#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2010 10:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις

Όσοι θεωρούν πως τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν περάσει, πλανώνται. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn: «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

«Η ύφεση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, και η συνεχιζόμενη ανεργία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των δημοκρατιών…», λέει. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η ανεργία έφτασε στο 20%. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις πριν από το 2011. «Αν τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμης ανεργίας, τότε ίσως είναι αποδοτικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.

Από τη πλευρά του, ο Alan Greenspan καταθέτοντας σε επιτροπή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε πως οι κρατικές δαπάνες - κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε  από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα πετύχουμε πιο πολλά αν κάνουμε πιο λίγα… πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν…», είπε. Και συνέχισε: «Δεν λέω πως τα κίνητρα δεν αποδίδουν, λέω όμως πως αποδίδουν πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε… ».

Και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

S.A. (Wall Street Journal, Bloomberg, Daily Telegraph)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιωργης avatar
  Γιωργης 16/09/2010 10:47:09

  οι μανιακοι που εβαλαν φωτια στα σπιτια μας,απαιτουν να τους αφησουμε να τη σβησουν με βενζινη

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 16/09/2010 10:54:19

  Ο Greenspan δεν ήταν που παραδέχτηκε μπροστά από επιτροπή το λάθος (flaw) στην θεωρία περί αυτορύθμισης των αγορών;;

  h**p://www.youtube.com/watch?v=bAH-o7oEiyY

  h**p://www.youtube.com/watch?v=fRu1nIAi9uc&feature=related

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/09/2010 10:56:03

  Στην Ισπανία (επί Αθνάρ) η ανεργία έχει φτάσει ακόμα και το 25%, οπότε συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Όσο για την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αυτή στην Ελλάδα είναι πλέον καθεστώς μετά τον ΠΑΣΟΚικό ολετήρα, δηλαδή από το 1981 και εντεύθεν. Εδώ λοιπόν κι αν είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

  Κατά τη γνώμη μου, το ΔΝΤ, με τη δεδομένη αποχαύνωση που βλέπει να έχει διαποτίσει ως το μεδούλι τις κοινωνίες, ξέρει ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο. Απλώς ο Στρος-Καν φτιάχνει (ατα λόγια) "φιλολαϊκό" προφίλ για τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές, τίποτα παρααπάνω.

 4. tsilivithras avatar
  tsilivithras 16/09/2010 10:59:40

  " Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής."

  Την βλάβη την υφίσταται το ίδιο το σύστημα όταν οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται.
  Οι φόροι φέρνουν άνοδο των τιμών και απολύσεις.Όλα τα υπόλοιπα είναι "λογιστικοί λαβύρινθοι" που ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται και τον φοβίζουν δίνοντας έτσι στο σύστημα την ευχαίρεια να δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα και αναβλητικές τάσεις.
  Το θέμα είναι αν και κάτα πόσο όλο αυτό προκαλείται εσκεμμένα ώστε να οδηγηθεί ο πληθυσμός σε διαμαρτυρίες και αναταραχές προκειμένου να βρουν προφάσεις για περισσότερο έλεγχο της κοινωνίας.

 5. adrianou kostas avatar
  adrianou kostas 16/09/2010 11:03:30

  Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εμείς τουλάχιστον δεν φαίνεται να αποφεύγουμε τη «δύση του ήλιου», η οποία θα μας «βυθίσει» μεταφορικά σε μία διαρκή «Νύχτα των Κρυστάλλων» (πρόκειται για τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938, κατά την οποία έλαβε χώρα το πρώτο μαζικό «πογκρόμ» εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία – ονομάστηκε έτσι, επειδή οι ναζί έσπασαν όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων των μισητών «εχθρών» τους). Θεωρούμε με σχετική βεβαιότητα λοιπόν ότι, η Ελλάδα θα βιώσει σύντομα ανάλογες «κρυστάλλινες νύχτες» - κοινωνικές αναταραχές δηλαδή διευρυμένης έκτασης (όσο περισσότερο αργούν, τόσο εκρηκτικότερες θα είναι, σύμφωνα με την «αρχή της συσσώρευσης»), με καταστροφικές συνέπειες, εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης.  Πόσο μάλλον αφού οι «συνταγές» του ΔΝΤ εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε μία χώρα, η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το (κοινό) νόμισμα της, ενώ δεν της επιτρέπεται η εύλογη «αναδιάρθρωση» (haircut) των εξαιρετικά δύσκολα «διαχειρίσημων» δημοσίων χρεών της. Άλλωστε, αναφέροντας στο παρελθόν τις εμπειρίες άλλων χωρών (Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς επίσης τι ακριβώς σημαίνει μία ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία ή μία, «άδικη προφανώς», «εκδίωξη» της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ (θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε «εισέλθει», αλλά είναι σχεδόν καταστροφικό να εξέλθουμε») επιθυμούσαμε να αναδείξουμε το αληθινό πρόσωπο των «εισβολέων» – επίσης, το μέγεθος της επερχόμενης «απειλής», πριν ακόμη είναι πολύ αργά για την «αντιστροφή της τάσης».

  • Theo avatar
   Theo @ adrianou kostas 16/09/2010 11:38:10

   ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΝΤ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ 50%.

   ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΛΩΣΕ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. (ΠΧ ΠΑΕΙ Η ΤΑΔΕ ΓΚΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΣ ΠΑΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η' ΑΣ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΜΙΑ ΒΑΝΔΗ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ). ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΟΡΕΙΕΣ?? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΤΕ?? ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΑΝ ΑΛΛΟΦΡΟΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ 2008 (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10ΧΡΟΝΑ ΛΑΜΒΑΝΑΝΕ SMS ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ). ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ adrianou kostas 16/09/2010 13:15:04

   Κωστάκη,με είδες να έρχομαι και γύρισες από την γωνία!
   Ντους δεν ξέρω αν έκανες αλλά θα …το μαστιγώσεις το δελφίνι.

   Οι Γερμανοί δεν έσπασαν έτσι στα ξαφνικά τα Εβραϊκά μαγαζιά παρά προηγήθηκε η δολοφονία του Ερνστ φομ Ρατ (Ernst vom Rath), γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι, από τον Χέρσελ Γκρίνσπαν (Herschel Grynszpan), Γερμανός Εβραίος που είχε διαφύγει στην Γαλλία, Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ο Γκρίνσπαν πυροβόλησε τον Φομ Ρατ στο στομάχι, ενώ αστόχησε άλλες τρεις φορές. Δύο μέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1938, ο γραμματέας της Πρεσβείας πέθανε.

   Γκρίνσπαν, Γκρίνσπαν βρε τι μου θυμίζει?
   Α! Το βρήκα! Κάτι σας τον Alan Greespan ένα πράγμα! Ε?

   Εσύ Κωστάκη τι θα έκανες αν οι «κάποιοι» πυροβολούσαν και σκότωναν ένα ΕΛΛΗΝΑ διπλωμάτη?

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Σταύρος 16/09/2010 15:17:29

    ααα!, ρε σταύρο και κυρ σταύρο και αφέντη.....
    Είσαι βλέπω επάξιος νοσταλγός...του ρόκ 'ν ρόλ!

    και πιό στα ίσα: άν δεν άρχιζε η μακάβρια ιστορία,απο εκείνη τη νύχτα και μετά, ο σιωνισμός να μήν είχε την
    ηγετική θέση που έχει σήμερα...έτσι για να διαβάζεις
    την ιστορία και ανάποδα....λες και περίμεναν την δολο-
    φονία του φον ράτ για να κάνουν τις βλακείες τους!

