#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2011 20:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παιγνίδι που παίζουν με την αναδιάρθρωση – και γιατί δεν τους βγαίνει…H εκτίμηση του αναλυτή δημοσίου χρέους της Standard & Poor’s,  Μόριτζ Κρέμερ, που δημοσιεύτηκε προχθές είναι σημαντική και «σημαδιακή»:

Γιατί;

Γιατί προέβλεψε για πρώτη φορά πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά  50-70%! Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανά-ακουστεί.

Χώρια που ο ίδιος μέχρι πριν λίγες εβδομάδες απέκλειε οποιοδήποτε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, γιατί όπως εκτιμούσε «θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης»

Πως τότε θεωρούσε καταστροφική τη χρεοκοπία και σήμερα πέρασε στο αντίθετο άκρο και συνιστά «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μέχρι και 70%;

 

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σήμερα 1,42 φορές το Ακαθάριστο Εθνικό μας προϊόν. Αν κουρευτεί το μισό (50%) θα μειωθεί στο 70%. Περίπου όσο της…Γερμανίας!

Αν κουρευτεί το 70% τότε θα μειωθεί κατά 98% μονάδες στο 42%!

Δηλαδή η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη καλύτερη από πλευράς επιβάρυνσης χρέους σε όλη την Ευρώπη! Πολύ καλύτερη από τη Γερμανία.

Πλάκα μας κάνουν. Χοντρή πλάκα…

Ή μάλλον δεν μας τα λένε όλα…

Ουσιαστικά η δήλωση αυτή είτε είναι μια «μπαρούφα» (που δεν αξίζει να της δώσουμε καμία σημασία) είτε μας περνά ένα «έμμεσο μήνυμα»:

Ότι μας πάνε για έξοδο από το ευρώ!Πράγματι, έχει υπολογιστεί ότι αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα έκανε υποτίμηση μέχρι και 50%...

Αλλά επειδή το χρέος της είναι σε ευρώ, και το ΑΕΠ της θα ήταν πλέον σε δραχμές (ας πούμε), τότε η σχέση Χρέους προς ΑΕΠ θα διπλασιαζόταν!

Δηλαδή από 1,42% θα γινόταν 2,85%!

Κι αυτό πλέον, θα ήταν όχι απλώς μη βιώσιμο, όπως μας λένε τώρα…

Θα ήταν συντριπτικό!

Αν όμως μας έκαναν τότε (μετά την υποτίμηση) ένα «κούρεμα» ομολόγων κατά 70%, τότε θα έκοβαν περί τις 200 μονάδες χρέους! Η Ελλάδα θα έπεφτε στο 85% Χρέος προς ΑΕΠ. Αλλά θα ήταν πια εκτός ευρώ

Όταν ακούτε λοιπόν, για «κούρεμα» πάνω από 50%, τότε αυτό μάλλον είναι μήνυμα εξόδου από το ευρώ…

Αν ήθελε να πει κάτι ο ποιητής, αυτό ήθελε να πει. Κι όχι ότι θα μας καταστήσουν, ξαφνικά την πιο… αξιόχρεη χώρα της Ευρώπης!

Είναι φανερό ότι κάτι «παίζει»…

Όλοι ομολογούν πια ότι το χρέος που επισωρεύουμε με το Μνημόνιο (συν 35 μονάδες υπολογίζεται η αύξησή του, σε συνθήκες άγριας λιτότητας μέσα σε τρία χρόνια – αληθινό «Βατερλώ») δεν είναι πια βιώσιμο.

Η μία σκέψη είναι να μας το επιμηκύνουν χωρίς «κούρεμα». Αυτό που λέμε «αναδιοργάνωση» χρέους, χωρίς όμως να χάσουν οι ομολογιούχοι - πέρα απ’ αυτούς που πούλησαν ήδη «κουρεμένα» ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να πειστούν οι ιδιώτες που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα να μετατρέψουν αυτά που κρατάνε σε νέα ομόλογα διάρκειας δεκαετίας και πλέον, με λίγο χαμηλότερο επιτόκιο και χωρίς να χάσουν κεφάλαιο (χωρίς «κούρεμα»).

Από αυτή την πολιτική, θα μειωθούν κάπως οι ετήσιες δόσεις μας και θα ελαφρώσουν οι Προϋπολογισμοί μας για τα επόμενα χρόνια. Αλλά όχι σπουδαία πράγματα…

Μπορούν ακόμα να διαθέσουν ένα μέρος από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που μας έχουν ήδη παραχωρήσει (αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα τα περισσότερα) για «επαναγορά» (buy backs) των… «κουρεμένων» ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την ιστορία αυτή θα γλιτώσουμε συνολικά γύρω στα 15 δισεκατομμύρια χρέους, δηλαδή περί το 6,5% του ΑΕΠ.

Αν, επί πλέον, μας κόψουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο δανεισμού στα 80 από τα 110 δισεκατομμύρια που μας δανείζει η Ευρώπη, αυτό θα βοηθήσει επίσης λίγο, τους συνολικούς τόκους που πληρώνουμε κάθε χρόνο (αν κι αυτό το τελευταίο δεν έχει προταθεί ακόμα – αλλά δεν αποκλείεται να το ακούσουμε).

Όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να μειώσουν τους ετήσιους τόκους από 7,2% του ΑΕΠ μετά το 2013 στο 5,85% του ΑΕΠ. Δηλαδή οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα ανακουφιστούν κατά 1,35% το μέγιστο. Πιθανότερο όχι πάνω από 1%...

Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Αλλά δεν μας σώζει. Ούτε κι αυτό.

Που καταλήγουμε;

Πώς όλες οι λύσεις χωρίς αληθινό «κούρεμα», προσφέρουν μόνον οριακή (ή λίγο πάνω από οριακή) βελτίωση στη διαχείρισή του ελληνικού χρέους. Και σίγουρα δεν το καθιστούν βιώσιμο…

Είναι σαν να σε έχουν βυθίσει σε μια πισίνα βάθους πέντε μέτρων με μια αλυσίδα ενός μέτρου δεμένη στα πόδια σου, με ένα βάρος 200 κιλών.

Αν έχεις ύψος 1,80, το πρόσωπό σου βρίσκεται 2,70 μέτρα πάνω από τον πυθμένα, αλλά και 2,30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Πνίγεσαι...

Στις 11 Μαρτίου «χαλάρωσαν» την αλυσίδα μισό μέτρο ακόμα. Τώρα ανεβήκαμε κάπως, είμαστε 1,80 κάτω από την επιφάνεια. Αλλά εξακολουθούμε να πνιγόμαστε.

Κι αν μας δώσουν όλες αυτές τις πρόσθετες «διευκολύνσεις» μπορεί να μας χαλαρώσουν την αλυσίδα που μας κρατάει στο βυθό κατά μισό μέτρο ακόμα. Τότε θα  βρισκόμαστε 1,30 μέτρα κάτω από το βυθό. Πολύ «καλύτερα»…

Αλλά ακόμα θα πνιγόμαστε!

Και κάτι ακόμα: Όλες αυτές οι ανεπαρκείς «διευκολύνσεις» γίνονται ως «ανταλλάγματα» ώστε να διευκολύνουν τον Γιώργο Παπανδρέου να περάσει μέσα στην Ελλάδα τα νέα μέτρα ασφυξίας (γατί ελάχιστα απέδωσαν τα προηγούμενα)… «πανηγυρίζοντας»!

Μέχρι τώρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (πριν και μετά το Μνημόνιο) έκοψε 11 μονάδες του ΑΕΠ, περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα προγραμματίζει πρόσθετες περικοπές άλλων 23-24 δισεκατομμυρίων!

Άλλα τόσα δηλαδή

Τα προηγούμενα προκάλεσαν ύφεση. Κι αυτά θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση διαρκείας.

Και θα τα εμφανίσει στο «περιτύλιγμα» μιας ανεπαρκούς ελάφρυνσης υποχρεώσεων.

Θα μας χαλαρώσει την αλυσίδα που μας κρατά στο βυθό, αλλά θα μας βάλει μεγαλύτερο βαρίδι και θα μας πάει σε μεγαλύτερο βάθος…

Πρόκειται για μια «μεταβατική» πολιτική.

Πέρσι μας έλεγαν ότι θα μας «σώσουν» με το Μνημόνιο…

Αυτή ήταν η προηγούμενη Πολιτική. Που αποδείχθηκε αδιέξοδη.

Τώρα μας μετακινούν σε μια άλλη Πολιτική. Που δεν είναι σαφής ακόμα.

Και στο μεταξύ μας φορτώνουν κι άλλη λιτότητα και μας «χρυσώνουν το χάπι» με «ανεπαρκείς βελτιώσεις» της συντριπτικής επιβάρυνσης που μας έχουν επιβάλλει ως τώρα – και που παραμένει συντριπτική.

Που μας πάνε;

-- Σε αναδιάρθρωση εντός ευρώ;

-- Σε έξοδο από το ευρώ με (πολύ μεγαλύτερη) αναδιάρθρωση;

Το πρόβλημα με την αναδιάρθρωση γενικά, είναι ότι συνήθως περιλαμβάνει σκληρά μέτρα προσαρμογής.

Αλλά στην Ελλάδα επέβαλαν ήδη μέτρα προσαρμογής χωρίς αναδιάρθρωση. Κι αν αποφασιστεί σήμερα να την «αναδιαρθρώσουν», δηλαδή να της «κουρέψουν» το χρέος, δεν αντέχει η Ελλάδα περισσότερη «προσαρμογή»!

Έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής οποιασδήποτε οικονομίας στο παρελθόν.

Αν περάσουν και τα νέα μέτρα θα έχουμε κάνει αναπροσαρμογή 50 δισεκατομμυρίων, δηλαδή πάνω από 20% του ΑΕΠ μέσα σε μια τετραετία!

Τέτοια απίσχναση σε τόσο λίγο χρόνο παθαίνουν ολόκληρες χώρες μόνο σε περίοδο ενός καταστροφικού Πολέμου!

