#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2009 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το … νέο κόμμα του «πολιτικού κέντρου»Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης «τετραετίας» Καραμανλή, όταν δηλαδή η θέση της κυβέρνησης ήταν εκ των πραγμάτων και λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επισφαλής, κάποια από τα εξωθεσμικά κέντρα συμφερόντων είχαν διακινήσει σειρά σεναρίων περί της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού «στη νέα μεταπολίτευση» ή μετά το τέλος της μεταπολίτευσης.

Ο αρχικός σχεδιασμός της ανάδειξης στις ηγεσίες των δύο κομματικών μηχανισμών εξουσίας του, ισχυρού σε προσβάσεις, διδύμου Βενιζέλου – Μπακογιάννη, απέτυχε αφού το 2007 πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ παρέμεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Κώστα Καραμανλή, στην ηγεσία της ΝΔ, διαδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά την εσωκομματική επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου και την επιτυχή λειτουργία του μοντέλου της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση, που δύο χρόνια μετά εφαρμόστηκε και στη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν πανίσχυροι εσωκομματικοί μηχανισμοί, τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας επιδίωξαν την κατατρομοκράτηση του εκλογικού σώματος μέσω της κινδυνολογίας περί έλλειψης δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης την 4η Οκτωβρίου 2009. Οι μηχανισμοί αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ζωής οργίασαν διακινώντας σενάρια περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και περί του ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης επιχειρηματιών στο μέλλον.

Στην ιστορία έχει μείνει το προσκλητήριο που είχε απευθύνει προεκλογικά η κα Ντόρα Μπακογιάννη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) καλούσε να κυβερνήσουν μαζί. Επίσης στην ιστορία έχει μείνει το «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε», η πρωτοσέλιδη δηλαδή έκκληση της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» μετά την νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2007. Τα ίδια τα γεγονότα διέψευσαν τους εντεταλμένους κινδυνολόγους των μεγάλων συμφερόντων και τελικά τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου του 2009 η Ελλάδα είχε ισχυρή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 βουλευτών.

Σήμερα η ισχυρή παρουσία στις ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας, τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζουν τις διαδοχικές ήττες των δομημένων συμφερόντων, που επί δεκαετίες έθεσαν σε εφαρμογή και υλοποίησαν σχέδια πατροναρίσματος και πολυεπίπεδης χειραγώγησης της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. 

 

Παρόλα αυτά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί αποχώρησης της Ντόρας Μπακογιάννη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την ακολουθήσουν 22 βουλευτές. Ένα, τουλάχιστον, όμως, περίεργο άρθρο στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» «βάζει στο παιχνίδι» και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα του «πολιτικού κέντρου»

Η εσωκομματική ήττα του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2007, δημιούργησε έντονο προβληματισμό σε εκείνους οι οποίοι είχαν θεωρήσει ότι θα διαμόρφωναν το νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μέσω της επικράτησης των «μεσοχωρητών» πολιτικών στις ηγεσίες των κραταιών, βαθιά παραταξιακών κομματικών μηχανισμών. Η δημιουργία ενός κεντρώου κόμματος ή ενός πολιτικού φορέα «στη μέση του πολιτικού συστήματος» εμφανίστηκε ως επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία, ενώ στην πραγματικότητα στόχος ήταν η δημιουργία ενός μεσιτικού φορέα στην καρδιά της πολιτικής ζωής της χώρας, ο οποίος θα συνέδεε ένα τμήμα των προσωπικοτήτων της εγχώριας πολιτικής νομενκλατούρας με τα πανίσχυρα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «κεντρώου» κόμματος, που στην προκειμένη περίπτωση ουδεμία σχέση θα είχε με την παράδοση του λεγόμενου «Κέντρου» στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, θα μπορούσε να έχει τους εξής στόχους:

Την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και του εκλογικού σώματος

Τις κυβερνήσεις συνασπισμών (κατά το γερμανικό πρότυπο)

Την αναγέννηση των μηχανισμών, αφού μέσω αυτών θα είναι δυνατή η επίτευξη των συμμαχιών και των συνεννοήσεων

Τη δημιουργία προϋποθέσεων για εναλλακτικούς ελιγμούς προς όφελος των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας και

Τη γέννηση μιας νέας ελίτ πολιτικών εκπροσώπων, άμεσα εξαρτημένων από τα μεγάλα συμφέροντα στον βαθμό που να εξαρτάται η πολιτική τους ύπαρξη από τις επιθυμίες τους.

