#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2011 05:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αδιέξοδο θα επιτείνεται αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

[caption id="attachment_116105" align="alignnone" width="600" caption=""Κάποια μέρα το χρέος θα είναι όλο δικό σας παιδιά μου""][/caption]

Προηγούμενο: Η διαπραγμάτευση για το Ελληνικό Χρέος που ΠΟΤΕ δεν έγινε

Από την ώρα που ξέσπασε η χρέους στην Ελλάδα, στην αρχή οι δανειστές μας (Τρόϊκα κλπ.) μας προσέφεραν βοήθεια για να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας  …χειροτερεύοντας τους όρους δανεισμού (προσμέτρησαν υψηλότερο χρέος απ’ αυτό που προβλέπεται από τους κανόνες «κατά Μάαστριχτ, αλλά και υψηλότερα επιτόκια για τα νέα δάνεια που μας έδωσαν). Δηλαδή τιμωρώντας μας!

Ταυτόχρονα μας επέβαλαν «ένα εσωτερικό νοικοκύρεμα», ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε πλεονάσματα.

Αυτό ήταν, με δύο λόγια, το «Μνημόνιο»

Το οποίο, εξ αρχής, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει:

Κι αυτό γιατί το πρώτο σκέλος (το «τιμωρητικό») επιδείνωσε την κρίση δανεισμού…

Ενώ το δεύτερο σκέλος (το «νοικοκύρεμα») βάθυνε την ύφεση, την κατέστησε αυτοτροφοδοτούμενη και εμπόδισε την Ανάκαμψη…

Έτσι. η Ελληνική Οικονομία δεν μπόρεσε να μειώσει ουσιαστικά τα ελλείμματα, δεν μπόρεσε να βγάλει πλεονάσματα, συνέχισε να σωρεύει χρέη και βρέθηκε σε χειρότερη κατάσταση από πριν.

Στη συνέχεια, όταν διαπίστωσαν το λάθος τους, οι δανειστές μας άρχισαν να ελαφρύνουν το πρώτο σκέλος – το «τιμωρητικό» – βελτιώνοντας τους όρους αποπληρωμής (κυρίως το επιτόκιο).

Αυτό έκαναν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν μας έδωσαν το πρώτο πακέτο μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης χρόνου αποπληρωμής του «επίσημου» (διακρατικού) δανείου που μας είχαν χορηγήσει μόλις πριν 10 μήνες...

Αλλά δεν άλλαξαν το δεύτερο σκέλος, δεν επέτρεψαν Ανάκαμψη, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να μειώσει τα ελλείμματα, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να αρχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της που αυξανόταν πλέον εκτός ελέγχου.

Αντίθετα, στο δεύτερο σκέλος επιδείνωσαν τα πράγματα: επέβαλαν ακόμα πιο ασφυκτικά μέτρα που βάθυναν  την ύφεση (με το Μεσοπρόθεσμο).

Το ίδιο έκαναν και τώρα: ελάφρυναν κι άλλο τους όρους αποπληρωμής – αυτή τη φορά του «ιδιωτικού» δανείου – αλλά δεν επέτρεψαν μέτρα που διευκολύνουν την Ανάκαμψη.

Άρα η «Επαναδιαπραγμάτευση» - που αφορά αυτό το δεύτερο σκέλος: την διευκόλυνση της Ανάκαμψης – εξακολουθεί και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Κι όσο αποδεικνύεται ότι, αν δεν υπάρξει Ανάκαμψη, απλώς με βελτιώσεις των όρων αποπληρωμής δεν λύνεται το πρόβλημα, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η Επαναδιαπραγμάτευση για το «δεύτερο σκέλος», δηλαδή για την Ανάκαμψη της Οικονομίας.

Γιατί αν συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, τότε η Ελληνική Οικονομία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ακόμα κι αν της δώσουν μηδενικά επιτόκια!

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μέχρι τώρα οι δανειστές μας επέβαλαν – και η κυβέρνηση του ΓΑΠ αποδέχθηκε πλήρως – το λογική των δανειστών: τη λογική των όρων αποπληρωμής.

Τώρα έρχεται η ώρα να αναγκαστούν όλοι να σκύψουν στην άλλη πλευρά της «εξίσωσης», στο λογική του δανειολήπτη: τους όρους Ανάκαμψης, ώστε να λειτουργήσει η Ελληνική Οικονομία, να αρχίσει να παράγει έσοδα για όλους και πλεονάσματα για τον Προϋπολογισμό, ώστε να εξυπηρετείται το χρέος.

Όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε η ανάγκη Αναδιαπραγμάτευσης για Επανεκκίνηση της Οικονομίας, αλλά ίσα-ίσα τώρα γίνεται πιο επίκαιρη.

Μόνον όσοι βλέπουν το πρόβλημα αποκλειστικά από την οπτική των δανειστών, δηλαδή ως ζήτημα «όρων αποπληρωμής», όχι από την πλευρά τη δική μας, την πλευρά του δανειολήπτη, ως πρόβλημα ανάκαμψης-ανάπτυξης της Οικονομίας μας, θεωρούν ότι «τέλειωσε η διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του δανειολήπτη το πρόβλημα ακόμα δεν έχει τεθεί!.

Γιατί δεν υπήρξε κανείς να το θέσει και να το διαπραγματευθεί ως τώρα…

Έτσι το αδιέξοδο συνεχίζεται και επιτείνεται.

Ο δανειολήπτης – δηλαδή η Ελλάδα - είναι βυθισμένος στην οικονομική παράλυση κι αν δεν αλλάξει αυτό το τελευταίο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τους «ευνοϊκότερους» όρους που του έδωσαν.

Το κεφάλαιο της Επαναδιαπραγμάτευσης δεν «τελείωσε».

Τώρα μόλις πλησιάζει να ανοίξει...

Τηλέμαχος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Trans avatar
  Trans 02/08/2011 07:14:22

  Μακάρι,δεν διαφωνώ
  Μιάς και έρχεται Δεκαπενταύγουστο, μπορεί να γίνει το θαύμα

 2. alakran avatar
  alakran 02/08/2011 08:41:18

  Εξαιρετικά άρθρα και τα 2 που έγραψες Τηλέμαχε.
  Αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό με απλά λόγια να εξηγήσεις την αλήθεια ακόμα και σε όσους δεν έχουν οικειότητα με τους οικονομικούς όρους.Μακάρι οι πολιτευτές της Ν.Δ να σε μιμηθούν όταν επικοινωνούν με το λαό (άμεσα η μέσω των Μ.Μ.Ε).
  Όσο για την τελευταία σου φράση,ελπίζω να βγεις αληθινός.
  Δεν ανήκω σ'αυτούς που απαιτούν από τον Σαμαρά τα πάντα αμέσως.Πίστεύω ότι έθεσε μια πολύ καλή αντζέντα και οι χρόνοι εφαρμογής της είναι περισσότερο από ικανοποιητικοί.Θα συμφωνήσεις.όμως, μαζί μου ότι οι αντοχές του λαού εξαντλούνται.Δεν αντέχουμε άλλο θέατρο του παραλόγου (ή θα ψηφίσετε τα νέα μέτρα ή δεν έχει 6η δόση)!!
  Το φθινόπωρο πρέπει να είναι η αρχή του τέλους τους.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 02/08/2011 08:43:44

  Μετά τις ΄΄σκληρές΄΄ διαπραγματεύσεις της ομάδας του Γαπ με τα γνωστά αποτελέσματα, είναι καιρός να πάει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου κι ένας Έλληνας!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΕΥΑ 02/08/2011 08:50:14

   Γιατί, αμφιβάλλεις ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά? Εντάξει, για τις δικές τους μίζες βέβαια, αλλά ότι διαπραγματεύτηκαν, διαπραγματεύτηκαν.

 4. TopGunZ avatar
  TopGunZ 02/08/2011 08:54:23

  Εξαιρετικός και στα δύο σας άρθρα αγαπητέ Τηλέμαχε. Και όπως προειπώθηκε σε σχόλιο φίλου, πιστεύουμε ότι με την έλευση Σαμαρά θα έχουμε επιβεβαίωση ουσιαστικά της τελευταίας σας φράσης.

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 02/08/2011 09:05:12

  Σωστός, Τηλέμαχε. Δεν ξέρουν να διαπραγματεθούν και μάλλον δεν βλέπουν το λόγο. Μόνο αν αισθάνεται κανείς πως του παίρνουν το σπίτι, τον πονάνε, τον αδικούν, διαπραγματεύεται και πολεμάει, έστω και με τα λόγια.

