#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρόβλημα ονομάζεται «ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου»Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ανακοίνωσε  την έναρξη «του κοινωνικού διαλόγου που αφορά το μέλλον  της αγροτικής δραστηριότητας στην χώρα μας», προκειμένου να «καταλήξουμε όλοι μαζί στις νέες στρατηγικές και πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις».

 Στα πλαίσια δε του «κοινωνικού διαλόγου και προκειμένου  να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα , θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας με άξονα:

-Το μέλλον της ΚΑΠ.

-Διαρθρωτικές πολιτικές – Αλέξανδρος Μπαλτατζής  (2007-2013).

-Πολιτική ασφάλισης της Παραγωγής – ΕΛΓΑ.

-Ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

-Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά.

-Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής.

-Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής Γης.

-Ποιότητα και επισήμανση τροφίμων».

 Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΥΑΑΤ , μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αυτοί που οργανώνουν τον «κοινωνικό διάλογο» ή δεν γνωρίζουν συνολικά το αγροτικό πρόβλημα ή οργανώνουν έτσι τον διάλογο για να βρισκόμαστε σε συζήτηση ή για να περάσουν συγκεκριμένες πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν όμως τα προβλήματα.

 Εξετάζοντας κανείς προσεκτικά τους άξονες των ομάδων εργασίας που προτείνει το ΥΑΑΤ θα διακρίνει εύκολα ότι αυτοί επηρεάζουν ελάχιστα το πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής δραστηριότητας, της Ελληνικής υπαίθρου και γενικότερα της Ελληνικής Περιφέρειας. 

 Ίσως  οι διοικούντες δεν έχουν αντιληφθεί(;) το γεγονός  ότι οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο, εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές σαν αποτέλεσμα της έλλειψης  υποδομών στην ύπαιθρο, έλλειψη πληροφόρησης-ενημέρωσης, δυσλειτουργία θεσμικών παραγόντων, έλλειψη σχεδιασμού-προγραμματισμού, υποβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, τηλ/νιες-συγκοινωνίες κλπ), γεγονός με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις  και στην αγροτική δραστηριότητα.

 Οι κοινωνίες στην Ελληνική ύπαιθρο χαρακτηρίζονται σήμερα από υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, με έντονο το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας.

Οι σημερινές τοπικές αγροτικές κοινωνίες , στην μεγάλη τους πλειοψηφία , δεν έχουν κανένα  μέλλον εάν δεν υπάρξει μια στρατηγική για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών της υπαίθρου που θα περιλαμβάνει το περιβάλλον, την αγροτική δραστηριότητα, τις ΑΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία, Φ/Β.), τον αγροτουρισμό και μια σειρά από υπηρεσίες  όπως υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμού και αναψυχής, συγκοινωνίες και τέλος έναν καταστατικό χάρτη για την ύπαιθρο.

 θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι την στιγμή που η Ελληνική Γεωργία έχει  ανάγκη από μια αναβαθμισμένη ύπαιθρο, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον,  το μοναδικό σχεδόν, εργαλείο ανάπτυξης της υπαίθρου όπως συνέβαινε  μέχρι τώρα.

 Υπάρχει ανάγκη να πλατύνουμε τον ορίζοντα μας έτσι ώστε όλες οι «πηγές» της Ελληνικής υπαίθρου να χρησιμοποιηθούν για το καλό των κατοίκων της, πάντα βέβαια σε αρμονία με τη φύση και το τοπίο, αλλά και για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας.

 Είναι αστείο και απο-προσανατολίζει να συζητάμε σήμερα:

 -Για το μέλλον της  ΚΑΠ, όταν δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε (ΟΣΔΕ κλπ),  πολύ δε περισσότερο  να την διαμορφώσουμε.

-Αποσπασματικά για διαρθρωτικές πολιτικές αναφερόμενοι μόνο στο πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής.

-Για τον ΕΛΓΑ όταν έχει χρεοκοπήσει.

-Για ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος ( Υπάρχει τέτοιο στη χώρα μας; Και αν ναι μπορεί γίνει ανασυγκρότηση με τέτοιου είδους συζήτηση;)

-Για οργάνωση της παραγωγής (κολεκτίβες ;) και παρέμβαση στην αγορά (αποτυχημένα πειράματα του παρελθόντος τύπου ΑΓΡΕΞ ή κοινού φορέα εξαγωγών;)

-Για οργάνωση του τομέα εισροών της αγροτικής παραγωγής (καλά οι …..συνεταιρισμοί τι κάνουν;)

-Για ποιότητα και επισήμανση τροφίμων (πάλι θα πρωτοτυπήσουμε; δεν ακολουθούμε τους κανονισμούς της Ε.Ε. στην οποία είμαστε μέλη ;)

 Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Γεωργία, η Ελληνική  ύπαιθρος και γενικότερα η Ελληνική περιφέρεια βρίσκονται σήμερα στο μέσο του πουθενά, χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα, χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς προοπτική, χωρίς όραμα.

 Δυστυχώς για εμάς που ασχολούμαστε με την Ελληνική Γεωργία και ζούμε στην Ελληνική ύπαιθρο, παρόλο που η χώρα μας συμμετέχει στην Ε.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια, δεν κατάφερε να δημιουργήσει σταθερά δεδομένα και συγκεκριμένες πολιτικές για το σύνολο  ή τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν την γεωργία και την ύπαιθρο.

 Δεν καταφέραμε σαν χώρα να έχουμε εθνική στρατηγική για την Γεωργία και την ύπαιθρο. Και αυτό γιατί τα τελευταία 30 χρόνια κανείς δεν φρόντισε να εντάξει την ΚΑΠ σε μία εθνική στρατηγική για την Ελληνική Γεωργία. Αντίθετα η ΚΑΠ αποτελούσε την εθνική πολιτική και συχνά εφαρμοζόταν με τέτοιο τρόπο που δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη αλλά μικροκομματικές πολιτικές των διαφόρων υπουργών γεωργίας  ή των εκάστοτε κυβερνήσεων.

 Και φθάσαμε σήμερα να αναζητούμε «νέες στρατηγικές και πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις», τοποθετώντας όμως το πρόβλημα σε λάθος βάση και πάλι.

 Το πρόβλημα σήμερα ονομάζεται: «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ».

 Εάν δε, καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το πιο κάτω προτεινόμενο σενάριο, η Ελληνική γεωργία θα συμβάλλει εντυπωσιακά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι νέοι θα μείνουν στον τόπο καταγωγής τους και η Ελληνική ύπαιθρος θα μείνει ζωντανή για να μπορούν οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις ομορφιές της.

 Πρώτα και πάνω από   όλα  χρειάζεται όραμα.

 Χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος με την συμμετοχή όσον το δυνατόν περισσότερων κατοίκων και φορέων της Ελληνικής υπαίθρου. Έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί  η συμμετοχή τους στην νέα πορεία. Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα ο Έλληνας αγρότης.

Πρέπει να έχουν την αίσθηση της «ιδιοκτησίας» και ότι η διαδικασία αυτή τους αφορά και μπορούν να την ελέγχουν σε κάθε επίπεδο.

 Χρειάζονται πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης.

 Χρειάζονται νέες τοπικές δομές και «εργαλεία» που θα έχουν την ευθύνη (διοικητική και οικονομική) για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, λειτουργώντας με πλήρη διαφάνεια.

 Λειτουργεί ένα εθνικό σύστημα γεωργικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης με αποτέλεσμα να έχουμε, γεωργούς γνωστές του αντικειμένου τους, που επενδύουν βάση μακροχρόνιου προγραμματισμού, που μπορούν να προσαρμόσουν, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, γεωργούς που αντιλαμβάνονται την περιβαλλοντική διάσταση της γεωργίας, έχοντας επαγγελματική αναγνώριση και κοινωνική οντότητα που τους αρμόζει.

 Λειτουργούν σύγχρονες υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών τα στελέχη των οποίων είναι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Έλληνα αγρότη.

 Καινοτομία και επιχειρηματικότητα αμείβονται πλούσια και αναγνωρίζονται.

Οι αγροτικές βιομηχανίες και οι εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, παράγουν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, Λειτουργούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές που απαιτούν οι αγορές. Τα προϊόντα αυτά φέρνουν είτε πιστοποίηση είτε ένα διακριτικό σήμα, το οποίο είναι πολύ γνωστό για την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια.

 Οι πηγές της ελληνικής υπαίθρου χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο είτε παραδοσιακά είτε εναλλακτικά. Αυτή η νέα κουλτούρα οδηγεί σε νέα πλατιά διασπορά  μικρομεσαίων επιχειρήσεων βασισμένες στην χρήση αυτών των πηγών, πάντα βέβαια σε αρμονία με τη φύση και το τοπίο.

 Οι δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές στηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες, με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

 Και βέβαια όλη αυτή η ανάπτυξη γίνεται με πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι οι γεωργοί είναι διαχειριστές των φυσικών πόρων του κόσμου.

 Όπως αντιλαμβάνεσθε, το μέγεθος και το επίπεδο της αλλαγής που απαιτείται για να λειτουργήσει οικονομικά βιώσιμα, με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον η ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα οι αγροτικές περιοχές είναι τρομακτικά μεγάλο.

 Το «παίξιμο»  αυτού του σεναρίου προϋποθέτει πολύ, σκληρή και σε βάθος χρόνου δουλειά, από όλους τους συντελεστές του έργου, από τον σκηνοθέτη μέχρι τον τελευταίο κομπάρσο. Καιρός είναι να προκαλέσουμε όλοι τους εαυτούς μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αντιδράσουμε και γιατί όχι να αλλάξουμε τον τόπο μας.

 Στην διάθεση οποίων πραγματικά ενδιαφέρονται για το «γύρισμα» της ταινίας,

 Παναγιώτης Π. Χαντζής

Ανθοπαραγωγός

Ιδρυτής των Ενώσεων Νέων Αγροτών

Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδας

Πρώην Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέων Αγροτών

ΣΧΟΛΙΑ

 1. El Gekko avatar
  El Gekko 21/01/2010 08:39:37

  Η Ιστορία με τους αγρότες κούρασε.
  Αν θέλουν και μπορούν ας δουλέψουν αλλιώς ας αποχαρακτηρίσουν τις περιουσίες τους και ας βγουν να ζητήσουν επίδομα ανεργίας.
  Αν θέλουν ας κάνουν μπλόκα τις εποχές τις σποράς και της συγκομιδής.
  Δεν έχουν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ, δεν πληρώνουν φόρους, επιδοτούνται και ζητάνε και τα ρέστα.
  Να καταργηθούν όλες οι επιδοτήσεις στους αγρότες.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ El Gekko 21/01/2010 09:09:16

   Πρέπει να είσαι ή ανεύθυνος ή βλαξ. Σε κάθε περίπτωση απληροφόρητος χαρτοκουβαλητής της πόλης, που θεωρεί ότι ο "Τρίτος Κόσμος" θα δουλεύει για τη διατροφή του.

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ El Gekko 21/01/2010 09:29:39

   Πόσα πληρώνει ο μέσος Έλληνας ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ και ΒΛΑΞ και ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΣ ΧΑΡΤΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ για τους αγρότες κάθε χρόνο;

   Γράψε μας το νούμερο και μετά άσε τους άλλους μας κρίνουν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ El Gekko 21/01/2010 10:06:54

   καταλαβαίνω της λες El Gekko, αλλά θα συμφωνήσω με τον Προφήτη, διατυπώνοντας ότι βλέπεις το πρόβλημα "επιδερμικά"

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ El Gekko 21/01/2010 10:19:03

   Ανεύθυνε απληροφόρητε βλάκα
   Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε όταν έχασε τις αποικίες που την τροφοδοτούσαν με αγροτικά προϊόντα και όταν οι περιφέρειες αρνήθηκαν να της προμηθεύσουν αγροτικά προϊόντα επειδή η Αυτοκρατορία λόγω της παρακμής δεν είχε χρήματα.