Σήμερα που το τοπίο στην πολιτική ξεκαθαρίζει, τα σενάρια επανέρχονται στην επιφάνεια χωρίς να είναι σαφείς οι στόχοι.

Ένα άρθρο, όμως, του Παύλου Παπαδόπουλου στο «ΒΗΜΑ» έδωσε τον τόνο ως εξής: «Οι ‘ανοιχτές διαδικασίες’ εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ επιβεβαίωσαν ότι στον κοινωνικό πυρήνα των δύο ιστορικών παρατάξεων οι εκσυγχρονιστές αποτελούν μειοψηφία, η οποία με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας ωθείται στο περιθώριο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η εκτίμηση ότι η κυοφορούμενη εφαρμογή του γερμανικού συστήματος και η εισαγωγή της λίστας θα πολλαπλασιάσουν τη δυνατότητα των κομματικών ηγεσιών να αυξάνουν τους βουλευτές της δικής τους επιρροής. Εφόσον λοιπόν η λαϊκή και λαϊκιστική πτέρυγα των δύο παρατάξεων απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκλέγει μόνη της κομματικές ηγεσίες και να κυβερνά τη χώρα ανεξαρτήτως κόμματος, τότε με βάση τους ίδιους κανόνες της δημοκρατίας το ρεύμα του εκσυγχρονισμού ίσως αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης παρά μόνο μέσα από ένα νέο κόμμα.».

Η παραδοχή περί ύπαρξης μειοψηφιών (εκσυγχρονιστών – μητσοτακικών – μπακογιαννικών κλπ), από υποστηρικτές του εκσυγχρονισμού ο οποίος υπό την έννοια της μεσοχωρήτικης αντίληψης περί πολιτικής υφίσταται από την δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους το 1830, επιβεβαιώνει και το ότι η πιθανότητα της επιβολής στο εσωκομματικό πεδίο των δύο φορέων εξουσίας των καλά δικτυωμένων αυτών παράκεντρων εξουσίας θα ήταν δυνατή μόνο μέσω των μηχανισμών.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι απολιτίκ αυτές τάσεις, τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, έχουν την ψευδαίσθηση ότι συνιστούν από κοινού ένα είδος διακομματικής ή υπερκομματικής ελίτ.

Η αλήθεια είναι ότι αποτελούν ένα είδος κλειστών καστών συμφερόντων, παλαιάς κοπής μάλιστα.

Το ακόμη χειρότερο, όμως, είναι ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των ... αντιφρονούντων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/12/2009 07:41:36

  δεν καταλαβαίνω... τους ενοχλεί η λαϊκή ή "λαϊκιστική" θέληση... Ο συλλγισμός δηλαδή είναι "αφου μιλάει ο λαϊκιστικός λαός, να κάνουμε νέο κόμμα".

  Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι κυβερνάει το κεφάλαιο, και ότι το κεφάλαιο διοικεί τα μήντια, και ότι το κεφάλαιο είναι κρατικοδίαιτο. Δηλαδή πληρώνω εγώ, για να μου λένε τι είναι καλό για μένα και πως πρέπει να το πληρώνω.

  Φοβάμαι ότι πάμε για χειρότερα και δυστυχώς ή δεν πεινάμε αρκετά ή είμαστε μαστουρωμένα ζαγάρια, και θα πορευτούμε με το κεφάλι κάτω. Κάποτε έλεγα "δεν θα πεθάνει αυτός ο τύπος?" Ο τύπος είναι εφτάψυχος φαίνεται και το πνεύμα του θα ζει για πάντα.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ archaeopteryx 16/12/2009 10:55:42

   Εσένα το σε ενοχλεί να μαζευτούν σε ενα κόμμα όλοι οι παρατρεχάμενοι τύπου Μπένυ και Ντόρας; άστους να ξεβρακωθούν και να μαζευτούν όλοι μαζί κάπου για να ξέρουμε τι προμοτάρει το κατεστημένο.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/12/2009 08:08:59

  Πόσο έπαιρναν τα νεοφιλελεύθερα απολειφάδια στυλ Μάνου, Ανδριανόπουλου και Σία όταν κατέβαιναν ακόμα και σε ευρωκλογές; Πάνω από 1% δεν είχαν σταυρώσει ποτέ. Ακόμα κι αν συμπράξουν λοιπόν αυτοί -ως ιδεολογικά ομογάλακτοι- με Μπακογιάννη και Βενιζέλο, ούτε οριακά δεν θα πιάσουν το 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή. (Εκτός κι αν Παπανδρέου-Σαμαράς αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν πολιτικά και συναινέσουν για κατάργηση του πλαφόν εν όψει νέου εκλογικού νόμου.) Εμπρός λοιπόν, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Σαν τους "Ταύρους" και τη "Δράση" θα καταντήσουν. Ξεκίνησαν από κόμμα και κατάντησαν... ιστοσελίδα.

