#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2011 13:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΚΚΕ δικαιώνει τον Ζαχαριάδη αλλά τιμωρεί ακόμα τον Άρη

 Κάλιο αργά παρά ποτέ αναφέρει ένα γνωστό ιστορικό ρητό. Το οποίο ισχύει ιδιαίτερα για το ΚΚΕ. Όπως λοιπόν μας πληροφορεί σήμερα η ναυαρχίδα του παραπαίοντος εγχώριου καπιταλιστικού συστήματος η ηγεσία του ΚΚΕ κατέληξε στην πλήρη πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και στην πολιτική - όχι όμως και κομματική! - αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη.

Σε ένα 550 σελίδων εμπιστευτικό κείμενο  το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα» προτείνεται «η πλήρης αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη από την ατιμωτική υποψία-συκοφαντία για συνεργασία με τον ταξικό αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας το 1973 είχε απαλλαχθεί απ΄ αυτή την κατηγορία-υπόνοια». Συγκεκριμένα προτείνεται «η αποκατάστασή του ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, δηλαδή η απαλλαγή του απ΄ όλες τις κατηγορίες που του καταλόγισαν και τις ποινές που του επέβαλαν η 6η και η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ με την επικύρωσή τους από το 8ο Συνέδριο» (είχε καθαιρεθεί από γενικός γραμματέας και ακολούθως διαγράφηκε και από μέλος του κόμματος).

 

Δεν ήταν χαφιέδες
Επιπλέον ο Περισσός επιβεβαιώνει την απόφαση της 9ης Ολομέλειας (Αύγουστος 1958) η οποία διαπίστωνε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα και χαφιέ» που είχε αποδοθεί στους Γιώργη Σιάντο, Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα) και Κώστα Γυφτοδήμο (Καραγιώργη) αποφασίζοντας την «αποκατάσταση της μνήμης» τους. Ωστόσο οι συντάκτες του δοκιμίου, αν και επικροτούν την εν λόγω απόφαση («Η 9η Ολομέλεια σωστά αποφάσισε να αποσύρει την άδικη κατηγορία» εναντίον τους, αναφέρεται), τονίζουν ότι η Ολομέλεια «δεν ανέλυσε σωστά τη γενεσιουργό βάση των παραπάνω υποθέσεων, η οποία ορισμένες φορές, όπως και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οδήγησε σε ακραίους και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς περί πρακτόρων».

Το «στίγμα» του διαγραμμένου παραμένει στον Άρη
Το ΚΚΕ προβαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική αποκατάσταση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ο οποίος διαφωνώντας με τη Συμφωνία της Βάρκιζας ξαναβγήκε με τους άνδρες του στο βουνό. «Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) σωστά χαρακτήριζε ως λαθεμένη τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Αν και δεν είχε οδηγηθεί σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τα προβλήματα στη στρατηγική του ΚΚΕ και τον ένοπλο αγώνα 1940-1944,με ηρωισμό και αυτοθυσία υπηρέτησε την ένοπλη ταξική πάλη» υπογραμμίζεται στο δοκίμιο. Ωστόσο, σημειώνονται τα εξής: «Παρά τη σημασία της πολιτικής διαφωνίας του, δεν δικαιώνεται ούτε η απειθαρχία ούτε η ατομική ευθύνη στην ανάληψη πρωτοβουλιών αντίθετων προς τις αποφάσεις και ενέργειες του κόμματος. Η έμπρακτη αντίθεση του Αρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του»!

Έτσι, εξήντα έξι χρόνια μετά ο Περισσός δεν αποκαθιστά κομματικά τον ήρωα και σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και περιορίζεται να διαπιστώσει ότι ως κόμμα «καθυστέρησε να αποκαταστήσει πολιτικά τον Άρη με απόφαση κομματικού Σώματος, σε περίοδο που είχε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν λαθεμένη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων». Υπενθυμίζεται ότι ο Άρης Βελουχιώτης είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της ένοπλης δράσης θεωρώντας υποχωρητική τη στάση των ηγεσιών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
«Έπρεπε να γενικευτεί η ένοπλη πάλη»...
Σχετικά με τον αγώνα που διεξήγαγε ο ΔΣΕ και το ερώτημα αν θα μπορούσε να νικήσει, στο δοκίμιο επισημαίνεται ότι «έπρεπε να γενικευτεί η ένοπλη πάλη στα χρόνια 1945-1946, αφού η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη μετά τον Δεκέμβρη του 1944 και τη σύγκρουση με τους Βρετανούς και τις ανηλεείς διώξεις κατά των ΕΑΜιτών που ακολούθησαν τη Συμφωνία τηςΒάρκιζας». «Τότε υπήρχαν ακόμα ισχυρές λαϊκές δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα,ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα δεν ήταν ακόμα τόσο ισχυρός ο αστικός στρατός, ούτε είχε εκκενωθεί βίαια η ύπαιθρος, γεγονός που λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε και αποστέρησε από τον ΔΣΕ ανθρώπινες εφεδρείες και άλλον εφοδιασμό» υπογραμμίζεται.


Οι ταλαντεύσεις

Ωστόσο, παρά την ήττα στα χρόνια 1944-1945, «το λαϊκό κίνημα είχε νωπή την εμπειρία του ένοπλου αγώνα, των προωθημένων μορφών αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τους θεσμούς του καπιταλιστικού συστήματος, την εμπειρία των φύτρων λαϊκής εξουσίας, ενώ ο γειτονικός βαλκανικός περίγυρος διαμορφωνόταν μη ευνοϊκός για την εδραίωση της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα, κάτι που ο Ζαχαριάδης επίσης είχε εκτιμήσει». Έτσι, θεωρείται ότι«ήταν λαθεμένη η τακτική του ΚΚΕ να αναπτύξει την ένοπλη πάλη απλώς ως μέσον πίεσης για τη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής δημοκρατικής πορείας και ανάλογα με τις εξελίξεις, τακτική που είχε τη σύμφωνη γνώμη και ηγετών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος»!

Αυτή η τακτική εξηγεί κατά το δοκίμιο και την αντίφαση «το ΚΚΕ και ο ΕΑΜ να απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά λίγους μήνες αργότερα να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για την επάνοδο ή όχι του βασιλιά». «Εφόσον είχε ωριμάσει η ανάγκη της ένοπλης πάλης, η αποχή από τις εκλογές δεν ήταν λάθος», συμπεραίνεται. «Λάθος ήταν οι ταλαντεύσεις που εκδηλώθηκαν στη γενίκευση της ένοπλης πάλης» επισημαίνεται.


Tι έπαθε ο κυρ Σταύρος;Το πιο καταπληκτικό απ΄ όλα δεν είναι το πότε τα λέει όλα αυτά το ΚΚΕ. Σε μια εποχή δηλαδή έντονων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων με άγνωστη έκβαση και τον τρόμο του λαϊκού κινήματος να διακατέχει το "σύστημα". Είναι ότι το κύριο άρθρο σήμερα του κ. Στ. Ψυχάρη είναι αφιερωμένο στο Νίκο Μπελογιάννη και καταλήγει στο εξής συνταρακτικό συμπέρασμα: Η ιστορία τού χθες πρέπει να φωτίζει τον δρόμο προς το αύριο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 08/05/2011 13:37:35

  Ναι τωρα η λογοκρισια , και ο εργοδοτης του Σαντα , που απελυθη απο τον δημοκρατη καθαριζει το τοπιο γιατι ξερει τι ερχεται.

 2. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 08/05/2011 13:45:53

  Φάκτορα, ιδεολογική κυριαρχία της ΝΔ και του Σαμαρά, ώστε να δούμε "γαλάζιες γραμμές", με αφιερώματα στον Ζαχαριάδη της "Ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης" απλά ξεχάστε την. Κανά αφιέρωμα στις πραγματικές λαικές κατακτήσεις όπως το 8ωρο, οι ΣΣΕ, η Κυριακή αργία, η απαγόρευση εργασίας ανηλίκων και το ποιός τις έκανε θα δούμε; Και κάτι τελευταίο. Αφού υπάρχει τόση πρεμούρα για αποκατάσταση και του Μπελογιάννη θα γίνει και καμιά αναφορά στο όνομα του τότε στρατοδίκη, που ψήφισε κατά της θανατικής του καταδίκης ή θα είμαστε της κλασικής μεταπολιτευτική λογικής οι σωστοί στα "αριστερά" και οι λάθος στα "δεξιά";

  • factorx avatar
   factorx @ Bodinus1576 08/05/2011 13:50:08

   Bodinus1576, μην πας τόσο δεξιά γιατι θα πέσεις στο γκρεμό

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ factorx 08/05/2011 13:57:50

    Μη με παρεξηγείς. Δεν γενικεύω ούτε επιδίδομαι σε προσωπολαρείες, αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία καλό είναι να γνωρίζουμε πριν βγάλουμε συμπέρασματα για το παρελθόν. Άλλωστε τα πρόσωπα κρίνονται με βάση την εποχή τους. Ο ρόλος π.χ. του Μεταξά ήταν να προετοιμάσει τη χώρα εν όψει του Πολέμου που όλη η Ευρώπν περίμενε.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Bodinus1576 08/05/2011 21:25:04

     Και την προετοίμασε με το παραπάνω και έγραψε ιστορία. Διαβάστε τον "Ιταλοελληνικό Πόλεμο" του Μάριο Τσέρβι, για να δείτε πόσο δαιμόνιος αποδείχτηκε. Ούτε τυχαία ο "Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος" του Ρεϋμόντ Καρτιέ αναφέρει το ορειβατικό πυροβόλο του Ελληνικού Στρατού, ευθεία παραγγελία του Μεταξά για τις συνθήκες του Ελληνικού Μετώπου, σαν "όπλο- αποκάλυψη του Β'ΠΠ, μαζί με το Γερμανικό 88-άρι, τις Μολότωφ και το 155αρι των Άγγλων.
     Φαίνεται όμως, ότι ακόμα και τώρα, που οι ΚΚέδες αποκαλύπτονται στον Ζαχαριάδη, η αναφορά στον Μεταξά δεν είναι επαρκώς "politicaly correct" ούτε για ΝΔκράτες.
     ΥΓ: Ποιό, ακριβώς, "Δεξιό" χαρακτηριστικό επιρρίπτεται στον Μεταξά;

     • Bodinus1576 avatar
      Bodinus1576 @ ΠΗΛΕΑΣ 08/05/2011 22:02:47

      Αγαπητέ Πηλέα,
      Εγώ προσωπικά κανένα. Ήταν υπεράνω όλων αυτών. Μην ξεχνάμε ότι τα κοινωνικά του μέτρα τα πραγματοποίησε με κομμουνιστή Υπουργό. Αλλά δυστυχώς για την αλήθεια και την ιστορία η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ

   • Κώστας Τ avatar
    Κώστας Τ @ factorx 08/05/2011 22:34:52

    Πέσαμε ήδη στον γκρεμό!Ο στρατοδίκης λεγόταν Γεώργιος Παπαδόπουλος,ο γνωστός.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Κώστας Τ 08/05/2011 22:52:56

     Ο Παπαδόπουλος ήταν ένας τυπικός καραβανάς. Το τραγελαφικό είναι ότι, σε σχέση με τους παρόντες, ακόμα κι' αυτός, αποδείχτηκε πολύ καλύτερος.

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Bodinus1576 08/05/2011 18:55:28

   Άλλος ένα που μπερδεύει (γιατί προφανώς δεν έχει καμμία ιδέα του τί ήταν) το ΑΝΤΙ με την χρυσή αυγή. Κρίμα που παρερμηνεύεται έτσι η γραμμή που περνά τώρα το ANTINEWS

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 08/05/2011 19:02:52

    Η βλακεία είναι ακατανίκητη.

    • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
     Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Bodinus1576 08/05/2011 23:39:25

     τουλάχιστον έχεις αυτογνωσία. Καληνύχτα

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/05/2011 14:17:41

  Σε πρώτη φάση ο Άρης, και σε δεύτερη ο Μάρκος είχαν δίκιο. Και τους δυο όμως τους κυνήγησε το κόμμα τους.
  Ο Ζαχαριάδης άργησε να αποκαλυφτεί για αυτό που κατηγορήθηκε ότι ήταν.
  60 χρόνια μετά, οι δυο πρώτοι δικαιώνονται ελαφρώς.
  Ο Κρόνος πάντα τρώει τα παιδιά του.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/05/2011 14:46:13

  Μνημονιο του προλεταριατου ! τσ τσ
  η Κανελη που χαθηκε??? ειναι διακοπες?? που ειναι?? γιατι δεν μιλαει??

  ΠΠ

 5. antonis avatar
  antonis 08/05/2011 15:08:40

  ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΣΕ.ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΚΥΛΕΥΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ. ΠΟΣΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΙΧΕ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΠΟΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ?

 6. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 08/05/2011 15:14:24

  Απαράδεκτο αυτό που έγινε ,δεν υπάρχει λογική,πως έγινε τέτοιο αυτογκόλ. Πάντα αυτή η κομματική οργάνωση , περιθωριοποιηθείτε. Γίνετε αυτός που μεγάλωσε βλέποντας τον εχθρό (Με κόκκινο βιβλιάριο) να αποκαθίσταται στην συλλογική μνήμη, ερωτώ, αυτός που ήρθε με βρετανικό αεροπλάνο, και τον άφησαν στο ΣΎΝΤΑΓΜΑ . Αυτόν που πίστευε στον διεθνισμό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο,που πρόσφερε απλόχερα την λαϊκή αντίσταση στα ντόπια και ξένα συμφέροντα εν είδη Ιφιγένειας στον προστάτη του Στάλιν (βλέπε ανταλλαγή Ελλάδας με Πολωνία) .Που για χάρη του αμέτρητα κορμιά οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα...και μετά τι έγινε , βλέπε γεγονότα στην Τασκένδη ,δεν μπορώ εγώ να το δεκτό, όλο λάθη, τα ιδία και το 68 . Δηλαδή που γυρνάμε Ο Μπάρμπας δεν έγραψε την επιστολή...τα γεγονότα της 7 μεραρχίας...Ο άνθρωπος βλέποντας τα λάθη του αυτοκτόνησε. Τεκνό του Σταλινισμού,που όλο εχθρούς έβλεπε μπροστά του ένας πιο σύγχρονος Νέρωνας... κρίμα και πάλι κρίμα πάντα πρέπει αυτό το κόμμα όταν η ιστορία το καλεί τα βρίσκει αφορμές για να αυτοαναιρείται... Όσο για μένα ψήφιζα ΚΚΕ , τώρα για μετά δεν ξέρω πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο λογικές φωνές μέσα στο κόμμα,δεν πιστεύω ότι γυρνάμε σε τακτικές 45-55....και έτσι να κλείσουμε τις πόρτες στο αύριο του τόπου μας ....

 7. TIMAIOS avatar
  TIMAIOS 08/05/2011 15:19:23

  Νομιζω οτι σημερα με την υπερπροσφορα αστικης "δημοκρατιας" η εννοια γενικη γραμμη δεν σημαινει πολλα, τοτε ομως σημαιμε τα παντα και μαλλον υπο το πρισμα αυτο εγινε η αποτιμηση της ολομελειας. Περα απο αυτο ευτυχως που ο Ζαχαριαδης επελεξε την απευθειας συγκρουση και τελειωσε το μπαχαλο μια ωρα αρχύτερα... Και η αποκατασταση του δεν ξερω γιατι να γινει, ενταξει χαφιες δεν ηταν αλλα ηταν εγωπαθης, υπερφιαλος, απολυτος και ανεπαρκης για τη συγκεκριμενη περιοδο. Ακομα χωρις να υπονοοω κατι μου κανει εντυπωση οτι επεστρεψε νικητης, ζωντανος και τροπαιουχος απο το Στρατοπεδο Συγκεντωσης.

 8. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 08/05/2011 15:36:15

  Μου θυμίζει "Βατικανό" αυτή τους η πρόθεση... Τουλάχιστον, ο Πάππας Ιωάννης ζήτησε "συγγνώμη" από το Γαλιλαίο σχεδόν 400 χρόνια μετά... για 40 χρονάκια θα κολλήσουμε;

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Xrhstos Theocharis 08/05/2011 15:54:23

   έτσι ακριβώς, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμοιοι είναι....
   Δογματικοί και με την βούλα της υπέρτατης αλήθειας και οι δύο.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Xrhstos Theocharis 08/05/2011 16:13:40

   !!!

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ Xrhstos Theocharis 08/05/2011 16:54:26

   Δογματικοί όσο δεν πάει... όταν πέθανε ο Φλωράκης, είχε ζητήσει κανονική κηδεία αλλά αυτοί ούτε που αφήσανε παπά να πλησιάσει. Μετά πήγανε και ψάλλανε τη νεκρώσιμο ακολουθία πάνω από τον τάφο οι συγχωριανοί του. Έλεος πια!

 9. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 08/05/2011 15:53:27

  να δικαιώσουν και τον Στάλιν για την επιλογή του το 1935 να αφήσει να πεθάνουν απο την πείνα 30 εκατομύρια Ουκρανοί ώς τιμωρία γιατι δεν θέλανε τις κολεκτίβες.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ευθύμης 08/05/2011 16:06:50

   Αυτόν δικαιωμένο τον έχουν.

 10. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 08/05/2011 16:07:50

  Χα -χα ,
  «Παρά τη σημασία της πολιτικής διαφωνίας του, δεν δικαιώνεται ούτε η απειθαρχία ούτε η ατομική ευθύνη στην ανάληψη πρωτοβουλιών αντίθετων προς τις αποφάσεις και ενέργειες του κόμματος. Η έμπρακτη αντίθεση του Αρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του»!

  Μα εάν θα δικαίωναν αυτή την στάση ενός επαναστάτη , που είναι υπόλογος όχι μόνο απέναντι στο ¨κόμμα νέου τύπου¨ ή την οργάνωση που ανήκει , αλλά και απέναντι στον λαό για τον οποίο μάχεται , στην ιστορία ΚΑΙ στην συνείδηση - βούληση του , που οφείλει να έχει ο κάθε χειραφετημένος ελεύθερος άνθρωπος( πράγμα που το απορρίπτουν οι οπαδοί του λεγόμενου ¨δημοκρατικού¨- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ , ενώ παράλληλα ισχυρίζονται πως είναι και συνεχιστές του ¨γαλλικού διαφωτισμού¨ ... ) , θα έπρεπε να δικαιολογήσουν και το δικαίωμα ανοιχτής διαφωνίας των μελών και στελεχών που διαγράφουν καθημερινά για λόγους υπεράσπισης του Οργουελικού ¨ συλλογικού νου¨ ( όπως περιγράφουν το κόμμα ¨νέου¨ τύπου ).

  Με αυτά τα ¨ιδανικά¨ θέλουν να μας ¨απελευθερώσουν¨ και στο βαθμό που δεν το μπορούν αφήνουν ( δεν ζητούν ¨αστικές εκλογές¨ δεν κηρύσσουν πλήρη ανυπακοή και ανένδοτο αγώνα ) να μας κυβερνά ο Γ. Παπανδρέου ¨προς το παρόν¨ μέχρι να ¨δυναμώσουν οι λαϊκές δυνάμεις¨ και να καταλάβουν την εξουσία με την ¨πολυεθνική μας¨ εργατική τάξη και πρωτοπόρο τον ¨συλλογικό νου ¨.

  Το ερώτημα είναι γιατί αφήνουν την ΚΝΕ να κουβαλά τις φωτογραφίες του ¨Τσε¨ στις μιντιακού τύπου ¨κατακόκκινες¨ εμφανίσεις τους ( ; ) , ο οποίος τελείως ¨εγωιστικά - ατομικά- μικροαστικά¨ έκανε αγώνα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ¨κόμματος νέου τύπου της Βολιβίας¨ ΚΑΙ χωρίς την έγκριση του ¨κόκκινου άστρου που λάμπει στις καρδιές μας¨ ( όπως έλεγαν κάποτε) , δηλαδή του ¨παγκόσμιου κέντρου¨ στην Μόσχα ;

  Καλά , ¨σωστά¨ , τις φωτογραφίες του Άρη δεν τις κουβαλούν , αυτές του ¨μικροαστού Τσε - χωρίς μάνα και πατέρα ( ¨κόμμα¨ ) γιατί τις κουβαλούν ; Πουλάει ;
  Πλάκα κάνω , διαγράψτε με , η αλήθεια είναι ότι ¨όποιος είναι έξω από το μαντρί τον τρώει ο λύκος¨ , αστική και σοσιαλιστική -΄κομμουνιστική αλήθεια. Το θέμα είναι ρε γαμώτο πως ο λύκος μας τρώει και όταν είμαστε μέσα στο μαντρί. Υπάρχει αδιέξοδο για τα πρόβατα.

  Όμως ¨Ο Νίκος έρχεται από το Νταχάου ...¨ ( όπου τελικά δεν πέθανε εκεί , αλλά στο Σουργκούτ της Σιβηρίας όταν ο ¨δημοκρατικός συγκεντρωτισμός¨ τον οδήγησε στην αυτοκτονία ). Ο Νίκος έρχεται και με την ¨θεωρία των δύο πόλων¨(;) , ( σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετεί στην γεωγραφική θέση που βρίσκεται τα συμφέροντα της Ρωσίας ΚΑΙ της Αγγλίας ) μια θέση για την οποία ο πρωτομάστορας της ¨ανανέωσης¨ και του ¨δημοκρατικού σοσιαλισμού¨ , ο μακαρίτης Δ. Παρτσαλίδης , τον κάρφωσε στους ¨Σοβιετικούς¨ για ¨ύποπτο...¨ .

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ΝΤΑΝΤΟΝ 08/05/2011 18:57:09

   Να γράφεις πιο συχνά εδώ σε παρακαλώ!

 11. alarmist avatar
  alarmist 08/05/2011 16:50:13

  α ρε Ψυχάρη, όσο λάσπη και να ρίξεις στο Κόμμα, ούτε με το ελικόπτερο να φύγεις, δεν θα προλάβεις.

  Εμείς με τον Ζαχαριάδη και εσείς με τα ευρωομόλογα και τις ελεημοσύνες της Νέας Τάξης.

  • Κωνσταντινος avatar
   Κωνσταντινος @ alarmist 09/05/2011 15:34:13

   εσυ μεινε με τον "δημοκρατικο συγκεντρωτισμο" του Ζαχαριαδη. φαε μια μπανανα τωρα

 12. anonymous avatar
  anonymous 08/05/2011 17:19:02

  Θυμάστε τη διάσημη φωτογραφία με το Ρούζβελτ, το Στάλιν και τον Τσώρτσιλ στην Τεχεράνη. Περί το 1943. Εκεί η Ελλάδα εκχωρήθηκε ή μάλλον παρέμεινε στη σφαίρα επιρροής της Αγγλίας που ενδιαφερόταν να ελέγχει το δρόμο προς τις Ινδίες. Άλλωστε Αίγυπτος και Κύπρος ήταν υπό την Αγγλία. Η Ελλάδα ήταν εν τοις πράγμασι υποτελής και τους απάλλασσε από τα έξοδα διοίκησης.

  Από εκείνη τη φωτογραφία ξεκίνησε ο εμφύλιος. Ο Στάλιν έδωσε εντολή στους δικούς του να προσπαθήσουν να καταλάβουν την εξουσία με τα όπλα. Ο πρώτος γύρος του εμφυλίου ξεκίνησε το 1943 κατέληξε στα Δεκεμβριανά, διότι οι Άγγλοι δε θα επέτρεπαν με τίποτε την κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, κι έληξε με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Ο δεύτερος γύρος ξεκίνησε το 1946 κι είναι αυτός που ξέρουμε εμείς.

  Η παρακάτω πηγή είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Τα συμπεράσματα δικά σας.


  76
  ΕΑΜ
  Υποτμηματική Ε'
  ΕΚΘΕΣΗ
  Του Γραμματέα της Υποτμηματικής Ε'
  Για
  Το Πελοπονησιακό Συνέδριο του ΕΑΜ
  Η Υποτμηματική Ε' περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν την επαρχία
  της Επιδαύρου και το νησί Κύθηρα. Αποτελείται από 70 χωριά και έχει
  πληθυσμό περί τους 50.000 κατοίκους.
  Η κατάσταση του ΕΑΜ γενικά μέχρι του τέλους του Μαϊου
  παρουσίαζε σ' όλη την περιφέρεια της Ε' επιφανιακά αρκετά καλή
  κατάστασι.
  Ο Λαός όλος είχε μπει μέσα στο ΕΑΜ και εργαζόταν για τον
  πρώτο σκοπό του την απελευθέρωσι από το Φασισμό και το Χιτλερισμό.
  Δεν είχε γίνει όμως καμμία συνειδητοποίηση των μελών ούτε σοβαρά
  προσπάθεια διαφώτισης στο δεύτερο σκοπό του ΕΑΜ τη λαοκρατική
  λύσι του εσωτερικού προβλήματος μετά την απελευθέρωσι. Ετσι είχε η
  κατάσταση ότε κατά τον μήνα Ιούλιο έκαμε την εμφάνισί του
  προερχόμενος από το εξωτερικό, ο λοχαγός Αργείτης με την εντολή από
  την έξω Βασιλική Κυβέρνησι να αντιδράση κατά του ΕΑΜ, να προκαλέση
  τη διάλυσί του και να δημιουργήση βάση για την υποστήριξι της
  επαναφοράς του Βασιληά μετά την απελευθέρωσι χωρίς την έγκρισι του
  Λαού.