   Εν τω μεταξύ οι Ρωμαίοι αγρότες, έχοντας καταστραφεί από τις εισαγωγές των φθηνών αγροτικών προϊόντων, είχαν συρρεύσει στη Ρώμη και είχαν γίνει αυτό που έμεινε στην Ιστορία σαν "ρωμαϊκός όχλος", που επιζούσε σαν παρίας με ένα ελάχιστο επίδομα, τον γνωστό "άρτο" που συμπληρωνόταν από τα "θεάματα" στο Κολοσσαίο για να ξεχνά την αθλιότητά του.

   Η αγροτική γη συγκεντρώθηκε στα χέρια λίγων πλουσίων, δημιουργήθηκαν τα latifundia (μεγάλες ιδιοκτησίες) που αποτέλεσαν τη "μαγιά" για τις φεουδαρχίες του Μεσαίωνα, που διήρκεσε 1000 χρόνια .
   Αυτά τα λίγα μπορείς να τα βρεις σε κάθε εγχειρίδιο οικονομικής ιστορίας.

   Αλλά εσύ μπορείς να σκεφτείς μόνο μέχρι τα όρια του τομαριού σου.

   "Τι πληρώνεις"...
   Από που βγάζεις τα λεφτά που πληρώνεις;
   Ποια είναι η κοινωνική βαρύτητα της δραστηριότητάς σου;
   Τι προσφέρεις; Μήπως πουλάς ringtones και νομίζεις ότι είσαι ο "ομφαλός της γης";

  • anonymous avatar
   anonymous @ El Gekko 21/01/2010 10:35:58

   Είσαι όντως ανεύθυνος
   Για το αγροτικό εισόδημα υπάρχουν πίνακες αντικειμενικών κριτηρίων από το Υπουργείο οι οποίοι καθορίζουν πόσο είναι το καθαρό εισόδημα ανά στρέμμα για το οποίο φορολογείται. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν είναι η περιοχή που βρίσκεται το κτήμα, ο χαρακτήρας του χωραφιού (πεδινό, ημιορεινό, ορεινό), αν είναι αρδευόμενο, και η καλλιέργεια που έχεις μέσα.

   Εγώ που έχω 10 στρέμματα ημιορεινά, αρδευόμενα με ελιές θεωρείται ότι έχω 35 Ευρώ καθαρό εισόδημα ανά στρέμμα. Δηλ. δηλώνω 350 Ευρώ. Ανάλογα με τη φορολογική μου κλίμακα πληρώνω και το φόρο που αναλογεί.

   Επίσης για τον ΕΛΓΑ. Κρατάνε ασφάλιστρα από την παραγωγή. Δε χαρίζονται τα λεφτά στους αγρότες όταν αποζημιώνονται για τις ζημιές που παθαίνουν.

  • bfo avatar
   bfo @ El Gekko 23/01/2010 17:17:03

   Ξέρεις πόσα δις δίνουν οι ΗΠΑ σε επιδοτήσεις σε αγρότες τους το χρόνο;

   Το 80% των εργαζόμενων ελλήνων δεν παράγει ΤΙΠΟΤΑ και δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ στην οικονομία της χώρας. Ανακυκλώνει το χρήμα και προσφέρει υπηρεσίες στους άλλους μισούς, εισάγει και πουλάει προϊόντα απ' έξω, κλπ.

   Οι αγρότες είναι από τις λίγες περιπτώσεις που παράγουν κάτι συγκεκριμένο, αναγκαίο και επίσης εξαγώγιμο.

   Και η αγροτική μας οικονομία ήταν τουλάχιστον σεβαστή μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, πριν διαλυθεί με τις οδηγίες της ΕΟΚ/ΕΕ και τις επιδοτήσεις για την καταστροφή της...

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 09:26:10

  El Gekko, αν πεθανει εν Ελλαδι αγροτια θα ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ οπως κατα τη κατοχη στο Αθηναϊσταν. Οι αγροτες ειναι το μονο ΑΥΤΑΡΚΕΣ κομματι της ελληνικης κοινωνιας. Ενα ψωμι και ενα τυρι μπορουμε να το κανουμε. Εσεις, ουτε λεμονια Τουρκιας δεν θα μπορειτε να εισαγαγαγετε...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Νίκος 21/01/2010 10:46:00

   Το πρόβλημα που έχει ο Έλληνας αγρότης είναι ο μικρός κλήρος. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα αγοράς των αγροτεμαχίων από το κράτος ή από κάποιον φορέα η συνένωσή τους σε βιώσιμα μεγέθη και η πώλησή τους πάλι σε αγρότες άτοκα.
   Πρέπει επίσης να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες στη διακίνηση.
   Με αυτά τα δύο μέτρα θα έχουμε καλύτερες τιμές προϊόντων και θα είναι βιώσιμοι.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 09:26:42

  El Gekko, αν πεθανει η εν Ελλαδι αγροτια θα ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ οπως κατα τη κατοχη στο Αθηναϊσταν. Οι αγροτες ειναι το μονο ΑΥΤΑΡΚΕΣ κομματι της ελληνικης κοινωνιας. Ενα ψωμι και ενα τυρι μπορουμε να το κανουμε. Εσεις, ουτε λεμονια Τουρκιας δεν θα μπορειτε να εισαγαγαγετε...

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ Νίκος 21/01/2010 09:33:39

   Θα έλεγα αντίθετα πως δεν είναι προφανές οως είναι "ΑΥΤΑΡΚΕΣ κομμάτι" αλλιώς τι γυρεύουν στα μπλόκα.
   Δεν έχουν επιδοτήσεις;
   Δεν έχουν επιστροφή ΦΠΑ;
   Δεν έχουν όλοι αγροτικό και τρακτέρ και ...
   Δεν έχουν αποζημειώσεις για φυσικές καταστροφές;
   Δεν δεν δεν δεν δεν
   Αν δεις σε αθηναικό supermarket (υπεραγορά ξέρεις...) τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα και τα πιο φτηνά είναι εισαγωγής.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 09:27:46

  "να εισαγαγαγετε". αμαν πια με τον δαιμονα του πληκτρολογιου.
  Εννοουσα "να εισαγαγετε".

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 09:49:42

  El Gekko, δεν εχεις επαφη με την πραγματικοτητα. Μιλας σαν το 6χρονο γιο μου. "Μπαμπα οταν θα χρειαζομε λεφτα θα τα τραβαω απο το μηχανημα παντα,ετσι δεν ειναι...;"

  Θαπρεπε να πω οτι οι περισσοτεροι αγροτες ΜΠΟΡΟΥΝ να ξαναγινουν αυταρκεις αν χρειαστει. Το μονο που χρειαζεσαι ειναι 2-4 χερια, 2-4 στρεμματα, σπορους και ορεξη για εργασια με χωματα.

  Δεν χρειαζονται ολοι αγροτικο ελκυστηρα.
  Δεν χρειαζονται επιδοτησεις, χρειαζονται ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, κατι που η ξενοδουλη ΑΛΗΤ δεν προσεφερε ποτε. Κλεφτες στο υπουργειο, (κομματικοι) κλεφτες στις νομαρχιες, κομματικοι κλεφτες στα συνδικατα (ασε, με με αναβεις με τα αρχιδαφθορεια αυτα).
  Δεν παιρνουν ολοι αποζημειωσεις για φυσικες καταστροφες.
  Για να γινουν ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ μεταβολες στις καλλιεργειες απαιτειται ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. Αλλα πως να κανεις κατι παραγωγικο με το κλεπτοκρατικο τερας του Αθηαναϊσταν οταν χρειαζεται να καταβαινεις "εκει χαμου" και για τα απιο ασημαντα πραγματα της δουλειας σου...

  • donaE avatar
   donaE @ Νίκος 21/01/2010 10:29:41

   Πολυ σωστα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Νίκος 21/01/2010 14:34:37

   Ρε Νίκο τα λέμε και στο άλλο άρθρο. Αφού ο αγρότης έχει καταλάβει ότι χρειάζεται κατεύθυνση γιατί δεν την επιζητεί μόνος του, παρά επαιτεί ΠΑΛΙ την κρατική παρέμβαση. Επιτέλους γ@@@ την την ΑΛΗΤ όπως λες, από τη μια μου λες για κατάντια εξαιτίας τους, από την άλλη πάλι στη "δούλεψή" τους θέλεις να είσαι! Τόσους νέους επιστήμονες βγάζουμε από τα πανεπιστήμια, μαζευτείτε μερικοί αγρότες και καλέστε ένα παιδί να σας πει πέντε πράγματα, ζητήστε βοήθεια, μην περιμένετε το κράτος να σας πάρει από το χεράκι!

   Θα συμφωνήσω πως ο El Greco είναι υπερβολικός, αλλά έχετε ρε παιδιά υπ'όψιν σας πως αισθάνεται ο μικροεπιχειρηματίας που βλέπει να του στερείτε τα εμπορεύματα και την πελατεία, ή ο υπάλληλος των 700 ευρώ που ακούει για επιδοτήσεις και μειωμένο το ένα και μειωμένο το άλλο. Αντιληφθείτε ότι και με δικό σας μερίδιο ευθύνης έχετε γίνει αρνητικά επιλήψιμοι στα μάτια της κοινωνίας...Περισσότερο από ότι θα άξιζε, αλλά κι εσείς απλά ρίχνετε λάδι στη φωτιά...

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/01/2010 09:57:40

  Παναγιώτη Χαντζή
  Συγχαρητήρια. Στόχευσες στην "καρδιά"του προβλήματος.
  Βέβαια το θέμα υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.
  Οι ελίτ στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι για να μειωθεί το κόστος εργασίας, δηλαδή να επιβιώνει ο μέσος εργαζόμενος με χαμηλότερο μισθό, θα διατρέφεται με παραγωγές χωρών με χαμηλότερο επίπεδο ζωής, δεδομένου ότι ο Ευρωπαίος αγρότης, όντας Ευρωπαίος πολίτης, είχε επίπεδο ζωής που αναγκαστικά καθιστούσε "ακριβά" τα αγροτικά προϊόντα.

  Όλο το παραμύθι της ΚΑΠ είναι η πρόφαση αυτής της σύλληψης.
  Γιατί ποιος εχέφρων θα πλήρωνε (=επιδοτούσε) το ξήλωμα των αμπελιών, το κόψιμο των ροδακινιών, το κάψιμο των αλιευτικών;
  Ποιος λογικός θα κατέστρεφε υπάρχουσα παραγωγική δομή ;
  Ποιος θα πλήρωνε τους υπάρχοντες αγρότες σαν αργόμισθους μέχρι να πεθάνουν, ώστε να εκλείψουν;
  Ποιος θα εφάρμοζε πολιτικές τέτοιες που αποκαρδίωναν και θα απέτρεπαν νέους ανθρώπους από το να γίνουν αγρότες;

  Έτσι ερήμωσε η ύπαιθρος.

  Και σε αυτό το πλαίσιο όμως υπήρχε και υπάρχει περιθώριο. Αρκεί να διαπραγματεύεσαι και να πιέζεις για καλύτερους όρους.
  Οι μεγάλες χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα σαφώς προστάτεψαν περισσότερο τους δικούς τους αγρότες-ψηφοφόρους.
  Οι δικές μας πολιτικές ηγεσίες υποτάχθηκαν αμαχητί από ανικανότητα ή δουλικότητα.
  Θα μπορούσαν, π.χ. να έχουν ζητήσει επιτακτικά μεγαλύτερη περίοδο ισχύος της ΚΑΠ για την Ελλάδα. Ή εξαιρέσεις σε προϊόντα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

  Από την άλλη πλευρά, και οι αγρότες (όχι όλοι αλλά ίσως η πλειοψηφία) έχασαν με το εύκολο χρήμα των επιδοτήσεων το μέτρο και ξέχασαν ότι η αγροτική τάξη ουσιαστικά κεφαλαιοποιεί την προσωπική ή οικογενειακή ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ εργασία. Από αυτή προκύπτει κατά βάση το κέρδος/εισόδημά τους.
  «Την είδαν» αφεντικά. Πέρυσι, π.χ., που το Νοέμβριο-Δεκέμβριο σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από ισχυρότατους ανέμους χάθηκε εντελώς η ελαιοπαραγωγή επειδή οι ιδιοκτήτες περίμεναν (στο καφενείο) από τους Αλβανούς να μαζέψουν τον καρπό.

