#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2013 13:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το όραμα του Σαμαρά για μια Νέα ΕλλάδαΥπάρχουν ασφαλώς αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι ανάγνωσης της χθεσινής ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στο ένατο Συνέδριο της ΝΔ. Αυτό που εμείς θέλουμε να επισημάνουμε εδώ είναι ότι για πρώτη φορά ηγέτης του κόμματος παρουσιάζει με αυτήν την ομιλία ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ηγεμονία στις πολιτικές και εθνικές εξελίξεις και όχι απλώς την κατάληψη της εξουσίας.

Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στα εξής μέρη:

Πρώτον, τα τέσσερα σημεία για την ηγεμονία στην αστική τάξη

Δεύτερον, τα επτά σημεία για την ηγεμονία στην Δεξιά

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ απομονώνει τα δύο άκρα από τον εθνικό κορμό που θα οικοδομήσει τη Νέα Ελλάδα και κλείνει την παρουσίαση του σχεδίου με την σύνθεση, την εθνική ενότητα.

Τα τέσσερα σημεία για την ηγεμονία στην Αστική Τάξη

Στην αρχή παρουσίασε τα τέσσερα μεγάλα βήματα που οικοδομούν τη Νέα Ελλάδα.

Πρώτον, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Όχι σε δανεικά! Μια χώρα που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στα ταλέντα, στην εργατικότητα των ανθρώπων της, στις ανεξάντλητες δυνάμεις της Ελληνικής Διασποράς. Αυτός είναι ο πλούτος μας και θα τον αξιοποιήσουμε, παραγωγή, εξαγωγές, ευκαιρίες για όλους. Να μην πάει χαμένο κανένα μυαλό, να μην πάει χαμένο κανένα ταλέντο, να μη μας φύγει κανένα νέο παιδί, να έχουν ευκαιρία να προκόβουν όλοι στην πατρίδα τους, και να επιστρέψουν τα παιδιά που έφυγαν.

Δεύτερον, θέλουμε μια Χώρα που ξέρει να υπερασπίζεται τα Εθνικά της δικαιώματα αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τη διεθνή της θέση. Όχι περιχαρακωμένη! Όχι με φοβικά συμπλέγματα! Όχι με σύνδρομα απομόνωσης από παντού. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στο κόσμο, όχι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Και μπορεί - μαζί με την Κύπρο- να γίνει προπύργιο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εγγύηση ασφάλειας για πολλές χώρες της περιοχής, «ατμομηχανή ανάπτυξης» για τα Βαλκάνια. Μπορεί να γίνει πύλη εμπορίου Ευρώπης – Άπω Ανατολής – Κίνας! Μπορεί να γίνει βασικός κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού. Όλα αυτά αναβαθμίζοντας το ρόλο της, αξιοποιώντας τη θέση της, όχι σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο!  Και φυσικά εμείς δεν θα ζητήσουμε ποτέ από κάποιον να μας… «υιοθετήσει»! Δεν ψάχνουμε για «προστάτες»! Χτίζουμε έντιμες σχέσεις με εταίρους, με φίλους και συμμάχους. Δεν θα συμπίπτουν πάντα τα συμφέροντά μας με όλους. Ούτε οι επιδιώξεις μας. Αλλά αν εμείς πατάμε γερά στα πόδια μας, αν εμείς ξέρουμε τι θέλουμε, αν παίζουμε ρόλους σημαντικούς στην περιοχή μας, μπορούμε να κερδίσουμε και το σεβασμό απ’ όλους. Ασφαλώς, η Ανεξαρτησία είναι πηγή της Ελευθερίας μας. Αλλά δεν θα γίνουμε πιο «ανεξάρτητοι»,  αν πάμε απομονωμένοι από όλους!  Η Ανάπτυξη που θα πετύχουμε και οι ρόλοι που διεκδικούμε είναι πηγή ανεξαρτησίας, θωράκιση Εθνικής κυριαρχίας.

Τρίτον, πέρα από την Ανάπτυξη πηγή δύναμης είναι και η Δημοκρατία μας. Αλλά Δημοκρατία δεν σημαίνει αυθαιρεσία μειοψηφιών! Δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος! Δημοκρατία δεν είναι το «μονοπώλιο της αλήθειας» από κάποιους! Δημοκρατία δεν είναι τα προνόμια των συντεχνιών και το κράτος όπου κυριαρχούν πάντα οι «ημέτεροι», οι χαμαιλέοντες της Πολιτικής και οι κρατικοδίαιτοι διαπλεκόμενοι. Δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στις ευκαιρίες. Δημοκρατία σημαίνει σταθερότητα και δημοκρατική τάξη, ότι κανείς δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να επηρεάζει ούτε να εκβιάζει εξελίξεις ούτε μέσα από τη Χώρα, ούτε έξω απ’ αυτήν. Δημοκρατία σημαίνει ότι στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα. Και οι πάντες! Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, όχι κομματικά «φέουδα». Σημαίνει διαφάνεια και στην ενημέρωση, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, πρόσβαση για όλους στην Παιδεία, Υγεία και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υπάρχει τέτοια Δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα; Την ξέρετε την απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει! Μαζί θα τη φτιάξουμε! Μαζί τη φτιάχνουμε με αγώνες, με τόλμη κάθε μέρα.

Τέταρτον, στην Ελλάδα που χτίζουμε, πηγή δύναμης και υπερηφάνειας είναι ο Πολιτισμός μας! Ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα ένδοξα ερείπια από το χθες! Ούτε τα γύψινα αγαλματάκια που πουλάνε οι πραματευτές στους τουρίστες. Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου Πολιτισμού, είναι οι μεγάλες απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα του Ανθρώπου που όλες δόθηκαν εδώ, σε αυτό το χώρο, από ανθρώπους που λούζονταν από το ίδιο φώς, όπως εμείς, που βρέχονταν από τις ίδιες θάλασσες, όπως εμείς και, ναι, που δοκιμάζονταν από τα ίδια πάθη, όπως εμείς. Που ήταν ταυτόχρονα ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, όπως εμείς, που μιλούσαν την ίδια γλώσσα, που πρωτοστατούσαν, ταυτόχρονα, σε απίστευτους αγώνες Ελευθερίας και σε μοναδικές τραγωδίες εμφύλιου σπαραγμού. Τα πάντα ειπώθηκαν εδώ. Τα πάντα γράφηκαν εδώ. Τα πάντα έγιναν εδώ. Κι όμως! Αυτή την κληρονομιά εμείς οι ίδιοι την αγνοούμε. Καμιά φορά την περιφρονούμε κιόλας. Σε αυτή την παρακμή πρέπει να μπει ένα τέλος! Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι αφετηρία Ανάκαμψης και πηγή δύναμης. Δεν αποτελεί «στροφή στο χθες». Είναι εφαλτήριο για άλματα στο αύριο. Τα μεγαλύτερα πνευματικά κινήματα τους τελευταίους αιώνες στην Ευρώπη υπήρξαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός.

Τα μεγαλύτερα κινήματα στην Ευρώπη, Αναγέννηση και Διαφωτισμός, έγιναν όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν ξανά και διάβασαν με νέο μάτι τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Σήμερα, σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου παραμερίζονται οι ψεύτικες βεβαιότητες, τα δόγματα και οι ιδεοληψίες, μπαίνουν ξανά αιώνια ερωτήματα, όπου οι Αμερικανοί διαβάζουν ξανά Αριστοτέλη και Θουκυδίδη, όπου οι Ρώσοι διαβάζουν ξανά τους Πατέρες της Εκκλησίας και τον Πλάτωνα, όπου οι Κινέζοι διαβάζουν –το είδα στην Κίνα- ξανά τον Πλάτωνα μαζί με τον Κομφούκιο, όπου οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν ξανά τον Ξενοφώντα και τον Πολύβιο, όπου επιστρέφει, ειδικά στην Ευρώπη, η μεγάλη συζήτηση που έγινε στην Αμερική, ανάμεσα στον Τζέφερσον και τον Χάμιλτον, που και οι δυο τους έκαναν συνεχείς και ευθείες αναφορές στους Έλληνες Κλασικούς, εμείς τι θα κάνουμε; Θα τα παρακολουθούμε όλα αυτά από μακριά, σιωπηλά και παθητικά; «Βουβοί και μοιραίοι αντάμα»; Θα μείνουμε πίσω, όταν όλοι οι άλλοι ανακαλύπτουν ξανά την Πνευματική μας Κληρονομιά; Ή θα πρωτοστατήσουμε σε αυτή τη σύγχρονη Αναγέννηση διεθνώς, που θα σημαίνει ταυτόχρονα και πνευματική Αναγέννηση της Πατρίδας μας;

 Οι επτά αρχές για την ηγεμονία στην ΔεξιάΑφού παρουσίασε τα τέσσερα μεγάλα βήματα που οικοδομούν τη Νέα Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρολό που έχει να παίξει η παράταξη της ΝΔ και παρουσίασε τις επτά αρχές - θεμέλια για τη Νέα Ελλάδα.