Και στη δική μας την περίπτωση αυτόν τον Πόλεμο δεν έχουμε καμία ελπίδα να τον κερδίσουμε…

Άρα, το γνωρίζουν καλά, ότι αυτά τα μέτρα που θα εξαγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αντέξει η Ελλάδα (και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα αντέξει ούτε η κυβέρνηση του ΓΑΠ). Οπότε;

Για να επιβιώσει η Ελλάδα, αλλά – και κυρίως – για να μην υποστεί η Ευρωζώνη μεγάλο κλονισμό από το «σεισμό» που θα προκαλέσει η χρεοκοπία της Ελλάδας, πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:

-- Πρώτον, να κερδίσουν χρόνο, ώστε να προλάβουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες (πλην της Ελλάδας) να πουλήσουν όσο γίνεται περισσότερο ομόλογα. Μέχρι στιγμής έχουν ξεφορτωθεί (κουρεμένα) μόλις 50 δισεκατομμύρια και εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους 160-180. Ακόμα πολλά είναι

-- Δεύτερον, πρέπει η Ελλάδα να «διαχωριστεί» από τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία μέχρι στιγμής). Ώστε η αναδιάρθρωση της Ελλάδας να μην προκαλέσει μεταδοτικά αποτελέσματα στις άλλες δύο, οπότε θα ξεπεραστούν τα όρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Αυτός ο διαχωρισμός θα γίνει, αν στην Ελλάδα προταθεί έξοδος από το ευρώ (με μεγάλο «κούρεμα») και διαχωριστούν οι άλλες δύο που θα διαχειριστούν το χρέος τους εντός του ευρώ.

-- Τρίτον, να προλάβουν, επίσης, η Ισπανία και η Ιταλία, να βγουν οριστικά από τη «λίστα του κινδύνου». Ώστε γι’ αυτές να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό, υποτίθεται θα συμβεί μετά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αρχές Ιουνίου (την αξιοπιστία των οποίων αμφισβήτησαν πέρσι σχεδόν άπαντες…)

Μ’ άλλα λόγια κερδίζουν χρόνο για να προλάβουν να ξελασπώσουν οι δικές τους τράπεζες, κι ύστερα να κάνουν το διπλό διαχωρισμό: της Ελλάδας από Ιρλανδία-Πορτογαλία κι αυτών των δύο από Ισπανία και Ιταλία.

Και μέχρι τότε είμαστε σε «μεταβατική κατάσταση», όπου επισήμως κανείς δεν μιλάει για «αναδιαπραγμάτευση» του ελληνικού χρέους, ενώ οι αγορές βοούν καθημερινά πια για αναδιαπραγμάτευση!

Πόσες πιθανότητες έχει αυτή η πολιτική να επιτύχει;

Ελάχιστες!

Γιατί ό,τι διαβλέπουν οι αγορές δεν μπορούν να το αρνούνται για πολύ οι πολιτικοί. Χώρια που όταν κάτι προεξοφλείται από τις αγορές επισπεύδεται. Και κάθε τι διαφορετικό ματαιώνεται

Ακόμα, γιατί με την άνοδο των επιτοκίων που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σπρώξει όλες τις «προβληματικές» χώρες (και την Ισπανία και την Ιταλία) πιο κοντά στο «μεταίχμιο» απ’ όπου θέλει να τις «απομακρύνει». Και θα κάνει τη ζωή δύσκολη σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Καλά για την Ελλάδα, ας μη μιλάμε καλύτερα…

Και τέλος, γιατί με τον ανόητο Μηχανισμό Σταθερότητας που δημιούργησαν, έβαλαν τέτοιους όρους (συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων), που ακόμα και χωρίς άνοδο των επιτοκίων σήμερα, μετά το 2012 πολλές χώρες θα έχουν πρόβλημα δανεισμού, εφ’ όσον δεν θα έχουν τότε άψογα δημοσιονομικά. Και με την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, σε συνθήκες ανόδου και των τιμών πετρελαίου, πολλές χώρες θα έχουν τότε πρόβλημα δανεισμού. Και πολύ συντομότερα, ίσως…

Χώρια που ενώ «σπρώχνουν» πολλές χώρες στην ανάγκη «στήριξης», φτιάχνουν ένα Μηχανισμό Στήριξης με πενιχρά μέσα, αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες οποιασδήποτε άλλης χώρας πέρα από τις δύο που έχουν ήδη προσφύγει σε αυτόν (Ιρλανδία και Πορτογαλία - η Ελλάδα είναι εκτός Μηχανισμού).

Μ’ άλλα λόγια επιβάλλουν κάτι που δεν στέκει.

Και υποστηρίζουν κάτι που δεν βγαίνει

Πέρσι το έκαναν στην Ελλάδα, με τους όρους του Μνημονίου.

Φέτος το κάνουν σε όλη την Ευρώπη, με το Μηχανισμό Σταθερότητας.

Και πάνω σε όλες αυτές τις εγγενείς αντιφάσεις παίζονται και παιγνίδια.

-- Πότε πολιτικά παιγνίδια, εν όψει διαδοχικών εκλογών σε κάθε γερμανικό κρατίδιο…

-- Πότε κερδοσκοπικά παιγνίδια, ανάμεσα σε διάφορους «οίκους» η επενδυτικές τράπεζες που αποτιμούν χώρες την ώρα που διαχειρίζονται τα χρέη τους ή παίζουν (ανάποδα) στην αγορά τα ασφάλιστρα κινδύνου τους!

Πέρα από τα παιγνίδια που παίζονται όμως, μη ξεχνάτε το βασικό:

Όλο αυτό το πράγμα δεν βγαίνει. Και με αυτά που κάνουν οι ίδιοι (όπως οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που ήδη ξεκίνησαν) το τορπιλίζουν μετά βεβαιότητας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Αυτά στο επόμενο (αν έχετε την υπομονή εσείς κι αν έχει την καλοσύνη ο Φάκτορας να με φιλοξενήσει πάλι)…

Τηλέμαχος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 14/04/2011 20:44:39

  Τηλέμαχε.
  Πολύ ενδιαφέρουσα προβληματική . Δεν συγκαταλέγομαι στους ειδήμονες του είδους. Μπορώ όμως πίσω από τις δηλώσεις να αναζητώ κίνητρα , στόχους , κινήσεις. Η προσέγιση αυτή πράγματι έχει λογική διότι εξηγεί τις επιθέσεις. αποδεικνύει όμως ή την αδυναμία των πολιτικών , μάλλον επιεικής προσδιορισμός ή την σκοπιμότητα των κρατούντων. Θα αναμένω και τα υπόλοιπα...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2011 20:47:39

  Νομίζω ότι όλοι ξέρουν ποιό είναι το σωστό, αλλά ο καθένας το βλέπει λιγάκι από την δική του σκοπιά, και είναι και "πολιτικοί" και είναι και πολύπλοκο το παιχνίδι.

  Νομίζω ότι μερικοί έχουν σαν προτεραιότητα να μην πάθει ζημιά το σεντούκι με τα λεφτά

  Άλλοι θέλουν όλη την "Ευρώπη" για διάφορους όμως λόγους ο καθένας

  Άλλοι, πιο δυτικά, δεν έχουν καμία όρεξη αποσταθεροποίησης της ΝΑ Ευρώπης (και δεν πολυπιστέυω τα σενάρια ότι ο ΓΑΠ είναι βαλτός να κάνει χαλάστρα, και αν είναι δεν νομίζω ότι το κάνει)

  Υπάρχει το ντόμινο. Ο μόνος τρόπος να προλάβουβν το ντόμινο είναι να μας ...χαρίσουν τα λεφτά, αλλά μετά; οι άλλοι;
  ΄
  Το λυπηρό είναι ότι κανείς δεν ασχολείται με την βιωσιμότητα της Ελλάδας...

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/04/2011 20:48:29

  Καλησπερα Τηλεμαχε...
  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ !!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...!
  Εχω να παρατηρησω συπμληρωματικα τα εξης
  - κερδιζουν χρονο ΚΑΙ για να μπουν σε CDS ( εαν φουνταραμε σημερα τα κερδη των κατοχων θα ηταν 60Δις Ευρω.
  - ολα οσα περιγραφεις ειναι απολυτα ορθα! με την προυποθεση οτι ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ παρα αναμενουμε τα νεα ειτε της Λαζαρντ ειτε του Σοϊμπλε τον Ιουνιο.

  Εαν στους πολυ ορθους υπολογισμους μας βαλουμε και νουμερα υπερ ημων απο αμεσες διεκδικησεις ( Μιζενς-Υποβρυχια-Διστομο = 180Δις σε βαθος χρονου ή εγω θα επερνα 90 δις σημερα !!) τοτε το Χρεος/ΑΕΠ αλλαζει δραμματικα.. ΚΑΙ εχουμε και λογο!!

  Εαν επισης συμπεριλαβουμε εξυπνες Τραπεζικες λυσεις δημιουργιας Νεων Κρατικων Αξιων - τιτλοποιησιμων με ασφαλιση, εχω υπολογισει σε ενα χρονο 10 Δις με αυξηση 30% το χρονο.

  Εαν βαλουμε την κοινη λογικη του συμμαζεματος των εξοδων ( κατα 5-8 Δις το χρονο !! μην τρελλαθουμε !! και

  Εαν κανουμε και 4-5 φορολογιοκους παραδεισους στα νησια του Αν Αιγαιου, ΑΜΕΣΑ, και μειωση φορολογικων συντελεστων στο 20-23%.

  ΤΟΤΕ φιλε μου Τηλεμαχε θα φτιαξουμε εμεις το ρεσιο ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ και πλεονασματικο με ενα κουρεμα 10% !

  Μιλαω για ΜΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!! την επιθετιτη την εχω αναλυσει πριν 5-6 μερες.

  Παρ ολ αυτα εαν παμε ΑΜΙΛΗΤΟΙ θα εχουμε

  Επισημη χρεοκοπια το 2013 με την εισοδο στο ESFΣ και perpetual debt σε ΕΕ.
  Επισημη χρεοκοπια Ιουνιο 2011, οταν ο Σοϊμπλες θα μας πει, οταν τον ενημερωσουν, "ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ" !!!


