#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Αντώνη

(Βήμα-βήμα, η Νέα Μεταπολίτευση, που άρχισε ήδη …)Στις μεγάλες μεταβατικές περιόδους, το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι ο τρόπος που σκέπτεται μια κοινωνία.

Το επόμενο είναι η πολιτική της ατζέντα.

Στη συνέχεια ανατρέπονται οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Κι όλα τα άλλα έρχονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αργότερα…

Το 2009 όταν εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανατρέποντας τα ως πριν λίγο προγνωστικά – ή μάλλον πριν ακόμα εκλεγεί – τόλμησε να μιλήσει για Νέα Μεταπολίτευση.

Τότε αυτό ακούστηκε ως «παραδοξολόγημα». Σήμερα όλοι μιλούν για «νέα Μεταπολίτευση». Όλοι παραδέχονται ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής «είναι οι πιο σημαντικές για από τη Μεταπολίτευση του 1974», ακριβώς γιατί κλείνουν την περίοδο που ξεκίνησε τότε

Το ιστορικό αίτημα τέθηκε εξ αρχής. Και σήμερα είναι πλήρως αποδεκτό.

Λίγο αργότερα άρχισε το «ξήλωμα» της μεταπολιτευτικής γλώσσας:

- Απενεχοποίησε την επιχειρηματικότητα.

- Απενεχοποίησε την ανταγωνιστικότητα.

- Απενεχοποίησε την έννοια της Ασφάλειας.

- Απενεχοποίησε την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Τελικά επέβαλε την νομική κατάργησή του στη Βουλή.

- Απενεχοποίησε την αναφορά στη λαθρομετανάστευση. Γιατί μέχρι πριν ενάμιση χρόνο (στα γεγονότα της Υπατείας) ΠΑΣΟΚ και Αριστερά απαγόρευαν ακόμα και τη λέξη...

 

Επέβαλε την κεντροδεξιά ατζέντα, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Κι άλλαξε τη γλώσσα. Διέλυσε το (κατά G. Orwell) φθαρμένο new talk της μεταπολιτευτικής ξύλινης αφασίας.

 

Χτύπησε το κεντρικό πρόταγμα της Μεταπολίτευσης: την «αναδιανομή». Επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά είχαν επιβάλει ως κεντρικό σημείο του πολιτικού λόγου – κομματικής ρητορίας και διακυβέρνησης – ακριβώς αυτό: την «αναδιανομή». Υποτίθεται «υπέρ των ασθενέστερων»…

Αλλά για να αναδιανέμεις κάτι – το οικονομικό «πλεόνασμα», ας πούμε – πρέπει προηγουμένως να το έχεις. Να το παράγεις

Κι επειδή παρέλυσαν την ελληνική ανταγωνιστικότητα, έδιωξαν επιχειρήσεις και επενδύσεις, τελικώς παρήγαγαν ελλείμματα! Και αναδιένειμαν εισόδημα σε βάρος των επομένων γενεών. Από δανεικά

Ο Σαμαράς το ανέτρεψε αυτό. Και έβαλε ως κεντρικό πρόταγμα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγή. Οπότε ο αναπτυξιακός του λόγος δεν είναι μια κούφια ρητορεία ξύλινων κοινοτοπιών. Είναι προανάκρουσμα συνολικής ανατροπής προτεραιοτήτων και διάρθρωσης της Ελληνικής κοινωνίας. Της Οικονομίας της και της Πολιτικής της.

Στα τελευταία δύο «Ζάππεια» ολοκλήρωσε αυτόν τον κύκλο:

Θα τα αλλάξουμε όλα, είπε. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε και το οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε και το πολιτικό μοντέλο που απέτυχε.

Αυτό είναι η νέα Μεταπολίτευση.

Κι όταν λέει αλλαγή οικονομικού μοντέλου, εννοεί πως θα αντικαταστήσει το πρόταγμα της «αναδιανομής» δανεικών, με την ανταγωνιστική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Κι όταν λέει αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης, εννοεί, την κατάργηση προνομίων των κυβερνώντων, την κατάργηση της ανευθυνότητάς τους, την επιβολή «ασυμβίβαστου» υπουργού-βουλευτή, τη συνταγματική δυνατότητα δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, την ισονομία (να μπορεί ο τροχαίος να δώσει κλίση στον ιδιοκτήτη λιμουζίνας με την ίδια ευκολία που τη δίνει στον απλό οδηγό ενός ταπεινού αυτοκινήτου). Να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να χτυπηθεί η διαφθορά, να ξερριζωθεί η διαπλοκή.

