Το “ξανθό γένος" και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς…
27/03/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το “ξανθό γένος" και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς…

Αυτή η «διαχρονική» ιστορία, που επανέρχεται κάθε τόσο, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ποτέ τίποτα να φοβάται, διότι την αγαπά και την προστατεύει η ομόδοξος Ρωσία, και ότι το ξανθό γένος θα μας σώσει, αφού έτσι λέγανε και οι γέροντες, έχει αρχίσει να καταντά αηδία...

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία δίνουν και παίρνουν για μια ακόμα φορά στο διαδίκτυο οι αντιπαραθέσεις για τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και επειδή στην Ελλάδα όλα γίνονται τελικά άσπρα, ή μαύρα, δεν υπάρχει γκρίζο, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι "είσαι με τους Ρώσους ή με τους Αμερικανούς;".

Επανέρχεται έτσι με διαφορετικό τρόπο, η «διαχρονική» ιστορία ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ τίποτα να φοβάται, διότι την αγαπά και την προστατεύει η ομόδοξος Ρωσία, και ότι το ξανθό γένος θα μας σώσει, αφού έτσι λέγανε και οι γέροντες.

Από την εποχή των Ορλωφικών, ακόμη περιμένουμε το ξανθό γένος που όλο έρχεται και όλο την κάνει…

Μάλιστα, η ρωσική ναυτική επέμβαση που έγινε στο Αιγαίο εκείνη τη περίοδο, στα πλαίσια του ρωσοτουρκικού πολέμου, λίγο έλειψε να μας αφανίσει ως έθνος, αφού με την αποχώρηση των Ρώσων, ο τότε Σουλτάνος και το Διβάνι, πρότειναν την γενική σφαγή των Ελλήνων, αδιακρίτως φύλου κι ηλικίας.

Όλοι συμφώνησαν εκτός ευτυχώς από τον Τούρκο αρχιναύαρχο Χασάν Τζεζαϊρλή, ο οποίος κατόρθωσε τελικά να επιβάλει την άποψή του με το ακαταμάχητο επιχείρημα «Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνη το χαράτσι»;

Μπορεί η Ρωσία να είναι ορθόδοξο κράτος, αλλά τελικά, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν έχει παίξει κανέναν μα κανέναν ρόλο τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Ανέκαθεν, οι Ρώσοι κοίταζαν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Εδώ, κοτζάμ υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και κολλητός του Τσάρου Αλέξανδρου, ο Καποδίστριας, και η φίλη χώρα δεν κούνησε καν το δαχτυλάκι της για να μας βοηθήσει στον ξεσηκωμό.

Μάλιστα ο Καποδίστριας ψυχράνθηκε σφόδρα με τον φίλο του Αλέξανδρο, που όλο έκανε πίσω, ενώ με λίγες μόνο κινήσεις του, έστω διπλωματικές, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει απελευθερωθεί και πιο πριν, και πιο αναίμακτα.

Η Ρωσία ήταν και είναι μια υπερδύναμη.

Περιφερειακή μεν ως επί το πλείστον, υπερδύναμη δε.

Και ως υπερδύναμη, κάνει πάντα αυτό που βολεύει την ίδια.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδειξε τον αλτρουισμό που θα μπορούσε να δείξει, εκτός βέβαια επί εποχής ΕΣΣΔ (μετά το 1945), που όμως ακόμη και εκεί, η όποια στήριξη δίνονταν σε κράτη ή σε κινήματα, είχε αποκλειστικό κίνητρο την «ιδεολογία», την «πολιτικοοικονομική αλληλεγγύη» και άρα την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου.

Το συμφέρον δηλαδή.

Και τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά.

Όπως φερ’ ειπείν ότι αν και ο ναζισμός με τον κομμουνισμό ήταν οι μεγαλύτεροι εχθροί, ο Στάλιν δεν δίστασε να προβεί σε συνθήκη συμμαχίας με τον Χίτλερ, καλύπτοντας τον κώλο του, καταδικάζοντας μάλιστα την Πολωνία σε διχοτόμηση, αν όχι εξαφάνιση.

Και αν δεν τον πουλούσε ο Χίτλερ, με την επιχείρηση Βαρβαρόσα, ο Στάλιν θα συνέχιζε να είναι φίλος και σύμμαχός του, την ώρα που η «κακιά καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική» Δύση θα πολεμούσε τον ναζισμό και τον φασισμό.

Δείτε πως η ΕΣΣΔ συμπεριφέρονταν στους δορυφόρους της του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σαν υποτελή κράτη.

Δείτε τι έγινε στην Βουδαπέστη το 1956, ή στην Πράγα το 1968.

Διαβάστε για την περίφημη κρίση των πυραύλων της Κούβας, όπου παρά τους λεονταρισμούς του, ο Κρούτσοφ έκανε πίσω μόλις αγρίεψε η Ουάσιγκτον, και το πράγμα πήγαινε σε πόλεμο.

Αφήνοντας τον Κάστρο στην τύχη του, με μόνη βοήθεια εφεξής, την αγορά της κουβανέζικης ζάχαρης… Δατς ολ!

Δείτε πως ο Στάλιν παρέδωσε την Ελλάδα στον Τσόρτσιλ, επάνω σε μια χαρτοπετσέτα, χωρίς καν να χάσει ενός λεπτού ύπνο, κοροϊδεύοντας και ξεπουλώντας ακόμη και τους δικούς του φανατικούς πιστούς του ΚΚΕ, με ένα απλό «σβαρνούτ»!

Δείτε τι έγινε με τον Τίτο, που πρώτος κατάλαβε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν και πολύ μπέσα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ρωσικών λεονταρισμών είναι κι αυτό που έγινε το 1982, όταν οι Παλαιστίνιοι του Αραφάτ ήταν εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι σε ένα τμήμα της Βηρυτού, με τους Ισραηλινούς να τους σφυροκοπούν ανελέητα και έτοιμοι να τους αποτελειώσουν.

Ο τότε αρχηγός της σοβιετικής ένωσης Λ. Μπρέζνιεφ, αγρίεψε και απείλησε με άμεση επέμβαση της χώρας του εναντίον του Ισραήλ, αφού «οι εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τα νοτιοανατολικά γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του»!

Ξέρετε πως απάντησαν οι Ισραηλινοί;

Με το αρχαίο ελληνικό «μολών λαβέ»!

Ξέρετε την συνέχεια;

Ούτε κιχ δεν έβγαλε (έκτοτε) η Ρωσία…

Τόσο καλά.

Η μικρή Ελλάδα όμως έστειλε πλοία για να πάρει τους Παλαιστίνιους επιζήσαντες.

Ή μήπως θυμόσαστε την πιο πρόσφατη περίπτωση όπου η Αμερική και το ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν νυχθημερόν την ορθόδοξη Σερβία;

Εκτός από κάποια ανέξοδα μπλα μπλα, τι έκανε η μεγάλη προστάτιδα της Ορθόδοξης πίστης;

Τίποτα απολύτως.

Και άλλα πολλά παρόμοια.

Με αποκορύφωμα το πρόσφατο δούλεμα του Κρεμλίνου στην χειμαζόμενη Ελλάδα, με την «ανεξήγητη» απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της, αλλά και με την προχθεσινή «προσβολή» περί προβληματικής χώρας, και την προτροπή του Πούτιν να μην γίνονται ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τώρα που τις χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.

Ο ίδιος ο Πούτιν, που κάποιοι αλαφροΐσκιωτοι (βλ. Λιακόπουλο) τον θεωρούσαν μέχρι χθες (μπορεί κι ακόμη) ως τον μεγάλο θεόσταλτο Σωτήρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη περίπτωση μάλιστα της Κύπρου, το ενδιαφέρον του ήταν … «έκδηλο» (τι να σας πω)!

Κάτι σαν τον εξαδάχτυλο μαρμαρωμένο βασιλιά, που θα πάρει την Πόλη από τους άπιστους Τούρκους, και θα μας τη χαρίσει, διότι είμαστε ντερμπεντέρηδες, ωραίοι ως Έλληνες, και πάνω απ όλα ομόδοξοι…

Καλά, μη φάτε, θα σφάξουμε γλάρο!

Αυτή λοιπόν είναι η σκληρή πραγματικότητα όσον αφορά στο περίφημο ξανθό γένος.

Που πέρα από μπόλικους (αλκοολικούς και νεόπλουτους) τουρίστες, που μας προτιμούν για πολύ πεζούς λόγους (ήλιος, θάλασσα, φτήνια, ελεύθερο αλκοόλ, αραβική άνοιξη, κλπ) δεν έχει να μας προσφέρει και πολλά.

Εκτός βέβαια από μπλα μπλα και άλλες τρίχες κατσαρές…

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vee avatar
  Vee 27/03/2014 07:46:25

  Strange Attractor, είσαι ένας κακός άνθρωπος! Καταστρέφεις το όνειρο γενεών και γενεών (αφελών) ανθρώπων. Εξ'αλλου το έχει πει και ο Πατέρας Πασούμιος, πώς μπορεί να μην είναι αλήθεια; Και τα μυστικά πειράματα κατασκευής ξανθών υπερανθρώπων στη Σιβηρία ; Ψέματα ήταν και αυτά; Άτιμη κενωνία... (+1)

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 27/03/2014 08:28:03

  Ποτέ ηγέτες ενός οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους,δεν έδρασαν σύμφωνα με τα συμφέροντα ενός άλλου μικρότερου κράτους,με γνώμονα την ομοδοξία στην πίστη ή σε οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία. Ποτέ,τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία. Εδώ,στο ίδιο το κράτος μας,ηγέτες κομματιδίων, πολιτικών,κοινωνικών ή ιδεολογικών σχηματισμών αντίθετων μεταξύ τους,ανθρώπων με κοινή εθνική και θρησκευτική καταγωγή,με το ίδιο αδελφικό αίμα να κυλάει στίς φλέβες τους,είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σφαχτούν μεταξύ τους,γιατί πάνω και από την αδελφοσύνη βάζουν την ιδεολογία τους. Αυτοί όμως που εκτιμούν τις θυσίες ενός λαού ανάμεσα σε δύο έθνη,είναι ο απλός λαός,όχι οι ηγέτες. Και επειδή το άρθρο μιλάει για ομοδοξία,και όχι οποιαδήποτε,αλλά κοινή πίστη στην Ορθοδοξία,ακριβώς αυτή είναι ο συνεκτικός κρίκος που βοηθά για να καταλάβουν και να συμπονέσουν ο ένας λαός τον άλλο... Άνθρωποι πού κάνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το σταυρό τους,έχοντας την ίδια ελπίδα και πίστη στο σημείο αυτό ότι τους προστατεύει,όση απόσταση κι άν έχουν μεταξύ τους θα συμπονιούνται σαν αδέλφια...

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Κυθήριος 27/03/2014 09:23:59

   Σωστός!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Lichnee 27/03/2014 09:58:01

    Ενταξει τσιμπησαμε.....Λοιπον οι προφητειες ειναι αλυσιδα και προερχονται -οι περισσοτερες- απο Αγιους. Πρεπει κανεις να ειναι λιγο ψυλιασμενος ωστε να μπορει να απομονωνει τα παραμυθια. Οταν ομως ακους Αγιους γεροντες με την ιδια τους τη φωνη να τα λενε, ε τοτε βλεπεις τον φωτισμο. Τα λενε δε και συσκιασμενα επειδη γνωριζουν καλα οτι χρονος στις προφητειες ΠΟΤΕ δεν διδεται αλλα επαφιεται στην πιστη των ανθρωπων γιατι παντα αυτη ειναι η προϋποθεση για να ερμηνευτει ενας πνευματικος λογος. Δεν επαληθευτηκαν μεχρι σημερα οσα ειπε ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος; Δεν ερχεται να επαληθευτει η προφητεια του ιδιου οτι τα πιατα μας θα ειναι γεματα φαγητο αλλα δεν θα μπορουμε να αγγιξουμε τιποτα; Ενας πυρηνικος πολεμος συν τα μεταλλαγμενα να το πιατο που θα ....ακτινοβολει. Και ολα αυτα πριν 250 χρονια!! Μετα οι γερονταδες ερμηνευαν ο,τι εμεις παρανοουσαμε, πχ τα εξαμιλια που τα ψαχναμε σαν ονομα πολης ενω ο γ Παϊσιος ειπε οτι ειναι τα εξι ναυτικα μιλια που γι αυτα θα πιαστουμε με τους Τουρκους. Οσο για το ξανθο γενος, τους Ρωσους, ειπε οτι αυτοι θα περασουν τα στενα και θα κατεβουν στο Αιγαιο για τα δικα τους συμφεροντα, αλλα ο Θεος θα τα φερει ετσι ωστε χωρις να το επιδιωκουν, θα βοηθουν εμας....Δεν ειπε ποτε οτι θα το κανουν απο αγαπη προς εμας. Μιλησε για συμπτωση συμφεροντων. Τελος παντων ειναι παρα πολλα και θελει προσοχη η επιλογη. Αν μελετησεις επιφανειακα και επιπολαια φθανεις και σε επιπολαια συμπερασματα. Ομως οι συγκυριες προς τα κει οδηγουν και βεβαια οι γεροντες πανω απ ολα μιλησαν για την πνευματικη αφυπνιση που χρειαζεται το εθνος για τις δυσκολιες που ερχονται. Ακομη σημερα υπαρχουν εν ζωη Αγιοι γεροντες που μας προειδοποιουν να ειμαστε ετοιμοι για τα γεγονοτα, ενας ειναι ο γεροντας Εφραιμ της Αριζονα που ολοι προσκυνουν την οσιοτητα του.

