Το μέλλον της Ουκρανίας θα κριθεί στο εσωτερικό
02/03/2014 09:00
Του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον της Ουκρανίας θα κριθεί στο εσωτερικό

Ο καταιγισμός των πληροφοριών τις τελευταίες ώρες για την κρίση στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει την εικόνα ότι το μέλλον της χώρας θα κριθεί από την κόντρα της Ρωσίας με τη Δύση.

Μια σοβαρή αντιμετώπιση των εξελίξεων δείχνει ξεκάθαρα ότι το μέλλον της Ουκρανίας θα κριθεί από τις δράσεις και τις αποφάσεις που ια λάβει η νέα ηγεσία που θα αναδειχθείς στη χώρα.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας κρίσιμοι παράγοντες καθορισμού του μέλλοντος θα αποτελέσουν η ικανότητα της νέας ηγεσίας να ενώσει τη βασική αντιπολίτευση, να περιθωριοποιήσει τις ακραίες δυνάμεις και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών που οδήγησαν σε πτώση το καθεστώς Γιανουκόβιτς, οι οποίοι διακρίνονται από μεγάλη δυσπιστία έναντι της πολιτικής ελίτ της χώρας και έχουν λίγη υπομονή έναντι των μεταρρυθμίσεων.

Η διαδικασία αυτή όπως όλα δείχνουν να είναι μακροχρόνια και χαώδης, και όποιος βιαστεί να προβλέψει το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι διακατέχεται από μεγάλη ανευθυνότητα.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να τινάξει κυριολεκτικά στην αέρα την όλη διαδικασία εκτόνωση, και δυστυχώς βλέπουμε αρκετά σημάδια για κάτι τέτοιο στη Χερσόνησο της Κριμαίας, είναι το να αισθανθεί απειλούμενο το ρωσικών καταβολών κομμάτι του λαού της Ουκρανίας, οπότε και θα προκληθεί ανοικτή πλέον επέμβαση από το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα κατέχει το μονοπώλιο στην παροχή ενέργειας στη Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο Βαλντιμίρ Πούτιν να έχει ισχυρά χαρτιά που μπορεί να παίξει για να επηρεάσει τις εξελίξεις, μετά το πισωγύρισμα που επέφεραν στη στρατηγική του για ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕυρωΑσιατική Ένωση, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προκλήθηκαν από τις διαδηλώσεις στην πλατεία ελευθερίας στο Κίεβο. Ήδη η Ρωσία πάγωσε τις δόσεις του δανείου των 15 δις προς την Ουκρανία, όπως και την έκπτωση που έδινε στην προμήθεια ενέργειας προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με κάποιες προκαταρτικές εκτιμήσεις η Ουκρανία θα χρειαστεί περίπου 35 δις δολάρια για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση μέσα στο 2014. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζοντας τα δικά τους οικονομικά προβλήματα, αντιδρούν με υπερβολικά αργά αντανακλαστικά. Αντιθέτως παραπέμπουν στο ΔΝΤ το οποίο θα παρέχει ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, όταν και όποτε υπάρξει επιτυχής σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Η Ουάσινγκτον, μιλάει για βοήθεια μόνο 1 δις από την πλευρά της.

Σε βάθος χρόνου όλα θα κριθούν από το κατά πόσο οι δυνάμεις που οδήγησαν στην πτώση του Γιανουκόβιτς θα μπορέσουν να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα συνταχθεί πίσω από ένα πρόγραμμα ουσιαστικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας και η χώρα δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει επιτυχημένους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς. Η διαφθορά του συστήματος και η αποτυχία αυτή ήταν ο βασικός μοχλός πυροδότησης των διαδηλώσεων στην πλατεία ελευθερίας, σε συνδυασμό με την επιθυμία για μια πιο στενή σχέση με την Ευρώπη.

Στο διάστημα μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαΐου, το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα η προσωρινή κυβέρνηση θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και να ελέγξει τις αντιδράσεις ενός ανυπόμονου λαού. Μελλοντικά όλα θα κριθούν από το ποιος θα επικρατήσει πολιτικά και πόσο ισχυρή υποστήριξη θα έχει για να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Τιμοσένκο αποτελεί ένα έντονα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, αν και κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διατηρεί πιο ισχυρή υποστήριξη από άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που έριξε των Γιανουκόβιτς. Η θολή εικόνα γύρω από το πρόσωπό της καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ρόλο που θα παίξει και την επιρροή που θα έχει στις εξελίξεις.