  Πολύ γέλιο δεν θα έχει ένα τρίτο -καθολικό και διακομματικό αυτή τη φορά- ηχηρό χαστούκι στις μαλακές παρειές των θαμώνων του "Da Capo" και του "Φίλιον" που υποδύονται τους "δημοσιογράφους" εκτελώντας (ανεπιτυχώς) τα συμβόλαια των αφεντικών τους;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Αυριανιστής 16/12/2009 08:37:34

   φίλε, αν μου πεις, σε αυτό το τελευταίο, πως εγώ, πληφβείος, μπορώ να το κάνω, είμαι όλος αυτιά.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ archaeopteryx 16/12/2009 08:46:56

    Μα, τα δύο χαστούκια τα έφαγαν ήδη. Κόντρα σε όσα απεργάζονταν για λογαριασμό των αφεντικών τους, η βάση των δύο κομμάτων δεν τους έκανε το χατήρι και επέλεξε "τους άλλους". Το τρίτο χαστούκι θα είναι ο εκλογικός καταποντισμός του νεοφιλελεύθερου (απο)κόμματος που θέλουν τώρα να "σπρώξουν".

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Αυριανιστής 16/12/2009 08:53:03

     _απάρες θα φτιάξουν. Η γέυση της ημέρας είναι να σπρωξουν τον Σαμαρά και τον ΓΑΠ να συν-κάτι.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ Αυριανιστής 16/12/2009 11:00:48

   Για να λέμε και την πλήρη αλήθεια όταν τα λέει ο Μάνος είναι νεοφιλελεύθερα απολειφάδια όταν τα πράττει ο γιωργάκης είναι σοσιαλισμός;

   Ότι υπηρετούν το σκληρό νεοφιλελευθερισμό είναι γεγονός αλλά το φιλελεύθερο μοντέλο ακολουθείτε παντού μην τρέφουμε αυταπάτες περί σοσιαλισμού.

 3. nicholas avatar
  nicholas 16/12/2009 09:30:58

  Για μια ακόμη φορά εχθρα και μίσος . Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας άλλου κόμματος. Αν ο Σαμαράς κινηθεί με θάρρος , με σωστές επιλογές προσώπων ( είναι ώρα να ιδιωτεύσουν οι κλεπταποδόχοι πού οδήγησαν τον Καραμανλή στην καταστροφή ) , τότε υπάρχει ελπίς. Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι τότε αφήστε την εχθρα και το μίσος .

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ nicholas 16/12/2009 09:35:11

   Αμ, έλα ντε που δεν αφήνουν τα μίση! Δεν είδες χθες τον Δρακουμέλ στη συνέντευξή του προς την Τρέμη και τον J. K. Pretender; Προσεκτικά μεν, αλλά ξεκίνησε ήδη το "πριόνισμα" του Σαμαρά...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ nicholas 16/12/2009 10:00:30

   Δεν πρόκειται για μίσος. " Το ρεύμα του εκσυγχρονισμού ίσως αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της ΚΡΙΣΗΣ.."
   Ποιας κρίσης ? Μα, της επικράτησης της θέλησης της βάσης των δύο κομμάτων: εδώ μιλάμε για ξεκάθαρη ομολογία της ανάγκης επιβολής συμφερόντων, "με βάση τους ίδιους κανόνες της δημοκρατίας" - δηλαδή? Πώς θα το καταφέρουν αυτό ? Με τον μαθηματικό τύπο ?

 4. Lavazza avatar
  Lavazza 16/12/2009 09:52:44

  Καλό είναι το ποστ αλλά μη γελιόμαστε.

  Δεν μπορεί να παρουσιάζονται τα δύο μεγάλα Κόμματα μετά την Εκλογή Παπανδρέου και Σαμαρά ως πλέον ελεύθερα μηχανισμών κτλ.

  Έχει κανείς αμφιβολία οτι υπάρχουν μηχανισμοί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ;;;

  Θα ήταν αφέλεια να πίστευε κάποιος οτι ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς δεν έχουν μηχανισμούς.

  Ίσως να μην δρουν τόσο απροκάλυπτα αλλά ζουν και βασιλεύουν!

  Ας μην γελιόμαστε.

