#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2010 20:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΟΧΙ του Προμηθέα, το ΟΧΙ της Αντιγόνης, το ΟΧΙ του Μεσολογγίου, το ΟΧΙ του Σολωμού, το ΟΧΙ του ΄40...   «Παιδεία και θάρρος».*

“Για άλλη μια φορά, η ελληνική νύχτα μας αποκαλύπτει τους αστερισμούς που κοιτούσε ο φρουρός του Άργους καθώς περίμενε το σήμα για την πτώση της Τροίας, ο Σοφοκλής όταν έγραφε την Αντιγόνη — και ο Περικλής όταν σιγούσαν τα εργοτάξια του Παρθενώνα...

Για πρώτη φορά όμως ξεπροβάλλει μπροστά μας, μέσα από τούτη τη χιλιόχρονη νύχτα, το σύμβολο της Δύσης. Σε λίγο όλα αυτά θα είναι καθημερινό θέαμα, ενώ η νύχτα αυτή δεν θα ξανάρθει ποτέ. Μπροστά στο πνεύμα σου που αποσπάστηκε από τη νύχτα της γης, χαιρέτισε, λαέ της Αθήνας, την άσβεστη φωνή που υψώθηκε εδώ κι από τότε στοιχειώνει τη μνήμη των ανθρώπων:

«Όλα τα πράγματα είναι προορισμένα να παρακμάσουν, μακάρι όμως να μπορούσατε να πείτε για μας, μελλοντικοί αιώνες, ότι φτιάξαμε την πιο ξακουστή και την πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου...»

Αυτή η έκκληση του Περικλή θα ήταν ακατανόητη στη μεθυσμένη από αιωνιότητα Ανατολή που απειλούσε την Ελλάδα. Και στη Σπάρτη ακόμα, κανείς δεν είχε, ως τότε, απευθυνθεί στο μέλλον. Πολλοί αιώνες την άκουσαν, αλλά απόψε τα λόγια του θα ακουστούν από την Αμερική ως την Ιαπωνία. Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε.

Μέσω αυτού του πολιτισμού και προς δόξαν του φωταγωγείται η Ακρόπολη, η οποία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κανείς άλλος πολιτισμός δεν έθεσε.

Το πνεύμα της Ελλάδας εμφανίστηκε αρκετές φορές στον κόσμο, δεν ήταν όμως πάντοτε το ίδιο. Ήταν λαμπρό στην Αναγέννηση, πόσο μάλλον που η Αναγέννηση πολύ λίγο γνώριζε την Ασία· είναι λαμπρό και συνταρακτικό σήμερα, που γνωρίζουμε την Ασία. Σε λίγο καιρό, θεάματα όπως αυτό θα ζωντανέψουν τα μνημεία της Αιγύπτου και της Ινδίας, θα δώσουν φωνή στα φαντάσματα όλων των στοιχειωμένων τόπων.

Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος.

Απέναντι στην αρχαία Ανατολή, ξέρουμε σήμερα ότι η Ελλάδα δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου που δεν είχε υπάρξει ποτέ ως τότε.

Η δόξα του Περικλή —του ανθρώπου αλλά και του μύθου που συνδέεται με το όνομά του— είναι ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος υπηρέτης της πόλης και ταυτόχρονα φιλόσοφος και καλλιτέχνης· ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής δεν θα μας συγκινούσαν με τον ίδιο τρόπο αν δεν ξέραμε ότι ήταν πολεμιστές.

Για τον κόσμο η Ελλάδα είναι πάντα η σκεπτόμενη Αθηνά που ακουμπάει στο δόρυ της. Και ποτέ πριν από αυτήν η τέχνη δεν είχε συνενώσει το δόρυ με τη σκέψη.

Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: ό,τι σημαίνει για μας η τόσο συγκεχυμένη λέξη παιδεία —το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος— η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον μέσον διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου.

Είναι ο πρώτος πολιτισμός χωρίς ιερό βιβλίο, όπου η λέξη ευφυΐα σήμαινε να θέτεις ερωτήματα. Ερωτήματα που έμελλε να γεννήσουν την κατάκτηση του κόσμου από το πνεύμα, της μοίρας από την τραγωδία, του θείου από την τέχνη και τον άνθρωπο.

Σε λίγο, η αρχαία Ελλάδα θα σας πει:

«Αναζήτησα την αλήθεια και βρήκα τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Επινόησα την ανεξαρτησία της τέχνης και του πνεύματος.

Αναβίβασα τον άνθρωπο και τον έθεσα αντιμέτωπο με τους θεούς του, τον άνθρωπο που είχε σκύψει το κεφάλι παντού εδώ και τέσσερις χιλιετίες.

Και την ίδια στιγμή τον έβαλα να αναμετρηθεί με τον δυνάστη».

Είναι μια γλώσσα απλή αλλά αθάνατη που την ακούμε ακόμα. Αυτή η γλώσσα ξεχάστηκε για πολλούς αιώνες και απειλήθηκε κάθε φορά που την ξανάβρισκαν οι άνθρωποι.

 Ίσως ποτέ να μην ήταν πιο αναγκαία.

Το μείζον πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία· το μείζον πνευματικό πρόβλημα, να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Και ο σημερινός πολιτισμός, όπως εκείνος της αρχαίας Ελλάδας, είναι ένας πολιτισμός που θέτει ερωτήματα. Δεν βρήκε όμως ακόμα τον υποδειγματικό τύπο ανθρώπου, έστω εφήμερο ή ιδεατό, και χωρίς αυτόν κανένας πολιτισμός δεν παίρνει σαφή μορφή.

 Οι αμφιταλαντευόμενοι κολοσσοί που κυριαρχούν στον κόσμο μας φαίνονται πως μόλις υποψιάζονται ότι ο σπουδαιότερος στόχος ενός μεγάλου πολιτισμού δεν είναι μόνο η δύναμη, αλλά και μια ξεκάθαρη συνείδηση του τι περιμένει ο πολιτισμός από τον άνθρωπο, η ανίκητη ψυχή της Αθήνας που, έστω και υποταγμένη, καταδίωκε τον Αλέξανδρο στις ερήμους της Ασίας: «Πόσος μόχθος, Αθηναίοι, για να αξίζουμε τον έπαινό σας!»

Ο σημερινός άνθρωπος ανήκει σε όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν μαζί να τον δημιουργήσουν· το πνεύμα δεν γνωρίζει μικρά έθνη, γνωρίζει μόνο αδελφά έθνη.

Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη για όλους τους ανθρώπους, και μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης. Παλιά έθνη του πνεύματος, το θέμα δεν είναι να επαναπαυθούμε στο παρελθόν μας, αλλά να επινοήσουμε το μέλλον που το παρελθόν απαιτεί από μας.

 Στο κατώφλι της εποχής του ατόμου, για μια ακόμα φορά, ο άνθρωπος χρειάζεται να διαπαιδαγωγηθεί από το πνεύμα.

Και ολόκληρη η νεολαία της Δύσης χρειάζεται να θυμάται πως, όταν συνέβη αυτό για πρώτη φορά, ο άνθρωπος έθεσε στην υπηρεσία του πνεύματος τα δόρατα που αναχαίτισαν τον Ξέρξη.

 Στους εκπροσώπους της γαλλικής νεολαίας που με ρώτησαν ποιο θα μπορούσε να είναι το σύνθημά της, απάντησα: «Παιδεία και θάρρος». Εύχομαι αυτό το σύνθημα, που το δανείστηκα απ' τους Έλληνες, να γίνει κοινό για τους δύο λαούς μας.

Και αυτή την ώρα όπου η Ελλάδα αναζητεί τη μοίρα της και την αλήθεια της, σε σας, περισσότερο από μένα, εναπόκειται να το δώσετε στον κόσμο.

Γιατί η παιδεία δεν κληρονομείται, κατακτάται. Και κατακτάται με πολλούς τρόπους, που ο καθένας τους ταιριάζει σε όσους τον επινόησαν.

 Από δω και πέρα στους λαούς θα απευθύνεται η γλώσσα της Ελλάδας. Αυτή την εβδομάδα την εικόνα της Ακρόπολης θα τη δουν περισσότεροι θεατές από όσους την είδαν μέσα σε δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων δεν θα ακούσουν τη γλώσσα που άκουγαν οι αρχιερείς της Ρώμης ή οι άρχοντες των Βερσαλλιών· και ίσως να μην την ακούσουν καθόλου, εκτός και αν ο ελληνικός λαός αναγνωρίσει σ' αυτήν τη βαθύτερη συνέχειά του — αν οι μεγάλες νεκρές πόλεις αντηχήσουν από τη φωνή του ζωντανού έθνους.

