#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2011 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά για το 2011του Οδυσσέα Αρβανίτη

Ενώ η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Παπανδρέου αποδομεί το ΠΑΣΟΚ και απονομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας τον λαικό και πατριωτικό χαρακτήρα του  -που του χάρισε την μακροχρόνια πολιτική ηγεμονία- τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε για τη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να σώσει τη ΝΔ από την πλήρη κατάρρευση ακόμη όμως  έχει πολύ δρόμο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να μπει σε τροχιά εξουσίας.

Ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι με την έναρξη του 2011 θα υπογραμμίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος. Είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο προκειμένου να κάνει σαφείς τις διαφορές του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Καρατζαφέρης επιδίδεται στις γνωστές πολιτικές του κυβιστίσεις για να προσεγγίσει ξανά την λαική του βάση την οποία πρόδωσε με την ψήφιση του μνημονίου. Με την κ. Μπακογιάννη πάλι η μόνη σαφής διαφορά περιορίζεται στην τοποθέτηση απέναντι στο μνημόνιο. Όσο ο κ. Σαμαράς δεν δίνει σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα επικρατεί το «όλοι ίδιοι είναι» και κινδυνεύει να τον συμπαρασύρει η συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

Ανάγκη για καθαρό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμαΣτο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επιμείνει στην αντιμνημονιακή πολιτική προσδίδοντας όμως απτό περιεχόμενο στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που είναι ο ένας πυλώνας του προγράμματός του, ενώ παράλληλα θα υπογραμμίσει την πατριωτική πολιτική της ΝΔ που είναι ο δεύτερος πυλώνας. Με την αντιμνημονιακή και πατριωτική πολιτική έχει ελπίδες να προσελκύσει και να εκφράσει ευρύτερα λαικά στρώματα αλλά και την καινούργια κατηγορία των νεόπτωχων που δημιουργούν τα οικονομικά της ύφεσης και της εξαθλίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ εντολήν της τρόικας. Τα πληττόμενα λαικά στρώματα και οι μικρομεσαίοι που εκπίπτουν οικονομικά και κοινωνικά μπορούν να δώσουν στη ΝΔ την κοινωνική πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουν στο περιθώριο και θα αποτελούν εύφλεκτο κοινωνικό υλικό που θα αναμένει την πυροδότηση. Ο κ. Σαμαράς έχει την ευκαιρία να ταυτίσει τις κοινωνικές διεκδικήσεις με τα εθνικά αιτήματα και να μεγιστοποιήσει τα πολιτικά του οφέλη. Μέχρι στιγμής τέτοια ταύτιση κοινωνικών και εθνικών αιτημάτων έχει πετύχει μόνο η κεντροαριστερά πρώτα στην δεκαετία του 1960 και μετά με το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της δεκαετίας του 80. Ας μην ξεχνούμε ότι πατρίδα δεν είναι μόνο οι κάμποι και τα βουνά αλλά και η εθνική περιουσία του ΟΤΕ που τον ξεπούλησαν στους Γερμανούς και η ΔΕΗ και μία σειρά άλλοι φορείς και οργανισμοί. Πατριωτική πολιτική με εκχώρηση του στρατηγικής εθνικής σημασίας δημόσιου τομέα δεν γίνεται.

Τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικές και όχι το αντίθετο

Με τον καινούργιο χρόνο ο κ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει αλλαγές στην δομή και στην λειτουργία του κόμματος αλλά και στα πρόσωπα που θα επανδρώσουν το ευρύτερο ηγετικό σχήμα(μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που θα μετακομίσουν στα νέα γραφεία επί της Συγγρού). Με αυξημένο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ουσία ο κ. Σαμαράς θα συγκροτήσει το επιτελείο μάχης με στόχο βέβαια τη νίκη ή στην χειρότερη περίπτωση μικρή ήττα.

Αν και τα πρόσωπα πάντα παίζουν συμπληρωματικό ρόλο οι επιλογές του κ. Σαμαρά θα σηματοδοτήσουν τις πολιτικές του αποφάσεις. Εν ολίγοις θα πρέπει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το στενό ηγετικό επιτελείο να μπορούν να υπηρετήσουν την στρατηγική του. Είναι αμφίβολο αν μία γενιά πολιτικών της ΝΔ που έχει διαφθαρεί από τον μεσαιοχωρίτικο καιροσκοπισμό του κ. Λούλη και στην συνέχεια με τον κυβερνητισμό της αποτυχημένης πενταετίας Καραμανλή μπορούν να υπηρετήσουν «τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον νέο πατριωτισμό του κ. Σαμαρά». Συμβαίνει δε το παράδοξο να μην βρίσκονται πρόθυμοι βουλευτές να βγουν στα Μέσα Ενημέρωσης για να προβάλλουν την αντιμνημονιακή και εθνική πολιτική, ή όταν βγαίνουν να στρογγυλεύουν τις θέσεις του προέδρου.

Ομολογουμένως, ο “γαλάζιος ανασχηματισμός” δεν είναι εύκολη δουλειά για τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος είναι αναγκασμένος όχι μόνο να προχωρήσει με «αυτούς που έχει», ενώ απο την άλλη, ως αρχηγός μεγάλου κόμματος εξουσίας, πρέπει να κάνει συνθέσεις. Απο την άλλη μεριά, η “καθαρότητα” είναι πάντα κακός σύμβουλος, αλλά και οι συμβιβασμοί έχουν όρια.

Ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ παραμένουν κωλυμμένοι στο νεφέλωμα του μεσαίου χώρου και στην νοοτροπία της διαχείρισης. Απόψεις του είδους ότι «και εμείς κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, θα πρέπει να δείξουμε υπεύθυνη στάση και να επιδιώξουμε συναίνεση και ήρεμα νερά στα εθνικά» αποτελούν αντανάκλαση του ασπόνδυλου μεσαιοχωριτισμού και έχουν πολλούς οπαδούς μέσα στη ΝΔ.