  Το εκλογικό σώμα πρέπει να πιέσει την πολιτική ηγεσία να πάρει θέση στο εθνικά στρατηγικό θέμα :
  Η Ελλάδα, σε τι ποσοστό θα τρέφεται από ίδια μέσα; Καθαρά.
  Λέω «ποσοστό» διότι η απόλυτη διατροφική αυτάρκεια μάλλον πρέπει να θεωρείται πλέον αδύνατη.
  Σού εύχομαι Καλή Δύναμη

  • donaE avatar
   donaE @ Προφήτης 21/01/2010 10:28:50

   Μπραβο.

  • somis avatar
   somis @ Προφήτης 21/01/2010 11:24:34

   Ευγένιος Αρανίτσης, Ελευθεροτυπία, 09.09.2007
   Απόσπασμα, με αφορμή τις μεγάλες φωτιές του 2007, από το εξαιρετικό "Τι δεν θα σας πουν τα κόμματα"

   " ...... Εξάλλου, ήταν κιόλας έτοιμοι, από μόνοι τους, για το χειρότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για την ίδια εκείνη γενιά φτωχών ανθρώπων που έδιωξαν τα παιδιά τους μακριά με το όνειρο να τα δουν να σπουδάζουν γιατροί και δικηγόροι, να τα δουν να ασχολούνται με κάτι εντελώς ξένο προς τη γη. Που θα πει πως η γη, μέσα τους, έπαιρνε την όψη ενός τοπίου όλο και λιγότερο μητρικού. Αυτή η ανυπόφορη αμφισημία στον δεσμό των ανθρώπων της υπαίθρου με τις φυσικές τους πατρίδες, αγάπη και μίσος ταυτόχρονα, νοσταλγία για τις δωρεές της και, συνάμα, μνησίκακη αποστροφή για τη στενότητα ενός ορίζοντα διαρκώς συρρικνούμενου μπροστά στη λαίλαπα της εκσυγχρονιστικής ανηθικότητας, δεν είναι το πιο αμελητέο ανάμεσα στα αίτια της επανάπαυσης που ευνόησε ολοκαυτώματα σαν το πρόσφατο. Θα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό να μιλάμε για αναισθησία ή και για πλήρη παράλυση.


   Εκ των υστέρων, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε πως οι αγρότες είχαν βγει απ' τη σκηνή της Ιστορίας προ πολλού κι ότι εμείς δεν το αγνοούσαμε. Εξ ου και οι σπαραξικάρδιοι θεατρινισμοί μας απέναντί στη δυστυχία τους. Μπορεί μεν να εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζονται ως αγρότες, αλλά δεν ήταν παρά επίδοξοι μικροαστοί, εξ υποθέσεως επιρρεπείς στο να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις εξελίξεις που έπλητταν την ταυτότητά τους στη ρίζα της, όπως έγινε πριν από πολλά χρόνια στην Κέρκυρα, την πατρίδα μου, όπου μεγάλες ομάδες του πληθυσμού απομακρύνθηκαν σπασμωδικά απ' τους ελαιώνες για να επανδρώσουν τον τουριστικό μηχανισμό...."

 7. Swell avatar
  Swell 21/01/2010 10:03:01

  Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, και πρώτος απ' όλους ο ΓΑΠ: Γενικώς Αλλού Πετάω.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Swell 23/01/2010 21:46:29

   πέρυσι ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε υποβάλλει στους αγρότες τις Οκτώ δεσμεύσεις για ένα Σύμφωνο Εμπιστοσύνης (από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ):
   1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

   2) Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν' αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

   3) Προτείνουμε το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

   4) Προτείνουμε την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

   5) Προτείνουμε την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

   6) Προτείνουμε την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ήδη, καταθέσαμε εδώ και περίπου δύο μήνες σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία.

   7) Προτείνουμε την χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή - εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες και ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι' αυτό καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη.

   8) Προτείνουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.

   9) Προτείνουμε την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Και βεβαίως, εμείς θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στην χώρα μας.

   10) Προτείνουμε την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους Κανονισμούς 1405/06 και 1914/06.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/01/2010 10:55:46

  αγαπητε Προφήτη, είμαστε σε ένα τέλος εποχής, και αν η Ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατoρίας (a.k.a Βυζαντίου) είναι ένδειξη, πάμε για δύσκολα. Έχουμε παραχωρήσει σε ξένους όλα τα "εμπορικά προνόμια", ελάχιστο είναι το υγιές ελληνικό κεφάλαιο και έχει μοναξιές, η ύπαιθρος που τάϊζε 7-8 εκατομ. κόσμο έχει υποβαθμιστεί, η "πράσινη ανάπτυξη" είναι η μόνη ιδεολογία, και δυστυχώς έγκειται στο να ανέβει ο λογαριασμός της ΔΕΗ για να τελειώσει και το τοπίο, και να πάρουν το τελυταίο οχυρό, την ΔΕΗ, ξένοι. Μας έχουν εξοικειώσει με την νέα διεθνοποίηση και μας βλέπω σαν τους ετεόκρητες (μόνο που δεν θα έχει βουνά με τα αιολικά -- που στην ευχή θα κρυφτούμε δεν ξέρω...)

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 21/01/2010 11:16:00

   Αρχαίε απλά πράγματα για να τα καταλαβαίνουμε και αν μπορούμε να καταλήξουμε.
   Φέρνει ο έμπορος τη φθηνή πατάτα από το Μαρόκο.
   Ο Έλληνας πατατοπαραγωγός πως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προιόντος του?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 21/01/2010 11:40:03

   αν δεν είμαστε στο ευρώ, η απάντηση θα ήταν απλή: Όταν εισάγεις πατάτες αντί να παράγεις, πέφτει το νόμισμά σου και αρχίζεις ξανά να παράγεις.

   όταν είσαι στο ευρώ, δεν πέφτει το νόμισμά σου, αλλά μη έχοντας λεφτά, άλλα από αυτά που κερδίζεις πουλώντας κάτι, απλά δεν τρως, πεινάς, και ψάχνεις για "συγκριτικά πλεονεκτήματα" να πουλήσεις κάτι άλλο. Πχ τουρισμό.

   Είμαστε στην φάση που δεν έχουμε πολλά να πουλήσουμε. Δίνουμε λοιπόν ελληνική γη, με την ελπίδα ότι με τα εισαγόμενα αιολικά θα πουλάμε τι? αιολικό ρεύμα? χαχαχαχα... Θα είμαστε εκτός αγοράς με αιολικό ρεύμα (ακριβότερο από το ευρωπαϊκό) και με λιγότερο τουρισμό.

   Ο Έλληνας πατατοπαραγωγός εξασφαλίζει την ποιότητα του πρϊόνοτς του με διαφήμιση, ποιότητα, τεχνολογία και φτηνά εργατικά. Μπορεί οι πακιστανοί να είναι τα φτηνά εργατικά. Δώσε τους άδεια παραμονής, δώσε τους και ΟΓΑ, θα ακριβύνουν λίγο. Δώσε και ιθαγένεια, και θα εισάγουν αυτοί πατάτες από την Αίγυπτο.

   Για λεμόνια από Αργεντινή, δεν ξέρω. Εχω λεμόνια που πάνε χαμένα... Να κανονίσουμε ένα Σ/Κ για αγροτοτουρισμό, θα σε πάω έξω από τον Ωροπό, θα μου κάνεις το τραπέζι, θα μαζέψεις και λεμόνια.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ archaeopteryx 21/01/2010 11:42:53

   Ναι αρχαίε, οι "στρατηγικοί επενδυτές" είναι οι σύγχρονοι Γενουάτες και Ενετοί.
   Κοίτα, μάς παίρνουν
   - τα παράλια, για τσιμέντωμα και μαζικό τουρισμό (απορώ βέβαια, σε λίγο, ποιος θα κάνει τουρισμό με την κρίση, ήδη το 50% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πάει διακοπές)
   - τις κορυφές, για τσιμέντωμα και θηρίες μεταλλικές κατασκευές.

   Εμείς θα πάμε στα ...ημιορεινά και θα περιμένουμε.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ archaeopteryx 21/01/2010 11:51:24

   Και εδώ ακριβώς ερωτώ: Έστω ότι λέμε ναι στις Α/Γ. Δεν θα μπορούσε αυτά να τα κάνει η Δ.Ε.Η.; Πρέπει να τα κάνει κάποιος ξένος;

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 21/01/2010 12:13:56

   Το ξέρω ότι είσαι ευροσκεπτικιστής.Άλλά από την στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται ασφάλεια με το ισχυρό νόμισμα κάποιος πρέπει να μιλησει στον Μπούτα για το rexona όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο/η Karenin.
   Δέχομαι λοιπόν και εγώ το φορολογικό κόστος επιδότησης Ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προίοντων για νέες καλλιέργιες αλλά παράλληλα και μπλόκο στους μεσάζοντες.
   Δυναμικός διάλογος λοιπόν για να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και δυναμική οργάνωση αγροτικών επιχειρηματικών μονάδων που θα ελέγχουν όλο το κύκλωμα διακίνησης των προίοντων τους μέχρι να φτάνουν στον καταναλωτή.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 21/01/2010 12:22:09

   μην πέσετε στην παγίδα να πείτε για "οργάνωση μονάδων", οι μνήμες από grass roots ρεμούλες και απάτες της δεκαετίας του 80 είναι νωπές (χαχαχα "νωπές"). Δωστου 5 φράγκα να κάθεται στο χωριό του, θα αυτοοργανωθεί

   αυτά που λέμε μέρες τώρα δεν έχουν σχέση με ευρωσκεπτικισμό, αυτό έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό, και είδα και τους ...χάρτες.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/01/2010 11:08:33

  Το μεταναστευτικο συνδυαζεται και με ενα αλλο τροπο με το αγροτικο.Παγιο αιτημα των χωρων της Μεσης Ανατολης ειναι να ανοιξει η ΕΕ την αγορα της στα προιοντα τους που ειναι αγροτικα κυριως.Οταν πηγαινεις και φωναζεις για τη λαθρομεταναστευση πχ. στην Αιγυπτο σου λεει η Αιγυπτος ασε με να πουλησω πατατες στην ΕΕ και να ζησουν οι αγροτες μου και τοτε δεν θα φευγουν.Αν με εχεις αποκλεισμενο απο την ευρωπαικη αγορα τι θα κανουν οι αγραμματοι χωρικοι της Αιγυπτου;υψηλη τεχνολογια.
  Αρα οι πιεσεις ερχονται και απο τριτες χωρες και πολλες αποφασεις της ΕΕ προερχονται απο την πιεση αυτη.

  • tiramola avatar
   tiramola @ ψυχραιμια 21/01/2010 11:25:47

   Τα λεμόνια από την Αργεντινή πως συνδιάζονται με το μεταναστευτικό?

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ψυχραιμια 21/01/2010 11:35:39

   Μετά τη GATT του 1994 που οδήγσαν στην κατάργηση των αγροτικών εξισωτικών εισφορών που επέβαλε η Ευρώπη (preélevements agricols) στα προϊόντα τρίτων κρατών (κάτι σαν δασμός, αλλά δεν ήταν δασμός διότι λειτουργούσε ως εξίσωση της ευρωπαϊκής τιμής με την παγκόσμια τιμή του προϊόντος), υπάρχουν σήμερα μόνον δασμοί, ενιαίοι για όλα τα κράτη (δεν μπορείς να δηλαδή να έχεις άλλα για τις Η.Π.Α. και άλλα για τη Μέση Ανατολή) που δεν είναι τίποτε σπουδαίο να πληρωθούν για τα πάμφθηνα αγροτικά προϊόντα αυτών των κρατών. Συνεπώς, η ευρωπαϊκή αγορά στην ουσία έχει ήδη ανοίξει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

 10. karenin avatar
  karenin 21/01/2010 11:37:41

  Προφήτης,
  Σε συνθήκες ελέυθερης και παγκοσμοποιημένης αγοράς, όλα τα κιλά, και εγγυημένες τιμές δεν υπαρχουν. Οποτε πριν την χάραξη εθνικής πολιτικής για το αγροτικό πρεπει να ξεκαθαρισουμε σαν κοινωνία, οι αγρότες είναι ξωμάχοι της γής, και προστατευόμενο είδος, η ελευθεροι επαγγελματίες, με ψηφιακά χωράφια; Αν ισχύει το πρώτο πρέπει σαν κοινωνία να αναλάβουμε και το φορολογικό κόστος.
  Τέλος, το εκλογικό σώμα για αρχή καλά ειναι να επιβάλει σε μερικόυς καραγκιόζηδες πολιτικόυς να κατέβουν απο τα τρακτέρια, και να αρχίζουν να λένε σους ανθρώπους αλήθειες.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 21/01/2010 11:42:05

   Να κάτι που δέχομαι φορολογικό κόστος. Η επιδότηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Να την χάσουμε θα μαζεύουμε χοχλιούς και ζωχούς, και χαρούπια.

