#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/02/2013 08:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φάντασμα του Σχεδίου Ανάν πλανάται πάνω από την ΚύπροΟι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο δεν (θα έπρεπε να) είναι κομματικές. Δεν (θα έπρεπε να) είναι ούτε καν απλώς συνάρτηση του ποιος μπορεί να διαχειριστεί τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, διότι οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα, ένα ζήτημα ύπαρξης για αυτούς και το κράτος τους: την έκβαση του «Κυπριακού». Σε αυτά τα πλαίσια, θα μπορούσαμε να πούμε πως η κύρια διάκριση σχετικά με τους υποψηφίους προέδρους (θα έπρεπε να) είναι το ποιοι είναι «ανανικοί» και το ποιοι δεν είναι «ανανικοί»: το ποιοι αντιτάχθηκαν εμπράκτως σε μια τουρκική και βρεττανική «λύση» που καταργεί σε μια νύκτα την Κυπριακή Δημοκρατία, «λύση» απολύτως άδικη, με ασύλληπτα νομικά προβλήματα και μηδενική προοπτική βιωσιμότητας, και το ποιοι συναίνεσαν, προώθησαν, προπαγάνδισαν. Ναι, αναφέρομαι στο Σχέδιο Ανάν παρά το ότι το «μεγάλο θέμα» στην Κύπρο σήμερα είναι η επικρεμάμενη χρεωκοπία της και το επερχόμενο Μνημόνιο, διότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι καθόλου ασύνδετα.

Σημειώνουμε το αυτονόητο, ότι το Σχέδιο Ανάν δεν αποτελεί κάτι που ανήκει στο «παρελθόν». Για την ακρίβεια, αποτελεί κάτι που ανήκει στο μέλλον, και δη στο εγγύς μέλλον: εδώ και χρόνια εμφανίζονται διαρκώς αναλύσεις, διεθνώς, που υπενθυμίζουν πως η καλύτερη λύση για το κυπριακό θα ήταν «κάτι σαν το Σχέδιο Ανάν», και ας μην έχει κανείς αμφιβολίες πως όταν ο καιρός κριθεί κατάλληλος, θα κατατεθεί από τους διεθνείς εγκαρδίους φίλους της Μεγαλονήσου πρόταση λύσης σχεδόν ταυτόσημη με το Σχέδιο Ανάν, με τα βασικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Ο κ. Φερχόϊγκεν δεν παραλείπει να εντοπίζει το πρόβλημα στις δημόσιες τοποθετήσεις του στο γεγονός ότι «οι Ελληνοκύπριοι γνώριζαν πως ούτως ή άλλως θα μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, και έτσι δεν υπήρχε μοχλός πίεσης». Βέβαια, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος «μοχλός πίεσης», για οποιαδήποτε απόφαση, από το σαφώς επερχόμενο κυπριακό Μνημόνιο. Όποιος δεν βλέπει το νήμα που συνδέει το κυπριακό Μνημόνιο με το επερχόμενο Σχέδιο Ανάν είναι, απλώς, πολιτικά τυφλός. Δεν είναι τυχαίος ο πανικός που κατέλαβε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου, η οποία απαγόρευσε την τηλεοπτική μετάδοση αυτού του βίντεο ενός εκ των υποψηφίων ακριβώς επί τη βάσει αυτής της συσχέτισης – διότι καμία άλλη εξήγηση αυτής της απαγόρευσης δεν θα μπορούσε να στέκει.

Με αυτήν την λογική, τα πράγματα όπως διαφαίνονται από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών είναι σκούρα, πολύ σκούρα. Κατ’ ουσίαν εξελέγη ήδη πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ με 45,46% και απλώς περιμένει τον δεύτερο γύρο για επιβεβαίωση, αφού ο συνυποψήφιος του δικαίως αμαυρωμένου από μιαν εγκληματική πενταετία ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς έλαβε μόλις 26,91% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας αποκλείστηκε με 24,93% από τον τρίτο γύρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ ουδέποτε απέκρυψε την εμβριθή ανανικότητά του, αφού απετέλεσε έναν από τους πιο φανατικούς προπαγανδιστές του Σχεδίου Ανάν στο νησί, χωρίς λύπην, αιδώ, μεταμέλεια ή μετάνοια, παρά την πασιφανή γελοιοποίηση όλων των απειλών που εκτοξεύονταν στον κυπριακό λαό αν δεν υπερψήφιζε την πλεκτάνη: την θρυλούμενη απομόνωση από την διεθνή κοινότητα, την πολυποίκιλη καταστροφή, ακόμα και την μη είσοδο στην ευρωπαϊκή ένωση κλπ. κλπ. Κάθε άνθρωπος που οι εκτιμήσεις του και οι διαβεβαιώσεις του σε παρόμοιες συνθήκες θα διαψεύδονταν τόσο πανηγυρικά σε βάθος χρόνου, θα έχανε κάθε υπόληψη, φερεγγυότητα και αξιοπιστία στον δημόσιο λόγο. Δεν ισχύει το ίδιο για τους φανατικούς προπαγανδιστές του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα και στην Κύπρο: τον Γιώργο Παπανδρέου, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νίκο Αναστασιάδη. Μπορεί η πραγματικότητα να τους γελοιοποίησε βάναυσα, όμως τράβηξαν ξανά προς την δόξα: ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία εισήγαγε στα Μνημόνια, η δεύτερη οργανώνει ακόμα σήμερα (κι όμως!) τις ασύμμετρες με το πολιτικό της ύψος φίλαρχες φιλοδοξίες της, έστω και μέσω… απογόνων, και ο τρίτος, όπως όλα δείχνουν, θα στεφθεί σε λίγες ημέρες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(Επ’ ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί και για την Ελλάδα θέμα που τέμνει και ορίζει την πολιτική πραγματικότητα, και ως εκ τούτου η συνύπαρξη φανατικών προπαγανδιστών του και φυσιολογικών ανθρώπων στο ίδιο κεντροδεξιό κόμμα δεν φανερώνει «πολυσυλλεκτικότητα», αλλά μείζονα τρικυμία εν παραταξιακώ κρανίω.)

Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει απλώς ταχθεί υπέρ του επερχομένου κυπριακού Μνημονίου (όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελληνοκυπρίων), αλλά μετουσιώνει σε πολιτική πράξη το «πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή»: στο πρόσωπό του οι διεθνείς εταίροι εντοπίζουν τον «αξιόπιστο» υποψήφιο πρόεδρο, που «δεν θα πει ποτέ όχι». Η οικονομία της Κύπρου βασίζεται εν πολλοίς στο τραπεζικό της σύστημα, οπότε τυχόν μνημονιακή έμπρακτη διάλυσή του (με δέσμευση υψηλών καταθέσεων πολιτών εκτός Ε.Ε. επί παραδείγματι) θα σήμαινε και αφαίρεση ενός βασικού πυλώνα του ενδεχομένου ανάκαμψης. Φανατικά Ανανικός, σφόδρα Μνημονιακός, διεθνώς «αξιόπιστος» - είναι προφανές: οι καρδιακοί διεθνείς φίλοι της Κύπρου χτύπησαν τζακ-ποτ.

Μιλάμε για την διάδοχη κατάσταση της προεδρίας Χριστόφια, ο οποίος εκτός από τους απίστευτους πολιτικούς χειρισμούς του άφησε να εκκολάπτεται το «νεοκυπριακό» ιδεολόγημα, κατά το οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συγκροτούν ξεχωριστό Έθνος, του Κυπρίους, που έχουν περισσότερα κοινά π.χ. με τους Σύριους παρά, τυχαίο παράδειγμα φέρνω, με τους Έλληνες. Η διάχυση αυτής της αντίληψης και η συνειδητή ψήφος των Ελληνοκυπρίων (συνειδητή, διότι ο Αναστασιάδης ουδέποτε έκρυψε τα πιστεύω του) στο Σχέδιο Ανάν και στο Μνημόνιο-χωρίς-αναστολές δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό μείγμα.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς δεν χρήζει ειδικής αναφοράς, αφού το κόμμα του τον προέταξε… ώστε να ηττηθεί. Δύο ποσοστιαίες μονάδες δεν επέτρεψαν στον ανεξάρτητο από τους κομματικούς μηχανισμούς -και την μυωπία τους- υποψήφιο, τον Γιώργο Λιλλήκα, να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είχε ενδιαφέρον η μάχη, σε έναν δεύτερο γύρο, ενός κομματικού ανανικού υποψηφίου, έτοιμου να στρώσει το χαλί σε μνημόνια και ανανικές «λύσεις», με μια  ανεξάρτητη φωνή άλλης προτεινόμενης γραμμής πλεύσης επί τη βάσει της αξιοπρέπειας και του ρεαλισμού. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να δούμε κάτι τέτοιο σε αυτές τις Κυπριακές εκλογές, και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε στις επόμενες διότι ο πρόεδρος της «νέας» Κύπρου ενδέχεται να είναι (εκ περιτροπής) Τούρκος, όπως άλλωστε προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραλάβει ανεξάρτητο κράτος, μα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στο τέλος της πενταετούς θητείας του θα παραδώσει ανεξάρτητο κράτος και όχι κάποια «κοινότητα» ή κάποιο υπο-κρατικό μόρφωμα στα πλαίσια μιας υπέροχης «τελικής λύσης» του Κυπριακού.

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Κύπρο, το φάντασμα του Κόφι Ανάν. Και τα φαντάσματα κάποτε εκδικούνται.

 Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 20/02/2013 08:59:03

  Καλα κανεις και τα γραφεις αυτα αγαπητε Μητραλεξη για να εχουν γνωση οι φυλακες αλλα εχω ενα ερωτημα .Ο Κυπριακος λαος δεν ηταν εκεινος που πεταξε στα σκουπιδια τα σχεδια των ανανιστων ? {αληθεια ποτε θα μαθουμε ποιοι δημοσιογραφοι ηταν στην λιστα των επ 'αμοιβη προπαγανδιστων του σχεδιου Αναν?}.Ο ιδιος ο Κυπριακος λαος δεν ειναι αυτος που ψηφιζει για Προεδρο τον Αναστασιαδη προς τι λοιπον οι βολες εναντιον του και η επαναφορα δηθεν του φαντασματος του σχεδιου Αναν στην Κυπρο ?Εμφανης η συμπαθεια προς τον Λιλληκα αλλα οσα ο ''σοφος'' λαος θελει πολλες φορες πανε κοντρα στις μυχιες επιθυμιες μας .

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ραβινος 20/02/2013 19:48:41

   Μὰ διατηρῶ τὸ «τεκμήριο τῆς ἀθωότητας», ἀκριβῶς ἐπειδὴ ἐκφράζομαι ΜΕΤΑ τὸν πρῶτο γύρο, ὅταν μένουν ὡς ἐπιλογὲς οἱ δύο μὴ-ἐπιλογές. Οἱ λαοὶ κάνουν καὶ αὐτοχειριακὲς κοτσάνες, δὲν ψηφίζουν μόνο μὲ τὴ «λαϊκὴ σοφία»: ὅρα Γιῶργο «Λεφτὰ Ὑπάρχουν» Παπανδρέου κλπ.

   Ἒ ὄχι καὶ «δῆθεν» τὸ... φάντασμα, ἒ ὄχι καὶ δῆθεν!

   • dim avatar
    dim @ Σωτ Μητραλ 20/02/2013 22:42:34

    Και εγώ νομίζω ότι είναι δήθεν το φάντασμα..

    Ο Αναστασιάδης και το ΔΗΚΟ έχουν συμφωνήσει ρητά ότι οι όποιες προτάσεις και αποφάσεις θα αποφασισθούν με πλειοψηφία 75% της δύναμης των κομμάτων, μέσα από ένα διαρκές Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών...

 2. Τρίκαλα 07 avatar
  Τρίκαλα 07 20/02/2013 09:17:40

  Αν και κάπως ακραία σωστή ανάλυση. Μήπως όμως θα έπρεπε να αναρτηθεί πριν την προηγούμενη Κυριακή;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Τρίκαλα 07 20/02/2013 09:24:36

   Παρα τις δημοσκοπησεις, πού να φανταστουμε οτι οι Ελληνοκυπριοι που καταψηφισαν με 74% το Σχεδιο Αναν θα... υπερψηφιζαν με 45% τον ανθρωπο του, και δη τον εκπροσωπο της δικηρυγμενης μηδενικης διαπραγματευσης στο θεμα του Μνημονιου! Σε καθε περιπτωση, ο ψηφιζων και ευθυνεται.

   Σημειωτεον οτι τα παραπανω γραφονται παρα και αντιθετα στα... αδελφικα συναισθηματα των... αδελφων κομματων.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Σωτ Μητραλ 20/02/2013 09:51:05

    Κακῶς δὲν φαντασθήκατε, Σωτήρη. Ὁ Καραμανλῆς ποὺ κατηγοροῦν σήμερα οἱ Σαμαρικοί, τὴν ἐποχὴ τοῦ δημοψηφίσματος, ὅταν Μητσοτάκης καὶ ΓΑΠ ὑπερθεμάτιζαν ὑπὲρ τοῦ σχεδίου Ἀνάν, ἐμμέσως πλὴν σαφέστατα στήριξε τὸν Παπαδόπουλο. Ὁ Σαμαρᾶς τὶ ἔκανε τώρα;
    Σφύριζε ἀδιάφορα....

    • Κώστας ΜΠ avatar
     Κώστας ΜΠ @ Κάποιος 20/02/2013 10:17:25

     O Σαμαράς είχε δημόσια ταχθεί εναντίον του Σχεδίου.
     Ο Καραμανλής μιλούσε για θετικά σημεία υπέρτερα των αρνητικών.
     http://www.youtube.com/watch?v=9eDS_FGvpEM

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ Κώστας ΜΠ 20/02/2013 11:11:14

      Κώστα, το παρακάτω θα σε διαφωτίσει για το τί ακριβώς συνέβη τότε, διότι έχεις εντελώς λανθασμένη εντύπωση.

      "......Ο κ. Μολυβιάτης ήταν «ιδιαίτερα αποκαλυπτικός» για τη μάχη που δόθηκε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας το 2004.

      Είπε μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε μπροστά σε μια ιδιόμορφη διαδικασία, που ήταν ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης, με προκαθορισμένα χρονικά όρια και κυρίως μια προδιαγεγραμμένη επιδιαιτησία... Θυμάμαι ότι αμέσως μόλις φθάσαμε στο Μπούργκενστοκ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πιεστική πρόταση του κ. Ντε Σότο. Προφανώς δεν μιλούσε μόνος. Επέμενε, όμως, φορτικά για τετραμερή συνάντηση. Ηταν μια άμεση και ανοικτή πίεση, που στρεφόταν αποκλειστικά και μόνο προς τη δική μας πλευρά. Ολοι γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι η τετραμερής διαπραγμάτευση ήταν και παραμένει μια σταθερή τουρκική επιδίωξη. Επιχειρούσαν, δηλαδή, να μας εκθέσουν ως αδιάλλακτους σε ένα καλά σχεδιασμένο "blame game"».

      Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι οι περιστάσεις απαιτούσαν σύνεση και τόλμη. «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος» σημείωσε, «τα συνδύαζε και τα δύο στον ύψιστο βαθμό. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο ελάχιστα λεπτά συνομιλίας μεταξύ μας για να αποφασίσουμε την άμεση απόρριψη της πρότασης και της πίεσης που αυτή υπέκρυπτε».

      Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα. «Η αρνητική έκβαση των υποτιθέμενων εκείνων συνομιλιών οδηγούσε σε προσχεδιασμένη επιδιαιτησία. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η στάση που τηρήθηκε απέναντι στην πρότασή μας για μια μικρή αναβολή του δημοψηφίσματος. Ζητήσαμε παράταση των διαβουλεύσεων για ένα μήνα, προκειμένου να υπάρξει μια ακόμα προσπάθεια και ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Δεν κάναμε και εμείς δεκτό το τελεσίγραφό τους. Δεν γινόταν αλλιώς».

      Ο Πέτρος Μολυβιάτης θυμάται ότι τον ρώτησε ο Κόφι Ανάν «για ποιο λόγο θα έπρεπε να αναβληθεί το δημοψήφισμα». «Απάντησα, διότι απλά το Σχέδιό σας στις 24 Απριλίου θα είναι νεκρό». Και προσθέτει: «Οσο και αν φαίνεται περίεργο, κανείς, εκτός από εμάς, δεν έδειχνε να πιστεύει ότι θα απερρίπτετο το σχέδιο Ανάν».

      Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες στο Μπούργκενστοκ κυκλοφορούσε μια φήμη ότι θα προτεινόταν να υπογραφεί όχι το Σχέδιο Ανάν αλλά κάποιο κείμενο, μεταβατικό ή μη. «Οταν, λοιπόν, ερώτησα τον Τάσσο Παπαδόπουλο αν θα υπέγραφε ένα τέτοιο κείμενο, μου απάντησε: "Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εγώ, πριν φύγουμε από εδώ, δεν υπογράφω ούτε το λογαριασμό του ξενοδοχείου"».

      Αμέσως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, προσθέτει ο κ. Μολυβιάτης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε μιαν άνευ προηγουμένου συντονισμένη και κατάφωρα άδικη προσωπική επίθεση, με πρωταγωνιστές «ορισμένα ισχυρά μέλη τής κατά τα λοιπά "αδέκαστης" διεθνούς κοινότητας». Παραθέτει, όμως, μιαν αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Μορατίνος, ο οποίος δήλωσε ότι «λίγοι είναι οι δυτικοί ηγέτες που διάβασαν το Σχέδιο Ανάν αναλυτικά».

      Υ.Γ.
      Κατά τα άλλα Κώστα, ο Καραμανλής στήριζε το σχέδιο Ανάν???

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ ~Mara~ 20/02/2013 15:37:50

      Mara,
      καμία λανθασμένη εντύπωση δεν έχω και δεν θα μπορούσα να έχω , γιατί ακούω (βλ.βίντεο) τον ίδιο τον Καραμανλή να μιλάει. Εκθέτει τη θεώρησή του σε διάγγελμα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, και δηλώνει:
      "Συγκεκριμένες συγκυρίες επιβάλλουν να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που προέχει είναι να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του Σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαικής δυναμικής. Γι'αυτό και θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαικής προοπτικής τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών".

      Ξεκάθαρη τοποθέτηση. Ποιά είναι λοιπόν η λανθασμένη εντύπωση; Ο ίδιος ο Καραμανλής μιλάει...

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ Κώστας ΜΠ 20/02/2013 17:50:52

      Μάλιστα...
      Μία ερώτηση κρίσεως...
      Που πρέπει να στεκόμαστε Κώστα?
      Στο τί λέγεται διπλωματικά στο προσκήνιο ή στις ενέργειες-μάχες του παρασκηνίου που ουσιαστικά φέρνουν και τα αποτελέσματα?
      Λές και δεν ξέρεις ότι όλο το παιχνίδι παίζεται πίσω από τις κουρτίνες.
      Ο Μολυβιάτης μόνος του ενεργούσε?
      Έλα τώρα...

     • dim avatar
      dim @ ~Mara~ 20/02/2013 19:07:38

      Πολύ σωστά τα λες...

      Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος έχει πει ξεκάθαρα ότι χωρίς τη βοήθεια του Καραμανλή δε θα μπορούσε να τα καταφέρει...

      Ο Καραμανλής ήταν σαφώς ενάντια στο σχέδιο Αναν... Στην επίσημη τοποθέτηση του κράτησε ίσες αποστάσεις ώστε α)να μην επηρεάσει το κυπριακό λαό, και β)να διατηρήσει τις διπλωματικές οδούς ανοιχτές με την Ε.Ε...

      Επισης αυτό που λέει για το να “αξιοποιήσουμε τα θετικά κλπ”, έχει και άλλη ανάγνωση: Ας μπει με το καλό η Κύπρος πρωτα στην Ε.Ε. και μετά έχοντας ως βάση τα θετικά, πάμε να πετύχουμε και περισσότερα με ένα βελτιωμένο σχέδιο Ψ...

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ ~Mara~ 20/02/2013 20:02:40

      Dim, έτσι ακριβώς!
      Επί κυβερνήσεως Καραμανλή έγιναν λάθη και πολύ σοβαρά μάλιστα.
      Όχι όμως να του χρεώνουμε είτε από εμπάθεια, είτε από ελαφρότητα και αυτά που τα χειρίστηκε άψογα.

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ ~Mara~ 20/02/2013 22:54:23

      Για να καταλάβω , Mara: το επιχείρημά σου είναι πως ο Μολυβιάτης συνέπραξε στην απόρριψη της τετραμερούς στη Λουκέρνη; Ε και; Η τετραμερής ήταν κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση κάποια στιγμή τελείωσε. Και είχαμε ένα σχέδιο μπροστά μας, δεδομένο που δεν άλλαζε. Το Σχέδιο Ανάν. Και όλοι τοποθετήθηκαν δημοσίως. Και ο Καραμανλής δημοσίως. Υπέρ του.
      Ξέρεις ποιοί άλλοι τοποθετήθηκαν δημοσίως; Το ΕΛΙΑΜΕΠ! Όχι απλά τοπθετήθηκε δημοσίως , αλλά έκανε και καμπάνια υπέρ του σχεδίου. Με λεφτά που πήρε από κονδύλια του ΟΗΕ( ψάξε τις αποκαλύψεις του Ιγνατίου) . Δηλαδή οι Βερέμης και συν αυτώ έκαναν ανοιχτή προπαγάνδα υπέρ του Σχεδίου Ανάν( μάλιστα είχαν κατέβει στην Κύπρο να προπαγανδίζουν) , ο δε Καραμανλής αξιοποιήσε πλειστάκις στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ , αλλά κατά τα λοιπά τάχατες κρυφίως στήριζε το Όχι.
      Και όταν λέμε ΕΛΙΑΜΕΠ εννοούμε:
      - Βαληνάκης, υφυπουργός εξωτερικών του Καραμανλή και διατελέσας γενικός διευθυντής του Ελιαμέπ(1988-1998). Δηλαδή: έβαλε τον άνθρωπο του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2004 υφυπουργό Εξωτερικών, το ΕΛΙΑΜΕΠ ξεσάλωσε σε Ανανισμό, αλλά κατά τα λοιπά ο Κ.Κ αντιτάχθηκε....Και όλα αυτά ενώ δημοσίως προέκρινε το Σχέδιο. Τι να πω; Σε λίγο θα βγάλουμε και τον Βαληνάκη εναντίον του Σχεδίου Ανάν...
      -Θάνος Βερέμης( εκ των ιδρυτών) : τοποθετηθείς αργότερα από τον Καραμανλή υπεύθυνος στο διάλογο για την παιδεία...

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ ~Mara~ 20/02/2013 23:55:12

      Κώστα έχεις αδικαιολόγητη εμμονή με το πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού.
      Δεν νομίζω πως οφελεί καν να σε προτρέψω, να ανατρέξεις σε δηλώσεις της εποχής(ιδιαιτέρως εγκάρδιες) του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου για τον Κώστα Καραμανλή.
      Νομίζω πως καμμία απόδειξη, όσο τρανταχτή και άν είναι, μπορεί να σταθεί ικανή να σου αλλάξει άποψη.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ ~Mara~ 21/02/2013 01:05:22

      Κώστας ΜΠ,

      Μέ περισσότερο τάκτ ἡ ἐμπάθεια σας γιά τόν ΚΚ!

     • Queen In Black avatar
      Queen In Black @ ~Mara~ 21/02/2013 18:11:22

      @ Κώστας ΜΠ : Δεν έχετε κανένα δίκιο όσον αφορά τη στάση του κ. Κωστάκη Κ. στα εθνικά θέματα και ειδικά σχετικά με τη συμπαράστασή του στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Η έντεχνα κρυμμένη πίσω απ΄τα φώτα των προβολέων υποστήριξή του, υπήρξε αυτό που ακριβώς απαιτούσαν οι περιστάσεις. Είναι ίσως το πιό σωστό που έκανε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής λόγω αδιαφορίας διακυβέρνησής του. Μακάρι να επιδείκνυε παρόμοια σοβαρότητα και στη διαχείριση των εσωτερικών μας θεμάτων. Αλλά.....

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ ~Mara~ 21/02/2013 22:21:18

      ~Mara~, συμφωνώ απολύτως μαζί σου και συγχαίρω !

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ ~Mara~ 22/02/2013 01:27:50

      Κώστα ΜΠ, ἐπιτέλους ἕνα σχόλιο ποὺ νὰ ἀναφέρει τὸ ΕΛΙΑΜΕΠ. Εἶναι ἀστεῖο νὰ μιλᾶμε σὲ 100 σχόλια γιὰ τὸ σχέδιο Ἀνὰν καὶ νὰ μὴν ἔχει ἀναφερθεῖ οὔτε μία φορὰ τὸ ΕΛΙΑΜΕΠ! Τυφλοὶ εἴμαστε ἢ φοβόμαστε μὴ μᾶς ποῦν... κακούς;

      Γίνεται πόλεμος. Καὶ δὲν κρύβω ὅτι «μετράει» μέσα μου τὸ ὅτι οἱ ἔννοιες Σαμαρᾶς, Λαζαρίδης, ΕΛΙΑΜΕΠ ***εἶναι ἀπολύτως ἀσυμβίβαστες***...

    • ~Mara~ avatar
     ~Mara~ @ Κάποιος 20/02/2013 10:46:19

     http://www.youtube.com/watch?v=CU20dwF_Su0

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ ~Mara~ 20/02/2013 20:36:47

      «κην επίσημη τοποθέτηση του κράτησε ίσες αποστάσεις ώστε α)να μην επηρεάσει το κυπριακό λαό, και β)να διατηρήσει τις διπλωματικές οδούς ανοιχτές με την Ε.Ε…»

      Ο Καραμανλής ήταν υποχρεωμένος νά μιλήσει υπέρ τού σχεδίου Ανάν.
      Αυτή ήταν η συμφωνία γιά τήν εισδοχή τής Κύπρου στήν ΕΕ από τήν κυβέρνηση Σημίτη καί τό κράτος έχει συνέχεια.
      Απλώς φρόντισε νά διαρρεύσει δεόντως ότι ήταν εναντίον τού σχεδίου Ανάν καί επίσημα πήρε τήν θέση «ήξεις αφήξεις ου εν το πολέμω θνήξεις». Αυτό λέγεται υπεύθυνη εθνική πολιτική. Όλες οι άλλες ενστάνσεις γιά τήν θέση του είναι εκ τού πονηρού.
      Ποιά η θέση τού ΣΥΡΙΖΑ στό δημοψήφισμα;

     • Θαλής avatar
      Θαλής @ Ιαπετός 21/02/2013 18:57:34

      O Συριζα τότε ήταν εξωκοινοβουλευτικός (Δεν έπιασε το όριο 3% αν θυμάμαι καλά) με αρχηγό τον Αλαβάνο και Κ.Ε. τη συνιστώσα Ρόζα...

 3. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 20/02/2013 09:19:05

  O Αναστασιάδης έχει ταχθεί υπέρ της διοχέτευσης των κυπριακών κοιτασμάτων μέσω του αγωγού Νabbucco ( δηλαδή μέσω Τουρκίας). Εκεί είναι το θέμα . Κάτι τέτοιο θα υποθηκεύσει και θα δορυφοροιοποιήσει την Κύπρο.
  http://www.youtube.com/watch?v=2F1HurM465Q

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Κώστας ΜΠ 20/02/2013 12:03:01

   και ο αρχιεπίσκοπος το έκανε αυτό, τι έχετε να πείτε; προδότης και ο Χρυσόστομος;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γιάννης Αυλακιώτης 20/02/2013 14:19:25

    Εντάξει, μην παίρνετε και όρκο για το αντίθετο.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Διογένης 20/02/2013 20:38:15

     Τόν Χρυσόστομο τόν ξέρω προσωπικά.
     Είναι ένας κυνικός καιροσκόπος.

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ Γιάννης Αυλακιώτης 20/02/2013 16:37:01

    Έχω να πως ότι:
    1. Δεν είπα ΄"προδότη" κανέναν. Ούτε τον Αναστασιάδη, ούτε τον Αρχιεπίσκοπο. Ούτε καν την Πραξούλα Αντωνιάδου δεν θα χαρακτήριζα έτσι.

    2. Λέω όμως ότι λένε οι περισσότεροι στο Νησί. Πως η θέση " ε ας περάσουν τα κοιτάσματα μέσα από την Τουρκία", είναι ένα θανάσιμο λάθος και κατά συνέπεια όσοι υποστηρίζουν μία τέτοια θέση άθελά τους προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες.
    Γενικά θα έλεγα πως με εκφράζει το παρακάτω άρθρο του Φιλελεύθερου:

    "Πολιτικές κι άλλες αφέλειες στην Κύπρο

    Το θέμα θα έπρεπε να κλείσει μόλις κάποιοι τρίτοι για δικούς τους λόγους επιχείρησαν να το ανοίξουν. Η μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας μόνο αυτήν εξυπηρετεί και κανένα άλλο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συζητείται. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, έχει σχέση με τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της στρατηγικής αναβάθμισής της. Δεν μπορεί ούτε σήμερα, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, ούτε και μετά από μια λύση, να υποτάξουμε πολιτικά και οικονομικά την Κύπρο στην Τουρκία. Μια χώρα, όπως την Τουρκία, που παραμένει διαχρονικά ένας αστάθμητος πολιτικά παράγοντας στην περιοχή δεν πρέπει να τυγχάνει εμπιστοσύνης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά το μέλλον και τις προοπτικές της Κύπρου. Με ποια λογική μπορεί να συζητείται σήμερα ένα σενάριο, το οποίο θα καθιστά εσαεί την Κύπρο αιχμάλωτη της Τουρκίας; Ό,τι δηλαδή, δεν έγινε με το σχέδιο Ανάν, επιχειρείται να γίνει τώρα με τη μεταφορά του φυσικού αερίου;
    Το στρατηγικό πλεόνασμα που αποκτά η Κυπριακή Δημοκρατία με την εξόρυξη του φυσικού αερίου -ενδεχομένως και πετρελαίου- δεν μπορεί να το παραδώσει στην Τουρκία. Η Τουρκία, όσο αναβαθμισμένη και να είναι, έχει ένα πρόβλημα σε σχέση με τα ζητήματα της ενέργειας. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε τις κινήσεις απελπισίας του Ερντογάν προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να μην μείνει η Τουρκία στο περιθώριο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα (τα ανοίγματα στο Κουρδικό δεν είναι καθόλου τυχαία). Είναι γι’ αυτό που η Τουρκία επιχειρεί είτε να παρεμποδίσει την εξόρυξη του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε να ελέγξει τα ενεργειακά της αποθέματα. Ένας τρόπος να τα ελέγξει είναι και η ιδέα για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.
    Και επειδή αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά, δεν επιτρέπονται οι αφέλειες των πολιτικών κι άλλων παραγόντων (ο Αρχιεπίσκοπος ως τι έκανε τις δηλώσεις την περασμένη Κυριακή; Ως ειδικός και επί του αερίου;). Δεν μπορεί στη λογική του καλού παιδιού και των ευέλικτων πολιτικών, να συζητούμε έστω και για μετά τη λύση του Κυπριακού ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, τότε η πολιτική μετατρέπεται σε αυτοχειρία."

