#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «Πολυτεχνείο» ως η καθεστωτική εορτή της χρεοκοπημένης ΜεταπολίτευσηςΤο 1973, στα γεγονότα του «Πολυτεχνείου», συνέβη κάτι πραγματικά εκπληκτικό: Έλληνες φοιτητές διακινδύνευσαν την ζωή τους και την ελευθερία τους με τον πλέον σαφή τρόπο, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών - και, ει δυνατόν, να την ρίξουν. Αυτός ο έρωτας ελευθερίας σίγουρα αξίζει να τιμηθεί και να εορταστεί. Να μείνει ζωντανός στην μνήμη, να διδάσκει.

Όμως, ευτυχώς στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας έχουμε πολλά παραδείγματα παρόμοιων ηρωικών πράξεων -όχι μόνο ατομικών, αλλά και συλλογικών, όπως του Πολυτεχνείου- και αιματηρών συγκρούσεων. Πράξεων αντίστασης σε παράνομες, αντιδημοκρατικές εξουσίες. Δίκαια αιτήματα που πληρώθηκαν με αίμα. Καμία όμως από τις υπόλοιπες δεν τιμάται με τον ίδιο τρόπο όσο το Πολυτεχνείο.

Ο υπερτονισμός του Πολυτεχνείου εξυψώνει επίσης και την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης Χούντας: η Ελλάδα πέρασε πολλές στρατιωτικές δικτατορίες. Η δικτατορία του Παπαδόπουλου σε καμία περίπτωση δεν απετέλεσε την αιμοσταγέστερη ή την φρικωδέστερη δικτατορία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ειδικά αν εξαιρέσουμε την τραγωδία της Κύπρου -που έλαβε χώρα επί Ιωαννίδη, του οποίου η δικτατορία ήταν αρκετά σκληρότερη καίτοι βραχύτερη. Επίσης, υπάρχουν πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που κατά έναν ανεξήγητο τρόπο παρουσιάζονται ως και με θετικό τρόπο, ακόμα και από την Αριστερά - διότι, απ' ότι φαίνεται, εκείνες ήταν «καλές» δικτατορίες, «καλά» πραξικοπήματα, στην αλλόκοτη συλλογική μας ιστορική λογική...

Τι λοιπόν καθιστά το όντως ηρωικό Πολυτεχνείο ηρωικότερο από παρόμοιες πράξεις που δεν μνημονεύονται τόσο συχνά, και την χούντα του Παπαδόπουλου χειρότερη από τρισχειρότερες δικτατορίες που δεν μονοπωλούν τόσο το συλλογικό μας ενδιαφέρον;

Ο σχετικά πρόσφατος χαρακτήρας των γεγονότων θα μπορούσε να αποτελεί μιαν απάντηση - μεσολαβούν μόλις 38 χρόνια. Ναι μεν αυτό σχετίζεται με την ένταση της μνήμης των ζώντων, αλλά μάλλον αποτελεί αντίστροφο επιχείρημα δεδομένου του τί έχουμε θεσμοθετήσει ως κράτος: η Πολιτεία έχει θεσπίσει ολοήμερη σχολική αργία και εκτενή θεωρητική σχολική προετοιμασία για τρία μόνο εθνικά ιστορικά γεγονότα: την Επανάσταση του 1821, το Όχι του 1940 και το Πολυτεχνείο του 1973.

Έτσι, η χούντα του '67-'74 και η αντίσταση σ' αυτήν εξισώνεται σε ιστορική σημασία για το νέο ελληνικό κράτος των 190 χρόνων με την Επανάσταση που το γέννησε και με την ηρωική του στάση στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο - ενώ παρόμοιες δικτατορίες και παρόμοιες αντιστάσεις αφήνουν την Πολιτεία παγερά αδιάφορη... Την ίδια Πολιτεία που έχει εξοβελίσει από την σχολική πραγματικότητα το ασύλληπτου ηρωισμού και ιστορικής σημασίας έπος της ΕΟΚΑ, ή τον Μακεδονικό Αγώνα.

Υφίσταται μία και μόνο εξήγηση γι' αυτήν την προτίμηση:

Με το «Πολυτεχνείο» εορτάζονται δύο πράγματα. Ο ηρωισμός της πράξης αφ' ενός, αλλά και αυτό που θέλει να αναγνωρίζει το καθεστώς της Μεταπολίτευσης ως την ιδρυτική του στιγμή, και ακόμα παραπέρα την νομιμοποιητικὴ στιγμὴ για ό,τι θα ακολουθούσε.

Η «γενιά του Πολυτεχνείου» γνώριζε, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, ότι μόνο η επαναλαμβανόμενη ηρωοποίησή της ως συνόλου θα μπορούσε να της προσφέρει τα «κλειδιά» της νέας πολιτικής περιόδου. Γι' αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι οι φοιτητές, ως «φοιτητικό κίνημα», αντιστάθηκε ηρωικά - διότι, ως γνωστόν, αν όσοι δηλώνουν ότι ήταν εκείνη την νύχτα πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου όντως ήταν, τότε αυτά τα κάγκελα υπερβαίνουν κατά πολύ το μήκος του τείχους του Βερολίνου.

Ο υπερτονισμός του εορτασμού αφ’ ενός χαρίζει... δυνατές συγκινήσεις στην ίδια την γενιά που έζησε τα γεγονότα («αχ βρε Μαρία, τί ωραίοι και αγωνιστές που ήμασταν τότε»), αφ’ ετέρου εγκαθιδρύει την περίπου ημίθεη φύση της στο διαγενεακό της περιβάλλον –ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν. Ο ενθουσιαστικός αυτοθαυμασμός αυτής της γενιάς εγκαθιδρύει παράλληλα την τοτεμική της εξουσία απέναντι στην επόμενη, δίδει κυκλούμενη άφεση αμαρτιών και μόνιμη θέση αυθεντίας.

Εν τέλει, το «Πολυτεχνείο» επελέγη για να διαδραματίσει τον ρόλο της «τελετουργικής γιορτής του Καθεστώτος» - όπως στην χούντα εορταζόταν η «εθνοσωτήριος επανάστασις», και όπως στο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς εορταζόταν ο «Γράμμος-Βίτσι». Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή, καθ’ ότι η αυτοθυσιαστική και αντιστασιακή φύση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταγγίζει την γνησιότητά της και στο ίδιο το καθεστώς, κάτι που λειτούργησε άψογα κατά τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.

Τώρα όμως, που το καθεστώς της Μεταπολίτευσης είναι πτώμα τυμπανιαίο, μήπως πρέπει να αποσυνδέσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νομιμοποιητική της, αυτοαγιογραφική χρήση εκ μέρους μιας αδίστακτης πολιτικής γενιάς και κάστας; Και να διερωτηθούμε αν είναι η χούντα του ’67-’74 και η Εξέγερση εναντίον της όντως ένα από τα τρία σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως εμπράκτως διδάσκουμε στα παιδιά μας;

Μαζί με το τέλος ενός συγκεκριμένου πολιτικού Καθεστώτος, της Μεταπολίτευσης, ίσως πεθαίνει και ο τελετουργικός εορτασμός του ως «εορτής του καθεστώτος», όπως κατέρρεαν τα επιβλητικά αγάλματα των επαναστατών στις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Τώρα, που ακόμα η μεγάλη «παρέα» της «γενιάς του Πολυτεχνείου» προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συνεχίσει να κρατά τα ηνία, αυτεξευτελιζόμενη σε όλο και μεγαλύτερη καταβαράθρωση της αξιοπρέπειάς της.  Ίσως είναι νωρίς για να τεθούν αυτές οι νύξεις -μόνο η φυσική, βιολογική φθορά είναι ικανή να πείσει την γενιά του Πολυτεχνείου ότι δεν της ανήκουν τα σκήπτρα της αιώνιας εξουσίας και επιβολής- μα πιστεύουμε ότι συν τω χρόνω θα φανερώνεται ο ρεαλισμός τους.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/11/2012 06:25:22

  Προοδευτικα πραξικοπηματα ειναι αυτα που εκαναν οι βενιζελικοι : το 1909.το 1917,τ0 1922,το 1925 (δικτατορια Παγκαλου) και το 1935 που απετυχε.
  Εγω παντως προτεινω στη δεξια να κανει αντιπραξη εορταζοντας την ιδια μερα μια ξεχασμενη επετειο που ειναι και "αντιιμπεριαλιστικη" δραση της ιδιας ,τα Νοεμβριανα.Στις 16-17 Νοεμβριου 1916 η Αθηνα φλεγεται καθως ο λαος συγκρουεται με τους Γαλλους στρατιωτες που προσπαθουν να καταλαβουν επικαιρα σημεια και να επιβαλλουν κυβερνηση Βενιζελου για να εξαναγκασουν τη χωρα να βγει στον πολεμο ενω ο ναυαρχος Φουρνιε βομβαρδιζει απο το Φαληρο τα Ανακτορα.Ειναι μια αλλη 17 Νοεμβριου οπου η ξενη επεμβαση ειναι εμφανης.Το 1973 παρ οσα λεγονται ουδεις Αμερικανος πεζοναυτης εθεαθη στο λεκανοπεδιο πρωτευουσης.

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ ψυχραιμια 15/11/2012 09:35:14

   Ε όχι...εδώ ο Κώστας Καραμανλής έγραψε ολόκληρη πτυχιακή εργασία για το μεγάλο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου....;-)

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ψυχραιμια 15/11/2012 09:37:41

   Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν και μάλλον νομίζω ότι το τανκ του Πολυτεχνείου ήταν αμερικάνικο, εξ ου και η καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ TARAMAS 15/11/2012 09:42:23

    Για την ιστορική ακρίβεια ,Γαλλικό... (ΑΜΧ-30)

   • parsifal avatar
    parsifal @ TARAMAS 15/11/2012 09:58:06

    Οχι, Γαλλικό ΑΜΧ - 30 ηταν. Ομως η Γαλλία εχει ασυλία ! Πιθανώς λόγω της "εξαγωγής" Θεοδωράκη απο τον JJ Servan Schreiber και της "εισαγωγής" Καραμανλή απο τον Giscard... Εξ'αλλου ο εχθρός της Υπερδυνάμεως ΤΟΤΕ ηταν οι ΗΠΑ. Η Γαλλία ηταν επαμφοτερίζουσα και εκτός στρατιωτικούσ κέλους του ΝΑΤΟ. Αρα...

    • TARAMAS avatar
     TARAMAS @ parsifal 15/11/2012 12:30:22

     Σωστά AMX-30 ήταν, απλά προσπάθησα να βρω ένα λόγο για την καθιερωμένη πορεία :)

     • spyrospolitis avatar
      spyrospolitis @ TARAMAS 15/11/2012 16:26:58

      Ναι αλλά η πορεία περνάει και από την Γαλλική πρεσβεία...

    • Kραντωρ avatar
     Kραντωρ @ parsifal 15/11/2012 14:00:40

     Το άρμα είναι βεβαίως γαλλικό. Η ασώματος κεφαλή σε ποιον ανήκει;
     Στον κομμουνιστή καθηγητή της νεωτέρας ελληνικής ιστοριας Νικόλαο Σβορώνο, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Γεράσιμο ( Μεμά) Μακρή, μόνιμο « πολιτικό εξόριστο» στην Βουδαπέστη.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ψυχραιμια 15/11/2012 10:20:27

   Τὸ θέμα εἶναι νὰ διατυπωθεῖ μιὰ κάποια μετα-μεταπολιτευτικὴ ἀντίρρηση στὴν ξεφτίλα τῆς Μεταπολίτευσης, ὄχι μιὰ «δεξιὰ» ἀντίρρηση σὲ κάτι «ἀριστερό». Τὴν εἴδαμε καὶ τὴ (κέντρο- καὶ στὴ γωνία ἀριστερά)Δεξιὰ τῆς Μεταπολίτευσης

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Σωτ Μητραλ 16/11/2012 22:19:11

    Μητραλέξη ετεροχρονισμένα.
    Εξαιρετική ανάρτηση.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Ιαπετός 17/11/2012 11:26:01

     Εὐχαριστῶ μέγα Ἰαπετέ!

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 15/11/2012 06:54:34

  Σωστός! Αυτός ο ανεκδιήγητος συνδικαλιστής από τα Τρίκαλα θα μείνει ατιμώρητος; Αν ναι, τότε δυστυχώς κύριε Μητραλέξη, το τυμπανιαίο πτώμα της μεταπολίτευσης, μόνο στα δικά μας μυαλά υπάρχει ως τέτοιο και κατά τα άλλα η πολιτική γενιά του πολυτεχνείου συνεχίζει ακάθεκτη, το ίδιο αποκρουστικό έργο της, ερήμην μας.

 3. GREGORY KAN avatar
  GREGORY KAN 15/11/2012 07:13:47

  Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΙΩΑΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ..ΚΑΘΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΒ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?ΠΩΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ?ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ?ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΛΠ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑΧΑΜΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ?ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ?ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ!!!!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ GREGORY KAN 15/11/2012 10:24:22

   Ἡ ἡρωισμὸς τῆς ἐξέγερσης (μὲ κόστος καὶ ρίσκο, ὄχι ὅπως οἱ «καταλήψεις» σήμερα, ὑπενθυμίζω) δὲν ἀναιρεῖται ἀπὸ τὶς μετέπειτα κακοτοπιὲς τῆς ἱστορίας. Ἕτερον ἑκάτερον. Καὶ ἐν πάσῃ περιπτώσει, στὸ ἐρώτημα ἂν φταίει ἡ Χούντα ἢ τὸ Πολυτεχνεῖο γιὰ τὴν Κύπρο, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δὲν μπορεῖς νὰ ἀπαντήσεις «τὸ δεύτερο»...

  • Θησέας Τροιζήνιος avatar
   Θησέας Τροιζήνιος @ GREGORY KAN 15/11/2012 16:47:50

   Εύγε GREGORY KAN. Τα είπες όλα.

  • Φανη avatar
   Φανη @ GREGORY KAN 15/11/2012 20:27:32

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 15/11/2012 07:20:03

  Την πλάκα με τα ονόματα των νεκρών την βάλαν; ή ξάχνουν ακόμη να τους βρούν;
  Συνεχίζουν να κάνουν προπαγάνδα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά;

  • papasmurf avatar
   papasmurf @ ΠΕΛΙΑΣ 15/11/2012 11:36:43

   Απο το πόρισμα Τσεβά .
   ¨Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί είναι οι ακόλουθοι:

   1. Διομήδης Ιωάννου Κομνηνλος, ετών 17, μαθητής. Εφονεύθη εξώθιτου Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15΄ της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης.

   2. Βασίλειος Παναγώτου Φαμέλλος, ετών 26. Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως περί ώρα 22.30΄ της 16.11.1973, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων.

   3. Toril Engelend, σπουδάστρια, Νορβηγίς. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30΄ της 16.11.1973 παρʼ αγνώστου δράστου.

   4. Γεώργιος Ανδρέου Σαμούρης, σπουδαστής, ετών 22. Εφονεύθη υπʼ αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11 1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλοδρομίου και Ζωσιμάδων (Κατάθεσις υπʼ αριθμ. 173).

   5. Αλέξανδρος Ευστρατίου Σπαρτίδης, ετών 16, μαθητής. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

   6. Μάρκος Δημητρίου Καραμάνης, ετών 23. Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου 1 πολυκατοικίαν την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

   7. Βασίλειος Καράκας, Τούρκος υπήκοος, ετών 43. Εφονεύθη εις την Αιγύπτου περί ώραν 13.00΄ της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.

   8. Δημήτριος Θεοφ. Θεοδώρας, ετων 6. Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.

   9. Βασιλική Φωτίου Μπεκιάρη, ετών 17. Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 – Νέος Κόσμος οικίας της περί ώραν 12.30΄ της 17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.

   10.Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15΄ της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.

   11. Νικόλαος Πέτρου Μαρκούλης, ετών 25. Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.

   12. Στυλιανός Αγαμ. Καραγεώργης, ετών 19, εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00΄ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την 30.11.1973.

   13. Ανδρέας Στεργίου Κουμπος, ετών 63. Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00΄ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε εις την 30.1.1974.

   14. Μιχαήλ Δημητρίου Μυρογιάννης, ετών 20. Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30΄ της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν και

   15. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Ετρυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40΄ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επι της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.

   β) Νεκροί πλήρως βεβαιωθέντες:

   1. Σπύρος Κοντομάρης, δικηγόρος. Απεβίωσεν τας απογευματινός ώρας της 16.11.73 ευρισκόμενος επί της οδού Γεωργίου Σταύρου, συνέπεια θανατηφόρου επενέργειας των ριπτομένων της Αστυνομίας αερίων (κατάθ. υπʼ αριθμ. 93).

   2. Αικατερίνη Αργυροπούλου, ετών 75. Ετραυματίσθη σοβαρώς ενώ ευρίσκετο εις την Αγ. Αναργύροις οικίαν της περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973, δεχθείσα αδέσποτον βλήμα άρματος και απεβίωσεν κατά μήνα Μάιον 1974 και

   3. Δημήτριος Παπαιωάννου, ετών 60, ιδιωτικός υπάλληλος. Απεβίωσεν την μεσημβρίαν της 17.11.1973 εκ προσφάτου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά την ιατροδικαστικήν έκθεσιν σοβαρώς όμως, υπό της συζύγου του αμφισβητούμενης και υποστηρίζουσας ότι ο σύζυγος της απεβίωσεν είτε βληθείς διʼ όπλου, είτε υποστάστάς συγκοπήν εκ των ριπτομένων αερίων, καταθεσάσης δε ότι μόνον εις το Νεκροταφείον της επετράπη να πλησιάσει απλώς και να ατενίσει το πρόσωπον του νεκρού συζύγου της.¨

   • GO avatar
    GO @ papasmurf 15/11/2012 14:03:16

    24 νεκροί συνολικά 17/18-11-1973.

   • blade runner avatar
    blade runner @ papasmurf 15/11/2012 22:53:34

    Μπορεί κανείς να απαντήσει τι διαφορά υπάρχει μεταξύ του α) "Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί" και β) " Νεκροί πλήρως βεβαιωθέντες"; Οι α) δεν είναι και β);

  • ευτυχια avatar
   ευτυχια @ ΠΕΛΙΑΣ 16/11/2012 13:58:26

   Με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, μια και την συζήτηση για την ιστορική αλήθεια των "νεκρών του Πολυτεχνείου" την μονοπωλεί την Χρυσή Αυγή, θα αναφερθώ στους σίγουρους νεκρούς της γενιάς του Πολυτεχνείου : στους 3500 που αυτοκτόνησαν απο το 2010-2012. Χρόνια Πολλά, κ.Δαμανάκη!

 5. Ακόνδυλος Κονδυλοφόρος avatar
  Ακόνδυλος Κονδυλοφόρος 15/11/2012 07:53:13

  Ρε παιδιά ποιό Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα; Η χούντα του Παπαδόπουλου αντικαταστάθηκε απ' τη χούντα του Ιωαννίδη η οποία τελικά έπεσε απ' τα γεγονότα στην Κύπρο.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ακόνδυλος Κονδυλοφόρος 15/11/2012 10:25:19

   Εἶπα ἐγὼ ὅτι τὸ Πολυτεχνεῖο ἔριξε τὴ Χούντα;

   Βέβαια, ἡ ἐξέγερση προφανῶς αὐτὸν τὸν σκοπό εἶχε. Δὲν μαζεύτηκαν γιὰ νὰ κάνουν ensemble...

 6. Άπολις avatar
  Άπολις 15/11/2012 08:10:06

  Εξαιρετικός κ.Μητραλέξη.. Τιμούμε φυσικά το Πολυτεχνείο, στον βαθμό όμως που του αναλογεί. Και φυσικά όχι περισσότερο από ΕΟΚΑ, Γράμμο-Βίτσι, Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης κτλ. Την καλημέρα μου

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Άπολις 15/11/2012 10:32:49

   Καλημέρα!

 7. Δαναός avatar
  Δαναός 15/11/2012 08:13:42

  Το θέμα είναι ότι εμείς οι “προοδευτικοί” και “προχωρημένοι” λέγαμε ψέματα επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες. Γιατί εμείς είμαστε η γενιά του μεγάλου ψέματος. "Βγήκαμε στην ζωή στην μεταπολίτευση, με τα πιο ανατρεπτικά συνθήματα και μόλις μας άνοιξαν το παραθυράκι της κατανάλωσης, πέσαμε με τη μούρη σαν τα λιγούρια. Από τα πανό και τα βροντερά συνθήματα πέσαμε με φορά στο life style. Αναδρομικώς αποδεικνύεται ότι και το 1974 ήμασταν ψεύτες. Ούτε την δημοκρατία θέλαμε, ούτε το σοσιαλισμό. Θέλαμε πρώτο τραπέζι πίστα στα πιο φαντεζί μπουζουξίδικα της παραλιακής. Γιατί λοιπόν να μας σεβαστεί η νεολαία και να μας ακολουθήσει τώρα;"
  Από συνέντευξη που έδωσε ο Μιχάλης Ρέππας στο ONLYTHEATER.

  • alpha avatar
   alpha @ Δαναός 15/11/2012 08:58:41

   Αυτός είναι ο Ρέππας και το ολον ΠΑΣΟΚ.
   Εμείς ξέραμε και το φωνάζαμε απο το 1973 οτι η οικογένεια Παπανδρέου που μας ήρθε με Αμερικάνικα διαβατήρια από τις ΗΠΑ για να κυβερνήσει, ήταν πράκτορες της CIA με τοποτηρητή την Margaret που βεβαίως και δεν έμαθε ποτέ Ελληνικά αφού ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο προτεκτοράτο. Μην απορείς λοιπόν αγαπητέ Δαναέ που σε εκτιμώ πάρα πολύ, που ομολογει:
   " στο ΠΑΣΟΚ μόλις μας άνοιξαν το παραθυράκι της κατανάλωσης, πέσαμε με τη μούρη σαν τα λιγούρια.Θέλαμε πρώτο τραπέζι πίστα στα πιο φαντεζί μπουζουξίδικα της παραλιακής."
   Eμάς, την πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου, που παραμείναμε ανένταχτοι και δεν καταντήσαμε ΠΑΣΟΚ, οχι μονο μας σέβεται η νεολαία μας και μας ακολουθεί, αλλα μας προσπερνάει κιόλας και την ακολουθούμε εμείς. Και μην νομίζεις οτι είμαστε λίγοι. Υπάρχει Ελπίς αγαπητέ Δαναέ και δεν βρίσκεται στο χρήμα...

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ alpha 15/11/2012 11:10:39

    alpha, τα ξέρω πολύ καλά και ούτε απορώ.Κι εγώ της γενιάς αυτής είμαι. Αν ψάξεις παλιότερα σχόλιά μου, θα δεις να γράφω και λεπτομέρειες για το Πολυτεχνείο ειδικά για τους μεγάλους επαναστάτες. Αλλά όπως λες "υπάρχει Ελπίς και δεν βρίσκεται στο χρήμα…"

    • alpha avatar
     alpha @ Δαναός 15/11/2012 13:31:01

     Σου είπα οτι σε εκτιμώ πάρα πολύ όπως και πολούς άλλους εδώ μέσα. Επίσης θεωρώ το Antinews συνέχεια του περιοδικού Αντί, γι αυτό και γράφω εδώ μέσα.

   • Φ.Κ. avatar
    Φ.Κ. @ alpha 15/11/2012 12:47:19

    "Εμείς ξέραμε και το φωνάζαμε απο το 1973 οτι η οικογένεια Παπανδρέου που μας ήρθε με Αμερικάνικα διαβατήρια από τις ΗΠΑ για να κυβερνήσει, ήταν πράκτορες της CIA με τοποτηρητή την Margaret που βεβαίως και δεν έμαθε ποτέ Ελληνικά αφού ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο προτεκτοράτο."

    Δηλ. την εικασία σας ότι η "Margaret" δε μιλάει Ελληνικά, τη χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα για το ότι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία?

  • Samurai avatar
   Samurai @ Δαναός 15/11/2012 12:39:52

   Ωραίο πράμα αυτό το Life style..
   Από αριθμούς..μας έκανε νούμερα !
   Γραμμένο από κάποιον αναρχικό σε τοίχο της Θεσσαλονίκης.

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Samurai 16/11/2012 03:07:15

    Παλιὸ ἀλλὰ καλό...