Αλήθεια πόσοι πρόσεξαν πόσες φορές χρησιμοποίησε ο Σαμαράς το τελευταίο διάστημα τον όρο «διαπλοκή»;

Αυτά δεν είναι απλά πράγματα. Αυτά είναι επαναστατικές αλλαγές!

Γιατί αν μπορεί ο υπουργός να κυβερνά χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους (και της επανεκλογής του) και ο βουλευτής να πολιτεύεται χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός (ή να μη γίνει υπουργός ο συνυποψήφιός του στην ίδια περιφέρεια), τότε αλλάζει συνολικά το πολιτικό παιγνίδι, αλλά και η δυναμική της πολιτικής εκπροσώπησης. Χώρια που αλλάζει και η δυναμική της διακυβέρνησης.

Όλα τα έβαλε στο τραπέζι. Και οι λέξεις δεν είναι πια συνθήματα. Έχουν αρθρωμένο περιεχόμενο. Έχουν «νόημα». Είναι πια «πρόγραμμα».

Ο κ. Βενιζέλος έψαχνε απεγνωσμένα debate. Ο άλλος του έβγαλε το πιο τολμηρό πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το «οικονομικό του Πρόγραμμα» λίγες μέρες πριν τις εκλογές…

Ο κ. Βενιζέλος όταν παρουσίασε – επί τέλους – το πρόγραμμα του κόμματός του, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι είχε κόψει και συρράψει διάφορες βασικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Που ήταν όλες σε πλήρη αντίθεση με όσα έκανε το κόμματά του ως τώρα.

Και που όταν τις παρουσίασε για πρώτη φορά ο Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και το κόμμα του είτε τις απέρριπταν είτε τις χλεύαζαν, είτε πρώτα τις χλεύαζαν κι ύστερα τις… αποδέχονταν. Χωρίς να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν…

Παράδειγμα: η «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας», η «σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών» η «μείωση των εργοδοτικών εισφορών», η «αντικατάσταση του χαρατσιού με νέο ενιαίο φόρο για την Ακίνητη Περιουσία».

Διάολε, δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη. Όλα αυτά όταν τα πρωτο-διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς είχαν προκαλέσει τη… χλεύη του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ξόδεψε χρήμα και πολιτική επιρροή (μέσα από κυκλώματα διαπλοκής) για να εξηγήσει πώς «δεν γίνονται όλα αυτά»! Που τώρα έσπευσε να περιλάβει στο πρόγραμμά του.

Παρ’ όλα αυτά – κι αυτό είναι ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο – το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιδρά στη διόρθωση των πιο στοιχειωδών αδικιών που επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς: την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Συνολικά κόστος γύρω στα 500-550 εκατομμύρια.

Στην αρχή το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος τους. Ύστερα αμφισβήτησε τα «ισοδύναμα» μέτρα για τη χρηματοδότησή τους, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία. Ύστερα υποστήριξε ότι τα «ισοδύναμα» δεν είναι αμέσως διαθέσιμα. Κι ύστερα, όταν του υποδείχθηκε ότι από τα 550 εκατομμύρια τα 450 είναι αμέσως διαθέσιμα από «ανώδυνες» περικοπές σπατάλης κωδικό-κωδικό, εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως το ΠΑΣΟΚ που έταζε στους πάντες τα πάντα κι ύστερα έκοψε από τους πάντες τα πάντα, δεν μπορεί να δεχθεί ούτε την πιο μετριοπαθή αποκατάσταση των πιο στοιχειωδών αδικιών που το ίδιο προκάλεσε.

Εκτός από λαϊκίστικο είναι και ανάλγητο!

