#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2010 00:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σύστημα καταρρέει και ο σώζων εαυτόν σωθήτωΌταν εδώ και αρκετό καιρό γράφαμε ότι καταρρέει το σύστημα, πολιτικο-επιχειρηματικό- εκδοτικό, έτσι όπως το γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν περιμέναμε ότι θα επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα.

Όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με τις αλληλοκατηγορίες πολιτικών με επιχειρηματίες αποδεικνύουν ότι έφτασε πλέον και επισήμως η διάλυση του κατεστημένου που στήθηκε από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Πανικόβλητοι από τον όγκο των διαδηλώσεων, οι στυλοβάτες του συστήματος προσπαθούν τώρα να διασωθούν στρεφόμενοι ο ένας εναντίον του άλλου. Βουλευτές κατά δημοσιογράφων, δημοσιογράφοι κατά πολιτικών και όλοι μαζί εναντίον ορισμένων μαύρων επιχειρηματικών προβάτων στους οποίους προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες όλων.

Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση της χώρας, η οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και η εξέγερση του κόσμου, επέτειναν τις διεργασίες που, όμως, είχαν ξεκινήσει από χρόνια. Τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών, το καθεστώς διαφθοράς και σαπίλας ήταν τα σημάδια μιας αρρώστιας που έγινε επιδημία.

Η ανήμπορη τόσα χρόνια κάθαρση εκδικείται. Όσα δεν έγιναν με τα ειδικά δικαστήρια και τις εκατοντάδες «ποινικές διερευνήσεις» σκανδάλων που πήγαν στο αρχείο θα συμβούν τώρα όλα μαζί.

Αυτό, όμως, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και επιταχύνει τις εξελίξεις είναι το τέλος της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Το εύκολο χρήμα, έστω και δανεικό, δεν υπάρχει πια. Οπότε πολιτικοί και επιχειρηματίες βγήκαν στα χαρακώματα και ο ένας πυροβολεί τον άλλο.

Κεντρικό ρόλο σ' αυτό το παιχνίδι εξουσιών και ισορροπιών παίζουν τα παραδοσιακά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία φυσικά εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι' αυτό και χθες στη Βουλή η μπάλα πήρε και τους δημοσιογράφους με τους παχυλούς μισθούς και τα σπίτια στη Μύκονο.

Η φράση που έκανε πάταγο χθες ανήκει στον Χ. Καστανίδη. «Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο», είπε φωτογραφίζοντας αρχικά τον Δ. Δασκαλόπουλο και τον ΣΕΒ αλλά και όλους τους επιχειρηματίες που τόσα χρόνια “χόρτασαν” εξαιτίας της διαπλοκής τους με το δημόσιο.

Ξέχασε όμως να μας πει ο κ. υπουργός ότι αυτό το κρατικοδίαιτο σύστημα διαπλοκής εγκαινιάσθηκε από το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της «Αλλαγής» (δεκαετία του 80) τότε που οι σημερινοί επιχειρηματίες - προύχοντες της  δημόσιας ζωής δεν είχαν βρακί να φορέσουν, που λέει ο λόγος. Πως έφτασε, για παράδειγμα, ο Κόκκαλης από μια μικρή βιοτεχνία στην Αργυρούπολη στα τέλη της δεκαετίας του 70 το σημερινό όμιλο – μεγαθήριο; Τι θα ήταν η Ζήμενς στην Ελλάδα χωρίς την πριμοδότηση από την Οικουμενική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς;

Διασκεδάσαμε επίσης πολύ όταν ακούσαμε  τον κ. Δασκαλόπουλο να χαρακτηρίζει από το βήμα του ΣΕΒ χαρακτήρισε τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά».

Στον αντίποδα ακριβώς, αλλά συμβάλλοντας κι αυτός στην σύγχυση του κοσμάκη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ , Αντώνης Σκυλλάκος, πρότεινε πόθεν έσχες “και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;».

Τι ωραία λόγια για να μπερδεύουν το πράγμα, να συσκοτίζουν την κατάσταση και να διαχέουν σε όλους τις ευθύνες του κύριου υπεύθυνου των πολιτικών.

Τι θέλω να πω;

Αποχωρώντας το 1993 από την εξουσία, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να δημιουργήσει μια µεγάλη «παρεξήγηση», αιτία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στην πολιτική ζωή του τόπου από τότε. Μίλησε για «διαπλεκόμενα», επιρρίπτοντας όμως αποκλειστικά την ευθύνη γι αυτό σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, στο «οικονομικό κατεστημένο». Κατόρθωσε έτσι να βάλει τον όρο «διαπλοκή» στο καθημερινό µας λεξιλόγιο, µε τρόπο που απομάκρυνε τις ευθύνες από τους πολιτικούς και τον έριχνε στους επιχειρηματίες.  Σε πλήρη αντίθεση µε την απλή λο­γική, κατά την οποία «διαπλεκόμενοι» δεν µπορεί να είναι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον οι πολιτικοί.

Ξέρετε κανέναν επιχειρηματία που να μοιράζει ευχάριστα τα λεφτά του; Που να δίνει αν δεν είναι αναγκασμένος;

Ήταν οι πολιτικοί που έκαναν την ιδιωτική τηλεόραση και μετά την πούλησαν στους ιδιώτες με το αζημίωτο και από τότε παζαρεύουν τις άδειες. Ήταν οι πολιτικοί που σχεδίαζαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά τις έβαζαν σε δημόσιους διαγωνισμούς προσφοράς του καλύτερου λαδώματος. Ήταν οι πολιτικοί που έβαλαν την Ζήμενς και την Ιντρακόμ στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες βαφτίζοντας τα τηλέφωνά τους ελληνικά.

Και δεν τους υποχρέωσε κανένας να το κάνουν. Μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, πολιτικό ή άλλο.