 8. alpha avatar
  alpha 15/11/2012 08:22:45

  Aγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τον ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΜΟ της επετείου του Πολυτεχνείου εκ μέρους της διεφθερμένης πολιτικής εξουσίας, αλλα και των υπολοίπων ιστορικών επετείων μας που σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ είμαστε μακράν οι πρώτοι...
  Κάνεις όμως και σύ το κλασσικό Ελληνικό χοντρό σφάλμα να ΓΕΝΙΚΕΥΕΙΣ.
  Γνωρίζω κατά τρόπον ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΝ οτι "η γενιά του Πολυτεχνείου' δεν 'ηταν μία και ενιαία όπως αποτυχημένα προσπαθείς να την περιγράψεις,αλλά τουλάχιστον δύο. Η μία που περιγράφεις και εσύ και αποτελεί την συντριπτική μειοψειφία μιας ελίτ, είναι αυτή που πούλησε την εξέγερση για εξουσία και χρήμα και κατα τη γνώμη μου δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 10% των τότε φοιτητών που κινδυνέψαμε συνειδητά τη ζωή μας για να φύγει ο Παπαδόπουλος και η Αμερικανικη εξάρτηση απ' τη χώρα μας . Το υπόλοιπο 90% είμαστε οι ΑΦΑΝΕΙΣ που δεν γίναμε πολιτικοί, ούτε σφουγγοκωλάριοι κανενός, δεν μπήκαμε σε κόμματα ούτε φτιάξαμε περιουσία, αλλά πορευόμαστε πιστοί στις αρχές μας και στη λατρεία μας προς την Πατρίδα που μας δίδαξε κατ' εξοχήν την Λιτότητα την ματαιότητα της συσσώρευσης πλούτου την γελεοιότητα της γκλαμουριάς και του κίτς. Παραμείναμε ανένταχτοι αριστεροί, πάντα με τον αδύνατο και κατά του ισχυρού και δεν μετέχουμε σε καμμία φιέστα των πολιτικών της σαπίλας και της παρακμής που πούλησαν και την μάνα τους στους Τραπεζίτες και το χρήμα. Δεν χρειαζομαστε κανένα εύσημο γιατί αυτά μας τα έχουν αποδώσει τα παιδιά μας και αυτά ελπίζουμε οτι θα μιμηθούν το παράδειγμά μας και θα ξαναπούν τελικά το ΟΧΙ στον νέο ύπουλο κατακτητή που όλοι αυτοί προσκυνούν ελπίζοντας να τους ξαναδανείσει...

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ alpha 15/11/2012 09:42:57

   Γι' αὐτὸ εἶναι καιρὸς οἱ φιέστες τοῦ Πολυτεχνείου νὰ σταματήσουν. Ὁποιος θέλει νὰ τιμήσει τὸ Πολυτεχνεῖο νὰ ἐργασθεῖ ἐμπράκτως γιὰ τὸ "Ψωμί, παιδεία, ἐλευθερία".

   • alpha avatar
    alpha @ Κοινὸς νοῦς 15/11/2012 10:05:35

    Eμείς παραμένουμε σταθερά πιστοί στην κατάργηση ΟΛΩΝ των "φιεστών" που είναι επιφανειακές άχρηστες και γίνονται μόνο για "λούφα". Απεναντίας είμαστε υπέρ κάθε εκδήλωσης που βοηθάει τη συντήρηση της μνήμης των αρετών του Εθνους με στόχο να εμπνέονται απ΄αυτή οι νέοι.

    • Κοινὸς νοῦς avatar
     Κοινὸς νοῦς @ alpha 19/11/2012 01:11:49

     Στὶς ἐκδηλώσεις σὲ βλέπω θετικό, μὲ τὴν δουλειὰ ἔχεις πρόβλημα..

     Εἶσαι καὶ κομματικός;

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ alpha 15/11/2012 10:18:47

   Καλά τα λες αγαπητέ alpha, αρκεί να μετέδωσες την αλήθεια στα παιδιά σου, για το πόσο μεγάλη απάτη διαπράττουν αυτοί του 10%, μιλώντας για δήθεν νεκρούς και άλλα κουροφέξαλα ! Διαφορετικά, τα περί αρχών, μένουν άνευ αντικρίσματος !!!

   • alpha avatar
    alpha @ Παύλος 15/11/2012 12:38:07

    Μην αμφιβάλλεις καθόλου επ' αυτού συντοπίτη Παύλο και ελπίζω να έκανες το ίδιο και σύ σταδικά σου παιδιά. Αυτά θα μας οδηγήσουν εφ' εξής. Αυτά είναι ο Χρόνος ο αληθινός , το μέλλον. Τα δικά μου είμαι σίγουρος οτι δεν προσκυνούν τον μαμμωνά...

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ alpha 15/11/2012 13:43:26

     Συμφωνώ και χαίρομαι αφάνταστα να γνωρίζω ανθρώπους, που δεν προσκυνούν τον μαμμωνά ! Χαίρομαι όμως, ακόμα περισσότερο, όταν δεν προσκυνούν και κίβδηλα είδωλα, όπως η .....μοσχαροκεφαλή !!!!!!

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ alpha 15/11/2012 13:45:51

     Όσο για τα παιδιά μου, είμαι περήφανος, που κάθε 17/11 έπαιρναν απουσία ! (τη μοναδική) !

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ alpha 15/11/2012 10:28:51

   Δὲν διαφωνῶ alpha, ἀλλὰ ποιά ἀπὸ τὶς δύο ὁμάδες «ἔδινε τὸν τόνο»; Ἡ... πολυπληθέστερη ἢ ἡ ὀλιγομελής; Ὅταν μιλᾶμε γιὰ «γενιὰ τοῦ Πολυτεχνείου», δὲν μιλᾶμε χρησιμοποιώντας τὴν... βιολογικὴ ἔννοια ἀλλὰ τὴν πολιτική. Οὔτε ἡ «γενιὰ τοῦ '30» ἦταν ὅλοι... Σεφέρηδες καὶ Ἐλύτηδες.

   • alpha avatar
    alpha @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 12:48:09

    Η πολυπληθέστερη δεν "έδινε τον τόνο" διότι δεν ήταν μωροφιλόδοξη και κενή και δεν ταυτίζονταν με το life style του επικρατήσαντος τελικά Νεοφιλελευθερισμού. Αλλωστε δεν ήταν αυτός ο ρόλος της. Αν την κατηγορείς γιατί δεν έκανε ξανά αλλο ένα Πολυτεχνείο, η απάντηση είναι οτι δεν είχαν ωριμάσει οι ιστορικές συνθήκες. Τώρα ωριμάζουν και είμαστε και πάλι έτοιμοι αν και η πρωτοπορεία βιολογικά πλέον ανήκει στους απογόνους μας...Ομως είμαστε μαζί τους και το αισθάνονται. Μας διαβεβαιώνουν μάλιστα οτι τους είμαστε πολύτιμοι. Μην απογοητεύεστε. Η Ελλάδα πραγματικά δεν θα πεθάνει ποτέ αν δεν καταστραφεί όλη η γή πρώτα...Μαζί μας θα είσαι και σύ αγαπητέ Σωτ Μητραλ . Οπως τότε θα είμαστε και πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απέναντι στους άπληστους και άχρηστους Τραπεζίτες, το μεγάλο καρκίνωμα της Ανθρωπότητας.

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/11/2012 08:30:15

  Θα αμφισβητήσω συνολικά την ¨ηρωικότητα" του Πολυτεχνείου, με κριτήριο τον ορθό λόγο:
  1. Ήταν μία φοιτητική εξέγερση απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς που ήταν ξεπερασμένο, από πολλές πλευρές, και είχε ήδη κουράσει, και όχι μόνο τους αριστερούς. Επιπλέον, το 1973 είχε εμφανιστεί η πετρελαϊκή κρίση και οι "καλές ημέρες" της οικονομίας (και του χαρίσματος των χρεών στους αγρότες) είχαν περάσει. It's the economy, stupid!
  2. Η Χούντα φάνηκε εξ αρχής πως δίσταζε να επέμβει δυναμικά στο Πολυτεχνείο. Επίσης, κάτι που δεν το γράφει ο κ. Μητραλέξης, το καθεστώς βρισκόταν ήδη στη διαδικασία φιλελευθεροποίησης, με Πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, έναν συντηρητικό αστό πολιτικό, μη χουντικό (εάν γνωρίζουμε, βέβαια, την έννοια της λέξης ¨χουντικός", διότι τη δεκαετία του '80 όχι μόνο ο Μαρκειζίνης είχε βαφτιστεί "χουντικός" από την αδηφάγο και αρχιδιεφθαρμένη μεταπολιτευτική Αριστερά, αλλά όλοι οι δεξιοί είχαν βαφτιστεί "φασίστες"...). Οι φοιτητές έκαναν την εξέγερση έχοντας απέναντι όχι ένα στυγνό καθεστώς, αλλά μία δικτατορία στη διαδικασία φιλελευθεροποίησης και μετάβασης στον κοινοβουλευτισμό.
  Ο Αλέξις ντε Τοκβίλλ, στο "Το Παλαιό Καθεστώς και η Επανάσταση" έχει γράψει ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος για ένα απολυταρχικό καθεστώς είναι όταν αυτό έχει ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις προς τη φιλελευθεροποίησή του.
  Άλλωστε, η φύση της τελευταίας φάσης της δικτατορίας του Παπαδόπουλου φαίνεται από το γεγονός ότι οι αγρότες από τα Μέγαρα, που διαμαρτύρονταν για απαλλοτριώσεις (το φαντάζεστε αυτό το 1969;) έσπευσαν από τα Μέγαρα ανενόχλητοι και κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο!
  Ηρωϊσμός ή πραγματισμός; Ασφαλώς το δεύτερο: Αγρότες και φοιτητές ήξεραν ότι δεν διακινδύνευαν τίποτα! Και μάλλον είχαν δίκιο! Την πλήρωσαν αρκετοί άσχετοι με τα γεγονότα πολίτες από εγκληματίες ελευθεροσκοπευτές εκτός Πολυτεχνείου....
  Τιμούν μήπως τα Μέγαρα τίποτα νεκρούς και δεν το γνωρίζω;

  • ΑΙΑΣ avatar
   ΑΙΑΣ @ ΒΙΣ 15/11/2012 16:48:18

   Με την πλήρη συμφωνία μου στα όσα γραφετε ,επιτρεψτε μου να συμπληροσω τις στιγμές με τούς Μεγαρίτες να φερνουν ταψιά με κρεατικα κ αλλα φαγωσιμα κ να ορμανε οι ... ηρωες, ''η αλλους... ηρωες που κυνηγούσαν οπου ευρισκαν μοναχικες κοπελες .

   • αβγ1 avatar
    αβγ1 @ ΑΙΑΣ 15/11/2012 17:34:23

    To οτι οι ήρωες πεινάγανε τότε ειναι γεγονός. Μοναχικές κοπέλλες δεν υπήρχαν τότε. Ηταν όλες ενήλικες και είχαν όλες παρέα με τη θέλησή τους και την απόλαυσή τους . Δεν χρειαζόταν να τις κυνηγήσει κανείς. Είναι αλήθεια βέβαια οτι τότε οι ρόλοι δεν είχαν αντιστραφεί . Σήμερα αυτό που λές για τις κοπέλλες ισχύει αντίστροφα...

 10. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 15/11/2012 08:31:05

  Πολύ σωστός κ.Μητραλέξη! Ὅμως,ἐδῶ πᾶνε νά ἀλλάξουνε ἕναν ἐθνοκτόνο νόμο περί τῆς ἀπόκτησης ἰθαγένειας τῶν μεταναστῶν καί τά δημοκρατικά δεκανίκια τῆς κυβέρνησης ἀντιδροῦν σθεναρά,θά ἀφήσουν νά καταργηθεῖ ἡ ἐπέτειος ἀπόκτησης τῆς ἐξουσιαστικολάγνας ἰθαγένειας; Ἀφῆστε δέ,πού σύσσωμη ἡ ἐκπαιδευτική κοινότητα θά ἐπαναστατήσει,γιατί θά χάσει μία ἐκ τῶν ἀργιῶν της.
  Γιά μένα,ἄς ἐδίδετο ἡ πρέπουσα σημασία,σοβαρότητα καί ἀξιοπρέπεια πού ταιριάζουν,στίς δύο Ἐθνικές μας Ἐορτές ἀπό τούς καθηγητές-δασκάλους καί τά παιδιά καί ἄς διατηροῦσαν ἀπλά ὥς μνήμη καί τήν ἐπέτειο τοῦ Πολυτεχνείου.
  Πράγμα πού δυστυχῶς δέν συμβαίνει...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος 15/11/2012 10:37:09

   Δὲν καταθέτω μιὰ θέση, «νὰ καταργηθεῖ ἠ γιορτὴ» ἢ κάτι τέτοιο. Ἁπλῶς λέω ὅτι πρέπει νὰ ξανασυζητήσουμε ΣΟΒΑΡΑ κάποια πράγματα, καὶ συνδέστε το μὲ τὸ παρακάτω σχόλιο: http://www.antinews.gr/2012/11/15/189851/#comment-1086660

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 11:32:15

    Ἔχετε δίκιο,λάθος διατύπωση δική μου.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Κυθήριος 15/11/2012 12:10:52

   Πράγματι, το εκφράζει ωραία ο alpha: Υπήρχαν δύο "πληθυσμοί" αγωνιστών στην εξέγερση του πολυτεχνείου:
   -Οι ιδεολόγοι, οι αγνοί αγωνιστές, οι ενθουσιώδεις φοιτητές, που φλέγονταν από τα ιδανικά της ελευθερίας και που η ιστορία θα τους καταγράψει ως 'αφελείς" ενδεχομένως, από τη μια
   - Και από την άλλη : Οι υποκριτές, οι ξενοκίνητοι, οι πονηροί, οι ιδιοτελείς, οι δόλιοι,
   με λίγα λόγια οι σιχαμεροί σκώληκες, που έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση, βλέποντας ότι η πρώτη ομάδα " δούλευε.. άοκνα" γι' αυτούς,παίρνοντας ξεροκόμματα ηθικής ικανοποίησης, για να χτίσουν αυτοί "πολυκατοικίες πολιτικών καριερών" ,περνώντας κλασαυχενιζόμενοι από το ταμείο της μεταπολίτευσης !!!
   Εν άλλοις λόγοις:
   Δύο είναι οι φούσκες, που μας οδήγησαν εδώ ολοφυρομένους σήμερα:
   Η φούσκα του χρηματιστηρίου στον οικονομικό τομέα και
   Η φούσκα του Πολυτεχνείου στον ιδεολογικό τομέα !

   Υ.Γ. : Ανάμεσα στους ενθουσιώδεις φοιτητές τότε, ήταν και ο γράφων(έξω , βεβαίως , από το πολυτεχνείο). Το πρώτο δακρυγόνο εκείνης της Παρασκευής έσκασε 10 μέτρα μακρυά μου!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Παύλος 15/11/2012 13:05:05

    Παύλο μου,μέ τιμᾶ νά ἀπευθύνεται σέ μένα κάποιος πού ἔζησε τά ἱστορικά γεγονότα πού συζητᾶμε καί νά μοῦ ἀπαντᾶ! Σ' εὐχαριστῶ.
    Ἄν μοῦ ἐπιτρέπεται,νά κάνω μιά ἀφελῆ διαπίστωση,ὥς ἀπλός παρατηρητής τῆς συζήτησης: Μήπως τελικά ὁ πρῶτος πλυθησμός πού ἀναφέρετε καί ὁ alpha καί ἐσύ βρισκόταν ἔξω ἀπό τό Πολυτεχνεῖο καί ὁ δεύτερος μέσα σ' αὐτό;
    Συγχωρῆστε μου τήν ἀπλούστευση καί τή γενίκευση.

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Κυθήριος 15/11/2012 14:09:39

     Κατά το μάλλον ή ήττον ναι , φίλτατε Κυθήριε !

    • alpha avatar
     alpha @ Κυθήριος 15/11/2012 14:30:39

     Tώρα που το λές και το σκέφτομαι αγαπητέ Κυθήριε, βλέπω οτι έχεις δίκιο. Από εμάς που ήμασταν μέσα και στην 17 Νοέμβρη του 1972 (Τότε χύθηκε το πρώτο φοιτητικό αίμα, έχω ακόμα τα χνάρια του στο ρούχο μου) και που μείναμε και μετά τη 17 Νοέμβρη του 1973 για να τελειώσουμε τις σπουδές μας, ζήτημα να "βολεύτηκαν " στην εξουσία 5-10 άτομα τύπου Δαμανάκη...Οι άλλοι ήρθαν απ' έξω και ξανάφυγαν προς την εξουσία και το "βόλεμα"...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ alpha 15/11/2012 16:27:57

      Ἀγαπητέ μου alpha,τήν ἐκτίμηση πού ἐξέφρασα γιά ἄλλη μία φορά στόν φίλο Παῦλο,μέ χαρά τήν ἐκφράζω καί πρός ἐσένα,διπλή μάλιστα γιά τόν πατριωτισμό σας!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Παύλος 15/11/2012 16:55:52

    Λυπάμαι που το γράφω και ίσως "ακουστεί" κάπως πικρόχολο αλλά για μένα, το Πολυτεχνείο αποτέλεσε το τέλειο ψυχολογικό άλλοθι για 8 εκατομμύρια Χατζηαβάτηδες που προσκυνούσαν (με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις) επί επτά συναπτά έτη, μια χούφτα Καραγκιόζηδες!
    Το Πολυτεχνείο θα πάρει τις σωστές του διαστάσεις ως ιστορικό - πολιτικό γεγονός, όταν η περίφημη "γενιά του Πολυτεχνείου" αφήσει βιολογικά τον μάταιο τούτο κόσμο. Αν και φοιτητής του εν λόγω ιδρύματος (πολλά χρόνια πριν) αποφάσισα να μην μετάσχω ποτέ ξανά στα πανηγύρια και τις φιέστες του εορτασμού του, μετά την πρώτη πορεία, την οποία ακολούθησα πρωτοετής τότε και στην οποία σκοτώθηκαν οι Κουμής - Κανελλοπούλου .....

    • alpha avatar
     alpha @ akenaton 15/11/2012 17:50:34

     Aγαπητέ Akenaton,
     Aκριβώς όπως εσύ, έτσι κι εγώ ακολούθησα τις τρείς πρώτες πορείες όντας ακόμα φοιτητής του Πολυτεχνείου μέχρι το 1976, δινοντας "μάχες" με τις "αύρες". Μετά δεν ξαναπάτησα γιατί οι πολιτικοί το είχαν καταντήσει φολκλόρ, όπως και τις παρελάσεις όπου ποδοπατιόντουσαν για να τους πάρει η κάμερα.
     Ευτυχώς τώρα εξαφανίστηκαν για να μην τους πάρουν τα γιαούρτια...Αγανάχτησα κι εγώ πολλές φορές μαζί με τον Σαββόπουλο για τους κωλοέλληνες και τα μασκαρλίκια τους. Ομως πάντα με τρυφερότητα, όπως κι ο Νιόνος, γιατί τον λαό σου όπως και το παιδί σου, δεν τον σκοτώνεις επειδή είναι καθυστερημένος ή άσωτος.
     Τον νουθετείς και τον περιμένεις να επιστρέψει. Αντί να αλλάξουμε το λαό μας πρέπει να αλλάξουμε την εξουσία που τον καταντά έτσι. Και πιστεύω οτι το κάνουμε τώρα, μαζί με τα παιδιά μας. Φυσικά και η Ιστορία θα μας κρίνει όταν δεν θα είμαστε πια εδώ...

 11. viva avatar
  viva 15/11/2012 08:32:12

  Να ξερετε οτι η Χ.Α παει στα σχολεια κ απειλει για να μην εορταστει η επετειος του πολυτεχνειου....μετα θα ειναι η σειρα της καταργησης του ΟΧΙ

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ viva 15/11/2012 09:00:58

   Εγινε το Πολυτεχνείο "εθνική επέτειος" και δεν το ήξερα; Από τον νόμο, δύο είναι οι εθνικές επέτειοι. Ούτε καν αργία δεν είναι.

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ viva 15/11/2012 09:38:25

   Τι σχέση έχει το ΟΧΙ με το Πολυτεχνείο, θα μας τρελάνεις; Καταρχήν, το Πολυτεχνείο γιορταζόταν πάντα, κάθε χρόνο, μετά το 1973, με πορείες και διαδηλώσεις. Στα σχολεία γιορτάζεται από το 1981 και μετά, και χωρίς ούτε ένας από τους νεκρούς να ήταν φοιτητής, όπως λέει και το μοναδικό αντικειμενικό τεκμήριο, το πόρισμα Τσεβά. Μην τα κάνουμε όλα ίσα κι όμοια...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ viva 15/11/2012 10:38:00

   Ρίξτε μιὰ ματιὰ ἐδῶ: http://www.antinews.gr/2012/11/15/189851/#comment-1086660

 12. πολίτης avatar
  πολίτης 15/11/2012 08:59:17

  Κάποιοι από μας είχαμε γονείς και συγγενείς στο Πολυτεχνείο την περίοδο εκείνη και δεν έχουν καμιά σχέση με τον βίο και την πολιτεία όσων κυβέρνησαν.
  Υποθέτω ότι το άρθρο σας έχει σκοπό να υποβαθμίσει τον τρόπο που γιορτάζεται η επέτειος. Να γίνεται μια απλή αναφορά δηλ; Ή ενοχλεί το γεγονός ότι διαδραματίστηκε μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και παραπέμπει σε αγώνες φοιτητών που παρακινούσαν τον λαό να ξεσηκωθεί;
  Δεν με εκπλήσσει όμως. Εντάσσεται στον γενικότερο περιορισμό ελευθεριών, διαιωμάτων, παιδείας υποταγμένης πλήρως στις επιταγές των αγορών και πάει λέγοντας.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ πολίτης 15/11/2012 10:40:11

   Ὅσο ἡ περικοπὴ τῶν προνομίων τῶν βουλευτῶν τῆς Βουλῆς εἶναι ἐπίθεση στὰ κεκτημένα ἐργασιακὰ δικαιώματα, ἄλλο τόσο λέμε τὰ τοῦ ἄρθρου γιὰ νὰ.... μὴν παρακινηθεῖ ὁ λαὸς νὰ ξεσηκωθεῖ...

   Ἔλεος πιὰ μὲ τὴν μεταπολιτευτολογική.

 13. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 15/11/2012 09:09:43

  ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

 14. ρωμανος αργυρος avatar
  ρωμανος αργυρος 15/11/2012 09:50:56

  Aγαπητοι,πριν σχολιάσετε,δείτε τη φωτογραφία,αναλογιστείτε τα θλιβερά κάθε επέτειο γεγονότα,τον πόλεμο των νερατζιών και των μολότωφ,τα χρήματα που κάποτε έδιναν τα τηλεοπτικά κανάλια για΄΄ πρωτη΄΄βεράντα,προθέστε την ευζωία του 10%(καθά λέει ο alpha) αφαιρέστε την χρυσόσκονη και αποδώστε σεβασμό σε όσους αξίζουν.Και επειδή Ιστορία δέν είναι υποκειμενική θεώρηση των γεγονότων,προσωπικά συγχαίρω τον κ.Μητραλέξη.

 15. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 15/11/2012 09:51:12

  Πολύ σωστή και ψύχραιμη ανάλυση. Σαν τραυματίας του Πολυτεχνείου την προσυπογράφω πλήρως...

  Ειδικά η σύγκριση με την ΕΟΚΑ , αφοπλιστική. Πως να σταθώ έγώ, που έφαγα ξώφαλτσα μια μιά σφαιρούλα των 38 απο κάποιον τρομοκρατημένο αστυνομικό, δίπλα σε έναν Ευαγόρα Παλληκαρίδη? Ντρέπομαι και που το γράφω...

