορικός που απευθύνεται στον χύδην όχλο, τους ιθαγενείς, για να τον διαφωτίσει και να τον μάθει τι πρέπει να πιστεύει για το παρελθόν του.
      Το βασικό του πρόβλημα είναι ότι είναι υπερβολικά μεγαλομανής (και αρχομανής).

     • filosofos avatar
      filosofos @ ΒΙΣ 09/02/2011 16:34:40

      Σωστός !!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ ΒΙΣ 09/02/2011 16:57:32

      Αν συζητούσαμε αποκλειστικά για το πρόσωπο του Βερέμη, θα μπορούσα να πω ότι και εγώ συμμερίζομαι πολλές από τις εντυπώσεις σου. Γενικά η άποψη που έχω για τα πράγματα δεν συμπίπτει με αυτήν του Βερέμη. Όμως, η συζήτηση στρέφεται γύρω από μία συγκεκριμένη σειρά με συγκεκριμένο θέμα, αφ' ενός, και γύρω από ένα γενικότερο θέμα, αφ' ετέρου, το οποίο και προέκυψε από τον αντίκτυπο της σειράς.

      Και το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, ή μάλλον είναι δύο τα σημαντικά θέματα:

      α) Η σχέση του σημερινού μέσου νεοέλληνα με την Ιστορία

      β) Η σημασίες, οι αναφορές, οι “μύθοι”, αν θέλεις, πάνω στους οποίους στηρίζεται η σημερινή εθνική μας ταυτότητα.

      Αν νομίζεις ότι το θέμα “ελληνικότητα” είναι καλώς ορισμένο και μη αμφισβητούμενο σήμερα, έχει καλώς.

      Εγώ, αντίθετα, πιστεύω ότι υπάρχει κρίση. Η κρίση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: α) Στις εγγενείς αντιφάσεις και την προβληματικότητα της ιδέας της “ιστορικής ενότητας” και ειδικότερα του συστατικού της στοιχείου που ήταν ο “ελληνοχριστιανισμός”. β) Στην λήθη.

      Με την λέξη “λήθη” εννοώ ότι οι προσπάθειες για να δοθεί ένα ζωντανό περιεχόμενο στην νέα ελληνικότητα, από τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη, τον Ροΐδη μέχρι τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο, τον Γκάτσο, τον Χατζιδάκι, έχουν λησμονηθεί και καταχωθεί μέσα στην πλημμυρίδα του χυδαίου καταναλωτισμού, ειδικά από την μεταπολίτευση και μετά.

      Είμαι και εγώ καχύποπτος ως προς το context της αφήγησης ορισμένων ακαδημαϊκών. Αλλά αυτό δεν θα αντιμετωπισθεί καταργώντας την ακαδημαϊκή, ή οποιαδήποτε άλλη δόκιμη μορφή έρευνας, και αντικαθιστώντας την με φθαρμένα στερεότυπα.

      Αυτή η ιδεολογική μούχλα κατέστησε την λεγόμενη “δεξιά διανόηση” ανίκανη να αντισταθεί ακόμη και στις χυδαιότερες και βλακωδέστερες αριστερές αφηγήσεις.

      Εγώ πιστεύω σε έναν νέο ελληνικό ελεύθερο λόγο απαλλαγμένο από τα ενοχικά σύνδρομα απέναντι στην αριστερά, απαλλαγμένο από την αριστερή καπηλεία και πλύση εγκεφάλου, αλλά και απαλλαγμένο από τα μουχλιασμένα στερεότυπα της ελληνοχριστιανικής οπερέτας. Και φυσικά δεν αρνούμαι την ορθοδοξία σαν ένα καθοριστικό συστατικό στοιχείο της όποιας νεοελληνικής ταυτότητας. Η εκδοχή της ελληνικής ορθοδοξίας πρέπει επίσης να επανανακαλυφθεί. Αλλά δεν εξαντλώ την σύγχρονη ελληνικότητα σε αυτό και μόνο το στοιχείο και την συντήρησή του.

      Αυτά όμως είναι θέμα άλλης συζήτησης. Της συζήτησης που πρέπει να ανοίξει, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με δημιουργία. Αν πρόκειται να υπάρξει μέλλον γι αυτό τον τόπο.

     • filosofos avatar
      filosofos @ Professor Moriarty 09/02/2011 17:29:21

      Και βέβαια θα πρέπει χωρίς φόβο και πάθος να διαβάσουμε και πάλι την ιστορία μας. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας και διδασκόμενοι από τα κατορθώματά μας. Η σύγχρονη Ελληνική Ιστορία δεν είναι μόνο Ελληνοχριστιανική, αλλά είναι και τέτοια και μάλιστα σε μεγάλο κομμάτι της. Και φυσικά η ορθή ανάγνωση της Ελληνικής Ιστορίας θα βοηθήσει και την δεξιά διανόηση (αν υπάρχει ακόμη) να αρθρώσει λόγο πειστικό στη "βλακώδη" και "χοντροκομμένη" επανασυγγραφή της ιστορίας μας απο στρατευμένους μυθοπλάστες (ή μήπως διαστρεβλωτές; ) που διεκδικούν τον τίτλο του ιστορικού συγγραφέα και μπροστά τους υποκλίνονται άπαντες οι νεοέλληνες.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ filosofos 09/02/2011 18:34:52

      Δεν θεωρώ εκ των προτέρων κακή, ή “σκοταδιστική” την χρήση μύθων και την παράδοσή τους από γενιά σε γενιά. Πολλές φορές οι μύθοι εκφράζουν μία “αλήθεια” σε ένα άλλο επίπεδο πέρα από εκείνο του ωμού πραγματισμού. Ο Πλάτωνας που ήταν ο κατ' εξοχήν φιλόσοφος της “αλήθειας” έγραψε την φιλοσοφία του βασιζόμενος σε μύθους και ήταν και μεγάλος μυθοπλάστης. Ο ίδιος απερίφραστα περιγράφει ότι ο ιδρυτικός μύθος της Πολιτείας του είναι “γενναῖον ψεῦδος”. Το θέμα είναι να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Νομίζω ότι το διευκρίνισα αυτό πιο πάνω.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Professor Moriarty 09/02/2011 20:55:13

      @PM: Συμφωνώ εν πολλοίς με τις διαπιστώσεις σου, αλλά ας μην ταυτίζουμε την "μη αναθεωρητιστική" ιστοριογραφία με γραφικότητες και κραυγές τύπου Αδώνιδος (όχι του αρχαίου ημίθεου).
      Θα έλεγα ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στον τομέα της διερεύνησης του ζητήματος της συνέχειας του έθνους (που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες βαλκανικές χώρες), αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστές, πέρα από το εξειδικευμένο ακαδημαϊκό κοινό. Είναι λάθος να λέμε "ο Παπαρρηγόπουλος είχε πει αυτό, και τώρα ο Βερέμης λεει το άλλο". Μα μεταξύ Παπαρρηγόπουλου και Βερέμη παρεμβάλλονται πάνω από 4 γενιές (!). Δεν υπάρχουν ιστορικοί στο μεταξύ; Τί γίνεται με τον Απ. Βακαλόπουλο, ας πούμε; Με τον Β. Σφυρόερα, με τον Ν. Σβορώνο (που ήταν και αριστερός); Με τον Β. Ασδραχά, Φ. Ηλιού (μαρξιστής και αυτός); Υπάρχουν μετά οι μελέτες πάνω στον νεοελληνικό Διαφωτισμό, ελληνικές και ξένες (μεταξύ αυτών του Π. Κονδύλη). Υπάρχουν οι μελέτες πάνω στην παιδεία επί τουρκοκρατίας (ας πούμε, το βιβλίο του G. Henderson, Η αναβίωση του ελληνικού στοχασμού). Ο πίνακας είναι πολυ σύνθετος.
      Για την ύστερη τουρκοκρατία δες αν θες το βιβλίο του Douglas Dakin, Η ενοποίηση της Ελλάδας (1770-1923), εκδ. ΜΙΕΤ.
      Για το θέμα της αναζήτησης της ιστορικής συνέχειας στους βαλκανικούς λαούς, πολύ ενδιαφέρον είναι το βιβλίο του Δημητρίου Σταματόπουλου, Το Βυζάντιο μετά το Έθνος, εκδ. Αλεξάνδρεια, με πολύ καλή τεκμηρίωση και πολύ πλούσια βιβλιογραφία.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ ΒΙΣ 09/02/2011 23:29:31

