#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Έθνος και η ιστορία του είναι το πρόσωπό μας στον κόσμο

Εις το όνομα τίνος;

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Όλες οι κυβερνήσεις της νεότερης Ιστορίας, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της βουτηγμένης στο αίμα της Κύπρου μεταπολίτευσης, είχαν μια σταθερά.

Βενιζελικοί και λαϊκοί, βασιλόφρονες και οπαδοί της αβασίλευτης, δημοκράτες κι ολοκληρωτικοί, του Κέντρου ή της ΕΡΕ, σοσιαλιστές ή οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, είχαν πάντοτε ένα κοινό. Από τον Βενιζέλο ως τον Μεταξά, κι από τον Παπαναστασίου, ως τον Σοφούλη, τον Παπάγο, τον Γέρο, ή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάτι σταθερό κι αμετάβλητο διαπερνούσε το Κράτος, την κοινωνία απ’ άκρου εις άκρον: η κυρίαρχη εθνική ιδεολογία στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στον Τύπο, στον δημόσιο λόγο.

Κι υπήρχε και μια αληθινή και παραγωγική διανόηση, που μετουσίωνε την εθνική ιδέα, και όχι μόνο, σε αληθινή τέχνη. Σήμερα «ο Ιούδας, που φιλάει υπέροχα», είναι κρατικοδίαιτος, προοδευτικός κι οπαδός του..Μνημονίου. Και φυσικά είναι Ιούδας. Σήμερα η κρεμ ντε λα κρεμ του χασμουρητού που υποδύεται την τέχνη, παίζει μεταξύ life style και αποδόμησης. Είπαμε: πρότυπο ο γκέϊ αφγανός λαθρομετανάστης εκτροφέας καρέτα – καρέτα. Άλλωστε, με τα μέτρα των κατά Μίκη σημερινών «ιντελιγκέντσηδων» και των αποδομητών που μας κυβερνούν, το «Άξιον Εστί» είναι προϊόν …υπερπατριωτισμού. Υποθέτω ότι θα το περιλάβει, παίζοντας με τα τσουλούφια του, ο Τατσόπουλος σε νεότερη χορηγημένη εκπομπή του γνωστού συγκροτήματος, με τις ανακυκλωτικές ανιδιοτελείς ευαισθησίες. Αλουμίνιο, πλαστικό και Ιστορία. Όλα στην προοδευτικιά χωματερή. Καιρός να υποστεί και η πατριωτική ποίηση την δέουσα, φιλική προς το μνημονιακό περιβάλλον, επεξεργασία.

Κάποτε νήπια, παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες, διδάσκονταν την πίστη στην Πατρίδα, μέσα από την Ιστορία της, μέσα από την κρατική Παιδεία, την οικογένεια,  μέσα από κάθε συλλογική έκφραση του δημοσίου βίου.

Ο τρόπος άλλοτε εμπνευσμένος και ποιητικός, ενίοτε άγαρμπος και πρωτόλειος, αλλά πάντως ένα ελληνοκεντρικό πρότυπο ελευθεροφροσύνης και φλογερού πατριωτισμού σφυρηλάτησε γενιές Ελλήνων. Διασφάλιζε την εθνική και κοινωνική ενότητα. Έθετε τα πρότυπα. Ταυτόχρονα όμως αποτελούσε την αστείρευτη πηγή ενέργειας για κάθε αγώνα, σε κάθε κίνδυνο, απέναντι σε κάθε εχθρό και συμφορά.

Ακόμη κι ο Άρης, όταν βγήκε στο κλαρί, υποδύθηκε τον «Ταγματάρχη» του Πυροβολικού, έβαλε μπροστά την γαλανόλευκη κι έκανε συνέχεια αναφορές στο ΄21 και την κλεφτουριά, από την πρώτη μέρα ως και στην περίφημη ομιλία του στη Λαμία. Μόνο έτσι μπόρεσε να μαζέψει κόσμο γύρω από τη σημαία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ, που ως τότε είχε μικρή απήχηση κι ήταν μισοδιαλυμένο από την καταστολή αλλά και τις απίστευτες «πατέντες» του δαιμόνιου Μανιαδάκη («μαϊμού» Ριζοσπάστης και Κεντρική Επιτροπή!), μόνο όταν χρησιμοποίησε τον Πατριωτισμό, τα εθνικά σύμβολα και πήρε (ή κατ’ άλλους καπηλεύθηκε) την πρωτοπορία στο Εθνικό Κίνημα, μπόρεσε να αποκτήσει πλατιά επιρροή κι έφτασε ως την πόρτα της εξουσίας.

Τον Λάκη Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο κάποιοι και κάτι τους έμαθαν ν’ αγαπούν την Πατρίδα.

Σ’ ένα από τα πολλά επεισόδια της μάχης των Οχυρών, ένας νέος Έλληνας θερίζει τον ανθό των επερχόμενων Γερμανών. Ο Αλ. Ζαούσης γράφει γι αυτόν: «Ένα σκυρόδετο πολυβολείο, γνωστό ως Π9, σε μια μικρή δύναμη προκαλύψεως έξω από το Μπέλες. ... Ο Γερμανός Διοικητής ζήτησε να δει τον επικεφαλής Έλληνα. Λοχίας Δημήτριος Ίτσιο. Ο Γερμανός τον χαιρέτησε, τον συνεχάρη και μετά διέταξε να τον τουφεκίσουν»! Ο έφεδρος Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος, από τα Άνω Πορρόϊα Σερρών είναι ο πρώτος εκτελεσμένος από τις κατοχικές δυνάμεις. Μιλάει κανείς γι’ αυτόν στα παιδιά σας; Κάποιοι και κάτι τον έκαναν αυτό που ήταν.

Οι ανώνυμοι Εδεσίτες κι Ελασίτες, που βγήκαν για να πολεμήσουν τους κατακτητές είχαν κι αυτοί «ηθικό αυτουργό». Τον ίδιο που είχαν κι αυτοί που ξεκινούσαν μια Οδύσσεια κινδύνων για να καταταγούν στον Ιερό Λόχο και τις άλλες μονάδες του Ελληνικού Στρατού στην Μέση Ανατολή. Οι μαχητές της Στρατιάς στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Λαού μας στην Μικρά Ασία, οι νικητές της Αλβανίας και οι υπερασπιστές των Οχυρών, οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας στο λησμονημένο έπος του 1944-1949, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και του 1974, είχαν όλοι τον ίδιο «ηθικό αυτουργό» στην δράση τους: την εθνική τους συνείδηση και φιλοτιμία. Συνείδηση και φιλοτιμία που σφυρηλατήθηκαν από δάσκαλους, γονείς, διανόηση, από μια κυρίαρχη εθνική ιδεολογία.

[caption id="attachment_98775" align="alignnone" width="600" caption="Δημήτριος Ίτσιος"][/caption]

Αν πιστεύεις ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του γιατί ν’ αγωνιστείς γι’ αυτό;

Αν πιστεύεις και θέλεις να κάνεις και τους άλλους να πιστέψουν, ότι είμαστε ένα μπάσταρδο συνοθύλευμα, που ενώθηκε πάνω σε ιστορικά ψεύδη, τότε γιατί να θυσιαστείς και τι να θυσιάσεις; Το πολύ - πολύ να πακετάρεις την βαλίτσα σου.

Ο Λαός μας διάβηκε τα πεδία της Ιστορίας δια πυρός και σιδήρου ως συγκροτημένο Έθνος κι όχι ως κοπάδι ανδράποδων. Αυτή την κυρίαρχη ιδεολογία, βασισμένη φυσικά στην γλώσσα, την θρησκεία, την παράδοση, το κοινό συναίσθημα καταγωγής, την μορφοποιούσε και περνούσε το Κράτος μέσα από τις δομές του σε όλους. Αυτή η εθνική ιδεολογία δεν νομιμοποιούσε απλά στις συνειδήσεις των ανθρώπων την Πατρίδα. Την καθαγίαζε. Συγκροτούσε το ύψιστο κίνητρο.

Αυτή είχαν στις αποσκευές τους και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που σκόρπισαν στην προσφυγιά και την ξενητειά. Δεν ήταν κάποιοι, που πήγαν κάπου. Ήταν Έλληνες, είχαν ταυτότητα, γλώσσα, μουσικές, δικούς τους τόπους πίσω τους και κοινό τρόπο μέσα τους. Γι’ αυτό ακόμα σήμερα στο Τορόντο και στο Σικάγο, στο Μπουένος Άϋρες και στο Γιοχάνεσμπουργκ, μαζεύονται, τραγουδούν και χορεύουν τους αρχαίους κυκλικούς χορούς μας. Δεν έγιναν πολτός, γιατί ποτέ δεν ήταν πολτός. Κι ούτε θα γίνουν. Ειδικά οι έξω.

Γι’ αυτήν την ιδεολογία αυτοκτόνησε η Ηγερία του νεότερου Ελληνισμού, η Π. Δέλτα, όταν μπαίνανε οι Γερμανοί στην Αθήνα. Γι’ αυτήν ο Σάντας ανέβηκε στο βράχο. Γι’ αυτήν ανέβηκε στην αγχόνη ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Γι’ αυτήν άντεξαν δεκαετίες διώξεων οι Βορειοηπειρώτες αγωνιστές.

Δειλά – δειλά από το 1981 και μετά σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Όλο το μηδενιστικό, χολερικό σκυλολόϊ της παρακμής, σιγά – σιγά επέδραμε σε όλους τους μηχανισμούς, που ήταν οι φορείς και τροφοδότες της εθνικής ιδεολογίας.

Τώρα, σαστισμένοι, οδηγούν τη χώρα στον κατήφορο χωρίς φρένα και μας ζητούν να πάμε κάπου, κάπως, να κάνουμε κάτι. «Δικαιώνεται» το χλευαστικό σύνθημα της δεκαετίας του ΄80 στους τοίχους των αμφιθεάτρων: «Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος».

Το Έθνος και η Ιστορία του, οι αξίες, οι Ήρωες, τα Σύμβολα του, δεν είναι παρά το πρόσωπο μας στον κόσμο. Αυτό που μας προσδιορίζει, μας κινητοποιεί, μας ενώνει. Αυτό μας ανάθρεψε, μας έδωσε φρόνημα, κουράγιο, αντοχές. Αυτό μας γλύτωσε από όλους τους κινδύνους. Η ιδέα του Έθνους είναι το συνεκτικό μας υλικό.

Πάνω σε τι θα χτίσουμε την εθνική και κοινωνική ενότητα μπροστά στον κίνδυνο ενός «οικονομικού 1922», που αντιμετωπίζουμε λόγω των ιδεοληπτικών μηδενιστών σκιντζήδων, που σαστισμένοι καμώνονται ότι κυβερνούν; Ποια σημαία θα κυματίσει και θα μας οδηγήσει στην έφοδο προς τον Ουρανό, προς το μέλλον; Ποιο είναι το σύνθημα κι η συνειδησιακή νομιμοποίηση του στο Λαό; «Εμπρός για καλή εφαρμογή του Μνημονίου»; «ΔΝΤ και βοηθητικοί, μια γροθιά και μια φωνή»; «Εμπρός για να βγει η πολυπολιτισμική Ελλάδα στις αγορές»; Τι ανάταση!

Και στην Οικονομία, λένε οι επαΐοντες, η ψυχολογία είναι το 75%! Αγώνας είναι κι αυτός. Κι αγώνες δεν γίνονται από ψοφίμια, ασύντακτα μπουλούκια και τουρίστες.

Η νέα Ηγεσία, που έρχεται με μεγάλες δρασκελιές, πρέπει και θα ξαναχτίσει την εθνική και κοινωνική ενότητα. Πάνω στην Μνήμη των Ηρώων μας και στην δύναμη των Συμβόλων μας, πάνω στην Ιστορία μας και στην αχλύ των ευγενών της μύθων, όλοι οι λαοί έχουν. Άλλο όμως οι μύθοι ενός ιστορικού Έθνους κι άλλο τα παραμύθια μιας μπατιρημένης ηγεσίας που απέρχεται καταντροπιασμένη. Σωστά;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. trooper avatar
  trooper 01/05/2011 08:07:41

  ''πρότυπο ο γκέϊ αφγανός λαθρομετανάστης εκτροφέας καρέτα – καρέτα''


  χαχαχαχαχαχα!!!!!!! εξαιρετικό!!!!!!!!!!

  • astral avatar
   astral @ trooper 01/05/2011 13:36:54

   επιδοτουμενος εκτροφεας καρεττα καρεττα θα επρεπε να ΄λεει προς το ορθοτερο!

