03/06/2009 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ιδιότυπο φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ


______________________________________________________________________________________________
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πολλαπλά ένα ιδιότυπο φαινόμενο στην μεταπολιτευτική Ελλάδα:

Από κοινωνική άποψη εξέφρασε και εκπροσώπησε το μικροαστισμό της μεσαίας τάξης στα τέλη της δεκαετίας του '70. Την εποχή εκείνη, λόγω πτώσης της δικτατορίας και διεθνούς οικονομικής κρίσης υπήρχε το ιστορικό αίτημα μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


* Ο μικροαστισμός, δηλαδή τα συντηρητικά ανακλαστικά των μεσαίων στρωμάτων, ήθελαν τότε μια αλλαγή σαρωτική για όλους τους άλλους, αλλά χωρίς να θίγει τους ίδιους. Αυτό το αίτημα «να αλλάξουν όλοι, αλλά να μην αλλάξω εγώ», του τυπικού μικροαστού της εποχής, το εξέφρασε απόλυτα το ΠΑΣΟΚ του 1975-80.


* Από οικονομική άποψη το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ένα αίτημα αναδιανομής, όχι παραγωγής, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Κι έτσι η Ελλάδα μπήκε σε φαύλο κύκλο αναδιανομής στη χειρότερη δυνατή συγκυρία: Όταν στην ίδια την Ελλάδα οι κοινωνικές ανισότητες ήταν μικρότερες από κάθε άλλη χώρα στην (δυτική) Ευρώπη κι όταν όλες οι άλλες χώρες έβγαιναν από την περίοδο της αναδιανομής κι έμπαιναν στην φάση της ανταγωνιστικότητας.


Αυτός ο μικροαστισμός μεταλλάχθηκε και έλαβε τις πιο διαφορετικές μορφές στα χρόνια που ακολούθησαν.


* Στη δεκαετία του '80 ήταν ένα «γιουρούσι» στην εξουσία. Τότε που η οικονομία και η επιχειρηματικότητα ταυτίστηκε απόλυτα με το κράτος, αλλά με το κράτος να επιβάλλεται στην επιχειρηματικότητα.


* Στη δεκαετία του '90, επί Σημίτη, τα στρώματα που αναδείχθηκαν στην προηγούμενη φάση, επιχείρησαν να αυτονομηθούν από το κράτος και να καθυποτάξουν το κράτος. Όχι για να απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αλλά για να κυριαρχήσουν στην λεηλασία εθνικών και κοινοτικών πόρων.


Το αίτημα της αναδιανομής «υπέρ των μη προνομιούχων», δεν οδήγησε σε δυναμική παραγωγής έκρηξης. Μετεξελίχθηκε σε λεηλασία υπέρ των ισχυρών. Αυτό ονομάστηκε «εκσυγχρονισμός». Το κράτος παρέμενε απόλυτα ταυτισμένο με την οικονομία, μόνο που τώρα πια τα οικονομικά κυκλώματα υπέτασσαν το κράτος - ως «διαπλοκή» και ως συντεχνίες.


* Στη δεκαετία του '80 ο μικροαστισμός είχε έντονα εθνικά χρώματα: «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κλπ.


* Στη δεκαετία του '90, ο παρασιτικός αστισμός που πήρε τη θέση του είχε πια κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά: «να ξεπεράσουμε το εθνικό κράτος - η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση θα μας λύσει όλα τα προβλήματα».


Με την κρίση του χρηματιστηρίου, το 1999-2000, αυτό το μοντέλο άρχισε να παραπατάει. Το 2004 είχε ήδη καταρρεύσει εσωτερικά. Με την διεθνή κρίση του 2008 καταστράφηκαν και οι εξωτερικές προϋποθέσεις του. Τώρα ήλθε η ώρα να πληρωθεί ο «λογαριασμός» των στρεβλώσεων που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια και της υπερχρέωσης στην οποία οδήγησαν.


Το αίτημα παραγωγικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής κοινωνίας, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως τώρα, ήλθε πλέον η ώρα να επιβληθεί απ' έξω και από τις περιστάσεις.


Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε επί τριάντα χρόνια το αίτημα αναδιανομής «υπέρ των αδυνάτων» στις δεκαετίες '70 και '80 και το αίτημα αναδιανομής «υπέρ των ισχυρότερων» στις δεκαετίες του '90 και ως τα μέσα περίπου του 2000...


Το παραγωγικό μοντέλο που επέβαλε αναδιένειμε πόρους - εγχώριους κι διεθνείς - καταστρέφοντας την παραγωγική βάση της χώρας (αποβιομηχάνιση, συρρίκνωση της Γεωργίας), υποθηκεύοντας τις μελλοντικές γενεές, λεηλατώντας τους κοινοτικούς πόρους.


Σήμερα, πλέον, δεν υπάρχουν πόροι (εγχώριοι οι διεθνείς, σημερινοί ή μελλοντικοί) προς αναδιανομή. Κι ήλθε η ώρα να μεγαλώσει η «πίτα» κι όχι να κόβεται σε διαφορετικά κομμάτια μια «πίτα» που μικραίνει.


Για να αρχίσει να μεγαλώνει η πίτα πρέπει να υπάρξει παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας - και της κοινωνίας. Άλλωστε, η μοίρα κάθε σύγχρονης κοινωνίας εξαρτάται από το πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα δύο μείζονα κοινωνικά αιτήματα: της Αναδιανομής και της Ανάπτυξης.


Στην Ελλάδα των τελευταίων 35 χρόνων κυριάρχησαν (λόγω ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο εξ αιτίας του) προτάγματα Αναδιανομής. Στο μέλλον είτε θα κυριαρχήσουν προτάγματα Ανάπτυξης - είτε η χώρα θα βουλιάξει, η οικονομία θα χρεοκοπήσει και η δημοκρατία θα αποσταθεροποιηθεί.


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/06/2009 14:37:36

  Όλα αυτά είναι τόσο πρόσφατα για να είμαστε αμερόληπτοι...

  Λάτρης του ΑΓΠ δεν είμαι, απεναντίας. Ωστόσο το πρώτο πασοκ ταυτίστηκε με την εξάλειψη του χωροφύλακα που έδινε σφαλιάρες, του φαινομένου Γκοτζαμάνη με τον Λαμπράκη... Ταυτίστηκε με αναγνώριση ότι οι αγρότες συνταξιούχοι δεν ήταν ζώα (άσχετό από που βρέθηκαν πόροι). Βασικά μια υπομεσαία τάξη περιθωριακών φτωχών? αριστεριζόντων? δευτεροκλασσάτων? πίστεψαν ότι και για αυτους υπάρχει κόσμος και θεός και κράτος πατερούλης. Αυτή η ψευδαίσθηση ισότητας κόστησε σε ψευδαίσθηση αποτελεσματικότητας. Καταβαράθρωσε την παιδεία... Θυμάται κανείς το Πολυτεχνείο της δεκαετίας του 50 και του 60? Τα Γυμνάσια? Τότε ήταν καλύτερα από τα Αμερικανικά, μετά το πασόκ... τρέχα γύρευε. Αναμφισβήτητα το πασόκ έκανε ζημιές και καταστροφές, αλλά η ιστορία θα δείξει ότι πήγε να μεγαλώσει ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης που ήταν στο περιθώριο.

  ΔΕΝ φταίει μόνο το πασοκ για τα σημερινά σκατά. Εξ ίσου φταίει και η ΕΡΕ και η ΕΚ και η ΝΔ και κάθε εκδοχή τους. Με εξαίρεση ένα δύο μούσμουλα όλοι για κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου ήταν "καλοί" και μετά σκατά. Ο Σημίτης κράτησε για 1-2 χρόνια και μετά σκατά. Ελλάς, Ελλήνων, "Χριστιανών", και αυτοί σύσκατα.

 2. Swell avatar
  Swell 03/06/2009 14:37:59

  Γιατί μου ακούγεται σαν όνειρο; Μήπως ο ΓΑΠ φρόντισε να απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ και τον εαυτό του από όλα τα αποβράσματα (sic) που κυβέρνησαν τόσα χρόνια, φροντίζοντας μόνο τις τσέπες τις δικές τους και αυτές των δικών τους;

 3. stelios avatar
  stelios 03/06/2009 14:48:01

  1@
  Αυτο ακριβως ηταν το εγκλημα του ΠΑΣΟΚ,οτι κατεστησε την Ελλαδα οριστικα και ανεξαρτητα απο το ποιος κυβερνα,ενα βαλτο διαφθορας αδικιας και παρανομιας.Το οτι μεσα σε 2 χρονια η ΝΔ εγινε μια απο τα ιδια και χειροτερα ειναι η αποδειξη,γιατι ΝΔ η ΠΑΣΟΚ δεν ειναι το Παιντι η ο DVDατος αλλα ο κοσμος που τους κτατα στην καρεκλα με το αζημειωτο.(ο λογαριασμος στην επομενη γεννια).

 4. white shark avatar
  white shark 03/06/2009 14:49:56

  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η βάση''Όταν στην ίδια την Ελλάδα οι κοινωνικές ανισότητες ήταν μικρότερες από κάθε άλλη χώρα στην (δυτική) Ευρώπη κι όταν όλες οι άλλες χώρες έβγαιναν από την περίοδο της αναδιανομής κι έμπαιναν στην φάση της ανταγωνιστικότητας.''

  η μεν Ελλάδα είχε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες η δε άλλες χώρες έμπαιναν στην φάση περιορισμού των εισαγωγών λόγω των αλλάγων στη συμφωνία του Μπρέτον-Γουντς και την πετρελαικη κρίση.

 5. SOKRATES DRUNK TSIPOURO avatar
  SOKRATES DRUNK TSIPOURO 03/06/2009 15:04:35

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ.
  ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΣΤΕΙΩΝ .
  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝΚΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ,ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ....ΑΛΑ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΑΝ ΓΙΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΑ ...ΤΣΙΓΚΙΝΑ.
  ΞΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΙΣΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑΣ .
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
  ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
  ΕΚΔΟΤΕΣ
  ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ
  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ.

