#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2010 13:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει

 

Όσα έγιναν χθες στην Βουλή, με τον Χρήστο Παπουτσή να επιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, μέσω του παρευρισκομένου Σαχινίδη, συνοψίζονται επιγραμματικά από την σημερινή «Καθημερινή»: «Τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ, με τα χαρακτηριστικά που είχε από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα; Η άνευ προηγουμένου σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο κ. Χρ. Παπουτσής στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, ανατρέπει όλα τα δεδομένα και καθιστά απολύτως απρόβλεπτη την «επόμενη ημέρα» για την κυβερνώσα παράταξη….»

 Ενώ «ιστορικά» στελέχη του Κινήματος έλεγαν κατ΄ ιδίαν: «Κάποτε ο Παπουτσής είχε πει ότι όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει φιλελεύθερα μέτρα θα αρχίσει η διάλυση του. Τώρα φαίνεται ότι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ αρχίζει με τον Παπουτσή…»

 Διαβάστε λοιπόν ένα άρθρο του Χρύσανθου για την κατάρρευση του «συστήματος ΠΑΣΟΚ»

 Τέλος εποχής…

 Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

 Το 1981, όταν πρωτοήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν περιορίστηκε στην απλή διαχείριση. Προσπάθησε να θέσει τις βάσεις μιας μακροχρόνιας καθεστωτικής επιβολής. Ώστε όταν κυβερνά να είναι ανεμπόδιστο, κι όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση να μην αφήνει το αντίπαλο κόμμα να κυβερνήσει. Έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία – το αντίπαλο κόμμα – να περιορίζεται απλώς στο ρόλο μιας «βραχυχρόνιας κυβερνητικής παρένθεσης». Ίσα – ίσα για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αυτό-εκκαθαριστεί και να επιστρέψει σύντομα δριμύτερο στην εξουσία...

Η στρατηγική αυτή στηρίχθηκε σε πέντε πυλώνες:

Πρώτον στους αγρότες, οι οποίοι τότε πλησίαζαν το 30% του ενεργού πληθυσμού. Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τους υποτυπώδεις παραγωγικούς συνεταιρισμούς που προϋπήρχαν σε πρότυπα καταναλωτικών συνεταιρισμών που διένειμαν επιδοτήσεις.

Βαθμιαία οι αγρότες «εθίστηκαν» στις επιδοτήσεις που έπαιρναν από τη Ευρωπαϊκά ταμεία. Σε συνδυασμό και με τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ενοποιημένα Προγράμματα) που τότε «απέσπασε» ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην ελληνική περιφέρεια έρευσε χρήμα ως τότε πρωτόγνωρο. Οι τοπικές κοινωνίες έμαθαν κι αυτές στο εύκολο χρήμα, αναβαθμίστηκε ο τρόπος ζωής τους, αλλά όχι η παραγωγική βάση τους. Το καταναλωτικό τους επίπεδο εκτινάχθηκε, ενώ η ανταγωνιστικότητά τους κινήθηκε ακριβώς αντίθετα: σταθερά αποδυναμώθηκε. Αρχιτέκτονας αυτού του «εκσυγχρονισμού», ο τότε υπουργός Γεωργίας και μετέπειτα Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στους λεγόμενους «μικρομεσαίους», δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάστηκε. Αλλά δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες ανταγωνισμού. Έτσι δημιουργήθηκε το φαινόμενο του «πολύ-εμπορισμού»: άνοιγαν πολλά «μαγαζάκια», αλλά ακόμα και τα πιο επιτυχή εξ αυτών ήταν κατά κανόνα βραχύβια. Επίσης, δε δημιουργήθηκαν συνθήκες ανάδειξης νέας επιχειρηματικής τάξης μέσα από την αγορά. Αναδείχθηκαν πολλές νέες επιχειρήσεις δια της συμμετοχής σε κρατικές προμήθειες. Οι μικρομεσαίοι έγιναν έμμεσα κρατικοδίαιτοι και οι πιο επιτυχείς εξ αυτών έπαψαν να είναι «μικρομεσαίοι», γιγαντώθηκαν κι έγιναν άμεσα κρατικοδίαιτοι. Τελικώς η ίδια η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα έγινε κρατικοδίαιτη.

Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην δημοσιοϋπαλληλία, την οποία διόγκωσε: Με αθρόες προσλήψεις, με γιγαντισμό των ΔΕΚΟ, με μετατροπή πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε «προβληματικές» που κρατικοποιήθηκαν, και αργότερα με τη διάχυση των «δημοτικών επιχειρήσεων». Αυτές μετέφεραν τη δημοσιοϋπαλληλία στην περιφέρεια, κι άρχισαν να «απορροφούν» πρώην αγροτικούς πληθυσμούς που εγκατέλειπαν την γη ή έβρισκαν «παράλληλη απασχόληση» έξω από το χωράφι.

Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 1981. Από το 4-5% περίπου του συνολικού ενεργού πληθυσμού το 1981, έφτασαν το 13% του συνολικού ενεργού πληθυσμού σήμερα! Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο το 2-2,5%. Ήταν ήδη πριν το ΠΑΣΟΚ διογκωμένος ο δημόσιος τομέας – 30% μεγαλύτερος – κι έγινε πενταπλάσιος!

Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής έλεγξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλαπλασίασε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πολλαπλασίασε τους φοιτητές και τις οργανικές θέσεις των καθηγητών, χωρίς να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η Ελληνική έρευνα έμεινε πίσω, το «αντίκρισμα» των ελληνικών πτυχίων υποχώρησε, αλλά δημιουργήθηκε μια ολόκληρη στρατιά «καθηγητών», που επιλέχθηκαν και προάγονται κατά κανόνα με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια. Η ψευτο-«προοδευτικότητα» ηγεμονεύει έκτοτε παντού. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ζουν μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής τρομοκρατίας και συναλλαγής κυκλωμάτων. Με την απόλυτη κυριαρχία των άκαπνων νέο-αριστερών στα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκε μια στρατιά διανοούμενων «γνωμηγετών» (opinion leaders), πρόθυμων να αποδομήσουν κάθε πολιτική πρόταση που αμφισβητεί τα στερεότυπα της Αριστεράς και να στηρίξουν κάθε αντίστοιχη πρόταση που τα υπερασπίζεται και τα αναπαράγει. Η Αριστερά στα Πανεπιστήμια έχει εξελιχθεί πλέον από εξω-θεσμική «ατμομηχανή Προόδου», όπως φιλοδοξούσε να είναι στη δεκαετία του ’70, σε τροχοπέδη συντήρησης, σε παράγοντα διανοητικής κι  ερευνητικής αποτελμάτωσης, σε συμμαχία «διάσωσης» προσωπικών φέουδων και προνομίων.

Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Όταν ήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο Κεντροαριστερός τύπος είχε υπεροχή κυκλοφορίας της τάξης του 60-40%. Σήμερα η υπεροχή αυτή είναι της τάξης του 85-15%! Παράλληλα, όμως, δημιουργήθηκαν κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπου η κεντροαριστερά ηγεμονεύει σχεδόν απόλυτα. Ακόμα και στα κρατικά κανάλια. Ακόμα και επί Νέας Δημοκρατίας!  Οι απόψεις μεγάλου φάσματος της Ελληνικής κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, υπό-εκπροσωπούνται στο δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ. Αντίθετα, οι απόψεις της Αριστεράς (και της άκρας Αριστεράς) υπέρ-εκπροσωπούνται. Αυτό είναι αποτέλεσμα επιβολής της Αριστεράς στα ΜΜΕ, που όμως δεν λειτουργεί υπέρ των κομμάτων της Αριστεράς. Λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ως δύναμη στήριξής του όταν είναι στην Κυβέρνηση, κι ως «δύναμη κρούσης» κατά της κυβέρνησης (της ΝΔ) όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αντιπολίτευση.

Καταρρέουν και οι πέντε πυλώνες!

Αυτοί οι πέντε «πυλώνες» καθεστωτικής ισχύος του ΠΑΣΟΚ φαίνονται σήμερα να υποχωρούν:

1. Η αγροτική τάξη έχει ήδη συρρικνωθεί περίπου στο μισό του 1981. Το 2013 λήγουν οι αγροτικές επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Κι είναι δύσκολο να σταθεί μη επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή, σε μια αγορά, όπου υπάρχουν τόσες στρεβλώσεις, ώστε η τεράστια ψαλίδα τιμών ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι αποθαρρύνει πια τους πάντες. Κυριολεκτικά οι αγρότες μας θα είναι στον αέρα μετά το 2013.

2. Οι μικρομεσαίοι υπέστησαν ένα πλήγμα από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ το 1999-2000 με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Αλλά τότε έχασαν σημαντικό μέρος των αποταμιευμάτων τους, δεν έχασαν τα μέσα να βγάζουν χρήματα. Διατήρησαν τα μαγαζιά τους. Τώρα, με τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πολλοί απ’ αυτούς θα βάλουν λουκέτο. Κι είναι ο τρόμος και ο «τρόπος» που τους απομακρύνει από το ΠΑΣΟΚ, περισσότερο ίσως απ’ αυτά καθαυτά τα μέτρα: Ο τρόμος αυτού που βλέπουν να έρχεται, και ο τρόπος με τον οποίο τους ξεγέλασαν. Τους έταξαν παροχές που θα τόνωναν την αγορά και τώρα τους πνίγουν κάθε ανάσα. Κυριολεκτικά τους καταδικάζουν σε ασφυξία.

3. Η δημοσιουπαλληλία, ο πιο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος, δέχεται σήμερα το πιο καίριο πλήγμα από τα μέτρα της Κυβέρνησης. Εδώ η συνολική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος είναι της τάξης του 10% άμεσα. Και μάλιστα από ένα κόμμα που τους έταζε «λαγούς με πετραχήλια» και τους βεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν» μόλις πριν έξη μήνες!

4. Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους από τη δράση των εξω-πανεπιστημιακών. Η κοινωνική ένταση που θα προκύψει δεν προμηνύει τίποτε καλό για τα ίδια τα Πανεπιστήμια, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο που τα κονδύλιά τους κόβονται και οι συμμαχίες που διατηρούσαν τον έλεγχο της «προοδευτικότητας» θρυμματίζονται.

5.Τέλος, η ύφεση θίγει και τη διαφημιστική αγορά, περιορίζοντας τα έσοδα και των ΜΜΕ. Πολλά των οποίων αντιμετωπίζουν, επί πλέον, πρόβλημα αξιοπιστίας. Και δεν είναι τυχαία η σταθερή και ιλιγγιώδης μείωση των πωλήσεών και της κυκλοφορίας τους. Που έχει πέσει κατά 80% σε σχέση με το 1990 και κατά 60% σε σχέση με το 2000! Τέτοια πτώση κυκλοφορίας είναι ουσιαστικά συρρίκνωση επιρροής. Τα ΜΜΕ ελέγχονται πάντα από την Κεντροαριστερά, αλλά η επιρροή τους στην κοινωνία είναι όλο και μικρότερη. 

Έκρηξη ή ενδόρρηξη;

Σήμερα συντελείται αληθινό «τέλος εποχής». Συνθλίβονται όλοι οι πυλώνες του καθεστώτος που εγκαταστάθηκε μετά το 1981 και αναπαραγόταν έκτοτε. Με όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες. Με όλο και σοβαρότερες αντιφάσεις. Αλλά αναπαραγόταν, πάντως…

Το ερώτημα είναι αν θα διαλυθεί με κοινωνική «έκρηξη», δηλαδή εκτόνωση προς τα έξω, ή πολιτική «ενδόρρηξη», δηλαδή απορρόφηση εντάσεων και εκτόνωση προς τα μέσα.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβεί το δεύτερο. Να στραφεί η μήνις της κοινωνίας κατά της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνούσε ως πρόσφατα, έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε φανατικά. Μέχρι που διαλύθηκε στα χέρια του…

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, προσπαθεί κι εκείνη να συμβεί το δεύτερο: Να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με μια νέα Μεταπολίτευση. Που προϋποθέτει, βέβαια, μια διαφορετική – πολύ διαφορετική – Νέα Δημοκρατία.

Το τι ακριβώς θα προκύψει, εξαρτάται από το αν θα προλάβει η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει δραστικά – και να πείσει για την αλλαγή της αυτή – πριν τα πάντα διαλυθούν στα χέρια ενός ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί ούτε να διασώσει το σύστημα που το ίδιο θεμελίωσε, ούτε να διαχειριστεί την ομαλή μετάβαση σε κάποιο άλλο.

Τραγική ειρωνεία: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ενταφιάζει αυτό που το ίδιο εξέθρεψε, επέβαλε, υπερασπίστηκε και διαχρονικά στηρίχθηκε πάνω του…

Αληθινό «τέλος εποχής»!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/03/2010 13:33:30

  Ο Παπουτσής διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην κατάθεση του φορολογικού και ασφαλιστικού. Καμία εναντίωση δεν έφερε στα μέτρα, αφού τα ψήφισε. Άσφαιρη και κακοπαιγμένη αντίδραση.
  Το ιδιότυπο σύστημα ΠΑΣΟΚ φαίνεται να καταρρέει γιατί ήρθε η ώρα να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτό που πρεσβεύει σαν ιδεολογία.
  Το κείμενο του Λαζαρίδη περιγράφει την πρσγματικότητα όπως διαμορφώθηκε στο παρελθόν, αλλά και όπως βιώνεται στο παρόν.
  Η κατάρρευση θα αφορά την κοινωνία. Η ιδεολογία δεν καταρρέει αλλά υπάρχει για να πραγματώνεται. Και αυτό βιώνουμε. Την πραγμάτωση μιας ιδεολογίας εκτός του ανθρώπου αλλά δήθεν "φιλική" προς αυτό. Τί είδους φιλία είναι αυτή? Λυκοφιλία, τί άλλο?
  Το σημαντικότερο είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει buffer zone. Η μέχρι τώρα προσπάθειες για εσωτερική εκτόνωση ήταν επιτυχείς γιατί, παρά τις εξαγγελίες, δεν υπήρξε ουσιαστική και απτή η επίπτωση των μέτρων.
  Από εδώ και πέρα είναι τα δύσκολα καθώς φαίνεται πως η ικανότητα για εσωτερική εκτόνωση είναι αδύναμη. Τα μέτρα σύντομα θα γίνουν βίωμα κα τότε θα πρέπει να διοχετευτεί όλος ο θυμός που συσσωρεύτηκε. Θυμός που κατά κάποιο τρόπο συγκρατήθηκε ή καταπιέστηκε διαμέσου του εκφοβισμού.
  Όμως μέχρι εκεί. Γιατί δεν διαφαίνεται προσπάθεια διοχέτευσής του προς δημιουργικές πρακτικές. Απεναντίας, το μόνο που υπάρχει είναι η προσπάθεια περαιτέρω περιορισμού του.
  Η οργή είναι μεγάλη και αφορά πολλά. Από την διάψευση των προσδοκιων, την απουσία κατανόησης, την αδικαιολόγητη κωλυσιεργεία, τον αμοραλισμό, τον νεποτισμό, την στρεψοδικία, την αδιαφάνεια και την ανικανότητα για χρηστή διακυβέρνηση.
  Μια φούσκα που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια ετοιμάζεται να σκάσει.

 2. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 06/03/2010 13:41:17

  ώς συνήθως λές τα πράγματα με το όνομά τους αλλά μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός οτι δεν υπάρχει καμία αναφορά στους εκ του εξωτερικού παράγοντες που εππηρέασαν άμεσα τα πολιτικά μας δρώμενα κ τις τράπεζες...

  • Anonymous avatar
   Anonymous @ Λάκωνας 06/03/2010 14:36:40

   Εμ βέβαια...

 3. ataktos avatar
  ataktos 06/03/2010 13:44:44

  Dr. Marc Faber tells it how it is

  "Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο Wal-Mart, αυτά καταλήγουν στην Κίνα.
  Αν τα ξοδέψουμε σε βενζίνη, πάνε στους Αραβες.
  Αν αγοράσουμε PC, πάνε στην Ινδία.
  Αν αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά, πάνε στο Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.
  Αν αγοράσουμε καλό αυτοκίνητο, πάνε στη Γερμανία.
  Τίποτε απ' αυτά δε βοηθάει την Αμερικανική Οικονομία.
  Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα λεφτά εντός συνόρων είναι να τα ξοδέψουμε σε μπύρες και πουτάνες ,
  γιατί αυτά είναι τα μόνα προϊόντα πια, που παράγονται στις ΗΠΑ.

  Εγώ κάνω ό,τι μπορώ...."

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ ataktos 06/03/2010 16:51:14

   Τα πράγματα στη χώρα μας είναι ακόμα χειρότερα από τις ΗΠΑ.
   Οι μπύρες είναι γερμανικές και οι πουτάνες ρωσίδες!
   Γκαλό κουράγκιο σύντροφοι.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/03/2010 13:57:49

  Καταπληκτική ανάρτηση. Τα σκεφτόμουν κι εγώ αυτά ως πυλωνες του συστήματος, τα Πανεπιστήμια και ως άντρο καθεστωτικής βίας, όχι μόνον ως άντρο "γνωμηγετών". Σταδιακά οι αγρότες πήγαν με τη ΝΔ ως εκλογείς, αλλά είναι σωστή η παρατήρηση ότι το σύστημα των συνεταιρισμών στην πραγματικότητα κράτησε το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" μέσα στον αγροτικό κόσμο.

  Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζητούμενο. Το ζητούμενο του να καταρρεύσει και η ιδεολογία του σοσιαλισμού που έφερε μαζί του το ΠΑΣΟΚ. Ο σοσιαλισμός είναι έτσι κι αλλιώς ένα όμορφο ψέμα, όμως ο σοσιαλισμός αλά ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πιο όμορφος και και ακόμη πιο ψέμα. Έρχονται σήμερα ορισμένοι και λένε, ιδίως μέσα από τα ΜΜΕ, ότι η κρίση είναι νεοφιλελεύθερη. Λάθος. Η κρίση στις Η.Π.Α. και στη Βρετανία ήταν νεοφιλελεύθερη. Η δική μας κρίση (που ήρθε με εξωτερικό, μόνον, καταλύτη την παγκόσμια κρίση) έχει άλλα αίτια, άλλο υπόβαθρο. Η δική μας κρίση είναι κρίση σοσιαλιστική. Είναι κρίση ακριβώς του συστήματος ΠΑΣΟΚ, της νοοτροπίας (για να παραφράσουμε τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Friedman) "there is such thing as a free lunch". Της νοοτροπίας "να πληρώσουν οι πλούσιοι" (και να σταματήσουν έτσι να είναι πλούσιοι, αποθαρρύνοντας και οποιονδήποτε άλλον από το να γίνει πλούσιος - δεν μιλούμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό είναι άλλο πράγμα) , της νοοτροπίας που λέει ότι είναι καλό πράγμα να μπορείς να πάρεις σύνταξη χωρίς να έχεις πληρώσει καθόλου ασφαλιστικές εισφορές ή, έστω, από τα 33 σου ή, έστω, από τα 50 σου. Δεν γίνεται, τελεία. Είναι άρνηση της πραγματικότητας.

  Στην πραγματικότητα, το "καλό" ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να πείσει τον Έλληνα να βιώνει μια συνεχή άρνηση της πραγματικότητας. Και ο σοσιαλισμός ο ίδιος, απολυτοποιώντας ορισμένα εργαλεία κατανόησης της πραγματικότητας, τελικά οδηγεί σε άρνηση της πραγματικότητας, είτε επειδή καταλήγουν τελικά όλα να αναλύονται από υλιστική σκοπιά (υπάρχουν και σοβαρότατες μη υλιστικές παράμετροι που κατευθύνουν την ιστορία), είτε επειδή σερβίρεται στον κοσμάκη ένα όμορφο ψέμα και αρχή, που όμως δεν μπορεί να έχει συνέχεια (π.χ.: αφού πάρουμε τον πλούτο από τους πλούσιους, μετά πρέπει πάλι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως πριν, χωρίς να αλλάξει ουσιωδώς η ζωή του εργαζόμενου).