  ΠΠ σε Σιεστα Ιουνιου 2011

 4. manos avatar
  manos 14/04/2011 20:51:36

  Ξέρουν τι κάνουν και που μας πάνε. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα αφεντικά τους θα πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρωστούμενα.
  Προχωράνε με τα μάτια επικεντρωμένα σε ένα στόχο που λέγεται μνημόνιο, χωρίς να βλέπουν τριγύρω τους ότι το σύμπαν διαλύεται από την ύφεση που δημιουργεί αυτός ο στόχος.
  Πρέπει να φύγουν άμεσα. Τώρα πιά δεν είναι αστείο. Οι τύποι είναι επικίνδυνοι.
  Τι γύρευε ο Σόρος τις προάλλες στο Μαξίμου?
  Γιατί ο Παπακωνσταντίνου είπε σήμερα ότι δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε στις αγορές?
  Αυτός δεν ήταν πέρισυ το καλοκαίρι που έλεγε ότι οι κερδοσκόποι θα φάνε τα πουκάμισά τους?
  Ποιός έφαγε τι, ήθελα να ξέρω "κύριε"?

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2011 20:55:08

  λέρω ένα πράγμα:

  Εάν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, εάν δεν ξεχαστεί το πόθεν έσχες (με τις όποιες εξαιρέσεις), εάν δεν γίνει διαχωρισμός μεταχείρισης ελληνικών και ξένων τραπεζών, εάν δενξεφύγουμε από την κομματίλα, εάν δεν ισχύσει πραγματικά το η Ελλάδα στους Έλληνες, δεν θα βγει άκρη.

  Με ρωτούσε κάποιος "πως λύνεις το ταμειακό" και είπα, κόβεις για λίγο την εξωτερική εξυπηρέτηση, κόβεις παροχές και αέργους με ελάχιστο μόνο "δίχτυ προστασίας" ζητάς εφ άπαξ από τους έχοντες (και ξεχνάς το πόθεν έσχες).

  Πολιτικός να τα τολμήσει αυτά δεν υπάρχει. Κι όμως αυτά είναι.

  Α... και αν όλη αυτή η άσκηση γίνεται για να πάρει κι άλλα ο Dr... λίγο κακόγουστο και χυδαίο θα έλεγα.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2011 21:04:28

  Aπό τα καλύτερα άρθρα που έχουν γραφεί στο Antinews. Συναρπαστικό σενάριο.
  Μόνο ερωτηματικό στο σενάριο είναι αν θα προλάβουν να διαχωρίσουν την Ελλάδα από Πορτογαλία - Ισλανδία (υπάρχει και πλάνο με ευρώΙ και ευρώΙΙ), και αν θα προλάβουν τις Ισπανία-Ιταλία από το contagion (μόλυνση με χρέος).

 7. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ 14/04/2011 21:04:34

  h**p://www.youtube.com/watch?v=vb3WiQ809bM&feature=r

  ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ !!!!!
  ΠΡΑΞΕΙΣ!!!! ΑΦΥΠΝΙΣΗ!!!!! Τερμα ο ΚΑΝΑΠΕΣ!!!!!!!!!!!!!!

 8. pink floyd avatar
  pink floyd 14/04/2011 21:05:59

  Δυστυχως ειναι καλο αρθρο και πολυ καλη αναλυση.

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 14/04/2011 21:25:16

  Γιατί κανένας σχεδόν δεν ασχολείται με την άποψη να γίνουν ενέργειες για το ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ώστε ...νομίμως να μην πληρώσομε; ΜΗΠΩΣ ΕΝΤΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ; Μήπως η περιβόητη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ;

 10. ierofantis avatar
  ierofantis 14/04/2011 21:35:37

  ΔΡΑΧΜΗ...

  Το πιο σκληρό νόμισμα...

  Κατά τα άλλα, πολύ ενδιαφέρουσες και οι σκέψεις του Τηλέμαχου.

 11. Ιππολάριος avatar
  Ιππολάριος 14/04/2011 21:47:46

  Εάν βγεί η Ελλάδα από το € θα υπάρχει προηγούμενο και πιθανώς και
  άλλες χώρες με προβλήματα (PIIGS) να ζητήσουν να βγούν αφού και αυτές
  θα κάνουν υποτίμηση τών νομισμάτων τους.
  Είναι επιθυμητό αυτό από την Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες του νότου
  που με μία υποτιμημένη δραχμή η Ελλάδα θα τους κόβει τουρισμό η εξαγωγές
  γεωργικών προιόντων ;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ιππολάριος 14/04/2011 21:59:11

   Εμ αυτό είναι το point που βάζει το άρθρο, αν θα έχει την πρωτοβουλία η Ελλάδα με τους δικούς της όρους (το πραγματικό δικό μας πιστόλι στο τραπέζι που δεν το σηκώσαμε ποτέ προς το μέρος τους) ή αν θα "την φύγουν" με τους δικούς τους όρους (πηγαίνοντάς την καροτσάκι...) για να μην πάρει ΠΟΤΕ ανάσα, είτε σε ευρώ είτε σε δραχμή, είτε σε ευρωδραχμή!

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ Ιππολάριος 14/04/2011 22:18:00

   Όλη η λογική του "διαχωρισμού" της Ελλάδας είναι να της γίνει μεγάλο κούρεμα στο χρέος, αλλά να βγεί εκτός ευρώ.
   Στις άλλες δύο - Πορτογαλία και Ιρλανδία - θα τους γίνει, ενδεχόμενως μικρότερο "κούρεμα", αλλά θα μείνουν εντός ευρώ. Οπότε δεν θα έχουν το κίνητρο να ζητήσουν κι εκείνες μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος του, αντίστοιχο με εκείνο της Ελλάδας. Αφού θα παραμένουν εντός, ενώ εμείς θα είμαστε εκτός.

   Μεγάλο κούρεμα για όλους δεν το αντέχει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το μεγάλο κούρεμα το έχει ανάγκη κυρίως η Ελλάδα, και γι' αυτό θα τη βγάλουν. Αλλά αν βγεί μόνο η Ελλάδα, και διαχωριστεί από τις άλλες δύο που θα παραμείνουν εντός ευρώ, τότε θα μειωθεί πολύ ο κίνδυνος της "μεταδοτικότητας". Έτσι νομίζουν κατ' αρχήν...

   Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι με τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησαν σπρώχνουν πολλούς σε χρεοκοπία και αναδιάρθρωση. Οπότε καταργείται κάθε "διαχωρισμός". Αφού στέλνουν όλες τις κάπως προβληματικές χώρες στον Καιάδα.
   Κι αυτή είναι η αντίφασή τους...

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Τηλέμαχος 14/04/2011 22:26:15

    Το κούρεμα θα γίνει στο μνημονιακό ή στο μη μνημονιακό χρέος ή και στα δύο;

    Το κούρεμα θα γίνει ενόσω είμαστε στο ευρώ ή όχι;

    Το κούρεμα θα γίνει το 2013, όταν υποτίθεται θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός ή νωρίτερα;

    Και για την οικονομία της συζητήσεως λέγω ότι και το κούρεμα σε ποσοστό 50 - 70% το βλέπω στο μη μνημονιακό χρέος, αυτό θα γίνει ενόσω είμαστε στο ευρώ και πάντως πριν το '13.

    Θα ήθελα την άποψή σου σε αυτά, αν έχεις την καλοσύνη.

    • Τηλέμαχος avatar
     Τηλέμαχος @ ierofantis 14/04/2011 22:38:01

     Αυτό που είπε ο κ. Κρέμερ αφορά προφανώς κούρεμα στο σύνολο του χρέους! Πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με ταυτόχρονη έξοδο από το ευρώ.
     Αλλιώς όλοι θα δήλωναν ανήμποροι να πληρώσουν και θα ζήταγαν κούρεμα σε ποσοστό πάνω από 50% του χρέους.

     Και θα δεχθούν να μας κόψουν τέτοιο ποσοστό, μόνο αν μας "ξεφορτωθούν" οριστικά.

     Αλλιώς θα βάλουν πολύ περισσότερους μπελάδες στο κεφάλι τους

     Κούρεμα σε τέτοιο ποσοστό εξαιρωντας το Μνημονιακό χρέος των 110 δισεκατομμυρίων θα σήμαινε ξεπάτωμα των ιδιωτών ομολογιούχων.

     Γι' αυτό λέω ότι κάτι πολύ σημαντικό ήθελε να μας πεί ο κ. Κρέμερ...

 12. JOHN avatar
  JOHN 14/04/2011 21:48:08

  Αξιολογο το αρθρο,και βαζει πολλους προβληματισμους!

 13. t avatar
  t 14/04/2011 21:55:34

  Οι θυσίες του μνημονίου θα φανεί ότι έγιναν χωρίς αντίκρισμα.
  Η Ελλάδα έχασε το 2010 την ευκαιρία να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση χρέους με καλύτερους όρους.
  Το 2010 θα την διαπραγματευθεί από ακόμη πιο ασθενή θέση.

 14. t avatar
  t 14/04/2011 22:06:18

  Το 2011

 15. Lewnidas avatar
  Lewnidas 14/04/2011 22:07:06

  ΠΡΟΔΟΤΕΣ......εμεις ποτε θα ξυπνησουμε?
  επεισης απο το κουτι της πανδωρας
  στο ελληνικο δημοσιο ανοικει μονο το 8% της τραπεζας της ελλαδος

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2011 22:09:24

  Και όσο το σκέφτομαι, υο αδιέξοδο οφείλεται στο πολύ απλό: Δεν μπορείς να κάνεις "σύγκλιση" σε καιρό ύφεσης. Είναι σαν αν κολυμπας ανάποδα σε χείμαρρο που κατεβάζει πέτρες.... Δηλαδή οι Γερμανοί λένε "σύγκλιση", και καλά κάνουν, αλλά ο ασθενής σε κάτι τέτοια πεθαίνει πριν καν πεις την λέξη. Τώρα θα ήθελα να έχουμε πολλές εξαγωγές και πολύ τουρισμό κλπ, αλλά τα νούμερα...