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ karenin 21/01/2010 11:50:53

   Σε μία χώρα που εισάγει τα πάντα, μα τα ΠΑΝΤΑ, απειλές του είδους αν δεν με επιδοτήσεις δεν θα έχεις μαρμελάδα ακούγονται κούφιες.
   Αν έχουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα θα έχουμε να εισάγουμε και σαλιγκάρια.
   Το θέμα είναι τι κάνουμε για να παράγουμε κάτι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.
   Οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση.

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ karenin 21/01/2010 11:54:06

   Προσωπική μου άποψη είναι πως σε λίγο δεν θα έχουμε να εισάγουμε ούτε καρφίτσα.
   Περιμένω την ώρα που δεν θα μπορούμε να δανεισθούμε για να πληρώνουμε μισθούς και επιδοτήσεις.
   Στο τέλος όλα θα είναι ξεκάθαρα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ karenin 21/01/2010 11:55:45

   Καρενιν, ποιος μίλησε για όλα τα κιλά όλα τα λεφτά;
   Ανάμεσα στις δυο, ακραίες κατά την άποψή μου, θεωρήσεις των αγροτών υπάρχει η ενδιάμεση : ελεύθεροι επαγγελματίες με ιδιαίτερη οικονομική βαρύτητα, που ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ μπορούν να επιδοτηθούν από την φορολογία.

   Οι αεριτζήδες που κυνηγούν την άδεια για τα φωτοβολταϊκά για να την πουλήσουν δεν επιδοτούνται χωρίς να παράγουν τίποτα;
   Οι αεριτζήδες που ιδρύουν Ν.Ε.Π.Α (Ναυτιλιακή Εταιρία Πλοίων Αναψυχής) για το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ τους σκάφος δεν επιδοτούνται χωρίς να παράγουν τίποτα;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 21/01/2010 12:03:17

   Εl Gekko

   στον τιραμόλα "χαρίζω" λεμόνια, σε σένα μαρμελάδα. Κορόμηλο πορτοκάλι και βερύκοκο. Φυσική, χωρίς συντηρητικά, λίγη ζάχαρη (θέλει ψυγείο μετά το άνοιγμα)... ωχ... με αιολικό ρεύμα θα χαλάει...

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ karenin 21/01/2010 12:07:36

   Θυμάσαι το παλιό ανέκδοτο, δεν θα έχεις μαρμελάδα, θα έχω θείο Λένιν;

 11. karenin avatar
  karenin 21/01/2010 11:59:59

  Υπάρχει όμως ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Η συμπίεση των μισθών στα αστικά κέντρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εθνικής συνείδησης στο αγοραστικό κοινό. Η τιμή πια καθορίζει τα πάντα.
  Οι συνεταιρισμοί αντι να συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών ζουν απο αυτούς παρέχοντας μόνο γραφειοκρατικές υπηρεσίες.
  Θα συμφωνούσα στο φορολογικό κόστος, αλλά να υπάρχει ανταπόδωση.
  Εννοώ οι τιμές στην λαική απο πραγματικούς παραγωγούς δεν μπορει να διαμορφωνοντε στην βάση προσφοράς και ζήτησης.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ karenin 21/01/2010 12:09:20

   Θες πράσινη ανάπτυξη? Αντί για ταμείο ανεργείας ή ταμείο αεργίας, δώστους 5 φράγκα (αλλά να πάνε στα χωριά τους)

 12. zonitis avatar
  zonitis 21/01/2010 12:03:38

  Η υπαιθρος εχει υποβαθμιστει και πολυ μαλιστα.

  Ενα παραδειγμα απο το χωριο μου. Ενα μικρο χωριο της Δυτικης Μακεδονιας. Εχει αυτη τη στιγμη 40 μονιμους κατοικους. Πριν απο 30 χρονια οι μονιμοι κατοικοι ηταν πανω απο 200 ατομα, επι το πλειστον γυναικες και παιδια. Οι αντρες ηταν οι περισσοτεροι μεταναστες σε χωρες της Ευρωπης (Γερμανια, Ελβετια), αλλα και Αμερικη, Αυστραλια. Οι τελευταιοι δεν ερχονταν και τοσο συχνα στο χωριο. Αυτοι της Ευρωπης ερχονταν καθε χρονο και δη χειμωνα, επειδη οι περισσοτεροι δουλευαν στις οικοδομες, αλλα και οι αλλοι που δουλευαν σε εργοστασια ερχονταν και αυτοι το χειμωνα για να συναντηθουν με τους υπολοιπους. Τοτε ειχαμε σχεδον ολα τα απαραιτητα προς το ζην απο την εγχωρια παραγωγη μας. Γεωργικα, κτηνοτροφικα, γαλακτοκομικα προιοντα. Στην αρχη του χειμωνα κατεβαιναμε στο κεφαλοχωρι της περιοχης και αγοραζαμε οτι αλλα προιοντα χρειαζομασταν (αλατι, ζαχαρη, καφε κτλ) που δεν παρηγαγε το χωριο. Τοτε υπηρχαν στο χωριο 3 καφενεια. Σημερα υπαρχουν παλι 3 καφενεια. Μαλιστα ενα νεαρο ζευγαρι που ζει και εργαζεται σε πολη, πρωτευουσα νομου της περιοχης, ενοικιασε ενα καφενειο στο χωριο και το ανακαινισε με χρηματα που πηρε απο την Δημαρχια σαν επιδοτηση νεων αγροτων!!! Παλαιωτερα ειχαμε παραγωγη γεωργοκτηνοτροφικων προιοντων, σημερα παραγουμε πολιτισμο (του καφενειου)!!!

  Το χωριο δεν παραγει πλεον απολυτως τιποτα. Τα γεωργικα προιοντα δεν μπορουν να καταναλωθουν, επειδη χρειαζονται επεξεργασια (αλεσμα πχ) και στο χωριο δεν υπαρχουν πλεον ουτε νερομυλοι, ουτε χειρομυλοι. Η κτηνοτροφια συρρικνωθηκε. Μονο ενας κτηνοτροφος υπαρχει με περιπου 50 ζωα (προβατα, κατσικες). Αλλα και αυτος δεν ειναι πλεον αυταρκης! Εχει αναγκη των γεωργικων προιοντων, τα οποια ειπαμε δεν παραγονται πλεον στο χωριο. Τα δικα του προιοντα δεν καταναλωνονται στο χωριο, αλλα τα αγοραζουν εμποροι της περιοχης. Το κεφαλοχωρι της περιοχης εγινε φυσικα μεγαλυτερο, αλλα γεμισε καφετεριες και ταβερνες. Οι εξυπνοι κατοικοι του τροφοδοτουν τα χωρια με τα προς το ζην (ψωμι, φρουτα, ψαρια, κτλ). Οι γυρω χωρικοι πλεον δεν χρειαζεται να κατεβουν για ψωνια εκει. Τα ψωνια ερχονται σε αυτους. Τα ξυλα για το χειμωνα τα αγοραζουμε και αυτα απο το δασαρχειο του κεφαλοχωριου. Στα απεραντα δαση που υπαρχουν γυρω απο το χωριο δεν μπορουμε πλεον να κοψουμε ξυλα για το χειμωνα, οπως πριν 30 χρονια. Και μην μου πει κανενας οτι ειναι σωστο αυτο. Εμεις το δασος το προσεχαμε, γιατι απο αυτο ζουσαμε. Σημερα δεν το προσεχει κανενας και ειναι και γεματο αρκουδες και λυκους. Ειμαι 50 χρονων και δεν θυμαμαι να εχει πιασει καπου φωτια στο δασος. Και τις καλαμιες μας καιγαμε και στοδασος φωτιες αναβαμε για να ψησουμε κανενα κοκορετσι (συνηθως Πρωτομαγια, αλλα οχι μονο).

  Πριν 30 χρονια δεν θυμαμαι να ειχαμε σκουπιδια στο χωριο. Σημερα ερχεται απορριμματοφορο του δημου 2 φορες την εβδομαδα και αδειαζει τα κοντεινερς που ξεχειλιζουν. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι το δημοτικο σχολειο εκλεισε εδω και 25 περιπου χρονια. Ο νεοτερος κατοικος του χωριου ειναι σημερα 56 χρονων. Με μαθηματικη ακριβεια το χωριο αυτο θα σβησει στα επομενα 30 χρονια. Λυπηρο πολυ, αλλα απο την υποβαθμηση της υπαιθρου που λεμαγε και την απαξιωση των γεωργικων επαγγελματων, δεν υπαρχει κανενας (η μονο λιγοι) της ηλικιας μου που να γνωριζει που (ναι δεν ξερουμε ουτε τα χωραφια μας πλεον), ποτε και πως θα οργωσει, θα σπειρει και θα θερισει ενα χωραφι.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ zonitis 22/01/2010 23:46:17

   Zωνίτη, με συντάραξες...

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2010 12:12:02

  Δεν ξέρω τι εννοεί με κολεκτίβες, αλλά στο άμεσο μέλλον και για το μείζον ζήτημα του 21ου αιώνα, που είναι η εξασφάλιση μη μεταλλαγμένης τροφής και διατροφής για τα αρούρια που διαβιούν στις μητροπόλεις, οι τάσεις είναι:

  1. Υψηλή ζήτηση για την ειδικότητα "κάθετος αγρότης" που θα καλλιεργεί στους ουρανοξύστες. Και όχι μόνο κάθετος αγρότης. Και κάθετος κτηνοτρόφος [σχετικά διαβάσαμε εδώ].
  2. Community Supported Agriculture CSA/Food Coops (κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής.
  "To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!" :)

  Ο επόμενος τρομοκράτης που θα κυνηγήσειανηλεώς το σύστημα, μετά το ΨΕΜΑ της ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ θα είναι ο αυτάρκης καλλιεργητής, αγρότης, παραγωγός. Προς τα εκεί το πάνε, αλλά δεν το έχουν πει ανοιχτά, το ονόμασαν ξερίζωμα καλλιεργειών προς το παρόν.

  Μια Food-Coop είναι η ίδρυση τοπικών κοινοτήτων μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών. Παραγωγός θα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καλλιέργειας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν με ελάχιστη προσωπική εργασία το χρόνο στην καλλιέργεια, στην παραγώγή, στη συσκευασία, στη διανομή.

  Η κεντρική ιδέα είναι ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα. Το πλεονέκτημα για τους παραγωγούς θα είναι η διασφάλιση μιας εγγυημένης ζήτησης, ενώ οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι θα προμηθεύονται αγνά τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς την αλυσίδα των ενδιάμεσων.

  Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πλεονεκτήματα μιας τοπικής κοινότητας τροφίμων:
  1. Αυτάρκεια διατροφής: ένα πρώτο στάδιο προς την καθολική ανεξαρτησία!

  2. Κοινότητα: μικρά και διαφανή, εύκολα διαχειρίσιμα δίκτυα, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και στο μέλλον θα αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική βαρύτητα [κάτι σαν το Antinews, αλλά με γεύση].