Ο Σαμαράς δίνει καθαρό κι εδώ το στίγμα της νέας εποχής: Δεν θα είναι λαϊκισμός (δεν τάζει στους πάντες τα πάντα), αλλά σίγουρα δεν αγνοεί τη σημασία της Κοινωνικής Συνοχής. Όπως ο ίδιος τονίζει συνεχώς:

Μια από τις ύψιστες προτεραιότητές του είναι η διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής, γιατί κανένα πρόγραμμα δεν επιτυγχάνει σε μια κοινωνία που διαλύεται.

Σε τέτοιες μεταβατικές περιόδους, όταν η «αλλαγή γλώσσας» γίνεται «νόημα», που μετατρέπεται σε «Πρόγραμμα» εκκρεμεί το επόμενο βήμα:

Η ανατροπή των συσχετισμών. Το πιο πολιτικό! Το πιο δύσκολο. Το πιο περίπλοκο και μακροχρόνιο…

Το πρώτο βήμα είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Η οποία προβλέπεται χωρίς προηγούμενο. Με ποσοστά πιθανότατα πιο κάτω απ’ ό,τι έπιασε το 1977 και με έδρες στα επίπεδα εκείνης της εποχής. Το πουλόβερ δεν «άρχισε να ξηλώνεται»…

«Ξηλώθηκε» ήδη, για τα καλά!

Μετά από τόσο συντριπτική ήττα ένα κόμμα εξουσίας, είτε περιθωριοποιείται είτε διασπάται. Το πιθανότερο είναι να περιθωριοποιηθεί έτσι κι αλλιώς (με ή χωρίς προηγούμενη διάσπαση).

Ο κ. Βενιζέλος το ξέρει γι’ αυτό και προσπαθεί «να μείνει στα πράγματα». Και να αποτελέσει «πόλο» των μετεκλογικών εξελίξεων.

Δεν φαντάζεται, βέβαια, ότι αν κατόρθωνε να «μείνει στα πράγματα», αυτό θα οδηγούσε έτσι κι αλλιώς στη διάσπαση του κόμματός του λίγο αργότερα. Γιατί ένα κόμμα εξουσίας, μετά από τέτοια ήττα, δεν αντέχει να παραμείνει κομπάρσος της εξουσίας. Στην Αντιπολίτευση έχει πιθανότητες να αντέξει λίγο παραπάνω

Αν όμως μπει το ηττημένο ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση:

Είτε θα «στασιάσει», οπότε θα πέσει η κυβέρνηση, οπότε πάει το επιχείρημα της συναινετικής διαχείρισης…

Είτε θα αφεθεί να σέρνεται σε διακυβέρνηση που του σκοτώνει την εκλογική βάση, οπότε θα φυλορροεί.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια συγκυβέρνηση θα οδηγούσε είτε σε στασιμότητα είτε σε αστάθεια. Και σίγουρα σε εκλογές μετά από λίγο

Αυτό ακριβώς επισημαίνει ο Σαμαράς: ότι μια τέτοια «συγκυβέρνηση» δεν παράγει σταθερότητα, θα παράγει στασιμότητα. Δεν απελευθερώνει δυνάμεις αλλαγής, αλλά θα παγιδεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια περίοδο αστάθειας.

Έτσι κι αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιμετωπίσει το υπαρξιακό πρόβλημα της περιθωριοποίησής του μετά τις εκλογές. Και της πιθανότατης διάσπασής του.

Για το καλό της χώρας αυτό είναι προτιμότερο να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, παρά με το ΠΑΣΟΚ στην «συγκυβέρνηση».

Ευτυχώς αυτό το κατάλαβε πλήρως ο Σαμαράς. Γι’ αυτό κι επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ότι θέλει να κυβερνήσει με την ισχυρή εντολή του λαού. Κι όχι «αιχμάλωτος» του ΠΑΣΟΚ. Ή αιχμάλωτος του Βενιζέλου, που θα είναι κι εκείνος αιχμάλωτος του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ

Γιατί αυτό – το βαθύ ΠΑΣΟΚ - είναι το μόνο που ’χει απομείνει.

Το «όλον ΠΑΣΟΚ» πάει, μας άφησε χρόνους.