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ Κώστας ΜΠ 20/02/2013 19:48:38

     η απάντηση είναι απλή, κανείς στην Κύπρο δεν το συζητάει καν.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κώστας ΜΠ 22/02/2013 01:32:55

   Δὲ μᾶς ἔφτανε ἡ ἐξάρτηση τῶν κατεχομένων ἀπὸ τὴν Τουρκία, τώρα ἐπίκειται ἡ ἐξάρτηση καὶ τῆς ἐλεύθερης Κύπρου!!!

 4. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 20/02/2013 09:21:18

  Συγνώμην αλλά και ο Λιλλήκας υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Βασιλείου, η οποία υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ , τέλος δεκαετίας ΄80 αρχές δεκαετίας΄90. Σήμερα επανήλθε πατριωτικός υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ και μισό ΔΗΚΟ. Τότε , δεν είχε διαφοροποιηθεί ούτε καν στην επαναπροσέγγιση ε/κ και τ/κ -ανευ οιουδήποτε προστατευτικού σχεδίου για την αποδώ πλευρά- και απλώς υπήρξε ο "ωραίος Μπρούμελ" της κυβέρνησης Βασιλείου. Τίποτε το ιδιαίτερο δηλαδή.
  Βεβαίως όμως και ο Αναστασιάδης αποτελεί το ίδιο κακό με τον Μαλά, όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν.
  Εν πάσει περιπτώσει οι κύπριοι, ως Ελληνες , οδεύουν στην ίδια οδό με αυτήν του 2009 που έφερε στην εξουσία τον διαβόητο πρωθυπουργό κ.Γεωργάκη.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 20/02/2013 20:39:40

   Σωστή η οπτική σου.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 22/02/2013 01:44:17

   Σᾶς ἐξήγησα τὴν λογική μου, τὴν ταπεινή μου ἄποψη. Ἀπὸ τὴν μία ὅσοι θὰ καλοκοίταζαν ἕνα νέο σχέδιο Ἀνὰν ἢ κάτι παρεμφερὲς (ΠΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ... ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ), ἀπὸ τὴν ἄλλη ὅσοι θὰ τὸ ἀπέρριπταν, ὅσοι δὲν θὰ ἐπέτρεπαν κάτι τέτοιο.

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/02/2013 09:33:58

  Οι δεξιοί Κύπριοι που υπερψήφισαν τον Αναστασιάδη έχουν καταβολές από την πλευρά που στήριξε ολόθερμα την ΕΟΚΑ, φιλο-ενωσιακοί, με έντονη ελληνική συνείδηση, αντικομμουνιστές, ακόμα και αντι-μακαριακοί πολλές φορές (αν βρεις Κύπριο να βρίζει τον Μακάριο, αυτός είναι δεξιός). Το πώς στον συγκεκριμένο χώρο έγινε αρχηγός ένας σαν τον Αναστασιάδη είναι απορίας άξιο...

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ ΒΙΣ 20/02/2013 12:03:46

   η κύπρος ξέρετε που είναι στο χάρτη;

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Γιάννης Αυλακιώτης 22/02/2013 01:45:26

    Αλήθεια δεν ξέρω; Πάντως, έχω αρκετούς φίλους Κυπρίους...

 6. βαγόνι avatar
  βαγόνι 20/02/2013 09:41:26

  Για χρόνια πολλά, οι θέσεις της ΕΔΕΚ προσπαθούσαν να στοιχειοθετήσουν
  μια πατριωτική και κοινωνικά προωθημένη πρόταση...εις μάτην!...τα δύο
  μπλόκ παρέμεναν στα χαρακώματα και τις εξαρτήσεις τους...πρόσφατα,
  η υποψηφιότητα Λιλλήκα προσπάθησε να συγκεντρώσει δυνάμεις γύρω
  απο μιά ευρεία και επιχειρησιακή πολιτική θέση...απέτυχε για πολύ λίγα
  εκατοστά να μπεί στο δεύτερο γύρο.....τώρα,δεν χρειάζεται να κλαίμε πάνω
  απο το γάλα που χύθηκε....συνεχίζουμε απο μεονοκτικότερες θέσεις...η
  εφηρμοσμένη πολιτική έχει πολλά αναπάντεχα, κακά και.. καλά!

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 20/02/2013 09:41:28

  Εκείνος ο "καθηγητης" Αλέξης Τουρκακλείδης (Ηρακλείδης επί το Ελληνικότερον-θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηρακλη), που βρίσκεται; δεν τον ενεργοποίησε η Τουρκία ακόμα για όλα τα δεινά που θα μας βρουν αν δεν περάσει το Αναν;

 8. tak avatar
  tak 20/02/2013 09:41:32

  Βρίσκω το σχόλιο υπερβολικό...
  Σήμερα πρωθυπουργός στη χώρα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ας μη το ξεχνάμε...
  Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ούτε πολιτικός με μονοκόμματες απόψεις...
  Άλλωστε πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού...
  Μη ξεχνάμε και το σχέδιο Άτσεσον... (Δείτε σχετικά λήμματα).
  Ήταν ότι καλύτερο τότε...
  Και όλως...
  Κατά δήλωση του τότε Φιλανδού μεσολαβητή του ΟΗΕ Τουομιόγια, «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εματαίωσε την Ενωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα».

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ tak 20/02/2013 19:54:14

   Πραγματικὴ πολιτικὴ δὲν εἶναι τὸ «ἐφικτό», ὅπως τὸ παρουσιάζουν οἱ «ρεαλιστές». Πραγματικὴ πολιτικὴ εἶναι τὸ ἀνέφικτο, ὅταν τὸ πραγματώνουν οἱ ἐν τοῖς δεινοῖς εὐέλπιδες. «Παχιὰ λόγια» ἢ ἡ πολιτικὴ ἐμπειρία τῆς τελευταίας τρισχιλιετίας;

   • tak avatar
    tak @ Σωτ Μητραλ 21/02/2013 15:28:34

    Σου ανέφερα το σχέδιο Άτσεσον...
    Προτίμησες να σχολιάσεις την πολιτική Σωτήρη...

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Σωτ Μητραλ 21/02/2013 18:21:38

    '' Πραγματικὴ πολιτικὴ δὲν εἶναι τὸ «ἐφικτό», ὅπως τὸ παρουσιάζουν οἱ «ρεαλιστές». Πραγματικὴ πολιτικὴ εἶναι τὸ ἀνέφικτο, ὅταν τὸ πραγματώνουν οἱ ἐν τοῖς δεινοῖς εὐέλπιδες.''
    Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !!!

  • Βάσω avatar
   Βάσω @ tak 21/02/2013 20:33:13

   Γιατί το Σχέδιο Άτσεσον ήταν το καλύτερο? Ρωτήσατε τους Καρπασίτες?

   • tak avatar
    tak @ Βάσω 22/02/2013 09:20:25

    Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού... Αφορά και τη διπλωματία... Τώρα οι περί του "ανέφικτου" τυρβάζοντες, έχουν μπροστά τους χαμένη τη μισή περίπου Κύπρο... Αν είναι καλύτερο, ας ψάξουμε στο ανέφικτο...
    Σημείωση για τη Βάσω: Και τους Βορειοηπειρώτες, που τους απελευθέρωσε τόσες φορές ο Ελληνικός Στρατός, δεν τους ρώτησε κανένας... Πολύ δε περισσότερο ο Βενιζέλος, που ονειρεύονταν να τους πάρει από τα κακοτράχαλα βουνά και να τους πάει στη Μικρασία... Όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά...

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/02/2013 09:44:44

  Μια διαχρονικη μειοψηφια στην Κυπρο δεν μπορει να ειναι πλειοψηφια.
  Αυτο απλως δεν γινεται.Τα μεγαλα κομματα της Κυπρου ειναι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.Μαζι συνηθως συγκεντρωνουν 70% και πλεον.
  Δε γινεται να κυβερνα η κεντρωα μειοψηφια παντα.Τον Παπαδοπουλο τον εβγαλε το ΑΚΕΛ προεδρο για "διεθνιστικους λογους" .
  Στην Ελλαδα αγνοειται πασα πληροφορια που αφορα την αλλη πλευρα.
  Εχει ομως δημοσιευθει οτι οι Τουρκοι στρατηγοι ησαν ετοιμοι για πραξικοπημα αν εγκρινοταν το σχεδιο Αναν για να τελειωνουν με τον καινουργιο τοτε ισλαμιστη Ερντογαν.
  Η αποφαση του ΑΚΕΛ την τελευταια στιγμη να πει ΟΧΙ στο σχεδιο Αναν μαλλον μετα απο οδηγιες της Μοσχας αδειασε τα σχεδια των στρατηγων αφου ο Ερντογαν εμφανισθηκε ως μεγας πολιτικος που ειπε το ΝΑΙ χωρις ομως αυτο το ΝΑΙ να εχει συνεπειες αφου το ΟΧΙ το χρεωθηκε η δικη μας πλευρα.
  Τωρα φυσικα ο Ερντογαν εχει εδραιωθει.Το εαν ηταν σωστο το ΟΧΙ στο σχεδιο θα φανει οταν και εαν λυθει το κυπριακο-τοτε θα συγκριθει η λυση με το σχεδιο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 21/02/2013 02:13:29

   Σε πονάει ακόμα το ΟΧΙ, Αμερικανέ υπήκοε!

   • tak avatar
    tak @ ΚΜ 21/02/2013 15:30:12

    Σε μένα το λες; Εγώ είμαι Ηπειρώτης και τιμώ το "ΟΧΙ"!

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ ψυχραιμια 25/02/2013 18:43:34

   "Το εαν ηταν σωστο το ΟΧΙ στο σχεδιο θα φανει οταν και εαν λυθει το κυπριακο-τοτε θα συγκριθει η λυση με το σχεδιο"

   Εάν είχε ψηφισθεί το "σχέδιο", τι ΑΟΖ θα είχε η Κυπριακή Δημοκρατία (ποια Κ.Δ. ;) και τι έρευνες θα έκανε σήμερα για πετρέλαια; Άρα μάλλον σωστό ήταν το ΟΧΙ, ε;

 10. Θαλής avatar
  Θαλής 20/02/2013 09:45:25

  "Παρα τις δημοσκοπησεις, πού να φανταστουμε οτι οι Ελληνοκυπριοι που καταψηφισαν με 74% το Σχεδιο Αναν θα… υπερψηφιζαν με 45% τον ανθρωπο του, και δη τον εκπροσωπο της δικηρυγμενης μηδενικης διαπραγματευσης στο θεμα του Μνημονιου! Σε καθε περιπτωση, ο ψηφιζων και ευθυνεται."
  Γιατί εκπλήττεσθε κύριε Μητραλέξη μου?
  Οι Κύπριοι απλά συνειδητοποίησαν γρήγορα αυτό που εμείς αργήσαμε να καταλάβουμε. Το μνημόνιο είναι μονόδρομος και κάθε παρέκκλιση απ' αυτό οδηγεί στο λόμπυ της δραχμής.
  Η επι το αγγλοσαξωνικώτερον: " Αφού δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον"...Aλλωστε στη Κύπρον υπάρχει Αγγλοσαξωνική παράδοση και παρουσία...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Θαλής 20/02/2013 19:55:21

   Συνδυάζω τὸ Μνημόνιο μὲ τὸ Κυπριακό, δὲν ἀναφέρθηκα ἰδιατέρως στὰ οἰκονομικὰ ποὺ εἶναι ἄλλη ἱστορία.

 11. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 20/02/2013 09:57:59

  Επειδη λογω διαμονης μου στη Βρετανια, γνωρισα καλα πολλους Κυπριους, ειναι πολυ εξυπνοι ανθρωποι, και δεν πιανονται κοροιδα. Δεν θα ψηφισουν καποιον αν δεν συμφωνουν με τις θεσεις του, ειδικα στα κρισιμα θεματα. Το κομμα που ηγειται ο Ν. Α. δεν νομιζω οτι ως πολιτικη οντοτητα ειχε ποτε προδοτικες & ανθελληνικες θεσεις. Δεν χρειαζονται κανενος ειδους πατροναρισμα/συμβουλες οι Κυπριοι αδελφοι μας, πολυ απ τους οποίους ειναι πιο Ελληνες απο εμας τους ''Ελλαδιτες'' . Ας μην προκαταβαλει κανεις τις αποφασεις της νεας Κυπριακης ηγεσιας για τοσο σημαντικα θεματα. Αυτα.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Μικρασιάτης 20/02/2013 11:39:20

   Σωστός Μικρασιάτης!
   Η ιδεολογική τοποθέτηση του κ. Μητραλέξη κι η πικρία του από την άρνηση της κυπριακής πραγματικότητας να ανταποκριθεί σε αυτή διαφαίνονται στο άρθρο. Αυτό βέβαια δε μειώνει καθόλου την αναλυτική του ικανότητα, δείχνει ωστόσο τη διάσταση μεταξύ πολιτικής ιδεολογίας και πολιτικής πραγματικότητας. Ο συντάκτης θέτει εύλογα ερωτήματα, αλλά το όλο πλαίσιο σήμερα είναι διαφορετικό και τα ερωτήματά του αφορούν στο χθες. Ο Αναστασιάδης, υποστηρίζεται από τους Κυπρίους που αυτοπροσδιορίζονται ΈΛΛΗΝΕΣ, θα κριθεί ως Πρόεδρος στην πράξη και φυσικά τον τελικό λόγο έχουν πάντα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας μην κάνουμε βιαστικές κρίσεις.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Εύμηλος 20/02/2013 20:46:12

    Σωστός.
    Ο Χριστόφιας αυτοπροσδιοριζόταν πάντα ώς Κύπριος.
    Ώς Ελληνοκύπριος προσδιορίζονταν μέ τήν έννοια τής δεύτερης συνιστώσας τού Κύπριου.
    Ώς Έλληνας κύπριος δέν αυτοπροσδιορίστηκε ποτέ.

