Το ζήτημα της Ευρώπης…
23/02/2014 14:17
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ζήτημα της Ευρώπης…

Κακά τα ψέματα, το κέντρο μεγάλου μέρους των πολιτικών αποφάσεων, που αφορούν τη χώρα μας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν γένει στα ευρωπαϊκά όργανα. Όλα δε τα μηνύματα δείχνουν, πως η Ευρωβουλή, που θα προκύψει, θα έχει ισχυρή παρουσία της Άκρας Δεξιάς και ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών. Αυτό, στην πράξη, δεν σημαίνει τύπους που θα κάθονται ξύνοντας το μούσι τους και σκεπτόμενοι το μέλλον της Ευρώπης. Σημαίνει αυτό, που μου είπε εύστοχα κορυφαίος Υπουργός, πως η επόμενη Ευρωβουλή δεν θα είναι σούπα, «τσάϊ και συμπάθεια», με μπόλικο πολιτικό τουρισμό για τους Ευρωβουλευτές αλλά θα έχει μέσα διάφορες ισχυρές ομάδες που δεν έχουν και τόσο σε υπόληψη την Ένωση. Ορισμένοι θα την αμφισβητούν ευθέως, άλλοι την σιχαίνονται και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να της βάλουν μπουρλότο. Ο καθένας θα μάχεται για αυτά, που θεωρεί στενά συμφέροντα της χώρας του, προσπαθώντας να στερήσει κονδύλια και δύναμη από τους άλλους. Η ήδη προβληματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπει σε ισχυρή έμπρακτη αμφισβήτηση. Με απλά λόγια, αδέρφια, ο καθένας θα κοιτάει την πάρτη του.

Επομένως, οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, αφού κατά τα φαινόμενα και τις ροπές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο πανευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, θα αλλάξει χρώμα ο χάρτης της νέας Ευρωβουλής και για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία μετριοπαθών δυνάμεων ή θα είναι ασθενής. Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα πρέπει να έχουν γερό στομάχι και να μην λυγίζουν κάτω από ισχυρό πυρ του εχθρού. Μιλάμε για μια σκληρή αρένα, όπου θα γίνει το έλα να δεις. Βαθιά ριζωμένοι σωβινισμοί και προκαταλήψεις, που νομίζαμε πως είχε παραμερίσει η «πολιτική ορθότητα» και η παγκοσμιοποίηση, θα μας τραβάνε από το μανίκι κι ενίοτε θα υψώνουν εμπόδια. Θα τους βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε στροφή του δρόμου, σε κάθε αίτημα που θα σημαίνει την παραμικρή πολιτική ή οικονομική θυσία των εταίρων μας προς εμάς.

Ο τρόπος, που οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν από μόνος του προβληματικός. Αντί να προταχθεί η πολιτική ενοποίηση, με την δημιουργία βαθιά δημοκρατικών κι αντιπροσωπευτικών θεσμών, που θα διασφάλιζαν τις ιδιαίτερες ταυτότητες των ευρωπαϊκών εθνών αλλά ταυτόχρονα θα έφτιαχναν τις δομές μιας ευρωπαϊκής υπερδύναμης, προτάχθηκε η οικονομική ενοποίηση, με αποθέωση μιας δαιδαλώδους γραφειοκρατίας. Ίσως γι’ αυτό η σημαία της ΕΕ θυμίζει σημαία αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Μια σημαία για την οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πεθάνει, χωρίς εγγυημένα σύνορα για όλα τα μέλη, χωρίς ευρωπαϊκό στρατό και με σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς. Ο Ντε Γκωλ μιλούσε για μια Ευρώπη από την Μάγχη ως τα Ουράλια. Άφηνε απέξω, ως γνήσιος Γάλλος, την «δόλια Αλβιώνα», θεωρούσε αυτονόητη την συνεννόηση με την Ρωσία και την συμμετοχή της, αφού η Ρωσία θα συνεισέφερε στρατό, πρώτες ύλες και άφθονες πηγές ενέργειας, που μαζί με τα γερμανικά κεφάλαια, την παράδοση της Ελλάδας και της Ρώμης, θα συγκροτούσαν την Ευρωπαϊκή Υπερδύναμη. Θεσμοί, πολιτισμός, κεφάλαια, πρώτες ύλες, στρατιωτική δύναμη. Η Παλαιά Ήπειρος, η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού, με τους τρεις μεγάλους πυλώνες, την Ελλάδα, την Ρώμη και το Χριστιανισμό, όπου γεννήθηκε ότι προσδιορίζει τον σύγχρονο κόσμο, έφτιαξαν, μετά τον Β’ ΠΠ, το καλύτερο μέρος στον κόσμο να ζει κανείς. Διότι, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε λόγω της κρίσης, όμως το πιο πολιτισμένο μέρος στον κόσμο, που εδώ και δεκαετίες αγνοεί τι πάει να πει πόλεμος, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν δικαιωμάτων και ευημερίας, σε βαθμό που είναι άγνωστος στα μήκη και τα πλάτη του υπόλοιπου πλανήτη, εξακολουθεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όποιος γκρινιάζει, ας ρίξει μια ματιά στην Ν. Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία και θα νοιώσει δέος κι ευγνωμοσύνη που του ‘λαχε να γεννηθεί ανάμεσα στην Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στην Λαπωνία.