  • διηνεκης avatar
   διηνεκης @ trooper 01/05/2011 13:46:47

   βρε φαηλε οι γκει αφγανοι θα βγουνε παρεα με τον βαλιανατο στο gay parade στην αθηνα αντε να το δουμε και αυτο και να γελασει και ο καθε πικραμενος την γιορτη των γκει θα την ανοιξη ο γιωργακης με το κολαν

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 01/05/2011 08:21:52

  Όταν "θάβονται" σημαντικά θέματα που αφορούν την ύπαρξη και πρόοδο αυτού του κράτους που ζούμε, σε αντίθεση με τις μικροκοματικές διενέξεις για βλακώδη θέματα που αντικατοπτρίζουν και την βλακεία αυτών που τα ανέδειξαν, ας μην ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει. Φταίει ο καθένας από εμάς γιατί ανεχόμαστε τους προδότες που υποσκάπτουν τα θεμέλια του κράτους είτε λόγω πονηρίας είτε λόγω βλακείας. Γιατί ένα κράτος ΚΥΡΙΩΣ υπάρχει και στηρίζεται στους πολίτες που το αποτελούν. Αν λοιπόν δεν προσέξει τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ τότε για ποιό πράγμα μιλάμε; Παιδεία, υγεία, εξωτερική πολιτική έγιναν έρμαια στα χέρια προδοτών και βλακών επί σειρά ετών. Φταίνε οι Έλληνες λοιπόν που έχασαν την εθνική τους συνείδηση;

 3. Pluto avatar
  Pluto 01/05/2011 08:46:03

  "...H νέα ηγεσία που έρχεται με μεγάλες δρασκελιές...."
  Πάντως η σημερινή ΝΔ ούτε νέα ηγεσία φέρνει (Αντώνης + 2-3 κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη) ούτε έρχεται με μεγάλες δρασκελιές. Είναι γεμάτη πολιτικά πτώματα που δεν τολμάει να τα θάψει....Κόμμα ζόμπι!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Pluto 01/05/2011 17:15:34

   Πλούτο, δεν ξέρω αν είσαι ο Πλούτωνας, ο βασιλιάς του Άδη ή ο σκύλος του Μίκυ Μάους. Όποιος κι αν είσαι, καλό μήνα, κι όταν έρθει η ώρα θα δεις τι θα 'ναι αυτό που θα ΄χει έρθει! Όλα θ' αλλάξουν...

 4. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 01/05/2011 08:50:39

  Φαήλο, παρουσιάζεις την ουσία. Καιρός για αφύπνιση. Σε καλημερίζω και σου δίνω ακόμα μια φορά τα συνχαρητήριά μου.

 5. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 01/05/2011 09:08:00

  .....συγχαρητήρια........

  • Dora avatar
   Dora @ Νίκος Θ. 02/05/2011 17:33:31

   Σταρατο αρθρο,δυνατο κι οχι θολοκουλτουριαρικοι κρετινισμοι.

 6. Πελοπίδας avatar
  Πελοπίδας 01/05/2011 09:21:36

  Έχουμε πόλεμο! Όσοι θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας συνείδηση υφιστάμεθα ένα ανελέητο σφυροκόπημα νεοταξικής προπαγάνδας. Μπούχτισα πια, να ακούω για την "πολυπολιτισμικότητα', τη ''διαφορετικότητα", την απαξίωση ο,τιδήποτε εθνικού! Ελληνική Ελλάδα ονειρεύομαι, ουχί πολτό.
  Τι με διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ διαπνέεται από (και θα εφαρμόσει) όσα εκφράζει ο κ. Κρανιδιώτης;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Πελοπίδας 01/05/2011 17:16:42

   Ο Αρχηγός της, η Ιστορία του, οι θέσεις του.

   • Πελοπίδας avatar
    Πελοπίδας @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 20:07:24

    κ. Κρανιδιώτη, υπήρξα ψηφοφόρος (δίς) της Πολιτικής Άνοιξης. Τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά θα ήθελα να εξασφαλίσω, ότι θα εφαρμοσθούν στο μεταναστευτικό, στο Νοτιοσλαβικό, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στη διαφάνεια και αξιοκρατία στη λειτουργία του κράτους. Θέτω την ίδια ερώτηση, γιατί δεν θα αντέξω να απογοητευτώ.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Πελοπίδας 01/05/2011 23:05:40

     Δεν θα απογοητευτείς.-

 7. Κάποιος avatar
  Κάποιος 01/05/2011 09:55:54

  "Όλες οι κυβερνήσεις της νεότερης Ιστορίας, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της βουτηγμένης στο αίμα της Κύπρου μεταπολίτευσης, είχαν μια σταθερά".

  Βασικά είχαν κι άλλες σταθερές.
  Τον εθνικό διχασμό,το εμφυλιοπολεμικό μίσος, τα "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", τις καρπαζιές από τους επιτετραμμένους των ξένων προστάτιδων δυνάμεων,τις χαμένες πατρίδες, την ημιμάθεια και τον αναλφαβητισμό που επιτείνονταν από το γλωσσικό ζήτημα που ταλαιπωρούσε την γλώσσα μας μέχρι την μεταπολίτευση, την λογοκρισία και την αστυνομοκρατία.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 01/05/2011 12:33:10

   Κάποιε
   Γιατί πετάς τη μπάλα στην εξέδρα?
   O Φαήλος δεν περιγράφει τον "παράδεισο" της νεότερης Ελλάδας.
   Περιγράφει τον κοινό τόπο όλων των Ελλήνων, που ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας αγαπούσαν την Πατρίδα και τα χαρακτηριστικά της ιδι0συστασίας της, που αποτέλεσε διαχρονικά τη θρυαλίδα κάθε μεγάλης μας στιγμής, κοινωνικής, πνευματικής ή πολεμικής.
   Που οδηγούσε στην έγερση των Ελλήνων σε κάθε δύσκολη στιγμή, ώστε να μην βουλιάζουν στα τέλματα της Ιστορίας.
   Το αν κάποιοι εμπορεύτηκαν κάποτε τον πατριωτισμό είναι άλλο ζήτημα.
   Το ζήτημα είναι ότι για χρόνια ολόκληρα οι λαγουμιτζήδες του Έθνους κατέστρεψαν με επιμονή και υπομονή αυτή τη συνεκτική και διεγερτική ουσία που κρατούσε το Έθνος σε επιφυλακή και επαναστατική ετοιμότητα και η έλλειψή της μας έχει σήμερα βυθίσει στη σύγχιση και την αβεβαιότητα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 13:27:33

    Έλα μωρέ, μην τον κράζεις, τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος. Τι θέλεις, να θυμώσουν τα αφεντικά και να μείνει στο δρόμο;

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Επώνυμος 01/05/2011 13:37:46

     Είδες πάλι όραμα ;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Κάποιος 01/05/2011 13:59:40

      Τι όραμα, ότι σε διώχνουν τα αφεντικά; Όχι, γιατί να σε διώξουν. Μια χαρά την κάνεις τη δουλειά σου.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 13:37:09

    Στο όνομα του Εθνους διαπράχθηκαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον του ελληνισμού,εμφύλιοι,διχασμοί,χαμένες πατρίδες.
    Αλλος ο πατριωτισμός των βασιλοφρόνων,της ΕΟΝ,των χιτών και των χουντικών και άλλος των βενιζελικών, των Ελασιτών και κυρίως των απλών Ελλήνων που έχυσαν άπλετο το αίμα τους στα Βαλκάνια και στην Μικρασία.
    Δεν θα κρίνω ποιος από τους παραπάνω ήταν αληθινός πατριώτης και ποιος πατριδοκάπηλος, απλά σημειώνω ότι όλοι οι πατριωτισμοί δεν είναι ίδιοι.

    • rotten tomatoes avatar
     rotten tomatoes @ Κάποιος 01/05/2011 14:10:19

     Για τονπατριωτισμό των ελασιτών στην Μόσχα και το ΚΚΣΕ, ανθυπο-κάποιε, δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία, ούτε χρειαζόταν να μας τον θυμίσεις. Θέλεις να κρυφτείς κι η χαρά δεν σε αφήνει...

     Τα μεγαλύτερα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού από κομμουνιστές, είτε σε ομοεθνείς τους, είτε σε αλλοεθνείς. Λάβε σάπιες ντομάτες τώρα αντί για ρόδα του Μάη, για τις χύμα πρωτομαγιάτικες μπούρδες που αραδιάζεις.

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 01/05/2011 14:11:01

     Κάποιε
     Είπε κάτι διαφορετικό ο Φαήλος?
     Κάνε ένα βήμα, μπορείς.
     Μη μένεις σε στερεότυπα.
     Δεν εκθειάζουμε κανέναν εμπορευόμενο της εθνικοφροσύνης.
     Τους γνωρίσαμε αυτούς και μάλιστα πρόσφατα με την προδοσία της Κύπρου.
     Ας μη μαλάνουμε πάν στα χυμένα αίματα του εμφυλίου.
     Όμως δεν λύνονται τα σημερά προβλήματα με λογιστικό τρόπο.
     Χρειάζεται απαραίτητα να αποκτίσουμε την αλληλεγγύη αγαπημένης οικογένειας.
     Και η ευρεία οικογένειά μας είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ.

    • Τηλέμαχος avatar
     Τηλέμαχος @ Κάποιος 01/05/2011 14:11:50

     Και στο όνομα του Κομμουνισμού διαπράχθηκαν εγκλήματα και στο όνομα του "εμείς δεν έχουμε Πατρίδα, ούτε αγίους με σπαθιά, μόνο έχουμε τα δυό μας χέρια, που μας ζούν απ' τη δουλειά" το θυμάστε;
     Ήταν ο δεύτερος στίχος από την (ελληνική μετάφραση) της "Διεθνούς", που άρχιζε με το αλησμόνητο εκείνο "Ομπρός της γής οι κολλασμένοι...", κάνοντας έκκληση στο παγκόσμιο προλεταριάτο για διεθνή Επανάσταση.
     Ξέρετε τι εγκλήματα διαπράχθηκαν στο όνομα εκείνης της Ιδεολογίας σε βάρος των λαών, αλλά και σε βάρος της ίδιας της Εργατικής τάξης (παντού, αλλά κυρίως εκεί όπου επικράτησε κι έγιναν καθεστώς, μέχρι που κατέρρευσε);
     Τι θα πεί αυτό;
     Στο όνομα όλων των ιδεολογιών έγιναν κατά καιρούς εγκλήματα. Και στο όνομα όλων των θρησκειών!
     Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να διαλέγουμε την Ιδεολογία της Ελευθερίας (που και στο όνομά της έγιναν εγκλήματα - θυμηθείτε τις γκιλοτίνες της Γαλλικής Επανάστασης) από την Ιδοελογία του Ολοκληρωτισμού.
     Ούτε μας εμποδίζει να διαλέγουμε την Ιδεολογία του Πατριωτισμού, που δίνει αίσθηση συλλογικότητας σε κάθε λαό - και τον μετατρέπει από "πληθυσμό" σε λαό - από την ιδεολογία της αποδόμησης που δημιουργεί κοινωνικούς "πολτούς"- εύκολα θύματα της Αυτοκρατορίας που προσπαθούν να στήσουν και της "Ελεύθερης Αγοράς" που έχουν επιβάλλει.
     Που δεν είναι Ελεύθερη (με κανόνες) είναι ασύδοτη.
     Και δεν είναι Αγορά (με βελτιστοποίηση αποτελέσματος) είναι ζούγκλα.
     Όπου υπερισχύει όχι ο καλύτερος, αλλά ο ισχυρότερος.
     Κι αυτά δεν είναι τα ίδια...

     Όλα τα έχουμε δεί. Αλλά ξέρουμε τι δούλεψε και τι όχι. Τι πρέπει να φτιάξει και τι δεν φτιάχνεται. Τι μας πάει και τι όχι.
     Ε λοιπόν, η Ελευθερία ενός λαού είναι συνάρτηση του Πατριωτισμού του.
     Το λέει και το Σύνταγμά μας στο άρθρο 114 παλαιά και τώρα στο άρθρο 120. Κάποτε το ακροτελεύτειο άρθρο του Συντάγματός μας ήταν πύρηνο σύνθημα για αγώνες Ελευθερίας. Τώρα;

     Ε τώρα ξανά το ίδιο ακριβώς: Σύνθημα για αγώνες Ελευθερίας και πάλι.
     Μόνο που τώρα ο εχθρός δεν είναι η (επερχόμενη) χούντα των στρατιωτικών, ούτε τα εξωθεσμικά κέντρα των Ανακτόρων. Τώρα είναι η χούντα των "προοδευτικάριων" - τρομάρα τους - και άλλα εξωθεσμικά κέντρα, της διαπλοκής και όχι μόνο.
     Τη δουλειά τους εκείνοι. Τη δουλειά τους εμείς.
     Αλλά η Ελευθερία των Ελλήνων εναπόκειται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων! Το λέει και το Σύνταγμά μας.
     Και μόνον όσοι επιβουλεύονται την Ελευθερία των Ελλήνων προσπαθούν να αποδομήσουν τον Πατριωτισμό τους.
     Ας προσέχουν.
     Γιατί ο ΄Ελληνας έχει πολλά "κουσούρια" και πολλές αρετές, αλλά ένα απ' όλα τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του είναι πιο αδιαμφισβήτητο και διαρκέστερο απ' όλα τα άλλα:
     Δεν παίζει με την Ελευθερια του!

    • rotten tomatoes avatar
     rotten tomatoes @ Κάποιος 01/05/2011 14:24:03

     Για τον πατριωτισμό των ελασιτών στην Μόσχα και το ΚΚΣΕ, ανθυποκάποιε, δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία, ούτε χρειαζόταν να μας τον θυμίσεις. Θέλεις να κρυφτείς κι η χαρά δεν σε αφήνει…

     Τα μεγαλύτερα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού από κομμουνιστές, είτε σε ομοεθνείς τους, είτε σε αλλοεθνείς. Λάβε σάπιες ντομάτες τώρα αντί για ρόδα του Μάη, για τις χύμα πρωτομαγιάτικες μπούρδες που αραδιάζεις.