Πρόκειται για βουλευτές δέσμιους της πολιτικής τους διαδρομής αλλά και των σχέσεών τους με επιχειρηματικά κέντρα που πιέζουν τον κ. Σαμαρά να δώσει στον κ. Παπανδρέου αυτό που έχει ανάγκη: συναίνεση. Η κοντόφθαλμη λογική τους δεν αντιλαμβάνεται ότι αν η ΝΔ δεν διαχωρίσει την θέση της μέσα από ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα και δεν πείσει ότι είναι εναλλακτική δύναμη θα απαξιωθεί και η ίδια, αλλά και θα καταρρεύσει συνολικά το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει στα οικονομικά της ανάπτυξης σαν εναλλακτική λύση όταν θα αποτύχει η οικονομία της ύφεσης που εφαρμόζει η τρόικα και η κατοχική κυβέρνηση. Όπως σωστά έχουν επισημάνει αναγνώστες του Antinews «το όχι στο μνημόνιο» δεν είναι πλέον επαρκές πρέπει να διαχωρίσει πλήρως την θέση του από την Τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν σημασία και τα πρόσωπα. Είναι άλλο να πάρει πχ ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μία θέση τομεάρχη και άλλο να συμπεριληφθεί στο στενό ηγετικό επιτελείο. Για τις κρίσιμες θέσεις χρειάζονται ιδεολογικοί μαχητές και όχι μεσαιοχωρίτες διαχειριστές. Παρόμοια ισχύουν και για μία σειρά νέο-φιλελεύθερων βουλευτών που πάντα αλλοιθωρίζουν προς την πλευρά της κ. Μπακογιάννη αλλά και πρώην καραμανλικών που αρνούνται να προσαρμοστούν στην συνθήκη που επιβάλλει η εποχή. Επίσης οφείλει να ομογενοποιήσει την στενή ηγετική ομάδα που μέχρι τώρα εμφάνισε έλλειμμα συνοχής και αντικρουόμενες προσωπικές στρατηγικές. Παράλληλα να κάνει πιο αποτελεσματικό το επικοινωνιακό επιτελείο μοιράζοντας ρόλους. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο Σαμαράς να προβάλλει την εθνική του πολιτική και στελέχη του ηγετικού επιτελείου να δίνουν διαβεβαιώσεις σε παράγοντες του εσωτερικού και του εξωτερικού ότι η ΝΔ θα κινηθεί συναινετικά στα εξωτερικά θέματα…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 02/01/2011 13:39:50

  Με λίγα λόγια ζητάμε από το Σαμαρά να μας βγάλει από το χάος.
  Οι τομές είναι μονόδρομος .
  Όχι άλλοι συμβιβασμοί.
  Πειθαρχία στρατιωτική από τα στελέχη.
  Και ο κόσμος θα έρθει από μόνος του .

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/01/2011 13:44:19

  Nα παρει γυαλοχαρτο τωρα ! Τερμα το σφουγαρι... σμυριδομανο να ποναει.
  Να βαλει φυλακη τον Τσουκρατο, διαφορετικα η ΝΔ δηλωνει συνενοχη και ο κοσμος δεν συγχωρει.
  Το στρογγυλεμα τελειωσε. Επιθεση κατα μετωπον, αερα - αερα να φυγει η χολερα..
  Να παρει σφυρι και 45ρες προκες και να τα μοιρασει σε ολους τουε μαχημους Νεοδημοκρατες. Μπαμ και κατω η καθε παπαρολογια των ΠΑΣΟΚΩΝ.

  Με σουφλε* δεν κανεις πολιτικη οταν η Χωρα σου εχει πουληθει απο το ΓΑΠ.

  ΠΠ
  * σουφλε το φαγητο του ντιντη

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 02/01/2011 13:50:53

  το σουφλε αν το κουνησεις δυνατα..

  ξεφουσκωνει..

 4. akathartoskavalieros avatar
  akathartoskavalieros 02/01/2011 14:08:45

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΤΙΤΛΟΦΟΡΟΥΜΕΝΗ Ο ΜΠΟΕΜ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΕΜΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ

 5. karenin avatar
  karenin 02/01/2011 14:27:14

  Το αν θα βρεί η οχι το ιδεολογικό στίγμα ο Σαμαράς για την Ν.Δ, αφορά την πολιτική επιβίωση της παράταξης, και καθόλου τον πολίτη που πρέπει να λύσει προβλήματα καθημερινής σκληρής πραγματικότητας. Κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει μέλλον αν, πριν από όλα, δεν αποκαταστήσει οικονομικά τις σχεσεις του με τα λαικά στρώματα. Υπάρχει η σκληρή και αμείλικη πραγματικότητα του κατάπτυστου μνημονίου που πνίγει και στραγγαλίζει την χώρα. Μεχρι στιγμής οι κυρίαρχες απόψεις είναι δύο. Η κυβερνηση που υποστηρίζει ότι χωρίς μνημόνιο χρεοκοπία, άρα σκληρή δουλειά αίμα και δάκρυα, και οι άλλη άποψη γιά έξοδο απο το ευρώ, επιστροφή στην δραχμή, υποτίμηση και αύξηση εξαγωγών, εν ολίγοις ο Ισλανδικός δρόμος. Οταν η ΝΔ τοποθετηθεί συγκεκριμένα επαυτού, θα δούμε τι είναι πατριωτική στάση και τι όχι. Το να λέμε απλώς όχι στο μνημόνιο, μοιάζει σαν να αποδεχόμαστε τον βιασμό, απλα δεν συμμετέχουμε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 02/01/2011 14:34:51

   Οχι,εχει σταση αλλα δεν τη πιστευουν πολλοι ως ρεαλιστικη.
   Εχει παρουσιασθει λεπτομερως στις 7 Ιουλιου αλλα εκεινο που εμεινε ειναι οτι ειναι υπεραισιοδοξη.
   Με μετρα μικροτερης λιτοτητος και αναθερμανσης της οικονομιας μπορουμε να βγουμε απο το μνημονιο πιο ευκολα.Προσεχως θα παρουσιασθει και λεπτομερες προγραμμα αξιοποιησης της δημοσιας περιουσιας για τη μειωση του χρεους.
   Η Ισλανδια δεν εχει σχεση ,δεν ειναι στην ΕΕ.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ψυχραιμια 02/01/2011 21:58:54

    Όχι Ψυχραιμία, το σχέδιο της 7/7/10 δεν περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά προθέσεις και κατευθυντήριες γραμμές. Δεν ήταν "χειροπιαστό", γι' αυτό δεν "έγραψε" στην κοινωνία. Προθέσεις, όλοι, καλές έχουν. Χειροπιαστό οικονομικό πρόγραμμα, που να οδηγεί στην ανάπτυξη, αυτό πρώτιστα ζητείται για το 2011. Ας είναι και επίπονο. Να έχει όμως μέτρα εφαρμόσιμα και χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό. Χωρίς "εάν" και "ελπίζουμε ότι". Και ας πατάει και μερικούς κάλους, επιτέλους. Πήξαμε στην πολιτική των ισορροπιών με τους αιώνια χαϊδεμένους. Άτομα, ομάδες ή και τμήματα της κοινωνίας.

