#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι πολυ-πολιτισμικό;Όταν ο κόσμος αναφέρεται στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρεται στο πρόβλημα του  ευρώ. Ο λόγος είναι προφανής. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κάνουν κάτι για να σταματήσει η κατρακύλα του κοινού νομίσματος, αυτό θα διαλυθεί, και μαζί του θα διαλυθεί η ευημερία της Ευρώπης.

Αν θέλουν όμως να είναι ειλικρινείς, τότε οφείλουν να παραδεχτούν ότι  το ευρώ δεν είναι η μόνη απειλή για το μέλλον της ηπείρου τους. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στις απαρχές μιας δημογραφικής κρίσης, για την οποία είναι τόσο προετοιμασμένη, όσο ήταν και για την οικονομική κρίση.

Ο γερασμένος και συρρικνούμενος πληθυσμός της Ευρώπης αποτελεί το βασικό συστατικό αυτής της δεύτερης κρίσης. Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Εδώ και χρόνια απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά γεννήσεων και μετανάστευσης, και άρα θα έχουν μια υγιή πληθυσμιακή αύξηση για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Κάποιες όμως χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, μαζί με κάποιες στο κέντρο της, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, θα συρρικνωθούν τάχιστα. Το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική τους στασιμότητα, και η διάλυση των κοινωνικών διχτύων ασφαλείας.

Αν δεν αλλάξει κάτι στις γεννήσεις, η μόνη ρεαλιστική λύση για αυτές τις χώρες είναι η μαζική μετανάστευση. Κι αυτό αποτελεί το δεύτερο συστατικό της επερχόμενης ευρωπαϊκής κρίσης. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά προβλήματα, είναι οι ίδιες που ιστορικά δεν καλωσορίζουν τους ξένους. Για παράδειγμα, η Πολωνία, η Ιταλία, και η Γερμανία, ανέκαθεν χορηγούσαν την υπηκοότητα με βάση την εθνικότητα και όχι τον τόπο γέννησης. Πρόκειται για χώρες που θεωρούν πως για να γίνει κάποιος μέλος τους, θα πρέπει να έχει το σωστό αίμα! Είναι εχθρικές προς τα εκατομμύρια των ξένων που ζουν στα εδάφη τους για δεκαετίες ολόκληρες. Για αυτό και αποκλείεται ξαφνικά να αλλάξουν πολιτική, ανοίγοντας τα σύνορά τους.Η Πολωνία, που σήμερα έχει περίπου 37 εκατομμύρια πληθυσμό, θα χάσει το 1/5 έως το 2060. Για την Γερμανία, οι προβλέψεις είναι πιο απαισιόδοξες. Το 2003 είχε 83 εκατ. Το 2060 θα έχει 20 εκατ. λιγότερους. Με την παρούσα υπογεννητικότητα, ο μελλοντικός πληθυσμός της Γερμανίας θα είναι μόλις 65 εκατ.

Σίγουρα, η Γερμανία δεν είναι η πιο πολυπληθής χώρα, ούτε θα γίνει αυτή με τον μικρότερο πληθυσμό αύριο. Και ούτε και υπάρχει λόγος για τις χώρες της Ευρώπης να ανησυχούν για τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Με βάση την σημερινή στρατιωτική τεχνολογία, δεν παίζει σπουδαίο ρόλο ο αριθμός των πολιτών στρατιωτών που θα συμμετέχουν σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

Ακόμη όμως και έτσι, η μείωση των πληθυσμών αποτελεί σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με δραματικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Κατ αρχήν, θα προκαλέσει πρόβλημα στην ηλικιακή σύνθεση της Ευρώπης. Το 1960, το 11.5% του γερμανικού πληθυσμού ήταν άνω των 65. Το 2060, το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 33%. Το ίδιο και στην Ιταλία. Το 2060, ο μέσος Ιταλός θα είναι άνω των 50 χρόνων. Αυτό θα καταστήσει το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας μη βιώσιμο, με λιγότερους να εργάζονται για να συντηρούν περισσότερους. Τα κοινωνικά προγράμματα θα ξεμείνουν από χρήματα, πολύ απλά.

Ίσως οι ψηφοφόροι να βρουν το πολιτικό θάρρος να μειώσουν όλα αυτά τα κοινωνικά προνόμια. Όπως όμως βλέπουμε εν μέσω κρίσης, αυτό φαντάζει απίθανο. Και ακόμη και αν γίνει, η μείωση του εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού θα μειώσει την παραγωγικότητα, θα αυξήσει τα εργασιακά κόστη, θα πνίξει την ανάπτυξη, και (παραδόξως) θα οδηγήσει στην υψηλή ανεργία.