 Μιλώ για το ζωντανό ελληνικό έθνος, για τον λαό στον οποίο απευθύνεται η ακρόπολη πριν απευθυνθεί σε όλους τους άλλους, που αφιερώνει όμως στο μέλλον του όλες τις ενσαρκώσεις του πνεύματός της που φώτισαν διαδοχικά τη Δύση: τον προμηθεϊκό κόσμο των Δελφών και τον ολύμπιο κόσμο της Αθήνας, τον χριστιανικό κόσμο του Βυζαντίου — τέλος, μέσα σε τόσα χρόνια φανατισμού, τον μοναδικό φανατισμό της ελευθερίας.

Ο λαός ωστόσο «που αγαπάει τη ζωή ακόμα κι όταν γίνεται οδύνη», είναι ταυτόχρονα εκείνος που έψαλλε στην Αγία Σοφιά κι εκείνος που άκουγε με δέος την κραυγή του Οιδίποδα στους πρόποδες αυτού του λόφου, κραυγή που επρόκειτο να διαπεράσει τους αιώνες.

Λαός της ελευθερίας, είναι εκείνος για τον οποίο η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων, εκείνος του οποίου η νεώτερη ιστορία είναι ένας ανεξάντλητος αγώνας για την Ανεξαρτησία — ο μόνος λαός που γιορτάζει την επέτειο του ΟΧΙ. Αυτό το ΟΧΙ ήταν το ΟΧΙ του Μεσολογγίου, το ΟΧΙ του Σολωμού.

Σε μας είναι το ΟΧΙ του στρατηγού Ντε Γκωλ, και το δικό μας. Ο κόσμος δεν ξέχασε ότι οι πρώτοι που το πρόφεραν ήταν η Αντιγόνη και ο Προμηθέας.

 Όταν οι νεκροί της πρόσφατης ελληνικής Αντίστασης έπεφταν στο έδαφος όπου επρόκειτο να περάσουν την πρώτη νύχτα του θανάτου τους, έπεφταν σ' ένα χώμα που είχε γεννήσει την πιο ευγενική και την πιο παλιά ανθρώπινη πρόκληση, κάτω από τα άστρα που μας κοιτάζουν απόψε, τα άστρα που ξενύχτησαν τους νεκρούς της Σαλαμίνας.

Μάθαμε την ίδια αλήθεια μέσα από το ίδιο αίμα που χύθηκε για την ίδια υπόθεση, την εποχή που Έλληνες και ελεύθεροι Γάλλοι πολεμούσαν πλάι πλάι στη μάχη της Αιγύπτου, την εποχή που οι άνδρες μου στο αντάρτικο έκαναν με τα μαντίλια τους ελληνικές σημαιούλες για να τιμήσουν τις νίκες σας, την εποχή που στα χωριά των βουνών σας χτυπούσαν τις καμπάνες για την απελευθέρωση του Παρισιού.

 Ανάμεσα σε όλες τις αξίες του πνεύματος, οι πιο γόνιμες είναι εκείνες που γεννιούνται από την επικοινωνία και το θάρρος.

Είναι γραμμένο σε κάθε πέτρα της Ακρόπολης. «Ω ξειν' αγγελειν Λακεδαιμονιοις οτι τηδε κειμεθα τοις κεινων ρημασι πειθομενοι...»

 Φώτα της αποψινής νύχτας, πηγαίνετε να πείτε στον κόσμο ότι οι Θερμοπύλες καλούν τη Σαλαμίνα και τελειώνουν στην Ακρόπολη — με την προϋπόθεση ότι δεν τις ξεχνούμε!

Και είθε ο κόσμος να μην ξεχάσει, κάτω από τα Παναθήναια, την επιβλητική πομπή των αλλοτινών και των πρόσφατων νεκρών, που φυλάνε αγέρωχα σκοπιά και υψώνουν προς εμάς το σιωπηρό τους μήνυμα, ενωμένο, για πρώτη φορά, με την παλιά μαγική ωδή της Ανατολής: «Και αν αυτή η νύχτα είναι της μοίρας — ευλογημένη να είναι, ώσπου να φανεί η αυγή!»

* Ο πρώτος υπουργός  Πολιτισμού της Γαλλίας , André Malraux , με αφορμή την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, πραγματοποίησε τη περίφημη ομιλία του προς τιμήν της Ελλάδας, εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης

Αθήνα, 28 Μαίου 1959

Μετάφραση Βάσω Μέντζου

Υπεύθυνος για την αντιγραφή  από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sauraki avatar
  sauraki 24/03/2010 21:02:21

  ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.
  ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ
  ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΝΑΝ
  ΟΧΙ ΣΤΙΣ 10 ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΔΗΓΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΝΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

 2. panagiotis avatar
  panagiotis 24/03/2010 21:10:45

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.....................!!!!!!!!!!!!!!

 3. anastasios avatar
  anastasios 24/03/2010 21:10:46

  ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;

  • Jimmy Daras avatar
   Jimmy Daras @ anastasios 25/03/2010 03:43:40

   HOW YOU DARE WRITING THIS WHEN MRS. ANNA DIAMANDOPOULOU IS THE HEAD OF THE MINISTRY OF EDUCATION ???

 4. άστεγος avatar
  άστεγος 24/03/2010 21:18:26

  Αμφιβάλλω εάν μπορεί να συνυπάρξει ο επιδερμικός αμερικανόφερτος υλισμός με την πνευματικότητα και τη δημιουργία ιδεών.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 24/03/2010 21:24:25

  Σιγα μην το μοιρασουν οι νεοταξιτες του υπουργειου (απο)παιδειας. Ο,τι εξυμνει την Ελλαδα ή το Ελληνικο πνευμα ειναι κοκκινο πανι για τους ραγιαδογκαουλαϊτερ της σκεψης.
  Εξ' αλλου ειναι πιο σημαντικο τα ελληνοπουλα να ξερουν τις ελληνικες εξαγωγες-εισαγωγες του ετους 1858 (Ρεπουσιο βιβλιο ιστιριας ΣΤ" Δημοτικου) παρα να σχηματισουν προτυπα ηρωων.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Νίκος 24/03/2010 21:30:04

   Πράγματι. Θα κατηγορούσαν το κείμενο σαν εθνοκεντρικό, οι "πατριώτες του χρήματος".

 6. Orestios avatar
  Orestios 24/03/2010 21:32:32

  Με αφορμή την φωταγώγηση της Ακρόπολής ένας πραγματικός πατριώτης μίλησε.
  Σήμερα οι "πατριώτες του χρήματος" κρατούν την Ακρόπολη στο σκοτάδι, κλείνουν τα μουσεία μας και καταστρέφουν κάθε συνέχεια του πολιτισμού μας.

 7. neotera avatar
  neotera 24/03/2010 21:41:48

  Ναι, αλλά μπορεί μιά ίσως απλουστευμένη μορφή του κειμένου του Μαλρώ να διανεμηθεί όχι μόνο μέσω του ίντερνετ, αλλά κι έξω απ' τα σχολεία. Και στο έργο αυτο να συμμετέχουν εθελοντές από κάθε πολιτικοϊδεολογικό χώρο. ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Και να καταγράφονται αν κάποιοι αντιδρούν και να αναρτώνται οι φωτό με τα ονόματά τους...

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/03/2010 21:55:22

  Ο "υποδειγματικός πολίτης" διαμορφώνεται μέσα σε μια δημοκρατία μόνο. Η ευθύνη τον διαμορφώνει. Οι ευθύνες διαμορφώνουν τον άνθρωπο. Οι ευθύνες απέναντι στον συμπολίτη, συμπατριώτη και συνάνθρωπο του.

  Ο Αισχύλος ήταν "πολεμιστής", γιατί έτσι προέβλεπε ο νόμος της πόλης του. Ηταν ευθύνη του να είναι. Και μάλιστα γυμνασμένος.

  Κι αν δεν κάνω λάθος πολέμησε στον Μαραθώνα γιατί πάλι ο νόμος της πόλης του προέβλεπε πως μέχρι μια ηλικία ο πολίτης-οπλίτης ήταν υποχρεωμένος να παίρνει μέρος στις εκστρατείες μέσα στα όρια του "κράτους".