      Μα πότε έκανα την σύγκριση Παπαρρηγόπουλου και Βερέμη; Ή Θουκυδίδη και Βερέμη, όπως έγραψε τελείως φάλτσα κάποιος πιο πάνω; Εγώ ούτε καν ανέφερα το όνομα του Βερέμη στα πρώτα σχόλια μου. Όπως επίσης δεν συνέκρινα την λούμπεν ιστορική παραφιλολογία για λαϊκή κατανάλωση με σοβαρές ιστορικές προσεγγίσεις. Τον Παπαρρηγόπουλο τον ανέφερα ενδεικτικά ως σύμβολο μίας συγκεκριμένης άποψης για την ελληνική ιστορία η οποία ακόμη παραμένει υποτείνουσα πολλών δημοφιλών προσεγγίσεων της ελληνικής ιστορίας, ρητά ή άρρητα. Και δεν είναι μόνο ο Παπαρρηγόπουλος. Ασφαλώς και υπάρχουν όλοι αυτοί που ανέφερες και άλλοι. Υπάρχει και ο Διονύσιος Κόκκινος που έγραψε για την ελληνική επανάσταση. Υπάρχουν όμως αυτοί που λέμε ότι δημιουργούν σχολές: Δηλαδή, αυτοί που εισάγουν μία συγκεκριμένη οπτική και οργανώνουν το ιστορικό υλικό μέσα από συγκεκριμένους ενοποιητικούς άξονες. Ο Θουκυδίδης αυτό κάνει, ο Γίββων επίσης. Ο Arnold Toynbee άλλο μεγάλο παράδειγμα. Κάποια από τα έργα που λες τα ξέρω, άλλα όχι. Και εν πάση περιπτώσει παρεκκλίνουμε τελείως από το θέμα που εγώ έθιξα. Τον Κονδύλη τον εκτιμώ αφάνταστα. Αλλά σου υπενθυμίζω ότι ο Κονδύλης υπήρξε αιρετικός για το ελληνικό κατεστημένο και ήταν και ιδιαίτερα πεσιμιστής για την πορεία των ελληνικών πραγμάτων. Μια και τον αναφέραμε θυμήθηκα μία φράση του που πιστεύω ότι έχει μεγάλη σχέση με το πλαίσιο αυτής της συζήτησης:

      “Καμιά αθωότητα δεν είναι αθώα, καμιά ενοχή δεν είναι ένοχη”.

     • Blut und Tränen avatar
      Blut und Tränen @ Professor Moriarty 09/02/2011 20:58:01

      Προφέσσορα, μια και επικαλείσαι τον Πλάτωνα, φαντάζομαι ότι ξέρεις καλύτερα από μένα ότι ο Πλάτωνας ήταν ιδιαιτέρως ελιτιστής ως προς την γνώση. Πίστευε ότι μόνο μία ελιτ φιλοσοφικά μορφωμένων μπορεί να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Για τους άλλους αρκούν οι μύθοι ή μια στοιχειώδης παιδεία. Άρα μπορώ να υποθέσω ότι κάτι θέλεις να υπονοήσεις για την συζήτηση όπως εξελίχθηκε εδώ.

      Πολύ λίγο είδα από την σειρά, και θα μου ήταν τελείως αδιάφορη, αν δεν γινόταν αυτή η συζήτηση. Ο strange attractor τα είπε απλά. Εσύ έδωσες άλλες διαστάσεις στο θέμα.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Blut und Tränen 10/02/2011 00:28:50

      Αα, εσύ μάλλον είσαι προβοκάτορας. Θέτεις θέμα που χρειάζεται πολλά φιλοσοφικά συμπόσια.

      Αλλά αν θέλεις σύντομη απάντηση: Ε, λοιπόν, ναι. Ο καθένας δεν μπορεί να έχει ισοδύναμη άποψη για ο,τιδήποτε. Φαντάζεσαι ο καθένας να είχε "άποψη" για την κβαντομηχανική;

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Professor Moriarty 09/02/2011 21:00:06

      Και να προσθέσω ότι η "αναθεωρητιστική σχολή" αυτή την (ανα)ψηλάφηση της ελληνικότητας που έγινε με τη γενιά του '30 κυρίως την περιφρονεί κατά βάθος και βαθύτατα. Μπορεί να μην το εκφράζει πολύ φωναχτά στο επίπεδο του δημόσιου λόγου, αλλά η περιφρόνηση είναι βαθύτατη και γίνεται στη βάση ενός μεταπρατικού διεθνιστού που εκφράζει η σχολή αυτή. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιανναράς χρησιμοποίησε για αυτούς τον όρο "εθνομηδενιστές". Οχι ο Παπαθεμελής, όχι ο Άδωνις, αλλά ο Γιανναράς. Για αυτό και το αναφέρω.

      Επί τη ευκαιρία: Να πάτε να δείτε την έκθεση για τον Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, λήγει σε λίγες μέρες. Εχει σχέση με το θέμα μας!

 33. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 09/02/2011 13:02:47

  Όλοι αυτοί είναι τα παιδιά του Γίβωνα και του Κοραή.
  Μισούν τους επαναστάτες που πρόδωσαν τη δρομολογημένη από τους "Φιλλέληνες" και τους Εγκυκλοπαιδιστές αποποίση του Βυζαντινού και ορθόδοξου παρελθόντος του Ελληνικού έθνους.

 34. Brain avatar
  Brain 09/02/2011 13:15:23

  Την απάντηση στο ΣΚΑΪ και το ντοκυμαντέρ του, για το τι συνεβη την περίοδο της τουρκοκρατίας και το 1821, την έδωσε ο κος Σαράντος Καργάκος, το πρωϊ σε συνέντευξη στο Χατζηνικολάου.
  Γιατί αυτοί έτσι που το πάνε θα μας κανουν να ξεχάσουμε ότι ξερουμε...

  • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
   Ρομπέν το Γκαρσόν @ Brain 09/02/2011 17:58:48

   Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με το ντοκυμαντέρ, αν και εφόσον γνωρίζει ιστορία. Τα άλλα όλα είναι εθνικιστικές κορώνες.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ρομπέν το Γκαρσόν 09/02/2011 21:15:04

    Κάνεις λάθος. Υπάρχουν πάρα πολλές πλευρές της τουρκοκρατίας και της επανάστασης που το ντοκυμαντέρ αποσιωπά. Εσύ πόση ιστορία ξέρεις που ανάγεις το ντοκυμαντέρ του Σκάι σε λυδία λίθο επιστημοσύνης;

 35. filosofos avatar
  filosofos 09/02/2011 13:39:09

  Εχθές κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είμαστε απόγονοι πλιατσικολόγων, εγκληματιών κ.α. Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας κλέφτης του αισχίστου είδους, ένας πολιτικάντης και αχρείος. Η σφαγή της Τριπολιτσάς συνιστούσε εθνοκάθαρση. Στην σφαγή προέβησαν οι Έλληνες αφού είχαν φανατιστεί από τους παπάδες και το ιερατείο της εποχής. Την ίδια στιγμή ο γιός μου (8 ετών) με ρωτάει έκπληκτος : Μπαμπά αφού το 1821 έγιναν τέτοια κακά πράγματα γιατί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ;; Γιατί με ντύνετε τσολιά ;;;

 36. dimitris hamenos avatar
  dimitris hamenos 09/02/2011 14:13:59

  Κι ομως και μονον που γινεται αυτη η συζητηση αξιζει ενα μπραβο στον Σκαϊ, ειναι θετικη για ολους. Το μπραβο ειναι μονο για την συγκεκριμενη σειρα κι οχι σιγουρα για το ειδησιογραφικο τμημα του σταθμου, για να μην παραξηγηθω.
  ΥΓ Φακτορα συγνωμη για το προηγουμενο σχολιο, εκανα λαθος.