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Ρηνα 30/03/2014 18:49:10

     Το κακό με τις "προφητείες" είναι ότι ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του και το αποδίδει σε γέροντες, κυρίως τον μακαριστό Παΐσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία παθητική αισιοδοξία. Αφού το είπε ο Γέροντας ότι οι Ρώσοι θα μάς βοηθήσουν, έστω και όχι από αγάπη, εμείς γιατί να χολοσκάμε; Όλα καλά θα πάνε, έτσι ή αλλιώς. Αν δεν επρόκειτο κυρίως περί ατόμων αφελών, θα έλεγα ότι οι αρλούμπες αυτές (διότι περί τέτοιων πρόκειται) διαδίδονται από βαλτούς, από "χρήσιμους ηλίθιους", από άτομα ύποπτα, ώστε να κοιμίζουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Δεν λένε ότι οι Εβραίοι είναι ο περιούσιος λαός του Θεού και τρίχες κατσαρές; Όμως, το Ισραήλ δεν επαφίεται σ' αυτά, αλλά συντηρεί ισχυρότατο στρατό, διαφορετικά τίποτε δεν θα το έσωζε, εδώ και 66 χρόνια. Όποιος έχει γνωρίσει Γέροντες από κοντά, γνωρίζει ότι ουδέποτε ασχολούντο με θέματα εθνικά, ή πολιτικά. Ο τρόπος σκέψεώς των ήταν και είναι εντελώς διαφορετικός. Γι αυτούς, όλοι είναι παιδιά του Θεού, χωρίς απολύτως καμμία διάκριση. Καιρός να ξυπνήσουν κάποιοι! Δεν ζούμε στο καταρρέον Βυζάντιο, ούτε στην παρηκμασμένη τσαρική Ρωσία.

  • ελλην π. avatar
   ελλην π. @ Κυθήριος 27/03/2014 09:35:25

   Αγαπητέ Κυθήριε, απόλυτα σεβαστή η άποψή σου, απαντά με μετριοπάθεια στην θυμωμένη έκρηξη του Strange , o oποίος δικαίως μας επαναλαμβάνει το χιλιοειπωμένο "Τα Εθνη δεν έχουν φιλίες παρά μόνο συμφέροντα" .Ομως όσον αφορά εμάς, αυτό στην σημερινή εποχή και όχι πριν 400 χρόνια, ισχύει πρωτίστως για τους Αμερικάνους που υποστηρίζουν σε βάρος μας τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας. Οι Ρώσοι εκτός του ότι είναι ξανθό και όμορφο γένος, τα τελευταία 100 τουλάχιστον χρόνια, σε σχέση με τους Αμερικάνους πάντα, αφου μιλάμε για Υπερδυνάμεις, μας έχουν βλάψει ελάχιστα , αν δεν μας έχουν ωφελήσει κιόλας. Γι αυτό η συμπάθειά μας για τους Ρώσους είναι απόλυτα δικαιολογημένη και απο την πλευρά του συμφέροντος και όχι μόνο διότι ανήκουν στο δικό μας Ανατολικό ημισφαίριο, και τους φτάνουμε οδικώς σε μια μέρα ή αεροπορικώς σε μια ώρα, για να μην μιλήσουμε θαλασσίως απο την εποχή του Ιάσονα με τους Αργοναύτες. Χώρια που είναι κατ΄εξοχήν Ευρωπαίοι με Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Και φυσικά στα "κοινά συμφέροντα" υπάγεται και η Ορθοδοξία. Είναι γεγονός οτι τo 1821 οι Ρώσοι μας κόστισαν τα Ορλωφικά. Ομως οι Αμερικάνοι μας κόστισαν σήμερα την Κύπρο αλλά και πρόσφατα την κρίση με το σκάσιμο της δικής τους Leehman Brothers και τη μεταφορά της κρίσης κυρίως σε εμάς που ανήκουμε στα PIIGS της ΕΕ. Εχω την εντύπωση πως αν τα ζυγίσουμε όλα προσεκτικά θα διαπιστώσουμε οτι η συμπάθειά μας προς τους Ρώσους είναι δικαιολογημένη χωρίς να σημαίνει οτι μισούμε τους Αμερικάνους φυσικά. Αλλωστε ως Ελληνες είμαστε ανέκαθεν πρώτα Ανθρωποι-πολίτες του κόσμου και μετά Ελληνες...Οι αξίες του Ελληνισμού ήταν εξ αρχής πανανθρώπινες και δεν περιορίζονταν στην πόλη-κράτος καταγωγής των δημιουργών τους και σήμερα τις απολαμβάνουν όλοι χωρίς να μας πληρώνουν τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα όπως παρατήρησε ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης της Γαλλίας Ζαν-Λυκ-Γκοντάρ στην αρχή της κρίσης...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ελλην π. 27/03/2014 10:43:47

    Έτσι.Συμφωνώ απολύτως φίλε ελλην π. Προσπάθησα να κάνω έναν διαχωρισμό μεταξύ των γεωπολιτικών συμφερόντων που οδηγούν τις ηγεσίες στο να σχηματίζουν βάσει αυτών τις συμμαχίες τους μεταξύ των κρατών, και των απλών λαών που μπορεί να τους ενώσει μόνο η ομοδοξία,η κοινή πίστη. Ακριβώς αυτή,που οι ηγεσίες των λαών αυτών την παραγκωνίζουν ώς κάτι μηδαμινό,αναχρονιστικό και γελοίο πολλές φορές,κι ας δείχνουν μπροστά στις κάμερες το αντίθετο...

  • pic avatar
   pic @ Κυθήριος 13/08/2014 22:24:24

   Πού ήταν οι Ρωσοι οταν το ΝΑΤΟ σφυροκοπουσε την ορθόδοξη-ομοδοξη Σερβία ??? οεο????

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/03/2014 09:45:44

  Πές τα Στρέϊντζ. Η εξωτερική πολιτική, οι διεθνείς σχέσεις είναι ΖΟΥΓΚΛΑ...Δεν χωρεί συναισθηματισμός αλλά απόλυτα, μηχανιστικές σχέσεις ισχύος... Φάκτορα, δεν φαίνονται τα ονόματα των σχολιαστών. τουλαχιστον εγώ δεν τα βλέπω.

 4. yiannis avatar
  yiannis 27/03/2014 09:46:29

  Στην ιστορία είναι σπάνιες οι φορές που μια χώρα θα βοηθήσει μιαν άλλη. Εδώ το 1974 στην Κύπρο ήρθαν μόνο δύο αεροπλάνα από την Ελλάδα... και αυτά με το ζόρι. Πάντως και η Ουκρανία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μάλιστα κατέθεσαν και αίτηση για να υπαχθούν στον πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/03/2014 09:49:54

  Πέρα από τους ρωσολιγούρηδες (όπως λέμε αμερικανολιγούρηδες, ευρωλιγούρηδες), υπάρχουν αρκετοί σκεπτόμενοι άνθρωποι που βλέπουν με συμπάθεια τη Ρωσία του Πούτιν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. 1. Επειδή υπάρχει μία πολιτισμική συγγένεια που δεν υπάρχει με τους Αμερικανούς. Για έναν πιστό Ορθόδοξο, όπως εγώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για έναν αδιάφορο θρησκευτικά Έλληνα ή για έναν ελληνόφωνο εθνομηδενιστή φιλελέ ή αριστερό, αυτό είναι ασήμαντο. Δικαίωμά μου να νιώθω αυτή τη συγγένεια που δίνει η συμπερίληψή μας στη "βυζαντινή Κοινοπολιτεία", κατά τον κορυφαίο ρωσο-αμαρικανό ιστορικό Ντιμίτρι Ομπολένσκυ (ας αναζητήσει όποιος θέλει το όνομά του στο διαδίκτυο). 2. Η Ρωσία χρειάζεται για το αντίπαλο δέος. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόση αλαζονεία θα είχαν οι Αμερικανοί αν δεν υπήρχαν οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά. Η αλαζονεία του Προτεστάντη δεν έχει όρια, είναι εγγενές φαινόμενο του Προτεσταντισμού από την εποχή του Λούθηρου: Σώζει μόνο η πίστη, όχι η μετάνοια. Πίστεψες; Είσαι σωσμένος. Από ανθρώπους που θεωρούν εαυτούς ήδη σεσωσμένους και εσένα, τον Ορθόδοξο, σε θεωρούν ειδωλολάτρη, τι μπορείς να περιμένεις; 3. Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία υπερασπίζεται θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής (ιουδαιο)χριστιανικής κληρονομιάς, τις οποίες η σημερινή Αμερική, με τη οργουελική δικτατορία της πολιτικής ορθότητας και του παροξυσμού του γκέι λόμπυ, έχει πετάξει στα σκουπίδια. Και το χειρότερο: Επηρεάζει η πολιτική της ακόμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο η ίδια το χρησιμοποιεί ως αντίπαλο δέος μέσα στην Ορθοδοξία έναντι των Ρώσων. Και για να παίξει το ρόλο του το Φανάρι έχει πέσει στην παγίδα της "πολιτικής ορθότητας", με βασικό ιδεολογικό καθοδηγητή τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα και την αμφιλεγόμενη α-πατερική θεολογία του. Συμπέρασμα: Στην παρούσα φάση των πραγμάτων, ακόμα και αν δεν υπήρχε η Ρωσία, θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ ΒΙΣ 27/03/2014 11:47:42

   Πολιτιστική συγγένεια; Η ύπαρξη πολιτιστικής συγγένειας δεν προκύπτει από τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, ούτε από το τι νιώθει υποκειμενικά κανένας διαβάζοντας τους άγιους πατέρες. Προκύπτει από κοινές νοοτροπίες και αξίες, από την ίδια τη θεώρηση της ζωής. Αναφέρθηκε ξανά σε εδώ από άλλο σχολιαστή: Ξόδεψε λίγο χρόνο μαζί με Ρώσους και λίγο με Αμερικανούς. Θα δεις (με έκπληξη εσύ) με ποιους "τα βρίσκει" καλύτερα ο Έλληνας.

   • ελλην π. avatar
    ελλην π. @ βαγγέλας 27/03/2014 11:58:00

    Bαγγέλα πιθανόν με τους Ρώσους να μην τα βρείς καλύτερα απ΄ότι με τους Αμερικάνους. Ομως με τις Ρωσίδες εμείς οι Ελληνες τα βρίσκουμε απείρως καλύτερα απ' οτι με τις Αμερικάνες και επ' αυτού δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση...Οι σημαντικώτερες σχέσεις που δείχνουν την πολιτιστική συγγένεια μεταξύ των λαών είναι κυρίως εκείνες ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα και όχι ανάμεσα στα ίδια...

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ ελλην π. 27/03/2014 14:11:44

     Εγώ πάντως μια χαρά τα βρίσκω και με τις Ρωσίδες και με τις Αμερικάνες ;) . Μάλλον δεν εννοούσα αυτό όμως...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ βαγγέλας 27/03/2014 12:43:38

    1. Η πολιτισμική συγγένεια δεν είναι θέμα βιβλιοθήκης, αλλά βιωμάτων και ζωής. 2. Για να μιλήσεις σωστά με Ρώσους πρέπει να γνωρίζεις τη ρωσική γλώσσα, φίλε, εκτός και αν αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά, πράγμα σπάνιο. Με σπασμένες λέξεις επικοινωνία δεν γίνεται. Το επιχείρημά σου δεν στέκει. Η εμπειρία μου, πάντως, από αγγλομαθείς πιστούς Ρώσους και από μορφωμένους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης, είναι ότι με τους πρώτους αισθανόμουν εγγύτερα.

   • loyal subject avatar
    loyal subject @ βαγγέλας 29/03/2014 16:38:59

    Βαγγέλα, η κοινή πίστη δεν ειναι "βιβλία στην βιβλιοθήκη" και "ανάγνωση των πατέρων", αλλά κοινή νοοτροπία πάνω απ'όλα. Ας μην ξεχνάμε οτι η θρησκεία -είναι κοινός τόπος στην κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία από εποχής Βέμπερ- ειναι ο πιο σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης κουλτούρας και ιδιοσυγκρασιακής νοοτροπίας των λαών. Διάβασε λίγο ρωσική λογοτεχνία, να δεις από τους ήρωες πόσο κοντά στην νοοτροπία και στον ανθρωπό-τυπο είμαστε σε όλα με τους Ρώσους. Και αυτό κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνεται και με τις συγκρίσεις της δια ζώσης επαφής που αναφέρεις. Αν η επαφή και η επικοινωνία πάει παρα πέρα από το 'αχαχουχα' και το να πουμε καμιά βλακεία -για τα οποία οντως το απολύτως επιφανειακό 'automatic openness' των Αμερικάνων και αγγλοσαξόνων γενικά προσφέρεται περισσότερο-, με τον δυτικό άνθρωπο υπάρχουν κατά κανόνα όρια. Με τον ανατολικό (Χριστιανό) είσαι το ίδιο 'ζυμάρι', που έχει πει και ο Σαράντος Καργάκος.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΒΙΣ 27/03/2014 13:56:39

   Εξαιρετικά προσεγμένο σχόλιο - αν αφαιρέσεις εκείνο το (ιουδαιο) που μπορεί να γίνει αφορμή σοβαρών παρεξηγήσεων νεοπαγανιστικού τύπου.

