Το ρεύμα ανατροπής του Τσίπρα ήταν τελικά ελαφρύ αεράκι
19/05/2014 05:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ρεύμα ανατροπής του Τσίπρα ήταν τελικά ελαφρύ αεράκι

Η επανάσταση της Αριστεράς…αναβάλλεται γι’ αργότερα, ίσως και για πάντα. Το ρεύμα ανατροπής ήταν τελικά ελαφρύ αεράκι στον πρώτο γύρο των εκλογών και μπορεί να μην υπάρξει ούτε καν… δροσούλα την επόμενη Κυριακή

Λοιπόν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι της παρεούλας του κ. Τσίπρα, τα Χειμερινά Ανάκτορα του Μαξίμου δεν κατελήφθησαν την πρώτη Κυριακή. Όσο κι αν προσπαθήσατε από την πρώτη στιγμή των exit polls να πιστέψετε ότι έγινε η επανάσταση της Αριστεράς αυτή… αναβάλλεται γι’ αργότερα, ίσως και για πάντα.

Το ρεύμα ανατροπής ήταν τελικά αεράκι. Ούτε μπουρίνι ήταν, ούτε τσουνάμι ούτε Βαρδάρης. Ελαφρύ αεράκι ήταν στον πρώτο γύρο των εκλογών και μπορεί να μην υπάρξει ούτε καν… δροσούλα την επόμενη Κυριακή. Κι αν εξαιρέσει κανείς το σχετικά καλό αποτέλεσμα της Ρένας Δούρου στην Αττική (το οποίο ψαλιδίστηκε τελικά) , όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έστειλε μήνυμα στον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ότι καλό είναι δουλέψει πολύ περισσότερο προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα την έφοδο προς την εξουσία. Και αν οι πολίτες στείλουν ανάλογο μήνυμα και την επόμενη Κυριακή τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει πρόβλημα.

Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από ποδόσφαιρο και πιστεύει ότι στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και πολλά γκολ στο τέρμα του. Και τότε να δούμε την αποτίμηση που θα κάνει. Διότι αν βάλεις πέντε γκολ και φας καμιά πενηνταριά αυτό δεν είναι νίκη, είναι συντριπτική ήττα.

Όσοι πόνταραν στον πρώτο γύρο για να στάξουν χολή κατά του κ. Σαμαρά μάλλον θα πρέπει να λουφάξουν για τα καλά στην τρύπα τους. Κυρίως οι εντός της ΝΔ που τον περιμένουν στην γωνία, αλλά βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται εφιάλτης. Η ΝΔ αντέχει, ο Σαμαράς αντέχει ακόμη περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη ανατροπής. Μια φωτοβολίδα είναι που όταν σβήσει δεν θα μείνει απολύτως τίποτε.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται στην ξανθιά κώμη της κυριάς Δούρου τότε είναι πρόβλημά του. Αυτό όμως δεν είναι νίκη. Είναι τρίχες και μάλιστα ξανθιές. Και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει. Η Δούρου δεν είναι το καινούργιο. Εκπροσωπεί ό,τι παλιότερο και χειρότερο έχει δει αυτός ο τόπος.

Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, η επόμενη Κυριακή και κυρίως οι ευρωεκλογές θα δώσουν το μήνυμα που θέλει να στείλει ο ελληνικός λαός στα κόμματα. Τότε θα φανεί αν ο κόσμος θέλει η κυβέρνηση να φύγει στις 26 Μαΐου ή αν της δίνει μια ακόμη ευκαιρία να αποδείξει ότι η χώρα πάει καλά. Και θα δώσει και το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ αν εμπιστεύεται την τύχη της πατρίδας στα χέρια του ή αν αποδοκιμάζει τις τακτικές της παρέας του Τσίπρα.

Όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει πολύ περισσότερες περιφέρειες απ’ ότι αρχικά είχε υπολογίσει. Είχε μιλήσει για 6+1 περιφέρειες αλλά μπορεί να πάρει 8 κι ακόμη πιο πολλές αν υπολογιστεί και η Κεντρική Μακεδονία με τον κ. Τζιτζικώστα. Επίσης, επειδή τα πάντα θα κριθούν σε λίγες ημέρες στην Αττική, είναι πολύ πιθανό η Ρένα Δούρου να μην κερδίσει την περιφέρεια από τον Γ. Σγουρό. Όπως βεβαίως δύσκολα θα κερδίσει και ο Γ. Σακελλαρίδης στην Αθήνα τον Γ. Καμίνη αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι ψήφοι της δεξιάς παράταξης θα κατευθυνθούν προς τον νυν δήμαρχο παρά προς τον υποψήφιο των… Εξαρχείων. Οι πρώτοι θρίαμβοι για πρωτιά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κόπασαν νωρίς και τα στόματα έκλεισαν.

Αλλά πάμε στις περιφέρειες που θα βάψουν και τον αυτοδιοικητικό χάρτη και θα συνδυαστούν με τις ευρωεκλογές για το τελικό συμπέρασμα. Επτά περιφέρειες έδωσαν πρωτιά σε υποψήφιους που στηρίζονται από τη ΝΔ, ενώ μία ακόμη είναι με τον «γαλάζιο» Τζιτζικώστα. Μάλιστα, οι υποψήφιοι αυτοί καταγράφουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλες διαφορές από τον δεύτερο. Δύο μόλις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αττική με τη Δούρου και στα Ιόνια Νησιά προηγούνται αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα επικρατήσουν. Και τρεις υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν.

ΑΤΤΙΚΗ

Το δίδυμο Σγουρός – Δούρου κονταροχτυπιούνται την Κυριακή με τις περισσότερες πιθανότητες να έχει ο νυν περιφερειάρχης καθώς εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τις «γαλάζιες» ψήφους. Να θυμίσουμε ότι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαρώσει στην Αττική καθώς είχε πάρει πάνω από 30%. Μπροστά στον κίνδυνο να βγει η κ. Δούρου που δεν έχει ιδέα από αυτοδιοίκηση αλλά που είναι η κλασική κομματική υποψήφια που ενσαρκώνει το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ο κόσμος θα επιλέξει, έστω και με κρύα καρδιά έναν αυτοδιοικητικό όπως ο κ. Σγουρός.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Είναι ασφαλώς μεγάλη έκπληξη το υψηλό ποσοστό του κ. Τζιτζικώστα ο οποίος έχει μεγάλο προβάδισμα για την περιφέρεια έναντι του Γ. Ιωαννίδη. Ο κόσμος ψήφισε καθαρά αυτοδιοικητικά κι όχι στενά κομματικά και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα, ιδίως τη ΝΔ που βλέπει δύο δικά της παιδιά να αναμετρώνται. Όπως και να έχει, πάντως, η περιφέρεια μένει στα χέρια της δεξιάς παράταξης.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ο Πέτρος Τατούλης εκτιμάται ότι θα χαρίσει τη νίκη στη ΝΔ. Το ποσοστό του είναι πολύ μεγάλο και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί από τον κ. Δέδε, πρώην αντιπεριφερειάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στην Πελοπόννησο με τον Οδ. Βουδούρη αποδεικνύοντας και πάλι ότι ο κόσμος ψηφίζει περισσότερο αυτοδιοικητικά κι όχι αυτούς που επιβάλλουν τα κόμματα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν το μεγάλο φαβορί και το απέδειξε με το υψηλό ποσοστό που πήρε. Στηρίχθηκε από το κόμμα (κι αυτό πρέπει να το σκεφτεί καλά η Ντόρα η Εξερευνήτρια) και γι’ αυτό δεν του δημιούργησε πρόβλημα ούτε ο άλλοτε μητσοτακικός Θανάσης Γιαννόπουλος. Στο δεύτερο γύρο ο Β. Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλές ελπίδες με ποσοστό 13-14%.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήταν μια σίγουρη περιφέρεια και ο νυν περιφερειάρχη Αλέκος Καχριμάνης το επιβεβαίωσε με διπλάσιο ποσοστό έναντι της Όλγας Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Αγοραστός, θεωρείται σίγουρο ότι θα σαρώσει στον β’ γύρο έναντι του Νίκου Τσιλιμίγκα από τη ΔΗΜΑΡ. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τον τελικό νικητή. Αναζητείται το ποσοστό της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτού Ηρούς Διώτη.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Χριστιάννα Καλογήρου από τη ΝΔ πήρε την πρωτιά και θα αντιμετωπίσει το Νάσο Γιακαλή που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Καταποντίστηκε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση που έπαιξε το χαρτί της απολυμένης της ΕΡΤ αλλά δεν τα κατάφερε.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Την πρώτη θέση πήρε ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απ. Κατσιφάρας, όμως την έκπληξη έκανε ο Ανδρέας Κατσανιώτης που πέρασε στον δεύτερο γύρο με ένα ικανοποιητικό ποσοστό που μπορεί να του δώσει και τη νίκη. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Το δίδυμο είναι ο Θ. Γαλιατσάτος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ενώ η Αντζελα Γκερέκου έμεινε τρίτη και καταϊδρωμένη. Δεν αποκλείεται και αυτή την περιφέρεια να την κερδίσει η ΝΔ.