Πρώτον, όχι αναδιανομή με δανεικά, αλλά παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Επί τόσα χρόνια είχε επικρατήσει σε αυτόν τον τόπο ένα μοντέλο ανάπτυξης που ενδιαφερόταν μόνο για την «αναδιανομή». Και έφτασε η Χώρα να αναδιανέμει δανεικά, σε βάρος των νέων παιδιών, των επόμενων γενεών! Οι λέξεις επένδυση, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, ήταν ή ξεχασμένες ή απαγορευμένες! Η επιχειρηματικότητα και οι αποκρατικοποιήσεις το ίδιο. Όλα όσα γίνονταν παντού αλλάζουν. Εμείς τα είχαμε ξεχάσει, τα είχαμε απαγορεύσει. Η Ελλάδα έμενε πίσω συνεχώς. Τώρα τελειώνουν όλα αυτά. Απενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Στρεφόμαστε στην επένδυση, στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια. Δεν ξεχνάμε την αναδιανομή του εισοδήματος ασφαλώς. Δεν ξεχνάμε τη στήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων ασφαλώς. Αλλά δεν μπορείς να αναδιανείμεις εκείνο που δεν παράγεις. Για να κάνεις αναδιανομή, πρέπει να παράγεις πρώτα. Πολεμάμε τη φτώχεια, πολεμάμε την ανεργία, πολεμάμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά για να κερδίσει μια χώρα αυτόν τον «πόλεμο», πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα «όπλα»: Επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα! Αυτά μόνο δημιουργούν πλούτο και φέρνουν εισόδημα και θέσεις εργασίας. Αυτά που δυστυχώς τα πολεμούσε η Χώρα μέχρι πρόσφατα. Τώρα σε αυτά θα στηριχθούμε για να αλλάξουμε τη μοίρα της.

Δεύτερον, ανταγωνιστικότητα σημαίνει υψηλή ποιότητα, χαμηλό κόστος, νέες επιχειρήσεις. Χαμηλό κόστος δεν σημαίνει «φθηνά εργατικά», όπως πιστεύουν κάποιοι. Σημαίνει υψηλή παραγωγικότητα εργασίας. Σημαίνει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα των ανθρώπων μας και να παράγουμε ένα σύγχρονο προσωπικό υψηλής μόρφωσης, συνεχούς εξειδίκευσης.

Η Ελλάδα ήταν γεμάτη στρεβλώσεις, που εμπόδιζαν την αύξηση και την είσοδο, την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Σήμερα καταργούμε αυτές τις στρεβλώσεις και διευκολύνουμε την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Αλλά ανταγωνιστικότητα σημαίνει πριν απ’ όλα δύο πράγματα: Χαμηλή φορολογία και πόλεμο στη γραφειοκρατία. Τον πόλεμο στη γραφειοκρατία τον αρχίσαμε ήδη. Καταργήθηκαν– θα πω μόνο ένα παράδειγμα- 81 πιστοποιητικά από διάφορες δημόσιες αρχές. Τώρα θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τα ΚΕΠ σε μια μέρα. Εκεί που παλιά ήταν υπόθεση μηνών. Ο νέος επενδυτικός νόμος υποχρεώνει το κράτος να απαντά στις επενδυτικές προτάσεις εντός τριμήνου. Εκεί που παλιά χρειαζόταν τρία και τέσσερα χρόνια. Και που πολλές φορές η απάντηση δεν ερχόταν ποτέ. Κι έτσι δεν έρχονταν ούτε και οι επενδύσεις.

Όσον αφορά τη φορολογία, είμαστε υποχρεωμένοι, πριν από όλα, να καλύψουμε τα ελλείμματα. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με δανεικά. Αλλά διευρύνουμε και τη βάση. Και κυρίως πολεμάμε τη φοροδιαφυγή! Γιατί δεν μπορεί κάποιοι να πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι να γλιτώνουν για πάντα! Έτσι ανοίγουμε το δρόμο για μελλοντική μείωση των φόρων. Όλων των φόρων! Από το ΦΠΑ στην εστίαση που συνεχίζουμε να το παλεύουμε, μέχρι το φόρο εισοδήματος και το φόρο περιουσίας. Στόχος μου, και αν θέλετε και προσωπικό μου στοίχημα, είναι να φτάσουμε στο 15% του φόρου για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα! Δεν θα πάμε εκεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πάμε σταδιακά, αλλά με σίγουρα βήματα.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει οριστικά τη μάχη αυτή αν δεν μειώσει τους φόρους. Θα το πετύχουμε σταθερά στα επόμενα τέσσερα χρόνια, τέσσερα με πέντε το πολύ χρόνια.

Τρίτη αρχή της παράταξής μας είναι η Ασφάλεια του Πολίτη! Το είπαμε καθαρά: Η Ελευθερία δεν είναι αντίθετη με την Ασφάλεια, όπως νομίζουν κάποιοι. Η Ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση Ελευθερίας. Η Ασφάλεια είναι εγγύηση Ελευθερίας! Δεν υπάρχει Ελευθερία χωρίς αίσθημα Ασφάλειας. Και έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τέταρτη αρχή της Παράταξής μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον είναι βάση της Δημοκρατίας. Της δικαιοσύνης και της πολιτικής σταθερότητας. Η Δημοκρατία δεν είναι άθροισμα συντεχνιών. Δεν έχει «δίκιο» όποιος φωνάζει περισσότερο, όποιος ελέγχει «κυκλώματα» (διαπλοκή) ή όποιος εκβιάζει πιο αποτελεσματικά. Η Δημοκρατία δεν ελέγχεται από τα παρασκήνια, δεν τρομοκρατείται η δημοκρατία  και δεν εκβιάζεται και σέβεται τα δικαιώματα όλων και δεν επιφυλάσσει διακρίσεις σε κανένα! Κι όπως έχουν δικαίωμα κάποιοι να διαδηλώνουν ελεύθερα, έχουν επίσης δικαίωμα, κάποιοι άλλοι, να πηγαίνουν ελεύθερα στη δουλειά τους.

Πέμπτον, πόλεμος στην λαθρομετανάστευση. Η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπέστη μιαν «άοπλη εισβολή» εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Και μόνο όταν αναφέρω τους αριθμούς αυτούς σε ξένους ηγέτες βλέπω στα μάτια τους και την έκπληξη και την ανησυχία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει κέντρο υποδοχής εκατομμυρίων λαθρομεταναστών απ’ όλο τον κόσμο! Αυτό απλώς δεν γίνεται. Δεν είναι θέμα, μην κάνετε λάθος, ιδεολογίας ή ιδεοληψίας. Απλά δεν γίνεται και δεν το συζητάμε. Καταφέραμε ήδη μέσα σε ένα χρόνο να σταματήσουμε την προσέλευσή τους. Που έχει μειωθεί πια στο ελάχιστο. Καταφέραμε ακόμα να επαναπατρίσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Συνεχίζουμε να περιφρουρούμε τα σύνορα και να επεκτείνουμε τον έλεγχο στις γειτονιές. Αλλά το έργο του επαναπατρισμού τους είναι τεράστιο και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Ήδη ως Ελλάδα προωθούμε μιαν Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να πειστούν οι χώρες προέλευσης να τους δεχθούν πίσω. Η Ενωμένη Ευρώπη έχει το ειδικό βάρος να πείσει τις χώρες αυτές και να σταματήσουν πια αυτά τα καραβάνια των απελπισμένων. Μπορεί να γίνει προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή. Και δεν μπορεί να αφήσουμε σεισμικά κύματα ταραχών στη γειτονιά μας να διαλύουν τη Χώρα.