Αυτό που όμως παραμένει το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ευρώπης είναι αυτό της ηγεσίας. Το είχε πει με δηλητηριώδη ειρωνεία η γριά αλεπού, ο Χένρυ Κίσσινγκερ: «Ωραία, Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν θέλω να μιλήσω μαζί της, ποιον πρέπει να πάρω τηλέφωνο»; Και μην βιαστείτε να πείτε «μα, την Μέρκελ», διότι ούτε έτσι είναι, ούτε τόσο απλό. Ο δαιμόνιος αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ δεν αναφερόταν απλά σε πρόσωπα αλλά στο θεσμικό έλλειμμα εξουσίας, στο ότι η Ευρώπη δεν είναι μια συγκροτημένη υπερδύναμη, όπου να υπάρχει μια κεντρική εξουσία, με αληθινή δημοκρατική νομιμοποίηση, που να εκπροσωπεί το σύνολο των ευρωπαϊκών συμφερόντων κι όχι τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Χ ή Ψ χώρας, που συγκυριακά ή κατά καιρούς επιβάλλονται. Όσο τρελό, παράδοξο ή υπερφίαλο κι αν ακούγεται, μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μπορεί να ξεκινήσει και πάλι από την χώρα που της έδωσε τ’ όνομα της. Μας ενδιαφέρει αυτό το μέλλον, γιατί τα χειρότερα για μας πάντα ήρθαν όταν μείναμε μόνοι μας, χωρίς συμμάχους, χωρίς συμφέροντα που τέμνονταν με τα δικά μας. Η απομόνωση πάντα έβλαψε σοβαρά την Πατρίδα…

(Δημοσιεύεται στην “Δημοκρατία”)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 23/02/2014 14:35:43

  Προσωπικά δε με νοιάζει με ποιον θα μιλήσει ο Κίσιντζερ στο τηλέφωνο. Με νοιάζει όμως, ποιος θα σηκώσει το βάρος του ανταγωνισμού υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας σε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα έχουν ενισχυθεί οι αντιευρωπαϊστές και οι ακραίοι ευρωσκεπτικιστές. Η κ. Ρόδη Κράτσα ;

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 23/02/2014 16:22:42

  Το παραμυθάκι "Ευρώπη" τελειώνει σιγά-σιγά όπως ήταν προφανές ότι θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε βάθος χιλιετιών εθελοντικής πολιτικής συστέγασης λαών που τους χωρίζουν γλώσσα, θρησκεία, εθνική καταγωγή και ήθη παρά μόνο υπό την μορφή μιας αυτοκρατορίας με επιβολή της κρατικής ισχύος άνωθεν. Είναι ζήτημα αν σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα θα έχει απομείνει το πολύ-πολύ μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ή έστω μειωμένων δασμών ως ανάμνηση της πάλαι ποτέ Ε.Ε.. Υπάρχει μία απεχθής γραφειοκρατεία κομισσάριων στις Βρυξέλλες που δίνουν μάχη για να συνεχιστεί το πάρτι και να εξακολουθούν να χρυσοπληρώνονται για να αποφασίζουν για το σχήμα που πρέπει να έχει το αγγούρι και η μπανάνα ή για την χωρητικότητα σε λίτρα που πρέπει να έχει το κάθε καζανάκι. Δεν υπάρχει "Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια" ούτε υπήρξε ποτέ. Υπάρχει, σε ότι αφορά την Δύση, Αγγλοσαξωνικός κόσμος (μακράν ο ισχυρότερος πόλος), Γαλλία και Γερμανία σε μία ανιστόρητη και αφύσικη συμμαχία όντας και οι δύο σε βαθειά πολιτιστική παρακμή και καθόδον προς την ιστορική αφάνεια, και η Ρωσσία μαζί με τους υπόλοιπους σλάβους / ορθόδοξους λαούς. Το δίλλημα για την Ελλαδίτσα είναι συμμαχία με τους Αγγλοσάξωνες / Ισραήλ όπως υπαγορεύει το raison d'etat ή με τους Ρώσσους λόγω Ορθοδοξίας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μανώλης Πετράκης 23/02/2014 17:01:36

   Η Ευρώπη ή θα εξελιχθεί σε πολιτική και οικονομική Ένωση ή θα παρακμάσει και θα υποταχθεί στις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, εκτός της Γερμανίας που θα συνεχίσει να έχει θέση ισχυρού παίκτη στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική ζωή. Η Γερμανία μπορεί και χωρίς την ΕΕ. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι χωρίς την Ένωση, η μοίρα των μικρών Κρατών της Ευρώπης θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής στις σχέσεις εξάρτησης που θα αναπτυχθούν. Αυτές θα έχουν τη μορφή υποταγής. Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις δεν θα έχουν λόγο να λαμβάνουν στα σοβαρά τις εν Ευρώπη αποικίες τους.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Μανιάτης 23/02/2014 17:15:31

    Η Γερμανία μόνη της χωρίς την ΕΕ είναι προοπτικά μικρομεσαία οικονομική-πολιτική δύναμη. Το ίδιο και η Γαλλία. Επιπέδου Καναδά, Αυστραλίας ή Νοτίου Κορέας. Καμμιά σύγκριση με τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ανατολής και του Νότου ως προς τις προοπτικές για το μέλλον. Οϋτε καν με την Ιαπωνία, παρόλο που και οι δύο στερούνται εξίσου της στρατιωτικής και διπλωματικής επιρροής που έχει π.χ. η Γαλλία ή το ΗΒ.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 23/02/2014 17:56:35

     Η Γερμανία σκότωσε την ΕΕ και θα πληρώσει τίμημα. Όσο φρικτότερο, τόσο καλύτερα.