ΚΡΗΤΗ

Το μεγάλο φαβορί ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης απέδειξε ότι δύσκολα θα χάσει κι ότι κι εκεί επελέγη αυτοδιοικητικό πρόσωπο. Μεγάλος χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κριτσωτάκης που κατέγραψε χαμηλό ποσοστό ενώ ο Σ. Τσόκας περνά στον β΄ γύρο χωρίς όμως πιθανότητες.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλη έκπληξη το ποσοστό και η πρωτιά για τον γαλάζιο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος θα δώσει τη μάχη με τον σημερινό περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ). Καταποντίστηκε ο Μπενέτος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Εντυπωσιακά καλό το ποσοστό του προερχόμενου από τη ΝΔ Γιώργου Παυλίδη ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν υπάρχει ενώ ο Τέρενς Κουίκ πήρε κάτω από 10%

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής θα κονταροχτυπηθεί με τον ανεξάρτητο Θόδωρο Καρυπίδη. Όμως, ο κ. Δακής, που προέρχεται από τη ΝΔ είναι σχεδόν βέβαιος νικητής όσο για τον Συριζαίο, αν είναι ευχαριστημένη η Κουμουνδούρου με το 10% τότε μπράβο τους.

ΔΗΜΟΙ

Στην εξίσωση αυτή θα πρέπει να βάλουμε και ορισμένους δήμους που έστειλαν συντριπτικό μήνυμα ήττας του μηνύματος που θέλησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού ορισμένα παραδείγματα. Στην Καλαμάτα ο γαλάζιος νυν δήμαρχος Π. Νίκας συνέτριψε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον πολυπληθέστατο δήμο Περιστερίου ο νυν δήμαρχος Α. Παχατουρίδης που προέρχεται από τη ΝΔ παίρνει πάνω από 60%. Που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αγνοείται σε μια λαϊκή συνοικία.

Στην Καλλιθέα, μεγάλο δήμο επίσης, την πρωτιά και σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί πήρε ο γαλάζιος Δ. Κάρναβος. Στην Αγία Παρασκευή πρωτιά για τον γαλάζιο νυν δήμαρχο κ. Ζορμπά. Στον Βύρωνα μπροστά ο γαλάζιος Χρ. Γώγος, και στα Βριλίσσια επίσης ο γαλάζιος Κ. Ιωαννίδης. Στα Τρίκαλα ο γαλάζιος Παπαστεργίου είναι σχεδόν σίγουρος δήμαρχος ενώ και στην Λάρισα η Ε. Καραλαλιώτου που έχει νεοδημοκρατικές ρίζες προηγείται με διαφορά. Στο Χαλάνδρι πρωτιά καταγράφει ο γαλάζιος Γ. Κουράσης και στην Τρίπολη ο κ. Σμυρνιώτης και πάλι από τη ΔΝ κερδίζει το δήμο.

Στη Γλυφάδα ένας νέος άνθρωπος από το χώρο της ΝΔ, ο Γ. Παπανικολάου βρίσκεται αρκετά μπροστά από τον νυν δήμαρχο, Κ. Κοκκόρη. Στο Μαρούσι ο Γ. Πατούλης από τη ΝΔ σαρώνει από τον πρώτο γύρο.