  Είναι λοιπόν πολύ ουσιώδες να κατανοηθεί ότι μαζί το ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνει και ο ιδιότυπος σοσιαλισμός αλα ελληνικά. Η αντικατάσταση αυτού του αποτυχημένου μοντέλου δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός αλα ελληνικά (επίσης απέτυχε), αλλά μια κοινωνία ηρώων, όπου όλοι θα τηρούν το σωστό, μόνο και μόνον επειδή είναι σωστό. Γίνεται αυτό, θα μου πεις; Γίνεται. Είναι το μόνο που γίνεται. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από την ιστορία μας, στη διάρκεια της οποίας η ακμή του Ελληνισμού υπήρχε μόνον σε περιόδους "ηρωικές". Ο ηρωισμός εμάς είναι στο πετσί μας, δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Και αυτό ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικότητας, το οποίο μας διαφοροποιεί καίρια σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο τόσο σε σχέση με τη Δύση, όσο και σε σχέση με την Ανατολή. Απλώς το πρόβλημα είναι ότι επικρατούν συνήθως, στο πλαίσιο του νεοελληνικού κράτους, κάποια λαμόγια τα οποία αξιοποιούν την τεράστια ισχύ του δυτικού τύπου κράτους για να κάνουν κουμάντο στους υπόλοιπους.

  Πρέπει λοιπόν όσοι δεν είμαστε λαμόγια να ξαναπάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό, ο Σαμαράς είναι μια ευκαιρία για όλους (όχι βέβαια για το κόμμα της ΝΔ, αυτή τη ΝΔ που ξέρουμε), και είναι στο χέρι όλων μας να υπάρξει ως ευκαιρία για όλους, κυρίως βέβαια στο δικό του χέρι. Αλλά και ο καθένας μας, σε όποιο επίπεδο κινείται, είναι υποχρεωμένος, αν θέλει να επιβιώσει αυτή η χώρα, να δημιουργήσει ξανά δομές διοχεύτευσης του ηρωισμού στη συλλογική δράση της ελληνικής κοινωνίας. Προϋπόθεση είναι να καταπνιγεί ο ρυθμιστικός - ηγετικός ρόλος των κάθε είδους λαμόγιων. Σε όλα τα επίπεδα. Στην αγροτιά, στους μικρομεσαίους, στη δημόσια διοίκηση, στα Πανεπιστήμια και στα ΜΜΕ, για να πιάσω τους πέντε πυλώνες που αναφέρει ο Χρύσανθος.

 5. Eastrader avatar
  Eastrader 06/03/2010 14:03:04

  Αλλο ενα θαυμασιο αρθρο του Κου Λαζαριδη.Ειμαι ικανοποιημενος που ενας τετοιο "κεφαλαιο" εχει εμπλακει στα της ΝΔ. Κε Λαζαριδη οι διαπιστωσεις σας ειναι 100% σωστες.Υπαρχει ομως σχεδιο απο την πλευρα της ΝΔ για την καλυψη των κενων?Υπαρχει σχεδιο για την αντικατασταση του παροντος status?Ποια ειναι η στρατηγικη μας για infiltration μεσα στις μεγαλες αυτες μαζες?

 6. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 06/03/2010 14:34:56

  Είναι αστεία η προσπάθεια πρόσληψης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα με όρους όπως σοσιαλισμός, ή και καπιταλισμός στην τελική. Εκτός κι αν μιλάμε για ταμπέλες. Ο καθένας ελεύθερα επιλέγει μιά ταμπέλα και πορεύεται. Οτι δηλώσεις είσαι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Ολοι είναι τόσο ξύπνιοι που αναλώνονται στο πως θα εξαπατήσουν τα κορόϊδα κι αμολούν δεκάρικους για να μασήσουν. Το Πασόκ και να χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία δεν θίγεται διότι λειτουργεί σε άλλο καθεστώς από εκείνο της αντιπροσωπευτίκής δημοκρατίας. Ο γιωργάκης το ονομάτισε κιόλας κατά την τραγελαφική "εκλογή" του στο τιμόνι του κόμματος. Μίλησε για "συμμετοχική δημοκρατία", αλλά και για "παγκόσμια διακυβέρνηση". Αρα οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν έχουν σήμερα λόγο ύπαρξης πέρα απ' την εξαπάτηση των ανδράποδων που πιστεύουν ακόμα στην ισχύ τους. Ο γιωργάκης και η υπόλοιπη πολιτική κάστα έλκουν τη νομιμότητα από το εξωτερικό. Τα νέα μέσα επικοινωνίας τους επιτρέπουν να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ή περίπου...Αυτή είναι η εικόνα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, η Νέα Τάξη πραγμάτων των Μπους κι Ομπάμα.

 7. donaE avatar
  donaE 06/03/2010 14:53:18

  Το 'Τσοβολα δωστα ολα' οσο και αν ειναι μια ευκολη αναφορα εκφραζει την πραγματικοτητα της εποχης του Πασοκ.
  Μια κοινωνια εθισμενη στα δικαιωματα μονο και στην εσωστρεφεια του ναρκισσισμου.
  Πρωτα αρχισε η εξισωση προς τα κατω και η απενοχοποιηση για να χωρεσουν ολοι στο καινουργιο πλανο.
  Αξια μια και μοναδικη,το βολεμα του καθενος.

 8. ... avatar
  ... 06/03/2010 15:04:55

  Είναι αστείο να λέμε ότι φταίει ο σοσιαλισμός για την κρίση στην Ελλάδα, όπως επίσης και να λέμε ότι φταίει ο καπιταλισμός για την κρίση στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο, ή μάλλον υπάρχουν αλλά είναι α λα Ελληνικά, ο μεν ο σοσιαλισμός του βολέματος και ο άλλος κρατικοδίαιτος.

  Πάντως δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πιο "ΠΑΣΟΚ" απ'ότι είναι η Νέα Δημοκρατία ή τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Τη νοοτροπία που περιγράφει ο Λαζαρίδης την έχουν όλοι, έστω, πια.

 9. Dimi avatar
  Dimi 06/03/2010 15:09:54

  «Ο Φασίστας Γρουέφσκι Είναι Ευγνώμων Προς τον Παπανδρέου Γιά Τα Μέτρα Τόνωσης Που Πήρε Γιά την Οικονομία των Σκοπίων» http://bit.ly/bmWklu

 10. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 06/03/2010 15:23:22

  Εξαιρετικό το άρθρο.
  Λείπει ίσως μια αναφορά στην συνειδητή υπονόμευση αξιών από το ΠΑΣΟΚ και στην αποθέωση νοσηρών νοοτροπιών ("αρπαχτή", "μαγκιά","λούφα","δανεικά κι αγύσιστα" κλπ) που δυστυχώς έχουν διαποτίσει ολόκληρη σχεδόν την Ελληνική κοινωνία. Κι αυτή είναι ίσως η καλύτερη άμυνα του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Ο "ΠΑΣΟΚισμός" βρίσκεται παντού και είναι πλέον ποικιλόχρωμος.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ΑΡΗΣ Θ 06/03/2010 21:55:46

   Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής της δεκαετίας του '80 δεν δημιούργησε την ανομία, αλλά καταξίωσε την ανομία, την έκανε αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε πει ότι "δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο ο λαός"; Δεν είχε θεσπίσει πλαφόν αποδεκτού χρηματισμού για προϊσταμένους οργανισμών, μέσα στο ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο (τα 500 εκατομ. δρχ, με την τότε αξία!);
   Αυτή η κακώς εννούμενη "μαγκιά" (ψευτομαγκιά) έγινε το επίσημο ήθος του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά λειτούργησε σαν το πλυντήριο της υπάρχουσας διαφθοράς και ανομίας, που φυσικά και γιγαντώθηκε στη συνέχεια αφού καταξιώθηκε ηθικά.

   Αν καταλάβουμε ότι η δεκαετία του 1980 υπήρξε η τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα άγος για τον τόπο και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας χαρισματικός, πλην όμως αδίστακτος ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ που προκάλεσε εθισμό στη διαφθορά σε μία τουλάχιστον γενιά, τότε υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αρχίσουμε να ξυπνάμε. Μέχρι τότε, ας μην θιγόμαστε όταν τα λουζόμαστε από τους Ευρωπαίους.

 11. panagiotis avatar
  panagiotis 06/03/2010 15:33:03

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ! Απλά λόγια ουσίας. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ? Που οδηγούμαστε πλέον? Πως ΘΑ ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση που δεν είναι μονο οικονομική ? Είναι ηθική είναι αξιών είναι παντού.... Πως θα καταφέρουμε την ενεργοποίηση του υγιούς κομματιού της κοινωνίας μας ? ΟΣΟ ΖΩ ΕΛΠΙΖΩ !! ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ !

 12. nbechr avatar
  nbechr 06/03/2010 15:51:01

  Σωστή ανάλυση από τον Χρύσανθο.
  Μένει να δούμε και την σύνθεση της νέας πολιτικής πρότασης .
  Σε ποιούς πολιτικούς πυλώνες θα κινηθεί η Νεα Μεταπολίτευση;
  Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ ; Θα αντέξει το παραδοσιακό "σύστημα ΠΑΣΟΚ" αυτήν την μεταβολή ;
  Τι πολιτικούς άξονες θα χαράξει ο Σαμαρας ; Πώς θα κάνει τον Ελληνα να πιστέψει , να οραματισθεί ;
  Θα συνεχιστεί η πλειοδοσία τής αριστεράς σε κινητοποιήσεις και τι θα τής αποφέρει ;
  Οι γονείς Χρύσανθε ζήσανε παραδοσιακούς πολέμους και στήριξαν ηθικές αξίες ( μερικές και λάθος ) ενώ εμείς παραδίδουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία πού κυριαρχεί η κατάρευση ολων των ηθικών αξιών.
  Μήπως πρέπει να στραφούμε σαν κοινωνία στην ανασυγκρότηση τού αξιακού μας κώδικα ;

 13. klausewitz avatar
  klausewitz 06/03/2010 16:01:18

  Η αρθρογραφία σου έχει όλες τις πληγές του "πρώην αριστερού"
  και όλες τις διαψεύσεις της "παρούσης δεξιάς"
  Για παππού και εγγονό Παπανδρέου δεν μπαίνω στον κόπο και δε
  με νοιάζει διόλου...!
  Η περίπτωση Ανδρέα Παπανδρέου-με τα σύν και τα πλήν-δεν εξομοιώνεται,
  ως μεσαία αλυσίδα "κακής" δυναστείας. Ματαιοπονείς αλλά σε καταλαβαίνω,
  πρέπει να το διεκπεραιώσετε..... δε βγαίνει πάντως!

 14. anonymous avatar
  anonymous 06/03/2010 16:02:07

  Το άρθρο είναι καλό αλλά περιγράφει το ήμισυ της αλήθειας. Το άλλο μισό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξάρθρωσε και διάλυσε τους πυλώνες που στήριζαν τη Δεξιά με την ανοχή της ΝΔ που ποτέ δεν υπήρξε δεξιό κόμμα. Εξηγούμαι:
  1) Με το ενοικιοστάσιο τελείωσε τους νοικοκυραίους μικροιδιοκτήτες που είχαν πάρει ένα οικόπεδο προίκα και το είχαν χτίσει με προσωπική εργασία ή το είχαν δώσει αντιπαροχή. Αυτοί είναι το μεγάλο κεφάλαιο
  2) Τελείωσε τους δεξιούς εμπόρους κι επιχειρηματίες δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
  4) Τελείωσε τους επιχειρηματίες με διάφορα κόλπα, από φορολογικά πρόστιμα (π.χ. οικογένεια Αγγελοπούλου που τη γλίτωσε γιατί δικαιώθηκε στο δικαστήριο και είχε επιφάνεια στο εξωτερικό αλλά έχασε ένα μέλος της από τη 17 Νοέμβρη) μέχρι απαγόρευση εξαγωγών.
  5) Εκτέλεσε μέσω της 17Ν όλους τους εκδότες της δεξιάς.

  Το συμπέρασμα είναι πως αν η Δεξιά (όχι η ΝΔ που δεν είναι δεξιό κόμμα παρά ένα φλώρικο κολωνακιώτικο μόρφωμα) θέλει να ξαναέρθει και να μείνει στην εξουσία θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα αφενός εξάρθρωσης του συστήματος ΠΑΣΟΚ και αφετέρου εξυγίανσης της κοινωνίας. Από την εξυγίανση αυτή θα ωφεληθούν οι συγκροτημένοι νοικοκυραίοι που τώρα είναι υπό διωγμόν. Ο ΚΚ απέτυχε και στα δύο.
  Τι θα πρέπει να κάνει η ΝΔ;
  1) Να τελειώσει οικονομικά την τάξη του ΠΑΣΟΚ και τους μεγαλοεκδότες. Ψυχάρης, Τεγοπούλου, Πέτρος Κωστόπουλος, Κουρής κλπ. έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Περίμεναν πως και πως να πέσει η ΝΔ για να τους ταΐσει πάλι το ΠΑΣΟΚ για να πατήσουν στα πόδια τους. Ξαφνικά μόλις βγήκε το ΠΑΣΟΚ όλοι συνηλθαν.
  2) Να τελειώσει τους κρατικοδίαιτους. Να δίνονται οι κρατικές δουλειές σε όλους με τη σειρά με την ίδια ποιότητα και τους ίδιους όρους.
  3) Να κόψει τις επιδοτήσεις προς όλους.
  4) Να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό.
  5) Να κόψει τα λαδώματα στο δημόσιο. Όσοι τα παίρνουν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της οικειοθελούς αποχώρησης από την υπηρεσία και τον εισαγγελέα.
  6) Σύσταση Οργανισμού προσωπικού δημοσίου. Αυτός θα δουλεύει όπως το ΑΣΕΠ. Δε θα προκηρύσσει όμως θέσεις αλλά ειδικότητες. Θα καταρτίζεται επετηρίδα με διετή ισχύ και οι προσλήψεις όλων ακόμη και των έκτακτων θα γίνονται από την επετηρίδα αυτή.

  Αυτομάτως το σύστημα ΠΑΣΟΚ δέχεται ένα τέτοιο συντριπτικό πλήγμα που μπαίνει στο περιθώριο. Πολλά παιδιά ΠΑΣΟΚων που τα πιάνουν στις διαδηλώσεις είναι απλά κοινοί αλήτες. Το σύστημα με τις δοκιμασίες που θα έχει θέσει θα τα θέσει στο περιθώριο και δε θα έχουν κανένα επιχείρημα για να το ανατρέψουν.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ anonymous 06/03/2010 22:00:32

   Το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθεί γιατί αποτελεί συνοθύλευμα από ό,τι χειρότερο συνιστά το νεοελληνικό ήθος. Δηλαδή, είναι ο απόλυτος Νεοέλληνας, χωρίς τις αρετές του. Είναι αδίστακτο σύστημα, ακριβώς γι' αυτό.
   Για τη ΝΔ συμφωνώ: Ένα συμπλεγματικό κόμμα και ο ΚΚ ήταν ένας απολιτίκ ουσιαστικά.

 15. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 06/03/2010 16:10:53

  Η ανάρτηση τα λέει όλα και τα λέει όπως πραγματικά είναι.Ομως,ποιός σκεπτόμενος δεν τ'άχε ψυλλιαστεί εδώ και δεκαετίες όλ'αυτά; Ακόμα και οι καλοβολεμένοι Πασόκοι,τα κορυβαντιούντα χαχολάκια,οι φωνασκούσες, ανοργασμικές και τριχωτές γιαλαντζί πασιονάριες (με τα ταγάρια ,το άφρο μαλλί και τις έθνικ φούστες το '70 και το '80,με τα Ferragamo Fendi σήμερα) τελούν εν πλήρει γνώσει και του τι τεκταίνεται και του 'υποβάθρου' του καθεστώτος.Ομως,βολεύονται και βολεύονται καλά.Οσοι έχετε κάποια ηλικία άνω των ...ήντα,δεν μπορεί να μην έχετε στο περιβάλλον σας (όχι έναν και δύο,αλλά πλείστους)γνωστούς από τα παληά,που ενώ άλλες ήταν οι προδιαγραφές τους,εντούτοις 'άλλα' κατάφεραν .Καταλαβαινόμαστε υποθέτω !!!Επειδή φοίτησα κι εργάσθηκα επί μακρόν στα Πανεπιστήμια,είχα και την οδυνηρή εμπειρία να ζήσω την επέλαση των 'βαρβάρων',από το '82 και μετά.Με τις ευλογίες φυσικά ,της πλειονότητας των Καθηγητών,που γιά να μην βλαβούν τα 'τιμάριά' τους,προσκύνησαν, έγλειψαν (όπως συνέβη και επί χούντας)και ...'έσκυψαν'.Δεν φαντάζομαι να υπάρχει χώρα ανά την Υφήλιο,όπου ο εξεταζόμενος φοιτητής να πηγαίνει εντελώς αδιάβαστος στις εξετάσεις,να παίρνει το(2)διφραγκάκι του και αυτομάτως να μπουκάρουν στο γραφείο του Καθηγητού, 3-4 Μουτζαχεντίν και να λένε :Δεν αποχωρούμε,αν δεν του βάλεις το 'δημοκρατικό' πέντε κύριε Καθηγητή.Τα έζησα,δεν τα άκουσα αυτά που σας γράφω και πιστεύω ότι πολλοί από σας,τα έζησαν επίσης.Ε,λοιπόν,πολλοί από δαύτους,είναι πλέον 'επιστήμονες' και με τη βούλα!!
  Το έχω γράψει στις 'σελίδες' σου Φάκτορα,κατ'επανάληψιν:Ο γνήσιος Homo Pasokus-Pasokus,έχει ειδικό DNA, που μεταφέρει τις ακατάλυτες ιδιότητες της μισαλλοδοξιάς,της στρεψοδικίας,του εγωκεντρισμού,της ημιμάθειας,της υποκουλτούρας,της αυταρέσκειας και του παραληρήματος μεγαλείου.Φαντάζομαι να γίνεται αντιληπτό,ότι δεν εννοώ τον αγνό ψηφοφόρο του Πασόκ,τον τόσο προδομένο κι απελπισμένο.Ε λοιπόν, Α Υ Τ Ο το DNA,δεν υπάρχει σε κανέναν απολύτως άλλον οπαδό,οιουδήποτε άλλου κόμματος.Από άκρα δεξιά,μέχρι άκρα αριστερά.
  Ο Ιστορικός ηγέτης του 'ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ',και γνώσιν είχε και σκοπούς,γιά το αραβούργημά του.Την εσαεί νομή της εξουσίας και την εξαφάνιση της γνήσιας αριστερής σκέψης (διά του ευτελισμού και της καπηλείας).Είχε και τα φόντα και τα προσόντα γιά να το πετύχει.Ομως ,ο τάλας ο επίγονος;;;;;; Πως να διαχειρισθεί την πατρική 'υποθήκη';;;; Βλέπεις,άλλα τα μάτια του λαγού...(ή ο όπως λέει ο λαός,άλλο το πρίτς κι άλλο το κρίτς).
  Οσο γιά τα ΜΜΕ,έχω την αίσθηση ότι εδώ και μήνες,έχουν αντιληφθεί πολύ καλά, πως το πόπολο από κάτω δεν 'μασάει' πλέον.Κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να 'δείξουν' αντικειμενικά (όσο τ'αφεντικά και οι αμαρτίες τους επιτρέπουν),αλλά το κάνουν τόσο γκροτέσκα και ψευδεπίγραφα,που προκαλούν την χλεύη.Τι φαντάζεσθε δηλαδή;;;Οτι Χατζηλαλάκηδες και Τρεμοκαμπουράκηδες δεν μας 'επισκέπτονται';;;Είμαι σε θέση να γνωρίζω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ότι πολλοί από δαύτους,από 'ΕΔΩ' ξεκινούν την ενημέρωσή τους.Φαντάζομαι Φάκτορα να το γνωρίζεις κι εσύ.
  Τ'όχω γράψει πολλές φορές:Το χιούμορ σώζει.Οπού βρεθείτε κι όπου σταθείτε,ταβέρνα,βεγγέρα,σινεμά,πάρτυ,μην παύετε να σαρκάζετε και να διακωμωδείτε τους ΔΙΑΒΑΣΤΕΣ των ειδήσεων.Ν'άστε σίγουροι,πως όλα φθάνουν σταυτιά τους.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 06/03/2010 16:31:30

   Αυτά που γράφεις στις πρώτες γραμμές σου είναι αλήθεια. Όχι απλά γνώριζαν αλλά συνειδητά υποστήριξαν με στόχο να να γίνουν η νομενκλατούρα της χώρας και να παραμείνουν σε αυτή την κοινωνική θέση εσαεί. Αν δεις την κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας θα διαπιστώσεις ότι η ανωτέρα τάξη μας είναι αυτή τη σοσιαλίζουσα νομενκλατούρα.
   Δεν έχουμε ούτε σοβαρή κοινωνική οργάνωση ούτε κοινωνικές τάξεις. Μόνο νομενκλατούρα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 07/03/2010 00:44:36

   anonymous, στην Ελλάδα η λεγόμενη "αστική τάξη" είναι νεόπλουτοι κατά 90%. Δεν υπάρχει αστική τάξη σε βάθος χρόνου, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Γιοι γιδοβοσκών και μικρομπακάληδων που πλούτησαν με διάφορους τρόπους, με διαπλοκή και μαύρο χρήμα, και ξαφνικά έγιναν "μεγαλοαστοί". Είναι ο μεγαλοαστισμός της μαιζονέτας με πισίνα, των 2 εξοχικών από 500 τ.μ. έκαστο και του σκυλάδικου. Η απόλυτη χυδαιότητα. Ο Πέτρος Κωστόπουλος είναι η πολιτιστική εκπροσώπησή τους (και αυτός από το ΠΑΣΟΚ).
   Δεν είναι ντροπή που προέρχονται απο αγροτικές και μικροαστικές οικογένειες, και εγώ από τέτοια οικογένεια προέρχομαι. Ούτε είναι ντροπή που πλούτισαν. Το χυδαίο βρίσκεται στη γουρουνίστικη συμπεριφορά τους, στον όλο τρόπο διαβίωσής τους.
   Αν γνωρίσει κανείς έναν δυτικοευρωπαίο αστό, θα καταλάβει τη διαφορά με τους χυδαίους νεόπλουτους που έχουμε εδώ. Το πρώτο που θα δει είναι ότι έχει βιβλία στο σπίτι του. Δεν εννοώ βιβλία αυτά της Μάρας Μεϊμαρίδη, φυσικά...
   Αυτοί δεν θα χάσουν τίποτα από την κρίση.