Ο διάδοχός της στο κόμμα της, Αρσένι Γιατσένιουκ, πρώην Υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σε πριν τον Γιανουκόβιτς κυβερνήσεις, έχει τα προσόντα αλλά κατά πολλούς είναι ένας άοσμος τεχνοκράτης. Είναι αποδεκτός στη Δύση, οι γνώμες για τους χειρισμούς που έκανε στη διάρκεια των διαδηλώσεων είναι οικουμενικά θετικές, και ειδικά οι δηλώσεις που έχει κάνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθούν ενέργειες που θα προκαλέσουν τη Μόσχα.

Το άλλο πρόσωπο που αναδείχθηκε από τις διαδηλώσεις είναι ο Βιτάλι Κλίτσκο, επικεφαλής του κόμματος κατά της διαφθοράς. Πρόσωπο νέο χωρίς πολιτικά βάρη από το παρελθόν και με μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Παρόλα αυτά έχει δεχθεί σφοδρή κριτική τις τελευταίες ημέρες για το γεγονός ότι δέχθηκε να υπογράψει την προσωρινή συμφωνία που πέτυχαν οι τρείς Ευρωπαίου Υπουργοί Εξωτερικών. Σημαντικό επίσης είναι ότι διατηρεί υψηλού επιπέδου σχέσεις με ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ο απρόβλεπτος και επικίνδυνος παράγοντας στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Ουκρανίας είναι οι ακραίες δυνάμεις. Και θα είναι λάθος να αγνοηθεί η επιρροή που μπορεί να έχουν στις εξελίξεις. Εθνικιστικά κόμματα, και βλέπουμε ήδη δείγματα, μπορεί να αγνοήσουν αποφάσεις του Κοινοβουλίου και να αντιδράσουν έντονα σε ένα πακέτο λιτότητας το οποίο θα απαιτήσει για να δώσει οικονομική βοήθεια το ΔΝΤ.

Για το ρωσόφωνο πληθυσμό ειδικά στην περιοχή της Κριμαίας, δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι θα έχει επιρροή στις εξελίξεις διότι είναι κάτι που ήδη βιώνουμε, ειδικά μετά και τις αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων της Ρωσίας να δώσουν άδεια στο Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση στρατιωτικής δύναμης με στόχο την προστασία των πληθυσμών αυτών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις μελλοντικές εξελίξεις είναι και η αποκαλούμενοι ολιγάρχες της Ουκρανίας, οι οποίοι με όπλο την οικονομική τους δύναμη θα συνεχίσουν στο παρασκήνιο να υποσκάπτουν οποιαδήποτε μορφή μεταρρύθμισης που θα πλήξει τα συμφέροντά τους. Βέβαια, η περίπτωση τους μπορεί να λειτουργήσει θετικά, διότι μια διάλυση της Ουκρανίας θα τραυματίσει θανάσιμα τη θέση που σήμερα κατέχουν στη χώρα.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της νέας κατάστασης στην Ουκρανία και η διατήρηση ή όχι της συνοχής της χώρας θα προέλθει, όσο και εάν φαίνεται παράξενο λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία, από το εσωτερικό και την ικανότητα των ίδιων των Ουκρανών να ενωθούν κάτω από τη σκέπη της διατήρησης της ανεξαρτησίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 02/03/2014 09:51:43

  Αγαπητέ Τόμας, Το μέλλον της Ουκρανίας θα κριθεί από την ικανότητα της φιλο-δυτικής αντιπολίτευσης να αντιληφθεί όσο το δυνατο πιο γρήγορα, τις ανοχές της Μόσχας σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, σε συνδυασμό με τη σοφία που πρέπει να επιδείξουν οι δυτικές ηγεσίες, οι οποίες, καλό είναι να αφήσουν κατά μέρος ορισμένες ακραίες φωνές στο εσωτερικό τους που τις οδηγούν σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα αγνοώντας εν πολλοίς τη γεωγραφία,την ιστορία και την οικονομία της περιοχής. Καλή Σαρακοστή. Ιεροφάντης

