#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2011 06:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγάλο παιχνίδι με τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κινούνται γύρω στο 18%;  Η απάντηση δεν έχει να κάνει με τις κερδοσκοπικές ανησυχίες των θωρακισμένων τραπεζών μας.  Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η κερδοφορία των τραπεζών βρισκόταν σε συνάρτηση με τα επιτόκια.  Εδώ και πολλά χρόνια η κερδοφορία των τραπεζών βασίζεται σταθερά στις προμήθειες και περισσότερο στο μαγικό κόσμο των παραγώγων.

Πώς καθορίζεται ένα επιτόκιο;

Ο καθορισμός του επιτοκίου γίνεται με βάση την επικινδυνότητα του προϊόντος.  Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο στο 70% της αξίας ενός προσημειωμένου ακινήτου, μπορεί να δοθεί με ένα επιτόκιο 3%, καθώς τα δάνεια σαν και αυτό που θα σκάσουν θα είναι ελάχιστα και η τράπεζα λόγω καλής εξασφάλισης θα έχει μικρότερη χασούρα.  Οι πιστωτικές κάρτες, πριν την κρίση, έσκαγαν σε ένα ποσοστό 20% και καθώς εκεί δεν υπάρχει κανενός είδους εξασφάλιση, το επιτόκιο είναι τοκογλυφικό, για να καλύψει αυτή τη ζημιά.

Φυσικά αυτή είναι η απλοποιημένη εκδοχή των πραγμάτων.  Γιατί κάπου εκεί έρχονται τα ασφάλιστρα κινδύνου να εξαφανίσουν την αβεβαιότητα της τράπεζας, ώστε να αυτή να κάνει απερίφραστα τη’’ δουλειά’’ της.  Ο εκδότης των CDS λοιπόν συμφωνεί να αποπληρώσει τα φέσια των τραπεζικών προϊόντων που πρόκειται να σκάσουν.  Η τιμή εξαρτάται πάντα από την ιστορικότητα επικινδυνότητας του προϊόντος.

Από την πλευρά του ο οίκος που έχει εκδώσει τα CDS, δεν περιμένει να βγάλει λεφτά αγωνιώντας αν η Μαρίκα θα αποπληρώσει κανονικά την πιστωτική της κάρτα.  Απλούστατα χρησιμοποιεί το ζεστό χρήμα που πήρε από την τράπεζα, το οποίο αυγατίζει σε διάφορα παράγωγα της αρεσκείας του, καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο των traders!  Αυτή είναι η μαγεία της παγκοσμιοποιημένης χρηματοπιστωτικής φούσκας:  Η προδιάθεση της Μαρίκας αναφορικά με την κάρτα της, μπορεί να λειτουργήσει όπως η πεταλούδα του Πεκίνου, να γκρεμίσει τη Deutsche Bank και να διαλύσει την ευρωζώνη.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια θολούρα γύρω από το ‘’εθελοντικό’’ κούρεμα.  Βέβαια η αλήθεια είναι ότι καθώς η έβδομη δόση – γίγας είναι στον αέρα, καθώς ο EFSF στεγνώνει από ρευστό χάνοντας έναν – έναν τους πύργους του (ελέω υποβαθμίσεων) και καθώς οι στόχοι του ελληνικού προϋπολογισμού διαφαίνονται χιμαιρικοί, όλοι υποψιάζονται ότι οι συζητήσεις διεξάγονται επί πτώματος.