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/03/2010 16:47:39

  Δείτε εντωμεταξύ αυτή τη γελοιογραφία στον Economist:

  http://www.economist.com/daily/kallery/displayStory.cfm?story_id=15626190&source=features_box_main

  Με την αναξιοπρέπειά τους και το φόβο του πολιτικού κόστους μας ξεφτέλισαν παγκοσμίως ως χώρα.

 17. Kώστας avatar
  Kώστας 06/03/2010 16:55:07

  O Xρύσανθος Λαζαρίδης ως συνήθως εύστοχος και οξυδερκής. "Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβεί το δεύτερο. Να στραφεί η μήνις της κοινωνίας κατά της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνούσε ως πρόσφατα, έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε φανατικά.".
  Ετσι είναι. Η Ελλάδα καταρέει διότι χρεοκόπησε ένα μοντέλο που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε. Και πιο συγκεκριμένα, ο Σημίτης, ο αρχιμάστορας της διαπλοκής και της δημιουργικής λογιστικής.
  http://stavento8.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

 18. anonymous avatar
  anonymous 06/03/2010 16:55:08

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ.
  Ο ΠΡΟΠΟ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΑ ΜΑΤ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

  ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.

  Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΦΡΟΑΣΙΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ!

 19. ataktos avatar
  ataktos 06/03/2010 16:57:58

  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ «ΕΥΗΜΕΡΙΑ» ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/03/blog-post_06.html

 20. kin avatar
  kin 06/03/2010 16:59:03

  Δεν είναι τραγική ειρωνεία της τύχης ή και σημειολογικό ιστορικό σημάδι, αυτό έργο/πείραμα/μοντέλο που "ξεκίνησε" ένας Παπανδρέου να το "αποτελειώσει" ένας άλλος Παπανδρεου;

 21. neos agrotis avatar
  neos agrotis 06/03/2010 17:13:36

  K. Λαζαρίδη,
  Απόλυτα σωστές οι διαπιστώσεις σας όσον αφορά τους πυλώνες που στηρίχθηκε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Μήπως όμως δεν είναι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ οι πυλώνες αυτοί?
  Τι έκανε η ΝΔ τα τελευταία 5,5 χρόνια που ήταν εξουσία για να αλλάξει την κατάσταση?
  Για τους αγρότες συνέχισε την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ. Καμία αλλαγή πολιτικής .
  Συνέχισε την πολιτική των επιδοτήσεων , χωρίς καμία μα καμία προσπάθεια για αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης.
  Για τους μικρομεσαίους η πολιτική που ακολούθησε και η ΝΔ ήταν αντίγραφο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα καινούργιο τίποτα διαφορετικό. Επιδοτήσεις και εκεί να ανοίγει ο κόσμος μαγαζιά για να μην φαίνεται η ανεργία.
  Για την δημοσιοϋπαλληλία σας λένε τίποτα τα προγράμματα stage και συμβασιούχοι πάλι για να κρύβουμε την ανεργία.
  Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ίσως να έχει μεγαλύτερη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ αλλά και εδώ η ΝΔ δεν πήγε πίσω στον πολλαπλασιασμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ενώ η φοιτητική της παράταξη ήταν πρώτη και είναι ακόμα, νομίζω, δεν κατάφερε να περάσει μια άλλη νοοτροπία στους φοιτητές.
  Για τα ΜΜΕ είχε την δυνατότητα η ΝΔ να αδειοδοτήσει επιτέλους τα τηλεοπτικά κανάλια και να βάλει κανόνες . Δεν το έκανε όμως. Τώρα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ έχουν αποδείξει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους και τίποτε άλλο.
  K. Λαζαρίδη,
  Όπως προανέφερα οι διαπιστώσεις σας είναι σωστές και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, μόνο όμως που δεν αφορούν τους πυλώνες που στηρίχθηκε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ αλλά τις παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, της ελληνικής κοινωνίας.
  Έχω βαρεθεί να ακούω διαπιστώσεις από πολιτικά πρόσωπα , οι οποίες μάλιστα να είναι και πολύ σωστές. Μόλις όμως φθάνουν στο δια ταύτα, στην προκείμενη περίπτωση στρίβουν με ένα «Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, προσπαθεί κι εκείνη να συμβεί το δεύτερο: Να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με μια νέα Μεταπολίτευση.»
  Αόριστα πράγματα «μια νέα Μεταπολίτευση».Τι είναι αυτό, πως εφαρμόζεται?
  κλπ, κλπ..
  Κ.Λαζαρίδη,
  Θα πρέπει τα κόμματα πλέον να κάτσουν και να δουλέψουν σκληρά και να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις στον κόσμο. Θα πρέπει μάλιστα να βρουν τρόπους ώστε η φωνή των πολιτών να έχει ακουστεί κατά την διαμόρφωση αυτών των λύσεων.
  Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι η τακτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Καιρός να αλλάξουν ριζικά γιατί σε λίγο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/03/2010 17:46:28

  Mπορει οι παραπανω πυλωνες να πληττονται αλλα δημιουργειται ενας νεος : οι αλλοδαποι νεοι ψηφοφοροι.Δεν ειμαι αισιοδοξος οτι πεφτει το συστημα ΠΑΣΟΚ.
  Απλως μεταλλασσεται εγκαταλειποντας παλιους πελατες του υπερ νεων.
  Στοχος του ειναι η δημιουργια μιας πιο κανονικης ταξικης κοινωνιας οπου θα ηγεμονευει η αρχουσα ταξη που δημιουργησε ενω θα εχει εφεδρειες τις πολυπολιτισμικες μαζες.Επισης βασιζεται στη πολυδισπαση της αντιπολιτευσης οχι μονο σε δεξια και αριστερα αλλα και εντος της δεξιας.Το ΠΑΣΟΚ εχει διαγνωσει οτι ερχεται κοινωνικη δεξια στροφη πολλων στρωματων και με τις καταγγελιες κατα της ΝΔ και τη συνεργασια του προσπαθει να βγει ωφελημενος ο ΛΑΟΣ.
  Ο δρομος της ΝΔ ειναι πολυ δυσκολος και δεν πρεπει να υπαρχει υπερβολικη αισιοδοξια αλλα η προσπαθεια πρεπει να γινει.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 06/03/2010 18:20:05

   Για τη μετάλλαξη θα συμφωνήσω κι εγώ. Μεταλλάσσεται όμως και η κοινωνία. Τι θα κάνει ο Έλληνας όταν θα βλέπει τους Πακιστανούς συνέχεια μπροστά του και να του ρίχνουν το επίπεδο; Θα συνεχίσει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ;
   Επιπλέον είναι και το άλλο. Εγώ μένω στη Γερμανία. Το SPD έχει σαφώς ευνοϊκότερες θέσεις για τους μετανάστες από τη Χριστιανοδημοκρατία. Εγώ όμως ως δεξιός από την Ελλάδα στις Ευρωεκλογές ψηφίζω συνέχεια Χριστιανοδημοκρατία.
   Άλλωστε οι θέσεις του SPD είναι ευνοϊκές για τους Τούρκους οπότε εγώ σαν Έλληνας πάω με τους άλλους.

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/03/2010 17:53:46

  Να προσθεσω την ικανοτητα του συστηματος ΠΑΣΟΚ να "παραγει" απιθανες ιδεολογιες και ομαδες που να συντελουν στην ενισχυση του.
  Η προηγουμενη ηγεσια της ΝΔ νομιζε οτι με τη συνεννοηση με την αριστερα και με την "ηπια προσαρμογη" που δεν θα χτυπαγε πολυ τα εργατικα στρωματα θα βραχυκυκλωνε το συστημα με το οποιο η αριστερη ιδεολογια χρησιμοποιειται για την ενισχυση του ΠΑΣΟΚ.Ε,λοιπον το συστημα παρηγαγε μια αλλη "αριστερα" ,των αναρχικων και των αντιεξουσιαστων-κοινων αλητων με την οποια δεν ηταν δυνατος κανεις διαλογος και η οποια επαιξε ρολο στη φθορα της ΝΔ.

 24. άστεγος avatar
  άστεγος 06/03/2010 17:54:50

  σε ότιαφορά το ΓΑΠ ισχύει που λένε "όσο θέλει και μπορεί".
  Το παιδί δεν θέλει και δεν μπορεί, διότι οι Δ.Υ. είναι συγχρόνως η καρδιά του πασόκ αλλά και το πρόβλημα της χώρας.
  Δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας εάν δεν στενοχωρήσει την πελατεία του.
  Τον έχεις για Δόν-Κιχώτη το Γιωργάκη;
  Μην περιμένεις τίποτε, φίλε μου.
  Μιά ωραία πρωϊα και αφού πρώτα έχει ξελιγώσει τους Έλληνες από την πείνα και την ανεργία, ο ΓΑΠ θα βρεί μια αστεία δικαιολογία και θα παραιτηθεί (ηρωϊκά βεβαίως).

 25. mara avatar
  mara 06/03/2010 18:27:34

  Έξοχο άρθρο!!!
  Αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρουν οι πάντες.
  Βέβαια, σε αυτό το πασοκικό οικοδόμημα όπως εξελίχθηκε, είχαν φροντίσει κάποιοι... υπερατλαντικοί "φίλοι" να ρίξουν τα "μπετά" και φυσικά, παρακολουθούσαν προσεχτικά όλα αυτά τα χρόνια, την πρόοδο των εργασιών... όπου πήγαινε να στραβώσει κάτι παρεμβαίνανε...

  Υ.Γ
  Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια στην βουλή. Ο Παπουτσής να επιτίθεται στον Σαχινίδη και ο μπουμπούκος του ΛΑΟΣ να επιτίθεται στον Παπουτσή γιατί επιτέθηκε στον Σαχινίδη. Τί άλλο θα δούμε με δαύτους???

 26. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/03/2010 18:35:07

  Εμεις τι φταιμε ?? τους χρωστουσαμε ?? Φωναζει ο Σαμηνας και κατι τρεχει στα γιουφτικα. Σε ποιον φωναζει? σε 1 χρονο μονο η οικογενεια του θα τον θυμαται, αν δεν τον απλκληρωσουν στο ενδιαμεσο..

  Να πουλησει τον ηλιο του σηματος το ΠΑΣΟΚ να ρεφαρουμε.

  ΠΠ

 27. Σαντζάκιον του Κάρλελι avatar
  Σαντζάκιον του Κάρλελι 06/03/2010 18:53:21

  =ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ “ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ” ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ “ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΟΥΝ” ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ.
  -ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ FUNDS ΘΑ ΜΑΣ ΚΤΥΠΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ !!!!
  -Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕ ΤΑ ΦΑΙΔΡΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ή ΜΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

  -Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ[ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ], ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ:
  -ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΕΝΕ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΣΤΟ Β. ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ[ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Β. ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ, ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ] ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ[Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΡΥΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ], ΘΕΛΟΥΝ Ν’ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΓΑΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ….

  -ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΟΥΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ [ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ-FUNDS] ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ [ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΗΛΕΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΛΠ ] , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
  =ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ[ΟΤΕ,ΑΤΕ,ΤΤ,ΟΠΑΠ,ΚΛΠ] Ο ΥΠΟΙΚ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΙΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΗΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
  -Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ» .
  -ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ [ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ]. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΜΕ -ΕΣΤΩ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ- ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, ΚΛΠ ??
  - ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΙ ΔΙ' ΑΥΤΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΙΡΑΚ/ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ[ΒΑΓΔΑΤΗ/ΒΑΒΥΛΩΝΑ], ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ/ΙΟΝΙΑΣ , ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ. [ΜΕΤΑ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η Β.ΑΦΡΙΚΗ.]
  -ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ :-ΟΤΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ ΕΧΕΙ ΛΕΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ.

  =THE BIRDS player in the North and winter in the South.

 28. BASILIS avatar
  BASILIS 06/03/2010 19:29:13

  ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!

 29. scarab avatar
  scarab 06/03/2010 20:29:31

  Δηλαδή ρε παιδιά εσείς που εκστασιαστήκατε με το άρθρο δεν τα είχατε σκεφτεί όλα αυτά ποτέ στην ζωή σας ????
  Σε γενικές γραμμές σαν θεωρία στέκει αλλά σε αρκετά σημεία υποθέτει.
  Σωστά είπε ο φίλος ότι στους ίδιους πυλώνες στηρίχθηκε και η Ν.Δ.
  Δεν χρειάζονται πολλές θεωρητικές αναλύσεις
  Κάποιοι από την μεταπολίτευση και μετά αποτελείωσαν το κράτος
  Το Πασοκ έκανε και κυρίως –συνεχίζει- να κάνει τα χειρότερα
  Όλα τα πολιτικά κόμματα είναι στον κόσμο τους....
  Μακάρι ο Σαμαράς να μπορέσει να γυρίσει την πολιτική σε αυτή την χώρα αλλά φοβάμαι ότι ούτε και αυτός μπορεί να το κάνει.
  Πρώτον γιατί δεν έχει πείσει ακόμα και δεύτερον γιατί όταν θα έλθει η σειρά του τα πράγματα θα είναι στον αγύριστο εντελώς
  Ότι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει τώρα αλλά δυστυχώς η ετυμηγορία των συμπολιτών μας ήταν για μια ακόμη φορά εντελώς λάθος....
  Όταν θα ξεκαθαρίσουμε μέσα μας ότι άλλο πολιτική ταμπέλα και άλλο ανάγκες της χώρας τότε ίσως να πάμε μπροστά.

 30. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/03/2010 21:29:33

  Φίλος ο Χρύσανθος, φιλτάτη η Αλήθεια.

  Ξεκαθαρίζω προκαταβολικά τόσο στον ίδιον, αν και πιστεύω ότι δεν πρόκειται καν να το σκεφτεί, όσο και σε κάθε τρίτο «καλοθελητή», ότι τα παρακάτω δεν είναι «επίθεση» αλλά ΑΝΗΣΥΧΙΑ.

  Ανησυχία που γίνεται ΤΡΟΜΟΣ όταν αναλογίζομαι ότι ο ηγετικός πυρήνας της ΝΔ, της μόνης δηλαδή δύναμης στην ελληνική κοινωνία που μπορεί, εν δυνάμει, να ανατρέψει τον πασοκισμό –όχι το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει νόημα-, ενδέχεται να «διαβάζει» και να αναλύει έτσι την ελληνική κοινωνία.

  Α. «Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει».

  Όποιος ασχολείται με την Πολιτική στην Ελλάδα οφείλει να έχει πάρει το υπέρτατο μάθημα : τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.
  Εκεί, ένας γονατισμένος Ανδρέας πήρε παρ’ όλα αυτά 40,7%.

  Πως εξηγείται ; Εξηγείται απλά, αλλά κανένας, εννοείται από τους άλλους πολιτικούς χώρους, δεν λέει ρητά ότι το 1981 στην Ελλάδα έγινε κοινωνική επανάσταση και ανατροπή.

  Το ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρέας, δίνοντας τους εισόδημα και μικρές ή μεγάλες θέσεις εξουσίας, έδωσε «φωνή» και υπόσταση στα χειρότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
  Οι ντενεκέδες, οι αγράμματοι, οι αρπακόλλες, οι κλέφτες, έγιναν εξουσία.

  Φαντάσου ο σκράπας και ο κοπανατζής της τάξης να γίνονται απουσιολόγοι και ο καλός μαθητής να καθαρίζει τον πίνακα.
  Αυτό, παραστατικά, συνέβη στην Ελλάδα από το 1981 και μετά.

  Ερχόμενοι στην εξουσία καθιέρωσαν το ήθος και την παιδεία που αρμόζει στο ποιόν τους.

  Ένας κακός μαθητής δεν μπορούσε φυσικά να ξεχωρίζει τα 7 «ι» που είχε η ελληνική Γλώσσα και να είναι ορθογράφος.
  Για να βολευτούν οι ντενεκέδες λοιπόν η γλώσσα εκχυδαΐστηκε.
  Για να «χορτάσουν» οι νηστικοί το Δημόσιο Ταμείο έγινε κουμπαράς τους.
  Και για να μάθουν οι νεόπλουτοι πώς να ξοδεύουν τα κλεμμένα ανέλαβε ο Κωστόπουλος να τους μάθει lifestyle με τα περιοδικά του.

  Όλοι όσοι, δικαίως, λόγω μειωμένων ικανοτήτων και χαμέρπειας βρισκόντουσαν στο κοινωνικό περιθώριο έγιναν εξουσία.
  Αυτοί οι άνθρωποι (και οι γόνοι τους) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ.

  Β. «Καθεστωτική επιβολή».

  Όσοι ασπάστηκαν πολιτικά την Αριστερά επειδή πίστευαν στην κοινωνική δικαιοσύνη δυσκολεύονται, ιδεολογικά, να ονοματίσουν μερικά πράγματα ως έχουν.

  Το 1981 η Αριστερά κατέλαβε την εξουσία, μέσω του παπανδρεϊκού μορφώματος.
  Μετά την ήττα του 1949 έπαιρνε τη ρεβάνς από τη Δεξιά.
  Εκτός από την ιδιότυπη νομή της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, με τον Παπανδρέου να κρατά το ηγετικό κλιμάκιο, σε κάθε άλλη κλίμακα τα πόστα κατελήφθησαν από ανθρώπους άμεσης ή έμμεσης αριστερής πολιτικής προέλευσης. Και σήμερα, η Μπατζελή και η Διαμαντοπούλου είναι γόνοι ενεργών μελών του ΚΚΕ.

  Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε έναν ελληνικό, μονοκομματικό, «μπολσεβικισμό».
  Δεν έκανε ανοιχτές εκτελέσεις.
  - «Εκτέλεσε» ηθικά τους πολιτικούς αντιπάλους «περνώντας» στην κοινωνία το χαρακτηρισμό του δεξιού σαν «φασίστα».
  - Εκτέλεσε μέσω της «ακροαριστερής» τρομοκρατίας, με άλλοθι πάλι την απόδοση «δικαιοσύνης», τους βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους και δημιούργησε «μονοκομματικό» Τύπο, στήριγμα του Καθεστώτος.

  Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και είναι η «Αριστερά Εξουσίας».
  Όχι τυχαία εκεί βρίσκουν καταφύγιο όλα τα σκύβαλα των ΜΚΟ, των «μειονοτικών δικαιωμάτων» και των απατεωνίστικων ιδεολογημάτων.

  Η «Αριστερά κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης» παρέσυρε πολλούς έντιμους νέους στις τάξεις της, για να γίνουν αθέλητοι κήρυκες των ιδιοτελών επιδιώξεων των τυράννων που έρχονται στην Εξουσία με πρόσχημα την Ελευθερία.

  Γ. Μεταεθνική πολιτική ηγεμονία στην κοινωνία.

  Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μεγαλύτερη από τη ΝΔ αρμονία με τα «ρεύματα των καιρών», ανεξάρτητα του αν εσύ, ο Φαήλος, ο Φάκτορας, εγώ, και χιλιάδες άλλοι, δίνουν αγώνα για αξίες που προσπαθούν λυσσαλέα να σαρώσουν αυτά «τα ρεύματα».

  Από το 75 οι νεοφιλελεύθεροι πολιορκούν ιδεολογικά τις οικονομικές δομές των εθνικών κρατών.
  «Άνοιγμα συνόρων», η υπεράσπιση της ταυτότητας δαιμονοποιείται σαν «εθνικισμός», η κυριαρχία των πολυεθνικών παίρνει το όχημα του αριστερού «διεθνισμού».

  Το ΠΑΣΟΚ, τακτικά, σε αντιστροφή του μετεμφυλιακού κλίματος, αποκλείοντας κάθε αντίπαλο, «μαραζώνει» οικονομικοκοινωνικά το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Συνεπώς και την εκλογική του βάση.
  Αλλά η πολιτική ηγεμονία επέφερε και το χειρότερο κοινωνικό αποτέλεσμα : «Εκπασόκισε» όλα τα δυναμικά στρώματα. Και η ΝΔ, όταν επανήλθε στην εξουσία, επανήλθε σαν πασοκικό κακέκτυπο.
  Κοίτα το βιογραφικό του Χατζημιμίκου, πως τον λένε, υποψήφιου για την Οννεδ. Ο άνθρωπος είναι κινούμενη ΜΚΟ.

  Ήδη λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, αφού αποσάρθρωσε την ελληνική κοινωνία, την αποδομεί, δημιουργεί με το λαθρομεταναστευτικό καινούρια.

  Ενώ η ΝΔ, αν δεν εγκαινιάσει ριζοσπαστική για τα δεδομένα της πολιτική δράση, θα βρίσκεται σε λίγα χρόνια να μιλάει εν ονόματι μιας κοινωνίας που ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη στις μεταεθνικές κοινωνίες τις οποίες και δημιουργεί με ταχύτατο ρυθμό και ατζέντα.
  Δημιουργεί ελεγχόμενο χάος, στο οποίο θα βασιλεύει.

  Η παρούσα, 60%-40%, εκλογική/ιδεολογική αναλογία Κεντροαριστεράς-Κεντροδεξιάς, θα γίνει 75%-25%, αποκλείοντας στο διηνεκές την κατάληψη της εξουσίας από τις πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται τις αξίες του έθνους, της πατρίδας, των δεσμών αίματος, της πολιτισμικής συνέχειας, της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.

  Και τότε θα πρέπει να επαναληφθεί η Ιστορία, να γίνει ένα νέο 1204, να δημιουργηθούν περιφερειακές δεσποτάτα που για να διώξουν τους «Λατίνους» θα τονώσουν την ελληνική ταυτότητα, να δημιουργηθεί μια νέα νεοελληνική ταυτότητα, να επαναστατήσει εναντίον των πακιστανοσομαλών οι οποίοι θα βρίσκονται στην εξουσία υπό τον πράσινο ήλιο, και να ξανα-φέρει με ένα νέο 1821 το γένος των Ελλήνων κυρίαρχο σε μια νέα Νέα Ελλάδα, με ημιμελαψούς όμως κατοίκους, όπως ονειρεύεται η Αφρα Αλ Σαλεχ.

  Δ. «Εξέγερση» Παπουτσή.
  Χα.
  Όταν σε ένα κλειστό σύστημα, με δύο αντίρροπες δυνάμεις που με τη διαπάλη τους το κρατούν σε ισορροπία, η μία δύναμη δεν παίζει το ρόλο της, η άλλη καννιβαλίζοντας τον εαυτό της παίζει αμφοτέρους.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 το ΠΑΣΟΚ ήταν, ιδεολογικά, ΚΑΙ Κυβέρνηση ΚΑΙ Αντιπολίτευση.

  Αν δεν είναι, το πιο πιθανό, μια συνηθισμένη πασοκική ηθοποιία-«μούφα» ο Παπουτσής εκφράζει αυτό που έπρεπε να εκφράζει η ΝΔ, την άκρατη αγανάκτηση με δυναμικό τρόπο.

  Ε. Η απολυταρχία δεν αντιμετωπίζεται με αβρό κοινοβουλευτισμό.
  Το φαινόμενο «πασοκισμός» και οι παρενέργειες του ανατρέπονται (αν…) μόνο με τον ίδιο τρόπο που επιβλήθηκαν, εν ολίγοις δεσποτικό, μια «δικτατορία του αυτονόητου» για τα ελληνικά εθνικά δίκαια. Ο Φ.Κ. διατύπωσε τον όρο «πραξικόπημα νομιμότητας».
  Χωρίς, μεταξύ άλλων
  - άμεση αντικατάσταση διδακτικών πρακτικών & ύλης
  - επιβολή στο παρακράτος των «συνιστωσών», των «αντιφα», των «πυρήνων» και σια
  - φυλάκιση καταχραστών του δημοσίου χρήματος και ΜΚΟδων
  - οικονομικό αποκλεισμό «πρασίνων επιχειρηματιών»
  - καταγραφή μεταναστών, εκδίωξη παρανόμων, καθείρξεις εμπλεκομένων στη λαθρομετανάστευση
  - ενίσχυση των ελληνικών ζευγαριών να τεκνοποιούν
  - οικονομικά κίνητρα για παραμονή στην περιφέρεια και ασχολία με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
  δεν πρόκειται να «επανατάξει» ο ασθενής.

  Η Διακυβέρνηση Καραμανλή υπήρξε διδακτική.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Προφήτης 06/03/2010 21:42:42

   Δεν νομίζω ότι αντιτίθεται επί της ουσίας στο άρθρο του Χρύσανθου, αλλά νομίζω ότι, συμπληρώνοντάς το, αποδεικνύει λάθος τον τίτλο και το συμπέρασμά του: Ναι, το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταρρεύσει τόσο εύκολα, για τους λόγους που αναφέρει ο Προφήτης.

   Φάκτορα, ίσως πρέπει να να το κάνεις χωριστή ανάρτηση το ποστ του Προφήτη.

   Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη: Επειδή αυτά που έφερε το ΠΑΣΟΚ είναι πια χαρακτηριστικά όλης της ελληνικής κοινωνίας, υπάρχει περίπτωση και ο σκράπας να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ, τώρα πια. Διότι πτωχεύει η όλη Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, άρα μπορεί και να ηττηθεί ολικά η κοινωνία του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά που αναφέρει ο Προφήτης ισχύουν σε "ομαλή" μετάβαση προς ένα νέο 1981, που θα ανατρέψει το παλιό, το "κανονικό" 1981. Όμως η κατάρρευση που έρχεται θα είναι μια ανώμαλη μετάβαση στη νέα κατάσταση. Το μόνο που ελπίζουμε είναι, η νέα κατάσταση να είναι όπως τη θέλουμε.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Προφήτης 06/03/2010 22:02:35

   Προφήτη, τσάκισες κόκκαλα. έτσι πρέπει.
   το νυστέρι στην πληγή.

   Ας σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή που οι πασόκοι είναι σε κατάσταση καταπληξίας και όσο βλέπουν τον καρατζαφέρη να στηρίζει την κυβέρνησή Τους τόσο θέλουν να κάνουν χαρακίρι είναι η κρίσιμη στιγμή που ο Σαμαράς μπορεί να τους κερδίσει. Εάν αφήνει τον Παπουτσή να κάνει αντιπολίτευση μέσα σε δυό τρείς μήνες θα έχουν αποδεχθεί την μοίρα τους και την μετάλλαξη του κόμματός τους θα την θεωρούν ως απολύτως φυσιολογική (και εννοώ την οικονομική εγκατάλειψή τους που τους έχει σοκάρει στην παρούσα φάση).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Προφήτης 06/03/2010 22:13:27

   Συμφωνω με οσα εγραψε ο Προφητης.Αυτο ομως που ζηταει στο τελος αφορουν την κυβερνητικη πολιτικη που φυσικα σημαινει συγκρουση μεχρις εσχατων.Οταν ομως εγραψα οτι ο Δεκεμβρης 2008 ηταν ευκαιρια για ξεκαθαρισμα λογαριασμων μια και η νομιμοτητα ηταν με την εκλεγμενη κυβερνηση πολλοι σοκαρισθηκαν μπροστα στο φασμα νεου εμφυλιου.Η ευκαιρια χαθηκε.Τωρα χρειαζομαστε προτασεις αντιπολιτευσης.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Προφήτης 06/03/2010 22:43:57

   Προφήτη, συμφωνώ μαζί σου τόσο στην ανάλυση, όσο και στο "δια ταύτα". Πραξικόπημα νομιμότητας, με όσα αναφέρεις και άλλα αμέτρητα σαν προϋποθέσεις, που χρειάζονται ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ, ΧΡΟΝΟ και συνεχή προσπάθεια.
   Και που έχει το ίδιο προϋποθέσεις ύπαρξης: ποιός είναι σε θέση να το διεκπεραιώσει ? Ο πιθανός φορέας χρειάζεται κτίσιμο, αυτό κι αν θέλει χρόνο και κόπο, και θέληση...
   Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ στερείται παντελώς οργάνωσης ικανής να φέρει σε πέρας τέτοιο τιτάνειο έργο, δυστυχώς. Και δεν διακρίνω πρόοδο. Είναι νωρίς ? Έχουμε τόση πολυτέλεια χρόνου ?

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Προφήτης 07/03/2010 01:03:58

   Αν θέλουμε να δούμε την κατάσταση ωμά, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό το "πραξικόπημα νομιμότητας" που αναφέρει ο ΦΚ και ο Προφήτης γίνεται μόνο με σύμπραξη του μεγαλύτερου μέρους του δεξιού χώρου (αφήνοντας στην άκρη νεο-φιλελεύθερους ή απολιτίκ τύπους στυλ Νικήτα Κακλαμάνη -δημάρχου της Λινάτσας - και Αρούλη) με ένα μικρό μέρος του αριστερού χώρου που διατηρεί πατριωτικά αντανακλαστικά. Αν φυσικά το δεύτερο "σκέλος" συμφωνεί με την επιβολή του νόμου σε οργανώσεις τύπου Αντίφα κ.λπ.
   Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα πατριωτικό κίνημα με στόχο την επιβολή της ευνομίας.
   Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει αυτό. Προσωπικά, είμαι τελείως απαισιόδοξος για το μέλλον αυτής της χώρας.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Προφήτης 07/03/2010 01:08:46

   Δημοσιογράφοι της τηλεόρασης ρωτούσαν κόσμο στην Ερμού αν θα έδινε ένα μισθό για την Ελλάδα και από πίσω οι λάθροι με τις λινάτσες. Και ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει "γιατί ζητάτε από εμάς να πληρώνουμε τα πάντα και αυτοί από πίσω - και αυτοί που τους δίνουν την πραμάτεια - να ζουν σε βάρος όλων μας;".
   Ξέρετε γιατί;
   Γιατί μας έχουν επιβάλει την πολιτική ορθότητα. Μας έχουν πείσει ότι το να ζητάς την ευνομία και την ισονομία είναι ρατσισμός, αν ο παράνομος είναι μαύρος, είναι Πακιστανός, είναι μουσουλμάνος, είναι λαθραίος!
   Αυτό το ξόανο της πολιτικής ορθότητας ο Σαμαράς θα πρεπει να το κατεδαφίσει. Ακόμα και αν τον κατηγορήσουν για ακροδεξιό (το έχουν κάνει ήδη). Αν πέσει αυτό, μετά τα άλλα θα είναι εύκολα.

  • beniz avatar
   beniz @ Προφήτης 07/03/2010 10:18:45

   BINGO Προφήτη.Οσοι δεν εχουν παροπιδες ειδαν τι θα εκανε το Πασοκ απο το ξεκιμημα του την δεκαετια του 70.Τελος εποχης Πασοκ.Αλλαγη που ελπιζαμε απο τον ΚΚ οποιος ειχε το υφος αλλα οχι το βαρος βαθος και σοβαροτητα για αποτελεσματα.Ο Σαμαρας τα εχει και πρεπει να ανεβασει τονους.Δεν γινεται να αφησουμε τον ΓΑΠ να δημιουργιση την κατ' εντολη ΕΛΛΑΣ ΑΕ.Ποναει.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Προφήτης 07/03/2010 19:04:35

   @Προφητης -περισσοτερο σε ενδιαφερει το ΠΑΣΟΚ σαν ονομα παρα ποιο τελικα το ψηφιζουν... τα 'ουκ ανευ' που αναφερεις στο τελος νομιζω τα προσυπογραφουν σημερα συντηριτικη εκτιμηση ..1 στους 2 εξ οσων ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ επι Ανδρεα (και πιθανον ξαναψηφισαν στις τελευταιες απο κεκτημενη ταχυτητα) Ειλικρινα θελει πολυ προσπαθεια να το αντιληφθει κανεις αυτο?

   Τωρα τα λαμογια/ντενεκεδες..αυτα δεν ειχαν ποτε κομμα - το κομμα ομως εχει ευθυνη οταν τα εκτρεφει - μονο οι φανατικοι δεν τα βλεπουν αυτα και οσοι εξυπηρετουν πολυ συγκεκριμενα συμφεροντα (αφορα νδ κ πασοκ).

   τωρα ο 'εκδημοκρατισμος' και οι περισσοτερες ελευθεριες του ΠΑΣΟΚ των 80ς μπορει να διευκολυνε τα λαμογια και το πειραμα ΠΑΣΟΚ τελικα να απετυχε - αλλα το χρεωνεται και η κοινωνια που δεν μπορεσε να το διαχειριστει - οχι η ιδεα οτι η κοινωνια επρεπε να γινει δικαιοτερη και πιο ανοιχτη απ'οτι πριν το '81 ..λες και πριν το '81 αξιωματα κατειχαν μονο οι 'αριστοι' ..ας σοβαρευτουμε.
   Ο Σαμαρας πρεπει να ξεπερασει τα κλισε και να δει τη γινεται στην Ελληνικη κοινωνια σημερα περα απο διαχωριστικες (δεξιος/αριστερος νδ/πασοκ).

  • Λάκωνας avatar
   Λάκωνας @ Προφήτης 08/03/2010 19:15:29

   απόλυτα σωστός,ευθύς κ κατανοητός

 31. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/03/2010 21:31:46

  Εντωμεταξύ, το Φίμωτρο λέει ότι ετοιμάζονται να διαγράψουν το Σκανδαλίδη, λόγω της αυριανής συνέντευξής του στη Real News.

 32. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 06/03/2010 21:46:25

  @ ORESTIS

  Επιτέλους διάβασα κι ένα εύστοχο σχόλιο για την τσιρκοπαράσταση του Παπουτσή. Αν διαφωνούσε, να μην τα ψήφιζε. όλα τα άλλα είναι αναλύσεις που απευθύνονται σε πολίτες με σοφία βρύων. ( μετά λόγου γνώσεως ότι γίνομαι υπέρ το δέον αλαζονική το λέω. και δίχως ίχνος υπερηφάνειας ούτε για εμένα ούτε για όσους με σπρώχνουν στο να γίνω)

  Στο δια ταύτα του άρθρου Λαζαρίδη τώρα:
  grosso modo η κατάσταση είναι διαχρονικά όπως ακριβώς την περιγράφει ο Χρύσανθος. Έχω όμως μια απορία και παρακαλώ μη μου την αφήσετε και εσείς αναπάντητη ( έκκρεμμεί ήδη 5,5 χρόνια)
  Τα ΜΜΕ τα κεντροαριστερά ποιός τα εξέθρεψε, ποιός τα γιγάντωσε ποιός συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τα υποδαυλίζει;
  Επί Ρουσόπουλου, εάν δεν ήσουν αριστερός τη πεποιθήση και δεν εργαζόσουν σε καθεστωτική εφημερίδα, δεν είχες καμία τύχη ως δημοσιογράφος!

  Λυπάμαι αλλά το σύστημα Ρουσόπουλου επ αυτού, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

  ή μήπως είναι ανακριβείς οι πληροφορίες μου ότι όλες οι τηλεοράσεις της Ρηγίλλης είναι επί 24ωρο συντονισμένες στο ΜΕΓΑλο κανάλι;

  Για να μην ανοίξω το στόμα μου για τα πασάκια που σφυράνε στο κεφάλι των εργαζομένων δημοσιογράφων στα.. διαπλεκόμενα κεντροαριστερά μέσα που καταγγέλει ο Χρύσανθος από τους νυν επιτελάρχες της Ν.Δ. σε αντίθεση με τα .. χείλη ερμητικά κλειστά που επιφυλάσσουν οι ίδιοι επιτελάρχες σε δημοσιογράφους του κεντροδεξιού τύπου.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Bloody_Ophelia 06/03/2010 22:17:59

   Και εσυ εχεις δικιο.Η διακυβερνηση Καραμανλη δημιουργησε σε πολλους την εντυπωση οτι η ΝΔ ειναι δορυφορικο κομμα του συστηματος ΠΑΣΟΚ εξ ου και η απογοητευση.Αλλωστε και η αναπτυξη του ΛΑΟΣ σε αυτο οφειλεται.

