Το «αυγό του φιδιού» και το «αυγό του κουστουμαρισμένου μπράβου»
04/05/2014 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «αυγό του φιδιού» και το «αυγό του κουστουμαρισμένου μπράβου»

Εκεί φτάσαμε λοιπόν; Να ψηφίζουμε ανάλογα με το χρώμα της φανέλας ή το σώβρακο του ποδοσφαιριστή;

Οι επικείμενες εκλογές, εκτός από το δίλημμα «ευρώ ή πισωγύρισμα και καταστροφή», έχει να προσφέρει κι άλλες συγκινήσεις. Δεν είναι δηλαδή η κεντρική μάχη Σαμαρά – Τσίπρα που θα μας απασχολήσει αλλά υπάρχει και μια μάχη παρασκηνίου που κατά κύριο λόγο γίνεται πιο έντονη στις δημοτικές εκλογές.

Είναι η σύγκρουση της σοβαρότητας με την απαξίωση της πολιτικής ζωής. Είναι η διαπάλη μεταξύ μιας ομαλής πορείας της χώρας έστω και με τα προβλήματα που έχει το υπάρχον πολιτικό σύστημα και της επιχείρησης επιβολής των νόμων της νύχτας, των μπράβων και των εκβιασμών.

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που κάνει τέτοια πράγματα. Τουλάχιστον αυτούς τους ξέρουμε, είναι οι εχθροί που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τους άλλους, τους «φίλους», τους «οραματιστές», τους «φιλάνθρωπους» δεν μπορούμε να τους δούμε εύκολα. Κι αν οι ψηφοφόροι δεν αντιδράσουν με τη δύναμη που τους έμεινε τότε θα πάμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, τέτοιες που ο Μπερλουσκονισμός θα μοιάζει με… κίνημα ειρήνης μπροστά σ’ αυτά που μας περιμένουν.

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής είναι ένα τέτοιο φαινόμενο με πολλές και σοβαρές προεκτάσεις. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι βουτηγμένος στη λάσπη. Αν δείτε τι καταγγέλλεται καθημερινά θα καταλάβετε τι εννοούμε. Επιβάλλουν σιγά – σιγά το νόμο της νύχτας την ημέρα.

Αν λοιπόν θέλουμε αυτές τις καταστάσεις να τις δούμε και στην πολιτική ζωή τότε δεν έχουμε παρά να δυναμώσουμε τις κινήσεις που κάνουν ορισμένοι για να επιβληθούν και να «αναβαπτιστούν» μέσω της κάλπης. Και δυστυχώς οι δυνάμεις του λαϊκισμού περνάνε πολύ πιο εύκολα στον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα, έχετε μάθει τι γίνεται στον Βόλο; Είναι η πόλη που κάποτε θεωρείτο «αριστερή» ή εν πάση περιπτώσει προοδευτική. Μην ξεχνάμε τον Αλέξανδρο Δελμούζο και τις μάχες για τη γλώσσα.

