#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2009 19:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος του «εκσυγχρονισμού» και το «καθαρό» ΠΑΣΟΚΤου Δημήτρη Μπεκιάρη

Από το 2004 μέχρι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε σταδιακά, εν μέσω συγκρούσεων, οξύνσεων και προσπάθειες αποδόμησης του ίδιου,  την «κάθαρση» του ΠΑΣΟΚ από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό «μπλοκ». Κορύφωση ολόκληρου αυτού του διαδικαστικού πλαισίου αποτέλεσε η οριστική η εξώθηση του Κώστα Σημίτη σε «εθελούσια έξοδο», που όχι απλά ισοδυναμεί με οριστική ρήξη του προέδρου του κινήματος με τους εκσυγχρονιστές, αλλά σηματοδοτεί το τέλος του εκσυγχρονισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ενέδωσε (για ακόμη μια φορά) στις πιέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιώς ζητώντας την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποδεικνύοντας ότι δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να διευκολύνει τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές.

Εσωκομματική ισχυροποίηση

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σαφέστατα ενισχυμένος εσωκομματικά σε σχέση με τις εκλογές τόσο του 2004, όσο και του 2007. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που μεσολάβησε από το 2004 μέχρι το 2009 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε να αντιμετωπίσει κυρίως δύο μέτωπα στο εσωτερικό του κινήματος. Το ένα είχε να κάνει με τα «βαρίδια» του εκσυγχρονισμού, τα οποία στην μετά Σημίτη εποχή επιδίωξαν να διαδραματίσουν εκ νέου πολιτικό ρόλο, υπονομεύοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε. Το δεύτερο είχε να κάνει με τον ανυπόμονο να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συντάχθηκαν, κατά τη διάρκεια της δίμηνης εσωκομματικής διαμάχης για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2007, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του εκσυγχρονισμού, αναζητώντας νέο ρόλο την επόμενη ημέρα της ήττας του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, ήσαν έτοιμοι από καιρό. Τότε τα δομημένα εξωθεσμικά συμφέροντα, μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί και πολιτικοί εκπρόσωποι των διαπλεκόμενων συμφερόντων είχαν εκτιμήσει ότι το σχέδιο αποδόμησης του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2004 θα ολοκληρωνόταν με την εσωκομματική ήττα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα και η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τότε μέχρι σήμερα τους διέψευσαν.

Σκάνδαλα

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος πυρήνας των εκσυγχρονιστών και ο φυσικός ηγέτης του «εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος», ο Κώστας Σημίτης θα απουσιάζουν από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Χρήστου Βερελή να διεκδικήσει την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων, ενώ η λίστα των υποψηφίων δεν περιλαμβάνει τους κκ Νεονάκη, Χριστοδουλάκη, Πασχαλίδη και Φωτιάδη. Κοινός παρονομαστής στην επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην κάθαρση ήταν η εμπλοκή των ονομάτων όλων των παραπάνω πολιτικών εκπροσώπων του «εκσυγχρονισμού» σε σκάνδαλα, είτε επρόκειτο για εκείνο της ΜΑΝ, όπου ενεπλάκη του όνομα του κου Βερελή, είτε του Χρηματιστηρίου, είτε της Μονής Βατοπεδίου στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του κ. Δρυ και τις συνέπειες πληρώνει ο κ. Φωτιάδης, είτε του «Πόρτο Καρράς» στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του κου Πάχτα. Πριν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να «καθαρίσει» το κόμμα, ο «εκσυγχρονισμός» δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, στο οποίο ενεπλάκη ο άλλοτε «στρατηγός» Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο «εκσυγχρονισμός» μέχρι την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στην επικράτεια ψυχοραγούσε. Ο κύκλος της παρουσίας του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα «έκλεισε» με την οριστική ρήξη μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Όταν το 2004 ο νεοεκλεγείς, τότε, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει χρήση του συνθήματος της «αλλαγής», δεν είχε πείσει κυρίως λόγω της συνύπαρξής του με όλους τους εκπροσώπους του εκσυγχρονισμού. Στην πραγματικότητα η συγκατοίκηση της νέας ηγεσίας τότε, με τους εκσυγχρονιστές είχε αποτελέσει περίπου αναγκαίο κακό, αφού προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο δεν μπορούσε να διαγράψει την πολύ πρόσφατη του κινήματος, αλλά στην προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, είχε καλέσει στην εξέδρα τον Κώστα Σημίτη.