 33. laz avatar
  laz 06/03/2010 22:30:54

  εγω δενε χω ψηφισει ποτε ΝΔ ψηφισα παντως σαμαρα τελευταια φορα(και ειμαι θυμωμενος μαζι του γιατι δεν εχει αναμορφωσει ακομα την νδ)...και λοιπον εχω μια απορια
  πως γινεται ο κοσμος να στηριζει τον γιωργακη?και το πασοκ?δηλαδη αυτο μου ειναι μια τρομερη εκπληξη ειλικρινα...το καταλαβαινα τοτε που εγιναν εκλογες με τον καραμανλη...φυσιολογικο και αναμενομενο...ως αντιδραση θυμου..τωρα δεν το καταλαβαινω!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ laz 06/03/2010 22:40:10

   Γιατι πολυ απλα ο κοσμος πιστευει οτι υπευθυνη για την οικονομικη κριση ειναι η ΝΔ.Αυτο θα ειναι και το μεγαλυτερο μειονεκτημα της σε βαθος χρονου.Οι ανθρωποι δεν ξερουν περιπλοκες εννοιες τυπου spread κλπ.Απο τη στιγμη που τα μετρα τα πηρε τωρα το ΠΑΣΟΚ υπο την πιεση των ξενων ολοι θεωρουν οτι δε γινοταν αλλιως λογω των χρεων της ΝΔ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ laz 06/03/2010 22:55:30

   από πού συμπεραίνεις ότι ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ? Από τις δημοσκοπήσεις ? Αυτές είναι γνωστό πως είναι πειραγμένες. Άλλωστε, είναι νωρίς ακόμη, δεν έφτασε η στέρηση στην τσέπη. Όσο για τα μεγάλα θέματα (εθνικά), είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ laz 07/03/2010 03:15:14

   @ψυχραιμια - 2 pts ..δηλαδη οταν σαν κομμα εχεις κυβερνησει τη χωρα τα τελευταια 5 χρονια - εχεις ξεκινησει με απογραφη τησ οικονομικης καταστασης τον πρωτο χρονο - ποιο ειναι το μεριδιο ευθυνης που σου αναλογει για την πραγματικη κατασταση της οικονομιας σημερα? (αφηνοντας κατα μερους του χειρισμους των καινουργιων) - αν θελεις μπορεις να απαντησεις και ποσοτικα.
   2/ Την εμπιστοσυνη που οδηγει σε ψηφο στις εκλογες δεν την κερδιζουν κομματα αλλα προσωπα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ laz 07/03/2010 03:18:20

   ..στο 15-20% του σωματος που τελικα κρινει και το αποτελεσμα

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ laz 07/03/2010 10:07:14

   Aπαντω : το μεριδιο της ευθυνης καποιου που δεν κανει τιποτα το σημαντικο απο την κατασταση που παρελαβε.Το χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ ηταν το 2008 λιγο μικροτερο απο οτι το 2004.Η ΝΔ δουλευε την οικονομια στο οριο ωστε να κραταει την "ηπια προσαρμογη" με τη μικροτερη δυνατη λιτοτητα.Αν δεν υπηρχε η παγκοσμια κριση δεν θα υπηρχε και προβλημα.Απο τη στιγμη που χτυπησε τα πραγματα επιδεινωθηκαν.Ωστοσο εγινε και εσωτερικη επιθεση.Τα Δεκεμβριανα ηατν σαφης αποπειρα αποσταθεροποιησης εν μεσω της κρισης και οι επιθεσεις των αναρχικω συνεχισθηκαν μεχρι να παραδωσει την εξουσια η ΝΔ.Απο εκει και περα το ΠΑΣΟΚ αποκαλυψε ολο το ελλειμμα και το φουσκωσε κιολας,αρνηθηκε να παρει μετρα και ουσιαστικα προσκαλεσε τους κερδοσκοπους να επιτεθουν.
   Το ερωτημα για τη ΝΔ ειναι αν θα μπορουσε να ακολουθησει αλλη πολιτικη απο το 2004.Θα μπορουσε αλλα θα εφευγε απο το 2007 οπως το 1990 εφυγε απο το 1993.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ laz 07/03/2010 12:59:41

   @ψυχραιμια - αυτο που λες για το χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ σε παρομοια επιπεδα μεταξυ '04-08 δεν ειναι ακριβες - (νομιζω 2πλασιαστηκε ..ομως δεν εχω στοιχεια μπροστα μου..αν υπαρχουν ακριβη-και επιφυλασσομαι) οποτε αυτοματα δεν ειναι η ευθυνη οπως λες μιας κυβερνησης που 'παρεδωσε οτι παρελαβε' και η διαφορα στο συγκεκριμενο μετρο θα ειναι χαρακτηριστικη.
   Τωρα οσον αφορα την κρισητου '08 λογω της σχετικα καλης καταστασης του τραπεζικου συστηματος η Ελλαδα ηταν απο τις χωρες που επηρεαστηκαν λιγοτερο.
   το θεμα ευθυνων δεν εχει κλεισει και ο Σαμαρας θα το βρισκει μπροστα του - βασικο να κανει γενναια και εντιμη αποτιμηση για να κερδισει σε αξιοπιστια.

 34. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/03/2010 22:57:36

  Η αντιπολιτευτική πολιτική της ΝΔ οφείλει να έχει έναν άξονα και μια έκφανση.

  Άξονας η αντίθεση, εν ονόματι των Ελλήνων, στο μεταναστευτικό.
  Υπαρξιακό, εθνικό ζήτημα.

  Έκφανση θα είναι η δυναμική αντίθεση στα πασοκικά σχέδια.

  Η παρουσία Σαμαρά στην αστυνομία για τους συλληφθέντες στον Αγ. Παντελεήμονα αξίζει για 30 ομιλίες και 50 συνεντεύξεις.

  Ο ψηφοφόρος θέλει να βλέπει, ΑΠΤΑ, τι μπορεί να περιμένει από τον πολιτικό αρχηγό όταν θα γίνει πρωθυπουργός.

  Όπως και ο πελάτης θέλει να βλέπει πως λειτουργεί το «προϊόν» που σκέπτεται να αγοράσει.

  Γύρω από το βασικό άξονα, με δεύτερον κυρίαρχο άξονα την Οικονομία, να «χτισθεί» όλη η αντιπολιτευτική πολιτική, που θα έχει την βασική (δυναμική) έκφανση.

  Αυτά τα λίγα, μιας που έθεσε ο «ψυχραιμία» ότι τώρα απαιτούνται προτάσεις αντιπολιτευτικής και όχι κυβερνητικής πολιτικής.
  Δεν ανήκω στο πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ. Ας βγάλει ο Χαρακόπουλος το ψωμί του.

 35. Salmonellas avatar
  Salmonellas 06/03/2010 22:59:20

  Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στην Ισπανια:
  Επί τάπητος στην ΕΕ η ελληνική πρόταση για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων

  Ποιον ρωτησαν αν θελει τετοια προταση, τον Ελληνικο Λαο? Δεν αφηνουμε τις πλακες λεω εγω, εδω ο κοσμος καιγεται και o Δρουτσας κτενιζεται? Η μηπως δεν ειναι ο Δρουτσας??

  Το παιχνιδι χοντρυνε τοσο που δεν παει αλλο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Salmonellas 06/03/2010 23:36:24

   Αν δεν το έχετε καταλάβει θα το συνειδητοποιήσετε μεθαύριο.
   Το όνομα της Μακεδονίας παραδώθηκε.

 36. perastikos avatar
  perastikos 06/03/2010 23:59:54

  Καλες οι διαπιστώσεις του Χρύσανθου. Το δια ταύτα δε μας λεει...

 37. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 07/03/2010 00:51:28

  Να κάνω μία ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά:
  Η ΝΔ καταδίκασε την επίθεση κατά του Μανόλη Γλέζου. Σωστό.
  Καταδίκασε την προσπάθεια βεβήλωσης του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ;
  Αν ο Μανόλης Γλέζος συμμετείχε στην προσπάθεια βεβήλωσης του μνημείου, έπρεπε ή όχι η αστυνομία να τον εμποδίσει;
  Αν κάποιοι εκμεταλλεύονται τον παππού, ας προσέχουν καλύτερα.

  Γιατί έχω την εντύπωση ότι επαναλαμβάνει η ΝΔ το χάιδεμα προς την Άκρα Αριστερά που τόσο της στοίχισε επί Καραμανλή; Ούτε καν ψήφους δεν θα της αποφέρει.
  Η ΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΒΕΒΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΗΦΘΕΙ;
  Οταν λέμε για το ήθος που πέρασε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, να το δούμε αυτό το "ήθος άηθες" σε όλους τους χώρους: Είναι η περιφρόνηση κάθε θεσμού, κάθε συμβόλου, κάθε έννοιας δικαίου.

 38. Orestios avatar
  Orestios 07/03/2010 00:54:22

  Η κρίση που περνούμε υπερέβη τα ιδεολογικά
  όρια του ΠΑΣΟΚ. Για την αντιμετώπισή της
  θα χρειαστούν μέτρα που ιδεολογικώς εκφράζουν
  απόλυτα τους ΜΙΣΗΤΟΥΣ αντιπάλους μας!!!!!!!

  Λόγια GAP. Λόγια ενός μισέλληνα. Λόγια του "ευγενικού", όπως προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν. Πολύ κακός, κάκιστος.

  Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και μάλιστα τάχυστα. Προλαβαίνουν, δεν προλαβαίνουν να περάσουν τα ανθελληνικά μέτρα.

 39. Σίμης ο Τέλειος avatar
  Σίμης ο Τέλειος 07/03/2010 01:26:38

  Καταπληκτικό άρθρο, εξαιρετικό!
  Το σχόλιο του Προφήτη αξίζει ξεχωριστής ανάρτησης παρακαλώ!
  Δούλευα 17 χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος και σας ρωτώ, τι ήταν αυτό που έκανε την ΝΔ, τόσο αδρανή;;; Σε ολόκληρα Υπουργεία οι υπάλληλοι αργούσαν και ολόκληρα τμήματα ήσαν ανύπαρκτα. Ο κ. Παυλόπουλος πρέπει άμεσα να αποταχθεί από τις τάξεις της ΝΔ. Όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι κάθεται και περιμένει αλλά επεξεργάζεται μια πιο πλήρη και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης από αυτήν που ισχύει. Ρωτώ και λέω είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να γίνει με στελέχη αποδεδειγμένα σαν Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, ως ανίκανοι και επικίνδυνοι;

  Εάν η Ν.Δ. δεν δώσει ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ δείγμα εφαρμογής ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ότι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ΠΑΛΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!! Εδώ είναι το ζητούμενο!!! επίσης ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ (που δεν θα το κάνει είμαι απολύτως βέβαιος) ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ!!!

  Το 1981 το ΠΑΣΟΚ, ήλθε στην εξουσία κ. Λαζαρίδη διότι ο κ. Ράλλης δεν ήθελε να πιάσει το σφυγμό της κοινωνίας με κύρια ανεπάρκεια την πλήρη εκχώρηση των ηττημένων μετά τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν πολύ νωπές ακόμη οι αναμνήσεις ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ!!! Ένας άλλος λόγος ήταν η ιδεολογική ήττα στην πνευματική ζωή του τόπου. Τι περιμένατε όταν οι δικαιωμένοι στα μάτια ενός παιδιού όπως και εγώ ήταν πάντα οι διωχθέντες Λουντέμης, Καζαντζάκης, και λοιποί.

  Είναι πολύ κομβική η ήττα της ΝΔ το 1981 και αυτό χρίζει πολύ μεγαλύτερης εμβάνθυσης.

  Τελειώνοντας να προσθέσω και εγώ τη φωνή μου, προς όλα αυτές τις φάτσες ιδρώνουν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και στις εκπομπές αναλύσεων για να γίνομαι χαζοί χαζότεροι, ότι τους έχουμε προ πολλού γράψει στα παλιά μας τα παπούτσια και αν κάτι μας μένει είναι ακριβώς το αντίθετο από το συμπέρασμα που θέλουν να μας κάνουν σώνει και καλά να πιστέψουμε.

 40. Δημήτρης Μαγκούτης. avatar
  Δημήτρης Μαγκούτης. 07/03/2010 02:46:14

  Με τέτοιες πομφόλυγες που αυτοϊκανοποιούν μόνο ανίδεους χαχόλους (και α και ου και ΔΑΠ-ΔΝΦΚ), τα 20 χρόνια του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν άλλα 20 χρόνια του Νέου ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς που ο κ.Σαμαράς είναι σοβαρός και ξέρει τι πρέπει να κάνει γιά να γίνει σε 6 χρόνια Πρωθυπουργός. Τότε θα προσφέρει και αυτός με τη σειρά του στη Νέα Ελλάδα. Να κάνει όσα δεν άφησαν τα προηγούμενα 30 χρόνια κάτι τύποι σαν τους σχολιαστές εδώ μέσα, που αποτελούσαν τα 2 κόμματα εξουσίας.

 41. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2010 08:33:10

  Γεωργακοπουλος στο μεγκα τωρα:
  "Για το πασοκ πατριωτισμός ειναι να πληρώνουν τους φορους οι συνταξιουχοι
  (η υποδουλωση στις επιταγες της νεας ταξης, της παγκοσμιας διακυβερνησης)
  "Πατριωτισμος ειναι το κυνηγι της φοροδιαφυγης"

  Πατριωτισμος δεν ειναι η αντιθεση στο νομο για την ιθαγενεια

  http://www.youtube.com/watch?v=KfLobNxoHh4&feature=player_embedded

 42. Προφήτης avatar
  Προφήτης 07/03/2010 09:18:32

  Κεντρικό σύνθημα της ΝΔ για την τρέχουσα περίοδο πρέπει να γίνει το "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ".
  Όσο ακόμα η έννοια "Έλληνας" ταυτίζεται με τον γηγενή και όχι τον επείσακτο.

  1. Δημιουργεί συναισθηματικά πολιτικό ρήγμα σε όσους στο ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμα μνήμες Ανδρέα και πατριωτικές αναφορές.

  2. Καλύπτει πολιτικά κινήσεις όπως η ανακοίνωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για το μεταναστευτικό.

  3. Ενθυλακώνει την δυσαρέσκεια στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, είτε από βενιζελικούς είτε από τους ανδρεϊκούς (1).

  4. Επιδεικνύει στην ελληνική κοινωνία, που σε ποσοστό 90% αντιτίθεται στο μεταναστευτικό, αλλά θα αρχίσει να το θεωρεί "χαμένη υπόθεση", ότι κάποιος έμπρακτα υπερασπίζεται το δικαίωμα να ασκούν φυσική εξουσία στον γεωγραφικό χώρο που απελευθερώθηκε και έμεινε ελεύθερος με αίμα των προγόνων τους.

  5. Δημιουργεί συνθήκες θεμιτής, ακραίας, πολιτικής πόλωσης, και εκμετάλλευσής της για εκλογικό όφελος, τη στιγμή που στο θέμα της Οικονομίας είναι δύσκολο υπάρξει αναστροφή του κλίματος που έχει επιτύχει το ΠΑΣΟΚ, να επιρρίπτονται, στρεψόδικα, οι ευθύνες για την κατάσταση στην Οικονομία στην διακυβέρνηση ΚΚ.
  Σχηματικά, η πόλωση θα μπορούσε να αποτυπωθεί με την αντίθεση συνθημάτων :
  ΠΑΣΟΚ : "βουλιάξατε τη χώρα"
  ΝΔ : "εξαφανίζετε τη χώρα".

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 07/03/2010 09:21:48

   Συνέχεια..
   6. "Ξεδοντιάζει" το μητσοτακικό κατασκεύασμα, συνοδοιπόρο του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ

 43. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2010 09:37:04

  ποτε ερχεται το λαθρονομοσχεδιο στη βουλη ακουγεται οτι θα ερθει στις 9 του μηνος ισχυει η φημη αυτη ναι η οχι

 44. Προφήτης avatar
  Προφήτης 07/03/2010 09:44:40

  Ψηφίστηκε επί της αρχής από ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ

 45. ΙΔ avatar
  ΙΔ 07/03/2010 09:55:40

  Την τρίτη έρχεται το λάθρο και την πέμπτη ψηφίζεται.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΙΔ 07/03/2010 10:53:33

   Θα ζητήσει η ΝΔ ονομαστική και θα δώσει τα ονόματα αυτών που το ψήφισαν;

 46. anonymous avatar
  anonymous 07/03/2010 10:02:25

  Ο εξ αριστερών στη φωτο είναι αβάπτιστos ??

  http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_7958.html

 47. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 07/03/2010 10:13:12

  anonymous,δεν ξέρω.Θα σε γελάσω.Ομως κι εγώ το διάβασα σήμερα σ'ένα blog.

 48. tiramola avatar
  tiramola 07/03/2010 10:16:22

  Μπορείτε να συνεχίζετε να βαυκαλίζεστε με το "σύτημα ΠΑΣΟΚ".Στην πραγματικότητα εκείνο που καταρρέει έιναι το "σύστημα Ελλάς".
  Όσες θεωρίες και να κατεβάσει η γκλάβα σας , τα πραγματικά περιστατικά είναι αμείληκτα.
  Διαβάστε στην σημερινή "Ε" πως κύκλωμα το διάστημα 2006-2008 διέγραψε φόρους 10 δις ευρώ από επιχειρηματίες με πολιτικές πλάτες της τότε κυβέρνησης.
  Την ώρα που τα μέτρα γονατίζουν τους πολίτες...

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ tiramola 09/03/2010 19:50:55

   Η Ελλας δεν είναι ΠΑΣΟΚ tiramola!
   H πασοκική αλαζονεια δε σε αφήνει να δεις μπροστά από τη μύτη σου!
   Η Ελλας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει!

   Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στη ζυγαριά της ιστορία με τη χλεύη να βαραίνει...

   Θα φροντίσει και ο Γιωργάκης να κλείσει το μαγαζί...

 49. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 07/03/2010 10:16:47

  Το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέι και δίνει τα ρέστα του στη λάσπη, στην παραπληροφόρηση, στη βρωμιά! Το πρωτοσέλιδο του Πρώτου θέματος προκαλεί και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας χαρακτηρίζοντας 'παχύδερμο" τον τέως πρωθυπουργό!Κατάντια; Κατρακύλα;Πάτος;

  • tiramola avatar
   tiramola @ ΣΟΦΙΑ 07/03/2010 10:24:41

   Προφανώς σας ενοχλούν οι "χαρακτηρισμοί" μόνο...
   Κατάντια , κατρακύλα και πάτο πιάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας εξαιτίας του τέως πρωθυπουργού.
   Ο χαρακτηρισμός "παχύδερμο" είναι μάλλον ήπιος...

  • ΣΟΦΙΑ avatar
   ΣΟΦΙΑ @ ΣΟΦΙΑ 07/03/2010 10:51:45

   Σας συγχαίρω για τον πολιτικό πολιτισμό σας! Αφού επικροτείτε τέτοιου είδους ρατσιστικές επιθέσεις,καταλαβαίνουμε τι εκπροσωπείτε!Είστε ο χειροκροτητής αυτού του συστήματος ΠΑΣΟΚ που καταδικάζεται σιγά σιγά από τον ελληνικό λαό. Κι εγώ το απολαμβάνω!!!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ ΣΟΦΙΑ 07/03/2010 13:23:04

   ΣΟΦΙΑ αυτά να τα βλέπουν οι νεοδημοκράτες που επιμένουν να αγοράζουν τις φυλλάδες της διαπλοκής Μπόμπολα-Λαμπράκη-Τεγοπουλου. Χωρίς τη δική μασ συνδρομή θα είχαν κοντύνει τα ποδάρια αυτών και άλλων νταβατζήδων.

  • ΣΟΦΙΑ avatar
   ΣΟΦΙΑ @ ΣΟΦΙΑ 07/03/2010 13:36:11

   Γιάννη, συμφωνώ απόλυτα!Έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε την κηδεμονία των πασοκομέσων!Η επανάσταση ενάντια σ'αυτούς που συνειδητά και με ισχυρά ανταλλάγματα παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας επί σειρά ετών το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας μας με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσει! Είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι!

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ ΣΟΦΙΑ 09/03/2010 19:47:12

   Σοφία ο tiramola τον έχει πει και σουβλατζή!!!

 50. Προφήτης avatar
  Προφήτης 07/03/2010 10:22:19

  Ο Αντρέας πριν το Χερφιλντ είχε γίνει σαν γουρούνι από τη μάσα κι από το ουρικό.
  Φυσικά δεν αποκλήθηκε "παχύδερμο" από τον μονοκομματικό τύπο.

 51. ΙΔ avatar
  ΙΔ 07/03/2010 10:23:41

  Εδω και πολυ καιρό στο antinews μιλήσαμε για την Μινεσότα και την πολιτεία τηs οικογένειαs.Oι πασόκοι όπωs to συνηθίζουν πετάνε προπέτασμα καπνού εμφανίζονταs μια δασκάλα του ΓΑΠ να μαs εξιστορεί ότι τα παιδιά όταν εμφανίστηκαν στο σχολείο για να εγραφούν σε αυτο προσεκόμισαν βαπτιστικά απο υην εκλησία των προτεσταντών τηs Μινεσότα.