Έκτη αρχή της παράταξής μας: το Εθνικό συμφέρον! Το Έθνος για μας δεν είναι έννοια «ξεπερασμένη». Το Έθνος είναι πάνω από κόμματα, το Έθνος είναι πάνω από ιδεοληψίες, το Έθνος μάς ενώνει μεταξύ μας. Το Έθνος μάς ενώνει με όσους Έλληνες πέρασαν, άφησαν το αποτύπωμά τους, αλλά δεν υπάρχουν πια. Αλλά το Έθνος μάς ενώνει και με εκείνους που δεν ήλθαν ακόμα. Το Έθνος είναι η ρίζα μας, η υπερηφάνειά μας, το χρέος μας, απόλυτα συνυφασμένο με την Ελευθερία και με την Αξιοπρέπειά μας. Το Έθνος είναι η συγκίνηση που δεν χρειάζεται να την εξηγήσει όποιος τη νιώθει. Και δεν μπορεί να την καταλάβει όποιος δεν τη νιώθει. «Έθνος» είναι η κοινή Πατρίδα που έχουν οι πολίτες. Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολίτες, πολίτες χωρίς πόλη, χωρίς κοινή Πατρίδα! Και χώρες χωρίς Εθνική υπόσταση, δεν είναι ελεύθερες χώρες, είναι «γεωγραφικοί» χώροι, πιόνια στα χέρια των ισχυρών. Για μας λοιπόν, για την παράταξή μας, η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι «χώρος»! Και οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι «πληθυσμός»!

Έβδομον, η παράταξή μας είναι και ευρωπαϊκή, στρατηγικά. Είναι συνυφασμένη με τις καλύτερες πνευματικές παραδόσεις του Ελληνισμού! Οικουμενική σκέψη, ανοιχτοί ορίζοντες, λαχτάρα επιστροφής στην «Ιθάκη». Εμείς δεν γίναμε «ευρωπαϊστές» από μόδα. Δεν γίναμε «ευρωπαϊστές» από υπολογισμό ή από ανάγκη. Ήμασταν πάντα και είμαστε για πάντα «ευρωπαϊστές». Άρα, η καλύτερη και ισχυρότερη εγγύηση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, είναι η βαθιά προσήλωσή μας στο εθνικό συμφέρον, στην Ελληνική μας Παράδοση. Το Εθνικό συμφέρον είναι, λοιπόν, απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Για παράδειγμα, θέλουν να μπουν τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν είναι να διαδραματίσουμε ρόλους σταθερότητας θέλουμε πίσω μας τη γειτονιά μας σταθερή, δημοκρατική, με Ανάπτυξη. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι δεν χωράνε αλυτρωτισμοί. Προβλήματα που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες πρέπει να λυθούν οριστικά. Να λυθούν. Όχι να κρυφτούν «κάτω από χαλί». Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Που σημαίνει, αν θέλουν τα Σκόπια να μπουν στην Ευρώπη, εμείς θα τους βοηθήσουμε, αλλά εκείνοι να παραιτηθούν από τον αλυτρωτισμό τους και να συμφωνήσουν σε ένα όνομα για κάθε χρήση, που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της Ελληνικής Μακεδονίας.

Η απομόνωση των δύο άκρωνΑφού παρουσίασε τις τέσσερις θέσεις για την ηγεμονία στην αστική τάξη και την ενότητά της και τις επτά θέσεις για την ηγεμονία και την ενότητα της κεντροδεξιάς, ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην απομόνωση των δύο άκρων:

Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχουν απέναντί μας κάποιοι άλλοι, όχι εμείς, δέσμιοι ακραίων ιδεολογιών, που θέλουν την Ελλάδα δεμένη με το χθες. Που θέλουν να κρατήσουν ίδια όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε. Που θέλουν να προστατέψουν τα φέουδα των βολεμένων. Και που αυτό το αποκαλούν «Δικαιοσύνη». Που θέλουν να διασώσουν την ασυδοσία των συντεχνιών. Να κατεβάζουν διακόπτες, να καταλαμβάνουν δημόσια περιουσία, να καίνε την Αθήνα φορώντας κουκούλες. Και να τα αποκαλούν όλα αυτά «Δημοκρατία»! Να προκηρύσσουν απεργίες κάθε τόσο, να απαγορεύουν στις εφημερίδες να εκδοθούν, εκτός από τις δικές τους. Και σε αυτές που «επιτρέπουν», να τους υπαγορεύουν βέβαια τι θα γράψουν. Είναι αυτό που λένε «Ελεύθερη Ενημέρωση». Εμποδίζουν τις επενδύσεις. Κι ύστερα διαμαρτύρονται για την ανεργία. Διώχνουν επιχειρήσεις. Κι ύστερα διαμαρτύρονται για τα λουκέτα. Θέλουν να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη, αλλά τσακώνονται για το πώς, το πότε και το γιατί. Δεν θέλουν αποκρατικοποιήσεις, αλλά καταγγέλλουν την κυβέρνηση αν κάποια αποκρατικοποίηση ξαφνικά σκοντάψει. Κι ύστερα την ξανά-καταγγέλλουν την Κυβέρνηση, όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Διαμαρτύρονται- και το ζω συνεχώς- όταν ο ξένος Τύπος μιλάει, όπως μιλάει τελευταία για επιτυχίες της Ελλάδας, ενώ πανηγύριζαν όταν ο ίδιος Τύπος μίλαγε παλαιότερα για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Εύχονται διακαώς η Ελλάδα να αποτύχει. Κι όταν η χώρα προχωράει, μένουν αμήχανοι, ή λουφάζουν ή αμφισβητούν τις επιτυχίες της πατρίδας τους, ακόμα κι όταν τις αναγνωρίζουν οι χειρότεροι επικριτές μας μέχρι σήμερα.

Θέλουν η Κυβέρνηση να πέσει, αλλά δεν τολμάνε να τη ρίξουν. Παριστάνουν ότι έχουν σχέδιο, και κάθε τόσο βγαίνει μια «συνιστώσα» τους και λέει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν έχουν ιδέες, απλώς απεχθάνονται οτιδήποτε καλό συμβαίνει ή πάει να συμβεί στη χώρα. Δεν έχουν απόψεις, έχουν μόνο εμμονές. Εμφανίζονται ως «προοδευτικοί», αλλά εκπροσωπούν τους χειρότερους εφιάλτες του χθες! Και είναι τόσο δήθεν «προοδευτικοί», που κάθε τόσο ταυτίζονται στη Βουλή και ψηφίζουν  και μαζί  με τους νεοναζί!

Και οι νεοναζί, από την πλευρά τους, επικαλούνται τις ακρότητες των άλλων, για να διαπράξουν κι εκείνοι τα ίδια και χειρότερα! Επικαλούνται οι Νεοναζί την «Πατρίδα» και θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους που γνώρισε ποτέ αυτή η Πατρίδα! Η Ελλάδα που κάποτε πολέμησε όρθια και μόνη το Ναζισμό, διασύρεται σήμερα από θαυμαστές των Νεοναζί! Ιδεολογία τους είναι το απροκάλυπτο μίσος, το λαθρεμπόριο του πατριωτισμού! Μίσος για κάθε τι μεγάλο και σπουδαίο γέννησε ποτέ η Ελλάδα. Μίσος για την Παράδοση, την Οικουμενικότητα τη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό, την Ισορροπία, το Μέτρο, τον Ιδεαλισμό. Εκπροσωπούν το μίσος και κηρύσσουν το Μίσος.

Και τα δύο, λοιπόν, άκρα, εύχονται και προσεύχονται και κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε η Ελλάδα να αποτύχει, να βγει από την Ευρώπη, να χάσουμε το στοίχημα.