    • TIMAIOS avatar
     TIMAIOS @ Κάποιος 01/05/2011 21:32:12

     Ο πατριωτισμος ειναι ενας, η προσεγγιση ειναι αυτη που αλλαζει... Ο Ελασιτης λχ θεωρουσε οτι προσφερει στην πατριδα εναντιος στον Ιερολοχιτη, ο της Χ εναντιος στον ελασιτη κοκ. Ομως για να υπαρξει πατριωτισμος πρεπει ως βασικη συνεισταμενη να υπαρχει η αγαπη προς την πατριδα (οπως αυτη οριζεται) και οχι ενας θολος ταξικος διεθνισμος!!!

    • Λόγιος avatar
     Λόγιος @ Κάποιος 05/05/2011 17:19:16

     Ο Γλέζος και ο Σάντας, φίλε, ως μέλη της ΕΟΝ ανέβηκαν στην Ακρόπολη το Μάη του 41. ΕΑΜ ακόμη δεν υπήρχε.

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ Κάποιος 07/05/2011 08:02:22

     Στο όνομα του Εθνους (ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ) διαπράχθηκαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα...
     Μιλάς για την Τουρκία φυσικά Φαλμερκάποιε. Η Ελλάδα ως Ελλάδα δεν διέπραξε ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ.
     Άσε τις προπαγανδες. Η ψευδολογία δεν θα σωσει.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 17:17:28

    ΄Σύντροφε Σων, με γλύτωσες από γράψιμο.

 8. ελιζα βοζεμπεργκ avatar
  ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 09:59:49

  Φαηλο Χριστος Ανέστη! Δε φτάνει που εμείς οι ακραιφνείς δεξιοί καθαροί δημοκράτες έχουμε "κατηγορηθεί" για την υγιώς εγωιστική μας εμμονή στην αδιαπραγμάτευτη εθνική κυριαρχία, σήμερα μας "'ελέγχουν" και το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"! Και σαν να μην έφθανε η απαγόρευση της μετάδοσης της λειτουργίας της Μεγάλης Εβδομάδας απο την "ιδιόκτητη" συχνότητα Καμίνη 9,84, έχουμε και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο να κατεβάζει ΜΕΤΆ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ την ελληνική σημαία απο τα προσκυνήματα... Διερωτώμαι τί αλλο μας περιμένει!

  • Kolios avatar
   Kolios @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 12:05:00

   Η ελίζα του πρίγκιπα Αβραμο; Γουάου.

   • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
    ελιζα βοζεμπεργκ @ Kolios 01/05/2011 15:25:55

    Σας ενοχλεί οτι ο "πρίγκηψ Αβραμο" άνοιξε το δρόμο για την εκλογή του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά ή οτι εγώ είμαι μιά απλή μαχόμενη δικηγόρος και όχι πριγκήπισσα? Χριστός Ανέστη κ.Kolios!

    • αντιλαικος avatar
     αντιλαικος @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 03:10:26

     Α! πρέπει τώρα να φορέσω
     τ' ωραίο εκείνο γύψινο στεφάνι.
     Έτσι, με πλαίσιο γύρω το ταβάνι,
     πολύ θ' αρέσω.

     (Kώστας Καρυωτάκης, Εμβατήριο πένθιμο και κατακόρυφο)

     κ. Βοζεμπεργκ οι παραπανω στιχοι σας ... ταιριαζουν γαντι!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 13:31:26

   Γεια σας κυρία Βόζεμπεργκ. Αληθώς ανέστη! Τώρα, μια που ήρθατε από τα λημέρια μας, να σας ρωτήσω, τι δουλειά είχατε στη "συναυλία συμφιλίωσης" που έστησαν οι δυνάμεις αποδόμησης του έθνους στον Άγιο Παντελεήμονα, μια που η λαθρομετανάστευση (ειδικά η μουσουλμανική) που υποστηρίζουν ανόητα οι αριστερούληδες είναι ο υπ' αριθμόν ένας κίνδυνος, αυτή τη στιγμή, για την "αδιαπραγμάτευτη εθνική μας κυριαρχία";

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 01/05/2011 13:33:22

    *υπ' αριθμόν ένα

   • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
    ελιζα βοζεμπεργκ @ Επώνυμος 01/05/2011 15:21:48

    Ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Κατ αρχάς δεν ήρθα τώρα στα λημέρια σας (μας), προφανώς δεν με παρακολουθείτε παρά το γεγονός οτι συνδιαλέγομαι πάντοτε ενυπόγραφα. Σχετικά με την εκδήλωση στον Αγιο Παντελεήμονα είναι προφανές - το είπα δημόσια απο την πρώτη στιγμή - οτι συμφώνησα στην επιθυμία του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά! Μπορούσε να αποτελεί προοσωπική πρωτοβουλία ? Προφανώς δεν με γνωρίζετε. Σας ευχαριστώ για το διάλογο

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 15:31:23

     Συγγνώμη, δεν σας είχα δει άλλη φορά.

     Αν ήταν επιλογή του ίδιου του Προέδρου η παρουσία σας στη γνωστή συναυλία του Αγ. Παντελεήμονα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "κρίμα". Εγώ στη θέση σας πάντως θα είχα αρνηθεί να πάω, για να μην ταυτιστώ δημοσίως με μια τέτοια παρουσία και θα του είχα πει ότι κατά τη γνώμη μου είναι λάθος επιζήμια για τη ΝΔ η παρουσία της εκεί.

     Δεν σας αδικώ αν δεν το είπατε (εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν οι ψευδώνυμοι του διαδικτύου μπορούμε να το παίζουμε ήρωες πιο εύκολα), πάντως σας λέω απλώς τι θα ανέμενα ως στάση από τους εκπροσώπους μας.

     Ελπίζω τουλάχιστον μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων (ειδικά το σύνθημα "ο Παπούλιας στο Γουδί" εμένα με συγκλόνισε, πιστεύω ότι δεν έχει ξαναακουστεί τέτοιο σύνθημα κατά Προέδρου της Δημοκρατίας) να εισηγηθήκατε στον Πρόεδρο ότι δεν είναι σκόπιμη η πλαισίωση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών από τη ΝΔ.

     Σας τιμά πάντως ο ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες και και χαίρομαι που είστε κι εσείς σε αυτό το λημέρι όλων μας.

    • juliet avatar
     juliet @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 15:32:15

     @κ. Ελίζα Ροζεμπεργκ
     Νομίζω οτι με τον τρόπο που απαντήσατε αποδεικνύεται τη προσωπική σας επιλογή .
     Καλό μήνα.

     • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
      ελιζα βοζεμπεργκ @ juliet 01/05/2011 23:35:34

      kαλο μήνα χουλιετ!

     • DARK-BLUE avatar
      DARK-BLUE @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 10:45:47

      Και μια απάντηση για το σταυροπόδι που καθόσασταν μέσα στην εκκλησιά ?...στην ίδια εκδήλωση πάντα !!

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 14:29:15

   Κυρία Βόζεμπεργκ

   Έχετε την καλωσύνη να με παραπέμψετε σε κάποια δήλωση, ομιλία, δελτίο τύπου όπου ως τομε;άρχης Παιδείας της Ν.Δ θίξατε το περιεχόμενο που πρέπει να αποκτήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να ζωντανέψουν οι χαμένες αξίες που περιγράφει ο Φαήλος?

   • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
    ελιζα βοζεμπεργκ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 15:16:03

    ειναι πολλ'ες οι ανακοινώσεις οταν είχα την τιμη να συμμετέχω στον τομέα. Προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει. Σας παραπέμπω στο μέιλ της Ν.Δ. και το προσωπικό μου. Ευχαριστώ για την επικοινωνία, Χριστός Ανέστη

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 16:12:36

     Κυρία Βόζεμπεργκ
     Επειδή δε βρήκα τίποτα σχετικό στην ιστοσελίδα της Ν.Δ, μπορείτε σας παρακαλώ να το μεταφέρετε εδώ κάνοντας copy-paste?

     • goldenx avatar
      goldenx @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 16:30:59

      Strike!!! (όρος του Bowling)

     • goldenx avatar
      goldenx @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 16:34:36

      @ΣΟΝ ΠΕΝ

      Strike!

      Εγραψες ΣΟΝ ΠΕΝ!

     • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
      ελιζα βοζεμπεργκ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 18:14:41

      Επί ενα χρόνο έχω εκδώσει περισσότερες απο 250 ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην παιδεία, άρθρα και εισηγήσεις. Ολα δημοσιεύτηκαν στο σαιτ της ΝΔ. Δεν ξέρω να τα μεταφέρω, μπορώ όμως να σας στείλω όπου θέλετε αντίγραφα για συγκεκριμένο θέμα οι για τις θέσεις μας στην παιδεία γενικά ή για ειδικά κεφάλαια, όπως το άσυλο, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξετάσεις για την τριτοβάθμια, εκπαιδευτική ύλη κ.α.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 18:38:47

      Όχι κυρία Βόζεμπεργκ,
      αν έχετε τα θέλω εδώ.
      Κάποιος στο γραφείο σας θα ξέρει να κάνει το πληροφοριακώς amazing, copy-paste.
      Αλλά από αυτό που σας ζητάω δεν έχετε γιατί ούτε που το βάζει ο νους σας τί σας ζητάω.
      Δε ζητάω θέσεις για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών ή την αξιολόγηση, δηλαδή με αυτά που ασχολείσθαι γενικώς οι πολιτικοί της 30ετίας.
      Ζητάω θέσεις για το περιεχόμενο της Παιδείας για να αποκτήσει Εθνικό προσανατολισμό.
      Για να συνδέσει τον παλιότερο πολιτισμό μας με τους εγκεφάλους των παιδιών μας.
      Για να μάθουν την ιστορική μας παράδοση.
      Για να γνωρίσουν το Δημήτρη Ίτσιο.
      Για να μην καίνε τις σημαίες.
      Για να χειροκροτούν στο γήπεδο τον αντίπαλο που τους κέρδισε.
      Για να μη θέλουν όλα να γίνουν μοντέλα και τραγουδιστές.
      Για να ξαναζωντανέψουν οι αξίες που θαυμάζετε στα γραπτά του Φαήλου.
      Έχετε από αυτά?
      Έχετε από αυτά?

     • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
      ελιζα βοζεμπεργκ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 21:27:39

      Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την οργή σας εναντίον μου. Το περιεχόμενο πολιτικής για τον τομέα της παιδείας,στο οποίο αναφέρεσθε εμπεριέχεται στις διακηρύξεις του Αντ'ωνη Σαμαρά, στον Εθνικό χαρακτήρα που δεν είναι συμβολική ονομασία αλλά ουσιαστική φιλοσοφία και στα επιμέρους κεφάλαια διδακτέας ύλης που σμιλεύουν ακέραιους χαρακτήρες . Οι επιμέρους συμπεριφορές των νεων βεβαίως "κτίζονται" μέσα στην οικογένεια, η ανατροφή δε διδάσκεται σε κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα... Το πατριωτικό στοιχείο της ελληνικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πατρίδας μας, την πίστη μας και ο,τι θεωρείται αξία προσηλωμένη στις ρίζες της φυλής μας. Αυτά πρεσβεύει η Ν.Δ. αυτά περιέχονται στις προτάσεις μας, αυτά απηχουν οι ανακοινώσεις μου όταν είχα την ευθύνη του τομέα! Είμαι πολύ πιό ελληνίδα απο το βαυαρικής προέλευσης επώνυμό μου και ο πατέρας μου πολέμησε στην Αλβανία για την πατρίδα μου. Αγαπητέ κύριε ΣΟΝ ΠΕΝ οταν δε γνωρίζετε, παρακαλώ μην επιλέγετε να είστε προσβλητικός! Καλό σας βράδυ και ευχαριστώ για τη συνομιλία

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 22:04:36

      Κυρία Βόζεμπεργκ
      Λάθος κάνετε.
      Δεν είμαι προσωπικώς εναντίον σας οργισμένος.
      Είμαι και όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε
      είμαστε διαρκώς οργισμένοι εδώ μέσα.
      Διότι βαρεθήκαμε τα κούφια λόγια και τις ωραιολογίες.
      Γιατί αντί οι πολιτικοί μας να εναντιώνονται στο σύστημα που μας έχει οδηγήσει εδώ που είμαστε, ζητάνε από το Φαήλο να κάνει τη δουλειά που η κοινωνία ,η Πατρίδα, οι ψηφοφόροι, το κόμμα τους ανέθεσε να κάνουν.
      Αν πραγματικά πιστεύετε αυτά που ο Α. Σαμαράς έχει διακηρύξει ως περιεχόμενο μιας νέας Εθνικά προσανατολισμένης παιδείας, πολύ κρίμα που εσείς ως αρμόδιος τομεάρχης δε βρήκατε καμία ευκαιρία να αναπαράγετε και να αναδείξετε.
      Μη με απογοητεύετε υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια είναι υπεύθυνη για την αγωγή και συμπεριφορά γιατί μάλλον κομίζετε γλαύκα ες Αθήνας.
      Αυτό τουλάχιστον τό ξέρουμε εδώ μέσα μιας και ο Φάκτορ μας περνάει από τεστ I.Q.
      Eσείς το αποφύγατε γιατί οι Βουλευτές διαθέτουν τεκμήριο υψηλής ευφυίας.
      Έτσι δεν μπορώ να δεχθώ πως αν υστερεί η οικογένεια δεν μπορεί η κοινωνία να κάνει τίποτα με την εκπαίδευση.
      Μας έχουν διαψεύσει πολλές κοινωνίες που η σοβαρή εκπαίδευση ανόρθωσε την υπόσταση όχι μόνο των νέων αλλά και των οικογένειών τους, μέσω των παιδιών τους,
      Αλλά και με μια ταυτόχρονη αφύπνιση όλων των φορέων, κοινωνίας και ατόμων για πνευματική επανεκκίνηση.
      Σας καλληνυκτίζω και σας παρακαλώ να μην αφήνετε μόνο του το Σαμαρά και να βγείτε όλοι ένα βήμα μπροστά και να εκτεθείτε για τις ιδέες μας, αν όπως λέτε τις πιστεύετε.
      Θα συγκομίσετε τραύματα συγκρουόμενη με την κατεστημένη λογική αλλά είναι κρίμα να λένε ακραίο τον