 52. Προφήτης avatar
  Προφήτης 07/03/2010 10:27:18

  Ο πράσινος αδελφός τιραμόλα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της "νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ".
  Αυτός κάνει προπαγάνδα στο διαδίκτυο και ο πατέρας του στα ΚΑΠΗ και στα καφενεία.

  Σύντροφε τιραμόλα, πότε θα διοργανώσεις μια εκδήλωση στα Αθίκια να μιλήσει ο φίλος σου ο Άδωνις;
  Ο συνοδοιπόρος σας το ΛΑΟΣ.

  ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ
  χαμένος ο λαός

  • tiramola avatar
   tiramola @ Προφήτης 07/03/2010 10:31:56

   Προφήτη , ένας αντικειμενικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται πλήρως ποιός κάνει προπαγάνδα και ποιός αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά..
   Πραγματικά περιστατικά με τα οποία βέβαια εσύ δεν ασχολείσαι , είσαι υπεράνω...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 07/03/2010 10:39:54

   Σύντροφε τιραμόλα πότε θα οργανώσεις ομιλία του Άδωνι, να μιλήσει για το φαιοπράσινο μέτωπο κατά του ελληνικού λαού;

   Οι χούντες πάνε μαζί.

   Άσε τα δήθεν, οι σχολιαστές έχουν μυαλό και κρίνουν τις θέσεις όλων.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Προφήτης 07/03/2010 10:45:43

   Τώρα για το ποιός είναι "δήθεν" άστο καλύτερα...
   Λάβε υπόψιν σου ότι για να περάσουν "ανώδυνα" τα μέτρα η αστυνομία θα αρχίσει τις συλλήψεις...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 07/03/2010 10:52:42

   Πότε θα οργανώσεις εκδήλωση του φαιοπράσινου μετώπου;

   Ομιλητές με ρίμα : Καστανίδης - Βορίδης.

 53. wor avatar
  wor 07/03/2010 10:28:15

  Νομοσχέδιο για αλλοδαπούς: "Ναι" από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
  Νομοσχέδιο για τα μέτρα της αγριότητας: "Ναι" από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

  Συμπέρασμα; Δύο "πυλώνες" του (νεο)ΠΑΣΟΚ πέρασαν έχοντας 'ευρύτερη' στήριξη. Τον ένα "πυλώνα" στήριξε το ένα από τα δύο δορυφορικά του ΠΑΣΟΚ (απο-)κόμματα και τον άλλον το άλλο.

  Ναι, είναι αυτά τα (απο-)κόμματα που αντλούν "νομιμοποίηση" στα μάτια των ψηφοφόρων από τις συνεχείς τηλε-αψιμαχίοες τους στα κανάλια των εκδοτών του συστήματος ΠΑΣΟΚ.

  Όσο για τις επισημάνσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη είναι ορθές αλλά... πολιτικάντικες. Ενώ ανατέμνουν πολιτικά το υπόβαθρο και τις ρωγμές στο σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν απαντούν παρά μόνο για... τα μάτια του επιπόλαιου αναγνώστη στο "δια ταύτα". Οι αναλύσεις όμως που δεν έχουν "δια ταύτα" είναι για "συμπόσια" ειδικών ή για απόκρυψη αδυναμιών. Και ο κ. Λαζαρίδης το γνωρίζει καλά!
  Είναι από τους λίγους που στο πέρασμά του από την αριστερά στεκόταν -σε όλες τις παρεμβάσεις του- στο "δια ταύτα" και μάλιστα υπερείχε από τους περισσότερους στα αμφιθέατρα της μεταπολίτευσης ακριβώς γιατί οι "άλλοι" απέκρυπταν το "δια ταύτα" ή απλώς δεν... είχαν!

  Δεν νομίζω ότι τώρα δεν το... "διαθέτει". Απλώς ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και αποκρύπτει τις απόψεις του. Έτσι αν δεν περάσουν δεν θα βρεθεί στο πειθώριο, άλλη μια φορά.
  Επιπροσθέτως η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές πληγές να γλύψει πριν αποτολμήσει -με άμεσο κίνδυνο διάσπασης- να καταθέσει "δια ταύτα". Η κατάσταση -και για τη ΝΔ- είναι σε καταστροφική ισορροπία: απαιτούνται "δια ταύτα" αλλά δεν μπορεί και δεν θέλει να τα πεί. Δηλαδή δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

  Για αυτόν το λόγο δεν υπάρχει και καμιά αναφορά στο διεθνές περιβάλλον: στις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, στο νεο-οθωμανισμό, τις αντιθέσεις (αλλά και τις συμφωνίες) ΗΠΑ - Γερμανίας.

  Παρ' όλα αυτά είναι μια σημαντική παρέμβαση. Όπως όλες που βοηθούν να σκεφτόμαστε. Και επειδή είναι κατά βάση ορθή, σημασία έχει να ανοίξει η συζήτηση εκεί που επέλεξε να τη σταμστήσει ο (λάτρης των έγκαιρων παρεμβάσεων στη συγκυρία) Λαζαρίδης: μπορεί (και με ποιους όρους;) να υπάρξει εσωτερική εκτόνωση της κρίσης; Ή μήπως το πολιτικό σύστημα είναι σε μια ισορροπία τρόμου και δεν θα υπάρξει διέξοδος χωρίς την αλληλοκαταστροφή των αντιμαχομένων;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ wor 07/03/2010 10:50:13

   Συμφωνώ στα περισσότερα. Κατά βάση η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

   "...Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Μπορεί μόνο να συνεχίσει να διαχειρίζεται εν μέσω κρίσης, μειώνοντας με βίαιο τρόπο το κρατικό έλλειμμα.
   Μέσα σε ένα χρόνο θα δουν ότι δεν προχωράει έτσι, ότι δεν γίνεται τίποτα έτσι, και μετά είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει πολιτικά εκεί, αλλά και εδώ.
   Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη. Αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει η μείωση του χρέους γιατί βρίσκεται στο μέσον της ύφεσης.
   Έτσι, μετά ένα χρόνο, θα βρίσκεται καταμεσής στα συντρίμμια αυτής της πολιτικής και θα τίθεται το ερώτημα: Λοιπόν, αποχωριζόμαστε ο ένας από τον άλλον ή αρχίζουμε να αναλογιζόμαστε σοβαρά πια για τα προβλήματα;

   Χάινερ Φλάσμπεκ, συνέντευξη στην εφημερίδα «Freitag», 18-2-2010 (Γερμανός οικονομολόγος, διευθυντής του τμήματος παγκοσμιοποίησης και αναπτυξιακής στρατηγικής του ΟΗΕ)

   Συνεπώς το να ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική πολιτική η ΝΔ στον τομέα της Οικονομίας ενέχει τον κίνδυνο να επιφέρει πιο σύντομα κατάρρευση.
   Το ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε. Από ανικανότητα ή δόλο μάς κατέστησε μέσα σε 5 μήνες ομήρους.

   Γι' αυτό πρέπει να γίνει κοινωνικό ζήτημα, το λαθρομεταναστευτικό, πολιορκητικός κριός για την εκδίωξη ΓΑΠ και όταν αναληφθεί η εξουσία να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε οικονομία και εθνικά θέματα. Πάντα, ανάλογα τη διεθνή συγκυρία.

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ wor 28/03/2010 13:45:36

   wor says:

   "Νομοσχέδιο για αλλοδαπούς: “Ναι” από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
   Νομοσχέδιο για τα μέτρα της αγριότητας: “Ναι” από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

   Συμπέρασμα; Δύο “πυλώνες” του (νεο)ΠΑΣΟΚ πέρασαν έχοντας ‘ευρύτερη’ στήριξη. Τον ένα “πυλώνα” στήριξε το ένα από τα δύο δορυφορικά του ΠΑΣΟΚ (απο-)κόμματα και τον άλλον το άλλο."

   Χμμ...
   ΣΥΡΙΖΑ Αριστερα
   ΠΑΣΟΚ Κεντρο
   ΛΑΟΣ Δεξια

   Μολις συνειδητοποιησα οτι δεν υπαρχει Νεα Δημοκρατια.
   Επισης η "διαρροη" ενος υποτιθεμενου μυστικου γκαλοπ που θελει τη ΝΔ στο 12% πρεπει να κριθει μεν ως υποπτη αλλα ως ανησυχητικη γενικοτερα.
   Τωρα αντιληφθηκα πληρως γιατι το ΛΑΟΣ "μετακομισε" μαζι με το ΠαΣοκ στην ιδια πολυκατοικια...ελπιζω να μην εχουμε δυσαρεστες εκπληξεις που θα διασπασουν και θα διαμοιρασουν, ή εν δυνάμει εκβιάσουν την εκλογικη βαση της Ν.Δ. Να εκβιάσουν με την έννοια οτι θα τεθει ενα δίλημα προοδευτικοιησης της γενικης στασης του κομματος της Ν.Δ. ωστε να δεχτει τις καινοτομιες του ΠαΣοκ περι λαθρονομου κτλπ. και ότι αυτός θα επιφερει, αλλοιωσει, προκαλεσει, απαιτησει στο κοινωνικο συστημα της χωρας.

 54. AWACS avatar
  AWACS 07/03/2010 10:59:08

  Η Ελληνική κοινωνία χρειάζεται όραμα, βαθιά αλλαγή, έμπνευση, στρατηγική, ηγεσία. Δεν χρειάζεται ένα νέο 1981 στη θέση του παλιού. Αν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από τον κύκλο της παρακμής και της σήψης πρέπει οι ηγεσίες να σκεφτούνε "έξω από το κουτί". Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η θεωρητική αναζήτηση για τον επιμερισμό ευθυνών, των αιτιών, των αφορμών κτλ τη στιγμή που η χώρα έχει μολυνθεί και από τις πληγές της αναβλύζει δυσωσμία και πύον προκαλεί στρατηγική παράλυση.
  Μια παράλυση τώρα θα αποτελέσει και την χαριστική βολή στον βαριά ασθενή ο οποίος στέκει "τυφλός" και "απομονωμένος" τα τελευταία 40 χρόνια. Και κάπου εκεί μεταξύ τυρού και αχλαδίου το παραμύθι θα λάβει τέλος.

  Στην γάγγραινα δεν δίνεις ασπιρίνες, ούτε κάθεσαι να συζητάς το πως και το γιατί. Ακρωτηριάζεις το μέλος που προσβλήθηκε αμέσως, αλλιώς θα κινδυνεύσει με θάνατο ολόκληρος ο οργανισμός!

  Το καθεστώς καταρρέει, αλλά από πουθενά δεν γίνεται κουβέντα για το τι θα το αντικαταστήσει. Κανείς δεν φαίνεται ικανός να διαχειριστεί την κατάρρευση. Κανείς δεν προτείνει κάτι για την επόμενη μέρα. Πήξαμε από διαπιστώσεις-ασπιρίνες.
  Δεν με ενδιαφέρει αν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ αποτελέσουν μέρος των λύσεων. Με ενδιαφέρει από κάπου να υπάρξει η προοπτική ώστε αν στρώσω τον κώλο μου και σκύψω το κεφάλι να δουλέψω να ξέρω ότι στο τέλος θα αισθανθώ περήφανος για τις προσπάθειές μου. Να αισθανθώ ότι υπάρχει σχέδιο ανάτασης του Ελληνισμού συνολικά και αντιστροφή της φθίνουσας πορείας του.

  Θα γούσταρα να βγει ένας πολιτικός και προτείνει στρατηγική ανάπτυξης για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Πχ ονειρεύομαι να τον ακούσω να μας πει ότι την πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους μάγκες την κάναμε χαβούζα, δεν επιδέχεται καμιάς διόρθωσης. Είναι καιρός αυτό το μεταλλαγμένο έκτρωμα-σύμβολο της νεοελληνικής παρακμής που απομυζά την ζωτική ενέργεια 5 εκατ. συμπολιτών μας να το πετάξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας.

  Γιατί δεν προτείνει κανείς την μεταφορά της διοικητικής πρωτεύουσας και ίδρυση νέας πόλης πρότυπο από το μηδέν, γιατί όχι κάπου στην Θεσσαλία. Χώρος επίπεδος θα υπάρχει μπόλικος ειδικά μετά το 2013 αυτός θα γίνει τεράστιος. Είναι και στο μέσον της Ελλάδας 250χλμ από Αθήνα και Θεσ/νικη, έχει κοντά μεγάλο λιμάνι, πάνω σε όλες τις κύριες συγκοινωνιακές αρτηρίες της χώρας Βορρά-Νότου και Δύσης-Ανατολής, κτλ.
  Η ίδρυση της νέας πόλης να αποτελέσει σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνισμού στην νέα χιλιετία. Άλλωστε έχουν περάσει χιλιετίες από την τελευταία φορά που ιδρύσαμε μια νέα πόλη, λέτε να ξεχάσαμε και αυτήν την τέχνη;

  Παράλληλα να οργανώσουμε την μετατροπή της Αθήνας σε αυτό που ιστορικά της αρμόζει: πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, πνευματικό κέντρο και άξια αντιπρόσωπος του παγκόσμιου Ελληνισμού και των οικουμενικών αξιών που αυτός πρεσβεύει. Όχι σαν σήμερα που ντρέπεσαι για την κατάντια και την ασχήμια της. Ριζική ανασυγκρότηση των πανεπιστημίων της και των σχολών της ώστε να αποτελέσουν πρότυπα παγκοσμίως. Σταδιακή μετατροπή των χώρων που θα αδειάζουν σε πράσινο και ανάδειξη των αρχαιολογικών θυσαυρών της. Ανάπτυξη της Θεσσαλονικής αντίστοιχα σε οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική μητρόπολη της χώρας.

  Και τέλος, εκ βάθρων αλλαγή του πολιτειακού συστήματος με νέο σύνταγμα, ουσιαστικό διαχωρισμό των εξουσιών κτλ.

  Στο κάτω-κάτω υπάρχουν και τα ιστορικά παραδείγματα που υποδεικνύουν την έξοδο από μια παρατεταμένη παρακμή. Από τον Α' και Β' ελληνικό αποικισμό μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο και τον αυτοκράτορα Κων/νο κάθε νέο ξεκίνημα του ελληνισμού συνοδεύτηκε σχεδόν πάντοτε από την ίδρυση νέων πόλεων.

  Αυτα...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ AWACS 07/03/2010 11:11:18

   Η Θεσσαλία, στρατηγικά, χρειάζεται μήπως μείνει λίγη αγροτική γη που να μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό και όχι για να τσιμεντωθεί από μια νέα υπερ-πόλη εκατομμυρίων.
   Ο Μ. Αλέξανδρος ίδρυσε πόλη στις εκβολές του Νείλου, σε απέραντες εκτάσεις. Το Δέλτα του Νείλου είναι περίπου σαν την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης χώρου.

  • AWACS avatar
   AWACS @ AWACS 07/03/2010 11:32:35

   @Προφήτη

   Δεν μιλάω για πόλη πολλών εκατομμυρίων, μιλάω για πόλη πρότυπο η οποία να αποτελέσει μόνο το διοικητικό κέντρο της χώρας, και με πληθυσμό όχι πάνω από 1,5-2 εκατ. στην τελική της ανάπτυξη.

   Η Θεσσαλία μετά το 2013 θα είναι ένα απέραντο λιβάδι. Ποιον θα συμφέρει να σπείρει τίποτα, εκτός ίσως από μερικούς πολυεθνικούς τσιφλικάδες που θα αγοράσουν τα αγροτεμάχια για 2000 ευρώ το στρέμμα και θα εφαρμόσουν βιομηχανική γεωργία με μεταλλαγμένους σπόρους για οικονομίες κλίμακας

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ AWACS 07/03/2010 11:55:06

   Δεν διαφωνώ στο πνεύμα σου και θα έλεγα αντιλήφθηκα τις προθέσεις σου. Αλλά ξέρεις πόσοι οργανισμοί και υπηρεσίες βρίσκονται χωρίς λόγο στην Αθήνα;

   Η Ελλάδα χρειάζεται αποκέντρωση, κατά τη γνώμη μου, όχι νέα πόλη.
   Η αστυφιλία, αν δεν ελεγχθεί, με κοινωνικά μέτρα, θα κάνει και την νέα πρωτεύουσα τερατούπολη. Όταν το 60% της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται στην Αθήνα (ή θα βρίσκεται σε νέα πρωτεύουσα) οι άνθρωποι θα συρρέουν για ευκαιρίες απασχόλησης και επιβίωση. Αν δεν αντιστραφεί αυτό το ρεύμα τίποτα δεν ωφελεί.

   Είναι παγκόσμια τάση η δημιουργία μεγα-πόλεων. Η οικονομική δραστηριότητα στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης εξυπηρετείται με τερατουπόλεις που αποτελούν για τις πολυεθνικές ταυτόχρονα πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού και μάζα καταναλώτών Μέξικο Σίτυ, Βομβάη, Ριο, Κων/λη, Τόκιο, έχουν από 20-30 εκατ.
   Για τα ελληνικά δεδομένα αυτή η τάση γιγάντωσε την Αθήνα, με 6 εκατ., και ο Σουφλιάς δημιουργούσε ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής για πόλη 8+ εκατ.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ AWACS 07/03/2010 12:22:09

   Η δημιουργία νέας πρωτεύουσας είναι φενάκη και άσκοπη και άχρηστη. Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να γίνει βιώσιμο, αλλά με σοβαρή πολιτική και με επενδύσεις, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.
   Κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να μελετηθούν:
   1. Ενα εκτενές πρόγραμμα απαλλοτριώσεων τετραγώνων σε περιοχές όπως η Πλατεία Βάθης, η Αχαρνών, η Βικτώρια, τα Κάτω Πατήσια, η Κάτω Κυψέλη, με εξοικονόμηση πόρων από αλλού (με ανταλλαγή οικοπέδων ή κατοικιών). Το έχει προτείνει ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος αντί για φαραωνικά πάρκα στο Ελληνικό - που θα καταντήσουν ...μουτ - πρότεινε την πώληση τμημάτων του Ελληνικού και την αντίστοιχη δημιουργία μικρών πάρκων σε συνοικίες της Αθήνας, τα οποία θα "τραβήξουν" προς τα επάνω τις αξίες των ακινήτων, άρα θα προσελκύσουν υψηλότερα εισοδήματα.
   2. Απηνής δίωξη, και με αυστηροποίηση των ποινών και με χρήση και αυτόφωρου, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν σε λαθραίους Αφροασιάτες με το κεφάλι ή κάνουν και παράνομη αλλαγή χρήσης (από γραφεία σε "σπίτια"-αποθήκες ψυχών). Εξαντλητικοί υγειονομικοί έλεγχοι, παρουσία εισαγγελέως ενδεχομένωνς, ώστε να μην λαδώνονται οι υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών (γιατί τα παίρνουν χοντρά οι κύριοι...). Οι τύποι αυτοί που νοικιάζουν τα ακίνητα του Κέντρου είναι συνήθως κάτοικοι ΒΠ (Ψυχικό και απάνω) ή ΝΠ (Π. Φάληρο και κάτω), εξου και το ακαταδίωκτο που έχουν. Αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και σταδιακά θα αδειάσει το Κέντρο από τον παρασιτικό αφροασιατικό πληθυσμό.
   3. Απηνής δίωξη όχι μόνο των πωλητών λαθραίων στο κέντρο, αλλά και των καταστηματαρχών. Κατάσχεση κάθε λινάτσας και των εμπορευμάτων, σφράγισμα των αποθηκών, δίωξη καταστηματαρχών, ακόμα και ιδιοκτητών, ώστε να προσέχουν στο μέλλον πού νοικιάζουν τα ακίνητά τους.
   4. Δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Μία λύση θα ήταν τα πολυώροφα κτίρια-πάρκινγκ, με τιμές προσιτές (άρα συμφέρει να δημιουργηθούν πολλά τέτοια κτίρια, από ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός).
   5. Πρόγραμμα ανάπλασης προσόψεων, κτιρίων εν γένει, πεζοδρόμων, κ.ά., με σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει η εμπειρία σε πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού με πρώην υποβαθμισμένα κέντρα.