  • Vee avatar
   Vee @ Ιεροφάντης 02/03/2014 12:46:18

   Δηλαδή μας λες ότι η Ουκρανοί θα πρέπει να υποκύψουν στις ορέξεις του νταή της περιοχής, τη Ρωσία, γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή; Φοβερή λογική... Μήπως και οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κάνουν την επανάσταση του 21 επειδή ο άλλος νταής, η Οθωμανική αυτοκρατορία, είχε "γεωπολιτικά συμφέροντα" , "γεωγραφία, ιστορία και οικονομία" στην περιοχή;;;

   • Ε Α Ν avatar
    Ε Α Ν @ Vee 02/03/2014 12:57:15

    Σας λέει μάλλον, οτι η ...εναλλαγή νταή δεν είναι η λύση, για κανέναν λαό. Υπάρχουν άγρια αντικρουόμενα συμφέροντα, ισορροπίες, συμφωνίες και ''παιχνίδια'', όπου οι λαοί δεν είναι παρά τα αναλώσιμα πιόνια... Δυστυχώς το αντιλαμβάνονται λιγάκι αργά, αφού οδηγηθούν στην πλήρη υποταγή τους.

    • Vee avatar
     Vee @ Ε Α Ν 02/03/2014 13:15:26

     Συγνώμη, αλλά διαφωνώ ριζικά με το σκεπτικό ότι οι πολίτες είναι απλώς πιόνια. Είναι δύσκολο σε έναν κόσμο όπου τα media μας βομβαρδίζουν με "πληροφορίες", αλλά η μελέτη της Ιστορίας, η κριτική σκέψη και κυρίως η Εθνική συνείδηση μπορούν να μας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές.

     • Ε Α Ν avatar
      Ε Α Ν @ Vee 02/03/2014 14:55:39

      Δυστυχώς, η νεότατη Ιστορία καθώς και τα γύρω μας συνεχώς διαδραματιζόμενα, συνηγορούν στην απογοητευτική παραδοχή οτι τα πλήθη ενίοτε χειραγωγούνται, κατευθύνονται και υποκινούνται, ώστε να ενεργούν ως πιόνια τα οποία ερήμην τους εξυπηρετούν αλλότρια από τα εθνικά τους συμφέροντα..... Οι φωτεινές εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δε λέμε τώρα τι θα μπορούσε να συμβαίνει ΑΝ..... Διαπιστώνουμε αυτό που ήδη συμβαίνει.

 2. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 02/03/2014 11:30:52

  ''Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζοντας τα δικά τους οικονομικά προβλήματα, αντιδρούν με υπερβολικά αργά αντανακλαστικά. Αντιθέτως παραπέμπουν στο ΔΝΤ το οποίο θα παρέχει ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, όταν και όποτε υπάρξει επιτυχής σχηματισμός νέας κυβέρνησης'' ..... καλώς ήρθες στο κλάμπ Ουκρανία. Άρα τίποτε δεν έγινε τυχαία. Και μην ξεχάσουμε και το λαό της Κριμαίας. Τώρα που πήγε εκεί ο τιτανοτεράστιος Βενιζέλος, θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους....όπως συμβαίνει και εδώ, άλλωστε....

 3. Ε Α Ν avatar
  Ε Α Ν 02/03/2014 11:41:14

  Η Ουκρανία χρωστά στη Ρωσία 4 δις από χρέος προς τη Gazprom για φυσικό αέριο, χρειάζεται 35 δις χρηματοδότηση για τα επόμενα 2 χρόνια και λόγω παράκαμψής της μέσω των αγωγών Nord Stream /BelTransGaz, δεν μπορεί να εκβιάσει με κανέναν τρόπο τη Ρωσία. Η αυταπάτη των Ουκρανών περί ευημερίας που θα προέλθει από το ...άνοιγμα στη Δύση, θα διαλυθεί άμεσα με την πλήρη υποταγή τους και την ασφυκτική εξάρτηση απ΄τους εκβιασμούς του ΔΝΤ. Την επικράτηση των φασιστών και τη στήριξη από τους ...φίλους Ευρωπαίους, να την ερμηνεύσουμε ως....κατάκτηση; Η τύχη της Ουκρανίας, διαγράφεται σκοτεινή, σαν κάθε παραπλανημένου λαού....