  3. Πολιτική τιμών - φθηνές τιμές για τον καταναλωτή, από τον παραγωγό της κοινότητας στον καταναλωτή της κοινότητας, χωρίς ενδιάμεσους. Ταυτόχρονα καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά χαμηλότερες τιμές από τα συμβατικά προϊόντα των μεγαλοδιανομέων.
  Αυτό είναι δυνατό γιατί:
  - αποκλείονται οι ενδιάμεσες κλίμακες κέρδους (αλλεπάλληλες τιμολογήσεις)
  - οι καταναλωτές εργάζονται 3-4 απογεύματα το χρόνο για την "κοινότητα" στην καλλιέργεια, στη συλλογή ή στην παραγωγή των τροφίμων
  - οι καταναλωτές αναλαμβάνουν τη διανομή προς τις αποθήκες, π.χ. σε 40 αποθήκες, σε 40 γειτονιές μιας μικρής πόλης

  4. Η ποιότητα των τροφίμων την οποία θα παράγει μια κοινότητα θα είναι καλύτερη, γιατί βασική υποχρέωση θα είναι:
  - αγνοί μ οργανικοί σπόροι, όχι ύποπτης ή υβριδικής προέλευσης
  - οι θρεπτικές ουσίες/τα αρώματα/τα ιχνοστοιχεια κτλ. θα είναι περισσότερα.
  - τα τρόφιμα θα είναι πάντα πιο φρέσκα, αφού οι διαδρομές μεταφοράς θα είναι μικρότερες
  - η παραγωγή θα γίνεται με χειροποίητη φροντίδα και ποιότητα

  5. Ο ανεφοδιασμός με τα σωστά είδη διατροφής είναι ίσως η βασικότερη, η πιο υπεύθυνη αλλά και η πιο απαιτητική ενασχόληση της ημέρας για τη νοικοκυρά και την οικογένεια. Ξέρουμε στ'αλήθεια τι αγοράζουμε και τι τρώμε;

  6. Υπάρχει ένα στοιχείο αμοιβαιότητας και ασφάλειας, γιατί λειτουργεί σαν υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο και προστατευτικό δίχτυ.

  7. Η ποιότητα των τροφίμων που φθάνουν στην αγορά των πόλεων μειωνεται συνεχώς:
  - EU-Bio: συνεχής υποχώρηση της ποιότητας των βιολογικών τροφίμων
  - Παγκόσμιο εμπόριο: καταστρέφει τις μικρές αγροτικές δομές, η ποιότητα χειροτερεύει, εντατική εξαπλούμενη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
  - μεγάλοι όμιλοι: μονοπωλούν την αγορά - ειδικά όσον αφορά τους σπόρους το μονοπώλιο είναι σχεδόν ολοκληρωτικό
  - τα λόμπι των φαρμακευτικών / των χημικών εταιρειών: με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλλουν γεννετικά τροποποιημένη διατροφή [Genfood]
  - Codex Alimentarius: μέσω των διεθνών οργανισμών θα εισαχθούν σε όλο τον κόσμο καινοφανή διατροφικά πρότυπα, τα οποία θα ακυρώσουν τα όποια καλά πρότυπα ισχύουν ακόμα στις διάφορες χώρες.

 14. Dimi avatar
  Dimi 21/01/2010 12:13:31

  Εκλεψαν και απήγαγαν 44χρονη ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ στα Καλύβια, Πέλλας http://bit.ly/8ZKv8N Αν δεν αυτοπροστατευθούμε, έχουμε πολλά να δούμε...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Dimi 21/01/2010 12:14:50

   Στα Καλύβια ξέρεις ποιοι κάνουν κουμάντο, κι αν δεν ξέρεις ψάξτο.

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 12:24:03

  Ζωνιτη, και 'γω απο τη Δυτικη Μακεδονια ειμαι. Ποιο ειναι το χωριο, αν επιτρεπεται;

 16. zonitis avatar
  zonitis 21/01/2010 12:27:15

  Το λεει το Nickname. Ζωνη, εσυ απο που?

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 12:30:58

  ΜΕρικες απο τις "παραπλευρες" βλαβες που μπορει να εχει η συνεχιζομενη αγροτικη πολιτικη της κλεπτοκρατικης ΑΛΗΤ.

  Ερημωση τηςη ελληνικής ύπαιθρου, οι Έλληνες μπορει και να πουλήσουν τη γη τους, η οποία στη συνέχεια να αγοραστεί από λαθρομετανάστες με την οικονομική στήριξη ξένων κεφαλαίων (όπως γίνεται στη Θράκη με χρηματοδότηση του Τουρκικού Προξενείου). Η κυβέρνηση το πετυχαινει αφενός αφήνοντας στην πείνα και την εξαθλίωση τους αγρότες, ώστε να παρατήσουν το επάγγελμά τους και να πουλήσουν τη γη τους και αφετέρου εξοντώνοντας φορολογικά τη μέση ελληνική οικογένεια ώστε να πουλήσει την εξοχική κατοικία, το "πατρικό" της.

  2)Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δείχνουν τόση πρεμούρα για την απόδοση ιθαγένειας και ψήφου στους λαθρομετανάστες, έχουν δείχνουν ΠΛΗΡΗ αδιαφορία για τους Έλληνες αγρότες και τα αιτήματά τους. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να αγνοεί, να "γράφει" τους Έλληνες και να ασχολείται με τους λαθρομετανάστες. Δεν μπορεί ο καθε κύριος Γιωργάκης να βάζει τους λαθρομετανάστες πάνω από μας τους Έλληνες.

  3)Πέρυσι που υπήρξαν πάλι κινητοποιήσεις των αγροτών, το ΠΑΣΟΚ επισκεπτόταν τα μπλόκα, τους έβαζε εναντίον της ΝΔ, έκανε μέσω των ΜΜΕ τεράστια προπαγάνδα ότι έφταιγε η ΝΔ, έλεγε ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που τους έδινε η ΝΔ ήταν ψίχουλα και ότι το ίδιο θα τους έδινε πολύ περισσότερα και θα έκανε πολύ περισσότερα γι' αυτούς. Ας τα κάνει, λοιπόν, όλα αυτά τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν τα κάνει, σημαίνει ότι τους κορόϊδεψε και άρα οι αγρότες είναι απόλυτα δικαιολογημένοι και νομιμοποιημένοι να μην υποχωρήσουν καθόλου.

  4)Τα ελεεινά ΜΜΕ της εκμαυλιστικης διαπλοκής, που πέρυσι αβαντάριζαν τις κινητοποιήσεις και επιτίθοντο εναντίον της ΝΔ, έκαναν ότι δήθεν στήριζαν τους αγρότες. Τώρα που οι αγρότες στρέφονται κατά του αγαπημένου στα ΜΜΕ, ΠΑΣΟΚ, όλα τα κανάλια προσπαθούν να τους συκοφαντήσουν και να στρέψουν την κοινωνία εναντίον τους.

  Όχι μόνο δεν πρέπει να υποχωρήσουν, λοιπόν, οι συμπατριώτες μας αγρότες αλλά να εντείνουν με τη στήριξη όλων μας τον αγώνα τους. Κάνουμε, μάλιστα, έκκληση σε όλο τον πατριωτικό κόσμο και γενικά όσους αντιτίθενται στο λαθρομεταναστευτικό νομοσχέδιο και οι οποίοι ζουν στις περιοχές που υπάρχουν μπλόκα, να μεταβούν εκεί για να στηρίξουν τους αγρότες αλλά και να ενώσουν τη φωνή τους και να προωθήσουν το αίτημα να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τον ελληνικό λαό και τον αγώνα του για επιβίωση και όχι με τους λαθρομετανάστες.

  Αγαπητοί συμπατριώτες, από την κινητοποίηση των αγροτών είναι αναπόφευκτο κάποιοι άλλοι λίγο να ταλαιπωρηθούμε. Ας μη διαμαρτυρηθεί όμως κανείς. Ας δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη. Στις επόμενες είκοσι μέρες, που η κυβέρνηση κατοχής που έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας θα επιδιώξει να περάσει το λαθρομεταναστευτικό νομοσχέδιο, θα κριθεί το αν θα υπάρχει αύριο Ελλάδα. Το ιδανικό είναι να κινητοποιηθούν όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις εναντίον της κυβέρνησης. Εθνική αντίσταση παντού. Κάθε σύλλογος, κάθε οργάνωση, κάθε μεμονωμένος Έλληνας και Ελληνίδα οφείλουμε να μπούμε σε αυτό τον αγώνα. Ώστε να γονατίσει η κυβέρνηση από την αντίσταση και να μην μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο που χαρίζει την πατρίδα μας στους λαθρομετανάστες.

  • l
   l' ami du peuple @ Νίκος 23/01/2010 07:26:05

   Τι δεν θα σας πουν τα κόμματα

   Του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

   Αν πιστέψουμε τους δασολόγους, για τους οποίους το δάσος είναι ένας ενιαίος ζωντανός οργανισμός, έρχεται πάντοτε, περιοδικά, μια στιγμή κατά την οποία η συσσώρευση της ενέργειας υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο και η βλάστηση μετατρέπεται σε βιολογική πυριτιδαποθήκη. Η ενέργεια εκρήγνυται. Με δεδομένο τον νόμο που ρυθμίζει μια τέτοια διακύμανση, καταλαβαίνουμε ότι, ειδικώς για τις παρθένες περιοχές, το σημείο Ω ως προς την έκλυση της ενέργειας, βιολογικά νομοτελειακό, προαναγγέλλεται με μιαν υποψία επικείμενου ξεσπάσματος που κυκλοφορεί στον αέρα όλο και πιο απειλητική. Κλαδιά και θάμνοι, φύλλα και καρποί, τα απειράριθμα εύφλεκτα στοιχεία του λαβύρινθου της φύσης, συντονίζονται με το άγχος της αντίστροφης μέτρησης.

   Λογικά, αυτή η ανησυχία θα έπρεπε να κυριεύει τους ανθρώπους εξίσου. Οντως, τις μέρες που προηγήθηκαν της καταστροφής, οι παραθεριστές άκουγαν τα κουκουνάρια να σκάνε δίπλα τους κι ο κόσμος έτριζε προειδοποιητικά μέσα στα κύματα του καύσωνα, το δε φως του μεσημεριού έμοιαζε να αντανακλά τη θανάσιμη λευκότητα της επερχόμενης πυράκτωσης. Ακόμη και ο πιο αδαής θα υποπτευόταν ότι τα ξερόχορτα περίμεναν μια σπίθα για να γίνουν παρανάλωμα.

   Το ότι αυτός ο προϊδεασμός δεν ήταν αρκετά ηχηρός ώστε να θορυβήσει τους ανθρώπους της υπαίθρου οφείλεται στην κώφωσή τους, προϊούσα και αμετάκλητη. Αυτοί δεν θα χαλούσαν τη ζαχαρένια τους για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες ή να καθαρίσουν τα δάση απ' τα σκουπίδια ή να αφαιρέσουν τη χαμηλή χλωρίδα απ' τα περίχωρα των κατοικημένων εδαφών, εκτός κι αν επρόκειτο να δεχτούν υψηλές τηλεοπτικές παραινέσεις. Παλιά, θα το έκαναν ευχαρίστως στον βωμό ενός χρέους σχεδόν θρησκευτικού· η επαφή τους με το φυτικό βασίλειο διαπνεόταν από τις ανάσες και τις προσταγές της κοινοτικής τους μοίρας και το δέος τους μπροστά στις πανωλεθρίες είχε κάτι το μυστικιστικό, ακριβώς όπως η προσαρμογή στον κύκλο των εποχών, που ήταν συνυφασμένος με το εορτολόγιο. Τώρα, κωλοβαρούσαν εν ονόματι του «έχει ο Θεός», τη στιγμή που ήξεραν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πλέον Θεός, τουλάχιστον πειστικός, εφόσον τίποτα δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν είναι ορατό στο τηλεοπτικό επίπεδο. Τριτεγγυητής αυτού του ελιγμού ήταν, ως συνήθως, το κράτος.