  Πηγή

 13. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 08/05/2011 18:23:15

  To 550 σελίδων "εμπιστευτικό" κείμενο, είναι το δοκίμιο του δεύτερου τόμου της ιστορίας του ΚΚΕ το οποίο έχει δωθεί στις κομματικές οργανώσεις για επεξεργασία και σχόλια . Δεν είναι συνεπώς τόοοσο συνομωτικά εμπιστευτικό, όσο το παρουσιάζει το ΒΗΜΑ και οι υιοθετούντες το στυλ αυτής της εφημερίδας.
  Όσον αφορά στον κο. Σταύρο, το άρθρο του είναι 100% κος Σταύρος!
  Τίποτα το καταπληκτικό, τίποτα το αναπάντεχο!

 14. TopGunZ avatar
  TopGunZ 08/05/2011 18:26:36

  Όσο ασχολούμαστε με ιδεολογικούς δεινόσαυρους θα μας κυβερνάνε Γιωργάκηδες. Ταξική πάλη και τα να-μην-πω-τι κουνιόντανε. Δηλαδή όποιος προκόψει σε αυτή τη ζωή είναι ντε φάκτο "κακός", ενώ οποιοδήποτε χαμίνι είναι έτοιμο και την πατρίδα του να ξεπουλήσει είναι αθώος γιατί τον αδίκησε η κακούργα η κενωνία και τον ξεζούμισε το κεφάλαιο. Ουσιαστικά, δηλαδή, να μην έχουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο αξιοπρέπειας και όποιος θέλει και μπορεί να είναι αξιότερος μεταξύ ίσων, αλλά να τα κάνουμε όλα π....άνα μην τυχόν και αδικηθεί κανά τεμπελόσκυλο. Ο Bodinus δίκιο έχει, αυτό που κατακτούσε δικαιώματα ανέκαθεν ήταν ο αγώνας της λογικής και της αξιοπρέπειας και καμιά αριστερή ιδεολογία. Μέσα σε καπιταλιστικές οικονομίες ανθίσανε τα εργατικά δικαιώματα και οι μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες, ενώ σε κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κράτη αναδείχθηκαν οι πιο αιμοσταγείς δικτάτορες. Σε καμιά περίπτωση δεν επικροτεί κανείς τον εκφυλισμό του καπιταλισμού στη σημερινή εθνομηδενιστική του παραλλαγή του τουρμποκαπιταλισμού, αλλά οι αριστερές πομφόλυγες παρέδωσαν πνεύμα πολύ πριν τον καπιταλισμό. Αν δεν συνειδητοποιήσουν όλοι πως η ταξική πάλη ήταν ένα μεγάλο παραμύθι και ότι το διακύβευμα είναι οι εθνικές οικονομίες το χάσαμε το παιχνίδι. Κι ας κάθονται οι φίλοι αριστεροί να προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος ήταν μεγαλύτερος προδότης και να κρύβουν τη σκόνη κάτω από το χαλί.

  • θανος avatar
   θανος @ TopGunZ 09/05/2011 20:14:16

   εσυ μετα τον λασκαρη καταργησατε την παλη των ταξεων.τι ταξεις σημερα ολοι μαζι τα φαγαμε ,μαζι βγαλαμε τα λεφτα στην ελβετια ,δεν υπαρχουν ταξεις απεφανθη .υπαρχουν ταξεις ,δεν ειναι το ιδιο ο εργοδοτης με τον εργατη,με τον υπαλληλο δεν εχουν τα ιδια συμφεροντα ,ο εργοδοτης με την βοηθεια του κρατους ,ναι αυτοι ειναι το κρατος,κρατα χαμηλα τα μεροκαματα ,για να κερδιζει περισσοτερα ο εργοδοτης,και μια ερωτηση αναλογιστηκες ποτε ,απο που βγαινει ,η τι ειναι το κερδος ,αναλογισου και μετα ξεστομισε τις αρλουμπες σου.

 15. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/05/2011 19:09:19

  O,τιδήποτε ανακοινώνει το ΚΚΕ είναι άνευ σημασίας.....η γνωστή
  μικροαστική ομάδα που καθοδηγεί ένα δημοσιο-υπαλληλικό κόμμα
  χωρίς έμπνευση και χωρίς θεωρία.....οι αμαρτίες των σταλινικών
  είναι τόσες πολλές και τόσο καθοριστικές!
  Επέτρεψανμε τη στάση τους , στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις αυτής
  της χώρας,να κτίσουν μια Ελλάδα χωρίς ειρμό και έρμα!
  Και σήμερα ακόμη, όταν ο λεγόμενος "αστικός" κόσμος-στο σύνολο του- βουλιάζει τη χώρα, δεν συγκροτούν ούτε προτείνουν καμμιά εναλλακτική
  λύση. Είναι πραγματικό δυστύχημα, για τη χώρα και την ελληνική
  αριστερά, ότι αυτές οι ιδέες,στάσεις και πρακτικές κυριάρχησαν και,
  τελικά, ευνούχισαν τις πιό ελπιδοφόρες κοινωνικές δυνάμεις αυτού του
  τόπου!
  Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν κατορθώσαμε να έχουμε ούτε
  αστική τάξη της προκοπής ούτε και την...."διαλεκτική άρνηση" της...
  γι΄αυτό και,κάθε τόσο,παραπατάμε!

 16. l
  l' ami du peuple 08/05/2011 19:41:23

  Ήρθες απ’ του Νταχάου τα συρματοπλέγματα
  ήρθες απ’ τη δεκάχρονη σκλαβιά
  όπως έρχεται ο ήλιος απ’ την πόρτα της νύχτας.

  Ήρθες μ’ ένα χοντρό στρατιωτικό χιτώνιο
  απλός φαντάρος της παγκόσμιας λευτεριάς
  εσύ αρχηγός δίχως παράτες και γαλόνια και παράσημα
  μόνο με το παιδιάστικο χαμόγελό σου ανίσκιωτο
  σαν ένα γαρούφαλλο στην κουμπότρυπα του πόνου μας
  μονάχα με τον ήλιο της ψυχής σου κρεμασμένον
  σα φυλαχτό στον κόρφο του λαού μας.

  Ήρθες χωρίς παράτες με τα σκονισμένα σου μαλλιά
  καθώς κ’ Εκείνος μπήκε στα Ιεροσόλυμα με σκονισμένα ματόκλαδα
  δίχως σημαίες και δίχως τύμπανα πάνου σ' ένα άσπρο γαϊδουράκι
  κρατώντας μες στο φωτεινό του χέρι ένα κλαδάκι πικροδάφνη.

  Οι σύντροφοί σου δεν ξέρανε τίποτα
  ψάχναν ακόμη τα τηλεγραφήματά τους να σε βρουν
  ψάχναν τα χελιδόνια μας μες στις καμένες πολιτείες του πολέμου
  ανάμεσα στα καπνισμένα χαλάσματα και στις ξεδοντιασμένες γέφυρες
  ανάμεσα στα εξοχικά τοπεία όπου σκουριάζουν σκελετοί των σιδερόδρομων

  ψάχναν να βρουν τη μυγδαλιά τους μες στα μάτια σου.

  Οι σύντροφοι σου ακόμα δεν ξέρανε τίποτα
  μα ένας αγέρας φύσηξε σαν απ’ τη θάλασσα
  πλατάγισαν απάνου στα τραπέζια οι «Ριζοσπάστες»
  έτσι που πλαταγίζουνε τα πεύκα της ακρογιαλιάς όταν τα ξεφυλλίζει ο μπάτης
  απάνου στα βιβλία των φοιτητών ζυγιάστηκε ένα κόκκινο πουλί
  απάνου στην Καισαριανή σαλέψανε τα κυπαρίσσια
  στο Σκοπευτήριο εκεί τα κυπαρίσσια ετούτα που άκουσαν
  να τραγουδάνε του Ζαλόγγου το Χορό οι διακόσιοι Ακροναυπλιώτες
  πάνου στο μαύρο τσεμπέρι μιας γριάς συντρόφισσας της Θεσσαλίας
  έπαιξε η γραμμωτή αντηλιά μαλαματένιες έγνοιες

  οι αγρότες άφησαν για μια στιγμή τ’ αλέτρια τους και μονομιάς μυρίσαν τον ορίζοντα
  σα να ξεκλείδωνε ένας άγγελος μες στο γαλάζιο μια καινούργια πόρτα

  οι φυλακισμένοι σήκωσαν τα κεφάλια τους
  και χαιρετήσανε την πεταλούδα της Ρόζας Λούξεμπουργκ στο κάγκελο του παράθυρου

  οι συντρόφοι ξεδίπλωσαν φανερά μες στα τραμ την εφημερίδα τους
  σα να ξεδίπλωναν το μέτρο της αντρειάς για να μετρήσουνε τον κόσμο

  κι ο μπάρμπα - Γιώργος χτύπησε το χαρτονένιο του τσαρούχι στο πανί του Μόλα
  σάμπως να οσμίστηκε κάποιο μαντάτο «ωρέ ζαγάρια» στον αγέρα.
  «Κάποιος στέκει στην πόρτα.» « Ένας φαντάρος.»


  Κι όπως το παιδί πάνου από τα κλειστά του βλέφαρα
  νιώθει να κρέμεται σαν άστρο το χαμόγελο της μάνας του
  κι όπως ο ποιητής που σεργιανάει στην εξοχή το απόβραδο
  κι όλος ο κόσμος μες στον ίσκιο του τραβάει ανάλαφρος μπροστά του
  νιώθει πίσω απ' τη ράχη του το απέραντο καλοκαιριάτικο φεγγάρι δίχως να το βλέπει
  έτσι το νιώσαν πριν σε δουν οι σύντροφοι
  πως ήσουν συ που στέκοσουν στην πόρτα απ’ όξω
  με το χοντρό στρατιωτικό σου αμπέχωνο με τις μεγάλες τσέπες σου
  ολόγιομες απ’ την καρδιά μας.

  Και βούιξαν μες στους δρόμους της Αθήνας μας τα παραρτήματα του Ριζοσπάστη
  οι τυπογράφοι ανέβηκαν να χουφτώσουν το χέρι σου με δάκτυλα μουντζουρωμένα
  ο μπάρμπα - Σιάντος σάρωσε με το μουστάκι του την τελευταία σκιά απ' το κούτελό σου
  οι συντάκτες βουτήξανε την πέννα τους μες στην ψυχή τους
  άνοιξαν οι καρδιές και τα πορτοπαράθυρα στις συνοικίες
  ένα δάσος γροθιές τραντάχτηκε συθέμελα
  στο δρόμο αγκαλιάζονταν και φιλιόντουσαν τα μέλη του Κόμματος
  οι προλετάριοι τινάζαν τα όνειρά τους στον αγέρα σαν σημαίες με σφυροδρέπανα
  κ’ οι γριούλες με δυο αχτίνες βάγια στέκονταν μπροστά στης Δραπετσώνας το περβάζι.

  Και γιόρτασε το φως σου ακέριος τούτος δω ο λαός
  πούπαιζε τη ζωή του ολημερίς κορώνα - γράμματα για το χατήρι της πεντάμορφης της Λευτεριάς
  πούπαιζε με το Χάρο καρπαζιές τέσσερους χρόνους μπρος στα μάτια του ήλιου
  ετούτος δω ο λαός που δούλεψε την ψυχή του σαν το σίδερο μες στη φωτιά
  όπως εδούλεψε ο κουτσός θεός έναν καιρό του αδάμαστου Αχιλλέα την ασπίδα.

  Απόψε γιόρτασε το φως σου η Ρωμιοσύνη
  το δείλι φόρεσε την κόκκινη γραβάτα του
  η Ακρόπολη φόρεσε το κόκκινο φουστάνι της
  ο γήλιος έβγαλε την τραγιάσκα του και σκούπισε τον ίδρωτά του
  και μια μικρή συντρόφισσα σκαρφάλωσε στα κεραμίδια της χαράς μας
  κ’ έβαλε την εικόνα σου στην πιο αψηλή καμινάδα της ελπίδας.


  Αργά τη νύχτα
  σαν κατακάθησε η βουή των δρόμων
  ακούσαμε το βήμα σου με τις χοντρές αρβύλες
  απάνου σ' όλα τα λιθάρια απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την Ελλάδα μας
  διαβάσαμε για χιλιοστή φορά το γράμμα σου μες στην καρδιά μας
  κ’ ενώ γλιστρούσε ο γαλαξίας απ’ τα παράθυρα
  μες στα κελιά των φυλακών σκυμένοι οι δημοκράτες
  σου γράφαν με ανοιχτά κι αδέξια γράμματα
  πάνου σ' ένα χοντρό λαδωμένο στρατσόχαρτο:

  «Αρχηγέ μας
  καλώς μας ήρθες απ’ τα πέρατα του πόνου και της δόξας
  στη ματωμένη μας πατρίδα καλώς ήρθες.
  Από δω μέσα σύντροφε σου σφίγγουμε το χέρι
  κι από δω μέσα σύντροφε σου δίνουμε τον όρκο μας
  να πολεμάμε για το φως και για το δίκιο
  καθώς πολέμησες και συ λεύτερος πίσω απ' τα κάγκελα
  καθώς μας έμαθες εσύ να πολεμάμε
  με το σπαθί της λευτεριάς ακονισμένο στην καρδιά σου
  ακονισμένο στην καρδιά σου πούναι και καρδιά μας.»

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Τόσα χρόνια σ’ ακολούθαγε η ψυχή μας
  όπως ακολουθάει ο ίσκιος τον άνθρωπο που τραβάει κατά τον ήλιο
  όπως και συ ακολούθαγες τον πιο βαθύ ρυθμό της γης και του ήλιου.

  Τόσα χρόνια μοιραστήκαμε το καρβέλι του πόνου σου
  απάνου στο γυμνό τραπέζι της εξορίας όπου έφεγγε του λόγου σου ο λύχνος
  μοιραστήκαμε το κελί σου της Κέρκυρας
  όταν πρόσμενε η Ελλάδα μαζί με τη μάννα σου πιασμένες απ' το χέρι μπρος στα κάγκελα
  να σ’ αφήσουν κρυφά μες στη φούχτα σου ένα μικρό χαρτάκι με λίγο χώμα καλοκαιριάτικο
  με λίγη δροσιά απ' τα μάτια τους με δυο πράσινα φύλλα απ' της αυγής το δυόσμο
  με δυο φρέσκα αστέρια μόλις κομμένα απ' το κλωνάρι της αγάπης μας.

  Μοιραστήκαμε το στενό κρεβάτι της αγρύπνιας
  το λίγο αγέρα του Τμήματος Μεταγωγών
  γυμνάζοντας τα πνεμόνια μας για τη μεγάλη ανάσα της οικουμένης
  δοκιμάζοντας τα σπλάχνα στη λαχτάρα της μεγάλης απόφασης
  σαν τα φτερύγια των δελφινιών πίσω από το πολεμικό καράβι.

  Μαζί σου ξεφυλλίσαμε ξανά το «Δωδεκάλογο του Γύφτου»
  μαζί σου περπατήσαμε ξανά τον κόσμον όλο
  και ξεφυλλίσαμε σελίδα τη σελίδα όλο τον ουρανό τη γη τη θάλασσα
  ξεφυλλίσαμε το ποτάμι της Αλαμάνας και τα χάλκινα βουνά της Μακεδονίας
  σαν ένα θαμαστό βιβλίο με του ήλιου τα’ απομνημονεύματα
  που τόγραψε ένας άγγελος ρωμιός με το τριπλό καλέμι
  του Αισχύλου του Φεραίου του Μακρυγιάννη.
  Πάνου στα βράχια των ξερόνησων που έσπαγε ο πυρετός της θάλασσας
  κ' οι γλάροι ανεμοδέρναν τα τεφτέρια τους πάνου από τη νερένια μοναξιά της
  σαλπίζοντας την τόλμη τους μέσα στην πράσινη αστραπή της θύελλας
  κάτου στα υπόγεια των φυλακών πάνου στους μουχλιασμένους τοίχους
  μες στα μπουντρούμια και στα ογρά απομονωτήρια
  ενώ από πάνου με χοντρά καρφιά κάρφωναν τη σιωπή τα βήματα του δεσμοφύλακα
  πάνου στα βράχια και τις πόρτες και τους τοίχους
  σκαλίζαν οι φυλακισμένοι μας σύντροφοι με τα νύχια τους
  φαρδύ-πλατύ το κόκκινο ό ν ο μ ά σου μες στο κάδρο ενός μεγάλου σφυροδρέπανου
  σάμπως τρικάταρτο καράβι λευτεριάς μέσα σε υδραίικο λιμάνι
  δίπλα σε μια λαϊκή καρδιά που την τρυπάει το τόξο
  δίπλα στο «αχ-βαχ» της πέρφανης και πικραμένης Ρωμιοσύνης
  πάνου από τις υπογραφές των μελλοθάνατων
  σα μια σφραγίδα φως απάνου στο σταχτί κατεβατό του νέου μαρτυρολόγιου.


  Όταν τις νύχτες το φεγγάρι περπάταγε σαν τη γάτα στα κεραμίδια τη λύπη μας
  είτανε το δικό σου χέρι που άναβε μονομιάς το φως κ' έβαζε το ρολόι μας στη σωστή του ώρα

  όταν το φεγγάρι αγκιστρωνότανε στα γένια των ανταρτών μας
  είτανε το δικό σου μάτι που αγρυπνούσε πάνου από την τριγωνική εγκοπή
  είτανε το δικό σου δάχτυλο σφηνωμένο στην σκανδάλη του δίκιου

  όταν τις νύχτες οι μητέρες μετρούσαν τα παιδιά τους και βρίσκαν πως τους λείπει το ένα
  είτανε συ που τους έλειπες μακριά-μακριά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

  όταν τ’ αγόρια μας καθάριζαν τα ντουφέκια τους στα προαύλια της δόξας
  είτανε συ που δεν έλειπες κοντά-κοντά μαζί τους στην ψυχή και στον αγώνα.

  Αστέρι-αστέρι οι Ελασίτες μας γράψαν στον ουρανό τα λόγια σου
  αστέρι-αστέρι γράψανε το λόγια σου στην πράξη
  αστέρι-αστέρι φούντωσε η άνοιξη της Αντίστασης
  μέσα στην πράξη και στο λόγο σου που διάλεξες απ' το μεδούλι του λαού μας.

  Κι ως τόπες σύντροφε έτσι κ’ έγινε-
  ο κάθε βράχος κάθε ρεματιά κάθε χωριό ταμπούρι
  καλύβα με καλύβα η κάθε πόλη σπίτι με το σπίτι
  ο κάθε δρόμος με το δρόμο η κάθε πέτρα με την άλλη πέτρα
  χέρι με χέρι και καρδιά με την καρδιά
  ορθά μπαϊράκια λευτεριάς του αγώνα καραούλια.
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Τώρα μας ήρθες σύντροφε όπως φτάνει ο ήλιος απ’ την πόρτα της νύχτας
  να φυτέψεις στο χώμα και στα στήθεια μας τους σπόρους των άστρων που σύναξες
  απ' όλες τις νύχτες
  να περπατήσεις τους μπαρουτοκαπνισμένους δρόμους της Αθήνας
  που ακόμα εχτές τους δρασκελούσε η Λευτεριά
  λάμποντας το ντουνιά ως την άκρη με την «τρομερή κόψη» της σπάθας της.

  Τώρα μας ήρθες σύντροφε μ’ ένα χοντρό στρατιωτικό χιτώνιο
  απλός φαντάρος της παγκόσμιας λευτεριάς
  δίχως παράτες και γαλόνια και παράσημα
  μόνο με κείνο το χαμόγελο που κρέμασε με τα ίδια της τα χέρια η Λευτεριά στα χείλη σου
  μόνο με το χαμόγελό σου το βαθύ στα χείλη της βαθειάς πληγής μας
  μόνο με τη μεγάλη σου καρδιά γιομάτη απ την καρδιά μας
  και πάνου στο σεμνό σου στήθος μοναχό παράσημο
  δεμένο απόνα γαλανόλευκο λουρίδι
  το κόκκινο χαμόγελο όλου του λαού μας
  ο κόκκινος όρκος του.

  Ήρθες.


  Και κάπου εκεί στην Κοκκινιά σ’ ένα καλύβι ασβεστωμένο
  που η μάντρα του δέκα βολές γαζώθηκε απ’ το ντουφεκίδι
  που η πόρτα του δέκα βολές βάφτηκε μ’ αίμα απ’ την κορυφή ως τα νύχια
  και κάπου εκεί σ’ ένα καμένο σπίτι στα Καλάβρυτα
  που απόμειναν στους μαύρους τοίχους του όλο-όλο τρία γράμματα
  αυτά μονάχα: Κ.Κ.Ε.
  σαν το μονόγραμμα της λεβεντιάς σαν τρία κόκκινα άστρα
  τρεις παπαρούνες της δικιάς μας άνοιξης
  και κάπου εκεί σ’ ένα καλύβι σιωπηλό της αντρειωμένης Ρούμελης
  σ’ ένα καλύβι του Μωριά σ’ άλλο της Ήπειρος
  ένας λεβέντης λέει: «νιώθω τα μπράτσα μου πιο δυνατά»
  ένα κορίτσι λέει: «νιώθω το γαίμα μου πιο κόκκινο»
  ένα παιδάκι λέει: «νιώθω δυο σπιθαμές ψηλότερος»
  μια χήρα μάννα μες στα μαύρα σκύβει πάνου απ’ τα ορφανά της
  και λέει σφουγγίζοντας τα μάτια της: «ήρθε ο πατέρας σας παιδιά μου»
  κι η Λευτεριά σου λέει: «καλώς το το παιδί μου»

  κ' εγώ σου στέλνω τούτο το τραγούδι απ’ την ψυχή ολωνώνε μας
  για να σου πει το «καλωσόρισες» αδέρφι της ψυχής μας.

  Αθήνα. Μάης 1945 Γιάννης Ρίτσος

  • l
   l' ami du peuple @ l' ami du peuple 08/05/2011 19:48:10

   δεν ειναι λοιπον αδικια, να μη μνημονευουμε ετσι και καλυτερα τον αρη;

   χιλιες φορες δικιο εχει ο νταντον!!!!

   κι ο τσε εναντια στη "γραμμη" εφυγε για το κογκο!!
   κι εκει κι αν ηταν "καταστροφη" η εκστρατεια...

   ομως κανεις ποτε δεν κατηγορησε τον τσε γι αυτο ....

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ l' ami du peuple 08/05/2011 22:58:43

   Πάρε και το παρακάτω αφού σου αρέσει η κομμουνιστική pulp fiction:

   Γιάννη Ρίτσου,

   ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ

   Οχι, δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι αλήθεια.
   Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες. Σταματήστε τις
   Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν πέθανε.
   Είναι παρών ο Στάλιν στο παγκόσμιο πόστο του.
   Ο Στάλιν ανεβάζει στις επάλξεις των πέντε ηπείρων τις σημαίες της ειρήνης.
   Ο Στάλιν ετοιμάζει με το σκόρπιο αλεύρι του κόσμου
   Ενα ολοστρόγγυλο καρβέλι υγείας.
   Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες. Σταματήστε τις.
   Οσο κι αν μονόφθαλμα κανόνια στρέφουν το μαύρο ρύγχος τους ίσα κατά την υψικάμινο των ελπίδων μας ο Στάλιν αγρυπνεί στο παγκόσμιο πόστο του.
   Σώπα γιαγιά και σκούπισε με το τσεμπέρι σου τα μάτια σου.
   Οταν σβύνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου
   Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου ν' ανάψει.
   Οταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί κι από το στρώμα μας τ' όνειρο κι απ' το δώμα
   μας το λυχνάρι είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα κι ακούμε
   κάτω από τα τούνελ της νύχτας τη βοή των τραίνων που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο στους πεινασμένους.
   Γιατί ο Στάλιν είναι ο πρωτογιός των προλετάριων κι ο Στάλιν είναι ο πατέρας τους
   Για τούτο κι ο πιο μαύρος τοίχος της πιο μαύρης νύχτας
   Είναι γιομάτος απ' τους σωλήνες του φωτός.
   Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες
   Οι αιώνες σκαρφαλώνουν στην κορυφή της ψυχής του ν' ανασάνουν μην πείτε πως ο ήλιος ορφάνεψε. Κοιτάχτε
   Κάθε ήλιος και σελίδα - μέρα με την ημέρα - με τους ήλιους των 74 χρόνων του έφτιαξε
   ένα χοντρό βιβλίο από ατσάλι και τ' ακούμπησε στα γόνατα του κόσμου
   Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν

   Το έργο του: Λευτεριά
   Σταματήστε λοιπόν τις καμπάνες κι ακούστε
   Πάνου από την κόκκινη πλατεία στην εξέδρα του ήλιου
   ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν μιλάει: «Υπερασπείστε, Λαοί, την Ειρήνη».