Ωστόσο έχουν προκύψει ενδιαφέροντα ζητήματα γύρω από τα CDS:

Όπως προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε παραπάνω το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ’ αυτό αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι τα ασφάλιστρα κινδύνου.  Ασφαλώς κάποιοι δεν θα ήθελαν να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά, αλλά αυτό μάλλον είναι δευτερεύον, καθώς έχουν ήδη πληρωθεί καλά και έχουν ήδη γυρίσει τρείς και τέσσερις φορές τα σχετικά κεφάλαια

Το πάπλωμα έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη των CDS ως δικλείδας ασφαλείας στη χρηματοπιστωτική αλυσίδα.  Και αυτό γιατί, αν στην ελληνική περίπτωση του γιγαντιαίου κουρέματος, επιμείνουμε στην ‘’εθελοντική’’ του μορφή, τίθεται εν  αμφιβόλλω όλο το οικοδόμημα των CDS, αφού χάνουν το λόγο ύπαρξής τους.  Θα δημιουργηθεί λοιπόν ένα παράξενο προηγούμενο μέσα στην ευρωζώνη, όπου τα ‘’πονηρά’’ κράτη θα μπορούν να εκβιάζουν με ‘’εθελοντικά’’ κουρέματα, αγνοώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου.  Αυτή η πρακτική προβληματίζει έντονα τις αγορές οι οποίες απεχθάνονται τις ασάφειες και ενδέχεται να απαιτήσουν τις μελλοντικές τους εξασφαλίσεις με άλλους τρόπους.  Και όπως αναλύσαμε στην εισαγωγή, αυτός ο άλλος τρόπος θα είναι ένα τοκογλυφικό επιτόκιο.

Από την άλλη πλευρά, αν ενεργοποιηθούν τα CDS, είτε επειδή η Ευρώπη αρνηθεί να πάρει το ρίσκο της ουσιαστικής τους κατάργησης, είτε επειδή οι οίκοι αξιολόγησης αρνηθούν τον εθελοντικό χαρακτήρα του κουρέματος, όπως ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι θα πράξουν, η ευρωζώνη θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κανονικό πιστωτικό γεγονός μέσα στα σπλάχνα της, πράγμα που θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και νέους πονοκεφάλους στους πολύπαθους ηγέτες της.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην πράξη μέσα από την -άλλα λόγια να αγαπιόμαστε- ‘’διαπραγμάτευση’’ για το PSI και όχι όπως τα φαντάζονταν οι θεωρητικοί του μνημονίου, ίσως η μοναδική λύση που απομένει στην Ευρώπη είναι η αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, σε ενός είδους καραντίνα ειδικής σχέσης, ώστε να χρεοκοπήσει με την ησυχία της, χωρίς να μολύνει τους υπόλοιπους ασθενείς.

Αυτό που αρνείται να καταλάβει η Ευρώπη είναι ότι η ασθένεια έχει ήδη προσβάλλει ζωτικά όργανα της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία και πως πρέπει επειγόντως να βρει μια δυναμική λύση, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα – σοκ των χρεών του νότου, δημόσιου και ιδιωτικού, σε ποσοστό 85 – 90%, με ταυτόχρονη κρατικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία δορυφορικής ευρωζώνης, με έκδοση νομίσματος και υποτίμησή του.

Ξέρετε, όλος αυτός ο όμορφος μαγικός κόσμος των παραγώγων, λειτουργούσε άψογα την εποχή των παχιών αγελάδων και κανένας δε θέλησε να σκεφτεί σοβαρά τι γίνεται σε περίπτωση κρίσης.  Και τώρα η μικρή – μεγάλη μας χώρα έχει το προνόμιο ή την ατυχία να βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος.  Αυτό είναι από μία κακό γιατί δοκιμάζονται πάνω στις πλάτες μας όλες οι ηλιθιότητες που σκαρφίζονται οι γκολντενμποϋδες του πλανήτη και από την άλλη είναι καλό γιατί η προσοχή όλων είναι πάνω μας, μην τυχόν και γίνει καμία στραβή.  Γιατί καλώς η κακώς, αφού η Ελλάδα έδειξε την απρονοησία να σκάσει πρώτη, θα αποτελέσει ένα προηγούμενο για τις χώρες που ακολουθούν, ένα προηγούμενο που θα είναι καθοριστικό για την τύχη της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το λόγο αυτό σε κάθε δημόσια τοποθέτηση οι ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν ότι  ‘’η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση’’, αλλά δυστυχώς για αυτούς η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ και οι αγορές δε χαμπαριάζουν από δηλώσεις αναλώσιμων πολιτικάντηδων.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 19/12/2011 15:29:12