   • ο τριτος πόλος avatar
    ο τριτος πόλος @ Διογένης 28/03/2014 00:15:41

    Το ότι ο ¨χριστιανισμός¨ ή εν πάσει περιπτώσει η διδασκαλία του Παύλου, είναι μια συνέχεια ή ένας μετασχηματισμός του Ιουδαϊσμού, νομίζω είναι προφανές

  • parsifal avatar
   parsifal @ ΒΙΣ 29/03/2014 10:19:02

   Τα είπες ολα !

  • loyal subject avatar
   loyal subject @ ΒΙΣ 29/03/2014 16:31:44

   Εξαιρετικό σχόλιο. Προσυπογράφω από το Α μεχρι το Ω.

 6. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 27/03/2014 09:56:11

  Οι Ρώσοι δεν θα μπουν στη φωτιά για εμάς, για να μας σώσουν. Θα μπουν όμως με αφορμή εμάς, αυτά λένε οι προφητείες. Και θα μας σώσουν. Πρόσκαιρα και ευκαιριακά όπως και το 1821. Εμείς ανήκουμε είσαι την δύση, αυτό δεν αλλάζει. Η Δύση θα αλλάξει και όλοι θα προσαρμοστουμε στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες !

 7. basmas avatar
  basmas 27/03/2014 10:04:14

  έτσι ακριβώς όπως τα λέει το άρθρο είναι τα πράγματα. όσοι περιμένου απ τους Ρώσους μπεκρούλιακες μπέσα, ας μη φανε γιατί θα σφάξουμε γλάρο. Καλώς ή κακώς αδέλφια οι Αμερικάνοι μας σώζουν χρόνια τώρα.

  • Last_Chance avatar
   Last_Chance @ basmas 27/03/2014 22:12:51

   Να υποθέσω ότι είσαι υπέρμαχος του "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς για τα Ίμια.

 8. pythagorean avatar
  pythagorean 27/03/2014 10:11:57

  S.A., κυνηγάς φαντάσματα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν υποστηρίζει θέσεις του τύπου "η Ελλάδα δεν έχει ποτέ τίποτα να φοβάται, διότι την αγαπά και την προστατεύει η ομόδοξος Ρωσία, και ότι το ξανθό γένος θα μας σώσει".

  Οι ιστορικές σου αναφορές είναι από επιφανειακές έως ατυχείς. Π.χ. χαρακτηρίζεις κοροϊδία και ξεπούλημα το ότι "ο Στάλιν παρέδωσε την Ελλάδα στον Τσόρτσιλ". Περιττό να υπενθυμίσουμε πόσο σωτήρια ήταν για την Ελλάδα αυτή η έντιμη στάση του κατά τα άλλα αιμοσταγούς Στάλιν (που δεν ήταν καν Ρώσας).

  Όσο για τις ελληνορωσικές σχέσεις της τελευταίας δεκαετίας, δεν γνωρίζεις για τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια Καραμανλή που τύγχαναν αμέριστης συμπαράστασης από τον Πούτιν? Δεν γνωρίζεις τη λυσσαλέα αντίσταση των ΗΠΑ που οδήγησε στη ματαίωση των αγωγών και, σύμφωνα με πολλούς σοβαρούς αναλυτές, δρομολόγησε γεγονότα που έριξαν τον Καραμανλή και μας έφεραν τον αμερικανόστροφο ΓΑΠ? Δεν γνωρίζεις επίσης την άκομψη αντίσταση ΕΕ και ΗΠΑ στην αγορά ΔΕΠΑ & ΔΕΣΦΑ από ρωσικές εταιρείες ? Τι ήθελες να κάνει ο Πούτιν? Να καταγγείλει τον πολιτικο-οικονομικό προστατευτισμό της ΕΕ και τις εκβιαστικές πιέσεις της τρόικας προς την Ελλάδα? Και ο Σαμαράς και ο Πούτιν είναι οξυδερκέστατοι πολιτικοί. Κατάλαβαν ότι στην παρούσα φάση η ανοικτή σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και γι' αυτό κρατάνε χαμηλούς τόνους τηρώντας στάση αναμονής.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ pythagorean 27/03/2014 11:22:01

   Πολύ σωστή η ανάλυσή σου. Το άρθρο του SA μου θυμίζει επιχειρηματολογία κατά του 1821 από Νίκο Δήμου. Γεμάτο στερεότυπα, φύρδην μίγδην, που υποτιμούν τη νοημοσύνη όσων θέλει το άρθρο να πείσει (εκτός φυσικά αν πρόκειται για αναγνώστες τύπου και επιπέδου Vee...). Ο Φλωμπέρ θα έκανε ένα πολύ καλύτερο κατάλογο στεροτύπων, οπωσδήποτε, αλλά θα τον έκανε για χιουμοριστικούς λόγους. Θυμάσαι ασφαλώς το απειλιτικό άρθρο του Μάθιου Μπράιζα στην "Καθημερινή" (βλ. State Department), αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τους αγωγούς από Πούτιν-Καραμανλή. Ο Μπράιζα, παντρεμένος με Τουρκάλα, έχει γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

   • Vee avatar
    Vee @ ΒΙΣ 27/03/2014 16:43:35

    Μας έμαθες και τον Φλωμπέρ καραγκιοζάκο τώρα; Δε χρειάζεται να πείσει σκεπτόμενους ανθρώπους. Εκτός αν εννοείς να πείσει Πουτινόδουλους σαν και εσένα, πράγμα αδύνατο φυσικά, γιατί εσύ ακόμα προσμένεις στο "Ξανθό Γένος" μέσα σου.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Vee 27/03/2014 17:01:14

     Ο «Καραγκιοζάκος» δεν εκφράζεται γηπεδικά όπως εσύ και, παρόλο που δεν περιαυτολογεί, είναι ΠΙΟ μορφωμένος από σένα (παρά την Οξφόρδη σου), και το κυριότερο, δεν είναι ξερόλας, να αποφαίνεται για θέματα που δεν γνωρίζει. ΥΓ: Χρόνια πολλά για προχτές.

     • Vee avatar
      Vee @ ΚΜ 27/03/2014 17:13:05

      Καλά μη βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά ότι "αποφαίνεται για θέματα που δεν γνωρίζει". Άλλωστε τα έχει διαβάσει όλα στο άγιο ευαγγέλιο...

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ Vee 27/03/2014 17:11:27

     Vee, ξέρεις ο Γιάτσενιουκ και τα αφεντικά του στην Ουάσινγκτον πληρώνουν καλά για να στελεχώσουν τις ομάδες κρούσης κατά των πουτινόδουλων ταραξιών της ανατολικής Ουκρανίας. Δεν πας για καμιά θεσούλα?

     • Vee avatar
      Vee @ pythagorean 27/03/2014 18:04:25

      Όχι ευχαριστώ, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την Οξφόρδη.

     • Vee avatar
      Vee @ pythagorean 27/03/2014 18:04:40

      Όχι ευχαριστώ, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την Οξφόρδη.

     • loyal subject avatar
      loyal subject @ Vee 29/03/2014 16:42:17

      Τί ακριβώς κάνεις στην Οξφόρδη; (humanities δε νομιζω παντως..)

     • Vee avatar
      Vee @ loyal subject 29/03/2014 19:16:43

      Κυρίως καθαρίζω καμινάδες (σύμφωνα με τον ΒΙΣ ;-)). Στον ελεύθερο χρόνο μου κάνω ότι ασχολούμαι με τις νευροεπιστήμες.

     • loyal subject avatar
      loyal subject @ Vee 29/03/2014 21:20:33

      Φαινεται -και no offense. Ιστορία-θρησκευτικά δεν το'χεις καθόλου

     • Vee avatar
      Vee @ loyal subject 29/03/2014 21:23:51

      Θρησκευτικά ειδικά ήμουν πολύ σκράπας… ;-)

 9. Aegean times avatar
  Aegean times 27/03/2014 12:28:24

  Μόνο οι αφελείς και οι ανιστόριτοι ονειρεύονται ότι ένας στρατηγικός παίκτης όπως η Ρωσία θα ασχοληθούν με ένα failed state όπως η Ελλάδα και θα δαπανήσουν δυνάμεις και χρήμα χωρίς να υπάρξει κανένα όφελος.... και μάλιστα όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις σφαίρες επιρροών. Κρίμα για όσους από εμάς πιστεύουμε ακόμη σε προστάτες, φίλους, φιλέλληνες και τα σχετικά και δεν έχουμε καταλάβει ότι υπάρχουν μόνο συμφέρονται για τα οποία τα κυρίαρχα κράτη ενεργούν. Θα πάψει κάποτε η Ελλάς να απλώνει το χέρι ζητιανεύοντας να την ζουν οι άλλοι και να αποφασίσει να πατήσει στα πόδια της? Ισως μια πραγματική χρεοκοπία χωρίς βοήθεια και προστασίες να μας είχε φέρει στα ίσια μας, ίσως ένα γερό χαστούκι το χρειαζόμαστε μήπως και ξυπνήσουμε από τον λείθαργο της νεοελληνικής μας απάθειας και αμετροέπειας.

 10. Λίναρης Σταμ. avatar
  Λίναρης Σταμ. 27/03/2014 12:30:26

  Αηδία έχει καταντήσει η επιμονή των ευρωληγούρηδων να παρουσιάζουν ως μονόδρομο την ευρωπαϊκή ένωση των γάμων των κιναίδων, των μασώνων και του σιωνισμού. Αρκετά τους νιώσαμε στο πετσί μας με την προστασία της εθνικής μας άμυνας, την προστασία από τη λαθρομετανάστευση, την εκμηδένιση της πρωτογενούς μας παραγωγής, τα σκάνδαλα τύπου Siemens και τόσα άλλα. Πόσο δίκαιο αλήθεια είχε ο στρατηγός Μακρυγιάννης όταν έλεγε για τους βαυαβαρούς "και ελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμε σε ανθρώπους κακορίζικους όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης"

 11. Παπαδοπουλος avatar
  Παπαδοπουλος 27/03/2014 15:20:50

  Το ξανθό γένος είναι οι Γερμανοί σε μια ψεύτικη προφητεία που γράφτηκε περίπου 200 χρόνια πριν. Τα λέει στο βίντεο ο π. Ειρηναίος Δεληδήμος ένας από τους πιο μορφωμένους, ευρυμαθείς κληρικούς και καθηγητές στη Θεολογική του ΑΠΘ

  http://www.youtube.com/watch?v=jrCysto1xsw

 12. Katia Z avatar
  Katia Z 27/03/2014 16:29:51

  Ωραία η απαρρίθμηση γεγονότων από τον συντάκτη. Σε αυτή τη συζήτηση δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: Α) Η Ελλάδα δεν έχει κοινές αξίες με τη Ρωσία. Διότι: i)η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ κανονική κοινοβουλευτική δημοκρατία (ούτε καν όπως η Ελλάδα) ii) η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ κράτος δικαίου (ούτε καν όπως η Ελλάδα) iii) η Ρωσία δεν είχε ποτέ ένα τόσο μεγάλο κίνημα υπέρ του Διαφωτισμού και μια εθνο-φιλελεύθερη επανάσταση, τύπου 1821 όπως η Ελλάδα iv) η Ρωσία, ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη μπορεί να κάνει ενίοτε και του κεφαλιού της, αντίθετα η Ελλάδα -ως μεσαίος παίκτης- έχει ανάγκη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων (όσο τηρούνται, τέλοσπάντων). Β) Τα συμφέροντά μας ΔΕΝ ταυτίζονται με της Ρωσίας. Εδώ μπορείτε να σκεφτείτε πολλά παραδείγματα, αλλά θα σταθώ στο εξής ένα: ενέργεια. Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη παραγωγής (μεταφοράς και εξοικονόμησης) ενέργειας. Η Ρωσία στηρίζει την ανάπτυξή της στα αποθέματά της (τα κέρδη των οποίων μάλιστα δεν φροντίζει να επανεπενδυσει παραγωγικά). Συμπέρασμα: δεν υπάρχει έδαφος στη σύμπλευση Ελλάδας-Ρωσίας, πλην ειδικών θεμάτων, που ασφαλώς, οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

  • Vee avatar
   Vee @ Katia Z 27/03/2014 20:25:01

   Κάτια, πρέπει να πω πως μας έβαλες όλους τα γυαλιά με την ανάλυσή σου! Thanks!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Vee 27/03/2014 20:32:15

    Το Α.iii είναι μεγάλη μούφα. Όραμα και στόχος της επανάστασης (όπως και όλων όσων προηγήθηκαν και κατεπνίγησαν) ήταν η ανασύσταση της Ανατολικής Ρωμαϊκής («Βυζαντινής») αυτοκρατορίας (μονοεθνικής αλλά ιστορικά πολυφυλετικής). Καμιά σχέση δεν είχε ο διαφωτισμός του Ρήγα του Βελεστινλή με τις τσιρίδες του Κοραή.

