#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος της Αθηναϊκής αυτοκρατορίας…Μετά τη συντριβή του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός Ποταμούς το 405 π.Χ, ο Λύσανδρος μετέφερε στη Λάμψακο τα πλοία και τους αιχμαλώτους όπου και τους εκτέλεσε όλους, εκτός από το στρατηγό Αδείμαντο. Εν τω μεταξύ η Πάραλος κατέπλεε στον Πειραιά για να αναγγείλει τα φοβερά νέα...

Η «Πάραλος» έφερε νύχτα την είδηση της συμφοράς στην Αθήνα και θρήνος απλώθηκε από τον Πειραιά μέσα απ' τα Μακρά Τείχη μέχρι την πόλη, καθώς το μήνυμα περνούσε από στόμα σε στόμα. Έτσι, κανένας δεν κοιμήθηκε εκείνη τη νύχτα, γιατί δεν έκλαιγαν μονάχα τους νεκρούς τους αλλά πιο πολύ τη δική τους μοίρα, πιστεύοντας ότι θα πάθαιναν αυτά που είχαν κάνει και οι ίδιοι στους Μηλίους, τους αποίκους των Λακεδαιμονίων, όταν τους κατέλαβαν ύστερα από πολιορκία, και στους Iστιαιείς, στους Σκιωναίους, στους Τορωναίους, στους Αιγινήτες και σε πολλούς άλλους Έλληνες. Την άλλη μέρα συγκάλεσαν συνέλευση κι εκεί αποφάσισαν να επιχωματώσουν τα λιμάνια τους εκτός από ένα, να επισκευάσουν τα τείχη, να εγκαταστήσουν σκοπιές και να ετοιμάσουν γενικά την πόλη για πολιορκία.

Οι Αθηναίοι λοιπόν αυτά έκαναν. Ο Λύσανδρος, πάλι, αφού κατέπλευσε με διακόσια πλοία από τον Ελλήσποντο στη Λέσβο, έβαλε τάξη στις άλλες πόλεις του νησιού και στη Μυτιλήνη. Έστειλε, επίσης, με δέκα πλοία στα μέρη της Θράκης τον Ετεόνικο, ο οποίος κατόρθωσε ολόκληρη την περιοχή να τη μετατρέψει στο πλευρό των Λακεδαιμονίων. Εξάλλου, μετά τη ναυμαχία εγκατέλειψε τους Αθηναίους κι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός από τη Σάμο. Εκεί ο λαός, αφού έσφαξετους άρχοντες, κατέλαβε την εξουσία της πόλης.

Έπειτα απ' αυτά ο Λύσανδρος ειδοποίησε τον Άγη στη Δεκέλεια και τη Σπάρτη ότι έρχεται με διακόσια πλοία. Τότε, με διαταγή του άλλου βασιλιά, του Παυσανία, εξεστράτευσαν όλοι μαζί οι μάχιμοι Λακεδαιμόνιοι κι οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι, εκτός από τους Αργείους. Όταν συγκεντρώθηκαν όλοι, ο Παυσανίας τους οδήγησε προς την πόλη της Αθήνας και στρατοπέδευσε στο σχολείο που λεγόταν Ακαδημία. Στο μεταξύ ο Λύσανδρος, αφού έφτασε στην Αίγινα, αφού συγκέντρωσε όσους Αιγινήτες μπόρεσε, τους έδωσε πίσω την πόλη, όπως είχε κάνει και με τους Μηλίους και τους άλλους που είχαν στερηθεί την πατρίδα τους. Κατόπιν, αφού λεηλάτησε τη Σαλαμίνα, τελικά αγκυροβόλησε έξω από τον Πειραιά με εκατόν πενήντα καράβια και απόκλεισε την είσοδο του λιμανιού για τα εμπορικά πλοία.