    'Ετσι είναι οι Γερμανοί φίλοι σου: γεμίζουν την καρδάρα
    με θαυμάσιο γάλα και μετά του ρίχνουν μιά κι'...έξω!
    Είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της σημερινής συμμαχίας
    αγγλοσαξώνων και εβραίων που οδηγεί τον κόσμο σε πλήρη
    ασφυξία!

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Σταύρος 16/09/2010 15:25:42

    ...οι δεύτεροι υπεύθυνοι-όχι μικρότερου βάρους-
    είναι τα φοβερά σταλίνια...άλλου τύπου ντουβάρια
    κι'αυτά....πολλά έχουμε να δούμε ακόμα,φίλε μου,
    σε εξόφληση εκείνων των επιταγών!
    Και τα swaps στα ύψη...κι'εμείς στα κάγκελα!

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ Σταύρος 16/09/2010 16:34:05

    Klausevitz!
    Γράφει ο Κωστάκης στο ατυχές παράδειγμα: «…Θεωρούμε με σχετική βεβαιότητα λοιπόν ότι, η Ελλάδα θα βιώσει σύντομα ανάλογες «κρυστάλλινες νύχτες» – κοινωνικές αναταραχές δηλαδή διευρυμένης έκτασης (όσο περισσότερο αργούν, τόσο εκρηκτικότερες θα είναι, σύμφωνα με την «αρχή της συσσώρευσης»), με καταστροφικές συνέπειες, εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης….»
    Οι Έλληνες δεν θα σπάσουμε μαγαζιά κατ’ αντιστοιχία του παραδείγματος αλλά, θα τσακίσουμε τον σάπιο πολιτικαντισμό.
    Οι Πολιτικάντηδες και τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης και οι MEGAλονταβάδες δεν μας έφεραν εδώ?
    Αυτοί θα πληρώσουν!
    Δεν δέχομαι την συλλογική ευθύνη την οποία προσάπτουν στον Λαό γιατί αυτοί οι ίδιοι τον εξαθλίωσαν για να του πουλήσουν κατόπιν εφήμερες ελπίδες με βολέματα και ρουσφέτια!
    Αυτά τα «μαγαζιά» κινδυνεύουν και καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν!

    Όσο για το Rock ‘n’ Roll, ακούω το ίδιο ευχάριστα και το Aces High των Iron Maiden!

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Σταύρος 16/09/2010 16:51:25

    αυτή είναι πιό βελτιωμένη προσέγγιση,Σταύρο!
    μόνο προσοχή! οι συσχετισμοί είναι...βράστα,
    δεν φτάνει ο βολονταρισμός, θέλει κι'άλλα...!

    Iron Maiden, αλλά το σέβομαι!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ adrianou kostas 16/09/2010 16:38:32

   Νυχτα των κρυσταλλων υπηρξε στην Αθηνα,ηταν η 8η Δεκεμβριου 2008.
   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_14/12/2008_296058

   • Ευθύμης avatar
    Ευθύμης @ ψυχραιμια 18/09/2010 03:05:59

    +1

 6. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 16/09/2010 11:11:55

  Πόσο είναι το ανώτατο ποσοστό τη ανεργίας που ΔΕΝ αποτελεί απειλή γιά τη σταθερότητα των δημοκρατιών;
  Γιά το θέσουμε διαφορετικά, πόσο είναι το ανώτατο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πάμπτωχων και πάμπλουτων, που ΔΕΝ πυροδοτεί κοινωνικές εξεγέρσεις;

  Αυτά τα όρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν, τα εν λόγω διεθνή λαμόγια.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Άπιστος Θωμάς 16/09/2010 14:53:21

   Πολύ καλά κάνει και φοβάται το ΔΝΤ.
   Είναι συνυπέυθυνο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εξαθλίωση.

 7. Greg avatar
  Greg 16/09/2010 11:17:38

  Δεν φοβάται, προβλέπει..

 8. γιωργος avatar
  γιωργος 16/09/2010 11:19:45

  καλο ειναι ο κυριος adrianou kostas να γραφει και την πηγη απο την οποια πηρε τις αποψεις που δημοσιευει. Αυτα φιλικα.

 9. o aneksartitos avatar
  o aneksartitos 16/09/2010 11:19:56

  Ναι, όταν το πασοκ ελέγχει το 99,9% των συνδικατων, σιγά τις αναταραχες [που θα γίνουν...
  Και που πήγε να γίνει κάτι απ' τον υπόλοιπο απλό λαο, ηρθαν οι 4 νεκροί προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, και οι δήθεν επαναστατάτες ελληνες κρύφτηκαν στα σπιτάκια τους.
  Αν είχε πάρει η ΝΔ ταμέτρα που πήρε ο ΓΑΠ, θα είχε γίνει θερινή η Θεσσαλονίκη.
  Αντιθέτως τώρα που τα πήρε ο ΓΑΠ, ο θερμός Σεπτέμβρης που περιμέναμε (-αν) μετατράπηκε σε 3 άνευρες πορείες, και ένα παπούτσι, που το παρουσίασαν οι νταβατζήδες σαν τη συνομωσία του αιώνα.. Την ιδια ω΄ρα οι σαλονικείς έκαναν αμέριμνοι τα ψώνια τους στο Cosmos.
  Επί ΓΑΠ, και πανοπλοι αστυνομικοί να μπουκάρουν σε στέκι και να γαζώσουν 30 νεαρούς μύτη δεν θα ανοίξει.
  μόνο επί ΝΔ για έναν επο ή εξό - στρακισμό, κάηκε ολόκληρη η Αθήνα..

  Οποιος ονειρεύεται επαναστάσεις, ας περιμένει μέχρι να έρθει η ΝΔ στην εξουσία. Τότε θα γίνονται καθημερινά..

 10. Theo avatar
  Theo 16/09/2010 11:26:01

  ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ. ΗΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΣΟΦΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

  ΟΜΩΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ. ΜΕ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ?? ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΝΑΕΙ.

 11. Γιάννης Μυλωνάς avatar
  Γιάννης Μυλωνάς 16/09/2010 11:27:15

  H ερημιά της ανεργίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

  Μπράβο υπερεγκέφαλε! Ποτέ δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό. Καλά που μας το είπες.

  Τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.

  Ωχ! Και αυτό δεν το είχε σκεφτεί κάνεις ποτέ. Μόνιμη βλάβη από κρίση? Δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς? Για πες κι άλλα να μάθουμε. Πως το λύνουμε αυτό?

  Οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας.

  Μα τι λες?!!!!!! Ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις? Όλες οι επιχειρήσεις ή μόνο οι σοβαρές επιχειρήσεις που έχουν διοικήσεις εγκεκριμένες από τους σοβαρούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς? Μη τα κάνουμε όλα ισα και όμοια. Ωπ, άλλος μεγάλος οικονομολόγος. Για πες και εσύ την γνώμη σου αρχηγέ.

  Έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

  Αυτό είναι η λύση. Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ελεύθερα και μεγάλοι φόροι. Πως δεν το σκέφτηκε κάνεις αυτό μέχρι χτες. Οι μεγάλοι φόροι θα καταπολεμήσουν τα ελλείμματα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιών ελεύθερων επιχειρήσεων που θα μειώσουν την ανεργία και θα αποφευχθούν εξεγέρσεις. Τώρα ξέρουμε πως λύνεται το πρόβλημα.