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 22:08:08

      ...να λένε ακραίο το Φαήλο και εμείς οι άλλοι να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει , ενώ στην ουσία απολαμβάνουμε την ασυλία της ουδετερότητάς μας.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 16:46:42

   Aληθώς Ανέστη, κα. Βόζεμπεργκ.
   Αφού σας συγχαρώ για την εδώ παρουσία σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
   Συμφωνείτε ή όχι πως οι βουλευτές-στελέχη της ΝΔ πρέπει, αν μη τι άλλο για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας, να κηρύξουν εμπάργκο σε δύο συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου; Και ασφαλώς αναφέρομαι καταρχήν στο συγκρότημα Σκάι-Καθημερινή, του οποίου ο διευθυντής κ.Παπαχελάς υμνεί φαιδρούς πατριδέμπορες των "άκρων"(κατά Κ.Καραμανλή...)τύπου κ.Καρατζαφέρη, οι δε κ.κΠορτοσάλτε και Παπαδημητρίου έχουν εργολαβικά αναλάβει την απαξίωση της ΝΔ και την πρόωθηση της θεωρίας "όλοι ίδιοι είναι"(βλ. όρο "πασοκονεοδημοκρατία"). Το λέω γιατί με λύπη μου διαπίστωσα πως το άρθρο σας για το άσυλο το δημοσιεύσατε στο skai.gr...!
   http://www.skai.gr/news/articles/article/162069/auti-i-nosiri-katastasi-prepei-epitelous-na-stamatisei-/?cid=99
   Το δεύτερο συγκρότημα από το οποίο πρέπει να απέχουν τα στελέχη της ΝΔ είναι ο οικονομικά και ηθικά χρεοκοπήμενος ΔΟΛ.
   Πρέπει να το καταλάβετε. Στην εποχή μας, στις μέρες μας όλα μετράνε. Ειδικά για μας εδώ. Προσωπικά θεωρώ πως κάθε συνέντευξη, κάθε παρουσία, κάθε άρθρο βουλευτή της ΝΔ στα εν λόγω συγκροτήματα(εξαιρώ τις τηλεοπτικές παρουσίες, λόγω της μεγάλης απήχησης του μέσου) αποτελούν μέγιστη ύβρη και συνιστούν πρωτοφανή περιφρόνηση στην παραταξιακή συνείδηση και αξιοπρέπεια.
   Σας καλώ κατά συνέπεια να απέχετε συστηματικά από παρόμοιες παρουσίες στα όχι απλά εχθρικά(κάτι τέτοιο είναι θεμιτό στο παιγνίδι της Δημοκρατίας), αλλά πεμπτοφαλαγγίτικα αυτά ΜΜΕ που εργολαβικά έχουν αναλάβει την με κάθε αθέμιτο μέσο απαξίωση της ΝΔ και συγκεκριμένα από τα: skai.gr, Kαθημερινή, Τα Νέα, Το Βήμα.
   Ευχαριστώ.

   • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
    ελιζα βοζεμπεργκ @ Κώστας 01/05/2011 18:04:17

    Kυριε Κωστα κλησπέρα σας. Υποστηρίζω το αντίθετο για επικοινωνιακούς λόγους της σκοπίμότητας να ακούγεται η φωνή μας. Εχοντας ως δεδομένο το εμπάργκο στις θέσεις της ΝΔ και του Προέδρου μας ( έχει ως γνωστό καταγγελθεί επίσημα δια του εκπροσώπου), πρέπει κατά την άποψή μου να ακουγόμαστε όλο και περισσότερο, ανεξαρτήτως μέσου που δέχεται να μας φιλοξενήσει. Διαφορετικά, ο μονόλογος της ενσυνείδητης προπαγάνδας θα πρωταγωνιστεί σε βάρος των θέσεων του κόμματός μας. Ιδίως μετά το ΖΑΠΠΕΙΟ 2 αυτό φαντάζει ακόμη πιό αναγκαίο!

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 18:20:42

     Ευχαριστώ για την απάντηση.
     Διαφωνούμε, προφανώς. Εσείς λέτε "ακούγεται η φωνή μας".
     Εγώ λέω πως και η φωνή σας δεν ακούγεται εκεί, γιατί κυριαρχούν τα ουρλιαχτά των κάθε λογής Παπαδημητρίου και-το χειρότερο-άλλοθι "πολυφωνίας" και "πλουραλισμού" δίνετε στα εν λόγω μέσα με τις εκεί παρουσίες σας. Μακάρι να έχω εγώ λάθος. Αλλά φοβούμαι πως έχετε εσείς. Ο δε Εκπρόσωπος, μια που το αναφέρετε, αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στην κρατική τηλεόραση, όχι στα μέσα που εγώ ανέφερα. Δεν διέβη τον Ρουβίκωνα(=εμπάργκο) με την δήλωσή του.
     Αντίθετα ένα εμπάργκο θα τους συνέτιζε, έστω σε κάποιο βαθμό, θα διαφώτιζε τους λιγότερο πολιτικοποιημένους πολίτες για την φαιά προπαγάνδα της Καθημερινής-Σκάι κλπ οι οποίοι ακόμη παρακολουθούν τα εν λόγω μέσα και θα έδινε ένα μάθημα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών στελεχών από τους (τί σύμπτωση;) Φουσκωτούς του Μνημονίου.
     Εδω θα είμαστε και θα δούμε ποιός θα δικαιωθεί...

    • spiros avatar
     spiros @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 18:48:12

     Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον άποδεδειγμένο ότι με την στάση αυτή επιτυγχάνεται ο ευτελισμός του ομιλούντος αφού του κόβουν την φωνή και δεν του επιτρέπεουν να απαντήσει ή με τα εκ των υστέρων σχόλια τον "αφοπλίζουν".
     Στην καθεστωτική αντίληψη των ΜΜΕ της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας δεν πολεμάς με λιανοντούφεκα.

    • Romios avatar
     Romios @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 00:51:48

     Κυρία Βόζεμπεργκ, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
     Λέτε "γιά λόγους σκοπιμότητος να ακούγεται η φωνή μας" Μα ποιός θα ακούσει την φωνή σας; Το κανάλι αυτό (ΣΚΑΪ) το παρακολουθεί κανείς, εάν το παρακολουθεί, μόνο το Σάββατο το βράδυ από τις 11:00 μ.μ. που έχει ποδοσγαιρικό αγώνα του Ισπανικού πρωταθλήματος . Εκτός και εάν απευθύνεστε σε χώρους εκτός Ν.Δ.
     Από Βόρεια Ελλάδα με σεβασμό

   • spiros avatar
    spiros @ Κώστας 01/05/2011 18:10:04

    Αυτό δεν είναι αυτονόητο ! Πρέπει να πάρουν εντολή από τον αρχηγό. Κατάλαβες ;

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ spiros 01/05/2011 19:09:47

     Λες να μην ξέρω, Spiro, πως για να γίνει κάτι τέτοιο(εμπάργκο κόμματος σε συγκεκριμένο συγκρότημα) χρειάζεται αυτονόητα κεντρική πολιτική απόφαση σε επίπεδο ηγεσίας; Εννοείται πως μόνο έτσι γίνεται. Απλά ρώτησα την κα. Βόζεμπεργκ την προσωπική της γνώωμη, επί της άποψής μου. Και έλαβα απάντηση...
     "Πηγαίνουμε για να ακουγόμαστε" ήταν η απάντηση. Αμ δεν ακούγονται... Αλλοθι προσφέρουν. Αντίθετα, μια καταγγελία συγκεκριμένου ΜΜΕ θα λειτουργούσε παραδειγματικά για τα υπόλοιπα, θα διαφώτιζε λιγότερο ενμερωμένους πολίτες, θα φώτιζε τις υποχθόνιες "ειδήσεις" και "ρεπορτάζ" του Βήματος και της Καθημερινής.
     Και θα αντιλαμβάνονταν οι κκ Παπαχελάς, Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, Μανδραβέλης, Κασιμάτης και ο φαιδρός Ραβανός πως είναι κατηγορούμενοι στην συνείδηση των πολιτών και όχι κατήγοροι. Θα εξαναγκάζονταν να πετάξουν το προσωπείο του αδέσμευτου δημοσιογράφου και να φανερώσουν το αποκρουστικό πρόσωπο του γραφιά-μαρκουτσοφόρου σε διατεταγμένη υπηρεσία να προπαγναδίζει τη συναίνεση στο Μνημόνιο, γιατί κάτι τέτοιο εξυπηρετεί οικονομικά τους εργοδότες τους κκ Αλαφούζο, Ψυχάρη και λοιπά καλά παιδιά της ελληνικής κοινωνίας.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ελιζα βοζεμπεργκ 01/05/2011 17:19:15

   Αληθώς ο Κύριος, Ελίζα.
   Αυτά που ορθώς επισημαίνεις, δείχνουν και το καθήκον όλων μας.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 18:22:08

    Φαήλο
    Τί επισημαίνει ορθώς?
    Ότι πήγε στον Άγιο Παντελεήμονα εξαναγκαζόμενη?
    Γιατί αν δεν πήγε εξαναγκαζόμενη και πήγε συμφωνούσα, τί χρειάζεται ν'αναφερθεί στο Σαμαρα?
    Εν πάση περιπτώσει οι Βουλευτές έχουν βήμα.
    Έχουν κανάλια που μπορεί να μιλήσουν.
    Έχουν τις ερωτήσεις και τις επίκαιρες ερωτήσεις.
    Τί έκανε η κ.Βόζεμπεργκ για την περίπτωση των σημαιών στο Πατριαρχείο?
    Ούτε δελτίο τύπου που να διατυπώνει ανησυχία.
    Με πιάνει ναυτία όταν βλέπω βουλευτές αντί να τρώνε τα σίδερα δημοσιεύουν παράπονα-καταγγελίες στο διαδίκτυο.
    Άλλο να εξηγήσουν κάποια θέση τους , άλλο να ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους και άλλο να κάνουν "αγώνα" στο διαδίκτυο.
    Ψηφίσαμε κυρία Βόζεμπεργκ, Ψηφίσαμε.
    Δώσαμε, δώσαμε.

    • juliet avatar
     juliet @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 20:45:07

     @ΣΟΝ ΠΕΝ
     πες τα ,μαζί σου,
     οι ευθύνες πάντα των άλλων,εμείς φταίμε που φτάσαμε εδώ, αυτοί μας νουθετούσανε ,εμείς είμαστε απείθαρχοι.
     Γι΄άλλα ,ξέρουνε να στηλώνουνε τα πόδια .Θα τ΄ακούνε ,εμείς πληρώνουμε το λογαριασμό σε τελική ανάλυση.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ juliet 01/05/2011 21:33:12

      Juliet.

      ΜΆλλον δεν έχουν καταλάβει τί σημαίνει Βουλευτής.

    • ελιζα βοζεμπεργκ avatar
     ελιζα βοζεμπεργκ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 23:42:46

     κυριε ΣΩΝ ΠΕΝ πριν σας καληνυχτίσω να σας πώ οτι ΜΟΝΟ ΕΓΩ και οχι σεις ή κανείς άλλος ανέδειξε το θέμα της υποστολής των σημαιών στο Πατριαρχείο. Οσο για την ψήφο σας, προφανώς δεν την διεκδικώ. Εχω ψηφιστεί απο πολίτες που φέρουν ονοματεπώνυμο! Παρά ταύτα σέβομαι το δικαίωμά σας να με κρίνετε κάτω απο την ψευδωνυμία σας και συνομιλώ μαζί σας ανυπόκριτα. Αμφιβάλλω αν σεις θα με αντιμετωπίζατε με τον ίδιο τρόπο

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 00:26:55

      ΣΟΝ ΠΕΝ,

      θα ήταν ενδιαφέρον να μας περιγράψεις εσύ πως αντιλαμβάνεσαι το εθνικό και να μας δώσεις για τα θέματα που έθιξες κάποια παραδείγματα. Θα βοηθούσες τη συζήτηση περισσότερο.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Εύμηλος 02/05/2011 09:34:16

      Εύμηλε
      Το αυτονόητο ζητάω, άναφέρθηκα τί ακριβώς εννοώ.
      Σύνδεση της εκπαίδευσης με την Ιστορική, Λογοτεχνική και Δημοτική μας παράδοση.
      Την επανελλήνιση της εκπαίδευσης ζητώ.
      Την ανάπτυξη της Εθνικής μας αυτογνωσίας.
      Την καλλιέργεια χαρακτηριστικών της Εθνικής μας ιδιοσυστασίας.
      Το φιλελεύθερο πνεύμα, τη φιλομάθεια, την ανδρεία, το φιλότιμο, την οικουμενικότητα της Ελληνικότητας,
      την εκτίμηση των πραγματικών αξιών της ζωής, την αισθητική καλλιέργεια, τη γνώση του παρελθόντος που θα εναρμονίζει την σεινήδηση με την ταυτότητα.
      Την αγωγή των νέων με τον καθορισμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και τον καθορισμό ορίων και κανόνων.

