#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2010 18:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Έπος του Αν Σού από την Πυ Λο της μακρινής Κίνας

(Πρώτο μέρος)Τον 4ο αιώνα π.χ., έπειτα από σκληρές μάχες και πολιτικές ίντριγκες  ο θρυλικός στρατηγός Αν Σού, κατάφερε να γίνει ο ισχυρότερος ηγέτης που γνώρισε στην ιστορία του το βασίλειο της Πυ Λο στην μακρινή Κίνα. Σύμφωνα με πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς ιστορικές πηγές ο Αν Σού υπήρξε μια πολιτική και στρατιωτική ιδιοφυΐα που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο κανείς άλλος στην χώρα του. Ήταν ο μόνος ηγέτης που κατάφερε να εξαλείψει τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, με αποτέλεσμα να τον λατρέψει ο λαός και να τον μισήσουν οι πλούσιοι που ανήκαν σε μια ειδική τάξη που την έλεγαν Δια Πλο Κη.

Όμως για να καταφέρει τα παραπάνω, ο Αν Σου έπρεπε να εξοντώσει τους δύο χειρότερους εχθρούς του. Την εποχή εκείνη η Πυ Λο διοικούταν από μία βασίλισσα και έναν βασιλιά. Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη διαρχία υπήρχε για να ελέγχει ο ένας τον άλλον, ώστε το βασίλειο να διοικείτε με ευνομία. Στην πραγματικότητα όμως η σήψη και η διαφθορά είχαν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που η Πυ Λο κινδύνευε να χρεοκοπήσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση ήταν ο βασιλιάς Μπού Λι και η βασίλισσα Ψη Λι.( ο βασιλιάς Μπου Λι)

Γόνοι και οι δύο των  ποιο ισχυρών πολιτικών  οικογενειών της Πυ Λο, κατάφεραν να ανεβούν στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας λόγο των «βαριών» ονομάτων τους και όχι των ικανοτήτων τους. Επί ηγεσίας τους, γράφτηκαν οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Πυ Λο. Φαινομενικά ο ισχυρός ήταν ο βασιλιάς Μπού Λι, όμως αυτή που έκανε κουμάντο ήταν η βασίλισσα Ψη Λι. Ο Μπού Λι δεν ήταν διεφθαρμένος όπως η Ψη Λι, όμως λόγο της τεμπελιάς του και της ανικανότητας του να κυβερνήσει, οι διοικητές και οι αυλικοί του κατασπατάλησαν τον πλούτο του βασιλείου, αντιγράφοντας τις πρακτικές των υποτακτικών της Ψη Λι και του προηγούμενου βασιλιά που τον έλεγαν Σι Μι Τι.

Ο Μπού Λι ζούσε απομονωμένος στο γυάλινο πύργο του και είχε αναθέσει τη διοίκηση του παλατιού, στον υποχθόνιο Αν Λου και τον δόλιο Ρι Ρι. Έκανε δηλαδή το μεγαλύτερο δώρο στην Ψη Λι, διότι και οι δυο τους ήταν ανίκανοι και δεν διέθεταν την ανάλογη πείρα, ώστε να διοικήσουν ένα παλάτι. Έτσι η Ψη Λι, ήταν σε θέση να παίρνει μόνη της αποφάσεις όσον αφορά το μέλλον της Πυ Λο. Όμως υπήρχαν δύο βασικά εμπόδια. Το πρώτο ήταν ο Αν Σού και το δεύτερο οι Βαρόνοι-Μανδαρίνοι.

Εκείνη την περίοδο το βόρειο μέρος της Πυ Λο κινδύνευε να κατακτηθεί  από τις συνεχείς επιθέσεις του μέγα στρατηλάτη Χαν και ο μόνος που μπορούσε να τον νικήσει ήταν ο Αν Σού. Οι δυο βασιλείς εκμεταλλευόμενοι τον πατριωτισμό του τον έστειλαν στα βόρεια για να υπερασπιστεί το βασίλειο.  Ο Αν Σού, είχε καταλάβει το σχέδιο τους, όμως προείχε η ασφάλεια τους βασιλείου, οπότε αναγκάστηκε να φύγει για έναν πόλεμο ο οποίος θα κρατούσε περίπου δεκαέξι χρόνια στην πολιτική έρημο της Βόρειας Κίνας.(η κακιά βασίλισσα Ψη Λι)

Το δεύτερο εμπόδιο ήταν εύκολο να ξεπεραστεί. Οι Βαρόνοι-Μανδαρίνοι, γνωστοί για τον διεφθαρμένο χαρακτήρα τους, για να αφήσουν τους δυο άρχοντες να κυβερνήσουν, τους εκβίασαν ζητώντας χρήματα και αξιώματα. Ο Μπού Λι και η Ψη Λι φυσικά δέχθηκαν και έτσι ξεκίνησε η ποιο διεφθαρμένη και σάπια περίοδος στην ιστορία της Πυ Λο.

Τα χρόνια περνούσαν και η κατάσταση χειροτέρευε μέρα με την μέρα. Η Ψη Λι και ο Μπού Λι, μαζί με την «ελίτ» της Πυ Λο είχαν κατασπαταλήσει και καταχραστεί τον πλούτο της, σε σημείο που τα κρατικά ταμεία είχαν μείνει σχεδόν άδεια με συνεπεία να μην έχει τη δυνατότητα να ζήσει ο λαός. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο.

Ξαφνικά μια μέρα, ακούστηκαν δυνατές φωνές από τους φρουρούς της πύλης της Πυ Λο: “ Ανοίξτε, ανοίξτε την πύλη έρχεται ο στρατός του Αν Τσού με υψωμένα τα λάβαρα της νίκης.” Η πύλη άνοιξε και ο Αν Τσού εισήλθε αγέρωχος με τον νικηφόρο στρατό του στη Πυ Λο, απο την πόρτα της Ρι Γι Λι. Και εκεί που ο κόσμος καθόταν κλεισμένος στα σπίτια του, καταδικασμένος στην φτώχεια και την ανεργία, ξαφνικά ξεχύθηκε στους δρόμους για να ζητωκραυγάσει τον ερχομό του ηγέτη που θα τους ξανάδινε  πάλι την ελπίδα. Ακούγοντας τις κραυγές αισιοδοξίας ο Μπού Λι και η Ψη Λι, ανησύχησαν και έστειλαν τους φρουρούς τους να δουν τι γίνεται. Έντρομοι οι φρουροί αντίκρισαν τον Αν Τσού.

Εξαγριωμένος από την κατάντια της Πυ Λο, ο στρατηγός δεν έχασε χρόνο και διέταξε τον στρατό του να παραταχθεί για μάχη. Ως  απόγονος του μέγα  Στρατηγού Σουν Τσου, είχε διδαχθεί από μικρός την τέχνη του πολέμου. Έτσι γνώριζε, ότι εάν τους αιφνιδίαζε δεν θα ήταν σε θέση να τον αντιμετωπίσουν. Έτσι ο Αν Σου έφτασε επικεφαλής του στρατού του μπροστά στο παλάτι και φώναξε: “ Βασιλιά Μπού Λι και βασίλισσα Ψη Λι παραδοθείτε. Αυτή η μάχη δεν σας συμφέρει. Ο στρατός μου είναι δυνατότερος και πιο εκπαιδευμένος από τους δικούς σας. Έχει και μουτζαχεντίν”. Μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά ο Μπού Λι και η Ψη Λι παραδοθήκαν στη ανωτερότητα του Αν Τσού.Στη συνέχεια, η Ψη Λι αυτοεξορίστηκε στην επαρχεία της Κρη Τη, όπου  οργάνωσε έναν  δημόσιο διάλογο στο φόρουμ της Αγοράς,  μπας και  έπειθε ξανά τους πολίτες να την προτείνουν για βασίλισσα.

Ο Μπού Λι αυτοεξορίστηκε  στο προάστιο της Ρα Φι Να, βρίσκοντας διέξοδο στις παραλίες και τις ψαροταβέρνες της περιοχής, για να ξεπλύνει την ντροπή από το πρόσωπο του και για να αναδιοργανωθεί και να σχεδιάσει την επιστροφή του στον θρόνο της Που Λο.

Έτσι ο Αν Σού είχε κατάφερε μέσω της στρατηγικής ανωτερότητας του να κατακτήσει την Πυ Λο χωρίς να την καταστρέψει. Διότι όπως τον είχε συμβουλεύσει ο παππούς του, ο μέγας Στρατηγός Σουν Τσου, το απόγειο της στρατηγικής  είναι να κατακτήσεις μια πόλη άθικτη χωρίς να δώσεις μάχη.

Τότε όμως άρχισε η μεγάλη δοκιμασία του Αν Σου. Πώς να διοικήσει το βασίλειο της Πυ Λο και το αυτοκρατορικό παλάτι της Ρη Γι Λι, αφού όλες οι κρίσιμες θέσεις ελέγχονταν από τους υποτακτικούς του Μπού Λι. Ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ήταν Μπουλικός.

Έτσι ο  Αν Σου  αυτή τη φορά αποφάσισε να ακολουθήσει τις τακτικές της παραπλάνησης και του διαίρει και βασίλευε, όπως τον είχε διδάξει ο σοφός παππούς του και ένας Ρωμαίος εξόριστος. Πήρε λοιπόν δίπλα του τους βασικούς συνεργάτες του Μπού Λι κάνοντας τους να νομίζουν ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι θα μπορούν να κυβερνούν πάλι ανενόχλητοι. Όπως άλλωστε έλεγε ο σοφός λαός της Κίνας «έχε τον φίλο σου κοντά και τον εχθρό σου δυο φορές πιο κοντά».Στις υπόλοιπες θέσεις κλειδιά έβγαλε τους ισχυρούς εκπροσώπους του Μπουλισμού, που κατείχαν μέχρι τότε όλες τις σημαντικές θέσεις και τους αντικατέστησε με άλλους πιο αδύναμους Μπουλικούς, για να τους ελέγχει κι αυτούς και να κάνουν ο,τι ήθελε. Παράλληλα διαμόρφωσε την πολιτική του και ιδεολογική του πλατφόρμα και παρουσίασε το οικονομικό του πρόγραμμα, που θα έβγαζε το βασίλειο από την κρίση.