 4. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 02/03/2014 13:16:19

  Ακόμα μιά απόδειξη ότι η πολυπολιτισμικότητα ΔΕΝ περπατά, κι ας προσπαθούν οι πραγματικοί φασίστες να την επιβάλουν στα έθνη του πλανήτη με το ζόρι και με το έτσι θέλω.

  • Simon Bolivar ΙΙI avatar
   Simon Bolivar ΙΙI @ Νέστωρ 02/03/2014 19:59:30

   Οι Η.Π.Α ,ο Καναδάς και πολλές άλλες χώρες επιβεβαιώνουν τα ακριβώς αντίθετα .

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Simon Bolivar ΙΙI 02/03/2014 21:06:21

    Αυτά είναι τεχνητά νεοπαγή κατασκευάσματα. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι λαοί με ιστορία πολλών αιώνων.

    • Simon Bolivar ΙΙI avatar
     Simon Bolivar ΙΙI @ ΚΜ 03/03/2014 18:22:35

     Αυστραλία Η.Π.Α ,Βραζιλία είναι μόνο 2 αιώνων και κάτι . Να πιάσουμε και ευρωπαϊκά, Ην. Βασίλειο ,Γερμανία ,Γαλλία που είναι 10 αιώνων .Σας κάνουνι ή οχι .

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Simon Bolivar ΙΙI 04/03/2014 22:38:36

      Αυτά ήταν μέχρι πρότινος μονοπολιτισμικά κράτη και τις τελευταίες λίγες δεκαετίες που ψώνισαν στα θολά νερά του «πολυπολιτισμού», τα επακόλουθα ήταν ιδιαίτερα αρνητικά. Τράβα μια βόλτα στη banlieu του Παρισίου και άν γυρίσεις (ΆΝ!), το ξανασυζητάμε. Η Γερμανία έχει ήδη αποκηρύξει τον πολυπολιτισμό (τον Οκτώβριο του 2010 η Μέρκελ δήλωσε «ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία έχει αποτύχει»). Ομοίως και ο Κάμερον, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2011. Πάντως, οι Ελληνόφωνοι cargo-cult προοδευτικοί της άκριτης μίμησης θα είναι, κλασικά, οι τελευταίοι που θα πάρουν χαμπάρι ότι ο πολυπολιτισμός χρεωκόπησε.

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 02/03/2014 13:35:09

  Αλήθεια ποιοί διέλυσαν τήν Γιουγκοσλαυΐα; Ποιοί τήν βομβάρδισαν; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί διέλυσαν τό Ιράκ; Ποιοί τό βομβάρδισαν; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί διέλυσαν τήν Λιβύη; Ποιοί τήν βομβάρδισαν; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί διαλύουν τήν Συρία; Ποιοί οπλίζουν καί χρηματοδοτούν τούς ισλαμιστές; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί διευκόλυναν καί στήριξαν τήν τουρκιή εισβολή στήν Κύπρο; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί απεργάζονται τήν πλήρη υποδούλωση τών ελλήνων στούς τούρκους στήν Κύπρο μέ όλους αυτούς τούς ανανικούς εκβιασμούς; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί κατάργησαν στήν Γιουγκοσλαυΐα τά εθνικά σύνορα καί χάραξαν καινούργια; Οι Ρώσσοι; Αλήθεια ποιοί ενδιαφέρονται γιά τούς ρωσσόφωνους καί εθνικά Ρώσσους τής Ουκρανίας; Οι δυτικοί μας σύμμαχοι μέ τήν επένδυσή τών 5 δισ. $ σέ ΜΚΟ καί επαγγελματίες ναζιστές δολοφόνους γιά νά ελέγξουν μέ οργανωμένο οχλοκρατικό πραξικόπημα τό Κίεβο; Τόση διεστραμμένη δημοκρατικότητα δέν τήν αντέχω πιά. Ο κυνισμός σέ όλο του τό μεγαλείο. Καί νά σκεφθεί κανείς ότι απεχθάνομαι τήν ψυχική σκληρότητα τών Σλάβων, μήν μένοντας προσωπικά αδιάφορος στήν εξωτερική σλάβικη γυναικεία ομορφιά.