    • tak avatar
     tak @ Ιαπετός 22/02/2013 09:22:29

     Ούτε μια Ελληνική Σημαία δεν κόσμησε ποτέ τους ... θριάμβους του!

 12. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 20/02/2013 10:09:12

  Το σχέδιο Ανάν δεν ήταν μόνο Αγγλικής Εμπνευσης.Εχαιρε και της εκτίμησης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.Ως σχέδιο λύσης ακολουθούσε το πνεύμα των σχεδίων που εκπονήθηκαν σε παλαιότερες χρονικές περιόδους.Μια παράμετρος του σχεδίου Ανάν ήταν η Νομιμοποίηση των τετελεσμένων της Τουρκικής Εισβολής και Κατοχής απο την μία πλευρά και απο την άλλη ποδογέτηση της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως υπήρχε και μια δεύτερη εξίσου σημαντική , ο απόλυτος Ελεγχος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με ότι αυτό συνεπάγεται.Σημειωτέον για το Ισραήλ η Κύπρος αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικά προκεχωρημένη γραμμή Αμυνας

  Η Λύση στην βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας αποτελεί νεκρανάσταση του σχεδίου Ατσεσον , του οποίου την πιο εξελιγμένη μορφή αποτέλεσε το σχέδιο Ανάν.

  Απο το 2004 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα ππολλά όμως.Η Σύγκρουση γιγάντιων γεωστρατηγικών συμφερόντων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Κίνα-Ισραήλ-ΗΠΑ-Αγγλία-Ρωσία διεκδικούν να ελέγξουν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

  Η φύση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο είανι διαφορετική.Προέρχεται απο την έκρηξη στο Μαρί συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή του σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό και το Κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων, η έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών στα Ελληνικά Ομόλογα ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

  Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για τεράστιες ευθύνες της Προεδρίας Χριστόφια προσπάθησε και επέτυχε να εξισσοροππήσει την σύγκρουση των ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή πρός όφελος της Κύπρου.Σκεφτείται ότι την απομάκρυνση Σόλωνα Κασίνη του ανθρώπου που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της Κυπριακής ΑΟΖ την επέβαλλε η Ρωσική διπλωματία κατηγορώντας ως φιλοδυτικό

  Μια μικρή αναδρομή απ οτο 2004 και μετά

  1)-2004 Δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ το 76% του Ελληνικού κυπριακού λαού ψήφισε κατά του σχεδίου , το 24% υπέρ
  -2008 Εκλογές Προεδρικές Ποσοστό του Τάσσος Παπαδόπουλου 31,79%
  -2003 Εκλογές Προεδρικές Ποσοστό του Τάσσος Παπαδόπουλου 51.51%


  Δεν γνωρίζω αν ο Αρθρογράφος παρακολουθεί τον Κυπριακό Τύπο
  Επισημαίνω στοιχεία απο Δημοσιεύματα του
  1) Ο Αναστασιάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική του στρατοπέδου του Λιλλήκα και με ένα πολύ σημαντικό δίλημμα: Φιλελευθερισμός ή λαϊκισμός - εθνικισμός;
  2)...Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιγιέτ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει σημασία ποιος ηγέτης θα εκλεγεί στην «νότια Κύπρο» και προσθέτει: «Όποιος και αν εκλεγεί στον νότο δεν μπορεί να κινηθεί εκτός των σκέψεων του ε/κ λαού και δεν μπορεί να ακολουθήσει μια πολιτική αντίθετη από τον προηγούμενο Ε/κ ηγέτη». Ο Έρογλου, εφιστώντας την προσοχή στο ότι ο Αναστασιάδης θα είναι ένας δύσκολος ηγέτης, τονίζει: «Δεν αρκεί να είμαστε εμείς αισιόδοξοι για την λύση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είναι αισιόδοξη και η απέναντι πλευρά».Ο Έρογλου, τονίζοντας ότι η ηγεσία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις θέσεις του Αναστασιάδη για το Κυπριακό, προσθέτει: «Αντί να αντιμετωπίζεται με μεγάλη αισιοδοξία ο ερχομός του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις και ανάλογα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Αναστασιάδης λαμβάνει μέρος στις εκλογές με το ΔΗΚΟ και γνωρίζουμε την στάση του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό. Για αυτό το λόγο ο Αναστασιάδης δεν θα είναι πολύ άνετος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συναντηθήκαμε τρεις φορές. Ήταν ώριμα τα μηνύματα που είχε δώσει. Μόνο που η πολιτική του κόμματός του είναι μια πολιτική η οποία γίνεται αποδεκτή από τους εθνικιστικούς κύκλους. Το κόμμα συστάθηκε από ορισμένους οι οποίοι στο παρελθόν ήταν στην ΕΟΚΑ. Θα είναι αφέλεια το να αναμένεται να τηρήσει μια ελαστική πολιτική. Έχει σκληρές απόψεις όπως “η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία”, “να δοθούν τα Βαρώσια σε εμάς”, “να καταργηθούν οι εγγυήσεις”. Εμείς είχαμε προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό ορισμένους όρους αλλά αυτό είχε απορριφθεί από τους Ε/κ. Η επιθυμία της απαλλαγής από την εγγύηση της Τουρκίας είναι δήλωση που περιέχει μήνυμα αδιαλλαξίας. Δεν αποδέχεται χρονικό περιθώριο, δεν αποδέχεται επιδιαιτησία. Μπορεί να ειπωθούν και λόγια που λέγονται με την συγκίνηση των εκλογών, αλλά εμείς παραμερίζοντας τα θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».
  3)... Τα αποτέλεσματα του πρώτου γύρου καταδεικνύουν πώς η μάχη για την ηγεμονία του κέντρου έχει ξεκινήσει.Πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν έντονα στο κομματικό παρασκήνιο είναι πως Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος θα «ενώσουν δυνάμεις» με στόχο την κοινοβουλευτική παρουσία του χώρου που θέλουν να εκπροσωπούν. Όπως ακούγεται ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, θα διατηρήσει ωστόσο τη βουλευτική του έδρα και θα «αυτονομηθεί» σε μια νέα συμμαχία με τον Ζαχαρία Κουλία και τον Νίκο Κουτσού, οι οποίοι στήριξαν δυναμικά την υποψηφιότητα Λιλλήκα.
  4) ....Πρώτο θέμα είναι αυτό της Οικονομίας σε σχέση με δυο άξονες. Την οριστικοποίηση του Μνημονίου και την υπογραφή του, και η εξεύρεση χρημάτων για να μπορεί να ανταποκριθεί το κράτος στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Οι συζητήσεις με την Τρόικα, λόγω και της καθυστέρησης, θα είναι περισσότερο σκληρές και οι τροϊκανοί πιο απαιτητικοί. Περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης ενδεχομένως να υπάρξει, ενώ διαμορφώνονται και νέα δεδομένα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Οικονομία. Η εικόνα των άδειων ταμείων είναι τρομακτική και στην περίπτωση ενός νέου προέδρου το παιχνίδι με το χρόνο μέσα από ελιγμούς είναι απαγορευμένο και καταστροφικό. Οι λύσεις στο πεδίο αυτό θα πρέπει να βρεθούν… χθες.

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Δρόλαπας 20/02/2013 11:53:00

   αγαπητέ, αν στις δυνάμεις του κέντρου συμπεριλαμβάνετε τον κουλία, τον κουτσού και το νικόλα, τότε βάλτε και το ελαμ μέσα και έχετε το κέντρο σας. Ο Λιλλήκας ψηφίστηκε απο το 50% του δηκο (που συμμετέχει με την αντιγόνη παπαδοπούλου στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα), μέρος της εδεκ και του ακελ. αν ο λιλλήκας κάνει κόμμα με τους παραπάνω θα πρέπει να αναζητήσει αλλού την εκλογική του πελατεία και όχι σε αυτούς που τον ψήφισαν.

   ο νίκος αναστασιάδης είναι η μόνη ορατή ελπίδα για την κύπρο αυτή τη στιγμή. πιθανή εκλογή μαλά θα οδηγήσει σε περιπέτειες.

 13. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 20/02/2013 10:18:36

  τι να πεις και τι να σχολιασεις,τα θελαν & τα παθαν τα αδερφια οι κυπριοι οπως και εμεις αλλωστε με τον τριμεγιστο (χρονια να κοβει ο θεος απο μας & να του δινει)ΓΑΠ

 14. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 10:30:26

  Στην ελεύθερη Κύπρο, οκτώ χρόνια από τη μεγαλειώδη πολιτική νίκη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου κατά της σκευωρίας Ανάν και τη δικαίωση του επίσης αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη το 2004, ο λαός υπό τη μέγγενη τροϊκανού μνημονίου που του επέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του αριστερού ΑΚΕΛ Χριστόφιας, υποχώρησε. Επέλεξε κατά πλειοψηφία προοπτικές υποταγής και παράδοσης του πλούτου και της κυριαρχίας του. Ίσως θεώρησε πως τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα τον ικανοποιήσουν και διασώσουν, έστω υποτελή. Ίσως πίστεψε πως ως υποτελής στους ξένους, θα απολαύσει ειρηνικά μερτικό από τον κρυμμένο πακτωλό. Ίσως ελπίζει ότι υπαγόμενος στην παγκοσμιοποίηση-διεθνοποίηση θα αποφύγει εντάσεις και απειλές. Ίσως όμως και αυτές οι εικασίες να είναι πιθανότατα άστοχες. Ίσως βρισκόμαστε σε κάποια φάση “αναδίπλωσης”.Όχι μόνον διότι εφόσον ενεργοποιούνταν ( ή όποτε ενεργοποιηθούν ) πολιτικά οι απέχοντες κλπ 104.000 ψηφοφόροι ανατρέπονται όλα τα δεδομένα. Αλλά πρωτίστως επειδή το 25% στον κ. Λιλλήκα είναι παρακαταθήκη πατριωτισμού και δημοκρατίας.Ο κ. Λιλλήκας υπερψηφίστηκε -αντιτιθέμενος στον κυρίαρχο δικομματισμό- με πρόγραμμα απελευθέρωσης της κατεχόμενης Κύπρου, απόρριψης των μνημονίων και αδιαπραγμάτευτης κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ , με θέσπιση των δημοψηφισμάτων στο πολίτευμα. Οι ψήφοι που συγκέντρωσε είναι μοναδικότητα στα εκλογικά και πολιτικά πράγματα της μαρτυρικής Κύπρου. Βαρύτιμης αξίας καθώς το Νησί βρίσκεται σε καμπή της ιστορίας του, με πραγματική τη δυνατότητα να απελευθερωθεί αξιοποιώντας πολιτικά τον απίστευτο θησαυρό της μακραίωνης υποθαλάσσιας κληρονομιάς του. Και έχει ήδη στην αιματοβαμμένη πάλη του για εθνική απελευθέρωση και το οπλοστάσιο από την απόρριψη της ανανιστικής επιδρομής το 2004.

  Μαζί με την Ελλάδα και τη δική της ΑΟΖ, μπορούν να δώσουν διέξοδο ενεργειακής αυτάρκειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομικής-ενεργειακής ανάκαμψης στην παραπαίουσα Δύση. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν δυνάμεις σταθερότητας και ευημερείας στη Μεσόγειο, καθώς θα υποδεχθούν επενδύσεις και επιχειρηματικές συνέργειες πολυεθνικών και κρατικών προελεύσεων. Διαθέτουν επίσης τις διαπραγματευτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι παρουσίες και παρεμβάσεις των ενεργειακών πολυεθνικών με κολοσσιαία αδρανή κεφάλαια, οι αναδυόμενες BRICS και οι υπερδυνάμεις Ρωσία και Κίνα, οι δοκιμαζόμενες δυτικές οικονομίες, το αγωνιζόμενο για την επιβίωσή του Ισραήλ, οι αναδομούμενες Αραβικές χώρες, το αλύτρωτο Κουρδιστάν κ.ο.κ. . Φαίνεται πως στην Κύπρο δημιουργεί προγεφύρωμα ανασύνταξής του ο ελληνισμός.

  Καιρός πλησιάζει για να ανοικοδομήσουμε τις βάσεις του ελληνισμού στην Ελλάδα. Την φιλοπατρία αντί το ραγιαδισμό, τη δημοκρατία αντί τον κομματισμό. Με επίκεντρο τον ανθρωπισμό αντί την απληστία. Εργαλείο μας έχουμε την πολιτική.

  Ν.Κ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 12:10:06

   Eκεινο που ΔΕΝ μπορουν ειναι να αναγκασουν τους Τουρκοκυπριους να γινουν μειονοτητα σε μια ενιαια Κυπρο που θα διευθυνουν οι ιδιοι.
   Οσοι πανηγυριζουν για το ΟΧΙ στο σχεδιο Αναν θα πρεπει να ξερουν οτι με αυτο νομιμοποιηθηκε η διαδικασια ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για να θεωρηθει οποιαδηποτε λυση εγκυρη.
   Με αλλα λογια αν δεν πουν και οι Τουρκοκυπριοι ΝΑΙ δεν υπαρχει λυση.
   Και δεν προκειται να πουν ΝΑΙ σε κατι αλλο απο το σχεδιο Αναν.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 20/02/2013 20:59:43

    Από τη στιγμή που έζησαν 40 χρόνια οι ΕΚ με το έδαφος που κατέχουν, γιατί να υποχωρήσουν; Για να τους πουν ηλίθιους; Ποιο το όφελος από το σχέδιο Ανάν για αυτούς; Ότι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην υπό κατοχή έκταση του νησιού; Και; Θα μοιράζονται το υπόλοιπο που έχουν τώρα με τους φονιάδες των πατεράδων τους χωρίς ούτε ένας από αυτούς να έχει τιμωρηθεί από τους μεγάλους προστάτες των ελευθεριών των λαών...

   • thalis avatar
    thalis @ ψυχραιμια 23/02/2013 12:10:06

    Kαι αν δεν πουν ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν λύση να μην περιμένουν οι Τουρκοκύπριοι...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 20:53:57

   Πώς θά λειτουργούσε σήμερα μιά πολιτική κίνηση ένσωμάτωσης τής Κύπρου στόν ελλαδικό εθνικό κράτος;
   Ο καιρός εγγύς. Θά τόν προκαλέσει η φτωχοποίηση τών Κυπρίων.

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Ιαπετός 21/02/2013 18:26:20

    Τι ελπιδοφόρα ευχή αυτό που ξεστομίσατε Ιαπετέ !!!! (Όχι η ...φτωχοποίηση, αλλά η ένωση).

   • Τίμων ή Μισάνθρωπος avatar
    Τίμων ή Μισάνθρωπος @ Ιαπετός 24/02/2013 17:47:14

    Αγαπητέ Ιαπετέ όσο υπάρχουν εθελόδουλοι εντός και εκτός Κύπρου και Ελλάδος και όσο το λόμπυ των εθελόδουλων Λονδίνου συνεχίζει να επηρεάζει εξελίξεις και οικονομία, τότε όλοι μας θα συνεχίσουμε να μοιάζουμε με τον υιό σου Επιμηθέα!