Να ζήσουμε να το θυμόμαστε (και να το ξορκίζουμε…)

Όταν υπέστη βαριά ήττα η Νέα Δημοκρατία, τον Οκτώβριο του 2009, το «σύστημα»  - κραταιό τότε ακόμα - στοιχημάτιζε ότι θα εκλεγόταν νέος αρχηγός της η Ντόρα. Και η Νέα Δημοκρατία θα διασπαζόταν: ένα κομμάτι της θα έσμιγε με τον Καρατζαφέρη, και το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνούσε… δεκαπέντε χρόνια με το βασικό του αντίπαλο κατακερματισμένο. Και με τη Ντόρα πρόθυμο στήριγμα για κάθε κακοτοπιά που θα αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ στο μεταξύ.

Τα σχέδια τους τα χάλασε τότε ο Σαμαράς. Κέρδισε αυτός, περιθωριοποίησε τη Ντόρα, περιθωριοποίησε τον Καρατζαφέρη, κατάφερε να κρατήσει συμπαγή τον κορμό της Παράταξης σε μια ιστορική περίοδο που το παλαιό πολιτικό σύστημα κατέρρεε. Τώρα και οι «αποστάτες» του Καμμένου αρχίζουν να λοξοκοιτούν για επιστροφή προς τη Νέα Δημοκρατία…

Με δύο λόγια, η Νέα Δημοκρατία αντέστρεψε τους ρόλους μέσα σε δύο χρόνια: Τώρα είναι η σειρά του ηττημένου ΠΑΣΟΚ να δείξει αν μπορεί να γλιτώσει την ιστορική διάσπαση και τη διαχρονική περιθωριοποίηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν διαφαίνεται στις γραμμές του κανένας «Σαμαράς»…

Αλ Χουαρίζμι 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 03/05/2012 14:03:25

  ἡ Χρυσὴ Πένα._

 2. Παύλος avatar
  Παύλος 03/05/2012 14:07:06

  " η «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας», η «σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών» η «μείωση των εργοδοτικών εισφορών», η «αντικατάσταση του χαρατσιού με νέο ενιαίο φόρο για την Ακίνητη Περιουσία»."
  Μία είναι λοιπόν η πρόταση προς τους ψηφοφόρους:
  Ας επιλέξουμε αυτόν που τις εμπνεύστηκε και όχι αυτόν που τις αντιγράφει, γιατί η λογική λέει ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τις εφαρμόσει επιτυχώς !

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 03/05/2012 14:09:56

  Που τους βρισκετε αυτους τους τιτλους που μας ξεσηκωνουν !Μου θυμισατε το λεχθεν απο τον Μ.Γκαντι«Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος νικάς».Ναστε καλα !Την Δευτερα 7 Μαιου 2012 επιφυλασσω ενα μεγαλο μπραβο σ'αυτο εδω το blog που τοσα προσφερε στον αγωνα της ΝΔ και ειδικα στον Α.Σαμαρα .

  • Heaven avatar
   Heaven @ Ραβινος 03/05/2012 14:21:22

   και γιατί δεν το λες από πριν; (το μπράβο!!)

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ Heaven 03/05/2012 15:00:11

    Το απλο μπραβο το λεω καθε μερα εδω και χρονια για την ακριβεια απο το βραδυ εκεινο που καποια δημοσιογραφος ενος καποιου antinews εκανε μια ερωτηση στον Α.Σαμαρα τον Σεπτεμβριο του 2010 στην συνεντευξη του στην εκθεση Θεσσαλονικης !Την Δευτερα 7 Μαιου 2012 θα πω το''μεγαλο'' μπραβο οπως λεω στο προηγουμενο σχολιο μου !

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Ραβινος 03/05/2012 17:34:23

     Εννοείς κάποιΟΣ δημοσιογράφος!
     Ήταν ο φάκτορ τζούνιορ.

  • juliet avatar
   juliet @ Ραβινος 03/05/2012 14:22:19

   Ραβίνε ,δεν ήτανε αγώνας για τη Ν.Δ ,ήτανε αγώνας ψυχής και η ΨΥΧΗ αυτού του αγώνα έτυχε να λέγεται ΣΑΜΑΡΑΣ.
   Απλά τόλμησαν οι δεξιοί να παραδεχτούν αυτό για το οποίο τους κατηγορούσανε ότι είναι δεξιοί .Οτι δεν είναι η ''επάρατος δεξιά '' αλλά είναι οι Ελληνες που μπορούν ίσιοι με τους άλλους Ελληνες τους αριστερούς να δώσουν τα χέρια για την Ελλάδα!