  Και έχεις απόλυτο δίκιο για τον μηχανισμό Σταθερότητας... Πότε ξεκινάει; το 2013; Και το πάιρνουμε σοβαρά; Μου κάνει κάποιος το τραπέζι αύριο να τον πληρώσω το 2013; Μήπως πανηγύρισαν κιόλας;

  Και αναρωτιέμαι, ποιός θα σκάσει πρώτος, η Πορτογαλία ή εμείς;

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ archaeopteryx 15/04/2011 10:53:37

   Έτσι ακριβώς: Σύγκλιση σε εποχή ύφεσης είναι αδιανόητη.
   Σε παρατεταμένες περιόδους ευημερίας είναι ευκολότερο τα κράτη να μοιράζουν μικρό μέρος από το πλεόνασμά τους.
   Αλλά σε εποχές γενικευμένης ύφεσης ''η/και παρατεταμένης αβεβαιότητας οι χώρες δεν μοιράζουν τίποτε καλό. Απλά προσπαθούν να ξεφορτωθούν (η μια σεβάρος της άλλης) τα βάρη τα liabilities και τα υπερβολικά ρίσκα.

 17. Orestios avatar
  Orestios 14/04/2011 22:15:07

  Το θέμα είναι αν θα γίνει η αναδιάρθρωση πριν ή μετά την έξοδο από το ευρώ.
  Τί μας συμφέρει περισσότερο????????????

 18. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/04/2011 22:31:27

  Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια και από εμένα.

  Όσο για την απάντηση στο καταληκτικό ερώτημα, περιμένετε τις επόμενες μέρες και θα δείτε τι τσουνάμι μετανάστευσης κεφαλαίων έχει να σηκωθεί...

 19. Orestios avatar
  Orestios 14/04/2011 22:57:34

  Η Αμερική πότε θα σκάσει?

 20. ierofantis avatar
  ierofantis 14/04/2011 23:08:41

  Είμαι επιφυλακτικός στο κατά πόσο μπορεί να γίνει κούρεμα στο μνημονιακό χρέος. Αυτό είναι διακρατικό δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και εκεί τα πράγματα δεν είανι τόσο απλά καθώς μαζί με τις οικονομικές μας σχεσεις διακυβεύονται και οι πολιτικές μας σχέσεις και συμμαχίες.

  Το μνημονιακό δάνειο έχει εκταμιευθεί μόνο κατά 40%. Για το 40% που έχει εκταμιευθεί θα μπορούσε να γίνει ένας συνδυασμός επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων παράλληλα με γενναία μείωση επιτοκίου.

  Για το υπόλοιπο μνημονιακό δάνειο καλό θα ήταν να μη ζητούσαμε ποτέ την πλήρη εκταμίευσή του. Αυτό μαζί με το λοιπό χρέος σήμερα διακρατάται από ιδιώτες. Ποιοί είναι αυτοί;

  Πρώτα η ΕΚΤ. Έχει στο χαρτοφυλάκιό της δεκάδες δις ομολόγων μας τα οποία ήδη τα έχει κουρέψει κατά 30% αφού για κάθε 10 δις ομόλογα που οι ελληνικές τράπεζες θέτουν ως collateral στην ΕΚΤ, παίρνουν ρευστότητα 7 δις.

  Οπότε η ΕΚΤ, δηλαδή ο εκδότης του Ευρώ, θα έχει το βάρος να απορροφήσει ένα επιπλέον 20 % κούρεμα πέραν του 30 % που έχει επιβάλλει από μόνη της.

  Επίσης ιδιώτες είναι οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, κυρίως ευρωπαϊκές. Αυτές, κατέχουν άλλο ένα μεγάλο μέρος του χρέους του ελληνικού δημοσίου. Οι Τράπεζες είναι τα παιδιά της ΕΚΤ. Σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα άφηνε τα παιδιά της να καταρρεύσουν. Θα αγόραζε έστω και σε αστείες τιμές τα ομόλογά τους και τη χασούρα τους προκειμένου να διακινδυνεύσει την οριστική και πλήρη διάλυση του τραπεζικού χάρτη της Ευρώπης και ιδίως των μεγάλων παιδιών της (Ντοϊτσε Μπανκ κλπ).

  Τρίτος ιδιώτης είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικά και ξένα κυρίως. Εκεί στα μεν ελληνικά με δραχμή μπορείς να ανατροφοδοτείς τα αποθεματικά τους, στα δε ξένα, με κούρεμα στα ομόλογα, μετακυλύεις το ρίσκο σου στις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν την έδρα τους (και τους μερισματούχους τους) τα ταμεία αυτά. Για αυτά, τα ξένα ταμεία, ενδεχομένως να πρέπει να προταθεί διαφορετική ρύθμιση ανάλογη αυτής του μνημονιακού χρέους που έχει ήδη εκταμιευθεί, ώστε κυρίως να μη διαταράξουμε τις διακρατικές μας σχέσεις.

  Ο χρονικός ορίζοντας του '13 είναι απελπιστικά μακρύς. Ο συνδυασμός ενεργειών είναι αναγκαίος προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση καταρχήν για την Ελλάδα.

  Ετσι όπως το πάνε θα δοθεί μεν λύση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον των ιδιωτών δανειστών. Δυστυχώς και τα κράτη που μας έχουν δανείσει δεν αντιλαμβάνονται ή καλύτερα, αντιλαμβάνονται αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν τίποτα, ότι στην ουσία αγοράζουν ρίσκο ιδιωτών...  Που σημαίνει ότι Το ποσό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα και μάλιστα σε μειωμένη τιμή. Με 60 δις αγοράζουμε πχ

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ierofantis 14/04/2011 23:11:27

   η τελευταία παράγραφος ετέθη εκ παραδρομης...

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ ierofantis 15/04/2011 10:50:26

   Αναφέρω στην ανάρτηση πολλά από τα "'ηπια σένάρια" (χωρίς επίσημο κούρεμα για όλους) αλλά δείχνω ότι όλα αυτά ελάχιστη ελάφρυνση προσφέρουν στην Ελλάδα (γύρω στη μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ σε πληρωμές ετήσιων τόκων - αυτό κυρίως μετράει στη βιωσιμότητα του χρέους).

   Από κει και ύστερα ασφαλώς το μη ιδιωτικό χρέος (δηλαδή το μνημονιακό - 110 δισ.) δεν πρόκειται να κουρευτεί καλώς εχόντων των πραγμάτων...
   Αλλά αν τα πράγματα πάνε σε μεγάλο κούρεμα της τάξης που υπονόησε ο κ. Κρέμερ, τότε 50% ή 70% κούρεμα στο συνολικό χρέος χωρίς συμμετοχή του μνημονιακού τμήματος (των 110 δισεκατομμυρίων) σημαίνει ότι όλοι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα καταστρφούν.
   Αυτό καθιστά για ένα ακόμα λόγο "εξωφρενική" τη δήλωση Κρέμερ.
   Άρα αν πρόκειται να μας ξεφορτωθούν για τα καλά μπορεί να λάβουν κατ' εξαίρεση την απόφαση να κουρέψουν ολόκληρο το χρέος - και το "επίσημο" μνημονιακό - και να ησυχάσουν (από μας) για πάντα. Θα είναι. αν θές η προίκα μας για να βγούμε από το ευρώ, αφού τυπικά δεν μπορούν να μας αναγκάσουν.

   Προσπαθώ να δώ τι μπορεί να σημαίνει αυτό το 50-70%. Μπορεί να φαίνεται "εξωφρενικό". Αλλά δεν είναι το μόνο που είδαμε το τελευταίο διάστημα...

 21. zio7 avatar
  zio7 14/04/2011 23:38:52

  Κατ αρχάς, να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε εμείς η μεγάλη εικόνα, αλλά μικρό κομμάτι της. Το οποίο μικραίνει όσο περνάει ο καιρός.
  Σχετικά με τις αγορές, με όλα τα κακά τους, έχουν και ένα καλό. Αν τις παρακολουθείς στενά, είναι "προβλέψιμες" βραχυρπόθεσμα, καθώς συμπεριφέρονται προεξοφλητικά.
  Το ανήσυχο για εμάς, κάτι που συμφωνεί με το σκεπτικό του άρθρου, είναι η άνοδος του ευρώ, κάτι που δεν έχει λογική μέσα στην τόση "ανησυχία".
  Επίσης, ένας κανόνας των αγορών χρόνια τώρα είναι να αγοράζεις στα κανόνια και να πουλάς στις σάλπιγγες.
  Το ευρώ λοιπόν, πλησιάζει τα επίπεδα του 1,5. Μαζί με το ευρώ, πλησιάζει και ο χρυσός τα 1500, σχεδόν στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.
  Αν το ευρώ πρωτίστως, περάσει το 1,5, βάζοντας πλέον στόχο τα 2, τότε θεωρώ ότι είμαστε με το 1,5 πόδι εκτός ευρώ, επιβεβαιώνοντας και τις "ανησυχίες" του Σόϊμπλε. Μέσα σε ένα χρόνο, η πτώχευση της Ελλάδας από βαρίδι, γίνεται ελατήριο.
  Αν ο χρυσός δε συνεχίσει ακάθεκτος την πορεία του άνω των 1500, τότε πλέον το ίδιο το χρήμα υποτιμάται και μεγαλώνουν τότε άλλοι κίνδυνοι, καθολικοί και οριζόντιοι.

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ zio7 15/04/2011 10:55:00

   Θεωρώ σημαντική εκ μέρους σου την προσθήκη της διάστασης "ισοτιμία ευρώ" στην προβληματική της ανάρτησης. Μάλλον ενισχύει το επιχείρημα που προσπάθησα να διατυπώσω...

 22. Έκτωρ avatar
  Έκτωρ 15/04/2011 00:33:19

  Κάποτε ήταν ένα κακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που κατέρρευσε
  (κάποιοι τα φάγαν).
  Για ν' αντιμετωπίσουν την κρίση οι περήφανοι ηγέτες του πλανήτη
  αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παγκόσμια λιτότητα.
  Δε σας φαίνεται κάπως!

 23. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 15/04/2011 00:47:47

  Τηλέμαχε, διαφωτιστικότατος...