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ ΚΜ 27/03/2014 20:52:49

     Με όση απρέπεια και να εκφράζεσαι για έναν από τους κυριότερους εκφραστές του νεοελληνικού διαφωτισμού, δε μπορείς να ακυρώσεις το γεγονός ότι και ο Κοραής και ο Ρήγας ήταν βασικοί κι πολύτιμοι φορείς του ανανεωτικού αυτού ρεύματος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 27/03/2014 20:56:46

      Ήταν φορείς αντίθετων ρευμάτων.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΚΜ 27/03/2014 21:18:04

      Όσο φορείς διαφορετικών ρευμάτων ήταν ο Ντιντερό κι ο Ρουσώ. Ιδεολόγοι και εγκυκλοπαιδικοί είναι απλά διαφορετικά στάδια του ίδιου διαφωτισμού.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 27/03/2014 21:59:07

      Καμία σχέση! Άν τυχόν μέχρι τότε δεν λάβεις την πρέπουσα απάντηση/ανάλυση από τον ΒΙΣ (ως ειδικότερο), θα το επιχειρήσω εγώ αύριο.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ βαγγέλας 28/03/2014 10:40:49

      Ο Κοραής με τον Ρήγα ήταν πολύ πιο διαφορετικοί σε σχέση με τη διαφορά Ντιντερό και Ρουσσώ. Ο Κοραής δεν νομίζω ότι θα επιδοκίμαζε το επαναστατικό πνεύμα του Ρήγα, ούτε την "πολυ-εθνική" (αλλά μονοπολιτισμική κατά βάθος) αντίληψη. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν το όραμα του Ρήγα μπορούσε να γίνει εφικτό μέσα στον εθνικιστικό 19ο αιώνα. Τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα. Και η υπόδουλη τότε Ελλάδα είχε και άλλες κρυφές δυνάμεις, το υπόγειο ρεύμα της ορθόδοξης πνευματικότητας, που πολλοί εδώ χλευάζουν, αλλά έδωσε τους νεομάρτυρες και τις μορφές του κολλυβαδικού κινήματος. Ο Κοραής από αυτά είχε μαύρα μεσάνυχτα, κυριολεκτικά. Την Ορθοδοξία μόνο επιδερμικά τη γνώριζε. Μεταπράτης του γαλλικού Διαφωτισμού, παρά τις καλές προθέσεις του.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ ΒΙΣ 28/03/2014 12:28:43

      Γνώρισμα του διαφωτισμού ήταν η πεποίθηση και η πίστη στην ικανότητα του λόγου να βοηθήσει στην κατανόηση της πραγματικότητας. Προέτρεπε τους ανθρώπους να ερευνήσουν σε βάθος και να υποβάλουν σε κριτική όλες τις καθιερωμένες αρχές και εξουσίες. Ρήγας και Κοραής αποδέχονταν αυτές τις αρχές και πίστευαν στη διάδοση της γνώσης και τη μόρφωση των λαϊκών μαζών.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ βαγγέλας 28/03/2014 14:13:34

      Επίσης, γνώρισμα του Διαφωτισμού είναι η ντετερμινιστική θεώρηση της "προόδου" με βάση τον Ορθό Λόγο, δηλαδή ότι η ανθρωπότητα είναι προορισμένη να προοδεύει διαρκώς μέχρι να φτάσει σε ένα λαμπρό μέλλον, όπου ο απόλυτος Ορθολογισμός θα είναι κοινό κτήμα όλων των λαών. Αυτός ο ντετερμινιστικός ψευδομεσσιανισμός είναι υπεύθυνος για πολλά κακά, όχι μόνο στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και μέσα στον 20ό αιώνα.

     • Οξφορδιανός καπνοδοχοκαθαριστής (πρώην Vee) avatar
      Οξφορδιανός καπνοδοχοκαθαριστής (πρώην Vee) @ ΒΙΣ 28/03/2014 15:25:32

      Ανοίγεις μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να γράψω πολλά αυτή τη στιγμή λόγω χρόνου. Μόνο να πω εδώ ότι η συζήτηση περί ντετερμινισμόού είναι βασική και για στις Θετικές επιστήμες. Ίσως την εποχή και τον χρόνο που διατυπώθηκαν (Γαλλία) η ντετερμινιστική θεώρηση να ήταν en-vogue, κυρίως γιατί εξέφραζαν την αισιόδοξη άποψη για τον κόσμο, και την ελπίδα για πρόβλεψη του "μέλλοντος". Σίγουρα όχι όμως τον 20ο και 21ο αιώνα. Ο σύγχρονος "διαφωτισμός" έχει ενσωματώσει ιδέες για μια πιό ολιστική θεώρηση του κόσμου και κυρίως μια που ενσωματώνει ιδέες από μια στοχαστική θεώρηση. Αυτό δεν είναι καν καινούργιο, χάρη σε έναν παπά μάλιστα τον reverend Thomas Bayes. Ακόμη και σε καθαρά ντετερμινιστικά συστήματα όμως, η δυνατότητα πρόβλεψης μακράς διάρκειας είναι αδύνατη. Και αυτό λόγω της μη-γραμμικής δυναμικής. Σε ανθρώπινα ή βιολογικά συστήματα ακόμη περισσότερο. Έτσι λοιπόν ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τον "Δυτικό" τρόπο σκέψης.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Katia Z 28/03/2014 10:48:11

   Δεν είπα ότι τα ελληνικά συμφέροντα ταυτίζονται με τα ρωσικά. Κανείς σώφρων "ρωσόφιλος" σχολιαστής δεν το έγραψε. Απλά πιστεύω ότι, μεταξύ της πλήρους εξάρτησής μας από κάποια δύναμη, καλύτερο είναι να κινούμαστε με ελιγμούς και συνδυαστικά, ώστε τα δικά μας, ελληνικά εθνικά συμφέροντα να εξυπηρετούνται καλύτερα. Αν θέλεις έναν μονοπολικό κόσμο, κυριαρχούμενο από την Αμερική, όπως ο γραφικός "οξφορδιανός" καπνοδοχοκαθαριστής Vee, μπορείς να το πεις καθαρά. Προτιμώ έναν πολυ-πολικό κόσμο, όπου θα υπάρχει ανταγωνισμός δυνάμεων. Και αν θέλουμε να το φέρουμε στο ζήτημα της Κριμαίας, οπωσδήποτε μία ρωσική Κριμαία είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τους Τούρκους. Αλλά και από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν βρίσκω λογικό μία περιοχή με συντριπτική πλειοψηφία ρωσικού πληθυσμού, που η Ρωσία έχυσε αίμα για να την καταλάβει μερικούς αιώνες πριν, πρέπει να ανήκει σε ένα χτεσινό κράτος δίχως ενιαία εθνική συνείδηση και δίχως όνομα ("Ουκραϊνα"=σύνορο, δηλαδή η χώρα που δεν έχει ταυτότητα!), επειδή το 1954 ένας μισοπάλαβος ουκρανός που έγινε για ένα φεγγάρι ΓΓ του ΚΚ της ΕΣΣΔ αποφάσισε να την δώσει στο ΣΣΔ της Ουκρανίας. Θα το ξαναπώ άλλη μία φορά, κυνικά: Σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται ότι η Κριμαία υπήρξε κάποτε μέρος της Ουκρανίας. Ούτε καν ο Ομπάμα...

   • Οξφορδιανός καπνοδοχοκαθαριστής (πρώην Vee) avatar
    Οξφορδιανός καπνοδοχοκαθαριστής (πρώην Vee) @ ΒΙΣ 28/03/2014 12:22:20

    Κάνεις λάθος ότι θέλω έναν μονοπολικό κόσμο. Το αντίθετο μάλιστα! Να σου πω ότι ήμουν από αυτούς που στεναχωρίθηκαν με την πρώση της Σοβιετικής Ένωσης. ΟΜΩΣ εγώ είχα την πολυτέλεια να ζω στην Ελλάδα, μέρος της Δύσης, και γι'αυτό μπορούσα να το πω αυτό. Ένας Πολωνός (για παράδειγμα) δεν την είχε.

  • loyal subject avatar
   loyal subject @ Katia Z 29/03/2014 16:48:52

   Το Α ειναι τελείως άστοχο. Απο που συνάγεται ιστορικά οτι για να ειναι καποια πολιτιστική συλλογικότητα ή χώρα συγγενής προς την Ελλάδα, πρέπει να εχει επιδόσεις κοινοβουλευτικής δημοκρατίας..; Αυτα τα ελεγε ο ΓΑΠ, συμφωνα με τη λογική του οποίου ειμαστε πιο κοντά...με την Σουηδία. Το κίνημα υπέρ του διαφωτισμού στην Ελλάδα, ούτε τοσο μεγάλο οσο το παρουσιάζεις ήτανε, ούτε εντέλει νικηφόρο στην διαμόρφωση των κυρίαρχων ιδεών στην Ελλάδα -το παραδέχονται και οι κύριοι ιστορικοί ερευνητές/υπέρμαχοι του (όπως ο Κ.Θ.Δημαράς και ο Κιτρομηλίδης πιο πρόσφατα..)

   • Vee avatar
    Vee @ loyal subject 29/03/2014 23:49:44

    Ναι, η αλήθεια είναι ότι το κίνημα υπέρ του Σκοταδισμού στην Ελλάδα έχει πολύ περισσότερο ρεύμα...

    • loyal subject avatar
     loyal subject @ Vee 30/03/2014 10:07:04

     'Ρομαντισμό' το λέει ο Δημαράς αυτό που επικράτησε μετά την παρακμή του Διαφωτισμού, ορώντας την Γερμανία ως την κύρια επιρροή που διαδέχτηκε την Γαλλία στις ιδέες και τις απόψεις (με θεωρητές οπως ο Γκαίτε, ο Βίκο και ο Χέρντερ).. Ειπαμε πουλακι μου ασ'την ιστορία, αφου δεν το'χεις..

     • Vee avatar
      Vee @ loyal subject 30/03/2014 10:23:58

      Δεν εννούσα αυτό, ρε subject… Try again...

 13. Tassos avatar
  Tassos 27/03/2014 16:50:59

  Μου έλεγε ένας Σέρβος το βρώμικο παιχνίδι των Ρώσσων όταν τους βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ. Από ένα σημείο και μετά οι Σέρβοι βλέποντας την μία μετά την άλλη τις υποδομές τους (δρόμοι, γέφυρες, εργοστάσια) να καταστρέφονται σκέφτηκαν την υποχώρηση και τον συμβιβασμό. Τους παραμύθιαζαν όμως οι Ρώσσοι "κρατάτε, θα σας βοηθήσουμε, εργαζόμαστε στον ΟΗΕ για να το σταματήσουμε" κλπ κλπ. Αποτέλεσμα: καταστράφηκαν τα πάντα, και ήρθαν οι Ρώσσοι και αγόρασαν τζάμπα από διυλιστήρια μέχρι εργοστάσια τροφίμων , βάλε και τις τεχνικές τους εταιρείες που ξανάχτισαν (με το αζημίωτο) την Σερβία. Αποτέλεσμα? ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ οι Σέρβοι όταν κατάλαβαν τι φουστιά τους παίξαν, απεμπλάκησαν από την Ρωσσική σφαιρα επιρροής και μπαίνουν στην ΕΟΚ

  • Vee avatar
   Vee @ Tassos 27/03/2014 17:00:30

   Δώσε γυαλιστερά καθρεφτάκια (δηλαδή ελπίδες για δήθεν κάποιους "ομόθρησκους" που θα τον σώσουν από τη μιζέρια του) στον Ελληνάρα (τύπου ΒΙΣ). Μην τους το χαλάς τώρα και εσύ...

  • ελλην π. avatar
   ελλην π. @ Tassos 27/03/2014 18:36:46

   Δεν μάθανε ακόμα οι κακομοίρηδες τι πάθανε οι Πορτογάλοι που μπήκαν πολύ πριν απ' αυτούς στην ΕΟΚ, μόλις ξέσπασε η πρώτη κρίση...Οι Σέρβοι θα μπούν λίγο πριν ξεσπάσει η δεύτερη και τότε θα πρέπει να επιλέξουν ΔΝΤ ή Ευρασιατική Ενωση...Η μόνη παρηγοριά τους θάναι οτι θα έχουν και οι Πορτογάλοι μισθούς Σερβίας τότε. Για μας δε λέω τίποτε γιατί εμείς τα φάγαμε με τον Πάγκαλο εξ ίσου...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Tassos 27/03/2014 19:09:32

   Τα σπάει η λογική σου: Οι καλοί Δυτικοί τους βομβαρδίζαν, οι Ρώσοι φταίνε (πάλι)! ΥΓ: Ξέχασες να ξαναζητήσεις, όπως χτες, να εκπαιδεύσουν οι καλοί Δυτικοί να τους στείλουν τίποτα βομβιστές αυτοκτονίας στην Κριμαία.