 6. spiros avatar
  spiros 02/01/2011 14:35:19

  Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να:
  1. Βρεθεί η χρυσή τομή σε δύο θέματα, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ.
  2. Να βρεί στελέχη να κάνουν αντιπολίτευση με πρόταξη τον ιδεολογικό χαρακτήρα ήτοι "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ"
  Ευελπιστώ οι επιλογές να ισορροπήσουν για τις λιγότερες αναταράξεις.

 7. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 02/01/2011 15:31:28

  ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΝΕΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ...ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ (ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ...) : ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΘΝ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΤΗ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 8. Twins avatar
  Twins 02/01/2011 15:53:09

  Με άτομα από την (αποτυχημένη) κυβέρνηση Καραμανλή, τι επαναφορά να κάνει ;;;

  Πρέπει πρώτα να βάλει σωστό ορθολογιστικό και εφικτό πολιτικό όραμα,
  μετά να ξακαθαρίσει το κόμμα και μετά στις εκλογές του 2013 να δεί πόσα απίδια έπιασε ο σάκος... και μετά βλέπουμε...

  Προσωπική μου αποψη ειναι οτι ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ένα σχέδιο που ειναι λάθος (και μη εφικτό), ο Σαμαράς δείχνει να μην έχει κανένα σχέδιο. Οπότε παρά την ελευθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να ωφεληθεί... και θα πρέπει να δεί τι φταίει γι' αυτό. Το ΠΑΣΟΚ μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα φάει τα μούτρα του στο τέρας που δημιουργησε στις ΔΕΚΟ με τους συνδικαλήστες... αλλά δεν έχω δεί αξιόπιστο σχέδιο από τον Σαμαρά ακόμα για την έξοδο από την κρίση....

  • Manos-UK avatar
   Manos-UK @ Twins 02/01/2011 16:21:33

   Καλή χρονιά κατ'αρχήν απο Αγγλία!

   Συμφωνώ οτι η ΝΔ δεν κερδίζει αλλά αυτός που ανεβαίνει ειναι ο πρόεδρος με το μοναδικό λόγο του. Πιστεύω οτι πρεπει να κερδίσει το μεγάλο κομάτι του διαδύκτιου αλλά και να οργώσει την Ελλάδα -ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

   Παλιά οικοδομικά υλικά μόνο προβλήματα προκαλούν. Δε λέω ότι όλοι είναι ανίκανοι αλλά δείτε τι έγινε με το πρόσφατο -καίριο- άρθρο του κ. Κρανιδιώτη!

 9. Papageorgiou Takis avatar
  Papageorgiou Takis 02/01/2011 15:58:26

  Αν θέλει να έχει μέλλον ο Σαμαράς πρέπει να αλλάξει τα πάντα και κυρίως τα πρόσωπα που είναι συνυπεύθυνα για τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Μέσες λύσεις και μπαλώματα για τα μάτια δεν υπάρχουν. Εάν δεν αποκαταστήσει τα κακώς κείμενα, δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Αν δεν ενοχλεί, δείτε μία συνοπτική παρουσίαση των προβλημάτων στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2255.aspx

 10. ΝΖ avatar
  ΝΖ 02/01/2011 17:38:11

  Μου φαίνεται ότι γίνονται κάποιες παρανοήσεις και κινδυνεύουμε να ... "πυροβολήσουμε" τα πόδια μας...
  Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σχετικά απλό να λυθεί.
  Εκείνο που το καθιστά δυσεπίλυτο ή μάλλον άλυτο είναι το πολιτικό σύστημα που σήμερα υπάρχει.
  Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.
  Αλλά αν προσπαθήσει κανείς να σώσει και την Ελλάδα και το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα ταυτόχρονα, τότε δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε. Και δεν θα σωθεί ούτε η Ελλάδα.
  Αλήθεια είναι επίσης, ότι μας φαίνεται δύσκολο να σωθεί η Ελλάδα, επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε στα πλαίσια του σημερινού συστήματος, ούτε να βγούμε απ' αυτό.
  Το εμπόδιο είναι το πολιτικό σύστημα...
  Το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε είναι η σωτηρία του πολιτικού συστήματος.
  Την οποία δεν την επιθυμούμε. Αλλά δυσκολευόμαστε να φανταστούμε και πως θα είναι τα πράγματα με ένα άλλο πολιτικό σύστημα.
  Το οποίο θα είναι δημοκρατικό, αλλά όχι κομματοκρατίας.
  Θα είναι της ελεύθερης αγοράς, αλλά όχι της κυριαρχίας της διαπλοκής και του τραπεζικού καρτέλ.
  Θα είναι της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά δεν θα κυριαρχούν οι συνδικαλιστικές μαφίες.
  Τέρμα όλα αυτά!

  Ο Σαμαράς, σν θέλει να σώσει την Ελλάδα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το τωρινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σωθεί. Και πρέπει να θυσιαστεί.
  Νομίζω ότι το έχει συνειδητοποιήσει. Γι' αυτό και μίλησε σε απύπωπτο χρόνο για "νέα μεταπολίτευση",
  Τι σημαίνει, όμως: "να θυσιάσει το πολιτικό σύστημα";

  Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα:
  -- Το ένα είναι Επανάσταση! Αυτό είναι εύκολο να το λές, αλλά πολύ πιο δύσκολο να το κάνεις. Κι αποδείχθηκε ιστορικά αδύνατο να χτίζεις πάνω σε ερείπια που εσύ ο ίδιος γκρέμισες. Κατά κανόνα άλλος γκρεμίζει κι άλλος χτίζει αργότερα...
  -- Το άλλο είναι να προχωρήσεις μέσα από μια σειρά από διαδοχικές ανατροπές. Που διαλύουν βήμα-βήμα το πολιτικό σύστημα, αλλά δεν διαλύουν τη χώρα.