 16. makis avatar
  makis 15/11/2012 09:57:46

  [Photo] Η προκλητική αφίσα της Χρυσής Αυγής για το Πολυτεχνείο. http://shar.es/GZ45B #rbnews #xa

 17. parsifal avatar
  parsifal 15/11/2012 10:07:33

  Τον δρόμο της ΧΑ τον εστρωσαν αλλοι. Αφού σύσωμο το πολιτικό κατεστημένο, το Κράτος και η κοινωνία συμμέτέχουν ασμένως επι τριάντα χρόνια στο πανηγύρι των εργολάβων του πολυτεχνείου, κάποιος επρεπε να πεί οτι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
  Συνήθως αυτό το κάνουν οσοι "εκρέμασαν την κάπα τους στην αλυγαριά", οχι οι συστημικοί. Επίσης το κάνουν αυτοί που επιζητούν να κλέψουν την παράσταση. Και θα την κλέψουν, γιατί ο κόσμος βαρέθηκε την Μις πολυτεχνείο και την παχυλά αμοιβόμενη Ευρωπαική επιτροπεία της οπως και ολο το συρφετό των ΜΜΕ που "συμμετείχαν στο πολυτεχνείο" και την εβγαλαν χωρίς μια σφαλιάρα. Ενώ μοιράζουν σφαλιάρες στους αποχαυνωμένους τηελεθεατές και αναγνώστες τους εδώ και δεκαετίες, ενώ εξαργυρώνουν θρασύτατα ανύπαρκτες "αντιστασιακές" δάφνες.
  Οι αλλοι, αυτοί που τριάντα χρόνια καταθέτουν στεφάνια προπηλακιζόμενοι ας πρόσεχαν...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ parsifal 15/11/2012 12:26:12

   Σωστός

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/11/2012 10:11:19

  Κύριε Μητραλέξη εκτιμώ πολύ την αρθρογραφία σας, αλλά σε ένα πράγμα είμαι κατηγορηματικός :
  Η χούντα του ’67-’74 και η Εξέγερση εναντίον της όντως ένα από τα τρία σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
  Τα άλλα δύο είναι η Μικρασιατική Καταστροφή και ο πόλεμος του 1940 (με την Αντίσταση ως συνέχειά του).
  Εξαιρώ την Επανάσταση του 1821, που είναι η "ιδρυτική πράξη" του νεότερου κράτους.
  Εξηγούμαι:
  1. Η Μικρασιατική Καταστροφή (ανεξάρτητα απο τις αιτίες της ήττας για τις οποίες θα συζητάμε δυό-τρείς αιώνες ακόμη), εκμηδένισε τον μακράν πολυπληθέστερο αυτόχθονα Ελληνικό πληθυσμό εκτός Ευρώπης και προσδιόρισε τα τελικά όρια στο νεωτερικό Ελληνικό κράτος, καθιστώντας το αποκλειστικά Ευρωπαική επικράτεια.
  2. Ο πόλεμος του 1940 και η Αντίσταση έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα τον Ελληνισμό στο βιβλίο των νικητών κατά του ναζισμού, διασφάλισε την ακεραιότητα του νεοελληνικού κράτους. Και ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο στην ενεργή είσοδο ΕΣΣΔ και ΗΠΑ στην αντιχιτλερική συμμαχία (όπως η ολιγοήμερη αντίσταση της Πολωνίας στην διπλή εισβολή Χίτλερ και Στάλιν "εκβίασε" την είσοδο Αγγλίας και Γαλλίας).
  3. Η χούντα του ’67-’74 ήταν η τελευταία ιστορική (τυπική) δικτατορία σε Ευρωπαικό έδαφος, "καθυστερημένη" όπως όλα τα πολιτικά συμβαίνοντα στη χώρα μας. Ήταν ένα πολύ καθυστερημένο "ρετρό" σε επανάληψη των ολοκληρωτικών καθεστώτων Μουσσολίνι, Χίτλερ, Σαλαζάρ, Φράνκο και γιατί όχι Στάλιν και των ανατολικοευρωπαικών δορυφορων του. "Σε επανάληψη", γιατί προηγήθηκε η 4η Αυγούστου και τα προνουντσιαμέντα Βενιζελικών και Βασιλικών αξιωματικών στον Μεσοπόλεμο. Το τέλος της χούντας ήταν το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αφού συνέπεσε περίπου με το τέλος των δικτατοριών σε Ισπανία και Πορτογαλία. 15 χρόνια μετά κατέρρευσαν και τα "ανατολικά" τους αδέλφια. Απο τη σκοπιά της "μακράς ιστορικής διάρκειας", πρόκειται για μία και την αυτή διαδικασία - η έκλειψη του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη.
  Η αποτυχία της Μεταπολίτευσης (μακροπρόθεσμα) από οικονομική και πολιτική άποψη είναι γεγονός συντελεσθέν εκ των υστέρων. Δεν αλλάζει τίποτε στην παραπάνω διαπίστωση.
  Εξ άλλου, εξ ίσου θεμιτό είναι να μιλά κανείς για αποτυχημένο μετεμφυλιακό κράτος και κοινωνία. Οι βασικές πολιτικές συντεταγμένες της Μεταπολίτευσης (διπολισμός κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς, αριστερά ως "νομιμοποιημένη" αλλά συμπληρωματική παράμετρος, πελατειακό κράτος "παροχών και κεκτημένων") και το κύριο πολιτικό προσωπικό, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις πολιτικές συντεταγμένες της περιόδου 1955 - 1967. Λίγοι αλλά εύστοχοι αναλυτές μίλησαν έγκαιρα για το αποτυχημένο μετεμφυλιακό κράτος. Οι περισσότεροι (και ο γράφων) τους θεωρήσαμε τότε υπερβολικούς, "σκοτεινές Κασσάνδρες". Είχαμε άδικο.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 15/11/2012 10:55:16

   Μὰ παρουσιάζετε καὶ ἀποτιμᾶτε ἱστορικὰ τὴν χοῦντα τοῦ ’67-’74 καὶ τὴν ἐξέγερση ἐναντίον της μὲ τρόπο τελείως διαφορετικὸ ἀπὸ αὐτὸν τοῦ ἑλληνικοῦ σχολείου. Δηλαδή, στὰ πλαίσια τῆς ἱστορικῆς σας ἀνἀλυσης ὡς τελευταίας πράξης μιᾶς εὐρύτερης κατάστασης («η έκλειψη του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη») μπορεῖ νὰ ἔχετε δίκιο, ἀλλὰ αὐτὸ δὲν ἀναιρεῖ τὸν ἂν μὴ τί ἄλλο ἀλλόκοτο χαρακτήρα τοῦ νὰ ἐξισώνεται σὲ σημασία γιὰ τὸ ἴδιο τὸ κράτος ἡ ἐπανάσταση, τὸ '40 καὶ τὸ Πολυτεχνεῖο - ὅταν ἀγνοοῦνται ἠ ΕΟΚΑ (καὶ μὴν ἀκούσω ὅτι... ἀνήκει σ' ἄλλο κράτος!) ἢ ὁ Μακεδονικὸς Ἀγώνας. Ἡ μακρο-ιστορικὴ ἂς ποῦμε σημασία τῆς χούντας σὲ ἕνα γενικώτερο διεθνὲς context δὲν τὴν κατηγοριοποιεῖ ὡς ἕνα ἀπὸ τὰ τρία μεγαλύτερα κορυφώματα ἡρωισμοῦ, ὅταν ἀγνοοῦνται ἄλλα κι ἄλλα. Καὶ νὰ μὴν ξεχνᾶμε ὅτι τὸ Πολυτεχνεῖο ΔΕΝ ὁδήγησε στὴν πτώση τῆς Χούντας καθ' αὐτό, ἄρα δὲν μπορεῖ νὰ τοῦ ἀποδίδεται μακρο-ιστορικὰ ἡ πτώση τοῦ καθεστῶτος. Τιμοῦμε τὸν ἡρωισμό, ἀλλὰ σ' αὐτὸν ἔχουν τὰ τελευταῖα 190 χρόνια ἄλλοι ξεχασμένοι προτεραιότητα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 11:08:41

    Μα το εννοώ σαφώς, είναι διαφορά οπτικής, καμμιά σχέση με τα "αριστερά" και "δεξιά" ιδεολογήματα που διατηρούνται ζεστά στα θερμοκήπια των σχολείων, των (αποτυχημένων) κομμάτων και των ΜΜΕ.
    Η Ελλάδα είναι συστατικό στοιχείο του Ευρωπαικού γίγνεσθαι, ανήκει σ' αυτήν την "κοινότητα πεπρωμένου".
    Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι σημαντικότατος για την "μικρή" Ελλαδική κλίμακα, αλλά για το μεγάλο Ευρωπαικό τοπίο δεν είναι πιό σημαντικός από το αγώνα της Εμίλια Πλάττερ κατά των Τσαρικών στρατευμάτων για την ελευθερία της Λιθουανίας...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 15/11/2012 11:09:28

     h**p://en.wikipedia.org/wiki/Emilia_Plater

    • σταρατα avatar
     σταρατα @ Ο Θείος 15/11/2012 16:03:44

     θείε υποκλίνομαι..εχείς όλη τήν ουσία .μία από τίς καλύτερες αναλύσεις πού έχω διαβάσει.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Ο Θείος 15/11/2012 11:11:30

   Αχ θειούλη, με αναγκάζεις να πω πάλι πράγματα που με στενοχωράνε…

   Ποια «Εξέγεση εναντίον της Χούντας»?? Πάλι το παραμύθι της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που δήθεν αγωνίστηκε κλπ??

   Μου έχει μείνει, οταν κάναμε, αρχές 1973 μια πορεία επι της Ακαδημίας (μετά τη 2η κατάληψη της Νομικής αν θυμάμαι καλά) , τα μπαλκόνια και τα παράθυρα δεξιά και αριστερά στην Ακαδημίας (που τότε ήταν όλο σχολές και φροντιστήρια) να είναι γεμάτα νεολαίους…ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΖΑΝΕ!

   Εμείς φωνάζαμε «κατεβείτε κάτω!» και παίρναμε για απάντηση... «Ο-λυ-μπι-ακός» και «Υβ-Υβ» (ποδοσφαιρικό σύνθημα της εποχής!)

   Ναι , ήταν οι ίδιοι νεολαίοι που μετά ένα χρόνο, ΜΕΤΑ την πτώση της χούντας ,κατέβαιναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις πορείες ,με τα κόκκινα πανώ , αγωνισταράδες να τρέμει η γή!

   Στο Πολυτεχνείο? Τόσος κόσμος είχε μαζευτεί , που τα τρόλεϊ , και τις 3 μέρες της κατάληψης περνούσαν κανονικά από την Πατησίων! (το θυμάμαι γιατί γράφαμε στα τρόλεϊ συνθήματα με μαρκαδόρους). Ακόμα και στην Στουρνάρη (!) τα αυτοκίνητα περνούσαν κανονικά (επίσης το θυμάμαι ,γιατί βάζαμε χειρόγραφες προκυρήξεις στα παρμπρίζ τους.) Ολα αυτά βέβαια μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 16/11 ,οπότε και επιτέθηκε η Αστυνομία.

   Για τους νεκρούς κλπ , ασε καλύτερα , γιατί ήδη με έχουν …φακελωμένο σαν Χρυσαυγήτη ( ποιός να μου το’ λεγε!)

   Δυστυχώς σήμερα είναι πιά ξεκάθαρο πως τα γεγονότα του Πολυτεχνείου προκλήθηκαν από προβοκάτσια κύκλων της Χούντας που ήθελαν να ρίξουν τον Παπαδόπουλο. (κατά τεράστια ειρωνεία , αυτό έγινε κυρίως γιατί Παπαδόπουλος και Μαρκεζίνης αρνήθηκαν να συμμορφωθούν πλήρως στις εντολές ΗΠΑ/Ισραήλ στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ ,ένα μήνα πρίν…)

   Αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τον ηρωισμό των (λίγων) παιδιών που πραγματικά στάθηκαν μπροστά στα τάνκς. Αλλα το γεγονός αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε μια ολόκληρη γενιά , που – στην καλύτερη περίπτωση- συμβιβάστηκε με τη Χούντα ,να καμαρώνει σαν «Γενιά του Πολυτεχνείου».

   Και όλα αυτά χωρίς καμιά αναφορά στα λαμόγια ψευτοαντιστασιακούς που καταλήστεψαν την Ελλάδα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 15/11/2012 14:02:16

    Γνωστή η εκδοχή: "Πανσπουδαστική" Νο 8.
    Δεν υπάρχουν ταμπού - όλα είναι συζητήσιμα, ακόμη και "θεωρίες συνωμοσίας".
    Γι αυτό άλλωστε, οι περιβόητες πορείες καταλήγουν ακόμη (39 χρόνια μετά), στην πρεσβεια των ΗΠΑ. Ενώ οι άνθρωποι αλλάζουν (από "ηρωες" έγιναν "λαμόγια" και τώρα "αποτυχημένοι"), οι ιδεοληψίες μένουν ακλόνητες...
    Καλά λένε ότι η νεότερη Ελλάδα είναι απίστευτα συντηρητική χώρα - γι αυτό εξαίρεση στην Ευρώπη και αποτυχημένη !

    • alpha avatar
     alpha @ Ο Θείος 15/11/2012 14:36:49

     "γι αυτό εξαίρεση στην Ευρώπη και αποτυχημένη !"

     Εννοείς υποθέτω αποτυχημένη στα λεφτά, όπως ο Χριστός και ο Αινστάιν πχ.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ alpha 15/11/2012 16:28:08

      Αποτυχημένη διττά, από ηθική και ορθολογική-"οργανωτική" σκοπιά, κυρίως.
      Η οικονομική αποτυχία ειναι δευτερογενές επακόλουθο.

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Ο Θείος 15/11/2012 14:37:29

     Ομολογώ πως δεν κατάλαβα Θείε. (Πανσπουδαστική Νο 8, τι'ν τούτο ,που λέμε και στην Χίο??)

     Οχι , οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ήρωες δεν γίνονται ποτέ λαμόγια. Αποτυχημένοι μπορεί ,αλλα λαμόγια ποτέ.

     Ουτε ο Αλέκος έγινε λαμόγιο , ουτε ο Μουστακλής ,ουτε ο Οποροποπουλος... ούτε οι αρκετοί ανώνυμοι ,όπως ο κοντούλης εργάτης που με περιέθαλψε όταν τραυματίστηκα ,και για να με παρηγορήσει μου έδειχνε που του είχαν σπάσει όλα τα μπροστινά δόντια! (καλή του ώρα, δεν τον έχω ξαναδεί απο τότε ,αλλα είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ πως δεν έγινε λαμόγιο...)

     Λαμόγια έγιναν αυτοί που επι Χούντας ήταν κρυμένοι κάτω απο τα κρεβάτια τους , ή έκαναν...αντίσταση απο τα μπαράκια του Παρισιού, του Μονάχου και του Μπρόντγουεϊ , και μετά την πτώση της Χούντας
     (αφού για καλό και για κακό περίμεναν και λίγο ακόμα ,μέχρι ο Κωνσταντίνιος Καραμανλής να βγάλει το φίδι απ'την τρύπα) ,
     μας την έπεσαν ,με τα στρατιωτικά αμπέχωνα (τρέμε Τσέ!) ,τα ζιβάγκο ,και τις πρασινοκόκινες σημαιες να ανεμίζουν ηρωικά στον αγέρα!

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 15/11/2012 16:13:38

      ΥΓ ,κατάλαβα για το Νο 8,το Googlάρισα!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 15/11/2012 16:29:47

      Δεν είναι τόσο απλό, δυστυχώς μερικοί άνθρωποι αλλάζουν στην πορεία του βίου...

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 15/11/2012 13:25:04

   Αγαπητέ Θείο ακόμα μια φορά υποκλίνομαι στην αντικειμενικότητα της σκέψης σου. Ευτυχώς που είσαι παντα παρών στο Antinews και μας φωτίζεις το δρόμο. Θα μπορούσα να ισχυριστώ οτι η ανάρτησή σου καθιστά περιτή την απόπειρα (και τα κείμενα) του κ. Μητραλιά να δημιουργήσει μια κάποια σύγχυση περι του θέματος που δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμη ή λόγω αγνοίας...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ alpha 15/11/2012 16:25:37

    Δεν δημιουργεί σύγχυση η ανάρτηση του κ. Μητραλέξη.
    Υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.
    Τα γεγονότα πάντοτε δίνουν λαβή σε αμφίσημες ερμηνείες.
    Τη γνώμη μου γράφω άλλωστε κι εγώ, δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω την αντικειμενικότητα.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ alpha 16/11/2012 01:25:53

    alpha είπε:
    15/11/2012 στις 9:22 am
    Aγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τον ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΜΟ της επετείου του Πολυτεχνείου εκ μέρους της διεφθερμένης πολιτικής εξουσίας, αλλα και των υπολοίπων[...]

    alpha είπε:
    15/11/2012 στις 2:25 pm
    Θα μπορούσα να ισχυριστώ οτι η ανάρτησή σου καθιστά περιτή την απόπειρα (και τα κείμενα) του κ. Μητραλιά να δημιουργήσει μια κάποια σύγχυση περι του θέματος που δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμη ή λόγω αγνοίας…

    Συγγνώμη, ὁ παραπάνω «ἄλφα» εἶναι τὸ ἴδιο πρόσωπο;;;

    • alpha avatar
     alpha @ Σωτ Μητραλ 16/11/2012 15:36:01

     Guess!...

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ alpha 16/11/2012 18:47:51

      Πλήρης σχιζοείδεια

     • alpha avatar
      alpha @ Σωτ Μητραλ 19/11/2012 12:04:31

      Μη θυμώνεις φίλε Σωτ Μητραλ , άλλωστε εκτός απο το Θείο και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης κατέστησε εντελώς περιττό το άρθρο σου με τη δική του ανάρτηση...
      Είναι πιό μεγάλος μάστορας βλέπεις...
      Το να μας προσπερνούν οι καλύτεροι δεν είναι κακό, φυσιολογικό είναι θα έλεγα...

  • factorx avatar
   factorx @ Ο Θείος 15/11/2012 15:34:12

   Θείο ήσουν στο Πολυτεχνείο ή φιλολογείς γενικώς και αορίστως για να γίνεται κουβέντα;
   1. Επειδή οι περισσότεροι από το antinews ήταν και ορισμένοι έφαγαν και πολύ ξύλο σημειώνω και θυμίζω στους παλαιούς συντρόφους το κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ που ερχόταν στα κάγκελα και έλεγε στους έγκλειστους να φύγουν επειδή "είναι προβοκάτσια του Ιωαννίδη". ΟΚ;
   2. Μην μπερδεύεις το γεγονός με την ιεροποίηση - τοτεμοποίσή του. Το κομμάτι του Σωτήρη ειναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε ανεβάσει

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ factorx 15/11/2012 16:10:55

    Ετσι είναι! Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ , πως οι προσκείμενοι στο τότε ΚΚΕξ μας αποκαλούσαν , όσους θέλαμε να δώσουμε έκταση στην εξέγεση, ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ!

    Το θυμάμαι σα να'ναι τώρα!

    (μετά τη Μεταπολίτευση βέβαια, το ΚΚΕ και η Πανσπουδαστική είχαν αμολήσει λυτούς και δεμένους για να στρατολογήσουν όσα παιδιά είχαν συμμετοχή στα γεγονότα , για να λένε πως το Πολυτεχνείο το κάνανε αυτοί!)

    Δεν πιστεύω όμως πως ο λόγος ήταν πως ήξεραν για προβοκάτσια Ιωαννίδη κλπ (πράγμα που όπως έγραψα και παραπάνω, ίσως είχε κάποια βάση).

    Οι λόγοι ήταν άλλοι:

    Πρώτον ,ως γνωστόν, το ΚΚΕ δε θέλει επαναστάσεις...αν δεν τις ελέγχει αυτό!

    Δευτερο , και πολύ σοβαρότερο: Τα αφεντικά του ΚΚΕ στη Μόσχα είχαν δόσει απο χρόνια γραμμή για "ανοχή" στη Χούντα.

    Μην ξεχνάμε πως οι μόνες ευρωπαικές χώρες που είχαν τότε εγκάρδιες σχέσεις με την χουντική Αθήνα ήταν αυτές του Συμφώνου της Βαρσοβίας!

    Ο λόγος ήταν βέβαια , πως είχαν πάντα την ελπίδα πως η Ελληνική Χούντα , είτε λόγω απομόνωσης απο τη Δύση ,είτε λόγω κάποιας περιπέτειας στο Κυπριακό , θα αναγκάζονταν να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια της Μόσχας , όπως ακριβως είχε γίνει με τον (εθνικιστή και αντικομουνιστή) Νασσερ!

    Γι'αυτό άλλωστε πιστεύω πως οι Ανατολικές Υπηρεσίες το 1967 ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ να προκαλέσουν το πραξικόπημα της 21 Απριλιόυ (με τους ντόπιους πράκτορές τους). Αλλα αυτό το αφήνω για το βιβλίο που λέγαμε!!!!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ factorx 15/11/2012 16:21:28

    Αγαπητέ factorx έχω άμεση εμπειρία και γνώση εκείνων των γεγονότων.
    1. Περί του στελέχους του ΚΚΕ, "προβοκάτσιας Ιωαννίδη” και άλλων περιστατικών, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση. Αυτά (όπως και ο χαρακτήρας των γεγονότων) έγιναν ως γνωστόν αντικείμενο αντιπαράθεσης των διαφόρων οργανώσεων, τότε και μετά. Ως προς την στάση ΚΚΕ κτλ, αυτό που είναι "ντοκουμενταρισμένο" αλλά αμφίσημο, είναι το φύλλο που ανέφερα. Και μια έμμεση αναφορά στον ραδιοσταθμό "Φωνή της Αλήθειας" για την κατάληψη του Πολυτεχνείου ως έργο "300 προβοκατόρων του Ρουφογάλλη" (αρχηγού της ΚΥΠ επί Παπαδόπουλου).
    2. Μακριά απο εμένα κάθε ιεροποίηση - έχω να πλησιάσω σε εκδήλωση Πολυτεχνείου 35 χρόνια.
    Και τότε, μου ήταν ακόμη πιο ξένη η "επαναστατική" εκδοχή που έβλεπε στο Πολυτεχνείο τον σπινθήρα μιας "σοσιαλιστικής επανάστασης". Τότε όπως και τώρα, ήμουν "ρεφορμιστής" και "ρεβιζιονιστής": Το Πολυτεχενείο ήταν δημοκρατικό -αντιδικτατορικό, τελεία και παύλα. Μην το φαντασιωνόμαστε όμως εκ των υστέρων ως αυτό που μερικοί αποκαλούν "πορτοκαλί επανάσταση" (ο όρος αυτός σηκώνει πολλή συζήτηση).
    Το "Πολυτεχνείο" ως πολιτικό γεγονός, ενώ βραχυπρόθεσμα (1973-1974) απέτυχε εντελώς, μακροπρόθεσμα επέτυχε. Και μάλιστα στην Ευρωπαική διάσταση που επισήμανα - πλήν όμως δεν αποσόβησε το γνωστό πικρό τίμημα (Κύπρος).
    Το κομμάτι του κ. Μητραλέξη είναι όντως εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ήδη έγραψα ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον απομυθοποιητικό του πυρήνα.
    Επισήμανα μόνον εναν κίνδυνο: Να μην γίνονται ρευστά και δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ δημοκρατικής κεντροδεξιάς απομυθοποίησης και νέων δεξιών φονταμενταλιστικών αντι-μύθων.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ factorx 15/11/2012 16:41:05

    Ούτως ή άλλως τα πολιτικά μυθεύματα εμφανίζονται συχνά κατά ζεύγη: Για το Πολυτεχνείο υπάρχει εκ γενετής η (επικρατούσα) "ριζοσπαστική αριστερή" + ριζοσπαστικοποιημένη "κεντρώα" - ΠΑΣΟΚική μυθολογία, υπάρχουν όμως πάλι εκ γενετής και οι (μειοψηφικοί) "ριζοσπαστικοί δεξιοί" μύθοι.
    Το ζήτημα είναι πώς ξεφεύγει κανείς από τους ιδεολογικούς μύθους εν γένει, να πλησιάσει κάπως σε μιά "αληθή συνείδηση".

    • GO avatar
     GO @ Ο Θείος 16/11/2012 09:45:44

     Μια διευκρίνιση για τους ριζοσπαστικοδεξιούς μύθους για το Πολυτεχνείο, παρακαλώ;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ GO 16/11/2012 11:08:04

      Υπάρχουν πολλοί. Π.χ.:
      1. Ο "κλασσικός": "Το Πολυτεχνείο ήταν συνωμοσία κομμουνιστών" για να ανατρέψουν το αστικό καθεστώς. Συμπίπτει με τον μύθο που διαδίδουν οι ακροαριστεροί (έτσι γίνεται συχνά: τα δύο άκρα ενώνονται με φερμουάρ από πίσω).
      2. Ο "βυζαντινός": "Το Πολυτεχνείο ήταν συνωμοσία χουντικών Ιωαννιδικών (και της CIA)" - για να ανατρέψουν τον Παπαδόπουλο κτλ.
      3. Ο "μεταβυζαντινός": "Το Πολυτεχνείο ήταν συνωμοσία χουντικών της straight χουντικής πλευράς (Παπαδόπουλος - Ρουφογάλης)" - για να χτυπήσουν τον αντιδικτατορικό αγώνα. Συμπίπτει με αυτά που αποδίδονται στην τότε στάση του ΚΚΕ (δεν κρίνω άν είναι ακριβή).
      4. Ο "εξωγήινος": "Το Πολυτεχνείο και οι νεκροί δεν υπήρξαν, είναι μεταγενέστερα κατασκευασμένη εικονική πραγματικότητα". Την κατασκεύσαν τα "λαμόγια της γενιάς του Πολυτεχνείου".
      5. Ο "μεταμοντέρνος": "Το Πολυτεχνείο ήταν αμερικανοκίνητη "πορτοκαλί επανάσταση" - όπως η μεταγενέστερη της Ρουμανίας ή Ουκρανίας.
      Μάλλον υπάρχουν και άλλοι, που να τα λέμε τώρα...