Στο Ελληνικό, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δεινή ήττα και χάνει με καμιά δεκαριά μονάδες διαφορά από τον κ. Κωνσταντάτο από τη ΝΔ. Στην Κατερίνη ο κ. Χιονίδης από τη ΝΔ βρίσκεται στο 48% και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται. Στην Κηφισιά ο κ. Χιωτάκης από τη ΝΔ παίρνει υψηλά ποσοστά ενώ και στην Κόρινθο ο γαλάζιος υποψήφιος κ. Νανόπουλος είναι κοντά στον νυν δήμαρχο κ. Πνευματικό. Πάνω από 40% παίρνει στη Λαμιά ο γαλάζιος κ. Κοτρωνιάς ενώ πάνω από 60% παίρνει ο κ. Χατζηδάκης στο Π. Φάληρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gikon avatar
  gikon 19/05/2014 07:21:35

  Τώρα πια, με ψυχραιμία, τα γενικά συμπεράσματα των εκλογών αποτυπώνονται, κατά την άποψή μου, ως εξής: 1) Ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, μένει στην καλλίτερη περίπτωση στάσιμος και δεν δημιουργεί ρεύμα εξουσίας. 2) Η Ν.Δ, με τις ατυχείς επιλογές υποψηφιοτήτων και την ελλιπή ή και λανθασμένη προεκλογική εκστρατεία, στις δύο μεγάλες περιφέρειες (Αττική και Κεντρική Μακεδονία) και στους δύο μεγάλους δήμους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχασε την ευκαιρία να είναι η περιφανής νικήτρια των αυτοδιοικητικών εκλογών. 3) Η Χ.Α δείχνει ανοδική πορεία και η προτίμηση εκλογέων προς "παράξενα" μορφώματα και πρόσωπα διευρύνθηκε στον Βόλο, ενδεχομένως και τον Πειραιά. Λυπάμαι. 4) ΑΝΕΛ (το πιο πιθανό) και ΔΗΜΑΡ (οπωσδήποτε) πνέουν τα λοίσθια. Ζωή σε μας! 5) Το ΠΑΣΟΚ πήρε αυτοδιοικητικό φιλί της ζωής, με Καμίνη, Σγουρό, Μπουτάρη, Κρήτη κλπ. Βοηθήσαμε κι εμείς, με έναν τρόπο. 6)Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στις ευρωεκλογές. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ δεν φαίνεται να είναι σημαντική και από μόνη της δεν πρόκειται να δημιουργήσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Όμως, η πολιτική σταθερότητα απειλείται και απειλείται από την ευρωεκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ και αυτή τη φορά λόγω του πολύ καλού ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ, δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα άλλο, πέραν των όποιων εκλογικών δυνάμεων του έχουν απομείνει. Και πάλι, ζωή σε μας! Υ.Γ: Μια απάντηση στο ερώτημα, "Γιατί έπεσε τόσο έξω το exit poll;", μπορεί να δώσει η ατάκα εντεταλμένου ερευνητή, σε προφανώς φιλικό του πρόσωπο, που χωρίς να καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια άκουσα, έξω από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφισα και είχε, τηλεγραφικά, ως εξής: "Με το ποσό που αμείβομαι, σιγά μη κάτσω να ασχοληθώ σοβαρά με την συλλογή στοιχείων".

  • Ισόνομος πολίτης avatar
   Ισόνομος πολίτης @ gikon 19/05/2014 09:17:14

   Κράτα την ανάσα σου για την Κυριακή που έρχεται και μην κάνεις "μνημόσυνα" για αυτή την παράταξη, την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη όπου συνασπίζεται στην "Ελιά" Συνιστώ: Μεγάλη μπουκιά φάγε, μεγάλο λόγο να μην πεις..

   • gikon avatar
    gikon @ Ισόνομος πολίτης 19/05/2014 09:32:07

    Ισχυρίζομαι ότι η ευρωεκλογική επίδοση του ΠΑΣΚ θα είναι <8%.

 2. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 19/05/2014 07:39:58

  ΣΥΡΙΖΑ:Νικητής για 2 ώρες

  • astro avatar
   astro @ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 19/05/2014 12:52:09

   Μου θυμίζει τον Καραμανλή τότε με το Σημίτη...