      Όμως το βασικό είναι να δοθεί μάχη για την αλλαγή αντιλήψεων στο χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου πέραν των γνώσεων να προσφέρει Παιδεία και Αγωγή.
      Δυστυχώς η παρούσα κατάσταση δεν είναι τυχαία αλλά προϊόν μεθόδευσης.
      Οι Βερέμηδες και οι Τατσόπουλοι καραδοκούν.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 04/05/2011 11:02:08

      Ευχαριστώ για την απάντηση. Ενδιαφέρουσες θέσεις.
      Θα συμπλήρωνα ότι χρειαζόμαστε στην εκπαίδευση και την μεθοδική καλλιέργεια του κριτικού νου για να μην καταλήξει άκριτη παπαγαλιστική προγονοπληξία.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 00:51:33

      Φάουλ, μεγάλο φάουλ κα. Βόζεμπεργκ....
      Δεν μπαίνω στην ουσία του θέματος. Μένω στη φράση σας " σέβομαι το δικαίωμά σας να με κρίνετε κάτω απο την ψευδωνυμία σας ". ΄
      Αλήθεια αγνοείτε πως το διαδίκτυο παγκοσμίως λειτουργεί σε επίπεδο sites και blogs με ψευδώνυμα; Σίγουρα όχι. Το γνωρίζετε. Αλλά επιλέγετε να επιτεθείτε στον χρήστη που διαφώνησε μαζί σας με το παγκάλειο φασίζον επιχείρημα της ψευδωνυμίας...Ολίσθημα. Στα επιχειρήματα απαντούμε. Αυτά έχουν σημασία και όχι αν τα γράφει κάποιος με ψευδώνυμο ή όχι.
      Το Διαδύκτυο θέλει επιχειρήματα και ψυχραιμία κα. Βόζεμπεργκ. Γιατί κυκλοφορούν διαβασμένα "κακά" παιδιά σε δαύτο. Για εύκολες ερωτήσεις στην Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη.

     • lampros avatar
      lampros @ Κώστας 02/05/2011 01:38:27

      Αλήθεια αγνοείτε πως το διαδίκτυο παγκοσμίως λειτουργεί σε επίπεδο sites και blogs με ψευδώνυμα;

      Και επειδή λειτουργεί έτσι παγκοσμίως σημαίνει ότι είναι και μονόδρομος ή θετικό; Και ο «πολυπολιτισμός» παγκόσμια τάση είναι, επί παραδείγματι...

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ lampros 02/05/2011 11:32:43

      Είναι θετικό, διότι πολύς κόσμος είναι φοβισμένος από τη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας και μόνον η ανωνυμία του διαδικτύου του δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί όπως νιώθει πραγματικά.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 09:05:49

      Κυρία Βόζεμπεργκ
      Δεν έχετε ψηφιστεί από ανθρώπους με ονοματεπώνυμο γιατί η ψηφοφορία είναι μυστική.
      Δε σας τιμά να μη διεκδικήτε την ψήφο μου επειδή διαφωνώ μαζί σας. ΠΕΙΣΤΕ ΜΕ.
      Αυτή είναι η αποστολή σας.
      Αντιπαρέρχομαι τα περί ψευδωνύμου.
      Μπήκατε μήπως σε μια περιοχή όπου διαπιστώσατε ότι οι γράφοντες υπογράφουν με ονοματεπώνυμο?
      Γιατί δε ζητήσατε το ονοματεπώνυμο άλλων που συμφωνούν μαζί σας?
      Καλή σας ημέρα και καλό αγώνα.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/05/2011 00:09:19

     Η απάντηση μου έγινε στο πρώτο σχόλιο της Ελίζας.

  • Dora avatar
   Dora @ ελιζα βοζεμπεργκ 02/05/2011 17:39:28

   Κυρια Μποζεμπεργκ(θυμωμενο βουνο,στα ολλανδικα),
   οταν διαβασα τις κρετινατες του Καμινη,αρχισα να κανω μετανοιες για να γλυτωσω το εγκεφαλικο.
   Κανενας μα κανενας δεν ξεσηκωνεται σ'αυτην την χωρα?

 9. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 01/05/2011 10:15:40

  Η νέα Ηγεσία, που έρχεται με μεγάλες δρασκελιές, πρέπει και θα ξαναχτίσει την εθνική και κοινωνική ενότητα. Πάνω στην Μνήμη των Ηρώων μας και στην δύναμη των Συμβόλων μας, πάνω στην Ιστορία μας και στην αχλύ των ευγενών της μύθων, όλοι οι λαοί έχουν. Άλλο όμως οι μύθοι ενός ιστορικού Έθνους κι άλλο τα παραμύθια μιας μπατιρημένης ηγεσίας που απέρχεται καταντροπιασμένη. Σωστά;
  ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!!

 10. Mυρσινη avatar
  Mυρσινη 01/05/2011 10:16:43

  Καλο μηνα και χρονια πολλα! Μας περιμενει η εξελιξη μιας λαμπρης νεολαιας που διασκεδαζει 12-7 το πρωι υπο τους ηχους καποιας εκκωφαντικης μουσικης με τα μπασα στο ζενιθ , στα μουγκα φυσικα , με την αστυνομια να μην βλεπει και να μην ακουει τιποτα και τα ναρκωτικα να καπνιζονται `η να σνιφαρονται αφοβα και ανετα και τις δειλες πρωινες επισκεψεις στα φαρμακεια για το χαπι της ,,επομενης ημερας.

 11. νικος avatar
  νικος 01/05/2011 10:30:22

  EN ONOMATI TOY EΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ (ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ.)

  1.Μικρασιατικη καταστροφη,προσφυγια,οικονομικη καταρευση.1922
  2 Κινηματα,δικτατοριες,διχασμοι,ασταθεια . 1922-1940
  3.εμφυλια αντισταση. 1940-1944
  4.εμφυλιος. 1944-1949
  5.τρομοκρατια. 1949-1952.
  6.αστυνομικο κρατος.1952-1963
  7.π0λιτικη κριση.1964-1967
  8.χουντα των συνταγματαρχων.1967-1974
  9.κυπριακη τραγωδια.
  1ο.ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο.1974-1981
  11.Η ΕΛΛΑΔΑ ανηκει στους ελληνες.(με χρεος 75/100 του αεπ).1981-1985?
  12.Τερατωδη εξοπλιστικα προγραμματα.1974-2009.(αλλο χρεος)
  13.αποριψη του σχεδιου αναν(ακομα περιμενουμε τη λυση που δεν ερχεται και εχουμε ηδη ντε φακτο διχοτομηση.
  14.αργυρονητο βετο στο βουκουρεστι(και αλλο χρεος για εξοπλισμους)

  ΠΟΣΟ ΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΟΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙςΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ,ΤΟ ΕΘΝΟΣ , ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ?

  • Τηλέμαχος avatar
   Τηλέμαχος @ νικος 01/05/2011 14:21:19

   Αφού τα λές που τα λές πέστα όλα:
   Εν ονόματι του Έθνους:
   -- Επανάσταση Παλιγγενεσίας το 1821,
   --Επαναστάσεις στην Κρήτη και τη Θεσσαλία σε όλη την περίοδο από το 1830 μέχρι το 1900.
   --Ένωση των Ιωνίων νήσων με την Ελλάδα
   -- Απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
   --Απελευθέρωση της Μακεδονίας κι αργότερα της Θράκης.
   -- Ένωση των Δωδεκανήσων μετην Ελλάδα.
   -- Το έπος του 40.
   -- Το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

   --Το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού.
   Από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κάλβο, ως τον Παλαμά, τη γενιά του 30, τον Καζατζάκη, το Νομπελίστα Σεφέρη, το Νομπελίστα Ελύτη, το Μίκη.
   Όλοι αυτοί σέβονταν το Έθνος, την Πατρίδα, και τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει μέσα του.
   Πως μπορείς να είσαι τόσο στραβός;
   Ποιος λαός υπάρχει δίχως σύμβολα, δίχως σημαίες, δίχως ήρωες;
   Τι Ηροσρτάτεια μανία σε έχει πιάσει να πασχίζεις με διανοητικές... πορδές να γκρεμίσεις όσα στήθηκαν με υψήλά ιδανικά και σφραγίστηκαν με αίμα;
   Υπάρχουν πράγματα που τα έχουν ανάγκη οι κοινωνίες για να εμπνέονται, να γίνουν καλύτερες, να μείνουν ελεύθερες.
   Όταν δεν τα έχουν γίνονται αγέλες αθυρμάτων.
   Γιατί εσύ τα γκρεμίζεις;
   Γιατί;

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Τηλέμαχος 01/05/2011 17:12:55

    Γιατί διαβάζει Βήμα, Τα Νέα, βλέπει Σκάι, ΜEGA.
    Γιατί οι καθεστωτικές γραφίδες τον οδήγησαν τον κ.Νίκοτ στο να υιοθετήσει εθνοαποδομηστική οπτική. Διοτί αγνοεί πως σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και στις ΗΠΑ αν διατύπωνε παρόμοιες απόψεις θα τον θεωρούσαν ψυχικά άρρωστο. Στην Ελλάδα όμως τα παραπάνω ΜΜΕ τον έπεισαν πως η έθνοαποδόμηση είνα η νέα ιδεολογική λεωφόρος που τώρα θα πρέπει να διαβεί.Και τη διαβαίνει ανερυθρίαστος. Και βέβαια ανυποψίαστος. Και προφανώς με λειψά θεμέλια παιδείας και με γερή δόση ημιμάθειας και παραπληροφόρησης αναλίσκεται σε καφενιακές αναλύσεις τύπου "το έθνος φταίει για τις υπερκοστολογήσεις των εξοπλισμών". Δηλαδή το "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι" αμπαλαρισμένο με μανδύα σοβαροφάνειας, όπως συχνά συμβαίνει στο Διαδύκτυο. Όχι λέμε, δεν φταίνε τα κομματικά πιράνχας για το άγος της υπερκοστολόγησης των εξοπλισμών, δεν φταίνε οι μιζαδόροι, φταίει το "εθνος" ως ιδέα...Τι και αν το σχέδιο Αναν το αποδόμησαν διαπρεπείς συνταγματολόγοι όπως ο αείμνηστος Τσάτσος και ο Κασιμάτης. Το Βήμα το έβρισκε καλό. Αρα καλό εξ ορισμού το βρίσκει και ο κ.Νίκος. Για Μικρασιατική εκστρατεία και σύγχρονη πολιτική ιστορία και βέβαι δεν έχει νόημα να πούμε κάτι. Ο άνθρωπος βρήκε τη λύση. Φταίει το έθνος....!

    κ. Αλαφούζο, ιδού ο Στρατός σας! Οι κ. Νίκοι κάθε είδους.
    Αλλά δυστυχώς για σας και λίγοι είναι αριθμητικά και γραφικοί.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ νικος 01/05/2011 17:29:46

   Η κατάφαση σου στο Σχέδιο Απαρτχάϊντ σε βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου, σε προδίδει. Το διάβαζα, χίλες σελίδες (!) και μου σηκωνόταν η τρίχα. Όσοι συμφωνούσαν μ' αυτό κι όσοι το προπαγάνδιζαν ήταν ή "χορηγημένοι" ή ηλίθιοι ιδεοληπτικοί.
   Θα σου απαντήσω συνολικό όμως. Δεν σου αρέσει το Έθνος, ε; Μπορεί να μην σου αρέσει κι η βαρύτητα αλλά έτσι είναι η ζωή.
   Για σένα και την λογική σου η Επανάσταση του 1821 και όλες οι άλλες Επαναστάσεις του Ελληνισμού (Κρήτη, ΕΟΚΑ, Β. Ήπειρος 1915), οι Βαλκανικοί Πόλεμοι κι ο αγώνα;ς στην Μ. Ασία, η ίδια η Αντίσταση στον Άξονα, δεν είναι παρά εκφάνσεις του "σωβινισμού" μας.
   Αν οι Έλληνες ήταν ο πολτός που νομίζεις εσύ κι οι όμοιοι σου ότι είναι, αν ήταν μουνουχισμένα απάτριδα κι άθρησκα ανδράποδα, ο Μωριάς θα 'χε ακόμη Μόρα Βαλεσί κι οι μουσουλμάνοι Μπέηδες ακόμη θα μαζεύαν το χαράτσι, παρθένες κι αγοράκια.

   • Νίκος Καραβαζάκης avatar
    Νίκος Καραβαζάκης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 17:44:27

    Καλησπέρα.
    Παρακαλώ δώστε μου κάποιο e-mail κι αν θέλετε και κάποιον αριθμό τηλ. να επικοινωνώ άμεσα και να σας στείλω την αφίσα και το κάλεσμα στην εκδήλωση.
    Το γραφείο στην Υπατίας λειτουργεί,πότε;
    Ν.Καραβαζάκης 6977037063

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Καραβαζάκης 01/05/2011 18:47:42

     6977630830

   • νικος avatar
    νικος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 23:47:52

    Κυριε Κρανιδιωτη.
    Μιας και μου εκανες τηντιμη(0πως και πολλοι αλλοι φιλοι σου) να ασχοληθητε με τις αποψεις μου,σκεφτηκα να επανελθω.οχι για τα πεισω καποιους για την ορθοτητα τους,αλλα για την πληροτητα ενος διαλογου που μπορει (ενδεχομενως )να οδηγησει σε συνθεσεις.