Στην αρχή ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος και έβλεπε την ελπίδα μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του Αν Σου. Αργότερα όμως άρχισε να δυσανασχετεί, λόγο των αξιωμάτων που έδωσε στους υποτακτικούς του Μπου Λι. Έτσι ο Αν Σου αποφάσισε να περιοδεύσει στην Πυ Λο, για να τους εξηγήσει ότι δεν τους παραπλανάει όπως οι προηγούμενοι βασιλείς. Τους έδωσε να καταλάβουν ότι ο απώτερος του στόχος είναι να ξαναφέρει την ελπίδα στον λαό και τον τόπο, ώστε η Πυ Λο να ξαναγίνει το ισχυρότερο βασίλειο της Κίνας, πράγμα που θα καθιστούσε εφικτή μια εκστρατεία στην υπόλοιπη Κίνα που θα οδηγούσε στη ένωση της και στη δημιουργία της πρώτης αυτοκρατορίας στην ιστορία της. Ο λαός πείστηκε και εμπιστεύτηκε στον Αν Σου τις τύχες και το μέλλον του.

Έπειτα από σκληρές μάχες με τον μπουλισμό και το κατεστημένο ο Αν Σου κατάφερε να εξοστρακίσει όλους  τους εκπροσώπους του Μπου Λι  και να βάλει τους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι για να πούμε την αλήθεια είχαν αγανακτήσει και έκαναν πρόβες για αυτοκτονία στους εξώστες του παλατιού της Ρι Γι Λι.  Έτσι ο Αν  Σου κατάφερε να ξαναφέρει την ελπίδα στη Πυ Λο να την βγάλει από τη κρίση και να την κάνει πάλι το ισχυρότερο βασίλειο στην Κίνα.

Οι δυσκολότερες μάχες για τον Αν Σού, όμως τώρα ξεκινούσαν. Για να ενώσει την Κίνα, έπρεπε να αντιμετωπίσει το δεύτερο ισχυρότερο βασίλειο της. Το βασίλειο του Πα Σοκ, το οποίο είχε Κα Τα Λη Στε Ψει όλη την Κίνα.

Πι Ζι

(Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος…)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. διηνεκης avatar
  διηνεκης 24/07/2010 18:55:30

  το πιασαμε το θεμα

  • Asterix avatar
   Asterix @ διηνεκης 25/07/2010 08:32:00

   Εγώ πάλι, δεν κατάλαβα τίποτα. Τι είναι όλοι αυτοί οι Κινέζοι; Ποια είναι η Ψι Λι; Τι πίνει και δε μας δίνει ο αρθρογράφος; Γιατί το κρατάει όλο για τη πάρτη του;

   • lpap avatar
    lpap @ Asterix 25/07/2010 12:09:13

    έλα τώρα που δεν κατάλαβες ποια είναι η Ψι Λι!!!

   • cornelsen avatar
    cornelsen @ Asterix 27/07/2010 12:55:22

    Μήπως κυκλοφορούσε και με το όνομα Ντο Ρα;

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/07/2010 18:59:38

  Μάλιστα.

  Μερικές πρώτες σκέψεις.

  1) Άρα υπάρχει διάθεση υπονόμευσης. Τι κρίμα!

  2) Σύμφωνα με την ανάρτηση σημειώνουμε ότι τα άδεια ταμεία ήταν της Πυ Λο και όχι της Κίνας. Βασικό για όταν αρχίσουμε τους καβγάδες.

  Τα ταμεία της Κίνας δηλαδή τα έκλεψαν άλλοι.

  Με αυτά τα δεδομένα, εκλαμβάνω την ανάρτηση ως ρεπορτάζ και δεν εχω προς το παρόν να πω κάτι άλλο.

  • aurora3363 avatar
   aurora3363 @ Επώνυμος 24/07/2010 21:36:55

   επωνυμε και γω στο 1) σταθηκα και μου εμεινε ενας κομπος.μα(λ)ιστα,,.

   • aurora3363 avatar
    aurora3363 @ aurora3363 24/07/2010 21:41:27

    αν καταλαβα καλα η πυ-λο ειναι η Ελλαδα και η ΚΙΝΑ ειναι ΕΕ??ρωταω δλδ τωρα..

   • man8os avatar
    man8os @ aurora3363 25/07/2010 11:01:24

    ΝΔ και Ελλαδα

 3. bromoskylo avatar
  bromoskylo 24/07/2010 19:19:22

  Tον 4ο αιώνα π.χ. Ρωμαίος εξόριστος;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ bromoskylo 24/07/2010 21:35:30

   Λεπτολόγε!

  • Pi Zi avatar
   Pi Zi @ bromoskylo 25/07/2010 00:04:53

   Μήπως έχεις ακούσει τίποτα για την περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας;

 4. trampakoulas avatar
  trampakoulas 24/07/2010 22:59:50

  Καλο το παραμυθακι σας για τον "αυτοδημιουργητο" και "αδιαφθορο" Αν Σου, αλλα δεν εχει δρακο.

  • Pi Zi avatar
   Pi Zi @ trampakoulas 24/07/2010 23:10:22

   Υπάρχει και συνέχεια με τον δράκο φίλτατε - υπομονη

 5. xartografos avatar
  xartografos 24/07/2010 23:06:10

  Ειλικρινώς ευτυχής προσπάθεια Δεν είναι μόνον ότι η έμπνευση είναι σπαρταριστή. Είναι κυρίως η πρόταση που αναδεικνύεαι μέσα από τη σωστή πρισματοδότηση της κατάστασης.Ε ρε Μπου Λι... τι μας βάζεις και κάνουμε..! Με πόσους τρόπους πια να δειχθεί πόσο πονάμε και πόσο ελπίζουμε σε σωτηρία ακόμη και μέσα από κινέζικα βασανιστήρια. Περιμένω με αγωνία το β'

 6. Pi Zi avatar
  Pi Zi 24/07/2010 23:59:35

  Περίληψη του Δεύτερου Μέρου: Ο Αν Σου επιτυγχάνει με ηρωικές μάχες να εξολοθρεύσει τον κακό δράκο PA SH OK. Ομως στα βουνά της Κεντρικής Κίνας εχουν απομείνει οι τελευταίοι οπαδοί του Μπουλισμού που πολεμάνε απεγνωσμένα στέλνοντας ανωνυμους και επωνυμους φάκελους στο Forum Α Ντι. Για να τους απαντήσει στέλνει το τάγμα ειδικών αποστολών Φα Ηλ Ο με πνευματικό καοθοδηγητή τον Χρη Λα....

  • anonymous avatar
   anonymous @ Pi Zi 25/07/2010 21:17:25

   Θα με ενδιέφερε να είχα μια απάντηση για τα γεγονότα, τα οποία τα θεωρώ αληθινά. Τα υπόλοιπα περιττεύουν.
   Τους δυο τους ξέρω ο τρίτος μου διαφεύγει.

 7. diasapollon avatar
  diasapollon 25/07/2010 01:04:54

  Ρε Φάκτορα δεν παίζεσε.είναι καταπληκτικό το κείμενο,μπράβο σου

 8. lamogios avatar
  lamogios 25/07/2010 04:29:28

  Πρωτότυπο και ενδιαφέρον.
  Αντπομονώ να διαβάσω και το δεύτερο. . .

 9. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 25/07/2010 07:26:04

  ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένα τραγικό πρόσωπο υπό την έννοια ότι γνωρίζει από πριν τη μοίρα που του επιφυλάσσεται αφού αποτελέσει την τρίτη ολιγόχρονη παρένθεση στον πασοκισμό.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ παραέλληνας 25/07/2010 16:24:35

   κάτι σαν τον Λεωνίδα, ας πούμε?

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ παραέλληνας 25/07/2010 16:34:02

   σαν τον Λεωνίδα ένα πράγμα, ας πούμε

 10. Asterix avatar
  Asterix 25/07/2010 08:42:12

  Σε λίγα χρόνια, όσων πολιτικών τα ονόματα γνωρίζουμε, δεν θα υπάρχουν. Αυτά που συμβαίνουν είναι τραγικοτερα και από το '22.

  Ο Αντώνης θα μπλέξει πολύ άσχημα αν προσπαθήσει να βάλει τους αδίστακτους να ομολογήσουν ενοχή. Και μόνο η συζήτηση μαζί τους τον ενοχοποιεί. Θα τον πάρει η κατηφόρα κι αυτόν, οπότε θα μείνουμε με τον... Τσιπρα (η κάποια Αλέκα) απ τη μια και τίποτε στρατόκαβλους απ την άλλη. Δηλαδή, μια καταστροφή που έχουμε ξαναδεί.

  Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να προσπαθούμε να σώσουμε τον Αντώνη, ακόμα και όσοι δεν συμπλέουν ιδεολογικά.

  • man8os avatar
   man8os @ Asterix 25/07/2010 11:03:17

   Σωστος

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Asterix 25/07/2010 16:39:59

   Δεν τον υποχρεώνει κανείς να υποκαταστήσει τις εξεταστικές επιτροπές. Ας τους αφήσει στην ετυμηγορία τους. Χωρίς υπεράσπιση.

 11. tzager avatar
  tzager 25/07/2010 09:51:29

  To έπος του Αν Σου από την Πυ Λο άρχισε το Νοέμβριο του 2009, οι μάχες του Νοεμβρίου ένα χρόνο μετά όμως θα αποτελέσουν σταθμό για την έκβαση του εγχειρήματος αυτού του μέγιστου στρατηλάτη...

  Και στη γενέτειρά του, και τόπο καταγωγής των δύο αντιστρατήγων του καθώς και του γραμματέα του, η μάχη ανάμεσα στο Δράκο και τον Τα Του Λη φαίνεται να παίρνει άσχημη τροπή για τον Αν Σου και τη στρατηγική του...

 12. Alex avatar
  Alex 25/07/2010 11:26:37

  Ενδεια στελεχων.....ενδεια ιδεων ενδεια ηθικης....το θεμα δεν ειναι ο Στρατηγος ο οποιος ειναι καθ ολα ΑΞΙΟΣ...το θεμα ειναι τι γινεται με τους κατωτερους αξιωματικους και ειναι ενα προβλημα διαχρονικο στη Ν.Δ...απο εκει και περα Η ειμαστε με την Πυ Λο η τπτ τα περι ΜΠου Λι και οπαδων του και συγκορουσης με τον Αν Σου δεν τα σχολιαζω παγια θεση μου αλλωστε ειναι οτι οποιος τσιμπαει εξυπηρετει την στρατηγικη το Ο-Λι-Γου και του ΠΑ-ΣΟΚ-ατζη...καθως και των συμμαχων τους Ψι Λη και Χε-Ρι...αυτα!