  Χρονικά πότε είναι η απώτερη ημερομηνία που πρέπει να έχει κλειδώσει το εθελοντικό κούρεμα και η έβδομη δόση;;

  Αν δεν βρεθεί λύση πότε έχουμε να πληρώσουμε το επόμενο ομόλογο οπότε και επίσημα θα έχουμε χρεοκοπήσει;;

  • madprof avatar
   madprof @ Aris. A 19/12/2011 18:13:25

   α) Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CNBC @ Bloomberg άρχισαν οι κρίσιμες συνομιλίες, αν όλα πάνε "καλά" έως τέλος Ιανουαρίου!
   β) Τέλος Μαρτίου!
   Σήμερα οι Άγγλοι αποδέχτηκαν τον διαχωρισμό των τραπεζο-Χρηματιστικών τους τραπεζών, τους νέους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών της Ε.Ε. και θα εισφέρουν 40.3 δις για το ΤΧΣ της Ε.Ε.. Το city είναι βαριά βιομηχανία του Η.Β. με 10% του ΑΕΠ του. Ας ελπίσουμε ;ότι θα σταματήσει η αιμοδοσία υπέρ των κερδοσκόπων του city! "Κι ο "άγιος" φοβέρα θέλει"!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Aris. A 19/12/2011 20:44:13

   Τα ζόρια είναι το Μάρτιο.

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ kakofonix 19/12/2011 22:31:49

    Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις και έχω ακόμα μια.

    Αν υποθέσουμε ότι κλείνει το κούρεμα και πάρουμε την δόση του Μαρτίου μπορούμε να πούμε ότι η χρεοκοπία απομακρύνεται 100%;;

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ Aris. A 20/12/2011 10:13:28

     Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Αν γίνουν αυτά τα απίθανα που αναφέρετε, ίσως παραταθεί για λίγους μήνες ακόμα. Αλλά, αν προηγηθούν αυτά, η χρεοκοπία θα γίνει με τους όρους των δανειστών, πράγμα ιδιαίτερα δυσάρεστο για αυτό που ονομάζουμε ''εθνικό συμφέρον''

 2. Η οικονομία καθρέφτης τού πολιτισμού avatar
  Η οικονομία καθρέφτης τού πολιτισμού 19/12/2011 17:24:09

  πείτε το ρε παιδιά με το πραγματικό του όνομα: οι τράπεζες και τα λοιπά συναφή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατάντησαν την παγκόσμια οικονομία έναν ιλιγγιώδη ΤΖΟΓΟ και πάνω στην τσόχα έχουν μπει κράτη και ανθρώπινες ζωές. Απλά όταν οι χαμένοι καταλάβουν πως τα χαρτιά ήταν σημαδεμένα τότε ίσως κάποιοι θα μετανιώσουν αλλά θα είναι αργά. Ζω για την στιγμή που θα πέσουν με τα μούτρα τους μέσα στα ίδια τους τα σκατά!

  • sofia avatar
   sofia @ Η οικονομία καθρέφτης τού πολιτισμού 20/12/2011 07:30:27

   δεν θα προλάβεις να δεις αυτή την υπέροχη στιγμή, γιατί εμείς θα έχουμε ήδη πνιγεί στα σκατά. Ίσως μάλιστα αυτοί να χρησιμοποιήσουν τα κουφάρια μας γιά να επιπλεύσουν...

 3. pilot avatar
  pilot 19/12/2011 17:37:07

  Το εχω πει αρκετες φορες.
  Στην πολιτικη, στα οικονομικα και στον ερωτα....... ολα επιτρεπονται.
  Ακομα και οι εκβιασμοι.
  Ο εκβιασμος ειναι που θα μας σωσει.
  Ενας γερος παιχτης που θα ρισκαρει τα παντα (ισως και την ζωη του) πονταροντας στο 13 μαυρο (οπως στην ρουλετα μερες που ειναι) περνωντας το ρισκο να θαψει την ευρωπη εαν δεν στηριξουν την αναπτυξη της Ελλαδας.
  ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΟ.