   • Σταμ avatar
    Σταμ @ Μανιάτης 24/02/2014 12:14:46

    Φίλε μανιάτη η Γερμανία έξω απο την ε.ε θα είναι χώρα της "φαπας" καθώς ούτε στρατιωτικά,ούτε ενεργειακά(αν κλείσει την στροφιγγα ο πούτιν καπούτ)μπορεί να κοιτάξει στα μάτια της μεγάλες δυνάμεις(Η.Π.Α,ΡΩΣΙΑ,ΚΙΝΑ..)Αντίθετα πιστέυω ότι η θέση της Ελλάδας είναι εκτός ε.ε καθώς με ένα σοβαρό μεταβατικό σχέδιο,με εξορθολογισμό των οικονομικών της(που έχει γίνει ήδη),με έμφαση στο πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές της και το κυριότερο με την εκμεταλλέυση της γεωπολιτικής της θεσης και του ορυκτού πλούτου η Ελλάδα μόνο κερδισμένη θα βγεί.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/02/2014 17:09:20

  "Ψαγμένο" και πολύ καλό άρθρο κ. Κρανιδιώτη, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος, (και επειδή καταλήγει σε πρακτικά πράγματα), στοχεύει και βρίσκει κέντρο. Όπως λέει άλλωστε και ο "σοφός γέρων" Γ. Χάμπερμας: Η δημοκρατική νομιμοποίηση των εξουσιών και η σοβαρή συζήτηση, δηλαδή ο Ευρωπαικός δημόσιος χώρος, λείπουν απο την σημερινή Ευρώπη (και φυσικά, απο την Ελλάδα). Αυτό το έλλειμμα είναι αιτια πολλών σημερινών κακών.

 4. Ερωτηματική avatar
  Ερωτηματική 23/02/2014 18:08:30

  Σίγουρα πάντως θα διαμορφωθεί ένα νέο, ζωντανό, συγκρουσιακό σκηνικό,στο αποστειρωμένο και παντελώς αδιάφορο ως σήμερα Μαυσωλείο της Ε.Ε. Η καινούργια εικόνα εύχομαι και πιστεύω οτι θα είναι αντιπροσωπευτικότερη της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει μεγάλο μέρος των Ευρωπαϊκών λαών και θεωρώ σαφώς υγιέστερο να αναστατωθεί ο υπάρχων βάλτος, από το να μας ρουφάει κάθε μέρα και πιο βαθιά χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας και δίχως προοπτική. Όταν μία ''Ένωση'' κρατών αδυνατεί να προχωρήσει, να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και να μετεξελιχθεί από μικροσυμφεροντολογική οικονομική ''μαφία'' σε επωφελή για όλους τους συμμετέχοντες ΕΝΩΣΗ με περιεχόμενο ανώτερο (της εκμετάλλευσης του ανίσχυρου από τον ισχυρό) και ουσιαστικότερο της γραφειοκρατικής δοσοληψίας, όταν εμφανίζεται ανίκανη να αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση των συνεργαζόμενων και αλληλέγγυων λαών που οι ιδρυτές της οραματίστηκαν, καταντά πλέον άχρηστη και περιττή. Καιρός λοιπόν η Ε.Ε να σταθεί απέναντι στον εαυτό της και ν΄αποσαφηνίσει τελεσιδίκως, ποιό επιλέγει ως το αληθινό της πρόσωπο. Οι μάσκες της υποκρισίας ήρθε η ώρα πια να πέσουν οριστικά και η Ελλάδα δεν έχει λόγο κανένα να φοβηθεί την αλήθεια. «Θα τους βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε στροφή του δρόμου, σε κάθε αίτημα που θα σημαίνει την παραμικρή πολιτική ή οικονομική θυσία των εταίρων μας προς εμάς.» Τίποτε δε μας χαρίστηκε χωρίς δυσβάσταχτους όρους και βαριά ανταλλάγματα. ‘’Θυσίες’’ υπέρ μας, ποτέ δεν υπήρξαν. Αντίθετα, μας θυσιάσανε όπως προσφάτως κυνικά παραδέχτηκαν….. Καιρός γι αλήθειες λοιπόν…..

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 23/02/2014 18:09:10

  Η Ευρώπη δεν έχει μόνο έλλειμμα ηγεσίας, έχει και έλλειμμα αρχών. Αυτή τη στιγμή οι εμβληματικές "αξίες" του ευρωπαϊκού "πολιτισμού" είναι η καθιέρωση της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ώστε το είδος να αναπαράγεται "κατ' οίκον" και να μην γίνεται αλιεία του σε άγνωστα νερά, και η καθιέρωση της ευθανασίας των παιδιών. Και εις ανώτερα στον φασισμό της "πολιτικής ορθότητας". Ένας πρώην αφελής ευρωπαϊστής.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΒΙΣ 23/02/2014 20:21:02