Αν τώρα εκείνοι που δημιούργησαν οι πολιτικοί από το μηδέν με τα κρατικά συμβόλαια έφτασαν σήμερα να δυναστεύουν και τους ίδιους αυτό μόνο ως μέγιστη πολιτική βλακεία μπορεί να καταγραφεί και ως ένας ακόμα λόγος να στείλουμε στα αζήτητα της Ιστορίας αυτούς τους απίθανους τύπους που ήθελαν να κυβερνήσουν τον τόπο.

Θα πω και κάτι άλλο: Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία με τις εξεταστικές επιτροπές και τα ειδικά δικαστήρια. Προς το παρόν σαν ένας ακόμα τρόπος εκτόνωσης της λαϊκής οργής μου φαίνεται.

Υπάρχει κατά την γνώμη μου ένας άλλος πιο αποτελεσματικός τρόπος  για το ποθητό αποτέλεσμα χωρίς δικαστές, δικηγόρους και χρονοβόρες διαδικασίες. Επειδή δεν με νοιάζει να πάει κανένας φυλακή για να βγει την επομένη.

Ξεμπρόστιασμα.  Δημόσια διαπόμπευση. Όλα στη φόρα. Ξεφτίλισμα. Γιαούρτωμα. Να μην τολμάει κανένας από αυτούς να κυκλοφορεί μόνος του στον δρόμο.

Για να δούμε μετά. Θα διανοηθεί κανείς άλλος να το ξανακάνει;

Και αν θέλουν να κάνουν κάτι για τον τόπο αυτό οι έντιμοι πολιτικοί οφείλουν να πολεμήσουν την διαφθορά και αναδρομικά.

Έξω, ουστ, καλό ταξίδι σε όποιον έχει πάρει δουλειές λαδώνοντας. Σε όποιον έδωσε δουλειές λαδωμένος. Με ιντερνετική λίστα ανώνυμη. Με ανώνυμη ψηφοφορία. Με ό,τι θέλουν τέλος πάντων και κρίνουν πρόσφορο.

Να τελειώνει ο καρκίνος. Βα-ρε-θή-κα-με.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Stasa avatar
  Stasa 13/05/2010 02:04:33

  Είναι αξιολύπητοι.. Ο ΑΝΤΡΑΣ Α φαίνεται στα δύσκολα, είναι τόσο γυμνοί θλιβερά προβλέψιμοι τώρα!

  Φάγανε μέχρι τρέλας και οι δυο (πολιτικοί + επιχειρηματίες) από το σώμα του Ελληνικού λαού..


  ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕΕΕΕ.

  • maestros avatar
   maestros @ Stasa 13/05/2010 14:01:39

   ΣΚΕΨΟΥ ... ΤΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΙΞΕΙ

   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/blog-post_4456.html

 2. GRCrisis avatar
  GRCrisis 13/05/2010 02:56:31

  "Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση της χώρας, η οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και η εξέγερση του κόσμου, επέτειναν τις διεργασίες που, όμως, είχαν ξεκινήσει από χρόνια."

  Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο 6μηνο δεν υπήρχε καμμία τρελή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης - το μόνο που υπήρξε ήταν κρίση δανεισμού η οποία προκλήθηκε από την τωρινή κυβέρνηση. Όταν λές "χρεοκωπώ", "βουλιάζω" και αυτοπαρομοιάζεσαι με τον Τιτανικό, τότε φταίνει οι διεθνείς κερδοσκόποι που δεν σε δανείζουν?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ GRCrisis 13/05/2010 08:15:07

   Καμία τρελή επιδείνωση, εκτός αν είσαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας και είδες ξανά να φτάνει στο ναδίρ ο τζίρος σου, πάνω που είχε αρχίσει να ηρεμεί η αγορά. Ή υπάλληλος του ως άνω επιχειρηματία που έμεινες άνεργος. Η δημόσιος υπάλληλος που με το ζόρι τα έβγαζες πέρα και σου έκοψαν μέρος του εισοδήματός σου...όντως, καμία επιδείνωση...

 3. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 04:39:49

  Να και τα χρήματα των παιδιών απο το Τζιμπουτί.

  Κάτι πρέπει να τους δώσει κι αυτούς με τη κρίση για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Με τα CD και τα ρολόγια έχουν να δουν δεκάευρω κάτι χρόνια.

  Ελα να ρχετε το πληθωριστικό ευρω!
  Ελα παρε παρε τσάμπα ειναι!!!!

  Φρέσκο χρήμα από το Λιχτενστάιν με νταλίκα

  Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010, 19:17

  Υλικά για την παραγωγή χαρτονομισμάτων, που φορτώθηκαν στο Λιχτενστάιν σε τριαξονικό φορτηγό με φινλανδικές πινακίδες, εντόπισε στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών ο φακός της zougla.gr. Το φορτηγό εντοπίστηκε, αρχικά, στην Ελβετία από συνεργάτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας, ο οποίος και το ακολούθησε έως την Ανκόνα. Από εκεί το φορτηγό ταξίδεψε έως την Πάτρα και με τη συνοδεία συμβατικών αυτοκινήτων Ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος και ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στο Νομισματοκοπείο επί της λεωφόρου Μεσογείων.


  Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη μεταφορά των υλικών, καθώς και τη χώρα φόρτωσής τους. Από την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει την όλη διαδικασία, η zougla.gr πληροφορείται πως, όντως, πρόκειται για υλικό παραγωγής τραπεζογραμματίων και μάλιστα χαρτονομισμάτων των δέκα ευρώ, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας, όπως δηλώνουν, χαρακτηριστικά, οι αρμόδιοι.