  Καλός και γενναίος και ο Λεωνίδας, οι τριακόσιοι και τα "ω ξειν". Και τιμή μεγάλη. Για πάντα. Μα κι αυτόν, αυτούς ο νόμος της πόλης τον υποχρέωνε.

  Τον Δημόφιλο όμως, του Δημοχάρους, τον αρχιτέκτονα έφεδρο στρατηγό των θεσπιέων, πόλης δημοκρατικής, που μαζί με άλλους επτακόσιους εφέδρους Θεσπιείς "καταμείναντες συναπέθανον" (κατά τον Ηρόδοτο), γιατί όλο τους ξεχνάμε;

  Γιατί ξεχνάμε τους δημοκράτες; Δεν αξίζουν κι αυτοί να τους θυμόμαστε και να τους μνημονεύουμε; Που δεν τους υποχρέωνε και κανένας νόμος να μείνουν και να δώσουν μια τέτοια μάχη μέχρις εσχάτων. Κούγκι.

  Κάπου κει είναι και αυτονών τα κοκκαλάκια, όπως και των Σαλαμινομάχων που τους έκανε και τύμβο ο θεμιστοκλής, κι εμείς οι νεώτεροι τον δώσαμε να το κάνει ο έμπορας νταμάρι νά 'χει να λαδώνει κάναν υπουργό και κάναν μεγαλοϋπάλληλο.

  Ε, ρε παππούδες!

  Θραξ Αναρμόδιος

 9. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/03/2010 22:26:46

  Θα επιβιώσουμε ως έθνος. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και μας έχει κρατήσει ζωντανούς - όχι μόνον ως φυσική επιβίωση, αλλά πρωτίστως ως πνευματική επιβίωση - η σύνδεση του έθνους μας με την αληθινή πίστη, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Δεν θα αφήσει ο Θεός να χαθεί ένα Ορθόδοξο έθνος. Περνούμε δοκιμασίες και τώρα με τα μουσουλμανικά στίφη που καταφτάνουν στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα από πού ερχόμαστε και τι μας κράτησε όρθιους. Από την άλλη πλευρά, τώρα με την ανάλγητη γερμανική αντίληψη, φαίνεται ότι το φιλότιμο είναι ελληνικό δημιούργημα, δημιούργημα της Ορθόδοξης Ανατολής. Δεν θα χαθούμε. Θα ζήσουμε.

  • zonitis avatar
   zonitis @ Επώνυμος 25/03/2010 00:54:48

   ...θα φροντισει ο Θεος.... Δεν ειναι δικο μου αυτο, Αγιος Ανθρωπος το ειπε...

  • Kurosaki Ichigo avatar
   Kurosaki Ichigo @ Επώνυμος 25/03/2010 03:53:17

   Η αναφορά σου στον χριστιανικό Θεό ήταν σχήμα λόγου ή προσδοκάς πράγματι «ανάσταση νεκρών» και τοποθέτηση σε «Βασιλεία του Θεού» όσων είναι δικοί του με παράλληλο εξοβελισμό σε αιώνιο μαρτύριο εκείνων που δεν προέκυψαν επαρκώς «ενάρετοι» μέσα από την κρεατομηχανή της ζωής? Δεν αντιλέγω οτι η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία είναι καταλύτης και σημείο αναφοράς της συνέχειάς μας ως έθνος και οτι καλό είναι τουλάχιστον για τα επόμενα εκατό χρόνια να μην επιχειρούνται δομικές και ιδεοληπτικές απόπειρες ασεβών απομυθοποιήσεων, αλλά πιστεύω καταλαβαίνεις τι ακριβώς σε ρωτάω συγκεκριμένα και τι εννοώ.
   Αναμένω πραγματικά απάντηση, δεν είναι ειρωνικό ρητορικό ερώτημα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Επώνυμος 26/03/2010 10:44:47

   @Κουροσάκι
   Αφού δεν έχετε την υπομονή να μελετήσετε την ορθόδοξη πίστη, τουλάχιστον μην γράφετε ηλιθιότητες )και δεν το λέω για να προσβάλω εσένα, αλλά αυτούς που σας τα μαθαίνουνε έτσι). Άκους εκεί εξοβελισμός σε αιώνιο μαρτύριο! Φαν της Θείας Κωμωδίας του Αλιγκιέρι να υποθέσω? Κόλαση είναι η απομάκρυνση από τον Θεό, ουσιαστικά η κατανόηση του τι έχεις πράξει λάθος σε αυτήν τη ζωή και η ντροπή που θα νιώθεις για αυτά, όχι διαβολάκια με πηρούνες και καζάνια με λάδι. Και τι πάει να πει κρεατομηχανή της ζωής? Όλοι εδώ είμαστε και όλοι παιρνάμε τις δοκιμασίες μας, άλλος χάνει τα πάντα και παραμένει δυνατός, άλλος στην πρώτη δυσκολία γίνεται κλέφτης και δολοφόνος, ελεύθερη βούληση το λέει αυτό η θρησκεία μας...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Επώνυμος 26/03/2010 10:45:46

   *περνάμε (καιρός να βάλουμε κανά "επεξεργασία" στα ποστ)

  • Kurosaki Ichigo avatar
   Kurosaki Ichigo @ Επώνυμος 26/03/2010 16:04:04

   Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό, αλλά τι άλλο είναι η «αιώνια ντροπή» και η «αιώνια απομάκρυνση από την αγκαλιά του υψίστου» αν όχι «αιώνιο μαρτύριο»? Πέραν αυτού η θρησκείες μπορούν να λένε οτι θέλουν, τα εργαστήρια όμως μέρα με τη μέρα δείχνουν διαφορετικά πράγματα σχετικά με την «ελεύθερη βούληση» αφού καταδεικνύουν πως επί της ουσίας δεν είναι κανένας υπεύθυνος για την προσωπικότητά του, αφού δεν μπορεί να αποτελεί ο ίδιος αιτία της εγκεφαλικής του διαμόρφωσης και κατ’ επέκταση της προσωπικότητας που αναπτύσσει. Αλλά δεν χρειάζεται να παρεκτραπούμε σε αυτή τη συζήτηση, τουλάχιστον να μου απαντήσει ο Επώνυμος όταν βρεί το κουράγιο, σχετικά με το αν προσδοκά Ανάσταση Νεκρών και αν θεωρεί πως η Υπέρτατη Αρχή κινεί τα νήματα της ιστορίας με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται οι δικοί του «περιούσιοι» περισσότερο από τους απίστους. Είναι καίριο το ερώτημα, θα τακτοποιήσει μέσα μου κάποια πράγματα σχετικά με συζητήσεις που είχαμε κάνει στο παρελθόν.

 10. lampros avatar
  lampros 24/03/2010 22:33:34

  Και το "Όχι" της Μέρκελ...

 11. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 24/03/2010 22:36:21

  Υπέροχο κείμενο.

  Πόσους όμως μπορεί, να αγγίξει επί της ουσίας, όταν για τις τύχες μας αποφάσιζουν πολιτικοί με μοναδικό γνώμωνα...τις αγορές;

 12. Polux avatar
  Polux 24/03/2010 22:47:05

  Άξια η θέση του στο Πάνθεον...

 13. Alkimos avatar
  Alkimos 24/03/2010 22:57:06

  Μνημειώδης η έκφραση: «Το πνεύμα δεν γνωρίζει μικρά έθνη, γνωρίζει μόνο αδελφά έθνη.» Αυτό προϋποθέτει όμως να υπάρχει πνεύμα ή μάλλον ενιαίο πνεύμα…
  Είναι όμως αυτό δυνατό;
  Κάποιοι επιχείρησαν να το δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας την βιομηχανία του Χόλυγουντ και βάζοντας στο κάθε σπίτι την τηλεόραση. Στόχος: Η παγκοσμιοποίηση, ο διεθνισμός.
  Βαδίζουμε άρα προς τον ιδανικό κόσμο;
  Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε γιατί περιθωριοποιείται η Ελλάδα; Δεν ανήκουμε εμείς στα «αδελφά έθνη»;
  Γιατί δεν μπορούμε ακόμα να συντονιστούμε με το «κοινό πνεύμα»;
  Μήπως επειδή δεν μπορούν να μας πιάσουν ακόμα κορόιδο;
  ...Ας δούμε και αυτή την εκδοχή.