  Α ρε σοφοί οικονομολόγοι που ότι ξέρετε είναι στατιστικά προγράμματα και PowerPoint παρουσιάσεις σε σαλόνια. Πλακώνεστε για το ποιος έκανε τη πιο βαρύγδουπη δήλωση και την πληρώνει ο κοσμάκης.

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ Γιάννης Μυλωνάς 16/09/2010 11:52:51

   Ακριβως κ. Μυλωνά. Γι αυτό το δικό σας το γραπτό έχει πολύ περισσότερο νόημα απ' ότι η προπαγάνδα των μεγάλων μέσων "ενημέρωσης" που είναι από καιρό εξαγορασμένα από τους τοκογλύφους.

 12. Enzo avatar
  Enzo 16/09/2010 11:55:30

  ελα μωρε τι φοβουνται? εδω ειναι μσχαρια ολοι τους.
  κοιμαται ο ελληνας.

  • KLE avatar
   KLE @ Enzo 16/09/2010 12:06:09

   Δεν είναι τυχαίο που ήμασταν 400 χρόνια σκλαβωμένοι
   ο καθένας κοιτάει το σπίτι του.

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ KLE 16/09/2010 12:13:33

    Καποια στιγμη ομως τρεις Ελληνες εμποροι ταπεινης καταγωγης αναψαν την πρωτη σπιθα ελευθεριας...

   • Μisha avatar
    Μisha @ KLE 16/09/2010 12:54:38

    KLE

    Στην Πελοπόννησο σε συνολο 160 χιλιάδων ψυχων , οι 90 χιλιάδες ήταν στη Μάνη που ήταν ελεύθερη.
    Κι ο Ιερός Λόχος φτιάχτηκε από ελληνες αξιωματικούς του τσαρικού στρατού, έλληνες της διασποράς οργάνωσαν και τη φιλική εταιρεία. Και τα πειρατικά μας πλοία αλώνιζαν τη Μεσόγειο σε ολη τη διαρκεια της σκλαβιας.

   • lotofagos avatar
    lotofagos @ KLE 16/09/2010 13:48:45

    Μαλλον 2000 χρονια ειναι υποδουλη η Ελλαδα. Κατεληφθη το 200πΧ απο τους Ρωμαιους. Το 400 απο που βγαινει?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ KLE 16/09/2010 14:03:52

    Αμάν πια με τη συκοφάντηση του Βυζαντίου από τους εχθρούς της χώρας! Έρχεστε και οι νεοπαγανιστές και οι από γύρω και επιμένετε να κόβετε τον ομφάλιο λώρο της Ελλάδας με το παρελθόν της αποκηρύσσοντας το Βυζάντιο ως δήθεν μη ελληνικό!

    Τελικά ίσως να μην έχει και πολλές ελπίδες αυτή η κοινωνία...

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ Enzo 16/09/2010 12:18:10

   Φοβισμενοι ειναι απο την αβεβαιοτητα που καλλιεργουν τα ΜΜΕ με επιστημονικο τροπο, επιφυλακτικοι και εν πολλοις απογοητευμενοι απο τις πολιτικες ηγεσιες

   • lpap avatar
    lpap @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 15:12:20

    Προσωπικά θα άρχιζα την εξέγερση κοιτώντας τους δημοσιογράφους!! Αν δεν έδερνα κάποιους από αυτούς δεν θα μπορούσα να συνεχίσω. Κι αυτό γιατί δε γουστάρω να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου..Δεν το αντέχω με τρελαίνει αυτό..
    Αλλά όλο για εξεγέρσεις μιλάμε κι όλα ήσυχα είναι..για να δούμε...

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 15:18:10

    Η προπαγάνδα πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά και ριζοσπαστικά.

   • anonymos avatar
    anonymos @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 16:33:11

    Πρώτα τους δημοσιογράφους του Σκαι είναι οι πιό ύπουλοι

 13. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 12:05:12

  Τωρα στο Μεγκα:
  Αρχιζει το δελτιο ως εξης
  Μονο καλα λογια για τον ΓΑΠ οι ευρωπαιοι για την εφαρμογη του μνημονιου.
  Αναταραχη στη Ρηγιλλης απο την καταθεση της κ. Πελεκη...... κ.τ.λ
  Το οτι η κυρια ειναι ηξεις αφιξεις δε το επισημαινουν.
  και απο πισω ο ΛΑΟΣ
  Τα σχολια δικα σας.
  Παντως η κ. Πελεκη δεν το χαρακτιριζει σκαναδαλο, ουτε υπαρχει ζημια γαι το δημοσιο κατα την γνωμη της.
  Προς τι η φασαρια λοιπον; Λογω νομου Καστανιδη;

  • aengus avatar
   aengus @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 12:13:43

   Έβγαλαν πρωί-πρωί τον αρχηγό Κωλοτούμπα στο ΜΕΓΑ για να δημιουργήσει «κλίμα». Ο αρχηγός έδειξε τον ένοχο: Καραμανλής, που τώρα θα ….συρθεί να καταθέσει!
   «Εκτελούνται Συμβόλαια»…

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ aengus 16/09/2010 12:58:22

    Ο εν λόγω αρχηγός, δεν είχε πρόσφατα και μία συνάντηση με τον κύριο΄-νόμιμο και ηθικό- της κυρίας...

   • anonymos avatar
    anonymos @ aengus 16/09/2010 16:34:44

    Μήπως πρέπει να ελεγθχεί η περιουσία του κωλοτούμπα

  • KARAGIOZIS avatar
   KARAGIOZIS @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 12:58:36

   ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕGΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ''ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ'' ΤΟΥ......
   ΣΥΝΤΟΜΑ....ΣΥΝΤΟΜΑ......ΣΥΝΤΟΜΑ...

  • Μisha avatar
   Μisha @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 13:15:21

   ΡΗΓΑ

   Η συγκλονιστική κατάθεση Τσουκάτου με την ευθεια παραδοχή για τα μαύρα λεφτα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε υποσημείωση δεν ηταν

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ Μisha 16/09/2010 13:38:47

    ελα ντε!! μου διεφυγε, αλλα τι ψαχνουμε

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/09/2010 12:08:01

  Το ειχα γραψει οτι οι αργοτες θα βγουν στους δρομους για τα ΦΒ !!!! Νατα τωρα... !!! 1/5 θα απρουν συνδεση και 5/5 εχουν πληρωσει μελετες..αερα !!!

  Η Μπιρμπιλω δεν το ηξερε ολο το καλοκαιρι??

  ΠΠ

 15. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 16/09/2010 12:08:35

  Ψαχνω να αγορασω μια κουκουλα για το κρυο και οχι για κατι αλλο φυσικα και δεν βρισκω πουθενα..Εκλεισε το εργοστασιο; Ξερει καποιος να με πληροφορησει...πληρωνω οσο οσο!!!