  • X Rhodesian s.a.s avatar
   X Rhodesian s.a.s @ Ιαπετός 02/03/2014 14:59:28

   Επιτέλους, μια φωνή της αλήθειας. Επιτέλους γιατί θα μας τρελλάνουν σε λίγο με το να βαφτίζουν το άσπρο σε μαύρο, εδω και καμια εικοσαετία της μεγαλοκυριαρχίας των ΜΜΕ. Ετοιμάσου φίλε για τρελλές επιθέσεις απο κουλτουριαρικοαριστεροδεξιο political correct MKO fun κοινό... βλέπεις η αλήθεια και δεν βολεύει και ενοχλεί. Είναι και η Κύπρος μπροστά μην ξεχνιόμαστε....

  • Vee avatar
   Vee @ Ιαπετός 02/03/2014 15:18:20

   Απίθανα απλοποιητικός και αφελής ο διαχωρισμός σε "καλούς" Ρώσους και "κακούς" Δυτικούς. Και οι μεν και οι δε προσπαθουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Το θλιβερό είναι να βλέπεις Έλληνες να υποστηρίζουν με ποδοσφαιρικού επιπέδου οπαδισμό κάτι πρώην πράκτορες της KGB.

   • Ε Α Ν avatar
    Ε Α Ν @ Vee 02/03/2014 15:58:20

    Δεν υπάρχουν ''καλοί'' και ''κακοί'' ιμπεριαλιστές. Αλλά δείτε το καθαρά πόσο υπερτερούν σε βαρβαρότητα οι μεν από τους δε.... Κι εκτός αυτού, διατηρούσαν μέχρι πρόσφατα το μονοπώλιο της χυδαιότητας και της θρασύτητας. Πίσω από κάθε συμφορά, πάντοτε Αυτοί! Αιματοκύλισαν τον κόσμο απρόκλητα τόσες φορές και παρά λίγο τώρα με το Ιράν, ν΄ανάψουνε ξανά το σπίρτο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.... Ας φοβούνται από εδώ και μπρος λοιπόν την ...άλλη πλευρά του κίβδηλου νομίσματος, της αυταρχικής κι απάνθρωπης εξουσίας τους ....

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Vee 02/03/2014 16:16:56

    Τι σόι συμφέροντα έχουν οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, επί παραδείγματι;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Vee 02/03/2014 16:48:13

    Έχεις δίκηο ότι είναι απίθανα απλοποιητικός και αφελής ο διαχωρισμός σε "καλούς" Ρώσους και "κακούς" Δυτικούς. Όντως, και οι μεν και οι δε προσπαθουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Το θλιβερό είναι να βλέπεις υποψήφια σφάγια νά κάνουν πώς δέν καταλαβαίνουν τόν ρόλο τού αρχισφαγέα, προσδοκώντας αφελώς ότι οι ίδιοι θά γλυτώσουν από ένα μελλοντικό σφαγείο, μόνο καί μόνο γιατί θεωρούν ότι «συμμετέχουν» από σπόντα στό στρατόπεδο τού ισχυρού πλανητικά αρχισφαγέα. Είπαμε νά είμαστε θεότυφλοι, αλλά καί τελείως κωφοί; Παραπάει. Εξάλλου ο ρόλος τών προβάτων είναι νά δίνουν γάλα, μαλλί καί κρέας. Ποιά αγέλη θά μπεί πιό μπροστά στό σφαγείο είναι θέμα σκοπιμότητας. Άν είναι νά σφαγιαστώ αύριο καί δέν μπορώ νά τό αποφύγω, τουλάχιστον νά γνωρίζω ποιός καί γιατί τό κάνει. Είναι τό μόνο πού δέν μπορούν -ακόμα- νά μού πάρουν.