Οι Αθηναίοι ωστόσο, πολιορκούμενοι κι από στεριά κι από θάλασσα, δεν ήξεραν τι να κάνουν, αφού ούτε καράβια είχαν ούτε συμμάχους ούτε τρόφιμα. Πίστευαν ότι τίποτα δεν τους έσωζε πια, αφού θα πάθαιναν τα ίδια που είχαν κάνει κι αυτοί στους πληθυσμούς μικρών πόλεων, τότε που πάνω στην υπεροψία τούς αδικούσαν χωρίς αιτία, με μόνο λόγο ότι ήταν σύμμαχοι των αντιπάλων τους. Γι' αυτό, αφού παραχώρησαν τα πολιτικά δικαιώματα σ' όσους τα είχαν στερήσει, υπέμεναν καρτερικά και, παρόλο που πολλοί μέσα στην πόλη πέθαιναν από πείνα, ούτε περνούσε από το μυαλό τους η περίπτωση συνθηκολόγησης. Μόνο, όταν έλειψαν ολότελα τα τρόφιμα, έστειλαν πρεσβεία στον Άγη προτείνοντας να γίνουν σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων, κρατώντας βέβαια τα τείχη και τον Πειραιά, και μ' αυτούς τους όρους να κάνουν συνθήκη. Ο Άγης απάντησε σ' αυτούς να πάνε στη Σπάρτη. Γιατί ο ίδιος δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα. Όταν οι πρέσβεις ανέφεραν αυτά στους Αθηναίους, τους έστειλαν στη Σπάρτη. Όταν έφτασαν στη Σελλασία, κοντά στη Σπάρτη, κι έμαθαν απ' αυτούς οι έφοροι τις προτάσεις τους, ίδιες μ' αυτές που είχαν κάνει στον Άγη, τους πρόσταξαν να γυρίσουν πίσω αποκεί που βρίσκονταν και, αν θέλουν πράγματι ειρήνη, να το σκεφθούν πιο σοβαρά και ύστερα να ξανάρθουν. Όταν οι πρέσβεις γύρισαν πίσω και ανάφεραν αυτά στην πόλη, έπεσε μεγάλη απελπισία σε όλους. Γιατί πίστευαν ότι θα υποδουλωθούν τελικά και ότι, ώσπου να στείλουν άλλους πρέσβεις, θα πέθαιναν πολλοί από την πείνα. Ωστόσο, κανένας δεν τολμούσε να προτείνει να γκρεμίσουν τα τείχη. Ο Αρχέστρατος, που είπε στη Βουλή ότι είναι το καλύτερο να δεχτούν ειρήνη με τους όρους των Λακεδαιμονίων, φυλακίστηκε· και όρος ήταν να γκρεμιστούν τα Μακρά Τείχη σε μήκος δέκα σταδίων το καθένα. Είχε εκδοθεί πράγματι ψήφισμα να μην επιτρέπεται σε κανέναν να εκφέρει άποψη γι αυτό.

Ενώ εκεί βρίσκονταν τα πράγματα, ο Θηραμένης είπε στη συνέλευση ότι, αν θελήσουν να τον στείλουν στο Λύσανδρο, θα γυρίσει ξέροντας για ποιο λόγο οι Λακεδαιμόνιοι επιμένουν στο ζήτημα των τειχών, το κάνουν δηλαδή με σκοπό να υποδουλώσουν την πόλη ή για να έχουν κάποια εγγύηση. Αφού στάλθηκε, έμεινε κοντά στο Λύσανδρο περισσότερο από τρεις μήνες, περιμένοντας πότε οι Αθηναίοι θα αποφάσιζαν να δεχτούν ό,τι τους πρότειναν, αφού θα τους τελείωναν εντελώς τα τρόφιμα. Αφού, λοιπόν, γύρισε τον τέταρτο μήνα, ανάφερε στη συνέλευση ότι τάχα ο Λύσανδρος τον κρατούσε ως τότε δέσμιο και ότι τώρα τον συμβουλεύει να πάει στη Σπάρτη. Γιατί, δεν ήταν ο ίδιος αρμόδιος να απαντήσει στις ερωτήσεις του, αλλά οι έφοροι. Ύστερα απ' αυτό εκλέχτηκε να πάει στη Σπάρτη ως πρέσβης με απεριόριστες αρμοδιότητες μαζί μ' άλλους εννιά. Στο μεταξύ ο Λύσανδρος ειδοποίησε τους εφόρους, στέλνοντας τον Αθηναίο εξόριστο Αριστοτέλη και άλλους Λακεδαιμονίους, ότι είπε στο Θηραμένη ότι αυτοί μόνο είχαν εξουσία να αποφασίζουν για ειρήνη ή για πόλεμο.