   Συμφωνώ για το έλλειμμα αρχών - ή μάλλον αξιών. Aλλά είναι γενικότερο, παγκόσμιο έλλειμμα. Στη Δύση το γεννά η επικράτηση εκείνης της φιλελεύθερης (ή εκδοχής της φιλελευθερης) πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικής βιοθεωρίας, που επιβάλλει αξιολογική ουδετερότητα των δημόσιων θεσμών. Ισχυρίζεται ότι για την Πολιτεία, οι επιλογές ζωής είναι ισότιμες, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία και στη φύση. Σε άλλες πολιτισμικές σφαίρες το γεννά ο αυταρχισμός των εξουσιών, επιβάλλοντας εργαλειακά μεροληπτικές αξιολογήσεις. Και οι δύο εκδοχές καταργούν την έννοια της "αρετής". Αυτό όμως έχει επιβληθεί παντού, απο την κάποτε "Χριστιανική" ΕΕ μέχρι τους Κομφουκιανούς και Σιντοιστικούς γίγαντες της Ανατολής. Ακόμη και στην Ισλαμική Σαουδαραβία, η χρήση "αξιών" είναι εργαλειακή, υπέρ της εξουσίας: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν θεωρείται αρετή (πετρέλαιο γάρ),θεωρείται όμως αρετή ο περιορισμός των γυναικών ως πολιτών με δικαιώματα (για να διατηρείται ως κανόνας η πολυγαμία των πλούσιων ανδρών). Η εναλλακτική λύση ειναι είτε ο Κοινοτισμός, δηλαδή η αποδοχή μιας δημοκρατικής και ορθολογικής αξιολόγησης με συνεκτικό πλαίσιο αξιών και αρετολογικών προυποθέσεων για μια συγκεκριμένη πολιτισμική σφαίρα. Είτε μια ορθολογικά διαλογική μορφή οικουμενικού πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου το άτομο θα υπόκειται σε αξιολογική κριτική και τη δοκιμασία του ενάρετου ή μη βίου. Όχι με κολλεκτιβιστικό τρόπο (από την "κοινή βούληση", που είναι ανύπαρκτη), αλλά μέσω του δημοκρατικού, δι-υποκειμενικού λόγου, όπου μετρούν εξίσου τα ορθολογικά επιχειρήματα και τα διανθρωπινα συναισθήματα, η φροντίδα για τον άλλο και για το Όλον, τη φύση, οι τρείς μεγάλες αρετές - "μειζων δε τούτων η αγάπη". Σ' έμα τέτοιο πλαίσιο, τα παιδιά και η τεκνοποιία, δηλαδή η ίδια η ζωή, η συνέχσιη της κοινωνίας μέσα στην Κτίση, είναι μια μείζων αξια. Και από την άποψη αυτή, η τυπική οικογένεια ως θεσμός (με πρώτη τη μητέρα - μετά τον πατέρα και "πρίγκηπες που κρατούν στα χέρια το μέλλον" τα παιδιά), αξιολογείται διαφορετικά από εναλλακτικές μορφές συμβίωσης. Οι οποίες μπορούν να υπάρχουν σε κοινωνίες δημοκρατικές. Αλλά δεν είναι ισότιμες, ακριβώς στις πραγματικά δημοκρατικές κοινωνίες, δηλαδή τις αξιολογικές, με συνεκτικό πλαίσιο αρετών.

   • Νικος avatar
    Νικος @ Uncle Stgm 23/02/2014 21:47:38

    Oι ιδρυτές της ΕΕ (μεταξύ αυτών και ο δικός μας Κωνσταντίνος Καραμανλης) ούτε μπορούσαν καν να διανοηθούν τον ξεπεσμό των σημερινών ηγετών της ΕΕ, που στο θέμα του χρήματος έγιναν σφουγγοκωλάριοι των Γερμανο-Τραπεζιτών και στο θέμα της ηθικής ανέδειξαν σε υπερτιμημένο target group τους πο@@@ηδες επειδή κατάφεραν να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΒΙΣ 23/02/2014 21:15:37

   Απορώ για το ''αφελής''...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Κυθήριος 23/02/2014 22:10:08

    Αφελής λόγω καλοπιστίας σε μία Ευρώπη λαών με ιστορική και πολιτισμική μνήμη. Αυτό το "πράγμα" απλά δεν υπάρχει. Ούτε αρχές, ούτε αξίες. Σε ελάχιστα χρόνια, αν μιλήσουμε κατά της παιδεραστίας θα πηγαίνουμε φυλακή, ειδικά όταν αυτή ασκείται από "ομόφυλα ζευγάρια" στα "υιοθετημένα" παιδιά-sex toys. Ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς είχε δει πολύ μακρύτερα, ήδη από το 1940. Είχε μιλήσει για "λευκή δαιμονία". Ομολογώ ότι δεν τον φτάνω στη διορατικότητα... Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, από τους Πατέρες της Εκκλησίας θα ονομαζόταν "σκοτασμός του νοός". Και ο "σκοτασμός", κατά τη χριστιανική πίστη, έχει συγκεκριμένη αιτία, οντολογική και όχι αφηρημένα ιδεολογική. Επειδή είσαι χριστιανός, με καταλαβαίνεις.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΒΙΣ 24/02/2014 00:00:21

     Γνωρίζεις οτι σε καταλαβαίνω. Αγαπητέ ΒΙΣ,δέν υπάρχει ιστορική και πολιτισμική μνήμη σ' αυτήν την Ευρώπη,γιατί δεν είναι στηριγμένη σε πνευματικούς θεσμούς. Αντιθέτως,οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μέχρι στιγμής παράγει κρασί,αυτοκίνητα,τυρί,μοσχαρίσιο κρέας.Αλλά δεν έχουν παράγει ακόμα Ευρωπαίους.