    • Vee avatar
     Vee @ Ιαπετός 02/03/2014 19:32:10

     Είπαμε να αποφύγουμε τις ποδοσφαιρικού τύπου ανταλλαγές. Αν θέλεις να μιλήσουμε σε λίγο πιο έξυπνο επίπεδο πολύ ευχαρίστως.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Vee 02/03/2014 17:02:36

    Το τεράστιο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίο ηθελημένα παρακάμπτεις λόγω ιδεολογίας, είναι ότι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού, που ίσως φτάνει το 40% ή το υπερβαίνει, δεν είναι απλά " ρωσόφωνοι", αλλά ουσιαστικά Ρώσοι. Ή τόσο φιλορώσοι που άνετα θα πήγαιναν με τη Ρωσία. Μπορεί να σταθεί εύκολα ένα κράτος έτσι; Αν μη τι άλλο, η ομοσπονδοποίηση είναι μία λύση.

    • Vee avatar
     Vee @ ΒΙΣ 02/03/2014 19:45:25

     Δεν ξέρω ποιά είναι αυτή η ιδεολογία στην οποία αναφέρεσαι. Συμφωνώ ότι το 40% του πληθυσμού είναι Ρώσοι. Το ερώτημα είναι ποιός τους έβαλε εκεί (μήπως ο Μουστακαλής Πατερούλης-Δικτάτορας). Επίσης υπάρχει και ο πληθυσμός των Τατάρων, οι οποίοι είναι Turkic. Δε βλέπετε όμως τον υποκρύπτονται κίνδυνο με τις ομοσποσπονδοποιήσεις. Για σκεφτείτε λίγο αν μας συμφέρουν σαν Έθνος. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω επί του θέματος.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Vee 02/03/2014 20:36:31

      Αν είχατε διαβάσει λίγο ρωσική ιστορία, θα γνώριζατε ότι η ανατολική Ουκρανία είχε εκρωσιστεί πολύ πριν τον Στάλιν, πριν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως εκρωσισμένες είναι και πόλεις της νότιας Ουκρανίας, Οδησσός και Νικολάγιεφ, όπου ακόμα και οι καθεαυτό Ουκρανοί μιλούν ρωσικά. Χάρκοβο, Ντονιέτσκ έγιναν βιομηχανικές πόλεις στον ύστερο 19ο αιώνα προσελκύοντας μεγάλο πληθυσμό, που φυσικά χρησιμοποιούσε τα ρωσικά για επικοινωνία. Όπως και οι αρβανίτες που δούλευαν στο Λαύριο, στα μεταλλεία, μιλούσαν ελληνικά με τους συναδέλφους τους μη αρβανίτες. Τα ουκρανικά ήταν μία ομιλούμενη διάλεκτος, ένα patois που λένε οι Γάλλοι, με μικρή φιλολογική παραγωγή. Λοιπόν, για να μην παίζουμε άλλο κρυφτούλι: Εγώ προτείνω, για να είστε ικανοποιημένοι ιδεολογικά οι φιλελέ (μην κόπτεστε περί Έθνους, δεν πιστεύετε σε κάτι τέτοιο...), να δώσουμε στους Ρωσόφωνους της Ουκρανίας καθεστώς μη-πολίτη, ή και να τους εκτοπίσουμε. Ήδη πάνω από 100 χιλιάδες έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες τα σύνορα της Ρωσίας. Μη ομόσπονδη Ουκρανία σημαίνει ΠΛΕΟΝ μη-Ουκρανία. Πολύ απλά. Δεν νομίζω ότι οι Γάλλόφωνοι του Κεμπέκ θα συμφωνούσαν μαζί σας. Ούτε οι Καταλανοί. Αυτοί οι λαοί δεν έχουν δημοκρατική παράδοση; Ή μήπως στην πραγματικότητα απλά αντιπαθείτε τους Ρώσους; Δεν είναι κακό να το πείτε ευθέως. Απλά επιβεβαιώνομαι όταν είχα γράψει πόσο ολοκληρωτικοί στη σκέψη είναι (είσαστε) οι φιλελέ.