    Καταρχην με ενοχλει η σταση οποιων φιλων που θεωρουν καθε εναν που διαφωνει με τις αποψεις τους, θυμα προπαγανδας,ιδεολογικων μηχανισμωνκαι αλλων σκοτεινων κεντρων.Θα μπορουσα και εγω αντιστοιχα να τους θεωρησω θυματα ιδεολογικων αγκυλωσεων..κτλ.Δεν προτιθεμαι να το κανω.
    Ας κατανοησουμε επιτελους οτι ο καθε πολιτης(αν δεν εξηπηρετει σκοπιμοτητες) διαμορφωνει την ιδεολογια του μεσα απο ενα συνολο γνωσεων , εμπειριων,συνθεσεων ακομα και προκαταλειψεων.
    Προσωπικα φροντιζω (οσο μπορω) να απαλαγω απο αγκυλωσεις της νεοτητας μου και της πολιτικης μου προστοριας. Γιαυτο και διαφωνω με την κριτικη που ασκηται στον Λαζαριδη,ο οποιος, στην ωριμοτητα του,λεει πλεον διαφορετικα πραγματα.
    Στην ουσια τωρα.
    Η Βαρυτητα προυπηρχε του Νευτωνα οχι ομως και το εθνος.Τα εθνη
    ειναι δημιουργηματα της ιστοριας.Για τον καθε λαο υπαρχει μια διαφορετικη διαδικασια εθνογενεσης. το Ελληνικο εθνος προφανως δεν μπορει να εξαιρεθει.
    Το εθνος τον 18 αιωνα ειναι μια απολυτως αναγκαια αναφορα, προκειμενου να συγκροτηθει το κρατος.Σημερα ολα τα κρατη εχουν και αλλα συνεκτικα στοιχεια , πανω στα οποια στηριζουν την υπαρξη τη συνοχη και τη βιωσιμοτητα τους. Η αναφορα στο εθνος(για πολλους) εχει ατονισει ως αναγκαιοτητα. Ξερω οτι με τον κατοικο του Σουφλιου με ενωνει μια "βιωμενη" κοινοτητα συμφεροντων,εμπειριων,συνεργασιων κτλ.Αυτο μου αρκει.
    Πιστευω οτι οι λαοι που εχουν πετυχει την "εθνικη ολοκληρωση"οφειλουν(για το κοινο συμφερον των λαων) να σκεφτωνται μεταεθνικα.Με εθνικους ορους "δικαιολογουνται" να σκεφτωνται και να δρουν χωρες που εχουν ορατο ελλειμα εθνικης ολοκληρωσης(π.χ FYROM)
    Ερωτημα? Η Ελλαδα εχει τετοιο ελλειμα.εγω λεω οχι.καποιοι λενε ναικαι θεωρουν ως τετοιο το κυπριακο και το "μακεδονικο".καποιοι(ευτυχς λιγοι)προσθετουν την βορειο ηπειρο την "πολη και την αγιασοφια"Με αυτους δεν μπορω να ασχοληθω.
    ΚΥΠΡΙΚΟ. Σιγουρα ενδιφερει καθε ελληνα(και σωστα) στην ουσια του ομως ειναι θεμα διεθνες και οχι εθνικο.Αφορα την ασκηση κυριαρχιας που δικαιουται να
    ασκει στην επικρατεια του ενα κυριαρχο κρατος.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.Οσο και αν σακαρουν καποιους οι αποψεις μου το θεωρω προβλημα ΤΕΧΝΙΚΟ και νομικο και οχι εθνικο και αυτη η θεωρηση λεει τα εξης. Οταν δυο γεωγραφικες περιοχες αυτοπροσδιοριζωνται με το ιδιο ονομα,οφειλουν να δωσουν μια κοινα αποδεκτη λυση που να τις καθιστα διακριτες.Κατα τα αλλα δεν νιωθω ,ως ελληνας ,οτι απειλουμε απο τις ανοησιες του γκρουεφσκι.Απο καπου
    πρεπει να "πιαστουν" για να μπαλωσουν το ελλειμα που προανεφερα.Βρηκαν το Αλεξανδρο.
    Οσο γα τοσχεδιο αναν.
    Η βασικη μου διαφωνια αφορουσε το καθεστως των"εγγυησεων" με τις οποιες προσβαλεται βαναυσα το ευρωπαικο κεκτημενο.κατα τα αλλα συνεχιζω να το θεωρω σοφο και ισιροπημενο.
    Το γιατι,θελει ωρες να κουβεντιαστει και δεν προτιθεμαι να το κανω εδω. καποια αλλη φορα,ισως

    • lampros avatar
     lampros @ νικος 02/05/2011 01:43:15

     Η Βαρυτητα προυπηρχε του Νευτωνα οχι ομως και το εθνος.

     Αυτό ξαναψάχτο ―και πολλές άλλες σαχλές βεβαιότητες.

     Ο Νεύτωνας άνηκε στο αγγλικό έθνος.

     Όβερ.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ lampros 03/05/2011 16:49:38

      Το ελληνικό έθνος κατανοούσε τον εαυτό του και τον εμφάνιζε ως τέτοιο, δηλαδή ελληνικό, αρκετούς αιώνες προ του Νεύτωνος και της θεωρίας του.

    • Orestios avatar
     Orestios @ νικος 02/05/2011 02:20:16

     Για το ζήτημα της κλοπής της λέξης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους Σλάβους έχεις μαύρα μεσάνυχτα "νίκος".
     Αποδεικνύεται ότι είσαι θύμα τόσο προπαγάνδας όσο και των αγκυλώσεων που ποτέ δεν ξεπέρασες.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ νικος 02/05/2011 03:21:44

     Ίσως και να δεχόμουν να συζητήσω σοβαρά πολλά από αυτά που λες αν δεν κατέληγες σε ένα απίθανο σόφισμα: Αν κατάλαβα καλά, λες ότι τα έθνη που έχουν επιτύχει την “εθνική ολοκλήρωση” οφείλουν να σκέφτονται και να δρουν “μετα-εθνικά”, ενώ τα εν τη γενέσει τους έθνη, ή τα ανολοκλήρωτα, ή αυτά που έχουν πρόβλημα εθνικής ταυτότητας, ή κάπως έτσι, δικαιολογείται να επιδίδονται σε “εθνικισμό”! Δηλαδή, η θεωρία σου επιτάσσει τα παλιά ευρωπαϊκά έθνη-κράτη (π.χ. Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία κλπ, μαζί και την Ελλάδα) να περάσουν στο μετα-εθνικιστικό στάδιο, ενώ για διάφορα Αφρικανικά, για παράδειγμα, κράτη, αλλά και διάφορα νεότευκτα ευρωπαϊκά, όπως τα Σκόπια, ανέχεται, ή και θεωρεί αναγκαία, την εθνικιστική ιδεολογία. Ζητάς δηλαδή να αποδομηθούν τα παλιά έθνη και να “ολοκληρωθούν “ εθνικά τα υπόλοιπα, έστω και ετερόκλητα προβληματικά συνοθυλεύματα, ώστε με την σειρά τους να φτάσουν και εκείνα στο ανώτερο στάδιο της “μεταεθνικής” εθνοαποδόμησης μέσω της προτέρας εθνοδόμησής τους!

     Με τέτοιας αβάσταχτης ελαφρότητας ψευδοθεωρίες πράγματι έχεις αναιρέσει κάθε έννοια βαρύτητας.

     Όσον αφορά τώρα την δύναμη της βαρύτητας, σε συστήματα αναφοράς που πέφτουν ελεύθερα μέσα στο βαρυτικό πεδίο είναι μηδενική. Μπορείς κι εσύ να νιώσεις την απαράμιλλη αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας πέφτοντας από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο, μέχρι φυσικά να τσακιστείς στο έδαφος. Κάτι ανάλογο είναι και ο “μεταεθνισμός” που μας προτείνεις εδώ στο νότιο άκρο της Βαλκανικής: Είναι πολύ ωραίος και ανάλαφρος, μέχρι να συντριβεί από κανέναν κεμαλικό εθνικισμό. Και μετά πήγαινε να εξηγήσεις στον Τούρκο λοχαγό ότι όφειλε να σου φερθεί μετα-εθνικιστικά...

     (Και παρατηρώ ότι όλα αυτά για τα “μεταεθνικά” μορφώματα τα εκφράζεις και σε ένα είδος μετα-ελληνικής μετα-γλώσσας...)

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ νικος 02/05/2011 12:40:08

     ΠΑΛΙΚΑΡΙ.....ΝΙΚΟΛΑ...
     ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
     ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΤΗΛΕΦ. ΑΠΟ ΤΑ READINESS ΤΩΝ ΑΦΩΝ
     ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ....Η ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ 215 / 415 ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ ΕΚΕΙ...ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ (ΕΩΣ ΡΟΖ ...)
     ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ...
     ..ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ...
     ..ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..
     ...ΠΟΣΟ ΑΝΕΤΟΙ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΑΝ ΣΥΝΟΡΕΥΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ BENELUX (..ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ...ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΑΜΟΥΣ...ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ...)

     κομάντο
     Χρόνια Πολλά

     • nikos avatar
      nikos @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 03/05/2011 13:26:42

      Απο το "βορειος αεροπορος"αντιλαμβανομαι οτι εισαι μαχιμος στην Π.Α. Ξερω τι γινεται στο αιγαιο, ξερω τι γινεται στα χωρια της φλωρινας. Μιλησες για τις χωρες της benelux και εννοεις οτι αυτες οι χωρες δεν εχουν διπλα τους εχθρους.Σου θυμιζω οτι και αυτες οι χωρες ενεπλακησαν σε δυο πολεμους. Ομως αυτες , οπως και πολλες αλλες χωρες εχουν ξεπερασει δυο πραγματα.
      1.δεν κατασκευαζουν εχθρους ,ενω εμεις κατα καιρους και τις περιστασεις,θεωρουμε ως εχθρο καθε διπλανη χωρα. ποτε οι αλβανοι ,ποτε οι
      τουρκοι,οιβουλγαροι και ποτε οι"μακεδονες".
      2.εχουν αποβαλλει την "κουλτουρα"του πολεμου. εχουν επιλεξει να λυνουν τις διαφορες τους στα διεθνη δικαστηρια. Σκεψου λοιπον το εξης . ποσο ανετη θα γινοταν η ζωη των ελληνων χειριστων μαχητικων αεροσκαφων, αν η ελλαδα προσεφευγε στη χαγη και ζητουσε την επιλυση του συνολλου των διαφορων με την τουρκια. εστω και αν η τουρκια παραλογιζεται. εστω και αν πχ θεωρει οτι η σαμος ειναι τουρκικη.θεωρεις οτι θα υπαρξει διεθνες δικαστηριο πουνα δικαιωσει παραλογισμους? Και ομως δεν το κανουμε.Επιλεγουμε τη διαρκη αντιπαλοτητα, τη δημιουργια γκριζων ζωνων, την εξοντωση των πιλοτων μας (που πολλες φορες φτανουν στα ορια τους) και κυριως. Ενα τερατωδες προγραμμα εξοπλισμων που γονατιζει τη χωρα και δημιουργει θεσεις εργασιας στη γερμανια και την γαλλια.
      Τωρα.Σε οτι αφορα τα χωρια της φλωρινας. εχω επισκεφτει δυο φορες τα τελευταια χρονια το νομο. εχω παει σε " μειονοτικα "χωρια εχω μιλησει με ανθρωπους. εχω διαπιστωσει οτι εκτος απο τους ακτιβιστες του "ουρανιου τοξου" υπαρχει και ενα μερος κατοικων που
      που εκδηλωνουν στοιχεια "εθνικης ετεροτητας".Αλλα γιατι πρεπει να με φοβιζει αυτο το γεγονος .Με γεια τους με χαρα τους .Γιατι να τους κανω εχθρους μου.

  • TIMAIOS avatar
   TIMAIOS @ νικος 01/05/2011 21:52:36

   Προσαρτηση Θεσσαλιας (1878)και(1881))
   Κρητη Ηπειρος Μακεδονια, Νησοι Ανατολικου Αιγαιου, (1913)
   Δυτική Θράκη (1923)
   Δωδεκάνησα, (1947)
   Ελα ντε ποσο πρεπει να πληρωνουμε το Εθνος και τις σημαιες και τα συμβολα???
   Αμα ο Κωλολοτρωνης, ο ναυαρχος Κουντουριωτης και πολλοι αλλοι ηρωες (και ο Ιτσιος) ειχαν τα καλοζωισμενα μυαλα σου θα ειμαστε ακομα ντοβλετι των Οθωμανων τοτε που καλοπερνουσαμε και κονομαγαμε οπως λεει και ο Βερεμης... Τοτε που ευτυχως που ειχε ο καμπος κουνουπια και οι ανθρωποι εχτισαν τα Λαγκαδια, τη Στεμνιτσα και σεις οι καλοζωισμενοι απογονοι περνατε τις αργιες σας και μεσα στην τρυφυλοτητα και την καλοπεραση...

 12. juliet avatar
  juliet 01/05/2011 10:36:07

  Φαΰλο,καλό μήνα
  Θα επαναλάβω ΣΩΣΤΑ; ωραία, η απάντηση ΣΩΣΤΑ.
  Θα παραθέσω τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τα λένε όλα:
  ''Η ιστορία ,όταν δεν είναι παραμορφωμένη ,όπως η δική μας,είναι το καλύτερο μάθημα για τους πολίτες μιας χώρας.Γιατί τους διδάσκει τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφέγουν ,για να εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ευημερία τους''.
  Σήμερα ο Παπαΐωαννου,ένα σοβαρό άτομο,χαιρέτησε τη τακτική του Σαμαρά στο θέμα της αναδιάρθρωσης ,θέλω να ελπίζω οτι και απο την άλλη πλευρά υπάρχουν πατριώτες και σοβαροί άνθρωποι.
  Ο Μάης ελπίζουμε να είναι ο μήνας της αναγέννησης.....θα ίδωμεν.....αρκεί να υπάρχει συσπείρωση.Απ΄αυτό το ρημάδι , αυτό που λείπει είναι η ομαδικότητα και η ομόνοια....θα πρέπει να εμπεδώσουνε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε ΟΛΟΙ-βουλευτές ,για την πατρίδα αγωνιζόμαστε.