Εδώ πέρα απόψε τους το λέμε ξεκάθαρα.  Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Δεν θα τους αφήσουμε εμείς, η παράταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα τους αφήσουμε εμείς, εμείς που χτίζουμε τη Νέα Ελλάδα, σε μιαν Ευρώπη που κι εκείνη τόσο πολύ αλλάζει.  Εμείς που αγωνιστήκαμε για να στεριώσει η Δημοκρατία, δεν θα αφήσουμε τους εχθρούς της να την ποδοπατήσουν. Εμείς που σχεδιάζουμε την Νέα Ελλάδα του Αύριο, δεν θα αφήσουμε τους ακραίους, που ζουν με τους εφιάλτες του χθες, να μας κρατήσουν κολλημένους στο Χθες.

Ενότητα: η Παράταξη ανοίγει τα φτερά της, θα ενώσει την Ελλάδα

Φίλες και φίλοι, Τώρα στηρίζουν τις προσπάθειές μας.  Παλεύουν δίπλα μας πολλοί περισσότεροι.   Το στοίχημα δεν είναι μόνο δικό μας.  Πιστέψτε με, είναι η μοίρα, είναι το μέλλον αυτού του τόπου.  Εμείς θα βάλουμε την σφραγίδα μας αλλά ζητούμε τη βοήθεια, τη στήριξη από όλους γιατί θα τα καταφέρουμε μόνον ως ενωμένοι όλοι οι  Έλληνες. Τείνουμε το χέρι σε όλους. Ακόμα και στους αντιπάλους μας.

Η Νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα. Θα την πετύχουμε όλοι μαζί. Θα την πετύχουμε μόνον ενωμένοι και θα ανήκει σε όλους.

Θέλω να το πω καθαρά, αυτή η Παράταξη ανοίγει τα φτερά της, θα ενώσει την Ελλάδα. Μέσα στις γραμμές και γύρω της, θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Όσους για διάφορους λόγους έφυγαν παλαιότερα… Εκείνους που δεν στάθηκαν ποτέ δίπλα μας. Προσκλητήριο δίνουμε σε όλους!

Όλοι εκείνοι που αφήνουν πίσω το παρελθόν κι έχουν την ίδια λαχτάρα με μας, να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα. Όλοι εκείνοι που θέλουν να κλείσουν το δρόμο στους ακραίους, που θέλουν να κλείσουν το δρόμο σε νέους διχασμούς. Όλοι εκείνοι που θέλουν μιαν Ελλάδα ισχυρότερη, αξιότερη, πιο σεβαστή, μέσα σε μιαν Ευρώπη πιο Αναπτυξιακή, με περισσότερη Αλληλεγγύη. Προσκλητήριο Ενότητας κάνουμε απόψε. Για να χτίσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα.

Ας κάνουμε, λοιπόν, το «απίστευτο»: Και ας μείνουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά!  Όρθιοι, εκεί που μας είχαν γονατισμένους… Ας κάνουμε μια νέα αρχή, εκεί που μας είχαν «τελειωμένους». Ας χτίσουμε αυτή την καινούργια Νέα Ελλάδα, που τα αξίζει η Ιστορία μας. Και που την οφείλουμε στα παιδιά μας.

Χρέος δικό μας δεν είναι να κόβουμε μισθούς και συντάξεις.  Χρέος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε δρόμο Ανάπτυξης. Χρέος δικό μας δεν είναι να συγκρουόμαστε με τους εταίρους μας ούτε να υποτασσόμαστε στους δανειστές μας… Χρέος μας είναι να απαλλαγούμε από την ανάγκη των δανεικών. Χρέος μας δεν είναι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για εκλογικά ποσοστά ή για υπουργικές καρέκλες…  Χρέος είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά, ευημερία, προοπτική για τον Έλληνα επιχειρηματία. Χρέος δικό μας δεν είναι να βριζόμαστε πάνω στα ερείπια της Χώρας μας. Χρέος μας είναι να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα! Χρέος δικό μας δεν είναι να διαφωνούμε μεταξύ μας για το σε ποιο ξένο «προστάτη» θα προσκολληθούμε ως Χώρα… Χρέος μας είναι να ενωθούμε, για να μην έχουμε ανάγκη από «προστάτες», για να κερδίζουμε εταίρους και συμμάχους. Και κυρίως το σεβασμό τους.

Αυτό το χρέος έχει πια όνομα: Το λένε «Νέα Ελλάδα»! Και δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι όλων των Ελλήνων! «Σ’ αυτό τον τόπο όσοι αγαπούνε»… κάπως έτσι ονειρεύονται τη χώρα τους. Είμαστε μαζί τους. Κι είναι μαζί μας!

Τελειώνω γιατί πράγματι το τελευταίο διάστημα και εγώ ακόμα ομολογώ ότι το  παράκανα.

Παραφράζοντας τους στίχους του Πάμπλο Νερούντα που έκανε για την πατρίδα του τη Χιλή, και που πιστεύω ότι είναι εκείνο που θέλει σήμερα ν' ακούσει η ψυχή του Έλληνα:

Θα σε υποχρεώσουμε Πατρίδα,

Θα σε υποχρεώσουμε Ελλάδα

Να κάνεις θαύματα,

Γιατί μέσα μας

Βρίσκεσαι Εσύ, η Ελπίδα και το Θαύμα!

Με το τωρινό μας Συνέδριο,

Φίλες και φίλοι, ανοίγουμε ένα τέτοιο πλατύ δρόμο, μια λεωφόρο Ενότητας.  Ενότητας όλων των Ελλήνων. Ενότητας για την Ελλάδα. Ενότητας για τη Νέα Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 29/06/2013 13:08:45

  Κυρίως πρέπει να "επαναπατρίσουμε" τους δεξιούς ψηφοφόρους της Χ.Α. Αυτοί που παρασύρθηκαν από το νεοναζιστικό μόρφωμα και το διχαστικό ψέμα περί ακροδεξιάς του Τσίπρα. Καλείστε όλοι όσοι πραγματικά δεν έχετε καμία σχέση με τους νεοναζί να επανδρώσετε την εθνική προσπάθεια.

  • nikos avatar
   nikos @ MantisKalhas 29/06/2013 15:42:00

   Εχεις απολυτο δικιο. Να ψηφισουμε ολοι ΝΔ για να δωσει ο Σαμαρας μερικα υπουργεια στο ΚΚΕ και στο Συριζα. Που ξερεις αργοτερα μπορει να δωσει και στο Ανταρσυα, αν μπει στη βουλη.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ nikos 29/06/2013 17:18:52

    Και τι θα ψηφίσεις δηλαδή εσύ χιτλερικούς; Γιατί ο ψεκασμένος τα έχει βρει μια χαρά με το σύριζα, η ΝΔ δε σου αρέσει, ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ δε σου αρέσουν, άρα που καταλήγουμε; Ότι θα ψηφίσεις τους χιτλερικούς!

  • περιμπανού avatar
   περιμπανού @ MantisKalhas 29/06/2013 16:43:00

   ....ε, ας σταματήσουν κι οι φίλοι της Χιονάτης, να ταίζουν καραμέλες τα παιδιά με τα ξυρισμένα κεφάλια στο δάσος και θα δεις, για πότε θα επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι της ΧΑ στη ΝΔ !!!!

 2. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 13:28:13

  :-) Μόλις η ανεργία κατέβει στο 10%, ξαναβάρα προσκλητήριο και βλέπουμε.... Δε γίνεται... ενότητα αλά κάρτ. Λυπούμεθα.

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 13:50:04

   Εσείς είστε άνεργος και επομένως οργισμένος απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο ή περισσότερο από εμένα ευαίσθητος και υπερασπίζεστε τους ανέργους; Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καμία λογική η άρνηση της εθνικής ενότητας. Η τακτική του διχασμού θα φέρει νέα αποτυχία στους εμπνευστές της.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ MantisKalhas 29/06/2013 13:59:36

    Έχει και παραέχει. Δε γίνεται άλλα σπίτια να έχουν γάμους, και άλλα κηδείες. Ψηφίζει, γιατί έτσι κρίνει ο καθένας, όχι γιατί έτσι του υπαγορεύουν ή προδικάζουν την επιλογή του. Βασικά δημοκρατικά Μάντη, εκτός και αν ασχολείστε με τα επικοινωνιακά.

   • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
    ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ MantisKalhas 29/06/2013 14:21:46

    Η Εθνική ...ενότητα, προϋποθέτει δουλειά, αξιοπρέπεια και ανθρώπινη ζωή για όλους τους μετέχοντες σ΄αυτήν. Η Εθνική ...ενότητα, δεν αποτελεί ειλικρινή επιλογή μιας εξουσίας που παρατηρεί παθητικά την ανεργία του 30% και παιανίζει διάφορα εμπνευσμένα, σφυρίζοντας αδιάφορα. Οι χορτάτοι με τους εξαθλιωμένους, δε γίνεται ποτέ να ομονοήσουν. Εκ των πραγμάτων. Απλά γιατί οι δεύτεροι δεν έχουνε να χάσουν αυτά που οι πρώτοι κόπτονται να διαφυλάξουν, υπερασπιζόμενοι τάχα το ''κοινό καλό'', που είναι όμως το δικό τους μονάχα καλό.

    • MantisKalhas avatar
     MantisKalhas @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 14:35:30

     Απ'ότι κατάλαβα έχουμε πόλεμο, διαμάχη μεταξύ χορτασμένων και πεινασμένων! Ασφαλώς ηγέτης των πεινασμένων είναι ο Αλέξης ή ο Μιχαλολιάκος ή ο Καμμένος. Λαμπρά! Θα παραμείνετε πεινασμένοι για πολύ ακόμη.

     • Απλός πολίτης avatar
      Απλός πολίτης @ MantisKalhas 29/06/2013 20:07:17

      Αγαπητέ φίλε ή φίλη, όταν ο άνθρωπος δεν έχει να φάει και ακούει βαρύγδουπες δηλώσεις από αυτούς που όχι μόνο τρώνε αλλά ζουν και χλιδάτα, τι νομίζεις ότι θα σκεφτεί και θα κάνει? Συμφωνώ ότι η ενότητα είναι κριτικής σημασίας, αλλά δεν μπορείς να την απαιτείς μόνο από τους πεινασμένους....

    • nikias avatar
     nikias @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 18:43:57

     OΡΘΟΤΑΤΑ !
     Ας είμαστε ειλικρινείς !

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 13:50:27

   Αν δεν αλλάξουνε οι νοοτροπίες και η κρατικίστικη αντίληψη του Έλληνα για την οικονομία που μας έφερε στη χρεοκοπία του 2010, η ανεργία δε θα πέσει ποτέ κάτω από 10%, αν κάποιος σου έχει τάξει κάτι τέτοιο, μην τον πιστεύεις, τσαρλατάνος είναι!

   • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
    ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Συριζαλβανία του Χότζα 29/06/2013 20:03:40

    Τι σαχλαμάρες θ΄ακούσουμε ακόμα! Εκτός που μαζί τα φάγαμε, που είμαστε αμαρτωλοί αν είμαστε μισθωτοί Δ.Υ, τώρα θα φταίμε και για τη ανεργία που αναπαράγει διεθνώς και αενάως ο νοσηρός τους καπιταλισμός! Έτσι που τα κάνατε οι οπαδοί των μνημονίων, ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι. Μην κοιτάτε τον εαυτό σας οι βολεμένοι. Να κοιτάζετε γύρω σας και να μη συστήνετε στους άλλους να ζουν ευτυχισμένοι και ήρεμοι με 400 Eυρώ, και πνεύμα.... ενωτικό. Δεν γίνονται αυτά.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 20:33:21

     Άτιμο πράγμα ο καπιταλισμός σύντροφε! Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα που φεύγουν μετανάστες αφού η ελληνική κρατικίστικη σοβιετία χρεοκόπησε αφού κανείς στον κόσμο δεν ήθελε να τις δανείσει τα ελλείμματά της, πάνε στη Βενεζουέλα του Τσίπρα και στη Β. Κορέα για να σωθούν από τον καπιταλισμό κι όχι στις νεοφιλελεύθερες χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ κλπ. Σώθηκαν σύντροφε από τον καπιταλισμό, σώθηκαν!!!!

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 13:52:43

   Πολύ περισσότερο όμως δεν υπάρχει ούτε "α λα καρτ" καταδίκη του νεοναζισμού.

   • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
    ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Ξένος 29/06/2013 14:24:57

    Άλλο ο νεοναζισμός, άλλο η άρνηση να καταπιούμε την υποκρισία αμάσητη. Δεν υποχρεούμαστε να καταδικάσουμε το νεοναζισμό αποκλειστικά, αλλά ποτέ τον απάνθρωπο επικρατούντα νεοφιλελευθερισμό, που μας θερίζει. Α λα καρτ ακόμη και το αίτημα της επιλεκτικής καταδίκης σας λοιπόν.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 15:04:28

   Δεν είναι μόνον η ανεργία. Η λαθρομετανάστευση είναι αυτή που ανδρώνει την ΧΑ. Ο Σαμαράς, ανάμεσα στα πολλά που υποσχέθηκε προεκλογικά, μάς διαβεβαίωνε ότι θα επανακαταλάβουμε τις πόλεις μας. Έγινε κάτι τέτοιο;

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Επισκέπτης 29/06/2013 17:27:24

    Κατά 85% έχει μειωθεί η ετήσια ροή μεταναστών , έχουν γίνει 15.000 απελάσεις σε 10 μήνες, όταν όλο το 2011 είχαν γίνει ελάχιστες. Καταψήφισε την αναθεώρηση του Δουβλίνο 2 ο Δένδιας στην ΕΕ, τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία η νέα επιτροπή ασύλου που είναι αρκετά αποδοτική, και επειδή είμαι κάτοικος του κέντρου (4ο διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων) η κατάσταση από πλευράς αστυνόμευσης είναι καλύτερη από πέρσι. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παράνομοι μετανάστες δε θα φύγουν με τακτικές ΧΑ!

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Συριζαλβανία του Χότζα 01/07/2013 11:14:03

     >Κατά 85% έχει μειωθεί η ετήσια ροή μεταναστών έχουν γίνει 15.000 απελάσεις σε 10 μήνες<

     Ποιες απελάσεις, βρε φίλε; Πόσους συλλαμβάνουν, πόσους κρατούν και πόσους απελαύνουν τελικά; μα κοροϊδευόμαστε τώρα; Κοντεύει ένας χρόνος "Ξενίου Διός" και βλέπουμε τα ... θεαματικά αποτελέσματα. Εσύ είσαι κάτοικος του κέντρου των Αθηνών, αλλά έχεις πάει ποτέ στην επαρχία, όπου έχει μεταφερθεί μέγα μέρος της λοιμικής των λαθρομεταναστών;

     Λέω εγώ πουθενά ότι θα φύγουν με τακτικές ΧΑ;

   • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
    ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Επισκέπτης 29/06/2013 20:08:09

    Κοίτα, τώρα κάνει πολλή ζέστη, δε γίνεται. Από Οκτώβρη βλέπουμε...

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 20:15:30

   τι ανεργία ρε παιδιά,τους παρακαλάνε να δουλέψουν (πχ φράουλες μου ρχεται έτσι πρόχειρα μεταξύ άλλων στο νου) κι αυτοί κάθονται και καμαρώνουν,περιμένουν να τους καλέσουν διευθυντές σε γραφεία -σοβαρευτείτε

   • Ιχνηλάτης avatar
    Ιχνηλάτης @ Δήμος 30/06/2013 09:29:05

    Ποιος σοβαρός και λογικός άνθρωπος θα δεχόταν εργασία που δεν του εξασφαλίζει καν στέγη και τροφή!
    Τα ψίχουλα που μοιράζουν οι τσιφλικάδες της Ηλείας δεν φτάνουν ούτε για να ζήσεις!
    Εκτός αν μεταβείς εξ Αθηνών στις φραουλοφάρμες της Ηλείας με τα πόδια και μένεις σε χαρτόκουτο παρέα με τα κουνούπια και τα φίδια της Πελοποννησιακής γης.
    Εδώ δεν ανταποκρίνονται ούτε οι Αλβανοί,ούτε οι Γεωργιανοί , ούτε καν οι τσιγγάνοι!
    Θα πάμε εμείς;
    Μόνο οι Πακιστανοί-Μπαγλαντές ενδιαφέρονται ,των οποίων άλλωστε η εναλλακτική είναι να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια και γενικά να ζητιανεύουν.
    Και στο τέλος τέλος χορτάσαμε τόσα χρόνια από εσάς τους ψευτόμαγκες με τα παχιά τα λόγια!
    Αν πραγματικά πιστεύεις όλα όσα λες πήγαινε πρώτος εσύ να δώσεις το παράδειγμα και πόσταρε και φωτό στο antinews την ώρα που μαζεύεις φράουλες μέσα στα φυτοφάρμακα κάτω από τον καυτό ήλιο με μύγες και κουνούπια να σε τσιμπάνε και με τη θερμοκρασία μέσα στο θέρος να χτυπάει σαραντάρια!
    ΥΓ:Και έπειτα ακόμη υπάρχουν τουλάχιστον στην Αττική εργασίες για ντιλιβεράδες, καθαρίστριες ,σερβιτόρους, ψήστες και μπάρμαν με διπλάσιες αμοιβές από την "ευκαιρία" της Ηλείας σε σαφώς πιο ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον.