Η μόνη ρεαλιστική λύση, για να αποφευχθεί η οδύνη,  είναι η αποδοχή της μαζικής μετανάστευσης. Τα επίπεδα όμως της απαιτούμενης μετανάστευσης, για να χαλαρώσουν οι οικονομικές εντάσεις της Ευρώπης, είναι τρομακτικά.

Υπάρχουν δυο λόγοι γι αυτό: Πρώτον, οι σημερινές πληθυσμιακές προβλέψεις ήδη λαμβάνουν υπόψη υψηλά επίπεδα μετανάστευσης. Για παράδειγμα, το μοντέλο της επίσημης γερμανικής στατιστικής αρχής για το 2060, που προβλέπει πληθυσμό 65 εκατ. βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εισροή 100.000 μεταναστών τον χρόνο! Αν η μετανάστευση ήταν μηδενική, ο γερμανικός πληθυσμός θα κατέληγε στα 58 μόλις εκατομμύρια.Δεύτερον, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις χώρες αυτές να πετύχουν τέτοια επίπεδα μετανάστευσης, απ΄ότι φαίνεται αρχικά. Κάθε χρόνο, εδώ και μια δεκαετία, 700.000 Γερμανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Με άλλα λόγια, η Γερμανία θα πρέπει να υποδέχεται περισσότερους από 500.000 νεοεισερχόμενους κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να ισορροπήσει τις απώλειες. Και αν θέλει να εξισορροπήσει και την υπογεννητικότητα, τότε θα πρέπει να δέχεται ένα εκατομμύριο ξένους κάθε χρόνο, για τα επόμενα 50 χρόνια!

Έτσι, αν η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία, κ.ά. θέλουν να γλιτώσουν από τις οδυνηρές συνέπειες της δημογραφικής τους παρακμής, θα πρέπει να πετύχουν επίπεδα μετανάστευσης υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ στον 20ο αιώνα. Η Αμερική όμως είναι έθνος μεταναστών, η οποία πάντα έβαζε την αφοσίωση στην δημοκρατία της πάνω από την εθνική προέλευση και καταγωγή, προκειμένου να χορηγήσει σε κάποιον την υπηκοότητα της.

Από την άλλη, η Γερμανία ανέκαθεν όριζε τον εαυτό της επί τη βάσει της εθνικότητας. Ακόμη και σήμερα, πολλοί Γερμανοί αρνούνται να αποδεχτούν ως ισότιμους κάποιους Τούρκους ή μαύρους. Εξίσου απαγορευτικοί είναι οι Ιταλοί και οι Πολωνοί. Πολλοί απ αυτούς πιστεύουν πως για να είναι κάποιος πραγματικός Ιταλός ή Πολωνός, χρειάζεται να είναι και Καθολικός.Η ραγδαία ανάδυση του ακροδεξιού ευρωπαϊκού λαϊκισμού τα τελευταία 20 χρόνια, μας δείχνει πως η σύγκρουση μεταξύ της νέας αναγκαιότητας για μετανάστευση,  και της παλιάς προσήλωσης στην έννοια έθνος και θρησκεία, θα είναι τοξική. Τι μέλλει γενέσθαι σε μια κοινωνία που θα χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταναστευτικότητα και μειωμένα επίπεδα διαβίωσης;

Στην ουσία υπάρχουν τρία σενάρια: Στο πρώτο, το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα, συνδυασμένο με την αυξανόμενη ισχύ των λαϊκιστών, θα εμποδίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από το να ανοίξουν κι άλλο τα σύνορά τους. Αν και οι ψηφοφόροι θα ξεγελαστούν για κάποιο διάστημα, η πικρή αλήθεια είναι ότι θα ακολουθήσει οικονομική στασιμότητα, και αποσύνθεση του κοινωνικού κράτους.