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/05/2014 08:42:46

  Παρ' όλο που συμφωνώ με όσα λές Φάκτορα, θα επιστήσω την προσοχή μας στο γεγονός ότι ο κόσμος στις δημοτικές, κυρίως, εκλογές ψηφίζει ΤΟΠΙΚΑ και όχι κομματικά. γι΄ αυτό προσοχή. Όσο για τις περιφερειακές, ο ακραίος κομματισμός/αντικομματισμός μόνο καλό δεν κάνει. δυστυχώς, πριμοδοτείται η ΧΑ. Υπενθυμίζω πως τα τοπικά προβλήματα χρήζουν ΤΟΠΙΚΩΝ λύσεων και όχι κομματικών γενικολογιών που εξοργίζουν τον κόσμο.

 4. blue nile avatar
  blue nile 19/05/2014 09:06:37

  Στο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά για μία κάλπη.
  Αυτή των ευρωεκλογών.
  Αν σ'αυτή επαληθευτούν τα προγνωστικά των exit poll που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 5% πάνω από τη ΝΔ, τότε η συγκυβέρνηση θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Αυτή την εβδομάδα το βάρος της προσπάθειας πρέπει να πέσει εκεί.

  • astro- avatar
   astro- @ blue nile 19/05/2014 12:51:11

   Και απο τις δυό πλευρές υποθέτω ...

 5. άσπρος Πιτ avatar
  άσπρος Πιτ 19/05/2014 10:25:22

  ok. Mόνο που και οι πιο άγριες Θύελλες, από ελαφρύ αεράκι ξεκινάνε..... Ας έχουμε υπομονή 6 ακόμη ημέρες.

 6. iconology2009 avatar
  iconology2009 19/05/2014 10:27:07

  Η στασιμότητα είναι ΗΔΗ ήττα. Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηττημένος. Και όχι μόνο αυτό αλλά και δεν έχει και συμμάχους, αφού οι πιθανότεροι ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ όπως σωστά παρατήρησε κάποιος μπλόγκερ πιο πάνω πνέουν ήδη τα λοίσθια.

 7. geothe avatar
  geothe 19/05/2014 10:28:54

  Συμφωνώ με όλα όσα γράφει ο Factoras μόνο που θα πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή τις "ατυχείς" ή ηθελημένα λανθασμένες επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ. Κατά την άποψή μου, τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία που μπορώ να έχω άποψη, κανένας δεν θα μιλούσε για τις ευρωεκλογές, γιατί θα είχαν χαθεί από χθες.

 8. EL GREKO avatar
  EL GREKO 19/05/2014 11:34:23

  Ειμαι περίεργος ,τι θα δηλώσει ο Πρωθυπουργός τη νύχτα της Κυριακής...όλα τα έχουμε δεί πλεον.

 9. πολίτης avatar
  πολίτης 19/05/2014 11:39:54

  Ο Σύριζα έδωσε το μεγάλο βάρος του στην Αττική που έχει αντικειμενικά πληγεί περισσότερο απ' όλες τις περιφέρειες. Με δεδομένους τους σχηματισμούς δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Δεν έχει εμπειρία αυτοδιοικητικών και σχηματισμού συμμαχιών για να επικρατήσει απέναντι σε μηχανισμούς δεκαετιών. Για να μην πω και για ατυχείς επιλογές σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν βλέπω όμως και λόγο να είναι ευχαριστημένη η ΝΔ από το αποτέλεσμα. Και εκείνη και το Πασόκ οικειοποιούνται νίκες υποψηφίων που έκαναν τα πάντα για να αποστασιοποιηθούν από τα συγκεκριμένα κόμματα. Είναι νίκη αυτό; Όλοι συμφωνούμε ότι οι ευρωεκλογές θα κρίνουν την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Και εντάξει, πέρα από την πόλωση καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε από ευρωεκλογές. Η διαφορά μας είναι ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν φέρνει καμιά ανάπτυξη και αν φέρει, θα είναι μόνο στα νούμερα για πολλά χρόνια. Όποιος περιμένει ανταμοιβή από τους Γερμανούς ενάντια στα συμφέροντά τους, είναι βαθιά νυχτωμένος. Η πειθήνια στάση της κυβέρνησης είναι μεγάλο στρατηγικό λάθος.

