#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μποζόνιο Higgs φέρνει το τέλος της σωματιδιακής φυσικής;Οι φυσικοί σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν για την πρόσφατη ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Και την ώρα που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να καταλάβουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ή για το αν ο χαρακτηρισμός του ως το σωματίδιο του Θεού είναι ηλίθιος ή μη, ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον πλανήτη, είναι … λυπημένος.

Ο Stephen Wolfram, πού ξεκίνησε ως παιδί θαύμα και που πήρε το διδακτορικό του από το CalTech στην ηλικία των 20 χρόνων, ασχολήθηκε επισταμένα με την σωματιδιακή φυσική, πολύ πριν δημιουργήσει το περίφημο πακέτο λογισμικού Mathematica και στη συνέχεια το πολυδιαφημισμένο WolframAlpha, που αποτελεί μια προηγμένη υπολογιστική μηχανή.

Σε προσωπική ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Wolfram σημειώνει πως η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, έρχεται να ολοκληρώσει μια ολόκληρη ζωή  έρευνας.

Επιβεβαιώνεται, λέει, το Standard Model της φυσικής, που αποτελεί το οργανωτικό μοντέλο του υποατομικού σύμπαντος πάνω στο οποίο εργάζονταν εντατικά οι επιστήμονες, εδώ και δεκαετίες.

Κι αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ξέραμε, ότι η τελική ανακάλυψη είναι  πάντα λιγότερο ενδιαφέρουσα από την αναζήτηση.

Ιδού πως το περιγράφει:

«Εδώ και 35 χρόνια, όσον αφορά στην εύρεση νέων σωματιδίων, δεν είχαμε καμιά έκπληξη. (Η ανακάλυψη των μαζών του νετρίνου, είναι ένα παράδειγμα περί του αντιθέτου, όπως και πολλές ανακαλύψεις στην κοσμολογία).

Σίγουρα, τα πειράματα αποκάλυψαν πολλά πράγματα, όπως τα μποζόνια W και Z, την επαλήθευση του QCD και το  top quark. Όλα αυτά όμως ήταν αναμενόμενα βάσει του Standard Model και δεν αποτέλεσαν έκπληξη.

Για αυτό, και ως ένα βαθμό, είμαι απογοητευμένος. Δεν κράτησα μυστικό, ούτε στον ίδιο τον Peter Higgs, ότι ποτέ μου δεν ενθουσιάστηκα με τον μηχανισμό Higgs. Πάντοτε μου έμοιαζε με απάτη. Και πάντοτε ήλπιζα  στην άκρη του μυαλού μου, πως στο φινάλε, θα ανακαλύπταμε κάτι πολύ πιο κομψό και πιο υπεύθυνο για το θεμελιώδες ζήτημα της μάζας των σωματιδίων. Δυστυχώς όμως η φύση επέλεξε, όπως πάντα, μια πιο πεζή εξήγηση στο πρόβλημα.

Αν το Standard Model είναι σωστό, τότε η πρόσφατη ανακοίνωση θα είναι μάλλον η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη, που θα γίνει από πειράματα σε επιταχυντές σωματιδίων, για την δική μας γενιά. Σίγουρα μπορεί να έχουμε κάποιες εκπλήξεις, αλλά δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό».

Όταν πριν από χρόνια έκανα ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του επιταχυντή Large Hadron Collider, είχα μιλήσει με αρκετούς επιστήμονες και είχα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που κατέληξε ο Wolfram: Ότι η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους φυσικούς, αλλά και μια ήττα για την φυσική.

Το 2008 μάλιστα, είχα χαρακτηρίσει την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Higgs, ως το χειρότερο δυνατό  σενάριο για το Standard Model της φυσικής.

Μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν κάποιες ακόμη εκπλήξεις μέσα στα πλαίσια των πειραμάτων του Large Hadron Collider, και σίγουρα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα στην φυσική που δεν τα γνωρίζουμε.