 15. blue nile avatar
  blue nile 20/02/2013 11:05:47

  Εξαιρετικό άρθρο ...

 16. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 20/02/2013 11:29:40

  Σε συνέπεια με την εισαγωγή του ο συντάκτης διακρίνει τους υποψηφίους σε ανανικούς και αντι-ανανικούς. Το θετικό αυτής της διάκρισης είναι ότι οδηγεί στην ουσία του ζητήματος, δηλ. την εξασφάλιση της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τον τύπο που θα περιβληθεί η προσπάθεια κατάλυσής της (δηλ. νέο Σχέδιο Ανάν, Μνημόνιο κοκ). Από την άλλη, η διάκριση αυτή έχει το αρνητικό, και ίσως και κρίσιμο μέγεθος για να ταμεί το ζήτημα, ότι είναι στατική με την έννοια ότι αγνοεί την πορεία των πραγμάτων μετά το ΟΧΙ του 2004. Ο Αναστασιάδης έχει παραδεχτεί το λάθος του για το Σχέδιο Ανάν (είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα πάει κόντρα σε κάτι που απέρριψε με 74% ο κυπριακός λαός, σε αντίθεση με τον ΓΑΠ, ο οποίος πήγε π.χ. κόντρα στο αντίστοιχο ποσοστό για το Νόμο Ραγκούση-κακώς τους εξομοιώνετε όσον αφορά το βάθος χρόνου), έκανε έγκαιρα αυτοριτική ακόμα και για το έκρυθμο του χαρακτήρα του (ήδη από αρχές του 2011) και τονίζει συνεχώς την ελληνικότητα της Κύπρου. Σε σχέση με την οικονομία τί άλλο θα μπορούσε να κάνει; Να βγαίνει στα κανάλια και να μυξοκλαίγεται όπως οι Πασόκοι, που μετά ψηφίζαν τα όποια μέτρα ή να απειλεί με καταστάσεις Αργεντινής όπως ο Τσίπρας και στο Brookings μούγγα; Άλλωστε λόγω της ιστορίας τους, οι Κύπριοι έχουν ανάγκη την διεθνή προστασία (εκτός και αν πάψει το παραμύθι με τους κακούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα και αποφασίσουμε να τους στηρίξουμε). Όσο για τον Μαλά, πρόκειται για την "Ιφιγένεια" του ΑΚΕΛ, ώστε να μην φθαρούν οι σταλινίσκοι και ο Χριστόφιας, να υπογράψει άλλος τον Μνημόνιο και αυτοί να διαδηλώνουν υπέρ του λαού. Ο Λιλλήκας έχει όντως τα θετικά που αναφέρει το άρθρο με το βαρύνον αρνητικό της μονομέρειας του προεκλογικού του λόγου, το οποίο συνοψίζεται στο "ΑΟΖ διά πάσαν νόσον και διά πάσαν μαλακίαν".

 17. akenaton avatar
  akenaton 20/02/2013 11:33:27

  Ο κυπριακός λαός αποφάσισε τότε. Ο ίδιος λαός θα αποφασίσει και τώρα. Δεν γίνεται την μια φορά να είναι πάνσοφος και την άλλη παραπλανημένος. Κάποιος συν - σχολιαστής παραπάνω έγραψε το λογικό: το σχέδιο Ανάν θα κριθεί σε σχέση με την τελική λύση στο Κυπριακό όταν και αν αυτή επιτευχθεί. Αυτήν την κρίση μάλλον θα την ολοκληρώσει η Ιστορία. Δυστυχώς, η Κύπρος έχασε μονάχη της (ή δεν θέλησε) στο παρελθόν την ευκαιρία για ένωση με την Ελλάδα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ akenaton 20/02/2013 13:05:51

   Μμμμμ, θα ψώνιζε από σβέρκο η Κύπρος αν επέλεγε την Ένωση με την Ελλάδα! Θα είχε μετατραπεί σε αποικία της τυραννικής γραφειοκρατίας τής Αθήνας. Για να πας από τη Λευκωσία στη Βηρυττό, θα έπρεπε να αλλάξεις αεροπλάνο στην Αθήνα για να μη θιγούν τα συμφέροντα του Ελ. Βενιζέλος. Εδώ η Κρήτη και η Μακεδονία θέλουν να γίνουν ανεξάρτητες και τις κρατάει μόνο η φιλοπατρία τους, κι εσείς ονειρεύεστε Ενώσεις...

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Στέργιος 20/02/2013 15:21:55

    Ψυχραιμια κυριος. ΟΚ, κι εγω ειμαι συχνα πολυ στραβωμενος με το Αθηναιο-κεντρικο κρατος, κι εγω θα ηθελα να εχουμε μια σχετικη οικονομικη αυτονομια ως Κρητη, μονο και μονο επειδη ειμαστε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ριγμενοι σε δημοσια εργα, αλλα τη λεξη ''ανεξαρτητή'' δεν τη αναφερω καν. Οχι απο καποια ανασφαλεια ή φοβο, αλλα σεβομενος τους χιλιαδες λεβεντες Κρητικους που εδωσαν αιμα σε ολες τις μαχες του Ελληνικου Εθνους, κι ειδικα στο να μεγαλωσουν τα Βορ συνορα μας.
    (Αν συνεχισουν και με το ΕΣΠΑ να μας κοροιδευουν στη Κρητη , οχι απλα θα φανε μαυρο στις εκλογες απο ~700.000 κοσμο, αλλα δεν θα ξαναπατησει Κυβερνητικος πολιτικος στη λεβεντογεννα μεγαλονησσο).

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Στέργιος 20/02/2013 21:01:21

    Δεν κόβεις τις βλακείες που θα μας πεις πως θέλουν Κρήτη και Μακεδονία να χωριστούν; Να πας σε άλλη χώρα εσύ κι οι φίλοι σου αν δε νιώθετε Έλληνες! Τα εδάφη που οι παππούδες ΟΛΩΝ των Ελλήνων πολέμησαν και πέθαναν να υπερασπιστούν θα μείνουν Ελληνικά! Και σε όποιον αρέσει! Οι λοιποί ΟΥΣΤ!!!

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Γεώργιος Τ. 21/02/2013 01:31:58

     ᾿Εγώ ἡ Κρητικιά ὅπως καί ἡ πλειοψηφία τῶν Κρητικῶν διαψεύδω τόν κάθε Στέργιο! Τρέφομε δέ ἰδιαίτερη ἀγάπη γιά τούς Μακεδόνες μας. :D

     • tak avatar
      tak @ Φωτεινή 22/02/2013 09:29:52

      Ξέρεις Φωτεινή πόσοι Λεβέντες Κρήτικοί στο άνθος της ηλικίας τους πότισαν με το αίμα τους την Ήπειρο το 1912 - 1913;
      Τους τιμούμε, όπως τους τίμησαν και οι συμπατριώτες σου στις πρόσφατες γιορτές, που γιόρτασαν μαζί μας την απελευθέρωση... Δυστυχώς και παρά τις θυσίες αίματος των Ελλήνων, η Ήπειρος έμεινε μισή και είχαμε και όλα αυτά τα χρόνια κάποιους στην Ελλάδα, να μας λένε πως στην Κακαβιά τελειώνουν τα Ελληνικά σύνορα!
      Κάποιους που δεν μάτωσαν ποτέ, αλλά πάντα παρίσταναν τους τιμητές σε βάρος της φυλής τους...

   • Μαθηματικός avatar
    Μαθηματικός @ Στέργιος 21/02/2013 01:54:48

    "Εδώ η Κρήτη και η Μακεδονία θέλουν να γίνουν ανεξάρτητες και τις κρατάει μόνο η φιλοπατρία τους, κι εσείς ονειρεύεστε Ενώσεις…"

    «ὅταν ἀρχίζει νὰ κινεῖται ἡ βλακεία ποιός μπορεῖ νὰ τὴ σταματήσει;» Γιώργος Σεφέρης

    Καλύπτει απόλυτα την περίπτωσή σου ο νομπελίστας ποιητής ....

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Στέργιος 21/02/2013 14:57:35

    Αυτο που περιγραφετε Στεργιε ειναι απλα η παρακμιακη εποχη που ζουμε και μεσα σ αυτη καπου ολισθαινει και η φιλοπατρια. Μεγαλη μπουκια ας φαμε αλλα πολυ φοβαμαι οτι με τα μυαλα που εχει ο κοσμος σημερα κι αυτο που φοβαστε δεν θ αργησουμε να το δουμε.....

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Στέργιος 21/02/2013 21:20:56

    Aφήστε μας νυχτιάτικα Μr. Stergios. Πάρτε ένα τούρκικο διαβατήριο να ησυχάσουμε. Ή μήπως γι αυτό πασχίζετε; Πάντως, με το καλό. Δε θα μας λείψετε.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ akenaton 20/02/2013 13:06:01

   "Δυστυχώς, η Κύπρος έχασε μονάχη της (ή δεν θέλησε) στο παρελθόν την ευκαιρία για ένωση με την Ελλάδα."

   Το να λέμε "η Κύπρος έχασε" είναι πολύ αόριστο και γενικόλογο. Ποια Κύπρος; Οι Έλληνες της Κύπρου, που δεν ρωτήθηκαν για το Λονδίνο και την Ζυρίχη, ή ο ανθενωτικός Μακάριος, που ουσιαστικά εισήγαγε την ιδέα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας (υπόδειξη των Άγγλων, μάλλον) και ο λαός τον ακολούθησε θεωρώντας τον ήρωα και "εθνάρχη";

   • anonymous avatar
    anonymous @ Επισκέπτης 20/02/2013 15:13:00

    Αγαπητε φιλε, το να αποκαλεις τον Μακαριο ανθενωτικο ειναι πολυ περαν του δεοντως. Ο Μακαριος εργαστηκε για την ενωση ολη του την ζωη. Η Κυπριακη Δημοκρατια ηταν η μονη δυνατη επιλογη και ο ιδιος το θεωρουσε ως ενα μεταβατικο σταδιο για την μετεπειτα ενωση. Αν η Χουντα στην Ελλαδα τα εκανε σκατα και καταστερψε την Κυπρο, αυτο ειναι αλλη ιστορια. Το '73 λιγο πριν την εισβολη, οι Τ/Κ επειτα απο χρονια περιθωριοποιησης, ηταν ετοιμοι να υπογραψουν μια λυση που θα ηταν απειρως καλυτερη απο οτι μπορουμε καν να φανταστουμε σημερα.

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ anonymous 20/02/2013 19:09:48

     Ποια χούντα και πότε, βρε φίλε; Μη μου πεις ότι μέχρι το 1974 ο Μακάριος εργαζόταν για την ένωση!

     Από πού κι ως πού ήταν η Κ.Δ. η μόνη δυνατή επιλογή; Μεταβατικό στάδιο 14 χρόνων; Μα τι λες τώρα, δουλευόμαστε;

     Διάβασε το άρθρο και τον διάλογο εδώ. Νομίζω ότι είναι αρκετά κατατοπιστικός.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ anonymous 20/02/2013 20:56:43

     Ο Μακάριος ήταν ανθενωτικός.
     Τελεία καί παύλα.

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ anonymous 20/02/2013 21:45:33

     Η Χούντα κι εκείνος ο Ελλαδίτης πολιτικός που είπε ότι "η Κύπρος κείται μακράν"; Επί Χούντας οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Κερύνεια. Επί Σερράρχου, κόντεψαν να ρίξουν τους Έλληνες στη θάλασσα.

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ Στέργιος 20/02/2013 23:20:48

      Στέργιε, την Ρεπούση τί την έχεις???
      Δεν μπορεί..., όλο και κάποια συγγένεια θα έχετε.
      Για ψάξε λίγο.

 18. Queen In Black avatar
  Queen In Black 20/02/2013 12:27:32

  Πολύ σωστά τα λέτε κ. Μητραλέξη, το δε ανατριχιαστικό video που περιγράφει την επαύριο της εκλογής του πειθήνιου Προέδρου που έχει ήδη δεσμευτεί και υποσχεθεί το δεδομένο ''ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ'', το είδα παραμονές των Κυπριακών εκλογών και απόρησα, πως γίνεται και τα προγνωστικά εμφανίζουν τον κ. Αναστασιάδη ως σίγουρο Πρόεδρο !! Ωστόσο και οι Κύπριοι, ως Έλληνες, φαίνεται οτι πάσχουν απ΄ την αξεπέραστη εθνική ασθένεια της ασθενούς μνήμης, αλλά και χαρακτηρίζονται επίσης, από την άκρως επικίνδυνη ιδιότητα του εύκολα παραπλανούμενου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήτανε ένας και οι επόμενοι, άχρηστοι, ανίκανοι εντελώς και να σταθούν με λίγη αξιοπρέπεια στη σκιά του. Όσο υπήρχε ΗΓΕΤΗΣ, η ρότα ήταν σαφής, η επιλογή της Εθνικής αξιοπρέπειας και της αντίστασης, ξεκάθαρη. Ακολουθούσε υπερήφανα ο λαός.
  Τωρα; Πάλι ακολουθεί το ασυνείδητο πλήθος, γιατί λαός υπεύθυνος και συνεπής πια δεν είναι, τους μακελάρηδες και τους ζογκλέρ, που καταφέρανε να τον τρομάξουν, να του θολώσουνε την κρίση και να τον αποπροσανατολίσουν από το ζήτημα ζωής ή θανάτου του. Θλίψη.
  Ούτε η έκρηξη στο Μαρί ήταν τυχαία, ούτε ο Δούρειος ίππος του Βγενόπουλου μπήκε και μόλυνε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από λάθος. Όπου μυρίζει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και χρήμα, πάντα οι ύαινες γρυλίζουν και τα όρνια πετούν.
  Μία ακόμη Εθνική μας ιδιότητα, ήτανε πάντα η ιερή μας τρέλα, που κατάφερνε τις πολύ δύσκολες στιγμές να μας οπλίσει και να μας σπρώξει να εναντιωθούμε σ΄ότι απειλούσε να μας καταπιεί....
  Τρέμω, μήπως είναι η μόνη τελικά που απωλέσαμε ανεπιστρεπτί στο πέρασμα του χρόνου.
  Γιατί τότε δεν έχει, παρά να περιμένει την κατάλληλη στιγμή όποιος σκοπεύει να μας υποτάξει και τότε δεν θα υπάρξει αντίσταση. Θ΄αυτοπαραδοθούμε.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Queen In Black 21/02/2013 15:21:37

   Αγαπητη βασιλισσα δε διαφωνω σε τιποτα απ οσα αναφερεις.Απλα αυτο που λες περι "ιερης τρελας" των Ελληνων μου εφερε στο νου τις απειρες φορες που αναρωτηθηκα: αυτο αραγε το κανουμε αφ εαυτου μας η καποιος μας σπρωχνει; και παντα κατεληγα διαβαζοντας την Ιστορια μας οτι οποτε καναμε οτι μας κατεβαζε το ξερο μας το κεφαλι η ο εγωϊσμος μας τα αποτελεσματα ηταν ολεθρια. Οποτε ομως προκληθηκαμε και ζητησαμε την "ιερη βοηθεια" βγηκε μπροστα και η ιερη τρελα μας που υμνησε η ιστορια και η υφηλιος.....
   Πιστευω λοιπον οτι και στα χρονια αυτα αν ξεσπασουν σοβαρα γεγονοτα, θα θυμηθουν οι Ελληνες πατριωτες-παντος χρωματος και καιρου- την ιερη τους τρελα και απο που εκπορευεται και θα πραξουν αναλογως των παρακαταθηκων του παρελθοντος και του DNA τους.