  Πώς γίνεται αυτό το τελευταίο;
  Με πολλούς τρόπους:
  * Πρώτον, ας τους φαύλους να απαξιωθούν, κατεδαφίζοντας οι ίδιοι τη φαυλότητα που μόνοι τους οικοδόμησαν.
  * Δεύτερον, άσε τους φθαρμένους πολιτικούς όλων των κομμάτων - ακόμα και του δικού σου - να φθαρούν ακόμα περισσότερο, προσπαθώντας να υπερασπιστούν αυτό που, έτσι κι αλλιώς δεν σώζεται.
  * Τρίτον, όσο οι άλλοι καταστρέφουν αυτό που πρέπει να καταστραφεί, κύττα να σώσεις, ο,τι μπορεί να σωθεί. Και να αναδείξεις εκείνους, που θα αποτελέσουν τη νέα ηγεσία αύριο, και για την ώρα θα ξεχωρίζουν τι πρέπει να σωθεί και τι πρέπει να θυσιαστεί.
  * Τέταρτον, την κρίσιμη στιγμή, "άλλαξε ταχύτητα" πέρασε στην "επόμενη πίστα", διάλυσε αυτό που πρέπει να καταστραφεί και στήσε στα πόδια του αυτό που πρέπει να σωθεί. Με άλλα λόγια, δώσε τη "χαριστική βολή" σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από το αποσαρθρωμένο "πολιτικό σύστημα", στήριξε αποφασιστικά τη χώρα και την Οικονομία της.
  Όσο διαλύεται το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και των τραπεζικών καρτέλ, τόσο ευκολότερο είναι να ανακάμψει η χώρα. Τόσο ευκολότερο είναι να παρακαμφθούν πάσης φύσεως "δευσμεύσεις" που της έχουν επιβληθεί και "υποχρεώσεις" που έχει παράνομα αναλάβει.

  Τα μυστικά είναι τρία:
  -- Πρώτον, υπονόησε εξ αρχής όσο γίνεται περισσότερο, αλλά υποσχέσουν όσο γίνεται λιγότερα. Το πρώτο για να φτιάξεις κίνημα. Το δεύτερο για να μη δέσεις τα χέρια σου από τώρα...
  -- Δεύτερον, να διαλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να "αλλάξεις ταχύτητα".
  Αν το κάνεις νωρίτερα, οι δυνάμεις αδρανείας του συστήματος παραμένουν ακόμα ισχυρές και μπορεί να σε σταματήσουν πριν τις διαλύσεις.
  Αν αργήσεις, τότε μπορεί μαζί με το σύστημα να καταστραφεί και η χώρα...
  -- Τρίτο, να μην καλλιεργείς υπερβολικές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα αλλιεργείς τις υπέρτατες προσδοκίες για το μεσομακροχρόνιο διάστημα.
  Αν καλλιεργείς υπερβολικές προσδοκίες για το "αύριο", τότε θα απογοητεύσεις πολύ κόσμο, πολύ σύντομα.
  Κι αν δεν καλλιεργείς τις υπέρτατες προσδοκίες για το "μεθαύριο", τότε θα καταστρέψεις τον κινηματικό χαρακτήρα της δυναμικής σου.
  Και θα μείνεις απο "λάστιχο" κι από καύσιμα "ταυτόχρονα"...

  Το πιο δύσκολο είναι ακριβώς αυτό: Πώς θα πηγαίνεις ένα βήμα τη φορά, πώς θα δεν θα διστάσεις να πάς και δύο βήματα πίσω πριν αποτολμήσεις ένα βήμα μπρός, αλλά θα διατηρηθεί η φορά προς τα μπρός.
  Με άλλο λόγια, το πρόβλημα είναι πώς θα διατηρήσεις τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες για το μεθαύριο, χωρίς να δέσεις τα χέρια σου για όλους τους ελιγμούς και τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις σήμερα και αύριο.

  Και το μυστικό είναι, για κάθε συμβιβασμό που κάνεις με το "χθές" να κάνεις κι ένα "αρραβώνα" με το αύριο.
  Κάθε συμβιβασμό που κάνεις με το χθές να κόβεις κι ένα "ομφάλιο λώρο" που σε συνδέει με το χθές.
  Την ώρα που κάνεις τους όποιους συμβιβασμούς να στέλνεις το καθαρό μήνυμα ότι ετοιμάζει το άλμα προς τα μπρός. Αλλιώς οι συμβιβασμοί μοιάζουν "κωλοτούμπες".

  Νομίζω ότι ο Σαμαράς τον τελευταίο χρόνο, δεν έπαψε να στέλνει το μήνυμα ότι ετοιμάζει το άλμα προς τα μπρός.
  Αλλα βήματα του ήταν πιο τολμηρά, αλλά πιο προσεκτικά, όμως διάνυσε μεγάλη απόσταση και κωλοτούμπα δεν έκανε. Σε τίποτε!
  Ούτε με πράξεις ούτε με παραλήψεις. Ούτε με λόγια, ούτε με αποσιωπήσεις.
  Κι αν κρίνει κανείς αυτά που είπε πριν την 29η Νοεμβρίου του 2009 σε σύγκριση με όσα έκανε έκτοτε και όσο κάνει και λέει σήμερα, θα διαπιστώσει ότι ποτέ κανείς πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα δεν έκανε περισσότερα σε τόσο λίγο χρόνο σε τόσο αντίξοες συνθήκες και με τέτοια συνέπεια προς τις υποσχέσεις του.

  Έκανε συμβιβασμούς; Αναμφίβολα.
  Θα κάνει κι άλλους; Οπωσδήποτε.
  Προχώρησε, όμως!
  Περισσότερο απ' ό,τι περίμεναν και κάποιοι απο τους φίλους του.
  Όχι βέβαια, όσοι τον ήξεραν καλά...

  Το μυστικό είναι πάντα, κάθε φορά που κάνει ένα συμβιβασμό με το χθές να κόβει και μια γέφυτα με το χθές και να ανοίγει μια γέφυρα για το αύριο.
  Τότε θα πείσει και τους πιο δύσπιστους και τους πιο ανυπόμονους.
  Αλλιώς θα δώσει την αίσθηση της κωλοτούμπας και θα απογοητεύσει και τους καλύτερους φίλους του.
  Αλλά νομίζω ότι ξέρει που πατάει και που πηγαίνει...