     • GO avatar
      GO @ Ο Θείος 16/11/2012 12:20:53

      Υπερβολές!
      Το πολυτεχνείο ήταν αυτό που ήταν.
      Μία μαζική -για τα τότε δεδομένα- αντίδραση, η πιο ηχηρή -και μάλιστα πανευρωπαϊκά- στο δικτατορικό καθεστώς.
      Με συμμετοχή ανθρώπων απ' όλους τους πολιτικούς χώρους και με προσπάθεια πολιτικής νομιμοποίησης από πολιτικούς άντρες που τιμούσαν τα παντελόνια τους.

 19. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/11/2012 10:13:55

  Καθόλου. Σ'τὸ ἐγγυῶμαι.

 20. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/11/2012 10:15:31

  Σημειώνω καὶ τὸ ἑξῆς, ἐπίσης ἀξιοσημείωτο:

  Μια που αναφέρθηκε το τί διδάσκουμε στα παιδιά μας, πρέπει να σημειωθεί η εξής παρατήρηση του παιδαγωγού Ν. Ράπτη: στην σχολική διαδικασία, εκ των πραγμάτων λόγω της εποχής του το Πολυτεχνείο λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη έκταση από τις υπόλοιπες δύο σχολικές εορτές: το πλήθος των οπτικοακουστικών μέσων, τα ντοκυμαντέρ, η βιντεοσκόπηση, οι μαρτυρίες καθιστούν το Πολυτεχνείο πολύ πιο «πραγματικό» ερέθισμα. Από πολύ μικρή ηλικία, από το Δημοτικό. Και το «ηθικό δίδαγμα» του ερεθίσματος, αν αφαιρέσει κανείς τα ιστορικά συμβεβηκότα όπως συνήθως τα αφαιρεί το μυαλό του μικρού παιδιού, είναι το πόσο σωστές είναι οι καταλήψεις σχολείων και σχολών, η σύγκρουση, η ρήξη και η πάλη με το κράτος. Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές από πολλές γραφίδες στο παρελθόν, το σχολείο της Μεταπολίτευσης ετοιμάζει συνεχώς και εμμονικά τα παιδιά για την αντίσταση σε μια αενάως επερχόμενη στρατιωτική δικτατορία, που όλο είναι εδώ και ποτέ δεν έρχεται – λες και η κασσέτα της προηγούμενης δικτατορίας παίζεται σε επανάληψη.

  Όμως, το γεγονός ότι τότε μιλάγαμε για ένα παράνομο στρατιωτικό καθεστώς, ενώ σήμερα για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι καταδικασμένο να παραμείνει «ψιλά γράμματα» για το παιδί, συγκρινόμενο με την πληθώρα των ερεθισμάτων, μια μικρή υποσημείωση με αστερίσκο με την οποία κανείς δεν ασχολείται. «Οι απεγνωσμένες και αμήχανες υπενθυμίσεις των εκπαιδευτικών (ή μερίδας τους) πως "τότε είχαμε δικτατορία ενώ τώρα δημοκρατία και άρα αυτές οι 'μορφές πάλης' δικαιολογούνταν τότε αλλά όχι τώρα", είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό. Παιδαγωγικά, το μήνυμα του ‘Πολυτεχνείου’ είναι σαφές: από τη μια είναι το κράτος, από την άλλη ο λαός· το κράτος είναι πάνοπλο και αδίσταχτο, ο λαός αθώος και ιδεαλιστής· το κράτος πνίγει τον λαό στο αίμα, αλλά στο τέλος η επανάσταση νικάει.»

  Το σύνθημα «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» φανερώνει του λόγου το αληθές: είναι ή ήταν μέχρι πρότινος ένα απολύτως αποδεκτό σύνθημα για κάθε είδους πορεία νέων ανθρώπων, σχεδόν μπανάλ ή κλισέ για την ακρίβεια. Όμως, τα απολύτως φυσιολογικά «Πολυτεχνεία» αυτής της γενιάς δεν θα «έριχναν» παράνομα στρατιωτικά καθεστώτα, αλλά νόμιμες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες...

  Αν υποθέσουμε ότι κάθε σχολική «διδασκαλία της Πολιτείας»/κρατική προπαγάνδα δημιουργεί δύο «τάξεις» μαθητών, αυτούς που την αποδέχονται και την αναπαράγουν και αυτούς που την αρνούνται και αντιδρούν σ’ αυτήν, τότε στα πλαίσια μιας νόμιμης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (και όχι του παρανόμου καθεστώτος μίας στρατιωτικής χούντας) η συγκεκριμένη διδασκαλία δημιουργεί, στα ακρώτατά της όρια... «κουκουλοφόρους» και «φασίστες». Από τη μία αυτούς που καταπίνουν την κρατική διδασκαλία (της σώμα με σώμα πάλης με το... ίδιο το κράτος) και την αναπαράγουν, τους «κουκουλοφόρους», από την άλλη αυτούς που από αντίδραση στην κρατική διδασκαλία εξωραΐζουν την χούντα και αποζητούν να μυηθούν στους τρόπους της, τους «φασίστες». Ανέκαθεν υπήρχαν υποδοχείς για την πρώτη ομάδα, αλλά η δεύτερη έμενε ευτυχώς αμήχανη, δεν είχε πού να στραφεί, δεν ολοκληρωνόταν ώστε να εκφραστεί ρητά: όμως σήμερα –κατά τραγικό τρόπο- υπάρχουν υποδοχείς και για την δεύτερη... Θα έχετε ακούσει ότι στα σχολεία υπάρχουν δύο και μόνο πολιτικές παρατάξεις: ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Βάλτε στην εξίσωση και το ότι η ένταξη του νέου στο «σύστημα» του μεταπολιτευτικού καθεστώτος δεν αποτελεί πλέον ελκυστική προοπτική, ώστε να γίνεται ενθουσιωδώς αποδεκτή η «τελετουργική μύηση», οπότε οι λόγοι της αποδοχής της διδασκαλίας της υφίστανται απίσχνανση (δεν εκφράζουμε εδώ τί θα θέλαμε ή τί θα θεωρούσαμε σωστό: εκφράζουμε το τί βλέπουμε να συμβαίνει ήδη μπροστά στα μάτια μας).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 10:43:04

   Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα παραπάνω. Αλλά:
   Στην Ελλάδα (και να δούμε εδώ το ρόλο του Εμφυλίου), ο "αριστερός" φονταμενταλισμός έχει πάντοτε ως παρακολούθημα έναν συμμετρικό ¨δεξιό" φονταμενταλισμό.
   Θα έλεγα μάλιστα, ότι ο φονταμενταλισμός της Μεταπολίτευσης ήταν προπάντων "κεντροαριστερός" ("βαθύ" ΠΑΣΟΚ) και "κεντροδεξιός" ("λαική" ΝΔ).
   Και η σύγχυση που γίνεται ανάμεσα σε παράνομα στρατιωτικά καθεστώτα και νόμιμες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δεν εκπορεύεται μόνον απο τα "αριστερά".
   Έτσι, όταν η δημοκρατική - κοινοβουλευτική κεντροδεξιά (εξ ίσου και η κεντροαριστερά) χρησιμοποιεί ορολογία του τύπου "καθεστωτικοί" ή "σύστημα" για να περιγράψει πολιτικά την Μεταπολίτευση, στο μυαλό μου χτυπάει "συναγερμός". Επιτέλους, είναι περίοδος στην οποία κυβέρνησε επί 7 + 3 + 5 = 15 χρόνια η ΝΔ και επί 21 χρόνια το ΠΑΣΟΚ !!!
   Οι όροι αυτοί δημιουργούν απο μόνοι τους φονταμενταλιστικές ιδεοληψίες για "δεξιές αντικαθεστωτικές επαναστάσεις". Είναι γεννήτριες ψευδαισθήσεων για "αντίστροφα Πολυτεχνεία". Δεν είναι αβλαβέστεροι από την "αριστερή" σύγχυση μεταξύ αστικής δημοκρατίας και αστικής δικτατορίας.
   Δεν υπάρχει "καθεστώς" ή "σύστημα" (με την υποτιμητική συμπαραδήλωση) στην μεταπολιτευτική ή μετεμφυλιακή μας ιστορία. Υπάρχει αποτυχημένο κράτος (ως πολιτική και ως "τεχνική" οργάνωση) και αποτυχημένη κοινωνία (ως αξιακή κοινότητα και ως σύστημα ταξικών συμμαχιών).

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 15/11/2012 11:01:09

    Νὰ διαφωνήσω λίγο: ὅπως ἔχει ἀναλυθεῖ ἀπὸ πάμπολλους, ἡ «Μεταπολίτευση» εἶναι πολιτικό και οικονομικό μοντέλο με συγκεκριμένη πολιτική κάστα που νέμεται την εξουσία με πολύ συγκεντρωτικό τρόπο. Ὡς ἐκ τούτου, εἶναι «καθεστώς», εἶναι «σύστημα». Ἄ, καὶ κανεὶς ποτὲ (ποτέ!) δὲν ἰσχυρίστηκε ὅτι ἡ ΝΔ ποὺ ἀναφέρετε εἶναι ἔξω ἀπὸ αὐτὸ τὸ σύστημα καὶ καθεστώς - προφανέστατα.

    Αὐτὴ ἡ διαπίστωση ΔΕΝ ὁδηγεῖ σὲ πόθους γιὰ “αντίστροφα Πολυτεχνεία” ἢ γιὰ «δεξιές αντικαθεστωτικές επαναστάσεις». Ἔχουμε καταγράψει ἀλλοῦ τὸν κίνδυνο γιὰ τὴν «μετα-μεταπολιτευτικὴ ὑποτροπή»*, ὅτι τὸ ζητούμενο δὲν εἶναι φυσικὰ μιὰ «ἀντι-μεταπολίτευση». Ἀλλὰ δὲν ἔχουμε μόνο ἐκφράσει τί κατὰ τὴ γνώμη μας ΔΕΝ εἶναι τὸ ζητούμενο, ἀλλὰ καὶ τί ΕΙΝΑΙ.    *
    «Μετα-μεταπολιτευτική υποτροπή»
    Βέβαια, η περίοδος της Μεταπολίτευσης δεν ήταν μόνον η περίοδος της διαφθοράς, της διαπλοκής, του λαϊκισμού, της καταλήστευσης του κράτους. Η Μεταπολίτευση ήταν επίσης η εποχή των κοινοβουλευτικών θεσμών, του ευρωπαϊσμού, της ελευθεροτυπίας, της ισότητας των φύλων, του κοινωνικού κράτους, της ιδεολογικής αναζήτησης και λοιπά. Η δόμηση μιας επόμενης περιόδου μετά την κατάρρευση της Μεταπολίτευσης δεν ενδέχεται να είναι μόνο μια γυαλιστερή υπέροχη «Νέα Μεταπολίτευση» με αξιοκρατία, ήθος και υγιή παραγωγικότητα, αλλά και το «σενάριο βήτα», μια αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση που θα επέβαλε ένα αυταρχικό καθεστώς. Θα ονομάζαμε αυτό το ενδεχόμενο «μετα-μεταπολιτευτική υποτροπή» και αναγνωρίζουμε σαφώς την πιθανότητα επιβολής του από την απολύτως πρωτοφανή και ταχύτατη άνοδο και αποδοχή της Χρυσής Αυγής (αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο καθεστώς θα επιβαλλόταν κατ’ ανάγκην από την Χρυσή Αυγή: η άνοδός της και η αποδοχή της σηματοδοτεί το φιλόξενο υπόστρωμα για να κυριαρχήσουν τέτοιες τάσεις, είτε από την ίδια την Χρυσή Αυγή είτε από κάποιον άλλο μελλοντικό φορέα ή πρόσωπο). Όσο κανείς δεν μεθοδεύει δυναμικά μια «Νέα Μεταπολίτευση», όλοι καθίστανται συνυπεύθυνοι στον όλο και εκτενέστερο ρεαλισμό του «σεναρίου βήτα».

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 15/11/2012 11:13:19

    Εννοείται, τον κίνδυνο επισημαίνω μόνον.
    Τον κίνδυνο να κουβαλάει ακόμη και η δημοκρατική δεξιά και κεντροδεξιά, νερό στον μύλο της ΧΑ.
    Ή έστω, στον χαοτικό ριζοσπαστικό "αστικό αναρχισμό" των ΑΝΕΛ.

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/11/2012 10:17:42

  Φυσικά, το ότι η επέτειος αυτή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει γίνει ιδεολογική (και όχι μόνον) "εμποροπανήγυρις" για τον κάθε φαντασιόπληκτο ιδεοληπτικό ή πολιτική ομάδα, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και αυτές τις ημέρες, με κρατά πάντα σε απόσταση ασφαλείας από "ύποπτα μέρη"...

 22. Karenin avatar
  Karenin 15/11/2012 10:37:18

  Διαβάζωντας την ανάρτηση και τα περισσότερα σχόλια που ακολουθουν καταλαβαίνεις ότι αρχισε και είναι σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της ΝΔ στην χρυσή αυγή. Συστήνω σιωπητηριο σε όσους δεν τους αφορά.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Karenin 15/11/2012 11:06:35

   Συγγνώμη, ἀλλὰ τίποτα δὲν καταλαβαίνεις.

   Τὸ γεγονὸς ὅτι κάποιες συζητήσεις ἦταν ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ τὶς τελευταῖες δεκαετίες καὶ κάποια θέματα ΤΑΜΠΟΥ καὶ ΤΟΤΕΜ ἔδωσε «μπάλα νὰ παίξει» στὴν χρυσὴ αὐγή (ποὺ στὴν πραγματικότητα ἔχει πιὸ σοβαρὰ θέματα νὰ ἀσχοληθεῖ ἀπὸ τὴ διαφθορά, τὴ διαπλοκή, τὸ Πολυτεχνεῖο ἢ τὴν φτώχεια: ἤτοι, τὴν φυλετικὴ καθαρότητα, τὴν Ἀρία φυλὴ ὅπως ἀποτυπώνεται στὰ χαρακτηριστικὰ τοῦ Μιχαλολιάκου κλπ), ἡ ὁποία ὅπως κάθε λαϊκιστικὸς ὀργανισμὸς λέει αὐτὸ ποὺ σκέφτονται πολλοὶ καὶ παίρνει πόντους τυχαρπαστικά.

   Θίγοντας τὰ θέματα ΤΑΜΠΟΥ καὶ ΤΟΤΕΜ, δὲν «(παρ-)ἀκολουθοῦμε» τὴν κάθε χρυσὴ αὐγή, δὲν μᾶς ἐνδιαφέρει, ἀλλὰ κάνουμε αὐτὸ ποὺ ἔπρεπε νὰ εἴχαμε κάνει καιρό, προσπαθώντας νὰ βοηθήσουμε στὴν ἀνάκτηση τῶν διαστάσεων ἀπὸ τὰ πράγματα, ὅπως μποροῦμε. Ὅποιος δὲν μπορεῖ νὰ διακρίνει τὴ διαφορά, κακὶ τοῦ κεφαλιοῦ του.

   • Karenin avatar
    Karenin @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 12:11:59

    Απλά αυτά που συνθέτουν την εθνική μας υπόσταση, ιστορικά γεγονότα που πέρασαν στην εθνική συνείδηση δεν έιναι καλά υλικά για μόχλευση. Εκτός αν ξαναγυρίσουμε στο πρωταρχικό ερώτημα, ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

 23. Leo avatar
  Leo 15/11/2012 11:24:29

  Ποιά Χούντα; Όχι πάντως με την κλασική έννοια του όρου.Το Νοέμβρη του 73 ζούσαμε τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη. Ο γνωστός αστός παλαιός πολιτικός(ο μόνος που δέχθηκε να γίνει συνομιλητής του Παπαδόπουλου) ηγείτο μιας μεταβατικής κυβέρηνησης από προσωπικότητες των γραμμάτων(Σιφναίος , Πάτρας) και της οικονομικής ζωής(Μομφεράτος) του τόπου με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή εκλογών τον Φλεβάρη του 74. Στρατιωτικοί δεν υπήρχαν στην κυβέρνηση, είχαν παραιτηθεί στις αρχές Οκτώβρη 73. Δεν είχε ούτε 45 μέρες στην εξουσία όταν ξέσπασαν τα γεγονότα του πολυτεχνείου τα οποία σύμφωνα με κάποιες απόψεις αφέθηκαν να εξελιχθούν με σκοπό να δείξει το καθεστώς ότι ήταν ανεκτικό και φιλελελεύθερο. Απορίας άξιο γιατί η εξέγερση επιλέχθηκε να γίνει ΤΟΤΕ και όχι τα πρώτα χρόνια της χούντας που ήταν και τα πιο σκληρά . Κατά τα άλλα Σωτήρη δίκαιο έχεις να αγιάσει το χέρι σου.

 24. Karenin avatar
  Karenin 15/11/2012 11:33:49

  Απλά για το καλό της εθνικής υπόστασης, ότι έχει περάσει στην ιστορία και στην εθνική συνείδηση δεν μοχλεύεται. Εκτος αν ξαναγυρίσουμε στο πρωταρχικό ερώτημα, ζει ο βασιλιας Αλέξανδρος;

 25. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 15/11/2012 11:44:11

  Το κακό είναι ότι με την αποκάλυψη της ξευτίλας των "προοδευτικών" πολιτών αυτής της χώρας (που φυσικά πάντα υπήρχε αλλά το λούστρο του χρήματος την κάλυπτε) δε θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα των νεκρών εκείνης της νύχτας στο πολυτεχνείο. Πολύ θλιβερό
  Αλήθεια
  - οι τάφοι που είχε βρει ο Μπέης σαν δήμαρχος ζωγάφου τι έγιναν;
  - η Ηλένια τι κάνει;

  • Karenin avatar
   Karenin @ IOKLOS ZARAS 15/11/2012 12:06:31

   Ευκολα θα τα βρείς στο σημερινό βήμα.

 26. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/11/2012 11:51:16

  Παρεμπιπτόντως:

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
  πρὸς καλλιτέχνες, πολιτικούς, δημόσιες καὶ τηλεοπτικὲς περσόνες κλπ.:
  τὸ πρῶτο σκέλος τῆς φράσης «δὲν τὸ ἔχω πεῖ ποτὲ δημόσια, ἀλλὰ ἤμουν κι ἐγὼ στὸ Πολυτεχνεῖο» μπορεῖ νὰ χρησιμοποιηθεῖ ΜΟΝΟ ΜΙΑ φορά!

 27. Pikis avatar
  Pikis 15/11/2012 12:12:08

  Η επέτειος του Πολυτεχνείου εκφυλίστηκε και μετατράπηκε σε κωμωδία. Ειδικά όταν οι πρωτεργάτες της (κατά τα λεγόμενα τους) ανέλαβαν πολιτικές καρέκλες και δίδαξαν τον δρόμο της αρπαχτής και της επανάστασης του καναπέ (με malt ουϊσκάκι και κάσιους).
  Η γενιά του Πολυτεχνείου ρήμαξε σαν σμήνος ακρίδες τη χώρα και άφησε στους απογόνους της ρημαδιό (κυριολεκτικά).
  Κατά τη γνώμη μου η επέτειος θα έπρεπε να τιμάται στα σχολεία με κύριο δίδαγμα την αμφισβήτηση που πρέπει να επιδεικνύει η νεολαία σαν φορέας του καινούργιου, του καλύτερου.
  Αν υπήρχαν νεκροί δεν έχει πια σημασία. Το γεγονός της εισβολής του τανκ είναι από μόνο του αποτρόπαιο.
  Με ανησυχεί ότι υπάρχει ακόμα διαμάχη περί της "αλήθειας". Όμως αν σκεφτεί κανείς θα διαπιστώσει ότι αυτή η χώρα πάντα είχε διαμάχες (εμφύλιος, Πασόκοι-ΝΔίτες, ΚΚέδες-Συριζαίοι κ.ο.κ). Γιαυτό είμαστε πάντα τελευταίοι...

 28. Πολίτης avatar
  Πολίτης 15/11/2012 12:20:07

  Ντροπή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Πολίτης 15/11/2012 12:49:59

   Μπά...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Πολίτης 15/11/2012 12:50:35

   (μὲ φειδὼ τὰ θαυμαστικά. Λιτότητα.)

 29. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 15/11/2012 12:21:00

  Συγχαρητήρια, Σωτήρη,

  ἐξαιρετικὴ ἀνάλυση. Συμφωνῶ ἀπόλυτα μὲ τὸ συλλογισμό σου.

 30. Karenin avatar
  Karenin 15/11/2012 12:36:25

  Αγαπητέ Σ.Μ, ιστορικά γεγεγονότα που πέρασαν στην εθνική συνείδηση συνιστούν αυτό που λέμε εθνική υπόσταση, και δεν είναι καλά υλικά για μόχλευση. Εκτος αν ξαναγυρίσουμε στο πρωταρχικό ερώτημα, ζει ο βασιλιας Αλέξανδρος;

 31. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/11/2012 12:49:29

  Ποιός ἱεραρχεῖ τὴν σημασία τῶν ἐπιμέρους ἱστορικῶν γεγονότων, μὲ ποιά κριτήρια, ποιά ἐξουσία/αὐθεντία καί, ἂν ἐπιτρέπεται νὰ ρωτήσω, μὲ ποιά σκοπιμότητα;

  Ὅταν γιορταζόταν ἡ... «ἐθνοσωτήριος ἐπανάστασις», ἡ γιορτή ἦταν «ιστορικὸ γεγεγονὸς που πέρασε στην εθνική συνείδηση, συνιστά αυτό που λέμε εθνική υπόσταση»;;; Οἱ κάποτε ἑορτασμοὶ τοῦ «Γράμμου-Βίτσι» εἶναι κάτι ποὺ γεμίζει μὲ ἀνυπόκριτη χαρὰ ὅλον τὸν λαὸ καὶ «περνᾶ στὴν ἐθνικὴ συνείδηση συγκροτώντας ὑπόσταση», ἢ ἀποφασίστηκε γιὰ συγκεκριμένους λόγους;

 32. Σ.Κ. avatar
  Σ.Κ. 15/11/2012 13:03:14

  Eξαιρετικό άρθρο.