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Ρηνα 21/02/2013 19:02:04

    '' Πιστευω λοιπον οτι και στα χρονια αυτα αν ξεσπασουν σοβαρα γεγονοτα, θα θυμηθουν οι Ελληνες πατριωτες-παντος χρωματος και καιρου- την ιερη τους τρελα...''
    Αγαπητή Ρήνα, τα ''σοβαρά γεγονότα'' που απαιτούν να κινηθούμε από την ιερή μας τρέλλα, αποτελούνε ήδη το τραγικό μας παρόν, αλλά εμείς απαθείς, αφελείς και μοιραίοι, γονατίσαμε ήδη εκλιπαρώντας την επόμενη ...δόση. Υποδούλωση, μιζέρια, εξαθλίωση, εκπατρισμός, ανεργία, διάψευση και προδοσία. Εδώ είναι η πρόκληση, εδώ κι η κραυγαλέα μας απουσία... Αν όχι τώρα κι όχι εμείς, άδικα περιμένουμε κάποιοι άλλοι, κάπου, κάποια μέρα να τολμήσουν, να θυσιάσουν να ρισκάρουν, ν΄αγωνιστούν.
    Μακάρι εγώ να κάνω λάθος και σύντομα να διαψευστώ.....

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Queen In Black 25/02/2013 18:49:48

     Θα διαψευστείς και θα χαίρεσαι μαζί με όλους τους Έλληνες για το αποτέλεσμα. Λίγη υπομονή μόνο...

 19. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 20/02/2013 13:43:06

  Το σύνδρομο Κουροπάτκιν είναι ίδιον του ελλαδιστάν μας..

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 21/02/2013 01:14:31

   Νὰ φανταστῶ ὅτι προτείνετε ὡς ἐναλλακτικὴ τὴν βουβαμάρα καὶ τὴν μὴ μετοχή;

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Σωτ Μητραλ 21/02/2013 13:27:46

    Κύριε Μητραλέξη μου,οι εκλογές αυτές αφορούν τους κύπριους..Εμείς σχολιάζουμε φυσικά,μπορούμε να κρίνουμε ,με τα δικά μας πλαίσια και κριτήρια που σίγουρα διαφέρουν απο τα των κυπρίων που αποφασίσζουν και τους αφορούν,το αποτέλεσμα.
    Ομως απο αυτό μέχρι να αρχίσουμε τις νουθεσίες και τις υποδείξεις ,για το καλό τους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
    Εκτιμούμε εμείς καλύτερα απο τους ίδιους την πολιτική τους βούληση?
    Είμαστε πιό κύπριοι απο τους κύπριους?
    Και πως το ονομάζουμε εμείς όταν κάποιος εξαποδώ τολμήσει να εκφράσει την δική του άποψη για τις δικές μας επιλογές?

    Ας ασχοληθούμε κάποτε και με τα δικά μας σοβαρά προβλήματα..Οι κύπριοι είναι σε καλύτερη μοίρα απο εμάς ..Επειδή διαθέτουν κράτος.
    Είναι αστείο να προσπαθούμε, ως έλληνες εννοώ και όχι προσωπικά για τον καθένα μας, να παραδόσουμε μαθήματα οργάνωσης και διαχείρισης μιας οικονομικής κρίσης όταν δεν μπορούμε ακόμη, μετά απο 4 χρόνια μετρήματος να βρούμε πόσους συνταξιούχους πληρώνουμε...
    Και μας φταίνε πάντα οι άλλοι..
    Και δίνουμε οδηγίες σε όλους τους άλλους...
    "Δεξιότερα κουροπάτκιν"...Δεν άκουσε ο κουροπάτκιν τους έλληνες και κατεστράφη... Το δε υπέροχο της συμβουλής δεν είναι το περιεχόμενο, που μπορεί στρατηγικά να είναι ορθόν,αλλά το ύφος...Λες και είμαστε στο στρατηγείο του ή ο κουροπάτκιν κάθε πρωί διαβάζει την ελληνοφυλλάδα που το έγραψε...

    Είμαστε ένας υπέροχος λαός που μπορεί να σφαχτούμε κιόλας στα καφενεία για το αν ο κουροπάτκιν κινήθηκε σωστά 10.000 μίλια μακρυά σε έναν τόπο που ούτε στον χάρτη δεν μπορούμε να βρούμε και την ίδια ώρα να μην μπορούμε να μετρήσουμε ακόμη σε πόσους αποθαμένους πληρώνουμε συγχρόνως έξοδα κηδείας και συντάξεις...
    Και να αγωνιζόμαστε κιόλας να αποτρέψουμε με κάθε μέσο το σωστό μέτρημα.
    Σε κανένα άλλο λαό δεν υπάρχει τόσο ζωντανό το σύνδρομο κουροπάτκιν..Οπως σε κανέναν άλλο δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι..Πραγματικοί (με εκλογές ή μη) και καφενόβιοι.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ορεσείβιος 22/02/2013 01:16:24

     Συγγνώμη, τί εἶναι οἱ Κύπριοι ὡς πρὸς τοὺς Ἑλλαδίτες; Ὅ,τι εἶναι οἱ π.χ. Λουξεμβουργιῶτες ὡς πρὸς τοὺς Ἑλλαδίτες; Ὄχι βέβαια! Προφανῶς καὶ μᾶς ἀφορᾶ ἡ τύχη τοῦ δεύτερου κράτους τοῦ ἑλληνικοῦ ἔθνους, προφανῶς δικαιούμαστε καὶ ὀφείλουμε νὰ ἔχουμε λόγο γι' αὐτό.

     Ὅταν γίνουν ἐκλογὲς στὴ Λευκορωσία, δεσμεύομαι ὅτι δὲ θὰ βγάλω ἄχνα!

     • ορεσείβιος avatar
      ορεσείβιος @ Σωτ Μητραλ 22/02/2013 09:57:04

      Εντάξει ,εσείς μπορεί να μην βγάλετε άχνα, ομως ποιός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα αρχίσει τα κηρύγματα ο μικρός αλέξης?
      Εδώ πήγε μέχρι την γαλλία και μίλησε ,ευγενέστατα δεν μπορώ να πω, ωσάν δεκατριάχρονο μετξύ της κλίκας του για τον γυμνασιάρχη του,για τον επικίνδυνο (για τους γάλλους) Ολαντρέου...
      Και μετά μυξοκλαίει η Εβίβα Ρένα επειδή ο Ολανδρέου έγινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ και αντιμετώπισε τον μικρό αλέξη ως δεκατριάχρονο μαθητή.
      Το πρόβλημα μας δεν είναι οι απόψεις σας κε Μητραλέξη,άλλά του Αλέξη, για τους υπόλοιπους λαούς και το πως τις εκφράζουμε.
      Ας αφήσουμε του αδερφούς κυπρίους ακόμη και λάθος επιλογή να κάνουν...Αυτούς που μένουν εκεί και θα έχουν επιπτώσεις της επιλογής τους ,θετικά ή αρνητικά,αφορούν οι εκλογές...
      Για το καλό τους..

      Η αλίκη μας δεν ενοησε το νόημα του συνδρόμου Κουροπάτκιν...
      Είναι σαν να φωνάζεις δυνατά μέσα στον κινηματογράφο στον Ρίνγκο..Πρόσεχε ,πίσω σου...
      Αν σχολιάσεις με τον διπλανο την σκηνή ή το νόημα του έργου είναι εντελώς διαφορετικά..Ο Ρινγκο δεν πρόκειται να σε ακούσει.
      Ελπίζω να έγινα περισσότερο σαφής τώρα αγαπητή Αλίκη περί του συνδρομουΚουροπάτκιν..
      Θαύματα γίνονται μόνο στα παραμύθια ,μετά τον Χριστό.

   • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
    Η Αλίκη των θαυμάτων @ Σωτ Μητραλ 21/02/2013 19:13:34

    Αυτό ακριβώς προτείνεται από τον ορεσείβιο, διαφορετικά , αν τολμήσουμε να εκφράσουμε με λίγο παραπάνω πάθος τη σκέψη μας, είμαστε .....καφενόβιοι Κουροπάτκιν, που εκ του ασφαλούς προτείνουμε ''πανάκειες'' λύσεις, ως πάνσοφοι κάτοχοι του απολύτως σωστού.
    Μην τον ακούτε όμως, πολύ εύστοχο το άρθρο σας(ετούτη τη φορά). Μπράβο.

 20. Be Quite avatar
  Be Quite 20/02/2013 14:01:23

  Το σύνδρομο Κουροπάτκιν όμως, είναι ανώδυνο! Το πολύ πολύ να πιούμε 2-3 τσικουδιές παραπάνω ...φιλοσοφώντας εκ του ασφαλούς και φύγαμε.
  Εγώ το ...σύνδρομο του ''ορθολογιστή'', του ανίκανου, θρασύδειλου συνθηκολογημένου υπηρετάκου τρέμω,κυρίως όταν κυριεύει ''ηγέτες'' της καρπαζιάς και της χλεύης, που η κατάρα τους φέρνει αντιμέτωπους με αποφάσεις που ξεπερνούν την αποδεδειγμένα ασήμαντη ύπαρξή τους!
  Εκεί μπορεί να προκληθούν καταστροφές.

 21. Θαλής avatar
  Θαλής 20/02/2013 14:44:32

  Η Κύπρος επιβίωσε και ξεπέρασε παρά την Τουρκική εισβολή και κατοχή την οικονομική της καταστροφή επειδή μετατράπηκε σε μιά από τις πλέον σύγχρονες και επικερδείς βιομηχανίες. Εγινε ένας ακόμα κρίκος στο συγκρότημα των νησιών της πάλαι ποτέ βρεττανικής Αυτοκρατορίας που αποτελούν το Αγγλικό παγκόσμιο δίκτυο των offshore φορολογικών παραδείσων. Ετσι ο κύριος "παραγωγικός" της ιστός κατέστη ο χρηματοπιστωτικός τομέας με Παγκόσμια εμβέλεια, πέραν της Ρωσικής χρηματοπιστωτικής άρχουσας τάξης.
  Τό σχέδιο Ανάν δεν εκπονήθηκε απο την Αυτοκρατορία του Χρήματος. Γι αυτό και η απόρριψή του δεν αποτελούσε αξεπέραστον εκβιασμό για τους Κυπρίους πράγμα που απεδείχθη μετά το ΟΧΙ.
  Ομως η "χρεωκόπηση" των χωρών και η ένταξή τους στο ΔΝΤ και στα μνημόνια
  είναι επίθεση της Αυτοκρατορίας του χρήματος η οποία ελέγχει την κυκλοφορία του εντός των χωρών όλης της γης πλέον . Είναι σαν την καρδιά της Παγκόσμιας οικονομίας η οποία μάλιστα είναι τεχνητή καρδιά, ελεγχόμενη απο τις 20 μεγαλύτερες Τραπεζοεταιρείες του κόσμου. Γι αυτό και η μέθοδος της επίθεςης είναι η ίδια. Οι "οίκοι" σαν βαρύ πυροβολικό, σπάζουν την άμυνα της οικονομίας της χώρας αποκλείοντάς την απο τις "αγορές" . Τα χρέη που το ελεγχόμενο Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα 'εχει δημιουργήσει με "νόμιμες" αλλα και καθαρά παράνομες διαδικασίες τύπου Τσοχατζόπουλου, καθίστανται ληξιπρόθεσμα , και το κράτος που υφίσταται την επίθεση πνίγεται, αφού του έχει κοπεί κάθε οδός χρηματοδότησης. Ετσι η χώρα τίθεται μπροστά στο δίλημμα: "μνημόνιο ή οικονομική καταστροφή?" Δίλημμα που δεν τέθηκε απο το σχέδιο Ανάν.
  Γι αυτό τότε οι Κύπριοι είπαν ΟΧΙ ενώ τώρα λένε ΝΑΙ.

 22. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 20/02/2013 17:28:29

  Σε παλαιοτερο διαγωνισμό για τον καλύτερο σωσία του Σαβάλλας πήρε μέρος και ο ίδιος..
  Βγήκε τρίτος με την ψήφο του κοινού.
  Το ελλαδιστάν στις δόξες του..

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ορεσείβιος 20/02/2013 21:03:45

   Χαχαχχα! Τέλοιο αυτό με το διαγωνισμό! Κλαψ για την κατάντια μας...

 23. Which side are you on? avatar
  Which side are you on? 20/02/2013 17:41:07

  Σωστός Θαλή στην ανάλυση και τη διαπίστωση, όμως αυτό που είναι αδιανόητο, είναι πως για την ώρα οι επιθέσεις της Αυτοκρατορίας του χρήματος ενάντια στη ζωή, καταγράφουν μονάχα νίκες ! Δε μπορεί, πρέπει να υπάρχει το αντίδοτο και οφείλουμε να το ανακαλύψουμε, πριν την ολοκληρωτική μας καταστροφή.

  • NOSTOS avatar
   NOSTOS @ Which side are you on? 21/02/2013 09:48:00

   Το αντίδοτο αγαπητέ μου είναι το Ενιαίο μέτωπο των PIIGS κατά των μνημονίων. Ξεκινώντας από την καθαίρεση των δεξιών-Συντηρητικών κυβερνήσεων της ΕΕ που είναι απόλυτα υποταγμένες στους Τραπεζίτες.
   Για να γυρίσει όμως ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ...

 24. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 18:26:16

  Ποιά σχέδια εξυφάνθηκαν κατά της Κύπρου; Οι τράπεζές της φορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα γλεντοκοπώντας με τα επιτόκια και όταν αυτά κουρεύτηκαν ο Αριστερός Χριστόφιας τα φόρτωσε στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντί να διωχθούν οι τζογαδόροι και να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Που ειδικά στην Κύπρο με το μικρό της οικονομικό μέγεθος δεν θα επηρεάζονταν η ΕΖ/ΕΚΤ ενώ εσωτερικά θα γίνονταν το "έλα να δεις" με δημόσιες εγγραφές.
  Το μόνο σχέδιο -αν υπάρχει- επιχειρεί να αρπάξει από τους Κυπρίους και την κοινωνία τους, από το Δημόσιο, τους Υ/Δ/Α για λογαριασμό τοπικών συμμοριών σε συνεργασία με παίκτες εξωτερικού. Το μνημόνιο προκλήθηκε-κατασκευάστηκε και αποσκοπεί στη ληστεία του Δημοσίου. Όπως και στην Ελλάδα. Και στην Κύπρο ο αγώνας είναι μεταξύ εθνικού και κομματικού, κοινωνικού και ιδιωτικού, συμφέροντος. Ευτυχώς εκεί τα πράγματα είναι σαφέστερα οριοθετημένα και γι' αυτό ταχύτερες οι εξελίξεις...

