Το «πίσω» τέλος!
14/05/2014 11:13
του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «πίσω» τέλος!

Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012 στον τότε Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του «Stress Test», που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Τότε δεν ήταν που μας έλεγαν ότι πρόκειται για απειλές άνευ αντικρίσματος που μόνο στόχο έχουν την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού;

Ουδείς οργίλος πολιτικός θα μπει στον κόπο να σχολιάσει τα τότε λεγόμενα του και ποιος παραμύθιαζε τον κόσμο;

Δύο χρόνια μετά, οι αναφορές αυτές υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικές ήταν τελικά οι εκλογές του 2012 και τι πραγματικά διακυβεύτηκε τότε.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων οι επιλογές ήταν δύο: κάποια πολύ δύσκολα χρόνια ή κάποια χρόνια καταστροφικά.

Αν θα περισώναμε κάτι από την κρίση, ή θα τα καταστρέφαμε όλα για να φτιάξουμε από την αρχή.

Αν θα βγαίναμε με σχέδιο από την ύφεση, ή αν θα περιμέναμε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία για την ανάταξη.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι «παράπλευρες απώλειες» (πολιτών εκτός οικονομικής ζωής) θα ήταν πολλαπλάσιες.

Το γεγονός ότι δεν ζήσαμε άτακτη χρεοκοπία ή άτακτη έξοδο από το ευρώ, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος. Υπήρχε και μάλιστα τεράστιος. Για την ακρίβεια, ήταν όλα έτοιμα για το Grexit: όλα μιλημένα, όλα κοστολογημένα.

Η Γερμανία ήλπιζε επίσης ότι με μια τέτοια κίνηση θα «ανάγκαζε» την Ευρώπη να αυξήσει το τείχος προστασίας. Αλλά αυτή η κουβέντα δεν θα μας αφορούσε. Θα βρισκόμασταν εκτός

Τώρα, η ατάκα είναι μία: το «πίσω» τέλος.

Μόνο μπροστά και καλούς απογόνους.

Και μη βιαστείτε να λοιδορήσετε τον Αμερικανό θέλει να παντρευτεί το λάπτοπ του, που το έχει «φορτωμένο» με τσόντες. Για τις αρπαχτές έχει το smartphone.

Το ερώτημα είναι αν σε αυτές τις ατραπούς τον οδήγησε η κρίση ή οι ιδεοληψίες του.

Έτσι και η στάση στις επερχόμενες ευρωεκλογές: είναι κατανοητό το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κόσμος λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Αλλά η εκλογική συμπεριφορά που την υπαγορεύουν εμμονές -μην κάνετε λάθος- είναι άλλο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/05/2014 12:01:57

  πως έισαι σίγουρος ΜΟ πως ό,τι λένε οι κάθε γκάϊτνερ και Σώϋμπλε είναι η αλήθεια; επειδή είναι ξένοι ; επειδή οι περισσότεροι "δικοί" μας λένε ΠΑΝΤΑ ψέμματα; και μην ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό...τα βιβλία γράφονται για να δημιουργήσουν κέρδος, όχι τόσο για να "φωτίσουν" και να πουν την αλήθεια...ειδικά στους έλληνες που πιστεύουν ό,τι τους υποδεικνύει η ιδεοληπτική τους κατάσταση. προσοχή, λοιπόν, ας μην βιαζόμαστε να αρ΄χισουμε να αλληλοκατηγορούμαστε ξανά (εθνικό άθλημα που το εκμεταλλέυονται ένεχνα οι ξένοι που έχουν πάραδοση αιώνων στην πολιτική, εν αντιθέσει με εμάς, δλδ την φαυλοκρατία μας, που το μόνο που ξέρει έιναι πως να συνεργάζεται (σου θυμίζει κάτι πρόσφατο;) με ξένους για ίδιο όφελος...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νίκος Αργεάδης 14/05/2014 13:13:11

   Πως αποδεικνύεις το αντίθετο τη στιγμή που όλοι όσοι μπήκαν στις συζητήσεις ήταν σίγουροι πως ο Σόιμπλε ήταν έτοιμος να σε διώξει για να επιβάλλει την τάξη σοτυς υπόλοιπους ότι θα πάθουν τα ίδια; Και όταν η Κύπρος για 1 εβδομάδα άντεξε και τα τρόφιμα άρχισαν να λείπουν από τα ράφια και τέλος η αντίσταση. Κάποια πράγματα πρέπει να τα χωνεύουμε όσο βαριά και να μας κάθονται στο στομάχι. Ο Σαμαράς έκανε άθλο στο θέμα της αλλαγής στάσης όλων απέναντί μας. Τώρα η ευθύνη είναι σε αυτούς ώστε να μας μειώσουν το χρέος.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Γεώργιος Τ. 14/05/2014 16:03:48