 6. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 03/06/2009 15:24:48

  Καλά τα λέει ο Θ.Κ., αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: Η κοινωνική αναξιοκρατία που έχει επικρατήσει. Δεν είναι μόνον ότι οι ιθύνοντες δεν διαλέγουν τους καλύτερους, όλη η κοινωνία δεν διαλέγει τους καλύτερους. Πας στο δικηγόρο που θα σου πουλήσει κονέ με τους δικαστές, στο λογιστή που θα σου πουλήσει κονέ με τις εφορίες, στον πανεπιστημιακό γιατρό γιατί πληρώνοντας μερικές επισκέψεις θα σε βάλει στην πανεπιστημιακή κλινική. Χωρίς να πάμε καν στην αναξιοκρατία του δημόσιου τομέα, από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τις χαριστικές αναθέσεις, μέχρι την εξουσία των ανίκανων. Για να αλλάξει κάτι και να πιστέψει στις δυνάμεις του ο Έλληνας, πρέπει να αλλάξει η βαθιά αυτή αναξιοκρατία. Ο καθένας στο πόστο του, ανάλογα με τις ικανότητές του.

 7. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 03/06/2009 15:35:05

  Τόσο υποκειμενικό, που καθιστά άστοχη οποιαδήποτε προσπάθεια σχολιασμού. Σε τόσο πρόσφατα γεγονότα επαναστάτης του ενός είναι ο δημαγωγός του άλλου, ο εκσυγχρονιστής του ενός είναι ο προδότης του άλλου. Κι ο σχολιαστής του ενός είναι ο προπαγανδιστής του άλλου.

 8. Κώστας Μπ. avatar
  Κώστας Μπ. 03/06/2009 15:48:03

  Το αρχικό άρθρο αγνοεί πλήρως την μπαχαλοποίηση από την ΝΔ 1989-1993,2004-2009 όπου δεν έμεινε τίποτα όρθιο και γυρίσαμε σε εποχές μαυρογιαλούρων.

  Και τα δύο κόματα εδώ με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται καλλιέργησαν καταστροφικούς μύθους (ο λαός που πάντα έχει δίκιο , χρηματισμός από τον κλητήρα της Νομαρχίας μέχρι Υπουργούς ή και Πρωθυπουργούς , οι ανύπαρκτες πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τους παραθυράτους , αλητόβιους που μοστράρονται για επιχειρηματίες με μόνη δραστηριότητα την κλοπή ΦΠΑ με πλαστά τιμολόγια ,αλητείες και αγράμματοι που παριστάνουν τους δημοσιογράφους που κατόρθωσαν να κάνουν περιουσίες και να μετακομίσουν στις Εκάλες και πολλά άλλα).

  Φαίνεται ότι η τρέχουσα δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες και το μόνο που θα κάνουμε τα προσεχή χρόνια θα κλέβουμε ο ένας τον άλλο (με επικεφαλής γιατρούς , δικηγόρους , μηχανικούς , εστιάτορες , ξενοδόχους κλπ).

  Συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι Ευρωεκλογές δεν έχουν καμία σημασία και δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχουμε.

 9. donaE avatar
  donaE 03/06/2009 15:49:40

  @ 1 archaeopteryx
  δεν πηγε να μεγαλώσει ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης που ήταν στο περιθώριο...
  Βαπτισε 'μεσαια ταξη' ενα κομματι του λαου που δεν ητανε τετοιο.Και με αυτο το φτιαχτο μορφωμα προχωραμε ακομα.

 10. kwstas avatar
  kwstas 03/06/2009 15:50:40

  kapote eipe o andreas to pasok erxetai apo makrya kai tha paei poly makrya......profhtikos opws panta e

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/06/2009 16:06:23

  κάθε κομμάτι του λαού, λαός είναι. Καλά έκανε και το έκανε, Κακώς δεν κράτησε όμως κάποιες προδιαγραφές παιδείας, ηθικής, αξιών και μέτρου στις προσδοκίες.

  Δεν είναι ο Αντρέας του 75 το πρόβλημα. Ο Αντρέας του 87-89 είναι, με συνέχεια τα Κλικ, τα Νίτρα και τα ξεκωλα που παριστάνουν την κουλτούρα.

 12. nyfitsa avatar
  nyfitsa 03/06/2009 16:09:35

  Δεσμεύσεις Παπανδρέου για τους βορειοηπειρώτες
  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=93271
  .....Πάει καλά ο άνθρωπος? Τι πίνει?

 13. Greco avatar
  Greco 03/06/2009 16:20:47

  Σωστες παρατηρησεις,αλλα πρεπει να τονιστει και το αντι-αμερικανικο ρευμα μετα την τραγωδια της κυπρου που προσπαθησε να εκφρασει το πασοκ...(οχι στην εοκ και στο νατο)

  Βεβαια ηταν οπως φανηκε πολυ γρηγορα-προτου καν ερθει το 81 στην εξουσια-ακομα ενα ανειλικρινες τεχνασμα του πασοκ

  Σε συνεντευξη του ο Παγκαλος ειχε δηλωσει(συγψωρηστε με αλλα δε θυμαμαι πηγη)οτι οταν του ειχε προτεινει ο Αντρεας να αναλαβει το ΥΠΕΞ του απαντησε "μα εγω ξερετε διαφωνω με τη πολιτικη σας στα διεθνη ζητηματα"
  Και οπως λεει ο ιδιος,ο Αντρεας του απαντησε"Δεν διαφωνουμε.Απλα προσπαθουμε σαν κομμα να προσελκυσουμε τον μικροαστο Ελληνα,που θελει να ακουει εξω απτο νατο κτλπ..αλλα ουσιαστικα δεν το θελει να γινει πραξη"

  λοιπον αυτον τον Ελληνα ανεδειξε το πασοκ και μην απορειτε για τη μετριοκρατια μας

 14. οκτώ avatar
  οκτώ 03/06/2009 16:22:21

  Νέα δανεικά ήρθαν να προστεθούν στα φετινά.
  Με τα τελευταία 8 με 10 δις, τα κρατικά δάνεια από τις αρχές του έτους ξεπερνούν τα 52 δις.
  Που να πήγαν άραγε τα τελευταία "μαξιλάρια" του Παπαθανασίου, ποιος τα ξεπουπούλιασε ;
  Με αυτόν τον καταστροφικό για την οικονομία ρυθμό, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αισίως τα 100 δις μέχρι το τέλος του έτους.
  Το τραγελαφικό είναι ότι στα τέλη του 2008 ο δόκτωρ Αλογοσκούφης προέβλεπε ότι ο φετινός μας δανεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 40 δις.
  Αντε και εις ανώτερα.

 15. Νἰκος avatar
  Νἰκος 03/06/2009 16:27:05

  Αρχαιε, για μας τους νεωτερους τα λεγομενα σου (#1) ισοδυναμουν με ιδεολογικη και ψυχολογικη καταδυναστευση των ελληνων απο τη δεξια (48-77 ή 81, διαλεξτε) και απο την εκφαυλισμενη αριστερα (εδω γελαμε) απο το 81 εως σημερα. βασικα τα χαλια μας οφειλονται στην ανικανοτητα των αλιτ να φτιαξουν κρατος ακομματιστο και δικαιοσυνη ανεξαρτητη. Ετσι δεν ειναι;

 16. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 03/06/2009 16:44:00

  Ο Αντρεας Παπαντρεας θα μεινει στην ιστορια για δυο κινησεις του: Μια εξυπνη, η οποια του εδωσε την ωθηση που χρειαζοταν για να εκτιναχθει στην καταληψη της εξουσιας, για την οποια θα αναφερεται σαν λατρεμενος ηγετης, και μια ηλιθια, βλακωδη, που θα τον κατατασσει στους εξολοθρευτες της Δημοκρατιας.
  Η πρωτη, η εξυπνη κινηση του ηταν η αρπαγη του κυριου ογκου των εαμογενων αριστερων, που ειχαν απαυδησει απο τις συνεχεις διαψευσεις των προσδοκιων τους απο την ανερματιστη και εν πολλοις προδοτικη πολιτικη του ΚΚΕ και ορμησαν, κυριολεκτικα, στην ανοικτη αγκαλια που τους ανοιξε και την απαλλαγη τους απο τον βραχνα του χωροφυλακα και του ρουφιανου που εξαγγειλε και εφαρμοσε - οι νεωτεροι που δεν τον εζησαν, δεν μπορουν να αντιληφθουν ποσο φοβερος και αποπνικτικος ηταν αυτος ο βραχνας για τη ζωη και την πορεια εκατομμυριων πολιτων, που μαρτυρησαν, κυριολεκτικα, στα αστυνομικα τμηματα.
  Η ηλιθια και βλακωδης κινηση του, που ακολουθησε και συμπληρωσε αναλογη προηγουμενη πολιτικη κινηση του Καραμανλη του Α και τον κατατασσει στους εξολοθρευτες της Δημοκρατιας ηταν η μετατροπη του δημοκρατικου πολιτευματος σε απολυταρχικο. Και η εξασφαλιση στον πρωθυπουργο αυτοκρατορικων και απεριοριστων εξουσιων, αφου εχει τη δυνατοτητα να διαλυει τη Βουλη και να προκηρυσσει εκλογες οποτε του καπνισει, να μην εχει αναγκη σταυρων προτιμησεως για την εκλογη του ως βουλευτη, να μην υποκεινται ουσιαστικα σε ποινικες διωξεις ο ιδιος και τα τσιρακια του βασει του περιβοητου νομου περι (αν)ευθυνης υπουργων και πολλα αλλα "δικαιωματα" που εξασφαλιζαν Καραμανλης Α και Αντρεας Παπαντρεας για τον εαυτουλη τους.

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/06/2009 16:47:12

  Στη δεκαετία του `70 είχαμε το ΘΑ ΣΟΚ (θα, θα ,θα)
  Στη δεκαετία του `80 είχαμε το ΠΑΣΟΚ τζαμαχαρία (γιούρια γιούρια στον ταβά με τα κουλούρια)
  Στη δεκαετία του`90 είχαμε το Νεο ΠΑΣΟΚ των τσετσένων ψηφοφόρων και των γιάπιδων λαμογιών στελεχών και οπαδών.
  Σήμερα έχουμε το χαμένο ΠΑΣΟΚ (διχασμένο ανάμεσα σε ΓΑΠικούς και Βενιζελικούς, μεταξύ λήθης και ενός ακόμη γιουρουσιού για την κουτάλα)
  Όλος ο θίασος λοιπόν επί σκηνής, λίγο πριν την τελευταία κουρτίνα.
  Δώστε τους το τελευταίο τους χειροκρότημα και μετά άντε στο καλό.... στον κάλαθο της ιστορίας.

