#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πέταγμα της πεταλούδαςΟι παλιότεροι λέγανε πως άμα πετάξει μια πεταλούδα στην Κίνα, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα νιώσουν τον αέρα από τα φτερά της που ανοιγοκλείνουν! Από αυτή την ποιητική μεταφορά με τους πολυσήμαντους συμβολισμούς, περάσαμε στην εποχή των χρηματιστηρίων και των πολλαπλώς εξαρτημένων αγορών. Λένε τώρα πως άμα φταρνιστεί η Wall Sreet θα κρυολογήσει ο κόσμος όλος. Ποιες ήταν αυτές οι διεργασίες που οδήγησαν την ποίηση τόσο χαμηλά; Πώς κατάφερε τελικά ο όρος «παγκοσμιοποίηση» από κάτι το εντελώς θεωρητικό και ομιχλώδες να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα που εγκυμόνησε και τελικά γέννησε το τέρας της κρίσης; Ολόκληρο το πολιτικοοικονομικό Σύμπαν συνωμότησε για χάρη του!

Αν κοιτάξουμε πίσω στα 20 τελευταία χρόνια τουλάχιστον, θα δούμε πως υπήρξαν δύο ομάδες διεργασιών που μας οδήγησαν στην επιβολή του αναρχο - καπιταλιστικού μοντέλου των ελεύθερων αγορών και μάλιστα σε «μονοκαλλιέργεια». Οι μεν έχουν σχέση με τις κοινωνίες, την Πολιτική και τον άνθρωπο, οι δε με το χρήμα, τις τεχνολογίες και την οικονομία, αλλά και οι δυο ομάδες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και εκμεταλλεύτηκαν ορισμένες ευνοϊκές συγκυρίες για να επικρατήσουν και να οδηγήσουν σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό οικονομίας και Πολιτικής σε βαθμό που να μην είναι ορατά για πολλά χρόνια τα όριά τους. Τελικά, η Πολιτική ήταν αυτή που παραδόθηκε αμαχητί στο χρήμα, με συνέπειες ακόμη ανυπολόγιστες. Η πιο χειροπιαστή από αυτές τις συνέπειες, αυτή που γίνεται άμεσα ορατή στις μέρες μας, είναι η αδιανόητη δυσκολία της Πολιτικής, ακόμη και σε συνθήκες κινδύνου και κοινωνικών αναταράξεων, να ανακάμψει και να αναλάβει το ρόλο της, ρόλο που της είχε υποκλέψει με τις ευλογίες της τα τελευταία χρόνια η αβάσταχτη γοητεία του χρήματος.

...Η ελαφρότητα της Πολιτικής να υποκύψει στην αμφισβητούμενη τώρα αλλά πανίσχυρη κάποτε οικονομία των αγορών και των Golden Boy, μοιάζει τηρουμένων των αναλογιών με την αλόγιστη παράδοση μωράς παρθένου στα στιβαρά χέρια πολύπειρου και πολύφερνου Play Boy, ο οποίος, οδηγώντας δανεική φεράρι, μιλώντας για αισθήματα αιώνια και τάζοντας γάμο με παπά και με κουμπάρο, παρέσυρε την κόρη, γλέντησε μαζί της, της έφαγε την προίκα και τώρα τρέχει στους λαούς – πεθερικά και ζητάει και τα υπόλοιπα. Και η Πολιτική – άφρονη κόρη μαζεύει τα κουρέλια της και γυρνάει κι αυτή στο πατρικό, προσπαθώντας να εξηγήσει στους γονείς της (που κι αυτοί είχαν μισοχάψει το παραμύθι του πλούσιου γαμπρού) την κατάντια της, ελπίζοντας να πληρώσουν ακόμη μια φορά τα χρέη της. Ζητώντας συγγνώμη υπόσχεται  άλλη φορά πως θα διαλέξει σύζυγο συστάμενο, με αρχές, με σίγουρο μισθό, εφάπαξ και σύνταξη. Σώστε με! σπαράζει η Πολιτική στους λαούς της, για να σας σώσω κι εγώ  μετά με έναν καλό γάμο τούτη τη φορά……