  Τα σενάρια

  Η κίνηση αυτή προκάλεσε το εύλογο ενδιαφέρον οικονομικών κύκλων για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην πιστοποιημένη έλλειψη τραπεζογραμματίων στην αγορά λόγω της ενισχυόμενης τάσης υπεραποταμίευσης -κυρίως των νοικοκυριών- σε θυρίδες και σεντούκια. Το γεγονός αυτό παραδέχονται και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Ο δεύτερος λόγος αφορά στη φημολογούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και τη λογική των αρμοδίων της FED, τυπώνοντας πληθωριστικό νόμισμα, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ρευστότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Το τελευταίο σενάριο, αν και λογικότατο, κρίνοντας κανείς από την αμερικανική εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως «πολύ πρόωρο» από οικονομικούς παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά και τη θεαματική μεταστροφή των Ευρωπαίων ηγετών, που συντελέστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Το σενάριο αυτό, αν ενεργοποιηθεί, θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το καλοκαίρι, σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι.

  Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010, 23:50

 4. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 04:51:44

  Πάντως σύσσωμο το πολιτικό σώμα αντεπιτέθηκε στο ΣΕΒ μετά τις δηλώσεις Δασκαλόπουλου.
  Λέτε να είχε καμιά καλή πρόταση ο Δασκαλόπουλος αλλά που θα έκανε λιγότερη απαραίτητη τη μεσολάβηση των βολευτάδων για ρουσφέτια και λύσσαξαν όλοι τους ενωμένοι? Τι λένε οι φήμες?

  • nick name@ta lefta iparhoun.gr avatar
   nick name@ta lefta iparhoun.gr @ otiprepei 13/05/2010 05:44:42

   ..ηλίου φαεινότερον , αγαπητέ μου ο Δασκαλόπουλος είναι υπάλληλος του mr MIG!!! λέτε να διαισθάνθηκαν όλα τα πολιτικά λαμόγια ότι η επίθεση έχει σκοπό να επαναφέρει την ιδέα ενός πετυχημένου επιχειρηματία στην κυβέρνηση; Γιατί στίς δημοσκοπήσεις βγαίνει το όνομα του Βγενόπουλου και όχι κάποιου άλλου επιχειρηματία;
   Αν ,λέω αν είναι γραμμένο από τον ..Αλάχ ! καλύτερα ό MIG παρά κάποιος Πρετεντέρης ή πρρρ!!Χατζηνικολάου (κουνιέμαι από την θέση μου!!!)

   • otiprepei avatar
    otiprepei @ nick name@ta lefta iparhoun.gr 13/05/2010 06:05:04

    Ναι αλλά αμα σκέφτομαι επιτυχημένους επιχειρηματίες μαζί με Ντόρες και λοιπές .... θέλω να κουνηθώ εγω απ τη θέση μου!
    "Say It Isn't So" Hall and Oates. 4 λεπτά 23 δευτ.

 5. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 13/05/2010 05:40:54

  Να την αφήσει κατά μέρος τη διάχυση ευθυνών το πασόκ, γιατί είναι (με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο) το κόμμα που εισήγαγε, ανάπτυξε και επωφελήθηκε από τη σχέση με τους μεγαλο-επιχειρηματίες.
  Υπάρχει ένα δια ταύτα και δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε ούτε και να ¨τσιμπάμε" στα επικοινωνιακά κόλπα της Ιπποκράτους. Ο Γιωργάκης πήρε κράτος και το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα παραδίδει κοινότητα και μάλιστα οικονομικά και κοινωνικά διαλυμένη.
  Οι μόνοι κερδισμένοι από τη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση είναι οι "νέοι Έλληνες" από Αλβανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σουδάν.
  Όλοι οι άλλοι έχουμε ζημιωθεί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
  Στο πύρ το εξώτερο λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, και τα σάπια άλλού.

 6. ailinos avatar
  ailinos 13/05/2010 06:01:19

  "Ξεμπρόστιασμα. Δημόσια διαπόμπευση. Όλα στη φόρα. Ξεφτίλισμα. Γιαούρτωμα. Να μην τολμάει κανένας από αυτούς να κυκλοφορεί μόνος του στον δρόμο."
  Συμφωνώ απόλυτα: μαζί με το "μαύρισμα" στις εκλογές όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών και όλα αυτά τα "έκτακτα" μέτρα που αναφέρει η πιο πάνω παράγραφος γιατί με αυτά μπορούμε να συμπεριλάβουμε και δημοσιογράφους που ατίμασαν και ατιμάζουν το επάγγελμά τους αλλά και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που δεν είχαν ούτε έχουν σχέση με την υγιή επιχειρηματικότητα.