  • sofia avatar
   sofia @ pilot 20/12/2011 07:37:32

   Ποιός όμως είναι διατεθειμένος να πάρει αυτό το ρίσκο, και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής του & της ζωής της οικογενείας του? Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς, δυστυχώς...
   Άσε που ό,τι και να κάνουμε, σε κάποιου αρπακτικού τα δόντια θα βρεθούμε! Διαλέξτε από ποιόν θα φαγωθούμε: Από τους γερμανογάλλους και τους δορυφόρους τους, ή από τους Αμερικανο-εβραιο-βρετανούς και τους δορυφόρους τους (π.χ. Τουρκία)? άσε που έχω την υποψία πλέον ότι αυτά τα δύο αρπακτικά και τα παρακλάδια τους, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, κι ας κάνουν ότι έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις. Άλλωστε πώς αλλιώς θα έπειθαν τους αφελείς?

 4. koukos avatar
  koukos 20/12/2011 10:09:26

  Τα ασφαλιστρα κινδυνου ομολογων/δανειων τα "γνωστα" CDSs ειναι πολυ περιπλοκη υποθεση φανταζομαι..
  Και επειδη αυτα τα CDSs εκδιδονταν και διακινουνταν εντελως ανεξελεγκτα αν ενεργοποιηθουν θα τιναξουν το συστημα (τραπεζικο κι οχι μονο) στον αερα.
  Ας φανταστουμε οτι καποιος αγοραζει ενα ομολογο 1000 ευρω με επιτοκιο 5% για ενα χρονο,δηλαδη μετα απο ενα χρονο θα παρει 1050 ευρω.
  Παει και το ασφαλιζει σε καποια τραπεζα (η αλλο ασφαλιστικο οργανισμο) ,που εκδιδει CDSs πληρωνοντας ασφαλιστρα ας πουμε 5 ευρω..
  Παει μετα σε μια αλλη τραπεζα και το ασφαλιζει πληρωνοντας αλλα 5 ευρω
  Παει σε καποιο αλλον και το ασφαλιζει με αλλα 5 ευρω κ.ο.κ

  Τελικα το εχει ασφαλισει σε τετσσερες τραπεζες που εκδιδουν Σιντιεσσες..ασφαλιστρα κινδυνου..

  Ο εκδοτης του ομολογου χρεωκοπει..
  Ο αγοραστης τοτε θα ζητησει ασφαλιστρα 1050 ευρω απο ΤΕΣΣΕΡΕΣ τραπεζες.

  Αν αυτα τα 1000 ευρω τα πολλαπλασιασουμε επι 1.000.000 ευρω και αυτο επι 100 (πχ) αγοραστες ομολογων ΔΕΝ υπαρχει κανενα συστημα στο κοσμο που να μπορεσει να πληρωσει τετοια ποσα...

  Ειναι σαν καποιος να ασφαλισει το αυτοκινητο σε πολλες ασφαλιστικες και αυτο να το κανουν ολοι και ξαφνικα να συμβουν 1 εκατ ατυχηματα..
  Σε μια τετοια περιπτωση ΚΑΜΜΙΑ ασφαλιστικη δεν μπορει να πληρωσει .
  Ολες θα χρεωκοπησουν και θα διαλυθουν..
  Και ομως εξακολουθουν και ασφαλιζουν πονταροντας ακριβως στην τυχη,οτι δηλαδη δεν θα γινουν ποτε τοσα ατυχηματα! (και αρα "γιατι να μην κονομησουμε και εμεις??")

