#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2011 07:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Η καινοτομία στη τεχνολογία που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση, σήμαινε περισσότερα τρόφιμα, ρούχα, και άλλα προϊόντα, που  μπορούσαν πλέον να παραχθούν γρηγορότερα και καλύτερα,  αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα, και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής.

Κάποιοι όμως δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν. Έτσι, η  οικονομική άνθηση  του 18ου και 19ου αιώνα, εκτός από τη παραπάνω βελτίωση της ζωής, επέφερε και μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο Branko Milanovic, από τους επικεφαλής οικονομολόγους της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλάει για αυτή την ανισότητα στο νέο του βιβλίο: The Haves and the Have-Nots: A Brief and Idiosyncratic History of Global Inequality.

Πρόσφατα, παρέθεσε συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε.

 

Πόσο άνισος είναι ο κόσμος στη πραγματικότητα;

Ιστορικά αν το δούμε, βρισκόμαστε στη κορύφωση της ανισότητας.

Πως φτάσαμε εδώ;

Ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση. Η ανισότητα δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Πιο πριν, στα περισσότερα κράτη του κόσμου, τα εισοδήματα ήταν περίπου τα ίδια. Η Ολλανδία και η Αγγλία ήταν οι πλουσιότερες χώρες. Η αναλογία μεταξύ αυτών και της Κίνας, που ήταν τότε πάμπτωχη, ήταν 3 προς 1. Με τη βιομηχανική επανάσταση, κάποιες χώρες απογειώθηκαν κυριολεκτικά, άλλες έμειναν στα ίδια.

Τι καθορίζει την αλλαγή στη παγκόσμια οικονομική ανισότητα;

Τρεις παράγοντες: Ο πρώτος είναι η διαφορά μεταξύ των κρατών, όπως οι ΗΠΑ με το Μεξικό, ή με τη Κίνα κ.ο.κ. Η διαφορά αυτή είτε μεγαλώνει είτε μικραίνει. Ο άλλος παράγοντας είναι αν η ανισότητα μεταξύ των κατοίκων μιας χώρας αυξάνεται. Και ο τρίτος παράγοντας, που είναι ισορροπητικός, είναι  το γεγονός της αλματώδους ανάπτυξης κάποιων φτωχών κρατών, όπως η Κίνα, και η Ινδία, που σημαίνει ότι δημιουργείται μια παγκόσμια μεσαία τάξη, που μειώνει τη παγκόσμια ανισότητα.

Αυτό το χάσμα μεγαλώνει ή μικραίνει;

Πιστεύω πως στα τελευταία 15-20 χρόνια, αρχίζει κάπως και εξισορροπεί, με μια αισιόδοξη τάση να μειωθεί, λόγω ακριβώς αυτού του τρίτου παράγοντα που προανέφερα.

Που σημειώνεται μεγαλύτερο αυτό το χάσμα, και που μικρότερο;

Εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις είναι κυρίως στη Λατινική Αμερική, και στην Αφρική. Η μικρότερη διαφορά είναι, όπως είναι λογικό, στη Κεντρική Ευρώπη, και στη Σκανδιναβία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για τις χώρες με το μικρότερο χάσμα ανισότητας, οι λόγοι είναι δυο. Πρώτον, υπάρχει πολύ διαδεδομένο, και σε γενικές γραμμές ισότιμο και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και δεύτερον, παίζει μεγάλο ρόλο το κράτος με τη συμβολή του στην αναδιανομή του πλούτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνει από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς. Μάλλον παίρνει από τη μεσαία τάξη με έναν τρόπο, και τα επιστρέφει με έναν άλλο. Κάνοντας όμως αυτό το πράγμα, μειώνει την εισοδηματική ανισότητα. Στα κράτη που έχουν μεγάλο χάσμα, συμβαίνει το αντίθετο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το να μιλάμε για την οικονομική ανισότητα;

Η ανισότητα είναι σαν τη χοληστερόλη, καλή και κακή. Είναι καλή γιατί προσφέρει κίνητρα στους ανθρώπους να εργάζονται σκληρότερα, και να επενδύουν καλύτερα, και να εφευρίσκουν πράγματα. Από την άλλη πάλι, έχει αρνητικές συνέπειες, ειδικά όταν έχεις μια καθεστηκυία ελίτ που απλά διατηρεί τη προνομιούχα θέση της, εις βάρος όλων των άλλων. Στην ουσία, ένα τέτοιο κράτος λειτουργεί αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το ταλέντο του 50% του πληθυσμού, που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι δημιουργικό.