  Κάποιους από τα "παληά υλικά" θα τους χρησιμοποιήσει μου φαίνεται. Και καλά θα κάνει, εδώ που τα λέμε. Για να θωρακίσει τα νώτα του.
  "Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου...πιο κόντά"!

  Αλλά θα απαιτήσει πειθαρχία στη γραμμή και παρουσία στην "πρώτη γραμμή"! Όχι εσωστρεφή κριτικη από τα..."μετόπισθεν".
  Από κει και ύστερα. θα αναδείξει καινούργιους, θα θέσει νέα ζητήματα και δεν θα διστάσει να αποκεφαλίσει τον πρώτο που θα λοξοδρομήσει.
  Αν είναι ο Σαμαράς που ξέρουμε αυτά θα κάνει.
  Και μάλλον αυτός είναι, όχι άλλος.

  Όποιος πέρασε από την έρημο και βγήκε όρθιος δεν αλλάζει πια...
  Η τελευταία ευκαιρια να γονατίσει ή να κάνει τη "μεγάλη κωλοτούμπα" ήταν πριν κερδίσει την αρχηγία και για να την κερδίσει.
  Αυτός αντί να γονατίσει τους είπε όσα δεν τους είχε πεί πριν 16 χρόνια κι όσο δεν τους είχε πεί τα 16 χρόνια που έλειπε. Όλα μαζωμένα!
  Άρα "έχασε την τελευταία ευκαιρία για τη μεγάλη κωλοτούμπα".

  Γι' αυτό σας λέω, όποιος περνάει από την έρημο και βγαίνει όρθιος, πολεμάει όρθιος, πεθαίνει όρθιος αλλά δεν γονατίζει.

  Για να μη παρεθηγηθώ δεν τον ξέρω τον ανθρωπο. Μια δύο φορές τον έχω συναντήσει. Μια χειραψία έχουμε ανταλλάξει. Μάλλον δεν θα θυμάτε το όνομά μου. Ούτε τη φάτσα μου.
  Δεν ξέρω τον άνθρωπο. Αλλά ξέρω από ... "έρημο"
  Και ξέρω τι σημαίνει να αντέξεις στην ερημο να και να βγείς ορθιος.
  Και λάθη θα κάνεις και κάπου θα σκοντάψεις. Αλλά δεν θα σκύψεις...

  Γι' αυτό σας λέω: μη ανησυχείτε για το Σαμαρά.
  Για τους αντιπάλους του να ανησυχείτε...

  • Δ.Φ. avatar
   Δ.Φ. @ ΝΖ 02/01/2011 19:15:15

   μπραβο κ ΝΖ, συγχαρητηρια πρωτη φορα διαβαζω αναλυση πολυ καλα, τεκμηριωμενη κ ισορροποιημενη χωρις κραυγες και βρισιες...προσεξε θα σε φανε τα λαμογια κ τα τρωκτικα αυτοι δεν καταλαβαινουν τιποτε, μονο την εξουσια θελουν για να λεηλατησουν οτι εχει απομεινει...δεν ενδιαφερονται για τιποτε μονο για το τομαρακι τους...ευχομαι υγεια κ χρονια πολλα...ενας αναποφασιστος ελληνας...

  • Θοδωρής Λακεδαιμόνιος avatar
   Θοδωρής Λακεδαιμόνιος @ ΝΖ 02/01/2011 19:39:43

   Ολόθερμα συγχαρητήρια για το άρθρο. Αποτελεί οδηγό,βήμα-βήμα για το δέον γενέσθαι.Θα το ακούσουν οι αρμόδιοι?

  • Papageorgiou Takis avatar
   Papageorgiou Takis @ ΝΖ 02/01/2011 19:57:53

   Η ανάλυση σου είναι πάρα πολύ καλή, μπράβο σου. Οι υποθέσεις σου όμως σε σχέση με το Σαμαρά δύσκολα πείθουν, αν και ελπίζω να είναι σωστές. Θα φανεί πάντως πολύ σύντομα. Και πάλι μπράβο σου!

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ΝΖ 02/01/2011 20:11:23

   ΝΖ σχολιάζεις σπάνια πλέον στο Αντινέα αλλά κυριολεκτικά μαζί με τα άρθρα σου στο Παρον ξαναμοιράζεις την τράπουλα και μας ωθείς κάθε φορά σε λυτρωτική αναβάπτιση του πολιτικού μας προβληματισμού. Νά ΄σαι καλά.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ΝΖ 02/01/2011 20:46:14

   Το κείμενο, διευθετημένη αγκιτάτσια...
   ....η πραγματικότητα πιό σύνθετη απο το συμπέρασμα: οι
   άλλοι δεν κάνουν, κάνουμε εμείς!

  • Enzo avatar
   Enzo @ ΝΖ 03/01/2011 15:59:40

   πολυ καλος ο ΝΖ.

 11. dimos avatar
  dimos 02/01/2011 18:00:16

  ρε παιδιά πλάκα μας κάνετε? Ποια είναι η ομάδα του Σαμαρά που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση? Ο Χαρακόπουλος και ο τραπεζίτης του λονδίνου ?? Ο σαμαράς έχει ατού το ότι ήταν απών από το πολιτικό σύστημα 15 χρόνια-αυτό και τίποτα άλλο. Στην εποχή που ζούμε αν δώσει ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση θα σαρώσει. Αλλα θα πρέπει να ξεχάσει στο συρτάρι πρακτικές του παρελθόντος και να αλλάξει και το όνομα της παράταξης-για το δικό του καλό.