 16. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
  ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 16/09/2010 12:47:01

  Οι Πασόκοι έχουν πάρει γραμμή να στηρίξουν ΓΑΠ. Γραμμάτια είναι αυτά που θα ξεπληρώνονται εφόρου ζωής. Όταν είσαι άεργος και γενικά ανεπαρκής και έρχεται μία μέρα το ΠΑΣΟΚ και σου δίνει δουλειά παρασιτική, χρήμα και εξουσία είναι επόμενο ότι σε αυτούς που σου τα έδωσαν, πούλησες την ψυχή σου. Οι Νεοδημοκράτες πάλι, για να βγουν στο δρόμο πρέπει να γίνει πυρηνικός πόλεμος. Άσε που έχουν και τον Κωστάκη βαρίδι, που εκμεταλεύεται άριστα η επικοινωνιακή μηχανή του ΠΑΣΟΚ. Οι αριστεροί από την άλλη είναι κατ΄επάγγελμα διαδηλωτές και έχουν σαν στόχο περισσότερο τη δική τους πολιτική επιβίωση και ελάχιστα συναισθάνονται τη λαική απόγνωση. Μόνο αν πέσει πολύ πείνα θα αντιδράσει ο κόσμος, κατά την παροιμία του βρεγμένου με τη βροχή.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 19/09/2010 01:43:38

   έτσι ακριβώς.

 17. KARAGIOZIS avatar
  KARAGIOZIS 16/09/2010 12:54:25

  ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!
  ΣΥΝΤΟΜΑ....ΣΥΝΤΟΜΑ.....ΣΥΝΤΟΜΑ...

 18. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 16/09/2010 13:34:04

  Κοινωνική εξέγερση με "σοσιαλισμό" δύσκολο να υπάρξει αν ήταν τίποτα επάρατοι δεξιοί να πέρνουν αυτά μέτρα θα είχε καεί ήδη το πελεκούδι. Μέχρι και ο Τιραμόλας θα άφηνε το πληκτρολόγιο και θα κατέβαινε παρέα με το ΓΑΠ στο πεζοδρόμιο... και να φωνάζουν λεφτά υπάρχουν, σοσιαλισμός η βαρβαρότητα, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.

  Για το μόνο λόγο που χαίρομαι το μνημόνιο είναι ότι ξεπατώσει τα κλαπέτα σε κάτι σοσιαλισταραδες

 19. koinos_nous avatar
  koinos_nous 16/09/2010 13:35:06

  Συγγνωμη που θα σας απογοητευσω αλλα ετσι νομιζα και εγω για λαικες εξεγερσεις κλπ.
  Τιποτα δεν προκειται να γινει παρα μονο αν γινουν μαζικες απολυσεις δημοσιων υπαλληλων απο ΔΕΚΟ κλπ.
  Τοτε και μονον τοτε μπορει.....

 20. panos33 avatar
  panos33 16/09/2010 14:42:07

  h**p://www.youtube.com/watch?v=hI-RnKCjYk4

 21. Κώστας ο Μέγας avatar
  Κώστας ο Μέγας 16/09/2010 15:07:06

  Με βλέπω σύντομα να κάνω ότι έκαναν οι παπούδες μας, αν οι πολυεθνικές καταστρέψουν όλες τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου τελικά.
  Καλή τύχη, και θα τα πούμε σίγουρα.

 22. deldio avatar
  deldio 16/09/2010 15:09:01

  Είαστε στην καλύτερη φάση. Οι κυβερνώντες και τ' αφεντικά τους (όπως και οι ψιττακοί τους) έχουν αναθαρρήσει, διότι περίμεναν ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνει κόλαση από απεργίες, διαδηλώσεις κλπ, υπάρχει τόση απάθεια που απορούν και οι ίδιοι. Λοιπόν, όταν θα ξεκινήσει το πατιρντί θα ήθελα να δω τις φάτσες τους, καλύτερα να εφησυχάζουν ότι δεν θα γίνει τίποτα ώστε να τους έρθει ξαφνικά ο ουρανός σφοντύλι. Όσο αγριεύει η ανισότητα, η προπαγάνδα και το δούλεμα τόσο σκληρότερη θα είναι η απάντηση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ deldio 16/09/2010 15:17:15

   Βλέπεις να ξεκινάει το πατιρντί τώρα σύντομα; Γιατί εγώ, ΔΕΝ βλέπω...

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αυριανιστής 16/09/2010 15:23:57

    Η κλιμάκωση είναι προϋπόθεση της σύγκρουσης.
    Μην βιάζεσαι.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Αυριανιστής 16/09/2010 15:29:37

    Δεν ξέρω τι να σου πω.
    Μετά την "αλεξίσφαιρη"-σφαιροπετάδην περασιά του ΓΑΠ από την ΔΕΘ αναρωτιέμαι.
    Περιμένω να δω αν και τι σκοπεύει να εκμεταλευτεί ο Σαμαράς όταν έρθει στην ομιλία του.
    Την αλήθεια μου...δεν περιμένω πολλά.
    Από την άλλη όσο πιο πολύ μαζεύει το ελατήριο τόσο πιο μεγάλη θα είναι η απλωσιά του...

    Πολύ προπαγάνδα...πολλά χρόνια...πολύ λίπος...πολύς φόβος...πολύ άρνηση...δεν θα βγει σε καλό όλο αυτό.

 23. Κώστας ο Μέγας avatar
  Κώστας ο Μέγας 16/09/2010 15:10:44

  Με βλέπω σύντομα να κάνω ότι έκαναν οι παπούδες μας, αν οι πολυεθνικές καταστρέψουν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου τελικά. Καλή τύχη, και θα τα πούμε σίγουρα.

 24. ΚΑΚΟΣ avatar
  ΚΑΚΟΣ 16/09/2010 15:27:48

  Ποιος θα την κάνει την εξέγερση Φάκτορα; Τα ξέκωλα της Μυκόνου; 'η οι κυρούλες τηλεθεάτριες των μεσημεριανών εκπομπών; μήπως οι γιάπηδες; η μήπως οι μικρομεσαίοι με τα άδεια μαγαζάκια τους που τον Δεκέμβρη του 2008 έσκουζαν για τις περιουσίες τους!!! λες και έχουν και τίποτα δικό τους!!! Τους τα έκαψε τα μαγαζάκια ο ΓΑΠ και άχνα δεν βγάλανε!!! Οι νταβατζίδες και οι κυβερνήσεις που τους υπηρέτησαν τόσα χρόνια, φρόντισαν και έφιαξαν ένα λαό απαίδευτο, αμόρφωτο χωρίς κουλτούρα και ιδεολογίες και τώρα θερίζουν τους καρπούς τους, έχοντας τον λαό-όχλο ζαλισμένο να παρακολουθεί την καταστροφή του και να περιμένει τον Χατζινικολάου, τον Αυτιά!!!!!!!!! και όλον τον δημοσιογραφικό υπόκοσμο να του λύσει τα προβλήματα!!! Πρώτα θα γίνει λοιπόν η δευτέρα παρουσία που περιμένει το ΚΚΕ για να κάνει την επανάσταση και μετά θα γυρίσει πλευρό αυτός ο λαός!!!

 25. tony avatar
  tony 16/09/2010 15:33:43

  .....Έρχεστε και οι νεοπαγανιστές..................................
  Οχι νεοπαγανιστες σκετο Παγανιστες.
  Σε αυτή τη χώρα είμαστε χιλιάδες χρόνια πριν από εσάς.
  Εσείς είστε χθεσινοί εμείς χτίσαμε Παρθενωνες.

 26. anonymos avatar
  anonymos 16/09/2010 16:36:25

  ΑΝΤΕΝΝΑ Διαπίστωση ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει στην Ευρώπη. Εμ βέβαια αφού μας τα παίρνουνε χονδρά τώρα μαζί με τον διορισμένο περιφερειάρχη τους ΓΑΠ

 27. zackii avatar
  zackii 16/09/2010 17:01:07

  Σιγά με τις εξεγέρσεις μας μη πιαστούνε πουθενά οι ζαρτιέρες μας και σκιστούνε..