Στο δεύτερο σενάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρνουν να πείσουν τους απρόθυμους λαούς τους προκειμένου να δεχτούν περισσότερους μετανάστες. Αυτό θα δώσει το έναυσμα για μια νέα οικονομική ανάπτυξη, και ίσως καταφέρει να σώσει τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, και τα δημόσια συστήματα υγείας. Αν όμως οι χώρες αυτές πλημμυρίσουν από ξένους, οι κοινωνικές και πολιτισμικές συνέπειες θα είναι επικίνδυνες. Θα υπάρχουν δυο τάξεις: Μια διαρκώς συρρικνούμενη πλειοψηφία πικραμένων ντόπιων, και μια αυξανόμενη μειοψηφία μη προνομιούχων ξένων. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Στο τρίτο, και πιο αισιόδοξο σενάριο, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία θα ακολουθήσουν το αμερικανικό και καναδικό μοντέλο, ανακαλύπτοντας εκ νέου τους εαυτούς τους ως χώρες προορισμού των μεταναστών. Φυσικά, θα απαιτούσαν από τους νεοφερμένους να υπακούουν στους νόμους της ελεύθερης και δημοκρατικής τους κοινωνίας. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδεχτούν πως μπορεί να υπάρχει Πολωνός Εβραίος, μαύρος Γερμανός, και Ιταλίδα με μπούρκα.

Αυτό το τελευταίο σενάριο είναι μάλλον και το πιο απίθανο. Αν όμως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θέλουν πραγματικά να αποφύγουν τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και της εμφύλιας σύγκρουσης, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μετατραπούν εκούσια σε πολυεθνικές κοινωνίες. Τόσο στο ήθος, όσο και στην πράξη. Αν δεν το κάνουν, τότε η διάλυση του κοινού νομίσματος, θα είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα χρειάζεται να ανησυχούν.

http://www.slate.com/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. helios avatar
  helios 12/07/2012 13:12:20

  Στείλτε σας παρακαλώ τις προτάσεις μου στους υπεύθυνους του κόμματος :
  - αν δεν χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας (από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο).
  - αν δεν επιβληθούν αντικίνητρα (εμφανή και μη) προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας/ οι επιχειρήσεις να μην προσλαμβάνουν αλλοδαπούς. Σήμερα, αν είναι δυνατόν, γίνεται ακριβώς το αντίθετο επιδοτούνται επιχειρήσεις προκειμένου να προσλάβουν αλλοδαπούς.
  Ταυτόχρονα ισχυρά κίνητρα για προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων οποιαδήποτε γενιάς του εξωτερικού στα πρότυπα του Ισραήλ.
  - αν δεν χρησιμοποιηθούν χρονικές συμβάσεις εργασίας σε περίπτωση ανάγκης αλλοδαπών για το πού, το πότε, από που, για το πόσοι και όταν χρειαστούν ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα ως contract workers και μετά τη λήξη της σύμβασης να επιστρέψουν στις πατρίδες τους πίσω.
  Αν όλα τα παραπάνω δεν εφαρμοστούν, ξεχάστε την Ελλάδα ως έθνος - κράτος και δεν θα ξαναδούμε ποτέ μια Ελλάδα Ελλήνων και ελληνική.

  Πιο αναλυτικά οι προτάσεις εδώ (9ο μήνυμα) :
  viewtopic.php?f=9&t=2092

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2012 14:48:16

  Που το είδαν το πολυ-πολιτισμικό;
  Χαμός γίνεται στου Μπέρτολτ Μπρέχτ την χώρα: Μόλις απαγορεύθηκε η περιτομή από δικαστήριο της Κολωνίας !!!
  Το σχετικό σχόλιο ενός ραββίνου: "Είναι η πιό σκληρή επίθεση στην Ιουδαική ζωή μετα το Ολοκαύτωμα".
  h**p://www.sueddeutsche.de/politik/rabbiner-zu-beschneidungsurteil-schwerster-angriff-auf-juedisches-leben-seit-dem-holocaust-1.1410909

