#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2011 14:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο φιάσκο του κ. Παπανδρέου
Αν και η γλώσσα του σώματος μονίμως προδίδει τις θλιβερές προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον κ. Πρωθυπουργό, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος και έπειτα από κάθε οδυνηρή ήττα αρνείται ακόμα και τη στοιχειώδη αυτοκριτική.

Πριν δύο μόλις μήνες η κυβέρνηση επαίρονταν ότι στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί διά παντός μέσω μιας λύσης – πακέτο.  Οι παπαγάλοι μάλιστα διέρρεαν, ότι ο κ. Παπανδρέου θα έθετε βέτο προκειμένου να αποτρέψει καταστροφικές για τη χώρα μας εξελίξεις, όπως η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η αναδιάρθρωση (λέγε με πτώχευση) ή οι δυσβάσταχτοι όροι του συμφώνου για το ευρώ.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου, εμφανώς απογοητευμένος, ο κ Παπανδρέου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον κερδίσει το σεβασμό των εταίρων της για τις προσπάθειες που καταβάλλει.  Συμπερασματικά:

Κέρδη διαπραγμάτευσης:

Ο σεβασμός των Ευρωπαίων

 

Ζημίες διαπραγμάτευσης:

Οριστικοποίηση της εκποίησης
Βέβαιη πτώχευση
Υποτέλεια μέσω του συμφώνου

 

Ας εξετάσουμε διεξοδικότερα πόσο δυσμενής υπήρξε για τα εθνικά μας συμφέροντα η τελευταία σύνοδος κορυφής:

Εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Καθώς στο υπουργείο οικονομικών έβλεπαν τα έσοδα να καταρρέουν και μαζί τους να γκρεμίζεται η πολιτική του μνημονίου, αναζητούσαν εναγωνίως μία διέξοδο.  Το σχέδιό τους περιελάμβανε τρεις πτυχές:

1. Επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις

2. Μείωση του επιτοκίου

3. Επαναγορά ομολόγων με έκπτωση (30 – 35%) από τη δευτερογενή αγορά με χρηματοδότηση από το EFSF

 

Αφού πέτυχαν χάρη στην Ιρλανδία να εξασφαλίσουν μια διαπραγμάτευση (τον Ιούνιο και βλέπουμε) για τις δύο πρώτες, τελικά σκόνταψαν στην τρίτη, την οποία μάλιστα είχαν πολυδιαφημίσει και σχεδόν προεξοφλήσει.  Οι εταίροι μας είχαν όμως εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησαν η επαναγορά να γίνει με ελληνικά κεφάλαια τα οποία θα προέκυπταν από εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Αξίζει να αναφερθεί μια πολύ σημαντική δήλωση του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία η τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα επέφερε την οριστική κατάρρευση του δοκιμαζόμενου εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ενώ λοιπόν εδώ και μήνες όλοι πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το οικονομικό επιτελείο ξορκίζει το κακό και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με κάθε μέσο.  Ακόμα και αν πρέπει να πουλήσει κάθε σπιθαμή γης του δημοσίου.  Αφού λοιπόν απέτυχαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους με κοινοτικά χρήματα, έβαλαν μπρος την εκποίηση, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αναβάλλουν την αναδιάρθρωση και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση των τραπεζών, μέσω ενός ουτοπικού σχεδίου που ήδη μυρίζει φιάσκο και μίζες.

Βέβαιη πτώχευση

Με το χρέος να καλπάζει προς τα 400 δις, την ύφεση να θεριεύει και τα έσοδα να καταρρέουν, ακόμα και η αποτρόπαιη εκποίηση της περιουσίας μας δεν είναι παρά ασπιρίνη, πράγμα που αντιλαμβάνονται πλήρως οι δανειστές μας και πλέον η ελεγχόμενη πτώχευση μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους έχει κλειδώσει.  Αναμένεται μόνο ο χρόνος υλοποίησης.  Η σύνοδος κορυφής έδωσε μια οριστική κλοτσιά στις ελληνικές αιτιάσεις και αρνήθηκε να προσφέρει κάποια ουσιαστική βοήθεια για την αποτροπή της αναδιάρθρωσης (π.χ. ευρωομόλογο, διακρατικό δάνειο, παραγωγικές επενδύσεις, αναδιάρθρωση τραπεζικού συστήματος κ.λπ.).  Αν αυτό συνδυαστεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου που αναφέραμε παραπάνω, έχουμε μια ατομική βόμβα στο βρακί μας, έτοιμη να εκραγεί.