Όταν έφτασε ο Θηραμένης με τους υπόλοιπους πρέσβεις στη Σελλασία και όταν τους ρώτησαν για ποιο λόγο είχαν έλθει, αποκρίθηκαν ότι ήρθαν απόλυτα πληρεξούσιοι για την ειρήνη, τότε οι έφοροι πρόσταξαν να τους φωνάξουν. Κι όταν ήρθαν, συγκάλεσαν συνέλευση, όπου αντιδρούσαν κυρίως οι Κορίνθιοι και οι Θηβαίοι αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες προτείνοντας να μην κάνουν συνθήκη με τους Αθηναίους αλλά να τους αφανίσουν. Οι Λακεδαιμόνιοι, όμως, δε συμφωνούσαν να υποδουλώσουν πόλη ελληνική, που είχε προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες τον καιρό του μεγαλύτερου κινδύνου που είχε απειλήσει ποτέ την Ελλάδα, αλλά δέχονταν να γίνει ειρήνη με τον όρο οι Αθηναίοι να γκρεμίσουν τα Μακρά Τείχη και τα τείχη του Πειραιά, να παραδώσουν όλα τους τα πλοία εκτός από δώδεκα, να φέρουν πίσω τους εξόριστους, να έχουν τους ίδιους εχθρούς και φίλους με τους Λακεδαιμόνιους και να εκστρατεύσουν μαζί τους στη στεριά και τη θάλασσα, όπου τυχόν τους οδηγούν αυτοί. Ο Θηραμένης και οι άλλοι πρέσβεις μετέφεραν αυτές τις προτάσεις στην Αθήνα. Καθώς έμπαιναν στην πόλη, τους περικύκλωσε πλήθος κόσμου, φοβούμενοι μήπως γύρισαν άπρακτοι. Γιατί, δε σήκωνε άλλη αναβολή, επειδή είχαν πεθάνει πολλοί από την πείνα. Την άλλη μέρα οι πρέσβεις ανάφεραν με ποιους όρους δέχονταν οι Λακεδαιμόνιοι την ειρήνη. Για λογαριασμό όλων μιλούσε ο Θηραμένης, λέγοντας ότι έπρεπε να πεισθούν στους Λακεδαιμονίους και να γκρεμίσουν τα Τείχη. Καθώς μερικοί αντιμίλησαν και η μεγάλη πλειοψηφία τα επικρότησε, αποφάσισαν να δεχτούν την ειρήνη.

Μετά απ' αυτά ο Λύσανδρος κατέπλευσε στον Πειραιά, οι εξόριστοι γύρισαν, και με πολλή όρεξη γκρέμιζαν τα Τείχη κάτω από τους ήχους των αυλητρίδων, με την ψευδαίσθηση ότι κείνη τη μέρα άρχιζε η ελευθερία της Ελλάδας...

Ξενοφώντος Ελληνικά, Βιβλίο ΙΙ, Μτφρ. Γ.Α. Ράπτης

Αντιγραφεύς Γ. Φαίλτωρ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/08/2012 10:00:33

  Ναι, αλλά δύο χρόνια νωρίτερα, στις Αργινούσες, μεταξύ Λέσβου και Μικρασίας, το 406 π.Χ., οι Αθηναίοι, αφού νίκησαν τους Λακεδαιμόνιους σε ναυμαχία, καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές στρατηγούς, ύστερα από ψήφισμα ζηλόφθονου που κατατέθηκε στη Βουλή, επειδή δήθεν δεν περισυνέλλεξαν τους νεκρούς! Και η αλήθεια είναι ότι η περισυλλογή των νεκρών εμποδίστηκε από την τρικυμία. Και ψήφισαν υπέρ του θανάτου των στρατηγών πολίτες Αθηναίοι που δεν είχαν ιδέα για τις συνθήκες στην περιοχή της ναυμαχίας! Μερικοί στρατηγοί διέφυγαν σε άλλες πόλεις και όσοι γύρισαν εκτελέστηκαν διά ξίφους (μεταξύ αυτών ο γιος του Περικλή).
  Άρα, δεν τους φταίνε οι Λακεδαιμόνιοι για την ήττα στους Αιγός Ποταμούς το 404, αλλά οι ίδιοι οι εαυτοί τους και τα τρωτά του πολιτεύματός τους (το οποίο ο ίδιος ο Θουκυδίδης θεωρούσε ακραίο, όπως και ο Αριστοτέλης, αφήνω πια τον Πλάτωνα, αυτός δεν πιάνεται, όντας ορκισμένος εχθρός της άμεσης Δημοκρατίας).

 2. kotstak avatar
  kotstak 17/08/2012 12:22:40

  Η Αθήνα (το λεκανοπέδιο Αττικής) τα τελευταία 30 χρόνια είναι το “τέλειο παράσιτο”
  Στο Ν. Αττικής ζει περίπου το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας.
  Παράγει το 10% του πλούτου.
  Στο τέλος κάθε μήνα καταλήγει εκεί το 70% του χρήματος.
  Η πρότασή μου, για άμεση και βίαιη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 50% , αποσκοπεί στο να καταλήγει στο λεκανοπέδιο το 40% του χρήματος.
  Παράγει 10, ας πάρει 40, όχι 70.
  Η υπόλοιπη Ελλάδα (60%) παράγει 90 και παίρνει 30. Να πάρει 60.
  Το χρήμα που μένει στην επαρχία (αυτό που δεν της παίρνει η Αθήνα) “αυγατίζει”.