     • Vee avatar
      Vee @ ΒΙΣ 02/03/2014 20:55:03

      Επειδή δεν φαίνεται να καταλαβαίνεις, κάτσε να στο κάνω λιανά. Αν αρχίσουμε το βιολί των μειονοτήτων, την πατήσαμε αδελφέ. Και εγώ θέλω μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο και μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ Θράκη. Το αν υπάρχουν μουσουλμάνοι εκεί δε με απασχολεί καθόλου. Και όχι δεν είμαι "φιλελέ", ιδεολογικώς ανήκω στην Πατριωτική Δεξιά (Σαμαράς, Κρανιδώτης, κλπ). Κατάλαβες εξυπνοπούλι μου;

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Vee 02/03/2014 21:05:44

      Αν όντως είσαι στην Πατριωτική Δεξιά, κάτι δεν κατάλαβες: Ότι μία Ουκρανία αμιγώς "ουκρανική" (δηλ. ουνίτικη-γερμανική) δεν συμφέρει την Ελλάδα. Δεν συμφέρει η επέκταση της σφαίρας της αμερικανο-γερμανικής επιρροής προς τα ανατολικά. Δηλ. νομίζεις ότι οι ίδιοι που στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου μίλησαν για το δικαίωμα των Αλβανών στην αυτοδιάθεση, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν θέλουν την αυτοδιάθεση των Ρώσων, θα φεισθούν της Ελλάδας και ΔΕΝ θα μιλήσουν για αυτοδιάθεση στη Θράκη όταν τους χρειαστεί αυτό; Έχεις διαβάσει Θουκυδίδη υποθέτω και καταλαβαίνεις πόσο το δημοκρατικό πολίτευμα δεν αποτελεί εμπόδιο όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το κρατικό συμφέρον. Υπενθυμίζω τον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων. Δεν είμαι υπέρ των Ρώσων λόγω αρχών, αλλά λόγω συμφέροντος. Δεν υπάρχουν φιλίες και αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Αδυνατώ να δω συμφέρον της Ελλάδας να υποστηρίζει άκριτα τους αμερικανογερμανούς και το Βατικανό.

     • Vee avatar
      Vee @ ΒΙΣ 02/03/2014 21:38:43

      Ξεκινάμε και οι δύο από την ίδια αρχή, δηλαδή "τα συμφέροντα της Πατρίδας πάνω από όλα", αλλά κάνουμε διαφορετική ανάλυση/εκτίμηση της καταστάσεως. Αφήνοντας έξω το θέμα της εκκλησίας (Ουνία, κλπ), φοβάμαι ότι μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή δεν είναι προς όφελός μας. Το εάν μια ζώνη Γερμανικής/Αμερικανικής ή Ρωσικής επηρροής είναι καλύτερη για εμάς είναι ένα δύσκολο ερώτημα, που ως μη-πολιτικός επιστήμονας δύσκολα μπορώ να απαντήσω. Όμως μην ξεχνάμε ότι είμαστε μέλη της Δυτικής Ευρώπης, και σύμφωνα με το σχεδιασμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά η προσπάθειες σύναψης εμπορικών συνθηκών για την ενέργεια με τους Ρώσους με βρίσκουν σύμφωνο. Πρέπει όμως να σταματήσω εδώ για σήμερα.

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/03/2014 21:00:11

  "Κύρυγμα" ουνίτη ιερέα στην Ουκρανία, με υπότιτλους. Το κύρηγμα από το 2010. http://www.youtube.com/watch?v=C5EXdbzIDEk

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/03/2014 21:03:18

  Γιατί δεν κάνουν δικοινοτική/διζωνική ομοσπονδία; Δεν μαθαίνουν από τους Κύπριους που -αν όλα πάνε καλά για τους τούρκους- σε λίγο θα έιναι πολίτες του κόσμου, δίχως δικό τους κράτος; Χα, χα, χα Πούσαι ρε Βερέμη να μας το αναλύσεις αντιεθνοκεντρικά. Τα δολλάρια μιλούν, φίλοι...