  • φωνη avatar
   φωνη @ juliet 01/05/2011 13:45:52

   Μπράβο!!!!!

 13. A.M. avatar
  A.M. 01/05/2011 10:41:59

  Αυτό που περιγράφεις είναι αποτέλεσμα του ...
  «...από το 1981 και μετά σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Όλο το μηδενιστικό, χολερικό σκυλολόϊ της παρακμής, σιγά – σιγά επέδραμε σε όλους τους μηχανισμούς, που ήταν οι φορείς και τροφοδότες της εθνικής ιδεολογίας.»..

  .. που περιγράφει παραπάνω ο Φαήλος.

  Αν τα πόδια ξαναπάνε στην θέση τους και το κεφάλι στην δική του και επανέλθει η διασαλευθείσα τάξη τότε θα διορθωθούν και αυτά.

  • nikos avatar
   nikos @ A.M. 01/05/2011 11:55:45

   "μετα το 1981 ..το σκυλολοι ...επεδραμε στους μυχανισμους......."
   Λαθος εχεις φιλε μου.Το ΠΑΣΟΚ συντηρησε την εθνικη ιδεολογια (αρωστια)στις βασικες τις εκφρασεις.και αυτο προφανως δεν το θεωρω οτι καλυτερο για την πορεια της χωρας. Σου θυμιζω.
   1.βυθισατε το ΧΟΡΑ
   2.εοκ και νατο το ιδιο συνδικατο
   3.causa belli για τα 12 μιλια
   4.veto για το ονομα της μακεδονιας.και αλλα πολλα

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ nikos 01/05/2011 13:04:10

    Aπο αυτα μονο το βυθισατε το Χορα ηταν δημαγωγικο συνθημα εθνικιστικου περιεχομενου.
    Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο ηταν συνθημα αλλης εξωτερικης πολιτικης.Εγω δεν το θεωρω εθνικο γιατι θεωρω οτι τα συμφεροντα μας εξυπηρετουνται καλυτερα μεσα.Αλλοι διαφωνουν αλλα παντως απο μονο του δεν ειναι εθνικιστικο συνθημα.
    Το casus belli δεν το ειπε το ΠΑΣΟΚ ουτε αλλο ελληνικο κομμα.
    Ειναι προειδοποιηση της Τουρκιας.
    Και το βετο δεν το εβαλε το ΠΑΣΟΚ.

    • νικος avatar
     νικος @ ψυχραιμια 01/05/2011 13:47:29

     Eχεις δικιο.
     το kausa belli ειναι μερος του τουρκικου εθνικισμου.
     απο βιασυνη ανεφερα τη λεξη VETO
     ενω ενοουσα το ΕΜΠΕΡΓΚΟ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ nikos 01/05/2011 13:39:09

    Το πρόβλημα ήταν ότι ακριβώς ότι το ΠΑΣΟΚ συντήρησε κατ' όνομα τις αναφορές στην εθνική ιδεολογία, όμως στην πραγματικότητα επεδίωξε (και σε κάποιο βαθμό, πέτυχε) να υποκαταστήσει την ιδεολογία αυτή με αυτά που τάισε το ίδιο τους οπαδούς του.

    Το "Χόρα" έπρεπε να βυθιστεί, όχι να το πει μόνον ως σύνθημα ο λαϊκιστής Ανδρέας. Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει.

    Από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ μπορεί πράγματι έπρεπε να είχαμε βγει, μια που, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, τα εθνικά μας συμφέροντα ενδέχεται να εξυπηρετούνται καλύτερα έξω παρά μέσα σε αυτά. Εν πάση περιπτώσει, και καλύτερα μέσα να είναι, αν δεν μας έβγαλε γιατί το έλεγε; Και λοιπά.

    Λοιπόν, όπως ο Βελουχιώτης προσποιούνταν τον πατριώτη για να κάνει άλλη δουλειά, έτσι και ο Ανδρέας προσποιήθηκε τον πατριώτη για να κάνει άλλη δουλειά. Δεν μπορούσε φυσικά να βγει ανοιχτά και να πει ότι "σκοπός μου είναι αυτός κι αυτός", διότι τότε δεν θα τον ακολουθούσε το παλιό πατριωτικό κέντρο, ούτε η πατριωτική αριστερά που τον ακολούθησε. Τους υπέταξε πρώτα σε έναν ευπρόσωπο, από εθνικής απόψεως, καθεστωτισμό, και στη συνέχεια τους "διαπαιδαγώγησε" στα όσα αναφέρει ο Φαήλος.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ nikos 01/05/2011 17:20:48

    Τα 'χεις μπερδέψει...

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ nikos 01/05/2011 18:39:44

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ 1983
    ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΧΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΑΝΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ
    ΕΓΡΑΦΑΝ "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ".

 14. νικος avatar
  νικος 01/05/2011 10:49:11

  ΕΝ ΟΝΙΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
  14.αντισταση κατα της τροικα, των κακων Γερμανων και εν γενει ξενων,των κακων δανειστων που μας δανειζαν με τοκογλυφικα επιτοκια (2/100). 2010-...............ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ?

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ νικος 01/05/2011 17:46:40

   Δεν μας το λεγες από την αρχή πως είσαι οπαδός του αποτυχημένου Μνημονίου;
   Αν θυμάμαι καλά ο ΓΑΠ σου είπε πως η εναντίωση στο Μνημόνιο είναι αντιπατριωτική πράξη. Το ξέχασες ε;
   Α ρε πασόκια, και την Ελλάδα θα βρίσετε αν σας διατάξει το κόμμα...

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κώστας 02/05/2011 02:23:49

    Άσ' τον να ξεβρακώνεται από μόνος του.
    Μας διαβάζουν χιλιάδες κόσμου και γελάνε με τους υπηρέτες του μνημονίου.
    Τα δε επιχειρήματά τους είναι τόσο αντιφατικά που στο τέλος μπερδεύονται και οι ίδιοι κάνοντας το αποτέλεσμα εντελώς γκροτέσκο

 15. A.M. avatar
  A.M. 01/05/2011 10:50:31

  @νικος έγραψε:

  «13.αποριψη του σχεδιου αναν(ακομα περιμενουμε τη λυση που δεν ερχεται και εχουμε ηδη ντε φακτο διχοτομηση.»

  Και τι ήθελες δηλαδή;
  Από κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία να καταντήσει .. Κοινότητα;
  Σήμερα παραμένει ΚΡΆΤΟΣ και απ ότι βλέπεις ΒΑΡΒΆΤΟ κράτος!
  Και με ΑΟΖ με το Ισραήλ.
  Και με τους τουρκοκύπριους να έρχονται για δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία
  Και με τους τουρκοκύπριους να ΜΉΝ δέχονται σήμερα παρεμβάσεις απ την Άγκυρα και να επαναστατούν και να θέλουν να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας
  Και ΑΎΡΙΟ με το διώξιμο των τούρκων απ τα κατεχόμενα!

  Μην μας παρουσιάζεις ένα απ τα ελάχιστα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΆ ΕΠΙΤΕΎΓΜΑΤΑ των τελευταίων δεκαετιών ως αστοχία (τουλάχιστον).

  @νικος έγραψε:

  «14.αργυρονητο βετο στο βουκουρεστι(και αλλο χρεος για εξοπλισμους)»

  Και τι ήθελες δηλαδή;;;
  Να κατεβάσει τα παντελόνια για μια ακόμα φορά ο Κώστας Καραμανλής όπως ο Σημίτης στα Ίμια;
  Σας χάλασε πολύ αυτό έτσι;
  Όπως σας πίκρανε και ο αγωγός και γι αυτό βαλθήκατε να γυρίσετε το σύμπαν ανάποδα.
  Αλλά .. ο καιρός ΣΑΣ γαρ εγγύς.
  Ετοιμάστε βαλίτσες..

  • νικος avatar
   νικος @ A.M. 01/05/2011 11:03:53

   λαθος καταλαβες φιλε μου.Δεν εχω καμια βαλιτσα να ετοιμασω. Δεν μενω ουτε στην ριγγιλης ουτε στην ιπποκρατους.Μενω στο σπιτι μου

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ νικος 01/05/2011 13:41:01

    Ωραία. Ας ξεκινήσουμε τότε από το "1" και πές μου: Γιατί είναι "καταστροφή", κατά τη γνώμη σου, η Μικρασιαστική καταστροφή; Τι κατέστρεψε;

    • nikos avatar
     nikos @ Επώνυμος 01/05/2011 14:24:03

     Σου απαντω ευθεως.Κατεστρεψε τη δυνατοτητα των ανθρωπων ( χριστιανων και μουσουλμανων ) να ζουν στον τοπο που γνωριζαν ως πατριδα τους.Προξενησε πονο και δυστυχια σε 1.700.000 προσφυγες(ενθεν και ενθεν του αιγαιου) που αναγκαστηκαν να αλλαξουν πατριδα.Υποβαθμισε οικονομικα ολλες τις νησιωτικες πρωτευσες (που βλεπουν ανατολικα) που υποχρεωθηκαν να διακοψουν καθε οικονομικη (η αλλη συναλαγη) με την ανατολη.Εκατονταδες μνημεια(χριστιανικα και οθωμανικα) καταστραφηκαν η κατερευσαν
     Σου θυμιζω επι πλεον. ο ινονου
     πετυχε στην Λωζανη την επιδικαση πολεμικων αποζημιωσεων.Η τουρκια εν τελει παραιτηθηκε απο αυτες.
     φαντασου να χρωσταγαμε και στους τουρκους.Θα μπορουσα να σου πω και αλλες συνεπειες. Μενω εδω.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ nikos 01/05/2011 14:58:28

      Εχμ, πόνο και δυστυχία προκάλεσε μόνο στην ελληνική πλευρα. Αν είσαι αρκετά μεγάλος για να έχεις διαβάσει ιστορία, όπως λες, πες μας πόσο "πόνο και δυστυχία" προκάλεσε στους μουσουλμάνους που έφυγαν από εδώ σαν κύριοι και με όλα τα υπάρχοντά τους και δεν υπήρξε ούτε ένα θύμα, ούτε μια βιαιοπραγία καθώς έφευγαν.

      Μην πέφτεις θύμα της καθεστωτικής προπαγάνδας. Η καταστροφή ήταν ΕΘΝΙΚΗ. Οι Τούρκοι την πανηγυρίζουν ως θριάμβό τους και δεν την ορίζουν ως εθνική.

      Αντιλαμβάνομαι ότι σου έχουν εντυπώσει το έθνος ως "κακό", όμως το έθνος δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι απλώς μια πραγματικότητα, διαχρονική πραγματικότητα (και άστους να λένε, τους ινστρούχτορες της Νέας Τάξης, ότι τάχατες είναι καινούργια πραγματικότητα, των τελευταίων αιώνων. Πρόκειται για ανιστόρητη ανοησία).

      Μέχρι τη δευτέρα παρουσία, έθνη θα υπάρχουν. Μετά θα καταργηθούν. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα των εχθρών μας. Μην ψαρώνεις.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 01/05/2011 15:11:52

      *δεν την ορίζουν ως καταστροφή.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ Επώνυμος 02/05/2011 00:35:51

      Επώνυμος,
      έχεις δίκιο. Έθνη υπάρχουν από Γενέσεως κόσμου. Έτσι το αντιλαμβάνονται τουλάχιστο και το παραδίδουν σε όλα τα ιερά και μή κείμενα από της παραδόσεώς τους. Κάποια από τα περιεχόμενα του έθνους είναι μεταβλητά συνήθως. Ας το πω μια ευέλικτη προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες και τις αναγκαιότητες νομιμοποιησής τους. Αυτές συνοψίζονατι συνήθως στις λεπτές διαδικασίες συνδιάλεξης μεταξύ πραγματικότητας και ιδεολογίας.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Επώνυμος 02/05/2011 02:08:54

      Και όπως κατάλαβες Επώνυμε το troll ήρθε να πετάξει την τρολιά του.
      Δεν αντέχουν τον διάλογο

     • Α.Κ. avatar
      Α.Κ. @ Επώνυμος 02/05/2011 14:17:06

      Για να ακριβολογήσουμε,

      "γένος", "φυλή", "έθνος", "ράτσα" κτλ. (όποια λέξη θέλετε) υπάρχουν από τότε που ο άνθρωπος από τροφοσυλλέκτης έγινς γεωργός. Χονδρικά από το 10.000 π.Χ.