  Ο Παμπούκης κόβει-ράβει στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ο Αβραμόπουλος (ως αδιαφιλονίκητο νουμερο 2 της παράταξης) ήδη ξεσκαρταρίζει τον παλιό μηχανισμό για να στήσει τον καινούριο.

  Στα δύο μεγάλα Κόμματα δεν θα επεβίωνε κανένας Πρόεδρος χωρίς μηχανισμούς, γραμμές, κατευθύνσεις...

  Όσο για το υποτιθέμενο Κόμμα Βενιζέλου-Ντόρας, πιστεύω οτι θα δημιουργούσε πρόβλημα στα δύο μεγάλα Κόμματα (και αρκετά μεγάλο).

  Ο Βενιζέλος και η Ντόρα είναι εντελώς διαφορετικού βεληνεκούς από τον Μάνο, τον Αβραμόπουλο ή τον Τσοβόλα (όπως ανέφερε ένας φίλος πιο πάνω).

  Καταρχήν έχουν πίσω τους το 90% των ΜΜΕ αλλά και άλλους πανίσχυρους Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Lavazza 16/12/2009 10:41:39

   Δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί στα κόμματα. Απλώς, οι ηγεσίες δεν είναι ακριβώς αυτές με τις οποίες θα μπορούσε να "κάνει μπίζνες" άνετα η διαπλοκή. Όσο για το 90% των ΜΜΕ που έχουν πίσω τους ο Βενιζέλος και η Ντόρα, είδαμε όλοι πόσο... χρήσιμα τους φάνηκαν.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Lavazza 16/12/2009 16:31:30

   Πάνω από τους μισούς Έλληνες ενημερώνονται πλέον, άμεσα ή έμμεσα, από τα μπλογκς και το ποσοστά αυξάνεται αλματωδώς. Έχουν το 90% και από τα μπλογκς; Μάλλον όχι. Άρα δεν έχουν τέτοιο ποσοστό. Τα μπλογκς εμπεδώνουν αληθινή δημοκρατία.

 5. eksyxronismenos avatar
  eksyxronismenos 16/12/2009 10:47:03

  θρασος που το εχουν τα εκσυγχρονισμενα κλεφτρονια.
  καταφεραν να χρεωκοπησουν την χωρα ,πρωτη φορα στην ιστορια εν καιρω ειρηνης.
  αντι να αυτοκτονησουν,θελουν να ξανακυβερνησουν.

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 16/12/2009 10:49:23

  " Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την ακολουθήσουν 22 βουλευτές".

  Ενδιαφερον, δλδ, "θελω κομμα δικομου, θελω να γινω αρχηγος και 'γω, θελω ΕΓΩ να ειμαι χαλιφης στη θεση του Χαλιφη".

  Με τετοιους "αρχηγους" ειμαστε για τα "μπαζα" ως κρατος, λεμε τωρα.

 7. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 16/12/2009 10:51:49

  Στο αγύριστο α και να πάρει μαζί της και τον Κούλη και το Σίμο... ούστ, δρόμο.

 8. lypon avatar
  lypon 16/12/2009 11:20:18

  Βρε σεις, ξεκαθαρίζουν μάλλον τα πράγματα. Από το Δρακουμέλ …βγάλανε το φίμωτρο και αυτό σημαίνει πως η Ντόρα μάλλον διέβη το Ρουβίκωνα. Πιθανότατα πάει για απόσχιση, μαζί με τους εκπρόσωπους του 40%, αλλά χωρίς το 40%!

  Δε θα μείνει μόνη της στο δρόμο αυτό. Το Μητσοτακέϊκο είναι εξυπνότερο από τόσο. Με μαγιά τους 22 βουλευτές, που πιθανότατα λιγότεροι θα είναι, θα δοκιμάσει να φτιάξει αντιπολιτευτικό image, ελπίζοντας στα καλύτερα.

  Και μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά επέλθει έρως με κάποιους επιχειρηματίες, π.χ. Βγενόπουλο. Ξέρω, θα μου πείτε για τη γνωστή κόντρα. Αλλά από τότε μου θύμιζε αβάντα!

  Για το Βενιζέλο, δεν ξέρω. Εξυπνότερο τον έχω από τόσο! Μάλλον θα περιμένει να δει πως θα πάει το εγχείρημα...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ lypon 16/12/2009 11:30:25

   Ποιους "εκπροσώπους"; Τους Βατοπεδινούς; Ή τον Αρούλη και τον Μιλτιάδη; Αν είναι αυτοί οι "εκπρόσωποι", τότε στο καλό και να (μη) μας γράφουν...