 33. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/11/2012 13:08:04

  Εἰλικρινὴς ἀπορία: ποῦ εἶναι ὅλοι αὐτοὶ οἱ πολίτες ποὺ θεωροῦν «ἀδιανόητο, ἀσύλληπτο, μοναρχοφασιστικό, τῆς πιὸ σκοτεινῆς δεξιᾶς, ἀντιδραστικὸ» ἀκόμα καὶ τὸ νὰ -τεθοῦν- τέτοια ζητήματα;;; Κανένας τους δὲν θὰ σχολιάσει; Ἢ εἶναι ὅλοι ἀπασχολημένοι μὲ τὰ ἐσωκομματικὰ τοῦ ΠΑΣΟΚ καὶ τὴν ἀντιμνημονιακὴ μνημονιακότητα τοῦ κυρ-Φώτη;

  • IOKLOS ZARAS avatar
   IOKLOS ZARAS @ Σωτ Μητραλ 15/11/2012 13:39:29

   Οχι φίλτατε. Δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά των σκυλολογιών τους. Έχουν άλλες δουλιές.
   Άλλοι χωνεύουν τα κλεμένα από τον Λαό και άλλοι ψαχνουν ροζουλιές "ακρες" για να ξαναρχίσουν το πλιάτσικο. Είναι τόσο ηλίθιοι που δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως όταν θα υπάρχουν ξανά λεφτά για φάγωμα κανείς από μας δε θα ζει

 34. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 15/11/2012 13:43:16

  Ενας λαός που δεν είναι σε θέση να διαβάσει σωστά την Ιστορία του παγιδεύεται σε ιδεολογήματα.Σωστό διάβασμα της Ιστορίας προυποθέτει ανοιχτό μυαλό, ευρυτητα σκέψης, κριτική συνείδηση.Μέσα απο την διαδικασία αυτη προκύπτει για τον καθένα ατομικά αλλά και για μια κοινωνία συνολικά ή αυτογνωσία.Βασική και απαραίτητη προυπόθεση για να οικοδομηθεί η Εθνική συνείδηση.Η Ιστορία αποτελεί πυξίδα, δεξαμενή γνώσης, παρακαταθήκη.Δεν είναι εμπόρευμα.Ολα όσα γραφτηκαν ανωτέρφω έχουν κάποια δόση αλήθειας.Ομως σας διαφεύγει κάτι σημαντικό.Ηρωικές στιγμές και Ηρωες, αγωνιστές και μαχητές σαν Ελληνισμός έχουμε πληθώρα να επιδείξουμε.Ομως ποτέ μα ποτέ δεν κεφαλαιοποιήσαμε την γνώση που προήλθε μέσα απο αυτά και ποτέ δεν ξεπεράσαμε τον ατομισμό οικοδομώντας συλλογικές μορφές δράσης ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής.Πολύ απλά στιγμές ήταν και πέρασαν και απλά αναπολούμε.Δεν διδαχθήκαμε τίποτα γιατί δυστυχώς το πλέον σημαντικό μειονέκτημα μας είναι η ευκολία.Ευκολία στην σκέψη σημαίνει επιφανειακή προσέγγιση που απλά μεταφράζεται σε λάθος εκτίμηση.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Δρόλαπας 15/11/2012 18:00:47

   Ήγουν τουτέστιν Δρόλαπα;;
   Σαν νά 'θελες κάπου να καταλήξεις και κάτι σε διέκοψε, μοιάζει το σχόλιό σου. Λείπει το "δια ταύτα" ( εκτός από τα κόμματα, βεβαίως).

 35. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 15/11/2012 14:40:38

  Αναθεμα με αν καποιος απο αυτους ολους που γραφουν για τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου ηταν εκει πραγματικα... για εμας που ειμασταν (ποιος να το ηξερε τοτε οτι δουλευαμε για τον Ιωαννιδη - πραξικοπημα 25 Νοεμβρη 1973.. και για το αθλιο αυτο καθεστως των 5000 (μεχρι σημερα) συμπατριωτων μας που αυτοκτονησαν..) πρεπει να πουμε 2-3 αληθειες σημερα...

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ
  Δεν σκοτωθηκε κανεις μεσα στο πολυτεχνειο (βλεπε πορισμα δημοκρατικης βουλης των ελληνων -ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΕΒΑ) , σκοτωθηκαν 21-22 ατομα στην ευρυτερη περιοχη - μεχρι και την λεωφορο Αλεξανδρας , απο τους οποιους ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ παρα ενας μαθητης (Διομηδης Κομνηνος).

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
  Τα γεγονοτα του πολυτεχνειου χειραγωγηθηκαν (ΚΥΠ - ΡΟΥΦΟΓΑΛΗΣ) και χρησιμοποιηθηκαν απο τον σκοτεινο δικτατορα Δ.ΙΩΑΝΝΙΔΗ (που ολως τυχαιως ξεχνουν ολοι σημερα...γιατι δεν συμφερει..) ουτως ωστε να ανατρεψει τον Γ. Παπαδοπουλο και το στρατιωτικο κινημα της 21 Απριλιου 1967. Αυτο το καταφερε ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ δηλαδη στις 25 Νοεμβριου 1973 .... και αυτη η νεα χουντα κρατησε εννεα μηνες (9) εως οτου πεσει ΜΟΝΗ ΤΗΣ υπο το βαρος της προδοσιας της Κυπρου μας , γιαυτο και η γιορτη της μεταπολιτευτικης δημοκρατιας εορταζεται 24 ιουλιου 1974 και οχι βεβαια 17 νοεμβρη 1973....

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ
  Δεν ειχε τιποτα το ηρωικο (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) αυτη η τζαμπατζιδικη διαδηλωση.. δεν αγωνιστηκε ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ παρα μονο λεγανε καποια συνθηματα και οταν φανηκαν τα τανκς ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ολοι και αρχισανε τα 'ειμαστε αοπλοι' , τα 'ειμαστε αδελφια' , τα 'μην βαρατε' , τα 'εισαστε αδελφια μας δεν μπορειτε να κτυπησετε' κλπ ΩΡΑΙΟΙ ΗΡΩΕΣ.... αντι να προταξουν και να αντισταθουν με οτι διαθετουν και να πεσουν σαν ηρωες αυτοι κλαιγοντουσαν να μην τους κτυπησουν και οτι ειναι αδελφια με τα χουντικα τανκς ... να χεσω τους ηρωες ρε παιδια... ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΙ - ΗΡΩΕΣ ΟΧΙ , οι ηρωες πολεμουν και πεφτουν δεν κλαιγονται σαν γυναικουλες και εκλιπαρουν ΕΛΕΟΣ...

  υγ
  ευτυχως για τον υπογραφοντα εκεινο το μοιραιο βραδυ δεν κατεστη δυνατον να εισελθω (γιατι αν ειχα εισελθει δεν θα ζηταγα ελεος απο τα Ιωαννιδικα τανκς - με οτι και αν αυτο εσημαινε.. ) εγκλωβισμενος απο αστυνομικο κλοιο καποια τετραγωνα πιο κατω στο κεντρο παρολο που το πρωι ημουν εκει (τοτε διαπιστωσα με τα ιδια μου τα ματια τον μεγαλο αριθμο σπιουνων του καθεστωτος) και ειχα φυγει για να ξαναεπιστρεψω κατα τις 8 το απογευμα.

  Για ολους που στεναχωρω καλα θα κανουν προτου πουν οτιδηποτε ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΕΒΑ οπου υπαρχει καταγεγραμμενη ολη η αληθεια που η σημερινη Δημοκρατια μας παραδεχεται και εχει τα αποδεικτικα στοιχια... να το διαβασετε μεχρι τελους και ιδιαιτερως στο σημειο οπου οι πανικοβλημμενοι εγκλειστοι κατα τις 2-3 η ωρα το βραδυ ζητουσαν να εγκαταλειψουν την σχολη και να φυγουν (παρουσια των πρυτανεων τους , Κονοφαγου κλπ) για να παρουν την ειρωνικη απαντηση του πρωτοπαλληκαρου του Ιωαννιδη 'ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ' .... ( τοσο κοπο κανανε να βαλουν το 'ψητο' στο φουρνο να το αφηνανε τωρα να φυγει ? και μετα πως θα ανετρεπαν τον Παπαδοπουλο ?)

  Αυτη ειναι η αληθεια και ολα τα αλλα ειναι να λεμε και καμμια λαλακια να περνα η ωρα, ο καθε πικραμενος λεει το κοντο και το μακρυ του... αμα ηταν τοσοι οι 'αντιστασιακοι' δεν θα υπηρχε δικτατορια , αλλα ποιος να κατσει να ασχοληθει που μια ολοκληρη ελλαδα ηταν στις ταβερνες και τα μπουζουκια παντου εκτος απο 2-3000 ατομα καπου στην Αθηνα....

  Χαιρετε

  • factorx avatar
   factorx @ Νικηφορος Φωκας 15/11/2012 15:55:40

   Γιατί ηρωοποιείς τον Τσεβά; Τον γνώρισες; συνεργάστηκες μαζί του;
   Εσύ δεν ξερω τι λες, αλλά δικούς μου ανθρώπους πάντως τους εβγαλε έξω ο στρατός για να τους γλυτωσει από τους μπάτσους

   • Νικηφορος Φωκας avatar
    Νικηφορος Φωκας @ factorx 15/11/2012 16:46:14

    Δεν διαφωνω , και βεβαια πολλοι στρατιωτες που μπηκαν ΜΕΤΑ την πτωση της καγκελοπορτας γλυτωσαν πολλους και απο το ξυλο και απο την συλληψη . Επισης δεν ηρωποιω τον ΤΣΕΒΑ απλως λεω οτι αυτος (κατοπιν εντολης της βουλης) ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ πορισμα για τα γεγονοτα του πολυτεχνειου , αν δεν κανω λαθος υπηρξε αλλο ενα που συμφωνουσε (μικροτερο και πολυ μετα επι Θαθανδρεου ημερων) αλλα δεν ενθυμουμαι το ονομα. Επομενως στα χερια μας εχουμε (ασε που το εχουν εξαφανισει..) ουσιαστικα μονο του ΤΣΕΒΑ .

    • tak avatar
     tak @ Νικηφορος Φωκας 16/11/2012 08:07:54

     Δε θέλησα να κάνω άλλη παρέμβαση στην ανάρτηση αυτή, επειδή με ενοχλεί φοβερά η μεγαλύτερη φενάκη (το ψέμα που λέγεται για εξαπάτηση, ή παραπλάνηση, ή εσκεμμένη απάτη) της νεοελληνικής ιστορίας. Απλά φίλε Ν.Φ. θέλω να σου πω, πως οι λοκατζήδες έβγαλαν τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο και τους προστάτεψαν από τους αστυνομικούς και κάποιους άλλους, οι οποίοι "έλυναν" τις διαφορές μεταξύ του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη.

     • Νικηφορος Φωκας avatar
      Νικηφορος Φωκας @ tak 16/11/2012 14:19:16

      Φυσικα , ποιος διαφωνησε ?

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Νικηφορος Φωκας 15/11/2012 16:32:53

   Νικηφόρε ,θα συμφωνήσω σε όλα ,άλλωστε έγραψα κάτι ανάλογο σε ένα σχόλιο που δεν αναρτήθηκε , εκτός απο την "Αλήθεια τρίτη".

   Το παραμύθι και η εκμετάλευση που έπεσε δεν πρέπει να μας κάνει να υποτιμάμε τον ηρωισμό των παιδιών που ήταν στ'αλήθεια εκει (και αυθόρμητα , όχι επειδή είχαν πάρει εντολή απο το κόμμα τους)

   Συγνώμη ,αλλα αν δεν είναι ηρωισμός το να είσαι 17-18 χρονών και να ζείς τον απόλυτο τρόμο, να βλέπεις ένα άρμα να έρχεται καταπάνω σου (αν έχεις αντιμετωπίσει άρμα, μπορείς να καταλάβεις), μέσα στη μαυρη νύχτα στην Πατησίων, σπρώχνοντας σαν ψεύτικα τα λεωφορεία που είσαι κρυμένος απο πίσω, και απλά ,να είσαι εκεί, τότε τί είναι ηρωισμός?

   (Λυπάμαι αν έμμεσα περιαυτολογώ ,αλλωστε δεν έχω πια καμιά σχέση με εκείνον τον πιτσιρικά εαυτό μου!)

   Και συμφωνώ ,αντίσταση δεν είναι να λές σφάξε με άγά μου ν'αγιάσω ,αλλα να πολεμάς, αλλα με τί? Πως ξεχνάς ,αφού ήσουν εκεί ,πως εμεις είμασταν αβγαλα παιδιά που ούτε ένα μολότοφ δεν ξέραμε να φτιάξουμε... Αυτοί που ήξεραν , ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ...

   • Νικηφορος Φωκας avatar
    Νικηφορος Φωκας @ ΣΤΕΛΙΟΣ 15/11/2012 22:27:20

    Ναι αγαπητε Στελιο τα παιδια εκει δεν ηταν σε διατεταγμενη υπηρεσια απο κανενα κομμα (το αντιθετο θα ελεγα... τα κομματα τοτε στεκοντουσαν κριτικα απεναντι σε αυτη την εξεγερση..) και ηταν και ειναι αξια επαινου για το αυθορμητο και μαχητικο της παρουσιας και της διαδηλωσεως των, ΑΛΛΑ απο εκει και περα μην μιλαμε για ΗΡΩΙΣΜΟ , για θαρρος αρχικο ναι , αλλα ηρωας ειναι αυτος που υπερβαινει τους φοβους του και τις δυναμεις του και γραφει ιστορια με τον αγωνα του - συνηθως θυσιαζομενος. Κανεις δεν ειχε την απαιτηση να μην φοβηθει καποιος απεναντι στο αρμα (θα ημουν τρελλος αν ελεγα κατι τετοιο) ομως οταν καποιος αποφασιζει να φυλαξει ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ειναι ετοιμος και να πεσει για αυτες... οχι σαν θερισμενο κοτοπουλο που παρακαλουσε για ελεος , αλλα σαν πανθηρας που ο φοβος του τροφοδοτει την δυναμη του και υπερβαινει τον ανθρωπακο που ολοι εχουμε μεσα μας. Το αποτελεσμα με επιβεβαιωνει , κανεις νεκρος ΜΕΣΑ στο πολυτεχνειο... και ευτυχως θα ελεγα γιατι κανεις δεν θα ηθελε εκατομβη νεκρων, ομως αυτο δυστυχως υπογραμμιζει την ελλειψη ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΗΡΩΙΣΜΟΥ.. οποτε ΘΥΜΑΤΑ ναι - ΗΡΩΕΣ οχι , γιατι ετσι υποβιβαζουμε ολους τους πραγματικα ηρωες που γεννησε αυτος ο τοπος και θυσιασαν τα νειατα τους για την ελευθερια μας σε ολους τους εθνικους μας αγωνες χιλιαδες χρονια τωρα.

  • alpha avatar
   alpha @ Νικηφορος Φωκας 15/11/2012 19:09:45

   @Nικηφόρε Φωκα ,
   Εχεις πολύ παιδική αντίληψη για τον ηρωισμό πραγματικά...
   Ο Μίκης Θεοδωρακης πρόσφατα μάλιστα είπε (και προσυπογράφω) οτι ήρωας γίνεται ο άνθρωπος που θα βρεθεί κολλημένος με την πλάτη στον τοίχο και θα καταλάβει οτι ήρθε το τέλος του. Τότε παύει να σκέφτεται λογικά . Κάνει "υπέρβαση" ψέλνει το θούριο του Ρήγα και πραγματοποιεί "έξοδο". Ορμά και όποιον πάρει ο χάρος.
   Αυτό τον κάνει ήρωα και έτσι τον καταγράφει η Ιστορία.
   Κανένας ήρωας (εκτός απο τα κόμιξ και τα μυθιστορήματα) δεν ισχυρίστηκε οτι δεν φοβάται και οτι ορμάει στη μάχη να πολεμήσει και να νικήσει!!!! με τα γυμνά του ηρωικά χέρια τα τάνκς...

   • Νικηφορος Φωκας avatar
    Νικηφορος Φωκας @ alpha 15/11/2012 22:14:09

    Φιλε ALPHA ,
    Θα σε σταναχωρεσω αλλα επιμενω στην αποψη μου και παροτι διαφωνω σε παρα πολλα με τον Μικη συμφωνο με το λεχθεν του που παρεθεσες και αυτο ακριβως εννοουσα , δηλαδη το 'ορμα και οποιον παρει ο χαρος' , αυτο δεν το ειδαμε εκεινη την νυχτα να γινεται.... αντιθετως ειδαμε φοβο και παραδοση.. και δεν ειμαι τρελλος να λεω να επιτεθουν στο τανκ ... αλλα στους πεζους στρατιωτες και αστυφυλακες μπορουσαν... οπως μπορουσαν να δωσουν μαχη ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ και επετρεψε μου να ειμαι βεβαιος οτι δεν θα τολμουσε το Ιωαννιδικο τανκς να γκρεμισει με οβιδες το Μετσοβειο... μεχρι να ριξει μια πορτα οκ , οποιοδηποτε αλλο βημα θα ακυρωνε τελειως τα σχεδια του επερχομενου μετα εβδομαδος νεου δικτατορα ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ (25 Νοεμβριου 1973) μια για παντα...

    • alpha avatar
     alpha @ Νικηφορος Φωκας 16/11/2012 15:51:06

     " και δεν ειμαι τρελλος να λεω να επιτεθουν στο τανκ … αλλα στους πεζους στρατιωτες και αστυφυλακες μπορουσαν… οπως μπορουσαν να δωσουν μαχη ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ."

     Eπαληθεύεις αυτά που σου είπα.
     Ηθελες δηλαδή να επιτεθούμε με τα χέρια σε οπλισμένους στρατιώτες και αστυφύλακες που έριχναν και στο ψαχνό και το αίμα έρρεε μονόπλευρα...Δεν σου έφτασε οτι τολμήσαμε επι χούντας να κάνουμε την πρώτη κατάληψη του ΕΜΠ το Νοέμβρη του 1972 και να προκαλέσουμε την επίθεση και παραβίαση του ασύλου που είχε σεβαστεί ακόμα και ο Χίτλερ...Ελπίζω να τα κάνεις αυτά εσύ τώρα που θα έρθουν και πάλι οι Γερμανοί να σου κατάσχουν το σπίτι αν δεν τους πληρώσης τα δανεικά του Ακη...και να περάσεις στην Ιστορία σαν πραγματικός ατρόμητος ήρωας και όχι της φακής όπως εμείς...

 36. MIKE avatar
  MIKE 15/11/2012 15:02:18

  Ηλένια Ασημακοπούλου: μια ηρωίδα μαϊμού
  Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, 22:22

  Με τα τόσα ψέματα που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν γύρω από το «Πολυτεχνείο», κοντεύει να χάσει την αίγλη της η Ηλένια Ασημακοπούλου, το «ωραιότερο» ψέμα της περιπτώσεως.
  Η «θλιβερή» ιστορία της Ηλένιας - για όσους δεν την ξέρουν ή δεν τη θυμούνται - έχει έτσι:...»»»


  ην πρώτη επέτειο του «Πολυτεχνείου», το 1974, ανάμεσα στα λουλούδια και τις φωτογραφίες υπαρκτών και ανύπαρκτων «νεκρών» (σύγχρονων και παλαιότερων, μια και είχαν βάλει φωτογραφίες σκοτωμένων του 1944, του 1950 κ.λπ.) που γέμισαν το πολύπαθες κτίριο, τις μάντρες, τις αυλές και τα κάγκελα του, ήταν και το σκίτσο μιας ωραιότατης κοπέλλας. Δίπλα του, στο ίδιο κάγκελο - που έμεινε στην «ιστορία» σαν «Της Ηλένιας το κάγκελο» - υπήρχε ένα σημείωμα με τα εξής δακρύβρεχτα:

  «Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει».

  Το «δράμα» το πήραν οι εφημερίδες, μία από αυτές, δε - η «Αυγή» - έγραψε, κατά λέξη, τα εξής κάτω από το σπαραξικάρδιο τίτλο: ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ Η ΗΛΕΝΙΑ ΜΟΥ; Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ και τον υπότιτλο: «Ηλένια Ασημακοπούλου. Χτυπήθηκε στις 17 Νοέμβρη στη Στουρνάρα από σφαίρα. Τι απόγινε», λέει:

  «Το σκίτσο της μικρής κοπέλλας με το τραγικό ερώτημα κρεμόταν από τα κλαδιά της ελίτσας που φυτεύθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αργότερα τοποθετήθηκε κι αλλού, κι αλλού, ανάμεσα στα λουλούδια. Με το ίδιο πάντα ερώτημα: «Τι απόγινε;».

  Ολότελα τυχαία χθες βρεθήκαμε δίπλα σε ένα αγόρι κι από εκεί ξεκινάει μια ακόμα τραγωδία όπως την αφηγείται το ίδιο:

  - Είμασταν μαζί με την Ηλένια μέσα στο Πολυτεχνείο. Μετά την εισβολή, βγήκαμε δίπλα - δίπλα από την έξοδο της Στουρνάρα. Ένας οπλισμένος τη σημάδεψε εν ψυχρώ και οι σφαίρες τη βρήκαν στην πλάτη. Ακούμπησε πάνω μου βγάζοντας αίμα από το στόμα και έπειτα έπεσε. Με συλλάβανε και στην Ασφάλεια μου πήραν το πουλόβερ μου που ήταν κόκκινο από το αίμα της. Δεν τους μίλησα καθόλου για την Ηλένια, για να την προφυλάξω, αν ζούσε...

  Όταν με άφησαν, το Φλεβάρη του '74, πήγα στο Χαλάνδρι όπου έμενε με την οικογένεια της. Μα οι γονείς της με το μικρότερο αδελφό της είχαν εξαφανιστεί και στο σπίτι έμεναν άγνωστοι. Όσο κι αν ρώτησα δεν ήξεραν τίποτα. Ούτε κι από το σχολείο της, το Κολέγγιο Αγ. Παρασκευής, έβγαλα άκρη.

  Ίσως οι γονείς της φοβήθηκαν για το δεύτερο παιδί τους κι εξαφανίστηκαν.

  Όλα αυτά δεν τα κατέθεσα στον κ. Τσεβά, γιατί φοβόμουν.

  Ο νεαρός σπουδαστής εγκατέλειψε όλες αυτές τις μέρες τα μαθήματα του, τοποθέτησε, όπου νόμιζε καλύτερα στο χώρο του Πολυτεχνείου ένα σκίτσο της φτιαγμένο πριν από τα γεγονότα, προσθέτοντας την αγωνία του: «Τι απόγινε;».

  Το όνομα του νέου είναι Γιάννης Ηλιόπουλος της Ηλεκτρονικής Σχολής».

  Σε λίγο όμως αποκαλύφθηκε πως το σκίτσο της «δολοφονημένης» Ηλένιας - στο οποίο τόσοι φοιτητές και τόσες φοιτήτριες γονυπέτησαν δακρυσμένοι - ήταν παρμένο από διαφήμιση σαμπουάν της αγγλικής εταιρίας «ΜΠΡΕΚ» και είχε δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και στην αγγλική έκδοση του τριμηνιαίου «Βογκ» (το σκίτσο της διαφημίσεως - είναι «παστέλ» - το φιλοτέχνησε ο Άγγλος ζωγράφος Νικόλας Ήγκον και ως μοντέλο ποζάρησε η Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ, γνωστό και πανάκριβο φωτομοντέλο, που από ηλικίας 4 χρονών ζει στο Λονδίνο).

  Μετά τη διαπίστωση της απάτης, πανικόβλητοι οι διοργανωτές του πανηγυριού έσπευσαν να παραπέμψουν σε δίκη τον Ηλιόπουλο - από το όνομα του φαίνεται «γέννησε» την Ηλένια - ο οποίος καταδικάστηκε (άρον - άρον, στις 18 / 2 / 75) σε φυλάκιση οκτώ μηνών.

  Πάντως, μπορεί να καταδικάστηκε και όλοι οι κουλτουριαραίοι να έριξαν σ' αυτόν όλες τις κατάρες «του απάνω κόσμου», αλλά εκείνος είχε «κερδίσει»: Το όνομα της Ηλένιας εκφωνήθηκε πρώτο στον πίνακα των νεκρών και σε αυτήν κατατέθηκαν τα περισσότερα στεφάνια, με πρώτο και καλύτερο εκείνο της Ιωάννας Τσάτσου - συζύγου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας - η οποία μάλιστα, γονάτισε μπροστά στο σκίτσο και δάκρυσε. Ο πανίσχυρος, δε, τότε Καραμανλής, ζήτησε φωτογραφία του σκίτσου.

  Η περίπτωση, όμως, έχει και ένα δίδαγμα: Και στο θέμα αυτό την «πλήρωσε» ένα απλό ανθρωπάκι, ενώ δώδεκα ολόκληρα χρόνια τώρα οι βιαστές της μνήμης του Έθνους - με τους ψιθύρους και τις «διαβεβαιώσεις» τους για «εκατόμβες» κ.λπ. - κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Λαού στη Δικαιοσύνη και με τα ολέθρια ψέματα τους, αναμοχλεύουν πάθη και μίση, χωρίς να πάθουν τίποτα.

  Οι ίδιοι, μάλιστα, κάθε φορά «παράγοντες» με υποκρισία - αφού ξέρουν ποια είναι η αλήθεια! - μετέχουν στις παραπλανητικές τελετές, θεατρινίζουν και κάνουν το κάθε τι για «να τους πιάσει ο φακός» και να φιγουράρουν «θλιμμένοι προσκυνητές» στις εφημερίδες και την τηλεόραση. Και φτάσαμε σε σημείο να πάει «εν σώματι» η Βουλή πριν από λίγα χρόνια εκεί και να αφιερώσει ο αλήστου μνήμης Παπαοπύρου τη συνεδρίαση «σε εκείνους που θυσίασαν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΧΩΡΟ τη ζωή τους», χωρίς να τον «τσιμπήσει» ο Εισαγγελέας για τη βάναυση προσβολή της Δικαιοσύνης που διέπραττε, αφού εκείνος - καθώς και οι άλλοι που τον συνόδευαν - γνώριζε ότι το δικαστήριο είχε δεχτεί πως κανένας δεν είχε σκοτωθεί στο Πολυτεχνείο.