  Θέλω τη γνώμη σου για κάτι..
  Προφανώς τα νούμερα δεν βγαίνουν..
  Πολιτικά αντιμετωπίζεται ευκολότερα?
  Αυτά που ακούγονατι περί απεχθούς χρέους κλπ, μήπως μας οδηγούσαν σε καλύτερη διαχείριση της κρίσης?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ Φακ Κωστας 15/04/2011 11:03:25

   Ήθελα να το απαντήσω και σε ένα άλλο φίλο πιο πάνω...
   Η λογική του "απεχθούς χρέους" είναι απλοϊκή. Αν την ακολουθήσεις χτυπάς ευθέως τις τράπεζες. Όχι μόνο τις ξένες. Κυρίως της ελληνικές (που πολύ μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους είναι τοποθετημένο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).
   Προσοχή: Δεν χτυπάς μόνο τους "κακούς" (έλληνες) τραπεζίτες. Πλήττεις καίρια και τις καταθέσεις των ελλήνων αποταμιευτών.
   Αυτό οικονομικά μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο (για τη χώρα) και πολιτικά ακόμα πιο ολέθριο (γι' αυτόν που το κάνει).
   Μοιάζει με το οικονομικό ανάλογο της πολιτικής Πόλ Πότ στην Καμπότζη της δεκαετίας του 70! Σκότωσε το 30% του λαού του για να σώσει τη χώρα του...

   Έτσι, δεν εκδικείσαι τους "κακούς τραπεζίτες", εκδικείσαι όλους τους Έλληνες.
   Για να τους σώσεις απο το δανεισμό (την αρνητική περιουσία τους) τους καταστρέφεις τις αποταμιεύσεις (τη θετική περιουσία τους).
   Δυστυχώς πρόκειται για μια "λογιστική" αντιμετώπιση. Όχι για "οικονομική" ούτε "πολιτική".
   Λογιστικά έχει κάποια - αμφίβολη - λογική. Οικονομικά δεν έχει καμία λογική (για στον οικονομική απολογισμό μπαίνει και το στόκ της συσσωρευμένης περιουσίας υπό μορφήν καταθέσεων στις τράπεζες - το περιβόητο wealth effect στη μακροοικονομική ανάλυση). Και πολιτικά μη το συζητάμε καλύτερα...

   • tasos avatar
    tasos @ Τηλέμαχος 27/04/2011 18:51:23

    επέτρεψέ μου παρακαλώ:
    το χρέος είναι επαχθές, όχι απεχθές.

 24. Δήμος avatar
  Δήμος 15/04/2011 01:06:44

  Η πορεία πάει στο παγόβουνο, δεν χωράει αμφιβολία. Χρειάζεται μείωση φόρων, όχι συνεχείς αυξήσεις ρε *μπιπ*. Πάντως δεν θα βγούμε από το ευρώ, για νομικούς, πολιτικούς και πρακτικούς λόγους - οι πρώτοι δύο εξωτερικού, οι τελευταίοι εσωτερκού.

 25. George avatar
  George 15/04/2011 03:42:22

  Το κουρεμα θα ειναι μια απο τις επιλογες προς τους κατοχους ελληνικου χρεους και οχι αναγκαστικη. Θα μπορουν να διαλεξουν αναμεσα σε αυτη την επιλογη, σε επιμηκυνση ή σε περιορισμο επιτοκιου.

  Τα σεναρια εξοδου απο το ευρω , ειναι το λιγοτερο για γελια, με το εξης απλο επιχειρημα , μα αν τα χρεη θα συνεχισουν να ειναι σε ευρω - που θα ειναι - ουτως ή αλλως θα ειναι μη διαχειρησιμα, δεν ειναι στο συμφερον ουτε της Ελλαδας, αλλα ακομα περισσοτερο ΟΥΤΕ της Ευρωπης στο ενδεχομενο η Ελλαδα να μην εξυπηρετησει τα χρεη της και ταυτοχρονα να μειωσει ραγδαια τις εισαγωγες της. Αυτο το σεναριο το απευχονται ολοι. Δεν θα προχωρησω στο πώς θα ειναι η κατασταση στην Ελλαδα σε μια τετοια περιπτωση γιατι ολοι το καταλαβαινουμε.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ George 15/04/2011 06:26:14

   Για γέλια ειναι η αποψη οτι μπορουμε να τα καταφερουμε μενοντας στο ευρω χωρις "επιμηκυνσεις" , "κουρεματα" απο τον Σαμαρα (τον χαριτωμενο εννοω) κλπ .
   Δες τα νουμερα λιγο να καταλαβεις.
   http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1166225

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ koinos_nous 15/04/2011 09:46:32

    Για γέλια είναι η άποψη ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς κούρεμα.

    Τα νούμερα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν για να κατευθύνουν ημιμαθείς ή/και χωρίς δική τους σκέψη ανθρώπους.

    Το μόνο που έχει σχέση είναι το ποσοστό τών τόκων επί του ΑΕΠ.

    Η ΟΝΕ χρειάζεται μειωμένα ελλείμματα διότι τα υψηλά ελλείμματα τα κράτη έχουν την τάση να τα χρηματοδοτούν μέσω του πληθωρισμού. Για να μην υπάρχει πληθωρισμός. Για κανέναν άλλο λόγο.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι "οικονομικά" που μας διδάσκει εσχάτως η Νέα Τάξη στην Ελλάδα. Και σύντομα και στις αυλές της λοιπής υφηλίου.

 26. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/04/2011 05:25:13

  Παιδιά, εγώ θα συνεχίσω να φωνάζω ότι το χρέος ΕΙΝΑΙ βιώσιμο. Το "δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε", άρα "πρέπει" να πάμε σε αναδιάρθρωση είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχτώ.

  Ασκούν μια πολιτική που αποσκοπεί στο να κάνει το χρέος να ΦΑΙΝΕΤΑΙ μη βιώσιμο. Ώστε να δεχτούμε την αναδιάρθρωση με "κούρεμα" ως "αναπόφευκτη".

  Το πράγμα ήταν προσχεδιασμένο από τότε που ξεκίνησε η κρίση του 2008. Ο Σημίτης το είχε γράψει να μπούμε στο ΔΝΤ το ίδιο και ο Γεννηματάς, από το Δεκέμβριο του 2008. Η "κερδοσκοπική" (δεν ήταν τέτοια) επίθεση κατά των ελληνικών ομολόγων είχε ξεκινήσει με τον "Δεκέμβρη", αλλά απέτχυε, όπως απέτυχε και η "πορτοκαλί" προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.

  Το σχέδιο περιλαμβάνει:
  - υποταγή της Ελλάδας, ώστε να λήξει μια και καλή κάθε διάθεση για συμφωνίες με τη Ρωσία.
  - επίθεση στην αξιοπιστία του ευρώ, ώστε το αδύναμο δολάριο να συνεχίσει να είναι το νόμισμα τιμολόγησης του πετρελαίου.
  - διάβρωση της πιστοληπτικής ικανότητας και της αξιοπιστίας της Γερμανίας, μέσω της θέσπισης συνεγγύησής της για τα χρέη των "κακών" χωρών.
  - και, το κυριότερο, διασπορά χάους και γενικής ανασφάλειας, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την αυταρχική "παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση".

  ΠΟΤΕ δεν ήταν το σχέδιο η "σωτηρία της Ελλάδας". Το σχέδιο ήταν πάντοτε η υποταγή της Ελλάδας και για αυτό μπήκε από την αρχή που ήρθε το Μνημόνιο και το θέμα της αναδιάρθρωσης. Θυμίζω ότι το είχε καταγγείλει ο Σαμαράς στη Βουλή.

  Αν επιμένω να πάμε σε αστικούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης είναι, πρώτον, για να καταλάβουν όλοι οι (σήμερα) ισχυροί παράγοντες της οικονομίας ότι το πράγμα ΔΕΝ βγαίνει (που δεν θα το καταλάβουν με επαναστατικούς τρόπους) και, δεύτερον, για να μην αποπροσανατολιζόμαστε από τις πραγματικές στοχεύσεις της Νέας Τάξης στη χώρα μας, που ΔΕΝ είναι η βιωσιμότητα κανενός χρέους. Το χρέος ΕΙΝΑΙ βιώσιμο ακόμη και μετά τη μνημονιακή λαίλαπα και θα παραμείνει βιώσιμο.

  Οι κυβερνήσεις δεν είναι απόλυτα ενήμερες για τις στοχεύσεις της Νέας Τάξεις και αυτά τους φαίνονται λίγο πολύ θεωρίες συνωμοσίας. Εκτός των άλλων, είναι και λίγο υπάλληλοι της Νέας Τάξης, οπότε ποτέ δεν θα μπουν στον κόπο να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.

  Με συμβατικά μέσα θα τους πολεμήσουμε πολύ πιο εύκολα, αρκεί να υπάρχει ΗΓΕΣΙΑ ικανή και με βούληση να πολεμήσει για την ανατροπή των παραγόντων που οδήγησαν στο Μνημόνιο. Τότε θα γλιτώσουμε και απο΄την αναδιάρθρωση.

  Το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή μου φαίνεται όλο και πιο ασφαλές, όμως θα πρέπει να συνδυαστεί και με παράλληλη δραχμοποίηση όλου του χρέους μας. Αυτό θα συνιστά μεν φαινομενικά ένα είδος "κουρέματος", όμως στην πραγματικότητα η στόχευσή του θα είναι να παραμείνει η δραχμή (αναγκαστικά) ανταλλάξιμο νόμισμα και να μην υποστεί τις υποτιμήσεις που θα υφίστατο, εάν δεν είχαν ισχυροί παίκτες ελληνικα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

  Αφήστε που, εάν η έξοδος από το ευρώ πετύχει, τότε σύντομα θα έχουμε και ανατιμήσεις της δραχμής και θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

  Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε αρχικά να δοκιμάσουμε να παραμείνουμε στο ευρώ (εφικτό, κατά τη γνώμη μου) και, αν αυτό δεν πετύχει, τότε να ανεβούμε στο σωστικό σκάφος επιστροφής στη δραχμή.

  Μην μπερδεύεστε από τα νούμερα που δίνει το ΠΑΣΟΚ για το χρέος. Είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητά, λόγω και της παρούσας κατάστασης. Η χώρα έχει άλλες παραγωγικές δυνατότητες, όλα θα στρώσουν όταν ξαναδιοικηθεί σωστά.

  Ο εχθρός είναι ισχυρός, αλλά όχι πανίσχυρος, και πρέπει να ξεμπροστιάζουμε το σχέδιό του με κάθε ευκαιρία.

  Το "κούρεμα", το "αναπόφευκτο κούρεμα" αποτελεί την κεντρική τους επιδίωξη.