    • πΔπ avatar
     πΔπ @ Ιχνηλάτης 30/06/2013 11:20:52

     Αγαπητέ μου, πριν πάρα πολλά (και "καλά") χρόνια, έχοντας την σφήνα στον ποπό μάζευα πατάτες στα χωράφια στα γόνατα και με κομμένα νύχια την πρώτη μέρα!
     Δεν ζήτησε κανένας από τον Αλεξανδρουπολίτη να πάει περπατώντας στην Αμαλιάδα για να κοιμάται σε χαρτόκουτο αγκαλιά με τις οχιές και τους αστρίτες.
     Από τα ντόπια παιδιά ζητήθηκε και δυστυχώς μόνο 6 ανταποκρίθηκαν.
     Δυστυχώς.

   • George avatar
    George @ Δήμος 30/06/2013 22:14:21

    Και όμως υπάρχει κόσμος που θα πήγαινε αλλά με κάποια οργάνωση. πχ φοιτητές αν υπήρχε δωρεάν στέγαση (όχι στα θερμοκήπια), εκδηλώσεις από το μεσημέρι και μετά (από το δήμο?). Στο λέω από προσωπική πείρα στο εξωτερικό και μάλιστα περιμέναμε πως και πως να πάμε. Με τα λεφτά αυτά μετά συνεχίζαμε διακοπές Ελλάδα (μια χωριάτικη, μια πατάτες και 4 πιρούνια!) Η ανάγκη υπάρχει, το θέμα είναι πως την τοποθετείς στην αγορά εργασίας.

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 29/06/2013 13:45:25

  Εχθές περίμενα να δω και να ακούσω το ιδεολογικό περίγραμμα που θα έδινε ο Πρωθυπουργός για τη νέα εποχή της ΝΔ. Είχα τολμήσει να προβλέψω ότι θα είναι ένα συνδυασμός οικονομικού φιλελευθερισμού και κοινωνικού συντηρητισμού. Εκ του αποτελέσματος μάλλον δικαιώθηκα. Το άτομο με τη δημιουργικότητά του θα είναι η βάση της οικονομικής ανάκαμψης και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου σε εξωστρεφή κατεύθυνση, το άτομο θα απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατικοδίαιτου συντεχνιακού μοντέλου δανειοδοτούμενης οικονομίας και η πίστη στις παραδόσεις και τις αξίες αυτού του τόπου θα μας δώσουν τις απαντήσεις στην προσπάθεια ανταπόκρισης της χώρας μας στο σύγχρονο διεθνοποιημένο πλαίσιο. Η ανταγωνιστικότητα, εθνική κι ατομική, στη γνώση και στην εργασία είναι η βάση του σύγχρονου πατριωτισμού, είναι η μόνη ασφαλής οδός διέλευσης του θαλασσοδαρμένου από τις κρατικίστικες αντιπαραγωγικές ιδεοληψίες ελληνικού ''καραβιού''. Θα περίμενα περισσότερες αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην όσμωσή τους με τον κοινωνικό συντηρητισμό. Ελπίζω να ακούσουμε περισσότερα πράγματα στη δεύτερη ομιλία του Πρωθυπουργού αύριο στο κλείσιμο του συνεδρίου. Όπως κι αν έχει, ο δρόμος είναι ένας και για να είναι επιτυχημένος θα πρέπει να είναι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ!

 4. ΠΑΤΗΡ ΙΛΑΡΙΩΝ avatar
  ΠΑΤΗΡ ΙΛΑΡΙΩΝ 29/06/2013 15:12:43

  τι νοημα εχουν ολα αυτα ρε φαηλο σε μια ηττημενη κατεξεφτελισμενη και αποτυχημενη παραταξη οπως ο μεσαιος χωρος της ξεφτιλονουδουλας που βλεπει αριστερο απο χιλιομετρα και τα κανει πανω της και σερνεται σαν το σκουλικι μην τυχον και της μιλησει ο μπολσεβικος και την πει φασιστικη βασιλοχουντικη και ναζιστικη.....

  δειτε εδω τι σωστα γραφει ο τροτσκιστης μπολσεβικος μιχας. κατι που δεν θα τολμουσε κανενα χριστιανοδεξιουλικο- αστουλικο προβατο για σφαγη ουτε καν να το σκεφτει....

  Του Τάκη Μίχα.
  Στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς είπε κάτι το πολύ ενδιαφέρον: « ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διόριζαν, αλλά κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς.». Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση του πρωθυπουργού πραγματικά άγγιξε την ουσία ενός πολύ σοβαρού προβλήματος (που σίγουρα θα αποσιωπηθεί από τα περισσότερα ΜΜΕ).
  Όμως, δεν πήγε βαθύτερα. Το ερώτημα είναι αν πράγματι ισχύει η εκτίμηση του πρωθυπουργού, τότε γιατί το έκανε; Γιατί γέμιζε η ΝΔ την ΕΡΤ με ανθρώπους της Αριστεράς; Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποκαλύπτει το δράμα της Ελλάδας. Αν η Νέα Δημοκρατία είχε γεμίσει την ΕΡΤ με Αριστερούς και αν οι Δεξιοί δήμαρχοι είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο με τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς, αυτό οφείλετο σε ένα και μοναδικό λόγο: ότι πίστευαν πως με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζαν «προοδευτικό άλλοθι».
  Εδώ θα πρέπει να γνωρίζει ο αναγνώστης κάτι. Έχοντας στη ζωή μου γνωρίσει πολλούς πολιτικούς της ΝΔ, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι να μη χαρακτηρισθούν «αντιδραστικοί» ή, ακόμα χειρότερο, «νεοφιλελεύθεροι» από το «προοδευτικό» ιερατείο. Δεν υπάρχει κάτι που θα κάνει τον μέσο νεοδημοκράτη βουλευτή ή υπουργό πιο ευτυχισμένο από το να δει το όνομά του να αναφέρεται χωρίς ύβρεις στον «Ριζοσπάστη» ή στην «Αυγή». Αν επιπλέον αποσπάσει και ένα εγκωμιαστικό σχόλιο από κάποιον εγνωσμένης «προοδευτικότητας» ραδιοσχολιαστή, τότε πια πλέει σε πελάγη ανείπωτης ευτυχίας!
  Φυσικά θα παρατηρήσει κανείς, αν ισχύει αυτό, αν ο νεοδημοκράτης πολιτευτής πράγματι αναζητεί τόσο απεγνωσμένα διαπιστευτήρια προοδευτικότητας από την Αριστερά, τότε αυτό σημαίνει ότι στην ουσία συμφωνεί με την έννοια της «προοδευτικότητας» όπως την προσδιορίζει η Αριστερά. Με άλλα λόγια ο μέσος νεοδημοκράτης πολιτευτής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα «αντιδραστικό» σκουλήκι στο βαθμό στον οποίο έχει διαφορετικές από τις αριστερές απόψεις.
  Αυτό το σημείο μας φέρνει στη δεύτερη τραγική διαπίστωση: Την απόλυτη και ουσιαστική ιδεολογική αποχαύνωση, τον απόλυτο ιδεολογικό ευνουχισμό στον οποίο είχε οδηγηθεί η παράταξη της ΝΔ κάτω από τις ηγεσίες Καραμανλή (κυρίως) και Μητσοτάκη (δευτερευόντως). Αυτός ακριβώς ο ιδεολογικός ευνουχισμός έκανε τον μέσο πολιτευτή της ΝΔ να εκλιπαρεί για εύσημα «προοδευτικότητας» από το κάθε σταλινοειδές που αντάμωνε στο διάβα του.
  Όταν λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διορισμούς Αριστερών στην ΕΡΤ από τη ΝΔ είπε μόνο τη μισή αλήθεια. Δεν είπε την άλλη μισή, δηλαδή τους εγγενείς στη ΝΔ λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Αν ήθελε να πει όλη την αλήθεια θα έπρεπε πρωτίστως να καταγγείλει το δίδυμο Καραμανλή (junior και senior) που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ολοκληρωτική παραχώρηση του ιδεολογικού πεδίου στην Ελλάδα στα σταλινοειδή. Όσο λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν προχωρεί σε μία διαρθρωτική ανάλυση του φαινομένου, η κριτική του δεν θα αγγίζει καν την κορυφή του παγόβουνου.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ ΠΑΤΗΡ ΙΛΑΡΙΩΝ 29/06/2013 19:40:22