Υποτέλεια μέσω του συμφώνου

Εδώ κρύβεται η μεγαλύτερη παγίδα των Γερμανών (και είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του).

Κατ' αρχήν οι Γερμανοί εμφανίσθηκαν σφόδρα επιφυλακτικοί και προσέφεραν ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες του νότου.  Αυτά τα ψίχουλα θα είναι διαθέσιμα (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε εγγυήσεις) στα μέσα του 2013.

Αν εξετάσει κανείς τις λεπτομέρειες σε βάθος, μπορεί να συμπεράνει ότι οι Γερμανοί ουσιαστικά προτρέπουν τις προβληματικές χώρες να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, προκειμένου να μην περιέλθουν σε καθεστώς υποτέλειας.

Ένας από τους ειδεχθέστερους όρους του συμφώνου, πέρα από την Βιετναμοποίηση των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης, είναι η αυστηρή επιτήρηση των χωρών που θα προσφεύγουν σε αυτόν (φωτογραφίζει Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία).  Όσο οι χώρες αυτές εξαρτώνται από το ESM για τις δανειακές τους ανάγκες και για όσο διάστημα το χρέος τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, οι προϋπολογισμοί τους θα συντάσσονται από τις Βρυξέλλες και οι δόσεις των δανείων θα εκταμιεύονται έπειτα από συμφωνία όλων των υπόλοιπων κρατών.

Υποθετικό σενάριο

Αν τελικά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας μας στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και αν γυρίσουμε σε μια τρελή ανάπτυξη και αν επιτύχουμε πλεονάσματα, ίσως να πετύχουμε σε μερικά χρόνια ένα ΑΕΠ της τάξης των 300 δις.  Στην περίπτωση αυτή, το χρέος μας ίσως να έχει μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ (από 160% που είναι οι εκτιμήσεις).  Αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε μόνιμη επιτήρηση.  Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν για τις δαπάνες σε άμυνα, υγεία, παιδεία κ.λπ. και θα συναποφασίζουν με δικαίωμα βέτο για τις εκταμιεύσεις των δόσεων.  Με δεδομένο ότι χώρες όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία βρίσκονται στον προθάλαμο της Ε.Ε., είναι πολύ πιθανό σενάριο, σε δέκα χρόνια ένας Σκοπιανός πρωθυπουργός να εκβιάζει με βέτο την οικονομική αυθυπαρξία της χώρας μας ή ένας αντίστοιχος Τούρκος να αποφασίζει για τις αμυντικές μας δαπάνες.

Είναι φανερό ότι το παιχνίδι έχει χοντρύνει πολύ και ότι η αδαής κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά.  Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε για μια ακόμη φορά κατώτερος των περιστάσεων και παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς του, παρέδωσε αμαχητί τη χώρα στις ορέξεις των Γερμανών, προκειμένου να παρατείνει λίγο ακόμα τη γλυκιά εξουσία του.

Θα θέλαμε μόνο να θυμίσουμε στον κ. Πρωθυπουργό, την ιστορική φράση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου:

‘’Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα’’.

Εσείς, κ, Παπανδρέου;

 

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Π. Τριανταφύλλου avatar
  Γιάννης Π. Τριανταφύλλου 28/03/2011 15:03:24

  Θα θέλαμε μόνο να θυμίσουμε στον κ. Πρωθυπουργό, την ιστορική φράση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου:
  "Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα".
  Εσείς, κ. Παπανδρέου;

  Θα είχε νόημα αυτό που ρωτάτε αν ο κ. Παπανδρέου είχε παραλάβει κράτος... Διότι το ότι αυτό που θα παραδώσει θα είναι λιγότερο και μικρότερο, είναι προφανές...

 2. spiros avatar
  spiros 28/03/2011 15:09:53

  Παρέλαβα κράτος παραδίδω χώρο! Δεν νομίζω ότι θα ψελίσει ούτε καν το ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ .. Ο ΓΑΠ κλείνει την ένδοξη ιστορία των ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.....

  • anemos uk avatar
   anemos uk @ spiros 29/03/2011 19:16:27

   Ακούω τακτικά την φράση περί ένδοξων "παπανδρεων" μπορείτε να μου εξηγήσετε ποια είναι τα ένδοξα?