 9. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 16/12/2009 11:30:55

  Πουθενά δεν πρόκειται να πάνε. Θα μείνουν εντός των 2 κομμάτων, θα συντηρήσουν τους μηχανισμούς τους, έτοιμοι να αδράξουν την όποια μελλοντική ευκαιρία.

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/12/2009 11:34:13

  Γιατί έχω την εντύπωση, ότι άν θέλουμε οι λέξεις να έχουν στενή σχέση με τα πράγματα, ΤΩΡΑ ΠΙΑ ο εκσυγχρονισμός στο ΠΑΣΟΚ εκφράζεται από τον Ππανδρέου και στη ΝΔ από το Σαμαρά;
  Οι "ταμπέλες" έχουν ιστορικότητα, εκφράζουν μια χρονική φάση. Όταν αλλάξει το μαγαζί και η γειτονιά, τίποτε δεν λέει η παλιά ταμπέλα, περσινά ξινά σταφύλια.
  Κάποιοι επίδοξοι "ψυχίατροί" μας, των ΜΜΕ, είναι απλά κολλημένοι. Ίσως μάλιστα μερικοί, ξέροντας καλά τι κάνουν, μας γράφουν ακόμα συνταγές με ληγμένα χάπια.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 16/12/2009 11:48:11

   Ενισταμαι.Οι συγκεκριμενοι ειναι εκσυγχρονιστες του τυπου "τραβατε με και ας κλαιω".Οταν σου βαζουν το μαχαιρι στο λαιμο οι ξενοι δανειστες εκσυγχρονιζεσαι εκων ακων.
   Απο πουθενα δεν προκυπτει οτι με Βενιζελο και Ντορα θα ηταν λιγοτερα συγχρονα τα κομματα-η διαφορα ειναι οτι θα γινοταν οικειοθελως.Απλως οι αλλοι δυο εχουν την πλειοψηφια και θα τη συρουν υπο τις κραυγες των διεθνων "οικων" να εκσυγχρονισθει.

 11. Π.Κ avatar
  Π.Κ 16/12/2009 11:45:13

  Που πηγαν οι προσωνυμιες Γιωργακης και Τζεφρυ;Το τζεφρυ παρεπιπτοντως το ειχε ανακαλυψει η πανδωρα του Βηματος.νυν Κασιματης στην Καθημερινη.και μετα το αρχισαν οι γκατζοληδες Κανακηδες.Αυτος ο Κανακης οταν κανει γυναικειους ρολους γιατι δεν λεει παχυ το Λ;Μας παρουσιαζαν εναν Παπανδρεου τουλαχιστον μογγολο.Ενω ο μεγαλος ο ηγετης ο παχυς;

 12. Ι Δ. avatar
  Ι Δ. 16/12/2009 11:46:43

  O Σαμαράs κρατά στα χέρια του την τύχη τηs N Δ Αλλά και τηs πατρίδαs.Του την πάσαρε ο Παπανδρέου.Με οδηγό την διαφάνια να απαλαγή δια παντόs απο τουs αντιπάλουs του . Μαζί με τα άλλα σκάνδαλα η βουλή να διερευνήση και το σκάνδαλο τηs ΖΗΜΕΝΣ

 13. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 16/12/2009 12:13:20

  «Εκσυγχρονιστές εναντίον λαϊκιστών»: ιδεολόγημα ή «πραγματικότητα»;

  1. Υπάρχουν μερικά πολιτικά ιστορικά δεδομένα της μεταπολίτευσης:
  • Συντριβή και εξαφάνιση του «κέντρου» ως πολιτικού σχηματισμού
  • Σταθεροποιημένος δικομματισμός με ομαλή εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία
  • Πολυσυλλεκτικότητα αυτών των δύο κομμάτων στη βάση του δίπτυχου: διεκδίκηση των ορφανών ενδιάμεσων/συρρίκνωση των άκρων
  • Εισβολή στο πολιτικό προσκήνιο των μικρομεσαίων μη-προνομιούχων μετά το 81
  • Ενσωμάτωση τους στο σύστημα με (δάνεια) αναδιανομή εισοδημάτων και εξουσίας

  2. Οι ίδιοι οι όροι είναι κατασκευασμένοι από τους αντιπάλους: οι μεν ονομάζουν τους δε «έτσι» για να τους υποτιμήσουν. Δεν υπάρχει αυτοπροσδιορισμός των μεν ως λαϊκιστών ούτε των δε ως εκσυγχρονιστών. Για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση στήνεται πάνω σε «φαντάσματα» και σε εκπτώσεις εννοιών.