 6. ελεος avatar
  ελεος 23/02/2014 19:15:14

  “I have always found the word ‘Europe’ on the lips of those who wanted something from others which they dared not demand in their own names!” German Chancellor Otto von Bismarck, 1880

  • Νικος avatar
   Νικος @ ελεος 23/02/2014 21:52:02

   Mίλαγε προφανώς εξ ιδίας πείρας ο Καγγελάριος. Ειδικά σήμερα και ειδικώτερα στην περίπτωση της Ελλάδος, οι Γερμανοί όταν εισπράττουν τον μισθόν της ύβρης τους απο τους Υπερτραπεζίτες, λένε οτι το κάνουν για την "Ευρώπη" και για το μέλλον του Ευρώ μην τολμώντας να αναφέρουν οτι το κάνουν μόνο για τους ίδιους και την Γερμανία...

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ελεος 24/02/2014 12:10:34

   Πρέπει όμως να ομολογήσεις ότι πέρασαν 3 μεγάλοι πόλεμοι από τότε.

 7. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 24/02/2014 08:44:31

  Εκτός από το ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε, εμείς που κατοικούμε στον γεωγραφικό αυτό χώρο, το σημαντικότερο είναι ποια Ευρώπη θέλουν οι Αμερικανοί, για να εξυπηρετούνται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους για τον έλεγχο της Ευρασίας. Μια μικρή Ευρώπη που θα αποροφηθεί απο την Γερμανία και τελικά θα έχουμε μια μεγάλη Γερμανία, ή μια μεγάλη Ευρώπη που δεν θα μπορεί να ενοποιηθεί ποτέ ούτε να αποροφηθεί από τους Γερμανούς και τελικά θα έχουμε μια μικρή Γερμανία σε μια εξ ίσου μικρή Ευρώπη. Το ενδεχόμενο της μεγάλης Ευρώπης με ισχυρή Γερμανία ,τρομάζει.. Προσπαθώντας να βρίσκουν ισορροπίες, έτσι ώστε ούτε να διαλυθεί η Ευρώπη ούτε όμως και να ενωθεί ,θα πορευόμαστε...Μέχρι πότε? Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Και αν τα Ουράλια δεν μπορούν να γίνουν σύνορο της Ευρώπης, ο Δνείπερος είναι? Σε μια Ευρώπη χωρά η Ουκρανία? Για τα συμφέροντα των Αμερικανών μάλλον χωρά, για τα συμφέροντα Ρώσων και Ευρωπαίων μάλλον όχι...Ένα νέο Σύνορο ,ο Δνείπερος θα χωρίζει για τα επόμενα 50 χρόνια την Ευρασία χωρίς καμιά πιθανότητα συνεργασίας. Και την Ευρώπη και την Ρωσία λοιπόν, με ένα χτύπημα. Μεγαλειώδες. Οσο καιρό θα ψάχνουν οι ευρωπαίοι πως θα ανοίξουν μια τηλεφωνική γραμμή για να απαντά στα ερωτήματα της παγκόσμιας ισχύος, το νέο σύνορο θα έχει διαμορφωθεί ερήμην τους. Δεν είναι εύκολο πράγμα η ανεξαρτησία και μάλιστα η αναίμακτη. Το κακό είναι ότι αν δεν ενωθεί τελικά η Ευρώπη θα υποστούμε ως πολίτες που κατοικούν στον χώρο αυτό χειρότερα κακά από αυτά που νομίζουμε ότι μας φέρνει η ενοποίηση... ΥΓ. Θα υποστούν οι Αγγλοσάξωνες και άλλη ήττα, μετά την Συρία ή πρέπει να έχουμε ισοπαλία? Συγκρίνεται όμως η Συρία με την Ουκρανία? Και μέσα σε όλα αυτά ο μικρός αλέξης θα σηκώσει επανάσταση για να κατατροπώσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό με τον δραχμαζάνη και τον παπασούρα..Ερχεται και το τριώδιο, όλα επιτρέπονται.

 8. Αρετή1 avatar
  Αρετή1 24/02/2014 09:41:48

  Το ερώτημα αγαπητέ Φαήλο είναι, θα αποδεχτούμε τη Γερμανική κατοχή αυτή τη φορά μέσω του χρήματος, ή θα την πολεμήσουμε και πάλι όπως οι πατεράδες μας για μια Ευρώπη του Ντεγκώλ και όχι των Γερμανοφασιστών?...

  • Μπαμπης avatar
   Μπαμπης @ Αρετή1 24/02/2014 11:49:54

   Γιατί τόσο μίσος για τη Γερμανία και όχι για την Αγγλία που πρώτη έθαψε ότι με κόπο παρήγαγε η πολιτική μετά τη θυσία του ΄Β Π.Π. αναπτύσσοντας τις οφ σορ επικράτειες και κατ επέκτασιν τη ρίζα της σημερινής κρίσης?Εχει η Γερμανία Ντελαγουέρ ή νησο Τζέρσει?Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο κακό έχει κάνει η Γερμανία σε σχέση με την Αγγλία που μας επέτρεψε να υπάρχουμε ως κράτος για να είναι ο κηδεμόνας μιας πειθήνιας μισό-αποικίας?Δε λέω πως οι Γερμανοί είναι φίλοι μας αλλά δεν καταλαβαίνω όλους εσάς που ρίχνετε το ανάθεμα στη χώρα που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα όταν το φίδι και η τρύπα είναι δημιούργημα των Αγγλοσαξόνων.