 3. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 12/07/2012 15:07:32

  Το σχεδιο των Αμερικανων για "αμερικανοποιηση" της Ευρωπης και την εξαφανιση καθετι εθνικου-χριστιανικου στην γηραια ηπειρο πηγαινει...ρολοι.
  Ειναι το μοντελο ανθρωπου που πλασαρουν οι Αμερικανοι γνωστο και ως "ανθρωπος του Νταβος".
  Τελικα οι αμερικανοι εβαλαν τα γυαλια στον Χιτλερ αλλα και στον Σταλιν που ηθελε να δημιουργησει τον "Σοβιετικο ανθρωπο".
  Εξ ου και ο πακτωλος χρηματων απο την Αμερικανικη κυβερνηση για την προστασια της λαθρομεταναστευσης.
  Δεκαδες αμερικανικες ΜΚΟ που βρισκονται σε Πακισταν,Αφγανισταν,Μπαγκλαντες,Αφρικη κλπ δινουν λεφτα για "ναυλα" σε οποιον θελει να μεταναστευσει παρανομα στην Ευρωπη!
  Το σχεδιο για την αλωση της Ευρωπης ειναι απλο και λεγεται "Αμερικανοποιηση".Για να επιτυχει κατι τετοιο ομως πρεπει να αλλοιωθει-εξαλειφθει καθετι εθνικο στην Ευρωπη!
  Γενικως το προβλημα της λαθρομεταναστευσης εχει πηγη και αυτη ειναι γνωστη ως...Η.Π.Α.Για τις Ευρωπαικες χωρες ειναι ευκολο να σφραγισουν τα συνορα τους και να μην περναει ουτε κουνουπι αλλα οι πιεσεις (αμεσες και εμμεσες) απο τις Η.Π.Α. ειναι τεραστιες.
  Ας μην ξεχναμε οτι τα περισσοτερα αριστερα-οικολογικα-προοδευτικα κινηματα & ομαδες στην Ευρωπη χρηματοδοτουνται απο τους Αμερικανους και διαφορους συμμαχους-εργολαβους τους (π.χ. Σορος).Γιαυτο και οταν οι Αμερικανοι βομβαρδιζουν και κατακτουν χωρες αυτοι ειναι παντα μαζι τους (βλ. Βοσνια,Κοσσοβο κλπ).
  Στην Ελλαδα ενδεικτικα ειναι η βοηθεια στον Συριζα απο την οικογενεια Κλιντον,η δημιουργια-συντηρηση του κομματιδιου "οικολογοι-πρασινοι" (π.χ. ο τρεμοπουλος σπουδασε με υποτροφια του Σορος και η ιδιωτικη του ΜΚΟ "Αντιγονη" επαιρνε χιλιαδες ευρω καθε χρονο απο τον Σορος),η χρηματοδοτηση του indymedia κλπ.
  Κλασικο επισης παραδειγμα αποτελει η ομιλια του Κλιντον στην Αθηνα οταν επισκεφθηκε την χωρα μας."Η Ελλαδα" ειπε "δεν πρεπει να διωξει ποτε ξανα κανεναν ξενο".
  Και ρωταω εγω ο αφελης: Τι ζορι τραβουσε ο Κλιντον για τις απελασεις λαθρομεταναστων απο την χωρα μας???Και σε ποιους απευθυνοταν αυτη η "διαταγη"?
  Εντελως συμπτωματικα το φιλμ της ομιλιας εκεινης ειναι εξαφανισμενο.

 4. d.k avatar
  d.k 12/07/2012 16:58:37

  Όσο πληθαίνουν οι μετανάστες, τόσο καλύτερα για τις αγορές...

  Ξέρετε τι σημαίνει μετανάστης; Τι σημαίνει μετανάστευση; Πριν θυμηθείτε τον πόνο και τον καημό που εξέφραζαν τα τραγούδια της ξενιτιάς του λαϊκού ρεπερτορίου της Ελλάδας του '50, '60 και '70, όπου η μετανάστευση των ελλήνων είχε πάρει διαστάσεις τραγωδίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την παγκόσμια οικονομία σήμερα αποτελεί μια ευλογία. Ιδίως σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θεωρεί ότι η μετανάστευση αποτελεί την Νο 1 πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Να τι μας λέει η Παγκόσμια Τράπεζα: "Η διεθνής μετανάστευση ενισχύει τα εισοδήματα παγκόσμια. Επιτρέποντας στους εργαζόμενους να μετακινηθούν όπου μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί, η μετανάστευση συνεπάγεται μια αύξηση στο συνολικό προϊόν και το εισόδημα." Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι παίρνουν τον δρόμο του μετανάστη, τόσο καλύτερα για όλους.