  Η άποψή μου, ότι με άμεση και βίαιη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 50% η Ελλάδα θα διπλασιάσει την παραγωγή της και θα “απελευθερωθεί” από τους πιστωτές μας (δεν θα τους έχουμε ανάγκη), δεν είναι ψευδαίσθηση.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ kotstak 17/08/2012 13:22:20

   εχεις καποιο δικιο...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ kotstak 18/08/2012 10:09:49

   Κάνεις λάθος όταν λες ότι μόνο το 10% του ΑΕΠ παράγεται στην Αθήνα. Παλαιότερα που είχα κοιτάξει στοιχεία (τέλη δεκαετίας του 90, έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας), παραγόταν το 70%ντυο Ελληνικού ΑΕΠ στην Αττική. Ακόμη και το 7% της συνολικής αγροτικής παραγωγής!!!!!


   Επίσης αντίκειται στην λογική ότι η Αθήνα παράγει τόσο λίγο. Αυτοί που παράγουν είναι οι άνθρωποι και στην Αττική έχει περισσότερους ανθρώππους απο οποιοδηποτε άλλο μέρος της χώρας και σε παραγωγική ηλικία. Τράβα στους περισσότερους νομούς στην επαρχία (εκτός από εκεί που υπάρχει μεγάλος πληθυσμός). Εκεί η μέση ηλικία είναι τα 60φεύγα και όλοι οι άνδρες "παράγουν" βροντερές ζαριές στα καφενεία.

   Η πραγματικότητα είναι ότι από τον πλούτο που παράγεται στην Αττική ένα μέρος μένει εκεί και το υπόλοιπο κατευθύνεται στην Επαρχία. Δεν είμαι αθηναίος που τα λέω αυτά. Έτσι είναι.

   Ελπίζω να μην είσαι κανένας βόρειος με τάσεις απόσχισης από την Ελλάδα.

   • kotstak avatar
    kotstak @ Γιώργος Αχαιός 18/08/2012 16:05:58

    Δεν μίλησα για ΑΕΠ.
    Μίλησα για προϊόντα που παράγουμε και υπηρεσίες που εξάγουμε.
    Το 70% -80% του ΑΕΠ που παράγεται στο λεκανοπέδιο, είναι το “παρασιτικό” ΑΕΠ που δημιουργείται από τα δανεικά.
    Το ΑΕΠ που δημιουργείται από τα δανεικά είναι περίπου 60-70 δις ευρώ το χρόνο.
    Αυτό μειώνεται και έχουμε ύφεση.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ kotstak 18/08/2012 17:11:19

     Στην Αττική βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας, εμπορίου, μεταποίησης , ακόμη και γεωργική παραγωγή στις λίγες περιοχές που δεν είναι τσιμέντο.

     Είναι λίγο δύσκολο να διακρίνεις το ΑΕΠ σε "παρασιτικό" και μη παρασιτικό. Δεν ξέρω καν αν ευσταθεί τέτοια διάκριση, υποθέτω μάλλον την επινόησες.

     Ένας ορισμός του ΑΕΠ είναι αυτός: Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία.

     http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%95%CE%B3%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD

     Περισ΄σοτερος κόσμος συνεπάγεται σίγουρα περισσότερα δάνεια αλλά και μεγαλύτερη παραγωγή. Αν νομίζεις ότι οι κάτοικοι στην Ευρυτανία πχ είναι περισσότερο παραγωγικοί....

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 18/08/2012 17:18:31

      Αλλά και έτσι να είναι όπως τα λες τι ζόρι τραβάς;

      Αν οι Αθηναίοι έχουν τέτοια μικρή παραγωγή και έχουν προβλήματα, δεν είμαστε εμείς οι υπόλοιποι έλληνες που πρέπει να τους βοηθήσουμε να τα ξεπεράσουν;;;;

     • kotstak avatar
      kotstak @ Γιώργος Αχαιός 18/08/2012 17:52:57

      Δεν αντιλέγω.
      Αγαπώ την Αθήνα.
      Είναι το ωραιότερο μέρος της γης.
      Η αλήθεια όμως είναι αλήθεια.

      Η Ν. Υόρκη έχει 40εκ. επισκέπτες το χρόνο και η Αθήνα μόνο 2 εκ. και αυτοί μια δυο μέρες μένουν και μετά πάνε στα νησιά.

     • Αθηνά-Μαρία avatar
      Αθηνά-Μαρία @ kotstak 02/09/2012 20:52:53

      Κοtstak, με συγκίνησες...συμφωνώ γιά την Αθήνα μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.