   • Αρετή avatar
    Αρετή @ Μπαμπης 24/02/2014 14:24:58

    Kαλείται να βγάλει το φίδι απο την τρύπα η Γερμανία και δεν το πήρε κανείς είδηση? Μήπως ξεκίνησε απο το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, την Αυστρία την Ελβετία και τη Φινλανδία που είναι οι κατ΄εξοχήν φορολογικοί παράδεισοι των Γερμανών? Ή μήπως για να αρχίσει τον "έντιμο αγώνα" της κατά του δικτύου της διαφθοράς έπρεπε να ξεκινήσει εξοντώνοντας τελειωτικά την Ελλάδα και την Κύπρο την μήτρα του Ευρωπαικού πολιτισμού? Δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να περάσει η Γερμανική Άνοιξη αγαπητέ Μπάμπη? Δεν δικαιούμαστε εμείς οι Καλαβρυτινοί π.χ. (και μαζί μας οι συγγενείς και φίλοι των χιλιάδων εκτελεσθέντων εν ψυχρώ αόπλων Ελλήνων απο τους πατεράδες των σημερινών Γερμανών)τουλάχιστο να μισούμε τους Γερμανούς, αν όχι να τους εκτελούμε με συνοπτικές διαδικασίες? Τη μητέρα μου την έκαψαν συγγενείς του Σόιμπλε ζωντανή στο Δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων. Αν το επισκεφτείτε, θα την ακούσετε να σας λέει πως συντελέστηκε η θηριωδία αυτή που αξίζει πολύ περισσότερο απο 300 δις... Εκτός αν εννοείς οτι ανάμεσα στους Αγγλους και τους Γερμανούς βιαστές πρέπει να προτιμήσουμε τους Γερμανούς γιατί οι Άγγλοι το κάνουν απο παλιά και άρα είναι χειρότεροι...Και μη μου πείς οτι οι Γερμανοί μας ρώτησαν (Τον Ελληνικό λαό και όχι τους εξωνημένους συνεργάτες τους πολιτικούς μας) αν θέλουμε να μας "σώσουν" έτσι που το έκαναν, ή αν προτιμάμε να χρεωκοπήσουμε όπως οι Ισλανδοί. Οχι μόνο δεν μας ρώτησαν, αλλά καρπάζωσαν και το χαζογκιωργκάκις όταν τόλμησε να το ψελλίσει.