 37. MIKE avatar
  MIKE 15/11/2012 15:03:10

  http://www.zougla.gr/blog/article/523749

 38. panos avatar
  panos 15/11/2012 17:23:40

  Η γενια της φαυλοτητας, της αρπαχτης,και της καταστροφης της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Δυστυχως πολλοι πολιτικοι μας δεν μας λενε την αληθεια, και την λενε μονο οι ακροδεξιοι φασιστες της Χ.Α. Σαν εθνος θα πληρωνουμε για παρα πολλα χρονια το πλιατσικο στο κρατος της υποτιθεμενης γενιας. Αραγε εκτος απο τον ΑΚΗ θα την πληρωσει κανεις αλλος για την μεγαλυτερη ΛΗΣΤΕΙΑ στο Ελληνικο κρατος?

 39. ρωμανος αργυρος avatar
  ρωμανος αργυρος 15/11/2012 18:00:31

  Αγαπητέ ΜΙΚΕ,η φράση αποδίδεται στον Τροτσκυ΄΄ξυπνήστε όσους κοιμούνται,και οχι όσους ονειρεύονται΄΄Με ποιό δικαίωμα λοιπόν,έρχεσε εσύ και ταράζεις τα όνειρά μας;Γιατί μας βαζεις την υποψία και για άλλους Ηλιόπουλους και άλλες Ηλένιες;Δεν βέπεις ακόμα και εδώ τον στρατό των Ηρώων να παρελαύνει,δεν ακούς τίς μουσικές;Μπα σε καλό σου μου χάλασες το απόγευμα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ρωμανος αργυρος 18/11/2012 00:32:18

   http://www.antinews.gr/2012/11/17/190157/

 40. factorx avatar
  factorx 15/11/2012 18:04:47

  Tι απαντά στη Χ.Α ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων

  Το Πολυτεχνείο βάλλεται από πολλές πλευρές, καθώς κάποιοι επιχειρούν να το ενοχοποιήσουν για τη σημερινή κατάσταση της χώρας», είπε ο Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων την περίοδο της δικτατορίας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

  Ο ίδιος προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Για τη σημερινή κατάσταση της χώρας δεν φταίει ούτε το Πολυτεχνείο, αλλά ούτε και εκείνοι που συμμετείχαν στην εξέγερση. Όπως επίσης δεν φταίει το Πολυτεχνείο αν κάποιοι εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους σ' αυτή την εξέγερση». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, όμως, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τις αφίσες και ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής ότι δεν υπάρχουν νεκροί κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Δεν είναι συνομιλητής μας η Χρυσή Αυγή», τόνισε και συνέχισε: «Θα μας εξέπληττε αν έλεγε άλλα πράγματα απ' αυτά που λέει».

  Η αντιπρύτανης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, που είναι υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις, Τ. Μοροπούλου, προσέθεσε: «Την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει κανείς. Το Πολυτεχνείο έχει νεκρούς και δεν τους διαπραγματευόμαστε». Κάλεσε μάλιστα τον λαό και τη νεολαία να συμμετάσχει στον εορτασμό με ενότητα.

  Αύριο το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Πολυτεχνείο ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα ακουστούν τραγούδια που τραγουδούσαν οι νέοι κατά την περίοδο της εξέγερσης. Την εκδήλωση αυτή, που είναι ουσιαστικά αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, οργανώνει το Μουσικό τμήμα του Πολυτεχνείου.

  Τόσο ο Ν. Τριανταφύλλου, όσο και η Τ. Μοροπούλου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα πρωινά επεισόδια που προκλήθηκαν όταν μέλη της παράταξης ΠΑΣΠ πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με νεαρούς κουκουλοφόρους που κρατούσαν λοστούς και καδρόνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι.

  Να σημειωθεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα περιφρουρήσει και φέτος τις εκδηλώσεις του τριημέρου. Φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα βρίσκονται συνεχώς στον χώρο του ιδρύματος, ενώ η σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Οι πύλες θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο, τελευταία ημέρα του εορτασμού, θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και μετά την κεντρική εκδήλωση -δηλαδή περίπου στις 3 το μεσημέρι- θα αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

  Σημειώνεται ότι μετά τις 6 το απόγευμα σήμερα διοργανώνεται αντιφασιστική, αντιρατσιστική πορεία με μοτοσικλέτες, από το Πολυτεχνείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

  • Bixiou avatar
   Bixiou @ factorx 15/11/2012 23:49:10

   Αν τελικα η πορεια αυτη πηγε πραγματι απο το Πολυτεχνειο στον Αγιο Παντελεημονα, αυτο σημαινει οτι η αριστερη "ελιτ" αυτης της χωρας εχει παρει οριστικα διαζυγιο απο την πραγματικοτητα, αν υποτεθει οτι υπηρξε καποτε παντρεμενη μαζι της...

 41. DI.KO avatar
  DI.KO 15/11/2012 18:11:53

  «Τι λοιπόν καθιστά το όντως ηρωικό Πολυτεχνείο ηρωικότερο από παρόμοιες πράξεις που δεν μνημονεύονται τόσο συχνά, και την χούντα του Παπαδόπουλου χειρότερη από τρισχειρότερες δικτατορίες που δεν μονοπωλούν τόσο το συλλογικό μας ενδιαφέρον;»
  Κύριε Μητραλέξη δεν υπάρχουν χειρότερες ή τρισχειρότερες δικτατορίες. Η δικτατορία είναι πάντοτε το ίδιο στυγνή και εγκληματική. Δεν υπάρχει κάτι που κάνει ηρωικότερο το ηρωικό Πολυτεχνείο απλά είναι ηρωικό όπως η επανάσταση του 21 ή το ΟΧΙ. Είναι μόνο πιο πρόσφατο και έγινε σε μια εποχή που ενώ οι λαοί της Ευρώπης προσπαθούσαν να ξεφύγουν, να ελευθερωθούν από τα δεσμά δικτατοριών (Ισπανία, Πορτογαλία) και ενός ακραίου συντηρητισμού που σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη άγγιζε τα όρια της άρνησης του κάθε τι προοδευτικού, η Ελλάδα τυλίχθηκε στα δίχτυα του σκοταδισμού.
  Κύριε Μητραλέξη ή είστε αρκετά νέος ή κατά ένα ποσοστό ανιστόρητος. Υποθέτω το πρώτο. Μπερδεύετε και εξομοιώνετε γενικεύοντας την ηρωική πράξη του Πολυτεχνείου με την διεφθαρμένη πολιτική ορισμένων στη μεταπολίτευση. Ξεχνάτε ποιος κυβέρνησε μετά το 1974 μέχρι το 1981 και ποια ήταν τα μηνύματα που έδωσαν ή άφησαν να περάσουν στο λαό οι τότε κυβερνώντες και τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης των χουντικών. Υπήρχαν τότε οι πολιτικοί που θα μπορούσαν να επιβάλλουν από την αρχή ένα άλλο ύφος και ήθος, ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο. Δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να το κάνουν. Κανείς τους. Το ότι κυριάρχησαν μετά οι λαοπλάνοι σημαίνει ότι λίγοι ήταν αυτοί που αντιλήφθηκαν το παιχνίδι που παιζόταν και ότι οι περισσότεροι ακολούθησαν χωρίς δισταγμό και σκέψη μέσα στο όλο κλίμα των καιρών τους λαοπλάνους. Κυριάρχησαν η χίμαιρα και η ουτοπία.
  Ποτέ ξανά χούντα. Το Πολυτεχνείο και ο αγώνας όλων που αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν πρέπει να παραμείνουν ζωντανά στη μνήμη μας. Ο μετέπειτα εκφυλισμός της πολιτικής ζωής και των πολιτικών της και εν μέρει σε κομμάτια του λαού μας δεν πρέπει να αμαυρώνει την ηρωική πράξη εκείνης της στιγμής στο Πολυτεχνείο.

  • Bixiou avatar
   Bixiou @ DI.KO 15/11/2012 23:40:28

   Μονο συναισθηματικες η αλλες σκοπιμοτητες μπορουν να παρομοιασουν το Πολυτεχνειο με το 1821 η με το ΟΧΙ. Εγω που δεν ειμαι νεος σαν τον κυριο Μητραλεξη - που τα λεει πολυ ωραια - μπορω να σας διαβεβαιωσω οτι η αποψη αυτη ειναι περαν των οριων της λογικης σκεψης.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ DI.KO 16/11/2012 01:48:04

   Ἀγαπητὲ/ὴ DI.KO,

   Πρῶτον, καθιστῶ στὸ κείμενο σαφῆ τὴν διάκριση ἀνάμεσα στὰ γεγονότα τοῦ Πολυτεχνείου καθ' αὐτὰ καὶ στὴν ἀξιοποίησή τους ὡς «τελετουργικῆς γιορτῆς τοῦ Καθεστῶτος», στὰ πρότυπα τῶν ἑορτασμῶν καὶ ἄλλων καθεστώτων. Τὸ πρόβλημα εἶναι ὅσοι ἀρνοῦνται νὰ τὰ διαστείλουν, καὶ θέλουν στὸ ὄνομα τῶν πρώτων νὰ μὴ θίγουμε τὸ δεύτερο. Νὰ τὸ θέσω ἔτσι, δὲν εἶμαι ἐγὼ ποὺ τὰ μπερδεύω καὶ τὰ ἐξομοιώνω.

   Ὅσον ἀφορᾶ γιὰ τὸ ποιά περιστατικὰ εἶναι «πιὸ» ἡρωϊκὰ ἢ πιὸ σημαντικά, δὲν τίθεται φυσικὰ θέμα... ἡρωϊσμόμετρου. ΟΜΩΣ, θεσμοὶ ὅπως τὸ κράτος καὶ τὸ σχολεῖο ἐπιλέγουν ποιὲς συγκεκριμένες ἑορτὲς θὰ προβάλουν ὡς θεμελιωδέστερες, μὲ ἑορτασμούς, σχετικὴ μελέτη καὶ ἀργίες, καὶ ποιὲς ὄχι. Ἐκεῖ, τὸ κράτος γιορτάζει τὸν... ἑαυτό του, καὶ ἐν πάσῃ περιπτώσει καλὰ κάνει. Λογικὸ νὰ γιορτάζεται ἡ Ἐπανάσταση, δηλαδὴ ἡ ἵδρυσή του. Λογικὸ καὶ ἡ στάση τοῦ ἔθνους στὸν Β' Παγκόσμιο. Σ' αὐτὰ τὰ ἀπολύτως ὑπαρκτὰ πλαίσια, θεωρῶ ὅτι ἡ πρόκριση τοῦ Πολυτεχνείου καὶ τῆς Χούντας ὡς τρίτης γιορτῆς (γιατί τρεῖς γιορτάζουμε στὰ σχολεῖα, ὄχι σαραντατρεῖς), ἔναντι τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγώνα/Βαλκανικῶν Πολέμων ποὺ διπλασίασε τὸ ἐν λόγῳ κράτος ἢ τὸν ἄφθαστο ἡρωισμὸ τῆς ΕΟΚΑ, προδίδει μὴ καθαρὴ κρίση. Ἐν μέρει θολωμένη ἀπὸ τὶς δυνατὲς συγκινήσεις τῆς πρωταγωνιστούσας γενιᾶς (παράδειγμα ἐδῶ, ὁ σχολιαστὴς alpha) καὶ ἐν μέρει ἀπὸ τὴν ἀνάγκη τῆς συγκεκριμένης πολιτικῆς περιόδου γιὰ Καθεστωτικὴ Ἑορτή. Ἀλλὰ ἡ συγκεκριμένη ἐπιλογὴ προδίδει ἀσυνέπεια, δὲν εἶναι λογικὰ συνεπής.

 42. alpha avatar
  alpha 15/11/2012 18:44:09

  H ηλιθιότητα των φασιστών δεν βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου δυστυχώς. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι γεννετικό ελάττωμα του νου.
  Σκέψου οτι προκειμένου να δυσφημίσουν το ηρωικό έπος της Αριστεράς (Οι φοιτητές του ΕΜΠ που το ξεκίνησαν είταν 95% αριστεροί ενταγμένοι ή και ανέρνταχτοι. Δεν υπήρχε τότε η ΔΑΠ) στο Πολυτεχνείο, στηρίζουν την "επιχειρηματολογία" τους οτι δεν υπήρξαν αρκετοί νεκροι φοιτητές αλλα οι νεκροί που κι αυτοί δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, δεν ήταν φοιτητές του ΕΜΠ!!! Αρα Πολυτεχνείο=παραμύθα για τους φασίστες. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ... Το ατύχημα είναι οτι στη Νυρεμβέργη δεν τους έκαναν σαπούνι στα κρεματόρια γι αυτό υπάρχουν ακόμα...
  Θέλουν να τους φέρουμε νεκρούς φοιτητες ΕΜΠ γιατί οι άλλοι νεκροί γι αυτούς ήταν σκουλήκια-κομμούνια-άχρηστοι. Κι έτσι φαντασιώνονται οτι έσβησαν το Πολυτεχνείο ως παράδειγμα οτι ο ηρωισμός των Ελλήνων επανεμφανίστηκε στο Πολυτεχνείο ως ύστατη πράξη αντίστασης και λατρείας προς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ alpha 16/11/2012 05:54:17

   Οτι η αντίθεση στον κομμουνισμό είναι γενετικό ελάττωμα του νου το πίστευαν, πολύ πριν από εσάς, οι ιδεολογικοί σας μέντορες, στη Σοβιετική Ενωση και στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Γι' αυτό και έστειλαν τους αντιφρονούντες σε ψυχιατρεία, όπου τα βασανιστήρια στα οποία τους υπέβαλλαν, για χρόνια, με τη χορήγηση και ψυχοφαρμάκων, έκαναν τα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ να είναι ο...Φωτεινός Παντογνώστης της δεκαετίας του '70, με τα λαμπάκια, σε σύγκριση με Η/Υ. Για τα συγκεκριμένα, η Αριστερά, από όσο ξέρω, έχει τηρήσει αιδήμονα σιωπή, αν δεν τα έχει υποστηρίξει ανοιχτά.
   Άρα, 1. δεν πρωτοτυπείτε, 2. αποδεικνύετε, εσείς ο "αμόλυντος" αριστερός/ή, ότι ο Στάλιν, ο Πολ Ποτ και το γκουλάγκ κρύβονται καλά μέσα στο σύνολο σχεδόν της Αριστεράς...
   Τελευταία, ανακαλύψατε τον νέο μεγάλο σας σύμμαχο, τον ισλαμοφασισμό. Νομίζετε ότι το ισλάμ είναι η λύση για τα διαρκώς μειούμενα εκλογικά σας ποσοστά. Ο "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και η κλειτοριδεκτομή πάνε παρεούλα στις πορείες....
   Το ότι εξομοιώνετε την κριτική στο "Πολυτεχνείο" και την άρνηση της ηρωικότητάς του με φασισμό, είναι απλά ηλίθιο. Δεν με αφορούν τα επιχειρήματα της ΧΑ, αυτοί έχουν τους δικούς τους λόγους που μου είναι ξένοι (είναι υπέρμαχοι του ολοκληρωτισμού, που απεχθάνομαι βαθύτατα). Εχω τα δικά μου επιχειρήματα για να αρνούμαι οποιαδήποτε ηρωικότητα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Βαρέθηκα από παιδί να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου στα σχολεία και να προσπαθώ να πείσω από μαθητής τον εαυτό μου για τον ηρωισμό του...Πέτερ, του Γιόχανς και του Φραντς. Τόση πολλή δόση προπαγάνδας καταντάει εμετική, ειδικά αν έχει γνωρίσει κανείς από κοντά το ποιόν των φορέων αυτής της προπαγάνδας: Rubbish!
   Τελευταίο ηρωικό αγώνα του Ελληνισμού που γνωρίζω είναι αυτός της ΕΟΚΑ, στο εναπομείναν άκρον του ελληνικού χώρου, την Κύπρο. Και η ΕΟΚΑ, το ξέρετε ίσως, είχε την Αριστερά απέναντί της, όχι μαζί της...

   • alpha avatar
    alpha @ ΒΙΣ 19/11/2012 12:15:03

    Αγαπητέ ΒΙΣ ανεβαίνεις ψηλα΄και εκτίθεσαι πολύ όπως οι μαιμούδες...Ο Φασισμός όπως και ο κομμουνισμός είναι ξοφλημένοι στον αιώνα τον άπαντα. Ηταν μια ηλίθια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας και τελείωσε. Βεβαίως η Δημοκρατία σου επιτρέπει να πιστεύεις και στα ΟΥΦΟ.
    Κάποιοι μάλιστα αυτοκτονούν για να πάνε στον Σείριο. Ακολουθείστε τους . Είναι δικαίωμά σας, στη Δημοκρατία, όλα είναι ελεύθερα αρκεί να μην περιορίζουν την ελευθερία των άλλων. Αρια φυλή είναι η εκφυλισμένη φυλή των ηλιθίων...

 43. alpha avatar
  alpha 15/11/2012 18:47:55

  "Το 1973, στα γεγονότα του «Πολυτεχνείου», συνέβη κάτι πραγματικά εκπληκτικό: Έλληνες φοιτητές διακινδύνευσαν την ζωή τους και την ελευθερία τους με τον πλέον σαφή τρόπο, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών – και, ει δυνατόν, να την ρίξουν. Αυτός ο έρωτας ελευθερίας σίγουρα αξίζει να τιμηθεί και να εορταστεί. Να μείνει ζωντανός στην μνήμη, να διδάσκει."
  Σωτήρης Μητραλέξης.

  Αυτή είναι η ουσία του κειμένου σου αγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη. Αυτή πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας.
  Τα υπόλοιπα που λές είναι αυτονόητα και δεν έχουν και πολλή σημασία. Ολοι σχεδόν τα έχουν καταλάβει τώρα.

  • panos avatar
   panos @ alpha 15/11/2012 19:50:13

   Ολη η νεα γενια ξερει τι εστι..................ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ alpha 16/11/2012 01:36:38

   Ἀγαπητὲ alpha ἡ ἐπιμονή σου νὰ ἀκυρώσεις τὴν οὐσία τοῦ κειμένου, ποὺ εἶναι ἄλλη, πραγματικὰ μὲ ἐκπλήσσει. Ἔτσι ὅπως θέτεις τὸ ζήτημα, ἐκ τῶν πραγμάτων ὑπάρχουν δύο ἐνδεχόμενα:

   1) ἢ διαφωνεῖς ὅτι τὸ Πολυτεχνεῖο ἀξιοποιήθηκε ὡς «Γιορτὴ τοῦ Καθεστῶτος» (βλ. «ἐθνοσωτήριος ἐπανάστασις», Γράμμος-Βίτσι κλπ.) ἀπὸ μιὰ συγκεκριμένη κάστα γιὰ νὰ ἀναπαραγάγει τὴν ἐπιβολή της, κάτι ποὺ εἶναι τελείως ἀνεξάρτητο θέμα μὲ τὸ ἴδιο τὸ Πολυτεχνεῖο, καθ' αὐτό, καὶ τὸν ἡρωισμό του,

   2) ἢ συμφωνεῖς ὅτι ἀξιοποιήθηκε ἔτσι ἀλλὰ δὲν σὲ ἐνοχλεῖ ἢ σὲ κάθε περίπτωση δὲν νοιώθεις τὴν ἀνάγκη νὰ διαμαρτυρηθεῖς (ἢ νὰ ἀφήσεις ἄλλους νὰ διαμαρτυρηθοῦν) γι' αὐτό, διότι εἶναι «λίγο πολὺ αὐτονόητα» καὶ «τὰ ξέρουμε ὅλοι» (τόσο αὐτονόητα, ποὺ τὸ ἄρθρο ποὺ τὰ θίγει σωρεύει περίπου 150 σχόλια ἔντονων συζητήσεων).

   Ἐπειδὴ εἰλικρινὰ δὲν ἔχω καταλάβει, ποιό ἀπ' τὰ δύο;

 44. aris. A avatar
  aris. A 15/11/2012 19:21:59

  Σε όσους βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο με αγνά αισθήματα ειλικρείνεια ενθουσιασμό και πραγματικό δημοκρατικό φρόνημα τον σεβασμό μας και την αγάπη μας.

  Τέτοιες στιγμές μεγαλειώδους συναισθηματικής φόρτισης μπορούν να φτιάξουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου για μια ζωή.

  Και μόνο για αυτό το γεγονός πρέπει να είναι΄ευχαριστημένοι.

  Για τους υπόλοιπους που έξαργύρωσαν την παρουσία τους για λίγες ώρες με δημοσιότητα αξιώματα πλούτο και δόξα (κάποιοι μόνο για να βγάλουν καμιά γκόμενα πουλώντας παραμύθια) φέρνοντας την χώρα σε αυτά τα χάλια αξίζουν μόνο την περιφρόνηση και την κατακραυγή μας.

  Το Πολυτεχνείο δεν αξίζει ούτε τον χλευασμό της Χρυσής Αυγής αλλά ούτε και την μυθοποίηση που του επέβαλε το Πασόκ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις με στόχο να βρουν προκάλυμα για την λεηλασία του κρατικού πλούτου που ακολούθησε.

  Το Πολυτεχνείο είναι ένα ακόμα δείγμα της κατάρας που ονομάζεται ελληνική υπερβολή.

  Θυμάμαι κάποιους καθηγητές μου που μας είχαν ζαλίσει με το Πολυτεχνείο και από την άλλη ήταν πρώτοι λουφαδόροι και κοπανατζήδες όταν έπρεπε να μορφώσουν τα παιδιά των φτωχών.

  Καιρός πάντως ήταν να έρθει η εποχή που θα επαιρνε και το Πολυτεχνείο τις πραγματικές του διαστάσεις.

  ΥΓ. Τι σημαίνει ρε παιδιά σύλλογος φυλακισθέντων και εξορισθέντων. Τι ελληνική πατέντα είναι και αυτή.

  • Bixiou avatar
   Bixiou @ aris. A 15/11/2012 19:53:11

   Σημαινει γλεντια, χοροι και τραγουδια με Θεοδωρακη παρουσια Σημιτη (υπαρχουν και βιντεο) και μασα. Τοτε που καποιοι εξαργυρωναν αυτα που ειχαν υποστει απο τους χουνταιους.

   • GO avatar
    GO @ Bixiou 16/11/2012 10:01:58

    'Οπως ο Παναγούλης ή ο Μουστακλής;
    Δείξτε τον οφειλόμενο σεβασμό σ' όσους το αξίζουν.

 45. alpha avatar
  alpha 15/11/2012 20:18:30

  Aγαπητέ Aris. A. Θέτεις τις τελείες στα ιώτα...Συνοψίζεις άριστα την ουσία των λεχθέντων σ' αυτή την ανάρτηση.
  "Καιρός πάντως ήταν να έρθει η εποχή που θα επαιρνε και το Πολυτεχνείο τις πραγματικές του διαστάσεις." Kαι όπως λέει και ο τίτλος, να πάψει "Το «Πολυτεχνείο» να είναι η καθεστωτική εορτή της χρεοκοπημένης Μεταπολίτευσης".
  Επιτέλους η Μεταπολίτευση που καπηλεύτηκε ασύστολα το Πολυτεχνείο, το life style και τη γλαμουριά, στηριζόμενη στα απόνερα του Παγκοσμιοποιημένου Νεοφιλελευθερισμού που θάμπωσε με την λάμψη του χρήματος Αμερική και Ευρώπη, κατέρρευσε και αυτή μαζί με τον Νεοφιλελευθεριμό όταν γονατιστός ο Υπερτραπεζίτης Paulson εκλιπαρούσε τον "Νέγρο" Ομπάμα να κρατικοποιήσει τις σκασμένες απο τα κέρδη Υπερτράπεζες που θά παρέσερναν στην πτώση τους όλον τον χάρτινο πύργο από virtual χρήμα (14 τετράκις εκατομμύρια δολ/χρόνο) που έκτιασαν ακολουθώντας τα ίχνη του Αλ καπόνε στα νησιά Κέυμαν και στο παγκόσμιο δίκτυο των off shore "Παραδείσων" τους.
  Ετσι τώρα εμείς οι Ελληνε ξαναμαθαίνουμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά.
  Καταλαβαινόμαστε τώρα.
  Η απόκτηση πλούτου π'εραν των αναγκαίων προς το ζείν είναι η μεγαλύτερη κουταμάρα που μπορεί να μας φάει τη ζωή σε μιά μέρα αν οι μεγάλοι κάνουν πάλι μια βλακεία τύπου Leehman Brothers (που σίγουρα θα ξανακάνουν) Αντί για ανταγωνιστικότητες και παραγωγικότητες και άλλα παρόμοια φούμαρα ας βάλουμε μυαλό κι ας κάνουμε πράξη τη διδαχή των παπούδων μας. "Δάνειο απο τράπεζα=εγκλημα κατά της οικογένειας=χαρτοπαίγνιο). Αντι ανταγωνιστικότητας, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Αντί αχαλίνωτα άπληστης ανάπτυξης, ήπια και αειφόρο ανάπτυξη. Αντί τραπεζικού χρηματηστηριακού συστήματος ανταλλακτική οικονομία στο ζενίθ. Οταν οι σούπερ ανταγωνιστικοί "εταίροι" θα σκάνε και πάλι σαν καρπούζια απ' τις κλωτσιές των Υπερτραπεζιτών, εμείς εδώ θα αγκαλιάζουμε και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλο μέχρι να σκάση το Θηρίο απ' την ίδια του την απληστία και να μας αφήσει να ζήσουμε ήσυχα κι απλά τον λιγοστό μας χρόνο που είναι το πολυτιμώτερο πράγμα στη ζωή μας για να μας τον τρώει χάριν "φωτοτυπιων" τ' αφεντικό.