 37. enianos avatar
  enianos 09/02/2011 15:06:52

  Η επανάσταση δεν είναι μουντιάλ ποδοσφαίρου για να μας ενδιαφέρουν οι ημερομηνίες έναρξης . Η επανάσταση των ελλήνων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα , την ημέρα που θα ελευθερωθούμε, θα την ανακηρύξουμε μέρα ανεξαρτησίας του έθνους των Ελλήνων !

 38. kazantsi avatar
  kazantsi 09/02/2011 15:19:35

  Καλή η αμπελοφιλοσοφία και οι υψηλές αναλύσεις ορισμένων προφεσόρων και μη, αλλά εγώ μπόρεσα να παρακολουθήσω μόνο λίγα λεπτά από το "1821".
  ΑΠΗΥΔΗΣΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑ!
  Στα λίγα λεπτά που είδα:
  1. " … Οι Τούρκοι ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ από τους Έλληνες … και όσοι έμειναν ζωντανοί τους πήγαν με σπετσιώτικα καράβια σε κάποιο νησί στις ακτές της Τουρκίας …"
  " … στα φρούρια ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ από τους Έλληνες όλοι οι Τούρκοι …"
  ΑΛΛΑ: " .. οι 500 νεαροί του Ιερού Λόχου ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ από τους Τούρκους …"
  2. "… ο Κολοκοτρώνης ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ του όλα τα λάφυρα …. τα χρησιμοποίησε για να ΤΑΪΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ του … για ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙ των εσωτερικών αντιπάλων …"
  ΕΛΕΟΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΑΛΑΦΟΥΖΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!,
  1. ΠΡΩΤΟΝ! οι κύριοι καθηγητάδες, απεφάνθησαν ότι η λέξη "δολοφονήθηκαν" μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές, έστω ανορθόδοξες ή και κατσαπλίαδικες επιχειρήσεις;
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ! Οι Τούρκοι δολοφονούνται και σφάζονται [και μάλιστα με πρόγραμμα,
  "... ωπ στοπ μέχρι εδώ η σφαγή, οι υπόλοιποι (ουκ ολίγοι για να χρειάσθηκαν 3 πλοία) μπείτε στα πλοία και θα σας πάμε στην πατρίδα σας! (κρουαζιέρα;) ] , ενώ οι Έλληνες του Ιερού Λόχου, απλώς σκοτώθηκαν; Είναι καραελεγμένο; Δεν σφάχτηκαν;

  2. ο ΠΑΛΙΟ "Κολοκοτρώνης κράτησε για τον εαυτό του όλα τα λάφυρα",
  ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΦΕΥΓΑΛΕΑΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ Ή ΗΘΕΛΗΜΕΝΗΣ Ή ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ.
  "... τα χρησιμοποίησε για να ταΐσει και να συντηρήσει τους στρατιώτες του … "
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΦΕΥΓΑΛΕΑΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ Ή ΗΘΕΛΗΜΕΝΗΣ Ή ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ.
  "…για να ενισχυθεί έναντι των εσωτερικών αντιπάλων …"
  Ε' ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ,
  Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ; ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ; ΟΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΝΑ ΠΛΑΝΗΘΩ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!
  ΝΤΡΟΠΗ, ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΑΛΑΦΟΥΖΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!
  Ή ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ;
  Ή ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ;
  Ή ΑΠΛΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΑΣΤΕΙΑΣ ΕΩΣ ΧΑΖΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΠΙΑΝΕΙ ΣΕ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΕΣ ΜΑΖΕΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ "ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ" ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ),
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ (ΓΙΑΤΙ, ΑΡΑΓΕ;),
  ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ, ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ kazantsi 09/02/2011 15:57:50

   Το έγραψα και πιο πάνω.
   Αμα θες να το παίξεις τρελός, λες "καλά κάναμε και τους σφάξαμε, με τα όπλα ήρθαν, με τα όπλα έπρεπε να φύγουν. Αμα δεν τους σφάζαμε, ακόμα εδώ θα τους είχαμε". Και τελειώνεις.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ kazantsi 01/03/2011 19:13:02

   ...ή απλώς είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ!
   Γιατί φοβόσαστε νά τό πείτε...;
   Δέν τό βλέπετε...;
   --------
   Ή μήπως είναι απλώς "σύμπτωση" ή στιγμή πού 'προβάλλεται' τό
   συγκεκριμένο ΑΙΣΧΟΣ...;;;...!!!...;;;

 39. anna avatar
  anna 09/02/2011 16:28:32

  Αξέχαστο θα μου μείνει το ύφος του Βερέμη όταν έλεγε -δήθεν σκασμένος στα γέλια, αναφερόμενος στην "αλήθεια" του για την σφαγή στην Τριπολιτσά: "Λένε, μα έγιναν αυτά τα πράγματα? Χε,χε,χε, μα βέβαια έγιναν!!!" Χαρούμενο αγόρι, καλέ μας Βερέμη, άντε βρε και σ'ανώτερα...

 40. Θεσσαλονικιός avatar
  Θεσσαλονικιός 09/02/2011 16:46:11

  CV του Νικήτα Σταματελόπουλου:

  Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (1784-1849) γεννήθηκε στη Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα) ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκα, του δήμου Φαλαισίας της Μεγαλόπολης. Ήταν ανηψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπόγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης και μ΄ αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Τελικά όμως επικράτησε το επώνυμο Σταματελόπουλος από το βαπτιστικό όνομα του πατέρα του (Σταματέλος).
  Υπηρέτησε όπως και ο Κολοκοτρώνης στον αγγλικό στρατό, στα Επτάνησα. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Συντηρούσε δικό του σώμα ενόπλων με άνδρες που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με την έκρηξη της Επανάστασης, στην πρώτη μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 12 - 13 Μαΐου 1821 (είχε προηγηθεί μια συμπλοκή στο Λεβίδι τον Απρίλη), ο Νικηταράς που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Επειδή έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του σ' εκείνη τη μάχη, οι άντρες του τον ονόμασαν Τουρκοφάγο. Διακρίθηκε και στις μάχες που ακολούθησαν, όπου συνεργάστηκε με τον θείο του, κυρίως δε στην πολιορκία και την άλωση της Τρίπολης.
  Όταν η Τρίπολη καταλήφθηκε από τους Έλληνες, δεν ζήτησε κανένα λάφυρο για τον εαυτό του κι όταν τον πρόσφεραν ένα αδαμαντοκόλλητο σπαθί, το έκανε δώρο στην προσωρινή κυβέρνηση. Όταν οι Έλληνες κατέστρεψαν τη στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, ο Νικηταράς μαζί με τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Παπαφλέσσα, είχε καταλάβει την χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ' όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι, τους προκάλεσε δε μεγάλη καταστροφή. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγινόρι και σκότωσε πολλούς Τούρκους που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω αυτής. Συνετέλεσε στο να υποχωρήσει τελικά ο Δράμαλης, υφιστάμενος πανωλεθρία. Στην μάχη αυτή πήρε και το όνομα τουρκοφάγος καθώς σύμφωνα με ιστορικές πηγές έσπασε τρεις πάλες με την δύναμη με την οποία χτυπούσε. Στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε μαρμαρώσει και δεν μπορούσε να αφήσει την πάλα (26-28 Ιουλίου 1822). Ο Νικηταράς πήρε μέρος σε πολλές ακόμη μάχες μέχρι που απελευθερώθηκε η χώρα. Επί Καποδίστρια και Όθωνα ανήκε στο κόμμα των Ναπαίων (Ρωσόφιλων). Η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι το ρωσόφιλο κόμμα επεδίωκε να αντικαταστήσει τον βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσο πρίγκιπα, συνέλαβε τον Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν σχεδόν τυφλός. Έζησε λίγα ακόμη χρόνια με μια μηδαμινή σύνταξη (άλλες πηγές αναφέρουν καμία σύνταξη) και πέθανε το 1849 στον Πειραιά.
  Ήταν μάλιστα τόσο φτωχός που κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά. Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε πόστα είχε ορίσει μια ορισμένη μέρα στον ήρωα επαίτη μια θέση μια μέρα της εβδομάδος κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε (!) να επαιτεί κάθε Παρασκευή!
  Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά του πρέσβη της Μεγάλης Δύναμης, αυτός απεστάλη από την κυβέρνηση του στο πόστο όπου επαιτούσε ο μεγάλος οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.
  -«Τι κάνετε στρατηγέ μου;» ρώτησε ο ξένος.
  -«Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα», απάντησε υπερήφανα ο ήρωας.
  -«Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στον δρόμο;» επέμενε ο ξένος.
  -«Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος», απήντησε περήφανα ο Νικηταράς.
  Ο ξένος κατάλαβε, και διακριτικά, φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες.
  Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!!!»
  Στις 25(ή 27) του Σεπτέμβρη του 1849, ο γενναιότερος των γενναίων, πεθαίνει ξεχασμένος, τυφλός και πάμφτωχος.