   • l
    l' ami du peuple @ Professor Moriarty 09/05/2011 12:22:32

    herr professor, μπορειτε να επισυναψετε και τα σχετικα με το χορο των τρακτερ στη κοκκινη πλατεια, δεν μειωνεται ουτε ο ριτσος, ουτε ο σταλιν , ουτε η σοβιετια!


    ειπα και ξαναλεω: το ευγενεστερο παροτι αποτυχημενο πειραμα της ανθρωποτητας.

    (η ανθρωπιστικη καταστροφη που υπεστησαν οι σοβιετικοι απο τους παλινορθωτες του καπιταλισμου ειναι ηδη μεγαλυτερη, και ισχυροτερη δικαιωση του σταλιν απο το οτι ολοι αυτοι οι δισεκατομμυριουχοι ολιγαρχες ησαν προηγουμενως στελεχη του κομματος, δεν γινεται να υπαρξει. παρα ταυτα, τα καθεστωτα αυτα επεσαν χωρις κανεις να κινηθει για την υπερασπιση τους και αυτο ακριβως καταδειχνει την αποτυχια τους- α, επι τη ευκαιρια, και του αντιπαλου καθεστωτος τον επιθανατιο ρογχο παρακολουθουμε σε ζωντανη συνδεση τα τελευταια τρια χρονια)

    • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
     Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ l' ami du peuple 09/05/2011 12:57:36

     Να συμπληρώσω ότι όλα πρέπει να τα δούμε από το πρίσμα της εποχής:

     Οταν γράφηκε το ποίημα, υπήρχε μία χώρα που ο ηγέτης ήταν ο Στάλιν και για την οποία κανείς ακόμα δνε ήξερε τα εγκλήματα, αλλά το μόνο που ήξερε ήταν μία χώρα που ο λαός κατείχε τα μέσα παραγωγής, που υπήρχε ελπιδα για το χτίσιμο μίας άλλης κοινωνίας, που δεν υπήρχε ανεργία που που που...

     Κανείς δεν ήξερε τότε για τα εγκλήματα, και σας διαβεβαιώ ότι πολλοι κομμουνιστές σοκαρίστηκαν μετά το 56 , όταν βγήκαν αυτά στην φόρα.


     Ο Στάλιν λοιπόν τότε που ο Ρίτσος έγραψε το ποίημα, συμβόλιζε αυτά.

     Και όσοι απαξιούν τον Ρίτσο για τον ενθουσιασμό του, ας μου βρουν πολλοίς Ελληνες που εξύμνησαν το έθνος και τον τόπο μας λέγοντας

     "Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
     αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα,
     αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
     αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο"

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ l' ami du peuple 09/05/2011 14:14:30

     Εννοείς ότι επί 70 χρόνια πειραματιζόταν επάνω στην ανθρωπότητα.... Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι τα θύματα του σταλινισμού εσύ τα θεωρείς απλώς νεκρά πειραματόζωα. Θα σου έλεγα ότι με αυτά που γράφεις κάνεις τον Μέγκελε να φαντάζει ανθρωπιστής, αλλά δεν σε παίρνω στα σοβαρά...

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 09/05/2011 15:50:53

      εννοω οτι παρελαβε μουζικους με αραμπαδες που ζουσανε βια 40 χρονια και παρεδωσε γκαγκαριν με σπουτνικ.εννοω οτι οι

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 09/05/2011 16:22:51

      Παρέλαβε χώρα που έκανε εξαγωγές σταριού σε όλη την Ευρώπη και τους έκανε να πεθαίνουν της πείνας και να εισάγουν δημητριακά από τις ΗΠΑ, θέλεις να πεις. Παρέλειψες να αναφέρεις και τον γίγαντα της βιολογίας Λυσένκο, και τους γενετιστές που τους έστειλαν διακοπές εκεί που πήγε και Ζαχαριάδης. Για τα υπόλοιπα ας είναι καλά διάφοροι ... Αντρέι Ζαχάροφ οι οποίοι κατάντησαν τελικά πειραματόζωα στα ψυχιατρεία και στα γκουλάγκ.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 09/05/2011 20:01:00

      προχωρησαν σε 20 χρονια οσο η υπολοιπη ευρωπη σε 20 γενεες.
      απο τον αραμπα στο σπουτνικ, απο τον μουζικο στον γκαγκαριν, ανεβασαν το προσδοκιμο επιβιωσης κατα 30 χρονια, παρα τις εκατομβες των πολεμων και των σιτοδειων που αντιμετωπισαν. ( α, και να μη ξεχναμε την εκστρατεια των παντων, συμπεριλαμβανομενου του βενιζελου σε ενισχυση των τσαρων).
      συνετριψαν μονοι τους τον αξονα του χιτλεροφασισμου και κοντεψαν να αλλαξουν τον ρου της ιστοριας.
      ε, λοιπον απετυχαν.
      την επομενη φορα δεν θα γινουν τα ιδια σφαλματα.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/05/2011 20:08:00

      με λίγη προσπάθεια θα γράψεις και καλύτερα ευθυμογραφήματα, χα-χα!

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 09/05/2011 20:43:08

      ακου professor: ξερεις και προσωπικα ως ελλην, οτι κανουμε τετοιο χαμο εμεις εδω στη γωνια αυτη της γης για κατι που διηρκεσε λιγοτερο απο τη σοβιετια. εννοω τη δημοκρατια της αθηνας και τα ουτε 70 της χρονια.

      αν λοιπον η αθηναϊκη δημοκρατια παρηγαγε αυτο το παραδειγμα και επηρεασε τοσο πολυ, παρα τους δουλους, τους μετοικους, τις εξοριες και τα κωνεια, τους αλκιβιαδηδες και, και, και...,
      εισαι φανταζομαι σε θεση να καταλαβεις ποιος μελλεται να ειναι ο αντικτυπος της προσπαθειας των φτωχων να κυβερνηθουν χωρις βασιλιαδες και πλουσιους στο σβερκο τους.

      οι πιο εξυπνοι απο τους αστους το γνωριζουν ηδη, γι αυτο και γιορταζουν ημερες της ευρωπης και μη πω τι στις 9 μαιου, για αυτο ψηφιζουν ολους αυτους τους τρομονομους και σκιζονται στη προσπαθεια για τον ελεγχο των συνειδησεων παντου στο κοσμο.
      αν ισχυαν οι ειρωνιες σου, δεν θα υπηρχε καμμια αναγκη για ολα αυτα , θα ελεγαν αυτο που προσπαθησε να πει ο ταλας φουκουγιαμα, οτι η ιστορια τελειωσε.

      αμ δε! ενα φαντασμα πλανιεται πανω απ' την ευρωπη και τον κοσμο...(και το ξερεις)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/05/2011 21:42:06

      Λες όλο και πιο αστεία ανέκδοτα. Η Αθηναϊκή δημοκρατία διήρκεσε σχεδόν αδιάκοπα αδιάκοπα από το 507 (Κλεισθένης) μέχρι το 322 π.Χ, οπότε και καταλύθηκε στρατιωτικά από τους Μακεδόνες. Αργότερα, βέβαια, αποκαταστάθηκε εν μέρει. Αν δε μετρήσεις από τον Σόλωνα (590 π.Χ.), και αφαιρέσεις τον Πεισίστρατο και Πεισιστρατίδες, είναι πολύ περισσότερα τα χρόνια.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 09/05/2011 22:02:00

      η αθηναϊκη δημοκρατια αρχιζει μετα τον φονο του ιππαρχου και καταλυεται απο τους σπαρτιατες με τους τριακοντα (λυσανδρος) και την τυραννια.
      και δεν ειναι συνεχης, καθως συμβαινουν "αλλαγες πολιτευματος" καθως και χαριστικες "πολιτογραφησεις", πχ σαμιοι.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/05/2011 22:19:20

      Μέχρι εκεί διάβασες εσύ το βιβλίο της ιστορίας; Οι τριάκοντα τύραννοι δεν έμειναν ούτε ένα χρόνο. Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε από τον Θρασύβουλο και λειτούργησε μέχρι την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Μακεδόνες.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 10/05/2011 07:52:30

      οχι, αγαπητε μου professor!απλως εκει ξανατεθηκε το θεμα του πολιτη/οπλιτη,οποτε τα πολιτικα δικαιωματα περιοριστηκαν εκ νεου στις δυο ανωτερες ταξεις ηγουν σε πεντε εκ των τριαντα χιλιαδων γνησιων αθηναιων.αυτο προηγουμενως ειχε "παρακαμφθει", καθως πολιτικα δικαιωματα ειχαν αναγνωρισθει και στους ναυτες,με αποτελεσμα την αυξηση αναλογικα των πολιτων.φυσικα απομενουν για ενταξη στη κουβεντα μας η "ενος ανδρος αρχη", ο αρχηγος της δημοκρατιας κλεων,τα κειμενα του ισοκρατη σχετικα με την ταυτοτητα των πολιτευματων σπαρτης και αθηνας,η αναφορα στον μαρδονιο που ιδρυει δημοκρατιες στην ιωνια,ολοκληρος ο δημοσθενης και τα πραγματολογικα του για τους περσες,και οπωσδηποτε ο πλατων και ο αριστοτελης.
      α,και μη λησμονουμε την αμηχανια του περικλη κατα τον επιταφιο και τον ορισμο του πολιτευματος.
      δυστυχως οι γνωσεις σου της ελληνικης γραμματειας δεν διαθετουν το ευρος και την στερροτητα των της βρεττανογνωσιας σου.
      αυτο διορθωνεται... ποτε δεν ειναι αργα,αν εγκαταλειψεις την απυθμενη αυταρεσκεια.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 10/05/2011 08:44:12

      Προφανώς εσύ αυτά τα έμαθες από την Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Εγώ τα περισσότερα τα διάβασα την Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη. Δεν ξέρω αν εκείνος είχε πιστοποιητικό γνώσεων ελληνικής γραμματείας. Συνέχισε αν θέλεις να γράφεις ευθυμογραφήματα, έχεις πηγαίο ταλέντο.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 10/05/2011 10:14:37

      Λάβε και το παρακάτω εν είδει φιλοδωρήματος:

      “Ενδεκάτη δ' η μετά την από Φυλής και εκ Πειραιέως κάθοδον, αφ ής διαγεγένηται μέχρι της νυν, αεί προσεπιλαμβάνουσα τω πλήθει την εξουσίαν. Απάντων γαρ αυτός αυτόν πεποίηκεν ο δήμος κύριον, και πάντα διοικείται ψηφίσμασιν και δικαστηρίοις, εν οίς ο δήμος εστιν ο κρατών.” Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, XLI, 2.

      Μετά την ενδέκατη (κατά τον Αριστοτέλη) μεταβολή με την ανατροπή των τριάκοντα περιγράφεται ρητά (από τον Αριστοτέλη) το πολίτευμα ως δημοκρατικό. Όπου η εξουσία ασκείται με ψηφίσματα του δήμου και (λαϊκά) δικαστήρια. Και αυτά τα γράφει γύρω στο 340 π.Χ., λίγα χρόνια πριν καταλυθεί στρατιωτικά η δημοκρατία των Αθηνών από τους Μακεδόνες.

      Αυτά είναι κοινά αποδεκτά και δεν χρειάζονται συζήτηση. Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να αποκαλείς όπως σου αρέσει το πολίτευμα των αρχαίων Αθηναίων, αλλά ήδη κινείσαι μέσα στα όρια του γραφικού από την στιγμή που δήλωσες θαυμαστής του Ζαχαριάδη και του Στάλιν και της, απίστευτης δουλοπρέπειας, υμνολογίας του Ρίτσου προς αυτούς. Συνέχισε την προσπάθεια να γίνεσαι γραφικός, αν θέλεις. Η συζήτηση για την αθηναϊκή δημοκρατία δεν έχει καμιά σχέση με τον Ζαχαριάδη, και θεωρώ γελοίο να συζητάω τέτοιο θέμα με κάποιον που δηλώνει σταλινικός.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 10/05/2011 13:54:14

      "Κι όταν κατακάθισε η ταραχή και πέρασαν πέντε μέρες, αυτοί που σήκωσαν επανάσταση εναντίον των μάγων έκαναν συμβούλιο για την κατάσταση γενικά και ακούστηκαν πράγματα που μερικοί Έλληνες δεν τα πιστεύουν, ωστόσο ακούστηκαν τωόντι. Λοιπόν ο Οτάνης προέτρεπε να κάνουν την εξουσία κοινό κτήμα των Περσών, μιλώντας έτσι: «Έχω τη γνώμη ποτέ πια να μην αναδειχτεί ένας ανάμεσά μας μονάρχης· γιατί ούτε ευχάριστο είναι ούτε καλό. Είδατε βέβαια την αλαζονεία του Καμβύση, που τον οδήγησε στα άκρα, κι από την άλλη έχετε τις εμπειρίες σας από την αλαζονεία των μάγων. Και πώς θα μπορούσε η μοναρχία να είναι κάτι το αξιοσύστατο, την ώρα που ο μονάρχης μπορεί ανεξέλεγκτα να κάνει ό,τι θέλει; Γιατί ακόμα και τον πιο ενάρετο άνθρωπο, αν υψωθεί σε τέτοιο αξίωμα, θα τον έκανε να ξεστρατίσει απ’ τις μετρημένες σκέψεις. Γιατί η ευτυχία που αποχτά τον εξωθεί σε υπεροψία, ενώ ο φθόνος απ’ την ώρα που γεννιέται ο άνθρωπος είναι ριζωμένος μέσα του· κι από την ώρα που κυριεύεται απ’ αυτά τα δυο, δεν υπάρχει κακία που να μη την έχει, αφού απ’ τη μια μεριά είναι ο κορεσμός που τον ωθεί από υπεροψία να πράττει πολλά και απάνθρωπα, κι απ’ την άλλη ο φθόνος. Βέβαια ένας τύραννος δεν έπρεπε να νιώθει φθόνο, αφού κανένα αγαθό δεν του λείπει· η συμπεριφορά του όμως στους συμπολίτες του δείχνει το εντελώς αντίθετο· δηλαδή τρέφει φθόνο για τους εξαίρετους πολίτες όσο υπάρχουν και είναι ζωντανοί και βρίσκει τη χαρά του με τους χειρότερους πολίτες· κι είναι ο πρώτος και καλύτερος στο να υιοθετεί τις συκοφαντίες. Κι είναι το πιο αλλοπρόσαλλο πράγμα του κόσμου· γιατί, αν τον θαυμάζουν με μέτρο, δυσανασχετεί πως δεν τον τιμούν πολύ, κι αν τον τιμούν πάρα πολύ, δυσανασχετεί σαν να έχει να κάνει με κόλακες. Κι έρχομαι να πω τα πιο σημαντικά· ανατρέπει πατροπαράδοτα έθιμα, βιάζει γυναίκες, σκοτώνει χωρίς δικαστική απόφαση. Αντίθετα, όταν την εξουσία την έχει η πλειονότητα των πολιτών, πρώτα-πρώτα το πολίτευμα έχει το ωραιότερο όνομα, ισονομία, και, δεύτερο, δεν κάνει τίποτα απ’ όσα κάνει ο μονάρχης· γιατί τα αξιώματα ορίζονται με κλήρο, και για την εξουσία που ασκεί ο καθείς λογοδοτεί και η κάθε απόφαση εγκρίνεται απ’ το λαό. Λοιπόν, η γνώμη που προτείνω είναι να εγκαταλείψουμε τη μοναρχία και να δώσουμε δύναμη στην πλειοψηφία· γιατί οι πολλοί είναι το παν». Αυτή τη γνώμη λοιπόν εξέθεσε ο Οτάνης. "
      ( ηροδοτος, θαλεια 80)
      (αθηναϊκη δημοκρατια λοιπον ή μηπως περσικη;) υπαρχει και η καταλυση των τυραννιδων απο τον μαρδονιο με την ιδρυση δημοκρατιων, παντα στον ιδιο...

      "Ζώμεν τωόντι υπό πολίτευμα, το οποίον δεν επιζητεί ν' αντιγράφη τους νόμους των άλλων, αλλ' είμεθα ημείς μάλλον υπόδειγμα εις τους άλλους παρά μιμηταί αυτών. Και καλείται μεν το πολίτευμά μας δημοκρατία, λόγω του ότι η κυβέρνησις του κράτους ευρίσκεται όχι εις χείρας των ολίγων, αλλά των πολλών. Αλλά δια μεν των νόμων ασφαλίζεται εις όλους ισότης δικαιοσύνης δια τα ιδιωτικά των συμφέροντα, ενώ υπό την έποψιν της κοινής εκτιμήσεως, έκαστος πολίτης προτιμάται εις τα δημόσια αξιώματα, όχι διότι ανήκει εις ωρισμένην κοινωνικήν τάξιν, αλλά δια την προσωπικήν του αξίαν, εφόσον διακρίνεται εις κάποιον κλάδον. Ούτε, εξ άλλου, εκείνος που είναι πτωχός, ημπορεί όμως να προσφέρη υπηρεσίας εις την πόλιν, ευρίσκει εμπόδιον εις τούτο, ένεκα της κοινωνικής του αφανείας. Και όχι μόνον εις τον δημόσιόν μας βίον πολιτευόμεθα με πνεύμα ελευθέριον, αλλά και εις την αναμεταξύ μας καθημερινήν επικοινωνίαν είμεθα ελεύθεροι καχυποψίας, διότι δεν αγανακτούμεν εναντίον των άλλων δι' όσα πράττουν χάριν της ευχαριστήσεώς των, ούτε προσλαμβάνομεν απέναντί των φυσιογνωμίαν σκυθρωπής αποδοκιμασίας, η οποία δεν ζημιώνει αληθώς, πληγώνει όμως. Αλλ' ενώ εις τας ιδιωτικάς μας σχέσεις αποφεύγομεν να φαινώμεθα δυσάρεστοι, εις τον δημόσιόν μας βίον αποφεύγομεν την παρανομίαν, από ευλάβειαν προ πάντων προς τας επιταγάς των εκάστοτε αρχόντων και των νόμων, εκείνων ιδίως εξ αυτών, όσοι έχουν τεθή είτε προς υπεράσπισιν των αδικουμένων, είτε, μολονότι άγραφοι, φέρουν αναμφισβήτητον όνειδος εις τους παραβάτας των.(θουκυδιδης ΙΙ, 37)

      (αντιπαραβολη ελευθεριας προς δημοκρατια = το λεμε δημοκρατια ενεκα της πλειοψηφιας, ομως μεταξυ μας βασιλευει η ελευθερια)

      Αιτία τούτου ήτο ότι ο Περικλής, έχων μεγάλην επιρροήν, πηγάζουσαν από την προς αυτόν κοινήν εκτίμησιν και την προσωπικήν του ικανότητα, και πασιφανώς αναδειχθείς εις ύψιστον βαθμόν ανώτερος χρημάτων, συνεκράτει τον λαόν, μολονότι σεβόμενος τας ελευθερίας του, και αυτός μάλλον ωδήγει αυτόν παρά ωδηγείτο από αυτόν. Καθόσον, μη επιδιώκων ν' αποκτήση επιρροήν δι' αθεμίτων μέσων, δεν ωμίλει προς κολακείαν, αλλά στηριζόμενος εις την κοινήν προς αυτόν εκτίμησιν, ηδύνατο και ν' αντιταχθή κατ' αυτών, προκαλών εν ανάγκη και την οργήν των. Εν πάση περιπτώσει, οσάκις τους ήθελεν αντιληφθή παραλόγως επηρμένους και αλαζόνας, τους κατέπλησσεν, εμπνέων φόβον δια των λόγων του, και αντιθέτως, οσάκις ήθελε τους αντιληφθή επτοημένους, επανέφερε πάλιν το θάρρος των. Ως εκ τούτου, αι Αθήναι, μολονότι κατ' όνομα δημοκρατία, εκυβερνώντο πραγματικώς από τον πρώτον των πολίτην. Ενώ οι διάδοχοί του όντες μάλλον ίσοι ο εις προς τον άλλον, επιδιώκοντες όμως έκαστος να γίνη πρώτος, ήσαν έτοιμοι και αυτήν την κατεύθυνσιν των δημοσίων υποθέσεων να θυσιάζουν εις τας εκάστοτε ορέξεις του πλήθους.
      ( θουκυδιδης, ΙΙ 65)
      (προφανες)

      οἶδα γὰρ τούς τε
      προγόνους τοὺς ἡμετέρους ἐν ταύτῃ τῇ καταστάσει πολὺ
      τῶν ἄλλων διενεγκόντας, καὶ Λακεδαιμονίους διὰ τοῦτο
      κάλλιστα πολιτευομένους, ὅτι μάλιστα δημοκρατούμενοι
      τυγχάνουσιν. ἐν γὰρ τῇ τῶν ἀρχῶν αἱρέσει καὶ τῷ βίῳ
      τῷ καθ’ ἡμέραν καὶ τοῖς ἄλλοις ἐπιτηδεύμασιν ἴδοιμεν ἂν
      παρ’ αὐτοῖς τὰς ἰσότητας καὶ τὰς ὁμοιότητας μᾶλλον ἢ
      παρὰ τοῖς ἄλλοις ἰσχυούσας· οἷς αἱ μὲν ὀλιγαρχίαι πολεμοῦ-
      σιν, οἱ δὲ καλῶς δημοκρατούμενοι χρώμενοι διατελοῦσιν.

      (ισοκρατης αρεοπαγιτικος 61 τι λες βρε παιδι μου, ωστε ετσι!!!)

      ἐγὼ δ' ὁμολογῶ μὲν ἐρεῖν πολλὰ τῶν ἐκεῖ καθεστώτων, οὐχ ὡς Λυκούργου τι τούτων εὑρόντος ἢ διανοηθέντος, ἀλλ' ὡς μιμησαμένου τὴν διοίκησιν ὡς δυνατὸν ἄριστα τὴν τῶν προγόνων τῶν ἡμετέρων, καὶ τήν τε δημοκρατίαν καταστήσαντος παρ' αὐτοῖς τὴν ἀριστοκρατίᾳ μεμιγμένην, ἥπερ ἦν παρ' ἡμῖν, καὶ τὰς ἀρχὰς οὐ κληρωτὰς ἀλλ' αἱρετὰς ποιήσαντος, [154] καὶ τῶν γερόντων αἵρεσιν τῶν ἐπιστατούντων ἅπασι τοῖς πράγμασι μετὰ τοσαύτης σπουδῆς ποιεῖσθαι νομοθετήσαντος, μεθ' ὅσης πέρ φασι καὶ τοὺς ἡμετέρους περὶ τῶν εἰς Ἄρειον πάγον ἀναβήσεσθαι μελλόντων, ἔτι δὲ καὶ τὴν δύναμιν αὐτοῖς περιθέντος τὴν αὐτήν, ἥνπερ ᾔδει καὶ τὴν βουλὴν ἔχουσαν τὴν παρ' ἡμῖν.

      (ισοκρατης, παναθηναϊκος, 153-154 επαναληψις μητηρ μαθησεως)

      Αλλά και εις την Σάμον έστειλαν δεκαμελή επιτροπήν, όπως καθησυχάσουν τον στρατόν και εξηγήσουν, ότι η ολιγαρχία δεν εγκατεστάθη προς βλάβην της πόλεως και των πολιτών, αλλά χάριν της γενικής σωτηρίας. Προσέθεσαν, ότι οι μετέχοντες της διευθύνσεως των πραγμάτων δεν ήσαν Τετρακόσιοι, αλλά πέντε χιλιάδες, ενώ, ένεκα των πολεμικών των εκστρατειών και των εργασιών των εις το εξωτερικόν, ουδέποτε μέχρι τούδε συνήλθαν εις την συνέλευσιν του λαού πέντε χιλιάδες πολίται, ακόμη και όταν επρόκειτο ν' αποφασισθούν αι σπουδαιότεραι των υποθέσεων
      ( θουκυδιδης [8.72.1]..τι λες ρε παιδι μου: 5000 ουδεποτε μαζευτηκαν!!!! σε 20 χρονια!!!)