Το πρώτο τούβλο από το γκρεμισμένο τείχος του Βερολίνου ήταν αυτό που μπήκε ακρογωνιαίος λίθος στα θεμέλια της σημερινής κρίσης. Φαίνεται απλοϊκό κάτι τέτοιο και τουλάχιστον αφελές αλλά αν κοιτάξουμε με προσοχή πίσω μας θα ανακαλύψουμε έκπληκτοι πως η κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού και η συνεπακόλουθη ανατροπή της ισορροπίας  δυνάμεων – έστω του τρόμου – στον πλανήτη, υπήρξε η «λυδία λίθος» για την αλαζονική και ανεξέλεγκτη επικράτηση του καταναλωτικού αναρχο - καπιταλισμού. Ολόκληρη η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική βιομηχανία που ανθούσε αλλά και ασφυκτιούσε συγχρόνως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελευθερώθηκε «εν μια νυκτί» από οποιεσδήποτε αναστολές, δουλείες και φόβους του παρελθόντος και επέπεσε ως άλλος Τσέγκις Χαν επί των κεφαλών μας. Και όλοι εμείς, ο κόσμος ολόκληρος, εμβρόντητοι ακολουθήσαμε ως μεσσία την καινούρια Ηγεμονία που ανέτειλε αστραφτερή κι ανυπόμονη, με σημαιοφόρους μάλιστα τους λαούς του πρώην ανύπαρκτου σοσιαλισμού και κλακαδόρους όλους εκείνους (κινέζους, ινδούς, βιετναμέζους και λογής – λογής ξεπεσμένους και ανανήψαντες επαναστάτες) που με το όραμα του δολαρίου μπροστά στα έκθαμβα μάτια τους, άφηναν γρυλλισμούς άφατης ευχαρίστησης να ακούγονται ολούθε, καθώς τα πρώτα αγαθά άρχισαν να εισρέουν στα φτωχικά τους, και τα πρώτα εκατομμυριάκια να λιπαίνουν το ισχνό τραπεζικό και χρηματιστηριακό τους σύστημα. Ένα αναπάντεχο και φαινομενικά ατελείωτο φαγοπότι φαινόταν να έχει στηθεί και όλοι στριμώχνονταν να γεμίσουν το πιάτο τους από τα περισσεύματα του γενναιόδωρου μάγειρα.

Όλα αυτά εν τέλει, θα φαινόταν εύλογα και δε θα είχαν τόσο ολέθρια αποτελέσματα, αν δεν είχαμε πιστέψει με τη θέρμη νεοπροσήλυτων οπαδών κάποιας μεσσιανικής θρησκείας, στην καλοσύνη, τη δικαιοσύνη και την τιμιότητα του κέρδους – προφήτη. Αλλά, γιατί να είναι το κέρδος τίμιο; Γιατί να είναι το χρήμα καλό; Γιατί να είναι το καινούριο αφεντικό δίκαιο;  Οι φυσιολογικές αυτές ερωτήσεις, που αν ετίθεντο στην ώρα τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ασπίδα προστασίας, ένα ανάχωμα στην επέλαση των αδηφάγων FUNDS που ξεχύθηκαν ακράτητα να καταπιούν το βιός των μαντρωμένων στα χρηματιστήρια μικροτζογαδόρων της συμφοράς, δε μας απασχόλησαν ποτέ.  Λες και σκοτείνιασε η κρίση ακόμη κι εκείνων που ήταν ταγμένοι να σκέπτονται και να προσέχουν : των κυβερνήσεων, των πανεπιστημιακών, των κατόχων νομπέλ οικονομίας, της ίδιας της ηγετικής ομάδας των ΗΠΑ – που έπρεπε να φροντίσει εκτός από τους λύκους, τουλάχιστον τα δικά της πρόβατα – των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Κίνας. Αλλά κι εμείς, οι απλοί άνθρωποι, αυτό που συνήθως αποκαλούμε «σοφός λαός», μπουκωμένοι με μεζονέτες, αυτοκίνητα, μπόνους, μισθούς και νούμερα, ορισμένοι ακόμη και με πραγματικό φαγητό, ποτέ  δεν τραβήξαμε μια γραμμή, δε βάλαμε ένα όριο, δεν πατήσαμε λιγάκι φρένο.