   οι 2 προηγούμενοι και αυτοί μπάχαλο μας άφησαν

   Αυτός θα μας αφήσει μονο αποκαΐδια, όσο γί αυτά που λέει μην τον παρεξηγείτε ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ πλήρως οποτε δεν μπορείτε να του αλλάξετε μυαλά είναι ελλιπής

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 15:25:07

  Εγω εμαθα οτι η Μιλενα ( αληθεια τι εγινε με τα 18.000 πληρωτεα απο Βουλη?)..
  λεω εμαθα οτι κατεβασε νομοσχεδιο για την καταγραφη των ζωντανων π εχουμε στο σπιτι !!! το ΓΑΠ τι ΓΑΒ δηλαδη και χτενιζομαι..!!!

  Λοιπον, εγραψα εδω, την στιγμη της ανακοινωσης της τροικας για τα 50Δις.. οτι θα ειναι Μνημονιακος ορος και ικανη και αναγκαια συνθηκη εκταμιευσης της επομενης δοσης !!!! την οποια αποκαλεσα χλωμη! Ειχα δικιο !! και ολοι (ΠΑΣΟΚΟΙ) φωναζαν στα ΜΜΕ οτι δεν ειναι ετσι και δεν συνδεεται κλπ κλπ.. διοτι την παραμυθα την δουλευουν αψογα. Σου λεει διαψευδω τωρα που εχουν στραβωσει ολοι... βαζω ΓΑΠ να "βαλει χερι" στην Τροικα...χαχαχα ηρωικα!! τον βαζω μα πει οτι θα περασει Συνταγματικηα την μη Πωληση... σταχτη των ημερων εκεινων !! η Πρασικη Παραμυθα δουλεψε.. και τωαρ στα ΜΜΕ κανεις δεν ασχολειται ΑΡΑ ο κοσμος δεν ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ για την ΑΛΗΘΕΙΑ !!...

  Εστι δουλευει η παραμυθα... σε φτιαχνει για λιγο... μετα... ταμειο!

  ΠΠ ( Πρασινη Παραμυθα )

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 17:39:43

   καταγραφή ζωντανών; Ψείρες;;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 28/03/2011 17:41:50

    τα παντα ολα οσα ανασαινουν στης Μιλενας την ποδιά για καταγραφη!

    ΠΠ

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 28/03/2011 15:34:19

  Φυσικά και οι Γερμανοί μας σπρώχνουν εκτός ευρώ. Αφου οι Αμερικανοί μας κατάντησαν ετσι οπως είμαστε τι να μας κάνουν? Και τους ζητάνε να πληρώσουν και το λογαριασμό...
  Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι οτι οπως πάει μάλλον αλλάζουμε μπλοκ αυτη την εποχή. Δε θα είμαστε ευρωπαικη χώρα. Ταξιδεψτε γενικώς στην ανατολική Μεσόγειο, βαλτε λίγο μουσουλμανική ατμοσφαιρα, σε μιά βαλκανική βάση με αρκετα τουρκικά στοιχεία, κάπως έτσι θα καταλήξουμε. Οσο για την αστική τάξη και αυτους που μπορούν, το καλοκαίρι θα επισκεπτονται τα νησιά και θα ξαναφεύγουν αναπολώντας τα παλιά...
  Με την ευκαιρία να παρατηρήσω οτι περιέργως η γενικα αντιγερμανική στάση του Αντινιουζ είναι σε απόλυτη συμφωνία με το γενικότερο κλίμα που προωθούν διάφορα ΜΜΕ κρατικά και μη.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Σταύρος 28/03/2011 16:31:14

   γίνεται τώρα να μπούμε στο δολάριο; (χωρίς πλάκα.)

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ Σταύρος 28/03/2011 18:13:07

   Μήπως μας σπρώχνουν εκτός για να μην τους "στεναχωρούν" οι Ομπάμηδες, μέσω ημών;

 5. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 28/03/2011 15:34:43

  Σωστές οι διαπιστώσεις, δυστυχώς για την Ελλάδα. Για τη Γερμανία, από το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2317.aspx

  " όσον αφορά τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να μην εξοφλεί τις τεράστιες οφειλές της (πολεμικές αποζημιώσεις) απέναντι στην Ελλάδα, ενώ επωφελείται τα μέγιστα από την ελληνική κρίση, θεωρούμε πολύ πιθανόν ότι απαίτησε, εκτός της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την «απόσυρση» μας από αγωγές αποζημιώσεων (Siemens κλπ) - σαν αντάλλαγμα για την «μερική» επιμήκυνση του δανεισμού, η οποία απλά θα καθυστερήσει (εάν) το «μοιραίο».