  Φτάνει ποια το αυτομαστίγωμα…

 14. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 25/03/2010 02:13:11

  Παιδια, εσεις οριζετε σε ποια πραγματικοτητα θα ξυπνησετε την επομενη μερα.
  Σ'αυτη του ραγια, σ'αυτη του Ηρωα, σ'αυτη του χρεωμενου, σ'αυτη του Πλουσιου, σ'αυτη του Δυνατου, σ'αυτη του αδυνατου, σ'αυτη του Ικανοποιημενου, σ'αυτη του ανικανοποιητου, σ'αυτη του Σωστου, σ'αυτη του λαθους, σαυτη της Ελλαδας, σ'αυτη του ραγιαδισταν και της μπανανιας, σ'αυτη της Τολμης, η σ'αυτη τυ φοβου, σ'αυτη της δυστηχιας, η σα'υτη της ευτυχιας.
  Τα εργαλεια σας τα εδωσε ο θεος. Ειναι το μυαλο σας, ειναι οι συνανθρωποι σας, ειναι ο τροπος που ο ανθρωποι ειναι φτιαγμενοι. Που ειναι κοινωνικα οντα και θελουν να επιβιωσουν σε καλυτερες συνθηκες, αλλζωντας την πραγματικοτητα που τους περιβαλει, η αν προτιματε, θελουν να επιβιωσουν σε μια καλυτερη πραγματικοτητα αλλαζωντας τις συνθηκες που τους περιβαλλουν.
  Η μονη διαφορα αναμεσα στους ανθρωπους του 1821, του 1940, των Θερμοπυλων, των εκστρατειων του Μεγαλεξανδρου, ειναι ο τροπος που εβελεπαν τα πραγματα.
  Καποιοι που ηρθαν απο αλλες χωρες κι απο αλλες κοινωνιες, πιστευαν για καποιους λογους οτι ο ντοπιος κατοικος δε θα επρεπε να λεει οτι νοιωθει γηγενης, οτι νοιωθει Ελληνας και περηφανος γι αυτο. Οτι νοιωθει δυνατος και ετοιμος να προχωρησει και ποιο περα απο τους προγονους του. Οτι θελει και μπορει να τους ξεπερασει.
  ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΝΟΙΩΘΕΙΣ?
  Νοιωθεις οτι βολευει ολους τους αλλους, Η ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ?
  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΛΛΗΝΑ!
  ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ, ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙΣ!
  Εισαι ακομη αυτος που εισουν τοσες χιλιαδες χρονια.
  εχουν χασει ΟΛΟΙ το δρομο τουε, ακομη κι αυτοι που σε εμποδιζουν! Φοβουνται, γιατι εχεις ληψει τοσα χρονια. Ομως εσυ ξερεις καλυτερα οτι εισουν παντα εδω! ΔΕΙΞΕ ΤΟ! Θα παψουν να φοβουνται, οταν φωναξεις ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ κι αναλαβεις τις δικες σου ευθηνες! Τουλαχιστον θα εχουν ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ! Τωρα δεν τους δινεις καμια εναλακτικη παρα να σε πολεμησουν, να σε αλλαξουν, για να αναγκαστουν να αλλαξουν κι οι ιδιοι, συρμενοι απο τις αναγκαστικες επιλογες του φοβου τους, γιατι κι αυτοι με τη σειρα τους φοβουνται τι θα φερει ενα αγνωστο μελλον!
  ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΝΟΙΖΩΣΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!
  Ελληνα εσυ εισαι που λειπεις! Ολοι αυτοι ηταν παντα εκει και περιμεναν καποιον να τους δειξει, Οταν εσυ Ελληνα ειχες κατι καλο να δειξεις, αυτοι δεν το ακολουθησαν? Δεν το θαυμασαν, δεν το επαινεσαν, δεν το αντεγραψαν? Τι θαυμασιο τους εχεις δειξει τοσα χρονια τωρα Ελληνα?
  ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ!
  ΕΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΒΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!

 15. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 25/03/2010 02:24:51

  ΕΛΛΗΝΑ της 25ης Μαρτιου του 2010,
  ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΣΟΥ!
  Συνεχισε να λες ΟΧΙ στο φοβο σου καθε μερα απο εδω και περα.
  Θα'ρθει η στιγμη που θα τα καταφερουμε!
  Με ενα βημα ξεκιναν και τα ποιο μεγαλα σχεδια!
  Αν σκεφτεις οτι εισαι, θα γινεις! Κανε την αρχη. Μην φοβασαι κι ασε τη κλαψα Ελληνα. Μια ζωη κλαιγεσαι. Ακομη και στις καλυτερες ημερες εσυ Ελληνα εισαι που κλαιγοσουν. Προχωρα μπροστα. Χρησιμοποιησε οτι υπασρχει ηδη και μην περιμενεις.
  Σε οποιες καταστασεις και να βρισκεσαι τωρα, ειναι αποτελεσματα μονο των ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ επιλογων. Αυτα που φοβασαι οτι μπορεις η δεν μπορεις να κανεις, αυτα που αγαπας ή μισεις, ειναι αποτελεσμα των ΔΙΚΩΝ σου και μονο σκεψεων. Η πραγματικοτητα, οτι ζεις και οτι σε περιβαλει ειναι αποτελεσμα των ΔΙΚΩΝ σου πραξεων. Μονο εσυ μπορεις να αλλαξεις εσενα και τον κοσμο σου.
  Πες οχι στους φοβους σου. Δεν ειναι αληθινοι. Εσυ τους εχεις φτιαξει. τα παντα γυρο μας, εμεις τα δημιουργουμε. ΞΥΠΝΑ!

 16. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 25/03/2010 06:41:26

  ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΧΙ...
  Στους δρόμους της Αργεντινής
  Στις αρχές της δεκαετίας του '90, πολλοί αστοί πολιτικοί, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι, δήλωναν ένθερμοι θιασώτες της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε ο Κάρλος Μένεμ, για τη «σωτηρία» - υποτίθεται - της οικονομίας της Αργεντινής από τη χρεοκοπία. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε - με ιδιαίτερη ΤΟΛΜΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, όπως ακριβώς συνιστούσε η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και το τραπεζικό κεφάλαιο - στην επιβολή του «λιγότερου κράτους», με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων (μέχρι και τις εφορίες παρέδωσαν στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού τομέα) και στη δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, παράλληλα με τη σύνθλιψη των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και των λαϊκών εισοδημάτων, ήταν ο απαράβατος όρος που είχε θέσει το ΔΝΤ για τη χορήγηση νέου δανείου «στήριξης» της οικονομίας της Αργεντινής, για να αντιμετωπίσει τότε την κρίση.
  Καθώς η Αργεντινή προβαλλόταν από τα επιτελεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού σαν «πρότυπο» για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπ. Γιέλτσιν, είχε ζητήσει τα «φώτα» του Μένεμ για τη... σωτηρία της ρωσικής οικονομίας από τη χρεοκοπία! Με δεδομένα, μάλιστα, τα οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε και η ελληνική οικονομία, οι Ελληνες κυβερνώντες δέχονταν συστηματικά τις συμβουλές του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΟΟΣΑ, ΕΕ) ή παράκεντρων (ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, κλπ.), για την εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής. Βρέθηκαν, μάλιστα, και Ελληνες πολιτικοί, που όχι μόνο χειροκροτούσαν την οικονομική πολιτική της Αργεντινής, αλλά ζητούσαν την εφαρμογή της και στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, οι πιο προωθημένοι, ήταν ο Στ. Μάνος, ο Αν. Ανδριανόπουλος κ.ά. Μετά την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ - και τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού να αγκαλιάζει όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου - οι κάθε είδους θιασώτες της καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης» μιλούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια για το «θαύμα» της Αργεντινής.
  ---------  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: "Στο διάβολο το ΔΝΤ!"