 12. MK avatar
  MK 02/01/2011 19:16:54

  To 2011 ειναι για ον Σαμαρα η χρονια που ο αρχηγος γινεται ηγετης και περιγραφει τοιδεολογημα,την κοινωνικη βαση που το συνοδευει.Ωστοσο η κριση και τα τραγικα επακολουθα της για την κοινωνια δινουν την ευκαιρια στον Σαμαρα να αποκτησει ακροατηριο απο την ακρα δεξια ως την αριστερα. Με
  ποιο τροπο? Με την διευκρινηση του ορου κοινωνικος στο ιδεολογημα του Φιλελευθερισμου. Δηλαδη με το να δωσει ολη την κοινωνικη διασταση του οικονομικου του προγραμματος της Αναπτυξης. Δεν χρειαζεται η ΝΔ να εχει αριστερο λογο για να σαγηνευσει οσους δεν ειναι δεξιοι.Ουτε να απαρνηθει αξιες που χρονια τωρα υπηρετει. Χρειαζεται ομως να εγκαταλειψει την πολιτικη των βορειων προαστειων και να κατεβει στα νοτια...Να ξαναβρει την λαικη της βαση. Να την εμπνευσει.Να προκαλεσει την "συντηρητικη επενασταση" που γινεται μονο για το οραμα μιας πραγματικα Ευρωπαικης χωρας.Οχι μονο στην δημοσιονομικη συμμορφωση αλλα και στις κοινωνικες απολαβες των πολιτων.Η μεσαια ταξη ιστορικα πολυ σπανια κινητοποιειται.Το κανει σε περιοδους που η χωρα ειναι σε κινδυνο.Το εκανε στον β παγκ.πολεμο, στον εμφυλιο...προσφατα στην δεκαετια του 80 για την ελευθερη Ραδιοφωνια. Θα το κανει και τωρα αν ο Σαμαρας την εμπνευσει και αν νοιωσει οτι η κινητο ποιηση της θα πιασει τοπο.Το ιδιο παραδοξως θα κανει απο αλλη οπτικη γωνια και ο αριστερος. Αυτο ειναι το στοιχημα του 2011 για τον Σαμαρα.
  Τωρα οσο για τα προσωπα τα θεματα ειναι εξαιρετικα απλα. Τα βασικα ειναι η επικοινωνια που θελει αμεση αλλαγη,τοσο σε προσωπο οσο και σε μεθοδολογια και το προγραμμα που πρεπει να μπει μπροστα αμεσα.Για ολα τα αλλα ο κοσμος
  δεν δινει σημασια.Και οσο πιο μακρυα μεινει απο γονους και γονιδια κερδος θα εχει.

 13. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 02/01/2011 19:32:58

  Αγαπητέ ΝΖ, είπες πάρα πολλά (κι ας μην τον ξέρεις). Και καλύτερα που δεν τον ξέρεις, γιατί αλλοιώς θα είχαμε άλλες "παρεξηγήσεις". Και πολύ ωραία έδεσες ορισμένα βασικά στοιχεία παλιότερων μεθόδων ανάλυσης με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Σε γενικές γραμμές, εγώ που τα βλέπω εκ του μακρόθεν και δεν ανήκω στο κόμμα, κάπως έτσι προσλαμβάνω την όλη δράση του Σαμαρά (από το σχέδιο Ανάν ακόμα, όπως και από το άρθρο του στο ΠΑΡΟΝ για το βιβλίο της Ρεπούση, αλλά και από τη θητεία του στο Υπ. Πολιτισμού). Και αυτή η (υποκειμενική μου) εικόνα επιβεβαιώθηκε κατά την κούρσα της διαδοχής στη Ν.Δ. και έκτοτε συνεχίζει να επιβεβαιώνεται. Κι αυτό με βοηθάει να είμαι μεν σε επιφυλακή για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά να μήν πανικοβάλλομαι κιόλας. Είναι αυτονόητο ότι ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο (η έλλειψη πανικού) είναι το ζητούμενο της εποχής, γιατί μάς προφυλάσσει από πολλές μπανανόφλουδες που διάφοροι επιδέξιοι πετάνε κάθε τόσο.

  Εύγε λοιπόν για το τόσο επίκαιρο σχόλιό σου.

 14. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 02/01/2011 20:41:06

  Περίεργα είναι. Εγώ τα βλέπω εντελώς διαφορετικά. Εύχομαι να έχω άδικο,

 15. karenin avatar
  karenin 02/01/2011 21:58:54

  Η παρέμβαση καλύτερη απο την ανάρτηση, αλλά παρά όλα αυτά από πουθενά δεν προκύπτει ότι στην κατάρευση του πολιτικου συστήματος η ΝΔ θα μείνει απο έξω. Καλά τα μαθήματα τακτικίστικής πολιτικής στον δρόμο για την εξουσία, αλλά δυο τρείς προτάσεις απο τον κ. Σαμαρα ΄σημερα αύριο, θα τον έκαναν πιο χρήσιμο στην κοινωνία. Για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας θα μπορουσαν να πληρωθουν σε δόσεις ανα τετράμηνο, οι τράπεζες να ενισχυθουν με 15-20 δισ., ακόμη αλλά να παγωσουν τις δόσεις για ένα δύο χρόνια, να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να ανασυντάξει τα οικονομικά του και να πέσει και κάνα φράγκο στην αγορά. Το δημόσιο αύριο να ανακοινώσει ότι για να προσληφθει κάποιος, το πτυχίο αγγλικών των φροντιστηρίων δεν είναι απαραίτητο. Τα νυκοκοιριά θα γλυτώσουν ΄σχεδόν όσα τους κόψανε . Οι Δήμοι έχουν οικόπεδα να φάνε και οι κότες. Αντί λοιπόν να δανείζονται για ραδιοφ. σταθμούς κ.λ.π, ας δανεισθούν κτίζοντας δημοτικα διαμερίσματα κάνοντας στεγαστική πολιτική. Ετσι θα τονώσουν την οικοδομή δίνοντας εργασία στον ντόπιο πληθυσμό, και θα βοηθήσουν τον νέο άνθρωπο να ανοιξει το νυκοκοιριό του με φθηνή στέγη. Ας τα προτείνει λοιπόν η ΝΔ να δούμε και εμείς οι δύσπιστοι απο που φυσάει ο αέρας, και αν υπάρχει ελπίδα.