 28. s54elas avatar
  s54elas 16/09/2010 17:11:29

  καποιος σε αυτη την στηλη .. ειπε για τοκογλυφους .. το ΔΝΤ .. τιποτα αλλο παρα ενα τοκογλυφικο ιερατειο οσο για .. φοβαται κοινωνικες εξεγερσεις ... την μπαζα τους προσπαθουν να σωσουν .. ρισκο σου λεει ο αλλος .. ρισκο και γαματα επιτοκια .. τι στο διαλο μας κοφτει .. ποιος κυβερνα .. να 'σερβιρουν' τα χρεη που πολλαπλασιαζονται με την ωρα .. οχι καινουρια .. αυτα που εχουν ηδη συναφτει

  υπολογιζουν τα επιτοκια τους .. λογαριθμικα .. ανατοκιζοντας τα .. ακομη και με την μερα .. με εξισωσεις, μη-γραμμικες, και με μιγαδικους αριθμους που ακομα και οι μαθηματικοι αδυνατουν να λυσουν .. καθως σε μερικα πεδια .. δεν υπαρχουν λυσεις σε πραγματικους αριθμους

 29. s54elas avatar
  s54elas 16/09/2010 17:24:20

  το χαος .. απο μιγαδικους αριθμους ξεπηδαει .. το πηραν χαμπαρι .. και του αλλαζουν τα φωτα .. αλλα αμ δε .. δεν μπορεις να το ελεγξεις .. δεν ξερεις οταν το σπερνεις .. τι θα σου βγαλει η σοδεια .. για την ωρα η και μεχρι τωρα .. απολαμβανουν μια απο τις ιδιοτητες του .. οτι το τοσο δα .. θα σου βγαλει νααααααα ..πραμα

 30. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 16/09/2010 18:08:49

  'The End of Work' by Jeremy Rifkin

  κυκλοφορησε ως ευαγγελιο της νεας οικονομιας πριν απο 20 περιπου χρονια
  οπου ο κυρηξ της Νεας Ταξης αναγγελει στους θνητους την ελευση ενος κοσμου
  χωρις εργασια αρα χωρις εισοδημα αρα χωρις ζωη αρα απελπισμενους σκλαβους
  ετοιμους να δεχτουν την σωτηρια που θα τους προσφερει ο μεσσιας της Ν.Τ

  Ο κυριος τυγχανει φιλαρακι του γκιοργκο που τα λενε πυκνα στις λεσχες και
  εχει ερθει επισημως στην Ελλαδα για να μιλησει για την αναγκαιοτητα αυτου
  του θαυμαστου νεου κοσμου που μαγειρευται πριν απο τον Α' ΠΠ μαγειριον
  ΤΑΒΙΣΤΟΚ ΧΑΟΥΖ = ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ = ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
  ΑΘΟΡΥΒΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

 31. Βερενίκη avatar
  Βερενίκη 16/09/2010 18:31:00

  Ποιά εξέγερση και από ποιούς? Με ζαρτιέρες, τακούνια και κάλτσες με ραφή εξεγέρσεις δε γίνονται! Τους Έλληνες του καλοκαιριού τους είδα και φέτος να χαλαρώνουν στην Πάρο, να γευματίζουν στη Σίφνο, να οργανώνουν γαμήλια γλέντια των απογόνων τους για 500 -700 άτομα ή να παίρνουν τη δόση τους στην κουλτούρα Πειραιώς 260 και Επίδαυρο. Φίσκα το θέατρο! 12.000 κόσμος στην παράσταση. Την κάθε παράσταση! Με το Μνημόνιο να έχει υπογραφτεί και το ασφαλιστικό να είναι τετελεσμένο. Με το χαμηλότερο εισιτήριο στην Επίδαυρο τα 30 ευρώ(άνω διάζωμα). Βάλε βενζίνη από την Αθήνα…δεν θα πάρεις και κανένα καφέ στο Ξενία, ένα σάντουϊτς βρε αδελφέ, κάτι για το τσιγάρο. Το ζευγάρι έφτασε τα 100 ευρώ. Και το βράδυ νηστικός επιστροφή πίσω. Όταν δεν έχεις δεν πας. Δεν χρεώνεις με άλλα 100 το μήνα την τσέπη σου για να δεις τον Μαρκουλάκη Οιδίποδα και τον κάθε αστέρα της TV. Άρα έχεις. Και επειδή εγώ το ΔΝΤ το ξέρω ότι έχεις, μπορώ άνετα να βάλω το χέρι στην τσέπη σου χωρίς τύψεις. Δεν πεινάς. Κι αν δεν μπορέσεις να πληρώσεις το εισιτήριο για τη συναυλία στο Λυκαβηττό ε, δεν πειράζει…κοίτα τον Παρθενώνα να σου περάσει η κάψα.

 32. Μisha avatar
  Μisha 16/09/2010 19:17:45

  Οι κοινωνικές εξεγέρσεις είναι ο μόνος ορατός δρόμος ενάντια στη Νέα Κατοχή.

  Υπό διακινδύνευση η κρατική υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας


  Του Κώστα Χρυσόγονου
  καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνταγματολόγου

  Η Ελλάδα εισέρχεται με ταχύτητα στη πιο επικίνδυνη στροφή της μεταπολεμικής της Ιστορίας. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται για τον ελληνικό λαό τα δυσκολότερα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, η χώρα από τον Μάιο και μετά τελεί υπό μία μετανεωτερική εκδοχή οικονομικής ξένης κατοχής, που είναι η περιβόητη «τρόικα» και ο «μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που για μένα δεν είναι μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, είναι μηχανισμός στήριξης των ξένων δανειστών.


  Ας μου επιτραπεί εδώ, εν είδει παρενθέσεως, να πω ότι όση ευθύνη για την υπερχρέωση φέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που αλόγιστα και ανεύθυνα δανείζονταν, και άρα και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι τις ανεδείκνυαν, άλλη τόση φέρουν οι διοικήσεις των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εξίσου αλόγιστα και ανεύθυνα δάνειζαν και συνεπώς και οι μέτοχοί τους.

  Άρα δεν είναι λογικό – και δεν είναι και βιώσιμο βεβαίως – να επιδιώκεται μέσω αυτού του μηχανισμού, ασύμμετρης κατ' ουσία πτώχευσης, να επιρριφθούν όλες οι συνέπειες της υπερχρέωσης και της διαγραφόμενης παύσης πληρωμών εις βάρος του ελληνικού λαού και αντιθέτως να επιχειρείται να ικανοποιηθούν στο ακέραιο οι δανειστές. Αυτό δεν είναι το κύριο αντικείμενο της εισήγησής μου, απλώς το λέω εισαγωγικά. Το κύριο αντικείμενο είναι η Δανειακή Σύμβαση.

  Η Δανειακή Σύμβαση που υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ, αφενός, της Ελληνικής Δημοκρατίας ως δανειολήπτη και, αφετέρου, των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εκτός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος για την ανοικοδόμηση, όπως λέγεται, το οποίο τελεί υπό την εγγύηση και ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι μία διεθνής σύμβαση, η οποία υποβλήθηκε στη Βουλή για κύρωση με νόμο και το σχετικό νομοσχέδιο, εξ όσων γνωρίζω, ακόμη εκκρεμεί, δεν έχει περάσει από τη Βουλή.

  Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο η ψήφιση του Ν. 3845/2010, που επιγράφεται «Μηχανισμός Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας». Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή η έκφραση δεν υπάρχει σε καμμία από τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης που προηγήθηκαν, είναι έκφραση για εγχώρια κατανάλωση. Οι δηλώσεις αυτές κάνουν λόγο για στήριξη της Ευρωζώνης και όχι για στήριξη της ελληνικής οικονομίας.


  Τι προβλέπει η Δανειακή Σύμβαση

  Εν πάση περιπτώσει, είναι διαφορετικό το ζήτημα της ψήφισης του Ν. 3845/2010 και διαφορετικό το ζήτημα της δανειακής σύμβασης, η οποία, επαναλαμβάνω, εκκρεμεί προς κύρωση και θα κυρωθεί προφανώς με νόμο από τη Βουλή. Τι λέει αυτή η Σύμβαση:

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4 α «η χορήγηση και εκταμίευση οποιασδήποτε δόσης του δανείου» (ήδη έχει δοθεί η πρώτη δόση) «τελεί υπό την προϋπόθεση της υποβολής "γνωμοδοτήσεων"» – ουσιαστικά πρόκειται για προκατασκευασμένες δηλώσεις, το κείμενο των οποίων εμπεριέχεται αυτούσιο στη Δανειακή Σύμβαση – «από τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων Δικαιοσύνης καιΟικονομικών».

  2. Το άρθρο 4 παρ. 1β προσθέτει: «Ο δανειζόμενος, η Ελληνική Δημοκρατία, εγγυάται ότι οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι ορθές και ακριβείς». Τι λένε οι γνωμοδοτήσεις; Σημασία έχει κυρίως το σημείο «12», το οποίο διαβεβαιώνει τους δανειστές, δηλαδή τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι ούτε ο δανειζόμενος ούτε οποιαδήποτε περιουσία του έχουν ασυλία λόγω κυριαρχίας, ή για άλλο λόγο, από τη δικαιοδοσία και την εκτέλεση σχετικά με κάθε ενέργεια ή διαδικασία σχετική με τη Σύμβαση.

  3. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 της συμβάσεως, «ο δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει, ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του, στον βαθμό που δεν το απαγορεύει δεσμευτικό δίκαιο» – «mandatory law» λέει το πρωτότυπο κείμενο της Δανειακής Συμβάσεως στην αγγλική γλώσσα.


  Παράβαση καθήκοντος

  Σε τι συνίσταται αυτό το δεσμευτικό Δίκαιο είναι προς το παρόν άδηλο. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υφίσταται διεθνές έθιμο,απαγορευτικό της αναγκαστικής εκτέλεσης σε περιουσιακά στοιχεία του κράτους προορισμένα για δημόσιους σκοπούς.

  Ωστόσο φαίνεται να γίνεται γενικά αποδεκτό στη θεωρία του Διεθνούς Δικαίου ότι το κράτος - οφειλέτης μπορεί να παραιτηθεί από την ασυλία του αυτή έναντι εκτέλεσης με ρητή πράξη του. Και ασφαλώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως τέτοια ρητή πράξη είναι η υποβολή των γνωμοδοτήσεων των νομικών συμβούλων των δύο υπουργείων και η διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης για την ακρίβειά τους.

  Παρενθετικά επιτρέψτε μου να πω ότι κατά την άποψή μου η υπογραφή των γνωμοδοτήσεων αυτών – χωρίς να είμαι ποινικολόγος και χωρίς να θέλω να παραστήσω τον εισαγγελέα – μου μοιάζει τουλάχιστον να εμπίπτει στη νομοθετική μορφή της παραβάσεως καθήκοντος. Όταν δηλαδή διαβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβάλει ενστάσεις απορρέουσες από την κυριαρχία της κατά της εκτελέσεως που πρόκειται να επισπεύσει κράτος - δανειστής, αν δεν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως, έστω και μία από τις δόσεις του δανείου.


  Δυσμενές το αγγλικό Δίκαιο

  Σημειωτέον μάλιστα ότι εφαρμοστέο δίκαιο για την παραπάνω σύμβαση είναι – σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 – όχι το ελληνικό, αλλά το αγγλικό Δίκαιο και αποκλειστικά αρμόδιο δικαστήριο για όλες τις διαφορές που προκύπτουν από αυτή τη Σύμβαση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου 14. Στο αγγλικό Δίκαιο θέματα ασυλίας κρατών ρυθμίζονται από τη state immunity act του 1978, όπως έχει τροποποιηθεί έκτοτε.

  Στο πεδίο της αναγκαστικής εκτέλεσης τα άρθρα 13 παρ. 2-4 του νόμου αυτού επιτρέπουν την εκτέλεση κατά του αλλοδαπού Δημοσίου μόνο για περιουσιακά στοιχεία χρήσης jure gestionis. Θα διαβάσω την έκφραση στα αγγλικά: «property in use or itendy for use for commercial purposes», δηλαδή για εμπορικούς σκοπούς.

  Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι αν η διάταξη αυτή της state immunity act υπερισχύει του σημείου «12» των γνωμοδοτήσεων και περαιτέρωπώς ακριβώς θα οριοθετηθεί ερμηνευτικά η εκτέλεση. Με άλλες λέξεις, είναι σαφές ότι π.χ. το Μέγαρο τη Βουλής, ή τα κτήρια στα οποία στεγάζονται τα υπουργεία, ή τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας, ή τα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συνιστούν τους απαραίτητους φιλικούς όρους για την κυρίαρχη κρατική υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  Εκεί είναι σαφές ότι πρόκειται για περιουσία, η οποία, όχι απλώς είναι προορισμένη για δημόσιο σκοπό, αλλά συνιστά, επαναλαμβάνω,προϋπόθεση της άσκησης κυριαρχίας εκ μέρους του κράτους, αν και βεβαίως οι γνωμοδοτήσεις λένε ότι το κράτος παραιτείται. Αλλά, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η παραίτηση αυτή δεν είναι έγκυρη, ερωτάται:

  ● Πώς θα ερμηνευτούν τα όρια από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φαίνεται να είναι αρμόδιο;

  ● Δηλαδή αυτά είναι στοιχεία εθνικής κυριαρχίας;

  ● Ο Παρθενώνας τι είναι; Από πού προστατεύεται ο Παρθενώνας;

  ● Το Μουσείο της Ακρόπολης τι είναι;

  ● Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας τι είναι;

  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εδώ ανοίγει πεδίο, όπου παίζουμε εν ου παικτοίς. Εξάλλου το εφαρμοστέο αγγλικό Δίκαιο παρέχει στο κράτος - οφειλέτη ελάχιστες άμυνες για τη μη εκτέλεση, ιδίως στην εξαιρετικά εξασθενημένη πλέον act of state doctrine.

  Δεν πρόκειται να επεκταθώ περισσότερο, δεν είμαι ειδικός σε θέματα αγγλικού Δικαίου, αλλά γενικά εκείνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το αγγλικό Δίκαιο σε τέτοια θέματα ακριβώς, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έδρα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επειδή τίθενται κατ’ επανάληψη θέματα τέτοια σε σχέση με αλλοδαπά κράτη - οφειλέτες έναντι των ιδρυμάτων αυτών, είναι το χειρότερο δυνατό Δίκαιο για τον οφειλέτη.

  Δεν επιλέχθηκε τυχαία το αγγλικό Δίκαιο, όπως δεν επιλέχθηκε τυχαία και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο, ως γνωστό, πλειοψηφούν δικαστές προερχόμενοι από τα κράτη - δανειστές. Δεν είναι καν δηλαδή αμερόληπτο Δικαστήριο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν προτιμότερο από την άποψη αυτή π.χ. το Δικαστήριο της Χάγης.