 46. ΛΥΚΟΡΝΙΟ avatar
  ΛΥΚΟΡΝΙΟ 15/11/2012 20:52:08

  Εδώ ρε μεγάλε βρισκόμαστε στη χώρα που οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ κατέβηκαν σε διαμαρτυρία επειδή το κράτος ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και σου κάνει εντύπωση ο σύλλογος φυλακισθέντων και εξορισθέντων ; Δε λες καλά που δεν το γύρισαν σε Μ.Κ.Ο. να τρώνε και κρατικό χρήμα και παρέμειναν σύλλογος ;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΛΥΚΟΡΝΙΟ 16/11/2012 01:54:53

   Ὁ σύλλογος εἶναι ΜΚΟ. Ἡ ΜΚΟ δὲν εἶναι ξεχωριστὴ νομικὴ ὀντότητα, ἀλλὰ ὅλα τὰ σωματεῖα κλπ, ἂν δὲν κάνω λάθος

 47. VENI VIDI VICI avatar
  VENI VIDI VICI 15/11/2012 21:13:27

  Για επτά ολόκληρα χρόνια, ένας ολόκληρος λαός λούφαζε, συμβιβαζόταν, έγλυφε, σερνότανς και αυτοεξευτελιζόταν. Η πλειοψηφία του δειλού και εκφυλισμένου (σε σύγκριση με τη γενναιοψυχία των προγόνων) Ελληνικού λαού, παραδόθηκε αμαχητί στην παράνοια, το φόβο και το φασισμό. Ντροπή αισθάνομαι μονάχα όταν σκέπτομαι πως η δικτατορία άντεξε 7 ολόκληρα χρόνια.... Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης, θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα αυτούς που έσωσαν με την προσωπική τους θυσία και το μεγαλειώδες παράδειγμά τους, την πληγωμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Πάντα θα τιμούμε τον τελευταίο σύγχρονο ΈΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, τον γενναίο ταγματάρχη ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ και όλους τους ανώνυμους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αυτούς που ποτέ δεν εξαργύρωσαν το αγνό τους πάθος και τη γνήσια δίψα τους για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Τα υπόλοιπα, είναι κενά λόγια. Το αίτημα παραμένει, το σύνθημα είναι πάντα επίκαιρο, η υπόσχεση εκκρεμεί. Οι καταχραστές των ιδανικών μας, αξίζουν μόνο την περιφρόνηση των ερχόμενων γενιών.

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ VENI VIDI VICI 16/11/2012 02:37:55

   !!!!!

 48. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 15/11/2012 21:17:31

  Αντί σχολίου παραθέτω ένα κείμενο από τη ''Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος'' του Σπυρ.Μαρκεζίνη,τόμος τρίτος,σελίδα 206.Άποψη του αείμνηστου πολιτικού Ευάγ.Αβέρωφ:
  ''Το Πολυτεχνείο υπήρξε μια ευγενική,θαρραλέα,δημοκρατική εκδήλωση της Νεολαίας.Μόλις όμως εκδηλώθηκε και στέριωσε,κατά τη τακτική που δίδαξε ο Λένιν,υπερφαλαγγίστηκε από το ΚΚΕ και τα συνθήματα από συνθήματα δημοκρατίας έγιναν συνθήματα κομμουνισμού.Το Πολυτεχνείο όχι μόνον την έριξε αλλά τη δυνάμωσε.Γιατί αυτό ήταν το έναυσμα που ώθησε πολλούς νέους αξιωματικούς,λίγο πολύ απογοητευμένους από τη δικτατορία,να συσπειρωθούν γύρω από τον Ιωαννίδη που ετοίμαζε συνωμοσία,αλλά δεν μπορούσε να την κάνει πράξη.Και έτσι επιβλήθηκε μία χειρότερη δικτατορία.
  Τιμώ,λοιπόν,ειλικρινά και βαθύτατα την πρωτοβουλία και τον ηρωισμό των νέων που ξεκίνησαν αυτό το χτύπημα.Αλλά αντί για να το τιμήσω,νομίζω πως πρέπει να πω αυτό που πιστεύω ότι είναι αλήθεια.Δεν είμαι διατεθειμένος,λόγω επιμόνου συνθηματολογίας,λόγω ανύπαρκτων ''πολυαρίθμων νεκρών'' να βοηθήσω κι εγώ στη θεσμοποίηση μιας ψεύτικης ιστορίας''.

  • ανεμος avatar
   ανεμος @ Komis Montechristo 16/11/2012 10:49:40

   Υποθέτω οτι ο Komis Montechristo, προς παραδειγματισμό
   παραθέτει παραμονή της 17 Νοέμβρη, το δήθεν "ειλικρινές"κείμενο του κρυπτοφασίστα, εμετικού και αηδιαστικού Μαρκεζίνη
   που χαμαιρπέστερος του χειρότερου Χατζηαβάτη προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ στην ευγενική,θαρραλέα,δημοκρατική Νεολαία μας να μην επαναστατεί όταν βλέπει την Πατρίδα της να διαλύεται πχ. απο τους Τραπεζίτες, γιατί κάποιο ΚΚΕ θα εκμεταλευτεί τον αγώνα τους και θα επιβάλει χειρότερα δεινά στην πατρίδα...
   Είναι η ιδεολογία του Εφιάλτη. Κι αυτός διαπίστωσε πως ο ηρωικός αγώνας των Σπαρτιατών στίς Θερμοπύλες θα επέφερε την μήνιν του Μεγάλου Βασιλέα και θα έφερνε μεγάλες συμφορές στη πατρίδα γι' αυτό
   τους πρόδωσε. Τελικά άν το καλοσκεφτούμε όλοι οι προδότες για το καλό της πατρίδας το κάνουν, προκειμένου να μην πέσει σε χειρότερα δεινά απ' αυτά που 'ήδη της επιφέρει ο εχθρός...

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ ανεμος 16/11/2012 17:48:04

    Κατέθεσα την άποψη του Αβέρωφ,μεταπολιτευτικώς.Ο Αβέρωφ την είπε και όχι ο Μαρκεζίνης.Απλώς ο Μαρκεζίνης την κατέγραψε στα βιβλία του.Απο κει και πέρα,ο καθένας μας διατηρεί τις όποιες απόψεις του.

 49. Bixiou avatar
  Bixiou 15/11/2012 22:23:06

  Συγχαρητηρια κυριε Μητραλεξη για το αρθρο σας. Συγχαρητηρια και για το τιτλο του αρθρου. Θιγετε βεβαια το θεμα στο κειμενο, ας μου επιτραπει ομως να επωφεληθω της ευκαιριας και να εκφρασω τη θλιψη μου που δεν εορταζεται με την ιδια lαμπροτητα, σε ολη την Επικρατεια, η επετειος του Μακεδονικου Αγωνα και η επισφραγιση του. Δεν ηταν τοπικου ενδιαφεροντος ο αγωνας αυτος που προετοιμασε τις νικες των Βαλκανικων Πολεμων. Ηταν ευρωπαικου ενδιαφεροντος γιατι, χαρις σ'αυτον, τρεις δεκαετιες αργοτερα δεν πραγματοποιηθηκαν τα σχεδια των Τιτο και των Δημητρωφ που, αν ειχαν πραγματοποιηθει, θα ειχαν δωσει στην Ευρωπη μια διαφορετικη μορφη.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Bixiou 16/11/2012 01:57:42

   Τὸ ἐνδιαφέρον εἶναι, ὅπως εἴπαμε παραπάνω, ὅτι στὴν αὐτοπαρουσίαση τοῦ κράτους στὶς ἑπόμενες γενεές, δηλαδὴ τὶς σχολικὲς ἑορτές, ΔΕΝ ἑορτάζει τὸν... διπλασιασμὸ τῆς ἐκτάσεώς του!

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ Σωτ Μητραλ 17/11/2012 17:02:49

    Oι Έλληνες δεν γιορτάζουμε τις νίκες μας. Τιμούμε τα ξεκινήματα των αγώνων μας. Είμαστε ταπεινοί. Είμαστε μαχητές. Η μάχη μας μεθάει, όχι η νίκη. Η νίκη μας γεννά χαρμολύπη...
    (θα μπορούσε να είναι και αντικείμενο διδακτορικής διατριβής το θέμα, στα πλαίσια της αιτούμενης και κατά πόσο εφικτής συνευρωπαϊκότητας με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης....)

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Β.Κ.Σ. 19/11/2012 01:43:34

     Βασιλική, μὴν αὐτοαποθεωνόμαστε τόσο...

     • Samurai avatar
      Samurai @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/11/2012 01:45:41

      Σ.
      Είπαμε λιτότητα!

 50. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 15/11/2012 23:12:50

  Παρασκευή 16/11/73. Εξοδούχος δευτεροετής με διανυκτέρευση από την ΑΔΣΕΝ Ασπροπύργου σχολή πλοιάρχων. Συνάντηση με φιλαράκια συμμαθητές από το γυμνάσιο. Ο ένας φοιτητής Ιατρικής, ο άλλος στην Νομική δευτεροετείς και εκείνοι. Παρόρμηση νεανική και παρασυρμένοι από το ραδιοφωνικό κάλεσμα «εδώ Πολυτεχνείο» στην παράνομη «πειρατική» εκπομπή. Βραδάκι περίπου 19.00. Αβέρωφ και Πατησίων πάνω στην διαχωριστική νησίδα. Φωνάζαμε, ουρλιάζαμε και οι τρεις με όλη την δύναμη της νεανικής ορμής μας μαζί με το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών που συμπαραστέκονταν στους φοιτητές. Όλοι μας νέοι και νέες. Από το ξενοδοχείο πίσω μας κόσμος στα μπαλκόνια του, πολλοί ξένοι, πολλά φλας άστραφταν. Δεν πέρασε ώρα και δύο ασθενοφόρα ανέβηκαν την Αβέρωφ με τις σειρήνες στην διαπασών, έστριψαν μπήκαν στην Πατησίων ανάμεσα στο συσσωρευμένο πλήθος , άνοιξαν τις πίσω πόρτες και κάποιες φάτσες ντυμένοι με λευκές ποδιές νοσηλευτών (ασφαλίτες ή εσατζήδες ήταν) έριξαν δακρυγόνα. Ήταν τα πρώτα δακρυγόνα που δοκιμάσαμε τρία νέα ελληνόπουλα, νεαροί τότε. Σε καμιά ώρα περίπου ακούστηκαν ήχοι πυροβολισμών. Επί τροχάδην επιστρέψαμε στην γειτονιά μας από Αριστοτέλους τρομαγμένοι με μάτια κόκκινα και κάψιμο στον λαιμό. Είχε ο πατέρας μου τότε σπίτι στην Δεριγνί και Γ΄ Σεπτεμβρίου. Από το 1979 άρχισα να αισθάνομαι δυσφορία όποτε περνούσα απέξω από το Πολυτεχνείο. Αργότερα έκανα οικογένεια και κατοικία εκτός Ελλάδας. Είχα όμως διαρκή πληροφόρηση για τα όσα συνέβαιναν στην πατρίδα. Έβλεπα καταστάσεις και ο ίδιος κάθε φορά που ερχόμουν στις τακτικές επισκέψεις μου στην γενέτειρα πόλη. Η δυσφορία μεταλλάχτηκε σε οργή και αηδία. Κάθε χρόνο το πρωί όποτε συνειδητοποιώ ότι η ημερομηνία είναι 17/11 κοιτώντας την φάτσα μου στον καθρέπτη πρώτα φτύνω το είδωλό που καθρεφτίζεται απέναντί μου με κάμποσα καντήλια και κεφαλλονίτικα ευχολόγια και μετά ξυρίζομαι. Για τους φίλους μου δεν γνωρίζω αν κάνουν το ίδιο. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο ένας επιμελητής ιατρός στο ΕΛΠΙΣ τραβιέται σαν ελατήριο στις εφημερίες και στις καθημερινές για έναν μισθό που του τον κόβουν οι πατριώτες που ξεπήδησαν από τα έσω του τότε Πολυτεχνείου. Ο άλλος, ο δικηγόρος τρέχει καθημερινά στην Ευελπίδων σαν τον Βέγγο και είναι τυχερός αφού μπορεί ακόμη να συντηρεί άνετα την οικογένεια του, σε σχέση με πολλούς άλλους συναδέλφους του που δυστυχούν. Εγώ δοξάζω την Θεία δύναμη που γεννήθηκαν τα τρία παιδιά μου εκτός Ελλάδας, στην πατρίδα της μακαρίτισσας της συζύγου μου και εκεί σπούδασαν και θα χτίσουν την ζωή τους. Τι ωφελεί η δοξολογία ή η αρνητική αναθεώρηση, μιας παρορμητικής μαζικής λαϊκής εκδήλωσης, όταν την καπηλεύθηκαν και την παρερμήνευσαν με τον πιο αισχρό τρόπο αριστεροί, πασόκοι και κάποιοι δεξιοί. Βλέπω κύριοι, αρκετούς από τους εντός του πολυτεχνείου εκείνων των ημερών, πλούσιους και βολεμένους σε υψηλές πολιτικές θέσεις. Ακόμη χειρότερα ανάμεσα τους και κάποιους που έκαναν «αντίσταση» στα παρισινά καφέ και μπιστρό. Απέξω από το πολυτεχνείο βλέπω την κοινωνική σήψη της σύγχρονης Αθήνας. Τοξικομανείς, πρεζέμπορους, λαθρομετανάστες με το παρεμπόριο, άθλιες αποκρουστικές αφίσες με συνθήματα επαναστατημένων κάφρων, κολλημένες η μία πάνω στην άλλη στους τοίχους του πνευματικού(; ) ιδρύματος και απεχθή γκράφιτι. Πιθανόν να είναι η σύγχρονη αντίληψη για τον αρμόζοντα φόρο τιμής και σεβασμού στον πανεπιστημιακό χώρο. Απέναντι δυό -τρία μαγαζάκια ηλεκτρονικού τζόγου από αυτά τα περίεργα, νόμιμα ή προστατευόμενα παράνομα. Ενάμισι χιλιόμετρο πιο πάνω στην Βουλή ο νεποτισμός καλά κρατεί. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το 50% των 300 βουλευτών και των 1400 υπαλλήλων της Βουλής. Σκέπτομαι μόνο ότι τότε φωνάζαμε για να απαλλαγούμε από μια στρατιωτική δικτατορία και τα τελευταία 30 χρόνια ο λαός φωνάζει για να απαλλαγεί από μία κοινοβουλευτική δικτατορία των πολιτικών και των διαπλεκόμενων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών εκδοτών και εργολάβων. ΌΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 16/11/2012 12:46:11

   Δημήτρη πάντα με προβλημάτιζε ,καθαρά για την ιστορία ,η φάση με τα ασθενοφόρα που αναφέρεις.

   Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής ήμουν στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου (τότε λειτουργούσε ακόμα σαν είσοδος) καί ανοίγαμε με 1-2 φίλους δρόμο ανάμεσα παιδιά που ήταν στο πεζοδρόμιο ,για να περάσει ένα ασθενοφόρο που μόλις είχε έρθει, γιατί όπως ακούστηκε το ειδοποίησαν απο το Πολυτεχνείο.

   Εκείνη ακριβώς την στιγμή ξεκίνησε η επίθεση της Αστυνομίας!
   Το σόκ ήταν τόσο μεγάλο (παιδάκια ήμασταν ,όσοι ήμασταν στη Νομική πριν λίγους μήνες περνιόμασταν για…μπαρουτοκαπνισμένοι βετεράνοι!) που παρόλο το ασθενοφόρο ήταν ακριβώς πίσω μου , δεν συνειδητοποίησα αν τα πρώτα δακρυγόνα ρίχτηκαν πραγματικά από εκεί, ή αν η ιστορία πως τα δακρυγόνα τα έριξαν από ασθενοφόρο ξεκίνησε επειδή κατά σύμπτωση την ώρα εκεινη ήταν εκει το ασθενοφόρο.

   Πάντως όπως θυμάμαι «φωτογραφικά» τη στιγμή , θυμάμαι την πρώτη επίθεση και τους καπνούς να έρχονται από Πατησίων και όχι από το ασθενοφόρο που ήταν πίσω μου.

   Αλλα δεν είμαι και σίγουρος ,όπως είπα εκεινο το αρχικό σόκ ήταν αξέχαστο- παρ’ολο που το περιμέναμε πως σίγουρα κάτι θα γίνει εκείνο το βράδυ.

   ¨Όχι πως έχει σημασία ,αλλα πάντα αναρωτιόμουνα για το θέμα με τα ασθενοφόρα. Ετσι ,για να ξέρω αν ήμουνα και μακάκας ,που...τους άνοιγα δρόμο ,νομίζοντας πως ήρθαν να πάρουν τραυματία!

   Α , οσο για μένα, «αρχισα να αισθάνομαι δυσφορία» για το Πολυτεχνείο ήδη από την πρώτη επέτειο το 1974 ,όταν είδα όλες εκείνες τις εκατοντάδες χιλιάδες των…αγωνισταράδων , που ένα χρόνο πρίν το 1973 ήταν εξαφανισμένοι! Βέβαια ,ΟΠΟΙΟΝ ρωτούσες , ασφαλώς και ήταν «στο Πολυτεχνείο»!!!

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/11/2012 15:00:14

    Φίλε Στέλιο, επειδή στεκόμουν μαζί με τους άλλους δύο στην διαχωριστική νησίδα δίπλα στα φανάρια τροχαίας ρύθμισης στο σημείο όπου η Τοσίτσα βλέπει στην Αβέρωφ θυμάμαι καλά το περιστατικό. Δύο ασθενοφόρα ανέβηκαν από την Αβέρωφ, σταμάτησαν ανάμεσα στην ανθρωπομάζωξη απέξω από το Ιταλικό Ινστιτούτο άνοιξαν τις πίσω πόρτες και έριξαν κάποια αντικείμενα σαν κονσέρβες. Αμέσως ένας καπνός εμφανίστηκε από το πουθενά και τα μάτια έγιναν βρύσες δακρύων.

 51. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/11/2012 02:40:41

  Εν Έτει 2000...

  Όταν μεγάλωσε, έμαθε
  πως ο πατέρας του
  ήταν κι αυτός,
  «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο.

  Η θεία του η Λιλή,
  ο θείος του ο Μιχάλης,
  ήταν κι αυτοί,
  «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο.

  Όλοι οι γνωστοί του μπαμπά,
  όλες οι γνωστές της μαμάς,
  ήταν κι αυτοί,
  «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο…

  Τώρα, κάθε πρωί,
  καθώς κατηφορίζει την οδό Πατησίων
  κι αντικρύζει την καγκελλόπορτα
  την κλεισμένη «εις μνήμην».
  στριφογυρίζει στο νου του
  η ίδια απορία:

  «Πώς διάβολο χώρεσαν
  όλοι αυτοί εδώ μέσα;…»

  Φαίδρος Μπαρλάς

 52. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/11/2012 04:40:58

  "Αντιφασιστική πορεία για το ' Πολυτεχνείο' στον Άγιο Παντελεήμονα"!!!
  Το κατάντημα της "Γενιάς του Πολυτεχνείου": Η στήριξη του ισλαμοφασισμού...
  Μόνο ντροπή δεν υπάρχει στους ανθρώπους αυτούς, όπως είναι εγκλωβισμένοι σε ένα κόσμο ιδεοληψιών και, βέβαια, όντας κάτοικοι "καλών συνοικιών"...
  Μια ζωή η Αριστερά εκ του ασφαλούς μιλούσε. Και στο Πολυτεχνείο μέσα κλείστηκαν επειδή ήξεραν ότι το καθεστώς δεν θα τολμούσε να τους χτυπήσει, αφού ήδη όδευε προς τον κοινοβουλευτισμό (πολύ σωστά τα λέει ο Νικηφόρος Φωκάς πιο πάνω). Και αν δεν είχαν επικρατήσει οι σκληροί (Ιωαννίδης κ.ά.), ούτε η πόρτα δεν θα είχε πέσει...
  Είδαμε τον "ηρωισμό" της Αριστεράς με τις συνεχείς και τελετουργικά επαναλαμβανόμενες "τζάμπα" εξεγέρσεις της Μεταπολίτευσης. Που έτρεχαν ένας εσμός δικηγόρων (τα "Δίκτυα" και άλλες τέτοιες γιάφκες) που έσπευδαν μπουλούκι να υπερασπιστούν έναν προσαγόμενο ή συλληφθέντα (και ας ήταν και βομβιστής). Και ο Ρουπακιώτης, μια από τα ίδια είναι, από τέτοια φάμπρικα βγήκε, εκεί μέσα φτιάχτηκε, δεν θα κατηγορήσει τώρα το μαγαζάκι του. Τη μπετονιέρα μην την κατηγοράς, αυτή σου δίνει για να φας, κατά το λαϊκό άσμα...
  Θυμάμαι παλιά "δημοκρατική" καθηγήτριά μου στο Πανεπιστήμιο, που μετακόμισε από τη δεκαετία του '80 από την Κυψέλη στον Άνω Χολαργό, επειδή θεωρούσε την Κυψέλη "χάλια", να λέει τώρα σε εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής ότι "με τη μετανάστευση που γίνεται τώρα, πληρώνουμε τις αμαρτίες μας ως Δυτικοί, άρα καλώς γίνεται"! Θράσος...
  Μόνο και μόνο το θέαμα του δεκάδες φορές βανδαλισμένου Πολυτεχνείου θα έπρεπε να μας πείσει ως λαό να σταματήσουμε αυτή τη φιέστα που δεν σημαίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ή μάλλον, σημαίνει πολλά: Την παρακμή μας. Το ίδιο το οικτρά ατιμασμένο νεοκλασικό κτίριο του Πολυτεχνείου, έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, φωνάζει για την αποτυχία μας ως έθνος και την παρακμή των αξιών της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και αποτυχία είναι όταν ηρωοποείς αυτής της ποιότητας την Αριστερά: Σκουπιδαριό με περιτύλιγμα πολυτελείας σε ζαχαροπλαστείο Βορείων Προαστείων. Και μετά λέμε γιατί ήρθαν οι ισλαμιστές: Οι ισλαμιστές ήρθαν να βάλουν τα τσαντήρια τους πάνω στα ηθικά ερείπια που συσσώρευσε ο αριστερίστικος μηδενισμός στην Ελλάδα. Και τώρα, η Αριστερά με αυτούς παίζει το τελευταίο της χαρτί. Το τελευταίο χαρτί της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι ο ισλαμοφασισμός, να το καταλάβουμε καλά για να δούμε τι έχουμε απέναντί μας...
  Το τέλος αυτής της εκφυλισμένης και παρακμιακής Αριστεράς θα είναι η κάθαρση του δράματος που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 53. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/11/2012 09:03:52