 10. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 19/05/2014 11:47:06

  στη περιφερεια αττικης με σχεδον τον ιδιο αριθμο ψηφισαντων με τον ιουνιο του 12 η δουρου πηρε 200000 ψηφους λιγοτερες ,αυτο επιτυχια δε το λες

 11. Aegean times avatar
  Aegean times 19/05/2014 11:55:55

  Και από μόνο του το γεγονός ότι ο σύριζα έχει κάνει το άλμα από το 4% στο 27% είναι ανατροπή, ανατροπή επίσης είναι για ένα κόμμα του 44% να πέσει στο 30% όπως είναι η ΝΔ, για το ΠΑΣΟΚ δεν συζητάμε γιατί οδεύει προς διάλυση και απορρόφηση από την ΝΔ. Ανατροπή είναι ένα κόμμα όπως η ΧΑ που παρουσιάζεται δήθεν εθνικιστικό αλλά κατά βάσιν είναι ναζιστικό να αυξάνει τα ποσοστά του παρά τις πανελλήνιες καταγγελίες & φυλακίσεις που έχουν υποστεί τα στελέχη του για εγκληματικές δράσεις. Ολο το λούμπεν προλεταριάτο έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες του στους φουσκωτούς μπρατσαράδες και λαϊκιστές της ΧΑ και ο σώζων εαυτόν ..... Οι ανατροπές έγιναν, το τοπίο είναι ομιχλώδες περισσότερο από ποτέ.

 12. m.s avatar
  m.s 19/05/2014 12:15:58

  σκέψου και να το πιστεύανε λίγο παραπάνω και τα στελέχη της ΝΔ και στήριζαν τον Αντώνη ,που έπαιζε μπάλα μόνος του ( και σε μερικές περιπτώσεις έπρεπε να ντριπλάρει και δικούς μας). ο ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατείται στην ιδέα ότι μπορεί να βρεθεί σε θέσεις ευθύνης (έστω και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης) και δε θα μπορεί να λέει όλα αυτά τα χαριτωμένα ουτοπικά.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/05/2014 12:18:37

  Κωμική περίπτωση ο τέως πασόκος και νυν συριζαίος Ρουμπάτης που πριν τα αποτελέσματα στον ΣΚΑΙ έβαλε κατά της κυβέρνησης και προειδοποιούσε το Σαμαρά να μη θέσει σε κίνδυνο τη χώρα βάζοντας διλήμματα σταθερότητας για να τρομάξει τον κόσμο μετά την ήττα της πρώτης Κυριακής εν όψει της δεύτερης. Έχοντας προφανώς στα χέρια του τα exit poll που υποτίθεται δεν ανακοινώνονταν ξεκίνησε προληπτική επίθεση θεωρώντας σιγουρο ¨1) ότι ειναι σωστά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλη νίκη 2) ότι ο Σαμαράς θα κινδυνολογήσει προκαλώντας ζημιά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό για να περιορίσει την ήττα. Τελικά ο Σαμαράς δεν κινδυνολόγησε και το χρηματιστήριο άνοιξε με άνοδο 3,5%.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/05/2014 12:21:14

  Επίσης σύμφωνα με το διαπρεπή οικονομολόγο Βαρουφάκη "Τέξας" Τσιπροπαπανδρέου οι δημοσκόποι επίτηδες έδιναν παραπάνω ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ στα exit poll για να ισοφαρίσουν τα μειωμένα ποσοστά που του έδιναν στις δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες μέρες επειδή τους πλήρωνε το καθεστώς.

 15. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 19/05/2014 12:29:19

  Είναι δύσκολη η διαχείριση της ήττας, ειδικά όταν η αλαζονεία της εξουσίας, εν οψει κατάληψης της, είναι μεγάλη. Θλιβερές και αστείες οι δικαιολογίες των στελεχών του τσίριζα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ειδικά αυτό με την πολιτική ψήφο της αττικής...Λες και η πολιτική ψήφος είναι τρόλευ και γυρίζει από γειτονιά σε γειτονιά και την μοιράζει κατά πως βολεύει.

  • astro. avatar
   astro. @ ορεσείβιος 19/05/2014 12:49:31

   Σιγά μην ανέτρεπε το παγκόσμιο σύστημα ο Τσίπρας...