  Αντισυνταγματική η δανειακή σύμβαση

  Το σημείο «12» των γνωμοδοτήσεων φαίνεται εν πάση περιπτώσει ναανατρέπει τη βασική αρχή του Δικαίου της εκτέλεσης κατά του δημοσίου – που θετικοποιείται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3068/2002 – ότι δηλαδή αυτή γίνεται σε βάρος μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ κατ' αποκλεισμό της δημόσιας περιουσίας τους.

  Εξάλλου η δανειακή σύμβαση, μετά την κύρωσή της με νόμο, που φοβάμαι ότι θα συμβεί, αποκτά την κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος τυπική ισχύ και συνεπώς υπερισχύει του Ν. 3068/2002. Είναι βέβαια προφανές ότι η ύπαρξη ακατάσχετων δημοσίων πραγμάτων, όπως ο οπλισμός και οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα κτίρια όπου στεγάζονται και λειτουργούν τα άμεσα όργανα του κράτους κ.ο.κ., καθώς και απαιτήσεων, ή χρηματικών διαθεσίμων π.χ. για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η ύπαρξη και η κυρίαρχη υπόσταση ενός κράτους.

  Εφόσον το κράτος δεν επιτρέπεται, ενόψει των θεμελιωδών διατάξεων των άρθρων 1 και 26 του Συντάγματος (λαϊκή κυριαρχία και διάκριση των εξουσιών) να απαλλοτριώσει ή να εκχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο σε ιδιώτες ένα πυρήνα αρμοδιοτήτων που συνιστούν άσκηση κατ' εξοχήν δημόσιας εξουσίας και έκφραση κυριαρχίας, όπως έχει κρίνει στο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίστοιχα δεν επιτρέπεται να στερηθεί και από τα υλικά μέσα που καθιστούν πρακτικά εφικτήτην άσκηση της κυριαρχίας του τουλάχιστον.

  Θα έλεγα ότι δεν επιτρέπεται να αποστερηθεί και από τα υλικά μέσα που του επιτρέπουν την εκπλήρωση άλλων αποστολών του, όπως είναι π.χ. η κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος υποχρέωσή του για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

  Άρα, για μένα, ως συνταγματολόγο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κυρωτικός της δανειακής σύμβασης νόμος είναι στο σημείο αυτόαντισυνταγματικός και – προσθέτω – τέτοιες διατάξεις ούτε με εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος θα μπορούσαν θεμιτά να θεσπιστούν – δηλαδή έστω και με αυξημένη πλειοψηφία με τις προϋποθέσεις εκείνες – διότι θίγουν πρόδηλα τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως και για τον ίδιο λόγο δεν θα μπορούσαν να θεσπιστούν, ούτε καν με αναθεώρηση του Συντάγματος κατά το άρθρο 110.


  Υπό διακινδύνευση η κυρίαρχη κρατική υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας

  Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι για τις διαφορές που τυχόν ανακύψουν από τη δανειακή σύμβαση ιδρύεται, όπως προείπα, αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μπορεί, λοιπόν, από τώρα να πιθανολογήσει κανείς ότι το Δικαστήριο αυτό θα προσανατολιστεί με βάση το άρθρο 27 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, που ορίζει ότι τα κράτη δεν μπορούν να επικαλεστούν διατάξεις του εσωτερικού τους δικαίου, άρα ούτε και του εθνικού τους Συντάγματος, για να αποφύγουν την εκπλήρωση των διεθνών τους υποχρεώσεων, όπως προδήλως είναι οι υποχρεώσεις με βάση τη Δανειακή αυτή Σύμβαση που θα κυρωθεί με νόμο.

  Το μόνο που θα μπορούσε να προσθέσει κανείς εδώ βέβαια είναι ότι, αν θεωρηθεί πως η Δανειακή Σύμβαση εκχωρεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, την αρμοδιότητα να κρίνει επί ανακοπών του Ελληνικού Δημοσίου κατά της κατασχέσεως π.χ. του Μεγάρου της Βουλής ή των πολεμικών αεροσκαφών της Ελληνικής Αεροπορίας, τότε αυτό συνιστά αναγνώριση σε διεθνές όργανο, ή σε όργανα εν πάση περιπτώσει υπερεθνικού οργανισμού, όπως είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμοδιοτήτων κατά το Σύνταγμα, γιατί σαφώς πρόκειται για αρμοδιότηταάσκησης δικαιοδοτικού έργου που καλύπτεται από άρθρα 94 επόμενα του Συντάγματος και άρα τουλάχιστον ως προς αυτό ειδικά το σημείο θα απαιτείτο η πλειοψηφία των 3/5 για την κύρωση της Δανειακής Σύμβασης, αν υποθέσουμε πως υπονοείται κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε και αυτό είναι βεβαίως ξεκάθαρο από το κείμενο του νόμου.


  Μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνές προτεκτοράτο

  Η περαιτέρω έρευνα του κύρους και της ερμηνείας του σημείου «12» των γνωμοδοτήσεων και των άρθρων 4 και 14 της Σύμβασης από την οπτική γωνία του διεθνούς, ή και του εφαρμοστέου αγγλικού Δικαίου, εκφεύγει από τα πλαίσια της εισήγησης αυτής.

  Παρά ταύτα, χωρίς καμία διάθεση της δραματοποίησης της κατάστασης, θα μπορούσε να διατυπωθεί το συμπέρασμα πως η Δανειακή αυτή Σύμβαση θέτει μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον σε διακινδύνευση ακόμη και τα αναγκαία μέσα άσκησης της εθνικής μας κυριαρχίας, δηλαδή στην πραγματικότητα θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την κυρίαρχη κρατική υπόσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Άλλωστε, δεν λείπουν τα ιστορικά παραδείγματα κρατών που υποχρεώθηκαν αν απορροφηθούν από άλλα ή να μετατραπούν σε προτεκτοράτα, ως συνέπεια της πτώχευσής τους.

  1. Το 1928 η Μεγάλη Βρετανία υποχρέωσε το ουσιαστικά ανεξάρτητο κράτος της Νέας Γης – είναι ένα μεγάλο νησί στα ανοικτά των ακτών του Καναδά στον Ατλαντικό, με έκταση όση η Ιρλανδία – να απορροφηθεί από τον Καναδά, διότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Έγινε μία συγχώνευση κρατών.

  2. Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, το 1870, και πάλι η Μεγάλη Βρετανία, στηριζόμενη στην ισχύ του στόλου της, μετέτρεψε σε προτεκτοράτο την Αίγυπτο, διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τοδημόσιο χρέος της.

  Δεν βρισκόμαστε βεβαίως στην εποχή των κανονιοφόρων, αλλά φαίνεται πως οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν εξίσου αποτελεσματικά μέσα για να επιβάλουν την κυριαρχία τους στα εθνικά κράτη.

  Φοβάμαι ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει αντιληπτά στην πραγματική διάσταση από τον ελληνικό λαό. Δεν έχουν γίνει αντιληπτά διότι υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα παραπληροφόρησης καιαποσιώπησης της αλήθειας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο δεν αφήνει τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί τι πρόκειται νασυμβεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα αυτή.