  Χρειαζόμαστε Σαμαρά και άλλους 'ταλιμπάν' των λέξεων και της πειθούς. Μέσα και έξω. Με ειλικρινή αισθήματα και φορολογικές δηλώσεις που υποστηρίζουν τα λόγια τους, δεν έρχονται σε αντίθεση. Πολλά θέλω ε;

 6. rigakisalex avatar
  rigakisalex 02/08/2011 09:24:48

  Αυτό που φαίνεται πως προετοιμάζεται σήμερα, μετά την πρόσφατη σύνοδο του περιπλανώμενου θιάσου, είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας σε δύο στάδια – όπου το πρώτο έχει ήδη περάσει, μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο «άρθρο 99» του διεθνούς πτωχευτικού κώδικα, ενώ το δεύτερο θα ακολουθήσει σύντομα (ευχόμενοι φυσικά να κάνουμε λάθος και να είναι λανθασμένοι τόσο οι υπολογισμοί, όσο και οι υποκειμενικές μας υποθέσεις). πηγή http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/3365-2011-08-01-22-07-26

 7. mourlos avatar
  mourlos 02/08/2011 10:48:36

  Η μόνη ριζική θεραπεία για κάθε ουτοπία είναι η εφαρμογή της. Μόνον έτσι αποδεικνύεται η έκταση της εκάστοτε μπαρούφας. Αλλιώς, ο καθένας μπορεί ανέξοδα να λέει ό,τι θέλει. Υπάρχει βέβαια και η άλλη μέθοδος κρίσης που λέγεται ορθός λόγος. Αλλά, ποιος τον αντέχει αυτόν, που όλο ψυχρά και δυσάρεστα λέει!

 8. Eυαγγελία avatar
  Eυαγγελία 02/08/2011 13:09:39

  Όσο σκέφτομαι τα πράγματα, τόσο πείθομαι για την αναγκαιότητα ενός δημοψηφίσματος του λαού, οργανωμένο από τον ίδιο. Φυσικά δεν αναφέρομαι στα ψευτοδημοψηφίσματα που προτείνει ο Γιωργάκης κατά καιρούς… Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο πολιτικής πίεσης. Μη βιαστείτε να το συγκρίνετε με του Χριστόδουλου. Δεν είναι το ίδιο και ούτε θα έχει την ίδια στόχευση. Εκείνο ήθελε να πείσει την τότε κυβέρνηση να πράξει κάτι. Σήμερα ξεκινάμε με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το λαό. Ένα δημοψήφισμα θα γινόταν λοιπόν πρωτίστως για λόγους εντυπώσεων. Θα θυμάστε από το σχολείο ότι πολλοί ήταν οι καθηγητές που δεν πολυσυμπαθούσαμε, αλλά αν για κάποιον ξεκινούσε συλλογή υπογραφών για να φύγει, δεν τον πολυσήκωνε το κλίμα μετά… Το θέμα μας δεν είναι να καταλάβει ο ΓΑΠ ότι είναι ανεπιθύμητος και να μας αδειάσει τη γωνιά, αλλά να καταλάβει με τρανταχτό τρόπο (συγκεκριμένος και μετρήσιμος αριθμός υπογραφών) όλος ο κόσμος ότι ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει καμία ενέργεια της παρούσας κυβέρνησης και ότι θα κάνει το παν για να την ανατρέψει. Χρησιμότατο εργαλείο συν τοις άλλοις για μια μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρήσει να βγάλει τα δάνεια της Τρόικας επαχθή και απεχθή. Ενδεχομένως να ακυρώσει όσες αγοραπωλησίες θα προλάβουν να κάνουν οι μαριονέτες που μας κυβερνούν. Με τη βοήθεια του Διαδικτύου μπορούμε να δώσουμε όση δημοσιότητα θέλουμε. Αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να το οργανώσει ένας άνθρωπος π.χ. εγώ. Πρέπει να υπάρχει μια πολυπληθής ομάδα, ώστε να μην μπορεί το καθεστώς να προβεί στην εξόντωσή της με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να υπάρχει απαραίτητα ομάδα νομικών. Για να πειστεί ο κόσμος να υπογράψει, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η όλη ιστορία δεν γίνεται, για να τον φακελώσουνε. Δύσκολο πράγμα, καθότι όλοι μας γινόμαστε όλο και πιο καχύποπτοι, ειδικά μετά το λεφτά υπάρχουν… Αν είχε ξεκινήσει κάτι τέτοιο η Σπίθα, θα ήταν πιο εύκολο λόγω της αναγνωρισιμότητας του προσώπου του Θεοδωράκη. Τι να κάνουμε όμως, δεν το έκανε η Σπίθα. Στη ΝΔ δεν κάνουν τέτοια, αναρωτιέμαι μάλιστα αν θέλουν στ αλήθεια να κυβερνήσουν... Πρέπει να γίνει όμως. Και μόνο ως προιον συλλογικής δουλειάς, θα μπορέσει να οργανωθεί και να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Βλέπω ότι προτείνεται πια από πολλές μεριές. Μακάρι να μην αργήσουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Με αυτούς που μπλέξαμε, δεν θα γλιτώσουμε χωρίς κάτι δραστικό. Άλλωστε τους το χρωστάμε. Οι άθλιοι κυβερνώντες μας δεν γυρνούσαν από χώρα σε χώρα κατασυκοφαντώντας μας? Καιρός να τους το ανταποδώσουμε με τόκο μάλιστα…