 6. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 28/03/2011 15:37:52

  Ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποχρέωση με διακαναλική παρουσία ΑΜΕΣΑ να πεί την αλήθεια σε όλους τους Ελληνες και να προτείνει συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  Τότε θα φανεί πραγματικός ΗΓΕΤΗΣ παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του.

 7. man8os avatar
  man8os 28/03/2011 15:39:14

  Ποτε θα περασουν αυτα απο την Βουλη?
  Ποτε θα αναγγελθει το Ζαππειο 2?
  Αυτος ο χρονικος συσχετισμος ειναι σημαντικοτατος.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ man8os 28/03/2011 15:43:37

   με 180 ??? χλωμο.. εκτος ενα χαθει καποιος στο δρομο...
   θα ξαναπω.. θελω να διαβασω τη ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ !!!....

   ΠΠ

 8. αντιλαικος avatar
  αντιλαικος 28/03/2011 16:24:23

  οταν ερθει εκεινη η ωρα ο Σαμαρας θα μας εχει ολους διπλα του, το ξερετε και το ξερω...
  μην γελιεστε... ειναι αλλωστε ο μονος που μπορει!!!

 9. τάσος avatar
  τάσος 28/03/2011 16:34:38

  φανταστείτε τον γαπ να μας βάλει στο δολάριο και να τον έχουν στις ειδήσεις να βγάζει δολάρια από το ατμ και να τα δείχνει στον κόσμο, και από γύρω τα πασόκια να χειροκροτάνε. τρελαίνομαι λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

 10. miden_agan avatar
  miden_agan 28/03/2011 16:43:51

  Σαν τι να κάνει ο Σαμαράς; Κατά την άποψή μου πέραν των όσων σωστών παρατηρεί και λέει παραμένει εγκλωβισμένος στα ακόλουθα:

  1. Χρειάζεται ή όχι αναδιάρθρωση του χρέους και με ποιο τρόπο; Τι γίνεται με τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτή. Τουλάχιστον ως προς το τελευταίο, μέχρι σήμερα, είναι απόλυτα αρνητικός.

  2. Χρειάζεται ή όχι Ευρωπαική οικονομική διακυβέρνηση. Αν ναι, μέχρι ποιου βαθμού.

  3. Το γεγονός ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται (ή πρόκειται να βρεθούν) υπό τον έλεγχο της Τρόικας επιβάλει ή όχι αλλαγή στη ρητορική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο; καθότι ο "εύκολος" αντίλογος είναι πως ό,τι και να κάναμε ως χώρα, αναπόδραστα η κρίση χρέους θα μεταφράζονταν ΚΑΙ ως κρίση δανεισμού.

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 16:58:50

  Αν δημευσουμε την περιουσια ολων οσοι ειναι Μιζοφορεμενοι κλπ...
  μετα απο ελεγχο ΣΔΟΕ, λογαριασμων κλπ κλπ..
  ξερετε ποσα μαζευουμε??
  Υπολογιζω 20 Δις Ευρω απ τη μεταπολιτευση και μετα!!!!!

  Δημευω ΤΩΡΑ, Μπλοκαρω ΤΩΡΑ, και ΜΕΤΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ, εαν βγουν αθωοι τα ελευθερωνω. Εισαι ενοχος απο ενδειξεις μεχρι ν αποδειξεις το αντιθετο, και οι δικες και οι Εξεταστικες σε Καναλι live 7/24 !! και σε WEB TV.

  Tι ειπατε?? ειναι αντισυνταγματικο?? το Ελληνικο Δικαιο δεν το προβλεπει??
  Επικαλλουμαι κατασταση Εθνικης Ανακγης ( που ειναι και ΑΛΗΘΕΙΝΗ ). ΤΕΛΟΣ.

  Ποιος θα βγει μπροστα??