Ήρθε όμως η ώρα να παραδεχτούμε, πως το κυριότερο επίπεδο έρευνας πάνω στο οποίο απασχολούνται τα πιο λαμπερά μυαλά του πλανήτη, αυτό της σωματιδιακής φυσικής, δεν έχει πια άλλα μυστικά να μας αποκαλύψει.

theatlantic.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 08/07/2012 10:30:27

  Kατανοώ απόλυτα την "απογοήτευση" του Wolfram για το τέλος της " σωματιδιακής" φυσικής της οποίας προφανώς υπήρξε λάτρης. Παρόμοιες
  "απογοητεύσεις" είχαμε και θα έχουμε πάντα στον τομέα της επιστήμης.
  Πχ. οι φανατικοί "Ευκλειδιστές" "απογοητεύτηκαν" όταν οι Λομπατσέφσκι και Ρίμμαν "αποτελείωσαν" την Ευκλείδια γεωμετρία όταν απέδειξαν ότι όλες οι παράλληλες ευθείες συναντώνται σε ένα σημείο, το κέντρο δέσμης.
  Οι φανατικοί Νευτωνιακοί επίσης "απογοητεύτηκαν" όταν ήλθε το τέλος της Νευτώνιας Φυσικής μετά την διατύπωση της θεωράς της Σχετικότητας από τον Αινστάιν.
  Τώρα λοιπόν που ήρθε και το τέλος της σωματιδιακής φυσικής θα απογοητευθούν οι φανατικοί της "Σωματιδιακής φυσικής" και την σκυτάλη θα παραλάβουν οι οπαδοί της "Κβαντικής Φυσικής" και κυρίως οι Φυσικοί των "κβαντικών πεδίων" της "κβαντικής βαρύτητας" της "θεωρίας υπερχορδών" των" πολλαπλών συμπάντων" και των "πολλαπλών δαστάσεων"και εν γένει οι Φυσικοί που θα ξεκινήσουν την εξερεύνηση του απείρου "κβαντικου ωκεανού του κενού" που αρχίζει απο εκεί που τελειώνουν τα σωματίδια, σε κλίμακες ασύλληπτα μικρές κάτω απο το "τείχος του Πλάνκ" σε διαστάσεις
  κάτω από 1 επί 10 εις την -33, όπου ελάχιστα γνωρίζουμε και τα "εργαλεία" μας είναι ακόμα χοντροκομμένα...

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2012 15:12:20

  Όπως πάντα, κραταω "μικρό καλάθι". Ο χρόνος θα δείξει αν και πως θα ενσωματωθεί η ανακάλυψη του μποζονίου. Πάω στοίχημα πως όταν καταφέρουν και το διασπάσουν και αυτό και ανακαλύψουν άλλα τόσα υποσωματίδια η κατάσταση θα περιπλεψτεί έτι περισσότερο. Μην ξεχνάμε την θεωρία των υπερχορδών. Η Λομπατσεφσκια γεωμετρία δεν ανήρεσε την Ευκλείδια, ούτε και η θεωρία του Αϊνστάϊν την Νευτώνια, δεδομένου ότι ασχολούνται με διαστάσεις διαφορετικής κλίμακας. Στους υπολογισμούς των τροχιών, φερ' ειπείν, των διαστημοπλοίων για τα ταξίδια τους, ή για ον υπολογισμο των τροχιών των αστεροειδών, οι Νευτώνιοι υπολογισμοί είναι επαρκείς. Δεν χρειάζεται η θεωρία της σχετικότητας για να υπολογισθούν στο χωροχρόνο οι τροχιές τους. Από την άλλη μεριά, ο υπολογισμός των αποκλίσων του φωτός όταν έρχεται από συμπαντικές αποστλάσεις απαιτεί την χρήση της θεωρίας του Αϊνστάϊν. Έτσι, η Νευτώνια μηχανική είναι επαρκής σε ταχύτητες πολύ μικρότερες αυτής του φωτός. Τα πράγματα, και στη φυσική, δεν είναι άσπρα-μαύρα.