      καθ' όσον περί 'ολιγαρχίας' ισχυρίζονται ότι πρόκειται εκεί, όπου οι ολίγοι κατέχουν την κυρίαρχον εξουσίαν· άλλ ούτω θα απεδεικνύετο ότι δεν διεκρίθησαν ορθώς τα πολιτεύματα. Αλλά και εις ην περίπτωσιν συνενών τις την ευπορίαν με την ολιγότητα και την απορίαν με την πληθύν, ήθελε προσαγορεύσει ως ανωτέρω τα πολιτεύματα, ολιγαρχίαν μεν το πολίτευμα εν ω την κυρίαρχον εξουσίαν έχουν οι εύποροι ολίγοι το πλήθος όντες, (30) δημοκρατίαν δε το πολίτευμα εν ω άρχουν οι άποροι, πολλοί το πλήθος όντες, άλλη προβάλλεται δυσκολία: Πώς δηλαδή θα αποκαλέσωμεν τα άρτι μνημονευθέντα πολιτεύματα, εκείνο καθ' ο πλείονες είναι οι εύποροι και εκείνο καθ' ο ολιγώτεροι είναι οι άποροι, εκάτεροι δε εν εκατέρα των πολιτειών τούτων ασκούν την κυρίαρχον εξουσίαν, εάν ουδέν άλλο πολίτευμα παρά τα ειρημένα υπάρχει; Η έκβασις λοιπόν του (35) λόγου καθιστά πως φανερόν ότι το διακριτικόν της ολιγότητος ή της πληθύος των ασκούντων την κυρίαρχον εξουσίαν είναι κατά συμβεβηκός, συμπίπτει δε το πρώτον εν ταις ολιγαρχίαις το δε δεύτερον εν ταις δημοκρατίαις, λόγω του ότι συμβαίνει απανταχού οι μεν εύποροι να είναι ολίγοι, πολλοί δε οι άποροι· (διό και τα σημεία ταύτα δεν είναι γνωρίσματα ουσιώδους διαφοράς). Εκείνο όθεν καθ' ο πράγματι διαφέρουν αλλήλων η (40) δημοκρατία και η ολιγαρχία είναι η π ε ν ί α και ο π λ ο ύ τ ο ς· [1280a] και ανάγκη, όπου μεν άρχουν βάσει του πλούτου, είτε ολίγοι είτε πλείονες είναι οι άρχοντες ούτοι, να είναι το πολίτευμα τούτο ολιγαρχία, όπου δε άρχουν οι άποροι δημοκρατία· αλλ' επισυμβαίνει, ως είπομεν, οι μεν εύποροι (5) να είναι ολίγοι, οι δε άποροι πολλοί, και ενώ ολίγοι ευπορούν, της ελευθερίας ως πολίται μετέχουν πάντες, πλούτος δε και ελευθερία είναι τα σημεία περί τα οποία διεξάγεται ο των δύο τάξεων αγών διά την κατάληψιν της εξουσίας.
      (αριστοτελης πολιτικα, 1279 b35...μαρξιστης ο δικος σου)

      και αυτο που ονομαζεις καταλυση της δημοκρατιας, υποθετω μετα το λαμιακο πολεμο απο τον αντιπατρο, ορθωτερα περιγραφεται σαν το ξωπεταγμα των ακτημονων απο τους ολιγαρχικους (φωκιων-δημαδης κλπ) με τη συμπραξη των μακεδονων παρα οτι αλλο...
      (σχετικα πλουταρχος,διοδωρος σικελιωτης)

      και που να παμε και στους γνησιους ολιγαρχικους , να δεις τι λενε...

      βλεπεις, αν δεν εισαι δημο-κρατικος, με την πλευρα της εξουσιας του δημου, ητοι των ακτημονων, δυσκολα καταλαβαινεις περι τινος προκειται...

      για να επανελθω:
      αυτο λοιπον το καθεστως λαμπει ...ετσι ακριβως θα λαμπει και η σοβιετια οσονουπω και καλυτερα!!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 10/05/2011 16:12:15

      Και όλον τον Θουκυδίδη και όλους τους ρήτορες να κοπιάρεις, τίποτε δεν αλλάζει.

      Συνηθισμένη κουτοπονηριά, όταν πιάνεσαι να λες χοντρές ανακρίβειες σε κάποιο θέμα, να προσπαθείς για αντιπερισπασμό να ανοίξεις άλλα δέκα.

      Για να σε προσγειώσω: πρώτα εσύ είπες ότι η αθηναϊκή δημοκρατία είχε διάρκεια λιγότερη των 70 χρόνων. Όταν εγώ σου υπενθύμισα ότι συνήθως λαμβάνεται ως διάρκεια της αθηναϊκής δημοκρατίας το διάστημα από τον Κλεισθένη ως την κατάλυσή της από τους Μακεδόνες (περίπου 2 αιώνες), εσύ επανήλθες με νέα αριθμητική που βγάζει 110 χρόνια! Και είπες ότι καταλύθηκε από τον Λύσανδρο με τους τριάκοντα. Και έκτοτε έγινε ολιγαρχία. Και αυτό όμως σου απέδειξα, με παραπομπή μάλιστα στον Αριστοτέλη, ότι είναι λάθος, διότι η δημοκρατία τελικά αποκαταστάθηκε. Ο Αριστοτέλης μάλιστα λέει στο απόσπασμα που σου έδωσα ότι κάθε μεταβολή και κλυδωνισμός οδήγησε τελικά σε διεύρυνση της δημοκρατίας.

      Τώρα έρχεσαι και τσαλαβουτάς μέσα στα "πάντα όλα". Τι σχέση έχει, για παράδειγμα, το αποτυχημένο πραξικόπημα των ολιγαρχικών το 411 π.Χ. με την αρχική μου παρατήρηση;

      Μήπως μπέρδεψες το κίνημα στη Φυλή από τον Θρασύβουλο με τα γεγονότα του 411; Ή μήπως τα έχει τόσο μπερδεμένα η σοβιετική εγκυκλοπαίδεια που διαβάζεις;

      Η βασική αναφορά για την εξέλιξη του Αθηναϊκού πολιτεύματος είναι η Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη. Εσύ φαίνεται να το αγνοείς, μαζί με την στοιχειώδη αριθμητική για να υπολογίσεις την διάρκεια ζωής της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι από τον Σόλωνα αρχίζει η δημοκρατική στροφή στην Αθήνα, άρα έχουμε πάνω από δυόμιση αιώνες διάρκειας αυτού του πολιτεύματος.

      Κατά τα άλλα, καταλήγεις με νέο ανέκδοτο αποκρουστικής γελοιότητας, συγκρίνοντας την σοβιετία με την αθηναϊκή δημοκρατία και βρίσκοντας πλεόνασμα δημοκρατίας στην πρώτη και έλλειμμα στην δεύτερη.

      Λοιπόν, στο ξαναλέω, σκοπός μου ήταν να δείξω τις ανακρίβειες που λες, και όχι να συνεχίσω κάνω σοβαρή συζήτηση με κάποιον που λέει ότι πραγματική δημοκρατία ήταν ο σταλινικός και ο ζαχαριαδικός “δημοκρατικός συγκεντρωτισμός”.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 10/05/2011 18:14:38

      σου ειπα οτι κανουμε τεραστια φασαρια για ενα πραγμα μικρης διαρκειας και γεματο σκιες.θα μπορουσα να σου πω απλως να πας δυο σελιδες παρακατω στο παραθεμα σου,να εντοπισεις το υψος της συνδρομης που σπαιτουνταν ωστε να λογιζεσαι πολιτης,και να κλεισουμε εκει. προτιμησα να σου δειξω ποσο αμφιλεγομενα ειναι ολα αυτα που εκλαμβανεις ως αναμφισβητητα,συγκεκριμενα το ποιος εφηυρε τη δημοκρατια (παραθεματα ηροδοτου), την συνειδηση του δημοκρατικου που χαρακτηριζε τους αθηναιους (παραθεματα απο τον επιταφιο),καθως και το πως κατανουσαν τις διαφορες πολιτευματος αθηνας/σπαρτης οι ιδιοι(παραθεματα ισοκρατη). ως φιλοδωρημα ανταποδοτικο σου παρεθεσα αυτον που επικαλεισαι,ωστε να στηριξω αυτο που σου ειπα οτι δηλαδη αφου δημοκρατια ειναι η εξουσια των ακτημονων,και αυτη υπηρξε για πολυ μικρο διαστημα,αυτη ειναι και η διαρκεια της αθηναικης δημοκρατιας. α,σου ειπα πιο πανω και πραγματα που την αμαυρωνουν,παρελειψα τις περιγραφες του νικια για τη ζωη των δουλων που ηταν χειροτερη απο των ειλωτων και για τη σφαγη των μηλιων,και για τη χαρα του δημοσθενη επι τη συλληψει του ερμεια απο τους περσες.αυτα ειναι μικρα σχολιακια, πως λεμε δικες της μοσχας,γκουλαγκ και τα παρομοια; ετσι καπως.
      και για να μη σερνονται παρεξηγησεις,να σου πω οτι θαυμαστης του ζαχαριαδη και του σηφη,ουδεποτε υπηρξα.
      αλλα και να αφησω τον καθενα να σκυλευει τα πτωματα τους,μην το περιμενεις.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 10/05/2011 20:56:02

      Δηλαδή, επειδή οι Αθηναίοι έσφαξαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο τους Μηλίους δικαιολογούνται τα γκουλάγκ! Τι άτονο και συνάμα παράτονο παραλήρημα είναι πάλι αυτό;

      Πόσο πιο κάτω να πάω στο “παράθεμά” μου; Εννοείς την Αθηναίων Πολιτεία; Την έχεις ανοίξει ποτέ; Μα αν πάω λίγο πιο κάτω, στο XLI, 3, θα διαβάσω ότι η αθηναϊκή δημοκρατία έδινε μισθό στα μέλη της εκκλησίας του δήμου για να συμμετέχουν στις συνελεύσεις, πρώτα οβολόν, ύστερα διώβολον και αργότερα τριώβολον. Αυτή την “συνδρομή” εννοείς; Και ακόμη πιο κάτω αρχίζει το Β μέρος όπου περιγράφεται λεπτομερειακά ποιοι είχαν πολιτικά δικαιώματα, τα αξιώματα και ο τρόπος ανάδειξης σε αυτά, η συγκρότηση και η λειτουργία των δικαστηρίων κλπ. Διάβασέ το για να καταλάβεις τι ήταν ακριβώς το δημοκρατικό πολίτευμα πριν αρχίσεις να κάνεις τάχα κριτική από αριστερά.

      “πραγμα μικρης διαρκειας και γεματο σκιες” (sic), ε; Η επινόηση της δημοκρατίας, και 2.5 αιώνες αδιάλειπτης δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Με τον Λένιν, τον Πλεχάνωφ, τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη να ασχολούμαστε, και με τα συνέδρια του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ, και την κολεκτιβοποίηση και την σοβιετοποίηση. “Ευγενή” (sic) πειράματα σε ανθρώπινες μάζες και λαούς, φωτεινά παραδείγματα χωρίς σκιές και πτώματα.

      Σου είπα, έχεις ταλέντο στην γραφική τερατολογία, αλλά δεν νομίζεις ότι έχεις ξεπεράσει κάθε όριο;

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 10/05/2011 21:45:51

      για την εφευρεση ηροδοτος, δυο σχολια παραπανω.

      για τα κινητρα συμμετοχης: διοβολια, αθηναιων πολιτεια (ναι, ακριβως!!) 28,3 σου λεει κατι;

      για τις σκιες: do you know socrates, aristides miltiades, kimon, alkiviades etc? συν αιγος ποταμους , συν τυραννίδες, συν, συν συν... και παντα μηλιοι, σαμιοι, και δουλοκτησια...

      για τους 2,5 αιωνες: δημο-κρατια ηγουν εξουσια των ακτημονων (αριστοτελης, πολιτικα, προτελευταιο παραθεμα δυο σχολια παραπανω), ποσο απο τους 2,5 αιωνες ειχαμε;
      α, και δεν ειναι συνδρομη το να πρεπει να εισαι σε θεση να εξοπλιστεις εσυ και ενα αλογο ωστε να ψηφιζεις, ασχετως αν εγεννηθης ελευθερος απο δυο ελευθερους αθηναιους γονεις;
      γι αυτο σου λεω οτι δημοκρατια, με την αριστοτελικη εστω εννοια, οχι για 2,5 αιωνες, αλλα για μικρο κλασμα εχουμε, επαναλαμβανω "για οσο τα πληρωματα του στολου απελαμβαναν πολιτικων δικαιωματων εξομοιουμενα με τους ιππεις και την πανω -πανω ταξη."

      τωρα για το ποια ειναι η "γνησιοτητα" της δημοκρατιας, και ποση η φαλκιδευση, μαλλον θα πρεπει να αφαιρεσεις περαιτερω μεγαλα χρονικα διαστηματα.

      την φαση του λυσανδρου και των λακεδαιμονιων την παρεθεσα επειδη ρητα τιθεται οτι "οι αθηναιοι θα γυρισουν στο παλαιο τους καθεστως, των 5000", οπως και με το ολιγαρχικο πραξικοπημα του 411 και παει λεγοντας, οπως και με την καταλυση απο τον αντιπατρο, 90 χρονια πιο μετα.

      επιτελους η οποια "δημοκρατια" δεν ηταν κατι στατικο. καποιοι την υπερασπιζοντουσαν και καποιοι την πολεμουσαν και συνηθως οι δευτεροι κερδιζαν, πως να το κανουμε; [και δεν εννοω πολεμουσαν οπως ο πλατων ή ο αριστοφανης, αλλα με μαχαιρια και πελεκια, να συνεννοουμαστε, και με ξενους συμμαχους συνηθως (περσες, σπαρτιατες, μακεδονες και παει λεγοντας)]

      προσπαθησε παντως να διακρινεις το ονομα απο το περιεχομενο, και θα καταλαβεις πολυ καλα τι θελω να σου πω. εν αναγκη θυμησου του θουκυδιδη, και παλι σου τον εχω παραθεσει πιο πανω να μιλαει για τον περικλη. παρεπιπτοντως ο Θ. ειναι μεγαλος σοφος, προσεξε πως διακρινει τον περικλη απο τον πεισιστρατο, αλλα κι απο τους επιγονους, κατασκευαζοντας μια νεα κατηγορια πολιτικου ανδρος, ωστε να υπερασπιστει την επιλογη του.

      τωρα αν σου πω οτι οι δικες της μοσχας μπροστα στις δικες του σωκρατη και των στρατηγων των αιγος ποταμων και τους εξοστρακισμους αυτων που γραφω με τα αγγλικα τους ονοματα ηταν παιδικη χαρα θα με πεις ιεροσυλο και γραφικο, αλλα δεν βαρυεσαι...

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 11/05/2011 00:19:29

      Λυπάμαι, ειλικρινά, αλλά είναι τόσο τερατώδης η πνευματική διαστροφή και η σύγχυση που διακρίνω στα γραφόμενά σου, ώστε αντί να μου προκαλεί αγανάκτηση, με κάνει να γελάω όλο και πιο πολύ.

      Ώστε αυτό εννοούσες με την “συνδρομή”; Ο οβολός σε πείραξε. Ενώ τα σοβιέτ ήταν τζάμπα. Αν δεν πήγαινες να χειροκροτήσεις το παραλήρημα του Στάλιν, και αν σταματούσες το χειροκρότημα δύο δευτερόλεπτα νωρίτερα, εξασφάλιζες δωρεάν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το πουθενά.

      Σου είπα δεν θα συζητήσω τα πάντα όλα, ειδικά με εσένα. Τουλάχιστον έμαθες ότι μετά την εκδίωξη των 30 τυράννων και την παρέμβαση του Παυσανία αποκαταστάθηκε πλήρως η αθηναϊκή δημοκρατία και διατηρήθηκε μέχρι την υποταγή της Αθήνας στους Μακεδόνες. Ότι η αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε μόνο 70 χρόνια ζωής, αλλά σχεδόν 3 αιώνες ιστορίας.

      Από εκεί και ύστερα δεν έχουμε να πούμε τίποτε περισσότερο, όσο εσύ θα θωρείς φυσιολογικό να γράφονται στίχοι όπως:

      “Γιατί ο Στάλιν είναι ο πρωτογιός των προλετάριων κι ο Στάλιν είναι ο πατέρας τους”

      ή, ότι ο Στάλιν φυσάει την φουφού της γιαγιάς να ανάψει,

      και να κατεβάζεις εδώ μία γιγαντοοθόνη γλοιώδους υμνολογίας του Ρίτσου προς τον Ζαχαριάδη.

     • l
      l' ami du peuple @ Professor Moriarty 19/05/2011 13:23:30

      μοριαρτυ, λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει ποτε, και θα σας το συμβουλευα.

      οπως ακριβως στο σχετικο σας σχολιο δεν κανατε νυξη εκ νεου για την "οψιμη εναρξη" της αθηναϊκης δημοκρατιας,,( οπως ειρησθω εν παροδω , κανατε για το "πρωιμο τελος" της , και ορθα αφου για αυτο δεν προσεκομισα αντιστοιχες αποδειξεις οπως εκανα για εκεινη, και ως εκ τουτου "εκκρεμει"), κατα τον ιδιο ακριβως τροπο αν καταδεχτειτε να διαβασετε ολοκληρο το αποσπασμα του ληρ προς την κορδελια, 5η πραξη, 3η σκηνη) και ολοκληρο το παραθεμα ενος μνημειου της γερμανικης γλωσσας, οπως ειναι το "εις επιγονους", με το οποιο ενας σπουδαιος πολιτης και μεγαλος καλλιτεχνης, "απολογειται" για τη ζωη που επελεξε να ζησει, ( εδω αρμοζουν κεφαλαία, αποδειξη η κριτικη του 1924 που σας παρεθεσα), ισως η πανσοφος κεφαλη σας χωρεσει, ολοκληρο το μεταφυσικο και λοιπα και λοιπα του "κοκταιηλ", (αφου ετσι σας αρεσει να ονομαζετε τα ακρα του φασματος).

      πραγματι το αποσπασμα της κορδελια που μνημονευετε εκ νεου, επαναλαμβανει την ιδια θεση του σαιξπηρ που απο αλλη σκοπια φωτιζει ο ληρ, και που θα μπορουσατε να τη μελετησετε και στο σχετικο κειμενο του κεστλερ, και στον τουργκενιεφ και σε μια σειρα πιο συγχρονων κριτικων που αναφερονται στο νημα που συνδεει την θεση του σαιξπηρ με εκεινη του ντοστογιεφσκι, αντιπαραθετοντας τις στη θεση του τολστοη.
      ( δεν επιδεικνυω ευρυμαθεια, απλως τοποθετω το, ακου, "κοκταιηλ" στη βαση του.)

      ο μπρεχτ με τη στρατευση του, υπερβαινει τη θεση του τολστοη, οπως ακριβως μπορειτε να διαβασετε σε αυτο το αριστουργημα, συνεχιζοντας πια την αρχαια φιλοσοφικη διαμαχη, με ολο το θαρρος και την αποδοχη που επιδεικνυει και ο ριτσος στην υπερβορειο, αλλα και σε καποια απο τα μεταθανατιως εκδοθεντα ποιηματα του οπου ρητα κανει λογο για το οτι σταθηκε τετοιος που οι ανθρωποι τον θελανε. (και τον ειχαν αναγκη, συμπληρωνω)

      και δεν ησαν καθολου λιγοι οι τετοιοι ανθρωποι που στρατευθηκαν σε εκεινη την υποθεση με τον τροπο αυτο, εν πληρει δηλαδη επιγνωσει των ατελειων του "υπαρκτου". αν ο καστοριαδης απο την καθεδρα του εκρινε οτι "ολοι αυτοι χρηζουν ψυχολογικης διερευνησης", μαλλον εναν κακης ποιοτητας ψυχαναλυτη προδιδει, παρα κατι διαφορετικο.

      ο αρης αλεξανδρου τωρα που τον ευγνωμονω και για το κιβωτιο, και για την ποιητικη του ανθολογια, αλλα πολυ παραπανω για τις μεταφρασεις του των ρωσων κλασσικων, υιοθετησε μια σταση διαφοροποιησης απο την ανεπιφυλακτη εκεινη αλλων που στηνοντουσαν στο αποσπασμα εν ονοματι της συμφωνιας τους με ενα ψηφισμα που ομως, και παροτι, αγνοουσαν.

      υπηρξε διπλα εξοριστος και συμμεριζομαι τον θαυμασμο σας, αλλα αυτο δεν εχει σχεση με τη κουβεντα μας. (με τον κονραντ τα πραγματα ειναι διαφορετικα - θα μας δοθει καποτε η ευκαιρια).

      το ανεκδοτο με τον θεωρημα του φερμα δυστυχως δεν ειναι δικο μου, αλλα του μπαντιου. ομως μπορει να δειξει χωρις ψυχολογισμους ακαιρους και παραταιρους , το πως επιβιωνει μια ιδεα απο την εποχη της κοινοκτημοσυνης, ή του omnia sunt communia, μεχρι τις μερες μας.

      ειναι αστειοι ξερετε προφεσορ, ολοι αυτοι οι σχολιασμοι για πνευματικες συγχυσεις, ξεγλυστρηματα κοκ, ασε πια τη γενναιοδωρια, και τις λοιπες φαντασιωσεις κατατροπωσης και αντισταθμισεις υπεροχης . ισως αν διαλεγατε καποιο κειμενο λιγωτερο "κονιορτοποιητικο" σαν σημειο εκκινησης να τα καταφερνατε καλυτερα.

      εγω παλι συνεχιζω τη συζητηση μαζι σας γιατι παραταυτα ειστε καλλιεργημενος ανθρωπος και εκκινειτε απο μια ηθικη αφετηρια η οποια ετυχε σπουδαιων υπερασπιστων στη πορεια της ιστοριας. (αναφερομαι στη μεταφυσικη και τους στωικους που επικαλειστε και την τραγικοτητα που λετε καπου με αφορμη τον ελλιοτ- μια παρατηρηση μονον: καντε ενα βηματακι παραδιπλα και πειτε μου, τι σας κανει να θεωρειτε τον εαυτο σας ηθικα ανωτερο απο τους συνομιλητες σας; (για το πιο μορφωμενο ή καλλιεργημενο ισως, αλλα και παλι, πρεπει να σας αραδιασει κανεις τo δικo του curriculum vitae ωστε να κουβεντιασετε σαν ανθρωπος;)

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 11/05/2011 07:28:41

      τα γραφομενα μου ειναι ενα σχεδον ασχολιαστο συνολο παραθεματων, που για σενα εχει μικρη αξια. διαφωνουμε και για την αρχαια ελλαδα και για τη σοβιετικη ενωση για τον απλο λογο οτι ανηκουμε σε αλλα στρατοπεδα, εγω ειμαι διαχρονικα με τους ακτημονες, και εσυ με τους αλλους.

      αν νομιζεις οτι αυτο σου επιτρεπει να γελας με τα γραφομενα μου, τζαμπα διαβαζεις τη λογοτεχνια που παραθετεις ενιοτε. αν παλι λες οτι γελας γιατι αυτο κερδιζει τις εντυπωσεις σε ενα φορουμ, κανεις ρητορικη και οχι συζητηση.

      αλλα τα περι πνευματικης συγχυσης, δεν βρισκεις κανεναν αλλο, αδαεεστερο να του τα ξεφουρνισεις; ή πιστευεις οτι αποτελουν επιχειρημα υπερ σου;

      (μεταξυ μας οποιος δεν πιστευει στη ταξικη παλη, οπως του λογου σου, παντου θα κανει οτι δεν τη βλεπει, ακομη και στο0 κειμενο του αριστοτελη παραπανω που τη παραθετει...και ο παππουλης σου ο ηροδοτος, απο τοτε εγραψε οτι "ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΝΕ", τζαμπα νομιζεις οτι τον παρεθεσα;)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 11/05/2011 12:16:09

      Ακριβώς, όλα αυτά τα σκόρπια παραθέματα, από εμετικές υμνολογίες του Ρίτσου στον Ζαχαριάδη μέχρι αντιγραφές μακροσκελών αποσπασμάτων αρχαίων συγγραφέων, μοιάζουν με αλλοπρόσαλλους συνειρμούς ανθρώπου τελούντος σε κατάσταση μέθης και είναι η απόδειξη της συγχύσεως. Όπως και εκφράσεις του τύπου:

      “οι δικες της μοσχας μπροστα στις δικες του σωκρατη και των στρατηγων των αιγος ποταμων (?) είναι παιδικη χαρα” (!!!)

      είναι επίσης προϊόντα συγχύσεως και πιθανότατα ενδείξεις σοβαρής διανοητικής διαστροφής.

      (Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στην καταδίκη των στρατηγών μετά την ναυμαχία στις Αργινούσες).

      Στην θρησκεία σου, τον μαρξισμό-λενινισμό πρέπει να ομολογείς παντού και πάντα “πίστη” στην “ταξική πάλη”, και αυτό βλέπω ότι κάνεις συχνά-πυκνά. Εμένα στην συζήτηση μαζί σου, ή και με άλλους πιστούς της θρησκείας σου, με ενδιαφέρει να επισημαίνω την παραποίηση κειμένων και ιστορικών γεγονότων στην οποία αρκετά συχνά επιδίδεστε. Κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει, όσο εσύ θα δηλώνεις απλώς πίστη σε δόγματα.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 11/05/2011 14:54:50

      προφεσορ στη ταξικη παλη ομνυουν κατ'αρχην οι θεωρητικοι της πολιτικης, οι παππουδες μας ο αριστοτελης και ο πλατωνας!!
      στην "αθηναιων πολιτεια" θα δεις το κομματακι οπου λεει οτι ειναι καθαρματα οι δημοκρατες που δεν ειναι ακτημονες, δεν ειναι ετσι;
      τα πολιτικα τα παρεθεσα ηδη πιο πανω, και την σκετη "πολιτεια" ας τη μνημονευσω απλως, χωρις παραθεματα επι του παροντος...