 7. triste avatar
  triste 13/05/2010 06:44:03

  Ο Δρόμος προς την Εθνική Κρίση
  Του Νικολάου Α. Σταύρου
  Παρά την έγκριση του “πακέτου βοήθειας”, η Ελλάδα μπήκε σε μια επικίνδυνη και προσχεδιασμένη εποχή κοινωνικο-πολιτικής αποδόμησης. Μη όντας οικονομολόγος, θα αποφύγω κάθε συζήτηση σχετικά με τεχνικά θέματα για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και θα απορρίψω ευθέως τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί διεθνών ανησυχιών για την ευημερία του ελληνικού έθνους. Δεν υπάρχει καμία. Αντιθέτως, υπάρχουν στοιχεία για το ότι επί δύο δεκαετίες η Ελλάδα δεχόταν διασταυρούμενα πυρά από περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, που έκλιναν προς την αναδιαμόρφωση των βαλκανικών συνόρων και του στρατηγικού περιβάλλοντος σε μια ευμετάβλητη περιοχή. Έχω επανειλημμένως γράψει για τη βαθιά νοσταλγία μεταξύ των απατεώνων και των απογόνων των χρηματιστών της Οθωμανικής εποχής για τον βαλκανικό χάρτη όπως ήταν διαμορφωμένος πριν το 1912. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα όπου ο “καπιταλισμός της καταστροφής” μπορεί να επιβληθεί με μέσα που φθάνουν οριακά πριν τον πόλεμο αλλά με απώτερο σκοπό τον ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
  Κατά τη γνώμη μου, οι μεθοδεύσεις της δεκαετίας του 1990, κορυφώθηκαν στην σημερινή ισχυρή καταιγίδα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με εθνική χρεοκοπία, αστική γκετοποίηση, έναν εν εξελίξει εθνικό κατακερματισμό, την παρατεταμένη εξωτερική παρέμβαση, την κοινωνική αναταραχή και τελικά την εκ νέου εκτόπιση των γηγενών (re-gentrification) από τους περιφερόμενους απατεώνες που κολυμπούν στα δώδεκα τρισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψαν από το αμερικανικό κράτος. Οι “αμερικανικής κατασκευής” απατεώνες αναζητούν διακαώς επενδυτικά κελεπούρια. ΄Αν δεν μπορούν να τα βρουν, μπορούν σταθερά να κατασκευάσουν μερικά, με τη βοήθεια Ευρωπαίων τραπεζιτών συναδέλφων που στοιχηματίζουν σε αποτυχίες, ή μέσω της αθέμιτης εκμετάλλευσης των νομισμάτων, των παραγώγων, των φόβων, της αβεβαιότητας και ανάλογων ακαταλήπτων κινήσεων.
  Η περίπτωση της Ελλάδας είναι πράγματι μοναδική. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν εύσημο τρόπο περιθωριοποίησης της χώρας και μπορεί να αναδειχθεί σε μια δοκιμή για το πώς η Ευρωζώνη μπορεί να αποδομηθεί και να επιστρέψουν οι παλιές καλές μέρες της απεριόριστης εκμετάλλευσης των εθνικών νομισμάτων από τους διαχειριστές των hedge funds και των τραπεζικών κολοσσών. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο κύκλος τετραγωνίστηκε: οι χρηματιστές δημιουργούν πρόβλημα μεγιστοποιώντας τους κινδύνους, και αδέξιες κυβερνήσεις ζητούν τις “συμβουλές των ειδημόνων” για να αντιμετωπίσουν τα αναπόφευκτα. Δυστυχώς ζητούν συμβουλές από τους ίδιους τους ενόχους που δημιούργησαν το πρόβλημα. Όταν δε, και οι νέες συμβουλές αποδεικνύονται σφαλερές, οι “σύμβουλοι” παίρνουν τα ρέστα τους και κάνουν τόπο για το ΔΝΤ και τους διαχειριστές των hedge funds. Στην αναζήτηση ψευτών για να μαγειρέψουν τα βιβλία της, η Ελλάδα επέλεξε τους καλύτερους στον τομέα τους: την Goldman Sachs.
  Από τη στιγμή που δρομολογήθηκε μια διαδικασία χρεοκοπίας, το έδαφος έγινε πρόσφορο για τις μεγάλες δυνάμεις να φορτώσουν τα στρατηγικά τους πακέτα στους ώμους ενός προεπιλεχθέντος στόχου. Ας θυμηθούμε ότι ένα τεστ αντοχής του ελληνικού οικονομικού τομέα διενεργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 για στρατηγικούς λόγους. Η τότε έφοδος του Soros στην Δραχμή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νόμισμα ήταν πολύ ισχυρό για μια μετωπική επίθεση. Τότε ξεπεράστηκε η κρίση στην κούρσα του εθνικού νομίσματος, εξετέθησαν ωστόσο οι αδυναμίες και η αντοχή της χώρας. Ο Soros και η παρέα του γνώριζαν ότι θα υπήρχε και “επόμενη φορά”. Η επόμενη φορά ήταν προβλέψιμη αλλά συχνά οι προβλέψεις καταλήγουν ως φωνές βοώντων εν τη ερήμω όταν οι διαμορφωτές της πολιτικής συγχέουν την εικόνα με την πραγματικότητα.
  Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα Βαλκάνια βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας γεωστρατηγικής μεταμόρφωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Η σημερινή ελληνική κατάσταση μπορεί να ερμηνευθεί ως ωρίμανση των “μεγάλων σχεδίων” που καταστρώθηκαν στην δεκαετία του ‘90. Οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής και τα διανοητικά κουταβάκια που ενστερνήθηκαν τότε την ιδέα υποβίβασης της εθνικής κυριαρχίας και την αντικατάστασή της με νόμους της παγκοσμιοποίησης, αγνόησαν ή δεν αντιλήφθηκαν καθόλου τα αναπτυσσόμενα σχέδια διασπάσεως συμπαγών κοινωνιών. Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τι δεν έγινε τότε αντιληπτό και τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις:
  1. Όταν το 1991 άλλαξε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, τα ακαδημαϊκά “αποδημητικά πουλιά” της συνομοταξίας των Δημοκρατικών μαζεύτηκαν στην Ουάσιγκτον φωνάζοντας χαρωπά “Έχω μια απάντηση, παρακαλώ κάντε μου μια ερώτηση”. Ανυπομονούσαν να ξαναφτιάξουν το παγκόσμιο σύστημα και τον κόσμο “αναπτύσσοντας” μια νέα μεγάλη στρατηγική που θα διασφάλιζε την αιώνια φήμη τους. Μεταξύ των πρώτων αποδημούντων ήταν ο Τζόσεφ Νάι από το Χάρβαρντ που εγκαταστάθηκε στο Πεντάγωνο όπου γεννήθηκε και επωάσθηκε το αβγό “ήπια ισχύς”. Το έχαψαν αμέσως οι πρωτοκουλτουριάριδες και οι συντονισμένες με τη Ουάσιγκτον ελληνικές ελίτ που «η μαλακή δύναμή» τους φάνηκε ως μαγική φόρμουλα για τη λύση όλων των ελληνικών εθνικών θεμάτων: ήπια ισχύς και συναντήσεις τύπου Νταβός με απειλούντας γείτονες ήταν η προσέγγιση για κάθε περίπτωση. Ως εναλλακτική, που δεν ελήφθη ποτέ στα σοβαρά, η Ελλάδα θα απειλούσε κατ’ επανάληψη να ασκήσει βέτο σε οποιουσδήποτε μελλοντικούς υποψηφίους ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που απειλούσαν καίρια συμφέροντα.