  Υ.Γ ερωτηση το κακο ειναι μονο στο ΜΠου Λη? Η τελικα σε οτι φερει βουλα (ΚΑΡΑ) ΜΑΝ-ΛΗ? (προγονος ΜΠΟυ-Λη)? γιατι και μ αυτο γινεται πολεμος και σπεκουλα τελυταια??

 13. lewnidas avatar
  lewnidas 25/07/2010 11:31:52

  ρε μαστορα τι εγραψες παλι?

 14. Πυρσός avatar
  Πυρσός 25/07/2010 11:37:25

  Παιδιά, αφήστε τους μύθοθς και τους δράκους και πάρτε τους δρόμους να ρίξουμε τη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ-Τραπεζών! Επιτέλους, δεν καταλαβάινετε τί γινεται;

  • Misha avatar
   Misha @ Πυρσός 25/07/2010 13:24:29

   η αξιολογική σειρά των χουνταίων μάλλον είναι αντίστροφη:
   Τράπεζες-ΜΜΕ-Κόμματα.

   Όταν η ΝΔ τα βάλει με τις Τράπεζες (ο μεγαλοτραπεζίτης Μηταράκης μόλις προσφατα ανέλαβε κομματικό οφφίκιο) τότε θα έχει ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την πατρίδα. Γένοιτο!

 15. george avatar
  george 25/07/2010 11:41:19

  Μακάρι το πρόβλημα του Αν Σου να ήταν μόνο ο Μπου Λι. Δυστυχώς είναι ότι ακόμα είναι ανέτοιμος για κυβέρνηση και βιάζεται υπερβολικά. Αλήθεια που είναι οι προτάσεις του για τα λεγόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας? Τι λέει για τα όρια ηλικίας? Για το εργασιακό? Ποιές είναι οι προτάσεις του για το φορολογικό σύστημα? Ποιές είναι οι προτάσεις του για τη δομή της δημόσιας διοίκησης? Για την διοικητική διάρθρωση της χώρας? Τις περιφέρειες? Την τοπική αυτοδιοίκηση? Την υγεία? Την παιδεία? Ας δουλέψει σε αυτά τα θέματα και ας αφήσει τον Μπου Λι πίσω του. Η΄ μάλλον ας τον διαγράψει κιόλας.
  Εκτός και αν διαβλέπει ήττα στις επερχόμενες εκλογές και θέλει από τώρα να έχει άλλοθι. Έτσι όμως δεν πας στον πόλεμο. Ο Αν Σου δεν βγήκε για να το παίξει δημόσιος κατήγορος. Όπως και ο ΧΑΝ.

 16. Misha avatar
  Misha 25/07/2010 12:25:40

  Όποιος ανοίξει τα πρακτικά τής Βουλής και διαβάσει τι είπε ο «στρατός του Αν Σου» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την νέα πριμοδότηση των τραπεζών, την οποία υπερθεμάτισε ο Αν Σου, θα αντιληφθεί πως δεν υπάρχει κανένας πόλεμος παρά μόνο ένα θέατρο σκιών .

  Δυστυχώς.

  80 δις ευρώ «επιδότηση» έχουν λάβει οι έλληνες νταβατζήδες-ιδιοκτήτες τραπεζών από την ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες γιατί δε μπορούν να βρουν πουθενά αλλού χρήμα.Έφαγαν ακόμα 40 τοσα δις από τις ενιοσχύσεις του Δημοσίου, το οποίο τους φτιάχνει ακόμα ένα μαξιλάρι των 10 δις όχι από το περισσευμα του από τα δανεικά που παίρνει θυσιάζοντας μισθούς και συντάξεις.
  Φτάσαμε στο σημείο οι ιδιωτικές τράπεζες΄, αυτές που παίρνουν το σπιτι του φτωχού για 1000 ευρω χρέος , να μη λειτουργούν πλέον ως ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλ ως κανονικοί παρασιτικοί οργανισμοί που για να επιβιώσουν καταληστεύουν φανερά πια και ξεδιάντροπα , με τις ευλογίες κράτους-ΕΕ-ΔΝΤ, το εισόδημα των εργαζομένων.

  Όπως είπε και ο Άβερελ σε πρόσφατη συνέντευξη του :«πήραμε τα μέτρα για να σώσουμε τις τράπεζες».
  Το ίδιο έκανε και ο Αν Σου συνηγορώντας στην ίδρυση του Ταμείου Χρημστοπιστωτικής Σταθερότητας , που θα λειτουργεί όπως οι μαφιόζοι: όποτε θέλει θα μπαίνει στον κρατικό κορβανά και θα παίρνει λεφτά για να τα δίνει στις (κατά τα άλλα ιδιωτικές και με τους κανόνες της ελελέυθερης αγοράς λειτουργούσες ) τράπεζες.


  Λυπάμαι Αν Σου, ο Προσευχόμενος Μάντης που αντιμετώπισε μόνος τον στρατό του Κίτρινου Αυτοκράτορα «εξαναγκάζοντας» τον σε οπισθοχώρηση, είχε περισσότερο θάρρος από εσένα...

  • Πι ΖΙ avatar
   Πι ΖΙ @ Misha 25/07/2010 12:36:26

   Μισα δεν διαβαζεις σωστα την Ιστορια. Ο Αν Λου είναι και σωστα υπερ της συγχωνευσης των τραπεζων γιατι διαφορετικά οι Κινεζοι θα χασουν τα λεφτάκια τους και θα κλαίνε. Για το ΤΤ ομως και την ΑΤΕ είπε οτι πρεπει να προστατευθει ο δημοσιος τομεας και ειναι πολυ επιφυλακτικος

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 25/07/2010 13:18:10

   Οι Κινέζοι δε θα χάσουν ούτε δραχμή, αν ο όποιος επίδοξος αυτοκράτορας λειτουργήσει προς όφελος τους και όχι προς όφελος των θησαυροφυλάκων του Στέμματος.

   Τα συμφέροντα των τελευταίων είναι πλέον σε σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πρώτων.

   Ο Αν Σου ακολουθεί την εγκληματική τακτική των Μπου Λι και του ξενόφερτου καουμπόη Άβερελ , σύμφωνα με την οποία μια τάξη ιδιωτικών επιχειρήσεων (οι τράπεζες) λειτουργεί μέσα στην «ελευθερη αγορά» με όρους απόλυτου κρατικού προστατευτισμού και με κρατικά κεφάλαια παραμένοντας όμως υπό ιδιωτικό έλεγχο!

   Επαναλαμβάνω, δειτε τα πρακτικά τςη Βουλής ή ακουστε τη σχετική συζήτηση και απλώς ...ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ!

   • armatistis avatar
    armatistis @ Misha 25/07/2010 16:16:32

    "μια τάξη ιδιωτικών επιχειρήσεων (οι τράπεζες) λειτουργεί μέσα στην «ελευθερη αγορά» με όρους απόλυτου κρατικού προστατευτισμού και με κρατικά κεφάλαια παραμένοντας όμως υπό ιδιωτικό έλεγχο"

    Και αν θελήσει το κράτος να επιβάλει κάποιο φόρο στο τραπεζικό σύστημα, είναι πάντα παρών ο βεληγκέκας, λέγε με ΔΝΤ, που θα κόψει την επόμενη δόση της "τριμερούς". Ότι δηλαδή έγινε στην Ουγγαρία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Misha 25/07/2010 14:32:08

   Μίσα, αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς όλος ο πλανήτης λειτουργεί μέσω του τραπεζικού συστήματος.

   Ακόμη και στο Ισλάμ, που εφαρμόζουν τη θεωρία σου περί απαγόρευσης του τόκου, στην ουσία υπάρχει τόκος, απλώς θεωρούν την όλη κατάσταση ως συμμετοχή στην επένδυση. Δηλαδή ισχύει η απαγόρευση του κορανίου "χρήμα να παράγει χρήμα", αλλά ο καταθέτης ή ο δανειοδότης παίρνει μερίδιο από την απόδοση των δανείων σε διάφορες επενδύσεις. Π.χ. σε ένα στεγαστικό δάνειο θεωρούν την απόδοση του δανείου-κατάθεσης ως ενοίκιο ή ως τμήμα του ενοικίου. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο δικαιούχος της απόδοσης παίρνει κάτι για τα χρήματα που δίνει. Και, αν το καλοσκεφτείς, στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Με τη διαφορά ότι ο δανειοδότης/καταθέτης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα παίρνει ένα συμφωνημένο από πριν ποσοστό για τα χρήματά του, χωρίς να τον ενδιαφέρει η τελική απόδοση των χρημάτων του. Στην ουσία όμως είναι το ίδιο πράγμα γιατί και στην ισλαμική τραπεζική οι αποδόσεις είναι εγγυημένες (αν δεν κάνω λάθος), οπότε στην πράξη λειτουργεί ως τόκος.

   Θέλω να καταλήξω ότι αποτελεί καθαρή ηθικολογία να έρχεσαι και να μας λες να μην έχουμε τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένη τη σημερινή δομή του κόσμου, απλώς δεν γίνεται. Και αυτός είναι και ο λόγος που κανένας από τους σύγχρονους Αγίους και Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση του τραπεζικού συστήματος, πιανόμενος από μία φράση του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, που αφορά την προσωπική συμπεριφορά του κάθε Χριστιανού (και όχι το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα) και παρερμηνεύοντας το χριστιανικό κήρυγμα ότι δήθεν απαγορεύει παντελώς τον τόκο, όπως είχε κάνει ο αιρετικος Πάπας στο Μεσαίωνα (απαγόρευσε και το γάμο στους ιερείς και είδαμε που έχουν καταντήσει σήμερα οι ιερείς τους. Οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, έχουν φιλενάδες).

   Εσύ τώρα έρχεσαι και μας ζητάς ο Σαμαράς να καταργήσει τις Τράπεζες, να μην τις στήρίξει κλπ. Πρόκειται για μη ρεαλιστική θέση. Σήμερα οι τράπεζες διαχειρίζονται το χρήμα της οικονομίας. Είναι ιδιωτικές. Μια σκέψη θα ήταν να γίνουν κρατικές, αλλά ήταν καλύτερα στη δεκαετία του '70 και του '80 που μια Τράπεζα Πίστεως (η σημερινή Άλφα Μπανκ, για τους νεώτερους) ήταν ιδιωτική και όλοι οι άλλοι για να πάρουν δάνειο έπρεπε να έχουν κομματικό βύσμα; Και αν τα χαλουσαν με το βουλευτή που τους έβγαλε το δάνειο ή άλλαζε η κυβέρνηση τους ζητούσαν ξαφνικά όλο το δάνειο πίσω;

   Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή και ηθική διαχείριση, είτε είναι κρατικές είτε ιδιωτικέ οι τράπεζες. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνον μια κυβέρνηση αποφασισμένη να συγκρουστεί με αρρωστημένες καταστάσεις, που σκοπό έχουν την καταδυνάστευση του κοσμάκη.