  Απαντήστε μόνοι σας στην ερώτηση της Βάσως: "Αν είναι να γίνει, γιατί όχι από τώρα;"

  Έλα μου ντε... Μα ακριβώς διότι ΔΕΝ προωθείται ως σενάριο επιβίωσης, αλλά ως σενάριο υποταγής! Μόνιμης υποταγής!

  Γι' αυτό δεν δέχομαι να δω το χρέος ως "μη βιώσιμο". Διότι από εκεί ξεκινάει το σχέδιό τους.

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ Επώνυμος 15/04/2011 11:37:06

   Συμφωνώ στα περισσότερα απ' αυτά που λές. Κυρίως ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτά που πρέπει θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος, δηλαδή το κόστος εξυπηρέτησής του και να βγούμε, κάποια στιγμή στις αγορές.
   Οπότε να πολλαπλασιάσουμε τους "βαθμούς ελευθερίας μας".
   Το κακό είναι ότι μας στερούν συνέχεια απο "βαθμούς ελευθερίας".
   Κι αυτό είναι πιο επικίνδυνο κι απο το ίδιο το χρέος.
   --Στην οικονομική Ανάλυση οι βαθμοί ελευθερίας ενός "συστήματος" καθορίζουν άμεσα την "προσαρμοστικότητά" του. Ακόμα και "βέλτιστα συστήματα", αν δεν έχουν επαρκή προσαρμοστικότητα μπορούν να καταρρεύσουν.
   --Στην οικονομική Πολιτική οι βαθμοί ελευθερίας καθορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Αλλιώς, είναι βέβαιο ότι κάπου το σχέδιο θα "σκοντάψει" και δεν θα μπορεί να "σηκωθεί" ξανά...

   Το άλλο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι όποιος κι αν ήταν ο αρχικός "σχεδιασμός" (δεν είναι σίγουρος ακριβώς ποιών - πάντως ύπήρχε "σχεδιασμός" ίσως και περισσότεροι απο ένα "σχεδιασμοί") στην πορεία έχασαν την μπάλα. Έχασαν τον έλεγχο. Ή τεινουν να τον χάσουν...

   Στην παγκόσμια Ιστορία όλα τα "μεγάλα Σχέδια" αλλιώς ξεκίνησαν αρχικά κι αλλιώς κατάληξαν. Κι όταν ακόμα "κέρδισαν", τελικώς πέτυχαν πολύ διαφορετικά απ' όσα επιδίωκαν αρχικά.

   Κι όταν εμπλέκονται πολλοί το πράγμα γίνεται πολύ πιο περίπλοκο.
   Συνήθως, όσο περισσότεροι ανεξάρτητοι "παίχτες" υπάρχουν σε ένα "σχεδιασμό", τόσο περισσότερο κινδυνεύει και το Σχέδιο να τροποποιηθεί στην πορεία και μεταξύ τους να "τσακωθούν"...
   Για να στο πώ διαφορετικά, νομίζω ότι στην περίπτωσή μας πειραματίστηκαν και πειραματίζονται ακόμα!
   Κι επειδή δεν τους βγαίνει αυτό που στην αρχή - τυπικά τουλάχιστον - συμφωνούσαν όλοι, αρχίζουν και εμφανίζουν αντιφάσεις μεταξύ τους.
   Οπότε το παίγνιο από συνεργατικό γίνεται χαοτικό.

   Αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για μας.
   Αλλά μας επιτρέπει και δυνατότητες διαφυγής - αν καταφέρουμε να παίξουμε στις αντιθέσεις τους (που εμφανίζονται)
   Πάντα θεωρητικά μιλώντας...
   (αλλά και με πρακτικές προεκτάσεις που μπορούμε να φανταστούμε)

   • saltcity avatar
    saltcity @ Τηλέμαχος 15/04/2011 12:05:22

    Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η άποψη σου.

 27. koinos_nous avatar
  koinos_nous 15/04/2011 06:36:22

  "Το χρεος ειναι βιωσιμο"
  Ποια αγορα θα σε δανεισει μετα την κριση που περασες ως χωρα και με τι επιτοκιο?
  Τα νουμερα για το 2010 αν ειναι σωστα απ το λινκ που εδωσα πιο πριν
  εξοδα 77 δις εσοδα 54 + 23 απο δανεια.
  Δεν μου φαινεται για βιωσιμο.
  Πως το ειπε ο αναλυτης των financial times "πρεπει να παιρνουν ναρκωτικα αν νομιζουν οτι θα ξεχρεωσουν"?
  Ναι ξερω δεν μιλας για να ξεχρεωσουμε αλλα να εξυπηρετησουμε.

 28. enianos avatar
  enianos 15/04/2011 07:39:11

  Καλά τα σενάρια αλλά πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα . Νομίζω ότι με 230 δις καταθέσεις και 80 δις φευγάτα μια χώρα δεν είναι δυνατόν να πτωχεύει .Το πρόβλημα είναι το αντιπαραγωγικό (δημόσιο) που έχει επιτεθεί στην παραγωγική βάση της χώρας ,προκειμένου να επιβιώσει.

 29. kakofonix avatar
  kakofonix 15/04/2011 08:04:40

  Αγαπητέ Τηλέμαχε,

  Συνυπογράφω με χέρια και πόδια και εύχομαι ο μεγαλοπρεπέστατος να σου δώσει το χώρο που δικαιούσαι, καθώς ήδη έχω φτιαχτεί για τη συνέχεια. Αν μη τι άλλο, θα πάρουν φωτιά τα πληκτρολόγια (και γράφω γρήγορα ο μπαγάσας)

  Έχω μόνο μία παρατήρηση που ψάχνει διευκρίνιση. Σε παλαιότερη έρευνα που είχα κάνει δεν προκύπτει πουθενά ότι το ελληνικό χρέος (θα) είναι σε ευρώ σε περίπτωση εξόδου. Και αυτό γιατί με τη νομοθετική πράξη περί μετατροπής του εθνικού νομίσματος, όλες οι αξίες θα μετατραπούν αυτόματα στο νέο νόμισμα (μαζί και τα ομόλογα). Όπως ακριβώς είχε γίνει και με την είσοδο στο ευρώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ kakofonix 15/04/2011 08:12:57

   Άντε, να και κάτι που συμφωνούμε. Εννοώ, για τη δραχμοποίηση του χρέους. Εντάσσομαι στην ίδια ακριβώς λογική. Αν, φυσικά, καταστεί αναπόφευκτη η επιστροφή στη δραχμή. Δεν πρέπει να τη δούμε ως καταναγκασμό, να τη δούμε ως μία εναλλακτική, την τελική μας διέξοδο αν δεν πετύχουν τα άλλα.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Επώνυμος 15/04/2011 08:32:23

    Αυτό το έχω προτείνει εδώ και καιρό. Όχι σαν κάτι που είναι σωστό ή λάθος, δεν μπορώ να διακινδυνέψω μια τέτοια πρόβλεψη. Απλώς λέω το εξής: Αν κάποιοι μας σπρώχνουν έξω από την ευρωζώνη ή αν κάτι τέτοιο αποτελέσει τη μοναδική μας διέξοδο αν αποτύχουν τα φιλόδοξα προγράμματά μας, δεν θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα plan b; Και δυστυχώς κανένα κόμμα δεν έχει παρουσιάσει τέτοιο πλάνο, έστω σαν υπόθεση εργασίας.

    Φυσικά αυτό το σενάριο το ξορκίζουν οι τράπεζες, όπως ξορκίζουν και την αναδιάρθρωση.

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ kakofonix 15/04/2011 11:44:49

   Σε αυτό, με συγχωρείτε, αλλά είμαι σίγουρος και θα επιμείνω:
   Αν βγούμε από το ευρώ, το χρέος παραμένει σε ευρώ.
   Αλλιώς είναι καταστροφικό για όλους τους δανειστές μας.
   Το αντίστοιχο συνέβη στην Αργεντινή, όταν το νομίσμά της έπαψε να έχει "φιξαρισμένη" ισοτιμία με το δολάριο. Στη συνέχεια τα διεθνή της ομόλογα έγιναν δολαριακά, ενώ το νόμισμά της άρχισε να υποτιμάται. Κι αυτό προκάλεσε το πρώτο μεγάλο κύμα προβλημάτων...
   Τελικά, βέβαια, μεγάλο μέρος του χρέους κουρεύτηκε. Αλλά στη δολαριακή αξία τους και εξ αιτίας της. Όπως ακριβώς λέω και πιο πάνω...

   Δεν υπάρχει περίπτωση διεθνή ομόλογα που υπογράφηκαν σε ευρώ να μετατραπούν σε δραχμικά αυτόματα, δηλαδή χωρίς τη συγκατάνευση των ομολογιούχων (που δεν είναι τρελοί να την δώσουν).

   Το εσωτερικό χρέος των ιδιωτών (στις ελληνικές τράπεζες) αντίθετα θα γίνει δραχμικό. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό...

   • κοκοφοινικας avatar
    κοκοφοινικας @ Τηλέμαχος 15/04/2011 12:16:01

    Συμφωνώ απολύτως με τη συλλογιστική σου, αλλά επιμένω και εγώ, ότι από πουθενά δεν προκύπτει νομική υποχρέωση να παραμείνει το χρέος σε ευρώ. Η κοινή λογική λέει ότι μετατρέπεται, όπως οι καταθέσεις, τα δάνεια, οι επιταγές, οι συναλλαγματικές κ.λπ. Γιατί τα ομόλογα να αποτελέσουν εξαίρεση; Εναπόκειται στην κρίση του Έλληνα νομοθέτη και κατ' επέκτασιν της ελληνικής δικαιοσύνης.

    • Τηλέμαχος avatar
     Τηλέμαχος @ κοκοφοινικας 15/04/2011 13:52:59

     Γιατί είναι εξωτερικό χρέος!
     Η διάκριση εσωτερικό - εξωτερικό δεν έχει νόημα όσο είμαστε πλήρες μέλος της νομισματικής ζώνης. Αλλά όταν/ αν πάψουμε να είμαστε, τότε ενεργοποιείται ξανά αυτή η διάκριση...