Τα κύρια σημεία της σύγκρουσης

Ο Κώστας Σημίτης, λειτούργησε περίπου υπονομευτικά απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2008 και ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να επανακάμψει, αφού ουσιαστικά καταβάλλονταν προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που είχαν αφήσει η εσωστρέφεια και οι εσωκομματικές συγκρούσεις και κρίσεις ετών (από την εποχή του εκσυγχρονισμού) ο Κώστας Σημίτης αντιτίθετο, με επιστολή που είχε δημοσιευτεί δημόσια, στην επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να ταχθεί υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ευρωσυνθήκη, αντί της επικύρωσης του κειμένου από το κοινοβούλιο. Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε δοθεί με δυναμικό τρόπο, αφού είχε θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον πρώην πρωθυπουργό. Επρόκειτο για μία κίνηση από την πλευρά της ηγεσίας του κινήματος, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον εκσυγχρονισμό στο εσωτερικό του κινήματος. Η εξώθηση του Κώστα Σημίτη, σε «εθελουσία έξοδο» αποτελεί την επισφράγιση του τέλους του εκσυγχρονισμού, που ως πολιτικό ρεύμα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στην δεκαετία του 1990 και στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει συνδεθεί με την «Δεξιά» στροφή του ΠΑΣΟΚ και με τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Εν όψει εκλογών και ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι εμφανείς: ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, οριστική ρήξη με τα «βαρίδια» του παρελθόντος και εσωκομματική ισχυροποίηση του ρόλου του προκειμένου να αντιμετωπίσει κινήσεις εσωστρέφειας στο μέλλον, αφού σε περίπτωση αυτοδυναμίας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ισχνή.  Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται διατεθειμένος να συγκρουστεί με την διαπλοκή που εκφράστηκε από τον «εκσυγχρονισμό» και τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, του Τύπου και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ακόμη και την ύστατη ώρα η διαπλοκή έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, τοποθετώντας μπροστάρη τον μέντορα του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσάτσο, ο οποίος είχε ταχθεί, πρόσφατα, εναντίον της τακτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Εμφανής στόχος ήταν η ακύρωση της στρατηγικής και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Οι λόγοι βέβαια ήταν βαθύτεροι, αφού η διαπλοκή εμφανώς επιζητούσε την συγκυβέρνηση και ένα «κεντρώο» σχήμα Βενιζέλου – Μπακογιάννη. Η τελευταία εξάλλου απηύθυνε στον κ. Βενιζέλο ανοικτή πρόσκληση.

Όπως όλα, όμως, δείχνουν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν ξεχνά τον ρόλο των εξωθεσμικών κέντρων και κάποιων εφημερίδων που τον καλούσαν να παραιτηθεί πριν από δύο χρόνια, φέρεται να είναι σταθερός στην πρόθεσή του να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουσh μαζί τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΤΖΙΜΠΟΥΡΤΖΙ avatar
  ΑΡΤΖΙΜΠΟΥΡΤΖΙ 11/09/2009 19:59:54

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΙΝ 5 ΛΕΠΤΑ

  “ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ …..”

 2. manos avatar
  manos 11/09/2009 20:11:34

  δεν έχει εμπλακεί ποτέ ο Πασχαλίδης σε κανένα σκάνδαλο

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/09/2009 20:13:02

  Σημασια ομως δεν εχουν αοριστοι οροι τυπου "εκσυγχρονισμος" αλλα η πολιτικη.
  Οποιος νομιζει οτι επειδη εκδιωχθηκαν οι σημιτικοι θα επανελθει η πολιτικη Ανδρεα ειναι εκτος πραγματικοτητος.

 4. neos agrotis avatar
  neos agrotis 11/09/2009 20:16:05

  Μιλάει και ο Λάκης!!!!!!!!! (Φωτιαδης)

 5. sinn avatar
  sinn 11/09/2009 20:17:21

  Σήμερα η Διαπλοκή πολεμά το Γιώργο. Το άλλο με τον Τοτό κτλ

  Ο Γείτονας και ο Παπακων/νου σε ποιο μπλοκ ανήκουν;

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ sinn 11/09/2009 20:24:19

   Ο Παπακωνσταντινου ηταν συμβουλος σε θέματα πληροφορικής του Σημίτη με πολυτελέστατο γραφειο στο υπόγειο του Μαξιμου.