  2. Το διάστημα 1990-92, “ειδικοί” που συμμετείχαν σε γνωστές δεξαμενές σκέψης, ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Βrookings, “προέβλεψαν” (θα έλεγα ενθάρρυναν) την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ως μια δοκιμή στη “μεταβίβαση εξουσίας” σε περιοχές και υποπεριοχές στην, υπάρχουσα ακόμη τότε, Σοβιετική Ένωση. Αλλά στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, επελέγη η σκληρή δύναμη (λέγεται πόλεμος) αντί της “μαλακής ισχύος” για έναν άλλο λόγο: ήταν εκεί που το ΝΑΤΟ δοκίμασε την αλλαγή δόγματός του από αμυντική σε επιθετική συμμαχία υπό το πρόσχημα «επιβολής ειρήνης“. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ήταν παρών κατά την δραστική αυτή αλλαγή στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη αλλά προφανώς του διέφυγε η σημασία της.
  3. Το 1993, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον παρουσίασε τη μεγάλη του στρατηγική στο δοκίμιό του “Η Σύγκρουση των Πολιτισμών?” (Foreign Affairs, Καλοκαίρι 1993) στο οποίο περιέγραψε μέλη του ΝΑΤΟ ως “ανωμαλίες” σε δυτικούς πολιτισμούς και συλλογικές οργανώσεις. Το 1995 πήγε ένα βήμα πιο πέρα συνιστώντας την αποβολή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή του, “η Ελλάδα είναι μια ανωμαλία, ο Ορθόδοξος παρείσακτος στους δυτικούς πολιτισμούς…[που] δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις αρχές και τα ήθη και των δύο”. (Η Σύγκρουση των Πολιτισμών και η Αναδόμηση της Παγκόσμιας Τάξης, σελ. 162-63).
  4. Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ”θεωρητικός” θαυμαστής ισοπεδωμένης υφηλίου (πιθανόν για εύκολη διέλευση του χρήματος) και συγγραφέας του βιβλίου “Τα Βαλκανικά Φαντάσματα” «συμπλήρωσε» την ιδεολογία του Χάντινγκτον ανακηρύσσοντας την Ελλάδα τμήμα της Μέσης Ανατολής! Γράφοντας στην επιθεώρηση New Republic (2 Αυγ. 1993), o Κάπλαν χρησιμοποίησε το γεωγραφικό του νυστέρι για να παραχωρήσει τα Βαλκάνια εκεί όπου ανήκαν πριν από το 1912 “…η περιοχή των Βαλκανίων”, έγραψε, “εκτός από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου- είναι η Μέση Ανατολή”.
  Πρόθυμος να επηρεάσει την κυβέρνηση Κλίντον να βομβαρδίσει τους Σέρβους, προέτρεπε χρήση «σκληρής δυνάμεως» στα Βαλκάνια (το ένα τμήμα της Μέσης Ανατολής) για να στείλει μήνυμα στο άλλο της τμήμα. “Μία πολιτική αδυναμίας σε μία περιοχή της Μέσης Ανατολής θα δυσκολέψει τον εξαναγκασμό σε συναινέσεις λαών στην άλλη (ibid). Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα Βαλκάνια προσφέρονταν και για λύση του Μεσο-Ανατολιτκού προβλήματος! Ταυτόχρονα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξυμνούσαν την εθνική “ποικιλομορφία” όπως υπήρχε όταν οι Έλληνες ήταν μειονότητα στην Θεσσαλονίκη.
  5. Γρήγορη προώθηση στην παρούσα κρίση: Σε ένα άρθρο στην New York Times, (25 Απριλίου 2010), ο Κάπλαν επιστρέφει στο θέμα αναπροσδιορισμού του χάρτη της Ευρώπης και Huntingtonικού ρατσισμού: ότι η Ελλάδα είναι μία ανωμαλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Υπάρχει ένα βαθύτερο αίτιο για την ελληνική κρίση που ουδείς τολμά να αναφέρει επειδή συνεπάγεται μία μοιρολατρική αποδοχή: η γεωγραφία”, γράφει ο Κάπλαν. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν ανήκει στη Ευρώπη ή την Ευρωζώνη. Όμως σπρώχνοντας την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη προϋποθέτει ένα διαφορετικό ρόλο για την Τουρκία. Σανίδα σωτηρίας έρχεται κατα παρεγγελία.
  6. Ο Γκράχαμ Φούλερ του Rand Corporation παρείχε ένα μοντέλο και ο Πωλ Κένεντυ του Yale το εξευγένισε στο σύγγραμμά του “Κρίσιμα Κράτη” (Pivotal States). Και οι δύο συνέστησαν κατεδάφιση του Κεμαλισμού και της κοσμικότητας, συγχώνευση εθνικισμού και Ισλάμ σε ένα νέο κράμα που βαφτίστηκε «Νεο-Οθωμανισμός» που προτιμάται για την αναστύλωση της τουρκοαραβικής φιλίας. Αυτό θα επέτρεπε στην Άγκυρα να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο πέραν των συνόρων, εκτεινόμενο από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Σαράγιεβο, ένα ρόλο πολύ δύσκολο υπό Κεμαλικό εθνικισμό. Τέτοια δύναμη δεν πρέπει ”να αποτελεί τη φούντα της ουράς της Ευρώπης” αντιθέτως της ανήκει ρόλος περιφερειακού τοποτηρητή. Σε αυτό το μοντέλο, δυσοίωνα αποκαλούμενο “Στρατηγικό Σχέδιο για την Εγγύς Ανατολή”, η Ελλάδα, ξανά, αντιμετωπίζεται ως “μία ανωμαλία» διότι ανήκει στην ΕΕ και όχι στην «Μέση Ανατολή» που παροδόξως ανήκε υπερεσιακά στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ μέχρι το 1972. Ευρισκόμενη ακριβώς στο κέντρο του “Βαλκανικού τμήματος” της Εγγύς Ανατολής, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται μερικοί, αλλά ανήκουν στην ΕΕ, περιπλέκει την αναγέννηση του Οθωμανισμού και την νοσταλγία όσων ονειρεύονται νέους Σουλτάνους να επιβλέπουν έφιπποι τους Άραβες.
  Τα παραπάνω αποτελούν μία μικρή, πολύ μικρή συζήτηση για το στρατηγικό περιβάλλον στο οποίο προστίθεται η τρέχουσα κρίση της Ελλάδας. Ευρύτερες αναλύσεις των μελλοντικών επιπτώσεων, βέβαια αναγκαίες και θα έλεγα επείγουσες. Ωστόσο, θα προσθέσω την γνώμη μου για την άμεση απήχηση της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα -της μπουλντόζας που έχει ισοπεδώσει πλούτο εθνών και τον έχει μεταβιβάσει σε οικονομικούς ολιγάρχες όπως τους εφτά Ρώσους τύπου Γκουζίνσκι και Μπερεζόβσκι, πάντοτε υπό το πρόσχημα της αποδοτικότητας και του εκσυγχρονισμού.
  1.Ο πυρήνας της “μαλακής η ήπιας δύναμης” της Ελλάδας ήταν το τραπεζικό σύστημα και η περιφερειακή του προβολή έχει σχεδόν εξαλειφθεί ως παράγων άσκησης επιρροής στην εγγύς περιοχή του.
  2.Ο τομέας ενέργειας όπως και οι επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα θα καταλήξουν στο σφυρί του μειοδότη , κάτι που δοκιμάστηκε με τα Ναυπηγεία του Γκντανσκ και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της Σερβίας.
  3.Τέλος, ολόκληρη η χώρα μπορεί να μετατραπεί/ ή να αντιμετωπιστεί ως μια τεράστια έκταση “οικοπέδων”, με την προοπτική εμφύτευσης παρείσακτων αλλοδαπών κοινοτήτων μέσα στο εθνικό περιβάλλον. Σε μια φάση «επείγουσας ανάπτυξης» και ένδειας επενδύσεων, η οικονομική αναγγένηση και η εθνική αλλοίωση θα πηγαίνουν χέρι με χέρι. Οι υπογραμμιζόμενες εδώ προοπτικές θα επιδεινώσουν την κοινωνική αναταραχή σε γκετοποιημένα αστικά κέντρα και αργά ή γρήγορα η βιομηχανία «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα παρέμβει να προστατέψει όλων των ειδών «θύματα». Σε ένα τέτοιο φαύλο κύκλο, η αναταραχή θα χρησιμοποιείται ως «απόδειξη αστάθειας” που θα επηρεάζει την χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της χώρας και θα δικαιολογεί ξένη επιτήρηση απεριορίστου χρόνου. Εύχομαι και προσεύχομαι να αποδειχθώ σφάλλων.