  Αυτή ήταν η ελληνική υπερηφάνεια που έκανε την Ελλάδα ελεύθερη!
  Διαβάστε Νεοέλληνες και μιμηθείτε!


  Νικηταρά – Νικηταρά
  πού'χεις στα πόδια σου φτερά
  και στην καρδιά ατσάλι

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Θεσσαλονικιός 10/02/2011 11:59:16

   Όλα τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν, μπροστά σ'αυτό που έγραψες. Μπράβο.

  • athorivos avatar
   athorivos @ Θεσσαλονικιός 07/03/2011 18:44:30

   συγχαρητηρια!!!!!!!!!!

 41. Καράφλας avatar
  Καράφλας 09/02/2011 17:03:17

  "Οι ήρωες είναι πάντα αυτοί που δεν έχουν τι να χάσουν"

  Eκτός του παραπάνω, συμφωνώ σε όλα.Ωραίο κομμάτι.

 42. Greco avatar
  Greco 09/02/2011 17:10:50

  Δεν ειναι σωστη αυτη η ισοπεδωση "Ελα μωρε ολοι κατσαπλιαδες ηταν", ουτε ειναι ηρωες αυτοι που επειδη δεν εχουν να χασουν τιποτα τα κανουν ολα λιμπα, το αντιθετο χαρακτηριζει τους ηρωες

  Αυτοι οι "ινδιανοι", ναι πολεμησαν γενναια, αλλα αν δεν υπηρχε στρατηγικη σκεψη, οπως εφηρμοσε ο κολοκοτρωνης στα Δερβενακια, θα διαλυονταν με τη μια μπροστα σε εναν σοβαρο οθωμανικο στρατο

 43. vassilis avatar
  vassilis 09/02/2011 17:29:18

  Δεν εχω δει τη παρουσιαζει ο σκαι αλλα κρινοντας απο τι ειχα δει για τους μεγαλους Ελληνες φανταζομαι ποσο εμετικο θα πρεπει να ειναι.Πρεπει ομως να πω οτι και κατι αλλες ιδεες πως την επανασταση την ξεκινησαν πανκ αλβανοι και γυφτοι ..απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα.Οπως απεχει πολυ η εικωνα που εμφανιζουν οι ηρωες μας να φορουν δηθεν φουστανελες που ποτε δεν φορουσαν.[φανταστειτε να τρεχουν με φουστανελες μεσα στα πουρναρια].Με ολες αυτες τις προσεγγισεις και τις στρεβλωσεις επιχηρειται να μειωθει η αξια της επανασταση εναντια στον κατακτητη που και τοτε οπως και τωρα συνεργαζονταν αρριστα με τους δοσιλογους και προβοκατορες του.Δεν ηταν τσοπανηδες λοξοι, αυτοι που εκαναν την επανασταση αλλα ανθρωποι συνειδητοποιημενοι ,με ιδανικα ,χωρις προσωπικες φιλοδοξιες και με την ιστορια τουςνα τους θυμιζει την καταγωγη τους που ποτε δεν την ξεχασαν.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ vassilis 10/02/2011 00:14:13

   ...Ζωσμένη στη μέση τους κρεμόταν γύρω τους η φουστανέλα. Στους καπεταναίους και τους γέροντες ήταν μακριά ίσα με το γόνατο και κάτω ακόμα, με πυκνές και πολλές πτυχές, δίπλες ή λαγκιόλια όπως τις λέγανε. Για τα παλληκάρια και τους νεώτερους ήταν κοντή η φουστανέλα ως τους μηρούς και πιο ελαφριά με λιγότερες δίπλες. Στη Ρούμελη συνηθίζονταν πιο πολύ η κοντή με πολλές δίπλες – όπως σήμερα της προεδρικής φρουράς – ενώ στο Μοριά μακρυά κι όχι πολύ πυκνή. Η φουστανέλα ήταν καθιερωμένη σ’ όλη τότε την Ελλάδα. Για αυτό όσους έρχονταν απ’ το εξωτερικό ντυμένοι «ευρωπαϊκά» τους λέγανε πειραχτικά ψαλιδοκέριδες ή σπλινάντερους. Τους νησιώτες και τους ναυτικούς με τις βράκες τους λέγανε ντουντούμιδες ή χαλτούπιδες.

   Η φουστανέλα μ’ όλο που ήταν καμωμένη με άσπρο ύφασμα σπάνια κρατούσε για πολύ την όψη της. Τη χρησιμοποιούσαν για πολλές δουλειές. Μ’ αυτή σκούπιζαν το πρόσωπό τους και τα χέρια τους, το σουγιά τους και καμιά φορά τ' άρματά τους. Πολλά παλληκάρια για να μην πιάνει η φουστανέλα τους εύκολα «λέρα» την άλειφαν με ξύγκι! Πολλοί επίσης από τους αγωνιστές δε γνωρίζανε τι θα πει σώβρακο, το απόφευγαν μια και τους σκέπαζε τόσο καλά η φουστανέλα τους...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 10/02/2011 00:17:31

    Πηγή: Τάκης Λάπας, "Φορεσιά και άρματα στην Επανάσταση του 1821", περιοδικό "Νέα Εστία"

    • ελλην της εσπεριας avatar
     ελλην της εσπεριας @ Strange Attractor 10/02/2011 01:35:44

     Δεν φορουσανε παντου τα ιδια ρουχα ουτε ητανε ολοι οι Ελληνες αγροικοι.Αυτο ειναι διαστρεβλωση της ιστορικης πραγματικοτητος της εποχης κ.Στρειντζ...Αυτο το αρθρο σου μαλλον δικαιολογια για την ελειψη θαρρους που χαρακτηριζει τους νεοελληνες φαινεται!

     • Εν Πλώ avatar
      Εν Πλώ @ ελλην της εσπεριας 10/02/2011 09:45:38

      Βιβλίο ψαχνεις μάλλον εσύ εσπερινέ και όχι αρθρο.

   • vassilis avatar
    vassilis @ Strange Attractor 10/02/2011 12:55:02

    Συμφωνως με τον Χριστοφορο Περραιβο το 1857 .......οι Σουλιωται ....εβαδιζον αραιωμενοι και το πλαγιον μονο του σωματος προτεινοντες εις τον εχθρον..διοτι τα φορεματα των εφροντιζον να ειναι δισδιαγνωστα ως φεροντα της γης το χρωμα.....διοτι την κεφαλην εσκεπαζον με την καπουλαν της καπας...Ειναι εμφανες οτι φορουσαν ρουχα καταλληλα για πολεμο σε γκρημνους ,πουρναρια και δυσβατα μερη και με καμουφλαζ.Η φουστανελα φοριοταν απο τους αρβανιτοβλαχους και παρεμεινε μεταγενεστερα σε μια προσπαθεια να ενωθουν σε ενα κρατος καθως οι βλαχοι δεν επiθυμουσαν να ονομασθει η χωρα hellas αλλα grecia.