 6. ΑΡΤΖΙΜΠΟΥΡΤΖΙ avatar
  ΑΡΤΖΙΜΠΟΥΡΤΖΙ 11/09/2009 20:45:25

  Ο Β. ΡΑΠΑΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΗΤΑΝ Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ την περίοδο 1998-2000 , Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 , Ο ΠΟΛΕΜΑΡΧΑΚΗΣ ήταν μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μαζί με τους Σπράο, Παπαδήμο, Γκαργκάνα επί Σημίτη , Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ σύμβουλος διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα την περίοδο 1996-2000 , Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας (Μάιος 1995 – Μάιος 1999)

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΓΑΠ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΕΝΩ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ?

 7. Factorx avatar
  Factorx 11/09/2009 21:05:33

  Είναι προφανές οτι ο κ. Πασχαλίδης δεν έχει αναμειχθεί σε σκάνδαλα. Η διατύπωση του συγγραφέα του άρθρου "κοινός παρονομαστής στην επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην κάθαρση ήταν η εμπλοκή των ονομάτων όλων των παραπάνω πολιτικών εκπροσώπων του «εκσυγχρονισμού" παρέσυρε αδίκως κι αυτόν

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Factorx 11/09/2009 21:16:43

   Ο Πασχαλίδης δεν ήταν που είχε πάρε δώσε με ένα λουλούδι από τα Γιαννιτσά;

 8. parsifal avatar
  parsifal 11/09/2009 21:33:05

  Ποιές δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι το ΠΑΣΟΚ πάει για αυτοδυναμία ?

 9. sinn avatar
  sinn 11/09/2009 21:33:52

  Αλήθεια; Άλλη μια συμβολική πατροκτονία με υπογραφή Γιώργου. Τέρμα στις ζουμπορλούδες λουλουδούδες. Καθαρό ΠαΣοΚ παντου.

 10. Orestios avatar
  Orestios 11/09/2009 22:14:13

  Βρε τους καθαρούς από το Σάλεμ! Να δείτε που θα εμφανιστούν και οι μωρές παρθένες να μιλούν για μάγισσες και άλλα φαιδρά.

 11. giankoulas avatar
  giankoulas 12/09/2009 00:43:31

  Den katalabaino ti noima exoun auta ta keimena tis plakas. Pragmatika, factora, ok, dimokratia exoume alla oi fantasiopliktes, upoptes aoristologies perisseuoun. Kata ta alla, to egklimatiko palaiokommatiko pasok me tous sundikalistades, tous epitropous pou den kseroun agglika, tous anepaggeltous tis politikis pou zoun, apo foitites akomi, apo tous forous mas, kai ola ta alla godlen boys tis politikis...ola auta apousiazoun.

  • Factorx avatar
   Factorx @ giankoulas 12/09/2009 01:02:39

   Πρέπει να ακούγονται εδώ μέσα όλες οιμ απόψεις

 12. Takitos avatar
  Takitos 12/09/2009 03:51:47

  Δηλαδή κ. Μπεκιάρη, θέλεις να μας πεις πως τα χρόνια του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ ο Γιωργάκης ήταν στα αζήτητα, στην εσωκομματική αντιπολίτευση, στο ψυγείο;
  Δεν μπορώ να καταλάβω... θεωρείς πως την οκταετία 1996-2004 εμείς λείπαμε από την Ελλάδα και δεν ξέρουμε τι γινόταν; Ή νομίζετε πως η μνήμη μας είναι τόσο ρηχή;

 13. ΑΛΕΞ avatar
  ΑΛΕΞ 12/09/2009 09:43:05

  Πατε να μας τρελανεται κ. Μπεκιαρη αλλα ο Ελληνικος λαος εχει και μνημη
  και ικανοτητα να μην καταπινει αμασητα τετοιου ειδους πονηματα.
  Αν υπηρχε εστω και καποια αμυδρη ελπιδα αυτοδυναμιας μολις την χαιρετισε το ΠΑΣΟΚ

 14. ΑΛΕΞ avatar
  ΑΛΕΞ 12/09/2009 09:45:34

  Πάτε να μας τρελανεται κ. Μπεκιαρη αλλά ο Ελληνικός λαός έχει και μνήμη
  και ικανότητα να μην καταπίνει αμάσητα τέτοιου είδους πονήματα.
  Αν υπήρχε έστω και κάποια αμυδρή ελπίδα αυτοδυναμίας μόλις την χαιρέτισε το ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.