  Ο Νικόλαος Α. Σταύρου είναι επίτιμος καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον.
  http://www.anixneuseis.gr/?p=6225

 8. popolaros avatar
  popolaros 13/05/2010 07:09:15

  Για να δούμε θα επαληθευθούμε στο ότι δεν θα βγάλουνε το 2010.
  Ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρηγορότερα από ποτέ.
  Μην τυχόν και δούμε την ντορίτσα υπουργό σε κάποια οικουμενική κυβέρνηση.

 9. annoula avatar
  annoula 13/05/2010 07:15:36

  τι να πει κανείς?
  Μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
  1ον να κλείσουν τα κανάλια της διαπλοκής (ΜΕΓΚΑ, ΑΛΤΕΡ, ΑΝΤΕΝΑ)
  2ον Για να δούμε το πόθεν έσχες κάποιων δημοσιογράφων
  3ον Για να δούμε το πόθεν έσχες κάποιων μεγαλοκαθηγητών
  4ον Απφάσισαν κάποιοι να ρίξουν τον Γιωργάκη γιατι αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα που του προτείνουν εκτός από φθηνά ειναι και γελοία
  Καστελόριζα, Φαντασίες, Λαμίες κλπ εξοργίζουν τον κόσμο και δημιουργουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτο που επιδιώκετε.
  Γιωργάκη ξέρω Ελληνικά νοήματα δεν καταλαβαίνεις αλλά απλά λόγια σαν αυτά τα καταλαβαίνεις κάντους πέρα προτού είναι αργά.

 10. GreenHorses avatar
  GreenHorses 13/05/2010 07:25:22

  Εκεί που ανάβει κερί το γιωργάκη ήθελα να ήξερε δεν έπεσε ποτέ κανένα καντήλι η μανουάλι;

 11. Lalakis avatar
  Lalakis 13/05/2010 08:23:53

  Μια ειναι η λυση για την χωρα μας. Να μας υιοθετησουν οι αμερικάνοι ή οι ρώσσοι ή έστω οι κινέζοι. τελεία και παύλα. Εκτος και αν μας ερθουν ξανά οι γερμαναραδες, και μας βάλουν πρωθυπουργό την Μούσα (τσολάκογλου).

  • Μούσα avatar
   Μούσα @ Lalakis 13/05/2010 09:52:33

   Lalaki
   τι έγινε ανέλαβες εργολαβικα την συκοφάντηση μου Γκαιμπελίσκο?
   Τον Τσολάκογλου τον εχουμε ηδη μονο που αλλαξαν τ΄αφεντικά και είναι πολυ χειρότερα.Μηπως είναι ίδια με τα δικα σου?