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 02/08/2011 14:39:20

  ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διακηρύσσουν σε ΟΛΟΥΣ τους τόνους ότι, τα πακέτα βοήθειας δίνονται στην Ελλάδα για να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη -όχι από φιλελληνισμό. Η Μέρκελ, μάλιστα, πρόσθεσε και ότι η ύπαρξη του Ευρώ είναι προς το αδήριτο συμφέρον της Γερμανίας. Και ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι, το μεγάλο πρόβλημα για τις "Περιφερειακές" χώρες της Ευρωζώνης είναι το Ευρώ. Και, αν μιά απ'αυτές (και όχι μόνο) "πέσει" κάτω από το βάρος του, οι άλλες θα λακήσουν αυτοστιγμεί.
  Το γιατί εμείς μιλάμε για αναδιαπραγμάτευση μόνον του μνημονίου και όχι του συνόλου της οικονομικής μας πορείας, μου φαίνεται έως και τραγικό. Ή, έως και δόλιο.

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ ΠΗΛΕΑΣ 02/08/2011 15:24:21

   Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς...
   Το Μνημόνιο (και το Μεσοπρόθεσμο) ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ τη μελλοντική μας πορεία.
   Γιατί;
   Γιατί μας παγιδεύει σε μια "παγίδη ύφεσης και υπερχρέωσης".
   Πριν την επιβολή του Μνημόνιου, το χρέος μας ήταν μεγάλο αλλά "βιώσιμο". Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατέστη ΜΗ βιώσιμο και παρ' όλες τις διευκολύνσεις και τις ελαφρύνσεις και το πρόσφατο "κούρεμα", εξακολουθεί να είναι ΜΗ βιώσιμο.
   Όλα τα άλλα στοιχεία τα έχουν συζητήσει και τα έχουν αλλάξει.
   Το επιτόκιο αποπληρωμής του επίσημου "διακρατικού" χρέους, το επιτόκιο του "ιδιωτικού" χρέους, οι χρόνοι αποπληρωμής, ο τρόπος αποπληρωμής, τα πάντα ΕΚΤΟΣ, από την Οικονομική Πολιτική της ύφεσης που μας επέβαλαν και μας απαγορεύουν να αλλάξουμε.
   Άρα αυτό πρέπει να αλλάξουμε!
   Και για να το αλλάξουμε πρέπει να το ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ και το ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ.
   Γιατί κάποιοι πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα και μας μιλάνε για "συνολική διαπραγμάτευση κι όχι μόνο του Μνημονίου";
   Τι εννοούν;
   Νη μην διαπραγματευθούμε το Μνημόνιο, τάχα;
   Να διαπραγματευθούμε "άλλα πράγματα";
   Και ποιά;
   Ο,τιδήποτε, φτάνει να μην αγγίξουμε το Μνημόνιο μήπως;
   Λέμε μήπως...

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 02/08/2011 17:59:04

  "...whatever gets through the night it's all-right!...",
  ακόμη και η ..."επαναδιαπραγμάτευση", άν και τώρα
  χρειάζονται πολύ περισσότερα, για τα οποία όμως δεν
  υπάρχει συγκλίνον δημόσιο αίσθημα! εδώ σε θέλω!

 11. lornion avatar
  lornion 05/08/2011 00:36:39

  μα καλά δεν καταλαβένουν πως είναι δέσμιοι και χωρίς διέξοδα στην πολιτική τους
  ?Δεν βλέπουν τον ορίζοντα της ευροζώνης γιομάτο φουρτούνες και καταιγίδες?Το αλάνθαστο που τους χαρακτηρίζει είναι νομίζω η χειρότερη συνταγή. Το παρόν δεν είναι το ίδιο με το αύριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.