   • Tassos avatar
    Tassos @ ΚΜ 27/03/2014 19:56:18

    Δεν είπα για βομβιστές αυτοκτονίας: Κομμάντος της Ουκρανίας είπα να αρχίσουν να ανατινάζουν στόχους στην Κριμαία, να στοχεύουν Ρώσσους και τους ντόπιους Κουίσλιγκ. Και να αρχίσει αντάρτικο στα πρότυπα του ΙΡΑ.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Tassos 27/03/2014 19:59:18

     «Κομμάντος της Ουκρανίας!» Πιο γραφικός πεθαίνεις!

     • Vee avatar
      Vee @ ΚΜ 27/03/2014 20:28:20

      Ε, τώρα να σου πω πως έχεις άδικο σε αυτό, θα πω ψέματα... Οι Ουκρανοί του μέλλοντος δε θα πρέπει να είναι και πολύ υπερήφανοι για τους σημερινούς. Έκατσαν και έφαγαν την εισβολή με κατεβασμένα χέρια. Ντροπή. Πολέμησε για την πατρίδα σου ακόμα και αν οι ισορροπίες είναι εναντίον σου!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Vee 27/03/2014 20:35:24

      Φοβάμαι ότι για άλλα θα κακίζουν οι αυριανοί Ουκρανοί τους σημερινούς, και όχι που δεν έβαψαν τα χέρια τους σε αίμα αδελφικό στην Κριμαία. (Αντιθέτως, στο Κίεβο τα βάψανε, για να στήσουν την προβοκάτσια εις βάρος του κακού Γιαννούκοβιτς.)

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Tassos 27/03/2014 20:04:35

     Πάρτε και οι υπόλοιποι, το χτεσινό, να γελάσετε: Tassos 26/03/2014 00:17 Δεν χρειάζονται αντίποινα. Εκπαιδεύεις μερικούς Τάταρους, κομμάντος και πράκτορες της Ουκρανίας διεισδύουν στις Κριμαϊκές πόλεις και μετατρέπεις την Κριμαία σε νέα Τσετσενία. Το κόστος σε όλα τα επίπεδα για τον Πούτιν θα είναι ανυπολόγιστο. Στην πρώτη ανατίναξη λεωφορείου στο κέντρο της Σεβαστούπολης με 50 νεκρούς την έβαψε. Ευτυχώς όμως είσαι ανθρωπιστής Δυτικός, οπότε τα λεωφορεία με τις γιαγιάδες και τα παιδάκια, δεν θα τα ανατινάζεις με βομβιστές αυτοκτονίας, θα μετέρχεσαι άλλα κόλπα. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 27/03/2014 20:06:53

      Όμως, άν είναι έτσι, απορώ: γιατί τότε έγραψες «Τσετσενία», που ευθέως παραπέμπει στις διαβόητες «μαύρες χήρες»; Ίσως κανας ψυχαναλυτής να έχει την απάντηση...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΚΜ 28/03/2014 10:59:02

      Στο συγκεκριμένο σχόλιο του Tassos έγραψα ότι μπορεί να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τέτοιου είδους σχόλια...Ελεύθερο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι μπορεί να αναρτώ κείμενα που υποκινούν ανοιχτά σε δολοφονικές ενέργειες κατά αθώων. Ας προσέξει και η διαχείριση του ιστότοπου για τέτοια κείμενα. Βέβαια, από την άλλη δείχνουν και το επίπεδο των "ρωσοφοβικών" (ανάλογο με αυτό του Μουλλά Ομάρ) και το υψηλό τους IQ, οπότε καλώς δημοσιεύονται... Το ωραίο είναι που αυτές τις ανοησίες τις επαινεί και ο γραφικός "οξφορδιανός" καπνοδοχοκαθαριστής...

  • loyal subject avatar
   loyal subject @ Tassos 29/03/2014 16:59:23

   Δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ ετσι. Ο Σερβος που στα'πε προφανώς ανήκει στο δεξιό κόμμα του Τάτζιτς και της παρέας του -που το διοικεί ακόμα. Η Ρωσία του Γέλτσιν το 99 δεν μπορούσε να κάνει τίποτα -είχαν λυσσάξει μεν απ'το κακό τους, αλλά σε κανέναν στη δύση δεν καιγόταν καρφί. Η Ρωσία του Πούτιν όμως, 7 χρονια αργότερα, υποστήριξε με εξαιρετικά αποτελεσματική 'ήπια' διπλωματία την Σερβία στις συζητήσεις καθορισμού του στάτους του Κοσόβου, καθυστερώντας την έκβαση τους για ενάμιση χρόνο και σπάζοντας τα νεύρα της Δύσης στην κυριολεξία.. Η οποία εντέλει δεν περίμενε άλλο, αποχαιρέτησε την πιθανότητα ανακήρυξης ανεξάρτητου Κοσόβου νομίμως, και το αναγνώρισε μονομερώς. ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ οι Σέρβοι εκαναν την επιλογή που καθόρισε την έκβαση του θέματος, καταψηφίζοντας τον Κοστούνιτσα (που ήρθε τρίτος) και τον Νίκολιτς (που τότε ήταν προσδεδεμένος στην Ρωσία) και βγάζοντας πρόεδρο τον απαράδεκτο ευρωλιγούρη και τσιράκι των αμερικανών Τάτζιτς -τον απαράδεκτο υπεξ του οποίου θυμόμαστε να ερχεται εδώ και να τα βρίσκει μια χαρά με την Ντόρα.. Μονος στοχος του Τάτζιτς ηταν να απομακρύνει την Σερβία από τη Ρωσία και να την οδηγήσει σε 'ευρωπαϊκό δρόμο' -μπας και παρουν καμια επιχορήγηση-, γνωρίζοντας οτι αυτό εν ευθέτω χρόνο θα σημάνει αποδοχή εκ μέρους τους του ανεξαρτητου Κοσόβου (που ήδη τους σερβίρεται λίγο-λίγο ως υποχρέωση..)
   Τότε κρίθηκε το μέλλον του Κοσόβου, και βεβαίως φταίνε οι ίδιοι οι Σέρβοι με τις επιλογές τους. Τα αλλα ειναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

 14. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/03/2014 16:51:41

  Μερικές παρατηρήσεις: 1)Η ρωσία δεν μπορεί καλά - καλά να βοηθήσει τον πληθυσμό της. Ακόμη και τώρα, από το 2010 και μετά, οι ρωσίδες πάνε να εκτοπίσουν τις ταϊλανδέζες στο πουκέτ. 2)Προφανώς, ο πούτιν και ο κάθε ρώσος ηγέτης ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα ρωσικά συμφέροντα κι όχι τα ελληνικά, ακόμη κι αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι μας συμπαθούν. Αυτό είναι το φυσιολογικό εξάλλου. 3)Η Ελλάδα χρειάζεται ρωσικές επενδύσεις αλλά προφανώς, η ρωσία τις χρειάζεται ακόμη περισσότερο αφού σε επίπεδο κατακεφαλήν είναι πολύ φτωχότερη από την ελλάδα με κατώτατο μισθό 130 ευρώ και το ρούβλι να παραπαίει τους τελευταίους μήνες. 4)Οι φραστικές επιθέσεις κατά της ελλάδος, δεν ξέρω πως μπορούν να εξηγηθούν. Ίσως, είναι πολιτική του πούτιν το να φύγουν όλα τα ρώσικα κεφάλαια από την ευρώπη. Ίσως, υπάρχει στην ρωσία η λογική "θα γυρίσει ο τροχός θα ......... κι ο φτωχός (ρώσος)". Εννοώ ότι ίσως αρέσκονται να μιλάνε για "προβληματικά" κράτη στην ευρώπη, κράτη που η ρωσική προπαγάνδα θα παρουσιάζει χειρότερα και από την ίδια την ρωσία. 5)Καλώς ή κακώς, η Ελλάς ανήκει στην δύση. Είναι μέλος του Νατο εδώ και μισόν αιώνα και από τα πρώτα μέλη της ΕΕ. Υπάρχουν όρια στο πόση συμπάθεια μπορεί να υπάρξει σε ένα κράτος που ανήκει στο στρατόπεδο του "εχθρού". 6)Πέραν των παραπάνω, ιστορικά η ρωσία έχει πράγματι βοηθήσει τον ελληνισμό όσο και όποτε μπορούσε. Τα ορλοφικά για παράδειγμα, κατέληξαν στην συνθήκη κιουτσούκ καίναρτζή, που επέπτρεπε στους έλληνες ναυτικούς να βάλουν ρωσική σημαία και οδήγησε στην γιγάντωση του ελληνικού ναυτικού που κατάφερε τελικά να τσακίσει τους τούρκους στην επανάσταση του 1821. Στο ναβαρίνο επίσης, ο ρώσος ναύαρχος ήταν ο μόνος από τους 3 που είχε ρητή εντολή να προκαλέσει αν μπορεί ναυμαχία με τους τουρκόγυφτους. Ο Στάλιν επίσης, είχε βάλλει βέτο στην παραχώρηση των 12νήσων στην τουρκία μετά τον ΒΠΠ. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες η ρωσία είχε βλαπτική επίδραση στα συμφέροντά μας. Πάντως, ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός. 7)Μετά τα ορλοφικά ήταν άσχημο να είσαι έλληνας στο οθωμανικό κράτος. Ωστόσο, το να αφανιστεί ένα ολόκληρο έθνος ήταν αδύνατο να το καταφέρουν οι τούρκοι ακόμη κι αν το επιθυμούσαν, και πραγματικά σχεδόν κανένας δεν κατάφερε στην ιστορία να αφανίσει από προσώπου γης ολόκληρο έθνος, ούτε καν οι ναζί τους εβραίους. Στην τότε κοιτίδα του ελληνισμού, την πελοπόννησο, οι έλληνες είχαν φύγει για πολλούς μήνες στα βουνά. 8)Πολύ σωστά λέει το άρθρο ότι οι ρώσοι καταπίεζαν αισχρά τους υποτελείς τους. Οι μόνοι που τους συμπαθούν από τους πρώην ανατολικούς είναι οι σέρβοι οι οποίοι είχαν κατά τον ψυχρό πόλεμο σχετική αυτονομία. 9)Ο Λιακόπουλος τό χει παρακάνει με τους ρώσους. Ωστόσο, προβλέψεις ότι η ελλάδα ίσως τελικά ωφεληθεί από μία ρωσία που για τους δικους της λόγους αρχίσει σκληρά παιχνίδια με την Δύση, ίσως έχει βάση. Τουλάχιστον αυτό μένει να το δούμε. Δεν μπορώ δηλαδή να πιστέψω ότι σε μία άγρια αντιπαράθεση της ρωσίας με την Δύση ο νούμερο ένα εχθρός τους θα είναι η Ελλάδα και οι έλληνες.

 15. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 27/03/2014 18:48:28

  Γνωριζοντας προσωπικα αρκετους Ρωσους και εχοντας επισκευτει την Ρωσια αρκετες φορες θα ηθελα να αναφερω τα εξης.. 1. Οι Ρωσοι εχουν αρκετα καλη εκπαιδευση και μορφωση οσον αφορα την Ιστορια. Κατι που δεν εχουν οι Αμερικανοι 2. Ειναι πολυ πιστοι στις εταιριες που εργαζονται και στις αρχες που εχουν. 3. Ειναι πολυ εγωιστες . Για σειρα ετων δεν μπορουσαν να παραδεχτουν οτι δεχονται εντολες απο κεντροευρωπαιους μανατζερς. Και φυσικα οι Αυστριακοι , οι Γερμανοι, οι Αγγλοι δεν ειχαν και την καλλιτερη συμπεριφορα . 4. Εχουν Εθνικη υπερηφανεια 5. Εχουν νεοπλουτιστικη συμπεριφορα λογω του καθεστωτος που ειχαν για δεκαετιες. Κατι αντιστοιχο ισχυει και στους Αραβες και στους κατοικους των Βαλκανικων χωρων και ακομα και για σειρα ετων στους Ελληνες. 6. Εχουν μεγαλη εξαρτηση σε οικογενειακες αρχες και παραδοσεις. 7. Δεν ενιωθαν καθολου καλα με τους της περεστροικας γιατι αποδειχτηκε οτι πολλοι ηταν διεφθαρμενοι απο την Δυση. 8. Εκει που ειχαν πραγματικο συμφερον π.χ Συρια , Γεωργια εδειξαν δυναμισμο. Απο την αλλη η Δ. Ευρωπη τους συμπεριφερθηκε σαν να ειναι κατωτερη φυλη. 1. Αρχισαν τα περι αντιπυραυλικης ζωνης θεματα 2. Διοικησαν με καποιον απικοιοκρατικο τροπο τα παραρτηματα των εταιριων τους στην Ρωσια. 3. Συντηρισαν την διαφθορα οπου ειχαν κερδος 4. Δεχτηκαν επενδυσεις απο Ρωσους. Εδωσαν επιλεκτικα βιζες στους πλουσιους. Πουλησαν απειρα ακινητα στο Λονδινο, στην Ιταλια , στην Αυστρια στο Μπαντεν -Μπαντεν της Γερμανιας . 5. Ειχαν τεραστιες εξαγωγες σε πανακριβα προιοντα και υπηρεσιες. 6. Ενοχλησαν με το θεμα της Ουκρανιας, της Γερμανιας και πιο πριν με την αντιπυραυλικη ζωνη στην Πολωνια. Οι Ρωσοι θελουν να εχουν το ελεγχο στην περιοχη τους. Οι Δυτικοι θελου να εχουν τον ελεγχο παντου. Οι Ρωσοι διχοτομουν την Ουκρανια Οι Δυτικοι εχουν διχοτομισει την Κυπρο, την Μ.Α, την Ινδια , σχεδον ολη την Αφρικη, την Ιρλανδια κλπ. Κερδισμενοι θα ειναι οι ισχυροι παντα. Χαμενοι θα ειναι οι αδυνατοι. Δικαιο δεν θα υπαρξει ποτε. Οι εταιριες που κατασκευαζουν κατασκοπευτικο υλικο, επιθετικα οπλα , αμυντικα κλπ θα γνωρισουν νεες δοξες με τους εξοπλισμους. Οσον αφορα εμας τους Ελληνες ας προσφερουμε καλες τουριστικες υπηρεσιες , ας εχουμε εξυπνη διπλωματια και θα βγουμε κερδισμενοι.....