  ΠΠ

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 18:35:24

   Στη παρούσα ανισόρροπη κατάσταση, εάν δημευθούν και βγουν στο σφυρί οι περιουσίες, ποιός θα τις αγοράσει; Τα λαμόγια με το μαύρο χρήμα, θα είναι οι πλειοδότες. Και οι περιουσίες, μόνο χέρια της λαμογιάς θ’αλλάξουν.
   Just my two cents

 12. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 28/03/2011 17:06:34

  Δεν ήταν να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από έναν Παπανδρέου. Και οι τρείς, ο καθένας με τον ρόλο του, έκαναν ό, τι μπορούσαν γιά την καταστροφή της Ελλάδας.

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/03/2011 17:44:09

  Ερωτηση.
  - ποια ΝΕΑ ΦΡΑΣΗ χρησιμοποιουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ για την επερχομενη επισκεψη/ΕΛΕΓΧΟ της Τροικας για την επομενη δοση?????
  μολις την ακουσα !!... απαλευτου μιλαμε.

  ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ !!! χαχαχαααααα ναι κυριες και κυριοι.

  ΠΠ

 14. zio avatar
  zio 28/03/2011 17:46:41

  σουρεαλιστικότατο το σβήσιμο ποστ οπαδών της ΝΔ που ζητάνε παραπάνω πράγματα! έτσι θα πάει μπροστά το κόμμα! μπράβο! respect!

  • factorx avatar
   factorx @ zio 28/03/2011 19:42:51

   Το πόσο ψεύτης και κακοήθης είσαι αποδεικνύεται και μόνο με την ύπαρξη του σχολίου σου. Πως πέρασες, αν σε σβήνω; Σβήνουμε τους κακοήθεις και τους στημένους κι εκείνους που πληρώνουν διάφορα μαγαζιά για να προλάβουν να εκτρέψουν τις συζητήσεις εκεί που θέλουν.

   Και να επαναλάβω και κάτι: δεν είμαστε μπλογκ ελεύθερης βοσκής. Οι ιδέες μας ενδιαφέρουν και οι προτάσεις. Όχι οι αφορισμοί και οι ύβρεις. Το αντί ήταν και θα είναι πάντα επιλεκτικό. Όχι του σωρού.

 15. politco on avatar
  politco on 28/03/2011 17:53:39

  Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σας και έχω μόνο ένα να προσθέσω: Κάποτε όταν ακόμη μεσουρανούσε ο Πατέρας του Πρωθυπουργού μας, κυκλοφορούσε ένας ..... μύθος να το πώ; πραγματικότητα; ότι σε στενό περιβάλλον του, ο Ανδρέας είχε παραδεχθεί επί λέξη ότι "αν αναλάβει ο Γιώργος κάποτε, τότε η Ελλάδα θα καταστραφεί..." . Τώρα τί να προσθέσω; ότι δεν είναι έτσι; Το θέμα είναι ότι ο Λαός εξακολουθεί να είναι παντελώς ΑΜΕΤΟΧΟΣ(!) μπροστά στον δίχως επανάληψη Βιασμό του, τί πρέπει να συμβεί . . . . Καληνύχτα Ελλάς!!!

 16. brankaleon avatar
  brankaleon 28/03/2011 18:39:40

  Για φανταστείτε, αν τώρα, ο G.A.P., ήταν στην αντιπολίτευση τί θα γινόταν;
  Πόσο περισσότερο σοσιαλιστές θα το έπαιζαν;

 17. lelos avatar
  lelos 28/03/2011 19:12:21

  Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011, 13:20

  Βασίλης Σαρηπαλίδης


  Οι οδηγοί που περνούν τα διόδια και δεν επιθυμούν να πληρώσουν είναι δεκάδες χιλιάδες, γεγονός που αποτελεί σπαζοκεφαλιά γα τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους ελληνικούς δρόμους. Ακόμα και ύστερα από την εφαρμογή του περίφημου νόμου Ρέππα, σύμφωνα με τον οποίο οι άνδρες της Τροχαίας έχουν αναγκαστεί να εκτελούν χρέη εισπράκτορα των συγκεκριμένων εταιρειών, το ποσοστό των οδηγών που αρνείται να καταβάλει το αντίτιμο των διοδίων είναι ιδιαίτερα υψηλό και μεγαλώνει συνεχώς.