  3. Οι ούλτρα λαϊκιστές της μιας πλευράς φτιάξανε το ΔΗΚΚΙ. Της άλλης το ΛΑΟΣ ( η ΠΟΛΑΝ υπήρξε μια άλλη περίπτωση και η δημιουργία της δεν εντάσσεται πολιτικά στο ως άνω δίπολο). Το πρώτο ετελεύτησε το άλλο αναμένεται ...

  4. Σε κάθε κρίσιμη καμπή ετοιμάζονται προχείρως εναλλακτικά σενάρια ή μορφώματα για να εγκαταλειφθούν μόλις παίξουν το ρόλο του μπαμπούλα και συνεφέρουν τους μεγάλους. Καμμιά τέτοια κίνηση δεν επιδιώχθηκε συστηματικά και με σαφή υποστήριξη από κυρίαρχα στρώματα. Ούτε σήμερα φαίνεται κάτι τέτοιο. Η σκιαμαχία με ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να γεμίζει σελίδες ή κανάλια αλλά αυτό γίνεται για καθαρά συντεχνιακούς λόγους: νάχουν δουλειά οι δημοσιολογούντες. Και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ απόπειρα να φτιαχτεί κάτι από επιχειρηματική αφετηρία ή με μπερλοσκουνική άποψη.

  5. Στα συμφέροντα, τώρα, που δεν ενδιαφέρονται για ταμπέλες. Το μεγάλο κεφάλαιο τα βρίσκει μέχρι σήμερα πάντα με το δικομματικό σύστημα. Κι όταν κάτι δείχνει να ξεφεύγει σπρώχνει σε τεχνητά αδιάξοδα, εκλογές και τα βρίσκει με τον «άλλον». Το προλεταριάτο είναι αδύναμο (και αριθμητικά), το εργαζόμενο μάλιστα στο Δημόσιο και από το Δημόσιο είναι σούμπιτο στο ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ να γλείφει το πεταμένο κοκκαλάκι. Οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς ΚΑΝΕΝΑ συνεκτικό στοιχείο (ιδεολογικό, πολιτικό ή οικονομικό) παίζουν στο παίγνιο εξασφαλίζοντας από τη μεριά τους κάποιο μερίδιο – κι αυτό τους φτάνει ακόμη κι αν καταλαβαίνουν ότι τους κοροϊδεύουν. Οι αγρότες το ίδιο. Το σύστημα αναπαράγεται έτσι μια χαρά με την ισχύουσα εναλλαγή και δεν ενδιαφέρεται να την αλλάξει. Η απόπειρα όσων στρέφονται σε πιο προσανατολισμένες λύσεις (αλλαγή των κρατικών δομών, νέα κοινωνική δομή, αλλαγή νοοτροπίας κλπ) είτε στριμώχνεται στα δύο μαντριά είτε καθίσταται απονενοημένο διάβημα να φτιαχτεί κάτι που είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

  Το δίπολο «λαϊκιστές-εκσυγχρονιστές» είναι κατά τη γνώμη μου ένα κατασκεύασμα που μπορεί να εξυπηρετεί τις φαντασιώσεις ορισμένων αλλά παραμένει σε αχρηστία για τους πραγματικά ενδιαφερόμενους: Οι κυρίαρχοι δε τόχουν ανάγκη – τα κόμματα το περιθωριοποιούν και το αχρηστεύουν.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ antiathlitikos 16/12/2009 14:15:18

   Η πολιτική ανάλυση όπως θα έπρεπε να είναι. Τα είπες όλα.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ Α.Κ. 16/12/2009 14:26:52

    Νάσαι καλά, φίλε μου!

    • man8os avatar
     man8os @ antiathlitikos 16/12/2009 14:59:24

     Ξεχασες τον Συριζα και την ακρα αριστερα...(Αυτους πως εξηγεις οτι διατηρουνται παντα πανω απο το 10%?

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ antiathlitikos 16/12/2009 15:25:21

     Αγαπητέ Μάνθο, δεν ξέρω τί αθροίζεις και βγάζεις πάνω από 10%. Σε κάθε περίπτωση το θέμα εδώ ήταν το "κέντρο" και το κατασκευασμένο κατά τη γνώμη μου δίπολο λαϊκιστές - εκσυγχρονιστές, και σ΄αυτό αναφέρθηκα.