      και να σου πω την αληθεια, γιατι λεω παιδικη χαρα τις δικες της μοσχας, απεναντι στη δικη του σωκρατη και των στρατηγων (των αργινουσων ενα χρονο πριν , εχεις δικιο..στους αιγος ποταμους ειναι που τελειωνει ο πολεμος);
      μα γιατι ο σταλιν αντιμετωπιζε επαγγελματιες επαναστατες, που ειχαν ηδη στα 1927 οργανωσει ενα πραξικοπημα εναντιον του!! ο καημενος ο σωκρατης και οι στρατηγοι δικαστηκαν για "ηθικα παραπτωματα", ουτε ο σαιξπηρ ή ο ντοστογιεφσκι δεν οργανωσαν στο μυαλο τους κατι τοσο ανηκουστο!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 11/05/2011 20:39:58

      Αφού βρίσκεις ότι ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης “ομνύουν” στην πάλη των τάξεων, τότε και βιβλίο κβαντικής ηλεκτροδυναμικής να σου δώσουν, εσύ θα ανακαλύψεις ταξική πάλη. Άλλο φυσικά οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μέσα σε μία κοινωνία, και οι εντάσεις και συγκρούσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτές, και άλλο το μεταφυσικό κατασκεύασμα της “πάλης των τάξεων” του μαρξισμού και η, επίσης, μεταφυσική έννοια του “προλεταριάτου” και της “ταξικής συνείδησης”. Αν διάβασες Αριστοτέλη και Πλάτωνα και συμπέρανες αυτά που λες, όντως βρίσκεσαι μέσα σε τεράστια σύγχυση.

      Κατά τα άλλα, αρχίζω να υποπτεύομαι ότι γράφεις τερατολογίες σκοπίμως, για να με προκαλείς απλώς να γράφω τις αυτονόητες απαντήσεις και να σπαταλώ μερικά λεπτά της ώρας προσπαθώντας να σε επαναφέρω στην πραγματικότητα.

      Τι σχέση έχει το 1927 με τις δίκες τις Μόσχας που άρχισαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1936-7; Οι οποίες άρχισαν σαν εκκαθάριση εσωκομματικών, ή υποτιθεμένων εσωκομματικών αντιπάλων. Με αποδεδειγμένα γελοίες και αδέξια χαλκευμένες κατηγορίες περί διαφόρων απίθανων “συνωμοσιών” που τις συνόδευαν.

      Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των σοβιετικών, από το 1936 ως το 1940 εκτελέστηκαν περίπου 700000 άνθρωποι! Και στο τέλος εκτελέστηκαν και αυτοί που έκαναν τις εκτελέσεις!

      Είναι τερατωδώς γελοίο να συγκρίνεις αυτές τις μαζικές εκκαθαρίσεις του σταλινισμού, με την δίκη των στρατηγών της ναυμαχίας στις Αργινούσες. Φανερώνει νοσηρό τρόπο σκέψης.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 12/05/2011 10:06:17

      αγαπητε μου προφεσορ,οι πραξικοπηματιες του27,δικαστηκαν το 37!

      με απογοητευεις ομως με τα γραφομενα σου για συγχυσεις,διαταραχες,νοσηρους συνειρμους,καταστασεις μεθης,εξοδο απο την πραγματικοτητα και αλλα πρωτοτυπα για να περιγραψεις καποιον που διαφωνει μαζι σου.
      απο εναν θιασωτη του πολωνου που προσχωρησε στην βρεττανικοτητα και ενος ποιητη που εξεφρασε λαμπρα τον υστερο βρεττανικο αστισμο περιμενα περισσοτερα απο το να μου πει πως χαρη μου κανει μιλωντας με εναν σταλινικο! κι αυτο σχεδον για να σωσει την ψυχη μου,που κινδυνευει ...
      προσεξτε ο σχολαστικισμος οδηγει σε πνευματικη οκνηρια,ου μην αλλα και στειροτητα.
      επισης ,να σε ευχαριστησω, καθως οχι μονο θυμηθηκα παλια διαβασματα,αλλα και πλουτισα τα bookmarks μου, με τα εξαιρετικα σημεια απο οπου προμηθευτηκα τα παραθεματα μου.. κατα τα λοιπα επαναλαβαμε μια συζητηση του1812,οπου αντι για σταλιν θα μιλουσαμε για ροβεσπιερο, η κατοπινωτερη οπου παλι καποιον αιμοβορο θα χρησιμοπουσες,για να συντριψεις την απλη αληθεια,οτι δημοκρατια ειναι η εξουσια του δημου,ηγουν των ακτημονων.
      ως τετοια πολυ συντομα περασματα ειχε στο προσκηνιο της ιστοριας,δεν παυει ομως να αποτελει τον φαρο για τους απο κατω αυτου του κοσμου.
      ορθα θα μου πεις οτι εσενα δεν σε ενδιαφερει αυτο.

      ουδεις ψογος.

      για μενα ομως, η επιλογη υπερ της βαρβαροτητας στο γνωστο διλλημμα,και ο λυγμος με τον οποιο τελειωνει ο κοσμος,ειναι ενα και το αυτο.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 12/05/2011 13:50:18

      Όχι. Καιρός να μάθεις, μετά την αθηναϊκή δημοκρατία, και τι πραγματικά ήταν οι “δίκες της Μόσχας”:

      “Η εκτέλεση μερικών πρώην σημαντικών αντιπολιτευομένων ανάμεσα στις χιλιάδες σταλινικούς που θυσιάστηκαν δεν αποσκοπούσε να εκκαθαρίσει τις πολιτικές διαφωνίες, που είχαν εγκαταλειφθεί, ή είχαν πάψει να εκφράζονται από πολλά χρόνια πριν. Αλλά να προμηθεύσει ταυτόχρονα ένα πρόσχημα και μία πολιτική μάσκα σε αυτή την αυτο-κάθαρση, να τρομοκρατήσει τους ενδεχόμενους αληθινούς αντιπολιτευόμενους δείχνοντάς τους το φοβερό πεπρωμένο κάθε αντιπολιτευόμενου – ακόμη και υποθετικού”

      “Αυλαία στην μεταφυσική των δικών”, Κ. Καστοριάδης, από το περιοδικό Socialisme ou Barbarie, Ιούλιος 1956.

      Για μία καλύτερη κατανόηση της ψυχολογίας των ανακρίσεων, σε παραπέμπω στο Darkness at Noon, του Koestler (Το μηδέν και το άπειρο, στα ελληνικά).

      Νομίζω ότι οι φιλολογικές αναφορές στις οποίες αναφέρεσαι είναι και ενδεικτικές για τις προτιμήσεις και την αισθητική του καθενός. Αν εγώ πρόσφατα αναφέρθηκα στον Konrad Korzeniowski και στον T.S. Eliot, εσύ αναφέρθηκες σε ευτελείς εξυμνήσεις σταλινικών ηγετών από τον Ρίτσο.

      Χαίρομαι που έγινα αφορμή να εμπλουτίσεις την βιβλιογραφία σου επάνω σε κάποια θέματα, μακάρι να μπορούσα να πω κι εγώ το ίδιο. Με έκανες να επαναλάβω μικρά θραύσματα συζητήσεων που έκανα σαν φοιτητής το '80. Στους δικούς μου κύκλους τότε ξεκαθαρίστηκαν αυτά τα θέματα και δεν ξανατέθηκαν. Σ' αυτήν εδώ την γωνιά της γης φαίνεται ότι ο χρόνος σταμάτησε, για να μην πω ότι το ρολόι γύρισε πίσω.

      Λυπάμαι, αλλά υπάρχουν δύο περιορισμοί για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Πρώτον, πρέπει ο συνομιλητής μου να αποδεχθεί τα γεγονότα και όχι να τα θεωρεί εύπλαστη πρώτη ύλη για να αποδείξει την μεταφυσική του για την ιστορική εξέλιξη, είτε αυτή βασίζεται στον Νοστράδαμο, είτε στους Μάρξ και Ένγκελς, και δεύτερο, εδώ γράφουμε σχόλια και λέμε συνοπτικά απόψεις με κάποιες λίγες αναφορές.

      Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για να δεχθεί κάποιος την πραγματικότητα και να μπορέσει να την αντέξει. Δεν ξέρω αν καμία από αυτές είναι απολύτως αποτελεσματική.

      “Ταράσσει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα”, Επίκτητος

      Go, go, go, said the bird: human kind
      Cannot bear very much reality.
      Time past and time future
      What might have been and what has been
      Point to one end, which is always present.

      T.S. Eliot, Burnt Norton.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 16/05/2011 21:07:39

      αναφερθηκα προφεσσορ και σε πιο καταλληλες για τη κουβεντα μας παραπομπες και εισεπραξα το "δεν πα να κοπιαρεις κι ολους τους κλασσικους!!!"
      βεβαιως δεν το επιχειρησα εκ νεου.

      χαιρομαι που τη δεκαετια του 80 ειχατε λυσει ολα αυτα τα ζητηματα στον φοιτητικο σας κυκλο, στο τελος της τα ελυσε και ο φουκουγιαμα που εκτοτε αγνοειται η τυχη του.

      ο καιστλερ υπηρξε θαυμασιος οσο και μεγας, και μαλιστα προφητικος.( η κριτικη του στο σοβιετικο συνταγμα του 36, ξεπερναει σε αριστερωσυνη (sic) και τη ρωσικη επανασταση της λουξεμπουργκ) στο κομμισαριος και γιογκι, αλλα και στην ισπανικη διαθηκη πραγματευεται τα θεματα μας. το μηδεν και το απειρο ειναι το πρωτο μου "πολιτικο αναγνωσμα" απο τις εκδοσεις των βιπερ, στα 15 χρονια...τι μου θυμισατε...
      ο καστοριαδης ειναι αντισταλινικος, οπως και ολοι οι καθως πρεπει αριστεροι, εμου συμπεριλαμβανομενου. εσεις ομως ειστε "του αλλου στρατοπεδου", και οπως προειπα πτωματα για σκυλευση δεν σας αφηνω!!
      (ετερον εκατερον το οτι ο σηφης "δικαιωνεται" οταν κανεις σκεφθει πως ακριβως και απο που, και με ποιον τροπο, προεκυψαν ολοι αυτοι οι δισεκατομμυριουχοι- ολιγαρχες)

      μα φυσικα και ο επικτητος εχει δικιο, ποιος αντιλεγει οτι τα δογματα και οχι τα πραγματα ταρασσουν; πολλω μαλλον ο ποιητης των κουαρτετων..ο ανθρωπος δεν αντεχει μεγαλη δοση αληθειας,..

      ( επι τη ευκαιρια το "στους επιγονους" του μπρεχτ το εχετε υποψη σας;)
      ..........................................................
      Με χαρά μεγάλη μου θα γινόμουν ακόμα και σοφός.
      Υπάρχουνε παλιά βιβλία να σου το μάθουν σοφός τί σημαίνει:
      απ’ τους αγώνες του κόσμου ν’ απέχεις και τον σύντομο βίο σου
      δίχως φόβους να περνάς και τρομάρες·
      να τα βγάζεις δε πέρα χωρίς σε πράξεις βίας να προσφεύγεις,
      και το κακό με το καλό εσύ ν’ ανταποδίδεις.
      Αν δεν ικανοποιείς τις επιθυμίες σου
      και εάν, μάλιστα, τις ξεχνάς κιόλας, αι, ναι!...
      τότε θεωρείσαι πως είσαι σοφός.
      Με ξεπερνούν όλα τούτα· δεν τα μπορώ.
      Σε χρόνους –όντως– ζω ζοφερούς.

      Στις πόλεις έφτασα στης αταξίας τα χρόνια και του χάους,
      τότε οπού βασίλευε παντού η πείνα.
      Με τους ανθρώπους βρέθηκα στα χρόνια της εξέγερσης·
      μαζί τους ξεσηκώθηκα και λόγου μου.
      Έτσι πέρασαν τα χρόνια
      που μου δόθηκαν να ζήσω στη γη.
      ................................................................................

      (ισως να συνιστουν μια υπαρξιστικη απαντηση στις παραπομπες σας)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 17/05/2011 00:24:36

      “Όπως ο ναζισμός, έτσι κι ο μαρξισμός-λενινισμός μας επιτρέπει να αναμετρήσουμε την τρέλα και την τερατωδία που είναι ικανός να επιδείξει ο άνθρωπος, και την σαγήνη που ασκεί η ωμή βία. Περισσότερο από τον ναζισμό, ο μαρξισμός-λενινισμός δείχνει την ικανότητα του να απατάται, να αντιστρέφει τις πιο απελευθερωτικές ιδέες στο αντίθετό τους, να τις κάνει εργαλεία εξαπάτησης δίχως όρια”

      Κ. Καστοριάδης, “Μαρξισμός-λενινισμός: η κονιορτοποίηση”, από την Άνοδο της ασημαντότητας.

      Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι ο Καστοριάδης δεν είναι απλώς αντι-σταλινικός “αριστερός”, αλλά δεινός πολέμιος του μαρξισμού-λενινισμού. Επίτρεψέ μου να γνωρίζω πολύ καλύτερα και μάλιστα από πρώτο χέρι. Αλλά αυτό είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν κάποια επαφή με την ευρωπαϊκή διανόηση τις τελευταίες δεκαετίες. Εσύ δείχνεις να το αγνοείς (μαζί με πολλά άλλα ακόμη πιο στοιχειώδη). Την ίδια άγνοια και παρεξήγηση έχεις και για το δικό μου “στρατόπεδο”, γι αυτό διολισθαίνεις από πλάνη σε πλάνη και πέφτεις από αντίφαση σε αντίφαση.

      Αν άρχισες με Koestler και κατέληξες να κοπιάρεις σελίδες με ευτελέστατους ύμνους δουλοπρέπειας στον σταλινικό Ζαχαριάδη, τότε επιβεβαιώνεις απλώς την επισήμανσή μου για το πισωγύρισμα του ρολογιού. Δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε άνθρωπος έχει πνευματική ανέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει στασιμότητα, ή παλινδρόμηση. Και συνήθως η ερμηνεία μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης εμπίπτει στην σφαίρα της ψυχολογίας του βάθους. Ξέρω και κάποιους που κάποτε διάβαζαν υπαρξισμό και τώρα διαβάζουν μόνο αθλητικές ιστοσελίδες. Δεν νιώθω καμιά ανάγκη να απολογηθώ γιατί πήγα παραπέρα από πολλούς άλλους και πέτυχα να ξεφύγω από κάποια πράγματα. Η μιζέρια και η αδυναμία για μένα δεν αποτελούν προτερήματα.

      Έχω μάθει να κάνω συζήτηση μόνο εφ' όσον πληρούνται κάποιοι όροι. Είτε πρόκειται για επιστημονικό άρθρο, είτε για σχόλια, έμαθα να απαιτώ να υπάρχει ακρίβεια στις αναφορές. Να μην παραποιούνται στοιχεία και να μην εξάγονται λάθος συμπεράσματα από τις προκείμενες του συλλογισμού. Αν, για παράδειγμα, ισχυριστεί κάποιος ότι ο Όμηρος γράφει κάτι το οποίο δεν υπάρχει, τότε σταματώ να συζητάω σοβαρά και κάνω ο,τιδήποτε άλλο μου κάνει κέφι. Το ίδιο όταν κάποιος άλλος πάει να αρχίσει συζήτηση για την Αθηναϊκή δημοκρατία και από την αρχή φαίνεται ότι δεν γνωρίζει, ούτε την χρονική διάρκεια της ιστορίας της, ούτε και τι ακριβώς ήταν το καθεστώς αυτό - ποιοι ήταν οι θεσμοί του και οι νόμοι του.

      Εφ όσον δείχνεις να μην καταλαβαίνεις γιατί σε κατηγόρησα για σύγχυση και άγνοια, ανακεφαλαιώνω:

      α) είπες ότι η αθηναϊκή δημοκρατία διήρκεσε λιγότερο από 70 χρόνια. Λάθος.

      β) επανήλθες και είπες ότι διήρκεσε 110 χρόνια και τέλειωσε με τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Λάθος.

      γ) έδειξες κατ' επανάληψιν να συγχέεις το ολιγαρχικό πραξικόπημα του 411 π.Χ. με αυτά που έγιναν μετά το κίνημα στην Φυλή. Και στα δύο ήταν αναμεμιγμένος ο Θρασύβουλος.

      δ) έδειξες κατ' επανάληψιν να συγχέεις τους Αιγός ποταμούς με τις Αργινούσες.

      ε) έδειξες ότι αγνοείς τι ακριβώς έγινε στις δίκες τις Μόσχας, να αγνοείς ακόμη και την έκθεση Χρουτσώφ, και να επαναλαμβάνεις τα σταλινικά επιχειρήματα τα οποία μόνο ως φρικαλέο ανέκδοτο μπορούν σήμερα να ακουστούν.

      δ) συνέκρινες τις άνευ προηγουμένου στην ιστορία συστηματικές εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών ή μελών των μπολσεβίκων, με την καταδίκη των οκτώ στρατηγών μετά την ναυμαχία στις Αργινούσες.

      Και ενώ γράφεις όλες αυτές τις ανακρίβειες, ταυτόχρονα ανοίγεις θέματα με εκθετικό ρυθμό, αντιγράφοντας με την μέθοδο του ελεύθερου συνειρμού, και αυξάνοντας την εντροπία της συζήτησης.

      Και τελικά λες ότι δεν είσαι σταλινικός, παρ' όλο που ηδονίζεσαι με υμνολογίες στον Στάλιν και αναπαράγεις την σταλινική επιχειρηματολογία. Και ενώ δηλώνεις αντι-σταλινικός, ως μάλιστα οφείλει να είναι κάθε αριστερός, όπως γράφεις, είσαι έτοιμος να πέσεις γράφοντας και αντιγράφοντας στον αιώνα τον άπαντα, για να μην “σκυλεύσω το πτώμα του Στάλιν”(sic)!!!

      Και, τέλος, ως αντισταλινικός, συμπεραίνεις ότι τελικά ο Στάλιν δικαιώθηκε από την κατάρρευση του κομμουνισμού και την διάλυση της ρωσικής οικονομίας(!!!)

      Αν όλα αυτά δεν είναι η επιτομή της ασυναρτησίας, τότε τι είναι;

      Τι προσπαθείς να πεις και να αποδείξεις με όλα αυτά; Αν είναι να κάνουμε συζήτηση, κάνουμε συζήτηση με στοιχειώδη ειρμό. Αν είναι να λέμε ποιήματα, αλλάζει το πράγμα.

      Αφού το κρίμα κρίνεται
      κι ο αίτιος ευθύνεται
      το πίνεις και δεν πίνεται
      εξαίρεση δεν γίνεται.

      Άκης Πάνου.

      ΥΓ. Με τον Μπρεχτ απλώς με πας πολύ πιο πίσω, στα λυκειακά μου χρόνια. Κάτι αριστερές γκόμενες μας είχαν μπουχτίσει μ αυτόν.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 17/05/2011 22:37:34

      αγαπητε προφεσσορ, επανερχομαι για τελευταια ελπιζω φορα, αν και γινεστε προκλητικος με τις αναφορες στον κεστλερ και τον μπρεχτ. ( ακου γκομενες)!!!

      μαλλον δεν τους γνωριζετε αρκετα, αλλα ας το αντιπαρελθω.

      μου λετε οτι επανειλημμένα μπερδευω τις αργινουσες με τους αιγος ποταμους.
      απαξ συνεβη, παραταυτα ομως ειναι σαφες οτι δικη υπηρξε μονον των στρατηγων που αφησαν αταφους τους νεκρους, παραπτωμα απολυτως ηθικο και περαν ου, για το οποιο και επεδικασθη η θανατικη ποινη.
      παρεπιπτοντως για ηθικο παραπτωμα εξαναγκασθηκε και ο σωκρατης στο κωνειο.
      λεω λοιπον οτι αυτη ακριβως η αντιμετωπιση, η οποια επιβιωνει και στο μεσαιωνα, δυτικο και ανατολικο, με τις θανατωσεις των "αιρετικων" και των "αμαρτωλων" , συνιστα μελανη κηλιδα, που στο σταλινισμο δεν συνανταμε.
      εκει μπορει να γινεται χαμος, αλλα καταδικη για λογους ηθικης δεν εχουμε.

      σαφες και ακριβες ελπιζω.

      παραθετω το γνωστο σχολιο του περικλη "οτι εχουμε μεν δημοκρατια αλλα παρα ταυτα ειμαστε ελευθεροι", καθως και τον θουκυδιδη οταν λεει "στα λογια μεν δημοκρατια αλλα στην πραξη ενος ανδρος αρχη" για λογους προφανεις.

      οσο για τις συγκρισεις απο τον ισοκρατη των καθεστωτων σπαρτης και αθηνας (παραθετω) προκειμενου να καταδειξω οτι οι ιδιοι οι πρωταγωνιστες θεωρουσαν τα πολιτευματα , συγκρισιμα εν τελει και οχι και τοσο διαφορετικα μεταξυ τους, αφου και στα δυο κυβερνουν οι οπλιτες, οι "οπλα παρεχομενοι" για τους αθηναιους.

      σαν "οπλα παρεχομενοι" κατα τους περσικους πολεμους, (εξου και η 70ετια) αρχιζουν να λογιζονται πλεον και τα πληρωματα των πλοιων- μεγαλη συζητηση εδω ειναι η διακριση των καθεστωτων σε αυτα που πολεμουν κατα την ξηρα και εκεινα που πολεμουν κατα τη θαλασσα, (επιφυλασσομαι για σχετικα παραθεματα)

      και ερχομαστε στο ζουμι: οι μεταρρυθμισεις του σολωνα και του κλεισθενη, αφηνουν τους θητες χωρις το δικαιωμα του εκλεγεσθαι.

      ακριβες και σαφες, ελπιζω.

      τουτο παρεχεται στα 462 απο την μετραρρυθμιση του εφιαλτη. επεκρατησε να λεγεται ακρατος δημοκρατια. επισης τοτε θεσμοθετειται η "γραφη παρανομων", που συνιστα το δικαιωμα εναντιωσης.
      ουσιαστικα μετα απο εδω εχουμε "δημοκρατια". θα μπορουσα να κανω λογο λοιπον για 50 χρονια, σκαρτα.

      (εξαιρωντας φυσικα, δουλους, μετοικους, παιδια ενος γνησιου αθηναιου και ενος γονιου χωρις δικαιωματα, κοκ, αλλα αυτα εξαρχης δεν μπηκαν στη συζητηση)

      αυτα βεβαιως φαλκιδευονται, τα πολιτικα δικαιωματα παρεχονται σε δουλους (για το θαρρος που επεδειξαν στις αργινουσες) σε "δημοκρατικους σαμιους" κοκ, ενω τα στερουνται ελευθεροι αθηναιοι, κατα περιοδους.

      επι τουτου παραθετω τα επιχειρηματα των ολιγαρχικων στα 411, που ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ κανουν λογο για συμμετοχη αντε 5000 πολιτων στα οργανα του δημου κατα τα τελευταια 20 χρονια, δειχνοντας εν τοις πραγμασι ποσο η δημοκρατια ηδη ΔΕΝ λειτουργουσε.

      περιμενω αντιρρησεις αν υπαρχουν.

      ο ορισμος της δημοκρατιας απο τον αριστοτελη ως εξουσιας των απορων, οπου το ζητημα της πλειοψηφιας ανακυπτει "κατα συμβεβηκος", οπως και η επινοηση του δημοκρατικουπολιτευματος απο τους περσες κατα τον ηροδοτο παρετεθησαν ως μπονους, επειδη ακριβως δεν αρεσει σε καποιους ελληνες (ΕΚΤΟΤΕ!) να τα ακουν.