   Από την άλλη όμως, προστατεύοντας τις τράπεζες στη σημερινή συγκυρία, προστατεύει και το χρήμα της οικονομίας, τις καταθέσεις του κόσμου, τη δυνατότητα της οικονομίας να χρηματοδοτηθεί.

   Αν οι εγγυήσεις και η συμμετοχή με προνομιούχες μετοχές (όχι οι επιχορηγήσεις, ούτε ένα ευρώ δεν ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ στις τράπεζες και είναι ψέμα όποιος το λέει τέτοιο πράγμα) δεν λειτούργησαν σωστά, σε αυτό φταίει ότι το κράτος μας είναι φαύλο και δεν επέβαλε να λειτουργήσουν σωστά.

   Αν πρώτο το κράτος ξοφλούσε τα χρέη του, οι επιχειρήσεις, και ο κοσμάκης κατ' επέκταση, θα είχαν πολύ λιγότερη ανάγκη την τραπεζική χρηματοδότηση. Και αυτό θα επέτρεπε και στις τράπεζες να λειτουργήσουν με πιο υγιή κριτήρια. Γιατί θα εξακολουθούσαν να "παρακαλάνε" σε κάποιο βαθμό να δώσουν δάνεια, όπως τις παλιές καλές μέρες, και δεν θα είχε φτάσει η οικονομία σε αυτό το σημείο εξάρτησης από τον τραπεζικό δανεισμό που έφτασε τα τελευταία δύο χρόνια.

   Όμως αυτό είναι θέμα έντιμης και αποφασιστικης λειτουργίας του κράτους και όχι "απαγόρευσης" του τόκου ή "απαγόρευσης" των τραπεζών.

   Ε, αυτό ζητούμε από το Σαμαρά και αυτό είναι και το ρεαλιστικό να ζητήσουμε.

   Όλα τα άλλα είναι λόγια και θεωρίες. Και μάλιστα λάθος θεωρίες.

   • Ψυλλιασμένος avatar
    Ψυλλιασμένος @ Επώνυμος 25/07/2010 23:06:52

    Επώνυμε, έχεις δίκιο στις ενστάσεις σου, αλλά παραβλέπεις ένα πράγμα: Δεν μπορείς να πείσεις ανθρώπους που επιθυμούν να επιβάλουν ένα ηθικολογικο σύστημα, όπως αυτοί το εννοούν, διά νόμου σε μία ολόκληρη κοινωνία.
    Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν με την επίκληση της ηθικής στο όνομα ενός λαμπρού μέλλοντος που κάποιοι ρυθμιστές της ηθικής οραματίστηκαν. Τους ενδιαφέρει το όραμά τους, όχι η πραγματικότητα. Ο Μίσα είναι μεσσιανιστής και είναι αδύνατο να κάνεις διάλογο με μεσσιανιστές.

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 25/07/2010 15:35:16

   Eπώνυμε, αναπαράγεις τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θεωρίες.Τα όσα είπες τα άκουσα και οαπό τον Μητσοτάκη-Χρυσό στο Κοινοβούλιο.
   Ούτε πειστικά ήταν, ούτε λογικά καν.
   Η επιχειρηματολογία «έτσι λειτουργεί το σύστημα και δε μάς αφήνει άλλες επιλογές» ήταν αυτή που μας οδήγησε στο μνημόνιο και την οποία επικαλείται κια ο σοσιαληστης ΓΑΠ.
   Αν ακούσεις τι διημοίφθη στη συζήτηση για τη νέα επιδότηση των τραπεζων θα φρίξεις.Ακόμη και ο Καρατζαφύρερ ο οποίος ψήφισε το μνημόνιο, τάχθηκε εναντίον !
   Δεν περιμένω από τις κομματικές ηγεσίες που λειτουργούν ως πιόνια της ΕΕ να σκεφτούν διαφορετικά.Το αναμένω όμως από σκεπτόμενους ανθρώπους , όπως εσύ.
   Οι τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργούν όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών ή ακόμα και το ΤΤ ή και η ΑΤΕ , με έντονο τον κοινωνικό ρόλο και την κρατική παρέμβαση.Σήμερα όμως, αφού έπαιξαν και κερδοσκόπησαν αφειδώς στις αλάνες τους διεθνούς τυχοδιωκτισμού, απομυζούν το μεδούλι το κράτους , έχουν καταβροχθίσει καμμιά 120αριά δις, ενω η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους δεν υπερβαίνει τα 10-11 δις, και συνεχίζουν να παραμένουν ιδιωτικές.

   Κανονική ληστοσυμμορία, Μπαρμπαρόσσες που κάνουν διαδοχικά ρεσάλτα εναντίον των εργαζομένων.


   ΥΓ. Η αντίθεση της Διδασκαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας εννάντια στον τοκισμό δεν προέρχεται από έναν άγιο.Yπάρχει αυτό που λέμε consnsus patrum, δλδ κοινή και διαχρονική συμφωνία και δε μπορούσε να είναι αλλιώς αφού αυτό προκύπτει σαφέστατα από την ίδια της Αγία Γραφή.

   • armatistis avatar
    armatistis @ Misha 25/07/2010 16:20:05

    @ Misha

    Μου φαίνεται ότι δεν πας καλά... Προσβάλεις τα άγια των αγίων του νεοφιλελευθερισμού!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 25/07/2010 18:04:26

    Πού το λέει αυτό η Αγία Γραφή; Και ποιος άλλος πατήρ μιλάει για απαγόρευση τοκισμού; Και πώς προκύπτει ότι αυτό είναι και γενική εντολή για να εφαρμοστεί στην κοινωνία και όχι ατομική προς όποιον Χριστιανό θέλει να γίνει μιμητής Χριστού;

    Στο μπλογκ σου είχαμε τη σύγκριση με το ου φονεύσεις και τον πόλεμο, που η Εκκλκησία ευλογεί, υπό προϋποθέσεις, τον πόλεμο, παρόλο που το ου φονεύσεις είναι κεντρικη εντολή, η σημαντικότερη μαζί την άρνηση πίστεως. Το μεταφέρω εδώ για ενημέρωση και των εδώ συνομιλητών.

    Και για να έχουμε καλό ρώτημα: α. Σε ένα νέο ζευγάρι που θέλει να αγοράσει σπίτι, τι προτείνεις; β. Σε κάποιον που έχει κάποιες οικονομίες, τι θα τις κάνει, εκτός από το να ανοίγει λαγούμια στον κήπο του;

    Αν δεν κάνω λάθος, τράπεζες δεν υπάρχουν μόνον υπό το νεοφιλελευθερισμό. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι από πού κι ως πού είμαι νεοφιλελεύθερος.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Misha 25/07/2010 22:35:15

    Eπώνυμε, στο μπλογκάκι μου θα δημοσιευθούν πολλά επί του θέματος του τοκισμού από την πατερική γραμματεία.

    Το ζευγάρι που θέλει ένα σπίτι για να ζήσει και να κάνει οικογένεια το παίρνει αυτοδικαίως από την Εργατική Εστία ή κάποιο ανάλογο φορέα που έχει την σχετική φροντίδα.#Αυτό εβαίως σε μια κοινωνία που θέλει να επιβιώσει.Όχι στην Ελλάδα του Γαπ, του ΚΑΚ, του Σάλλα και του Λάτση που τρώει τα παιδιά της και τιμωρεί όσους κάνουν παιδιά.

    Οι τράπεζες σημερα, ειδικά οι ιδιωτικές, είναι κανονικοί κατσαπλιάδες με γραβάτες.Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σαν την Τράπεζα των Φτωχών στο Πακιστάν ή τις ηθικές τράπεζες.
    Κάπως έτσι θα μπορούσε να γινουν οι κρατικές τράπεζες.
    Αλλά αυτό δεν το επιτρέπει το εξάμβλωμα της ΕΕ.

   • Ψυλλιασμένος avatar
    Ψυλλιασμένος @ Misha 25/07/2010 23:09:03

    Η επίκληση του Πακιστάν σημαίνει πολλά για το ποιά είδους κοινωνία θέλουν να μας επιβάλουν κάποιοι Μίσα στο όνομα ενός μεσσιανικού κοσμικού ψευδοχριστιανικού συστήματος.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 26/07/2010 06:36:34

    Όσα και να δημοσιεύσεις από την πατερική γραμματεία δεν θα παύουν να αποτελούν προτροπές για την ατομική συμπεριφορά των Χριστιανών. Εξακολουθείς να θέλεις να δομήσεις ένα σύστημα υποχρεωτικής συμπεριφοράς πάνω στις χριστιανικές εντολές, πράγμα όχι μόνον αντίθετο προς την ίδια τη φύση των εντολών, αλλά και διαστρεβλωτικό το νοήματός τους.

    Το παράδειγμα με το "ου φονεύσεις", που είναι αδιαμφισβήτητη εντολή και του πολέμου, που ΔΕΝ τον απαγορεύεται σε επίπεδο κοινωνικής-κρατικής οργάνωσης, ήδη απέτυχες να το απαντήσεις. Ας πάρουμε δύο άλλα παραδείγματα.

    Στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (6:30), ο Κύριος λέγει "από του αίροντος τα σα μη απαίτει". Δηλαδή, άμα σου πάρει κάποιος κάτι, να μην τον ζητήσεις. Με τη δική σου λογική, θα έπρεπε να καταργήσουμε τελείως τα δικαστήρια και να αφήσουμε τους κλέφτες να κλέβουν ελεύθερα, αφού έτσι λέει το Ευαγγέλιο.

    Είναι φανερό όμως ότι η εντολή, υποχρεωτική-υποχρεωτικότατη για κάθε Χριστιανό, δεν απευθύνεται στις οργανωμένες κοινωνίες, αλλά στον κάθε Χριστιανό ατομικά. Αλλιώς θα κατέρρεε η κοινωνική οργάνωση της μεταπτωτικής κοινωνίας. Διότι η οργάνωση των κοινωνιών βασίζονται πάνω στο δεδομένο της ΑΤΕΛΕΙΑΣ και της αδυναμίας του μεταπτωτικού ανθρώπου και όχι στο ευαγγελικό ιδανικό. Αυτό, για να τηρηθεί, θέλει αντίστοιχο ΕΛΕΥΘΕΡΟ φρόνημα από το σύνολο των ανθρώπων.