 16. kon avatar
  kon 02/01/2011 23:36:40

  Ξεχνάτε όσοι γράφετε στο site ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό κλπ). Ο κόσμος της μεταπολίτευσης και του σοσιαλιστικού ονείρου καταρρέει. Και πίσω του αφήνει συντρίμμια και βαρίδια. Τα βαρίδια είναι ο απαίδευτος λαός, οι απόγονοι και οι πρόγονοι του. Τα λαϊκά στρώματα έδειξαν το επίπεδό τους με το να ψηφίζουν ψεύτες, λαμόγια και να ανεβάζουν στην εξουσία ''κατακάθια'' χρόνια ολόκληρα. Γιατί πολύ απλά ο λαός και οι πλατιές μάζες είναι το ίδιο το ''κατακάθι'' στην Ελλάδα. Είναι οι βασικοί ένοχοι της παρακμής. Και αυτό δεν είναι ισοπέδωση, είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα περί εξαπατημένων, τυφλών πολιτών είναι απλά ιδεολογικές φαντασιώσεις. Οι περισσότεροι ''παίξανε'', ''παίξαμε''. Φαίνεται εξάλλου και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εν συντομία μιλάμε για μια σάπια κοινωνία και έναν αριστερό κατεξοχήν λαό μεγαλωμένο στη σαπίλα και στην ανηθικότητα. Εντάξει υπήρχαμε και εμείς. Τα ''καλά παιδιά'' που δεν κλέψαμε και δεν ''παίξαμε''. Δεν λέω νεοδημοκράτες, λέω δεξιοί-αριστεροί, άχρωμοι, έγχρωμοι ''σωστοί'' και ''ταπεινοί'' και κατά βάθος πατριώτες πολίτες. Αυτοί που φάγαμε τα λιγότερα. Οι σιωπηλοί πατριώτες. Οι αδιάφοροι, οι απογοητευμένοι. Οι ήρωες του καναπέ, της βιοπάλης. Τα μπαλάκια του συστήματος στην τελική.
  Μια μειοψηφία ''καλή η ώρα'' (σαν εσάς που γράφετε εδώ μέσα) διεκδικείτε την εργολαβία να σώσετε αυτόν τον λαό. Προσπαθείτε να δώσετε μια ιδεολογική κατεύθυνση, πιο πατριωτική να χρωματίσετε την Ν.Δ με κάτι επιτέλους. Ο χώρος που υποτίθεται μας/σας εξέφραζε (ίσως καλύτερα μας/σας στέγασε) πριν από μερικούς μήνες κυβέρνησε μερικά χρονάκια. Σαν νέοι ''διαχειριστές'', ''συν-διαχειριστές''. Με τα γνωστά επακόλουθα, με τα γνωστά κόλπα παρμένα και προσαρμοσμένα από τους προκατόχους και φυσικά σε όσα θέλει να ακούει και να βλέπει ο ''λαός''. Φάγαμε ήττα, γελοιοποιηθήκαμε, καταλήξαμε στην ανακύκλωση. Το ιδεολόγημα μας, σεμνότητα, ταπεινότητα, καταλληλοτερότητα, νέα διακυβέρνηση, συγχωροχάρτια και γαλάζια παρτάκια. Άλλοι εν το μεταξύ φύγανε στο ΛΑΟΣ για κάτι δήθεν πιο πατριωτικό, άλλοι από εδώ και από κει. Άλλοι φύγανε για πάντα, ιδεολογικά και σαν ψήφοι από τη Ν.Δ και γενικώς. Κυρίως τα ''καλά παιδιά'', οι ''καλοί πολίτες''. Κουραστήκαμε, απογοητευτήκαμε να σέρνουμε το καράβι μια χούφτα άνθρωποι. Μέχρι πότε θα το σέρναμε και μέχρι πού;.
  Μετά ο λαός ψήφισε ''τα λεφτά υπάρχουν''. Το μόνο κριτήριο που τον συγκινεί τα τελευταία 35 χρόνια. Οι λαϊκές μάζες μίλησαν. Τα στομάχια και οι τσέπες μίλησαν. Και τώρα κάτι πατριωτικές φωνές στο βάθος βουτηγμένες στην ναφθαλίνη φωνάζουν μέσα από καλώδια και οπτικές ίνες του ΟΤΕ. Από router, modem, blogs, από IP. ''Ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία...'', ''όχι στο ΔΝΤ'' και άλλες ιστορίες. Ποιος τους ακούει και πόσοι;. Ευαγγελίζονται μια νέα αλλαγή. Δεκτό. Σαν εκπρόσωποι ενός νέου κρυφού πατριωτικού ρεύματος που ''τάχα'' σιγοκαίει στις καρδιές και στα μυαλά του ''αθώου'' και φιλόπατρι λαού, που εξαπατήθηκε χωρίς να το θέλει και ότι απλά περιμένουν να γίνει η πολυπόθητη πατριωτική ''έκρηξη'' παύλα ''αφύπνιση''.(sic)
  Σήμερα αναδύεται μια δεξιά πατριωτική ιδεολογία κρυμμένη σε site, σε blog με μεμονωμένους, ελάχιστους πραγματικούς ιδεολόγους στο πεζοδρόμιο. Φοβόμασταν, φοβόμαστε να την φωνάξουμε. Που και αυτή όπως βλέπετε δεν είναι η αυτονόητη ούτε στο ίδιο το κόμμα της Ν.Δ. τον κατεξοχήν φορέα της κεντροδεξιάς, δεξιάς ιδεολογίας στη χώρα. Πως να ήταν εξάλλου;. Δεν είχε και νόημα με την πλειοψηφία κοιμισμένη με άλλες ιδεολογίες στον καταναλωτισμό και σε άλλη συχνότητα ηθικής. Θετικό είναι το γεγονός ότι άρχισε να ψάχνει ποια ταυτότητα θα πρέπει να χρησιμοποιεί, του ντιντί, του πατριώτη, του κεντρώου, του νεοφιλελεύθερου. Ποιανού τέλος πάντων;. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, κάτι σαν να κουνήθηκε. Κάτι...
  Η χώρα θέλει αλλαγή και όχι αλλαγή διαχείρισης αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο γκρεμός τώρα φαίνεται ξεκάθαρος. Οικονομική εξαθλίωση, σαπίλα, βρωμιά, παρακμή, νεο- Οθωμανισμός, Σουλτάνοι, γιουσοφάκια, ραγιάδες, μπαχαλάκηδες, πάκια, λαθραίοι, προοδευτικάριοι, νταβατζήδες ξεπροβάλλουν μπροστά μας. Μέχρι και οι Τούρκοι δημοσίευσαν τον τρόπο που θα μας ''φάνε'', έτσι απλά, ξεδιάντροπα και ντόμπρα (σχέδιο Βαριοπούλα).
  Τα δεδομένα απαιτούν γενική αλλαγή.
  Δεν αμφιβάλλω ότι ο Σαμαράς μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις για μια αλλαγή και όχι για μια απλή διαχείριση. Δεν αμφιβάλλω ότι είναι τίμιος άνθρωπος. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί στο τέλος να βρει και δέκα σωστούς ανθρώπους να φτιάξει κόμμα. Να δούμε και αν τους βρει...
  Άξιον απορίας είναι τι μπορεί να κάνει ένας μόνο άνθρωπος με μηδενική βάση και μηδενικές εφεδρείες μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο. Τι προσδοκίες έχει o ίδιος;. Εντάξει κάποτε μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
  Θα πρέπει να επιλέξει τι κόμμα θέλει. Αλλαγής ή απλής διαχείρισης. Ήδη από την αρχή το εγχείρημα παρουσίαζε δυσκολία και φαινόταν οτι έκανε υπομονή. Το αρχικό μούδιασμα (έλλειψη σχεδιασμού, πολιτικής) δικαιολογείται. Υπάρχουν και χρονικά όρια που θα πρέπει να τηρήσει. Για τι κόμμα μιλάμε δηλαδή;. Γιατί η υπομονή του κόσμου έχει και όρια. Θα φανεί. Μένει να δούμε τις μελλοντικές επιλογές του.
  Επίσης φρόνιμο θα ήταν να επιλέξει πότε θέλει να δώσει τον αγώνα. Μια τυχόν νίκη στο κοντινό μέλλον θα προκαλούσε πολλά προβλήματα και θα ήταν χειρότερη από μια ήττα. Το κόμμα θα δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από την κοινωνία. Η αντιμνημονιακή ρητορική δεν θα βγει σε πραγματικό καλό. Για ψηφοθηρία ενδείκνυται εφόσον ''πουλάει'' και ο κόσμος ψηφίζει με μόνο κριτήριο την τσέπη του και το στομάχι του αλλά όχι για μακροπρόθεσμα. Εκτός αν τα τινάξουμε στον αέρα και γίνουμε Ουγκάντα μια ώρα αρχύτερα, παρά την θέληση των Ευρωπαίων που καλώς, κακώς μας διατηρούν σε κατάσταση zombi, για λόγους υπεράνω της Ελλαδίτσας. Αυτό θέλουμε;. Από μαγκιές και λόγια είμαστε γεμάτοι. Ρεαλιστικό σχέδιο δεν βλέπω.
  Φρόνιμο θα ήταν να περιμένουμε να ''βράσει'' η κοινωνία στο ίδιο της το ζουμί. Στα ίδια της τα βουρκόνερα. Ο λαός είναι ένοχος για τα λάθη του. Το πληρώνει και θα το πληρώσει. Αυτό του αξίζει γιατί τόσο αξίζει ο ίδιος. Οι πολλοί παίρνουν στο λαιμό τους λίγους και τους άβουλους. Και μας πήρε όλους η μπάλα. Φοβάμαι ότι τα περιθώρια είναι στενά και ρευστά για το πολιτικό σύστημα και γενικότερα για την Ν.Δ. Καλή δύναμη στους Έλληνες το 2011.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ kon 03/01/2011 00:04:44