      που βρισκεται η ανακριβεια και η συγχυση;

      μιλατε για τα δογματα περι τα πραγματα , θαυμαζετε καποιον που υιοθετησε τον βρεττανισμο, αναφερεστε στη τραγικοτητα και την ελλειμματικοτητα της ανθρωπινης καταστασης με "τα κυματα που βλεπουμε να ερχονται, να φευγουν" (ληρ στην κορδελλια).
      σας απαντω οτι για μενα η δυνατοτητα να "ειμαι σοφος" αποτελει πολυτελεια "στους ζοφερους μας καιρους", μαζι με τον μεγαλυτερο ποιητη της γερμανικης γλωσσας.
      προς τι τις ανακατευετε τις γκομενες;

      οσο για τον καστοριαδη, τι να σας πω, οτι εγκατελειψε τον τροτσκισμο για την ψυχαναλυση, ή που ακριβως διεφωνησε οτε μεν με τον στινα, οτε δε με τον λεφορτ; εχει αραγε σημασια;


      σας ξαναλεω, ο σταλιν ηταν του αριστερου στρατοπεδου και το πτωμα του σκοπευω να το υπερασπιστω, δεν θα το αφησω να σκυλευεται. δυστυχως η αριστερα του χαβιαριου, εχει υιοθετησει την αντιθετη σταση, του να τον βδελυσσεται επιδεικτικα ωστε να γινεται συμπαθης στους μπουρζουα....
      ε αυτα ακριβως πληρωνουμε...
      (εμεις οι αριστεροι, εννοειται!!)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 18/05/2011 00:59:49

      "Ταύτα μεν ουν εν τοις ύστερον συνέβη καιροίς, τότε δε κύριος ο δήμος γενόμενος των πραγμάτων ενεστήσατο την [νυν] ούσαν πολιτείαν, επί Πυθοδώρου μεν άρχοντος, δοκούντος δε δικαίως τού δήμου λαβείν την πολιτείαν δια το ποιήσασθαι την κάθοδον δι' αυτού τον δήμον. Ήν δε των μεταβολών ενδεκάτη τον αριθμόν αύτη."

      Αθηναίων Πολιτεία, XLI, Αριστοτέλης

      Επανάληψις προς εμπέδωσιν. Το απόσπασμα για την 11η μεταβολή το έστειλα προηγουμένως και θεωρούσα ότι το βιβλίο του Αριστοτέλη θα σου λύσει τις απορίες. Δεν έδωσες την δέουσα προσοχή. Ποια είναι η "νυν ούσα πολιτεία"; Αυτή της οποίας οι νόμοι περιγράφονται στο Β μέρος του βιβλίου και κράτησε μέχρι την υποταγή στους Μακεδόνες. Διάβασε την νομοθεσία, και το πώς γινόταν η ανάδειξη στα αξιώματα και την λειτουργία των δικαστηρίων να σου λυθεί η απορία. Αν πας να εισηγηθείς τέτοια δημοκρατία σήμερα στην βουλή θα πάθουν σοκ και δέος, όχι μόνο οι δεξιοί, αλλά και οι μαρξιστές-λενινιστές. Αυτά για την συζήτησή μας τα θεωρώ αρκετά και δεν συνεχίζω, όσο κι αν συνεχίσεις να επανέρχεσαι με το γνωστό νεφέλωμα με το οποίο προσπαθείς να κρύψεις τις ανακρίβειες περί πρόωρου τάχα τέλους της αθηναϊκής δημοκρατίας.

      Από εκεί και ύστερα, όλη η φρασεολογία σου έχει μια χροιά χολής για ανθρώπους, το έργο των οποίων είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζεις, ή/και αδυνατείς να κατανοήσεις, αλλά μάλλον από διαίσθηση τους θεωρείς απειλή για το ζωτικό ψεύδος μέσα στο οποίο έχεις εγκατασταθεί και βολευτεί διανοητικά και συναισθηματικά.

      Σε ενοχλεί ο “βρετανοποιημένος” Conrad, και δεν σε ενοχλεί ο σοβιετοποιημένος φαφλατάς Ρίτσος που γράφει μπουσουλώντας και γλείφοντας ύμνους σε Στάλιν και σταλινικούς.

      Αν διεκδικείς τον τίτλο του φύλακα του πτώματος του Στάλιν, σου τον παραχωρώ ευχαρίστως. Ζήσε μέσα σε νεκροταφεία ανθρώπων και ιδεών. Βρυκολάκιασε όσο θέλεις. Αν όμως το όραμα σου είναι να φτιάξεις μια κοινωνία από zombies θα με βρεις αντίθετο λόγω και έργω.

      Ποιος είναι ο μεγαλύτερος Γερμανός ποιητής; Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ;;;;

      Αν εννόησα καλά, θα το θεωρήσω αυτό το μεγαλύτερο ανέκδοτο που άκουσα φέτος;

      ΥΓ.

      Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens

      (από έναν άλλον Γερμανό ποιητή και φιλόσοφο – μεγάααααλο)

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 18/05/2011 14:10:52

      μα δεν με ενοχλει ο κονραντ, που το ειδατε αυτο; επισης χολη προς τον ελλιοτ που ειδατε; στο "εκφραστης του υστερου βρεττανικου αστισμου" ; εγω δεν θεωρω κακο πραγμα τον αστισμο αγαπητε μου, αντιθετως φρονω οτι, "σοσιαλισμος θα πει δυο πιανα για τον καλλιτεχνη".

      απλως, οπως και στη κριτικη μου προς την αθηναϊκη δημοκρατια, θελω αυτα τα ωραια πραγματα να τα εχουν ολοι. ( και μαλιστα οπως η ροζα: δημοκρατια ειναι ο σεβασμος της μειοψηφιας- {κριτικη στη "ρωσικη επανασταση"})

      να σας θυμισω τα τελευταια κεφαλαια της ισπανικης διαθηκης, το παραρτημα του κομισσαριου και του γιογκι, το επιμετρο στο βιβλιο για τον κεπλερ, αναφορικα με τον καιστλερ; τον ανθρωπο που εγκατελειψε τους μπολσεβικους μολις επανεφεραν το δικαιωμα της κληρονομιας; ( και πολυ πριν τις δικες); προς θεου!!!

      παρτε λοιπον λιγο ακομη ριτσο ως αποχαιρετισμο και ανταποδοση του "φυλακα του πτωματος" που ειπατε:

      Το μάθαμε καλά πώς Υπερβόρειος διόλου δεν υπάρχει

      πέρα από τις Ριπαίες οροσειρές, όσο κι αν τα γλαυκά όριά της,

      ανάλογα με τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις των γεωγράφων,

      μετακινούνταν όλο πιο μακριά.

      Σήμερα βεβαιώθηκε:

      μια σκέτη φαντασία ἡ χώρα απ' όπου μας ερχότανε

      οι κύκνοι και τα ορτύκια, όπου οι σεμνόπρεπες κόρες

      Λαοδίκη και Υπερόχη ετοίμαζαν για τούς θεούς

      τα πρώτα φρούτα της σοδειάς, προσεχτικά τυλίγοντάς τα

      σ' άχυρο σίτου και λεπτό χαρτί.

      Και τώρα αναρωτιόμαστε

      πού τάχατε ν' αποδημεί ο Απόλλωνας κάθε χειμώνα

      με τα' άρμα του που το 'σερναν λάμποντες κύκνοι και γρύπες,

      κρούοντας τη χρυσή του λύρα, όταν εμείς μήνες και μήνες

      μάταια κατά το Μάρτη καρτερούσαμε το γυρισμό του

      συντάσσοντας μέσα στο κρύο τούς γιορτινούς του παιάνες;

      Ή μήπως πια ούτε Απόλλωνας ούτε και λύρα υπάρχει;

      Ωστόσο ακόμη συνεχίζουμε τον μισοτελειωμένο παιάνα

      αφήνοντας ένα κενό στου ονόματος το μέρος, μήπως

      βρεθεί κανένα νέο και το προσθέσουμε την ύστατη ώρα,

      πάντοτε με το φόβο μήπως ο αριθμός των συλλαβών του,

      μικρότερος ἤ μεγαλύτερος, μας χαλάσει το μέτρο.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 18/05/2011 15:14:35

      επιτρεψτε μου μονον προς επιρρωσιν του "μεγαλυτερου ανεκδοτου της χρονιας (σου)":

      Herbert Ihering: "At 24 the writer Bert Brecht has changed Germany's literary complexion overnight"—he enthused in his review of Brecht's first play to be produced, Drums in the Night—"[he] has given our time a new tone, a new melody, a new vision. [...] It is a language you can feel on your tongue, in your gums, your ear, your spinal column."[19] In November it was announced that Brecht had been awarded the prestigious Kleist Prize (intended for unestablished writers and probably Germany's most significant literary award, until it was abolished in 1932) for his first three plays (Baal, Drums in the Night, and In the Jungle, although at that point only Drums had been produced).[20] The citation for the award insisted that:
      Poster for the Riverside Shakespeare Company's production of Brecht and Lion Feuchtwanger's Edward II. New York City, 1982.

      "[Brecht's] language is vivid without being deliberately poetic, symbolical without being over literary. Brecht is a dramatist because his language is felt physically and in the round."[21]

      προχειρα απο την αγγλικη wikipedia. στο ομωνυμο λημμα. (φυσικα γνωριζετε οτι αυτα που παγκοινως θεωρουνται σημαντικωτερα εργα του, ειχαν χρονια ακομη μπροστα τους μεχρι να εμφανιστουν).

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 18/05/2011 17:03:48

      “Με τις λέξεις σου να είσαι πολύ προσεκτικός, όπως είσαι ακριβώς μ' έναν βαριά τραυματισμένο που κουβαλάς στον ώμο.” Άρης Αλεξάνδρου

      Το έχω ξαναπεί ότι ο περιβεβλημένος την ιδεολογία του μαρξισμού-λενινισμού μοιάζει με βρεγμένο σαπούνι. Απ' όπου και να τον πιάσεις έχει την τάση να γλιστράει. Δεν με πειράζει, διότι ταυτόχρονα, προϊούσης της συζητήσεως, βαθμιαία διαλύεται σε αφρό ταγγισμένο και εξαφανίζεται. Στο στάδιο της τελικής διαλύσεως λοιπόν έφτασες, και μάλιστα δεν φεύγεις ανάλαφρα, σαν “σύννεφο με παντελόνια”, αλλά σαν υγρός γλυκερός ίσκιος που “καθαρίζει φρέσκα φασολάκια στην δροσερήν αυλόπορτα” (του σταλινικού οστεοφυλακίου).

      Το ότι ένιωσες την ανάγκη να χαρακτηρίσεις τον Conrad απλώς ως “πολωνό που προσχωρησε στην βρετανικοτητα”, ενώ μάλιστα η αναφορά που έκανα σε αυτόν έγινε σε άλλη ανάρτηση, είναι ενδεικτική της προσέγγισης, ή μάλλον της απόστασής σου από την λογοτεχνική, ή οποιαδήποτε άλλη, σημασία του Conrad.

      Για αυτά που λες για τον Eliot, δεν θέλω να μπω καν στον κόπο σοβαρού σχολιασμού. Όσο για τον χαρακτηρισμό και αυτού ως “εκβρετανισμένου” (Αμερικανού), βρες κάτι πιο πρωτότυπο. Εκτός κι αν το βάθος της ανάλυσης σου το μόνο που συμπέρανε είναι ότι εκφράζει τον “ύστερο αστισμό” - άλλη μία μαρξολενινιστική κοινοτοπία και κενολογία. (Παλιότερα οι εμβριθείς μαρξολενινιστές αναλυτές κατέληγαν σε ανάλογες περιπτώσεις με την διαπίστωση: “εκφράζει την επιθανάτια αγωνία και την σήψη της αστικής τάξης”. Είδες που τα ξέρω απ' έξω;)

      Περιττόν να πω ότι ούτε καν κατάλαβες τον υπαινιγμό με τον (στωικό Επίκτητο) και με το απόσπασμα του Eliot. Ενδεικτικό και αυτό.

      Κατά τα άλλα, το είπα ότι, όσο προσπαθείς να ξεγλιστρήσεις, τόσο πιο πολύ διαλύεσαι. Τι την ήθελες, για παράδειγμα, την αναφορά στον Ληρ, και μάλιστα σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο; Οι παλιοί μαρξιστές-λενινιστές που έχουν στοιχειώδη συναίσθηση γι αυτό το οποίο έκαναν, ομολόγησαν ήδη μαζί με την Κορδελία:

      “We are not the first
      Who with best meaning have incurred the worst.”

      ΥΓ. Για τον Ρίτσο δεν υπάρχει ασφαλώς ο Υπερβόρειος, γιατί τον αντικατέστησε με τον Σταχάνωφ και τις φιγούρες του υπερτροφικού σλαβοπρολεταρίου με το σφυρί στο χέρι, όταν αποφάσισε να προσχωρήσει στον “σοσιαλιστικό ρεαλισμό” κουρελιάζοντας το όποιο ταλέντο του και αξιοπρέπεια, και καταλήγοντας ένας φαφλατάς παραγωγός “ποιημάτων” με το κομμάτι. Χίλιες φορές καλύτερος ο Άρης Αλεξάνδρου, που δεν ξεφτιλίστηκε και το πλήρωσε με εξορία μέσα στην εξορία από τους “συντρόφους” του. Κι έγραψε:

      “Είμαι προδότης για την Σπάρτη, για τους είλωτες Σπαρτιάτης”.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 18/05/2011 17:18:39

      ΥΓ2. Αφού εσύ φοίτησες στην σχολή της wikipedia και έμαθες να λες τόσο ωραία ανέκδοτα, ψάξε βρες τι λέει η wikipedia και για τους Goethe και Schiller και ενημέρωσέ με σε παρακαλώ.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 18/05/2011 17:46:33

      η wikipedia δεν ειναι σχολη, αλλα προσφερεται για κοπιαρισμα. ως συνηθως, μενεις στο περιβλημα, κι οχι στην ουσια, το ποιες δηλαδη υπηρξαν οι κριτικες στα drums, εργο του 1924, που "αλλαξε εν μια νυκτι την αντιληψη για τη γερμανικη γλωσσα και μπλα, μπλα..μπλα"...(και δεν τα λεει η wikipedia, ο κριτικος τα λεει. και τα references ειναι εκει)

      "Time past and time future
      What might have been and what has been
      Point to one end, which is always present."

      απεναντι σε αυτο ανοιγονται δυο δρομοι. τον ενα τον δειχνει ο ληρ, αποχωρωντας και λεγοντας στη κορδελλια, παμε κοριτσι μου στον πυργο μας, να βλεπουμε απο κει τα εργα των ανθρωπων και τα κυματα να ερχονται, να φευγουν.

      για τον αλλο (δρομο)σου διαλεξα τους ζοφερους καιρους του μπρεχτ, που δεν τον αφηνουν να γινει κι αυτος ενας αρυτιδιαστος σοφος, οπως θα μπορουσε, αλλα που "αφου βρεθηκε" στους καιρους του ξεσηκωμου, εξεγειρεται κι αυτος, ζητωντας απο τους επιγονους, να τον κρινουν με επιεικεια, για, για, για...

      και φυσικα στα 1969, στο καρλοβασι, ο ριτσος, μπορει να λεει "μαθαμε πια πως δεν υπαρχει η υπερβορειος, αλλα τον μισοτελειωμενο παιανα θα τον συνεχισουμε και ειθε στο κενο που κραταμε (στο ποιημα) να χωρεσει ο καινουριος τοπος, χωρις να χαλασει το μετρο (μας)", οπως ακριβως κι ο μπρεχτ μπορουσε να καλει την κυβερνηση της DDR να εκλεξει αλλο λαο, μετα τα γεγονοτα του '53...

      μεγαλες κουβεντες που απλως δειχνουν την ευγενεια του πειραματος, αλλα δεν βαρυεσαι, τι σημασια εχει (για σενα);

      για μενα παλι, ενα τσιτατουλι: "εδω το θεωρημα του fermat χρειαστηκε τοσα χρονια, ο κομμουνισμος θαρθει πιο γρηγορα";

      απλως εαν δεν ερθει, αυτος ο κοσμος θα τελειωσει, βουλιαζοντας γλυκα-γλυκα σε μια ατελειωτη βαρβαροτητα.
      "με ενα λυγμο", οπως το λεει ο , , ξερεις εσυ.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 18/05/2011 23:37:26

      Πιθανώς αν πεις και άλλα ανέκδοτα όπως το τελευταίο, με τον κομμουνισμό και το θεώρημα του Φερμά, να ξεχάσω το χθεσινό με τον Μπρεχτ.

      Και εν πάση περιπτώσει, το θεώρημα του Φερμά μπορεί να λύθηκε, αλλά εσύ ασφαλώς αγνοείς την λύση, και πιθανότατα αγνοείς και το ίδιο το πρόβλημα. Αλλά, μήπως περίμενες εγώ να αντιτείνω ότι δεν λύθηκε και να παρομοιάσω τον κομμουνισμό με την υπόθεση Riemann; Όχι, δεν θα σε ακολουθήσω στον δρόμο της σύγχυσης και της ανοησίας, και αυτό το έκανα σαφές. Έχω όμως ακόμη την υπομονή να προσπαθώ να σε επαναφέρω στην πραγματικότητα, ως αντάλλαγμα στα ανέκδοτα που μου παρέχεις.

      Κανένα μαθηματικό ή άλλο αίνιγμα δεν υπάρχει. Το πρόβλημα του κομμουνισμού είναι λυμένο, και θεωρητικά και πειραματικά.

      Αλλού υπάρχει το αίνιγμα όπως το διατυπώνει ο Καστοριάδης στην “κονιορτοποίηση του μαρξισμού-λενινισμού”: “Πώς και γιατί αυτό (μαρξιστικό-λενινιστικό) ικρίωμα μπόρεσε να σταθεί τόσον καιρό;”

      Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος η ψυχολογία ατόμων σαν κι εσένα μάλλον αποτελεί αξιόλογη πρώτη ύλη για έρευνα.

      “Με τις λέξεις σου να είσαι πολύ προσεκτικός, όπως είσαι ακριβώς μ' έναν βαριά τραυματισμένο που κουβαλάς στον ώμο”, έγραψε ο Άρης Αλεξάνδρου. Δεν έλαβες υπόψη την ποιητική συμβουλή του. Και με τις παραπομπές, σου θα πρόσθετα, να είσαι πιο προσεκτικός. Το κοκταίηλ σου με Σαίξπηρ και Μπρεχτ, shaken not stirred, το επιστρέφω. Είναι έκθεση ιδεών κάτω του μετρίου και άσχετη, τόσο με τον αρχικό μου υπαινιγμό, όσο και με το αίνιγμα του Eliot για τον χρόνο και την μεταφυσική (ίσως και θεολογική) διάσταση αυτών των ποιημάτων. Κι εγώ θα μπορούσα να αρχίσω να λέω ότι εννοεί την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης Schrödinger και άλλες τέτοιες μπούρδες που κάποιους τους εντυπωσιάζουν.

      “And we'll wear out
      In a walled prison packs and sects of great ones
      That ebb and flow by the moon .”

      Αυτή η φράση του Ληρ είναι η έσχατη παραίτηση ενός τσακισμένου στα όρια της παραφροσύνης, ενός που ασυνείδητα ερωτεύτηκε τον θάνατό του, για να θυμηθώ και το καταπληκτικό εκείνο δοκίμιο του Φρόυντ. Αφού σου ήρθε να αναφέρεις τον Ληρ, επαναλαμβάνω την φράση της Κορδελίας που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με την αρχική συζήτηση:

      “We are not the first
      Who with best meaning have incurred the worst.”

      Αν δεν το καταλαβαίνεις και αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.

      Και, εξ άλλου, η συζήτηση είναι άνιση σε βαθμό που αρχίζω να προβληματίζομαι με την γενναιοδωρία μου διότι εσύ

      “χρύσεα χαλκείων διαμείβεσθαι νοείς”

      Όσον αφορά την επιμονή σου με τον Ρίτσο, και την απόπειρα να καταλάβεις τον Eliot, θα σε φιλοδωρήσω με το παρακάτω:

      “Είναι βέβαιο ότι δεν απολαμβάνουμε εντελώς ένα ποίημα αν δεν το κατανοήσουμε, ενώ, από την άλλη, αληθεύει εξ ίσου ότι δεν κατανοούμε απόλυτα ένα ποίημα αν δεν το απολαύσουμε. Δεν είναι τόσο απαραίτητο να προσθέσω ότι αυτό συνεπάγεται πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να απολαμβάνουμε κακής ποιότητος ποιήματα – παρεκτός κι αν η κακή τους ποιότητα ελκύει την αίσθησή μας του κωμικού”, Τ.Σ. Έλιοτ, Τα όρια της κριτικής.

      Η τελευταία φράση πιστεύω ότι θα σε κάνει να καταλάβεις τον λόγο για τον οποίο συνέχισα μέχρι εδώ την συζήτηση με κάποιον που παραθέτει απλόχερα και απλόχωρα ποιήματα του Ρίτσου και άλλα συναφή.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 18/05/2011 23:59:00

      ΥΓ Το λες και το ξαναλές:

      This is the way the world ends.
      Not with a bang but a whimper.

      Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος
      όχι με πάταγο αλλά με κλαψούρισμα.

      Εγώ προτιμώ αυτή την απόδοση του whimper. Ασφαλώς, αν κρίνω από εσένα (και δεν είσαι ο μόνος) μάλλον επιβεβαιώνεται η προφητεία του Eliot.

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 19/05/2011 13:29:35

      λυπαμαι πολυ, η απαντηση μου πηγε ακριβως απο πανω., την ξαναβαζω

      Μοριαρτυ, λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει ποτε, και θα σας το συμβουλευα.

      οπως ακριβως στο σχετικο σας σχολιο δεν κανατε νυξη εκ νεου για την “οψιμη εναρξη” της αθηναϊκης δημοκρατιας,,( οπως ειρησθω εν παροδω , κανατε για το “πρωιμο τελος” της , και ορθα αφου για αυτο δεν προσεκομισα αντιστοιχες αποδειξεις οπως εκανα για εκεινη, και ως εκ τουτου “εκκρεμει”), κατα τον ιδιο ακριβως τροπο αν καταδεχτειτε να διαβασετε ολοκληρο το αποσπασμα του ληρ προς την κορδελια, 5η πραξη, 3η σκηνη) και ολοκληρο το παραθεμα ενος μνημειου της γερμανικης γλωσσας, οπως ειναι το “εις επιγονους”, με το οποιο ενας σπουδαιος πολιτης και μεγαλος καλλιτεχνης, “απολογειται” για τη ζωη που επελεξε να ζησει, ( εδω αρμοζουν κεφαλαία, αποδειξη η κριτικη του 1924 που σας παρεθεσα), ισως η πανσοφος κεφαλη σας χωρεσει, ολοκληρο το μεταφυσικο και λοιπα και λοιπα του “κοκταιηλ”, (αφου ετσι σας αρεσει να ονομαζετε τα ακρα του φασματος).

      πραγματι το αποσπασμα της κορδελια που μνημονευετε εκ νεου, επαναλαμβανει την ιδια θεση του σαιξπηρ που απο αλλη σκοπια φωτιζει ο ληρ, και που θα μπορουσατε να τη μελετησετε και στο σχετικο κειμενο του κεστλερ, και στον τουργκενιεφ και σε μια σειρα πιο συγχρονων κριτικων που αναφερονται στο νημα που συνδεει την θεση του σαιξπηρ με εκεινη του ντοστογιεφσκι, αντιπαραθετοντας τις στη θεση του τολστοη.
      ( δεν επιδεικνυω ευρυμαθεια, απλως τοποθετω το, ακου, “κοκταιηλ” στη βαση του.)

      ο μπρεχτ με τη στρατευση του, υπερβαινει τη θεση του τολστοη, οπως ακριβως μπορειτε να διαβασετε σε αυτο το αριστουργημα, συνεχιζοντας πια την αρχαια φιλοσοφικη διαμαχη, με ολο το θαρρος και την αποδοχη που επιδεικνυει και ο ριτσος στην υπερβορειο, αλλα και σε καποια απο τα μεταθανατιως εκδοθεντα ποιηματα του οπου ρητα κανει λογο για το οτι σταθηκε τετοιος που οι ανθρωποι τον θελανε. (και τον ειχαν αναγκη, συμπληρωνω)

      και δεν ησαν καθολου λιγοι οι τετοιοι ανθρωποι που στρατευθηκαν σε εκεινη την υποθεση με τον τροπο αυτο, εν πληρει δηλαδη επιγνωσει των ατελειων του “υπαρκτου”. αν ο καστοριαδης απο την καθεδρα του εκρινε οτι “ολοι αυτοι χρηζουν ψυχολογικης διερευνησης”, μαλλον εναν κακης ποιοτητας ψυχαναλυτη προδιδει, παρα κατι διαφορετικο.

      ο αρης αλεξανδρου τωρα που τον ευγνωμονω και για το κιβωτιο, και για την ποιητικη του ανθολογια, αλλα πολυ παραπανω για τις μεταφρασεις του των ρωσων κλασσικων, υιοθετησε μια σταση διαφοροποιησης απο την ανεπιφυλακτη εκεινη αλλων που στηνοντουσαν στο αποσπασμα εν ονοματι της συμφωνιας τους με ενα ψηφισμα που ομως, και παροτι, αγνοουσαν.

      υπηρξε διπλα εξοριστος και συμμεριζομαι τον θαυμασμο σας, αλλα αυτο δεν εχει σχεση με τη κουβεντα μας. (με τον κονραντ τα πραγματα ειναι διαφορετικα – θα μας δοθει καποτε η ευκαιρια).