 16. γατόπαρδος avatar
  γατόπαρδος 19/05/2014 14:02:13

  σαφώς και δεν φαίνεται "ρεύμα" ανατροπής και νίκης, που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να προκαλεί εφησυχασμό, διότι η Αθήνα/Αττική όπως είδαμε μπορεί να φέρει ταχυκαρδίες την επομένη Κυριακή.

 17. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 19/05/2014 14:08:09

  Διαβάζω ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζει αύριο το απόγευμα την ανακοίνωση του πολυετούς σχεδίου επιστροφής στην Ανάπτυξη. Έχω μια ελπίδα ότι ήρθε επιτέλους στα συγκαλά του, και αντιλήφθηκε ότι ΜΟΝΟ η Ανάπτυξη είναι το μείζον ζητούμενο, πλέον. Αρκεί να έχει συγκεκριμένα/άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, και δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα: χορτάσαμε από οράματα για το 2020 ! Πηγή: www.capital.gr

 18. begar avatar
  begar 19/05/2014 14:24:48

  Στις τοπικές εκλογές δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Δεν ψηφίζεις κόμμα, αλλά πρόσωπα: ή τον πιο ικανό ή αυτόν που σου έκανε ρουσφέτια ή .... τον ξάδερφο που κατεβαίνει υποψήφιος. Οπότε ας περιμένουμε μέχρι τις ευρωεκλογές, όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεδομένου ότι ο μέσος ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρετε για την ευρωβουλή, αλλά ψηφίζει κομματικά.

 19. giorgos avatar
  giorgos 19/05/2014 17:27:46

  καταρχην χωρις να υπολογιζουμε τις ψηφους του τζιτζικωστα και του γιαννοπουλου η καταγραφη δυναμεων ειναι νδ 26 συριζα 17.επειτα επειδη καποιοι λενε οτι ισως ειναι θεμα προσωπων ο συριζα κατεβηκε στις 9 απο τις 13 περιφερειες με εν ενεργεια βουλευτες οι οποιοι στις περισσοτερες περιπτωσεις βγηκαν τριτοι.τελος θεωρω αδυνατον αυτη η ταση σταθεροτητας η εστω μη ανατροπης που καταγραφηκε να ανατραπει στις ευρωεκλογες.στο χερι μας ειναι να γινει τελεσιδικη καταδικη και περιθωριοποιηση του συριζα.

 20. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 20/05/2014 13:04:17

  1. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρεύμα το ξέραμε -κυρίως λόγω των εγγενών του αδυναμιών, που σχεδόν αποκλείουν την ενδυνάμωσή του πάνω από ένα ποσοστό. Το ξέρουν φυσικά και οι ίδιοι, γι' αυτό περισσότερο υπολογίζουν στη φθορά της ΝΔ, παρά στη δική τους άνοδο. 2. Το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης, όμως, εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Σε διάφορες συζητήσεις, ακούω πασόκους, που το 2012 ψήφισαν ΝΔ για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, να το ρίχνουν τώρα στον Βαγγέλη. 3. Αστάθμητος παράγοντας, το Ποτάμι. Προξενούν εντύπωση τα δημοσκοπικά του ποσοστά, έστω και πειραγμένα. Προσωπικά, μέχρι σήμερα (και με τη διευκρίνηση ότι δεν έχω δείγμα από πολύ νεολαία), δεν ακούσει ούτε ένα (1) άτομο, που να προτίθεται να ψηφίσει τον κυρ- Σταύρο.

  • γεο αλεξ avatar
   γεο αλεξ @ Καβαλιώτης 22/05/2014 06:39:18

   καλα εσεις εκει πανω δειτε τα οπως θετε....στη β πειραια ν.δ και πασοκ δεν βρηκαν τη ψηφο τους.....μολις 4 και 5ο κομα....το ιδιο και η β αθηνας....αν ανεβει ο συριζα και αλλο εδω δεν πατε να ψηφιζετε εσεις οτι θετε? και να μας λετε απο που ειστε οταν ερχεστε κατα κατω να σας χρεωνουμε αλλες τιμες γιατι ειστε φορτωμενοι εκει πανω οπως φενεται...μετα αναρωτιεστε γιατι ειστε ετη φωτος πισω απο την παλιο αττικη....αντε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.