 44. thanasis avatar
  thanasis 09/02/2011 17:33:09

  ακουσα αποσπασματα και καπου λεει οτι οι ελληνες οταν
  μπηκαν στην τριπολιτσα εσφαξαν και λεηλατησαν
  μηπωσ οι ερευνητες ξεχουν οτι το μισος 400 χρονων
  που ξεσπαει.αλλου λεν οτι οι ελληνες ηταν ατακτα
  στιφη ξεχουν οτι το ανταρτικο δεν ειναι οργανωμενος
  στρατος ποτε αλλα ετσι ξεκιναει η επανασταση

 45. Alter ego avatar
  Alter ego 09/02/2011 19:23:13

  Το ερώτημα είναι:
  Ποιός θα βρεθεί να τρίψει στην ανθελληνική μούρη όλλων αυτών την ιστορική αλήθεια, περί του τί σημαίνει ηρωισμός και τί αργυρώνητα Ντοκιμαντερ !;
  Τόσο ισχυρά είναι εν τέλει τα ...."αργύρια " ;;;

 46. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 19:23:48

  Να μας πει ο κος Βερέμης, τι έγινε στην Τριπολιτσά το 1770 με τα Ορλωφικά.
  Μήπως σφαγιάστηκε ο Ελληνικός πληθυσμός μετά την αποτυχημένη Ελληνική πολιoρκία;
  Επιλεγμένη αμνησία..........

 47. Alter ego avatar
  Alter ego 09/02/2011 19:24:40

  Εδώ σε θέλω Φαήλο !

 48. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 19:26:53

  Με τον Jeffrey η αποδομιστές κάνουν πάρτη.
  Παίζουν σε άδειο γήπεδο.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ popolaros 09/02/2011 21:04:49

   Φίλε μου, όπως είδες από τη σοβαρή συζήτηση που έγινε εδώ (και σε άλλα ιστολόγια, υποθέτω), πέρα από κραυγές, δεν παίζουν σε άδειο γήπεδο. Και στο κάτω-κάτω, τους πετάς στο τέλος "καλά κάναμε και τους σφάξαμε, γλιτώσαμε από δαύτους" και τους κλείνεις το στόμα με την επίδειξη πολιτικής ανορθότητας!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 09/02/2011 21:09:15

    Και στο κάτω-κάτω δεν είναι ψέμα ότι στην Επανάσταση έπεσε λεπίδι. Εγώ το ξέρω εδώ και πολλά χρόνια, δεν το έμαθα από τον Σκάι, και δεν έχω χάσει ούτε στιγμή τον ύπνο μου από τις τύψεις, σε διαβεβαιώ.
    Και να κάτσουν καλά και τα αλγερινομαροκινοπακιστανά μεχμέτια, γιατί καμιά φορά έχει ο καιρός γυρίσματα και μπορεί να ξαναγίνει καμιά αναπαράσταση της άλωσης της Τριπολιτσάς και να τους βάλουμε να παίξουν τους Τούρκους...
    (δεν πειράζει, ας το ρίξουμε το επίπεδο, χρειάζεται).

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 09/02/2011 21:24:00

     BIΣ

     Αυτά τα εξωνημένα καθάρματα (γιατί περι τετοιων προκειται) που σπαράζουν από συμπόνοια για τους σφαγμένους οθωμανούς της Τριπολιτσάς -λές και νομίζαμε πως στην Επανάσταση παίζαμε τα μήλα με τους τούρκους - είναι οι ίδιοι , μα ακριβώς οι ίδιοι, που την τελευταία δεκαετία μιλούν για δικαιολογημένους «ανθρωπιστικούς» πολέμους των ΗΠΑ και «παράπλευρες απώλειες» όταν αναφέρονται στους εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς από τους πολέμους αυτούς.

     Ο Βερέμης δεν κάνει ιστορία , κάνει πολιτική , διαμορφωνει κλίμα, διαπλάθει την κοινή γνώμη για να αποδεχθούμε το «οθωμανικό δικαιο». Ε, κάποιος ας τον πληροφορήσει πως το αίμα του Αθανάσιου Μασσαβέτα από την Άνω Μουσουνίτσα της Φθιώτιδας, και του γιου της καλόγριας είναι ζωντανό ακόμα ..Βάρδα και μη σηκωθούνε τα φουσάτα τους και κατηφορίσουνε προς την Εθνάρχου Μακαρίου καμμιά Τρίτη βράδυ ...

 49. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/02/2011 20:26:14

  Περιφρονώ βαθύτατα το "1821" τού ΣΚΑΪ και ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δω έστω και ένα επεισόδιο αυτής τής σειράς.

  Είναι ένα στρατευμένο έργο, σύντονο με τις πολιτικές απόψεις τού ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, το οποίο αποσκοπεί στην απομυθοποίηση τής Εθνεγερσίας τού 1821, στη σχετικοποίηση του ανθρώπινου πόνου και της ιστορίας ("ναι εντάξει, μας έσφαξαν οι Τούρκοι, αλλά κι εμείς δεν τους σφάξαμε;") και την αγιοποίηση των Οθωμανών.

  Ο λόγος είναι απλός: Η ελίτ που κυβερνάει αυτή τη χώρα έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσδεθεί στο άρμα τής Τουρκίας, όπως η ελίτ που κυβερνάει τη Σλοβακία έχει αποφασίσει ότι η Σλοβακία πρέπει να προσδεθεί στο άρμα τής Γερμανίας. Οι μικρές χώρες δεν έχουν μέλλον παρά μόνο αν ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό τής μεγαλύτερης ισχυρής χώρας τής γειτονιάς τους γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα σχέδια τής νεοφιλελεύθερης τουρμποκαπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

  Για να καμφθούν οι αντιστάσεις, πρέπει οι Έλληνες να πάθουμε ένα είδος συνειδησιακού AIDS. Το AIDS δεν είναι νόσος. Είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο καταστρέφεται κάθε αντίσταση τού οργανισμού στους εισβολείς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πεθάνει από μια απλή αρρώστια που αλλιώς θα θεραπευόταν εύκολα.

  Η επιβολή αυτού του συνειδησιακού AIDS άρχισε από την Αριστερά (ΟΛΗ την Αριστερά, από τον ΣΥΝ μέχρι -κατά Χάρρυ Κλυνν- "ΚΚΕ-Μπουλκουμέ" κλπ) ήδη κατά τη δεκαετία τού 80, και τη μανία της να αποδομήσει "φασιστικές" έννοιες όπως, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (το δε ΚΚΕ με μανία αγωνιζόταν κατά ο,τιδήποτε τού εθνικού ήδη από το 20)... και συνεχίστηκε από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιητική Δεξιά όπως αυτή εκφράζεται στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

  Κι έτσι έχουμε ένα σωρό άσχετους στρατευμένους ιδεολόγους να κρατούν στα χέρια τους την ελληνική ιστορία και να ασελγούν επάνω της: Ο Βερέμης είναι πολιτικός επιστήμονας, δεν είναι ιστορικός. Οι υπόλοιποι συντελεστές τού "1821" τού ΣΚΑΪ είναι καλλιτέχνες (οι οποίοι διακρίνονται σε έργα δημιουργικής φαντασίας - ΑΥΤΗ είναι η δουλειά τους). Η Ρεπούση είναι καθηγήτρια γαλλικών. Ο Λιάκος σπούδασε φιλοσοφία. Η Δραγώνα έχει ένα πτυχίο ψυχολογίας από ΙΕΚ. Δεν θα βρείτε πραγματικούς ιστορικούς να εξιστορούν αυτά που συνέβησαν.

  Συνεπώς, ΑΡΝΟΥΜΑΙ να παρακολουθήσω το "1821" τού ΣΚΑΪ όπως θα αρνιόμουν να παρακολουθήσω ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής τού ΥΠΕΞ τής Τουρκίας για το Κυπριακό ή την αρμενική γενοκτονία, ή ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής τού ΚΚΕ για τον Στάλιν.

  Άρα, γιατί να δω ένα έργο στρατευμένης προπαγάνδας; Όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, "εκ στόματος κόρακος, κρα εξελεύσεται".

  Θα μου μείνει, βέβαια, η απορία γιατί αυτοί οι "πάνκηδες Αρβανίτες, αγράμματοι γύφτοι, νταβραντισμένοι τσομπάνηδες, και γενικά διάφοροι πειραγμένοι, που το μάτι τους γυάλιζε", αφού περνούσαν τόσο ωραία επί Τουρκοκρατίας, χωρίς καταπίεση, με ελευθερίες και δικαιώματα, αποφάσισαν να διώξουν τους Τούρκους;

  Θα μου μείνει κι άλλη μια απορία, πώς αυτοί οι "πάνκηδες Αρβανίτες, αγράμματοι γύφτοι, νταβραντισμένοι τσομπάνηδες, και γενικά διάφοροι πειραγμένοι, που το μάτι τους γυάλιζε" που δεν μπορούσαν να διαβάσουν καν, πώς όλοι αυτοί συγκινήθηκαν από τα έργα των Γάλλων Διαφωτιστών, αλλά και... κολοσσών τού παγκοσμίου πνεύματος όπως ο θολός ευρωλάγνος Κοραής.