   • l
    l' ami du peuple @ Τηλέμαχος 15/04/2011 12:31:48

    καταστροφικο για τους δανειστες μας, ασφαλως.
    εξου και το κρισιμο ερωτημα ειναι το ποιος θα διαχειριστει αυτα τα σεναρια και με ποιο τροπο, κι αναμεσα τους της δραχμοποιησης του χρεους, (αλλωστε το μεγιστο τμημα του σε δραχμες συνηφθη, αν ο μπαγασακος και η GS εκαναν λαδιες με τις ισοτιμιες και τα σκληρα εκιου την εποχη της δημιουργικης λογιστικης, ηρθε η ωρα να το δουμε, μαζι με τα αλλα του λογιστικου ελεγχου).
    επωνυμε δεν συμφωνω καθολου με τις οριζουσες που θετεις, αλλα με ενθουσιαζει το οτι στρεφεις τη κουβεντα στις πολιτικες της βασεις. κουραστηκα να διαβαζω δυο χρονια τωρα "οι αγορες " και "οι αγορες"!! το δικο μας θεμα ειναι τι αντιμετωπιζουμε και πως θα το παλαιψουμε, και σ'αυτο συμφωνουμε, αντιμετωπιζουμε την επικληση του δημοσιου χρεους για να μαζεψουν καποιοι ολο το χαρτι, ενω εμεις δεν θελουμε να στησουμε κλ.

    ειχα αναρτησει πριν 15 -17 ισως μηνες, ενα σεντονι που ισχυριζοταν οτι αν μια παρασκευη μεσημερι, εβγαινε ο "ανθρωπος τους" κι ελεγε, "δεν χρειαζομαστε βοηθεια, τα καταφερνουμε μονοι μας" και ταυτοχρονα η κομισιον εδειχνε την εμπρακτη αλληλεγγυη της ("διακρατωντας", νομιζω λεγεται τεχνικα ο πρακτικος τροπος), το χρεος σε γαλλους και γερμανους "θεσμικους"), τοτε τη δευτερα οι κερδοσκοποι θα κουρευονταν μονοι τους και τα cds θα επεστρεφαν στη μοναδα. (η πηγη του σεντονιου, ως συνηθως, η αυγη)

    νομιζω οτι σε ενα τετοιου τυπου ποκερ αναφερεσαι, και δεν θεωρω οτι εχουμε αλλη λυση. φυσικα δεν περιμενω να κανει χαρουλες ο καπιταλισμος με αυτες τις πιρουεττες, εξου και παλι στο κρισιμο ερωτημα: ποιος θα εκτελεσει τη ζεϊμπεκια;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ l' ami du peuple 15/04/2011 16:24:07

     Διαφοροποιούμαστε στο ότι πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα τρόποι αστικής αντιμετώπισης της κρίσης. Και άρα λιγότερο επώδυνοι τρόποι, που θα προκαλέσουν λιγότερο πόνο.

     Τώρα, αν κάποιος έχει ως στόχο του το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, τότε η κρίση ίσως και να τον εξυπηρετεί. Όμως αν δεν έχει ως στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, τότε νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε όλοι προτεραιότητα στους αστικούς τρόπους αντιμετώπισης. Οικονομικά αστικούς. Πολιτικά πρέπει να διέπονται από ριζοσπαστισμό.

     • l
      l' ami du peuple @ Επώνυμος 15/04/2011 18:20:27

      αν δεν υπαρχει τιποτε σωσμενο, ποιο σοσιαλιστικο μετασχηματισμο φανταζεσαι;
      τι θα μετασχηματιστει δηλαδη;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Τηλέμαχος 15/04/2011 16:20:33

    Η Αργεντινή όταν το έκανε αυτό δεν είχε ακόμη ανεξάρτητη ηγεσία, αλλά ηγεσία κατευθυνόμενη απο το ΔΝΤ.

    Καταρχήν πιστεύω ότι η υποχρέωση της χώρας μας είναι να πληρωθεί το χρέος σε ευρώ ("ευρώ σου έδωσα, ευρώ θα μου επιστρέψεις"), αλλά από την άλλη είναι προτιμότερο για τους δανειστές μας να πάρουν δραχμικό ομόλογο, που μπορεί να ανεβεί και η αξία του αύριο, μετά την αρχική υποτίμηση, παρά να πάρουν κουρεμένο ομόλογο σε ευρώ, που αυτό είναι και δεν θα αλλάξει.

    Και σίγουρα θα αντιμετωπίσουν πολύ μικρότερο πρόβλημα (έως κανένα) οι τράπεζές μας. Θα είναι ένας έμμεσος τρόπος να κουρευτεί μόνον το εξωτερικό χρέος (αν θέλουν να μας διαλύσουν τη δραχμή, που θα τους κοπεί η όρεξη αν βρεθούν με δραχμές στο χέρι) και όχι το εσωτερικό.

    Απλώς χρειάζεται μια ελληνική κυβέρνηση με guts για να το κάνει.

    • Τηλέμαχος avatar
     Τηλέμαχος @ Επώνυμος 15/04/2011 17:35:13

     Μου κάνει εντύπωση: Θέλεις "αστική αντιμετώπιση της κρίσης", αλλά δεν σε πειράζει να φορτώσεις τους ξένους δανειστές με δραχμικά ομόλογα που θα υποτιμηθούν στο μισό, χωρίς την έγκρισή τους. Πως θα τα δεχθούν; Και πως θα τους τα επιβάλλεις;

 30. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/04/2011 09:37:51

  Σημαντικό είναι να καθορίσουμε ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι είναι οι φίλοι. Όχι με βάση αντιπάθειες και συμπάθειες, αλλά με βάση τον αντικειμενικό στόχο. Αν π.χ. ο αντικειμενικός στόχος έχει ως υπόβαθρο το δεδομένο "έχω πρόβλημα, δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνος μου", τότε η Μέρκελ είναι εχθρός. Αυτή είναι και η κατεστημένη αντίληψη στη χώρα μας. Αν ο αντικειμενικός στόχος είναι να σταθώ στα πόδια μου, τότε η Μέρκελ είναι φίλη, διότι αυτή το θέλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

  Η δική μας κυβέρνηση θέλει, επιδιώκει, να μην στέκεται στα πόδια της. Αν εμείς λέμε "όντως δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας", εγώ λέω ότι αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της. Αυτή είναι και η ουσία της δικής μας διαφωνίας.

  Από κει και πέρα, η δραχμή είναι για μένα όπως το λες κι εσύ, Plan B, για την περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε με αυτό το χρέος μέσα στο ευρώ (που εγώ πιστεύω ότι είναι βιώσιμο, ακόμη και στο ύψος που προβλέπεται το 2013).

  Τώρα μόλις έφαγα ένα φλας, ότι την αναδιάρθρωση προφανώς τη σχεδίαζαν ως προεκλογικό "δωράκι" για να δείξουν τι "καλά" που τα κατάφεραν.

 31. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/04/2011 09:38:31

  *Ξεπέρασαν τα 3 τρισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας τον Μάρτιο σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

  ΠΠ

 32. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 15/04/2011 09:46:29

  Η ανάλυση είναι οξυδερκής και τεκμαίρεται από τις εξελίξεις κι όσα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στο διεθνή τύπο. Θα πρέπει να όμως να λάβουμε υπόψη μας και μια άλλη συνέπεια του κουρέματος, εξόδου απ’ το Ευρώ και επαναφοράς της δραχμής, στην οποία δεν αναφέρεται ο Τηλέμαχος. Η προηγούμενη εξέλιξη οδηγεί αυτόματα και στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν όχι άμεσα θεσμικά (πράγμα δύσκολο) τουλάχιστον πολιτικά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνονται κι όσοι θέλουν την χώρα ιπποκόμο του σουλτάνου. Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται.

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ Εύμηλος 15/04/2011 11:48:51

   Για λόγους εντελώς άσχετους με όλα όσα συζητάμε εδώ, η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας (μαζί με τον Κύπρο) μπορει να αυξηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
   Κι αυτό είναι ένα "γεωπολιτικό επιχείρημα" που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε (παράλληλα με διάφορα χρηματο-οικονομικά που επίσης δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα).
   Η Τουρκία, αντίθετα, όσο πιο "ισχυρή" νιώθει κι όσο πιο αλαζονική γίνεται, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να βρεθεί απότομα "απ' τα ψηλά στα χαμηλά".
   Παίζει πολύ με το Ισλάμ. Κι αυτό σε πολλούς δεν αρέσει: Ούτε μέσα στην Τουρκία, ούτε έξω απο την Τουρκία ούτε δίπλα στην Τουρκία.
   Αλλά αυτό είναι, ασφαλώς, μια εντελώς άλλη συζήτηση.
   Καλύτερα να μην τις μπλέξουμε ακόμα...

   • l
    l' ami du peuple @ Τηλέμαχος 15/04/2011 18:26:10

    αυτα που λες, ειναι πολυ πιο ενδιαφεροντα για μενα, αν δεν συνοδευονται απο τον φαναριωτισμο της "γεωπολιτικης θεσης" και της αυξομειουμενης σημασιας της.

    οχι πως δεν αληθευει, αλλα διαχρονικα υπηρξε παγιδα για τη χωρα, καθως ο λαος στραφηκε στην αναμονη αυτης της ιδιαζουσας γαιοπροσοδου και οχι στην αυξηση των παραγωγικων του δυναμεων. ( παντα καποιος θα βρεθει να μας φροντισει αφου ετυχε να κατεχουμε αυτο το οικοπεδο..)