 18. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/06/2009 16:54:14

  Ψιλοεγκάθετος ο αρθρογράφος.Αν και πλέον δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ (ίσως στις επόμενες βουλευτικές),θυμάμαι τη γιαγιά που είχε εικονισμα τον Α.Γ.Π. γιατί της έδωσε σύνταξη (αγρότισσα) και θυμάμαι και την οργή του πατέρα μου το 1979 όταν του ζητήθηκε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για μια άδεια λαικής.Θυμάμαι τέλος τους δρόμους της Θεσ/νίκης πριν το '81 χωρίς άσφαλτο (με εξαίρεση τις κεντρικές οδούς).Ναι έκανε και θα κάνει πολλά λάθη το ΠΑΣΟΚ ,αλλά όσο και αν δεν αρέσει έφερε τη δημοκρατία στους μισούς Έλληνες.Ακόμα περιμένω τον πολιτικό χώρο που θα εφαρμόσει τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/06/2009 17:03:48

  Mi seppellire lassù in montagna
  O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
  Mi seppellire lassù in montagna
  Sotto l'ombra di un bel fiore

  Αυτό ΔΕΝ ήταν ο ΑΓΠ. Τι περίεργη χώρα... τόση προδοσία...

 20. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/06/2009 17:07:20

  ναι νίκο, κάπως έτσι, και όπως τα λέει ο ξενητεμένος.

 21. skeptiki avatar
  skeptiki 03/06/2009 17:11:46

  Factor που πήγε το μπλογκ Αλκιμος που το μπλοκάρανε τις τελευταίες μέρες? alkimosarchive.blogspot?

 22. ΤΟΧ avatar
  ΤΟΧ 03/06/2009 17:12:23

  Είσαστε πολύ μικροί για να γράψετε για το ΠΑΣΟΚ !...

 23. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 03/06/2009 17:15:26

  To #4 σχόλιο του white shark μου έκανε εντύπωση. Είναι διαδεδομένη η ψευδαίσθηση ότι επί ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον) μειθώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Ουδέν ανακριβέστερο!

  Τα στοιχεία λένε άλλα: Υπάρχουν τρείς τέσσερις βασικοί δείκτε ανισοκατανομής εισοδήματος. Σύμφωνα με ΟΛΟΥΣ αυτούς τους δείκτες που επιτρέπουν συγκρίσεις μεταξύ ίδιων κοινωνιών σε διαφορετικές εποχές ή μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών την ίδια εποχή, η ανισότητες (βαθμοί ανισκοκατανομής) στην Ελλάδα ήταν μικρότερη το 1980 απ' ότι σε όλες τις άλλες χώρες τις δυτικές Ευρώπης. Κι είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα του 2004 απ' ότι ήταν το 1980, ενώ η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην δυτική Ευρώπη σήμερα.

  Σε εμπειρικό επίπεδο, ο μέσος Έλληνας τότε, διασκέδαζε περισσότερο, αποταμίευε περισσότερο, το επίπεδο διασκέδασης, παιδείας, υγειας ήταν λίγο πολύ ίδιο για τους περισσότερους, η ιδιωτική Παιδεία, η ιδιωτική Περίθαλψη (που τις απολαμβάνουν λίγοι σχετικά) ήταν πολύ περιθωριακά φαινόμενα, ενώ υπήρχαν πολύ λιγότερο πολυτελή αυτοκίνητα και πολυτελείς κατοικίες ως ποσοστά στά αντίστοιχα σύνολα των αυτικινήτων και των οικειών.
  Τέλος υπήρχε πολύ μικρότερος διαχωρισμός των ανθρώπων σε τόπο κατοικίας κσι σε σχολεία στα οποία έστελναν τα παιδιά τους: Στην ίδια γειτονιά ζούσαν πλούσιοι και φτωχοί και "μεσαίοι". Στο ίδιο σχολείο φοιτούσαν παιδιά εύπορων και άπορων οικογενειών. Ενώ η μεγάλη πηγή διαχρονικής ανισότητας - η ανεργία - τότε ήταν άνωστη, σήμερα είναι ενδημική (και πολύ υψηλή - το 2004 ήταν αισθητά υψηλότερη).
  Το μοντέλο που εμπεδώθηκε επί ΠΑΣΟΚ (αν και όχι μόνο εξ αιτίας του) διακήρυξη τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά στην πραγματικότητα τις αύξηση.
  Έδωσε την ευκαιρία σε φτωχούς να πλουτίσουν (μέσα από την "κλαδική" αρχικά και την κομπίνα τελικά), αλλά αυτό ίσχυσε για "ήμετέρους".
  Οι περισσότεροι βρέθηκαν με περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, με περισσότερα δάνεια και με μεγαλύτερη απόστσαη από τους πλούσιους.

  Κάποιοι μπερδεύν τη διάχυση περισσότερης κατανάλωσης, με την ανισοκατανομή.
  Όταν αυξάνει ο καταναλωτισμός,χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα και η παραγωγικότητα (πράγμα που συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια), τότε οι ανισοτητες αυξάνονται υπέρμετρα, παρά την μεγαλύτερη "απόλαυση" καταναλωτικών αγαθών.

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/06/2009 17:16:49

  έλα βρε ΤΟΧ, αν θες μπορώ να σου γράψω για την ΚΥΔΕΠ, για την Τράπεζα Κρήτης, για τις κρατικοποιήσεις Αρσένη, μπορώ να σου γραψω για το Πασόκ, να κάνω τον ΓΑΠ να αλλάξει κόμμα...

 25. ΤΟΧ avatar
  ΤΟΧ 03/06/2009 17:19:58

  Η ιστορία ή ακόμα και η πολιτίκή ανάλυση δεν μπορεί ν΄αποτυπωθούν αξιόπιστα από ανθρώπους που εμφορούνται από μένος και κόμπλεξ απέναντι στο μεγαλύτερο Κίνημα που γνώρισε η χώρα... Οι επιχειρούντες να γίνου

 26. ΤΟΧ avatar
  ΤΟΧ 03/06/2009 17:21:14

  ...Οι επιχειρούντες να μπουν πάνω από το λαόμ τη κρίση του και τη βούλησή του, μόνο μικροί μπορεί να χαρακτηριστούν.

 27. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/06/2009 17:22:22

  Συμφωνω με τα βασικα του σχολιου,απλως θα ηθελα να συμπληρωσω τα εξης.
  Το 1963,οταν βγηκε ο γερο Παπαντρεου,ο υιος αυτου Αντρεας,μεγας καθηγητης τοτε,εφαρμοσε σαν υπουργος,εναν ελεγχομενο πληθωρισμο,δινοντας λεφτα στον κοσμο,με σκοπο,να κανει πολιτικη Κευνς,για να βαλει μπρος την οικονοια.
  Τοτε,πετυχε.Γιατι ηταν τετοιες οι συνθηκες,που τα λεφτα που πηρανε οι Ελληνες,τα χρησιμοποιησαν για να αγορασουν ρουχα και παπουτσια.Και ετσι εγιναν καποια εργοστασια,εστω "εργοστασια",που παρηγαγαν αυτα που ζηταγε ο κοσμος,και ετσι πολλοι εργατες βρηκαν δουλεια,κλπ, κλπ.
  Το 81,μολις εδωσε τα λεφτα,ειδε με τρομο,οτι εγιναν αυτοκινητα,και τηλεορασεις.
  Και τοτε εβαλε την ετεροχρονισμενη ΑΤΑ,κλπ.
  Αλλα η κατασταση του ειχε ξεφυγει,και ειχε μαθει τον κοσμο,να ζηταει.
  Και αυτο,ισχυει μεχρι τωρα.

 28. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/06/2009 17:27:36

  Μα Θ.Κ. μου,οι ανθρωποι,εκλεισαν τα προτυπα και πειραματικα σχολεια,που πηγαιναν τα προικισμενα παιδια του κοσμου,και μαθαιναν γραμματα,που δεν τα μαθαινουν σημερα,ουτε καν πληρωνοντας.
  Δεν θελανε ελιτ,λεγανε!!
  Και η πλακα ειναι,οτι ο μεγας αρχηγος,ηξερε αριστα γραμματα,που τα ειχε μαθει σε προτυπο σχολειο βεβαια.Το κολλεγιο των 7 ετων φοιτησης.
  Αλλα για την πλεμπα,γιατι να ενδιαφερθει;
  Αυτος,να πηδηξει ηθελε μονο.

 29. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/06/2009 17:29:25

  Ξενητεμενε ,η πρωτη κινηση,ηταν πραγματικα καλη,γιατι πολυς κοσμος υπεφερε τοτε.

 30. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/06/2009 17:33:48

  Τωρα που διαβασα ενα αλλο σχολιο,μου ηλθε αυτο.
  Αφου και με την ΕΡΕ,και με την ΕΚ,και με το πασοκ,εγιναν τα πραγματα σκατα,φαινεται οτι ολοι μας,ειμαστε αυτοκαταστροφικοι,οντας εγωιστες του κερατα,και ενδιαφερομαστε μονο για την παρτη μας,χωρις να καταλαβαινουμε οτι μονοι μας,δε μπορουμε να τα βγαλουμε περα.