Κι έτσι, ήταν μοιραίο να πέσουμε στο γκρεμό!

Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος

Υ.Γ. Αυτό το κείμενο γράφτηκε στην αρχή της ελληνικής κρίσης και λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, όμως πιστεύω πως διατηρεί εισέτι την επικαιρότητά του μιας και τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί κατά τη γνώμη μου παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 18/11/2012 21:16:10

  Ίσως να συνέβαλε στις εκτιμήσεις σας μία κοινωνιολογική παρατήρησή μου. ίσως θα μπορούσε να συνδυασθεί με την γενικότερη έκπτωση που έφερε το πέταγμα της ...πεταλούδας-αρκεί να μην υποπέσουμε στο άλυτο ερώτημα της κότας και του αυγού...
  πριν από τριανταπέντε χρόνια οι γονείς μας πριν να κάτσουμε στο τραπέζι μας ρωτούσαν αν είχαμε πλύνει τα χέρια, φυσικά δεν απαντούσαμε ψέματα και αν είχαμε ξεχάσει/αποφύγει να τα πλύνουμε, έπρεπε να βγούμε έξω, στη παγωτή για να τα πλύνουμε.
  οι σημερινοί γονείς δεν ρωτάνε τα παιδιά αν πλύναν τα χέρια τους.
  είμαστε η κοινωνία που αντιμετωπίζει τη σήψη με πανάκριβα φάρμακα, και η κοινωνία των γονιών μας την προλάβαινε με το πλύσιμο των χεριών....

  ....πρέπει να καταστραφούμε. πρέπει οι νέοι, να τα μάθουν μόνοι τους από την αρχή.....

  [πριν λίγες μέρες μου έλεγε μια κοπέλλα πως λέει στο κοριτσάκι της να διαβάζει για να μπορέσει να επιβιώσει. Την έβαλα κάτω και τη δασκάλεψα να μη το ξαναπεί ποτέ! Της ζήτησα να λέει στην κόρη της να διαβάζει για να προκόψει, για να φθάσει ψηλά! έτσι όπως μας έλεγαν εμάς οι γονείς μας! είναι έγκλημα να μεταφέρουμε την ήττα μας στα παιδιά μας. οι γονείς μας δεν το έκαναν -και οι γονείς μας δεν είχαν χαρεί τίποτα στη ζωή τους, μόνον από αγώνα για επιβίωση ήταν χορτάτοι, εμείς χαρήκαμε τα πάντα... Να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε βουβοί, και να μην εγκληματήσουμε, να μην στερήσουμε το όραμα από τις επόμενες γενιές. Θα είμαστε καθίκια τα κερατά αν το κάνουμε! Η μέγιστη αλητεία, να φορτώνεις την ήττα σου στις πλατούλες των νέων ανθρώπων.... ]

 2. alpha avatar
  alpha 18/11/2012 21:36:28

  Αγαπητέ Ηλία Τσιαμήτρο, είναι απίστευτη η ταύτιση των απόψεών μας ακόμα και χρονικά.

  • Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
   Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος @ alpha 19/11/2012 23:53:11

   Χαίρομαι που υπάρχει κάποιος που σκέφτεται ταυτόσημα. Να είστε καλά.

 3. Zame avatar
  Zame 18/11/2012 22:18:44

  σιγά πού το 90% της ευθύνης για την κρίση να μην οφείλετε στους τραπεζίτες..
  σιγά που στρεβλώθηκαν και αλλοιωθήκανε οι αξίες.. αν έχεις χρήμα
  σιγά πού η Γουόλ Στριτ καθορίζει την οικονομία και τηνν κοινωνία..
  σιγά οι τραπεζίτες να μην κατέστρεψαν το αμερικανικό όνειρο..
  σιγά πού οι οικονομικοί κολοσσοί να μην είναι ασύδοτοι..η να μην πληρώνουν φόρους..