   Γιατι νομιζεις στην Ανατολικη Ευρωπη το 1989 πως ηταν τα πραγματα;
   Θα μου πεις εκει το καθεστως τους επιβληθηκε ενω εδω το ΠΑΣΟΚ ψηφιζοταν.Ναι αλλα αντισταση υπηρξε μονο στη Βορειοανατολικη Ευρωπη.Στις βαλκανικες χωρες Βουλγαρια,Ρουμανια,Σερβια ο λαος το ανεχθηκε μεχρι που εσκασε στα χερια του.
   Υπαρχουν και χειροτερα λοιπον.Οτι μπορουμε θα κανουμε.

 17. ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ avatar
  ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ 04/01/2011 02:05:51

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΙΜΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ , ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΠΑΝΤΕΥΤΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΔΙ ΤΟΥΣ . ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ , ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ , ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ , ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΑΚΟΛΟΠΟΥΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ . ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ , ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ....ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

  • A.M. avatar
   A.M. @ ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ 06/01/2011 13:31:35

   ... και «κόβουν και πόδια!» όταν χρειάζεται.
   Ηγέτης που δεν ξέρει να «κόβει πόδια» δεν πάει μπροστά την χώρα.
   Καλά και ηθικά, τα τολμηρά και οι αρετές αλλά δεν αρκούν.
   Η ηγεσία απαιτεί και βία.
   Προς οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην πορεία προς τον σκοπό.
   Οι βιογραφίες των μεγάλων ηγετών της ανθρώπινης ιστορίας το επιβεβαιώνουν.

 18. Κώστας avatar
  Κώστας 24/01/2011 01:43:04

  Θα μπορούσατε απλά να κάνετε copy paste το συγλονιστικό άρθρο από το blog σας υπό τον τίτλο:
  "Δημοκρατική Συμμαχία: Ένας ελπιδοφόρος Πολιτικός Φορέας", όπου μεταξύ άλλων γράφετε τα εξής συγκλονιστικά:
  "Η Δημοκρατική Συμμαχία δείχνει να έχει το απαραίτητο ρεύμα στα Media, οργανώνει πλούσια πολιτική δραστηριότητα, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και παρουσία, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα να ακούγονται οι απόψεις τους δυνατά και καθαρά, όσο και των μεγάλων πολιτικών φορέων.

  Τέλος, πολύ σημαντικό να σημειώσουμε είναι πως η κα Μπακογιάννη αποτελεί μια ιδιαίτερα έμπειρη και ικανή διπλωμάτη, ώστε να είναι σε θέση να στέκεται άριστα σε όποιες περιστάσεις απαιτηθούν"
  http://antiktipos.wordpress.com/2010/12/21/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81/

  Δείτε τώρα αυτά για την "έμπειρη και ικανή" διπλώματη, με το "απαραίτητο ρεύμα στα media"(γιατί άραγε;) και αφήστε τη ΝΔ ήσυχη. Η ΝΔ απλά ξεβρώμισε:

  -Πώς η Ντόρα έφερε τους Τούρκους στην Αδριατική
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=13752946

  Καλή δύναμη. Ο αγώνας για το 2,5% θα δικαιωθεί. Χαιρετισμούς στον κ.Κιλτίδη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.