Ε, λοιπόν εκεί ο Αχιλλέας Μπέος, ο επί μήνες φυλακισμένος για τη σαπίλα του ποδοσφαίρου, έχει βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος και μάλιστα αυτή τη στιγμή σαρώνει. Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με διαφορά των αντιπάλων του καθώς έχει περάσει το προφίλ του ανεξάρτητου, που θα κυνηγήσει τα σάπια κόμματα και θα φέρει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο δήμο. Βγαίνουν φυσικά και ορισμένα σκάνδαλα των προηγούμενων δημοτικών αρχών με αποτέλεσμα ο Μπέος να εμφανίζεται κάτι σαν… Μπάτμαν που θα σώσει την πόλη από το κακό. «Είδαμε και το νόμο της μέρας», απαντά σε όσους τον κατηγορούν για άνθρωπο της νύχτας. Μόλις κατάλαβαν στο Βόλο ότι θα έχουν δήμαρχο τον Μπέο τρέχουν Νεοδημοκράτες και Πασόκοι αλλά και όσες σοβαρές δυνάμεις απέμειναν, να συνασπιστούν και να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Ίσως είναι πολύ αργά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν κάποιοι και τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έχει αρχίσει να κινείται στα βήματα του εχθρού του, Βαγγέλη Μαρινάκη, και μην απορήσετε αν τα επόμενα χρόνια τον δείτε να κάνει περίεργες κινήσεις. Ήδη απειλεί το κράτος ότι θα πάρει τον ΠΑΟΚ και θα τον ρίξει στη Γ΄ Εθνική αν δεν δεχθεί τις απαιτήσεις του. Δηλαδή να πληρώσει ένα ποσό από τα χρέη της ομάδας, να του δώσουν κοψοχρονιά κάποιες εκτάσεις και αν γίνεται να βγει και πρωταθλητής για δύο – τρεις σερί χρονιές. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη φημολογείται ότι έχει δώσει οδηγίες στους Παοκτζήδες να μην ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψήφιους που τους θεωρεί «αντι-ΠΑΟΚ». Εκεί φτάσαμε λοιπόν. Να ψηφίζουμε ανάλογα με το χρώμα της φανέλας ή το σώβρακο του ποδοσφαιριστή.

Η ουσία είναι ότι και το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, το υποβαθμισμένο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων ετών ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος της νύχτας επιχειρεί να κυριαρχήσει στη χώρα. Από τους Χρυσαυγίτες που ομνύουν στον Χίτλερ και δίνουν εντολές για ξυλοδαρμούς ή και δολοφονίες, μέχρι τους καθ’ όλα επιφανείς επιχειρηματίες που κυκλοφορούν με «φουσκωτούς» και κανείς δεν τολμά να πει αντίθετη άποψη.

Γι’ αυτό οι επικείμενες εκλογές κρύβουν και αυτή τη σοβαρή πλευρά της πολιτικής. Αν θέλουμε κόμματα «φουσκωτών» που έχουν βάλει τον μανδύα του εκσυγχρονιστή ή του μάνατζερ που θα ξεβρομίσει τον τόπο από τους άλλους κακούς πολιτικούς, τότε ας τους επιβραβεύσουμε. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως ότι εκτός από το «αυγό του φασιστικού φιδιού» υπάρχει και το «αυγό του κουστουμαρισμένου μπράβου» που δεν φοβάται να βάλει το όπλο στον κρόταφο όποιου αντιδρά στα σχέδιά του. Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι τα δύο αυτά φίδια κάπου έχουν βρεθεί, κάπου έχουν ερωτοτροπήσει και μόλις δεν τους βγήκε η κολεγιά μπήκε σε εφαρμογή το plan B.

Όπως στο ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, έτσι και στην κάλπη (πολύ περισσότερο) το λάθος θα κυνηγά τον ψηφοφόρο μια ζωή. Άλλωστε, θέλει αρετή και τόλμη η δημοκρατία και δεν πρέπει να την θέτουμε σε κίνδυνο με παραλογισμούς ή επιλογές υπό το βάρος της οργής και της εκδίκησης.

Καλή είναι η εκδίκηση και η ψήφος διαμαρτυρίας αλλά το λάθος θα είναι πιο τραγικό αν επικρατήσουν σκοτεινές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 04/05/2014 09:43:07

  Ο Νικολό Μακιαβέλι μεταξύ άλλων έχει πει: •Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν. •Ο απλοϊκός λαός πάντα παρασύρεται από την εξωτερική εμφάνιση, και ο κόσμος αποτελείται κυρίως από απλοϊκούς. •Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για τον ηγεμόνα από το να φαίνεται ότι είναι θρήσκος. •Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι. •Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία αυτό που μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά. •Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους. •Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. •Μια αλλαγή αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν και άλλες. Απ' όλα έχει το πανέρι, διαλέγετε και παίρνετε!

 2. Γοπα avatar
  Γοπα 04/05/2014 09:50:56

  O Zαγοράκης ως τι επιλέχτηκε εν τέλει? Ως αναγνωρισμένος ποδοσφαιριστής.