  -ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ του ΚΕΡΔΟΥΣ-
  το μεγάλο σταυροδρόμι της απαστράπτουσας λεωφόρου του καπιταλισμού
  ο καπιταλισμός προς όφελος του κόσμου (κοινωνικός)
  .. και όχι εναντίον του (μονοπωλιακός).
  σιγα να μην καναμε δωρο το λιμανι-εισοδο στην cosco και τα προιοντα..(για να κερδιζουν μονο αυτοι απο την γεωπολιτικη θεση- μειωσης του χρονου & κοστους μεταφορας των..αλλα και εξαρτησης απο το πετρελαιο ως καυσιμο..)
  στην χωρα μας οι μισθοί & τα εισοδήματα όλο και περισσότερο ανεβαίνουν..
  δουλειές & επιχειρήσεις όλο και περισσότερες ανοίγουν..
  λενε πως η Wal – Mart ετοιμάζει & την είσοδό της..
  σιγα..μήπως λεφτά δεν έχουμε..?..
  & δεν ξέρουμε πού & πως να τα πρώτο-ξοδέψουμε..
  οριστε λυσεις..
  25% ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ !..
  ( αφού τα προσδοκώμενα έσοδα προοριζονται σε ευαγει ιδρυματα..)
  ..έτσι για αρχή και πάει λέγοντας.

  και ούτε ακόμα & τώρα θα βάλουμε φρένο..
  αφήνοντας άοπλο τον δυνάστη μας..?
  ¨& ας λένε μερικοί πώς αν θέλεις να απαλλαχτείς από τον δυνάστη
  βρες τρόπο να μην τον χρειάζεσαι..

  το μόνο που φοβόμαστε είναι ο φόβος & γιαυτο πασχίζουν να μην μάς λείψει καθολου..αφου η καλυτερη εγγυηση της αποτυχιας δυναμώνεται οταν δεν προσπαθεις καν για την αποφυγη.. της.
  συστημικης κατάρρευσης η ελειψη έλεγχου στις ελεύθερες αγορές.

  οι τραπεζίτες πήραν τόσα λεφτά ώστε να μην κινδυνέψουν από τις συνέπιες των αστοχιών τους..ακόμα και όταν η υποδείξασα
  θεραπεία ειναι πολυ χειρότερη από την ασθένεια..

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Zame 19/11/2012 10:35:36

   τραπεζίτες πήραν τόσα λεφτά ώστε να μην κινδυνέψουν από τις συνέπιες των αστοχιών τους..ακόμα και όταν η υποδείξασα θεραπεία ειναι πολυ χειρότερη από την. ασθένεια.. ΟΣΑ 'ΛΕΦΤΑ' ΚΙ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ 'ΟΤΙ' ΧΤΕΙΑΖΕΤΑΙ

 4. Zame avatar
  Zame 18/11/2012 22:37:17

  α..ναι ..και να μην ανησυχώ πού ΒΛΕΠΩ τούς ΗΧΟΥΣ και ΑΚΟΥΩ τα ΧΡΩΜΑΤΑ γιατί Ισραηλινοί και Γάλλοι ερευνητές δημιούργησαν μία νέα καινοτομική συσκευή που επιτρέπει τους ανθρώπους αυτούς να χρησιμοποιούν τους ήχους γύρω τους για να τους μετατρέπουν σε οπτικές πληροφορίες και, έτσι, έμμεσα, να «βλέπουν» σε ένα βαθμό τα αντικείμενα του περιβάλλοντος ακομα και τις εκφράσεις των άλλων.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Zame 19/11/2012 10:28:00

   Εξαπανεκαθεν μετετρεπαν τον ηχο σε εικονα χρησιμοπιωντας ακομη και σοναρ αμα εσυ ησουν μουγγος. Τοχα διαβασει πριν χρονια.

 5. Zame avatar
  Zame 19/11/2012 19:24:58

  ε εντάξει τότε Οκ αφού είναι παλιά και δοκιμασμένη η θεραπεία στους κωφαλαλους ..αλλά εδω μιλώ για την
  -Συναισθησία- που ονομάζεται και είναι η δράση που προκαλεί η χορήγηση LSD
  (θεραπεία που συνέστησαν στο πειραματόζωο-ασθενή)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.