  Καπως ετσι εχουν τα πραγματα και ολοι εχουν τρομοκρατηθει.
  Και πιο πολυ οι Ευρωπαιοι.
  Δεν υπαρχει καμμια Ευρωπαικη τραπεζα να μπορει να πληρωσει κατι τρις Ευρω που απαιτουνται για να πληρωθουν τα ασφαλιστρα ..

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/12/2011 11:09:46

  CDs η χειροπιαστή απόδειξη ότι οι πολιτικοί δεν είναι τίποτα άλλο από υπαλληλίσκοι Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
  Που διαπραγματεύονται και πως καθορίζονται;
  Ποιοι τα έχουν και πόσο τα αγόρασαν;
  Ποιοι καθορίζουν ή όχι το πιστωτικό γεγονός;
  Σαν την φούσκα των ακινήτων....τα ίδια άτομα έχουν δημιουργήσει....

  Τα ασφάλιστρα κινδύνου από την άλλη πλευρά είναι και ένα όπλο αν διαχειριστούν ορθολογικά για τη χώρα, καθώς κάποιοι θα εισπράξουν αν συμβεί πιστωτικό γεγονός αλλά κάποιοι θα πληρώσουν...οι δεύτεροι είναι εν δυνάμει σύμμαχοι....καθώς με μια νομοθετική ρύθμιση ανά κράτος (ως αποτέλεσμα συνόδου ηγετών και όχι υπαλλήλων) μπορεί να τεθούν κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


  ΥΓ

  αν και το έχω ξαναγράψει (και κάποιοι θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη από τον τέως Πρόεδρο του ΤΤ): σε πόσες δόσεις του Μνημονίου θα αντιστοιχούσε το ασφάλιστρο κινδύνου σήμερα του ΤΤ αν είχε παρακρατηθεί;

  • Nikos22 avatar
   Nikos22 @ Ο Ιθαγενής 20/12/2011 11:58:45

   Η αγορά των CREDIT DEFAULT SWAPS (CDSs) είναι μια άτυπη αγορά παράγωγων προϊόντων αξίας άνω των 45 τρις δολαρίων, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ των ΗΠΑ και όλων των χωρών του κόσμου μαζί. Τα προϊόντα αυτά φτιάχτηκαν για να διασφαλίσουν αυτούς που αγοράζουν ομολογίες εταιρειών και θέλουν να προστατευτούν από την περίπτωση να χρεοκοπήσει η επιχείρηση που εξέδωσε τις ομολογίες αυτές και έτσι να μην μπορεί να τις πληρώσει. Δηλαδή για παράδειγμα η citibank εκδίδει εταιρικά ομόλογα με τα οποία δανείζεται χρήματα από το ευρύ επενδυτικό κοινό με την υπόσχεση να επιστρέψει το ποσό μετά από ένα διάστημα συν τους τόκους. Κάποιοι όμως που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων ομολόγων και θέλουν να διασφαλιστούν από τον κίνδυνο χρεωκοπίας ακόμη και μιας τόσο μεγάλης τράπεζας μπορούν να απευθυνθούν σε έναν άλλο τραπεζικό οργανισμό ο οποίος έναντι ενός ασφαλίστρου (premium) δέχεται αν στην απίθανη περίπτωση που χρεοκοπήσει η οποιαδήποτε citibank (πράγμα καθόλου απίθανο όπως έδειξε το διάστημα μετά που γράφτηκε αυτό το post) να πληρώσει αυτός έναντι αυτής τις υποχρεώσεις της.

   Αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε οργανωμένες αγορές παρόλο που υπάρχουν τυποποιημένα προϊόντα κάλυψης ανάλογων ρίσκων και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Έτσι, εμφανίζονται τράπεζες που λένε: "σας προσφέρω έναντι χ ποσού CDSs που περιλαμβάνει ασφάλιση των ομολόγων σας στις τάδε 20 μεγάλες εταιρείες, ή στην τάδε μεγάλη ή μικρή εταιρεία που σας εξέδωσε κάποιο ομόλογο". Τα προϊόντα αυτά γίνονται ανάρπαστα γιατί αυτοί που έχουν αγοράσει εταιρικά ομόλογα θέλουν να διασφαλιστούν από την περίπτωση να χρεοκοπήσει κάποια εταιρεία απο αυτές που τα έχουν εκδώσει. Ο "ασφαλιστής¨ όμως των ομολόγων (ο εκδότης δηλαδή των CDSs) μετά που θα τα εκδώσει έχει την υποχρέωση να καλύψει τα ομόλογα των ασφαλισμένων στην περίπτωση που κάποια εταιρεία που εξέδωσε ομόλογα χρεοκοπήσει.