 31. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 03/06/2009 17:34:11

  Ο Μέγας Μητσικώστας τα είπε όλα σε μια εκπομπή του όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο ΓΑΠ, αρχές του 2004:

  http://www.youtube.com/watch?v=1isF9TtC7SY&feature=related

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/06/2009 18:02:14

  @ Θ.Κ.
  To προβλημα ειναι ευρυτερο του ΠΑΣΟΚ και αφορα την αντιδυτικη ταση των Ελληνων που ειναι η πηγη της καθυστερησης.
  Καλως ή κακως ο δυτικος κοσμος ειναι το κατ εξοχην παραγωγικο τμημα του πλανητη.Η Ελλαδα αναπτυχθηκε ραγδαια τις πρωτες δεκαετιες μετα τον πολεμο παρα τη φτωχεια,την καταπιεση και τα προβληματα ακριβως επειδη ηταν προσκολλημενη στο δυτικο κοσμο και εφαρμοζε με οσο μπορουσε μεγαλυτερη ακριβεια την αναλογη οικονομικη πολιτικη.Αυτο τελειωσε το 1981 και δεν εχει επανελθει γιατι και η ΝΔ ειναι σε αδυναμια να το επαναφερει λογω πλεον των ισχυρων αντιστασεων συμφεροντων και ιδεολογιων που εχουν δημιουργηθει.Δεν εχει γινει αντιληπτο οτι ειναι αλλο πραγμα η εξωτερικη πολιτικη οπου καθε χωρα οφείλει να προφυλασσει τα συμφεροντα της και αλλο η εσωτερικη οικονομικη οπου δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση στο δυτικο καπιταλιστικο τροπο παραγωγης.
  Ως προς το μελλον ειμαι απαισοδοξος.Για να επανελθει η Ελλαδα σε τροχια σωστου δρομου θα χρειαζοταν μαζικη ξενη επεμβαση και βοηθεια.Δεν εχει ομως πλεον στρατηγικη σημασια οποτε κατι παρομοιο ειναι απιθανο.Θα αφεθει στην τυχη της και στη νοοτροπια του λαου της οποτε μαλλον θα χρεωκοπησει και θα γινει δορυφορος της Τουρκιας.
  Εκτος αν αλλαξει ο τροπος που βλεπει τα πραγματα ο λαος ,πραγμα μαλλον απιθανο.
  Και κατι να θυμηθουμε : Την Πρωτοχρονια του 1982 μολις μετα την ανοδο του ΠΑΣΟΚ οι Ελληνες σε παγκοσμια δημοσκοπηση βγηκαν ο πιο αισιοδοξος λαος της γης.Αυτα που ακολουθησαν εδειξαν ποσο λαθος ηταν και ειναι ακομη η κριση τους.

 33. nikos avatar
  nikos 03/06/2009 18:35:58

  Το ποστ ως περιγραφη περιεχει καποιες αντικειμενικες διαπιστωσεις που διαγραφουν γενικα την εξελιξη της ελληνικης κοινωνιας. Οι ερμηνειες ειναι ομως

  απλουστευτικες και αρα οδηγουν σε λανθασμενα συμπερασματα ως προς τον ρολο του Πασοκ
  , τουλαχιστον ως προσ την οικονομικο-αναπτυξιακο μοντελο, και την πολιτισμικη διαφοροποιηση.

  Αυτο γιατι δεν λαμβανει υποψη τις κοσμογονικες αλλαγες και την επιροη που εφεραν στις κοινωνιες της δυσης η πτωση της ΕΣΣΔ και η στροφη στην φιλελευθερη

  παγκοσμιοποιημενη οικονομια. Το δικομματικο συτημα στην Ελλαδα δεν ειχε αλλη επιλογη απο το να ακολουθησει αυτην την πορεια, συνυφασμενη με την ευρωπαικη

  προοπτικη της χωρας.

  Ετσι το περασμα παο την κλειστη εθνικη οικονομια στην ανοιχτη και οι επιλογες της ΕΕ ωθουσαν και επιδοτουσαν ενα αλλο μοντελο οικονομιας βασιζομενο στις

  υπηρεσιες.Ταυτοχρονη η επιλογη της
  ΟΝΕ (που δεν ηταν μονο στρατηγικη του Σημιτη, ουτε του πασοκ).

  Η στοφη στη καταναλωση με την προτροπη του δανεισμου ,σαν βασικη παραμετος αναπτυξης, ειναι στοιχειο που αφορα ολες τις δυτικες οικονομιες.
  Η μεγαλη αυξηση της ανισοκατανομης που αναφερεσαι Θ.Κ παρατηρειται σε Αμερικη και ευρωπη τις τελευταιες δεκαετιες και ειναι στοιχειο της νεοφιλελευθερης

  παγκοσμιοποιημενης οικονομιας, των απελευθερωμενων αγορων ,φθηνων εργατικων χεριων ,του χ/πιστωτικου συστηματος κτλ.

  Η αλλαγη της κατανωλωτικησ νοοτροπιας και μαζι με αυτην και η γενικοτερη πολιτισμικη εξελοξη της κοινωνιας συνδεεται σιγουρα με αυτο οπως και με το παρακατω.

  Η εποχη της μεταπολιτευσης στη Ελλαδα βρηκε την Αριστερα κυριαρχη στην ελληνικη κουλτουρα, κατι που ενισχυθηκε με την ανοδο του Πασοκ.Η διανοηση και η τεχνη στην ελλαδα ηταν συνυφασμενη με την αριστερα . Παγκοσμιως ομως εχουμε αλλαγες .

 34. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 03/06/2009 18:45:19

  Προβοκατωρ.
  εχεις απολυτο δικιο.

 35. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 03/06/2009 18:46:19

  στο 27

 36. nikos avatar
  nikos 03/06/2009 18:47:49

  συνεχεια του 33.....
  ...
  Η πτωση του Υ.Σοσιαλισμου ,αποδυναμωση της κομμουνιστικης ιδεολογιας, παρακμη κινηματων οπως ο φεμινισμος,του ροκ...ολα σηματοδοτουν αλλαγες παντου και διαμορφωνου νεα προτυπα. Η διαφημηση και το λαιφ σταιλ στην υπηρεσια της καταναλωσης, ο ανταγωνισμος ειναι η λεξη κλειδι της νεας οικονομιας ερχεται να επιβληθει και σαν ατομικο προτυπο γαι την επιτυχια.

 37. nikos. avatar
  nikos. 03/06/2009 18:55:33

  Η ελληνικη κοινωνια πρεπει αν αποδεσμευτει απο "καταδυναστευση" της αριστερης κουλρυρας,εχει αναγκη να
  απενεχοποιηθει απο την αριστερη ηθικη.
  Την αναγκη αυτη εκφραζει το Κλικ και ο Κωστοπουλος , η ελευση της ιδιωτικησ ΤV διευκολυνει την προσπαθεια.
  o 'Aριστερος" πλεον μπορει χωρις ενοχες να διασκεδαζει στα πολιτιστικα κεντρα του Γιαννοπουλου.
  Περιθωριακοι κιτσ τραγουδιστες (Λεπα)γινονται main stream ακομα και στο φοιτητοκοσμο...

 38. nick avatar
  nick 03/06/2009 18:56:07

  http://www.youtube.com/watch?v=OeioPKkd9-Y&eurl

  !!!!!!!!!!!

 39. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/06/2009 18:58:42

  @προβοκατωρ
  Διαφωνω.Απο το 1950 ως το 1980 η Ελλαδα ειχε τη μεγαλυτερη οικονομικη αναπτυξη στον κοσμο μετα την Ιαπωνια.Ειχε επισης τουλαχιστον ως το 1974 το μικροτερο δημοσιο τομεα στην Ευρωπη (ιδιωτικα λεωφορεια,ιδιωτικη αεροπορικη εταιρια,ιδιωτικα τραινα ΗΣΑΠ).Ο κρατισμος αρχισε το 74-81 λογω του περιρρεοντος κλιματος αλλα η οικονομια αντεχε ακομη λογω κεκτημενης ταχυτητας.
  Με την ανοδο του ΠΑΣΟΚ το φαινομενο γιγαντωθηκε τη στιγμη ακριβως που παγκοσμιως αρχιζε η περιοδος του νεοφιλελευθερισμου και των ιδιωτικοποιησεων η Ελλαδα πηγε αντιθετα στο παγκοσμιο ρευμα.Ταυτοχρονα γινοταν εντατικη προπαγανδα χαλαρωσης ηθων και εθιμων και προωθειτο η διαλυση της πειθαρχιας στο Δημοσιο (ενιαιο μισθολογιο - βαθμολογιο).
  Η κυβερνηση Μητσοτακη 1990-93 απετυχε την αναστροφη του κλιματος και κατερρευσε καθως ειχαν ηδη δημιουργηθει συμφεροντα και εθισμοι του λαου που καθιστουσαν αδυνατη την επιστροφη στο παρελθον.Ο "Εκσυγχρονισμος" Σημιτη αφορουσε βασικα μεγαλα εργα με βοηθεια της ΕΕ και ενα σφιξιμο για την εισοδο στην ΟΝΕ-το Δημοσιο παρεμεινε ως ειχε.Τελος η παρουσα ΝΔ κινειται φοβικα υπολογιζοντας την πιθανοτητα εξεγερσης οπως το 90-93,πραγμα ομως που τελικα δεν το απεφυγε.Το πιθανοτερο ειναι ο επερχομενος ΓΑΠ να εξασφαλισει μια τεχνητη παραταση παιρνοντας νεα δανεια με ανταλλαγμα πολιτικους ορους (θεσμοθετηση πολυπολιτισμικης κοινωνιας) που σε μετεπειτα φαση θα οδηγησουν σε λιβανοποιηση.

 40. white shark avatar
  white shark 03/06/2009 19:07:23

  @23 Θ.Κ
  δεν αντιμετωπίσαμε καλά την οικ.κριση που έγινε επι χούντας και ριξαμε λεφτα με καθυστέρηση 7ετιας ,συνεπώς περα απο θετικά θα είχε και αρνητικες συνέπειες.
  για τις ανισότητες αλλά λένε οι πινακες πχ οταν ειχαμε 7000 δολαρια το 80 και πήγαμε στα 34000 (χωρις να μετραμε τηνφοροδιαφυγή)
  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην καθιερωμένη ετήσια έκθεσή του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία λέει
  ''Οι ελληνικές εξαγωγές στη δεκαετία του '60 και του '70 κάλυπταν περίπου το 55%-60% των εισαγωγών, στη δεκαετία του '80 (την πρώτη δεκαετία από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ) το ποσοστό κάλυψης μειώθηκε στο 40%-45% και μέσα από μια συνεχή φθίνουσα πορεία στη σχέση εισαγωγών - εξαγωγών φτάσαμε τώρα μετά βίας οι εξαγωγές να καλύπτουν το 25%-30% των εισαγωγών μας''
  συμφωνα μ'αυτη την έκθεση αυξηθηκε τον τελευταίο χρόνο το ελλειμα με 60 δισ.
  Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ δυσκολο και σημαντικό πρόβλημα, που δεν είναι συγκυριακό αλλά μόνιμο, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας,
  είναι μεγάλο πρόβλημα οι δομές και τα συστήματα με τα οποία λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία μας
  ετσι όπως είναι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και συνεπώς να εξασφαλίσουν ικανοποιητική απασχόληση και εισόδημα.
  οποτε ειναι πολυ απλοικο κάποιος να πιστευει οτι φταίει το πασοκ του 81
  πχ σήμερα κάνουμε το λάθος σε βαρος της ελλ.οικονομίας και στηρίζουμε τις ξένες οικονομιες με την μειωση του τελους που πέτυχε αυξηση στις εισαγωγες αυτοκινήτων.
  επίσης ειναι ''επιτευγμα'' και αλμα της λογικήςνα θεωρείς οτι μειωθηκε η ανεργία επειδή σημερα (με υπολογισμο επι νδ)δεν θεωρειται ανεργος αυτος που δουλευει 1 ωρα/εβδομάδα.
  επισης σημερα οι αμοιβες των εργαζομένων γυρισαν στα επίπεδα του 1984
  Αυτα θεωρουνται δειγματα βελτίωσης;