   Ο Μίχας φιλελεύθερος είναι. Το άρθρο του βέβαια είναι ολόσωστο!

 5. Mihalis avatar
  Mihalis 29/06/2013 15:16:10

  Φοβάμαι πως δεν είπε τίποτα για την "παραμονή στην ευρωζώνη"ή τις σταλινικές δημεύσεις καταθέσεων... Μάλλον θα τις γλυτώσουμε με την επιστροφή στη δραχμή!

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Mihalis 29/06/2013 19:45:57

   Έχουμε διαφωνήσει σε άλλα θέματα, αλλά αν είσαι υπέρ της επιστροφής μας στη δραχμή, ανεβαίνεις στην εκτίμησή μου! Είναι τουλάχιστον ειλικρινής θέση, δεν είναι κατάργηση μνημονίου, εθνικοποίση τραπεζών κ.ά. εντός ευρωζώνης που λένε τόσο ελεεινά ψεύτικα ο Τσίπρας και ο Καμμένος, ενώ ξέρουν ότι αυτά δε γίνονται εντός ευρωζώνης αλλά συνεχίζουν να τα λένε απλά επειδή το απολίτικο πόπολο θέλει να ακούει ψευτιές!

 6. Tsaros avatar
  Tsaros 29/06/2013 16:21:00

  """Θα παραμείνετε πεινασμένοι για πολύ ακόμη."""

  Όσο γι' αυτό δεν χωράει καμμία αμφιβολία.

  Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ-ΔΕΞΙΑ κοπρόσκυλα έχουν το χέρι στην κουτάλα και τρώνε καλά.

  Να μου χαιρετίσεις την Τινούλα τη Μπιρμπίλης όταν πας να χτυπήσεις κάρτα.

 7. Ξένος avatar
  Ξένος 29/06/2013 16:28:41

  Κοίταξε, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από την κρίση σε βαθμό απόλυτης απελπισίας, δεν χρησιμοποιούν τα βάσανά τους ως ελαφρυντικό επιχείρημα υπερ της ανόδου του νεοναζισμού ως κοινωνική ανταπάντηση. Πάψε λοιπόν εσύ και οι όμοιοί σου να το παρουσιάζετε μηχανιστικά ως απλή και δικαιολογημένη σχέση αιτίου-αιτιατού. Δεν αρκεί να σε τσακίσει ο νεοφιλελευθερισμός και η οικονομική κρίση για να αποκτήσεις ελαστική στάση απέναντι στον νεοναζισμό (ή και τον νεο-σταλινισμό), μόνο συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων προβαίνει σε αυτή την βρόμικη επιχειρηματολογία.

  • HΛΕΚΤΡΑ avatar
   HΛΕΚΤΡΑ @ Ξένος 29/06/2013 17:36:06

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
   ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Ξένος 29/06/2013 20:07:05

   Το νεοναζισμό φοβάστε, τον νεοφιλελευθερισμό υπηρετείτε πιστά, και πρεσβεύετε, το τέρας που ταϊζετε αργά ή γρήγορα, θα σας κατασπαράξει. Θεία δίκη. Όσο και να χτυπιέστε, το ποτάμι δε γυρίζει πια πίσω, πόσο μάλλον που είσαστε κι αμετανόητοι.

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 29/06/2013 21:44:37

    Κι εσύ, όσο και να χτυπιέσαι, επωνύμως ποτέ σου δεν θα καταφέρεις να περάσεις στην κοινωνία οτι η ψήφος στην χρυσή αυγή είναι δικαιολογήσιμη ενέργεια. Εδώ ο άλλος πεθαίνει της πείνας και αν σκοτώσει για να φάει η κοινωνία εξακολουθεί να τον τιμωρεί. Σου λέει «ας αυτοκτονούσες, ας πούλαγες το νεφρό σου, ας έτρωγες ακρίδες, την ληστεία μετά φόνου δεν την δικαιολογώ ποτέ και για κανένα λόγο». Κατ’ αναλογία ισχύουν ακριβώς τα ίδια για όσους λένε «ανέχομαι την ύπαρξη των νεοναζί στην πολιτική σφαίρα γιατι μπλα μπλα μπλα». Μεσομακροπρόθεσμα θα είστε πάντοτε βαρύτατα στιγματισμένοι. Πρόκειται για βδελυρή απρέπεια διαρκείας. Γι’ αυτό και θεωρώ πως όσοι ψηφίζετε χρυσή αυγή δεν έχετε καμία δουλειά να γυρίσετε στην Νεα Δημοκρατία ποτέ. Ζυγιστήκατε, μετρηθήκατε και βρεθήκατε ψυχικά και πνευματικά σάπιοι.
    Όταν αριστεροί υπερασπιστούν τον Στάλιν για δικούς τους λόγους θα πρέπει να τους πετάω αυγά ενώ όταν δεξιοί αλληθωρίζουν προς χιτλερικές κατευθύνσεις θα πρέπει να το βλέπω λέει «σφαιρικά το θέμα» ε; Αυτά να τα πεις στο Φαήλο που είναι της άποψης πως απλώς έχετε παρασυρθεί πρόσκαιρα και πως δήθεν ο υγιής συντηρητικός χώρος οφείλει να σας πει “στάσου μύγδαλα”.

    • Albert avatar
     Albert @ Ξένος 30/06/2013 00:47:12

     plus one

    • ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
     ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ @ Ξένος 30/06/2013 09:51:44

     'Οσο και να πανικοβάλλεστε, όσο και να γράφετε απαξιωτικούς λιβέλους, αργήσατε πολύ και σας ξεπέρασε η σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλατε με κυνισμό στον κόσμο. Δεν επιχαίρω, διαπιστώνω και στέκομαι ουδέτερος. Εσάς, για άκρως τρομοκρατημένον όμως σας βλέπω. Με υστερικές κραυγές, κατηγορίες και λογίδρια, δεν εξαφανίζεται ο φασισμός απ΄τον κόσμο. Η πείνα, η αδικία κι η εξαθλίωση, τον βοηθά να ριζώνει στην ψυχή των σύγχρονων δούλων. Αν είστε τόσο....ευαίσθητος χτυπήστε εκεί κι εγκαταλείψτε τις ανέξοδες παρλαπίπες, Ξένε σύντροφε.