  Η Αργεντινή υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Αλλά ο λαός δεν παραδίδεται.
  Η είδηση του θανάτου 12 παιδιών από πείνα στην χώρα που κατέχει την πέμπτη θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και η προειδοποίηση αξιωματούχων ότι άλλα 18.000 παιδιά πάσχουν από υποσιτισμό και η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη(1) αρκούν, ίσως, για να περιγράψουν την κατάσταση στην Αργεντινή του σήμερα; Μάλλον όχι. Η λατινοαμερικάνικη χώρα με το ζηλευτό επίπεδο μόρφωσης και πολιτισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξολοθρευτική πείνα, παρά το γεγονός ότι εφέτος είχε θαυμάσια σοδειά. Πάνω από το 50% των 37 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής βρίσκονται, πλέον, κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Κι αυτές δεν είναι οι χειρότερες ειδήσεις.
  Την αρχική "δυσπιστία" για την αλήθεια των ειδήσεων αυτών -που θύμισε την άρνηση της ύπαρξης desapparacidos (αγνοούμενων) από τη χούντα-, διαδέχθηκε η κυνική προσπάθεια της κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το δράμα στο οποίο υπήρξε συνένοχη: έτεινε χείρα προς διεθνείς οργανώσεις, όπως η unicef, το undp και το paho, που μελετούν την έναρξη προγράμματος βοήθειας με χρηματοδότηση ΟΟΣΑ. Οι απλοί αργεντινοί πολίτες σκέφτηκαν διαφορετικά. Την Τετάρτη, χιλιάδες πικετέρος (διαδηλωτές) βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες· σταμάτησαν σε όλα τα πολυκαταστήματα και τα κυβερνητικά γραφεία απαιτώντας φαγητό για τα παιδιά. Στόχος: να συγκεντρώσουν 500.000 κιλά τρόφιμα(2). Ο Ραούλ Καστέλς, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, είπε στην εφημερίδα Clarin ότι οι πικετέρος δεν έχουν πρόθεση να αρχίσουν βίαια επεισόδια, "αλλά το τι θα συμβεί τελικά εξαρτάται από την κυβέρνηση". Το κίνημα των ανέργων (η ανεργία φθάνει το 22%-επισήμως ) πρωταγωνιστεί από πέρυσι στις κινητοποιήσεις και κατάφερε να αποσπάσει ένα επίδομα 150 πέσος (40 δολαρίων), για κάθε άνεργο με οικογένεια. Όχι πως αυτό σημαίνει πολλά, αφού ο πληθωρισμός τρέχει με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 64,7%. Τα πράγματα χειροτερεύει το γεγονός ότι οι αγρότες κι ειδικά οι μεγαλοκτηματίες προτιμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους για να μαζεύουν σκληρό συνάλλαγμα-βασικά, δολάρια.
  Πώς η Αργεντινή, που για δεκαετίες έπαιξε το παιγνίδι με τους κανόνες -των πολυεθνικών όσο και του δντ- κατέληξε σε αυτήν την κατάσταση; Πώς το χαϊδεμένο παιδί των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, το υπόδειγμα "των αρχών της ελεύθερης αγοράς", χρεοκόπησε; Οι περισσότεροι "ορθόδοξοι" αμερικανοί αστοί οικονομολόγοι μοιάζουν να ισχυρίζονται πως η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν οι κυβερνήσεις της χώρας ακολουθούσαν με μεγαλύτερη θρησκευτική προσήλωση τις οδηγίες του δντ, περιορίζοντας ειδικά τις δημόσιες δαπάνες. Ωστόσο Λατινοαμερικάνοι οικονομολόγοι αντιτείνουν ότι δεν προκάλεσαν την κρίση τα χρέη ή οι δημόσιες δαπάνες· ακόμα κι αν οι συνταγές του δντ ακολουθούνταν, υποστηρίζουν, η κρίση θα ξεσπούσε.
  Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και κάτοχος του Νόμπελ στον τομέα του το 2001, δηλώνει πάντως ότι συμφωνεί με τους λατινοαμερικάνους. Σε περιόδους ύφεσης, σημείωσε σε άρθρο του3, η περικοπή δαπανών χειροτερεύει τα πράγματα: τα φορολογικά έσοδα, η απασχόληση και η πίστη στην οικονομία μειώνονται. Η Αργεντινή δεν είχε διαφορετικά προβλήματα από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας στα τέλη της δεκαετίας του '90. Κι όμως το δντ απαίτησε περικοπές κι η Αργεντινή υπάκουσε, κόβοντας τις δαπάνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο 10% ανάμεσα στο 1999 και το 2001. Δεν ήταν έκπληξη ότι χειροτέρευσαν την ύφεση και, αν ήταν όσο σκληρές ήθελε το δντ, η καταστροφή θα είχε έρθει νωρίτερα, όπως και η εξέγερση. "Το αξιοσημείωτο", διατείνεται ο Στίγκλιτζ, "δεν είναι ότι ξέσπασε κοινωνική και πολιτική αναταραχή, αλλά ότι άργησε τόσο να ξεσπάσει". Μια ματιά στον προϋπολογισμό δείχνει επίσης ότι το έλλειμμα στο ΑΕΠ είναι 3%, που δεν είναι κανένα απίστευτο μέγεθος, το 1992 οι ΗΠΑ είχαν έλλειμμα 4,2% σε μια ύφεση πολύ ελαφρύτερη από αυτήν της Αργεντινής. Ακόμα και το 3% είναι παραπλανητικό: το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ιδιωτικοποιήθηκε ήδη τη δεκαετία του '80· έτσι, χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι "μέσα" στον προϋπολογισμό βρίσκονται "έξω" από αυτόν.
  Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο προϋπολογισμός χειροτερεύει δραματικά καθώς τα ασφαλιστικά έσοδα δεν υπολογίζονται. Π.χ. αν οι ΗΠΑ είχαν ιδιωτικοποιήσει το δικό τους ασφαλιστικό σύστημα το 1992, το έλλειμμα τους στο ΑΕΠ θα ήταν 8%. Αν η Αργεντινή δεν το είχε ιδιωτικοποιήσει, ο προϋπολογισμός της για το 2001 θα ήταν πλεονασματικός. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν, κατά τον Στίγκλιτζ, ότι η Αργεντινή δεν υπάκουσε το ΔΝΤ, αλλά μάλλον ότι το υπάκουσε. Το κρισιμότερο ήταν το σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας, δηλαδή η σύνδεση με το δολάριο: η "μαγική φόρμουλα" του ΔΝΤ και του Κάρλος Μένεμ για την εξάλειψη του υπερπληθωρισμού. Αρχικά δούλεψε θαυματουργά.
  Η σύνδεση του πέσο με το δολάριο "σταθεροποίησε το νόμισμα και επέβαλε δημοσιονομική πειθαρχία" στις διεφθαρμένες ως το κόκαλο κυβερνήσεις της Αργεντινής, αφού δεν μπορούσαν να τυπώσουν νόμισμα χωρίς να σπάσουν το σύστημα και για να δανείζονται "όφειλαν να ακολουθούν συνετές πολιτικές". Όμως το σύστημα θα είχε νόημα αν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της Αργεντινής ήταν με τις ηπα. Μόνο που οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της ήταν η Ευρώπη και η Βραζιλία, το υπερτιμημένο δολάριο σήμαινε δυσκολίες στις εξαγωγές και αύξηση του χρέους. Το χρέος σήμαινε δανεισμό-φαύλος κύκλος. Οι κρίσεις του Μεξικού, της ΝΑ Ασίας και της Ρωσίας σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση. Όταν η κατάρρευση του Βραζιλιάνικου νομίσματος συνέβη, και τα επιτόκια ανέβηκαν ραγδαία, οι εξαγωγές στραγγαλίστηκαν. Η πτώση του Ευρώ έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Όπως επίσης το ότι, παρά τη ρητορική τους περί "ελεύθερων αγορών", η ΕΕ και οι ΗΠΑ κράτησαν συγκριτικά κλειστές τις αγορές τους στα αργεντίνικα αγροτικά προϊόντα. Την σκανδάλη τελικά την τράβηξε το ίδιο το ΔΝΤ: την 5η Δεκεμβρίου 2001, αρνήθηκε να αποδεσμεύσει δόση δανείου 1,26 δις δολαρίων, επειδή τα μέτρα λιτότητας που λάμβανε η κυβέρνηση "δεν ήταν αρκετά αυστηρά"(4) Και, ουσιαστικά, προδιέγραψε τις εξελίξεις που οδήγησαν σε εξέγερση και πτώση της κυβέρνησης.
  Η κατάσταση που επικρατεί έκτοτε δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με όρους πολιτικής επιστήμης. Τυπικά, η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του υπηρεσιακού προέδρου Εδουάρδο Ντουάλδε, ο οποίος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τους πρώτους μήνες του 2003, γεγονός για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν, αφού θεωρούν πως ο Ντουάλδε θα κάνει τα πάντα για να μείνει στο θώκο(5). Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία και αξία να παρακολουθήσει κανείς είναι το πώς οι εξεγερμένοι αργεντινοί πολίτες έχουν οργανωθεί σε αυτόνομα συμβούλια, αναλαμβάνουν τις τύχες τους στα χέρια τους, εθνικοποιούν εργοστασιακές μονάδες που λειτουργούν οι ίδιοι(6), δημιουργώντας ένα πολύπλευρο κίνημα αντίστασης.
  Ο αριστερός ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Πέτρας λέει για το φαινόμενο-όσο κι αν είναι νωρίς για να εκτιμηθεί στην ολότητά του-πως αν και αυτό που γέννησε το κίνημα ήταν "η πείνα", στην πορεία "όσοι έχουν πολιτική εμπειρία άρχισαν να εγείρουν άλλα, δομικά ζητήματα: παραγραφή του χρέους, πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων, επανεθνικοποίηση στρατηγικών βιομηχανιών... Υπάρχουν μαρξιστές και σοσιαλιστές μέσα σε αυτό το κίνημα. Δεν έχουν την ηγεσία του. Αλλ' όσο η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις, τόσο η κατεύθυνση θα κινείται προς τα αριστερά. Η αριστερά αναλαμβάνει την ιδεολογική ηγεσία", προσθέτει ο Πέτρας. "Αλλά είναι οι ιδέες της"(7). Και όχι κάποιο οργανωμένο κόμμα.
  Ο Λύκος της Στέππας
  st3pp3nw0lf@yahoo.com