  Σε μια πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι "ο αριθμός των μεταναστών διεθνώς διπλασιάστηκε σε 215 εκατομμύρια τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια έως το 2010, ενώ τα μεταναστευτικά εμβάσματα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες τετραπλασιάστηκαν και έφτασαν πάνω από 300 δις δολ. ετησίως. Υπήρχαν φόβοι ότι η παγκόσμια ύφεση του 2008-09 θα είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των μεταναστών και την πτώση των μεταναστευτικών εμβασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτοί οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν... Οι χώρες που έστειλαν μετανάστες σε πολλές χώρες είχαν τις λιγότερες επιστροφές και τις μικρότερες πτώσεις σε εμβάσματα, ενώ οι πιο ελεύθεροι διάδρομοι μετανάστευσης αντέδρασαν έγκαιρα στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, καθώς οι Πολωνοί έφευγαν από την Ιρλανδία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
  Συνεπώς το άνοιγμα των συνόρων για την διευκόλυνση της μετανάστευσης αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές της παγκόσμιας αγοράς. Η Παγκόσμια Τράπεζα μας πληροφορεί ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική Task Force με στόχο να διευκολύνει την μετανάστευση από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ εκτός από τα 215 εκατομμύρια μετανάστες σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν άλλοι 700 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες, δηλαδή μετανάστες εντός των ορίων των χωρών τους. Από αυτούς σχεδόν τα 2/3 αφορούν σε εσωτερική μετανάστευση στην Κίνα. Η δυναμική της κρίσης παγκόσμια, αλλά και οι ανάγκες των αρπαχτικών της αγοράς διεθνώς εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν ακόμη πιο ισχυρές τάσεις μετανάστευσης τα επόμενα χρόνια. Έτσι η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία οι μετανάστες από χώρα σε χώρα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια. Δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν. Γι' αυτό και οι οργανισμοί σαν την Παγκόσμια Τράπεζα, που υπηρετούν το συμφέρον της παγκόσμιας αγοράς, νοιάζονται από τώρα για τρεις βασικές προτεραιότητες:
  (α) Να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τα σύνορα για την ξεριζωμένη φτωχολογιά από τις πιο κατεστραμμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες του πλανήτη.
  (β) Να ανοίξουν περισσότερο οι "ελεύθεροι διάδρομοι μετανάστευσης", όπως αυτοί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της ευρωζώνης.
  (γ) Να υποχωρήσουν δραστικά τα κόστη των μεταναστευτικών εμβασμάτων από την χώρα υποδοχής των μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.
  Βεβαίως, ούτε την Παγκόσμια Τράπεζα, ούτε κανένα άλλο ευαγές ίδρυμα της παγκόσμιας αγοράς δεν απασχολεί το γεγονός ότι η μετανάστευση προϋποθέτει ανείπωτη φτώχεια, μιζέρια και λιμοκτονία στις χώρες απ' όπου προέρχονται οι μετανάστες. Η σκόπιμη καταστροφή και περιθωριοποίηση χωρών, λαών και ολόκληρων περιοχών του πλανήτη θεωρείται απολύτως φυσιολογική και αναπότρεπτη για την λογική των οπαδών της ελεύθερης αγοράς. Επομένως ο ξεριζωμός τεράστιων μαζών και η διοχέτευσή τους ως μετανάστες στη δύνη της παγκόσμιας αγοράς, θεωρείται ως φυσικό επακόλουθο για το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να νοιάζεται κανείς, αλλά θα πρέπει να χαίρεται κιόλας.
  Ποιος είναι ο προορισμός αυτής της μεταναστευτικής εργασίας; Παλιότερα ήταν κατά κύριο λόγο οι περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό ιδίως των αναπτυσσόμενων χωρών, προορίζεται για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
  Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι παραχωρήσιμες περιοχές της εθνική επικράτειας ενός κράτους σε ιδιώτες επενδυτές με ειδικό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς με αποκλειστικό σκοπό τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι Ζώνες αυτές με την σύγχρονη μορφή τους υπάρχουν τα τελευταία 50 χρόνια. Όμως μόνο σχετικά πρόσφατα, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1990, η δημοτικότητα τους ως μέσο άσκησης πολιτικής έχει απογειωθεί. Η βάση δεδομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αναφέρει 176 ζώνες σε 47 χώρες το 1986. Έως το 2006 αυτές είχαν ανέλθει σε 3.500 ζώνες σε 130 χώρες.
  Οι Ε.Ο.Ζ. λειτουργούν στη βάση απλών αρχών:
  • Επιτρέπουν στους επενδυτές να εισάγουν και να εξάγουν χωρίς δασμούς και συναλλαγματικούς ελέγχους, ή άλλου τύπου εμπόδια νομικής και δημοσιονομικής φύσης.
  • Διευκολύνουν την χορήγηση αδειών και απλοποιούν ή εξαλείφουν υπέρ του ιδιώτη επενδυτή όλες τις άλλες ρυθμιστικές διαδικασίες (χωροθετήσεις επενδύσεων, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αρχαιολογία, κοκ).
  • Συνήθως απαλλάσσουν τους ιδιώτες επενδυτές και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους από υποχρεώσεις καταβολής εταιρικών φόρων, ΦΠΑ και άλλων τοπικών φόρων.
  Για την είσοδο στις περισσότερες ΕΟΖ απαιτείται ειδική βίζα και οι απασχολούμενοι σ' αυτές είναι κατά προτίμηση μετανάστες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν όχι μόνο να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα εργατικού κόστους, αλλά και να αυξήσουν σημαντικά την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που απασχολούν. Όπως και να το κάνεις οι ντόπιοι αποτελούν πάντα μια απειλή για τον ιδιώτη επενδυτή. Το αίσθημα της ιδιοκτησίας των ντόπιων, αλλά και η αίσθηση ότι ο τόπος τους ανήκει δικαιωματικά υπήρξε ανέκαθεν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους αποικιοκράτες. Η αγάπη για τα πάτρια ήταν ένα από τα πιο βασικά κίνητρα των αντιαποικιακών εξεγέρσεων από την εποχή της άνθησης της αποικιοκρατίας στα τέλη του 19ου αιώνα έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Έτσι έχασαν οι παλιοί αποικιοκράτες τις πιο ζωτικές κτήσεις τους παγκόσμια.