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/05/2012 14:22:57

  Άψογος ο Χουαρίζμι.
  Μπράβο.

 5. tak avatar
  tak 03/05/2012 14:27:17

  ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗ / Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!

 6. Mara avatar
  Mara 03/05/2012 14:33:31

  Kάποτε, εδώ στο αντί, ο Μποτίλια στο Πέλαγος έγραψε με την μοναδική του πέννα, ένα υπέροχο σχόλιο!!!! (διαβάστε το παρακάτω)

  ......Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος με βαρύ πεπρωμένο. Το πεπρωμένο του είναι βαθύτατα συνυφασμένο με αυτό της οικογένειάς του, αλλά και το τόπου. Διότι προέρχεται – όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να το αρνούνται – και αυτός από οικογένεια πολιτικών.
  Το οικογενειακό του πεπρωμένο αποτελεί ένα τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στην θεία του, Πηνελόπη Δέλτα, που ερωτεύτηκε μέχρι θανάτου τον Ίωνα Δραγούμη – δηλαδή τον πατριωτισμό – και τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη, που ήταν υπουργός του πράκτορα της ξενοδουλείας Βενιζέλου και σχεδίασε την δολοφονία του του Ίωνα.
  Σέβομαι τα ανθρώπινα πεπρωμένα, ως ιερή διάσταση της προσωπικότητος και δεν συνηθίζω να τσαλαβουτάω απρόσκλητος στα στοιχεία που τα συνθέτουν. Ο κ. Σαμαράς όμως, με δική του – αναμφίβολα μη παρακάμψιμη επιλογή – επέλεξε να εκτίθεται με ακραίο τρόπο στην δημοσιότητα, όχι μόνο ως εξέχων, αλλά κορυφαίος πολιτικός. Με αυτήν την αφετηρία επιτρέπω στον εαυτό μου μια δημόσια τοποθέτηση, σε ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί μόνο στα όρια της σιωπής και του διαλογισμού.
  Πιστεύω, ότι η συγκεκριμένη ενσάρκωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ως βαθύ στόχο να αποκατασταθεί αυτό το κάρμα των οικογενειών Χωρέμη και Μπενάκη. Μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη και θα φέρει μελλοντικά τον Αντώνη Σαμαρά στα όρια της αντοχής του και ίσως έξω από αυτά. Του εύχομαι ολόψυχα να πετύχει και να δικαιωθεί, την ώρα που θα κληθεί να πει το μεγάλο Ναι, μπροστά στο δίλημμα απέναντι στο μεγάλο Όχι. Γιατί κάθε Μεγάλη Επιλογή είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο Ναι και ένα μεγάλο Όχι.
  Σε αντίθεση με τους οπαδούς του, εκτιμώ ότι αυτή η στιγμή δεν έχει επέλθει ακόμη από πλευράς πεπρωμένου.
  Απάντηση στην αποκατάσταση αυτού του οικογενειακού κάρμα επιχείρησε να δώσει και ο θείος του Αντώνης Μπενάκης, ο “Τρελαντώνης”. Πιστεύω με τρόπο διφορούμενο και τελικά μη επιτυχή. Η ενασχόλησή του με τα Εθνικά και τον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε αναμφίβολα ορθή και αναγκαία. Η υποστήριξη του Γύπαρη όμως ήταν λανθασμένη και μοιραία επιλογή.
  Το βάρος έτσι πέφτει σήμερα στον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για το πολύ δύσκολο έργο μιας ισχυρά χαρισματικής φυσιογνωμίας.
  Ο ήλιος στους Διδύμους σε σύνοδο με τον Άρη αποκαλύπτουν μια έντονα επαναστατική εκφορά, πλούσια σε αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Επικοινωνιακή ευχέρεια που γρήγορα εκδηλώνεται και μπορεί να κερδίζει με άνεση συμπάθειες. Αυτά όμως παρακολουθεί με γωνία 90 μοιρών – έντονων δηλαδή τριβών και δυσχερειών – ο Κρόνος από το Σκορπιό. Αλλά ο Σκορπιός δεν παύει να είναι το ζώδιο του Θανάτου και της Αναγέννησης. Εκεί ο Κρόνος βρίσκεται στο σπίτι του (υπερυψωμένος) οπλίζοντας με υπομονή και αποφασιστικότητα.