    • Ξένος avatar
     Ξένος @ Ξένος 30/06/2013 12:45:43

     Ο στοιχειωδώς υγιής ψηφοφόρος και άνθρωπος, προσανατολίζεται και στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν τους φασισμούς αλλά και αποκηρύσσει τον κάθε φασισμό καθαυτόν. Δεν εστιάζει στο πρώτο σκέλος μένοντας προκλητικά ουδέτερος στο δεύτερο, το ένα δεν αποκλείει την ειλικρινή και πηγαία καταδίκη του άλλου. Μεγαλύτερος εχθρός για τον τόπο από οποιοδήποτε μνημόνιο, Σόρρο, Μέρκελ, διαπλοκή ή Δουβλίνο Ι &ΙΙ, είναι αυτός της χρυσής αυγής. Δεν υπάρχει σύγκριση και σε αυτό το σημείο μπαίνει τελεία.
     Χαιρέκακες και δήθεν αντικειμενικές διαπιστώσεις τύπου «ή ισιώνουμε τη χώρα ή θα μας την ισιώσουν τα παιδιά με τα μαύρα, γι’ αυτό κανονίστε την πορείας σας μερικοί-μερικοί» να πας να τις πουλήσεις αλλού. Τουλάχιστον ο φόρα παρτίδα υποστηρικτής της χρυσής αυγής αναλαμβάνει και το κόστος κοινωνικό κόστος νεοναζισμού του. Η δική σου τακτική και στάση είναι ακόμα ειδεχθέστερες, πιο κάτω και απ' τον πάτο.

 8. Bil avatar
  Bil 29/06/2013 16:36:21

  ΠΑΤΗΡ ΙΛΑΡΙΩΝ Βρες κάποιο άλλο όνομα. Ο Πατήρ Ιλαρίων που ξέρω εγώ στη Μονή Ιλαρίωνος δεν ασχολείται με αναλύσεις πολιτικές. Ευχαριστώ.

  • Ελπιδοφορος avatar
   Ελπιδοφορος @ Bil 29/06/2013 21:33:08

   Άσχετα από το όνομα αυτά που έγραψε χρειάζονται μια απάντηση.
   Την απάντηση αυτή την νομίζω πως την ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ όλοι αυτοί που τόσα χρόνια στηρίζαμε την δεξιά και μας προέκυπταν αριστεροί, ιδίως σε χώρους που είχαν την ευθύνη για την “διαμόρφωση των πολιτών”.
   Στις άλλες κρατικές υπηρεσίες απλώς θα έπρεπε να είναι αδιάφορο το τι ψηφίζει ο κάθε ένας και να διορίζονται όσο το δυνατόν λιγότεροι - άρα λιγότερο κράτος λιγότερη γραφειοκρατία - και μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια!

   Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό μας που το παραδέχεται αλλά χρειάζεται και μια εξήγηση από επίσημα χείλη γιατί έγινε αυτό (ιδίως στην ΕΡΤ ).

   Να ήταν καλό το αποτέλεσμα πάει στα κομμάτια ΑΛΛΑ χρεοκοπήσαμε , πτωχεύσαμε οικονομικά πνευματικά ηθικά και αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι και μάλιστα όπως γράφει ο ΠΑΤΗΡ ΙΛΑΡΙΩΝ, αντί για αντεπίθεση να σκύβουμε το κεφάλι.
   Μέχρι πότε;
   Μέχρι που να μην υπάρχει -Ελληνικό Έθνος πατρίδα Θρησκεία νέα δημοκρατία- για να θυμηθούμε και το τραγούδι της παράταξης;

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Ελπιδοφορος 02/07/2013 18:28:27

    Φέρεις ελπίδες, τω όντι !!!!!!
    Προσυπογράφω !!!!!!

 9. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 29/06/2013 17:49:49

  Θα σας μεταφερω ενα ωραιο αρθρο φιλου απο οικονομικο site. Σε ολες τις κοινωνιες οταν υπαρχει οκονομικη κριση μειωνονται οι θεσεις εργασιας στο ΔΗΜΟΣΙΟ στο δευτερογενη τομεα και τις τραπεζες, μειωνονται οι μισθοι γινονται μεταρρυθμισεις για ανταγωνιστικοτητα και παραγωγικη διαδικασια. Ολα γινονται παντου εκτος ΕΛΛΑΔΑΣ προς το παρον......Αν η Ελλαδα ηταν κυψελη μελισσων........θα πετουσαν εξω τις ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ και θα μειωναν τις μεριδες στους ΚΥΦΗΝΕΣ. Στη κυψελη Ελλαδα χρειαστηκε να μεινουν χωρις δουλεια 1,4 εκατ. εργατριες μεχρι να τεθει για πρωτη........φορα θεμα να απολυθουν κυφηνες και μαλλιστα με παχυλες αποζημιωσεις........π.χ. ΕΡΤ-ΚΑΤΣΕΛΗΣ.Σε ολα τα κρατη οταν μειωνετε η τροφη........το κρατος μειωνετε για να αφησει πορους για τον ιδιωτικο τομεα. Στην Ελλαδα γινετε το αντιθετο......πεταμε τις ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ(ιδ.τομεα) και προσπαθουμε να μην πετεχτει..........ουτε ενας ΚΥΦΗΝΑΣ. Μοιραια καποια στιγμη θα μεινουν οι κυφηνες και η.......βασιλισσα χωρις κανενας να μην φερνει ΤΡΟΦΗ, η κυψελη θα καταρρευσει..........ΔΥΣΤΗΧΩΣ αυτα γινονται στην Ελλαδα εδω και δεκαετιες με την ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ εξισωσης εργατριων-κυφηνων και βασιλισσας, υποτιθετε στη βαση των παραγωγικων εργατριων θεωριτικως, αλλα επι της ΟΥΣΙΑΣ στη βαση των αντιπαραγωγικων κυφηνων.........ΑΝ Η ΕΡΤ και η καθε ΕΡΤ αντιπροσωπευει το σκληρο πυρηνα της ΚΥΦΗΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ για την προετοιμασια της κυψελης για την διαχειμαση........που θα της επιτρεψει να επιστρεψει στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ.........ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.........ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙ .........Η ΚΥΨΕΛΗ............

 10. NONOS avatar
  NONOS 29/06/2013 18:06:03

  Ανθρωποι που μπαινοβγαίνουν σ'αυτη την παραταξη κατα το δοκούν η κατα το δοκουν των συμφερόντων που εξυπηρετούν δυσκολα να πεισουν για τις προθέσεις τους.....οταν η εκλογη του σκοπού και η εμμονη σ'αυτόν γινεται κουρελοχαρτο...οταν η οικογενειοκρατία καλα κραττεί....οταν τα συνεδρια μετατρεπονται σε χωρους public relations για να βολεψουν η να βολευτούν οι ημέτεροι...όταν δε ξεκινάς τιμώντας την ιδρυτική διακήρυξη του Εθναρχη...οταν το παρελθόν ολων ειναι δυσβασταχτο βαρυδι και οπισθελκουσα δυναμη και οταν συνεταιριζεσαι μ αυτον που μεχρι χθες ηταν ο υβριστης σου.....ε μη περιμενεις και πολλα πράγματα...οι δεξιοι ειμαστε εκδικητικοι τρωμε τα αντερα μας τα ιδια αμα μας θιξεις τα πιστευω και την ηθικη μας........

  • Theo1 avatar
   Theo1 @ NONOS 29/06/2013 23:22:09

   +1000!!!!!!!!

 11. rally monkey avatar
  rally monkey 29/06/2013 18:48:09

  @ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 02:21 νομιζω εχει δίκαιο
  Δεν μπορει να υπάρξει δημοκρατία με ανεργεία 30%
  η Πατρίδα βρισκεται σε κατάσταση συναγερμού
  καλη ομιλία αλλά η κατάσταση συναγερμού απαιτεί δράσεις

  με ρυθμούς αναπτυξης 3-4% (βλ. 'καλές μέρες')
  θα πάρει δύο γενιές Ελλήνων για να δουμε μονοψήφιο ποσοστό ανεργείας
  ας κανουμε τους υπολογισμούς μας
  ψυχρές διαπιστώσεις με προσφατη την επιτυχία του ΤΑP

 12. Ντάνι avatar
  Ντάνι 29/06/2013 20:46:42

  Το όραμα είναι να κάτσουν να σχεδιάσουν την μεταβατική περίοδο όταν θα πάμε στην δραχμή γιατι θα γίνει σύντομα αυτή η μετάβαση και όχι από επιλογή μας.

 13. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 30/06/2013 01:44:20

  Επική απάντηση Ξένος!

 14. Joao avatar
  Joao 30/06/2013 11:14:04

  To ότι δεν υπάρχει ελπίδα μας το θυμίζουν καθημερινά οι ψηφοφόροι της Χ.Α

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.