  • ελλην π. avatar
   ελλην π. @ Ρεαλιστης 27/03/2014 19:15:12

   Πολύ σωστά ολα αυτά φίλε Ρεαλιστή. Ετσι είναι οι ισχυροί, έτσι και οι ανίσχυροι σαν εμάς... Το καλύτερο όμως είναι το συμπέρασμά σου . Αφου εμείς είμαστε ο Λαός που θεοποίησε τη φιλοξενία, και ο τουρισμός είναι η μόνη μας "βιομηχανία," έχουμε κάθε λόγο να αγαπάμε τους Αμερικάνους και τους Ρώσους εξ ίσου αφού είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Και επειδή οικονομικά και στρατιωτικά είνμαστε αμελητέα ποσότητα, δεν χρειάζεται καν να προβάλλουμε αυτούς τους τομείς μας ούτε υπέρ του ενός ούτε υπέρ του άλλου. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ουδέτεροι, κάτι σαν η Ελβετία των Αμερικανών και των Ρώσων που εδώ θα έρχονται για να ανανεωθούν ακόμα κι απο τις μεταξύ τους διαμάχες...Γι' αυτό και επιμένω στο όνειρο Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, και μάλιστα χωρίς ρεκόρ και διαφημίσεις...

   • γιώργος avatar
    γιώργος @ ελλην π. 27/03/2014 20:48:00

    εγω παιδια δεν φοβαμαι τους ρωσσους. μπορει να ειμαστε αδυναμοι αλλα τα αφεντικα μας δεν θα αφησουν το προτεκτορατο να το παρουν οι ρωσσοι. δεν ακουσατε οτι τα αδερφια μας οι τουρκοι εστειλαν το ναυτικο τους να προστατευσει την αθηνα. ζητω ο νικος δημου.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Ρεαλιστης 29/03/2014 17:33:26

   μα αυτοι δεν ειναι γηινοι. ειναι Αγγελοι φωτος. Να τους χαιρεσαι. Απλα δεν θα παρω. Δεν ξαναγυριζω στον μεσαιωνα σου.

 16. Vee avatar
  Vee 27/03/2014 21:25:01

  Θέλω να ζητήσω συγνώμη για το χαρακτηρισμό στον ΒΙΣ παραπάνω. Αναγνωρίζω πως παρακτράπηκα, αν και έχω τη δικαιολογία ότι αυτός με έχει προκάλεσει παραπάνω από μια φορά. Έχουμε σίγουρα διαφορετικές προσεγγίσεις δεν παραγνωρίζω όμως το γεγονός ότι έχει πατριωτικό λόγο (αν και αυτός δε μου αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα.)

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Vee 27/03/2014 22:02:23

   Θαρραλέα η ανασκευή σου,μπράβο. Ο ΒΙΣ είναι ιδιαίτερα μορφωμένος κι κατηρτισμένος άνθρωπος,και έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό όλων σε ό,τι λέει.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Vee 28/03/2014 11:16:03

   Δεν έχω κάτι απέναντί σου προσωπικά, ούτε με πειράζει αν δεν συμπαθείς τον Πούτιν ή τους Ρώσους ή την Ορθοδοξία. Δεν με πείραξε η ειρωνία (και εγώ σε ειρωνεύτηκα για τα "οξφορδιανά", αλλά έχω και εγώ σπουδάσει σε μεγάλο δυτικοευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και δεν το αναφέρω). Περισσότερο θεώρησα ότι σε υποτιμά ο τρόπος που αναφέρθηκες στο Ευαγγέλιο, το οποίο καλό θα ήταν να το διάβαζες κάποια στιγμή. Αλλά καλό είναι η αντιπαράθεση να γίνεται με επιχειρηματολογία, όχι με γηπεδικές κραυγές. Όταν μερικοί εδώ αναφέρουν τους ρώσους τουρίστες "μπεκρούλιακες", από τη στιγμή που αφήνουν κατά κεφαλή περισσότερα στη χώρα από τους τσιγγούνηδες βορειοευρωπαίους, τι να πω; Υπάρχει αντεπιχείρημα; Για την Κριμαία, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι φέτος διορθώθηκε μία ιστορική αδικία. Όπως και με το Ανατολικό Τιμόρ που είχε εκχωρηθεί στην Ινδονησία. Σε ό,τι με αφορά, δεν θα ήθελα με τίποτα μία Ελλάδα εξαρτημένη από τους Ρώσους. Αλλά και δεν θέλω μία Ελλάδα εξαρτημένη από τους Αμερικανούς, με την προτεσταντική υπεροψία τους. Αφού είμαστε μικρό έθνος σε ένα σύνθετο κόσμο, θα προτιμούσα να είμαστε εξαρτημένοι ΚΑΙ από τους Αμερικανούς, ΚΑΙ από τους Γερμανούς, ΚΑΙ από τους Ρώσους, ΚΑΙ από τους Κινέζους ταυτόχρονα, επειδή έτσι θα διαφυλάσσεται καλύτερη η σχετική (πάντα) ανεξαρτησία μας, με ή χωρίς "". Προχτές σε κάποιο ξένο σχολείο της Αθήνας, κάποια κυρία Αμερικανίδα, περιφερόμενη παιδαγωγός ή κάτι τέτοιο, έβγαλε διάλεξη (από αυτές που περιφέρει κανείς σε ιδρύματα ανά τον κόσμο απαράλλαχτες) για θέμα παιδαγωγικής και άρπαξε την ευκαιρία για να βρίσει τον Πούτιν, στο άσχετο! Αυτές είναι οι αμερικανιές που απεχθάνομαι. Και βλέπω ότι στο Russia Today δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε ένα άρθρο που να επιτίθεται προσωπικά κατά του Ομπάμα.

 17. Last_Chance avatar
  Last_Chance 27/03/2014 22:32:45

  Θεωρώ το άρθρο άκρως αντιφατικό. Καταρχήν νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανείς να μας σώσει μιας και η κυβέρνηση έκανε το παν τόσο καιρό και μας έσωσε. Και νομίζω ότι σωθήκαμε ήδη δύο με τρεις φορές…. Εκτός και εάν δεν είναι έτσι… Και ας πάρουμε το γεγονός ότι δεν είναι έτσι και πρέπει κάποιος επιτέλους να μας σώσει. Από ποιους να μας σώσει άραγε? Από αυτούς που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση? Και ποιοι είναι αυτοί που τελικά μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση? Είναι το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή ένωση? Μα καλά αυτούς εμείς δεν αποκαλούμε «διασώστες» μέχρι τώρα? Δηλαδή η Ρωσία καλείται να μας σώσει από τους «διασώστες»? Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την σημασία του άρθρου και το περιεχόμενο αυτού… Ας με βοηθήσει κάποιος. Σέβας