  Ο Ουρανός με την Αφροδίτη σε γειτονία στον Καρκίνο. Και οι δυο στον οίκο τους, υπερυψωμένοι. Επαναστατικότητα, αντικομφορμισμός και κοινωνικότητα μέσα σε ένα ζώδιο συναισθηματικής τρυφερότητας και καλοσύνης. Την ίδια σύνοδο σε αυτήν την θέση έχει στο ωροσκόπιό του και ο Κώστας Καραμανλής. Εκεί βρίσκεται εκτιμώ ο κόμβος της ψυχικής συνάντησης των δυο πολιτικών. Όμως πάλι σε γωνία 90 μοιρών καραδοκεί ο Δίας, ο πλανήτης της επέκτασης από τον Κριό, αλλά και σε ακριβή αντίθεση η Σελήνη στον Αιγόκερο. Κι όμως ο Δίας στο Κριό υποδηλώνει όχι μόνο μια αποφασιστική, αλλά μανιώδη ετοιμότητα επέκτασης. Και η Σελήνη στον Αιγόκερο οπλίζει την ψυχή με υπομονή και επιμονή. Αυτή η αντίθεση υποδηλώνει την ένταση της ψυχής, την πίεση της για κοινωνική αλλαγή και αρμονία, για επαναστατική προσφορά. Όμως η αντίθεση καταγράφει ότι η ψυχή είναι φυλακισμένη και για να σπάσει τα καρμικά κάγκελα θα απατηθεί να ματώσει. Όχι εξωτερικά, δεν είναι ο ήλιος που βάλλεται, αλλά εσωτερικά.
  Αυτό το τριπλό τετράγωνο σχηματίζει τελικά σταυρό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος σταυρωμένος. Γι αυτόν υπάρχουν μόνο δυο διέξοδοι: Ο Θάνατος ή η Ανάσταση.
  Ο Ερμής στον Ταύρο υποδηλώνει πρόσωπο με συντηρητικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό και Αντώνης Σαμαράς είναι ο επαναστάτης της συντηρητικής νοοτροπίας. Δεν θα μπορούσε παρά να αναπτυχθεί παρά στον χώρο που αναπτύχθηκε.
  Βοήθεια έρχεται από τους συλλογικούς πλανήτες κάποιων γενέθλιων ετών στα οποία ανήκουμε κι άλλοι. Ο Πλούτων υπερυψωμένος στον Λέοντα. Ο πλανήτης της βαριάς δύναμης μετουσίωσης στον οίκο της δύναμης της φωτιάς. Σε πολύ ευνοϊκή γωνία εξαγώνου με τον Ποσειδώνα, τον πλανήτη του ιδεαλισμού, στον Ζυγό, το ζώδιο της αρμονίας, πάλι υπερυψωμένο. Πράγματι οι γεννημένοι τις χρονιές από το 51 μέχρι το 55 χρεοθήκαμε κοινωνική παραγγελιά.
  Δεν τυγχάνω οπαδός του Αντώνη Σαμαρά. Είμαι όμως μοιραία φίλος εκείνου του μισού, που έλαβε την εξουσιοδότηση για μετουσίωση. Και συνειδητός εχθρός του άλλου μισού, που οι σκιές επιχειρούν να την ματαιώσουν.
  Αυτοί που έβαλαν τον Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική είχαν αλλότριους σκοπούς από αυτό που η ψυχή του τελικά επιθυμεί και πασχίζει. Ίσως η στιγμή των μεγάλων διλημμάτων να μην βρίσκεται μακρυά. Είναι ανθρώπινο να προσπαθούμε να την μεταθέσουμε στο μέλλον. Η ψυχή γνωρίζει πάντοτε το κόστος.
  Γνωρίζω καλά την έρημο του Αντώνη Σαμαρά. Με έξι πλανήτες στην ίδια θέση με τους δικούς του, τυγχάνω τρόφιμος διπλανής συνοικίας αυτής της ερήμου. Όταν το αόρατο χέρι ανοίγει θύρες, εξερχόμαστε όλοι οι ερημίτες. Παλαιοί γνώριμοι οικογενειακών και εθνικών καρμάτων, εδώ και γενιές τυραννισμένοι, που προκαλεί το πεπρωμένο, αναζητούμε εξιλέωση, ο καθείς στην τάξη μεγέθους που του έταξε η μοίρα.
  Γνωρίζω ότι είμαι σκληρό και άδικο γειτονόπουλο. Όμως τα αισθήματα που φτιάχνονται στην έρημο πάνε σε βάθος. Και οι λινάτσες που μας σκεπάζουν, στάζουν αίμα. Που μπορεί να ενώνει, ή να οδηγεί σε σύγκρουση. Όμως ο πόνος ενώνει πάντοτε, όσο αφορά την κατανόηση, που τραγουδά κι ο Νιόνιος στο “μακρύ ζεϊμπέκικο"......