   Αν δεν προσελκύσουμε μεσαία εισοδήματα στο Κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση δεν φτιάχνει. Δεν μπορεί ο αστυνομικός να κάνει τίποτα, γιατί τα αστυνομικά μέτρα δεν αρκούν. Χρειάζεται ταυτόχρονα αστυνόμευση, δίωξη ιδιοκτητών παρανόμως ενοικιαζομένων ακινήτων και ουσιαστική ανάπλαση. Οχι φτιασιδώματα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ AWACS 07/03/2010 12:23:59

   Όταν γράφω για "δίωξη καταστηματαρχών" εννοώ φυσικά τους εμπόρους από τους οποίους οι λαθρομετανάστες προμηθεύονται την πραμάτεια.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ AWACS 07/03/2010 12:36:55

   Μάρκο, ναι σε όλα, αλλά όχι άλλα φαραωνικά γκαραζ, που προωθούν την χρήση ΙΧ. Ανάπτυξη μετρό.

  • anonymous avatar
   anonymous @ AWACS 07/03/2010 12:48:12

   προφήτη στην Αθήνα χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύστημε μεταφοράς. το μετρό είναι ένα τμήμα του. Για τα ΙΧ πρέπει να εισαχθεί ο θεσμός του car sharing σε μεγάλη έκταση με αυτοκίνητα που καίνε φυσικό αέριο. Μια εταιρία κρατικοιδιωτική να φτιάξει σε διάφορα σημεία πολυώροφα γκαράζ, να αγοράσει αυτοκίνητα από μια εταιρία για να πετύχει καλύτερες τιμές, και να τα νοικιάζει με την ώρα σε λογικές τιμές. Δε θα είναι ανάγκη να αγοράζει ο άλλος αυτοκίνητο. Θα το μοιράζεται και δε θα έχουμε τόσα αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο δρόμο.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ AWACS 07/03/2010 14:00:46

   Αυτό που λέει ο anonymous είναι πολύ σωστό. Το Μετρό είναι άριστο μέσο μεταφοράς, αλλά δεν μπορεί πάντοτε και για τα πάντα να υποκαταστήσει το αυτοκίνητο. Αν θέλουμε μεσαία εισοδήματα στο Κέντρο της Αθήνας, πρέπει να βρεθεί λύση για το ΙΧ, είτε ιδιωτικό, είτε το "δανεικό" (car sharing).

 55. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 07/03/2010 11:40:49

  Καταρρέει γενικώς το σύστημα, είτε αυτό που ξέραμε μεταπολτευτικά ως "ΠΑΣΟΚ", είτε ως "ΝΔ". Θα έλεγα και ότι ξέραμε ως σταλινική αλλά και αντι-σταλινική "αριστερά".
  Ελπίζω να μην απομείνουμε μόνον με τον ...Καρατζαφέρη στο χέρι!
  Θείε Νικολά και θεία Άνγκελα, βάλτε κανένα χέρι βοήθειας.

 56. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 07/03/2010 12:29:03

  Αν περάσει ο νόμος της απόδοση ιθαγένειας και παράλληλα κόψει τον 14ο στον ιδιωτικό ο ΓΑΠ μετράει μέρες.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 07/03/2010 12:29:37

   14ο = δέκατος τέταρτος.

 57. nov11 avatar
  nov11 07/03/2010 12:42:01

  'Δεν χρειάζεται νέο 1981'
  Το 1981 ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών ώστε ο μισός ελληνικός πληθυσμός να ζει σε βάρος του άλλου μισού(ηττημένου) και να το καταδυναστεύει δίνοντας γη και ύδωρ σε ξένους πάτρωνες.
  Οι σημερινές συνθήκες ενεργοποιούν το ντόμινο για τον κατακερματισμό και το ξεσκαρτάρισμα του πολιτικού σκηνικού μεσα από κοινωνικές αναταράξεις.(βλπ.συνάντηση Καραμανλή-Μητσοτάκη,δηλώσεις στην κυβερνητική παράταξη).Όλα αυτά θα μορφοποιηθούν από τις επερχόμενες συγκρούσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.Δυστυχώς το εκκρεμές δεν ισορροπεί σε 1-2 χρόνια που λένε.
  Όμως αυτή η κατάσταση μέσα από τα χίλια δεινά της θα έχει και το θετικό αποτέλεσμα του ξεσκαρταρίσματος της σαβούρας σε όλα τα επίπεδα όσο κι αν αντιστέκονται ή ελίσσονται δυνάμεις προσπαθώντας να ..σωθούν όπως και την ανάδειξη άξιων και αξιών σε μια ΙΣΟΝΟΜΟ πολιτεία.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ nov11 07/03/2010 14:06:11

   Mην είσαι τόσο αισιόδοξος για ισόνομο πολιτεία.
   Και όσο για το αν μέχρι το 1981 ο μισός πληθυσμός ζούσε εις βάρος του άλλου, του ηττημένου, είναι ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΥΘΟΣ του ΠΑΣΟΚ.
   1. Και πριν από το 1981 πολλοί Αριστεροί κατείχαν πολλές θέσεις και κυρίως είχαν την ιδεολογική ηγεμονία.
   2. Στον Εμφύλιο και οι Κεντρώοι ήταν με το μέρος των νικητών. Οι περισσότεροι από τους παλιούς Κεντρώους πήγαν με το ΠΑΣΟΚ και λίγοι με τη ΝΔ. Ξέρω συγκεκριμένα παραδείγματα.
   Με τα Δεκεμβριανά, οι Κεντρώοι που ανήκαν στο ΕΑΜ διαχώρισαν τη θέση τους και πλέον στον Εμφύλιο 1946-49 (που ήταν ουσιαστικά ανταρσία του ΚΚΕ) αυτοί οι παλιοί Βενιζελικοί ήταν με το μέρος της αστικής κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης ήταν βενιζελικός, όχι δεξιός.

 58. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 12:45:16

  Καίριες οι περισσότερες παρατηρήσεις. Κ
  αι σωστές...
  Σε μια ανάρτηση δεν μπορείς να τα πείς όλα. Πράγματι.
  Λές όμως, όσα είναι απαραίτητα για να υπάρξει μια συζήτηση. Και να βγούν κάποια συμπεράσματα που μας πάνε - έστω κι ένα βήμα - πιο πέρα.
  Εδώ πολλοί πήγαν πολλά βήματα πιο πέρα.

  Ας πούμε ο Προφήτης διαπίστωσε ότι χρειάζεται ένα "πραξικόπημα νομιμότητας". Όπως και ο Φαέλλος, λίγες μέρες πριν.
  Η "νέα Μεταπολίτευση" δεν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι αυτό ακριβώς.
  Με την έννοια ότι αλλάζει το καθεστώς, δεν το διαχειρίζεται απλώς.

  Η Νέα Δημοκρατίας της περασμένης 6ετίας απλώς το διαχειρίστηκε. Και γι' αυτό έφτασε σε αδιέξοδο.
  Γιατί το ίδιο το καθεστώς είχε φτάσει στα όρια του. Κι ήλθε η διεθνής κρίση και το αποτελείωσε. Μόνο που αυτό που κατέρρευσε στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που κατέρρευσε διεθνώς...

  Αυτό που κατέρρευσε στην Ελλάδα ήταν οι 5 πυλώνες του "συστήματος ΠΑΣΟΚ". Δηλαδή του καθεστώτος που είχε προσεκτικά οικοδομήσει το ΠΑΣΟΚ για να αναπαράγεται μόνιμα στην εξουσία. Ακόμα κι όταν βρίσκεται ΕΚΤΟΣ διακυβέρνησης (προσωρινά).

  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακόμα να μεταλλαχθεί με τη μαζική απορρόφηση μεταναστών. Θεωρητικά δεν αποκλείεται. Πολιτικά είναι βέβαιο ότι αυτό επιδιώκει...
  Αλλά η πείρα έχει δείξει ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Στη Γερμανία το επιχείρησε το πολύ πιο έμπειρο και ικανό SPD, to 1999.
  Όταν το ξεκίνησε το SPD είχε 44% και οι Χριστιανοδημοκράτες 33%. Σήμερα οι Χριστιανοδημόκράτες έχουν 44% και το SPD μόλις 22$ (κι έχει υποστεί και διάσπαση στο μεταξύ).
  Η αποδύνάμωση του SPD οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο μεταναστευτικό, στην επιλογή του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και στη "χάρτα 2010" του Σρέντερ...
  Δεν θέλω να πώ ότι τα ίδια θα συμβούν αναγκαστικά κι εδώ:
  Ότι δηλαδή στην προσπάθειά του το ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσει μαζικά μετανάστες θα χάσει τους Έλληνες. Και στην προσπάθειά του να εκσυγχρονήσει τις δομές που το ίδιο δημιούργησε (όπως συνέβη με την "πλατφόρμα 2010" στη Γερμανία) θα αποδυναμώσει την ίδια την εκλογική του βάση.
  Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί και εδώ, αν η ΝΔ εκμεταλλευτεί τις αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ κι αν η ΝΔ ξεπεράσει τις δικές της αντιφάσεις.
  Κι αυτό, μεταξύ άλλων, ημαίνει να αλλάξει δραστικά και η ίδια η ΝΔ. Πολύ δραστικά. Και να πείσει γι' αυτό.

  Όπως βλέπετε λοιπόν, δεν λείπουν τα "δια ταύτα" από τη θέση που υποστήριξα. Τα υπονόησα στην αρχική ανάρτηση. Και τα κατάλαβαν πολλοί από τους σχολιαστές.

  Μου κάνει εντύπωση, όμως, το γεγονός ότι έχουν πολλοι μια "συντηρητική" τάση να πιστεύουν πως ότι "υπάρχει από παληά, θα υπάρχει για πάντα"!
  Και στην περίπτωσή μας το "καθεστώς ΠΑΣΟΚ" δεν θα αλλάξει ποτέ...

  * Το 1974 πολλοι πίστευαν ότι το "μετεμφυλιακό καθεστώς της Δεξιάς" δεν θα άλλαζε, απλώς θα φόραγε δημοκρατικό μανδύα. Έπεσαν έξω. Όπως έπεσαν έξω κι όσοι πίστευαν ότι το "δημοκρατικό καθεστώς" που θα έπαιρνε τη θέση του θα ήταν πολύ καλύτερο...
  * Το 1981 πολλοί πίστευαν ότι ο Ανδρέας θα προσαρμοζόταν στις σταθερές του Καραμανλισμού και απλώς θα πήγαινε μερικά βήματα πιο πέρα τον "αστικό εκσυγχρονισμό". Έπεσαν έξω κι αυτοί.
  Ο Ανδρέας εγκαθιδρυσε ένα δικό του καθεστώς, το οποίο δεν έκανε τίποτε το "εκσυγχρονιστικό". Καταχρέωσε και αποβιομηχάνισε τη χώρα. Με αποτέλεσμα να έλει ο Σημίτης δεκαπέντε χρόνια αργότερα, να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από τον Ανδρέα, να τα ονομάσει "εκσυγχρονισμό" και να μην καταφέρει κανένα αληθινό εκσυχρονισμό. Απλώς έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ με όρους τέτοιους(κλείδωμα πολύ ακριβής ισοτιμίας), που οδήγησαν σε κατάρρευση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και σε όργιο δημιουργικής λογιστικής.
  Αυτά δηλαδή τα δύο που πληρώνουμε σήμερα.

  Κάθε προσέγγιση της πραγματικότητας με τέτοιο "συντηρητικό τρόπο", ώστε να μη βλέπουμε ότι μπορεί να αλλάξει τίποτε, είναι λανθασμένη προσέγγιση.

  Κάθε κρίση είναι ευκαιρία και δυνατότητα για ανατροπές. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτές τις δυνατότητες, αρκεί να γνωρίζουμε τι μπορεί να αλλάξει και τι όχι, αρκεί να είμαστε έτοιμοι και αποφασμένοι να αλλάξουμε αυτά που πρέπει.

  Το κειμενό μου έχει τίτλο "Τέλος εποχής".
  Το τίτλο "το σύστημα ΠΑΣΟΚ καταρρέει" τον έβαλε στην ανάρτηση το Φάκτορας.
  Και καλά έκανε.
  Διότι όλη η συζήτηση που αξίζει να γίνει είναι αυτή ακριβώς η "διαφορά":
  Πώς θα περάσουμε από το "Τέλος εποχή" (του συστήματος ΠΑΣΟΚ), στην οριστική κατάρρευσή που δεν θα είναι αυτόματη ούτε και εύκολη.
  Αλλά η ευκαιρία υπάρχει.
  Και όλο το μυστικό είναι πάντα να μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία.
  Και τις δυνάμεις που απελευθερώνει η κρίση σε δυναμική ανατροπής πολύ πιο πέρα απ' όσο θέλουν να φτάσουν αυτοί που - πανικόβλητοι - διαχειρίζονται την κρίση σήμερα.

  Δεν έχω όλες τις απαντήσεις.
  Αλλά έθεσα κάποια ερωτήματα.
  Και νομίζω ότι ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.
  Έχουμε αρκετή πείρα πια για να ξέρουμε τι δεν θα δουλέψει.
  Κι είμαστε αρκετά πεισματάρηδες για να δοκιμάζουμε ότι μπορεί να δουλέψει.
  Από κει και ύστερα η κρίση από τη μία μας χτυπάει αδίστακτα κι από την άλλη μας οδηγεί και μας φωτίζει.
  Αν αντέξουμε τα χτυπήματα, ειναι πιθανό να τα καταφέρουμε.
  Συγγνώμη που μιλάω με τέτοιους όρους, αλλά την κρίση ακόμα δεν την έχουμε δεί. Μάλλον τώρα μόλις αρχίζουμε να την υποπτευόμαστε.
  Πρέπει να κατανικήσουμε το φόβο που μας προκαλεί.
  Πρέπει να ξεπεράσουμε το μούδιασμα που μας φέρνει.
  Πρέπει να τη δούμε ως "ευκαιρία".
  Όχι μόνο για μια παράταξη ή ένα κόμμα.
  Αλλά για την Ελληνική κοινωνία.

  Απ' όλα τα παραπάνω σε όλα μπορεί να έχω λάθος, όλα τα συζητάω, όλα μπορώ να τα αναθεωρήσω.
  Το μόνο που ΔΕΝ συζητάω, είναι τη βαθύτερη πεποίθηση ότι η Ελλάδα - ακόμα κι έτσι, ακόμα και τώρα, ακόμα και μετά τις ταλαιπωρίες που υπέστη - έχει τεράστιο δυναμικό μέσα της.
  Το έχει ο λαός της.
  Το έχει η θέση της.
  Το έχει η φύση και το περιβάλλον της.
  Το έχει η παράδοση που κουβαλάει ο Έλληνας στο υποσυνείδητό του.
  Γενικά, λαοί που βγάζουν στις πιο δύσκολες στιγμές τον καλύτερο εαυτό τους, κερδίζουν από τις κρίσεις τους.
  Αυτό ισχύει για όλους τους λαούς και για όλους τους ανθρώπους.
  Και έχει επαληθευθεί πολλές φορές για μας.
  Επί 35 χρόνια επικρατεί σιγά-σιγά ο χειρότερος εαυτός μας.
  Καιρός πια, με αφορμή την κρίση, να επανεμφανιστεί και ο καλύτερος εαυτός μας.
  Αυτό ήθελα να υπονοήσω με το άρθρο μου.
  Κι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο νομίζουν κάποιοι.
  Σίγουρα, όμως, δεν είναι τόσο απλό, όσο φαντάζονται οι ίδιοι...

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 14:15:51

   Κύριε Λαζαρίδη σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό και εκτιμώ τις απόψεις σας. Επειδή είμαι πραγματιστής, θέλω να υποβάλλω μία απλή ερώτηση:
   Μία "νέα Μεταπολίτευση", που θα την αποκαλούσα εγκαθίδρυση πολιτεύματος ευνομίας και ισονομίας, θα αντιμετωπίσει μία λυσσαλέα αντίδραση από 2 μεριές:
   1. Την παρασιτική νεοταξική κλίκα Κολωνακίου και Β. Προαστίων + τους νταβατζήδες, που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Και ας πούμε ότι την προπαγάνδα τους την προσπερνάει η Κυβέρνηση που θα επιχειρήσει αυτό το βήμα (το άλμα, θα έλεγα).

   2. Την αριστερίστικη και τη σταλινική παράταξη (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), που θα ξηλώσουν ό,τι πεζοδρόμιο υπάρχει. Είναι αδίστακτοι, το είδαμε και προχτες στον Άγνωστο Στρατιώτη (παρεμπιπτόντως, την βεβήλωση του μνημείου από τον τιποτένιο Τσίπρα ΔΕΝ την καταδίκασε η ΝΔ και το έγραψα και πιο πάνω). Αυτούς θα τους αγνοήσει η Κυβέρνηση της "Νέας Μεταπολίτευσης"; Θα τους φοβηθεί ή θα συγκρουστεί μετωπικά μαζί τους, έχοντας φυσικά απέναντί της και τα ΜΜΕ της πρώτης κατηγορίας (νεοταξικών και νταβατζήδων);

   "Νέα Μεταπολίτευση" θα γίνει ΜΟΝΟ όταν μία δημοκρατική κυβέρνηση αποφασίσει να τσακίσει, με όπλο το κράτος δικαίου, αυτές τις δύο κλίκες. Διαφορετικά, εδώ θα είμαστε και μετά από 30 χρόνια (αν ζούμε) και θα συζητάμε ακόμα για Νέες Μεταπολιτεύσεις...

  • νικος γεωργιοπουλος avatar
   νικος γεωργιοπουλος @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 14:43:38

   Πιστευετε κυριε Λαζαριδη πως η ΝΔ με το παρον δυναμικο, μπορει να πεισει? Δεν αναφερομαι στην ηγεσια, αλλα σε στελεχη που δεν εκαναν/κανουν περηφανους οσοι ψηφισαμε το κομμα στο παρελθον και αναγκαστηκαμε να φυγουμε. Δεν υπαρχει η αναγκη μιας κοπερνικειας ρηξης της ΝΔ με το παρελθον της και αναδυση ενος νεου στελεχιακου δυναμικου? Και εννοω παντελως αγνωστων στην πολιτικη, οπως ηταν οι ΠΑΣΟΚοι το 1981.
   Τουλαχιστον ο ΓΑΠ το καταφερε με την αναδειξη ολων των νεων υπουργων του και τον ενταφιασμο του εκσυγχρονισμου και οσων συμμετειχαν.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 15:22:59

   @ Μάρκο Τ

   Συμφωνώ σε αυτά που λες. Πιο πάνω έχω γράψει κάποια μέτρα για να τελειώνουμε με αυτούς. Πολύ φοβάμαι ότι ως αδίστακτοι θα επιδιώξουν να χυθεί αίμα όταν βλέπουν πως χάνουν την εξουσία.

   @ νικος γεωργιοπουλος

   Το πρόβλημα της ΝΔ είναι τα μεσαία στελέχη. το 2004 εγώ λόγω συγκεκριμένων μεσαίων στελεχών (Δήμαρχος, αντιδήμαρχος, Νομάρχης και νυν Βουλευτής) σταμάτησα να ψηφίζω ΝΔ. Αν δε δω αυτούς τους τύπους και τη νοοτροπία τους στον καιάδα δεν ξαναψηφίζω ΝΔ. Σε πληροφορώ ότι δεν είμαι ο μόνος. Ο περίγυρός μου είναι γεμάτος δεξιούς που δεν ψηφίζουν ΝΔ. Ξεφτίλα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 16:27:29

   Τι σχέση 'εχει η Γερμανια με το ελληνικότατο κοινωνικό φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 07/03/2010 16:45:19

   αγαπητέ Χρύσανθε Λαζαρίδη,
   για να γίνει η κρίση ευκαιρία για την κοινωνία (και όχι απλώς για τις πολιτικές ανακατατάξεις) χρειάζεται η κοινωνία να έχει η ίδια έκφραση και πρωτογενή πληροφόρηση. Μπορούν αυτό να το εξασφαλίσουν οι υπάρχοντες μηχανισμοί των κομμάτων ? Ως ένα βαθμό, οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς προσφέρουν ευκαιρία συμμετοχής. Με τη ΝΔ τι γίνεται ? Πότε θα ξεπαγώσουν οι δομές ? Μήπως ν'αρχίσουμε να διοργανώνουμε tea parties ?