 18. Dimos avatar
  Dimos 27/03/2014 22:40:31

  Το άρθρο χάνει την ουσία γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι καλοί δεν είναι αυτοί που νομίζουμε αλλά οι άλλοι που δε νομίζουμε. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τέτοια δίπολα δεν υπάρχουν ούτε στις διεθνείς σχέσεις ούτε στις πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν «ρωσόφιλοι» και «αμερικανόφιλοι». Μάλιστα, όταν δηλώνεις ότι είσαι κάτι από τα δυο, μόνο την καχυποψία μπορείς να προκαλέσεις. Γιατί πως μπορείς να είσαι έλληνας και να δηλώνεις το ένα ή το άλλο. Μπορεί να σε εμπιστευτεί για παράδειγμα ένας ρώσος πατριώτης όταν του πείς ότι αγαπάς τη Ρωσία περισσότερο από την Ελλάδα; Όχι βέβαια. Πως μπορείς να αγαπάς τη δική του χώρα περισσότερο από τη δική σου; Δεν πρόκειται να σε εκτιμήσει και βέβαια αν μιλάμε για διεθνεις σχέσεις, δεν πρόκειται να σε εμπιστευτεί, αφού αν τόσο εύκολα δηλώνεις φίλος μιας ξένης χώρας άλλο τόσο και ακόμη ευκολότερα μπορείς να ξεπουλήσεις τη «φιλία» σου για οποιοδήποτε συμφέρον. Στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Είμαι φίλος σου γιατί τώρα έχουμε αυτά και αυτά τα κοινά συμφέροντα. Αύριο βλέπουμε...Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Αυτό κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και κανένας μύθος. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι ένα κράτος θέλει να έχει εθνική εξωτερική πολιτική και να μην είναι μπανανία. Στην ιστορία οι σχέσεις ανάμεσα σε δυο κράτη ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμες, ποτέ δεν ήταν καλές και κακές μόνο. Γιατί η ίδια η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη. Για μένα ο μύθος του ξανθού γένους οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι στην πρόσφατη ιστορία ποτέ δε δοκιμάστηκαν στενές σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δυο έθνη. Πάντα υπάρχει η ελκυστική αμφιβολία, πως θα ήταν «αν είμασταν με τους ρώσους». Τα υπόλοιπα πχ περί Ορλωφικών κλπ είναι απλώς ιστορικοί αναχρονισμοί αφού καμμιά σχέση δεν έχει το σήμερα με εκείνες τις εποχές. Εμείς «ανήκαμε στη Δύση», από μωρά ακούγαμε τα αγγλικά στην τηλεόραση αφού η δυτική κουλτούρα επιβλήθηκε πέρα από τις ατομικές προτιμήσεις του καθενός, με άλλα λόγια ποτέ δε μας δόθηκαν σαν κοινωνία (δε μιλώ για ατομικές περιπτώσεις) εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να κρίνουμε αν μας ταιριάζουν οι ρώσοι, οι κινέζοι και οι ιάπωνες ή όχι. Από τη στιγμή που ο έλληνας γονιός θεωρεί ότι το παιδί του πρέπει ναχει στη ζωή του το εφόδιο των αγγλικών, αυτό ακριβώς είναι η επιβολή της αγγλοσαξωνικής κουλτούρας στους έλληνες. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και με τα ρώσικα στις σοβιετικές δημοκρατίες όπου το «εφόδιο» και η αντίστοιχη επιβολή ήταν τα ρώσικα. Η πολύ πρόσφατη ιστορία των δυο λαών δεν τους βρήκε να συμβαδίζουν λόγω των δυο μπλοκ και τώρα που υποτίθεται ότι αυτά τα μπλόκ δεν υπάρχουν κάθε απόπειρα προσέγγισης προκαλεί διχογνωμίες αλλά και εξωτερικές επεμβάσεις (θυμηθείτε πως κάηκε η Ελλάδα όταν για πρώτη φορά πήγε να γίνει πολιτικοοικονομική προσέγγιση με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη). Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πολιτισμικά δεδομένα που δεν είναι ρευστά οπως μια γλωσσική συγγένεια με τους ρώσους ( τα ρώσικα είναι η μόνη γλώσσα στην οποία υπάρχουν λέξεις που γράφονται ακριβώς όπως στα ελληνικά), και η συνύπαρξη εντός της ίδιας κρατικής οντότητας, στο Βυζάντιο. Αλλά και αυτό δεν αρκεί για να πει κανείς ότι ανήκουμε στο ένα ή στο άλλο «αρμα». Επίσης, πολλοί λένε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους μέσους ρώσους δεν είναι καθόλου η ίδια με την αντίστοιχη των δυτικών. Επειδή έχω προσωπική δυνατότητα σύγκρισης συναναστρεφόμενος με γάλλους και ρώσους, αυτό είναι σωστό. Πολλοί ρώσοι είναι περήφανοι που η γλώσσα τους «φτιάχτηκε από τα ελληνικά». Αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς θα επικαλεστώ τη μαρτυρία της σημαιοφόρου της ελληνικής ομάδας στους χειμερινούς αγώνες η οποία σε συνέντευξή της στον 9,84 δήλωσε έκπληκτη με τη διαφορά της συμπεριφοράς των απλών ρώσων που ήταν πολύ τιμητική για την ελληνική ομάδα σε αντίθεση με τους αγώνες του Καναδά το 2010 όπου συνάντησε απαράδεκτες συμπεριφορές (όταν διάφοροι καναδοί έβλεπαν μέλη της ελληνικής ομάδας έβγαζαν από τις τσέπες τους ψιλά και τα πέταγαν στους αθλητές μας με ειρωνικά χαμόγελα). Αλλά και αυτά δεν αρκούν για να στήσουν διεθνείς σχέσεις αφού αυτές στήνονται με βάση συμφέροντα διαφόρων μορφών. Πάντως μη τρελαθούμε κιόλας για τους καλούς δυτικούς με την απόλυτη δημοκρατία. Δηλαδή θα ξεχάσουμε τις στρατιωτικές δικτατορίες που φύτευαν οι αμερικανοί στον πλανήτη τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70, τους βομβαρδισμούς κρατών και τους θανάτους άμαχων πληθυσμών χωρίς καμμιά έγκριση από διεθνείς οργανισμούς μόνο και μόνο επειδή τα κράτη αυτά πήγαιναν κόντρα στα συμφέροντα της Δύσης, τη δεκατία του ΄90; Ή μόνο τον ξεχασμένο απ΄όλους διαφωτισμό έχει να επιδείξει η δυτική κουλτούρα; Ξεχνάμε πόσος μη δυτικός πλούτος μεταφερόταν στη Δύση δια της βίας με αφορμή τη μια τον εκχριστιανισμό των άπιστων, την άλλη τον εκπολιτισμό των ιθαγενών και τώρα τον εκδημοκρατισμό των αυταρχικών καθεστώτων; Η ιστορία μας μιλάει μόνη της. Τώρα αν εμείς θέλουμε να ακούμε τις προπαγάνδες του ενός και του άλλου, καλά να πάθουμε. Και για να μη το ξεχάσω αυτά τα ανυπόστατα για 150 ευρώ μισθούς στη Ρωσία παρακαλώ να εκλείψουν γιατί εδώ θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε ηλίθιοι, να τα τρώμε όλα. Αυτή τη στιγμή (το έχω ξαναγράψει γιατί έχω επαγγελματική επαφή και με Ρωσία) ο πρώτος μισθός σε μια κοινή μέση εταιρεία είναι πανω από 1000 ευρώ, αναλόγως την εταιρεία, με παροχές (ειδικά για γονείς) που στην Ελλάδα ούτε σε 100 χρόνια δεν θα τις έχουμε. Υπάρχουν σε κρατικές εταιρείες πρώτοι μισθοί των 2000 ευρώ, όπως και σε τράπεζες. Άλλωστε το 1,5 εκτομμύρια ρώσων που ήρθαν πέρυσι, με 1000 ευρώ δαπάνη κατά κεφαλή (δεύτεροι οι γερμανοί με τα μισα΄, 500 ευρώ, βλ. στοιχεία ΕΟΤ), πως ήρθε; Στα 500-700 είναι μισθοί ανειδίκευτων ασιατών και 150 -300 είναι χαρτζιλίκι πιτσιρικάδων που δουλεύουν σε κανένα μπαράκι όποτε έχουν όρεξη. Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια, πέρυσι η ρωσική οικονομία ανακηρύχτηκε από τον ΟΟΣΑ νομίζω, πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία με δεύτερη τη γερμανική. Ι50 ευρω μισθοί, αυτή τη στιγμή μόνο στην ΕΕ, υπάρχουν (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βαλτικές χώρες και συντόμως Ελλάδα). Όσο αφορά το ρούβλι που καταρρέει, οι ρώσοι το διολισθαίνουν από το καλοκαίρι του 2013 και από 43 ρούβλια 1 ευρώ έφθασε λίγο πριν ξεκινήσουν οι ιστορίες με την Κριμαία 51,50. Μόλις άρχισε βέβαια η δυτική προπαγάνδα τα περί κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας και του νομίσματος, άρχισε η κούρσα ανόδου του και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 48,95. Αντιθέτως μόλις ξεκίνησαν οι απειλές για απόσυρση των ρωσικών καταθεσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες (η Ελβετία ανακοίνωσε ουδετερότητα σε σχέση με την Ουκρανία υπό το φόβο απόσυρσης 400δις) και η απόσυρση ομολόγων από αμερικάνικες τράπεζες, άλλοι αρχίζουν να εμφανίζουν πρόβλημα. Δείτε καλύτερα τα στοιχεία στις αγορές συναλλάγματος και παρακαλώ, για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ας μιλάμε με βαση αυτά τα στοιχεία και όχι με βάση τα πρωτοσέλιδα του ΔΟΛ.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Dimos 28/03/2014 02:27:13

   Πολυ καλη τοποθετηση . Μπραβο σας

  • Vee avatar
   Vee @ Dimos 28/03/2014 10:45:32

   "Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν «ρωσόφιλοι» και «αμερικανόφιλοι»." Σωστός! (Αλλά άσε και καμία παράγραφο ρε άνθρωπε...)

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Dimos 28/03/2014 11:24:37

   Σχεδόν τα προσυπογράφω όλα. Μία μικρή διόρθωση: Οι Ρώσοι δεν ανήκαν ΠΟΤΕ στην ίδια πολιτική οντότητα με το Βυζάντιο (πλην της Κριμαίας, της βυζαντινής Περαίας), ανήκαν όμως από το 988 στην ίδια εκκλησιαστική οντότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ως εκ τούτου, ήταν μέλη της άτυπης "βυζαντινής Κοινοπολιτείας", κατά τον όρο του μεγάλου ρωσοαμερικανού ιστορικού Ντιμίτρι Ομπολένσκυ. Για εμάς τους Έλληνες, ασφαλώς είναι τιμητικό όταν πηγαίνει κανείς στο Βλαδιβοστόκ, την Καμτσάτκα, τη Σαχαλίνη και το Γιακούτσκ και συναντά εκκλησίες που παραπέμπουν ευθέως στο Βυζάντιο. Τα πολιτικά ζητήματα και οι εξαρτήσεις είναι έτερο θέμα, το έχω ξαναγράψει ότι πιστεύω ότι η πολυ-πολικότητα μάς είναι πολύ πιο χρήσιμη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας ως χώρα. Άρα, "ρωσόφιλος" μόνο με πολλά ερωτηματικά εντός παρενθέσεως μπορώ να χαρακτηριστώ.

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ Dimos 28/03/2014 20:54:36

   Μία απάντηση, μία ριπή! The whole nine yards! Πες του τα βρε Vee. Βάζε παραγράφους βρε Δήμο!!!

 19. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/03/2014 10:11:17

  Oντως πολυ καλο το σχολιο του "Dimos" αλλα και άλλα στην αναρτηση. Ολα κατατεινουν στη σημασια που εχει η εθνικη πολιτικη και η διπλωματια μιας χωρας οταν αυτη ειναι μικρη και δεν μπορει να δημιουργησει αφ εαυτης δυναμικη. Τις ελαχιστες φορες που το καταφερε στην Ιστορια, τις γιορταζουμε ως εθνικες εορτες....

 20. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 28/03/2014 13:19:44

  1.Λυπάμαι αλλά α αναφορά στον Καποδίστρια ότι δεν κούνησε το δαχτυλάκι του ως υπουργός εξωτερικό των της Ρωσίας είναι τουλάχιστον ατυχής. Το σχέδιό του εξαρχής ήταν η πρόκληση Ρωσοτουρκικού πολέμου. Απέτυχε και παραιτήθηκε. Δεν υπάρχει ελληνική επανάσταση χωρίς τον Καποδίστρια από το 1800 τουλάχιστον. 2.Η μόνιμη στρατηγική επιδίωξη των Ρώσων ήταν ο έλεγχος των στενών και η πρόσβαση στο Αιγαίο. Το ρόλο του μαξιλαριού αποτροπής έπαιξε η Πύλη και κατόπιν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μαζί με την κουτσουρεμένη Οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τις μέρες μας. 3. Μπορούν να μας πουν οι "Ρωσόφιλοι" πόσοι ομόδοξοι βαλκάνιοι πέθαναν μαχόμενοι στα τείχη της Πόλης; Γνωρίζουν κάτι περί της "Τρίτης Ρώμης"; Για να μη λέμε μόνο για τον Πάπα. 4. Η λαϊκή δεισιδαιμονία η οποία βασίζεται στην άγνοια και στο φόβο είναι ανέκαθεν πανίσχυρο όπλο ελέγχου των μαζών.

 21. ΜΒ avatar
  ΜΒ 28/03/2014 17:25:01

  Όταν καιγόταν η Σμύρνη, ΟΛΕΣ αυτές οι "προστάτιδες δυνάμεις" με τα ψευτοανθρωπιστικά ιδεώδη και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, παρακολουθώντας σαν Νέρωνες τη γιγάντια πυρά και τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού των Ελλήνων, όχι μόνο δεν πρόσφεραν την παραμικρή βοήθεια στους δυστυχισμένους, αλλά με τα κανόνια των πλοίων τους παρεμπόδιζαν τη διαφυγή τους προς τη σωτηρία, περιφρουρώντας τις βιαιοπραγίες, τις καταστροφές και το πλιάτσικο των Τούρκων. Κι εμείς, χωρίς ρεαλισμό και ιστορική μνήμη, διαπληκτιζόμαστε για το ποιο αλλοδαπό "άρμα" είναι το πιο κατάλληλο για να προσδεθούμε, επικαλούμενοι ακόμη και ... προφητείες!

 22. Ούτις avatar
  Ούτις 28/03/2014 17:30:04

  Δεν περίμενα στο antinews να γράφει κάποιος με τόσο ελαφριά σχέση με την ελληνική ιστορία. Άλλο πράγμα η σχέση που πρέπει να έχουμε με τους Ρώσους σήμερα και άλλο να παραγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο της Ρωσίας στην ανεξαρτησία όλων των βαλκάνιων ο οποίος δεν σταματά στα ορλωφικά αλλά ξεκίνησε νωρίτερα και συνεχίζεται αργότερα. 1) μέχρι και η ιστορία που κάναμε στο Λύκειο έγραφε για τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1828 κατά τον οποίο οι Ρώσοι έφτασαν μέχρι την Αδριανούπολη. O πόλεμος αυτός προκλήθηκε από την άρνηση των Τούρκων να αποδεχτούν τα τετελεσμένα του Ναβαρίνου και χρειάστηκε ο Τσάρος να τους τα επιβάλει με πόλεμο. Κατόπιν αυτού ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ελληνική ανεξαρτησία και την αυτονομία της Σερβίας. 2) όλες οι σχολικές ιστορίες (δεν ζητάω πιο δύσκολα διαβάσματα) αναφέρουν πως η αναίμακτη προσάρτηση της Θεσσαλίας έγινε κατόπιν ενός άλλου ρωσοτουρκικού πολέμου, του 1878 και νέας συντριβής των Τούρκων. Στο πιάτο μας έδωσαν οι Ρώσοι την ευφορότερη πεδιάδα νοτίως του Αίμου. 3) Τέλος και εδώ βάζω δύσκολα γιατί ζητώ μια μακροϊστορική οπτική, καλώ όποιον θέλει να μου πει ποια χώρα συνέβαλε περισσότερο στο σταδιακό ξήλωμα και τελική συντριβή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1700 μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα με συνεχείς πολέμους από τους οποίους οι Οθωμανοί έβγαιναν κάθε φορά όλο και πιο αδύναμοι, μέχρι που έχασαν σχεδόν όλα τα βαλκανικά τους εδάφη και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Να θυμήσω ότι πριν αρχίσουν οι Ρώσοι να κατεβαίνουν προς τα νότια, οι Οθωμανοί κατείχαν όλες τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έφταναν μέχρι τα όρια της Πολωνίας και κατείχαν τη μισή Ουκρανία.

 23. George N avatar
  George N 29/03/2014 00:48:19

  Ακόμα κι αλήθεια να ήταν ότι οι Ρώσοι άλλη σκέψη δεν έχουν παρά το πως θα μας βοηθήσουν και τότε ακόμα θα έπρεπε να πούμε No tnx. Δυστυχώς όποια χώρα έπεσε στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας μαράζωσε. Ως κράτος μπορεί να είναι ένας θαυμαστός Φοίνικας που αναγεννάτε από τις στάχτες του αλλά ως υπερδύναμη δεν τα έχει πάει καθόλου καλά. Από μακριά κι αγαπημένοι.