 18. Striker avatar
  Striker 28/03/2011 19:52:16

  Κακοφωνίξ, πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχει κλειδώσει καθόλου και αν ακόμα γίνει δεν θα είναι λυτρωτική. Με την ιστορία των 50δις παίζουν το τελευταίο τους χαρτί να ελέγξουν τη δυναμική αύξησης του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ελπίζουν ότι θα παρατηρηθούν και κάποιο θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Και τότε θα πουν ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της, δηλαδή χωρίς αναδιάρθρωση.
  Γύρω στο 2014 θα εμφανιστεί ένα νέο πακέτο διακανονισμών με χαμηλά επιτόκια, νέες επιμηκύνσεις, ίσως και κουρεματάκι-καρότο 10% και το μαστίγιο της συνεχούς επιτήρησης (όπως σωστά γράφεις) μέχρι το βουνό του χρέους να μειωθεί. Με αυτές τις συνθήκες το καλό σενάριο είναι να αποτύχουμε να ελέγξουμε το χρέος ή να έχουμε κυβέρνηση που θα απαιτήσει τη μερική χρεοκοπία.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Striker 28/03/2011 20:11:24

   Πολύ σωστός και ρεαλιστικός συλλογισμός. Αυτό είναι το κακό σενάριο. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά η αναδιάρθρωση έχει κλειδώσει. Οι πιέσεις είναι αφόρητες.

   1. Πιέζουν οι ξένοι (με πρώτο βιολί τους Γερμανούς). Το spiegel ήταν πάντα το μακρύ χέρι της γερμανικής πολιτικής. Ότι δεν μπορούν να πουν με τη διπλωματία το λένε με το spiegel.
   2. Όλοι γνωρίζουν (εκτός ίσως από τον υπουργό οικονομικών) ότι το νούμερο των 50 δις είναι ουτοπία. Η συγκυρία είναι κάκιστη και σχεδόν όλες οι υποθέσεις που διέρρευσαν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από τις τοπικές κοινωνίες. Μετά το πάθημα της Ελληνικός Χρυσός κανένας δεν είναι χαζός να πετάξει τα λεφτά του και η επένδυσή του να αχρηστευθεί από τους κατοίκους. Στη δε ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές δε θέλουν ούτε να ακούσουν για ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο μάζευαν τα 50 δις, τα χρήματα που θα εξασφάλιζαν θα ήταν το ανώτερο 70 δις (μέσω επαναγοράς ομολόγων με discount σε ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας, δηλαδή 14 δις ετησίως, ήτοι penuts, καθώς 20 δις ετησίως θα είναι μόνο οι τόκοι).
   3. Η σούπα χαλάει εντελώς με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την αστοχία στα έσοδα (που συνεχίζεται). Είναι η στιγμή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πόσο αποτυχημένη ήταν η υφεσιακή πολιτική που ακολούθησαν και βρίσκονται σε πανικό.

   Το πιθανότερο σενάριο είναι να τραβήξει τόσο το θέμα της αναδιάρθρωσης (πτώχευσης) όσο να προλάβει να το πετάξει στον επόμενο, εκτελώντας άψογα τον ελιγμό ''Καραμανλής''.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ kakofonix 28/03/2011 21:25:25

    Η μόνιμη επιτήρηση είναι δεδομένη. Η τελευταία σύνοδος των αρχηγών κρατών την έχει αποδεχθεί. Το επόμενο διάστημα θα περάσει και νομοθετικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και στα κράτη της ΕΕ ( 5 τον αριθμό), πού συμφωνήσανε ( προσδοκούνε μελλοντική είσοδο στην ευρωζώνη και γι αυτό η δέσμευσή τους γίνεται απο τώρα ).
    Με άλλα λόγια το κουστούμι είναι ήδη ραμμένο και στο μέλλον διέξοδος, μάλλον, δεν θα είναι δυνατή( θα πρυοποθέτει επαναστατικές αλλαγές στην χώρα μας και αποχώρηση απο ευρωζώνη και πιθανώς απο ΕΕ).
    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο μέλλον δανεικά για μοίρασμα δεν θα υπάρξουν. The Game is over. Το είπε πέρυσι ο πρόεδρος του ecofin.Εμείς ακόμα να το χωνέψουμε.

 19. Striker avatar
  Striker 28/03/2011 20:43:38

  Ευχαριστώ για την αναλυτική σου απάντηση. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος βάζει το θέμα αναδιάρθρωση σε μια άλλη διάσταση. Ότι δεν την αποφεύγουν Γάλλοι και Γερμανοί, αλλά ΓΑΠ και ΔΝΤ. Και αν αυτό αληθεύει είναι πραγματικά τραγικό.