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Mara 03/05/2012 15:31:19

   Εξαιρετική ανάλυση , ιδιαίτερης ευφυΐας και διεισδυτικότητας!! Μπράβο Μάρα για την αναδημοσίευση!

 7. Jim Bim avatar
  Jim Bim 03/05/2012 14:41:42

  Τα είπε όλα ξεκαθαρα ! Επιτέλους καθαρός πολιτικός λόγος !

  ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ !!!!

 8. juliet avatar
  juliet 03/05/2012 14:53:22

  Mara,
  χαιρετώ....το απόγευμα όλοι εκεί .
  :) :)

  • Mara avatar
   Mara @ juliet 03/05/2012 15:25:59

   Εννοείται.....

   Την Καλησπέρα μου!

 9. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 03/05/2012 15:48:40

  Αλ Χουαρίζμι, δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα έγραψες όλα!! Εξαιρετική ανάρτηση, μπράβο!!!

 10. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 03/05/2012 15:51:07

  Ἐγῶ πάλι,τό Σαμαρᾶ θά τόν ἢθελα ἐδῶ στή γῆ,ἀνθρώπινο,γιά νά μπορέσω νά τόν ἀκούσω,νά τόν καταλάβω καί νά τόν ἐμπιστευθῶ...,τί νά τόν κάνω ἀνάμεσα στούς πλανῆτες...

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 03/05/2012 15:59:48

   Τσιριγώτη, να θεωρείς τον εαυτόν σου τυχερό, όταν συναντά μιά... μποτίλια στο πέλαγος!
   Είναι λίγο δυσνόητος ο "μποτίλιας" στην αρχή αλλά, σιγά-σιγά, ανθίζει σαν λουλούδι εμπρός σου!
   Καλή ψήφο!

   • juliet avatar
    juliet @ Σταύρος 03/05/2012 16:05:46

    KΥΘΗΡΙΟ,
    έχει δίκιο ο Σταύρος είναι διαμάντι ,ακριβώς ...μποτίλια στο πέλαγος,το μήνυμα που δεν φαντάζεσαι ότι θα το πάρει κάποιος!το νούφαρο της λίμνης!

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σταύρος 03/05/2012 16:08:28

    Ἲσως,ἐπειδή δέν τόν συνάντησα,γι' αὐτό δέν τόν κατάλαβα.
    Τό συγκεκριμμένο σχόλιο ὃμως,ὁμολογῶ,δυσκολεύομαι νά τό παρακολουθήσω.
    Μέ τή νίκη!

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 03/05/2012 21:47:23

     Για μένα η καλύτερη εντύπωση είναι να γνωρίσει κανείς τον Σαμαρά από κοντά -έστω και φευγαλέα. Η αφοσίωση -έστω και των δύο ή τριών λεπτών- που δείχνει στον ΟΠΟΙΟΝ συνομιλητή του, είναι γοητευτικότατη και πρωτόγνωρη για πολιτικό.
     Πρόεδρε δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο παρά μόνον
     τον ευθύ λόγο σου και το ευθύ βλέμμα σου.
     Μαζί σου όπως τον Νοέμβρη 2009.
     Καλό βόλι συναγωνιστές.