  1 "ARGENTINA: THE TRUE DIMENSION OF ITS SLIDE INTO HUNGER & INFANT DEATHS", Latin News, 6 Δεκεμβρίου 2002 [http://www.latinnews.com/newsroom.htm].
  2 "Argentines march against hunger", BBC News Online, 4 Δεκεμβρίου 2002 [http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2543753.stm].
  3 Joseph E. Stiglitz, "Argentina, Shortchanged: Why the Nation That Followed the Rules Fell to Pieces", The Washington Post, 12 Μαΐου 2002 [http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A3893-2002May10&notFound=true].
  4 Ned Boudreau, "Smoking Gun: How the IMF shot Argentina", Ζ Magazine, 20 Νοεμβρίου 2002 [http://zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=42&ItemID=2641].
  5 "Argentina's collapse: The death of Peronism?", The Economist, 14 Νοεμβρίου 2002 [http://www.economist.com/World/la/displayStory.cfm?story_id=1441984].
  6 Reed Lindsay, "Worker control breathes life into ailing factories", Sydney Morning Herald, 8 Νοεμβρίου 2002 [www.smh.com.au/articles/2002/11/08/1036308479390.html].
  7 ""You have to take action from below": James Petras on Argentina", Z Magazine, 11 Ιανουαρίου 2002 [http://www.zmag.org/crisescurevts/globalism/petrasarg.htm].

 17. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 25/03/2010 07:17:53

  http://www.youtube.com/watch?v=iqC6MzZso8s&feature=related

 18. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 25/03/2010 07:24:55

  "Παρά λίγη καρδιά, θα'ταν ο κόσμος άλλος".
  Χρόνια πολλά.

 19. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 25/03/2010 07:28:00

  Τι περιμένεις σήμερα απο μια χώρα που έχει τον τίτλο του ελληνικού κοινοβουλίου στο ιντερνετ στα αγγλικά ...
  [parliament.gr]

 20. KNWD avatar
  KNWD 25/03/2010 08:10:37

  Alex Jones (Greek subs) Ελληνες, πείτε ΟΧΙ!!! 1/2

  http://www.youtube.com/watch?v=bUNhtPAtMBg

 21. KNWD avatar
  KNWD 25/03/2010 08:17:28

  Alex Jones (Greek subs) Έλληνες πείτε ΟΧΙ!! 2/2

  http://www.youtube.com/watch?v=fzNBleP9C9U

 22. evro avatar
  evro 25/03/2010 08:19:42

  Αυτή τη στιγμή στο MEGA εχουν επιστρατευσει την Αρβελερ για να περασουν θεωριες του φαλμεραιερ.
  Κατα λεξη ειπε: "Δεν ειμαστε καθαροί".

 23. Διαμαντής Μπασαντής avatar
  Διαμαντής Μπασαντής 25/03/2010 08:41:57

  Φίλε Κ. Ροδινέ,

  Καλός ο Μαλρώ. Αλλά κάποιες στιγμές πολύ επικολυρικός. Από την γαλλική κουλτούρα της ίδιας εποχής προτιμώ τον Καμύ... Είναι λυρικός, αλλά έχει πιο έντονο το ανθρώπινο στοιχείο... Και το ανθρώπινο στοιχείο ήταν αυτό που έχει αξία γιατί είναι αυτό που οδηγεί μερικές φορές την μεγάλη υπερβάση...

  Έγραφε, λοιπόν, ο Καμύ στο περίφημο δοκίμιο του "Η αρπαγή της Ελάνης" από τη συλλογή δοκιμίων "Καλοκαίρι" μιλώντας για τη Μεσόγειο:

  "...πάνω από τα σιωπηλά νερά μια πλησμονή γεμάτη αγωνία. Σε αυτά τα μέρη μπορείς να καταλάβεις πως αν οι Έλληνες άγγιξαν την απελπισία, το έκαναν πάντα με τη συνδρομή της ομορφιάς, κι η ομαρφιά αποκτούσε τότε μια δύναμη καταπιεστική..."

  Ας υπάρχουν τέτοια κείμενα, βοηθούν να ανασαίνουμε και λίγο...

 24. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 25/03/2010 09:05:03

  Όποιος χρησιμοποιεί τον όρο καθαρός, είτε θετικά είτε αρνητικά είναι επικίνδυνος...ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ 21.

  .
  Μοναχή το δρόμο επήρες,

  Εξανάλθες μοναχή

  Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,

  Εάν η χρεία τες κουρταλή.  11. Aλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,

  Αλλ’ ανάσασιν καμιά

  Aλλος σου έταξε βοήθεια

  Και σε γέλασε φρικτά.  12. Aλλοι, οϊμέ! στη συμφορά σου

  Οπού εχαίροντο πολύ,

  Σύρε νάβρης τα παιδιά σου,

  Σύρε ελέγαν οι σκληροί.

 25. Νίκος avatar
  Νίκος 25/03/2010 09:10:46

  Επισης, ηθελα να προσθεσω οτι μονο ενας Γαλλος θα διενοειτο να γραψει σημερα τετοιο κειμενο. Ουτε Γερμανος ουτε Αγγλος.

 26. Νίκος avatar
  Νίκος 25/03/2010 09:11:26

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 27. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 25/03/2010 09:18:50

  16. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη

  Των Ελλήνων τα ιερά,

  Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,

  Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!  17. Μόλις είδε την ορμή σου

  Ο ουρανός, που για τς εχθρούς

  Εις τη γη τη μητρική σου

  Έτρεφ’ άνθια και καρπούς.  18. Εγαλήνευσε και εχύθη

  Καταχθόνια μία βοή,

  Και του Ρήγα σου απεκρίθη

  Πολεμόκραχτη η φωνή.