 41. white shark avatar
  white shark 03/06/2009 19:19:12

  @39
  ο Μητσοτάκης συνεχισε την πολιτική με τα
  μεγαλα χρεη που δημουργηθηκαν το '89 επι συγκυβερνησης ΣΥΝ-ΝΔ κι οχι προεκλογικο απο το πασοκ που του φορτωσαν το ''τσοβολα δωστα όλα''
  οι σαπάνες του δημοσιου επι Σαμαρα ηταν 2πλασιες απο του πασοκ
  εχουν καταγραφει επίσημα

 42. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 03/06/2009 19:23:23

  Κι άλλο τρομερό βίντεο Μητσικώστα. Συνομιλία Σημίτη - Ανδρέα!

  http://www.youtube.com/watch?v=G-_WW1MvETY&feature=related

 43. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/06/2009 19:34:39

  Επανέρχομαι γιατί κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ το '81 με οικονομικούς όρους και αδυνατούν να καταλάβουν ότι η οικονομία έπαιξε μικρό αν όχι ανύπαρκτο ρόλο.Θυμίζω ότι εκείνη την εποχή υπήρχε τεράστιο έλειμμα δημοκρατίας.Πράξεις αυτονόητες για μας τώρα ήταν αδιανόητες για εκείνη την εποχή.Η σκέψη και μόνο της διαμαρτυρίας προκαλούσε φόβο.Η χούντα είχε πέσει αλλά οι ευνοούμενοί της κυριαρχούσαν - όπως και η λογική τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος εδώ που διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη πειθαρχίας στο δημόσιο που έφερε το ΠΑΣΟΚ (μάλλον εννοεί ότι οι "κατώτεροι" για πρώτη μίλησαν δυνατά για το πόσο ηλίθιοι ήταν οι "ανώτεροί" τους).Ο ίδιος φαντάζομαι είναι ένας απ'αυτούς που σήμερα την εποχή του ιντερνετ,επιμένουν στη τήρηση αρχείων με χαρτί.Το '81 σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι.Δυστυχώς δεν το κατάφεραν αλλά ήταν το υψηλότερο σημείο που έφτασαν μέχρι τώρα και αυτό ακόμα δεν αρέσει σε κάποιους.
  Επαναλαμβάνω δεν ψήφιζα ΠΑΣΟΚ για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν γνωρίζω πότε και αν θα το ξαναψηφίσω.Ωστόσο δεν κάθομαι να αναζητήσω οικονομικές θεωρίες που να εξηγούν την "πλάνη" της Αλλαγής.Τόσο μυαλό το έχω.

 44. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/06/2009 19:40:11

  @39
  τι λες ρε ψυχραιμία;
  Προτιμάς την ΠΑΟΥΕΡ; Ο "ιδιωτικός" ΕΗΣ γιατί δεν μπόρεσε να συνεχίσει;
  Μήπως θυμάσαι τι είχε πει ο ευεργέτης Ωνάσης στους συνεργάτες του : "Η Ολυμπιακή είναι ένας κουβάς σκατά. Μόλις γεμίσει θα τον φορτώσουμε στο γκουβέρνο".

 45. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/06/2009 19:49:41

  @41.
  Απο τη στιγμη που υπαρχει χρεος πρεπει να αναχρηματοδοτειται και να δανειζεσαι παλι.Μπαινεις σε φαυλο κυκλο.

  @42.
  Οποιοσδηποτε οργανισμος εχει αναγκη στοιχειωδους πειθαρχιας και συστηματος αμοιβων αναλογα με την αποδοση για να λειτουργησει.
  Απο το 1984 κανεις δημοσιος υπαλληλος δεν εχει κανενα κινητρο για να δουλεψει αφου οι αμοιβες του στην 35ετη καρριερα του ειναι απολυτως προκαθορισμενες ανεξαρτητως αποδοσεως με την αποσυνδεση βαθμου απο μισθο και το ενιαιο μισθολογιο βαθμολογιο.Εαν οι ανωτεροι ειναι ηλιθιοι τους αλλαζεις και βαζεις εξυπνους και δεν εξισωνεις τους παντες ανεξαρτητως προσοντων,αποδοσεως και εργατικοτητος.

 46. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/06/2009 20:18:16

  Σου διαφεύγει το γεγονός ότι όλοι οι Δ.Υ. δεν είναι "ίδιοι" κατά το Οργουελικό "όλα τα ζώα είναι ίσα-τα γουρούνια όμως είναι πιο ίσα".Έτσι οι υπάλληλοι π.χ. του Υπουργείου Οικονομικών ποτέ (μα ποτέ ΑΣΧΕΤΩΣ κυβερνήσεως) δεν αμείβονταν όσο και οι υπάλληλοι του Ι.Κ.Α. με αντίστοιχη προυπηρεσία και προσόντα.Οι δικαστικοί μας -αυτός ο εξέχων ανεξαρτητος κλάδος-πληρώνονται όσο και οι βουλευτές για να βάζουν υποθέσεις στο αρχείο,να τελεσιδικούν μετά από 10 χρόνια και να δίνουν αναβολές ενώ την ίδια στιγμή οι άμεσα συνεργαζόμενοι με αυτούς αστυνομικοί καλούνται στο δρόμο να "κρίνουν" και να "αποφασίζουν" σε κλάσματα δευτερολέπτου έχοντας συχνά ως γνώμονα τη σκέψη "να πάω στο χώμα ή στη φυλακη?" ΑΠΟΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΣ γι'αυτό το ένα δέκατο του μισθού του δικαστικού (στην καλύτερη περίπτωση).
  Πριν το 1984 δεν υπήρχαν τα προβλήματα που ανέφερες γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν οι οργανώσεις των χαμηλόβαθμων για να διεκδικήσουν.Ήταν κρυμμένα κάτω απ'το χαλί.Απλά έσπασε το απόστημα και ο εκάστοτε Τμηματάρχης ανακάλυψε πως το μόνο τμήμα που όριζε ήταν το κομμάτι του κρεβατιού που του αναλογούσε στο σπίτι του."Χαλάστηκε" που η καθαρίστρια έγινε "ίση" και συνάδελφός του.
  Τέλος σε ότι αφορά τους μισθούς.Ειλικρινά πιστεύω ότι οι Δ.Υ. δουλεύουν υπερβολικά για το αντίτιμο που παίρνουν.Και δεν αναζητώ αποδιοπομπαίους τράγους σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα για το μπουρδέλο μας.

 47. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/06/2009 20:48:21

  @46.
  Ασφαλώς υπαρχουν ανισοτητες μεταξυ των δημοσιων υπαλληλων.Αλλα αυτες οι ανισοτητες δεν προκυπτουν απο την αποδοτικοτητα του καθενα αλλα ειναι συνδικαλιστικες ανισοτητες ή κλαδικες.Εκεινοι που μπορουν να εκβιαζουν περισσοτερο με μια απεργια ή εκεινοι που ασκουν εξουσια (οι δικαστικοι που ανεφερες) πετυχαινουν καλυτερες αμοιβες με επιδοματα κλπ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εναντι αλλων κλαδων ανεξαρτητως αποδοσης.Αυτη ΔΕΝ ειναι παραγωγικη ανισοτητα γιατι δεν ανεβαζει την ατομικη αποδοση και την καρπωνεται ολος ο κλαδος.
  Για να υπαρξει κινητρο αποδοσης πρεπει να υπαρχει αμοιβη αναλογα με την αποδοση ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΛΑΔΟ οχι βασει συντεχνιακων πιεσεων αλλα αξιολογησης. Με το ενιαιο μισθολογιο - βαθμολογιο μπορει οι κλαδοι να διαφερουν στις αμοιβες αλλα οι μεμονωμενοι υπαλληλοι δεν εχουν κινητρο βελτιωσης αφου η αμοιβη τους εξαρταται απο τη δυναμη του κλαδου τους και οχι απο την αποδοση τους.Ολοι μαζι κερδιζουν ή χανουν ενα επιδομα απεργωντας ή ρουσφετολογωντας με τον υπουργο τους ανεξαρτητα απο την αποδοση του καθενα.

 48. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/06/2009 20:55:46

  Συμπληρωνω για τη διαλυση του Δημοσιου,γιατι ο πατερας μου,ηταν δημοσιος υπαλληλος και τα λεγαμε.
  Υπηρχαν οι Γενικοι Δ/ντες στα Υπουργεια,που ηταν μονιμοι υπαλληλοι,με κατα τεκμηριο αυξημενα προσοντα,που κραταγαν το Υπουργειο,ανεξαρτητα απο κυβερνησεις.
  Το πασοκ,τους κατηργησε,γιατι ηταν ,λεει,αντιδραστικοι.Στην πραγματικοτητα βεβαια,διαλυθηκαν τα παντα αφου επαψε να υπαρχει το ματι,που ηξερε τα κατατοπια.
  Στην εκπαιδευση,υπηρχαν οι Γενικοι Επιθεωρητες,και οι Επιθεωρητες μαθηματων,που κραταγαν τον κλαδο,γιατι εσφιγγαν οι κωλοι,αφου οι προαγωγες,ΔΕΝ ηταν δεδομενες,αλλα επρεπε να εχεις κριθει και να εχεις παρει πανω απο ενα βαθμο.
  Το πασοκ,τους κατηργησε,γιατι,λεει,ηταν αντιδημοκρατικος θεσμος.
  Και τα Σχολεια,διαλυθηκαν.
  Σημερα ακουγα παλι,μια αλλη καθηγητρια παν/μιου,που ελεγε οτι οι φοιτητες,που μπαινουν μεσα σ αυτα,ΔΕΝ εχουν τα προσοντα να παρακολουθησουν τα μαθηματα τους.
  Αυτα.