      το ανεκδοτο με τον θεωρημα του φερμα δυστυχως δεν ειναι δικο μου, αλλα του μπαντιου. ομως μπορει να δειξει χωρις ψυχολογισμους ακαιρους και παραταιρους , το πως επιβιωνει μια ιδεα απο την εποχη της κοινοκτημοσυνης, ή του omnia sunt communia, μεχρι τις μερες μας.

      ειναι αστειοι ξερετε προφεσορ, ολοι αυτοι οι σχολιασμοι για πνευματικες συγχυσεις, ξεγλυστρηματα κοκ, ασε πια τη γενναιοδωρια, και τις λοιπες φαντασιωσεις κατατροπωσης και αντισταθμισεις υπεροχης . ισως αν διαλεγατε καποιο κειμενο λιγωτερο “κονιορτοποιητικο” σαν σημειο εκκινησης να τα καταφερνατε καλυτερα.

      εγω παλι συνεχιζω τη συζητηση μαζι σας γιατι παραταυτα ειστε καλλιεργημενος ανθρωπος και εκκινειτε απο μια ηθικη αφετηρια η οποια ετυχε σπουδαιων υπερασπιστων στη πορεια της ιστοριας. (αναφερομαι στη μεταφυσικη και τους στωικους που επικαλειστε και την τραγικοτητα που λετε καπου με αφορμη τον ελλιοτ- μια παρατηρηση μονον: καντε ενα βηματακι παραδιπλα και πειτε μου, τι σας κανει να θεωρειτε τον εαυτο σας ηθικα ανωτερο απο τους συνομιλητες σας; (για το πιο μορφωμενο ή καλλιεργημενο ισως, αλλα και παλι, πρεπει να σας αραδιασει κανεις τo δικo του curriculum vitae ωστε να κουβεντιασετε σαν ανθρωπος;)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 19/05/2011 15:07:15

      Μιλάς για σοβαρότητα προτάσσοντας τον Badiou, αυτό το αλτουσεριανό απολίθωμα; Από την Ελβετία μας λέει αυτά τα ανέκδοτα, ή πήγε αλλού;

      Καταλαβαίνω γιατί σε κάνει να νιώθεις άβολα η ειρωνεία που αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω.

      Ο Conrad στο Under Western Eyes γράφει κάπου: “Θυμηθείτε Ραζούμωφ, πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι επαναστάτες απεχθάνονται την ειρωνεία ως άρνηση όλων των ευγενών ενστίκτων, κάθε πίστης, κάθε αφοσίωσης και κάθε δράσης”.

      Και ο Κούντερα σχολιάζει: “Η ειρωνεία εξοργίζει. Όχι επειδή κοροϊδεύει ή επειδή επιτίθεται, αλλά επειδή μας στερεί από βεβαιότητα αποκαλύπτοντας τον κόσμο ως αμφισημία.”

      Αντιλαμβάνομαι τον φόβο σου για κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της ολοκληρωτικής αντίληψης για τα πράγματα και την ιστορία. Είναι κάτι που τρέμει κάθε ιεροκήρυκας, ή πολιτικά στρατευμένος.

      Δεν επικαλούμαι πουθενά “ηθική ανωτερότητα”. Η χρήση αυτού του όρου προδίδει τις δικές σου προθέσεις και σε αποκαλύπτει ως συγκαλυμμένο ηθικολόγο.

      Εγώ επικαλούμαι πνευματική διαύγεια, γνώση και κριτική ικανότητα.

      Όταν έφτασες στο σημείο να συγκρίνεις το σταλινικό καθεστώς με την αθηναϊκή δημοκρατία και να καταλήξεις στο γραφικότατο συμπέρασμα ότι το δεύτερο ήταν χειρότερο διότι καταδίκαζε με βάση την “ηθική”, κάνεις μία μετα-ηθική κρίση, δηλαδή στην ουσία μία απολύτως ηθική αξιολόγηση. Αξιολογείς δηλαδή ως ανώτερο το καθεστώς της απόλυτης ανηθικότητας. Και έτσι ασφαλώς δικαιολογείς και όλα τα “ευγενή πειράματα” αυτού του καθεστώτος, από τις εκκαθαρίσεις του 1936-40, μέχρι την σφαγή του Κατίν.

      Και, συν τοις άλλοις, επιβεβαιώνεις με τα επιχειρήματά σου την φράση του Ιονέσκο:

      “Λίγα πράγματα χωρίζουν το φρικαλέο από το κωμικό.”

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 19/05/2011 22:35:38

      ημαρτον μοριαρτυ!!! δεν ειχα συνειδητοποιησει οτι με ενοχλει το να με ανεβοκατεβαζετε "ευρισκομενο σε πνευματικη συγχυση" επειδη ακριβως δι αυτου διηνοιγετο εμπρος μου, η αμφισημια του κοσμου!!!

      elementary, οπως θα ανεκραζε ο λογοτεχνικος εχθρος σας!!!

      που στο καλο τωρα βρηκατε οτι δικαιολογω τις δικες, τις εκκαθαρισεις κιολα αυτα, περιμενω να μου το δειξετε.

      εγω ειπα " αν για την αθηναϊκη δημοκρατια με τα 70 της χρονια λεμε αυτα που λεμε, τα θετικα εννοω, (παρα τα σκοτεινα της σημεια, και τον συζητησιμο χαρακτηρα που της απεδιδαν οι συγχρονοι της), φανταστειτε λοιπον, τι θα εχουμε να λεμε για ενα καθεστως που μετασχηματισε τους μουζικους σε γκαγκαριν και παρηγαγε σπουτνικ απο τους αραμπαδες, ακολουθωντας την εξελικτικη πορεια 20 γενεων της υπολοιπης ευρωπης σε 20 μολις χρονια.

      σχετικοποιησα μαλιστα το θεμα των ανθρωπινων απωλειων λεγοντας οτι η παλινορθωση του παλαιου καθεστωτος, στοιχισε περισσοτερο, με το να μειωσει το προσδοκιμο επιβιωσης σε τσαρικα επιπεδα κι ακομη χειροτερα.

      βεβαιως και τα κριτηρια μου ειναι ηθικα, αυτο δεν το αρνηθηκα καθολου, και ασφαλως δεν ειμαι οπαδος του φιλελευθερισμου, ειτε του πολιτικου ειτε του οικονομικου, τους οποιους μαλιστα ακολουθωντας τον λας και τον μισεα τεινω να ταυτιζω αυτο ομως και παλι ειναι αλλη συζητηση.

      σχετικα τωρα με τον κανονα της ποιησης που ως χαρολντ μπλουμ του σαϊτ εγκαθιδρυετε, δεν εχω τι να πω. μπορω απλως να σας παραπεμψω σε αλλους κριτικους, που μπορει να σας πουν αλλα περι της απολαυσης του κειμενου και της ποιησης. αφου ομως εντρυφειτε στον κεστλερ, μπορειτε και παλι να ανατρεξετε στο " ο κομισσαριος και ο γιογκι", και τις συμβουλες του στο πως να διαβαζουμε λογοτεχνια για την ακριβεια πως να διαλεγουμε αυτα που αξιζει να διαβασουμε.

      που να σας ομολογησω και οτι λατρευω τον μελβιλ και τον σελιν!!! τρεμω στο ποιος σας ακουει!!!

      ομως για να κλεισω και καποτε: η σοβιετια απετυχε. και η αποτυχια της συνισταται στο οτι κανεις δεν κινηθηκε για να την υπερασπιστει.
      ποιος ξερει, αν ειχαν εγκαταστησει και αυτοι συστημα κινητρων οπως οι διωβολιες, ισως να ταχαν παει καλυτερα!!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ l' ami du peuple 20/05/2011 00:45:22

      Γνωρίζεις πιστεύω καλά σε τι αναφέρθηκα.

      Τα περί συγχύσεως δεν ήταν ειρωνεία, αλλά λογική συνεπαγωγή.

      Ο “κανόνας” περί απόλαυσης της ποίησης ήταν του Έλιοτ, και ο παραλληλισμός με τον Χ. Μπλουμ άλλη μια αστοχία σου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Χ. Μπλουμ δεν συμπαθούσε και πολύ τον Έλιοτ. Αλλά ως οπαδός του αδέσποτου συνειρμού θα μπορούσες να με συγκρίνεις ακόμη και με τον Leopold Bloom....

      Κατά τα άλλα νομίζω ότι παρά τις κραυγές σου για κακομεταχείριση, έχεις αναπτύξει ένα είδος “συνδρόμου της Στοκχόλμης” μαζί μου και δεν μπορείς να με αποχωριστείς εύκολα.

      Επειδή και στο νέο σου πόνημα διάβασα διάφορες ασκήσεις σοφιστικής που άρχισαν να με δαιμονίζουν, είπα να σταματήσω την ανάγνωση εγκαίρως, πριν κινητοποιηθούν αυτομάτως τα λογικά (ίσως και αισθητικά) ανακλαστικά μου.

      Λέω να κάνω μια φιλική χειρονομία που άλλωστε την οφείλω, αφού κατάφερες να με παρασύρεις σε έναν τόσο μακροσκελή, αν και προβληματικό, διάλογο, και μάλιστα σε μια ανάρτηση με τέτοιο τίτλο.

      Σου αφιερώνω λοιπό το παρακάτω ποίημα του Άρη Αλεξάνδρου και παρακαλώ να διαβαστεί με την παρακάτω μουσική υπόκρουση:

      h*tp://www.youtube.com/watch?v=_5-N3_MVvlw

      Η στενογραφία της νεκρής ζώνης

      Είπες πως δε θέλεις μήτε να νικήσεις
      Είπες πως δε σε νοιάζει
      τούτος ο ήλιος τρεις οργιές πιο πάνω απ’ το Λαύριο
      μήτε το χρώμα της σημαίας
      κ’ η προσοχή
      κ’ η υποστολή
      κ’ οι φαντάροι που προσμένουν να αποδώσουν τις τιμές
      πυροβολώντας σε την πλάτη.

      Λοιπόν,λίγο κουράγιο ακόμα
      Όποιος βρεθεί με άλογο
      του μένει να τραβήξει για την ήττα
      καβαλάρης.

      Άη - Στράτης 1951

      (Για την μουσική ιδιοφυΐα του Furtwängler δεν νομίζω ότι χρειάζονται σχόλια. Για μένα ο καλύτερος του 20ου αιώνα. Έζησε και αυτός από την πλευρά του την ήττα και την συντριβή της χώρας του, του απαγορεύθηκε για ένα διάστημα μετά τον πόλεμο να διευθύνει διότι κατηγορήθηκε για ανοχή στον ναζισμό επειδή δεν εγκατέλειψε την χώρα του (!)).

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 21/05/2011 11:45:04

      α, μοριαρτυ, ευχαριστω!!
      θαυμασιοι στιχοι και εξαισια μουσικη...

      ο, τι πρεπει για καποιον που του ελκυουν εξισου ο αχααβ κι ο μπαρνταμου!!

      αλλα και τι ασσιστ παει χαμενη! τι ευκαιρια ανεπαναληπτη, για μια επιτελους, εστω και μονη, παραθεση του αλλως πως κονιορτοποιημενου βλαδιμηρου, προσφερει αυτη η περιγραφη του συνδρομου της στοκχολμης...
      και μαλιστα της πιο διασημης φρασης του ουλιανοφ , της μιας, της μοναδικης: "ποιος; ποιον;"
      αλλα οχι!! ειπαμε, παει χαμενη, δεν λες τετοια πραγματα στους φιλους σου.

      γιατι εσεις μοριαρτυ ειστε ενας φιλος, μια αδελφη ψυχη, ενας πιερ μποζουκωφ που βαδιζει στην οδο της δαμασκου..( πηγαινοντας ή γυριζοντας... τι σημασια μπορει να εχει αυτο; - κυριολεκτω, χωρις να ειρωνευομαι κατ'ελαχιστον εντος της παρενθεσεως)

      κι επιτελους , να μη με ρωτατε τουλαχιστον λιγο παραπανω για εκεινο το πρωιμο τελος της αθηναϊκης ντε, δημοκρατιας, να μη μου δινετε την ευκαιρια να σας πω οτι πηγε απο βαρεια μπερλουσκονιτιδα πριν την ωρα της;
      να απολαυσω σε κρεσεντο τον δαιμονισμο σας;

      ετσι κανουν οι φιλοι;

      σας οφειλω ομως αντιδωρα...παρτε μια οπτικοποιημενη βερσιον, του γεγονοτος απο οπου ξεκινησαν ολα:
      h_p://www.youtube.com/watch?v=BNatwyAJ6dI

      γιατι αν οι βελκονσκη δεν συγκινουνταν απο αυτους που ακινητοι παρεμεναν κατω απ τα κανονια που ακουτε, υπο τον κουτουζωφ στο μποροντινο, δεκεμβριστες δεν θα υπηρχαν..
      και κατα τον φιγιε (που τον θυμηθηκα παλι αυτον εγω ενας σταλινικος), ουτε και ρωσικη επανασταση... (επι τη ευκαιρια τον χορο της νατασας (του) σας τον συνιστω ανεπιφυλακτα)

      κι αφου απολαυσετε το 1812, εγκυψετε παρακαλω σε αλλον ενα ποιητη:

      Μιλῶ γιὰ τὰ τελευταῖα σαλπίσματα τῶν νικημένων στρατιωτῶν
      Γιὰ τὰ κουρέλια ἀπὸ τὰ γιορτινά μας φορέματα
      Γιὰ τὰ παιδιά μας ποὺ πουλᾶν τσιγάρα στοὺς διαβάτες
      Μιλῶ γιὰ τὰ λουλούδια ποὺ μαραθήκανε στοὺς τάφους καὶ τὰ σαπίζει ἡ βροχὴ
      Γιὰ τὰ σπίτια ποὺ χάσκουνε δίχως παράθυρα σὰν κρανία ξεδοντιασμένα
      Γιὰ τὰ κορίτσια ποὺ ζητιανεύουν δείχνοντας στὰ στήθια τὶς πληγές τους
      Μιλῶ γιὰ τὶς ξυπόλυτες μάνες ποὺ σέρνονται στὰ χαλάσματα
      Γιὰ τὶς φλεγόμενες πόλεις τὰ σωριασμένα κουφάρια σοὺς δρόμους
      Τοὺς μαστρωποὺς ποιητὲς ποὺ τρέμουνε τὶς νύχτες στὰ κατώφλια
      Μιλῶ γιὰ τὶς ἀτέλειωτες νύχτες ὅταν τὸ φῶς λιγοστεύει τὰ ξημερώματα
      Γιὰ τὰ φορτωμένα καμιόνια καὶ τοὺς βηματισμοὺς στὶς ὑγρὲς πλάκες
      Γιὰ τὰ προαύλια τῶν φυλακῶν καὶ γιὰ τὸ δάκρυ τῶν μελλοθανάτων.

      Μὰ πιὸ πολὺ μιλῶ γιὰ τοὺς ψαράδες
      Π᾿ ἀφήσανε τὰ δίχτυά τους καὶ πήρανε τὰ βήματά Του
      Κι ὅταν Αὐτὸς κουράστηκε αὐτοὶ δὲν ξαποστάσαν
      Κι ὅταν Αὐτὸς τοὺς πρόδωσε αὐτοὶ δὲν ἀρνηθῆκαν
      Κι ὅταν Αὐτὸς δοξάστηκε αὐτοὶ στρέψαν τὰ μάτια
      Κι οἱ σύντροφοί τους φτύνανε καὶ τοὺς σταυρῶναν
      Κι αὐτοί, γαλήνιοι, τὸ δρόμο παίρνουνε π᾿ ἄκρη δὲν ἔχει
      Χωρὶς τὸ βλέμμα τους νὰ σκοτεινιάσει ἢ νὰ λυγίσει

      Ὄρθιοι καὶ μόνοι μὲς στὴ φοβερὴ ἐρημία τοῦ πλήθους.

      ...........................
      και αφου τοσος λογος εγινε για οστεοφυλακια, βρυκολακες, απολιθωματα και αλλα, ιδου κι ενα επιθανατιο προς γλυκασμον:

      h_p://www.youtube.com/watch?v=6Jl-R2NhUiI

      .......................................
      παντως αγαπητε μοριαρτυ, αν ο σταλιν κραταγε λιγο περισσοτερο απο τον τομας μυντσερ και λιγο λιγοτερο απο τον κουτουζωφ, αν δηλαδη δεν νικουσε τον χιτλερ ως ρωσος πατριωτης , αλλα ως κομμουνιστης, ουτε μπρεζνιεφ, ουτε τσαουσεσκου θα γνωριζαμε...

      και παλι ακουστε τον τσαϊκοφσκυ, και μετα ναι, γυριστε στον σουμαν, και στην αχματοβα, γιατι οχι;

     • l
      l' ami du peuple @ l' ami du peuple 21/05/2011 19:25:42

      ΥΓ .και μη φανταζεσαι αγαπητε μου προφεσορ, οτι θα συζητουσα με καποιον ανθρωπο τοσο πολυ, αν δεν θεωρουσα πως εχει κατι γνησιο και ουσιωδες να μου πει, αναφερομαι στη παρατηρηση σας οτι αντιμετωπιζω το χρυσο σαν χαλκο.

      οχι καθε αλλο, αυτα που λετε εχουν αξια, και ειναι απο αυτα που αντιπαλευω με προσπαθεια μεσα μου, καθως για μενα το πρωταρχικο ειναι να ανατραπει αυτος ο κοσμος οπου επιτελους πεντε ψωμολυσσανε κι ενας προσπαθει να ριξει τη χοληστερινη του...εκει να δειτε θυματα που υπαρχουν....

 17. Tassos avatar
  Tassos 08/05/2011 20:06:58

  Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας άνθρωπος μονολιθικός. Αυτό που δεν πρέπει να είναι κάθε ελεύθερος άνθρωπος. Τώρα τί να λέμε για τον άνθρωπο που γύρισε με ροδαλά μάγουλα, παχιός-παχιός από το Νταχάου :-)

  • l
   l' ami du peuple @ Tassos 08/05/2011 20:35:40

   καποιοι ειπαν τα παραπανω και καποιοι και τα παρακατω:

   ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

   Ολόρθος της αιώνιας νιότης το βάθρο πάτησες
   και γεφύρωσες τ' αύριο με τ' άξια περασμένα
   Όχι, δεν χάνονται ποτέ οι καιροί της επανάστασης
   όταν αφήνουν πίσω τους ήρωες σαν και σένα.

   Λεβέντικα εμβατήρια του θρύλου το πεντάγραμμο
   σου φτιάχνουν οι Πρωτομαγιές κι οι μπόρες του χειμώνα.
   Σε τραγουδάν στον ιερό για πάντα Γράμμο
   αγέρηδες μεσούρανοι κι απόκρημνοι τ' αγώνα.

   Εκεί που φώναξε ο λαός στον εισβολέα «Αλτ τις εί»
   κάνοντας αντίσταση χρέος, θυσία και τάμα.
   «Για μιαν Ελλάδα λεύτερη, δίχως καμιάν εξάρτηση»,-
   έτσι όπως ζήτησες παλιά με τ' Ανοιχτό σου Γράμμα,

   που πρώτα εσύ το τίμησες νικώντας μεγαθήρια
   κι εχθρούς και Γιούδες στις ψηλές κορφές της ιστορίας.
   Αυτόπτες είναι μάρτυρες τα τόσα κολαστήρια:
   Κέρκυρα και Νταχάου - κι αυτό της Σιβηρίας...

   Ας τραγουδούσαν οι αριθμοί: δίνοντας μάχες άνισες
   μεσ' τα μπουντρούμια πέρασες του βίου σου το 'να τρίτο...
   Ήσουν μπροστάρης μαχητής, του χρέους και της αυταπάρνησης
   κι όχι απ' αυτούς που κυνηγάν το χρήμα και τα «ζήτω».

   Στέκεις απόμακρο άγαλμα θαρρείς μιας σπάνιας αίρεσης
   στον κόσμο το σημερινό της άπατης Απάτης.
   Με το σπαθί σου κέρδισες τη δάφνη της δικαίωσης
   σα δάσκαλος που πάντοτε πρώτος το νόμο εκράτεις.

   Δένοντας μ' αρμονία σοφή τ' αύριο και το ψες...
   «Ξέρει να ζει μονάχα αυτός που ξέρει να πεθαίνει
   όταν χρειάζεται» -είχες πει στα νιάτα σου... Προφήτεψες
   τη δύση σου την τραγική και την αντρειωμένη.

   Πολέμησες στου παγερού Σουργκούτ τον άδη. Εσύ
   αυτούς που κάναν τ' όνειρο και τις ιδέες σαβούρα.
   Το θάνατο προτίμησες απ' τη δειλή παράδοση,
   και Θερμοπύλες ύψωσες μπρος στην «Νομενκλατούρα».

   Ολόρθος της αιώνιας νιότης το βάθρο πάτησες
   και γεφύρωσες τ' αύριο με τ' άξια περασμένα...
   Όχι, δεν χάνονται ποτέ οι καιροί της επανάστασης
   όταν αφήνουν πίσω τους ήρωες σαν και σένα.

   Α.Π.
   Αύγουστος 1998

 18. Κώστας avatar
  Κώστας 08/05/2011 20:13:00

  Aυτό το κόμμα είναι καταδικασμένο. Από τίποτα δεν διδάσκεται, τίποτα δεν θέλει να δει, εκτός από τα αραχνιασμένα δόγματά του.

  -Λένε: ",με ηρωισμό και αυτοθυσία υπηρέτησε την ένοπλη ταξική πάλη»" για τον Αρη....Μπούρδες! Καραμπινάτο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα(με λάθη και υπερβολές) έκανε ο Άρης. Και καταχέριαζε άσχημα όσους ινστούκτορες προσπαθούσαν να προσηλύτισουν τους μαχητές του ΕΛΑΣ στον Μαρξισμό. Τον εχθρό ήθελαν να πολεμήσουν τα αγροτόπαιδα και δεν τους ενδιέφερε καθόλου η κομματική διαφώτιση( "συσκότιση" χλεύαζε ο Αρης...)

  -Λένε:"Η έμπρακτη αντίθεση του Αρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του". Δίκιο έχουν εδώ. Σιγά μην υπάκουε ο Άρης κομματικούς φελλούς σαν το Σιάντο ( που αυτοχρίσθηκε πολεμική ιδιοφυία ο καψερός...) και τον Ιωαννίδη. Τους περιφρονούσε και τους χλεύαζε όπως τους άξιζε.

  -Λένε:"έπρεπε να γενικευτεί η ένοπλη πάλη στα χρόνια 1945-1946, αφού η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη μετά τον Δεκέμβρη του 1944 και τη σύγκρουση με τους Βρετανούς και τις ανηλεείς διώξεις κατά των ΕΑΜιτών που ακολούθησαν τη Συμφωνία τηςΒάρκιζας".
  Ακόμη να καταλάβουν πως η αποχή ήταν έγκλημα; Οσο ανώμαλη και αν ήταν η κατάσταση, όσο και αν υπήρχε Λευκή Τρομοκρατία, η κάθοδος στις εκλογές θα έβαζε την Ελλάδα σε μια τροχιά ανάλογη της Ιταλίας, όπου η Αριστερά πήρε τη θέση της από τότε στο δημοκρατικό παιγνίδι . Αντ' αυτού προτίμησαν τον τυχοδιωκτισμό του βλακός Ζαχαριάδη και έκαναν τους οπαδούς τους-αλλά και τους αντιστασιακούς του ΕΛΑΣ- τους αντίστοιχους νέγρους της ελληνικής πολιτικής ζωής.
  Δογματικοί και μικρόνοες, ακόμη και σήμερα....

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Κώστας 09/05/2011 06:36:29

   ' Ετσι, ακριβώς!

 19. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 08/05/2011 20:24:41

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝΕ Η ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΛΑΊ΄ΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΤΑΝΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ!!!.ΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΙΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ,ΕΝΑ ΚΤΗΝΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΧΡΥΣΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ!!!.ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΚΑΛΟΙ ΑΛΛΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ.ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ,ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΟΊΔΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Η ΜΕΙΝΑΝΕ ΑΝΑΠΥΡΟΙ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ???ΧΕΣΤΙΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ,ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΝΗΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ??? ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΞΥΝΕΙ ΠΛΗΓΕΣ.

 20. DIAVGASI avatar
  DIAVGASI 08/05/2011 20:49:49

  ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΚΕ;;;; ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 60+ ΧΡΟΝΙΑ;;;; ΚΑΙ Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΤΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.... ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ...... ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ.....

 21. !!!!!!!! avatar
  !!!!!!!! 08/05/2011 22:29:48

  Ο σεβασμός έίναι κληρονομιά που με φειδώ και σύνεση πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας!
  Και θα αποτίεται σ΄ αυτούς που τον αξίζουν!