   Οσο για την ανησυχία σου μακάρι να γίνονταν πρωθυπουργοί ανθρωποι οπως εγω που αγαπανε την πατρίδα τους ειναι προικισμένοι με χαρίσματα και είναι και Ελληνες.
   Τότε θα είχα σωθει η χωρα.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Μούσα 13/05/2010 10:30:21

    εχεις τασεις μεγαλειου εσύ κοπελιά. Τις μασχάλες τις ξουρίζεις;

 12. pikaia gracilens avatar
  pikaia gracilens 13/05/2010 08:51:02

  Ἀγαπητέ ἀρχαιοπτέρυγα

  Ἡ ζημιά στην Ἑλλάδα δεν ἐπανορθωνεται μέ γιαουρτόματα καί δημόσιες διαμπομπεύσεις. Χρησιμεύουν μόνο σε μια κοινωνια τηελορασης και τηλεθεασης και εξυπυρετουν τα ιδια ακριβως επικοινωνιακα συμφεροντα της σκουπιδοκοινωνιας μας και της εκδικητικης τηλεορασης. Η μετάβαση σε μια δικαιότερη και ἑνδεχομενος καλυτερη Ελλαδα θά πάρει πάνω από μια γεννεα και θα χρειαστει ὑπομονή και πεισμα. Τα παιδια μας βιώνουν την διαφθορά ἀπό την σχολειο. Ιδιαιτερα μαθήματα απο τους ιδιους διδασκοντες, και ανουσιες εισαγωγικες εξετασεις που μονο σκοπο εχουν την δηθεν αποφυγη της κλεψιας! Ποιος δεν θυματε τα ραδιογονομετρα και τις εθνικες ραδιοφωνικες μεταδωσεις θεματων. Η μπουρδολογια και η ανισοροπεια σε ολο της το μεγαλειο, θα την ζηλευε και ο ΠολΠοτ. Το αντιδοτο μπορει να ειναι μονο ο πολιτισμος και και η λογικη, κατι που λειπει απο το συνολο.

  Καποτε λεγαμε με σχετικη υπερηφανεια οτι οταν οι Ελληνες χαιρονται τραγουδαν και οταν στεναχωριονται κλαινε. Ειναι καιρος να αρχισουν να σκεφτονται κιολας.

 13. otilaxei avatar
  otilaxei 13/05/2010 09:07:56

  Μας πήρανε χαμπάρι!!

  The Biggest Greek CDS Speculator Has Been Uncovered - Culprit Is... Greek State-Controlled Hellenic Post Bank!

  http://www.zerohedge.com/article/biggest-greek-cds-speculator-has-been-uncovered-culprit-greek-state-controlled-hellenic-post

 14. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 09:20:10

  Ήταν ολα στημένα.
  Ας μας πούν στη Καθημερινή πως και έτυχε τώρα να το ανακαλύψουν τη στιγμή που οι Αμερικάνοι ή έστω τα δημοσιεύματα τους αντιδρούν στο να δώσουν οικονομική βοήθεια με τη σειρά τους.
  Τα λεω αυτά γιατί, πως να το κάνουμε, άλλα και άλλα τα κάνονυ γαργάρα ΚΑΙ οι της Καθημερινής.
  Για να δούμε λοιπόν, για να ανακαλύψουν τους επόμενους στους σπεκουλαδόρους ίσως χρειαστεί να κοιτάξουν στο καθρέφτη. Επίσης στην Ελλαδίτσα όλοι είμαστε στο κάτω κάτω συγγενείς...

 15. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/05/2010 09:21:51

  Ποιό σύστημα; Που είδατε να υπήρχε κάτι το συστηματικόν; Κάνοντας έναν απολογισμό, όλο το μετεμφυλιακό project a la Grece μου θυμίζει το ανέκδοτο με τους απογοητευμένους επισκέπτες του μπουρδέ(τ)ου, που ακούν στο τέλος από τον τσάτσο την αφοπλιστική απολογία: "Από σύστημα όμως, σκίζουμε"!
  Όλι μάγκα, ρίξε την παράγκα!

 16. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/05/2010 09:24:42

  Απ' το '50 παιδιά, ως γέροντες το '10, όσα ζήσαμε, ήταν ένα λάθος.

 17. tiramola avatar
  tiramola 13/05/2010 09:48:37

  Μέχρι και σε dvd του ΕΟΤ θα παίξει ο Παπανδρέου γιατί έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε Ευρώπη και Αμερική.
  Τα έχει δώσει όλα ο άνθρωπος για την πατρίδα και εσείς όλο στη γκρίνια...
  Άιντε...

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ tiramola 13/05/2010 10:04:54

   Τιραμόλα πόσο κοστίζει η βενζίνη στη Πάτρα???? και μετά αγόρασε και σύ το DVD του ΕΟΤ για να ενισχύσεις τη χώρα των νεόπτωχων του GAP!
   Αν έχεις επαφές με το εξωτερικό θα ξέρεις ότι όσοι δεν μας βρίζουν, μας λυπούνται!
   Αυτό γιατί ο GAP διέσυρε επι τόσους μήνες την χώρα διεθνώς! Τώρα ο αστείος αυτός τύπος θα γινει διαφήμηση του ΕΟΤ.
   Μόνο για λύπηση είναι αυτή η επιλογή.

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΣΚΑΙς 13/05/2010 11:05:16

    Δεν φτάνει που παίρνεις το μακαρόνι από το ΔΝΤ να ξελυγουριάσεις πουλάς και μούρη?
    Θα καβαλήσωμεν και γαιδούρια αν χρειαστεί για να σωθεί η πατρίς!
    Για το ποιός διέσυρε τη χώρα , άστο...
    Ακόμα και τα ξένα έντυπα ψάχνουν να βρουν τον Καραμανλή...