 49. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/06/2009 20:59:56

  Στην αντίθετη περίπτωση αγαπητέ ποιος κρίνει την αποδοτικότητά σου ? Ο εμπαθής "ανώτερος" ή ο εκλεκτός του συστήματος?Δε λέω πως ένας από τους δύο τρόπους είναι καλύτερος αλλά για τον τόπο που ζούμε -τον οποίο θελω να πιστεύω ότι γνωρίζω αρκετά καλά- καλύτερα να είμαι σίγουρος.Αν ζούσαμε στη Γερμανία θα συμφωνούσα μαζί σου.

 50. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 03/06/2009 21:05:42

  Η καθηγήτρια αυτή μήπως έχει "βολέψει" και τον αντρούλη ή τα βλαστάρια της?Μήπως γνωρίζεις ποιος χώρος στην Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη "οικογενειοκρατία" ? Αν όχι ρώτησέ την .
  Οι επιθεωρητές στο σχολείο (τους πρόλαβα) μου θύμιζαν έντονα τις στρατηγικές στο στρατό.Έρχονταν ένα φουσκωμένο παγώνι και αν είχα γυαλισμένες αρβύλες τότε τεκμαίρονταν το "αξιόμαχον" της μονάδας.Αλλού ψάξε φίλε τους λόγους.

 51. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/06/2009 21:08:18

  Για το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να γράφουμε μέρες :

  Α. Ο Ανδρέας υπήρξε, λόγω θητείας στις ΗΠΑ, ο εισαγωγέας στην ελληνική κοινωνία και πολιτική του "εκσυγχρονισμού" και της "αμερικανοποίησης". Σαν τέτοια ορίζουμε την αποπολιτικοποίηση της Πολιτικής και τη μετεξέλιξη της σε θέαμα, πωλήσεις, διαφήμιση και διοίκηση επιχειρήσεων.

  Οι Έλληνες, απομονωμένοι χρόνια λόγω χούντας, δεν είχαν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς διαμείβεται.

  1. Δημιούργησε ένα προϊόν-κόμμα, όπου χωρούσαν όλοι.

  Το target group στο οποίο απευθυνόταν, μέσω του νεολογισμού «μικρομεσαίος» που καθιέρωσε, ήταν σχεδόν το 98% του Ελληνικού λαού!

  Αυτό αποδεικνύει ποια ήταν τότε η κοινωνική διαστρωμάτωση.
  Μακράν από το να είναι «αταξική», σαφώς η Ελλάδα είχε τις λιγότερες οικονομικές (όχι όμως και κοινωνικές) ανισότητες στην Ευρώπη.
  Ανάμνηση της κατάστασης υπήρξε το γεγονός ότι μέχρι περίπου το 85-90 οι Έλληνες, εύποροι και λιγότερο, κατοικούσαν στις ίδιες γειτονιές, ενώ μέχρι πρόσφατα, γλεντούσαν στα ίδια μέρη.
  Από τη χούντα, λογιζόμενο διεφθαρμένο καθεστώς, δεν βγήκαμε με νεόκοπους παρασιτικούς οικονομικούς μεγιστάνες, όπως βγήκαμε από τον Σημιτισμό.

  2. Εφηύρε μερικά διαφημιστικά σλόγκαν-«πολιτικά» συνθήματα, τύπου "Αλλαγή", «η Ελλάδα στους Έλληνες», «ο τρίτος δρόμος για το Σοσιαλισμό» κλπ, για να πουλήσει το προϊόν.

  3. Στελέχωσε την επιχείρηση με κατώτερα, γι’ αυτό και αδίστακτα, στοιχεία που διψούσαν για παρασιτική και όχι αξιοκρατική κοινωνική ανέλιξη.
  Αυτοί όμως έμεναν στο επίπεδο του middle management και δεν διανοούνταν να αμφισβητήσουν τον ιδρυτή, ιδιοκτήτη και CEO της επιχείρησης.
  Κάποιοι λίγοι που περιέκλειαν αξία και θεωρούσαν ότι μπορούν «να κοιτάνε το αφεντικό στα μάτια» έφυγαν νύχτα.

  4. Είχε την οξυδέρκεια, ο μόνος πολιτικός, γι’ αυτό και κυριάρχησε την επόμενη 20ετία, να διαγνώσει ότι ο μεταπολιτευτικός ριζοσπαστισμός ήταν κούφιος και βερμπαλιστικός.
  Απευθύνθηκε στην πελατεία-εκλογικό σώμα με στόχο την ικανοποίηση του πελάτη και το μότο του πωλητή : ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
  Τι θες εσύ ; Πατριωτισμό. Έχω.
  Εσύ ; Γκεβαρισμό. Έχω.
  Εσύ ; Ένοπλη πάλη. Έχω.
  Εσύ ; Βελουχιώτη. Έχω.
  Εσύ ; Έξω οι Αμερικάνοι. Έχω.
  Εσύ ; Κεντρώα πολιτική. Έχω.
  Εσύ ; Πάμπλο. Έχω.

  Ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη χαρισματική προσωπικότητα, ίδιον των απατεώνων και των επιτυχημένων πωλητών, δημιούργησε αφοσιωμένους πελάτες-ορκισμένους οπαδούς, οι οποίοι θεώρησαν ότι βρήκαν τον εαυτό τους στο εμπόρευμα του μαγαζιού, όπως ο καλός μου φίλος τιραμόλα.

  Β. Δεύτερο στοιχείο εξαμερικανισμού η εισαγωγή της «καταναλωτικής δημοκρατίας». Απονεύρωση της πολιτικής συμμετοχής με αντιπαροχή το «δικαίωμα στην κατανάλωση», η οποία απαιτούσε ρευστότητα, γι’ αυτό και η διόγκωση της γενικευμένης κοινωνικής διαφθοράς και των σκανδάλων. Κατάληξη, οι σημερινοί, καταχρεωμένοι, ψηφοφόροι ριάλιτυ.

  Γ. Έπαιξε τον ιστορικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, επιλογή του συστήματος μετά τις κρίσεις της δεκαετίας του ’70, για διατήρηση του συστήματος με συναίνεση των μαζών, και έλεγχο των κοινωνικών τριβών μέσω ελεγχόμενου συνδικαλισμού.
  Το γνωστό «αριστερή φρασεολογία, δεξιά πρακτική».

  Δ. Για τα ελληνικά δεδομένα, συντελέστηκε κοινωνική επανάσταση. Οι κάτω ανέβηκαν πάνω. Διέλυσαν το παλιό κράτος και έφτιαξαν δικό τους.
  Κι αυτό φάνηκε στον Νοέμβριο του 89, όταν ένας Ανδρέας –δικαίως- βαλλόμενος διατήρησε ένα μπλοκ 40%.
  Μέσω των δανεικών χρημάτων που ασυνείδητα σκόρπισε στους οπαδούς του τούς έδωσε κοινωνική υπόσταση. Τους «έκανε ανθρώπους». Γι’ αυτό δεν τον ξεχνάνε, κατά την κατσιφάρεια ρήση : αν δεν ήταν αυτός δεν θα τους ήξερε ο θυρωρός τους.

  Ε. Καμμία κοινωνική επανάσταση δεν θα προέκυπτε αν η ελληνική συντηρητική παράταξη, χωρίς να βαρύνονται όλοι οι πολιτικοί της ταγοί, στο βαθύτερο πνεύμα δεν αποδεικνυόταν ιστορικά κατώτερη των περιστάσεων.

  Ο Φράνκο, μόλις τελείωσε ο Εμφύλιος, ανήγειρε ΚΟΙΝΟ μνημείο. Για ΟΛΟΥΣ τους πεσόντες.
  Εδώ, μετά τη λήξη του, και για 30 χρόνια, με τη συνέργεια του τυχοδιώκτη Ζαχαριάδη που διακήρυξε «το όπλο παρά πόδας», πήραν το πάνω χέρι δωσίλογοι, ταγματασφαλίτες και απόγονοι, τους οποίους σιχαίνονταν οι διανοούμενοι ευπατρίδες τύπου Κανελλόπουλου, Αβέρωφ, Τσάτσου, δημιούργησαν παρακράτος με την ευλογία του Προστάτη (ΗΠΑ) και του στέμματος και δίχασαν ανεξίτηλα το έθνος.
  Κατέστησαν έτσι τον Ανδρέα μοιραίο ιστορικό αναπόφευκτο.

 52. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/06/2009 21:34:56

  @Προφητης
  Δεν μπορει να βγει καλυτερος ο Φρανκο που ηταν απολυτος δικτατορας για δεκαετιες απο εκεινους που εκαναν εκλογες αμεσως μετα τη ληξη του εμφυλιου.
  Τα μνημεια δεν εχουν σημασια οσο η λογικη.
  Η ευκαιρια για ομαλη μεταβαση απο τα παθη του εμφυλιου δοθηκε στη δεκαετια του 60 και ΠΑΛΙ ο Ανδρεας ήταν βασικος υπευθυνος για τη διάλυση της Ενωσης Κεντρου.
  Ξερεις το 1964 απεχει απο το 1949 μολις 15 χρονια -σχεδον οσο απεχουμε σημερα απο το Σημιτη.Μιλας με παθος κατα του Σημιτη χωρις να σου εχει σκοτωσει κανενα.Οταν ο στρατος τη δεκαετια του 60 ειναι γεματος αξιωματικους που εχουν πολεμησει στον εμφυλιο για να προχωρησει ο εκδημοκρατισμος απαιτειται και καποιος ιστορικος συμβιβασμος ή στοιχειωδης λογικη.
  Ο Φρανκο εμεινε δικατορας ως το τελος και ορισε ενα βασιλια που δεν ειχε πολεμησει για να φερει δημοκρατια 35 χρονια μετα το τελος του εμφυλιου.
  35 χρονια δεν ειναι 15 και παλι η βασικη εξουσια δεν αμφισβητηθηκε.

 53. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/06/2009 21:39:55

  Σωστός ο Προφήτης.

 54. thanos avatar
  thanos 03/06/2009 22:39:32

  13-Greco Says:
  June 3rd, 2009 at 6:20 pm

  Ασφαλως εσυ κρατουσες σημειωσεις την ωρα εκεινη.
  Το αλλο με τον Τριανταφυλλιδη το ξερεις?