   Πράγματι, το τελευταίο χρησίμευε, από κτίσεώς του, σαν αποενοχοποιητικό άλλοθι για την αντιμετώπιση της κακής συνείδησης του διχασμού μας. Ο γιγάντιος δημόσιος τομέας απεικόνιζε τον διχασμό μας και συνάμα τον παρηγορούσε. Το κράτος κατόρθωνε να εμπνέει σεβασμό και συνάμα απέχθεια, το ελεινολογούσαμε και την ίδια στιγμή κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ενταχθούμε στις στρατιές που το υπηρετούσαν ώστε να το υπονομεύσουμε ή να σφετεριστούμε τις εξουσίες του. Η εγγενής ιδιοσυγκρασιακή μας αμφιταλάντευση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανάμεσα στις φθίνουσες παρακαταθήκες της κοινοτικής ζωής και στο μοντέλο του ευρωπαϊκού έθνους-κράτους, ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζαμε το αίνιγμα του συμβολικού Αλλου, της κοινωνικής και διοικητικής Αρχής. Οπότε, ήμαστε υπερβολικά καλοί σε οτιδήποτε αξιοθαύμαστο πετυχαίναμε και υπερβολικά κακοί όταν διαιωνίζαμε την απερισκεψία, την προσωποληψία, την απάτη, τον κρετινισμό και τα κόμπλεξ.

   Απεναντίας, από τα τέλη της δεκαετίας του '80, η καταπραϋντική διαχείριση του διχασμού είχε περάσει οριστικά στην αρμοδιότητα της τηλεόρασης κι εμείς μείναμε με τους παράδοξους απόηχους ενός συμπτώματος δίχως αίτιο, διότι Ανατολή και Δύση είχαν πάψει πια να συνιστούν δρώσες πραγματικότητες της ψυχικής μας συγκρότησης και συγχωνεύτηκαν σ' ένα κενό πρότυπο χυδαίας καταναλωτικής επιβίωσης, στου οποίου την εφαρμογή χοροστατούσαν η διαφήμιση, ο τζόγος και η πορνογραφία. Εκτοτε, οι αγρότες παρουσιάζονταν σαν οριακά παραδείγματα της έσχατης αλλοτρίωσης κι εμείς το ξέραμε, δηλαδή ξέραμε ότι, στηρίζοντας έμπρακτα την υδροκέφαλη μητρόπολη της τηλεοπτικής δημοκρατίας, τους οδηγούσαμε παραπλανητικά στη σταδιακή εκμηδένιση και γινόμαστε οι ένοχοι του εκφυλισμού που σημάδευε το πεπρωμένο τους.

   Εξάλλου, ήταν κιόλας έτοιμοι, από μόνοι τους, για το χειρότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για την ίδια εκείνη γενιά φτωχών ανθρώπων που έδιωξαν τα παιδιά τους μακριά με το όνειρο να τα δουν να σπουδάζουν γιατροί και δικηγόροι, να τα δουν να ασχολούνται με κάτι εντελώς ξένο προς τη γη. Που θα πει πως η γη, μέσα τους, έπαιρνε την όψη ενός τοπίου όλο και λιγότερο μητρικού. Αυτή η ανυπόφορη αμφισημία στον δεσμό των ανθρώπων της υπαίθρου με τις φυσικές τους πατρίδες, αγάπη και μίσος ταυτόχρονα, νοσταλγία για τις δωρεές της και, συνάμα, μνησίκακη αποστροφή για τη στενότητα ενός ορίζοντα διαρκώς συρρικνούμενου μπροστά στη λαίλαπα της εκσυγχρονιστικής ανηθικότητας, δεν είναι το πιο αμελητέο ανάμεσα στα αίτια της επανάπαυσης που ευνόησε ολοκαυτώματα σαν το πρόσφατο. Θα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό να μιλάμε για αναισθησία ή και για πλήρη παράλυση.

   Εκ των υστέρων, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε πως οι αγρότες είχαν βγει απ' τη σκηνή της Ιστορίας προ πολλού κι ότι εμείς δεν το αγνοούσαμε. Εξ ου και οι σπαραξικάρδιοι θεατρινισμοί μας απέναντί στη δυστυχία τους. Μπορεί μεν να εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζονται ως αγρότες, αλλά δεν ήταν παρά επίδοξοι μικροαστοί, εξ υποθέσεως επιρρεπείς στο να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις εξελίξεις που έπλητταν την ταυτότητά τους στη ρίζα της, όπως έγινε πριν από πολλά χρόνια στην Κέρκυρα, την πατρίδα μου, όπου μεγάλες ομάδες του πληθυσμού απομακρύνθηκαν σπασμωδικά απ' τους ελαιώνες για να επανδρώσουν τον τουριστικό μηχανισμό.

   Ετσι, οι αγρότες κατέληξαν παγιδευμένοι στην κακοδαιμονία μιας γης μόνιμα λιποβαρούς σε ανταπόδοση, μιας γης που διέψευδε τις προσδοκίες τους καθημερινά και που η συγγένειά της με τον άνθρωπο είχε στερηθεί κάθε ίχνους πνευματικότητας. Ταπεινωμένη από τη βαναυσότητα των καλπασμών της προόδου, η φύση παρακολουθούσε άναυδη τις απόπειρες υπαγωγής της στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών, μία εκ των οποίων, όχι η μικρότερη, ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν οι αγρότες συναινούσαν τώρα στην εξάπλωση της βαμβακοκαλλιέργειας και στον ενταφιασμό των εσπεριδοειδών υπέρ του καθήκοντος να προστατευθούν οι τιμές, πάντως το πλήρωσαν ακριβά διότι αυτή η συναίνεση σκότωσε την αγάπη τους για το βαθύτερο, ζωτικό υπονοούμενο της σοδειάς. Ηθελαν να φτιάξουν ένα δεύτερο σπιτάκι κάτω απ' τον ήλιο, και φαίνεται συγκινητικό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σαν εμάς, δηλαδή τους λάτρεις της αστικής δόμησης, άρχισαν να σπέρνουν στην ύπαιθρο ό,τι πιο φρικτό και κακόγουστο είχε να επιδείξει η τερατώδης προχειρότητα της αρχιτεκτονικής του τσιμέντου.

   Παρομοίως, το δάσος έπαψε να είναι πηγή θρύλων. Στις παρυφές του, ο πληθυσμός δεχόταν στωικά την ειρωνεία των συντάξεων του ΟΓΑ και περίμενε τη φωτιά σαν το κύκνειο άσμα μιας κοινοτικής οργάνωσης που αποσυρόταν διά παντός στα αζήτητα. Οι γαίες καλλιεργούνταν, βέβαια, αλλά επίσης γίνονταν αντικείμενο περιφρόνησης, αφού έδιναν πάντοτε διαφορετικά αποτελέσματα απ' αυτά που απαιτούσαν τα πρωτόκολλα του στρατηγικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής γεωργίας, επακόλουθα των οποίων ήταν οι περίφημοι κανόνες για το λάδι και τα αμπέλια ή η άρση της απαγόρευσης για την εισαγωγή μούστου από τρίτες χώρες. Το λαχάνιασμα της γης σ' αυτό τον εξοντωτικό αγώνα δρόμου δεν έβρισκε διέξοδο. Αναπόφευκτα, τα παραγόμενα αγαθά θα ήταν στο εξής αντιληπτά σαν ένα ελλειμματικό απόθεμα που η ομαλή απορρόφησή του από την αγορά δεχόταν τις επιθέσεις του ξέφρενου ανταγωνισμού και της οργανωμένης κερδοσκοπίας. Σιγά σιγά, οι αγρότες θα μάθαιναν να ζουν με την ανομολόγητη επίγνωση ότι η γη τους παρήγαγε πρώτ' απ' όλα εκδίκηση.

   Συνεπώς, δεν είναι εδώ ανεπίκαιρη η ψυχολογική παρατήρηση ότι, άπαξ και βλάψεις κάποιον άθελά σου, αναγκάζεσαι στη συνέχεια να τον μισήσεις. Κατ' αναλογίαν, ισχύει επίσης ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου, έστω κι αν δεν το παραδέχονται, πόσω μάλλον μπροστά στον φακό της τηλεόρασης, είχαν αναγκαστεί να εχθρεύονται τη γη και να αποφεύγουν την ακρόαση των βαθύτερων ρευμάτων της επιθυμίας της, κοντολογίς αναγκάστηκαν να συμβιώσουν μ' αυτήν νομίζοντας ότι το έκαναν απλώς και μόνον επειδή είχαν αποκλειστεί απ' τις μεγάλες πόλεις, όπου σύμφωνα με την τηλεόραση, δηλαδή την κυρίαρχη αλήθεια του κόσμου μας, συνέβαιναν όσα άξιζε να δει κανείς να συμβαίνουν. Ζούσαν σε μια γη που αντιστεκόταν ζηλότυπα στην πολιορκία των εύκολων λύσεων και της αρπαχτής. Για να την υποτάξουν, για να την αποστραγγίξουν μέσω της ανακύκλωσης, θα όφειλαν να διαθέτουν τα τεχνικά εφόδια ενός πολιτισμού στον οποίο δεν ήθελαν κατά βάθος να ανήκουν κι αυτό προσέδιδε στη διαγωγή τους μια χροιά παράνοιας, ολοφάνερη π.χ. στο είδος της φιλοξενίας που πρόσφεραν, κατά το ήμισυ αυθόρμητης και ανοιχτόκαρδης και κατά το ήμισυ ιδιοτελούς, με 80 ευρώ το δωμάτιο.

   Αλλά η πόλη, έχοντας απαλλοτριώσει το μέλλον των αγροτών, δεν τους ανταπέδιδε ούτε καν σφυρίχτρες και καθρεφτάκια. Ο τουρισμός που οι αστικές περιοχές τροχιοδρομούσαν στην ύπαιθρο δεν ήταν παρά μια φτηνή, γραφική αναπαραγωγή των συνθηκών μισθωτής εργασίας, υποχρεώσεις συμμετοχής σε εμποροπανήγυρεις, ψευτοφεστιβάλ, καταναγκαστική περιφορά της ρακένδυτης πελατείας στα υποτιθέμενα αξιοθέατα, τήρηση ωραρίων και κυνήγι φτηνού φαγητού μέσα στην πλημμύρα του κιτς και στις πετρελαιοκηλίδες των ακτών. Η χαριστική βολή θα δινόταν στη φύση απ' τον αγροτουρισμό για τα χωριατόπαιδα που θα εκπαιδεύονταν σαν γκαρσόνια και ρεσεψιονίστ, γι' αυτούς που διασκέδαζαν με τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια, η φύση, ηλιόλουστη ή φθινοπωρινή, σκυθρωπή ή ανθισμένη, κατόπτριζε τη μειονεξία που σφράγιζε την ταυτότητά τους, υπενθύμιζε ενοχλητικά την ηθική εκείνης της σκληρής και αναχρονιστικής αλλά απολαυστικά γνώριμης ζωής, της οποίας τη δικαίωση είχαν πλέον διδαχτεί να απεύχονται.

   Εν ολίγοις, εφόσον η τηλεόραση είχε ενοποιήσει, στην επιφάνεια, την κουλτούρα της πόλης μ' εκείνη της εξοχής, οι κάτοικοι των χωριών έπαψαν να ξέρουν πού βρίσκονται. Ως προς αυτόν τον συναισθηματικό ξεριζωμό, η γη υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και ο μάρτυρας έπρεπε πάση θυσία να φιμωθεί. Αφού τη δηλητηρίασαν με την κατάχρηση των ψεκασμών, αφού κόντεψαν να την τρελάνουν με καταιγισμούς λιπασμάτων, αφού την οδήγησαν στα όρια της αντοχής της, αφού αλλοίωσαν τη χημεία της, αφού την υποχρέωσαν να παράγει καρπούς των οποίων η πλαστικοποιημένη απόχρωση ελάχιστα ισοστάθμιζε την έλλειψη γεύσης, αφού την έσυραν στον προθάλαμο μιας επιστημονικής φαντασίωσης όπου η ζωή επιτάχυνε τις εσωτερικές της καύσεις με τοξίνες και κάθε είδους καρκινογόνα απόβλητα, τέλος ,αφού την προετοίμασαν ώστε αύριο να συμφιλιωθεί με τους αχαλίνωτους πειραματισμούς των πολυεθνικών στον τομέα των μεταλλαγμένων, δεν είχαν στη συνέχεια άλλη διέξοδο απ' το να την εγκαταλείψουν στην ουδέτερη μοίρα ενός αναγκαίου κακού, δηλαδή στο στόχαστρο της απάθειας απέναντι στις συνέπειες.