 3. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 04/05/2014 19:50:11

  "Η ουσία είναι ότι και το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, το υποβαθμισμένο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων ετών ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος της νύχτας επιχειρεί να κυριαρχήσει στη χώρα." και αυτό είναι για τον αρθρογράφο αρκετό ως επιχείρημα για να (ξανα)ψηφίσει το ίδιο αυτό προσωπικό και όχι την διαμαρτυρία ενάντιά του.

  • airman avatar
   airman @ Ο Λούμπεν 05/05/2014 00:19:52

   "Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες", που λεν' και στο χωριό μου!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 04/05/2014 20:50:32

  Iωάννης Καποδίστριας "ο Άγιος της Πολιτικής" (1776 – 1831) Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά, στην επαρχία Πάντοβα της Ιταλίας και διετέλεσε ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Ο Πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων, δαπανώντας τη προσωπική του περιουσία! «Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών, συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν, θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι, πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της. Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα Δημόσια Χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.» * Ομιλία (απόσπασμα) Καποδίστρια με τον Γιωργάκη Μαυρομιχάλη |πηγή: “Tα Απόλογα” Γεωργίου Τερτσέτη Αφήγηση: Γιώργος Σγούρδος, Λωζάνη 28/4/2012
  (Το κείμενο υπάρχει στην τελευταία σελίδα του αφιερώματος που έκανε πέρυσι η Σπίθα Λωζάννης στον Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή την συμπλήρωση 180 ετών από την δολοφονία του). Ι. Καποδίστριας προς Γ. Μαυρομιχάλη:"O τόπος μας, είναι χέρσος. Σπάνιοι οι κάτοικοι σκόρπιοι στα βουνά και στα σπήλαια. Το Δημόσιο είναι πλακωμένο από 2 εκατ. λίρες χρέος. Άλλα τόσα ζητούν οι στρατιωτικοί. Η Γη, είναι υποθηκευμένη στους άγγλους δανειστάς. Ανάγκη να την ελευθερώσωμε με την ίδια απόφαση ως θα την ελευθερώσωμε από τα άρματα του Κιουτάγια και του Αιγυπτίου. Δεν λυπούμαι. Δεν απελπίζομαι. Προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου και των δακρύων, παρά άλλο. Ο Θεός μού το δωσε. Το παίρνω. Θέλει να με δοκιμάσει. Είμαι από τη φυλή σας, εις ένα μνήμα μ’ εσάς θα θαφτώ. Ό,τι έχω, ζωή, περιουσία, φυλή εσείς εις την Ευρώπη, κεφάλαια γνώσεων αποκτημένα από τόσα θεάματα και ακροάματα του κόσμου εις τας ημέρας μου, τα αφιερώνω εις την κοινή πατρίδα. Ας υψώσω το Μεγαλείον της ώστε όποιος θελήσει, δυσκόλως να το ταπεινώσει. Στερεωμένο εις ρίζας Αρετής, ακαταμάχητο. Εκάματε Έργα Πολεμικά Αθάνατα! Βασιλείς και Έθνη, Σάς επαίνεσαν! Αλλά, πιστεύσε μου."