    Σοβαρά τώρα για σκέψου...
    Αν κατηγορούμε τον Παπανδρέα για παλινωδίες τότε τι θα έπρεπε να πούμε για την Μέρκελ?
    Ξεκόλα!
    Δεν σε σώζει κανείς , ηθοποιοί είναι όλοι!
    Αναρωτήσου πατριώτη γιατί η φυσιολογική και υγιής σταδιακή εξέλιξη καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών έχει έρθει τούμπα?
    Δεν υπάρχει ηγέτης στην ΕΕ που να μην κόβει μισθούς , συντάξεις με μία διαρκή έκπτωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
    Ποιά είναι η αναγκαιότητα για τα ανωτέρω?
    Μήπως για να αναπτυχθεί ο τρίτος κόσμος?
    Ξύπνα!!!!

  • nancy avatar
   nancy @ tiramola 13/05/2010 10:06:44

   Φίλε, σε DVD θα παίξουμε και εμείς εξ αιτίας του.. Κάτσε Καλά!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ nancy 13/05/2010 10:15:33

    Νancy,
    Δεν χρειάζεται το DVD!
    Η Ελλάδα του κ.Παπανδρέου παίζει κάθε βράδυ prime time στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου!(αρνητικά εννοείται)

    Αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε!

   • nancy avatar
    nancy @ nancy 13/05/2010 11:30:41

    Ααα εσένα τιραμόλα δεν σε ξεκολλάει ούτε η πρόεδρος της Αργεντινής. Μόνο κανένας ΄Αγγελος στο δρόμο για τον Παράδεισο, και πάλι..

   • nancy avatar
    nancy @ nancy 13/05/2010 11:34:30

    Το μόνο που σκέφτομαι κε Ροδινέ είναι οτι τώρα θα πρέπει ΕΓΩ να πληρώσω για να μου γυρίσουνε DVD, ειδάλλως θα καθόμουν και εγώ στην ουρά..

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 13/05/2010 11:18:45

   άκουσα ότι τασκώνονται η Δανία με την Μογγολία ποιά θα τον προσελκύσει (τον ΓΑΠ) για νέο Αρχηγό... Ξέρεις τίποτα;

  • ataktos avatar
   ataktos @ tiramola 13/05/2010 14:06:44

   tiramola-Αρε μπαγάσα ..που ήσουν …μέρες τώρα …πάλι το τέκνο μας ήρθες να προστατεύσεις xaxax

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tiramola 13/05/2010 14:11:28

   Ότι θα ερχόταν μετά απ'όλ'αυτά ο tiramola να μας φωνάξει "Ξύπνα!", είναι νομίζω too much...

  • Orestios avatar
   Orestios @ tiramola 13/05/2010 14:19:04

   @ Τιραμόλα
   χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 18. Παλαιός Οννεδίτης avatar
  Παλαιός Οννεδίτης 13/05/2010 10:07:34

  να είσαι καλά με έκανες και γέλασα.

 19. Γιαννης avatar
  Γιαννης 13/05/2010 10:19:37

  Οταν ο κ.Βγενοπουλος ηθελε να κανει την δωρεα δασους στη Σαμο πηγε στο γραφειο του τοτε υπουργου κ.Σηφουνακη για τα διαδικαστηκα και το πρωτο πραγμα που του ειπε ο υπουργος ηταν 'τι θελετε απο την κυβερνηση κ. Βγενοπουλε?'.Αυτο το περιστατικο απεικονιζει ολο το σαπιο αλισβερισι του πολιτικου συστηματος με τους επιχειρηματιες που εχει εδραιωθει ολα αυτα τα χρονια.

 20. panos33 avatar
  panos33 13/05/2010 10:33:55

  εγω ξερω πως οταν ειμουν πιτσιρκας και ειχα ψυρες μου εβαζε η μανα μου φαρμακο να φυγουν και δεν τις αφηνα να γλεντοκοπουν και να μεταναστευουν σε αλλα σημεια του σωματος.δηλ.μας λεει ο αξιοτιμος κυριος καστανιδης τι μας ηπιαν το αιμα της ελληνικης κοινωνιας και βγηκαν να βρουν και αλλα σημεια να καταφανε.και αναρωτιεμαι η εκαστοτε κυβερνησεις δεν παιζουν τον ρολο η μαλλων δεν θα επρεπε να παιζουν τον πολο της μανας?αν οχι τι διαλο τους χρειαζομαστε?για να εχουμε ψυρες(επιχειρηματιες)και τσιμπουρια(πολιτικοι)?

 21. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 13/05/2010 11:31:18

  Μία ένσταση. Ο Μητσοτάκης μίλησε για διαπλεκόμενα αλλά ήταν οφθαλομοφανής η διασύνδεσή τους με τον πολιτικό κόσμο και ιδίως με το ΠαΣοΚ, αφού οι επιχειρηματίες στα ΜΜΕ και τις κατασκευές είχαν συγκεκριμένη πολιτική θέση και την διέδιδαν.

  Δεν νομίζω όμως ότι ο όρος καθιερώθηκε από τον Μητσοτάκη. Αντιθέτως, αν θυμάμαι καλά, ο Μητσοτάκης λοιδορήθηκε για αυτή του τη θέση. Ο όρος γνώρισε διάδοση κυρίως από τον Συνασπισμό (βλ. Κωνσταντόπουλο) και τους διανοούμενους του που σε ορισμένη συγκυρία τον ανακάλυψαν (βλ. και τις επιθέσεις Ελευθεροτυπίας στον Κόκκαλη). Κατόπιν, μετά το 2000, αν θυμάμαι και πάλι καλά, κι από την Καθημερινή.

  Συμπέρασμα: δυστυχώς, αν δεν κινηθεί η Πασοκοαριστερά και δεν φαγωθεί μεταξύ της δεν κινείται τίποτε στη δημόσια σφαίρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.