  Οι απορίες μου αυτές δεν λύνονται, φυσικά, γιατί όσο πιθανό είναι να διάβαζε ο Μωραΐτης τσέλιγκας τον "Ερμή τον Λόγιο" καθώς έβοσκε τα πρόβατά του, άλλο τόσο πιθανό είναι η ιστορία τού 1821 να διημείφθη όπως την παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ.

  • ελλην της εσπεριας avatar
   ελλην της εσπεριας @ Στέργιος 10/02/2011 01:40:48

   ΕΥΓΕ!!!

  • Λ avatar
   Λ @ Στέργιος 09/01/2012 14:21:04

   και απο εμενα "ευγε"

 50. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/02/2011 20:28:50

  Να διευκρινίσω για να μην παρεξηγηθώ ότι με τον όρο "νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιητική Δεξιά" περιγράφω πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και το ΛΑΟΣ, πρόθυμο δεκανίκι οποιουδήποτε από τα προηγούμενα δύο κόμματα πλειοδοτήσει σε αβάντες.

 51. popolaros avatar
  popolaros 09/02/2011 20:40:03

  neocons.

 52. ΔημΒας avatar
  ΔημΒας 09/02/2011 22:08:39

  Αφού πρώτα αποπειράθηκαν να μας μάθουν την Ιστορία όπως ήθελαν σε δεύτερη φάση την κατάργησαν απο τα Σχολεία και τώρα η "εκπαίδευση" των Ελλήνων ανατίθεται στους Αμερικανο-Εβραίους πράκτορες προκειμένου μέσα σε λίγα χρόνια να μή ξέρουμε ποιοί είμαστε.
  Η συνωμοσία για τον αφελληνισμό των Ελλήνων σε πλήρη εξέλιξη.
  Πότε θα καταλάβουμε; Πότε θα ξυπνήσουμε; Θα προλάβουμε;

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΔημΒας 09/02/2011 23:32:33

   βασικα τι θα κανουμε.. με τους δηθεν 'επιστημονες ιστορικους' και με τους σπονσορες τους - που εκπεμπουν ανθελληνικη προπαγανδα απο καναλι πανελλαδικης εμβελιας σε prime time.
   ..σιγα μην κολωσουν βεβαια - οι ιδιοι σπονσοραρουν κυβερνηση Γιωργακη Παπανδρεου που ξεπουλησε τη χωρα στην πραξη και συνεχιζει απτοητος - η προπαγανδα του ΣΚΑΙ μας πειραξε.. μας εχουν καταλαβει τι προβατα ειμαστε ..

 53. rally monkey avatar
  rally monkey 09/02/2011 23:42:37

  “πάνκηδες Αρβανίτες, αγράμματοι γύφτοι, νταβραντισμένοι τσομπάνηδες, και γενικά διάφοροι πειραγμένοι, που το μάτι τους γυάλιζε”

  Ξεχασα ο'τι ο μονος ηρωας κυριλε και διανοουμενος ηταν ο Τσε (που ηταν και παιδαρος)...χωρις να υποτιμω το πανκιό και τον τσοπανη και τη συνεισφορα τους στην Επανασταση - αγαπητε Στρειντζ θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω δεν μπορεις να βαφεις ολοκληρο τον εθνικοαπελευθερωτικο αγωνα κατ'αυτον τον τροπο.

  Ελπιζω να εχεις αντιληφθει το κλασσικο λαθος γενικευσης που επιχειρεις, 'ολα τα κορακια ειναι μαυρα' δε σημαινει πως αν δεις μαυρο πουλι ειναι κατ'αναγκη κορακι. Συνηθηκε Ικανη ναι -αναγκαια οχι (..μιας και εχει πεσει πολυ φιλοσοφια της επιστημης)

 54. Misha avatar
  Misha 10/02/2011 10:17:23

  Ο Σαράντος Καργάκος, σύγχρονος δάσκαλος του Γένους κατά την ταπεινή μου γνώμη, μίλησε χθές για τα θέματα αυτά
  h--p://www.youtube.com/watch?v=RyADf_3ajNw

 55. ΔημΒας avatar
  ΔημΒας 10/02/2011 12:00:15

  Το παρακάτω σχόλιο απευθύνεται ευθέως στον κ. Τατσόπουλο που "αστεϊζόμενος" (;;;) στο facebook μας έβγαλε και τον Κολοκοτρώνη gay...

  Αγαπητέ κύριε Τατσόπουλε,
  Επειδή δεν είμαστε «Ανήλικοι» και γνωρίζουμε λίγα κολυβογράμματα σ’αυτή την «Πρώτη Εμφάνισή» σου ως Ιστοριογράφου-Σκηνοθέτη(;) θα έπρεπε να ξέρεις ότι η Ιστορία κάθε λαού δεν είναι ούτε «Κομεντί» ούτε «Κινούμενα Σχέδια» ούτε «Ανάλαφρες Ιστορίες» ούτε «Πικάντικες Ιστορίες».
  Πρίν λοιπόν πέσει «Ο ουρανός στο κεφάλι μας» και αναγκαστούμε να πάρουμε «Παυσίπονο» ή να σου βάλουμε «Πιπέρι στη γλώσσα» μάθε ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι στο «Παιχνίδι των τεσσάρων» ( Βερέμης-Τούρκοι-Αμερικανοί-Εβραίοι ) που συμμετέχεις δεν σε έβαλε ούτε «Η καλοσύνη των ξένων» ούτε βέβαια μπήκες «Τιμής ένεκεν» αλλά αργυρίων ένεκεν…
  Έτσι δε όπως το πάς σε λίγο θα μας πείσεις για την τρυφερή «Καρδιά του (Οθωμανικού) κτήνους» και ότι «Το ραβδί και το καρότο» που εφάρμοζε δεν ήταν δα και τίποτα κακό… Αλήθεια έχεις διαβάσει ποτέ για τον ανασκωλοπισμό ή το τσιγγέλωμα, ως «παιδευτική» καθημερινή τακτική των Τούρκων επί τετρακόσια χρόνια; Αν όχι διάβασε λεπτομέρειες στο βιβλίο του Άγγελου Βλάχου «Οι τελευταίοι Γαληνότατοι».
  Και κάτι ακόμη:
  Επειδή είσαι παιδί αγνώστων γονέων (;), κάτι για το οποίο ασφαλώς δεν φταίς εσύ, θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να διαγράψουμε ή έστω να βλέπουμε «διαφορετικά» τους γονείς, τους παπούδες και τους προπάπους μας;
  Τόσο συμπυκνωμένο μίσος πια γι’ αυτή την κοινωνία;

 56. ΔημΒας avatar
  ΔημΒας 10/02/2011 14:49:57

  Είμαι 63 χρόνων και ουδέποτε στη ζωή μου θυμάμαι να διάβαζα εφημερίδες χωρίς μέσα σ' αυτές να είναι και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τα τελευταία μάλιστα 10 χρόνια ήταν και η μοναδική. Άλλωστε όταν το 1970 πέθανε ο πατέρας μου, όντας φανατικός αναγνώστης της, στο πορτοφόλι του βρήκα ένα απόκομμα με την επιφυλλίδα του "Αθηναίου"...
  Επειδή όμως μετά τα τελευταία δεδομένα και ιδαίτερα μετα την λυσσαλέα προσπάθεια να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε και τί είμαστε δεν θέλω να την ξαναπιάσω στα χέρια μου ή να δώ το κανάλι του ομίλου στον οποίο ανήκει.
  Και ειλικρινά λυπάμαι γι' αυτό διότι υπάρχουν αρκετά καλά μυαλά και θαυμάσιες "πένες" που θα πρέπει να αποχωριαστώ (τουλάχιστον στην έντυπη μορφή της). Και κλείνοντας να σημειώσω ότι θεωρώ περισσότερο επικίνδυνο το παιχνίδι που παίζει τόσο η εφημερίδα όσο (ιδιαίτερα) ο σταθμός σε σύγκριση με το πανάθλιο MEGAλο κανάλι με τους πληρωμένους Τρεμο-Πρετεντε-Οικονομεο-Καμπουράκηδες...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΔημΒας 10/02/2011 19:35:49