Δια πολυετίαν ακόμη, η Ζώνη του Προδρόμου, πρέπει να είναι στολισμός μας. Όχι η χρυσοΰφαντη χλαμύδα!" Όσοι παλαιοί ήρωες, ή, οι βασιλείς της Ελλάδος, πρέπει να φυτεύουμε δένδρα, ν’ ανοίγουμε δρόμους, να παλεύουμε με τα θηρία του δάσους. Να δέσουμε τη Κοινωνία μας με Νόμους, σύμφωνους προς το Έθνος μας. Ούτε οπίσω, ούτε εμπρός του Καιρού μας. Μη μου ζητείτε ζωγραφιές πολύτιμες εις οικοδόμημα ακόμη ατελείωτο. Μέτρο μας και Άστρο εις δεινά ελληνικά, θεραπεία ελληνική με το στόμα μας, όχι ως οι χειρουργοί της Ευρώπης κόφτοντες, αλλά, με το στόμα μας να βυζαίνουμε το έμβιο της Πατρίδας μας δια να γιάνουμε. Αν δεν μάς αποστραφεί ο Μεγαλοδύναμος κι αξιωθούμε την ευλογίαν του, τ’ ακροθαλάσσιά μας θα στολιστούν μ’ εύμορφες πολιτείες. Η Σημαία η Ελληνική, θα δοξάζεται εις τα πελάγη. Ήμερα δένδρα θ’ ανθίσουν εις τα άγρια βουνά και οι ερημιές, θα πληθύνουν από κατοίκους. Και όχι στις όψιμες ημέρες των απογόνων όσα σου προλέγω αλλά, εσύ θα ιδείς που είσαι νέος, θα ζήσεις και θα γεράσεις. Ένα μόνο φοβούμαι πολύ και με δέρνει η υποψία. Τρέμω την απειρία σας! Αν η νέα Κυβέρνηση τύχει να συγκρουστεί με συμφέροντα ξένων δυνάμεων, επειδή ο κάθε Τόπος έχει χωριστά το Μυστήριο της Ζωής του, το Νόμο της Ευτυχίας του, αν πλανηθεί ο Ελληνισμός και σηκώσει Σκοτάδι μεταξύ μας, ώστε Εσείς να μη διαβάζετε εις την καρδίαν μου, θολωθούν κι εμένα οι οφθαλμοί, Ποιός ηξεύρει; Που θα πάμε; Tι θα γενούμε;» * “O Καποδίστριας είναι πλέον νεκρός. Δεν φοβούμαι ούτε τους νεκρούς ούτε τα φαντάσματα.” Καγκελάριος Αυστρίας, Κλέμενς Φον Μέτερνιχ “Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας τίμιος άνθρωπος.” Νικολό Μακιαβέλλι “Ο κακούργος όστις εδολοφόνησε τον Καποδίστριαν, εδολοφόνησε την πατρίδα του.” Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος: Φιλέλληνας, Ελβετός Τραπεζίτης “H Aνθρωπότητα δεν ξαναγέννησε τέτοιον άνθρωπο.” Κάρλ Νέσσερλορδ, ΥΠΕΞ Ρωσίας 1822 “Kαταλαβαίνω ότι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που ακούγοντας τούτα τα λόγια του Κυβερνήτη θα τον πυροβολούσαν κι αυτοί, αμέσως! Εκείνος όμως μένει με το στεφάνι ότι πυροβολήθηκε στην πόρτα της Εκκλησιάς, κι ότι μία από τις δολοφονικές σφαίρες εναντίον του, καρφώθηκε στο κορμί της.” Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά την ομιλία του την 27η Φεβρουαρίου 2007, στο Συνέδριο για τα 50 Χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με Θέμα: “Iωάννης Καποδίστριας και η Ευρωπαϊκή Ιδέα.” Βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΕλληνοΡωσικού Συνδέσμου Φιλίας Νομού Καρδίτσας με θέμα "Ιωάννης Καποδίστριας και Ελληνορωσική Φιλία" Κυριακή 2-12-2012|Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Κωστούλας Δημοσιεύθηκε: 2 Δεκεμβρίου 2012 |

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ η Dimi 06/05/2014 21:50:52

   Ευχαριστούμε για την ανάρτηση . 'Ολοι εμείς που ασφυκτιούμε , πνιγόμαστε μέσα στην μπόχα των αναθυμιάσεων τού ήθους των δηλουμένων ως πολιτικών δυνάμεων τού τόπου μας . Μιας και στιγμιαίες εξάρσεις κάποιων αδυνατούν να αντισταθμίσουν την συνισταμένη τής παρουσίας τής υπερπληθώρας των δυνάμεων αυτών που καθορίζουν (ανεξίτηλα , δυστυχώς) το στίγμα τής πολιτικής πραγματικότητας στην πατρίδα μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.