    Δεύτερο παράδειγμα: Στο κατά Ματθαίο, 5:39, ο Χριστός λέγει: "εγώ δε λέγω υμίν, μη αντιστήναι τω πονηρώ". Με την ίδια λογική, εσύ τώρα, σε μια ιδανική χριστιανικη κοινωνία, θα έπρεπε, για να τηρήσεις τη σαφή εντολή του Χριστού (που είναι σαφής, σε αντίθεση με τον τόκο, που δεν μπορείς να βρεις γραφικό χωρίο για να το στηρίξεις, παρά μόνον πατερικά), να κηρύττεις προς τον κόσμο να αφήσει τις τράπεζες να του παίρνουν ελεύθερα τόκο. Είναι μεγάλη αδικία, σύμφωνα με εσένα, ο τόκος, σύμφωνα όμως με την "κοινωνικη΄" ερμηνεία που δίνεις στις εντολές, εσύ τώρα θα έπρεπε να κάνεις αγώνα για να μην αντισταθεί κανείς στις "πονηρές" (κατά την ευαγγελική έννοια) τράπεζες που πάνε να ρουφήξουν το αίμα του κοσμάκη. Αυτό να κάνεις, αντί να προσπαθείς να "αντισταθείς τω πονηρώ" και μάλιστα να παρασύρεις και άλλους στην "αντίσταση" αυτή.

    Καταλαβαίνεις τώρα σε ποιο αδιέξοδο φτάνει κανείς αν δει τις εντολές όχι ως ατομική υπόθεση, απόδειξη της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου, αλλά ως κοινωνική υπόθεση που είναι δουλειά της όλης κοινωνίας να επιβάλει την τήρησή τους.

    Ακόμη και στις περιπτώσεις που η Εκκλησία ζητάει οι ανθρώπινοι νόμοι να είναι διαμορφωμένοι με τρόπο που να προσανατολίζονται προς την τήρηση των εντολών, τούτο συμβαίνει καθαρά για λόγους παιδαγωγικούς (όπως στην περίπτωση των εκτρώσεων, που σήμερα δεν έχουν πια το "κακό όνομα" που είχαν στο παρελθόν και ο κόσμος κάνει αβέρτα εκτρώσεις) και όχι από μη σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου, όπως θέλεις εσύ που απαιτείς να απαγορευτεί ο τόκος.

    Κατά τα άλλα, η απάντησή σου στο ζήτημα της "εργατικής εστίας" δείχνει το μοντέλο στο οποίο πιστεύεις: όχι ένα μοντέλο που απορρίπτει τη χρηματοδότηση, αλλά ένα κρατικά ελεγχόμενο μοντέλο. Να μας λείπει το βύσιννο. Όχι επειδή είμαι δήθεν "νεοφιλελεύθερος", αλλά επειδή ξέρουμε ότι στην πράξη το κράτος αποδείχθηκε συχνά πολύ πιο διεφθαρμένο από τους ιδιώτες.

    Αν υπάρξει σωστός καταμερισμός, τότε οι ιδιώτες (ακόμη και εάν είναι κρατικές τράπεζες) κάνουν τη διαχείριση του χρήματος και το κράτος τους επιτηρεί να το κάνουν σωστά. Με το δικό σου μοντέλο δεν θα υπάρχει κανένας καταμερισμός ευθυνών. Το πρόβλημα με το μοντέλο του καταμερισμού της ευθύνης είναι ότι οι τράπεζες αποκτούν τόση ισχύ, ώστε τελικά να διαφθείρουν το κράτος και να αλλοιώνει ή να παραβλέπει τους κανόνες υπέρ των τραπεζών. Αυτό όμως είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα, και ποσοτικά και ποιοτικά. Ποσοτικά, γιατί δεν συμβαίνει πάντα, ενώ ποιοτικά, γιατί, ως μερικότερο, καταπολεμιέται πολύ πιο εύκολα από το ρουσφετολογικό χαρακτήρα της κρατικής χρηματοδότησης, που συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό που λέμε "κοινωνική αναξιοκρατία" και το βλέπουμε ιδίως στην περίπτωση των "αναπτυξιακών" επιχορηγήσεων που έχει βάλει στην οικονομία ένα σωρό απατεώνες και αεριτζήδες, που διαφορετικά δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Misha 26/07/2010 07:48:06

    Ψυλλιασμένε, αναφερόμουν στον νομπελίστα Μοχαμάντ Γιουνούς, τον τραπεζίτη των φτωχών.Ίσως δεν τον γνωρίζεις καθώς ο Λάτσης απορροφά όλη την προσοχή σου.Επίτρεψε μου να σού τον συστήσω:
    h--p://bit.ly/bnDiNy
    Mεσσιανισμός υπάρχει κατεξοχήν στη νεοφιλελεύθερο παραλογισμό, στην πρόστυχη πίστη στις υπερφυσικές δυνατότητες της «ελεύθερης αγοράς». Ενδιαφερόμαστε για την ψυχολογία τους ,λές και νταντεύουμε κάποιο ιερό τέρας, τρομάζουμε τη βούληση τους όπως οι παλιοί έκαναν με τον Βάαλ και θυσιαζουμε στις εντολές της τα παιδιά μας , όπως έκαναν με τον Μολώχ.

    @Επώνυμε, ο τοκισμός είναι από αυτά που απαγορεύονται και στην Παλαιά Διαθήκκη, δεν είναι μια εντολή ηθικοπλαστική,επαφιέμενη στην καλή διάθεση των αρπακτικών της αγοράς αλλά εντολή ανάλογη της απαγόρευσης της κλοπής.

    Όπως απαγορεύεται να σκοτώνεις το διπλανό σου, να τον κλέβεις, να νοθεύεις τα προϊόντα που του πουλάς, έτσι απαγορεύεται και ο τοκισμός.

    Βεβαίως, και θεωρώ πως μια πολιτεια που αγαπά το λαό της πρέπει να έχει την έγνοια του και να μη τον αφήνει έρμαιο στα χερια των τοκογλύφων.Να του προσφέρει σπίτι, περίθαλψη, παιδεία, υγεία. Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μας προέκυψαν μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, και εξαιτίας τους, όχι πριν.Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για όποιον θυμάται τα τελευταία 20 χρόνια.

    Κι όποιος δει τι συνέβη στην Αμερική , το άντρο του νεοφιλελευθερισμού , με τα λαμόγια των τραπεζών, αλλα και εδω όπου οι τράπεζες καταβροχθίζουν το καταπέτασμα από τον κρατικό κορβανα, κι όμως ουτε χορτασμό έοχυν , ουτε κρατικοποιούνται αντιλαμβάνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα ληστρικό μηχανισμό, αξιο κάθε τιμωρίας και καταδίκης.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Misha 26/07/2010 09:42:29

    Ψυλλιασμένε, αναφερόμουν στον νομπελίστα Μοχαμάντ Γιουνούς, τον τραπεζίτη των φτωχών ο οποίος πήρε κι ένα Νόμπελ, και στις Ηθικές Τράπεζες (Βanco Etico).Ίσως να μη τα γνωρίζεις αυτά καθώς οι λατσαίοι κάνουν πουρέ το μυαλό μας με τις διαφημίσεις και την προπαγάνδα μέσω των εν ΜΜΕ κατοικοεδρευόντων παπαγαλακίων τους.


    Mεσσιανισμός υπάρχει κατεξοχήν στη νεοφιλελεύθερο παραλογισμό, στην πρόστυχη πίστη στις υπερφυσικές δυνατότητες της «ελεύθερης αγοράς». Ενδιαφερόμαστε για την ψυχολογία τους ,λές και νταντεύουμε κάποιο ιερό τέρας, τρομάζουμε τη βούληση τους όπως οι παλιοί έκαναν με τον Βάαλ και θυσιαζουμε στις εντολές της τα παιδιά μας , όπως έκαναν οι Μεσοποτάμιοι στο βωμό τού Μολώχ.

    Επώνυμε,
    ο τοκισμός είναι από αυτά που απαγορεύονται και στην Παλαιά Διαθήκκη, δεν είναι μια εντολή ηθικοπλαστική,επαφιέμενη στην καλή διάθεση των αρπακτικών της αγοράς αλλά εντολή ανάλογη της απαγόρευσης της κλοπής.

    Όπως απαγορεύεται να σκοτώνεις το διπλανό σου, να τον κλέβεις, να νοθεύεις τα προϊόντα που του πουλάς, έτσι απαγορεύεται και ο τοκισμός.

    Βεβαίως, και θεωρώ πως μια πολιτεια που αγαπά το λαό της πρέπει να έχει την έγνοια του και να μη τον αφήνει έρμαιο στα χερια των τοκογλύφων.Να του προσφέρει σπίτι, περίθαλψη, παιδεία, υγεία. Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μας προέκυψαν μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, και εξαιτίας τους, όχι πριν.Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για όποιον θυμάται τα τελευταία 20 χρόνια.

    Κι όποιος δει τι συνέβη στην Αμερική , το άντρο του νεοφιλελευθερισμού , με τα λαμόγια των τραπεζών, αλλα και εδω όπου οι τράπεζες καταβροχθίζουν το καταπέτασμα από τον κρατικό κορβανα, κι όμως ουτε χορτασμό έοχυν , ουτε κρατικοποιούνται αντιλαμβάνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα ληστρικό μηχανισμό, αξιο κάθε τιμωρίας και καταδίκης.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 26/07/2010 12:05:00

    Στην Παλαιά Διαθήκη απαγορεύεται επίσης να περπατάς τα Σάββατα πάνω από μια ορισμένη απόσταση.

    Όλες αυτές οι ηθικολογικές απαγορεύσεις (που δεν γνωρίζω εγώ τουλάχιστον ρητή απαγόρευση του τόκου, πες τη μας για να τη βάλουμε στη συζήγηση) καταργήθηκαν με τη μαζική προσχώρηση στην νεοϊδρυθείσα Εκκλησία χιλιάδων εθνικών, που δεν μπορούσαν να δεσμεύονται από το μωσαϊκό νόμο.