  Τώρα με τις ΕΟΖ και την απασχόληση μεταναστευτικής εργασίας, οι νέοι αποικιοκράτες που χαρακτηρίζονται ιδιώτες επενδυτές μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ο μετανάστης ζει μόνο για το άθλιο δουλικό μεροκάματο που είναι κάθε φορά διαθέσιμο. Δεν έχει αίσθηση πατρίδας ή ρίζας και χαμένος στο διεθνές κύκλωμα δουλεμπορίας δεν είναι παρά ένας άπατρις μισθωτός δούλος χωρίς κανένα ανθρώπινο ή κοινωνικό δικαίωμα. Ότι πρέπει, δηλαδή, για τους σύγχρονους αποικιοκράτες των ΕΟΖ.
  Οι ΕΟΖ είναι ο κύριος τρόπος που οι Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι και κυρίως οι Γερμανοί θεωρούν ότι πρέπει να γίνει ο κύριος φορέας "ανάπτυξης" της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Να γιατί συνωστίζονται στην ελληνική επικράτεια κοντά στα 2 εκατομμύρια μετανάστες από απανταχού γης. Προορίζονται, πολλοί απ' αυτούς, για τις νέες ΕΟΖ που προβλέπονται για την Ελλάδα.
  Όμως, μην ανησυχείτε το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν περιορίζεται μόνο στην μαζική εισαγωγή εξαθλιωμένων στην πατρίδα μας, αλλά και στην μαζική εξαγωγή των πιο παραγωγικών ηλικιών του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση για την Κοινωνική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27/6) οι Έλληνες ηλικίας 15-35 ετών, που επιθυμούν να δουλέψουν σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ήταν το 2011 63% του συνόλου αυτών των ηλικιών. Ο αριθμός όσων ζητούν εργασία διαμέσου του δικτύου EURES CV Online τον Ιούνιο του 2010 μόλις που έφταναν τις 8,7 χιλιάδες αιτήσεις, ενώ τον Ιούνιο του 2012 έχουν ξεπεράσει τις 29,4 χιλιάδες αιτήσεις Ελλήνων. Αύξηση 238%. Η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  Έτσι οι πολιτικές των μνημονίων και του γενικού ξεπουλήματος άνοιξε μια τεράστια πόρτα μετανάστευσης του ανθού της ελληνικής κοινωνίας, που η διαστάσεις της σε λίγο θα συγκρίνονται επάξια με τις μεταναστευτικές ροές της δεκαετίας του '60. Για του λόγου το αληθές, η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή έκθεση αναφέρει ότι το 2010 η μεταναστευτική έξοδος από την Ελλάδα ανήλθε σε 120 χιλιάδες. Από αυτούς οι 62,2 χιλιάδες (52%) είχαν προορισμό χώρες της ΕΕ ενώ οι 57,8 χιλιάδες (48%) είχαν προορισμό χώρες εκτός ΕΕ. Κι όλα αυτά μόλις το 2010, στην αρχή του καθεστώτος των μνημονίων και της δουλοπαροικίας του χρέους.
  Τι πυροδοτεί αυτή την πρωτοφανή τάση προς μετανάστευση στην ελληνική κοινωνία; Φαντάζομαι ότι δεν θέλει και ιδιαίτερη σκέψη. Η παντελής έλλειψη προοπτικής και δουλειάς στην Ελλάδα. Από την άλλη με την φτώχεια και την εξαθλίωση να θερίζει την ελληνική κοινωνία, δυναμώνει όλο και περισσότερο την φυγή στο εξωτερικό. Για όσους μπορούν να το κάνουν. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο μια προοπτική: την ολοκληρωτική εξαθλίωση.
  Σύμφωνα πάντα με την ίδια ευρωπαϊκή έκθεση στην Ελλάδα οι άστεγοι έχουν γνωρίσει εκπληκτική αύξηση τα δυο τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό παλιότερα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο χάρις στην οικογένεια. Χάρις δηλαδή στην φροντίδα της οικογένειας που δεν επέτρεπε εύκολα στα μέλη της να καταλήξουν στους δρόμους. Τώρα πια η φτώχεια και η ανεργία έχει χτυπήσει τόσο πολύ την ελληνική οικογένεια, που δεν μπορεί πια να συντηρήσει τα άστεγα μέλη της στο βαθμό τουλάχιστον που μπορούσε να το κάνει παλιότερα. Από το 2009 έως το 2011 ο αριθμός των αστέγων που επιβιώνουν χάρις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα συσσίτια αυξήθηκαν κατά 25% και ξεπέρασαν του 20 χιλιάδες. Οι μισοί από τους αστέγους ζουν στην Αθήνα και τον Πειραιά και οι υπόλοιποι σε πόλεις όπως το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα και τα Χανιά. Ο πληθυσμός αυτών των αστέγων δεν έχει τα γνώριμα χαρακτηριστικά του κοινωνικού περιθωρίου, αλλά αντίθετα διαθέτει ανώτερη μόρφωση, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης από ουσίες και με ζωή ευκατάστατη που δεν μπορεί πια να συντηρήσει λόγω απόλυσης, ή χρεοκοπίας.
  Οι πολιτικές των δυο περίπου ετών μνημονίων και δανειακής εκποίησης οδήγησε το 68% του ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας (δηλαδή να διαθέτει εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου εθνικού). Αυτό επισημαίνει πάλι η ευρωπαϊκή έκθεση. Να θυμίσουμε εδώ ότι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε κάτω από αυτό το όριο μέχρι το 2009 δεν είχε ξεπεράσει το 22%.
  Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Πάλι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση το 40% του εισοδήματος των πιο ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού, ιδίως του 68% που βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δαπανάται για πληρωμές ενοικίου και υποθήκης στις τράπεζες. Η μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού σε μετανάστη μέσα στην ίδια του τη χώρα υπό καθεστώς τέτοιας ανέχειας είναι το κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα επιβληθεί η "τελική λύση" για την Ελλάδα, από την οποία η χώρα και ο λαός δεν θα βγει αρτιμελής.

  Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 1/7/2012

 5. chris avatar
  chris 12/07/2012 18:14:07

  όλοι οι άνθρωποι πελάτες είναι
  .....άστους να περάσουν.

 6. Shadowplay avatar
  Shadowplay 13/07/2012 00:07:25

  "Αυτό το τελευταίο σενάριο είναι μάλλον και το πιο απίθανο. Αν όμως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θέλουν πραγματικά να αποφύγουν τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και της εμφύλιας σύγκρουσης, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μετατραπούν εκούσια σε πολυεθνικές κοινωνίες. "

  Ούτε ο Γκέμπελς τέτοια προπαγάνδα και στρεψοδικία. Το αντίθετο ισχύει. Οι πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι αυτές που καταρρέουν και γνωρίζουν εμφύλιες συγκρούσεις. Το είδαμε στην Bosnia και το Κόσσοβο, το είδαμε στο Παρίσι το 2005 και στο Λονδίνο πρόσφατα όπου οι "Γάλλοι" και "Άγγλοι" τρίτης γενιάς έκαιγαν και επιτίθεντο στους γηγενείς κλπ. Οι ειρηνικές κοινωνίες είναι αυτές που έχουν ομοιογένεια, εθνοτική και θρησκευτική. Τέτοια ήταν η Ελλάδα, τέτοια πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.