Η Αμερική, που δεν τα πάει καλά;

Η Αμερική είναι κάπου στη μέση. Διατηρεί ακόμη ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πρόσβασης στη παιδεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό όμως έχει παραμείνει στάσιμο. Όσον αφορά στις κρατικές δαπάνες, στη φορολόγηση κλπ. η Αμερική είναι λίγο πιο πίσω από τη Δυτική Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές η Αμερική έχει μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα από τα κράτη που προανέφερα, και  πολύ μεγαλύτερη από τα κράτη της Σκανδιναβίας.

Πως μπορεί να μειωθεί η ανισότητα;

Ένας τρόπος είναι να αναπτυχθούν ακόμη πιο ταχύτερα τα φτωχά κράτη, που δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η μετανάστευση.

Ποιος ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος που έζησε ποτέ;

Μια άμεση απάντηση είναι ο John D. Rockefeller. Θα έπρεπε όμως να εξηγήσω το γιατί. Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνονται εισοδήματα από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές χώρες. Βασικά ο πλούτος μετριέται από την εργατική δύναμη που μπορεί κάποιος να ελέγχει. Οι πλούσιοι του επίπεδου Rockefeller, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ήταν πολύ πιο πλούσιοι από τους πλουσιότερους Ρωμαίους της αρχαιότητας.

 

S.A.-iHaveNet.com

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 06/03/2011 12:29:58

  lol

  Κορυφαίος οικονομολόγος. Για γέλια και για κλάμματα. Εμ, αν δεν έλεγε αυτά που λέει θα τον πέρνανε να βγάλει το μεροκάματο του (λέμε τώρα) στην Παγκόσμια Τράπεζα;

  Η Παγκόσμια Τράπεζα υποτίθεται πως έχει ως πρώτο της στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας. Σαν να λέμε ο αρχιλήσταρχος εχει για πρώτο του στόχο την διάδοση της αρετής.

  Ετσι μας προέκυψε και ο εν λόγω οικονομολόγος, ειδικός επί της ανισότητας. Λόγω θέσεως φαίνεται, είναι η αρμοδιότης του. Ρε ξυλάρα βρεμένη...

  Αυτοί οι άνθρωποι ακόμη νομίζουν πως μπορούν να συνεχίζουν την ίδια προπαγάνδα και συσκότιση (διότι φυσικά και γνωρίζουν και τι έγινε και τι πρέπει να γίνει).

  "Ιστορικά αν το δούμε, βρισκόμαστε στη κορύφωση της ανισότητας."

  Τι λες συνάνθρωπε; Πως την μετράς την ανισότητα; Από το πόσους υπερ-πλούσιους έχει μια εποχή; Μήπως θα πρεπε να την μετράς από το πόσοι άνθρωποι, αναλογικά, υπάρχουν χωρίς να έχουν τίποτε;

  "(η ανισόητα) Ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση"

  Η οικονομική ανισότητα ξεκίνησε με την εγκαθίδρυση της πολιτικής ανισότητας. Και αυτό πρέπει να έγινε όταν το ανθρώπινο είδος εγκαταστάθηκε μόνιμα σε έναν τόπο κι από τροφοσυλλέκτης-κυνηγός έγινε γεωργός-καλλιεργητής. Τα υπόλοιπα τα περιγράφει το Κληρονομικό Δίκαιο.

  "Η ανισότητα δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα"

  Εχεις μήπως και εξίσωση που το αποδεικνύει αυτό; Ρίχτη στο τραπέζι... Σώπα βρε μπαγαπόντη συνάνθρωπε.

  "Η ανισότητα είναι σαν τη χοληστερόλη, καλή και κακή. Είναι καλή γιατί προσφέρει κίνητρα στους ανθρώπους να εργάζονται σκληρότερα, και να επενδύουν καλύτερα, και να εφευρίσκουν πράγματα... "

  Κορυφαίο!

  Για δεν το λες όπως σου τό πανε όταν στο μάθανε αυτό το Φροϋδικό "μυστικό" τα κολλητάρια σου΄στα δυτικά πανεπιστήμια; Τι το πασπαλίζεις με οικονομικά φούμαρα; "Αν ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ανθρώπου, παύει το κίνητρο για την δημιουργία πολιτισμού. Μόνο όταν έχουμε ανικανοποίητες ανάγκες έχουμε παραγωγή πολιτισμού, έργου κλπ κλπ" (με δικά μου λόγια). Ητοι η φρουδική σύλληψη περί της αρχής της πραγματικότητας και της αρχής της ηδονής.