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/03/2011 20:49:52

  Oι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θέτουν και την βάση της ελεγχόμενης χρεωκοπίας κρατών. Αυτή είναι και η λύση του ελληνικού προβλήματος τού υπερβολικού χρέους. Είναι οφθαλμοφανές ( το λένε άλλωστε ), ότι η Ελλάδα, θα οδεύσει στό μέλλον, πρός συντεταγμένη χρεωκοπία. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Είναι η λύση, πού μετατίθεται χρονικά, λόγω της οικτρής θέσης τού ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος, αλλά γιά να ωριμάσει και στην συνείδηση των ελλήνων υπηκόων. Προσώρας, επιτρέπουν οι κυβερνώντες, με την απεριόριστη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, να σπεκουλάρει σε όλους τούς τομείς. Ενέργεια, πρώτες ύλες, νόμισμα, κ.λ.π.της οικονομίας. Αυτός ο νομιμοφανής τζόγος, θα αφαιμάξει τεράστια ποσά από το σύνολο της πραγματικής οικονομίας. Ελπίζουν, ότι λογιστικά, σε δύο-τρία χρόνια, θα κλείσουν τις τεράστιες τρύπες τους οι τράπεζες και τότε μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού ( και άλλων, ενδεχομένως, κρατών ) χρέους καί τό κούρεμα θα γίνει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το εναπομείνον χρέος, να είναι μελλοντικά βιώσιμο.
  Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο ελληνικός προυπολογισμός να γίνει μέχρι τότε πλεονασματικός και να συνεχίσει να είναι πλεονασματικός. Απο το ύψος του πλεονάσματος και της βιωσιμότητάς του, θα εξαρτηθεί και το κούρεμα. Το κράτος πιέζεται να καταστείλει στο ελάχιστο την φοροδιαφυγή ( κάθε ευρώ πού φοροδιαφεύγει θα ζημιώσει αντίστοιχα τούς μεγαλοτραπεζίτες –αυξάνει το ποσό πού θα αναδιαρθρωθεί ) και ζητείται επιμόνως το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο φόρων ( λιγότεροι φόροι ζημιώνουν αντίστοιχα τούς μεγαλοτραπεζίτες –αυξάνει το ποσό πού θα αναδιαρθρωθεί ).
  Η επιβληθείσα απακρατικοποίηση των 50 δις, ευρώ, στοχεύει επίσης στην ελαχιστοποίηση των τραπεζικών ζημιών από την ερχόμενη αναδιάρθρωση. Ο πιστωτής ( το ελληνικό κράτος ) πρέπει να μπορεί να αποδείξει, ότι είναι πραγματικά πτωχευμένος και δεν κρύβει κάποιες αξίες κάτω απο το μαξιλάρι.

  Τότε θα έρθει και το ευρωομόλογο, με σαφείς δεσμεύσεις για ταμελλοντικά ελείμματα (3%) και το χρέος ( 60 % του ΑΕΠ ) και τον ρυθμό μείωσής του ( αυτού πού θα έχει απομείνει απο το κούρεμα ). Μάλλον ένα εικοστό κατ έτος, μέχρι να πιάσουμε την βάση του 60%. Αν όλα πάνε καλά και όπως σχεδιάζονται. Και αυτό το ξέρει καλά και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι η αλήθεια. Πώς να πείσουν τον κόσμο, ότι είναι η καλύτερη λύση πού έχουμε, αλλά δυστυχώς προυποθέτει μεγάλο περιορισμός τής χάψας των δημοσιότροφων βολεμένων, εξαθλίωση πολλών μικρο-μεγαλο-μεσαίων και απόλυτη φτώχια για τούς ήδη φτωχούς;

 21. dosilhthos avatar
  dosilhthos 28/03/2011 22:20:04

  υπεύθυνος για την σημερινή κατάντια ειναι ο Κωσταντινος Καραμανλής!!!
  Αυτές δεν έφερε στην Ελλάδα τον Ανδρέα Παπανδρέου και στην Ν.Δ τον Μητσοτάκη?
  επειδή ο Ανδρεας ειναι το παιδακι του Γεωργίου και ο Γιωργακης του Ανδρέα, εχω να σημειώσω το εξης.τα φιδάκια, οσο χαριτωμένα και αν ειναι, φιδια θα γίνουν

 22. george avatar
  george 29/03/2011 02:46:06

  ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

  http://www.tassospapadopoulos.com/easyconsole.cfm/id/100

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.