 9. Dimos avatar
  Dimos 24/02/2014 10:29:33

  H Αμερική έχει βάλει μπροστά την ΕΕ ως συνήθως για να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" και για ναχαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Άλλωστε πάντα αυτός ήταν ο στόχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, να μη βάλουν ποτέ πόδι οι ρώσοι και να αποδυναμώνονται οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική στενών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας. Η ΕΕ δεν υπάρχει στην υπόθεση Ουκρανία και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση γεωπολιτικού χαρακτηρα. Η ΕΕ έχει παραδοθεί πλήρως στις ΗΠΑ μετά την οικονομική κρίση και τα πλήγματα που δέχθηκε. Θυμηθείτε πέρυσι τέτοιο καιρό, τι λέγαμε, παραμονές των κουρεμάτων στην Κύπρο κλπ.: ότι διαλύεται η ευρωζώνη, πλήθος άρθρων μιλάγανε για αυτό, επίσημοι της ΕΕ έστω και δειλά το παραδέχονταν σαν πιθανότητα κλπ. Επίσης, αξιωματούχοι των Βρυξελών δεν είπαν λίγες φορές ότι η τρέχουσα κρίση είναι χειρότερη εκείνης του ΄29 για την Ευρώπη. Και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας Χουντίνι μάγος ονόματι Ντράγκι, ο οποίος με ένα μαγικό ραβδάκι, μέσα σε μερικούς μήνες μια τέτοια κρίση (η κρίση του ΄29 ξεπεράστηκε μετά τον πόλεμο ουσιαστικά με τις φάσεις ανασυγκρότησης) κατόρθωσε όχι μόνο να την ελέγξει αλλά και να δημιουργήσει ανάκαμψη. Και έπειτα ξυπνήσαμε όλοι μας...Αν δεν ήταν ο πακτωλός δολλαρίων από τη μηχανή που κόβει χρήμα χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, με τα οποία η ΕΚΤ αγόραζε ευρώ από τις αγορές, τότε θα βλέπαμε αν υπήρχε σήμερα ΕΕ. Για αυτό άλλωστε το ευρώ ανέβαζε την αξία του μέσα σε συνθήκες κρίσης (παγκόσμια πρωτοτυπία). Λόγω της αυξημένης ζήτησης στις αγορές συναλλάγματος που την προκαλούσε η ΕΚΤ με αμερικάνικο χρήμα. Έτσι, σώζεται η ΕΕ και με όποιο άλλο τρόπο μπορεί (άντε λίγη αισιοδοξία από τα ΜΜΕ, άντε ένα γρήγορο σκούπισμα και τα σκουπίδια στα γρήγορα κάτω από το χαλί να μη φαίνονται). Ούτε καμμιά ΕΕ ή Γερμανία υπάρχει σαν υπερδύναμη, σαν αντίπαλο δέος των ΗΠΑ. Απλά είναι ένας εικονικός αντίπαλος των ΗΠΑ, όπως αντίπαλο εικονικό νόμισμα είναι το ευρώ απέναντι στο δολλάριο. Στην πραγματικότητα αυτή η αντιπαλότητα (ΗΠΑ-ΕΕ) είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ η οποία την αξιοποιεί όπως τώρα, θέτοντας την ΕΕ μπροστά, εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία. Άλλωστε, για να είσαι υπερδύναμη πραγματική δεν πρέπει να έχεις χρέος σε ΔΝΤ και τα τοιαύτα, να έχεις ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, να μπορείς να αυτο- συντηρηθείς (ενεργειακά, διατροφικά) να έχεις στρατιωτική δύναμη η οποία ακόμα κι αν ηττηθεί να μπορεί αν προκαλεί συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο έτσι ώστε να τον αποτρέπει να επιχειρήσει εναντίον σου ακομά κι αν είναι ισχυρότερος. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν έχει τίποτα από όλα αυτά. Απλά παίζεται το παιχνίδι αν θα συνεχίσει να είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ ή θα συνεχίσει να ανοίγει η όρεξη της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα θα παίζονται στο μέλλον στην Ασία και για αυτό θέλει από τώρα να τακτοποιήσει τον έλεγχο της πίσω πόρτας της που είναι η Ευρώπη ώστε να στραφεί απερίσπαστα μετά στην Ασία για να αναμετρηθεί με τους δυο πραγματικούς της αντιπάλους Κίνα και Ρωσία. Απ΄ ότι μάλιστα φαίνεται, η προοπτική σύνδεσης Ρωσίας και Κίνας σε οικονομικό, ενεργειακό και κυρίως στρατιωτικό τομέα είναι κοντά, για αυτό οι ΗΠΑ βιάζονται να κλείσουν εκκρεμότητες. Βιάζονται λοιπόν να τελειώνουν με την αντιπυραυλική ασπίδα ώστε να ακυρώσουν την στρατιωτική υπεροπλία της Ρωσίας έναντι της ΕΕ (και ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι ρώσοι δεν θα βρουν πιο εξελιγμένο σύστημα =φαύλος κύκλος), βιάζονται να προκαλέσουν οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ίσως και αποσχιστικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας ώστε να αποδυναμωθεί). Και όπως δείχνουν τα γεγονότα στην Ουκρανία, όλα γίνονται οχι για τα εδαφη και τη γεωστρατηγική τους αξία (η πολύ υψηλή τεχνολογία στα πυραυλικά και επικοινωνιακά συστήματα έχει ακυρώσει σχεδόν αυτή την αξία) αλλά για το ποίος θα εξαρτήσει τον αδύναμο για να τον κάνει προτεκτοράτο του. Η ΕΕ είναι το εργαλείο των ΗΠΑ για να εντάσσουν διάφορες περιοχές στη δική τους σφαίρα επιρροής. Έτσι, η Ουκρανία δεν έπρεπε να δανειοδοτηθεί (=εξαρτηθεί κι αλλο) από τη Ρωσία αλλά μέσω της σύνδεσης με την ΕΕ να εξαρτηθεί από το ΔΝΤ (=ΗΠΑ). Όσο στην Ευρώπη κυριαρχούν δυνάμεις που θεωρούν ότι η επιβίωσή της Ευρώπης θα στηρίζεται στην αποικιοκρατική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα. Θα πρέπει η Ευρώπη το άνοιγμα της Ρωσίας να το είχε αξιοποιήσει εδώ και χρόνια και όχι να ετοιμάζει νέα τείχη στα σύνορά της και να στρέφει τη Ρωσία προς την Κίνα. Μόνο έτσι θα έβρισκε δρόμους για τη νέα εποχή της οικονομίας στην Ασία.Και από τα τελευταία αγωνιώδη τηλεφωνήματα της Μέρκελ στον Πούτιν φαίνεται ότι φοβούνται τις εξελίξεις και τι θα προκαλέσει η όποια ρωσική αντίδραση απέναντι στο δυτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία (ας μη γελιόμαστε πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας). Στο τέλος ξέρετε τι θα γίνει; Τι γίνεται στις ταινίες φαρ ουέστ; Όταν οι τέσσερις ληστές πάνε να μοιραστούν το θησαυρό (αναπτυξη Ασίας Ευρασίας), ξαφνικά βγάζουν τα πιστόλια και «καθαρίζουν» τον πιο αφελή για να αυξηθεί το μερίδιο του καθενός, μέχρι να πέσει ο επόμενος πυροβολισμός και μείνουν μόνο δυο στην παρέα. Την Ευρώπη πάντως δεν θα τη νοιάζει ποιοί θα είναι οι δυο γιατί σίγουρα θα είναι ο αφελής που σκοτώθηκε πρώτος.

  • Αρετή avatar
   Αρετή @ Dimos 24/02/2014 11:27:35

   Αγαπητέ Δήμο, αν την Ευρώπη την "εκτρέφουν" οι ΗΠΑ για να την φάνε ως τον πιο αφελή απο τους τέσσερις στο τέλος, κι αν η Κίνα είναι ο τελικός "αντίπαλος" των ΗΠΑ, αφού προφανώς η Ρωσία δεν πρόκειται να φτάσει την Κίνα (δεν συζhτάμε για τις ΗΠΑ) ούτε στα επόμενα 50 χρόνια (που παρεμπιπτόντως τελειώνουν και οι υδρογονάνθρακες), τότε προς τι οι τσιριμόνιες περί την Ουκρανία ή την Ελλάδα και τα PIIGS? Mήπως τελικά υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες ακόμα και των ΗΠΑ, να ελέγχουν τις εξελίξεις στον κοινωνικοοικονομικό ιδίως τομέα? Εδώ δεν πρόλαβαν το σκάσιμο της Leehman Brothers , έχουν νομίζεις χαράξει το μέλλον, που θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τα σχέδιά τους κι έχουν αποφασίσει μάλιστα πότε θα "καθαρίσουν" και τον "αφελή" Ευρώπη? Προσωπικά πιστεύω οτι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ κανείς (πλην ίσως κάποιος νέος Ρουμπινί) δεν υποψιάζεται πότε και που θα σκάσει η επόμενη Leehman Brothers, που θα σκάσει οπωσδήποτε...Θυμάμαι που στη δεκαετία του '70 μας έλεγαν οτι τα μεγάλα Αμερικάνικα Ινστιτούτα προέβλεπαν πως αν μέχρι το 2000 δεν γίνει ο τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος, η γή θα εξαφανιζόταν απο υπερπληθυσμό, διότι θα έφτανε περίπου στα 20 δίς κατοίκους σύμφωνα με τα τότε στατιστικά τους στοιχεία... Είχαν ξεχάσει κάτι θεμελιώδες στους υπολογισμούς τους: Οσο πλουτίζει μία χώρα τόσο πέφτουν οι γεννήσεις της...Πάντα υπάρχει ένα αρχικό σφάλμα στις αρχικές συνθήκες ικανό να επιφέρει το χάος. Αλλοιώς θα είχαν καταργηθεί τα ατυχήματα.