   • Nikos22 avatar
    Nikos22 @ Nikos22 20/12/2011 11:59:38

    http://greekrider.blogspot.com/2008/10/credit-default-swaps-cdss.html

 6. koukos avatar
  koukos 20/12/2011 11:56:07

  Η αγορά των CREDIT DEFAULT SWAPS (CDSs) είναι μια άτυπη αγορά παράγωγων προϊόντων αξίας άνω των 45 τρις δολαρίων, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ των ΗΠΑ και όλων των χωρών του κόσμου μαζί. Τα προϊόντα αυτά φτιάχτηκαν για να διασφαλίσουν αυτούς που αγοράζουν ομολογίες εταιρειών και θέλουν να προστατευτούν από την περίπτωση να χρεοκοπήσει η επιχείρηση που εξέδωσε τις ομολογίες αυτές και έτσι να μην μπορεί να τις πληρώσει. Δηλαδή για παράδειγμα η citibank εκδίδει εταιρικά ομόλογα με τα οποία δανείζεται χρήματα από το ευρύ επενδυτικό κοινό με την υπόσχεση να επιστρέψει το ποσό μετά από ένα διάστημα συν τους τόκους. Κάποιοι όμως που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων ομολόγων και θέλουν να διασφαλιστούν από τον κίνδυνο χρεωκοπίας ακόμη και μιας τόσο μεγάλης τράπεζας μπορούν να απευθυνθούν σε έναν άλλο τραπεζικό οργανισμό ο οποίος έναντι ενός ασφαλίστρου (premium) δέχεται αν στην απίθανη περίπτωση που χρεοκοπήσει η οποιαδήποτε citibank (πράγμα καθόλου απίθανο όπως έδειξε το διάστημα μετά που γράφτηκε αυτό το post) να πληρώσει αυτός έναντι αυτής τις υποχρεώσεις της.

  Αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε οργανωμένες αγορές παρόλο που υπάρχουν τυποποιημένα προϊόντα κάλυψης ανάλογων ρίσκων και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Έτσι, εμφανίζονται τράπεζες που λένε: "σας προσφέρω έναντι χ ποσού CDSs που περιλαμβάνει ασφάλιση των ομολόγων σας στις τάδε 20 μεγάλες εταιρείες, ή στην τάδε μεγάλη ή μικρή εταιρεία που σας εξέδωσε κάποιο ομόλογο". Τα προϊόντα αυτά γίνονται ανάρπαστα γιατί αυτοί που έχουν αγοράσει εταιρικά ομόλογα θέλουν να διασφαλιστούν από την περίπτωση να χρεοκοπήσει κάποια εταιρεία απο αυτές που τα έχουν εκδώσει. Ο "ασφαλιστής¨ όμως των ομολόγων (ο εκδότης δηλαδή των CDSs) μετά που θα τα εκδώσει έχει την υποχρέωση να καλύψει τα ομόλογα των ασφαλισμένων στην περίπτωση που κάποια εταιρεία που εξέδωσε ομόλογα χρεοκοπήσει......

  http://greekrider.blogspot.com/2008/10/credit-default-swaps-cdss.html

 7. tourkofagos avatar
  tourkofagos 21/12/2011 00:28:39

  ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ CDS ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ!!!!!ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ??????????
  ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΦΩΡΤΟΘΟΥΝ ΤΑ CDS ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΜΑΣ.........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.