  Μια μικρή αναδρομή. Ο ΙΔΕΑ σχηματίζεται το 1944απο σπέρματα αντικουμουνιστικών οργανώσεων Αξιωματικών , τα οποία δημιουργήθηκαν στην Μέση Ανατολή κατα τον ΒΠΠ'.Τον ΙΔΕΑ τον βαραίνει το κίνημα του 1951 (Κίνημα εναντια στην παραίτηση Παπάγου απο την Αρχιστρατηγία)
  Απο τους Κόλπους του ΙΔΕΑ ξεπηδά η ΕΕΝΑ (Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών), Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος.Τα σχέδια Προμηθεύς και Περικλής , επιτελικά σχέδια είχαν ως σκοπό και τα δύο την εξουδετέρωση της Κουμμουνιστικής Απειλής,το σχέδιο Προμηθεύς Νατοικό σχέδιο το επιτελικό το σχέδιο Περικλής είχε εκπονηθεί το 1955 απο την ΚΥΠ. Ο Ιέραξ II παραλαλγή του σχεδίου Προμηθεύς χρησιμοποιήθηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 .Απαραίτητα στοιχεία για να καταλάβουμε πως η Χούντα του 67-74 μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν.
  -Το τι σημαίνει για τον αμερικανικό παράγοντα η Χούντα ας ανατρέξει όποιος ενδιαφέρεται στο βιβλίο Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1967 - 1974
  Τάσος Βουρνάς, εκδόσεις Πατάκης , σημαντική η επισήμανση - ένας από τους πιο βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν η άμυνα και η ασφάλεια του Ισραήλ-.
  -Η χούντα Παπαδόπουλου είχε ολοκληρώσει το έργο της, είχε αποσύρει την Ελληνική μεραρχία απο την Κύπρο και είχε επίσης δημιουργήσει τους πυρήνες για την ανατροπή του Μακάριου.Το «δόγμα Κίσινγκερ για την Ανατολική Μεσόγειο» επέβαλε την ανατροπή της Χούντας Παπαδόπουλου.
  -Ο Μάης του 68 είχε επηρεάσει ιδιαίτερα το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα το οποίο και κουβαλούσε σημαντική ιστορική πρακαταθήκη αγώνων.Η προσπάθεια της Χούντας να ελέγξει το φοιτητικό κίνημα συνάντησε σημαντική αντίδραση στους φοιτητικούς κόλπους Η σπίθα που αναψε την εξέγερση πολύ απλή.Αγνωστο πρόσωπο εμφανίζεται σε μια ομάδα φοιτητών και τους αναφέρει οτι στο Πολυτεχνείο η Αστυνομία χτυπά φοιτητές .Η μικρή αυτή ομάδα κατευθυνεται στο Πολυτεχνείο οπου εκει δεν συμβαίνει τίποτα.Αστυνομική δύναμη κατευθυνεται προς το μέρος τους και αναγκάζονται να κλειστούν στο Ιδρυμα. Εκεί η κίνηση ενος φοιτητή να πετάξει νεράτζι και αστυνομικό και ο αστυνομικός να το ανταποδώσει γίνεται αφορμή για νερατζοπόλεμο ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο.Απο εκει και πέρα ξεκινά η εξεγερση
  -H εξέγερση περιορίστηκε γύρω απο το Πολυτεχνείο, δεν επέτυχε την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας ο οποίος στην πλειοψηφεία του παρέμεινε απαθής, στην δε υπόλοιπη Ελλάδα μικρής κλίμακας αναλογες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και αυτές χωρίς καμιά λαική στήριξη.
  -Η πανσπερμία απόψεων για την μετά Παπαδόπουλου εποχή, η αδυναμία ανάλυσης των δεδομένων, το γεγονός ότι επηρεασμένοι απο τον Μαη του 68 δεν μπόρεσαν να καταλαβουν την ελληνική ιδιατερότητα, η αδυναμία ανάλυσης του ιστορικού γίγνεσθαι δεν απασχολουν κανεναν
  -Μοναδικό αντικείμενο ενασχόλησης αποτελεί η ύπαρξη θυμάτων και σε ποιό χώρο εντοπίζονται και η διενέργεια βασανιστήριων, τον αν το ΚΚΕ οικοιοποιείται την εξέγερση, το αν ήταν κατευθυνόμενη απo την Αμερικανική Πρεσβεία και ως επιστέγασμα δε της επιφανειακής σκέψης το δόγμα -Η γενιά του Πολυτεχνείου, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.
  -Πολλοί θα πρέπει να ενσκύψουν στο τι σημαίνει Ιστορική Αλήθεια ως αναφέρει ο Θουκυδίδης.Οποιος έχει διάθεση ας ανατρέξει στο βιβλίο Το μήνυμα του Θουκυδίδη / Ηλιού, Ηλίας αν δε ανατρέξει και στην Μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου θα αντλήσει σημαντικά διδάγματα και απαντήσεις ώστε να κατανοησει την αξία ενός ιστορικού γεγονότος
  -Μέχρι τότε και συγνώμη για το αχιχμηρό σχόλιο πολλοί θα είναι χαμένοι σε ιδεολογήματα τα οποία με την σειρά τους παράγουν πλάνη και όχι Ιστορική αλήθεια

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Δρόλαπας 16/11/2012 15:03:27

   «Η σπίθα που αναψε την εξέγερση πολύ απλή.Αγνωστο πρόσωπο εμφανίζεται σε μια ομάδα φοιτητών και τους αναφέρει οτι στο Πολυτεχνείο η Αστυνομία χτυπά φοιτητές .Η μικρή αυτή ομάδα κατευθυνεται στο Πολυτεχνείο οπου εκει δεν συμβαίνει τίποτα.Αστυνομική δύναμη κατευθυνεται προς το μέρος τους και αναγκάζονται να κλειστούν στο Ιδρυμα. Εκεί η κίνηση ενος φοιτητή να πετάξει νεράτζι και αστυνομικό και ο αστυνομικός να το ανταποδώσει γίνεται αφορμή για νερατζοπόλεμο ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο.Απο εκει και πέρα ξεκινά η εξεγερση»

   Καλό θα είναι μα μην γράφουμε ότι θέλουμε για πράγματα που δεν ξέρουμε και δεν έχουμε ζήσει.

   Χιλιοειπωμένα δεν θέλω να τα ξαναναφέρω (Υπάρχουν κείμενα και στο διαδίκτυο ) . Το Πολυτεχνείο ξεκίνησε από τους φοιτητές της τότε Σχολής Χημικών Μηχανικών και από τους Τοπογράφους με συγκεκριμένα φοιτητικά αιτήματα που στη συνέχεια έγιναν αιτήματα για ανατροπή της Χούντας και αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

   Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε και είχε δώσει σήμα στα μέλη του να αποχωρήσουν από την κατάληψη γιατί η όλη ιστορία ήταν (κατά το ΚΚΕ) προβοκάτσια της χούντας. Μετά ανακάλυψαν την Δαμανάκη η οποία δεν ήταν εκλεγμένη πουθενά, αλλά ήταν η εκφωνήτρια της τελευταίας στιγμής, όταν ο Παπαχρήστου γύρευε αντικαταστάτη για να μπορεί να πηγαίνει και στην τουαλέτα.

   Τα έχει πει και ο Χρύσανθος παλαιότερα (ψάχτε να βρείτε παλαιότερες συνεντεύξεις του) ότι η προσφορά αυτής της γενιάς έχει υπερτονισθεί έναντι των προηγούμενων γενεών.

   Συμφωνώ με τις απόψεις και το κείμενο του Μητραλέξη αλλά και στα γραπτά άλλων συναδέλφων μηχανικών παραπάνω (@Παύλος, @Alpha, @Akenaton) φοιτητών εκείνης της εποχής.

   Θύματα μες το Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν και αυτό χάρη στους Λοκατζήδες που προστάτεψαν την αποχώρηση των φοιτητών. Έξω όμως γινότανε χαμός, ειδικά στην πλευρά του μουσείου που ήταν κρυμμένοι οι αστυνομικοί.

  • alpha avatar
   alpha @ Δρόλαπας 16/11/2012 15:31:25

   Δεν τα ξέρεις καλά φίλε Δρόλαπας .
   Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ξεκίνησε το 1973 αλλα ένα χρόνο πρίν, το 1972. Ενα πρωί του Νοέμβρη του 1972 φοιτητές από το Β' έτος Αρχιτεκτόνων μας πλησίασαν έναν-έναν με μιά κόλλα χαρτί για να υπογράψουμε την αίτηση για σύγκλιση γενικής συνέλευσης της Αρχιτεκτονικής σχολής με θέμα τη χορήγηση Πτυχίων Αρχιτεκτονικής μέσα σε ένα εξάμηνο στα πλουσιόπαιδα που μπορούσαν να πληρώσουν στο Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Για πρώτη φορά ο Παπαδόπουλος που είχε αποφασίσει να βγάλει τη στρατιωτική στολή και να το παίξει δημοκρατικά εκλεγμένος πολιτικός, είχε επιτρέψει τη σύγκληση γενικών συνελευσεων των φοιτητών με θέματα συνδικαλιστικά, υπό τον όρο να μαζευτούν τα 2/3 των υπογραφών των εγγεγραμμένων φοιτητών...
   Η γενική μας συνέλευση τότε με πλήρη ομοφωνία, μετά την απαγγελία του Θούριου του Ρήγα, από τον Δημήτρη Ψαρρά, κατέληξε σε αποχή 'ολων των Αρχιτεκτόνων και σε πρόσκληση των υπολοίπων σχολών με ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΦΩΝΊΑ πλήν μιας αρνητικής ψήφου του διορισμένου απο τη χούντα προέδρου και ένα λευκό του αντιπροέδρου. Σε λίγο η φωτιά είχε ανάψει σ' όλες τις σχολές του ΕΜΠ και η πρώτη κατάληψη επι χούντας ήταν γεγονός! Τότε έγινε και η πρώτη επίθεση και παραβίαση του ασύλου απο τους μπάτσους της χούντας. Τότε χύθηκε και το πρώτο αίμα των φοιτητών, ευτυχώς μόνο με τραυματίες. Μεταξύ αυτών και ο πρύτανης Λαδόπουλος καθώς και πολλοί καθηγητές που συνεδρίαζαν στη σύγλητο και δέχτηκαν την επίθεση των μπάτσων μέσα στο κτίριο της Συγκλήτου. Μετά ακολούθησε το "παιδομάζωμα" με την υποχρεωτική στράτευση των πρωτεργατών της εξέγερσης . Γι αυτό το κυρίαρχο αίτημα της δεύτερης εξέγερσης στη ομική τον Μάη του 1973 ήταν να απολυθούν τα παιδιά που τους είχαν κόψει την αναβολή και τα πήρανε φαντάρους...
   Υ.Γ. για του λόγου το αληθές ψάξε στα αρχεία της "ελευθεροτυπίας" και θα βρείς ατόφια (σε καθαρεύουσα) τα πρακτικά της ηρωικής εκείνης πρώτης αντιστασιακής συνέλευσης επι χούντας. Και μη νομίσεις οτι δεν φοβόμασταν...

 54. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 16/11/2012 13:02:03

  Θεῖε, εἶναι προφανὲς ὅτι συζητᾶμε σὲ ἄλλο ἐπίπεδο καὶ ὅτι τὰ ἐνθάδε ΔΕΝ δίνουν λαβὲς γιὰ ὁποιουδήποτε εἴδους παρερμηνεῖες. Ἐλπίζω νὰ μποροῦμε νὰ συνεννοηθοῦμε σ' αὐτὸ τὸ ἐπίπεδο, τῶν θεμελιωδέστερων προϋποθέσεων. Ὅσο γιὰ τὸ κείμενο, θέλω νὰ πιστεύω ὅτι εἶναι «ζυγισμένο» ὥστε νὰ ἀποκλείει εὐδοκία σὲ μιὰ ἔμμιση στάση (ἔστω ἄλλων ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ τὸ ἐπικαλεσθοῦν) ἔναντι τῆς ἴδιας τῆς ἐξέγερσης.

 55. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/11/2012 13:09:39

  Νὰ σημειώσουμε ὅτι τὰ σημαίνοντα τῆς φράσης «Ἡ γενιὰ τοῦ Πολυτεχνείου» ἔχουν ἐγγραφεῖ στὴν κοινὴ συνείδηση. Θέλω νὰ πῶ, ὅλα πληρώνονται μὲ τὸ ἴδιο νόμισμα. Ὅπως αὐτὴ ἡ ἀδίστακτη ἡδονοθηρικὴ καὶ ἐξουσιολάγνα κάστα τῆς Μεταπολίτευσης ἔκανε τὰ πάντα γιὰ νὰ συνδέσει τὸ ὄνομά της μὲ τὸ Πολυτεχνεῖο, ὥστε νὰ ἀγλαΐζεται μονίμως, ἔτσι τώρα ἠ πτώση της συμπαρασύρει στὴν ντροπὴ τὸ ὄνομα τοῦ Πολυτεχνείου, χωρὶς νὰ... φταίει. Εἴπαμε: ὅταν πέφτουν τὰ τοτέμ, προσοχὴ στὶς «ἀντι-μεταρρυθμίσεις» (καὶ τὶς μετα-μεταπολιτευτικὲς ὑποτροπές), διότι αὐτὸ εἶναι τὸ τελευταῖο ποὺ θέλουμε νὰ μᾶς βρεῖ...

 56. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 16/11/2012 14:36:40

  Αναρωτιέται κανείς αν οι επετειακές πορείες των ΣΥΡΙΖΑίων με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου προς την Πρεσβεία της Υπερδύναμης είναι στ’ αλήθεια πορείες διαμαρτυρίας ή αν πρόκειται, κατά βάθος, για ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ… Πιθανότατα ισχύει το δεύτερο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, σύμφωνα με τις ρητές και απερίφραστες επαγγελίες του, το πατριωτικότατο αυτό κόμμα προσφέρει τα εθνικά μας θέματα (σκοπιανό, Αιγαίο, λαθρομεταναστευτικό, Θράκη) πακέτο στα πόδια των Αμερικανών με το να εξυπηρετεί ως την τελευταία λεπτομέρεια τα γεωπολιτικά τους σενάρια. ΑΧ, ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥ ‘ΔΕΙΧΝΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΑΛΛΟΣ! Η περίπτωση θα σήκωνε πολύ γέλιο, αν δεν ήμαστε μάρτυρες ενός προαποφασισμένου και μεθοδευμένου ολέθρου που περιφέρει απειλητικά τη σκιά του στον ορίζοντα της πατρίδας μας. Και το ερώτημα παραμένει βασανιστικό: τον όλεθρο αυτό θα τον αφήσουμε να συντελεστεί; Θα εξακολουθήσουμε να κουβαλάμε το νερό της ασυλίας στο μύλο του αριστερόστροφου μεταπολιτευτικού φασισμού που καταρράκωσε και κατέστρεψε την Ελλάδα;

 57. alpha avatar
  alpha 16/11/2012 16:05:07

  *Noμική

 58. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/11/2012 20:34:45

  Πρέπει και εσείς με την σειρά σας να αντρέξετε στα όσα είπε στέλεχος κα ιέχων σχεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά μεριά Ωρωπού απο τους πρώτους που βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου ανήκων στην Ομάδα που σας περιέγραψα.

  Ποτέ μα ποτέ δεν αμφισβήτησα την αντιστασιακή δράση των Φοιτητών, αν θέλετε δε και την ταπεινή μου άποψη αγώνας σκληρός και άνισος, τιμιος κια καθαρός, ανταξιος των παραδοσεων της Φυλής μας

  Δεν μίλησα για υπερτονισμό καμιάς προσφοράς αγαπητοί Φίλοι.Μίλησα για αδυναμία αξιολόγησης δεδομένων και για αδυναμία εξαγωγής καταλληλων συμπερασμάτων.Επουδενί η αδυναμία δεν συνεπαγεται και μομφή

 59. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/11/2012 21:20:51

  Γαβριήλ Γιώργος
  Εσείς ανεβήκατε στον Ωροπό εκείνη την ημέρα;
  Εγώ έμενα Αθήνα. Εκείνη την ημέρα λοιπόν, Τετάρτη πρωί, είχαμε Γενική Συνέλευση οι φοιτητές της Φυσικομαθηματικής στη Νομική για φοιτητικά ζητήματα. Μπαίνανε πάρα πολλά ζητήματα, φοιτητικά ζητήματα. Βέβαια εμείς μέσα από τα φοιτητικά ζητήματα προσπαθούσαμε να προωθήσουμε θέσεις οι οποίες ήταν καθαρά αντιδικτατορικές και εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε εμείς σαν θα έλεγα ο αριστερός – αριστερός χώρος και όχι αυτοί που είχαν μάτια στον Κοινοβουλευτισμό, προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους για μία αντιπαράθεση.

  Θυμάμαι ήταν ουσιαστικά μια εκδήλωση – σούπα, δεν είχε ούτε παλμό, ούτε τίποτα. Και πιστεύαμε ότι θα κατέληξε έτσι, σχεδόν την είχαμε οργανώσει και είχαμε κάνει την πορεία, είχαμε πάει πολλοί μαζί από τη Φυσικομαθηματική εκεί, είδαμε ότι δεν είχε εξέλιξη. Εκεί λοιπόν, καθώς μίλαγε ένα μέλος, νομίζω ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης πρέπει να μίλαγε, δεν είμαι σίγουρος, εκείνη τη στιγμή έρχεται μία πληροφορία σε μένα η οποία ήταν λαθεμένη. Και να σας πω ότι το Πολυτεχνείο στηρίχθηκε σε μία λαθεμένη πληροφορία δηλαδή.

  Έρχεται λοιπόν ένας φοιτητής σε μένα και μου λέει: “Γαβριήλ, στο Πολυτεχνείο γίνονται φασαρίες. Στο Πολυτεχνείο είχαν Γενικές Συνελεύσεις οι φοιτητές πάλι για φοιτητικά αιτήματα, σε σχέση με τα ζητήματα που λέγαμε προηγουμένως. Και του λέω εγώ: “Τι φασαρίες;” Μου λέει: “Σφάζονται. Έχουν πέσει οι μπάτσοι και δέρνουν κόσμο”. Οπότε εγώ σταματάω τον ομιλητή, βγαίνω στη σκάλα και λέω: “Συνάδελφοι, είναι δυνατόν εμείς εδώ να μιλάμε για αιτήματα και να μιλάμε στη συγκέντρωση, όταν τα αδέλφια μας στο Πολυτεχνείο τρώνε ξύλο και έχουν μπει οι Αστυνομικοί και τα σαπίζουν;”

  Αμέσως λοιπόν, ρίχνω το σύνθημα και παίρνει και την κουβέντα ο Μαυρογένης “Όλοι στο Πολυτεχνείο! Να πάμε να προασπίσουμε τα αδέλφια μας”. Γίνεται λοιπόν μια μεγαλειώδης συγκέντρωση όχι πολλών ατόμων αλλά πολύ δυναμική που κατέβαινε από τη Σόλωνος, αστυνομικοί πουθενά, μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση ότι κατεβαίναμε λες και ήταν πανηγύρι και δεν μας μπλόκαρε κανείς και μόλις από τη Στουρνάρα βγαίνουμε στην Πατησίων, ανακαλύπτουμε: Πρώτον, ότι δεν υπήρχε παρά μόνο μία Συνέλευση των Μηχανολόγων, δεν υπήρχε κανείς στο Πολυτεχνείο. Δεν υπήρχε τίποτα. Και πριν πούμε ότι “Α, ρε παιδιά, δεν ήταν τίποτα, λάθος η πληροφορία” εμφανίζεται μία κλούβα με Αστυνομικούς από απέναντι.

  Εκεί, αμέσως για να μην μας πλακώσουνε, γιατί κατεβήκανε με τα γκλοπς, τρέχουμε και προλαβαίνουμε και μπαίνουμε μέσα στο Πολυτεχνείο. Βεβαίως, δεν είχαμε καμία διάθεση να μείνουμε. Ρωτήσαμε “Πού είναι οι άλλοι;” “Φύγανε”. Δεν υπήρχαν φοιτητές στο Πολυτεχνείο, δεν υπήρχαν καθόλου. Και ξεκινάει μία ιστορία από ένα τυχαίο γεγονός που ένας συμφοιτητής μας, νομίζω δικός μας εκεί της Φυσικομαθηματικής, πέταξε ένα νεράντζι σε έναν Αστυνομικό. Ο Αστυνομικός παίρνει το νεράντζι και να το ξαναπετάει. Είναι η εποχή με τα νεράντζια. Οι νεραντζιές γεμάτο. Το παιχνίδι μας άρεσε. Αρχίσαμε λοιπόν, να κόβουμε νεράντζια και να πετάμε στους Αστυνομικούς. Οι Αστυνομικοί πετάγανε τα νεράντζια και άρχισαν τα νεράντζια να γίνονται πέτρες, και αρχίζει να γίνεται ιστορία με νταραβέρι.

  Βλέποντας ο κόσμος αυτό το νταραβέρι, αρχίζει και συσπειρώνεται. Και ξαφνικά αρχίζουν να έρχονται φοιτητές και να γεμίζει το Πολυτεχνείο. Οι Αστυνομικοί να το έχουν μπλοκάρει, αλλά πάντα ο κόσμος έβρισκε δυνατότητες και τρόπους να μπαίνει. Οπότε, γίνεται μια συνέλευση. Τι κάνουμε; Το βράδυ στις 7.00′ η ώρα. Στη Γενική Συνέλευση ήταν, δηλαδή αν είμαστε γύρω στα 300 άτομα, οι περισσότεροι ήταν συνδικαλιστές αυτόνομοι, όχι εξαρτώμενοι από κόμματα ή σχέσεις ή αντιστασιακές οργανώσεις. Παραμύθια της Χαλιμάς, στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχε τίποτα. Το Πολυτεχνείο είναι δημιούργημα μιας κατάστασης τελείως αυθόρμητης. Όποιος θέλει, ας το αμφισβητήσει αυτό, να πει ότι το οργανώσαμε και λοιπά. Τίποτα. Έγινε από φοιτητές οι οποίοι ελάχιστα ήταν οργανωμένοι αλλά πάνω απ’ όλα είχαν διάθεση για πάλη. Εκεί μπήκε το ζήτημα με τους οργανωμένους ειδικά του χώρου της ελεγχόμενης τότε Αριστεράς που υπήρχε, να φύγουμε, να μην γίνει κατάληψη, γιατί αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα.

  Εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι από τις σκάλες επάνω εξήγγειλα και φώναξα τότε ότι εάν θέλετε να συνεχίσετε τον αγώνα σας μέσα από αιτήσεις στα Υπουργεία, γιατί τότε είχε αρχίσει το φοιτητικό κίνημα να έχει αιτήματα τα οποία τα συναλλασσόταν με τις πρυτανικές αλλά και τις αρχές των Υπουργείων Παιδείας και τα λοιπά. “Να πάτε στους διαδρόμους των Υπουργείων. Εμείς θα μείνουμε εδώ γιατί τώρα γίνεται κίνημα”. Μία έκφραση, που όταν την είπα, ήταν πολύ πομπώδης δηλαδή για να αρέσει στον κόσμο ότι κάτι θα γίνει. Ούτε καν πίστευα ότι υπήρχε περίπτωση καμιά διακοσαριά παιδιά, τριακόσια άτομα που ήμασταν εκεί, θα εξελισσόταν στο πιο ιστορικό γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
  http://www.rwf.gr

 60. TheEvian100 avatar
  TheEvian100 17/11/2012 22:26:30

  "δεν ειμαι τρελλος να λεω να επιτεθουν στο τανκ"
  ------------------------

  Οι ήρωες δεν είναι ανάγκη να επιτεθούν, επιβάλλονται. Ο περαστικός, κινέζος στην Τιενανμεν μπήκε μπροστά από έναν ουλαμό και τον σταμάτησε, μέρα-μεσημέρι. Οι Τσέχοι στην Πράγα το 1968 έκαναν ένα απίστευτο χαμό, απέναντι στο πολυπληθές αρματικό δυναμικό της ΕΣΣΔ και χωρών του Σ.Β. (Πολωνία, Αν. Γερμανία και Βουλγαρία). Για να μη μιλήσουμε για τους Λιθουανούς το 1989-1991. Αυτοί είναι ήρωες. Δεν κλειδαμπαρώθηκαν για μερικές ώρες πίσω απ' τα κάγκελα -και μια μερσεντές- ούτε έφυγαν απ' την πίσω πόρτα. Οι συγκρίσεις με το δικό μας τσίρκο -τότε και τώρα- είναι αναπόφευκτες και προκαλούν κλαυσίγελο.

 61. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 19/11/2012 01:20:23

  Σωτήρη, συγχαρητήρια. Εὐτυχῶς ποὺ ὑπάρχουν νεότεροι ποὺ βλέπουν τὰ πράγματα καθαρά. Διότι οἱ παλαιότεροι ζοῦν ἀκόμα μέσα στοὺς μύθους τους.
  Συνέχισε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.