 28. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 25/03/2010 09:58:37

  Καλοί ὁ Μαλρώ καί ὁ Καμύ, ἀλλά 189 χρόνια ὕστερα ἄς προσγειωθοῦμε στό ...ἑλληνικό:
  Πρῶτον. Ὁ τόπος τῶν Νεοελλήνων ὑπῆρξε ἐν πολλοίς δοτός, καί ἄρα εὐλόγως διαβιοῦμε ὡς σέ …οὔ-τοπία. Ἄν ὅμως οἱ πρόγονοί μας ἀναγκάσθηκαν ἀπό τίς περιστάσεις νά ζητιανέψουν τήν ἐθνική ἀνεξαρτησία, οἱ ἀπόγονοί τους δέν δικαιοῦνται νά ὑποδύονται τούς λέοντες τῆς ἱστορίας. Λ.χ. ἡ ἑλληνική ἐξωτερική (καί ἡ ἐσωτερική) πολιτική ἀπαιτεῖ βαθειά γνώση, ὑπομονή Φαναριωτῶν καί τήν ἀντοχή τοῦ Κολοκοτρώνη. Εἰδάλλως, θλιβερή ἀποβαίνει ἡ τύχη τοῦ ἑκάστοτε πρωθυπουργοῦ μας καί τοῦ τόπου... Ἀπό τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλῆ τοῦ πρεσβύτερου (καί αὐτοῦ! μέ τίς ἴντριγκες στίς ὁποῖες τότε κατέφυγε προκειμένου νά ἐκλεγεῖ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας) μέχρι τοῦ Κ. Καραμανλή τοῦ νεώτερου, ἡ ἀποχώρηση/πτώση τοῦ ἑκάστοτε πρωθυπουργοῦ εἶναι ἐξευτελιστικότερη ἐκείνης τοῦ προκατόχου του! Ὁ Γεώργιος Ράλλης ἰσοπεδώθηκε ἀπό τήν ἐπέλαση τῆς "Ἀλλαγῆς". Ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου κατέπεσε δυό φορές (ἀσθένεια/"σκάνδαλο Κοσκωτά", Ὠνάσειο). Ὁ Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης ἀποχώρησε μέ ...παπάκι. Ὁ Κώστας Σημίτης, πού "μας ἔβαλε στήν ΟΝΕ", τό 2004 ἐκρύβη. Ὁ Κώστας Καραμανλής κατεξευτελίζεται. Ὁ Γιῶργος Παπανδρέου παραπαίει καί περιπαίζεται... Φταίει, ἄραγε, μόνο τό φόρεμα (ἐξουσία) ἤ μήπως καί τό ὕφασμα (τοῦ τόπου/ἱστορίας/λαοῦ, ἐκ τοῦ ὁποίου ὑποτίθεται ὅτι ὑφαίνεται/πηγάζει);
  Δεύτερον. Ἡ δολοφονία τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια, τοῦ μόνου πού ἀντελήφθη ὅτι τό πρώτον ζητούμενο μιᾶς ἐθνικῆς κοινωνίας εἶναι ἡ συνοχή της, καί δευτερευόντως ἡ εὐμάρειά της, θά ἀποτελεῖ ἐσαεί τό προεθνικό μας ἁμάρτημα, ἐφ’ ὅσον ἀδυνατοῦμε νά ἀποτινάξουμε τό ἐξ αὐτῆς ἄγος. Ὡς ἐκ τούτου, ἡ νομική καί δικαιοπρακτική ὑπόσταση τοῦ λεγόμενου Ἑλληνικοῦ Κράτους εἶναι ἔκτοτε καί παγίως λαθραία καί λανθάνουσα, μέ κορυφαία τήν ἀδυναμία τῆς φορολογικῆς λειτουργίας.
  Τρίτον. Ἡ 3η Σεπτεμβρίου 1843, κατά τήν ὁποία "ἀπεσπάσθη" τό Σύνταγμά μας ἀπό τόν "Βαυαρό" Βασιλέα, εἶναι ἡ ἐξαμβλωματική μήτρα τῆς νεοελληνικῆς "δημοκρατικῆς" κουλτούρας. Αὐτό τό "βάλσαμο", κατά τόν ὑπέρ-τιμημένο προπάτορά μας Μακρυγιάννη, ἐπιτρέπει ἔκτοτε διά συχνῶν ἐκλογῶν καί τῶν λοιπῶν "δημοκρατικῶν διαδικασιῶν" εἴτε τήν ὀλιγαρχική εἴτε τήν σοσιαλιστική καταλήστευση τοῦ Δημοσίου Ταμείου. Ἑρμηνεύει δέ τήν εὐκολία μέ τήν ὁποία σήμερα ἐπιβάλλονται οἱ πάσης φύσεως ὁλοκληρωτισμοί ἐπί τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας (τῶν ΜΜΕ, τῆς λαϊκιστικῆς "δημοκρατίας", τῆς ραγιαδικῆς ἀντίληψης στήν ἐξωτερική πολιτική κτλ., καθώς καί τῆς δεξιᾶς ὑστέρησης, τῆς ἀδιαφορίας ἐν τέλει τῶν πολιτῶν ἀπέναντι στό κοινωνικό καί πολιτικό γίγνεσθαι). Ὅτι δέ ἀπό τούς ἐλαχίστους πού ἀγάπησαν καί πόνεσαν πραγματικά τήν Ἑλλάδα τότε ἦταν ὁ ...Ὄθων, προφανῶς θά τό ἀπορρίψουμε μετά βδελυγμίας!
  Τέταρτον. Ἡ κατ’ ἐξακολούθηση δολοφονία τοῦ Καποδίστρια καί ἡ ἱστορική καθιέρωση τοῦ "μακρυγιαννισμοῦ" ἑρμηνεύουν τήν συνακόλουθη ἐγκαθίδρυση τῆς κλεπτοκρατίας/πλουτοκρατίας καί τήν ὑποκατάσταση τῆς παραγωγῆς/ἐργασίας μέ τήν ἐθνική ...τεμπελιά καί μάσα: 800 ἕως 900.000 συμπατριῶτες μας, ἐργαζόμενοι καί ἐπιχειροῦντες, τρέφουν σήμερα ἑκατομμύρια Ἑλλήνων, πού σιτίζονται ἀπό τό Δημόσιο Ταμεῖο (τοῦ ὑπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου).
  Πέμπτον. Ὅσοι ἀντιλαμβάνονται τήν ἑλληνικότητα ὡς διεθνική λειτουργία (δέν ἔχουμε καμμιά διάθεση νά ὑπερασπισθοῦμε ἐθνικοφρόνως ἕνα …κοτέτσι τῶν Βαλκανίων) ὀφείλουν κάποτε νά θέσουν τό ἐνοχλητικό ἐρώτημα: Ἔχουμε κάτι νά κουβαλήσουμε οἱ σύγχρονοι Ἕλληνες στήν Εὐρώπη καί στόν κόσμο; Καί ὄχι, μόνο, πόσα θά …ἀπορροφήσουμε/ρουφήξουμε/δανειστοῦμε ἀπό τήν Ε.Ε.!
  Τελευταῖο καί ὄχι ἔσχατον. Ἡ πολυσυζητημένη πατρίδα δέν εἶναι μόνο ἕνας γεωγραφικός, ἱστορικός ἤ ἰδεολογικός τόπος, ἀλλά κυρίως ἕνας γεωμετρικός (λογικός) τόπος, τοῦ ὁποίου, ἄν ὄχι ὅλα, τά πλεῖστα σημεῖα ὀφείλουν νά ἱκανοποιοῦν ὁρισμένες κοινές ἀνάγκες. Ὑπό μίαν ἔννοια, ὁ τόπος μας ἔχει καταστεῖ ἐμπόδιο στήν ἀνάπτυξη τοῦ σύγχρονου κόσμου (καί γι’ αὐτό κινδυνεύει νά ἀναδιαταχθεῖ...). Ὁ χαρισματικός Χαρίλαος Τρικούπης προτίμησε νά διανοίξει τήν …ἀρχαία Δίολκο/Διώρυγα τῆς Κορίνθου, παρά μιά εὐρωπαϊκή ἐμπορική δίοδο μεταξύ Ἀμβρακικού καί Παγασητικού κόλπου. Ὁ δέ μεγάλος Ἐλευθέριος Βενιζέλος, παρ’ ὅτι παρέλαβε τό ἐν λόγῳ ἱστορικό …κατασκεύασμα ἀπό τήν Μελούνα καί τό διπλασίασε (δίνοντάς του, πράγματι, παράτα νά παίξει μία ἀκόμη παρτίδα μέ τήν ἱστορία), ἐστράφη ὕστερα πρός τήν ...Κόκκινη Μηλιά, ἀφήνοντας τήν Θεσσαλονίκη χωρίς ἐνδοχώρα καί τό Αἰγαῖο χωρίς εὐρωπαϊκή ἀποβάθρα. (Σέ ἱστορική προβολή, ἡ γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" μεταξύ Ρίου καί Ἀντιρρίου καί οἱ μεγάλοι αὐτοκινητόδρομοι δέν ἔχουν πλέον ἤ ἀκόμη κανένα οὐσιαστικό/ἀναπτυξιακό νόημα, παρά διευκολύνουν τήν μείωση τοῦ πληθυσμοῦ μας κατά 2.000 ψυχές ἐτησίως…).
  Εἶναι σφόδρα πιθανό, ὡστόσο, ἡ 200ή ἐπέτειος τῆς ἐθνικῆς παλιγγενεσίας νά μήν εὕρει Ἕλληνες διατεθειμένους ἤ ὑποψιαζομένους νά ἐννοήσουν τίποτ’ ἀπ’ αὐτά. «Στό βαθμό ὅπου ἡ Ἑλλάδα θά καθίσταται ἀνεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος τῆς Τουρκίας, ὁ κίνδυνος πολέμου θά ἀπομακρύνεται, οἱ ψευδαισθήσεις θά ἀβγατίζουν καί ἡ παράλυση θά γίνεται ἀκόμα ἠδονικότερη, ἐφ’ ὅσον ἡ ὑποχωρητικότητα θά ἀμείβεται μέ ἀμερικανικούς καί εὐρωπαϊκούς ἐπαίνους, πού τούς χρειάζεται κατεπειγόντως ὁ ἐκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, καί ἐπίσης μέ δάνεια καί δῶρα γιά νά χρηματοδοτεῖται ὁ παρασιτικός καταναλωτισμός. Ὑπ’ αὐτές τίς συνθῆκες, ὅ,τι στήν πραγματικότητα θά συνιστᾶ κάμψη τῆς ἑλληνικῆς ἀντίστασης κάτω ἀπό τήν πίεση τοῦ ὑπέρτερου τουρκικοῦ δυναμικοῦ, οἱ Ἕλληνες θά συνηθίσουν σιγά - σιγά νά τό ὀνομάζουν "πολιτισμένη συμπεριφορά", "ὑπέρβαση τοῦ ἐθνικισμοῦ" καί "ἐξευρωπαϊσμό"» (Παναγιώτης Κονδύλης "Θεωρία τοῦ Πολέμου", Ἐκδόσεις Θεμέλιο, Ἀθήνα 1997).