   Ο παππούς μου, γεννημένος το 1902, από την αντιβενιζελική παράταξη, ήταν τακτικός αναγνώστης της "Καθημερινής". Είχε ζήσει όλη την νεοελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, θυμόταν πολύ καλά ακόμα και τους Βαλκανικούς πολέμους και ήξερε και τραγούδια του μακεδονικού αγώνα, που τα είχε ακούσει παιδί προ του 1912! Είχε γνωρίσει προσωπικά και την Ελένη Βλάχου, όταν της είχε φτιάξει τα κουφώματα για τη βίλλα της (ήταν ξυλουργός, διατηρούσε εργαστήριο στον Πειραιά).
   Προφανώς, αν ζούσε τώρα (πέθανε το 1991), θα ντρεπόταν για το κατάντημα της εφημερίδας, που ενώ εξέφραζε τη σοβαρή Δεξιά, έχει καταλήξει να πλασάρει τον πιο δογματικό νεοφιλελευθερισμό και την πιο άτσαλη μεταμαρξιστική Νέα Αριστερά αμερικανικής κοπής δεκαετίας '60.
   Ας όψονται οι επιλογές της μακαρίτισσας Ελένης Βλάχου...

 57. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ avatar
  ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ 10/02/2011 15:28:52

  αυτο που δεν λει η εκπομπη ειναι ποσοι ελληνες σφαγιαστηκαν απ τους τουρκαλβανους μετα τα ορλωφικα.ερημωσε ο τοπος!ποσους ανασκολπισαν οι τουρκοι και εγδαραν ζωντανους?απ τον κλαδα μεχρι και τις παραμονες του 21.ποσους καναν γενειτσαρους και ποσες βιασαν ολα αυτα τα χρονια?
  διαβαστε καργακο να μορφωθειτε και αφηστε τις ξενοφερτες προπαγανδες

 58. Misha avatar
  Misha 10/02/2011 17:19:07

  Ο Παπαφλέσσας καθάρισε τσιράκια του οθωμανικού ΣΔΟΕ;;;

  Πω πω πω! Κελ μπρουταλιτέ μον Ντιέ!!

  Ο Μπάμπης και ο Άρης το έμαθαν να το πουν στη Σία να το κάνει θέμα, μαζί με τους «τζαμπατζήδες» στα ΜΜΜ και τα διόδια;

 59. LOKROS avatar
  LOKROS 10/02/2011 20:57:21

  Μάνα, σου λέω δεν μπορώ τους Τούρκους να δουλεύω, δεν ημπορώ, δε δύνομαι, εμάλιασ……΄……. Με τη φλόγα του πατριωτισμού, τη γενναιοψυχία και τη θυσία τους, οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εθνική του αποκατάσταση, έπονται αποκαλύψεις για την επικαιρότητα?

 60. Μisha avatar
  Μisha 11/02/2011 00:30:34

  Skinious

  Να τα βρεις τα αποσπάσματα και να τα παραθέσεις.Ή μάλλον ώφειλες να το είχες κάνει από την αρχή της παρέμβασης σου.
  Αν δεν υπήρχε Μάνη , με τους τρελαμένους πειρατές κατοίκους της και τις ισχυρές γενιές της που εκπαιδεύονταν αδιάκοπα στον πόλεμο ακόμα και δια της βεντέτας, το 1821 θα ήταν μακρινό όνειρο.
  Λίγο σέβας λοιπόν...

  • Skinious avatar
   Skinious @ Μisha 13/02/2011 00:35:48

   Αγαπητέ Misha, κι εσύ φίλε υβριστή Ιωαννίδη χάλασα πολύ από τον πολύτιμο χρόνο μου για να μαζέψω ΕΛΑΧΙΣΤΑ μόνο από τα όσα έχω διαβάσει για τη συμπεριφορά των Μανιατών, να τα σκανάρω, και να τα επεξεργαστώ. Θα μπορούσα να σας γράψω ένα μικρό βιβλίο, αλλά συγχωρείστε με… Αλλά χαλάλι σας. Μιας και ως γνήσιοι ΑΓΕΝΕΙΣ και ανιστόρητοι Ελληνες πέσατε να με φάτε, το πήρα ..Μανιάτικο! Όλα όσα σας παραθέτω, τα αναγράφει ο Κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, στο «Πως είδαν οι Ξένοι την Ελλάδα του ’21).
   ΑΡΧΕΣ Ιουνίου 1822, λίγες μέρες μετά την αναχώρηση για την Ήπειρο του εκστρατευτικού σώματος — και του τάγματος των φιλελλήνων — και ενάμιση περίπου μήνα πριν από την εισβολή της στρατιάς του Δράμαλη στο Μωριά, έφθασε διαμέσου Ναυαρίνου στην Τριπολιτσά μια ομάδα Ευρωπαίων εθελοντών. 'Ανάμεσα τους και ό Γερμανός ανθυπολοχαγός Karl Huber πού κατέγραψε στο οδοιπορικό του εντυπώσεις από την πολεμική περιπλάνησή του στην Ελλάδα. Το χρονικό τυπώθηκε ανώνυμα δυό χρόνια αργότερα στην Τυβίγγη με τον τίτλο «Ημερολόγιο ενός ταξιδιού στο Μωριά το 1822». (Tagebuch einer Reise nach Morea im Jahre 1822, Tubingen 1824).
   Για τούς Μανιάτες γράφει πώς ήταν το φόβητρο των άλλων Ελλήνων. «Θεωρούνται οι φοβερώτεροι ληστές». Και δεν κάνουν διάκριση «ανάμεσα σε Τούρκους, Έλληνες ή Ευρωπαίους». Στην Τριπολιτσά, όταν μαθεύτηκε πώς έρχονται Μανιάτες, έκλεισαν όλα τα μαγαζιά τού παζαριού και όλα τα καφενεία κι' ό κόσμος έτρεξε έντρομος στα σπίτια του...
   Εδώ ο Σιμόπουλος διευκρινίζει (και συμφωνώ μαζί του): Οι Μανιάτες ήταν πολεμικός λαός από άγονη περιοχή και ή αρπαγή αποτελούσε έθος προαιώνιο. Διατήρησαν την ανεξαρτησία τους με σκληρούς αγώνες κατά των Τούρκων και η συμμετοχή τους στον εθνικό ξεσηκωμό αποτελούσε μια φάση των πολεμικών τους περιπετειών. Αδύνατο να εγκαταλείψουν τις λαφυραγωγικές τους συνήθειες από τη μια στιγμή στην άλλη. Ήταν, άλλωστε, ή καθιερωμένη μέθοδος για την επιβίωση των οικογενειών τους αφού και ή Διοίκηση δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τη μισθοτροφοδοσία τους (για τις ληστρικές και πειρατικές μανιάτικες συνήθειες βλ. Κυρ. Σιμόπουλου, Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα, στα αντίστοιχα κεφάλαια, τ. Α', Β', Γ1, Γ2). Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γενναιότητά τους. Για τον πολεμικό χαρακτήρα των Μανιατών και τον πα¬τριωτισμό τους γράφει στο χρονικό του ό Γερμανός εθελοντής Gustav Feldhann, ανθυπολοχαγός πυροβολικού, πού έφθασε στην Ελλάδα με τον στρατηγό Normann: «Πρόκειται για 15.000 μαχητές πού δείχνουν πώς είναι γεννημένοι για τον πόλεμο. Περπατούν σβέλτα κι' ανάλαφρα και χειρίζονται με επιδεξιότητα τα όπλα τους, κι' ας είναι σφεντόνα ή ρόπαλο. Ακόμα και οι γυναίκες τους είναι εξοικειωμένες στα όπλα και τους κινδύνους του πολέμου. Το μίσος πού τρέφουν εναντίον των Τούρκων δεν έχει όρια. Κατά τη γνώμη τους επιτρέπονται τα πάντα εναντίον τους. Βλέπετε, λοιπόν, πώς όταν καταλαμβάνεται μια πόλη με συνθήκη δεν είναι και τόσο εύκολο να συγκρατήσεις αυτούς τούς άγριους πολεμιστές και να εμποδίσεις την κακομεταχείριση των εχθρών» (Kreuz - und Querzuge, oder Abentheuer eines Freiwilligen, der mit dem General Normann nach Griechenland zog, Leipzig 1822, σ. 75).