  Η εφαρμογή του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης, με όλα όσα συνεπάγεται, φοβάμαι ότι παραπέμπουν στη μετατροπή της χώρας μας – στο όχι πολύ μακρινό μέλλον – σε ένα οικονομικά εξαθλιωμένο διεθνές προτεκτοράτο, όπως είναι π.χ. το Κοσσυφοπέδιο, όσο απαισιόδοξο και αν ακούγεται αυτό.


  Απαλλαγή της χώρας από την «τάξη» των επαγγελματιών πολιτικών

  Επιτρέψτε μου καταληκτικά να προσθέσω ότι, κατά την άποψή μου, βεβαίως και θα υπήρχε άλλος δρόμος, βεβαίως και θα υπήρχε άλλη λύση. Και ο άλλος αυτός δρόμος θα ήταν να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία να ξεκινήσει από τώρα, διότι στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι μεταθέτουμε ελαφρώς κατά δύο έτη το πρόβλημα, αλλά και ταυτόχρονα το επιδεινώνουμε.

  Και βεβαίως η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα έπρεπε κατά την άποψή μου να συνδυαστεί και με μία ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της απαλλαγής της χώρας από την «τάξη» των επαγγελματιών πολιτικών, οι οποίοι και μας οδήγησαν στο σημείο αυτό. Στην ουσία η «τάξη» των επαγγελματιών πολιτικών είναι σήμερα για την Ελλάδα ό,τι ήταν στον μεσαίωνα η τάξη των ευγενών γαιοκτημόνων.

  Τότε οι ευγενείς γαιοκτήμονες επιβάλλονταν στον πληθυσμό με τη χρήση της βίας. Σήμερα η πολιτική τάξη επιβάλλεται στο λαό μέσω του πελατειακού εξανδραποδισμού του. Αυτός ο εξανδραποδισμός επιτεύχθηκε, όμως, με δανεικά χρήματα. Τώρα που τελειώνουν τα δανεικά, θα σημάνει η ώρα της αλήθειας.

  Στο πλαίσιο μια τέτοιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, πιστεύω ότι καίριο σημείο θα έπρεπε να είναι η θεσμοθέτηση κωλύματος εκλογιμότητας μετά τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου βουλευτικής θητείας. Θέλετε να είναι 10, 12, 15 χρόνια; Πρέπει να υπάρχει ένα κώλυμα εκλογιμότητας, ώστε να αποφεύγεται η μετατροπή των ανθρώπων σε επαγγελματίες πολιτικούς, γιατί οι επαγγελματίες πολιτικοί καταλήγουν να αποζούν από την πολιτική τους δραστηριότητα, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η ουσία του ελληνικού προβλήματος.


  http://anemogastri.blogspot.com/

 33. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 16/09/2010 19:42:33

  Ευλογημενος ο κυριος γιαχβιδιω μεσιε ντομινικ εφ'οσον ολοι διαβαζουν
  τις γραμμες και σχεδον ουδεις πισω απο αυτες και αν βρεθει και καμια
  φωνη η θα ειναι ηδη βαφτησμενη με τα γνωστα απαξιωτικα η θα ειναι χαμενη
  προτου καν προφερθει απο τους αλλαλαζοντες οπαδους της (ποδοσφαιρικης
  ομαδας - θρησκειας)

  ας παμε πισω απο τις γραμμες του ντομινικ και λοιπων ιεραποστολων της Ν.Τ

  «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.


  Δεν ειμαστε ακομη ασφαλεις γιατι δεν φθασαμε ακομη στο σταδιο του φιλου
  μου του τζερεμυ ριφκιν για ενα κοσμο χωρις εργασια κατ' εντολην των
  παγκοσμιων αφεντικων ωστε να φερουμε τον παγκοσμιο μεσσια σωτηρα ως
  μοναδικη διεξοδο στους σκλαβους ολης της γης,

  επισης ο ρυθμος της θυματοποιησης των εργατων(στερηση εργασιας-ζωης)
  πρεπει απαραιτητως να εναρμονιζεται με την ταχυτητα κατεδαφισης του
  κοινωνικης προνοιας, συνταγματικων και νομικων απολιθωματων,και να
  συμβαδισουν με την ταχυτερη αναπτυξη των παγκοσμιων κατασταλτικων
  μηχανισμων για να εξουδετερωνουν οσους καταφερνουν να διαφευγουν της
  παγκοσμιας προπαγανδας των ναων μας της ενημερωσης του μονοδρομου


  λολα να ενα μηλο λολα να ενα μηλο λολα να ενα μηλο

  λολα πως γινεται να εισαι παντα υποψιασμενη για τα τετριμμενα και ποτε
  για τα σημαντικα

  λολα πως γινεται για τους ανθρωπους που νομιζεις οτι τους ξερεις καλυτερα και απο την παλαμη σου να αναζητας κρυμμενα νοηματα και προθεσεις πισω απο τα λεγομενα τους, και τους λογους εξουσιαστων
  παντελως αγνωστους σε εσενα απολυτως τοις μετρητοις (ατ φεις βαλιου)

  λολα περασε απο το μυαλο σου οτι το τελικο επαθλο ειναι η λολα αυτη
  καθ'αυτη ως σκλαβος και οχι τα υπο αφαιρεση αγαθα οτι αυτα ειναι το μεσον
  και οχι ο σκοπος οτι ο σκοπος ειναι ο ανθρωπος πιο συγκεκριμενα
  ο ελευθερος ανθρωπος

  λολα που εισαι στον προθαλαμο του αναισθησιολογου η εισαι ηδη μεσα

 34. rage avatar
  rage 17/09/2010 10:04:05

  το ΔΝΤ και το κάθε ΔΝΤ ΔΕΝ φοβούνται τις εξεγέρσεις!
  ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ! ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ!
  Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί μετά θα μπορέσουν να τις καταπνίξουν με τα ήδη εξελιγμένα όπλα τους, και στη συνέχεια θα μπορούν να πουλάνε σε όσους επιθυμούν περισσότερη ασφάλεια.
  Δεν είναι κουτοί, ξέρουν πολύ καλα τι κάνουν. Θέλουν ο κόσμος να ξεσηκώνεται ελεγχόμενα, ώστε να μπορούν να καπελώνουν την κάθε του αντίδραση και στη συνέχεια να πουλάνε ασφάλεια σε επιλεγμένες περιοχές αφήνοντας απ έξω τα γκέτο που επίσης επιλέγουν.

  Ο μόνος τρόπος, είναι να απο-προβατοποιηθούμε βγαίνοντας εντελώς έξω από το σύστημα. Αν συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι τους το οποίο είναι κατανάλωση-υπερχρέωση-επιβολή συμπεριφορών μέσω τους χρέους δεν αλλάζει κάτι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ rage 17/09/2010 10:17:41

   Για να βγούμε εντελώς έξω από το σύστημα, πρέπει να απαρνηθούμε βιαίως την τρυφηλότητα στην οποία μας καλόμαθαν τα διακοποδάνεια και οι κάρτες. θέλουμε; Μπορούμε;

 35. Misha avatar
  Misha 17/09/2010 10:23:49

  Αυριανιστή, κάνε ένα «σπάσιμο» ψηφίζοντας ΚΚΕ την πρώτη Κυριακή των εκλογων που έρχονται.Αν πάρει ένα 20% λχ ο Παφίλης, να δεις τι πανικός θα τους πιασει.

 36. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 19/09/2010 01:41:52

  Το δόγμα του σοκ - the shock doctrine

  http://www.youtube.com/watch?v=jP6JpWYBlNY&feature=player_embedded#!

  Δείτε το για να καταλάβετε γιατί δεν αντιδρά κανένας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.