 10. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 24/02/2014 11:56:53

  Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση ή θα διαλυθεί.Το ερώτημα είναι πόση εθνική κυριαρχία είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε.Είναι λογικό να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς κοινό υπουργό οικονομικών?Με τους πολιτικούς που έχουμε στην Ελλάδα προτιμώ σαφώς μια κοινή Ευρωπαική κυβέρνηση που θα μοιράσει δίκαια δικαιώματα και υποχρεώσεις από μια ντόπια ελίτ που με κλέβει και με κοροιδεύει μέσα στα μούτρα.Δύσκολο στοίχημα και η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο πόσος σεβασμός υπάρχει από τη μια μεριά στα εθνικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες και πόση υποχώρηση εθνικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων ακριβώς για να φτιαχτεί μια πραγματική υπερδύναμη.

  • Αρετή avatar
   Αρετή @ Μπαμπης 24/02/2014 14:41:12

   Αν μας χορηγήσουν σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ τη Γερμανική ιθαγένεια χωρίς να αναφέρουν τον τόπο προέλευσης, και άρα αν δώσουν σε΄όλους μας τον μέσο μισθό, τη μέση σύνταξη και τον μέσο όρο όλων των κοινωνικών παροχών της ΕΕ και κάνουν τον Ευρωπαικό στρατό έναν και ενιαίο, θα τους παραχωρήσουμε ΟΛΗ την Εθνική μας κυριαρχία που θα είναι πλέον Ευρωπαική κυριαρχία, ημών των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα π.χ. ένας Ελληνας μηχανικός του ΕΜΠ με 5 χρόνια πείρα, που εργάζεται στην Γαλλική εταιρεία Vinci στην κατασκευή ης Ιονίας Οδού αλλά έχει Γαλλική Ιθαγένεια, παίρνει μισθό 4000 Ευρώ. Ο Ελληνας συνάδελφός του με 8 χρόνια πείρα, παίρνει 1200 ευρώ επειδή είχε την ατυχία να είναι Ελληνας χωρίς ξένη ιθαγένεια(κάτι σαν Αράπης που λέγαμε...) Μιλάμε πλέον για βάρβαρες κοινωνικές διακρίσεις εντός της ΕΕ με βαρύτατο οικονομικό πέρα απο το ηθικό αντίκρυσμα. Αν δεν καταργηθούν αυτές οι ρατσιστικές διακρίσεις μεταξύ εταίρων που η Γερμανία πρωτοστάτησε στη δημιουργία τους, η Γερμανική τουλάχιστον Ευρώπη δεν έχει καμμιά ελπίδα. Χωρίς τη Γερμανία, το συζητάμε. Εκτός αν δείξει έμπρακτη μετάνοια...

 11. Κόρη καραβοκύρη avatar
  Κόρη καραβοκύρη 24/02/2014 13:35:48

  Η ενωμένη Ευρώπη, ένα τερατούργημα που δημιούργησαν οι Αμερικανοί για να μπορούν να ελέγχουν και να κηδεμονεύουν αυτομάτως όλες τις χώρες χωρίς να χρειάζεται να ασχολούνται με κάθε μία χωριστά. Στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται το γεγονός, ο άξονας Γερμανίας - Γαλλίας ταυτισμένος με τις ΗΠΑ, η Αγγλία δεν το συζητάμε επίσης. Ακούστηκε κάποια διαφορετικά άποψη, τόλμησε κάποιος? Μιά ενωμένη Ευρώπη που μετά τον Β ΠΠ δεν στάθηκε εμπόδιο στα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και που χωρίς την στήριξη της Ευρώπης δεν ξέρουμε αν θα είχαν υλοποιηθεί όλα. Μιά Ευρώπη που ανέχεται το ΝΑΤΟ ωσάν να μιλάμε για Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Μιά Ευρώπη που αδυνατεί ακόμη και οίκους αξιολόγησης να φτιάξει. Μιά Ευρώπη που κάλεσε το ΔΝΤ αμέσως μόλις ήρθαν τα πρώτα σύννεφα του ενιαίου νομίσματος.... Αν όντως συμφέρει την υπερδύναμη μια περισσότερο " δεμένη" Ευρώπη, στρατιωτικά, πολιτικά κλπ., τότε θα γίνει, αν όχι θα την διαλύσουν ήσυχα και ωραία όπως την δημιούργησαν.

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/02/2014 22:37:23

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην ΚαθημερινήΟι γεωπολιτικές διαστάσεις του ουκρανικού σχίσματος IMMANUEL WALLERSTEIN

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.