 55. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/06/2009 22:47:19

  @52 ψυχραιμια
  1. Με επιβεβαιώνεις. Ένας στυγνός δικτάτορας, σκέψου, είχε την εξυπνάδα να προβεί σε μια σημαντική ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ πράξη, με σκοπό να "απαλύνει" τα πάθη και να κυβερνά αποτελεσματικότερα.

  2. Η ανεπάρκεια του λεγόμενου "αστικού πολιτικού προσωπικού" αποτελεί το πλέον αποσιωπημένο γεγονός της πρόσφατης ιστορίας.
  Μόνο ο μέγας Μητσοτάκης έχει τολμήσει να το θίξει : "Κύριοι, η πολιτική τάξη στην Κατοχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων".

  Αυτό υπήρξε το γενεσιουργό αίτιο της μεταπολεμικής (όχι μετεμφυλιακής) ελληνικής κακοδαιμονίας.
  Οι άκαπνοι του Καΐρου ήρθαν να κυβερνήσουν τους ταλαίπωρους μπαρουτοκαπνισμένους.
  Προκύπτει μέγα ηθικό έλλειμμα, ανισορροπία νομιμοποίησης στην κοινωνία, δεν το αντιλαμβάνεσαι;
  (Τι ζούμε σήμερα; Κρίση αντιπροσώπευσης, πανευρωπαϊκά, με πλήρη διάσταση πολιτικων και κοινωνίας).

  3. Παραβλέπεις πλήρως τον καθοριστικό ρόλο του Ξένου Παράγοντα (περιλαμβάνω και τον Στάλιν) και του παλατιού.

  4. Ρώτησε κανέναν επιβιώνοντα παππού, δεξιό καλύτερα, να σού πει για τις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για επαναφορά του Γεωργίου Β'.

  5. Ο ρόλος του Ανδρέα σε όλη την μεταπολεμική ιστορία, όχι μόνο το 1964, υπήρξε καταστροφικός. Αλλά φιλοδοξίες, που οδήγησαν στη διάλυση, είχε και ο Μητσοτάκης. Λοιπόν;

  6. Δεν μπορείς να με κρίνεις ως εμπαθή κατά τού Σημίτη. Ούτε μπορείς να γνωρίζεις αν δεν μού σκότωσε άνθρωπο. Μπορεί να αυτοκτόνησε άνθρωπός μου για το Χρηματιστήριο.

 56. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 04/06/2009 06:38:02

  Με συγχωρείτε που θα επαναφέρω ένα κεντρικό σημείο της αρχικής ανάρτησης.

  Κάθε κοινωνία, σε τελευταία ανάλυση κρίνεται από το πως διαχειρίζεται δύο μείζονα αιτήματα; Της Αναδιανομής και της Ανάπτυξης. Πώς θα ξαναμοιράζει την πίτα και πως θα τη μεγαλώνει.

  * Αν πάει στο ένα άκρο, την ξαναμοιράζει συνεχώς, χωρίς να τη μεγαλώνει, τότε αναστέλλει κάθε κίνητρο για πρόοδο ενώ μεγιστοποιεί όλα τα ένστικτα κρατικής προστασίας. Ο κόσμος δεν προσπαθεί να προκόψει, αλλά να αυξήσει το μερίδιό που του προσφέρουν.

  * Αν πάει στο άλλο άκρο, αν η πίτα αναπτύσσεται, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα αναδιανομής, τότε η ισχύς και ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, κι όλοι οι άλλοι είναι και νιώθουν αποκλεισμένοι. Πάλι αναστέλλεται κάθε κίνητρο προόδου για τους πολλούς.

  Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία: Να υπάρχει τόση αναδιανομή, ώστε όλοι να νιώθουν ότι συμμετέχουν στην πρόοδο, και τόση ανάπτυξη, ώστε όλοι να νιώθουν ότι αν προσπαθήσουν θα βελτιώσουν τη θέση τους.

  Σε κάθε δεδομένη ιστορική περίοδο, αυτό το σημείο βέλτιστης ισορροπίας μετατίθεται: Όταν υπάρχει αναπτυξιακή στασιμότητα και υπερβολικός κρατισμός, τοτε χρειάζεται να κινητροδοτηθεί η Ανάπτυξη και να μειωθεί η Αναδιανομή.
  Όταν υπάρχει ένταση ανισοτήτων με ταχύρρυθμους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη Αναδιανομή, ώστε να υπάρξει διάχυση της Ανάπτυξης.

  Το ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση ΜΟΝΟ στην Αναδιανομή.
  Μόνο που στην πρώτη οκταετία (Ανδρέα) ήταν υπέρ των ημετέρων ΜΗ προνομιούχων (και ταυτόχρονα ισοπέδωσαν την υφιστάμενη παραγωγική βάση),
  ενώ στη δεύτερη οκταετία (Σημίτη) ήταν αναδιανομή υπέρ των ημετέρων νέων προνομιούχων (που είχαν ήδη δημιουργηθεί) κι αυτό οδήγησε στη δημιουργία νεόπλουτων και νεόπτωχων, χωρίς τη δημιουργία νέας παραγωγικής βάσης.

  Τελικώς εξαντλήθηκε αυτό το μοντέλο (της μονοδιάστατης Αναδιανομής), γιατί δεν υπάρχει τίποτε προς αναδιανομή παρά μόνο δανεικά. Και λόγω της διεθνούς κρίσης τέλειωσαν κι αυτά.

  Μόνη επιλογή είναι να γίνει η στροφή στην Ανάπτυξη, στην αλλαγή του κοινώνικού μοντέλου, ώστε να παράγει Ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα.

  ΠΟλλοί λένε ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα". Όπως κάποιοι άλλοι έλεγαν το 1973 ότι "στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία". Προφανώς είχαν άδικο.

  Μην προβάλλετε τις αποτυχίες του χθές στο αύριο.

  Η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό, που αρκεί να οριακά να το απελευθερώσει για να γίνουν αναπτυξιακά άλματα.
  Αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα γιατί δεν γίνεται αλλιώς,
  Πάντως θα αργήσει, αν αρχίσουμε νέους κύκλους "αναδιανομής" με "πράσινη ανάπτυξη" και πράσιν' άλογα...

 57. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/06/2009 07:06:52

  Βλέπω ότι ουκ ολίγοι επικεντρώνεστε στην περιώνυμη "απαλλαγή από το αστυνομικό κράτος" και όλα της τα συμπαρομαρτούντα. Προτιμάτε δηλαδή τη σημερινή κατάσταση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας-ζούγκλας με κύρια χαρακτηριστικά τη γενικευμένη ατιμωρησία και την πλήρη έλλειψη λογοδοσίας, οι οποίες έχουν τη "σφραγίδα" της καταστροφικής οκταετίας '81-'89 και έχουν έκτοτε παγιωθεί λόγω του "πολιτικού κόστους"; (Άλλη ελληνική εφεύρεση αυτή, προκειμένου να μην αλλάζει ποτέ, τίποτα.)

 58. Naruto avatar
  Naruto 04/06/2009 07:19:14

  Περιμενω να δω αντιστοιχη αναρτηση και για την ΝΔ, ΣΥΝ,ΚΚΕ μιας και βλεπω εντονη αναφορα στο ΠΑΣΟΚ τον τελευταιο καιρο.
  Ο τιραμολα που ειναι?

  "Μόνη επιλογή είναι να γίνει η στροφή στην Ανάπτυξη, στην αλλαγή του κοινώνικού μοντέλου, ώστε να παράγει Ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα."
  Έχεις την παραμικρη επαφή με Ελληνες "επιχειρηματίες"?
  Ανταγωνιστικοτητα ως προς ποιον? Ινδια - Κινα, Αμερικη?
  Εχεις ακούσει τις δηλώσεις του ΣΕΒ καθόλου?

 59. rs avatar
  rs 04/06/2009 07:32:14

  111Για να περιγραφεί το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και αυτήν την χαρακτηρίζουν διάφορα πρόσωπα κυρίως και «συμπεριφορές».
  Κατ΄ αρχήν εμφανίσθηκε…αίφνης. Είναι ίσως η πιο πετυχημένη συνταγή «πολιτικού marketing.
  Εμφανίσθηκε από το πουθενά μετά την μεταπολίτευση τότε που ήταν μίασμα να δηλώνεις κομουνιστής και αριστερός και είπε είμαστε ..σοσιαλοδημοκράτες. Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Μέχρι να καταλάβουν οι δεξιοί τι γίνεται, διότι ήταν απορροφημένοι μήπως και σηκώσει κεφάλι ….ο κόκκινος κίνδυνος, ο ανέξοδος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ του χάρισε την εξουσία .

 60. Factorx avatar
  Factorx 04/06/2009 08:15:47

  @Naruto: εχουν γίνει οι αναρτήσεις για ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙΚολογους

 61. ΑΛΕΚΟΣ avatar
  ΑΛΕΚΟΣ 04/06/2009 09:02:16

  Ενδιαφέρον άρθρο, με ενδιαφέροντα σχόλια.
  Αυτό που με παραξενεύει είναι η διαστροφική ανάγκη που έχει ο καθένας μας να σχολιάσει πράγματα που δεν τον αφορούν και δεν τα γνωρίζει και μερικές φορές δεν τα κατανοεί.
  Η προσφορά μου, σε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Τάσσιου με τίτλο
  Ο χρηματισμός του Μειδία
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=257508&ct=6&dt=01/03/2009

 62. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/06/2009 10:19:43

  Αν κρίνεται από κάτι μια κοινωνία αυτό είναι η ποιότητα των ανθρώπων που διαμορφώνει.

  Ο ανθρώπινος παράγοντας παίρνει τις αποφάσεις για το αν θα γίνει ανάπτυξη ή διανομή - και ποια .

  Και αν έπρεπε να υπάρξει μόνο μία ιστορική αποτίμηση για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το «νέο ήθος» που καθιέρωσε, δηλαδή το συλλογικό ΑΗΘΕΣ.

  Σε συνδυασμό με την διάλυση του παραγωγικού ιστού που επέφερε, τον παρασιτισμό της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγή αγράμματων πτυχιούχων από ένα διαλυμένο εκπαιδευτικό σύστημα, διαμόρφωσε ένα κοινωνικό πρότυπο
  για μεν το δημόσιο τομέα «κλέβω-απολαμβάνω-δεν τιμωρούμαι»
  για δε τον ιδιωτικό «δεν μοχθώ-εισπράττω-απολαμβάνω».