   Ναι, ήταν μια μάνα πλούσια σε γάλα, όμως το γάλα δεν μπορούσε πια να θεωρείται ευλογημένο κι αυτή η βέβηλη αίσθηση μόλυνε τον αρχαίο δεσμό του ανθρώπου με τα πνεύματα των δέντρων και τον ψίθυρο του υδροφόρου ορίζοντα, μ' εκείνα τα όνειρα της γης της επαγγελίας όπου ο άνθρωπος ήξερε ότι αν η μουριά δεν έκανε καρπούς ήταν επειδή είχε ήδη δώσει, αντί καρπού, τον ίσκιο της και άρα της όφειλαν ευγνωμοσύνη. Αυτή η εμπειρία συνόδευε κάποτε την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση προκειμένου αυτός να αντέχει τις ταλαιπωρίες, προκειμένου να θυμάται πως οι ταλαιπωρίες της καλλιέργειας και της συγκομιδής ενέπλεκαν στο δράμα τους τη διάσταση του ιερού. Τώρα, τίποτα δεν ήταν ιερό, και η εναλλαγή της καλής με την κακή γη, της καλής με την κακή σοδειά, έπαψε να αναφέρεται σιωπηρά στο καλό και το κακό μητρικό στήθος, σαν να λέμε στις σημασίες εκείνης της μυθικής συγγένειας μεταξύ ανθρώπου και γης που απεικονίζονταν στις αφηγήσεις για παιδιά με τη μορφή της καλής νεράιδας και της κακής μάγισσας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι μανάδες έπαψαν να αφηγούνται. Οι μανάδες παραχώρησαν τον ρόλο τους στις τηλεοράσεις, όπου καλό και κακό ήταν συνώνυμα.

   Εξηγείται επομένως το γεγονός ότι το μήνυμα της επικείμενης συντέλειας που εξέπεμπε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού όλη αυτή η οργασμική κορύφωση της θερμότητας στην πελοποννησιακή και ευβοϊκή ύπαιθρο πέρασε ντούκου, και δύσκολα θα απέφευγε κανείς τον πειρασμό να υπογραμμίσει ότι, κατόπιν εορτής, τα δάκρυα είναι κροκοδείλια. Θα έλεγα πως η αδιαφορία των ανθρώπων για τον ψυχισμό της γης, η αδιαφορία τους εδώ και τριάντα χρόνια για την φωνή που εκπορευόταν απ' τις σχέσεις αγάπης και τιμωρίας οι οποίες συνέδεαν τους γεωργούς με τα χωράφια, σχεδόν προκάλεσε μιαν ύστατη κραυγή αγανάκτησης μεταφορικά και κυριολεκτικά πύρινης: τα βασίλεια της χλωρίδας ζητούσαν να ξαναγεννηθούν, αυτό ήταν γραμμένο στην αρχέγονη μνήμη τους όμως εκείνο που δεν ήξεραν είναι πως η αναγέννηση δεν θα ερχόταν ποτέ, κι έτσι έλαμψαν για τελευταία φορά πριν σβήσουν, σαν το φώσφορο.

   Απ' αυτή την τραγική σκοπιά, η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς, η αναξιοκρατία και η αγυρτεία που ευδοκιμεί στις κλίκες τους, η παταγώδης ασυνέπεια και το θράσος, η διαφθορά και η βλακεία, η ασυναρτησία και η δουλικότητα προς τα συμφέροντα, ο τυχοδιωκτισμός και η φαυλότητα, η μικροπρέπεια και η φετιχιστική προσκόλληση στην ιδέα μιας τυφλής και αδηφάγου ανάπτυξης, τέτοιες αμαρτίες ισοδυναμούν με υποσημειώσεις. Εκείνο που συνέβη κατ' ουσίαν είναι ότι η λεγόμενη πρόοδος, ακριβώς όπως η ενέργεια που αποθηκευόταν συσσωρευτικά στους χυμούς και στις αρτηρίες των δέντρων μέχρις ότου εκραγεί, ασκούσε αφόρητες πιέσεις σ' αυτή την περιοχή της ελληνικής χερσονήσου εδώ και πολύ καιρό, ώσπου οι αντιστάσεις κατέρρευσαν, περίπου όπως κατέρρευσαν, με το Χρηματιστήριο, οι αντιστάσεις στην αναδιανομή του πλούτου.

   Για να μην πολυλογούμε, η Πελοπόννησος χρειαζόταν ερήμους κατάλληλες να φιλοξενήσουν γραφεία μεγάλων εταιρειών από τσιμέντο και γυαλί, ξενοδοχεία με καζίνο, πολιτισμικά πάρκα όπου η Επανάσταση του '21 θα αναπαριστάται σαν ψηφιακό υπερθέαμα. Η χώρα εκείνη ήταν κατάλοιπο του αγροτικού πολιτισμού του 19ου αιώνα και έπρεπε να την ωθήσουν στον 21ο αιώνα διά της βίας, μ' ένα σοκ, με τη χάραξη καινούριων δρόμων, με τη διάδοση καινούριων συμπεριφορών και επαγγελμάτων, με τη διανομή καινούριων τεχνολογιών και ούτω καθεξής. Διηγούνται ότι ο άγγλος βασιλιάς Γεώργιος Ε', πριν πεθάνει, είχε πει στον γιο του, μετέπειτα Εδουάρδο Η': «Γιε μου, να θυμάσαι ποιος είσαι!» Αυτός απάντησε: «Σ' το υπόσχομαι». Και, πολύ σοφά, πρόσθεσε: «Αλλά ποιος είμαι;» Εμείς, αντίθετα, μείναμε στην υπόσχεση.

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 12:32:12

  Απο τη Νεαπολη.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 21/01/2010 15:56:07

  TopGunZ, οταν λεω κατευθυνση εννοω πρεπει να υπαρχουν ΕΙΔΙΚΟΙ και με ΜΒΑ στις νομαρχιες με συνδεσμους στους συνεταιρεισμους που θα ψαχνουν για αγορες εκτος συνορων κυριως για να προωθουνται τα πραγομενα προϊοντα. Ο μεσος αγροτης δεν εχει ουτε το χρονο, ουτε την πειρα ουτε και την εκπαιδευση να τα κανει αυτα. Οταν τους συνεταιρισμους τους λυμαινονται κομματικα παρασιτα, οπως τις υποθεσεις των φοιτητων στα πανεπιστημια τις "προωθουν" κομματικα παρασιτα, η ανερχομενη ΚΛΕΠΤΟΑΛΗΤ που παιρνει μετα κυβερνμητικα οφικια, τοτε τι να σου κανει ο αγροτης που θελει ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ; Ο πατερας μου, αν και αγραμματος συχνοεπισκεπτοταν την νομαρχια Κοζανης για ττετοια θεματα. Π.χ. τι να σπειρει; ποσο και τι λιπασμα να χρησιμοποιησει; ποσο και που θα το πουλησει και σε ποιον; ξερεις τι εκαναν τις περισσοτερες φορες τα τοπικα παρασιτα; γελουσαν μαζι του. Τι σε νοιαζει ρε Αριστειδη, ελεγαν, παρε τα λεφτα της ΕΕ, εχει για ολους. Σε πληροφορω οτι ο πατερας μου ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΔΕΚΑΡΑ ΠΟΤΕ. Τα παρασιτα αυτα εφτιαξαν βιλλες και κοττερα, δεν ξερω, παντως σε αγαστη συνεργασια με τους μεσαζοντες και τους ασχετους του υπουργειου που ποτε δεν ειδαν την αγροτια ως παραγωγικη δραστηριοτητα -και πως να τη δουν αλλωστε οι "χαμουτζηδες" μεταπρατες;- μας εφεραν στο σημειο που ειμαστε σημερα. Ο,ΤΙ ΖΗΤΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΙΤΕΙΑ ΟΠΩς ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

  Οχι, δεν θελουμε τα ιδια, θελουμε να υπαρχουν δομες στους συνεταιρισμους και στις νομαρχιες που θα μας λενε καθε χρονο, μια φορα το χρονο, τι λεει η ερευνα αγορας για το που θα πουλησουμε εξω τα προϊοντα μας και οχι αν αφηνουν τα παρασιτα τους μεσαζοντες να φερνουν λεμονια αργεντινης και σιταρι τουρκιας οταν εδω σαπιζει στις αποθηκες μας.
  Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ουτε να συναψει διακρατικες συμφωνιες για εξαγωγες. ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Και κατι τελευταιο, οταν ο Ερτνογαν πηγαινει σε αλλα κρατη παιρνει μαζι του εκατονταδες επιχειρηματιες και ειδικους, γι' αυτο η Τουρκια μας πουλα ακομα και στραγαλια γαμ@##@@το μου, και μεις καθομαστε εδω και μαλωνουμε. Αϊ σιχτιρ πια... (δεν το λεω για σενα, η ΑΛΗΤ με πνιγει).

 20. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 22/01/2010 23:26:01

  @ αλλενάκι @ Παναγιώτης Π. Χαντζής

  @ Προφήτης @ archaeopteryx

  Σοβαρή ερώτηση:

  Ποιός θα δουλέψει τα χωράφια κατά τη δύσκολη αρχική μεταβατική περίοδο;

  α) Ως ιδιοκτήτες
  β) Ως εργάτες

  Εαν υποθέσουμε πάντα οτι ξεκινά ένα ιδανικό πρόγραμμα.

  Τα 1,15 παιδιά ανά Ελληνίδα γυναίκα *;

  Τα παιδιά των αγροτών;** (τα αγόρια, για τις πιο πολλές γυναίκες αμφιβάλλω)

  Οι καλομαθημένοι άνεργοι των πόλεων; (οι άντρες, για τις πιο πολλές
  γυναίκες αμφιβάλλω)

  Και με ποιά κίνητρα θα πεισθούν;

  * Με ελάχιστο όριο διατήρησης -μη γήρανσης του πληθυσμού τα 2,1

  ** Εκτός εαν εφαρμόσουμε κυκλική μετανάστευση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Giorgos_T 23/01/2010 12:23:41

   όσοι πεινάνε και φοβούνται την πόλη. Έχουμε αρκετούς αγρότες της δεκαετίας του 60 εν ζωή. Οι μνήμες δεν εχουν χαθέι από 60. Από το 40 χάνονται σγά σιγά.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Giorgos_T 23/01/2010 13:03:31

   @Giorgos_T: Για μια βουιτόν ρε γμτ.

   Μια ερώτηση ανοίγει τόσα θέματα, θα καταπιαστώ με το κεντρικό, της ανάρτησης.
   Ο @Προφήτης μίλησε για τα παιδιά που προτιμούν να εργάζονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών (πωλήσεις ringtones και μαζική αποστολή sms) παρά να αναλάβουν μια καλλιέργεια στο χωράφι του παππού, στην πρώτη πρώτη σειρά του δικού μου σχολίου αναφέρομαι -όχι τυχαία- στα αρούρια των πόλεων. Το πρόβλημα δεν είναι καν το 1,5 παιδί ανα οικογένεια, ούτε καν ο αρνητικός υπερπροστατευτισμός της Ελληνίδας μάνας. Έχουμε παιδιά και καλά παιδιά. Το πρόβλημα είναι η συνολική πτώση του ηθικού. Οι Γερμανοί είχαν να χτίσουν ένα ισοπεδωμένο Βερολίνο, ένα ισοπεδωμένο Ντισελντορφ. Το ηθικό τους παρόλα αυτά ήταν ψηλά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Εμείς δεν έχουμε ισοπεδωμένη πρωτεύουσα -παρόλο που το πρόβλημα από ΑΥΤΗ ξεκινά και μια ψιλοισοπεδωσούλα την χρειάζεται για να φύγουν πληθυσμοί στην περιφέρεια- αλλά έχουμε μια πρωτεύουσα που ισοπεδώνει συνειδήσεις και ηθικό.
   [Παρένθεση: δεν θέλω εδώ να πάω πολύ πίσω στην ιστορία μας και να πω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πρόβλημα κερδοσκοπίας πάνω στην υπέροχη Ελληνική γη και ύπαιθρο, αρχής γενόμενης από τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους κοτσαμπάσηδες, γιατί ήθελε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα, ενώ αυτοί είχαν αγοράσει όλα τα βουνά γύρω από το Ναύπλιο].
   Για μένα το σημερινό στοίχημα χάθηκε οριστικά τη δεκαετία του '90 (δεν αναφέρομαι καν στην καταστροφή της υπαίθρου στο βππ', ούτε στη μετανάστευση στη Γερμανία, ούτε στην αστυφιλία του καραμανλή του 60, αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Μπορώ να μιλήσω για μετά το '85 που έχω ίδια αντίληψη). Το στοίχημα χάθηκε με την επικράτηση του life style και με την παράδοση της αριστεράς στη χλεύη ως γραφικής, με δική της υπευθυνότητα βεβαίως βεβαίως. Το ρεύμα του εκσυγχρονισμού του life style το κάρφωσε το πασοκ στο μάτι της κοινωνίας τη δεκαετία του '90 και αποδείχθηκε πανίσχυρος μαγνήτης.