  • Θαλής avatar
   Θαλής @ Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 19:26:15

   Οι τράπεζες της Κύπρου της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου που ελέγχονται τελικά απο 10-20 Υπερτραπεζίτες και δεν έχουν πατρίδα, είναι όλες γεμάτες τοξικά παράγωγα Αγλοσαξωνικής κυρίως προέλευσης αγαπητέ Ν.Καραβαζάκη. Αν η αιτία της κρίσης ήταν τα Ελληνικά ομόλογα τώρα θα γελάγαμε ομαδικά...
   (Παραμένει αναπάντητη η ερώτηση του Τσίπρα στη βουλή για την μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος!!! Ο Ελληνικός λαός με Πρωθυπουργό Σαμαρά, δεν ξέρει καν ποιός κυβερνάει την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ αλλά καλείται να εξοφλεί στο Ακεραιο τα χρέη που αυτή συνάπτει χωρίς να τον ρωτάει...)
   Σαφώς και τα μνημόνια αποβλέπουν με την εσωτερική υποτίμηση στην αφαίμαξη των λαών και στη ληστεία του εθνικού τους πλούτου. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση.

 25. Nik avatar
  Nik 20/02/2013 19:12:48

  Μετά την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι νομικά αδύνατη η διάλυση της. Αυτό να το έχουν υπόψη όσοι νομίζουν ότι ο Αναστασιάδης μπορεί να επαναφέρει αυτή τουλάχιστον την πτυχή του σχεδίου Αννάν. Και να το θέλει δεν μπορεί.

  Οσο δεν δίνεται επαρκής λύση στο εδαφικό και περιουσιακό δεν θα υπάρξει συμφωνία. Οι πολιτικοί μπορεί να τυρβάζουν περί συνταγματικής πτυχής και τη νομή των εξουσιών κλπ, ο απλός κόσμος καταλαβαίνει πρωτίστως τα περιουσιακά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε όλες τις συζητήσεις οι πολιτικοί αφήνουν αυτή την πτυχή τελευταία.

  Οσο δε θα υπάρχουν πονηριές τύπου Ερογλου για το θέμα η λύση είναι μακριά. Ο πανέξυπνος Ερογλου πρότεινε άμεση διευθέτηση, υπέρ των κλεφτών της ΕΚ ιδιοκτησίας στο βορρά, και την ίδρυση κοινής εταιρείας εκμετάλλευσης των ΤΚ περιουσιών στο νότο. Ενσάρκωσε δηλαδή αυτό που έλεγε ο Τάσσος: αφεντικά στο βορρά συνεταίροι στο νότο. Στην Κύπρο ακόμη γελάνε με την πρόταση. Ο κόσμος δεν είναι όσο αφασικός όσο νομίζουν μερικοί.

 26. dim avatar
  dim 20/02/2013 19:23:55

  Ο Αναστασιάδης είναι ο καταλληλότερος για να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση, και αυτό το ξέρει καλά ο Κυπριακός Λαός, για αυτό και του έδωσε σχεδόν το 50% από τη πρώτη Κυριακή… Το σχέδιο Αναν δεν υπάρχει πλέον, και η συμφωνία που έχει κάνει ο ίδιος με το ΔΗΚΟ είναι ότι θα λειτουργήσει ένα μόνιμο Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών, που θα επεξεργάζεται όλες τις προτάσεις και θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με το Κυπριακό, με πλειοψηφία που πρέπει να υπερβαίνει το 75% της δύναμης των κομμάτων…

  Επομένως, κανένα φάντασμα δεν υπάρχει για να φοβίσει τον Κυπριακό Λαό επί του θέματος… Είναι θετικό για τη Κύπρο που απαλλάσσεται από τους Κομμουνιστές και τους Ο.Φ.Α… Ο Αναστασιάδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή…

  • Δημήτρης Κ. avatar
   Δημήτρης Κ. @ dim 20/02/2013 20:00:13

   Tην προηγούμενη φορά ήταν ο ακατάλληλος άνθρωπος, την ακατάλληλη στιγμή. Εχει ο καιρός γυρίσματα...Tο σίγουρο είναι οτι ο Αναστασιάδης 'εχει ευλυγισία μπαλαρίνας όπως όλοι οι amoral άνθρωποι. Ο χρόνος θα δείξει αν όντως η Κύπρος θα ωφεληθεί απ' αυτόν. Αυτός σίγουρα ωφελήθηκε και θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο απο την Κύπρον...

  • Δημήτρης Κ1. avatar
   Δημήτρης Κ1. @ dim 20/02/2013 21:02:45

   Αρκεί οι Λύκοι να αφήνουν κανα κόκαλο και στο σκύλο που πάει μαζί τους...

 27. firiki2010 avatar
  firiki2010 20/02/2013 19:57:17

  Mε το να επιλέξουν οι Κύπριοι τον Αναστασιάδη (μάλλον) ή τον Μαλά για Πρόεδρο τους δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ένα καινούργιο σχέδιο Ανάν. Πίεση (διακριτική ή λιγότερο διακριτική) για κάποιο νέο σχέδιο εν ονόματι της χρηματοδοτικής στήριξης πιθανώτατα θα υπάρξει και θα υπήρχε με οποιονδήποτε Πρόεδρο. Η "δουλειά" βέβαια τώρα γίνεται λίγο ευκολότερη. Και λέω λίγο γιατί σχέδια όπως το προηγηθέν είναι τόσο υπονομευτικά για την ασφάλεια και την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων που δεν καταπίνονται με τίποτα. Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πρεμούρα που είχαν το 2004 για "λύση" του Κυπριακού και ας καταλάβουμε ότι : λύση που για την Τουρκια θα ήταν καλύτερη από την υπάρχουσα κατάσταση ώστε να την αποδεχθεί θα ήταν πολλαπλάσια χειρότερη από την σημερινή κατάσταση για τους Ελληνοκυπρίους. Αρα.....
  Μπορούμε να σκεφθούμε και λίγο πάνω σε αυτό: "...."Κακές" κι "ανάλγητες" οι αγορές , αλλά απρόσωπες και όσο ξεπληρώνεις τα χρέη σου (ή ακόμα κι όσο αισθάνονται ότι μπορείς να τα ξεπληρώνεις) δεν έχουν λόγο να ανακατευθούν στα του οίκου σου. Οταν τα χρέη γίνονται διακρατικά τα πράγματα γίνονται "λίγο" πιο σύνθετα. Αν λεγόσουν Ιρλανδία, Βέλγιο Πορτογαλία ίσως η φύση του χρέους θα είχε μικρότερη σημασία. Σε λένε όμως .... Ελλάδα, σε λένε.... Κύπρο." Από το σημερινό "Η Κυπριακή κρίση, οι εκλογές και ο κίνδυνος μιας ..."επιστροφής" στο firiki2010

 28. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 20/02/2013 21:06:41

  Σημειώνουμε τὸ ἀπολύτως αὐτονόητο, ὅτι τὸ παραπάνω ἄρθρο δὲν συνιστᾶ στήριξη στὸ... ΑΚΕΛ γιὰ τὸν δεύτερο γύρο. Ἔλεος!

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Σωτ Μητραλ 20/02/2013 22:14:29

   Προφανώς όχι κ Μητραλέξη. Εξ άλλου ο κ Μαλάς δεν υπήρξε λιγότερο "Ανανικός" του κ Αναστασιάδη.

 29. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 20/02/2013 22:15:12

  Σοφέ Θαλή, ό,τι κι αν και όπως κι αν συμβαίνει στην Κύπρο ή στην Ελλάδα σήμερα, σε καμια περίπτωση δεν θα μας κάνει να γελάμε.
  Φρονείς πάντως πως τα όποια αγγλοσαξονικά τοξικά ομόλογα κατέχουν οι κυπριακές είναι απειλή; Τι ποσά είναι αλήθεια; Γιατί δεν αποκαλύφθηκαν; Σε ισολογισμούς δεν φαίνονται. Ξέρουμε κάτι παραπάνω;
  Ποιά χρέη συνάπτει η ΤτΕ επ' ονόματι του ελληνικού δημοσίου; Και εν αγνοία της κυβέρνησης; Διαφώτισέ μας παρακαλούμε.

  • thalis avatar
   thalis @ Ν.Καραβαζάκης 23/02/2013 12:22:25

   "Τα όποια αγγλοσαξονικά τοξικά ομόλογα κατέχουν οι κυπριακές είναι απειλή; Τι ποσά είναι αλήθεια; Γιατί δεν αποκαλύφθηκαν; Σε ισολογισμούς δεν φαίνονται. "
   Ακριβώς αγαπητέ Ν.Καραβαζάκη. Η βάση του προβλήματος της Ευρωπαικής κρίσης είναι η κατοχή αγγλοσαξονικών τοξικών ομολόγων από ΟΛΕΣ τις Ευρωπαικές τράπεζες που κουμαντάρονται από τις 20 μεγαλύτερες Παγκόσμιες Υπερττράπεζες. Μέσα σε όλες τις Ευρωπαικές τράπεζες είναι και οι Κυπριακές και οι Ελληνικές.
   Αν δεν μάθουμε πρώτα πόσα τοξικά κατέχει η Deuchebank δεν θα μάθουμε ούτε για τις Κυπριακές τράπεζες. Ούτε για την Deuchebank , ούτε για την ΒΝΡ αποκαλύφθηκαν πόσα κατέχουν. Σε ισολογισμούς δεν φαίνονται...
   Ξέρει μόνο και η κουτσή μαρία των περι τα οικονομικά ασχολουμένων οτι είναι τόσα πολλά, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο κατάρρευσης ΟΛΗ την Ευρωζώνη. Τα μνημόνια δεν μας τα επέβαλλαν στα PIIGS επειδή μας μισούσαν ως μεσόγειους. Μας τα επέβαλλαν γιατί σε εμάς ως ασθενέστερους, μπορούσαν να το κάνουν . Στη Γαλλία πχ. δεν μπορούν , προς το παρόν....

  • thalis avatar
   thalis @ Ν.Καραβαζάκης 23/02/2013 12:30:42

   Kανένα χρέος του Ελληνικού δημοσίου δεν συνάπτεται Χωρίς την έγκριση της ΤτΕ.και εν αγνοία της κυβέρνησης.
   Η ΤτΕ έχει την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ευθύνη του ελέγχου και της ενημέρωσης της κυβέρνησης για όλα τα δημόσια χρέη και για όλες τις Ελληνικές τράπεζες έστω κι αν τυπικά δεν υπογράφει ο εκάστοτε Προβόπουλος.

 30. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 21/02/2013 07:39:37

  Nα μην φανταστείτε τίποτα Αγαπητέ Αρθρογράφε.Μέσα απο την σύνθεση απόψεων προκύπτει το βέλτιστο αποτέλεσμα .Η Κριτική σκέψη και ο "Κοινούς Νούς" γεννήθηκαν σε τούτα τα ακρογιάλια του Αιγαίου.Αυτό που προσπάθησα να πώ είναι πως όλα υπόκεινται σε εξελικτική διαδικασία,Ως εξελίχθηκε ως Κος Λιλλήκας μπορεί να συμβεί με τον Κο.Αναστασιάδη.Ο Εγκλωβισμός τις σκέψης μας στο 2004 αποτελεί ολίσθημα.Σφάλμα διέπραξε ο Κος Αναστασιάδης στηρίζοντας και υποστηρίζοντας ένα απαράδεκτο σχέδιο για τον Ελληνισμό και λέω στηρίζοντας γιατί δεν το παρήγαγε ο ίδιος.Σφάλμα διέπραξε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος δεν κεφαλοποίησε τα κέρδη του ΟΧΙ (76%) αλλά έπεσε θύμα μικροπολιτικών και μικροκομματικών προστριβών.Ο Κος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος δεν θα είναι ο Αναστασιάδης του 2004 αυτό είναι πασιφανέστατο και αποδέχονται ακόμα και οι Τούρκοι.Ας περιμένουμε λοιπόν την κριτική επι των πεπραγμένων του.Μην ξεχνάμε δε Ελλάδα-Κύπρος Κοινή Μοίρα όσο κιαν κάποιοι επιθυμούν να "πέφτει" μακριά
  Σας ευχαριστώ

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Δρόλαπας 21/02/2013 12:36:30

   Ειθε και μακαρι. Παντως θα μιλαμε για εκπληκτικη μεταστροφη (για να μην πω κωλοτουμπα) σε τετοια περιπτωση....

   • Βάσω avatar
    Βάσω @ Σωτ Μητραλ 21/02/2013 20:43:53

    Συμφωνώ απόλυτα!

 31. ΚΜ avatar
  ΚΜ 21/02/2013 22:55:32

  Στον «ψυχραιμία» πήγαινε. Κάτω από το δικό του σχόλιο πόσταρα το δικό μου.

 32. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 22/02/2013 01:21:36

  Δύσκολες ἐπιλογὲς τὴν δεύτερη Κυριακή https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/226901_10200612115851175_1521677328_n.jpg

 33. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 22/02/2013 01:22:38

  Ὑπενθυμίζω στοὺς ἀγαπητοὺς σχολιαστὲς ποὺ διατυπώνουν σὲ παραλλαγὲς τὸ «ἡ Κύπρος κεῖται μακρὰν» ὅτι ὑπάρχουν ἀκόμα ΔΥΟ Ἑλληνικὰ κράτη στὸν χάρτη...

 34. Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 25/02/2013 01:24:39

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.


  ΕΝΟΤΗΤΑ Α’ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΤΑΟΥΝΕΡ


  Έγγραφο ημερομηνίας 16η Ιούλιου 2009 στο οποίο η κα Bachman Ειδική Βοηθός
  του κ. Ντάουνερ αναφέρει τα εξής μετά από Συνάντηση του Ντάουνερ με
  κ. Κληρίδη και κ. Αναστασιάδη:

  «Ο κ. Αναστασιάδης μας προειδοποίησε σήμερα να είμαστε πιο προσεκτικοί
  με τις απορριπτικές εφημερίδες (Φιλελεύθερος) «rejectionist newspapers»[...]
  Ο Αναστασιάδης θα είναι “key in getting the referendum through”
  το άτομο κλειδί για να περάσουμε το δημοψήφισμα.»


  Έγγραφο Ημερομηνίας 16.1.2009 Γράφει ο κ. Steven Brouke του Τμήματος
  των Πολιτικών Υποθέσεων και Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών
  μετά από συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τον κ. Αναστασιάδη.

  Παράγραφος 7. «Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, εάν στις υφιστάμενες
  συνομιλίες επιτυγχανόταν συμφωνία για τη χρήση του Σχεδίου
  Ανάν ως βάση, η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει πιο εύκολα».