 8. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 02/03/2014 21:38:49

  Στον φίλο Vee, οφείλω μια απάντηση. Αγαπητέ, η ιστορία, ο χάρτης της γεωγραφίας, ο συσχετισμός δυνάμεων επί του πεδίου, η τοπική και ευρύτερη οικονομία, οι υποδομές, οι ανοχές κάθε μέρους και οι συνιστώντες πληθυσμοί, οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη από αυτούς που σχεδιάζουν ή εφαρμόζουν πολιτική. Διότι αυτοί, όπως και άλλοι παράγοντες, καθορίζουν τις τακτικές κινήσεις στο πλαίσιο μιας στρατηγικής. Αλλιώς κινδυνεύεις να μην αναλύσεις σωστά την κατάσταση και να εγκλωβιστείς. Κάτι που έχουν πάθει σίγουρα οι επαναστάτες της πλατείας μαζί με τα διάφορα μπουμπούκια τους. Οι δε Ευρωπαίοι έχουν ψιλομείνει "παγωτό", ενώ και οι Αμερικάνοι μάλλον κοιτάνε να μην εκτεθούν στην υπόθεση παρά να τρίξουν τα δόντια τους στους Ρώσους. Η ανάλυση δεν πρέπει να γίνεται με όρους νταηλικιού. Έχεις δίκιο. Οφείλει να γίνεται με γνώμονα τους στρατηγικούς στόχους κάθε μέρους, τα μέσα που αναπτύσει για την επίτευξή τους και τον χρόνο που επιλέγει για την ενεργοποίησή τους. Επί του παρόντος, το μόνο μέρος που έχει επιδείξει μέχρις στιγμής, συγκροτημένη στρατηγική, έχει προβεί σε τακτικές κινήσεις και επί του πεδίου και αλλού και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φαίνεται να είναι η Ρωσία. Θα δούμε και τους άλλους και θα τα ξαναπούμε. Κάτι τελευταίο. Μην απορρήσεις αν τελικά τα βρούν Ρώσοι & Αμερικάνοι, με τους Ευρωπαίους να μένουν με την όρεξη και τους επαναστάτες φιλοδυτικούς σε κανά μπουντρούμι..., αλλά Τιμοσένκο. Την καλησπέρα μου. Ιεροφάντης.

  • Vee avatar
   Vee @ Ιεροφάντης 02/03/2014 21:47:37

   Σύμφωνοι. Καλησπέρα από την Οξφόρδη και από μένα.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Ιεροφάντης 03/03/2014 21:01:49

   Εσύ κάτσε και περίμενε τον στόλο του Ορλώφ...πρόσεξε όμως μην δεις κάναν Πούτιν να παίρνει τον δρόμο για την Σιβηρία, εκεί που έκλεισε τον Χοντορκόφσκι και τις Pussy Riot. Και μην δεις τρομοκρατικές επιθέσεις από Νταγκεστάν μέχρι τα θέατρα και το μετρό της Μόσχας.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Tassos 04/03/2014 21:46:14

    Αντίποινα για τί πράγμα θα είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις, τις οποίες λάγνα φαντασιώνεσει; Κι από ποιόν; Από τους «καλούς»; Δηλαδή, συνδέονται οι «καλοί Δυτικοί» με τους Τσετσένους και λοιπούς τρομοκράτες; Δεν είναι θεωρίες συνομωσίας των «ψεκασμένων» δηλαδή; Ε ρε γέλιο που έχεις, εν τη σπασμωδικότητί σου...

 9. Tassos avatar
  Tassos 03/03/2014 20:58:32

  Επειδή έχω μιλήσει με Ρωσσόφωνους Ουκρανούς, οι άνθρωποι ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ. Μιλάνε Ρωσσικά γιατί όπως σωστά είπε ένας συνσχολιαστής οι πρόγονοί τους ήταν Ρώσσοι εργάτες κάρβουνου που ήρθαν πριν 200 χρόνια. Οπως οι Αρβανίτες είναι Ελληνες έτσι και οι Ρωσσόφωνοι είναι Ουκρανοί. Υπάρχει βέβαια και μια μικρή μεοψηφία που αισθάνονται Ρώσσοι αλλά αυτοί είναι ασήμαντοι. Και στην Κριμαία που το 60 % αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσσοι πάλι η κατάσταση μπορεί να γίνει Νταγκεστάν (12% Τάταροι εκτοπισμένοι από Ρωσσία-Σοβ. Ενωση + 28% Ουκρανοί). Καλά για Ντόνετσκ , Χάρκοβο κλπ είναι αστείο και να συζηταει κάποιος ότι μπορεί να αποτελέσουν σφαίρα Ρωσσικής επιρροής.

 10. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 04/03/2014 21:29:04

  Tassos, το ότι δεν κατάλαβες τι είπα, είναι σαφές. Το γιατί επέλεξες να σχολιάσεις κάτι που δεν κατάλαβες, θα μου το εξηγήσεις άλλη φορά. Ιεροφάντης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.