    • man8os avatar
     man8os @ antiathlitikos 16/12/2009 15:35:24

     Φιλε αντιαθλητικε, αθροιζω ΚΚΕ+ΣΥΡΙΖΑ+εξοκοινοβουλευτικη αριστερα. Το σθμ μου βγαινει παντα πανω απο 10 ενιοτε και κοντα στο 15 (περιοδος 89-90), 2007

    • man8os avatar
     man8os @ antiathlitikos 16/12/2009 15:35:54

     sum

    • man8os avatar
     man8os @ antiathlitikos 16/12/2009 15:37:17

     Αλλα ναι εχεις δικιο... Ολοι λεγομαστε εξυγχρονιστες και καταγγελουμε τους πολιτικους αντιπαλους ως λαικιστες....

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ antiathlitikos 16/12/2009 15:43:20

     Εγώ πάντως να το αντιστρέψω: Το ότι η Αριστερά (ως sum όπως λες) μετά τη μεταπολίτευση δε ξεπέρασε το 13-14% είναι ένα πολύ πονεμένο και παιδεμένο θέμα που δε ταιριάζει ν΄αναλυθεί εδώ. Ευχαρίστως με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δώσει το antinews να το κουβεντιάσουμε ...

   • man8os avatar
    man8os @ Α.Κ. 16/12/2009 15:46:29

    Ναι αληθεια λες. Ειναι πολυ ενδιαφερουσα συζητηση. Ποια τα αιτια της εκλογικης συρικνσης της αριστερας στην Ελλαδα.

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 16/12/2009 18:27:06

     Μπα,φιλε ανωνυμε κανε αλλη αναγνωση.
     Περιπου το 30% απο ΝΔ και το 6% απο ΛΑΟΣ και 5% απο ΠΑΣΟΚ ειναι ενα συνολο καπου 40%πανελληνια ειναι η δεξια μονο χωρις το κεντρο.
     Το κεντρο ειναι καπου 10% απο ΝΔ και 15% απο ΠΑΣΟΚ καπου 25% πανελληνια.
     Το υπολοιπο 35% ειναι η αριστερα με την ευρητερη εννοια... Αλλα τα κομματα που εκφραζουν την επαναστατικη αριστερα δεν περνουν πανω απο 15 % Και εδω ειναι το ζητημα. Αφου η αριστερα εν τη ευρεια ενοια εκφραζει περιπου το 35% του πληθυσμου γιατι τα κομματα της δε περνουν συνολο 35% αλλα μολις 15 στην καλυτερη?

  • lypon avatar
   lypon @ antiathlitikos 17/12/2009 12:24:04

   Καλή ανάλυση, αντιαθλητικέ, και αρκούντως απαισιόδοξη. Όχι αρκετά, ίσως.

   Σχετικά με το σημείο 4, έχω να πω ότι προσπάθεια έγινε για δημιουργία κόμματος, πριν από 2 - 3 χρόνια, δε θυμάμαι ακριβώς. Έγιναν μάλιστα κρυφές δημοσκοπήσεις που τους έδιναν μονοψήφιο ποσοστό, και έτσι η κατάσταση μπήκε στο ψυγείο. Ώσπου να διαμορφωθούν «κατάλληλες συνθήκες».

   Που δε μπορεί να είναι άλλες από την αποτυχία ΚΑΙ του ΓΑΠ. Τότε πιθανότατα θα ξεκινήσει εκστρατεία απαξίωσης του Σαμαρά, και θα αναδυθεί νέον σωτηριακόν κόμμα. Και θα εκπλαγούμε, μάλλον, από τις προσχωρήσεις μεγαλοσχήμων σε αυτό…

   Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, ως μη ανήκων σε κόμμα, είναι ότι ο ΓΑΠ είναι περίπου η τελευταία μας ελπίδα. Είναι υποχρεωμένος να τα καταφέρει. Αλλά, φευ, νομίζω πως είναι λίγος, πολύ λίγος. Και αιθεροβατεί, θεωρώντας ως συνέπεια την τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων, τη στιγμή που ο λαός μόνο γι’ αυτές ΔΕΝ τον ψήφισε. Ο λαός ήξερε ότι εξαπατιόταν και θεωρούσε ότι ακούει προεκλογικά και κατά συνθήκην ψεύδη. Ο λαός ελπίζει σε αυστηρότητα και είναι διατεθειμένος να υποστεί βαριά μέτρα, αλλά με κάποια σοβαρότητα και με κάποια συνέπεια. Όχι άλλος γάμος Καραγκιόζη.

   Ακριβώς αυτά που ΔΕΝ κάνει ο ΓΑΠ.