    (εξαιρειται η διεθνοποιημενη ανεκαθεν αστικη μας ταξη , αυτη υπηρξε εξαιρετικα παραγωγικη εξωελλαδικως ομως)

 33. Giannis_Analitis avatar
  Giannis_Analitis 17/04/2011 02:36:18

  Poli oreo Arthro.
  Thelo na katagrapso kapia Stixia pou ta theoro gia dedomena:

  1). To Euro den exi mellon gia oli tin Europi (kata bathos mono tous Germanous simeferi), diladi to ligotero ta mesogiaka krati tha apoxorisoun noritera i argotera.
  Ine poli "skliro".
  2). I Katarefsi tou ine mono xronos kairou. Irlandia, Portogalia, Belgio katareoun, Ispania , Italia ke Gallia i Epomeni. An erthi i Draxmi tha pethani taftoxrona to Euro. (makari na min imaste i Etia, kapio kratos alla tha ine)
  3) Den bori na xexoristi to Euro se "kala" ke "kaka" Krati. Ena na figi tha dialithi.
  4). To Elliniko Xreos DEN sikonete. To Top tha to doume to 2014.
  5). I Ellada bori na ekwiasi me "Armageddon" (diladi kourema 70-90%) tin Europi (mallon tin Germania ftani), gia na petixi kaliteres Sinthikes. I Europai to xeroun poli kala afto. I Ellada den ine ipoxreomeni na diapragmatefti Orous. Ipotagis (aftonoito bebea)
  6) Iparxoun dinati ipostirixtes tou germanikou Markou (p.x. Henkel, Bild Zeitung klp). Diladi germaniki oikonomiki Kikli epidiokoun anixta tin dialisi tou Euro.
  7) I Ameriki ine sto proaulio tis Xreokopias. To Dollario exatmizete ke tha feri kainourgies piesis stin pangkosmia Oikonomia.
  8). Istorika o Danistis (edo: Germania) sikoni kapote ta Xeria ke apoxori apo tis Pliromes.

  Mia skepsi akoma:
  Tous Germanous i Exeliuxi pou pire tora i Eurozoni tha tous bgali "eonious Plirotes" an sinexisti etsi parakato.
  Emena apo tin Arxi mou fanike i Stasi tis Germanias paraxeni: I Merkel perimene wdomades xoris na praxi ke xeirotereue i Krisi. Mono "Aperiskepsia" itan?
  Mou fainete, mia ke pou i Germani logo istorikon Dedomenon den boroun na bgoun apo to Euro me dikia tous Protowoulia, etsi sproxnoun to Euro ke ta adinata krati stin "falirisi" oste na min wgoune i idii tou os Ftaixtes...

  Bori i mia i alli Idea na fani xrisimi stin mellontiki Analisi.

 34. Giannis_Analitis avatar
  Giannis_Analitis 17/04/2011 02:37:31

  Edit apano:

  xronos kairou=Thema kairou

 35. Υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη avatar
  Υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη 17/04/2011 17:26:00

  Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χωρίς μέρους του χρέους να κριθεί επαχθές,είναι απλά μια τρύπα στο νερό.

  http://greekmindgarage.blogspot.com/2011/04/blog-post_9094.html

 36. dimitra avatar
  dimitra 20/04/2011 14:15:36

  kala ola auta paidia. alla praktika me ton kosmaki pou xrwstaei daneia ti tha ginei ...? an bgoume apo eurw sbinoun kai pame gia alla? me tous plistiriasmous ti ginete?

 37. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 03:00:46

  Λαέ, είσαι 10.000.000 συγκεντρώσου γύρω από την Βουλή τών Σοφών, τι θα κάνουν τότε οι 300 ; Μετά Λαέ καταδίκασε για Εθνική Προδοσία όλους εκείνους που τα τελευταία 30 χρόνια έφεραν σε αυτήν εδώ την κατάσταση το μέλλον τών παιδιών που εσύ Λαέ τα γέννησες και εσύ Λαέ τα έχεις καταδικάσει αραχτός στον καναπέ με την τηλεόραση των σκουπιδο-εκπομπών που το Σύστημα θέλει να σε αποβλακώνει με αυτές. Ούτε στα κανάλια δεν διαμαρτύρεσαι άχρηστε Λαέ, τρώς το Πάμε Πακέτο, το Πλάκα Κάνεις και όλα τα σκουπίδια

 38. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 03:06:50

  Λαέ, μη γκρινιάζεις επειδή τα παιδιά που γέννησες δεν έχουν μέλλον, θα βγούν στην πορνία, στον τζόγο και στα ναρκωτικά, αυτά θα προσφέρει το Σύστημα στα παιδιά σου.

 39. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 03:43:11

  Το 1998 ένας απλός Λιβανέζος πολίτης που ζούσε εδώ και αγαπούσε την Ελλάδα μας σαν δεύτερη πατρίδα του, σε μία συζήτησή μας μού είχε πεί : Θα σας διαλύσουν με ειρηνικά μέσα. Δεν κατάλαβα και τον ρώτησα πώς μπορεί να συμβεί αυτό. Τοτε μού εξήγησε : Θα σάς διαγράψουν την Ιστορία σας, θα διαλύσουν την Παιδεία σας, θα διαλύσουν τον Θεσμό τής Οικογένειας και έτσι μετά δεν θα σάς έχει μείνει τίποτα. Τώρα μετά απο τόσα χρόνια βγαίνουν προφητικά τα λόγια του και ήταν ένας απλός άνθρωπος, απλά διάβαζε.

 40. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 03:51:05

  Όποιος αντέχει να ακούει αλήθειες και να προβληματίζεται ας ακούει από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε πρωί ραδιόφωνο 8:00-10:00 στην Αττική στούς 97,8 FM ή και μέσα από το Διαδίκτυο. Ας μάθει ο Λαός μας να ακούει και να σκέπτεται αντί να αφήνεται σαν πρόβατο στο Σύστημα που θέλουν.

 41. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:01:50

  Ποιός διακινεί καθημερινά πεινασμένους Αλλοδαπούς και μαζί με αυτούς και κάποιους εγκληματίες Αλλοδαπούς ; Ούτε εσύ ούτε ο κάθε κυρ-Μπάμπης τής γειτονιάς σου. Το Σύστημα τούς φέρνει. Ποιός διακινεί καθημερινά τόσες Αλλοδαπές στην πορνία ; Ούτε εσύ ούτε ο κάθε κυρ-Μπάμπης τής γειτονιάς. Το Σύστημα τις διακινεί. Ποιός διακινεί καθημερινά τα ναρκωτικά ; Ούτε εσύ ούτε ο κάθε κυρ-Μπάμπης τής γειτονιάς. Το Σύστημα τα διακινεί. Όλους και όλα τα παρακολουθεί το Σύστημα καθημερινά.

 42. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:10:06

  Λαέ μη γκρινιάζεις για τίποτα, ούτε για όσα συμβαίνουν 30 χρόνια ούτε για όσα θα συμβούν. Τόσα χρόνια κοίταζες τον εαυτούλη σου, το βόλεμά σου, δεν σε απασχολούσαι εάν υπέφερε ο διπλανός σου, αυτό ήθελε το Σύστημά τους. Τώρα το πρόβλημα κτύπησε και την δική σου την πόρτα και αυτό σε τσούζει λίγο μα ακόμη κάθεσαι απαθής στον καναπέ και δεν κάνεις τίποτα για το μέλλον τών παιδιών που εσύ ο ανεύθυνος Λαός τα γέννησες για να υποφέρουν στο μέλλον τους.

 43. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:19:23

  Δείτε τηλεόραση απο τον καναπέ, η αποβλάκωση θα συνεχιστεί με το Ντάνσινγκ Γουίθ Δε Στάρς, με το Πάμε Πακέτο, με το Πλάκα Κάνεις, με το σοβαρό Δελτίο Ειδήσεων τού Στάρ, με την κάθε κυρία Πετρούλα να λέει τον καιρό, με το κάθε διαζύγιο τής κάθε κυρίας Μενεγάκη, με το κάθε Κόντρα Channel να λέει μπαρούφες ενώ το αφεντικό τού καναλιού που είχε και το Άλτερ χρωστάει λένε στο Δημόσιο και έχει ραδιόφωνα και εφημερίδες, κόπτεται για τον Λαό δηλαδή ενώ είναι κι αυτός Σύστημα. Κοιμάσαι όρθιος Λαέ. Κρίμα.

 44. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:27:23

  Το Σύστημα Λαέ σού έδειχνε πριν από λίγο καιρό την κάθε ξανθή ψωνάρα να βγάζει πορνό DVD μα εσύ ανεγκέφαλε Λαέ δεν κατάλαβες ότι αυτό έγινε για να πάρει παράδειγμα η κόρη σου ότι έτσι θα επιβιώσει στο μέλλον. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία Λαέ, τα πάντα είναι στο Σχέδιο τού Συστήματος. Ασχολείσου Λαέ με όλα αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια που σού σερβίρουν καθημερινά στον καναπέ σου, μη τηλεφωνείς στα κανάλια για να διαμαρτυριθείς, πρόβατο είσαι Λαέ, αυτό θέλουν.

 45. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:32:45

  Ας μάθει ο Λαός να φιλτράρει με τον εγκέφαλό του το κάθετι που ακούει και βλέπει στην τηλεόραση, πρέπει να καταλάβει ο Λαός ότι όλα τα ΜΜΕ είναι όργανα τού Συστήματος. Να καταλάβει ο Λαός ότι η Λευκή Ψήφος έχει αξία και να ότι η αποχή στις εκλογές αρέσει πολύ στο Σύστημά που έχουν δημιουργίσει για να ζεί όπως θέλουν.

 46. Αγανακτισμένος Πολίτης avatar
  Αγανακτισμένος Πολίτης 15/05/2011 04:38:13

  Μάθε να μη αδιαφορείς ποτέ όταν ο διπλανός σου υποφέρει γιατί ίσως την επόμενη ημέρα να έρθει η δική σου σειρά και να υποφέρεις εσύ. Ας μη μάς χωρίζουν πιά σε παρατάξεις, σε χρώματα όπως τούς επιτρέπαμε και το έκαναν 30 χρόνια, βλέπουμε τα χάλια μας τώρα όλοι, ας βάλουμε μυαλό και ας γίνουμε όλοι οι Έλληνες ένα, μία γροθιά.

 47. akis avatar
  akis 30/05/2011 04:10:12

  Ενδιαφερον αρθρο,
  κατα την γνωμη μου νομιζω πως δεν ξερουν που ακριβως θελουν να πανε και αυτο μου δειχνει πως υπαρχει γενικο προβλημα στο (παγκοσμιο) συστημα. Σε περιπτωση που βαρεσει κανονι Ελλαδα, θα παρει η μπαλλα πολλους αλλους ακομα και εκτος Ευρωπης και το ξερουν... Οποτε η κατι μεγαλο συμβαινει (οτι θελουν να πτωχευσει το συμπαν) ή απλα πτωχευει και απλα δεν ξερουν πως να το σταματησουν... Οτι κιαν ειναι, στο τελος-τελος ειναι υπερ μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.