    Αναρωτήσου γιατί ο αιρετικός Πάπας απαγόρευσε τον τόκο ενώ οι Ορθόδοξοι ποτέ δεν απαγόρευσαν τον τόκο, ως ανθρώπινο νόμο.

    Την ουσία της παραπλάνησής σου δεν την έχεις πιάσει: Αν θέλεις να εφαρμόσεις τις Εντολές του Χριστού ως κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, νομικό σύστημα, ξεκίνα από την εντολή "εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ". Εκεί θα θεσμοθετήσεις μια (με τα δικά σου δεδομένα) θριαμβευτική επικράτηση του κακού επί της γης!

    Άλλο οι ανθρωπινοι νόμοι, άλλοι οι θείοι νόμοι. Στο θείο νόμο ο φόνος ή η κλοπή είναι πάντοτε αμαρτίες, ενώ στον ανθρώπινο νόμο αυτός που κλέβει για να φάει επειδή πεινάει δεν τιμωρείται, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ελληνικό νόμο (και αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με). Σύμφωνα με τον ανθρώπινο νόμο αν είσαι σε άμυνα και σκοτώσεις δεν τιμωρείσαι. Σύμφωνα με το θείο νόμο κι αυτό είναι αμαρτία. Σύμφωνα με τον ανθρώπινο νόμο μια έκτρωση από βιασμό ή όταν υπήρχε ζήτημα υγείας, ακόμη και όταν ήταν παράνομες οι εκτρώσεις δεν ήταν αμαρτία. Σύμφωνα με το θείο νόμο είναι κι αυτό αμαρτία/φόνος.

    Γενικώς, μην πας να μπλέξεις τα θεία με τα ανθρώπινα. Έχεις μια άποψη, δεν θέλεις τον τόκο, κράτα την, μπορούμε να κάνουμε συζήτηση επ' αυτής μια χαρά. Τώρα, αν εισφέρεις όλη την ώρα δικαίωση θρησκευτικού χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τη δικαιώσεις με ανθρώπινα κριτήρια. Όχι ότι μπορείς να τη δικαιώσεις με θρησκευτικά, αλλά αυτό δείχνει μια έλλειψη επιχειρημάτων σε οικονομικό/ κοινωνιολογικό/ πολιτικό επίπεδο.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Misha 26/07/2010 13:14:12

    Eπώνυμε, τις ρητές απαγορέυσεις του τοκισμού θα τις γνωριζες αν ανοιγες την Παλαιά Διαθήκη.Στην Καινη Διαθηκη αυτή η απαγόρευση επικυρώθηκε με τα έργα των πατέρων και τους κανόνες τν Οικ.Συνόδων.
    Την παραπλάνηση προσπαθείς εσυ να την κάνεις θέτοντας την τελειότητα της εντολής του Χριστού (αγάπης προς τους εχθρούς, μη ανταπόδοσης του κακού) στο ίδιο επίπεδο με τα βασικά , ένα εκ των οποίων είναι η ληστρική φυση του τοκισμού, πάντα συμφωνα με το Ευαγγέλιο και την πατερική διδασκαλία.
    Τα υπόλοιπα που αναφέρεις για κλοπές και εκτρωσεις εντάσσονται σε αυτό το πνεύμα.Και σε αυτά όμως σφάλλεις:πχ η Εκκλησία δεν καταδικάζει κάθε κλοπή.Τα μοναστήρια ήταν καταφύγια των κλεφτών, ο π.Παίσιος μιλά για έναν «άγιο κλέφτη» που εκλεβε το παγκάρι και τα έδινε σε φτωχούς.


    Η βιωσιμότητα της κοινωνίας χωρίς τόκο, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.Προς το παρόν έχουμε ικανοποιητική λειτουργία σε μικροκλίμακα.Σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν κάτι επαναστατικό και θα γεννούσε έναν νεο κόσμο μεσα σε μερικές μόλις ώρες.
    Ξυπνάς ένα πρωι και δεν υπάρχουν ουτε οι διαβόητες «αγορές», ουτε τα λαμόγια τους.Απο κει και περα προσανατολίζεσαι στη δημιουργία μια άλλης κοινωνίας, δικαιότερης και πιο ανθρώπινης.
    Ααντιλαμβάνομαι ότι αυτό τρομάζει τους οπαδους του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, όπως θα τρόμαζε τους τυφλοπόντικες η προοπτική να ζήσουν στο φώς ή όπως τη BP ένας κόσμος μη εξαρτωμενος από το πετρέλαιο.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 26/07/2010 13:40:13

    @Επώνυμος

    "Άλλο οι ανθρωπινοι νόμοι, άλλοι οι θείοι νόμοι"

    Θα συμφωνήσω. Αλλά ο πιστός μιας θρησκείας τι πρέπει να κάνει; Ποιον νόμο ακολουθεί τελικά;
    Αντιγόνη να γίνει;

    Δεν στέκεται η διάξευξη. Ιστορικά τουλάχιστον καθόλου.

    "Γενικώς, μην πας να μπλέξεις τα θεία με τα ανθρώπινα.""

    Οι θρησκείες τα μπλέκουν πρώτες πρώτες. Διότι πάντα θέλουν μερίδιο από τα ανθρώπινα πράγματα. Και έτσι συμμαχούν με τις ανθρώπινες εξουσίες.

    Δες από το σύνταγμά μας τι λέει. Τους νόμους της αυτοκρατορίας. Τους ελέω θεού εστεμμένους μονάρχες και αυτοκράτορες. Την αρχαία ελληνική δημοκρατία με την κρατική θρησκεία. Την ρωμαϊκή αυτοκρατορική κλπ κλπ. Και σε άλλους πολιτισμούς τα ίδια έχουμε.

    Ο απ. Παύλος το έχει ξεκαθαρίσει για τους χριστιανούς δούλους τουλάχιστον. Οτι δηλαδή η πραγματικότητα εκφράζει την θεία βούληση, θέληση, σχέδιο πως να το πω. Αρα αν σε βρει από αρρώστεια μέχρι αυτοκράτορας ή αφέντης οφείλεις να υπομείνεις και να υπακούσεις. Εγώ βλέπω ένα μπλέξιμο σ' αυτό πάντως.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 26/07/2010 14:32:53

    "Βασικό" δηλαδή ο τοκισμός (αν υπάρχει απαγόρευση, που μέχρι στιγμής δεν μας έχει πει κάτι περισσότερο από τον Άγιο Γρηγόριος Νύσσης, ούτε μας είπες γιατί οι Βυζαντινοί δεν το είχαν στο δίκαιό τους, ενώ το είχε ο αιρετικός πάπας) και "μη βασικό" η αγάπη προς τους εχθρούς; Τι είδους διαχωρισμός είναι αυτός Μίσα; Υπάρχουν μη βασικές εντολές; Είναι "μη βασική" η εντολή της αγάπης; Θέλεις ή δεν θέλεις να νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητα των εντολών του Χριστού; Και, υπάρχει πιο βασική εντολή από αυτή της αγάπης, που περιλαμβάνει την αγάπη προς τους εχθρούς;

    Ακριβώς, και το να μην πάρεις τόκο, ενώ τον δικαιούσαι από τον ανθρώπινο νόμο, εκεί εντάσσεται και αυτό που λέει ο Άγιος Γρηγόριος "να μην πάρεις τόκο". Εδώ σου λέει ο Χριστός, να μην πάρεις καν το δάνειο! Δηλαδή ο Άγιος Γρηγόριος σου λέει κάτι έλασσον, για να ξεφύγεις από το πάθος της φιλαργυρίας, δεν το λέει ως επιταγή προς τον ανθρώπινο νομοθέτη.

    Το λάθος είναι όμως στη δική σου συλλογιστική, που θέλεις να βρεις πατήματα για τον κομμουνισμό μέσα από το Χριστιανισμό. Που ψάχνεις θρησκευτικό άλλοθι για τις μη υποστηρίξιμες πολιτικά θέσεις σου.

    Γιατί θέλεις ντε και καλά να βρεις χριστιανικό άλλοθι για τις πολιτικές σου θέσεις; Δεν μπορείς να τις υποστηρίξεις διαφορετικά;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 26/07/2010 15:03:44

    @Μisha: "την τελειότητα της εντολής του Χριστού (αγάπης προς τους εχθρούς, μη ανταπόδοσης του κακού)"

    Ομως, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και τα παρακάτω...

    "ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστι, και ο μη συνάγων μετ’ εμού σκορπίζει", Λουκάς 11: 23

    "όφεις, γεννήματα εχιδνών. πως φύγητε από της κρίσεως της γεέννης;", Ματθαίος 23: 33

    "εάν μη τις μείνη εν εμοί, εβλήθη έξω ως το κλήμα και εξηράνθη, και συνάγουσιν αυτά και εις το πυρ βάλλουσι, και καίεται", Ιωάννης 15: 6

    "ει τις έρχεται προς υμάς και ταύτην την διδαχήν ου φέρει, μη λαμβάνετε αυτόν εις οικίαν, και χαίρειν αυτώ μη λέγετε· ο γαρ λέγων αυτώ χαίρειν κοινωνεί τοις έργοις αυτού τοις πονηροίς" Β' επιστολή Ιωάννου, 10-11

    "Και ο νικών και ο τηρών άχρι τέλους τα έργα μου, δώσω αυτώ εξουσίαν επί των εθνών, και ποιμανεί αυτούς εν ράβδω σιδηρά, ως τα σκεύη τα κεραμικά συντριβήσεται", Ιωάννης, Αποκάλυψις 2: 26-27

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 26/07/2010 15:11:19

    ...από την ιστοσελίδα του oodegr.com

    "
    Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος (325 μ.Χ.) ορίζει (κανών ΙΖ’) ότι αν κανείς κληρικός λαμβάνει τόκους, πρέπει να καθαιρεθεί και «αλλότριος του κανόνος έσται»...
    "

    Η εκκλησία έχει βεβαίως μετοχές στην Εθνική Τράπεζα.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 26/07/2010 15:12:48

    Και το Βατικανό έχει δική του τράπεζα, νάχει και το κεφάλι του ήσυχο ότι θα πάρει το μέρισμα: Την Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 26/07/2010 15:14:53

    Ο oodegr.com επιμένει πάντως πως η η παραβολή των ταλάντων (Κατά Μάρκον, 25, 14-30) είναι συμβολική. Δεν έχει σχέση με τον τόκο.