    δεν ισχυρίσθηκα ποτέ πως το αποδεικνύω ούτε και φαίνεται από τα γραφόμενά μου, αγαπητέ Γεώργιε. τουναντίον. απλά, λέω πως δεν ξέρουμε τι πραγαμτικά ισχύει. το μπορεί δεν συνεπάγεται ότι ισχύει. δεν μπορεί και τα 2 να είναι αλήθεια. επίσης όταν το ένα ισχύει δεν ισχύει το άλλο αλλά και τα 2 μπορεί να έιναι λανθασμένα. αυτό λέει η λογική ανάλυση που έμαθα στο σχολείο. όσο για το " Κάποια πράγματα πρέπει να τα χωνεύουμε όσο βαριά και να μας κάθονται στο στομάχι..." αν εννοείς την αποδοχή της ανάμιξης των ξένων, του μπαρόζο ειδικά στο ποιός θα έιναι από τους τότε εμπλεκόμενους έλληνες πολιτικούς, όχι δεν το αποδέχομαι. αυτό και μόνο δείχνει 1) πόσο χαμηλού επιπέδου είναι οι έλληνες πολιτικοί. γιατί δεν έγινε το ίδιο και στην πορτογαλία ; μικρή, μικροτερη και από την ελλάδα, χώρα είναι. τι σου λέει αυτό ; 2) ότι έχει καταστρατηγηθεί το συνταγμα, καθημερινά ξεσκίζεται το σύνταγμα. επειδή ενδέχεται να μην με πιστέψεις, διάβασε το άρθρο 1 § 2 του συντάγματος για να βεβαιωθείς...

 2. gikon avatar
  gikon 14/05/2014 12:10:09

  Τα πράγματα είναι σοβαρότερα, το καταδεικνύει η φωτογραφία. New arrivals: Chopper vibrator.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ gikon 14/05/2014 12:14:22

   Μάλλον το ελικόπτερο κινδυνεύει...

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 14/05/2014 12:29:50

  Το τί διακυβεύτηκε Μ.Ο.,στις εκλογές του '12 μάλλον το έχουμε εμπεδώσει. Τα βιβλία του κάθε αποστρατευθέντος Υπουργού,έχουν περισσότερη αξία σαν μυθιστορίες παρά σαν καταγραφή γεγονότων,ίση δε,με την καταγραφή σε βιβλίο των γεγονότων που προηγήθηκαν της παραιτήσεώς του,από τον ίδιο τον ΓΑΠ... Αυτό βέβαια δεν αναιρεί σε τίποτα τα πολύ σωστά μηνύματα του άρθρου σου για την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14/05/2014 13:33:23

  Mικρέ Οδυσσέα η φωτογραφία είναι το ακαταμάχητο στοιχείο σου. Κάθε φωτογραφία σου είναι χίλιες και βάλε λέξεις. Μην προσπαθείς ματαίως να τις αυξήσεις γράφοντας . Αυτό το κάνουν ένα σωρό σχολιαστές χωρίς το δικό σου ταλέντο. Στην πολιτική δεν μετράει το τι προθέσεις είχε ο Σόιμπλε. Απ' τη στιγμή που ο Αμερικάνος και ο Ντράγκι του τόκοψαν με το μαχαίρι, ο Σόιμπλες έκατσε στ' αυγά του. Ο κίνδυνος να γίνει σεισμός 8 ρίχτερ και το κτίριό μας να μας πλακώσει για πάντα, υπάρχει κάθε ώρα και στιγμή. Αυτό δεν αλλάζει τίποτε στις πολιτικές μας πεποιθήσεις και επιλογές...Κι αν ο Σόιμπλες διέλυε την Γερμανική Ευρώπη ποιός μας λέει οτι σήμερα δεν θα είχαμε μια πολύ ισχυρότερη και ισότιμη, ΓαλλοΑγγλοΡωσική Ευρώπη απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλλια όπως ήταν και το όνειρο του Ντε Γκώλλ?

 5. Πρόσεχε τι εύχεσαι avatar
  Πρόσεχε τι εύχεσαι 14/05/2014 15:57:20

  Δυστυχώς το ...''πίσω''. δεν τελειώνει ποτέ! Γι αυτό, τοίχο-τοίχο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.