  • Κβάντα avatar
   Κβάντα @ Νίκος Αργεάδης 08/07/2012 16:52:25

   Κύριε Αργεάδη, το μποζόνιο Higgs ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ του καθιερωμένου ή τυπικού μοντέλου (Standard Model). Τα σωματίδια αυτά ζουν πολύ λίγο και ουσιαστικά τα "βλέπουμε" μέσα από τα προϊόντα της διάσπασής τους.
   Η μέρα της ανακάλυψής του ήταν μία από τις σημαντικότερες μέρες για την επιστήμη της Φυσικής. Παρακολουθώ βέβαια εδώ και μέρες ένα παραλήρημα μερικών αναγνωστών του Antinews γύρω απ' αυτό το θέμα, το οποίο δε θα ήθελα να σχολιάσω.
   Εκτιμώ και γω ότι η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, δε θα σημάνει σε καμία περίπτωση το τέλος της σωματιδιακής φυσικής.
   Δεν μπορώ να φανταστώ έξω από το CERN, στα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας, να κυκλοφορούν μεσίτες και στην είσοδο του ερευνητικού κέντρου να έχει αναρτηθεί ταμπέλα, "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ".

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κβάντα 08/07/2012 20:14:01

    Αγαπητέ "Κβάντα" σ' ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Υποθέτω πως είσαι φυσικός. Προβληματίζομαι πάντα, όπως και συ, όταν διαβάζω υπερβολές, είτε προκειται για το "τελος της ιστορίας" είτε για το σωματίδιο "Θεό". Έχω 1-2, πιθανόν αφελείς ερωτήσεις. Παρ' ότι έχει μεγάλη μάζα ο λόγος της μη παρατήρησής του είταν ότι ο χρονος ημιζωής του είναι απειροελαχιστος;
    Γιατί δεν είναι τόσο σταθερό όπως πχ τα πρωτόνια;
    Ευχαριστώ.

    • Κβάντα avatar
     Κβάντα @ Νίκος Αργεάδης 08/07/2012 23:08:39

     Στον κυκλικό επιταχυντή LHC (για την παρατήρηση του Higgs), επιταχύνονται «νέφη» πρωτονίων τα οποία αφού αποκτήσουν πολύ υψηλή ενέργεια συγκρούονται μέσα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS. Για να "δούμε" το μποζόνιο Higgs, και στο παρελθόν τα μποζόνια W και Z, θέλαμε πολύ ισχυρούς επιταχυντές και ανιχνευτές.
     Το Higgs και τα W και Ζ, έχουν πολύ μεγάλη μάζα. Να σας πω απλά ότι ενέργεια και μάζα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
     Ο χρόνος ζωής των σωματίων και σωματιδίων, με εξαίρεση από τα γνωστότερα του ηλεκτρoνίου, του πρωτονίου και του νετρονίου, κυμαίνεται από 10^(-6) μέχρι 10^(-27) s. Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλό βράδυ.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2012 15:13:49

  Αντί για "περιπλεψτεί" διαβάστε "περιπλεχτεί. Συγγνώμη για το λάθος.

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 08/07/2012 19:57:48

  Αν το μποζονιο ερχεται να επιβεβαιωσει την θεωρια των κβαντων, τοτε τα συγχαρητηρια αξιζουν στους επινοητες της. Καλα τα παει η κοινοτητα των σοφων διανοητων. Ναχαν την ιδια προοδο και οι πολιτικοι που ποιος ξερει με ποια θεωρια εχουν κανει τον κοσμο μπαχαλο.

  • Εύα avatar
   Εύα @ DebbyTant 08/07/2012 20:20:17

   χα..φαντάζεσαι να είναι αυτό το επόμενο ερευνητικό θέμα στο CERN;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.