    Συμβολικός τόκος

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Μisha avatar
    Μisha @ Misha 26/07/2010 15:16:40

    Eπώνυμε

    Τα βασικά είναι σα να λέμε «γράμματα του Δημοτικού».Πρώτα μαθαίνεις Α-Β και μετά διαβάζεις Παπαδιαμάντη.
    Ετσι και στην πνευματική ζωή.Πρώτα έδωσε ο Θεός τις βασικές εντολές μεταξύ των οποίων ήταν και η απαγόρευση του τοκισμού , μαζί με το «οφθαλμό αντί οφθαλμού», και αργότερα όταν ωρίμασε ο κόσμος (?) την εντολή της αγάπης προς τους εχθρούς και της υπέρβασης των φυλετικών διαφορών.

    Νομίζω ότι είναι αρκετά κατανοητό αυτό.

    Ο αγ.Γρηγόριος , ο αγ.Χρυσόστομος, ο Μ.Βασίλειος, ο αγ.Κοσμάς ο αιτωλός , ο αγ.Νικόδημος ο αγιορείτης αλλά και άλλοι θεωρούν (όπως και η Αγία Γραφή και ο Χριστός) τον τοκισμό αμάρτημα ισόβαθμο του φόνου σε κάποιες περιπτώσεις (ψάξε τα δελτια αυτοκτονιών και θα καταλάβεις το γιατί).

    Επειδή γνωρίζουν την κακία και πονηρία των τοκιστών (δλδ των σημερινων τραπεζιτων) συνιστούν να μη παίρνουν οι άνθρωποι τόκο αλλά κυρίως στηλιτεύουν με δριμύτητα τους τοκιστές και τον θεσμό του τόκου.

    Για τον Χριστιανό άνθρωπο ο τοκισμός μπορεί να είναι τόσο αποδεκτός όσο και η έκτρωση: δλδ η πολιτεία θερεί νόμιμα αμφότερα αλλά ο χριστιανός παλευει για να απαγορευθουν και τα δύο, γιατί οδηγούν τον άνθρωπο στην αιώνια απώλεια αλλά και στην επίγεια δυστυχία.

 17. Πι ΖΙ avatar
  Πι ΖΙ 25/07/2010 12:38:51

  Προς τυς φιλους μπουλιστες: Καλά ένα παραμυθακι γραψαμε, γιατί τσιμπάτε. Φυσικά και ο Αν Σου θα διαφυλάξει την ενότητα τυ βασιλείου. Και θα τιμηει οπως λενε τριτογενεις πηγες τον Μπου Λη ως ιστορικο, πλέον, ηγέτη του βασιλειου

 18. Provocateur avatar
  Provocateur 25/07/2010 12:41:52

  Αληθευουν αυτα που γραφουν σημερα οι εφημεριδες, οτι δηλαδη ο αφιλος Μπου Λη ετοιμάζεται να αδειασει και τον κακομοιρη Αν Λου που θα πει μεσα αντ΄ αυτου;

 19. Factorx avatar
  Factorx 25/07/2010 13:39:11

  Το Α- Ντι απευθυνεται σε αναγνωστες οι οποιοι δεν χρειαζεται να ειναι Α-Ιν- Σταιν για να αντιληφθουν οτι η Πυ Λο ειναι το βασιλειο της Ρη Γι Λη και η Κινα η Ελλαδα η οποια απο συστασεως της ειναι διχασμενη. Γι αυτο ο Αν Σου πρεπει να ξεφυγει απο την εσωστρεφεια του Μπουλισμου και να ενωσει την Κινα.

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/07/2010 14:15:21

  Λοιπόν, τώρα που καταλάγιασε το πράγμα και "χώνεψε" λιγάκι η χθεσινή κρίσιμη πληροφορία περί διαθέσεων παλινόρθωσης του Καραμανλή, ας πω κι εγώ λιγάκι στην παρέα τις σημερινές σκέψεις μου.

  1) Η επιθυμία "παλινόρθωσης" δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, πόσο μάλλον όταν ένα σωρό απίθανοι τύποι (π.χ., Σιούφας) που για κάποιον ανεξήγητο λόγο κάποτε είχαν την Ελλάδα στα χέρια τους, έχουν χάσει τώρα κάθε ρόλο και πιθανότητα ρόλου με τη νέα κατάσταση και λογικό είναι να πιέζουν τον Καραμανλή με κουβέντε του τύπου "Πρόεδρε δεν πάει άλλο με αυτόν και πρέπει να αναλάβεις σύντομα δράση ώστε το κόμμα να επανακτήσει το φυσικό του ηγέτη" κλπ. κλπ. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος για να του φουσκώσει το εγώ του από το πολύ πες-πες και να έχει τάσεις και επιθυμίες παλινόρθωσης.

  2) Το βέβαιο είναι ότι ο καραμνλικός σχεδιασμός είχε γίνει την ημέρα της παραίτησης (4 Οκτωβρίου το βράδυ) με δεδομένο, στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι ο επόμενος αρχηγός θα είναι η μισητή στον κόσμο Ψη Λι, οπότε αργά ή γρήγορα ο λαός θα απαιτούσε την επιστροφή του. Τους προέκυψε εκεί η απροσδόκητη δυναμική Σαμαρά και η εκλογή από τη βάση, που άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε συντριπτική και συνολική ήττα Ντόρας. Βέβαια, την εκλογή από τη βάση επέβαλε τελικά ο ίδιος ο Καραμανλής τελικά επέβαλε, καθώς ήταν φανερό ότι κατά βάθος δεν πολυήθελε τη Ντόρα πρόεδρο. Από αυτό γίνεται φανερό ότι η επιθυμία παλινόρθωσης ενδεχομένως να υπήρχε από πριν, όμως δεν υπήρχε κάποιο προαποφασισμένο σχέδιο, ούτε ενδεχομένως να ήταν συνειδητή επιλογή, ίσως να ήταν η αυτονόητη και ίσως "κληρονομικώ δικαίω" σκέψη στο μυαλό ενός Καραμανλή.

  3) Η εκλογή Σαμαρά και, κυρίως, η στήριξή του από ένα αποφασισμένο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι φανερό ότι άλλαξε τα δεδομένα. Ο νέος αρχηγός μπορεί να αξιοποίησε ένα τμήμα (το λιγότερο φθαρμένο) των παλαιών στελεχών, όμως η μεγάλη μάζα των παλαιοκομματικών δεν είχαν καμία τύχη μαζί του και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι "προβεβλημένοι", σχεδόν όλοι δηλαδή, στήριξαν τη Ντόρα για την αρχηγία. Όλοι αυτοί τώρα έχουν μείνει στη ΝΔ αλλά με μηδενικο μέλλον. Είναι φανερό ότι το κόμμα αποκτάει τη δυνατότητα για καινούργια δυναμική (δεν την έχει αποκτήσει ακόμα, αλλά έχει τη δυνατότητα να την αποκτήσει). Χώρια την προσωπική λάμψη του Σαμαρά, που θα πρέπει να τη θεωρήσουμε δεδομένη, άλλο ότι η μακρά του απουσία από την κεντρική πολιτική σκηνή και οι τραγικές επιδόσεις του σημερινού επικοινωνιακού επιτελείου εμποδίζουν την ουσιαστική εκλογική/δημοσκοπική της επίδραση. Αυτό, όπως είναι φυσικό, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ κάθε δυνατότητα παλινόρθωσης. Για να υπάρξει παλινόρθωση, πρέπει να αποτύχει ο Σαμαράς.

  4) Μπήκε άραγε ο Καραμανλής στο "τρυπάκι" της λογικής "να αποτύχει ο Σαμαράς"; Δεν μιλούμε για το περιβάλλον του, μιλούμε για τον ίδιο. Πέρα από τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Πι Ζι, υπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί σαφέστατα κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι, τη στιγμή της παραίτησης, η επίγνωση στο μυαλό του ήταν "θα με διαδεχθεί η Ντόρα" και, συνεπώς "θα είναι πολύ εύκολο να επιστρέψω μόλις την ξεβράσει ο κόσμος". Οπότε, η δική μου ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πλέον είναι ότι, πράγματι, ο Καραμανλής μπήκε στο τρυπάκι της υπονόμευσης. Αυτό εξηγεί και την οργή του αγαπητού μας Φάκτορα με τον Καραμανλή όλες τις προηγούμενες ημέρες.

  Φάκτορα, εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες τις πτυχές πραγμάτων που δεν είναι πάντοτε στο φως της δημοσιότητας. Θέλω από τη θέση μου ως απλού σχολιαστή της σελίδας να σε συγχαρώ για τη δημοσίευση του κειμένου του Πι Ζι, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μας δείχνει με ομολογουμένως πολύ έξυπνο και εύστοχο τρόπο τη γενικότερη εικόνα των πραγμάτων.

  5) Πιστεύω ότι αυτό που μας είπε ο Πι Ζι στο σχόλιό του στις 14:38 ότι "Αν Σου θα τιμήσει τον Μπου Λι ως ιστορικό, πλέον, ηγέτη του βασιλείου" είναι το κλειδί της ομαλοποίησης της όποιας κατάστασης. Αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνον από την πλευρά Σαμαρά. Προϋποθέτει και τη σύμπραξη του ίδιου του Καραμανλή. Ο μεν Σαμαράς δηλαδή έχει εδώ το 50% της ευθύνης ("τιμήσει"), ο δε Καραμανλής έχει το υπόλοιπο 50% της ευθύνης ("ιστορικός ηγέτη"). Και πρέπει να το καταλάβει καλά ο ίδιος (γιατί οι "αυλικοί" του δεν θα το καταλάβουν ίσως και τόσο καλά): Προϋπόθεση για να συνεχίσει να έχει την όποια αγάπη του κόσμου (τέτοια σαν κι αυτή που πολλοί εκφράσαμε εδώ μέσα τις προηγούμενες ημέρες και μήνες), είναι η ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. Αν η στάση του έναντι του Σαμαρά έχει οποιαδήποτε στοιχεία ιδιοτέλειας, υπονόμευσης κλπ., τότε θα πρέπει να το καταστήσουμε όλοι σαφές ότι η σημερινή στήριξή μας θα μεταστραφεί αύριο, την άλλη στιγμή, σε αηδία και απόρριψη στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας.

  Δεν γίνεται δηλαδή και να κρατήσει την αγάπη του κόσμου, και να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ιδέες και τάσεις παλινόρθωσης που υπονομεύουν τη σημερινή ηγεσία. Απλώς δεν γίνεται. Αν έχει ιδέες και τάσεις παλινόρθωσεις, απλώς θα μας χάσει όλους την άλλη στιγμή.