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Διοτίμα 25/03/2010 12:00:09

   Εγώ με τον πασοκισμό κι εσύ με τον μακρυγιαννισμό, πάμε πακέττο.
   Αλλά, θα 'πρεπε να υπάρχει τηλεόραση το 1844.
   Μπορεί να είχαμε γλυτώσει από τη φάρσα της δεύτερης 3η Σεπτέμβρη.
   Ούτε Πρωτοψάλτη ούτε "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες.."

 29. Sir Μπι-Μπι avatar
  Sir Μπι-Μπι 25/03/2010 10:35:16

  Οταν οι Γαλλοι δεν συμφωνισαν για τον πολεμο τοθ Ιρακ με τους Αμερικανους, τι έκανε η προπαγανδα ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΡΟΟΙΟΝΤΑ, εριχναν κρασια και σαμπανιες στους δρομους για να εκδικιθουν τοθς Γαλλους.
  Στα δικα μας τωρα εμεις πρεπει να σαμποταρουμε ολα τα Γερμανικα και Γαλλικα προοιόντα (και οι Γαλλοι στο κολπο ειναι) ας φανε ΜΙΡΑΖ-ΟΠΕΛ-ΜΕΡΣΕΝΤΕΖ-ΛΕΟΠΑΡΔ....και ΛΙΝΤΕΛ
  Μηπως ειμαι γραφικός????

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Sir Μπι-Μπι 26/03/2010 10:53:31

   Γραφικότατος. Είναι η 87897620ή φορά που το γράφω σε μπλογκ, όλους εμάς που ζούμε από τα γερμανικά ή γαλλικά προιόντα (επιχειρηματίες και υπάλληλοι) θα μας ταίσετε και θα μας φιλοξενήσετε εσείς?

 30. FRESCO avatar
  FRESCO 25/03/2010 10:57:14

  Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους

 31. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 25/03/2010 11:20:28

  ...Το ΟΧΙ της Μερκελ?????
  Και προφανως μετα την Μιεζενς ερχεται η Νταιμλερ με τα 6500 στρατιωτικα τζιπ και τις αναλογες μιζες στους ελληνες αρμοδιους.
  ΔΛΔ οι οροι αντστραφηκαν.Τα λομογια που εκπροσωπουν τους Ελληνες στις συναλλαγες λενε ΝΑΙ στις μιζες και οι ξενοι τυπου Μερκελ λενε ΟΧΙ στην βοηθεια.....

 32. klausevitz avatar
  klausevitz 25/03/2010 11:27:21

  ' Ενα πολύ καλό κείμενο,μπορεί να μοιραστεί στα σχολεία
  χωρίς πρόβλημα...οι "πολυπολιτισμικοί" δεν θα προβάλλουν
  αντιρρήσεις... δεν είναι κι'εύκολο!

 33. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/03/2010 12:18:00

  Και μετά από τόσα υπερβατικά ΟΧΙ θα αρκεστούμε σε ένα γλίσχρο όχι στο ΔΝΤ...

 34. περαστικός avatar
  περαστικός 25/03/2010 13:04:11

  Το ΟΧΙ του Τάσσου;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ περαστικός 26/03/2010 11:06:29

   TO OXI TOY TAΣΣΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΠΟΤΕ!
   "Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο!
   Δε θα παραδώσω κοινότητα"!
   Ο ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

 35. deneira avatar
  deneira 25/03/2010 19:53:53

  ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ!!!
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΔΩ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!!!
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ!!!
  ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!!!
  ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΞΕΝΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ!!!
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΜΕ!!!

 36. deneira avatar
  deneira 25/03/2010 20:14:58

  -ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ "ΘΕΛΩ"!
  ΑΦΟΥ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ -ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ-ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΤΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΕ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ -ΔΗΘΕΝ- "ΠΡΟΪΟΝΤΑ". ΚΡΑΤΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ!ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΗΓΡΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ" ΤΡΟΠΟΥΣ. ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΛΑ! ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ. ΑΣ ΨΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ).ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ "ΦΥΓΟΥΜΕ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ...ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΕΝΑΣ ΛΙΓΟ Ο ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. ΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ "ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ" ΠΑΛΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ. ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΑΠΛΑ ΕΝΑ "ΚΛΙΚ" ΛΕΙΠΕΙ...ΑΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ...ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ!ΣΙΩΠΗΡΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ!ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!
  -ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ "ΦΤΙΑΧΝΕΙ" ΑΝΟΙΧΤΑ!ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ...
  -ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ.
  ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
  -ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ "ΤΣΟΥΒΑΛΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ "ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ..." ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΨΕΥΤΟΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ "ΑΡΧΙΔ-Α" ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ...ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ
  -ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΕΙΛΙΑΖΕΤΕ.
  ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!
  ΤΩΡΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!ΜΑΣ ΞΕΒΡΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΙΟΤΕΛΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΕΔΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ...
  ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ!!!ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!!
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΤΕ!!!

 37. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 25/03/2010 20:32:51

  Ἔχεις δίκιο!Γιατί ξεχάσαμε τό ὄχι τοῦ Τάσου;Αὐτό τό ὄχι πού ἔδειξε ὅτι οἱ Ἑλληνες εἶναι ἐδῶ.
  Δέν γνωρίζω ἄν πολλοί ἔχουν συνειδητοποιήσει τήν σημασία καί τό μέγεθος αὐτοῦ τοῦ ὄχι.
  Μιά σπίθα,καί τό θαῦμα θά ξαναγίνῃ,καί ἆσε τήν Ἀρβελέρ,τήν γνωστή διεθνήστρια νά λέῃ.Οἱ Ἑλληνες κοιτοῦν μπροστά,δέν ἀσχολοῦνται μέ τίς κάθε εἴδους πτυχίον κατέχουσες κυρίες.

 38. deneira avatar
  deneira 25/03/2010 22:07:36

  ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ -ΠΡΟΣΟΧΗ- ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΙΚΗ...ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ 22.52 ΣΤΟ EXTRA 3 ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ!ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑΤΙ -ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ- ΔΙΑΣΩΖΕΤΕ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ "ΕΞΩΡΙΑ" ΤΟΥΣ.
  ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΘΑ ΠΕΙΝΑΜΕ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΣΤΕΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΕΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ........
  ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΟΣΟΥΝ!!!ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!ΚΑΙ ΑΡΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!ΠΟΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;;;ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ;;;ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛ---Σ!!!ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΜΑΛ---Σ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΥΝΕΧΙΑΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΗΣΗΣ: ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΟΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΟΥΝΙΕΣ...ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΜΟΘΥΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΟΥΝ!!!!!!!!!!!!
  ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΡΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!
  ΓΕΛΑΝΕ!ΓΕΛΑΝΕ!ΓΕΛΑΝΕ!ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ!ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ!ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΑΝ!
  ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΧΩ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ (ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΟΙ)
  ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΠΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!ΠΛΕΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!ΟΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΑΝΩΝΥΜΟΣ" (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΤΙΣΟΥΝ) ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΘΑ ΜΑΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ"........................................................................................................................................
  ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ!!!ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ 10 ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΩΣ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ=ΝΟΘΕΥΜΕΝΗ ΗΡΩΪΝΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ..............
  ΕΔΩ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!!ΚΙΝΔΙΝΕΥΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.