 11. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 03/05/2012 15:55:48

  Στις εκλογες του ΄09 η νεα δημοκρατια με τοσο πολεμο και απο την Ελλαδα κι απ'εξω πηρε 33,5% .Πως γινεται μετα απο 2,5 χρονια σαρωτικων εξελιξεων που προκαλεσε το πασοκ ν'αποτελει ονειρο απιαστο αυτο το ποσοστο μηπως εγιναν λαθη τα οποια δεν εντοπισαμε ή δεν αποδεχτηκαμε μηπως ακομη και τωρα, ακομη κι εν οψει μιας δευτερης αναμετρησης θρ3/1α πρεπει να λειτουργησουμε με περισσοτερο θαρρος και ειλικρινια.

  • ΝΙΚΟΣ Π avatar
   ΝΙΚΟΣ Π @ ΝΙΚΟΣ Π 03/05/2012 16:20:42

   ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

 12. Δεξιός Ψάλτης avatar
  Δεξιός Ψάλτης 03/05/2012 17:00:55

  Ο τίτλος και το κείμενο ΄΄τα σπάνε΄΄ κυριολεκτικά.
  Το ζεϊμπέκικο θέλει κόσμο να εμψυχώνει το χορευτή παιδιά.
  Πάμε όλοι μαζί για Ζάππειο.
  Έλα να ξεκινάμε σιγά σιγά!!!!

  • juliet avatar
   juliet @ Δεξιός Ψάλτης 03/05/2012 17:23:55

   Aντε........
   :) :)

 13. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 03/05/2012 17:18:58

  Μόνο ΑΡΠΑΞΤΕ ΤΗ ΒΕΛΟΝΑ ΑΠ' ΟΣΟΥΣ ΡΑΒΟΥΝ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ. Ἐπιφυλάξτε τους μιὰ δυσάρεστη ἔκπληξη.

  Ἐλπίζω τὸ Ἐπιτελεῖο νὰ κατανοεῖ ὅτι αὐτὸ εἶναι πραγματικὰ ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄνευ, ἡ ἔσχατη λαϊκὴ ἀπαίτηση γιὰ μετὰ τὶς ἐκλογές.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 03/05/2012 17:35:46

   +100000

 14. Δαναός avatar
  Δαναός 03/05/2012 17:53:48

  Το ζεϊμπέκικο είναι σαν το «Πάτερ Ημών».
  Τα είπες όλα με τη μία!

 15. The Saint avatar
  The Saint 03/05/2012 18:04:47

  ?!?
  Mα πόσοι φάκτορες υπάρχουν? Εγω δλδ όταν μιλά με τον φάκτορα, με ποιόν απο τους δύο μιλώ?
  Τώρα βέβαια θα μου πεί κανείς, αν λάβω υπ'όψιν απο ποτε έβλεπα το "ΑΝΤΙ" κρεμασμένο...

 16. nomerry avatar
  nomerry 03/05/2012 21:45:23

  ΑΝΤΩΝΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΠΑΣΟΚΙΑ.
  ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΟΥΧΛΑ ΚΑΙ ΧΟΛΕΡΑ,
  ΑΝΤΩΝΗ ΜΗΝ ΚΟΛΛΩΣΕΙΣ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΞΑΝΑΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.
  ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ nomerry 05/05/2012 13:09:19

   ΦΙΛΕ ΟΠΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
   ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ
   ΟΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ.
   ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
   ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ
   ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 17. Παύλος avatar
  Παύλος 03/05/2012 22:17:25

  Φίλοι μου,
  δεν ξέρω πόσο αργά είναι, ή μπορεί και να μην είναι, αλλά θα προτείνω :
  Πόσο καλό θα ήταν ένα Spot, στο οποίο θα παρουσιαζόταν αρχικά ο Κ. Καραμανλής (με απόκομμα video, από τον προεκλογικό αγώνα του 2009) να λέει εκείνο το χιλιοειπωμένο, που όλοι το ξέχασαν :" ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο δεν προτείνει ο κ. Παπανδρέου" ,
  ακολούθως , να παρεμβάλλεται video με τον ΓΑΠ, παρέα με τον Βενιζέλο, να λέει εκείνα τα .....ακατονόμαστα , περί αυξήσεως μισθών κ.λ.π., κ.λ.π. !
  και ξανά το Κ. Καραμανλή να δηλώνει την υποστήριξή του στον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ. !

 18. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/05/2012 15:23:48

  ποσο κενα μοιαζουν πλεον ολα αυτα.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.