 24. Πατριώτης avatar
  Πατριώτης 29/03/2014 08:56:04

  Μπορούμε πολύ χαλαρά να βασιζόμαστε όχι στο ξανθό γένος των Ρώσων αλλά των Γερμανών (ξανθοί και αυτοί «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» κλπ), των Αγγλοσαξώνων και των πέραν του Ατλαντικού συμμάχων μας που μας βοήθησαν στην Κύπρο το '74, στα Ίμια, στο να μπούμε στο ΔΝΤ, στο να μην υπογράψουμε τον αγωγό με τον Πούτιν, που εγγυώνται την ασφάλειά μας και τα σύνορά μας στο Αιγαίο καθώς και το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. τονίζοντας στην Τουρκία πως αν αντιδράσει θα την κάνουν ντά κλπ κλπ. Μπορούμε άνετα να βασιζόμαστε σε όλους εκείνους που οδήγησαν την χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα. Δεν νομίζω εξ άλλου κάποιος από εμάς να μην είναι ευχαριστημένος με την σημερινή θέση της χώρας από κάθε άποψη και σίγουρα όλοι είμαστε ευχαριστημένοι με την εσωτερική μας κατάσταση, με εργασία, ασφάλιση, ασφάλεια, υγεία, παιδεία κλπ κλπ. Σωστά; Σαφώς και δεν θα μας σώσει το ξανθό γένος των Ρώσων ούτε βέβαια θα σκίσει τα καλσόν του για μας. Θα υπερασπίσει τα συμφέροντά του όπως κάνει κάθε σοβαρή χώρα και μάλιστα υπερδύναμη. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: Εμάς σαν Ελλάδα και στην παρούσα κατάσταση που βρισκόμαστε μας συμφέρει στο τέλος να καταφέρει το ξανθό γένος να πετύχει τους σκοπούς του και να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του ή όχι; Πιστεύω πως το ότι οι Ρώσοι υπάρχουν και δυναμικά ενεργούν και εμπλέκονται στην περιοχή μας στο τέλος θα ωφελήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που δεν νομίζω πως έχει και πολλά να χάσει ακόμα αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Καθαρά θέμα συμφέροντος. Γι αυτό υποστηρίζουμε την Ρωσία στην παρούσα φάση της ιστορίας, κάτι που δεν θα κάναμε π.χ. πριν 30 χρόνια με την ΕΣΣΔ.

 25. Ενετός avatar
  Ενετός 29/03/2014 12:57:44

  Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Δεν θα μακρηγορήσω στον σχολιασμό, καθώς υπάρχουν συσχολιαστές πολύ ειδικότεροι και διαβασμένοι εμού, απλά θέλω να διορθώσω την ιστορική ανακρίβεια που διάβασα σ'ενα σχόλιο, όπου αναγράφεται λανθασμένα οτι οι Ρώσοι μας εδωσαν στο πιάτο τη Θεσσαλία. Κάθε άλλο...Όσο και να μην αρεσει σε κάποιους η προσαρτηση της Θεσσαλίας ( μαζί με μικρό τμήμα της Ηπείρου) το 1881, επιτευχθηκε χάρη στη σθεναρή διπλωματική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ρωσία αντίθετα ήταν πρωτεργάτις των εγκληματικών αποφάσεων του Συνεδρίου του Βερολίνου, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας, ευτυχώς για εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν οι Βρετανοί μας υποστήριζαν η Ελλάς μεγάλωνε.Όταν κάναμε του κεφαλιού μας ή προσανατολιζόμασταν αλλού , συντριβόμασταν. Πικρά, αλλά προφανή ιστορικά διδάγματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ( ασχέτως αν ουδέποτε μνημονεύεται από τους εν Ελλάδι φωστήρες της γεωπολιτικής) οτι το ελληνικό κράτος πέρασε σε φάση αποτελμάτωσης και ποικιλότροπου μαρασμού, όταν παρήκμασε και η Γηραία Αλβιών, μετά τον Β' Π.Π. και την αποαποικιοποίηση. Η Ρωσία, καλή και χρυσή, αλλά ποτέ δεν θα έχει τον τελευταίο λόγο στην περιοχή μας. Η Ελλάς πάντα θα ανήκει στη σφαιρα επιρροής της εκάστοτε ισχυρότερης θαλάσσιας δύναμης. Μην συγχέουμε τον συναισθηματισμό ή και την πνευματική συγγένεια που μας συνδέει με τους Ρώσους, με τον ρεαλισμό που επιβάλλει η Γεωγραφία, η Ιστορία και η Στρατηγική.

 26. loyal subject avatar
  loyal subject 29/03/2014 16:28:35

  Πρώτον, τα 'Ορλωφικά' δεν πρέπει να συγχέονται με το 21. Στην Επανάσταση ξεχνάτε οτι οι Ρώσοι βοήθησαν καταλυτικά. Αν δεν έφτανε ο στρατός του Νικόλαου Α' έξω απ'την Ανδριανούπολη στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1827, εξαναγκάζοντας την Τουρκία να δεχθεί καταρχάς αυτόνομη ηγεμονία, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχε ούτε Ναυαρίνο ούτε ίδρυση Ελληνικού κράτους. Δεύτερον, ούτε η στάση των Ρώσων στους βομβαρδισμούς του Νατο στη Σερβια το 99 πρέπει να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα. Η Ρωσία του Γέλτσιν ήταν εξαθλιωμένη και διεθνώς αδύναμη, δεν ήταν στις δυνατότητες της να κάνει τίποτα. Αργότερα -επί Πούτιν- η Ρωσία επιχείρησε να σταθεί στη Σερβία, όταν γίνονταν συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου, αλλά οι ίδιοι οι Σέρβοι εκείνη τη στιγμή εξέλιγαν πρόεδρο τους τον ευρω-λιγούρη Τάτζιτς, που μόνο στόχο ειχε να απομακρύνει τη χώρα του από τη Ρωσία και να την προσδέσει στο άρμα της Δύσης. Οι ίδιοι οι Σέρβοι καθόρισαν την στάση της Ρωσίας απέναντι τους και κατά προέκταση την τύχη τους, με την απόφαση να μην εμμείνουν στην άρνηση πρόσδεσης τους στη δύση αλλά να κοιτάξουν να πάρουν κάνα φράγκο άμεσα από τους ευρωπαίους.. Και εθνική αξιοπρέπεια και λιγούρα μαζί δε γίνονται -κάνεις τις επιλογες σου και αναλαμβάνεις το σχετικό κόστος. Ομοίως και στην Ελλάδα μετά το 2009, ηρθαν κυβερνήσεις που αδιαφόρησαν και αδιαφορούν για την Ρωσία ως εναλλακτικό σύμμαχο και προσανατολισμό στα διεθνή. Τί θα έπρεπε να κάνει η Ρωσία, να μας παρακαλάει ή να μας κανακεύει -την ώρα που ειναι σαφές οτι οι δικοί μας ταγοί έχουν άλλη υπερδύναμη ως προτεραιότητα στο μυαλό τους..;

 27. Δαβίδ avatar
  Δαβίδ 29/03/2014 17:01:17

  Ένα γελοίο άρθρο γεμάτο αφορισμούς δίχως τεκμηρίωση και απέδωσε τόσο γόνιμο σχολιασμό! Και δύο ερωτήματα στον αρθογράφο. Τα περί Καποδίστρια που τα διάβασε; Μιας και οι διακρατικές θέσεις είναι δούναι και λαβείν τι δώσαμε εμείς στους Ρώσους (σε σχέση με τους δυτικούς «συμμάχους» μας) για να μας βοηθήσουν;

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Δαβίδ 29/03/2014 20:55:40

   απλα περιμενουν μια ζωη να παρουν αυτο που δεν νοειται να τους δωσει ουδεις αλλος. Οτι πιο πολυ λαχταρουν. ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

 28. Χαβιάρης avatar
  Χαβιάρης 29/03/2014 21:12:07

  Τι σχέση έχει η δημοκρατική Ελλάδα με την αυταρχική κατ' επίφαση "δημοκρατία" του Πούτιν, που κυβερνά με τη μαφία των ολιγαρχών και τη νοοτροπία της φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων; Πιο πολύ με Τουρκία του 1990 μοιάζει...

 29. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/03/2014 00:22:56

  Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, μάλλον πιό χρήσιμοι μορεί να μας φανούν οι Ρώσοι. Οι Αμερικανοί έχουν κάνει τις επιλογές τους υπέρ Τούρκων και Σκοπιανών, όπως φαίνεται. Και είσαι άδικος για το '21. Ακόμα και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι παραδέχτηκαν ότι στο Ναυαρίνο οι Ρώσοι ναυμαχούσαν "σαν να υπεράσπιζαν τη δική τους χώρα". Και μετά, οι Ρώσοι ήταν που υποχρέωσαν τους Τούρκους να μας αναγνωρίσουν σαν ανεξάρτητο Κράτος. Φυσικά, να κρατάμε μικρό καλάθι και να ποντάρουμε στα δικά μας κεράσια...

  • κωστας κλαδιανος στρατιωτικος avatar
   κωστας κλαδιανος στρατιωτικος @ ΠΗΛΕΑΣ 30/03/2014 16:28:26

   Kαμια πολιτιστικη πολιτισμικη συγγενεια δεν εχουμε με τους σλαβους! Η Ελλας πολιτισμικα και κοινωνικα-φιλοσοφικα ανικη στον δυτικο κοσμο,ακομα και απο πλευρας δογματος η ελληνικη ορθοδοξια κοντυτερα στον δυτικο χρηστιανισμο ειναι παρα στον σλαβικο.Και επιδη καποιοι αχετοι απο στρατιωτικα θεματα χαρακτηρισαν την πατριδα μας αμελητεα ποσοτης, να πω οτι η Ελλας στρατιωτικα και γεωπολιτικα ειναι μεσος παιχτης.

   • κωστας κλαδιανος στρατιωτικος avatar
    κωστας κλαδιανος στρατιωτικος @ κωστας κλαδιανος στρατιωτικος 30/03/2014 17:10:51

    Υ.Γ. Kαι στην ευρωπη μεγαλος

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ κωστας κλαδιανος στρατιωτικος 30/03/2014 20:11:52

    κ.Κλαδιανέ,μπορεί τα στρατιωτικά θέματα να είναι η ειδικότητά σας,αλλά στα περί θρησκείας δέν έχετε δἰκιο όταν λέτε ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται κοντύτερα στον δυτικό χριστιανισμό,παρά στον σλαβικό.Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει! Κι αυτό γιατί με τους δυτικούς έχουμε διαφορά στο Δόγμα,ενώ με τους σλάβους είμαστε ομόδοξοι.

    • κωστας κλαδιανος στρατιωτικος avatar
     κωστας κλαδιανος στρατιωτικος @ Κυθήριος 30/03/2014 20:51:30

     Με το γεγονος οτι η ελλας αποτελει απο κλασικων χρονων βασικο θεμελιο της δυσης, φιλοσοφικα και πολιτισμικα, το δογμα παει περιπατο! Αλλωστε η αποδοχη εκ μερους μας του δυτικου ημερολογιου και η συνεννοηση με τους καθολικους ,οπως και η αποδοχη απο την ελληνικη εκκλησια ευρωπαικης τεχνοτροπιας στην αγιογραφια κτλπ λενε πολλα. Υ.Γ. Ο Ελληνας βαζει πρωτα κλασικη ελλαδα παρα ορθοδοξια οπως ελεγε ο κοραης.

     • loyal subject avatar
      loyal subject @ κωστας κλαδιανος στρατιωτικος 31/03/2014 08:59:52

      Αυτη ειναι συζητηση του 19ου αιωνα. Ευρωπαϊκη δε εκκλησιαστικη τεχνοτροπια, αφενος εχουν και οι Ρώσσοι (πρώτοι διδάξαντες μεταξυ των Ορθοδοξων), και αφετερου στην περιπτωση μας σταματάει -οπως και τα ιδεολογηματα που χαρχαλευεις περι προτεραιότητας της κλασσικης Ελλάδας- στην γενιά του Κόντογλου, αν εχεις ακουστά.

    • κωστας κλαδιανος στρατιωτικος avatar
     κωστας κλαδιανος στρατιωτικος @ Κυθήριος 30/03/2014 20:57:31

     Κυθηριε σαν Ελλην θα νιωθετε και δυτικοευρωπαιος, μην πειτε οχι....

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ κωστας κλαδιανος στρατιωτικος 31/03/2014 06:42:17

      Νιώθω απλά Ευρωπαίος. Με τους Καθολικούς μας χωρίζουν πολλά στη δογματική,τόσους αιώνες διαφοροποίησης άλλωστε μετά το Σχίσμα,έχουμε αναπτύξει τελείως διαφορετικές τέχνες (αγιογραφία,υμνολογία,ναοδομία),που οι διαφορές αυτές δεν γεφυρώνονται με μια απλή συναισθηματική προσέγγιση. Η επιρροή απο την καθολική τεχνοτροπία στην αγιογραφία,ήταν πρόσκαιρη και επακολούθησε αρκετών αιώνων βυζαντινής και άρα και ελληνικής τεχνοτροπίας τέχνη και παράδοση. Την καλημέρα μου.

  • κωστας κλαδιανος στρατιωτικος avatar
   κωστας κλαδιανος στρατιωτικος @ ΠΗΛΕΑΣ 30/03/2014 17:42:47

   Οι Αμερικανοι και Αγγλοι υπερ της Ελλαδος εναι, οχι σκοπιανων και τουρκων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.