  Που εδώ ο ροκ σταρ οικονομολόγος μας προσφέρει μια οικονομική παραλλαγή της.

  Και σε ποια ιστορική περίοδο και τόπο είχαμε μικρή ανισότητα και επιστημονικά και συνεπαγωγικά συμπεράναμε ότι η ανισότητα αποτελεί κίνητρο δημιουγικότητας και μπλα μπλα μπλα ρε χ..μούρη;

  Και γιατί δεν πετάς εσύ τα πλούτη σου για να αποκτήσεις αυτό το κίνητρο που τόσο φαίνεται να θαυμάζεις;

  "(για να μειωθεί η ανισότητα) Ένας τρόπος είναι να αναπτυχθούν ακόμη πιο ταχύτερα τα φτωχά κράτη, που δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η μετανάστευση."

  Αϊντε πάλι με την αέναη και αειφόρο ανάπτυξη. Ας του πει κάποιος πως ο καπιταλισμός είναι σαν το παιχνίδι αεροπλανάκι. Την γνωστή πυραμίδα. Δεν υπάρχει αειφόρος ανάπτυξη σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον (πεπερασμένο από χίλιες μπάντες).

  Και τα φτωχά κράτη ΔΕΝ θα αναπτυχθούν γιατί δεν έχουμε "ελεύθερες αγορές". Με πιάνεις; Και δεν έχουμε ελεύθερες αγορές, για τις οποίες ψοφάει ο οργανισμός σου, διότι δεν έχουμε πολιτική ισότητα πουθενά; Κι έτσι οι ισχυροί των ισχυρών χωρών, που λόγω πολιτικής ανισότητας απόχτησαν τα πλούτη τους, θα συνεχίσουν να κρατούν τα φτωχά κράτη στην υπανάπτυξη. Αυτό κάνει και το ευαγές ίδρυμα στο οποίο εργάζεσαι εσύ κύριε και άλλοι παγκόσμιοι εγκληματίες σαν του λόγου σου.

  Αξιος ο μισθός των αρχιψευτών.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • factorx avatar
   factorx @ Θραξ Αναρμόδιος 06/03/2011 13:17:12

   Θράκα συγχαρητήρια: κατάφερες να γίνεις σημείωμα αναφοράς της κρυφής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ. Πεδίο δόξας λαμπρό ανοίγεται μπροστά σου. Ζητω ο ετσιθελισμός

   http://apneagr.blogspot.com/2011/03/blog-post_1972.html

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ factorx 06/03/2011 15:43:23

    @factorx

    Οι απόψεις, οι προτάσεις, τα κίνητρα και οι προθέσεις μου, είναι ηλίου φαεινώτερες. Οπως και του κάθε άλλου που παίρνει μέρος στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με την πολιτική. Για όσους μπορούν και ερμηνεύουν έντιμα τουλάχιστον.

    Βλέπεις να χει πρόθεση το τρέχον κομματικό σκηνικό να μας βγάλει από την κρίση, να μας πει ποιος πήρε τα δάνεια, γιατί, ποιος, πότε και πως τα ξόδεψε, να επιστρέψει την εξουσία στον λαό, τον κομματικό λαό έστω, να ανασυντάξει το πολίτευμα, το κράτος και το δημόσιο, να στείλει τον λογαριασμό και σε κάναν άλλον εκτός από τον λαό, να μας δείξει τον λογαριασμό έστω, να τιμωρήσει ενόχους και διεφθαρμένους, να...;

    Καλώς αν τα βλέπεις και υποστηρίζεις το κομμάτι που υποστηρίζεις. Δώσε μου και σε μένα να το καταλάβω όμως που τα είδες.

    Εγώ βλέπω από το 1843, την αρχή του κοινοβουλευτισμού στην ελλάδα, τα ίδια και τα ίδια χαρακτηριστικά να επαναλαμβάνονται ΑΔΙΑΚΟΠΑ. Και το συμπέρασμά μου είναι πως αφού δεν άλλαξε τόσα χρόνια το καθεστώς αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τώρα.

    Αλλά είναι ολοφάνερο πως έχουμε βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα.

    Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.