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 28/03/2010 13:15:27

   Ας γινει η Νεα Δημοκρατια το καταφυγιο του Πολιτη.
   Τι εννοω.
   Απο ρουσφετολογικο μαγαζακι θα μπορουσε να μετατραπει σε κεντρο καταγγελιας και στηριξης.
   Αν τελειωσαν τα λεφτα, τελειωσαν και τα μεγαλεια.
   Ο κοσμος γιατι παρακολουθει τα καναλια? Ειδικα οι ποιο ευπαθεις ομαδες. Αναζητα λυση στο προβλημα του. Παρακολουθει μηπως υπαρξει μια αχτιδα κοινωνικης δικαιοσυνης. Αφουγκραζεται τη διαφθορα της κοινωνιας του. Παρακολουθει ποσες πιθανοτητες επιβιωσης εχει αυτος σαν μικρο ψαρι σε μια κοινωνια που ειναι γεματη καρχαριες.

   Αντι λοιπον να υπαρξουν οι επιτηδειοι δημοσιογραφοι, πολιτικοι, που θα πουλησουν παλι ελπιδα, ας εμφανιστει ενα κομμα συλλογικα με ουσιαστικες προσπαθειες να βοηθησει την κοινωνια.
   Αυτο ειναι το κυριοτερο που η Ελληνικη κοινωνια χρειαζεται.

   Δεν χρειαζωμαι ενα κομμα να με στειλη ο βουλευτης μου στη πρασινη η τη γαλαζια υπαλληλο να με βοηθησει να ξεπερασω π.χ. τη λιστα των αλλων αιτουντων για εργασια, σε μια υπηρεσια που πληρωνουμε ολοι εξ ισου σαν Ελληνες, για παραδειγμα. Χρειαζωμαι ενα κομμα που θα με καλεσει να διαμαρτυρηθω και να αναφερω για την κομματικοποιηση της καθε υπηρεσιας απο τη χ,ψ παραταξη αλλα και για να μου αναθεσει ενα νεο μοντελο ακτιβισμου ωστε να διορθωσω τα στραβα της Ελληνικης κοινωνιας.
   Φυσιολογικο ειναι ολοι, ολοι οσοι ειναι ευχαριστημενοι απο το παλαιο συστημα, της αλληλοκαλυψης επι του ψιλορουσφετιου που ηταν συνηθισμενοι και ζητουσαν, να τρομαξουν. Ομως αν οι ειδησεις οτι δεν μπορουμε να προχωρησουμε αλλο, ειναι αληθινες και αν δεν υπαρχει καποιου ειδους μυστικης συμφωνιας μεταξυ Κυβερνησης και αντιπολιτευσης και οσα αρνητικα ακουμε πραγματι συμβαινουν, τοτε δεν βλεπω αλλη λυση, αλλη γρηγορα εφαρμοσιμη λυση για ανασυνταξη της κοινωνιας πισω απο τη Νεα Δημοκρατια σαν κομμα.
   Θελω να επισημανω οτι ακομη και η ιδια η Εκκλησια αρχισε να υπολειπεται του πραγματικου της ρολου, και αυτο με ανυσηχει ιδιαιτερα, ειδικα μετα τις φοροεπιβολες εναντιων της, να μην διαλεξουν τη φορολογια που τους επιβαλεται ως δικαιολογια γιατι βοηθουν λιγοτερο το κοσμο, λιγοτερο απο τις πραγματικες τους δυνατοτητες.
   Τη κατσαμε τη βαρκα.
   Χρειαζωμαστε ενα ανταγωνισμο μεταξυ φορεων που θα βοηθησουν πραγματικα την κοινωνια. Ναι, ενα αγωνα για το ποιος θα γινε καλυτερος στο να συγκεντρωνει και να προετοιμαζει, να επανεκπαιδευει τον Ελληνα σε ενα νεο κοινωνικο συμβολαιο αλληλοβοηθειας.
   Ενα πραγματικο συμβολαιο με το λαο αυτη τη φορα.

 59. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/03/2010 12:53:02

  ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ 93% ΤΩΝ ΙΣΛΑΝΔΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΟ ΠΡΟJECT "ICESAVE"
  που θα σκλάβωνε τους κατοίκους της με ένα επιπλέον άχθος χρέους $16k εξ αιτίας της πτώχευσης της τράπεζας Landsbanki. Οι Ισλανδοί με το δημοψήφισμα αυτό αρνήθηκαν οργισμένα αναλάβουν αυτοί τις υποχρεώσεις των τραπεζιτών που άφησαν να δημιουργηθεί στη χώρα τους ένα δημόσιο χρέος δεκαπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας τους.

  Μία από τις συνέπειες της θαραλλέας απόρριψης της πρότασης "bailout" θα είναι και η συνεπαγόμενη άρνηση του Ισλανδικού λαού να "διασωθεί" από το ΔΝΤ.

  Το πρόγραμμα διάσωσης ICESAVE είχε περάσει απο το Ισλανδικό κοινοβούλιο με πλειοψηφία 33 προς 30. Παρόλα αυτά όμως στο δημοψήφισμα απέδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει να "σωθούν" από το ΔΝΤ αποδεικνύοντας έμπρακτα πως μπορεί ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ Η ΣΥΝΔΕΣΗ μεταξύ κυβερνήσεων που κυβερνουν αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού τους.

 60. ΙΔ avatar
  ΙΔ 07/03/2010 13:02:54

  Άλλο Ισλανδία και άλλο προτεκτοράτο.Εδω ο τοποτηρητήs δεν πρόκειται να δεχθεί δημοψήφισμα.Που ακούστηκε οι δικτάτορεs να κάνουν δημοψηφίσματα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΙΔ 07/03/2010 13:20:17

   Συμφωνώ. Στην δικτατορία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα. Μόνο το GAP ξέρει τί να κάνει.

  • ataktos avatar
   ataktos @ ΙΔ 07/03/2010 14:38:44

   Αυτό το ΓΑΠ αρσενικό....θηλυκό είναι ????

 61. Νίκος avatar
  Νίκος 07/03/2010 13:34:24

  Factorx: διαμαρτυρεσαι κιόλας, τι σχέση έχει αυτο που ανέβασες με το θέμα εδώ; ελεος

 62. Κρης avatar
  Κρης 07/03/2010 14:39:22

  Γ.Παπανδρεου ΝΑΙ στο δημοψήφισμα;


  http://www.youtube.com/watch?v=cPRuZSE1h2I

  #@#@

 63. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 07/03/2010 14:40:32

  Η δικτατορία τπυ πασόκ καταρέει για τον απλό λόγο ότι δεν μπορεί να κλέψει.
  Στην αρχή έκλεβαν τα λεφτά του κράτους, μετά έκλεψαν το χρυσάφι της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά πούλησαν όσες κρατικές επιχειρήσεις μπορούσαν και τέλος άρχισαν να δανείζονται σαν να μην υπάρχει αύριο.
  Τώρα που δεν μπορούν να δανειστούν έχουν δύο επιλογές.
  Η μία είναι να πουλήσουν εθνική κυριαρχία, δηλαδή να προδώσουν τα εθνικά θέματα, έναντι τριάκοντα αργυρίων.
  Η δεύτερη είναι να δουλέψουν συστηματικά, για το καλό της χώρας.
  Κάνουμε ένα γκάλοπ να δούμε ποιό δρόμο θα διαλέξει ο GAP;

  • Orestios avatar
   Orestios @ κοψοχέρης 07/03/2010 15:48:11

   Μου αρέσει που έχεις απορίες όταν είναι πλέον ξεκάθαρο ποιό δρόμο θέλει να ακολουθήσει.

 64. Underdog avatar
  Underdog 07/03/2010 16:10:44

  Ο Σαμαράς πρέπει να απευθυνθεί στο λαό αμέσως και άμεσα. Να δώσει μια συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα με αφορμή τα νέα μέτρα αλλά να μην περιορισθεί σ αυτά.Να κάνει μια γενικότερη τοποθέτηση στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας.Να δώσει ελπίδα και προοπτική.Και μετά να κάνει πορεία στο λαό. Να τον ενημερώσει, να σταθεί δίπλα του ,να ακούσει την αγωνία του και να δώσει απαντήσεις.Τι τον κρύβουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι τον παγιδεύουν με τους καθωσπρεπισμούς και την πολιτική ορθότητα. Εξω στην κοινωνία γίνεται χαμός. Επέρχεται οικονομική εξαθλίωση,κοινωνική ανασφάλεια,εγκληματικότητα, ήττα στα εθνικά θέματα,διάρρηξη κοινωνικού ιστού, ακόμη και κοινωνική αναταραχή είναι πιθανόν να προκληθεί.
  Να βγεί ο Σαμαράς μπροστά! 'Αλλωστε η κρίση εκτός από κίνδυνος είναι και ευκαιρία. Ευκαιρία για να αλλάξει το σημερινό σύστημα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Underdog 07/03/2010 17:07:28

   Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη! Τι θα πρωτοκάνει ο Σαμαράς ? Πρέπει ν'ανοίξουν οι οργανώσεις βάσης, ν'ακούσουν τις αγωνίες των πολιτών και να τις μεταφέρουν στην ηγεσία. Και, όταν εκείνη διαμορφώσει άποψη, να την μεταφέρουν αντίστροφα προς το κοινό.

   Τοπικές οργανώσεις ανοικτές, σε καθημερινή βάση. Γίνεται ?

 65. ΙΔ avatar
  ΙΔ 07/03/2010 16:17:54

  Αμ δε.Όrestios εξήγησε του ρπμαντικού κοψοχέρη οτι τώρα κλέβουν πολύ περισσότερα. Οι μεν πασόκοι τηs κυβέρνησηs διαδηλώνουν στην κυριολεξία εναντίον τηs Ελληνικήs oικονομίαs οι δε χρηματιστέs τηs goldman sahcs σορτάρονταs πάνω απο 80 διs δολάρια στην πτωση τηs οικονομίαs μαs.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΙΔ 07/03/2010 22:00:58

   Και πού είσαι ακόμα. Τους τελευταίους 5 μήνες έγινε γερή μπάζα, η οποία συνεχίζεται.
   11 δις για φέτος και δεν ξέρω πόσα άλλα για του χρόνου, όπου προβλέπεται αύξηση των εσόδων.

 66. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 07/03/2010 17:13:44

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάλυση του πολύ καλού άρθρου. Πράγματι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε όλα όσα αναφέρονται και πράγματι έβαλε πολύ γερές βάσεις για την καθεστωτική επιβολή του. Επίσης είναι πράγματι εμφανής και η κατάρευσή τους μετά από 30 χρόνια. Μια ολόκληρη γενιά έκτισε με τα ψέματα και χρέωσε βαρύτατα τα παιδιά της. Θα μου επιτρέψει όμως, ο καλός συντάκτης του άρθρου, να διαφωνήσω με την εκτίμησή του σχετικά με την κατάρρευση του 5ου πυλώνα, αυτού των ΜΜΕ. Η πτώση της κυκλοφορίας δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και μείωση της επιρροής τους. Το να μην αγοράζει ο πολίτης εφημερίδες δεν σημαίνει πως δεν ενημερώνεται και πως δεν του ασκείται καμιά επιρροή. Αυτό το κάνει θαυμάσια η τηλεόραση, που έχει τους ίδιους ιδιοκτήτες, η οποία μάλιστα του καλύπτει και μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του. Αφού λοιπόν, η πλειονότητα των καναλιών είναι στα γνωστά χέρια και αφού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν άμεση εξάρτηση από αυτά, δεν είναι επόμενο να περνούν στον πολίτη ό,τι θέλουν τα μεγάλα αφεντικά; Ξεχνάμαι ότι η δικτατορία των ΜΜΕ, είναι ό,τι πιο δυνατό υπάρχει στο σύγχρονο κόσμο; Πόσοι από μας, που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις των "παπαγάλων" τους, διαθέτουμε κριτική ματιά και μπορούμε να αντισταθούμε σθεναρά όταν φθάσουμε μπροστά στην κάλπη; Και πόσοι από μας θα ξανασηκωθούμε από τον καναπέ, όπως κάναμε στις 29 Νοεμβρίου, που ακυρώσαμε τις τότε "ασφαλέστατες" εκτιμήσεις τους;

 67. Nelly over thw rainbow avatar
  Nelly over thw rainbow 07/03/2010 18:52:59

  Οι όμορφες Σοβιετίες όμορφα καταρρέουν. Δεν είναι διόλου τυχαία η κυκλοφορία του video της Τζούλιας μαζί με τα νέα μέτρα.

 68. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 08/03/2010 10:51:01

  Όλα ορθά, όλα πυκνά. Λείπει όμως κάτι κ. Λαζαρίδη. Η διάγνωση ποιο σύστημα θα προσπαθήσει να δομήσει το ΠΑΣΟΚ. Κι αν η Νέα Δημοκρατία θελήσει να καταλάβει προς τα που κινούνται τα πράγματα πρέπει να μελετά από πολύ κοντά τις πολιτικές εξελίξεις βλέποντας όχι μόνον τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις μελλοντικές πολιτικές λειτουργίες που αυτές θα επιτελέσουν.

 69. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 28/03/2010 11:50:59

  Πολυ κατατοπιστικο αρθρο.
  Μπορουμε να δουμε πως με πρωτοβουλιες του ΠαΣοκ εξ αρχης χτυπηθηκε ο αγροτικος τομεας η ραχοκοκαλια καθε ανεξαρτητης οικονομιας μεθοδευμενα και καιρια. Εγινε η μεταβιβαση απο μια αγροτικη κοινωνια/οικονομια σε μια οικονομια της μικρομεσαιας επιχειρησης για λιγο διαστημα, μην τυχει και καταφερει κατι εστω και μεσα απο αυτο η Ελλαδιτσα, ενω αυτο το διαδεχθηκε γρηγορα μια δημοσιουπαλληλικη οικονομια που εμελε να καταντισει εκ των πραγματων απολυτα χρεωμενη στους δανειστες της.

  Σημειωνω τα πρωσωπα κλειδια. Σημιτης αρχικος ρυθμιστης της μεταβασης απο αγροτικη οικονομια στα μετεπειτα σταδια που περιγραφηκαν, δηλαδη η βασικη αλλαγη τροχιας εγινε απο τον ιδιο και παλι Σημιτης αλλα αυτη τη φορα υπεθυνος για την οικονομικη κομπινα με τη Goldman Sachs που εμελε να μας βαλει σε μια νεα τροχια 10 χρονια αργοτερα.

  Το αλλο προσωπο κλειδι, ο Γεωργιος Παπανδρεου νεοτερος οπου μας εδωσε ενα νεο δογμα αντιληψης για τα εξωτερικα μας θεματα ΚΑΙ οπου επισης βρισκωταν στη κυβερνηση με τον Σημιτη επι περιοδου Goldman Sachs και ειχε και λογο επι του ζητηματος.

  Κ. Σημιτης και Γ.Παπανδρεου.

  Βεβαιως υπηρξε και μια πλειαδα αλλων προσωπων οπου επαιξε το ρολο της αλλα κυριως αυτα τα δυο ατο0μα πρωταγωνιστησαν και ηγηθηκαν των ιδεων, των πρωτοβουλιων και των εξελιξεων αναφορικα με τους ζωτικους τομεις οικονομιας, εξωτερικης πολιτικης, στην χωρα μας.

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ paratiritis2000 28/03/2010 12:39:25

   Οπως επισης ξεχασα, ηθελα να πω οτι η συνολικη πραγματικοτητα του μελλοντος ειναι αγνωστη στην Παγκοσμια κοινοτητα. Εχουμε ηδη μπει σε αχαρτογραφητα νερα οπως πολλοι σωφρονες οικονομικοι αναλυτες ειπαν μετα τα γεγονοτα της Αμερικανικης κρισης. Αλλοι επισης προσθετουν οτι η αναδυση της Ρωσιας και των υπολοιπων χωρων Βραζιλιας, Ινδιας αλλα και Κινας, η οποια συγκεκριμενα κατεχει πλεον το νουμερο ενα στην παγκοσμια παραγωγη ολου του πλανητη και επισης με την σταδιακη απομακρυνση του Ισραηλ απο την Αμερικη, ενω το Πενταγωνο της Αμερικης αφου βοηθησε να ενδυναμωθει Ισλαμικος φονταμενταλισμος σε ολο το πλανητη φαινεται τωρα να πιεζεται να επανερθει στο δογμα Μπρεζινσκι οπου ευαγγελιζεται στρατηγικη περικυκλωση και καταργηση της Ρωσικης δυναμης, μιας χωρας οπου μετα απο εκατονταετιες χρονια εμφανιζεται και παλι να θεωρει εαυτον ως τον μονο γνησιο απογονο του παλαιου Βυζαντιου, μπαινουμε πλεον σε αχαρτογραφητα νερα για την Παγκοσμια κοινωνια.

   Η Ελλαδα εχει ισως ενα τεραστιο στρατηγικο μελλον. Μπορει το μελλον αυτου του κοσμου να ειναι κατα πολυ καλυτερο και λιγοτερο μοιραιο με μια ισχυροτερη Ελλαδα. Ας το λαβουμε λιγο υποψιν μας.

 70. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 28/03/2010 12:20:36

  Ξεχασα να προσθεσω κατι που θα μοιαζει ως θεωρια συνωμοσίας.
  Εδω και πολλα χρονια μου δινεται η εντυπωση οτι ο πλυθησμος αυτης της χωρα λειτουργει σαν πειραματοζωο για την μελετη των αντιδρασεων μιας κοινωνιας απεναντι σε νεες καταστασεις, ερεθισματα, οικονομικα κοινωνικα μοντελα κτλπ.
  Η πεποιθηση μου αυτη ειναι πλεον ποιο εντονη παρατηρωντας την μεχρι τωρα πορεια του Barak Obama του προεδρου των Ηνωμ. Πολιτειων και τα νεα κοινωνικα μοντελα και τις αλλαγες που πρεσβευει για την Αμερικανικη κοινωνια.

  Παρατηρωντας τη διεθνη blogosphere κατα τα γεγονοτα του Δεκεμβριου του 2008 ανακαλυψα οτι η Ελληνικη κοινωνια βρισκωταν στο ρανταρ πολλων ανθρωπων, ειδικα των σκεπτομενων, που συμμετεχουν στο ιντερνετ και εχουν αποψη για τα κοινα. Δεν γνωριζα βεβαια αν αυτο ηταν συγκιριακο και αν η Ελλ. κοινωνια ηταν θυμα μιας γενικοτερης εκμεταλευσης εκεινο το καιρο, η οποια λογικα θα χρησιμοποιουσε και το ιδιο το ιντερνετ για να γινει αποτελεσματικοτερη.
  Το θεμα ειναι οτι ο τροπος με τον οποιον τα σχολια συνηθως ηταν δομημενα στο συνολο τους με ενα υποψιασμενο υφος απο ανθρωπους μεγαλου κοινωνικου φασματος, μου εδωσαν τηυν ισχυρη εντυπωση οτι για καποιο λογο η Ελλαδα και ο Ελληνικος πλυθησμος γενικοτερα οχι απλα βρισκεται αλλα βρισκωταν στο ρανταρ πολλων ανθρωπων πολυ καιρο τωρα.
  Γιατι αυτο συμμβαινει, τη στιγμη που εμεις ως λαος κανουμε τα παντα για να εμφανιζωμαστε ως μη Εθνος, ως μη πλυθησμος, ως μη υπαρξη, μου προκαλει μεγαλη εντυπωση και δεν μπορω να το εξηγησω με λογικους ορους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.