  Μια ζωή οι περί ων ο λόγος, εργαλεία του Κεμαλισμού ήταν!
  Από την πρώτη στιγμή της γέννησης της Μάνας Αριστεράς από τον συμμαθητή του Κεμάλ , τον Μπεναρόγια (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=375695), για όλες τις γενιές που έσπειρε, ήταν ο ρόλος ίδιος, όπου κι αν έφτασε η σεριά της!
  Το "Οίκαδε" ως σύνθημα που συνέδραμε την Καταστροφή του 22, τα προδοτικά συνέδρια του 29 του 32 που δημιούργησαν το Μακεδονικό και έβαλαν φυτίλια στην Θράκη, δράσεις εναντίον της Ελληνικής οικονομικής προοπτικής, έκαναν τον Βενιζέλο να νομοθετήσει το Ιδιώνυμο και τον Παπανδρέου να μιλά για τον προδοτικό της ρόλο, ειδικά στην εκπαίδευση.
  Το 40 ξεκίνησε με την “καταγγελία του Μεταξά ως αγγλόφιλου που θα σύρει την Ελλάδα στους καταχτητικούς πολέμους εναντίον του Αδελφού Αλβανικού λαού”, ως την στιγμή που ο πατερούλης τους διέταξε να αλλάξουν τροπάρι και να Ηγηθούν της αντίστασης! Το σύμφωνο Ριμπεντροφ Μολότωφ, είχε λάβει τέλος!
  Είχε προηγηθεί η καταδίκη του Περίκου που ανατίναξε την ΕΣΠΟ ως… συνεργάτη των Γερμανών, και κρίμα που οι πρώην συμμαχοί τους δεν τους πίστεψαν και τον εκτέλεσαν!
  Από το 43 και μετά ρήμαξαν τα χωριά εκτελώντας, βιάζοντας, κλέβοντας, εκφοβίζοντας, δημιουργώντας τις στρατιές των καταδιωκομένων που άλλαξαν την μορφή της ελληνικής υπαίθρου και έκαναν την Αθήνα βόθρο ψυχών, προσπαθώντας να είναι οι κυρίαρχοι της επόμενης μέρας .Στα χέρια των "ηρώων" τύπου Βελουχιώτη έπεσε ο Ψαρός και οι άντρες του. Φόρτωσαν την δράση των τσάμηδων στην Ήπειρο και δεν ενόχλησαν ούτε με μια τουφεκιά, κατά τις υποσχέσεις και τα γραμμάτια τους, την δράση των Βουλγάρων στη Μακεδονία και τη Θράκη! Έστειλαν γουηκ ενδ τον Αρη και τν Χάρη στην Πελοπόννησο να αποδώσει δικαιοσύνη με το λεπίδι και το γλωσσίδι της καμπάνας, ενώ οι Γερμαναράδες σκότωναν στο Δίστομο και έφευγαν ανενόχλητοι από τη χώρα!
  Μες στην Αθήνα του θανάτου και της πείνας έσπευσαν να ανδραγαθήσουν. Ώρες μετά την απελευθέρωση, όπως του ορμήνεψαν οι …εργοδότες τους, εκείνοι που με τις λίρες τους έλεγχαν ή και συντόνιζαν τις κινήσεις τους
  Η Βάρκιζα δεν στάθηκε αρκετή και η σφαγή στο Λιτόχωρο έφερε το επόμενο στάδιο που χειρόδεσε οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα, στην μέγγενη του εξωτερικού παράγοντα!
  Που χάρι σ΄ αυτούς και τα έργα τους, ήρθε να μας …σώσει! Ξεπληρώνοντας έτσι ό,τι 600χιλ νεκροί της κατοχής, είχαν ενεχυριάσει για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου! Γενιτσαρισμός, παιδομάζωμα, προπαγάνδα, ακόμα και δίκτυα κατασκόπων όπως απεκάλυψαν τα αρχεία της Στάζι και της ΚGB, έφτιαξαν άλλη μια μαγιά φιδογενειά Tα φωτοστέφανα των μαρτύρων που τους «σιδέρωσαν» οι Παγκόσμιες κοπτοραπτούδες, τα χρόνια που ακολουθησαν ως το 67, τους τα ξαναγυάλισαν με την δικτατορία, αφού η δράση τους στον Κυπριακό αγώνα, όσα έγιναν στην περίοδο πριν την 21 Απριλίου, είχαν ξαναορίσει τον ρόλο τους και τους σκοπούς των παιδιών και των εγγονιών της προσφιλούς γιαγιάς που γέννησε ο Μπεναρόγια!
  Η γενιά του Πολυτεχνείου πολυπληθής και ευρεία επέτρεπε ποικιλότητα και πολυμορφισμό! Έκανε μπολιάσματα, στοχοποίησε ακόμα και την μνήμη των μετεχόντων, ταμπέλεψε, σοδόμισε και ανασκολόπισε ιδέες, πρακτικές, αξίες, προπάντων διαστρέβλωσε κάθε έννοια από την γλωσσική της καταγωγή, ώστε κατά Οργουελ να κάνει δυνατή και ταυτόσημη την «Δημοκρατία» με τον πιο άκρατο, δολοφονικό, απόλυτο, ολοκληρωτισμό!
  Στις μέρες μας, έχοντας περάσει από το έκτρωμα της 17Ν , «ντυνόταν» τιμωρός και σκότωνε πχ Τον Περατικο για να …σώσει τα ναυπηγεία από τον Έλληνα πλουτοκράτη και να τα παραδώσει ώριμα και σιτεμένα στους …φίλους τους, τους Γερμανούς! Έκλεισε με τα συνδικάτα που ώριζε, κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ελλάδα, με τα παρακλαδια της Ανθελληνικής της πνευματικής ελιτ "εσπασε" ώς μύθο, κάθε κλαρί που τα παιδιά μας έστεκαν, μαγάρισε τη γλώσσα, τους ηρωες, τις ιδέες, τους σκοπούς, τις προθέσεις, τους αγώνες και έβγαλε ακόμα και τους δικους της -τους ξεγελασμένους- από τα ρούχα τους!
  Τωρα, τα τελευταία της γεννήματα, οι Πυρήνες, οι Σέχτες, τα πρόσφατα φιδάκια της που απογαλακτίζονται, χωρίς το παραμικρό αντίσωμα Ελληνικότητας, ολοκληρώνουν το έργο να γκρεμίσουν την άχρηστη γέφυρα που έστησαν οι μεγάλοι του κόσμου!
  200 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν χρειάζεται στους λογαριασμους τους!
  Τα βιβλία της μια χαρά τα έκλεισαν οι Λογιστάδες που στήνανε χρόνια τώρα!

  • GEODETIS avatar
   GEODETIS @ !!!!!!!! 09/05/2011 09:24:05

   Εσυ τα λες αλλά που να ακουστής η οχλαγωγία που τεχνηέντως προκαλούν οι κομουνιστές (κάθε απόχρωσης, σχήματος ή και οσμής) υπερκαλύπτει τα πάντα ... έτσι απλά κάθεσαι και τους παρακολουθείς να φωνασκούν κουνώντας χέρια και πόδια μεταδίδοντας ¨ηλιθιότητες¨ ως σοβαρές ακόμη και αν αυτές οι ιδέες έχουν αποτύχει πρακτικά ... τώρα τι άλλο να πείς αυτοί ξιφουλκούν και μεταξύ τους ...

 22. Amalia avatar
  Amalia 08/05/2011 23:53:23

  Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για τον Ν. Ζαχαριάδη, ελάχιστα γνωστή. Την έχω διαβάσει στο πολύ καλό βιβλίο "Οι Σταλινοτσολιάδες" (Γ. Δημητρακόπουλου), ο οποίος μεταφέρει άρθρο του πασίγνωστου αριστερού συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 08/10/2000. Το άρθρο του Πετρόπουλου που"θάφτηκε" από το "προοδευτικό" ιερατείο, έλεγε τα εξής συνταρακτικά: "Ο Ζαχαριάδης γύρισε στην Αθήνα ντυμένος με αγγλική στολή. Τα μάγουλά του ήτανε καλοθρεμμένα, απόδειξη πως ο λαοφιλής αρχηγός δεν είχε πεινάσει στο στρατόπεδο. Όπως αποδεικνύεται κι από πρόσφατο σχετικό βιβλίο, ο Ζαχαριάδης ήτο κάπος (χαφιές) και συνεπώς μάσαγε καλά όπως όλοι οι κάποι. Δεν τον κακολογώ - ο άνθρωπος ήθελε να σώσει το τομάρι του.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Amalia 09/05/2011 02:16:21

   Πες μας και τον τίτλο ¨του πρόσφατου βιβλίου¨ ;

 23. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 09/05/2011 06:07:26

  Σε σένα αναφερόμουνα. Καλημέρα

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Bodinus1576 09/05/2011 08:11:01

   Αστον Bodinus, κλασική περίπτωση μαριονέτας που χαιρεται κιολας...

 24. Σιγα τη σκαλα!που αναβαινει του Κομμα! avatar
  Σιγα τη σκαλα!που αναβαινει του Κομμα! 09/05/2011 08:21:33

  αν πηραμε χαμπαρι τους κυβερνησαντες, να δεις πως πηραμε χαμπαρι οσους ζηταγαν και εκβιαζαν 1400 ευρω κατωτατο μισθο, καιγοντας το κεντρο μερα παραμερα ολα τα χρονια της παρενθεσης Καραμανλη!
  Καποτε μασ "παιζαν" ταχα ταχα και κρατουσαν καμια ελληνικη σημαια κοροιδευοντας για τις προθεσεις τους! τωρα τερμα οι προσποιησεις! τα κουρελοπανα τους μονο βρωμιζουν τον ιερο βραχο!
  αυτοι να τον αποκαταστησουν τον τσαγκαρη, ρολογα; -θα σας γελασω - της Σιβηριας, που ζητησε απο τους χονδαιους δυο φορες να γυρισει απο το " φιλοξενο"
  τοπο που τον εστειλε το Κομμα και το αποΚομμα!
  Διαβασα και εκανε εμετο με τη κατα διαταγην στρατευμενη πενα του Ριτσου...
  και ξαναεμπεδωσα γιατι ο "υπαλληλος" ποιητης ελαβε το βραβειο Λενιν και κατεθλιβη που για αλλα εργα του -αληθινα εξαιρετικα- δεν πηρε το Νομπελ!
  Κι εδω το Κομμα εκανε τη διαφορα και τη παραγγελια!

 25. parsifal avatar
  parsifal 09/05/2011 09:00:35

  Αφήστε τον κυ-Σταύρο να ασχολείται με τέτοιες "ερευνες" στο παρελθόν. Τα ξέρει καλά απο τον πατέρα του που παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ εως και μετά την "αποκατάσταση της δημοκρατίας"...

 26. Amalia avatar
  Amalia 09/05/2011 11:34:26

  Προς "Νταντόν": Δεν γνωρίζω ποιο είναι το "πρόσφατο βιβλίο". Επαναλαμβάνω: αυτά, ότι ο Ζαχαριάδης ήταν "κάπος" (χαφιές) στο Νταχάου, τα έχει γράψει ο γνωστότατος αριστερός συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος. Ψάχνοντας , βρήκα ότι το άρθρο του για τον Ζαχαριάδη, που είχε γράψει στην Ελευθεροτυπία, το έχει επαναδημοσιεύσει και στο βιβλίο του "Ο Κουραδοκόφτης", εκδόσεις "Νεφέλη", σελίδα 161, τίτλος "Δύο μυστήριες νεκρολογίες". Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής, την επομένη της επιστροφής Ζαχαριάδη από το Νταχάου, όπου φαίνεται ο Ζαχαριάδης πολύ καλοζωϊσμένος λες και είχε επιστρέψει από διακοπές στις... Μπαχάμες. Δες τις φωτογραφίες και γράψε μας για τα συμπεράσματά σου.

 27. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 09/05/2011 13:10:10

  Καλά ας διαβάσουμε τις επιστολές του Ζαχαριάδη να δούμε πόσο πατριώτες ήταν ο σύμμαχος των Γερμανών ΚΚΕ το 1940, όταν η Ελλάδα έδινε τον υπέρτατο αγώνα.
  Ο ορισμός των τυχοδιωκτών ήταν ο Ζαχαριάδης και οι λοιποί.Μ
  Μόλις έμαθαν τη φιλοναζιστική γραμμή της Μόσχας- η οποία ίσχυε έως τον Ιούνιο του 1941- έκαναν κωλοτούμπα.

  2.
  Μεταξάν Πρωθυπουργόν
  Ανοιχτό Γράμμα
  "Ολόκληρος ό λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τά σχέδια τον φασισμού. Με το αίμα του ό λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. "Εξω άπ' αυτά ή Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ίταλία-Γερμανία. Αφού ό λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα μέ τούτους τους όρους:
  1) Νά ξανάρθουν τά πράγματα όπως ήταν στις
  28 του Όχτώβρη 1940 δίχως καμιά έδαφική-οίκονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας.
  2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας νά φύγουν όλες άπ' τά χώματα και τά νερά της Ελλάδας.
  Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει έλληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό έθνικολαϊκό συμφέρον. Και ή πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον ή Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.
  Ν.Ζαχαριαδης
  Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον έθνικό-άμυντικό-άπελευθερωτικό χαρακτήρα τοϋ πολέμου πού κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πού κάνουν οι πλουτοκρατικες μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ό πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θά έχει αντίθετο το λαό.»
  26 τοϋ Νοέμβρη 1940
  Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
  Γραμματεας της ΚΕ του ΚΚΕΚ

  Και η ανοικτά υπονομευτική των ελληνικών συμφερόντων 3η επιστολή
  «Τό γράμμα αυτό το γράφω, γιατί παρουσιάστηκε μια βασική ριζική διαφωνία μου μέ την Προσωρινή Διοίκηση πού παρουσιάζεται σαν εκπρόσωπος τοϋ ΚΚΕ από τό Σεπτέμβρη τοϋ 1940. Είχα δεχτεί την πολιτική μόνο συνεργασία μέ την Προσωρινή Διοίκηση (παρά τους σοβαρούς δισταγμούς μου), γιατί είχα εμπιστευθεί α ένα παλιό σύντροφο να καθαρίσει τό ΚΚΕ από τη χαφιεδική σφηκοφωλιά τοϋ Μάθεση - Παπαγιάννη.
  'Από τήν πρώτη στιγμή είχα παρατηρήσει σοβαρά λάθη στην πολιτική γραμμή της Προσωρινής Διοίκησης, που αυτή παρά τις υποδείξεις μου αρνήθηκε να τα διορθώσει, όπως δεν δέχτηκε και άλλες υποδείξεις μου. Ή δασική, όμως, διαφωνία μας, που θ' αναφέρω πιο κάτω, με αναγκάζει να μιλήσω ανοιχτά. Το γράμμα μου πού δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 2 τοϋ Νοέμβρη 1940 αποβλέπει ατά παρακάτω: 1)Νά δώσει έγκυρη ενιαία κατεύθυνση στους κομμουνιστές όλης της χώρας. 2) Νά κινητοποιήσει το λαό στην αντιφασιστική εξόρμηση για τήν εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά. 3) Νά αποκαταστήσει ατό εσωτερικό τις λαϊκές ελευθερίες, μιά λαϊκή άντι-πλουτοκρατική πολιτική. 4) Νά κάμει τον πόλεμο εθνικό αντιφασιστικό, άντιϊμπεριαλιατικό με βασικό και μοναδικό σκοπό τήν εξασφάλιση τής εθνικής μας ανεξαρτησίας, τής ειρήνης και ουδετερότητας μας, έξω από τον γενικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό θά μπορούσαμε νά το πετύχουμε μόνο μ έναν ολόπλευρο προσανατολισμό στην Ε.Σ.Σ.Δ. και με μιά πραγματική βαλκανική συνεργασία. Ό Μεταξάς από τήν πρώτη στιγμή έκανε το αντίθετο, έκανε πόλεμο φασιστικό, κατακτητικό πόλεμο. Ένώ, αφού διώξαμε τους Ιταλούς από τήν Ελλάδα, βασική προσπάθεια μας έπρεπε νά είναι νά κάνουμε μιά ξεχωριστή, έντιμη και δίχως παραχωρήσεις έλληνοϊταλική ειρήνη, πράγμα πού μπορούσε νά γίνει με τή μεσολάβηση της Ε.Σ.Σ.Δ., ή μοναρχοφασιστική δικτατορία συνέχισε τον πόλεμο γιά λογαριασμό, όχι τοϋ λαού τής Ελλάδας, μά τής πλουτοκρατίας και τοϋ αγγλικού ιμπεριαλισμού. Μετά το διώξιμο δε των Ιταλών άπό τήν Ελλάδα, το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ό εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας, τους τόκους των κεφαλαίων πού διέθεσε το 1935-36 γιά την παλινόρθωση τοϋ Γεωργίου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας τοϋ Μεταξά. Άφοϋ δέ ό Μεταξάς αρνιέται να αποκαταστήσει τις ελευθερίες τοϋ λαοϋ, να εξασφαλίσει την ειρήνη της Ελλάδας και κάνει πόλεμο κατακτητικό ιμπεριαλιστικό, πού όλα τον τα βάρη τα πληρώνει ό λαός, παραμένει (ό Μεταξάς) κύριος εχθρός τον λαοϋ και της χώρας. Ή ανατροπή του είναι το πιο άμεσο και ζωτικό συμφέρον τοϋ λαοϋ μας. Λαός και στρατός πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση της χώρας και τοϋ πολέμου με σκοπό ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, εσωτερικό αντιφασιστικό, άντιπλουτοκρατικό λαϊκό καθεστώς, ολόπλευρη προσέγγιση προς την Ε.Σ.Σ.Δ. και βαλκανική συνεργασία με βάση την ειρηνική λύση των έαωβαλκανικών διαφορών. Όλες τις απόψεις μου αυτές τις ανέπτυξα σε ένα ανοιχτό γράμμα και ένα σχέδιο απόφασης πού στις 22-11-1940 έστειλα στην Προσωρινή Διοίκηση. Αυτή αρνήθηκε να δεχτεί και να δημοσιεύσει αναπτύσσοντας μια καθαρά σοσιαλπατριωτική επιχειρηματολογία πού έχει αυτή τή βάση: Ό πόλεμος της Ελλάδας εναντίον της Ιταλίας στην Αλβανία είναι παρόμοιος με τον πόλεμο της Ε.Σ.Σ.Δ. - Φιλλανδίας και ότι ό Μεταξάς είναι ό πρωτεργάτης στον παγκόσμιο αντιφασιστικό αγώνα. Ή Προσωρινή Διοίκηση θέλει να υποδουλώσει ολοκληρωτικά το ΚΚΕ στην μοναρχοφασιστική δικτατορία αντί νά οργανώσει την ανατροπή της. Έτσι ή Προσωρινή Διοίκηση και τό ανοιχτό γράμμα μου της 2-11-1940 (πού ακέραια την ευθύνη του την έχω εγώ μπροστά στο ΚΚΕ και στην Κ.Δ.) τό καταντά ένα καθαρό σοσιαλπατριωτικό ντοκουμέντο πού πάει να λερώοει την τιμή τοϋ ΚΚΕ. Αυτή είναι ή διαφωνία μου και ή στάση της Προσωρινής Διοίκησης. "Ετσι, πίσω άπό τή στάση αυτή καθαρίζει ολότελα και τοϋτο: Ότι ή Προσωρινή Διοίκηση είναι δημιούργημα και όργανο τοϋ Μανιαδακη και ότι ό Γιάννης Μιχαηλίδης, Ψηλός, Κατσαναίβης, Κάμος πρόδωσε την εντολή που είχε να καθαρίσει το ΚΚΕ άπό τή σπείρα τοϋ Μάθεση, πουλήθηκε ατή μοναρχοφασιστική δικτατορία. Ύστερα άπό όλα αυτά, ή στάση όλων των μελών και στελεχών οργανώσεων τοϋ ΚΚΕ και τής ΟΚΝΕ μέσα στή χώρα και το μέτωπο πρέπει νά είναι αύτη: Ό λαός τής Ελλάδας υπερασπίζει στον πόλεμο αυτό μόνον την εθνική του ανεξαρτησία. Είνε ξένος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Άγγλίας-Γερμανίας και Σία. Θέλει χωριστή, έντιμη, άμεση ειρήνη με τή μεσολάβηση τής Ε.Σ.Σ.Α. Αναγνωρίζει την αρχή τής αυτοδιάθεσης μέχρις αποχωρισμού για όλους. Θέλει την ελευθερία του, τή δουλειά του, την επικράτηση τής θέλησης του πού τοϋ πνίγει ό Μεταξάς. Εξωτερική συμμαχία με την Ε.Σ.Σ.Δ. και αληθινή βαλκανική συνεννόηση. Οι λαοί και φαντάροι τής Ελλάδας και Ιταλίας δεν είναι εχθροί μα αδέρφια και ή συναδέλφωση τους ατό μέτωπο θα σταματήσει τον πόλεμο πού κάνουν οι εκμεταλλευτές κεφαλαιοκράτες του. Γιά νά γίνουν όλα αυτά, λαός και στρατός πρέπει νά ανατρέψουν τή μοναρχοφασιστική δικτατορία τοϋ Μεταξά πού είνε ό κύριος και βασικός εχθρός τους και νά εγκαθιδρύσουν τή λαϊκή αντιφασιστική κυβέρνηση. Γιά νά μπορεί ένας λαός νά κρατεί την εθνική λευτεριά, πρέπει νά είναι και εσωτερικά λεύτερος. Λαός εσωτερικά σκλάβος δεν Θάνε άξιος νά κρατήσει και την εθνική του ανεξαρτησία και κάθε νίκη τοϋ εσωτερικού του τυράννου θα δυναμώνει τη σκλαβιά του.
  Αυτός είναι σήμερα ό δρόμος τοϋ ΚΚΕ. Κάθε μέλος-στέλεχος οργάνωσης αύτη τη γραμμή πρέπει να μπάσει στις μάζες και οργανώνοντας τες γύρω απ αυτή, να την επιβάλει νικηφόρα. Ακόμα μην ξεχνάτε ούτε στιγμή τους φυλακισμένους και εξόριστους μας. Στήν Κέρκυρα κάθε στιγμή ή ζωή των καλυτέρων παιδιών μας, Νεφελούδη, Σιάντου, Παρτσαλίδη και τόσων άλλων, είναι σε άμεσο κίνδυνο άπό το μαχαίρι τοϋ Μεταξά και τις μπότες τοϋ Μουσσολίνι. Έγώ είμαι γερός και καλά. "Ολη μου ή σκέψη και ή καρδιά μου είναι ατό Κόμμα, όπως και ή ζωή μου είναι δοσμένη σ αυτό.
  Ζήτω το ΚΚΕ! Ζήτω ή Κ.Δ.!
  Αθήνα, κρατητήρια Γενικής Ασφαλείας. 15-1-1941

 28. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 09/05/2011 17:20:57

  Κρίμα, το ένα ιστορικό λάθος πίσω από το άλλο.Δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν το σύμπλεγμα της ήττας (όχι της στρατιωτικής αλλά της ιδεολογικής και κοινωνικής).Σε ό,τι αφορά στον Αρη, πέρα από το τι πιστεύει ο καθένας, θαρρώ πως είναι χρήσιμη μια ανάγνωση στο λόγο που εκφώνησε στη Λαμία (παρούσης πλειάδας αστών πολιτικών)
  Τον βρήκα τυχαία και τον παραθέτω:

  http://papadoko.blogspot.com/2008/10/22-1944.html

 29. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 11/05/2011 09:19:40

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡ΄ ΟΛΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΛΟΙ ΟΙΙ ΔΕΞΙΟΙ ΔΕΞΙΪΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ "ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ" ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΑΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.
  Ο "ΣΙΓΑ ΤΗ ΣΚΑΛΑ" ΑΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΩΝΑ , ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ. ΑΛΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΣΩΣΤΕΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΝΗΜΟΝΙΟ. ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟ 60 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ . ΒΟΛΙΚΟ!!
  ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ " ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ" ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ . ΕΝΩ Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗ" ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ !! ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ ) ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ! ΤΙ ΩΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΡΕ!

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ ΔΗΜΟΣ 12/05/2011 06:53:33

   Φίλε "Δήμο" είσαι "αλλού".Κανένας δεν έχει τον φόβο του Κ.Κ.Ε. μην τρελλαίνεσαι...Η "καθοδήγηση" μόνο αγχώνεται μήπως ξυπνήσει η "βάση" και αρχίσουν οι "σεχταριστικές" απόψεις.Αλήθεια, γιατί το Κ.Κ.Ε. δεν ανοίγει τα αρχεία του 70 χρόνια τώρα, τι φοβάται ή τι ντρέπεται;Αλλο:η μνήμη των Πλουμπίδη-Μπάτση πότε θα αποκατασταθεί;Τα περί "πατριωτισμού" άστα καλύτερα, μην τα σκαλίζεις γιατί βρωμάνε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.