 14. jhoci avatar
  jhoci 16/12/2009 12:46:15

  ΗΡΕΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ. Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ) ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗ

 15. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16/12/2009 13:26:22

  Είναι ολοφάνερο ότι δημιουργείται το ηθικό και πολιτικό πάτημα ώστε να οδηγηθούμε στη συγκυβέρνηση ΓΑΠ-Αντώνη.
  Παρουσιάζουν μία εικονική απειλή ώστε ο κόσμος να εμπεδώσει την ανάγκη συνεργασίας.
  Είναι τυχαίο ότι τα μέσα που διαδίδουν τις πληροφορίες είναι κυβερνητικά;
  Έχουν καταλάβει ότι ο ΓΑΠ δεν μπορεί να ξοφλήσει τα προεκλογικά γραμμάτια που υπέγραψε και ψάχνουν τρόπο να τον ξεφορτωθούν χωρίς να χάσουν τον έλεγχο των εξελίξεων.

 16. Καππαδόκης avatar
  Καππαδόκης 16/12/2009 15:30:11

  Αν ποτέ γίνει απόσχιση της Ντόρας και κάνει νέο κόμμα, πράγμα που το θεωρώ πολύ πιθανόν, δεν νομίζω ότι θα γίνει συνεργασία με Βενιζέλο. Αντίθετα βλέπω τον Βενιζέλο σε μια δεύτερη φάση και όχι τώρα που το Πασοκ είναι εξουσία να φεύγει και αυτός από το Πασοκ και να δημιουργείται άλλο κόμμα. Κοινώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα γίνουν τέσσερα και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις..πάπαλα.
  Το ισχυρό τεταρτημόριο σε αυτή την περίπτωση θα έχει τον πρώτο λόγο και θα συνεργάζεται με κάποιον από τους άλλους τρεις.
  Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Θα με θυμηθείτε...

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Καππαδόκης 17/12/2009 02:37:01

   Kαππαδόκη εάν όντως γίνει, κι εμένα η "όσφρησή" μου αυτό πιάνει στον αέρα... Εάν και προσωπικα θα επιθυμούσα να ευοδωθούν νέα σχήματα όπως οι Δημοκρατικοί, και οι ανωτέρω να πάνε στο σπιτάκι τους. Αλλά όσο έχουμε αυτά τα νταβαντζιλίτικα μμε δεν το βλέπω...

 17. man8os avatar
  man8os 16/12/2009 15:33:01

  Δεν θα τα καταφερει η Ντορα να μαζεψει κοσμο.Δεν την εμπιστευονται πολλοι... Στην καλυτερη θα εχει πορεια αντιστοιχη της ΠΟΛΑΝ.

 18. aris lalidis avatar
  aris lalidis 16/12/2009 17:13:12

  " Σήμερα η ισχυρή παρουσία στις ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας, τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζουν τις διαδοχικές ήττες των δομημένων συμφερόντων"
  ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ..
  ΜΗ ΧΑΖΕΨΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

  • ident avatar
   ident @ aris lalidis 16/12/2009 22:37:56

   Είναι κάτι σαν διαφημιστικό οδοντόπαστας.

 19. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16/12/2009 17:57:18

  Στηρίζω την άποψη μου στο ότι όταν μια κυβέρνηση νεοκλεγμένη με διαφορά 10.5% και 70 έδρες διαφορά από το δεύτερο κόμμα ,ψάχνει υποστήριξη για να περάσει νόμους από την διαλυμένη αντιπολίτευση,τότε κάτι ύποπτο συμβαίνει .
  Όσο για την άποψη της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας ως αιτίαση ,το ΠΑΣΟΚ δεν μας έχει συνηθίσει σ'αυτά καθώς ουσιαστικά απέλυσε 20000 συμβασιούχους ,βάζει να πληρώνουν 15 χρονών αυτοκίνητα υπέρογκα τέλη ,θα ανεβάσει τα διόδια και το έργο συνεχίζεται.

 20. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 17/12/2009 02:44:29

  Εξαιρετική ανάλυση.
  Να σημειώσω μόνον πως τις χειρότερες εκφάνσεις μεταμοντέρνου λαϊκισμού τις έχουμε απολαύσει στο "εκσυγχρονιστικό" μπλοκ...
  Και όσο για την φωτογράφηση των Κυρίαρχων ας μείνουμε στην Κληρονομική Ολιγαρχία και στο ώριμο αίτημα κατάλυσής της ως συνεκτικό στοιχείο πλέον του προλεταριάτου και των μικρομεσαίων έτσι όπως αναδύθηκε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση της συντηρητικής παράταξης. Αισιόδοξο, μα δεν αρκεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.