   Αλλού, Ο Γάλλος αξιωματικός Raybaud γράφει:

   Μέσα σ' αύτη τη γενική ανησυχία, ομάδες Μανιατών κυκλοφορούσαν στους δρόμους τού "Αργούς. «Στα πρόσωπά τους δεν έβλεπες καμμιά θλίψη για τα δεινά πού απειλούσαν την πατρίδα. Γι' αυτούς τούς ορεσίβιους οι λαϊκές συμφορές αποτελούσαν λαμπρές ευκαιρίες για επαίσχυντα έργα. Καρτερούσαν, λοιπόν, με ανυπομονησία πότε θα αρχίσει ή φυγή τού πληθυσμού. Τη νύχτα πριν από τη φυγή, μια φοβερή κραυγή «Τούρκοι! Τούρκοι!» ακούστηκε από πολλές μεριές και την ίδια στιγμή αντήχησαν απανωτές τουφεκιές.39 Ό πληθυσμός πού καθόταν σ' αναμμένα κάρβουνα ξεχύθηκε σε κατάσταση αλλοφροσύνης στο δρόμο προς τη Λέρνα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι κακοηθέστατοι Μανιάτες, μέσα στη σύγχυση, στο σκοτάδι και τον πανικό πού προκάλεσε ό ψευτοσυναγερμός τους, ρίχτηκαν σε μια επονείδιστη λεηλασία. Ότι κατόρθωσαν να περισώσουν οι γυναίκες τού Αϊβαλή και της Χίου παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, από την αρπακτικότητα των Μουσουλμάνων — μερικά πολύτιμα αντικείμενα ή χρυσαφικά — τα λαφυραγώγησαν αυτοί οι ληστές, πού είχαν αναλάβει την προστασία των αδυνάτων πλασμάτων ύστερα από τη σφαγή τού πατέρα, τού συζύγου τού αδερφού».
   "Άλλοι Μανιάτες είχαν στήσει ενέδρες κατά διαστήματα στο δρόμο προς τη θάλασσα και απογύμνωναν τούς κατοίκους πού είχαν αποφύγει τη ληστεία πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Είκοσι ξένοι εθελοντές, πού είχαν φθάσει λίγες μέρες πριν, πρόβαλαν αντίσταση. 'Αλλά οι Μανιάτες τούς ξαρμάτωσαν και τούς ξυλοκόπησαν. Και οι Ευρωπαίοι εθελοντές μπήκαν στο πρώτο καράβι πού βρή¬καν και γύρισαν στην πατρίδα τους κουβαλώντας άδικες προκαταλήψεις εναντίον όλων των Ελλήνων». Την άνομη δράση των Μανιατών καταγράφει και ό Χατζή - 'Αναργύρου, κυβερνήτης του πολεμικού «Ηρακλής», πού ήταν αραγμένο στους Μύλους: «Εις την ταραχήν ταύτην και την σύγχυσιν τού λαού, οι στρατιώται των διαφόρων καπετανιών, προ πάντων δε οι Μανιάται, κατέπραξαν άρπαγάς διαφόρους και άνοσιουργίας άνηκούστους» (Α. Χατζή - *.Αναργύρου, Τα Σπετσιωτικά, τ. Γ', σ. 65 - 66). Και σε επιστολή του Άντ. Κομιζόπουλου (12 Σεπτεμβρίου 1822) προς τον Διονύσιο Ρώμα: «Αυτοί δε οι άρπαγες, βλέποντες τούς φεύγοντας δυστυχείς πολίτας από το Αργος, και όσοι έπρόφθασαν να πάρουν κάτι μαζί των, τούς έξεγύμνωσαν» (Ιστορικόν Άρχείον Ρώμα, τ. Α', σ. 119).

   Καληνύχτα σας.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Skinious 18/02/2011 15:01:33

    Skinious

    Πόθεν προκύπτει από τα παρατεθέντα πως σκοπός των Μανιατών ήταν το πλιάτσικο ενώ, όπως έγραψες παραπάνω, των υπολοίπων ο αγώνας ήταν «ανιδιοτελής» ;
    Τι έκαναν οι μανιάτες; Πλούτιζαν από το πλιάτσικο και έβγαζαν τα λεφτά στην Ελβετία;
    Επαιρναν άρματα για να πολεμήσουν, γρόσια τροφές για να επιβιώσουν.
    Το σημαντικό που ισως δεν καταλαβες όταν το έγραψες είναι το «Πρόκειται για 15.000 μαχητές πού δείχνουν πώς είναι γεννημένοι για τον πόλεμο. Περπατούν σβέλτα κι’ ανάλαφρα και χειρίζονται με επιδεξιότητα τα όπλα τους, κι’ ας είναι σφεντόνα ή ρόπαλο. Ακόμα και οι γυναίκες τους είναι εξοικειωμένες στα όπλα και τους κινδύνους του πολέμου. Το μίσος πού τρέφουν εναντίον των Τούρκων δεν έχει όρια.»

    Θυμίζει το αντιστοιχο με τους σπαρτιάτες στους μηδικούς πολέμους, όταν ρωτήθηκαν όλοι οι έλληνες τι επαγγέλονται και μόνοι οι λακεδαιμόνιοι απαντούσαν ο ενας μετά τον άλλο «πολεμιστής». Οι δε γυναίκες παραπέμπουν απευθείας στις αμαζόνες και τις αρχαίες σπαρτιάτισσες.

    Αυτοί λοιπόν που εσυ λες πλιατσικολόγους, ήταν ο μόνος οργανωμένος στρατός που υπήρχε στην Ελλάδα το 1821. Και χωρίς αυτούς επανάσταση δε γινόταν.

 61. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ avatar
  ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ 18/02/2011 14:18:13

  ηλιας τσαλαφατινος
  το πρωτοπαληκαρο του πετρομπεη και ο αγωνιστης που ελαβε μερος στις περισσοτερες μαχες
  οταν μετα την επανασταση του προσφερθηκαν 2000 γροσια ειπε"οχι ,δεν τα παιρνω γιατι μπορει εγω να ειμαι φτωχος αλλα η πατριδα ειναι φτωχοτερη"
  48 μαυρομιχαλαιοι σκοτωθηκαν και ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΑΝΗΣ
  και ποιοι νικησαν τον ιμπραημ(τον καλυτερο μουσουλμανο στρατιωτικο)"σωζοντας την επανασταση?(βεργα-δυρος και πολυαραβος)

 62. Skinious avatar
  Skinious 24/02/2011 08:11:52

  Γεώργιε, εγώ παράθεσα στοιχεία τα οποία μου ζητήθηκαν. Και υπάρχουν πολλά. Δεν έβρισα κανένα εδω μέσα και σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Λυπάμαι για το επίπεδό σου. Δεν είμαι ούτε κολλητός, ούτε έχω προσωπικά με τους Μανιάτες. Κι ο Κολοκοτρώνης κατηγορήθηκε για φιλαργυρία. Τι στο διάλο ιστορία διαβάζετε; Έλεος.

 63. panos avatar
  panos 26/02/2011 04:41:09

  Ο αναθεωρητισμός του Σόρος έχει για πρωταγωνιστή τον συνταξιούχο Βερέμη που κάνει πολιτική, αφού ιστορικός δεν είναι.
  Το θύμα δεν μπορεί να εξισωθεί με τον θύτη (Οθωμανό).
  Η προσπάθεια γίνεται για να αποδεχθούμε το Οθωμανικό δίκαιο.

 64. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 02/01/2012 19:04:11

  Αν ήξεραν οι Μανιάτες ότι μετά από εκατονταετία και βάλε κάποιοι θα τους κατηγορούσαν, δεν θα είχαν σκοτωθεί για την ελευθερία !
  Θα είχαν γλυτώσει οι άνθρωποι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.