  Στο χέρι του ήταν να μην παραιτηθεί τον Οκτώβριο. Τώρα πια όμως που παραιτήθηκε, το ποτάμι της ιστορίας δεν γυρίζει πίσω. Και ήταν κάτι που φανερά το ήθελε πολύ, να παραιτηθεί. Τι ζητάει τώρα; Στο κάτω κάτω, με δεδομένο το γεγονός ότι ως πρωθυπουργός ΑΠΕΤΥΧΕ, το να επιζητεί δεύτερη ευκαιρία εις βάρος του Σαμαρά μόνον ως αλητεία εις βάρος της παράταξής του και της χώρας μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε.

  Η πολιτική του επιβίωση (ως ιστορικού πλέον προσώπου και ίσως αύριο ως Προέδρου της Δημοκρατίας) περνάει μέσα από το να δοθεί στη χώρα μια δεύτερη ευκαιρία (την πρώτη την έχασε ο ίδιος), με το να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός. Αν δεν γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός, ας μην περιμένει ποτέ να νικηθούν οι εχθροί της χώρας που νίκησαν τελικά και τον ίδιο.

  Και όσο για τους "μπουλικούς", καλό είναι να το πάρουν απόφαση ότι το μερτικό τους στη λεηλασία της Ελλάδος ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ και δεν έχει άλλο. Ας ξεκοκαλίσουν με την ησυχία τους όσα φάγανε και ας μη ζητούν άλλα. Το τσουνάμι της οργής κατά της πολιτικής τάξης τους έχει πρώτους-πρώτους στο στόχαστρο. Το πάρτυ τελείωσε, γκέημ όβερ και όλα τα σχετικά. Ας πάνε σπίτι τους για τσαγάκι. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ. Δεν θέλουμε ούτε να τους θυμόμαστε.

  Το ξέρω πως ότι κι αν γράψουμε δεν θα το πάρουν απόφαση, αλλά θα καταλάβουν τι εννοούμε μόνον όταν νιώσουν στο πετσί τους τη λαϊκή οργή. Ας εύχονται να μην τη νιώσουν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 25/07/2010 19:35:42

   Aυτη ειναι η δικη σου θεωρια.Η δικη μου θεωρια ειναι οτι ο Καραμανλης απο τη πρωτη στιγμη ειχε κυριο στοχο να εξοβελισει τη Ντορα και γιαυτο κανονισε την εκλογη απο τη βαση.
   Με τη διαγραφη της Ντορας εκλεισε το κεφαλαιο αυτο χωρις να φαινεται ο Καραμανλης.Τωρα απλως θα περιμενει να χασει τις επομενες εκλογες η ΝΔ για να θεσει θεμα ηγεσιας.
   Οταν γινονταν εσωκομματικες εκλογες ειχα επισημανει οτι το ΠΑΣΟΚ ποτε δεν πεφτει κατω απο δυο τετραετιες και γιαυτο οι αρχηγοι της ΝΔ που βγαινουν μετα απο ανοδο του ΠΑΣΟΚ δε γνονται πρωθυπουργοι (Αβερωφ 1981,Εβερτ 1993).
   Aλλα η υλοποιηση ή μη αυτων των σεναριων εξαρταται απο το Σαμαρα.Οχι με το να διαγραψει τον Καραμανλη γιατι δεν μπορεις να τα βαλεις με καποιον που εχει επιρροη μονο και μονο επειδη δε μιλαει αλλά με το να κανει καλυτερη αντιπολιτευση στο Παπανδρεου.

 21. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/07/2010 14:39:11

  «Τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου».

  Λουκάς 19: 27

 22. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 25/07/2010 16:18:04

  ...στο μεταξύ ο Πρίγκηπας Κα Νω και μια παρέα από τραπεζίτες-μανδαρίνοι με έναν πολυπολιτισμικό στρατό διοικούσαν την χώρα, όπως τους λέγανε στα βάθη των σπηλαιωδών τους διαδρομών ανά την υφήλιο...

  • Μisha avatar
   Μisha @ χελιδόνι 25/07/2010 17:55:47

   Στο μεταξύ μια παρέα απο τραπεζίτες έφεραν στην εξουσία τον Κα-Νω, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις εγκληματικές τους δραστηριότητες όπως κάνουν τα τελευταία 20 χρόνια.

 23. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 25/07/2010 17:25:16

  σαν το μητσοτάκη και τον καραμανλή ας πούμε καλύτερα.

 24. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 25/07/2010 17:27:22

  το μητσοτάκη και τους καραμανλήδες, μάλλον.

 25. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 25/07/2010 17:32:36

  κοινός τους παρονομαστής, όλοι διασύρθηκαν, καταξεφτυλίστηκαν και δαιμονοποιήθηκαν, ενώ η πολιτική τους δικαιώθηκε και εφαρμόστηκε. όπως στη φέρμα των ζώων το ένα γουρούνι που παρίστανε τον στάλιν κατούρησε πάνω στα σχέδια του γουρουνιού που παρίστανε τον τρότσκυ, και μετά τα χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει το μύλο ή κάτι τέτοιο.

 26. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/07/2010 18:26:23

  Θα υπάρχει μια διέξοδος, είπε ο παλιάτσος στο ληστή
  Κι αν σου 'χει μείνει μια σταλιά ντροπή, δώσε λιγάκι προσοχή
  Εμπόροι πίνουν το κρασί μας, και κλέβουνε τη γη
  Εσύ είσαι η μόνη μας ελπίδα, σε περιμένουμε να 'ρθεις

  Τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά, ήταν τα λόγια του ληστή
  Έχουν περάσει όλα αυτά πάει καιρός πολύς
  Εδώ απάνω στα βουνά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή
  Για ό,τι έχει κερδηθεί για ό,τι έχει πια χαθεί

  Πάνω απ' του κάστρου τη σκοπιά, οι πρίγκιπες κοιτούν
  Καθώς γυναίκες και παιδιά, τρέχουν για να σωθούν
  Κάπου έξω μακριά ο άνεμος βογκά
  Ζυγώνουν καβαλάρηδες με όπλα και σκυλιά

  Θα υπάρχει μια διέξοδος, είπε ο παλιάτσος στο ληστή
  Κι αν σου 'χει μείνει μια σταλιά ντροπή, δώσε λιγάκι προσοχή
  Εμπόροι πίνουν το κρασί μας, και κλέβουνε τη γη
  Εσύ είσαι η μόνη μας ελπίδα, σε περιμένουμε να 'ρθεις

  του Διονύση Σαββόπουλου (πάνω σε κάτι του Μπομπ Ντύλαν)

  (εδώ η υπόκρουση: h**p://www.youtube.com/watch?v=eqmY0QucCKs)

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Θραξ Αναρμόδιος 15/06/2011 10:18:26

   All along the Watchtower (Μπόμπ Ντύλαν)

 27. antiochos avatar
  antiochos 25/07/2010 20:33:43

  Κατανοητο παιδια..
  Δεν αντεχεται ουτε η αληθεια,ουτε η ειλικρινεια.

  • Χαριτίνη avatar
   Χαριτίνη @ antiochos 25/07/2010 20:44:20

   η ποιά;

   xaxaxaxa

 28. antiochos avatar
  antiochos 25/07/2010 21:52:50

  Χαριτίνη
  Tο πιο πιθανο ειναι να γελας με αλλο σχολιο.
  Γιατι το δικο μου ειναι συνεχεια αυτου που "χαθηκε".
  Σε μπερδεψα;
  Kαληνυχτα.Γιατι το πρωι παμε για το πρωην μεροκαματο μας.

  • Χαριτίνη avatar
   Χαριτίνη @ antiochos 25/07/2010 23:06:25

   δεν ξέρω τι χάθηκε και τι βρέθηκε εγώ γενικώς γελάω όταν βλέπω αυτές τις δύο λέξεις

   ποια αλήθεια και ποια ειλικρίνεια; ΓΕΝΙΚΩΣ.
   Καληνύχτα και σε σένα.

 29. panos avatar
  panos 25/07/2010 22:35:50

  ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΑΦΗΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΔ!ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΕΝΩΤΙΚΟΣ...ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΔΙΩΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ....!!!

 30. Factorx avatar
  Factorx 26/07/2010 14:55:11

  Το μεγάλο πρόβλημα του Μπουλισμού και της Ρη Γι Λη ήταν οτι ειχαν ιδιοκτησιακή αντίληψη του μαγαζιου. Στην πραγματικότητα θεωρουσαν και τον Αν Σου και την κακια βασιλισσα Ψη Λη και τον μπαμπά της Γκα Ντε Μη ενοικιαστές που μπορούσαν να τους πετάξουν όποτε ήθελαν έξω. Ο Γκα Ντε Μης συμβιβαστηκε για να κανει την μπαζα του κι αυτος και ετσι συνδιοίκησε με τους Μπουλιστές που βολεύτηκαν κι αυτοί. Και κοροιδευαν τον λαουτζικο με τις δηθεν διαφωνιες τους. Ο Αν Σου όμως ηθελε το δικό του μαγαζι γιατι δεν χρωστουσε σε κανέναν.

  • Γιαννης 3 avatar
   Γιαννης 3 @ Factorx 27/07/2010 12:54:07

   Φακτορα τι ποιο ευκολο πραγμα απο το να κανει καινουργιο-δικο του κομμα ο κ.Σαμαρας?
   Ενας αλλος πιο πανω γραφει 'οι μπουλικοι που ξεκοκκαλισαν τη χωρα'!!!Δηλαδη ποιους εννοει?Μαλλον το ομολογο 4,3 εκατ ευρω που επιστραφηκε και δεν εχει ανεβει ενα αρθρο γιαυτο εδω ή για τα 5 πορισματα του ΣΟΕ οσον αφορα το Βατοπεδιο που παλι δεν εχει ανεβει κατι επι τουτου.Μηπως ομως μπερδευτηκε και εννοουσε 2,4 δις ευρω απο την αγορα των αρματων Leopard........

   Ελεος.....

 31. Γιαννης 3 avatar
  Γιαννης 3 27/07/2010 12:58:41

  Οσοι αναφερονται στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που εφερε ο Μπου Λι μαλλον εννοουν:GOLDMAN SACHS,ΖΗΜΕΝΣ,ΙΝΤΡΑΚΟΜ,ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ,ΟΜΟΛΟΓΑ,ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ,ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΜΑΙΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και να φανταστει κανεις οτι αυτα ειναι τα προσφατα.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.