   Επομένως απαιτείται να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ιδεολογικό ρεύμα που θα συμπαρασύρει σαν χείμαρος τα μπάζα, ένα ρεύμα που να μιλά σύγχρονη γλώσσα, που θα καταστήσει ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ την εργασία στην ύπαιθρο για τους σύγχρονους Έλληνες Φάρμερ!, που θα συνδυάζει την αυτοματοποίηση ορισμένων σταδιών της διεργασίας παραγωγής αγροτικών αγαθών με το χειροποίητο μεράκι και την επίβλεψη. Θα βρεις τέτοιες μεμονωμενες προσπάθειες στην Ελληνική ενδοχώρα, όχι συγκροτημένες σε ρεύμα ή σε κίνημα ή σε επικρατούσα τάση.

   Αν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αυτο το ιδεολογικό ρεύμα τότε @Giorgo_T θα δεις ότι τα δικά μας παιδιά φτάνουν και παραφτάνουν σε αριθμό, θα δεις ότι δεν θα χρειάζονται τόσοι πολλοί δύστυχοι δούλοι να μαζεύουν στη Μανωλάδα φράουλες και να πληρώνονται με 5 ευρώ τη μέρα, και θα δεις ότι θα ξαναδεθούμε με τη Γη.

   Ένα παράδειγμα: στην Ουγγαρία με τους απέραντους φραουλότοπους, η συγκομιδή της φράουλας γίνεται από τον κόσμο που συρρέει εκεί κατά χιλιάδες, μαζεύει τη φράουλα και παίρνει όσο θέλει, ένα τεράστιο καλάθι για το σπίτι.
   Αυτά που περιγράφω στο σχόλιό μου για τα Food Coops είναι η φυσική εξέλιξη αυτής ακριβώς της διαδικασίας και αυτής της νοοτροπίας. Η αυτενέργεια, η συμμετοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη για ένα ζήτημα τόσο πρωτεύον, τόσο επείγον, τοσο κρίσιμο για την επιβίωση και την υγεία.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ Giorgos_T 23/01/2010 13:56:13

   @ αλλενάκι @ Αρχαίος

   Αυτό ήθελα να ακούσω

   Γιατί, κι από την πλευρά μου, εργάζομαι για αυτό

   Υ.Γ.: Για τα 1,5 παιδιά (1,1 !)* μια παρατήρηση:

   * Τα παιδιά μεταναστών δεν ξέρουμε εαν θα μείνουν με τους γονείς τους στην Ελλάδα ή εαν θα γυρίσουν τις πατρίδες τους. Τι να κάνουν εδώ;

 21. Άκερμος avatar
  Άκερμος 23/01/2010 12:17:28

  =ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ Β.ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΙΝΙ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ??[ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Β. ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ, ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ] ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ[ΣΑΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ], ΖΕΣΤΟ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ[25.000 ΒΑΡΕΙΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ].
  -ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ, ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΟΡΕΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΧΩΡΟ ΝΟΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ, ΘΑ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ[ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ], ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΘΟΝΕΣ[ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,ΗΛΕΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ, ΚΛΠ ] – ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ, ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.
  .
  =ΥΓ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ ΠΟΛΥ.

 22. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 23/01/2010 12:30:11

  Ρε παιδιά, τώρα συνειδητοποίησα ότι ο ΓΑΠ είπε στους αγρότες "ελάτε να κάνουμε μια νέα αρχή". Ποιος ρε παιδιά, ο άνθρωπος που είπε πέρυσι "να δώσει στους αγρότες η κυβέρνηση ένα δις από τα 28 που δίνει στις τράπεζες"; ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος έρχεται τώρα και ζητάει μια νέα αρχή; Μα ο τύπος είναι χείριστου είδους λαϊκιστής! Είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από το συγκεκριμένο άνθρωπο "μια νέα αρχή";

  Κι επειδή πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν, γιατί δεν μπορούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ή η σημερινή να δώσει ένα δις στους αγρότες από τα 28 "που έδωσε στις Τράπεζες", να το ξαναγράψουμε, για να καταλάβουμε γιατί δεν είναι το ίδιο να "δώσει" 28 δις στις Τράπεζες και ένα δις στους αγρότες.

  Πρώτον, από τα 28 δις, μόνον τα πέντε θα ήταν σε μορφή μετρητού και τα υπόλοιπα θα ήταν σε εγγυήσεις. Δεύτερον (γιατί θα μου πείτε, και τα πέντε, πάλι πέντε δις στις τράπεζες είναι), αυτά τα πέντε δις δόθηκαν με τη μορφή προνομιούχων μετοχών στο ελληνικό δημόσιο, που έδιναν συγκεκριμένα δικαιώματα συμμετοχής στο Δ.Σ. των τραπεζών και λήψης απόδοσης 10% επί του ποσού του μετρητού που κατατίθεται. Όταν η τράπεζα σταματήσει να έχει ταμειακές ανάγκες, εξαγοράζει το ποσοστό του δημοσίου και το δημόσιο παίρνει πίσω τα λεφτά του στο ακέραιο, αφού βέβαια έχει πάρει και την απόδοση του 10% το χρόνο.

  Με την παρόλα που είπε πέρυσι ο ΓΑΠ ενίσχυσε την εσφαλμένη γενική εντύπωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "έδωσε" 28 δις στις τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για δανεισμό προς τις τράπεζες με ιδιαίτερες μορφές, για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Αυτά τα χρήματα ήταν προορισμένα να γυρίσουν στην οικονομία, μέσω των Τραπεζών (άλλο ότι τελικά δεν γύρισαν και εδώ, ναι, ευθύνεται η ΝΔ του Καραμανλή), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτά τα 28 δις που ήταν προσωρινή ταμειακή ενίσχυση και ενίσχυση αξιοπιστίας, ΔΑΝΕΙΚΑ δηλαδή, δεν μπορούν να συγκριθούν με χρήματα που ήθελαν να τα πάρουν οι αγρότες τελειωτικά, για δικά τους, και όχι δανεικά.

  ΑΥΤΟΣ ο λαϊκιστής, λοιπόν, θέλει να "κάνουμε μια νέα αρχή". Μωρε θα κάνουμε! Αλλά ούτε που φαντάζεται για τι σόι νέα αρχή μιλάμε. Νύχτα θα φύγουνε.

 23. ataktos avatar
  ataktos 23/01/2010 12:47:02

  http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html

 24. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 23/01/2010 15:03:29

  Η σημασία και η σπουδαιότητα της αγροτικής και αλιευτική ζωής και των προϊόντων τους στην κοινωνική οικονομία, αλλά και στην πολιτιστική παράδοση είναι ιστορικά αδιαπραγμάτευτη.
  Η προσπάθεια στυγνής βιομηχανοποίησής της, απομακρυνομένης παράλληλα τάχιστα από την ανθρωποκεντρική και κοινωνική της υπόσταση με σκοπό την στεγανοποίηση της παλαιότερης «θρησκείας» που ακούει στο όνομα ΥΠΟΤΑΓΗ, είναι άλλο ένα έγκλημα του αιώνα της επικράτησης των....(βάζετε ότι θέλετε).

  Η συστηματική και ύπουλη προσπάθεια απαξίωσης του αγροτικού κόπου και προϊόντος στις «αναπτυγμένες» δυτικές κοινωνίες, είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην αποκοπή της ραχοκοκαλιάς ενός λαού από παραδόσεις, ήθη και έθιμα, εικόνες, μνήμες, συναισθήματα και ιδρώτα.
  Η μετουσίωσις των ανωτέρω σε , ανηθικότητα, θολούρα, αμνησία, αναισθησία και άνετη καρέκλα, ονομάζεται εκσυγχρονισμός.
  Τα επιπλέον μηνύματα δε που καταφθάνουν, για τον συστηματική συγκέντρωση και έλεγχο της γης, των σπόρων, των ζωντανών, των μέσων παραγωγής και των τρόπων παραγωγικής διαδικασίας της τροφικής αλυσίδας, από πολυεθνικές εταιρείες εκμετάλλευσης «Ότι Κινείται και Πετάει», δεν χρειάζονται παραπομπή σε συνομωσιολογία για να καταδείξουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός και η ακτή.

  Και επειδή τα παραπάνω ακούγονται θεωρητικά τα κάνω και λιανά.

  -Ποιο και πότε κατέγραψε, επακριβώς, το μέγεθος της καλλιεργήσιμης και εν γένει αξιοποιήσιμης γης και των κατ΄ έτος μεταβολών και αιτιών αυτών;
  -Πότε και ποιος καταμέτρησε επακριβώς την συνολική αγροτική και αλιευτική παραγωγή στην Ελλάδα κατ΄ έτος, καταγράφοντας ταυτόχρονα όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την αυξομείωση αυτών;
  -Πότε και ποιος κατέγραψε επακριβώς τους κατ΄ έτος, παράγοντες κόστους παραγωγής, συγκομιδής και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αυξομείωση αυτών;
  -Πότε και ποιος κατέγραψε, επακριβώς, τον τρόπο και το κόστος διάθεσης των προϊόντων στην αγορά;
  -Πότε και ποιος κατέγραψε, επακριβώς, τον τρόπο καθορισμού των τιμών των προϊόντων από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή;
  -Πότε και ποιος κατέγραψε, επακριβώς, όλους εκείνους τους εξωτερικούς παράγοντες που υπεισέρχονται και αλλάζουν ή/και αλλοιώνουν όλα τα παραπάνω;
  -Πότε και ποιος συνέταξε αυτά, τα συγκέντρωσε, τα παρακολουθεί, τα μελετάει, βγάζει συμπεράσματα, και προτείνει διορθώσεις;
  -Πόσοι πτυχιούχοι γεωπόνοι βγαίνουν κάθε χρόνο και που απασχολούνται;
  -Πόσο έχουν συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία οι εξαγωγές μας διαχρονικά;
  -Ποιοι καθόρισαν τα πως, πόσο και με ποιο τρόπο θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν τα παραπάνω;
  -Ποιοι ωφελούνται από την σταδιακή αποκλιμάκωση της αγροτικής και αλιευτικής λειτουργίας ενός κράτους, από απαραίτητο συστατικό του σε κατ΄ επιλογήν (δική τους) απασχόληση με συγκεκριμένους όρους;


  -Γιατί οι νέοι αποφεύγουν την κούραση και προτιμούν το άραγμα;
  -Γιατί οι νέοι απαρνιώνται την κληρονομιά τους και προτιμούν το υπαλληλίκι;
  -Γιατί οι παλιοί παραδίδουν τα όπλα;
  -Γιατί οι παλιοί συμμετέχουν εκόντες/άκοντες στην λήθη της ζωής τους;

  Οι απαντήσεις σε κάποια ή/και σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε άλλα ερωτήματα που δεν περιλαμβάνω, ίσως βοηθήσουν εμάς ως σχολιαστές, και τους αγρότες ως κύρια ενδιαφερόμενους να σκεφθούμε λίγο παραπάνω και ότι προκύψει.
  Τα κόμματα πάντα ήταν επιεικώς απόντα ως κυβέρνηση αλλά υποκριτικά παρόντα ως αντιπολίτευση, άρα δεν αντέχουν συνυπολογισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.