  Παράγραφος 11 «Ο κ. Αναστασιάδης εισηγήθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει
  ευελιξία «flexibility» στο ζήτημα των εγγυήσεων και ασφάλειας και
  ανέφερε εμπιστευτικά την άποψη του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί
  μελλοντικός συμβιβασμός «future compromise» σε αυτά τα ζητήματα. Επίσης
  ανέφερε ότι ρυθμιστικά δικαιώματα επέμβασης θα πρέπει να τύχουν
  επεξεργασίας, όμως στο τέλος ο Χριστόφιας θα είναι διαλλακτικός στο θέμα
  ασφάλειας»


  Έγγραφο που καλύπτει τη συνάντηση Κάρογιαν – Ντάουνερ στις 16.1.2009
  στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

  Παράγραφος 4. «Ο κ. Κάρογιαν επέμεινε ότι η βάση του ΔΗΚΟ θα
  ακολουθούσε την ηγεσία και θα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις από τους
  απορριπτικούς, “rejectionists”, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι.»

  Παράγραφος 8. «Ο κ. Κάρογιαν συμφώνησε και στα δύο σημεία αναφοράς,
  ιδιοκτησίας και δημοψηφίσματα, και δήλωσε ότι ο Κυπριακός Λαός είναι
  αρκετά ευαίσθητος, ήταν όμως άποψή του ότι ο κ. Ντάουνερ έκανε καλή
  δουλεία. (“Mr. Downer was doing a good job”)


  Έγγραφο ημερομηνίας 10 Απριλίου 2009, συνάντηση ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ Αναφορά
  από Steven Bourke.

  Παράγραφος 14 «Για πρώτη φορά ο Άντρος Κυπριανού θα διερευνήσει τον
  αντίκτυπο (implications) μιας πιθανής συμβίωσης/συνεργασίας (cohabitation)
  με το ΔΗΣΥ. »  Έγγραφο ημερομηνίας 13.4.2009. Αναφορά κ. Steve Bourke, με θέμα
  Συνάντηση Αναστασιάδη – Ντάουνερ.

  Παράγραφος 3 «Ο Αναστασιάδης εισηγήθηκε ότι η πολιτική ισότητα θα
  μπορούσε να διασφαλιστεί, όμως όχι η αριθμητική ισότητα. Το επόμενο
  σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα πρέπει να φαίνεται, καλύτερο από το
  προηγούμενο «must look better than the last». Ο Ντάουνερ συμφώνησε ότι
  το νέο σχέδιο θα φαίνεται διαφορετικό, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και
  αριθμητικά.

  Παράγραφος 4. Ο Ντάουνερ ανέφερε ότι τα ΜΜΕ φαίνεται να είναι εναντίον
  της λύσης. Μια λύση θα πρέπει να αγοραστεί «will have to be paid for»
  και επίσης το κόστος της μη λύσης θα πρέπει να είναι σημείο
  που θα επικεντρωθούν. Δεν υπάρχει αρκετός εστιασμός στο τι θα συμβεί σε
  περίπτωση μη λύσης. Ο Αναστασιάδης συμφώνησε.


  ‘Εγγραφο ημερομηνίας 8.4.2009 Συνάντηση Ντάουνερ και Ζεριχούν με Ταλάτ:

  Παράγραφος 4 «Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε τον κ. Αναστασιάδη ως
  το καλό παιδί «as a good guy». Ο κ. Ταλάτ συμφώνησε και είπε ότι ζήτησε
  από τον Αναστασιάδη να πείσει τον Χριστόφια να πει «ναι». Στο
  Μπούρκενστοκ ο Χριστόφιας είχε πει στον Ταλάτ ότι θα πει «ναι».


  Έγγραφο Ημερομηνίας 24.5.2009 Συνάντηση με το Μακάριο Δρουσιώτη.

  (Στόχος της συνάντησης να σφυρηλατήσουν (galvanize) τις υπέρ της λύσης
  τάσεις μιας ανενεργούς ομάδας (dormant group) η οποία έχει στρατηγικά
  τοποθετηθεί “strategically placed” στον πιο φιλελεύθερο τύπο της Κύπρου.
  Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων, Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος ΔΗΣΥ,
  Ελένη Μαύρου Δήμαρχος Λευκωσίας)


  ‘Έγγραφο ημερομηνίας 29.5.2009 με θέμα Συνάντηση Νταούνερ με YAKUB
  OZDENIR LAFITOGLU:

  Παράγραφος 5 . Ο Ντάουνερ εισηγήθηκε ότι δεν πρέπει να συγχύζει κανείς
  αυτά τα οποία ακούει στα ΜΜΕ σχετικά με τις θέσεις Χριστόφια και Ιακώβου
  και εκείνα που του λένε κατ’ ιδίαν και επίσης πρέπει πάντοτε να έχουμε
  στο μυαλό μας τον Αναστασιάδη ο οποίος είναι υπέρ της λύσης. Γι΄αυτό
  κανείς, δεν πρέπει να απελπίζεται «so one should not despair»


  ‘Έγγραφο ημερομηνίας 15.7.2009 με θέμα Συνάντηση Ντάουνερ με Γλαύκο
  Κληρίδη:

  Παράγραφος 1 «Ο Κληρίδης υποστήριξε ότι εν ολίγοις η Κύπρος ήταν χωρίς
  ηγέτη. Υπέδειξε στον Ντάουνερ ότι η πρόκληση δεν ήταν να βρεθεί μια λύση
  αλλά το πως θα πουλούσαν τη λύση «but also to sell a solution».

  Παράγραφος 2. «Ο Κληρίδης υποστήριξε ότι ήταν καιρός να εγκαταλειφθούν
  οι κόκκινες γραμμές και πρόσθετα ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ήταν
  εμπόδιο παρά βοήθεια.»

  ΕΝΟΤΗΤΑ Β’ ΕΓΓΡΑΦΑ WIKILEAKS


  Έγγραφα που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks και αποκαλύπτουν τα
  όσα λέχθηκαν κατά τις συναντήσεις διαφόρων με τον Αμερικανό Πρέσβη.

  Έγγραφο με αναφορά 08NICOSIA273 ημερ. 30.4.2008. Μετά από
  συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη ο Αμερικανός Πρέσβης καταγράφει μεταξύ
  άλλων:

  Ο Αναστασιάδης άρχισε με επαίνους σχετικά με την αρχική απόδοση του
  Δημήτρη Χριστόφια ως πρόεδρου. «Ο Χριστόφιας έκανε τεράστια λάθη στο
  παρελθόν» είπε ο Αναστασιάδης, «ειδικά σε σχέση με τη στήριξη του
  Παπαδόπουλου και την εγκατάλειψη του σχεδίου Ανάν το 2004». Όμως
  φαίνεται ότι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ έμαθε από τα λάθη του. [...]

  «Ο Χριστόφιας ως Αρχηγός του ΑΚΕΛ υιοθέτησε μια διαφορετική
  προσέγγιση το 2004, και δες που καταλήξαμε», είπε ο Αναστασιάδης
  οδυρόμενος. Ο ΔΗΣΥ θα έπαιζε πλέον ένα διαφορετικό παιχνίδι,
  νοουμένου ότι ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ δεν καταχράζονταν την αντιμετώπιση
  με τα παιδικά γάντια ( kid glove treatment) […] O Αναστασιάδης είχε
  έκδηλα εντυπωσιαστεί από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

  Αναφορικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα:

  «Ήταν ανόητος/ηλίθιος (stupid) πέραν πάσης αντίληψης που δεν
  διαπραγματεύτηκε το Σχέδιο [Ανάν] καλή τη πίστη», δυσφήμιζε/κακολογούσε
  (decried) ο Αναστασιάδης, η φωνή του χρωματισμένη από το θυμό. [...]
  «Ευτυχώς (Thankfully) ο Παπαδόπουλος ήταν εκτός της εικόνας πλέον,
  και ο Αναστασιάδης είχε μεγάλη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι συνέβαλε
  στην εκλογική του ήττα. «Ο εθνάρχης πέθανε» ισχυρίστηκε και οι ιστορικοί
  του μέλλοντος θα εγκωμίαζαν τις προσπάθειες του να τον θάψει»


  Έγγραφο με κωδικό 07NICOSIA839 ημερ 18.10.2007,

  1η Παράγραφος «Ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η Κύπρος επειγόντως
  χρειαζόταν νέα ηγεσία, αφού οι «ηλίθιες» πολιτικές (stupid policies) του
  Προέδρου Παπαδόπουλου είχαν φέρει ντροπή και προσβολή (shame and
  embarassment) στο νησί».

  Παρ. 7. Ο Αναστασιάδης κατηγόρησε (decried) τον Παπαδόπουλο ότι
  οδηγούσε τη χώρα σε καταστροφή και μάλιστα σφυρώντας, στη διαδρομή.

  Παρ. 10. Ο Αναστασιάδης καθώς αναφέρθηκε στον Τάσσο είπε «η ουρά του
  σκύλου δεν ισιώνει».


  Έγγραφο 09NICOSIA317 ημερ 3.5.2009

  Παρ 1: Ο Αναστασιάδης άσκησε κριτική στον Χριστόφια για την αργή
  πρόοδο των διαπραγματεύσεων [...] O Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι
  ακόμη ήλπιζε να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο υπέρ της λύσης με τον
  Χριστόφια και το Κομμουνιστικό του Κόμμα ΑΚΕΛ.

  Παρ 2. Ο Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η κατ’επανάληψην δημόσια τοποθέτηση
  του Χριστόφια ότι απορρίπτει την συνέχεια των Τουρκικών εγγυήσεων [...]
  έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατον να μπορούμε να πουλήσουμε (to sell) μια συμβιβαστική λύση στο λαό»

  Παρ 5. (υπό τον τίτλο «lets find a way to join forces») Ο Αναστασιάδης
  ανέφερε ότι το Κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία
  με το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική
  «momentum» για να επιτευχθεί το ΝΑΙ σε ένα μελλοντικό Δημοψήφισμα.

  Παρ 7. Ο εκνευρισμός (frustration) του Αναστασιάδη εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, σχετικά με την ανικανότητα (ή άρνηση) του τελευταίου να τραβήξει μια πιο τολμηρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις φοβούμενος τους συνεταίρους του στην συγκυβέρνηση, εμφανώς μεγαλώνει. H ταραχή (agitation) του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συνάντησης ήταν προφανής. Ισως για να προσθέσει δραματική εικόνα, ενώ μιλούσε έκανε παύση για να βάλει μια μεγάλη δόση ουίσκι ( παρόλο που ήταν μεσημέρι). Εντούτοις (however), η ικανότητα του Αναστασιάδη να ενθαρρύνει το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια να υιοθετήσουν μια πιο τολμηρή στάση (bolder approach) κρίνεται εξαιρετικά περιορισμένη.


  Έγγραφο 09NICOSIA47 ημερ 26.1.2009

  Παρ 3. Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κάθετη άρνηση της
  Κυβέρνησης να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν […]
  Ο Αναστασιάδης ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή/συμμετοχή από τη διεθνή
  κοινότητα από ότι ο Χριστόφιας είναι διατεθειμένος να ανεχθεί, ειδικά
  στη κρίσιμη φάση του πάρε δώσε.


  Έγγραφο 06NICOSIA766 ημερ 23.5.06

  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το Κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλλα
  για την επιλογή του «NAI» στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα. [...]
  Γι’ αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το
  σχέδιο Ανάν. (his party cannot publicly support the annan plan). Παρόλο
  που κατ ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το Σχέδιο Ανάν
  παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.


  Έγγραφο 07NICOSIA932 ημερ 19.11.07. Καταγράφονται θέσεις του
  Γλαύκου Κληρίδη

  Παράγραφος 3. Ο Γλαύκος Κληρίδης αναφέρει ότι εάν ο Παπαδόπουλος
  επιβιώσει τον 1ο γύρο των εκλογών η ήττα του θα εξαρτηθεί από την
  συνεργασία μεταξύ των ιστορικών εχθρών ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

  Παράγραφος 4. Η Κύπρος χρειάζεται πιο ευρεία κυβέρνηση (wider
  government) για να μπορέσει να φιλοξενήσει και το ΔΗΣΥ αλλά και το
  ΑΚΕΛ. Και τα δύο αυτά κόμματα απεχθάνονται να
  παραδεχτούν δημόσια την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους για να κερδίσουν
  τον Παπαδόπουλο. Ο πρώην Πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να
  βοηθήσει στη δημιουργία μια ευρύτερης συμμαχίας των δύο και
  υπαινίχθηκε ότι προσπαθούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής προς το
  σκοπό τούτο.

  Παράγραφος 6. Ο Κληρίδης υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε
  να έχουν ένα ρόλο κλειδί, έστω και από το παρασκήνιο (even if behind the
  scenes).

  Παράγραφος 9. Ο Κληρίδης εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη να
  ηττηθεί ο Παπαδόπουλος αντί στη νίκη του Κασσουλίδη.


  Έγγραφο 08NICOSIA91 ημερ 7.2.08.

  Παράγραφος 4. Ο Αναστασιάδης καλωσόρισε το ανεπίσημο δέσιμο
  μεταξύ των ιδεολογικά διαφορετικών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διότι κατά την
  άποψή του μια τέτοια διευθέτηση θα διασφάλιζε ότι η όποια λύση του
  Κυπριακού Προβλήματος στην οποία κατέληγαν οι συνομιλίες θα
  τύχανε μιας πλατιάς πολιτικής υποστήριξης στη Βουλή. Όμως
  κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι δεν έχει το κουράγιο να χορέψει (does not have
  the courage to dance).


  Έγγραφο 08NICOSIA273 ημερ. 30.4.2008. Ο Αμερικανός Πρέσβης
  αναφέρει τα ακόλουθα:

  «Ο Αναστασιάδης κατ’ ακρίβεια υποστήριζε την επαναφορά (retabling) του
  Σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν (assuage)
  τις ανησυχίες των Ε/Κ.»

  «[...] Πρόσθετα, εάν ο Αναστασιάδης έλεγε τη θέση αυτή δημόσια ή έστω
  και κατ΄ιδίαν, και αυτό διέρρεε, η επακόλουθη καταδίκη μπορεί να
  περιθωριοποιήσει τον ταλαντούχο πολιτικό σε μια κρίσιμη περίοδο. Εμείς
  θεωρούμε ότι ο Αναστασιάδης εξυπηρετείται καλύτερα με το να προωθεί μέσα στο «καλάθι» των διαπραγματευτών τη συμπερίληψη στοιχείων του Σχεδίου Ανάν,
  αλλά όχι το σχέδιο αυτούσιο και την ορολογία του».


  Έγγραφο 05ANKARA799 ημερ. 11.2.2005
  Για την συνάντηση Γκιούλ-Αναστασιάδη στην Τουρκία η Αμερικανική Πρεσβεία της Άγκυρας αναφέρει:

  «Ο Disli είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιούλ ότι εάν υπήρχαν
  «ορισμένες αλλαγές» (εντός εισαγωγικών) στο Σχέδιο Ανάν, ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους (would again push the plan with the Greek
  Cypriot Public)».

 35. Εύκλος avatar
  Εύκλος 03/03/2013 11:42:57

  H Νέα Πάγκόμισα Τάξη απλώνει τα πλοκάμια τηε και στην Κύπρο
  http://www.youtube.com/watch?v=9B8l9ID7WYw

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.