  Σημερινό παράδειγμα.
  Πίστευα ότι το μοιραίο προεκλογικό σφάλμα θα το έκανε –ως συνήθως- ο Γιώργος.
  Το έκανε ο Καραμανλής. Κινούμενος στη σωστή κατεύθυνση!
  Προφυλάκισε την οικογένεια Καραβέλα. Στέλνοντας μήνυμα (έστω εντυπωσιασμού) ότι παύει η ατιμωρησία.
  Αυτόματα, βρήκε απέναντι του την κοινωνία.
  Γιατί το στρώμα όσων στηρίζουν μια προκλητικά άνετη ζωή σε παράνομη και παράτυπη δραστηριότητα είναι πλέον πολυπληθές και, όλοι, εφαρμόζουν την ίδια πρακτική : μεταβιβάζουν τα κλοπιμαία στη γυναίκα τους και στα παιδιά τους.
  Εφοριακοί, πολεοδόμοι, τελωνειακοί, φακκελάκηδες, υπάλληλοι σε υπηρεσίες και καρτέλ, ΕΙΤΕ ΜΠΛΕ ΕΙΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πανικοβάλλονται το ίδιο στην προοπτική τα «καμάρια» τους να βρεθούν φυλακή για όσα έκλεψαν οι ίδιοι.
  Αλλά και πλιατσικολόγοι «επιχειρηματίες», εργολάβοι και «προμηθευτές» του Δημοσίου και οι συμπληρωματικοί μ’ αυτούς τομείς, ιδίως πολυτελών υπηρεσιών και κατανάλωσης.

  Εκτός παραγωγής 22χρονη βρέθηκε με 1 εκατ € κατάθεση και δεν αναδεικνύεται το μείζον : πού τα βρήκε, αλλά η «αλληλεγγύη» για το «φτωχό κορίτσι»!!

  Μια τέτοια κοινωνία δεν έχει μέλλον. Τουλάχιστον με αυτά τα μυαλά.
  Επειδή κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ξεβολευτεί.
  Μόνο κάποιας μορφής απολυταρχικό καθεστώς μπορεί να ανατρέψει τον πασοκισμό και να ξανα-εκπαιδεύσει τον πληθυσμό σε νέα βάση.
  Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που οφείλει να σταθμίζει κοινωνικές αντιδράσεις, αξιολογεί τα προβλήματα ως «μη επιδεχόμενα πολιτική λύση» και τα παρακάμπτει! Και όλα παραμένουν ίδια.
  Αυτά είναι και το κοινωνικό όριο των πολιτικών που θέλουν να επιτελέσουν τομές, εκεί έσπασε τα μούτρα του ο Καραμανλής. (Όχι ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ήταν καμιά σοβαρή μεταρρύθμιση)

  Για να γίνει μια διαφορετική ανάπτυξη πρέπει κατά’ αρχήν πληθυσμός να φύγει απ’ τις πόλεις.
  Οι χωρίς έφεση σε πνευματικές διεργασίες πρέπει να κατευθυνθούν σε γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία. Κάποιοι πρέπει να γίνουν υδραυλικοί, αχθοφόροι, καθαρίστριες, τεχνίτες, εργάτες.
  Μια κοινωνία για να λειτουργήσει χρειάζεται όλες τις απασχολήσεις. Αυτό γίνεται με την κρησάρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Εμείς μιλάμε για είσοδο ΟΛΩΝ των μαθητών στα πανεπιστήμια. Ενώ, εννοείται, δεν κόβεται ΚΑΝΕΝΑΣ σε γυμνάσιο – λύκειο.
  Τα παιδιά των παρασίτων σπουδάζουν «Ιταλική Γλωσσολογία» και μετά διορίζονται με μέσο του πατέρα στο Δημόσιο όπου προσφέρουν ΜΗΔΕΝ και τρέφονται από δάνεια που συνάπτει το Δημόσιο για 30 χρόνια και θα πληρώσουν ποιοι;

  Ας μην θεωρούμε όμως αποκλειστικά ελληνική μια παγκόσμια αγωνία. Σε ποιο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης θα κατευθυνθούμε μετά την κατάρρευση και των δύο μέχρι πρότινος κυρίαρχων.

  Διαμορφώνονται τρεις προτάσεις.
  1. Ο αγγλοσαξωνικός αναρχο-καζινο-καπιταλισμός με «δημοκρατικές» διαδικασίες. Ελεύθερος ο λόγος, αλλά παράγει τρομακτικές ανισότητες.
  2. Ο ρωσσικός απολυταρχικός συγκεντρωτισμός. Χρειάζεται να βρεθεί «φωτισμένος» δεσπότης και έχει λίγη, για τα δυτικά πρότυπα, ελευθερία.
  3. Η κινέζικη μονοκομματική δικτατορία με πρώιμο, «βάρβαρο», καπιταλισμό. Απαιτεί …κινέζους.

  Το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ίσως το καλύτερο μοντέλο, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη τύχη.

 63. Naruto avatar
  Naruto 04/06/2009 12:35:33

  @ 60 Factorx I stand corrected. Μενει ενα ακομη ομως.

 64. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 04/06/2009 12:41:30

  Δεν θα μπορούσα παρα να συμφωνήσω μαζί σου! Θα έλεγα δε, ότι με ...αντιγράφεις, καθώς τις απόψεις αυτές εξέφραζα πρίν απο δύο-τρία χρόνια...
  Αυτη η χώρα τρέχει στην κατηφόρα που καταλήγει στο γκρεμό και την καταστροφή, χωρίς να υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που θα μπορούσε να αναστρέψει αυτήν την πορεία...

 65. Greco avatar
  Greco 04/06/2009 14:32:09

  @προφητη εχεις πολυ δικαιο

  αλλα λες"απολυταρχικη κυβερνηση"που θα εκπαιδευσει το λαο

  και ποιος σου πε οτι ο λαος θελει να επανεκπαιδευτει?:)

  τι εννοεις ακριβως?

  υ.γ.ο αντρεας ποτε δεν δηλωσε σοσιαλδημοκρατης.Δηλωνε σοσιαλιστης και μαλιστα περιφρονουσε τη σοσιαλιστικη διεθνη απο πανω και φυσικα καμια σχεση με τους σοσιαλδημοκρατες

 66. Naruto avatar
  Naruto 04/06/2009 16:00:42

  @ Προφήτης

  Συμφωνω με τα περισσοτερα σημεία που αναφέρεις, εκτος απο 2 πραγματάκια.

  "Πίστευα ότι το μοιραίο προεκλογικό σφάλμα θα το έκανε –ως συνήθως- ο Γιώργος.
  Το έκανε ο Καραμανλής. Κινούμενος στη σωστή κατεύθυνση!
  Προφυλάκισε την οικογένεια Καραβέλα. Στέλνοντας μήνυμα (έστω εντυπωσιασμού) ότι παύει η ατιμωρησία."

  Αν ήθελε να στειλει μηνυμα μπορουσε να στειλει πολυ κοσμο σπιτι του και να κατεβασει σε ανοιχτη ψηφοφορια ή δημοψηφισμα για την καταργηση του νομου υπουργικης ευθυνης - παραγγραφων κλπ.

  Αυτο που γινεται τωρα ειναι εκβιασμος του Καραβελλα να γυρισει για να καταθεσει για τα στοιχεια που εχει για το ΠΑΣΟΚ.
  Με τα παιδια του Καραβελα το θεμα ειναι το εξης και μονο. Εγω μπορω να ανοιξω ενα λογαριασμο και να βαλω συνδικαιουχο το παιδι μου αν ειναι ανηλικο χωρις αυτο να ξερει κατι (αν κανω λαθος διορθοστε με).
  Περα απο αυτο, εαν εμενα ο πατερας μου ελεγε υπογραψε εδω γιατι ειναι για την φορολογικη σου δηλωση ή για εξουσιοδοτηση θα υπεγραφα χωρις απαραιτητα να το δω, γιατι ακριβως αναμεσα στην οικογενεια υπαρχει μεγαλη εμπιστοσυνη.
  Επιπλεον οταν η "δικαιοσυνη" βαζει τα τελευταια 20 χρονια υποθεσεις παραπλανημενων πολιτικων στο αρχειο, ερχεται και εξαντλει την αυστηροτητα της στην κορη του Καραβελα? Για να μην φανει ποσο ανικανοι ειναι που τους εφυγαν οι 2 πιο σημαντικοι τυποι της υποθεσης και πεχτει πολυ, σου λεει θα κανουμε την κινηση αυτη που σιγουρα θα απασχολησει τα καναλια και τους "πολιτες" για να μη ασχοληθουν με το ποσο κουβαδες ειμαστε. Το ειδαμε και με τις κουκουλες και με ολες τις επικοινωνιακες - Spindoctor κινησεις τους τοσο καιρο.

 67. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 13/07/2009 08:31:53

  Το τι γινόταν πριν το 81 το ξέρουμε ο καθένας αποσπασματικά γιατί κανένας δεν μάθαινε τίποτε μια που δεν τολμούσες ούτε να μιλήσεις, ούτε εφημερίδα αντιπολιτευόμενη να διαβάσεις, και για να βρεις δουλειά σε επιχείρηση έπρεπε να δόσει το οκ η αστυνομία. Όσο για τους επιθεωρητές της εκπαίδευσης ρωτήστε παλιές δασκάλες να σας πουν πόσες από τις νεοδιόριστες ήταν υποχρεωμένες να υποκύψουν στις σεξουαλικές ορέξεις Διευθυντών και επιθεωρητών για να μονιμοποιηθούν (καλή ώρα ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ). Φόβος και τρόμος λοιπόν κυριαρχούσε και μόνο οι μισοί που τα είχαν καλά με την ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ του εμφυλίου κάπως βολεύονταν. Έχουν περάσει χρόνια και μάλλον δικαιώνεται ο Μητσοτάκης. ΞΕΧΝΑΜΕ γρήγορα.
  Το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο παιχνίδι όλους τους Έλληνες. Δεν φταίει αυτό αν όλοι θέλουμε να γίνουμε βεζύρηδες στη θέση του βεζύρη και να καταπιέσουμε κι εμείς όπως μας καταπίεσαν μόλις αποκτήσουμε εξουσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.