      Μέχρι τότε υπήρχαν περιπλανώμενες πατριαρχικές ομάδες.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ nikos 02/05/2011 00:07:50

      Ανιστόρητη η θέση σου. Οι Τούρκοι είχαν ήδη αρχίσει να ΣΦΑΖΟΥΝ οργανωμένα τους Έλληνες από το 1914-15, όπως και όλους τους Χριστιανούς. Απ' όταν η Ελλάδα ήταν ουδέτερη κι ο Κωνσταντίνος ευθυγραμμιζόταν με την Σοφία του (αδερφή του Κάϊζερ), τον Μεταξά, τον Δούσμανη και τους λοιπούς γερμανόφιλους, που προεξοφλούσαν την νίκη της Γερμανίας.
      Διάβασε τις δραματικές επιστολές του νεομάρτυρα Χευσόστομου, του Μητροπολίτη Σμύρνης, προς τον Κωνσταντίνο, που διεκτραγωδούσε τους διωγμούς και τις ατιμώσεις και τον εκλιπαρούσε η Ελλάδα να μπει στον πόλεμο και να σπεύσει σε βοήθεια.
      Οι νεότουρκοι είχαν ΗΔΗ ξεκινήσει την καταστροφή. Απλώς η Ελλάδα πρσπάθησε να την εμποδίσει, ανεπιτυχώς, λόγω της αυλικής και γερμανόφιλης βλακείας.
      Η "ειρηνική συνύπαρξη" τούρκων και χριστιανών στην Μ. Ασία υπάρχει μόνον στον κάλο αγράμματων "αριστερών".

     • Εν Κρυπτώ avatar
      Εν Κρυπτώ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/05/2011 22:17:04

      http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=127408

 16. anonymous avatar
  anonymous 01/05/2011 10:55:10

  Όταν πέρασα από το εξωτερικό έμαθα ότι ο πατριωτισμός αγγίζει κάθε έκφανση της ζωής και όχι μόνο τα εθνικοπατριωτικά, όπως αναφέρονται σε διάφορες αναρτήσεις. Περιλαμβάνει και τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους, και την πολιτισμική του αντιπροσώπευση και την κουλτούρα, και την οικογένεια κλπ.
  Μάλιστα αυτά τα εθνικοπατριωτικά παίζουν σήμερα διεθνώς όλο και μικρότερο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Αντί λοιπόν να ασχοληθούμε με το πως θα επανεκκινήσουμε την κοινωνία μας που είναι το μέγιστο ασχολούμαστε μόνο με μια έκφανση της ζωής.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ anonymous 01/05/2011 17:31:50

   Δεν διαφωνούμε. Ακριβώς αυτό λέω. Και η οικονομία θέλει φρόνημα.

 17. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 01/05/2011 11:09:14

  Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αποφασιστικοί για την Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι έχουμε πραγματικά πόλεμο, οικονομικό πόλεμο και δεν διαθέτουμε καθόλου όπλα για να αντισταθούμε. Αυτού του είδους οι πόλεμοι δεν κερδίζονται δυστυχώς μόνο με θάρρος και αυταπάρνηση, αλλά με μυαλό και πρόγραμμα. Ζούμε κάτω από τη δικτατορία των τραπεζών (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2337.aspx ) και πολύ δύσκολα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Η ΕΕ μας δίνει τη δυνατότητα να ενωθούμε όλοι μαζί οι λαοί, για να αντισταθούμε σε αυτούς που αντί να μας σκοτώνουν βιολογικά, μας καταστρέφουν οικονομικά. Καλή Πρωτομαγιά.

 18. Θοδωρής Λακεδαιμόνιος avatar
  Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 01/05/2011 11:24:52

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Φαήλε.Καλό μήνα και ευχομαι τα λόγια σου να εισακουσθούν στη Συγγρού,προκειμένου να διασαφηνιστούν οι θέσεις της ΠΡΑΚΤΙΚΑ επι όλων των καυτών θεμάτων(Πότε ο Αντώνης θα αφήσει το ...σφουγγάρι και το καρότο και θα πάρει το μαστίγιο;Πότε η Κυρίαρχη Εθνική Ιδεολογία που επικαλείσαι θα βρεί άξιους επικοινωνιολόγους στη Συγγρου;Πότε θα υψώσουν τη σημαία της απεξάρτησης απο την τρόϊκα και το μνημόνιο με καθαρό λόγο και όχι με μισόλογα;πότε;Υπάρχουν πολλά "πότε;"Φαήλε)

 19. Τζώννη Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννη Μπη Γκουντ 01/05/2011 11:54:19

  Νίκο, καλά στα λέει ο Α.Μ.

  Τι ακριβώς πλήρωσες από το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν; αμφιβάλλω αν ξέρεις για τι μιλάς. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το λες επειδή είσαι υπέρ της λύσης, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Ε φρόντισε να μάθεις ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ήταν λύση, αλλά πρόβλημα. Ρίξε μια απλή ματιά στις πρόνοιές του και θα το καταλάβεις σε πέντε λεπτά. Εσύ ο ίδιος όμως. Μη βασίζεσαι στη γνώμη τρίτων.

  Ομοίως και για το βέτο. Τι ακριβώς πλήρωσες από το βέτο; δεν το κατάλαβα. Από το 1992 μέχρι σήμερα που το θέμα έχει κολήσει, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα έλυνε τα προβλήματά μας; ακόμα δηλαδή και αν πιστεύεις ότι κακώς ασχοληθήκαμε τόσο πολύ ως κράτος "με ένα ψωροόνομα", τότε δεν δικαιολογείται με τίποτα παρά μόνο από εμπάθεια να αποδίδεις το πρόβλημα στο Βουκουρέστι.

  Αλλά πιο σημαντικό, και ενδεικτικό, είναι το κλείσιμό σου. Δε θέλεις να λογαριάζουμε σημαίες, έθνος και σύμβολα. Και τι θέλεις τελικά; Δεν βρίσκω καν παράδειγμα, διότι δεν υπάρχει σήμερα κράτος χωρίς έμφαση στα σύμβολα. Και ξέρεις γιατί; διότι χωρίς σύμβολα δεν νοείται συγκρότηση καμίας κοινωνίας. Αυτό είναι σαφές και δε χρειάζεται γνώσεις κοινωνιολογίας για να το δεχτεί κανείς. Όποιος έχει μάτια βλέπει.

  • nikos avatar
   nikos @ Τζώννη Μπη Γκουντ 01/05/2011 12:31:26

   Αγαπητε τζωννη.
   Ειμαι πλεον αρκετα μεγαλος για να βασιζουμε στις αποψεις τριτων . το σχεδιο ΑΝΑΝ το εχω "σπουδασει".Το θεωρω σοφο .Η διαφωνια μας δεν εχει να κανει με το γεγονος οτι εσυ θελεις μια "καλη" λυση ,ενω εγω θελω μια λυση"τσατρα-πατρα".Εσυ(οπως και πολλοι αλλοι) θελεις μια λυση που να λεει οτι η "Κυπρος ειναι ελληνικη" Εγω αντιθετα πιστευω σε μια λυση που θα αναδειξει ενα νεο εθνος -κρατος
   απογαλακτισμενο απο απο τις εθνικες ( ενθεν και ενθεν επιροες).Το σχεδιο ΑΝΑΝ εκει ετεινε.Δεν μπορω ομως να καταλαβω γιατι οι αρνητες του σχεδιου νιωθουν δικαιωμενοι.Δεκα χρονια μετα τι εχει γινει?Ειλικρινα πιστευεις οτι μπορει να υπαρξει λυση σαν αυτη που εχεις στο μυαλο σου?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ nikos 01/05/2011 13:07:46

    Δεν ετεινε εκει.Ετεινε στη καλυμμενη διχοτομηση μεταξυ δυο εθνων ,της Ελλαδος και της Τουρκιας.
    Πραγματικα πιστευεις οτι ετεινε εκει οταν προβλεπε τη διαλυση καθε κυπριακης ενοπλης δυναμης και την παρουσια στο νησι μονο των στρατων Ελλαδος και Τουρκιας;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 01/05/2011 14:01:36

     Ωπα της, Ψυχραιμία, αναβάθμιση της παραπλάνησης του κοινού. Τώρα μου είσαι και κατά του σχεδίου Ανάν. Στο επόμενο σχέδιο Ανάν, βέβαια, θα μας λες ότι είναι "αναπόφευκτο" να επιβληθεί και ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο" παρά να το δεχτούμε.

     Προχωρημένη παραπλάνηση, δε λέω, αλλά πάντοτε παραπλάνηση.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Επώνυμος 01/05/2011 14:25:15

      Δεν μιλησα ουτε υπερ ουτε κατα.Αντεκρουσα το επιχειρημα του νικου οτι το σχεδιο οδηγουσε σε ενα νεο εθνος - κρατος που ηταν και το επιχειρημα με το οποιο περασε στους αθηναικους "προοδευτικους" αντιεθνικιστικους κυκλους.
      Δεν οδηγουσε εκει.Αν οδηγουσε εκει δεν θα το δεχοταν το ΔΗΣΥ,το κομμα της ελληνοκυπριακης δεξιας στη λογικη του μικροτερου και αναγκαιου κακου και δεν θα το απερριπτε η μακαριακη παραταξη που ειναι αυτη που ψιλοοραματιζεται ενα νεο εθνος - κρατος στην Κυπρο.
      Το σχεδιο αυτο οδηγουσε σε καλυμμενη διχοτομηση.
      Αλλο εαν εισαι υπερ με βαση το οτι πιστευεις οτι δεν προκειται να υπαρξει ευνοικοτερο ή κατα.

   • Τζώννη Μπη Γκουντ avatar
    Τζώννη Μπη Γκουντ @ nikos 01/05/2011 14:09:57

    Το έχεις «σπουδάσει» ε; μάλιστα. Δηλαδή ξέρεις ότι η Κύπρος θα διοικούνταν ουσιαστικά από 9μελές όργανο με 3 Ε/Κ, 3 Τ/Κ και 3 ξένους. Αυτό συνιστά δόμηση ενός νέου έθνους-κράτους; Ξέρεις ότι παραχωρούνταν δικαιώματα βέτο στους τουρκοκύπριους και στις τρεις εξουσίες. Ξέρεις ότι τις αποζημιώσεις των προσφύγων θα τις πλήρωνε εν πολλοίς το νέο κράτος της Κύπρου (μαζί με διεθνές fund που ΘΑ δημιουργούνταν). Και επειδή η οικονομία του ψευδοκράτους ήταν το 1/100 σε σχέση με της Κύπρου, ουσιαστικά θα πλήρωναν εν πολλοίς οι ίδιοι οι Κύπριοι τις αποζημιώσεις για τον εαυτό τους. Ξέρεις για τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς και σε χρόνο, αλλά και σε αριθμό, για την επιστροφή των προσφύγων. Ξέρεις ότι «Συνταγματικά» το νέο κράτος θα έπρεπε να υποστηρίζει σθεναρά την Τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ. Τα ξέρεις όλα αυτά και πέντε φορές άλλα τόσα και προπαγανδίζεις τη λύση ακόμα και σήμερα.

    Και ρωτάς γιατί οι υπόλοιποι είμαστε δικαιωμένοι, 7 χρόνια μετά. Να σου πω. Είμαστε γιατί ο διάλογος λύσης δεν διακόπηκε, όπως απειλούσαν όλοι τότε. Και μάλιστα με πολύ καλύτερες προοπτικές επειδή πράγματι τέθηκαν υπόψη οι επιφυλάξεις των Ελληνοκυπρίων. Είμαστε επειδή η Κύπρος δεν απομονώθηκε όπως απειλούσαν οι Κασσάνδρες. Είμαστε επειδή η Κύπρος απέκτησε το πάνω χέρι στην ΕΕ. Σου φτάνουν ή θέλεις κι άλλα;

    • JOHN avatar
     JOHN @ Τζώννη Μπη Γκουντ 01/05/2011 14:54:41

     @ Τζωνη. Και ομως φιλε μου σ αυτο το μορφωμα που περιγραφεις ο Γεωργακης ελεγεγε ναι.Κι εμεις του δωσαμε τη ψηφο μας να μας κυβερνησει και τωρα¨κλαιμε¨.Πολυ αργα,τα λαθη πληρωνονται!

     • Orestios avatar
      Orestios @ JOHN 02/05/2011 02:11:33

      +1000
      Από την τσέπη μας, γιατί ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ nikos 01/05/2011 15:20:47

    Αγαπητέ Νίκο. Εγώ θέλω νά υπάρξω ως έλληνας. θέλω και τα παιδιά μου να συνεχίσουν να υπάρχουν ως έλληνες. Η βιολογική μου ύπαρξη είναι το σαρκίον μου. Μήν μού κλέβεις τήν χαρά τού χθές και το όνειρο τού αύριο. Η γλώσσα μου, τα παραμύθια μου, η ιστορία μου, το πάσχα μου, οι πρόγονοί μου είναι η περιουσία μου. Αυτό θέλω να ζήσει η βιολογική μου ύπαρξη. Η μνήμη στόν πατέρα μου, στήν γιαγιά μου, το σχολείο, το κοιμητήριο, τα πᾶιδιά μου, οι φίλοι μου. Αυτό θέλω να ζήσω. Τόν δικό μου κόσμο. Ελληνας θέλει να παραμείνει ο Κύπριος. Μήν του το στερείς.

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ nikos 02/05/2011 00:49:30

    Νίκος,
    όπως θα διαπίστωσες, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορίπτοντας το σχέδιο Ανάν δήλωσαν ότι έχουν ελληνική εθνική ταυτότητα κι άρα δε χρειάζεται καμιά νέα ξεχωριστή κυπριακή. Αυτή την πατρονάρουν αριστεροί και νεοφιλελεύθεροι. Μέχρι και την κυπριακή διάλεκτο προσπαθούν να εμφανίσουν ως μη ελληνική γλώσσα!!! Τόση ιεδοληψία.
    Άρα, σύμφωνα με το δικό σου σκεπτικό, απ΄τη στιγμή που οι άμεσα ενδιαφέρομενοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τον πιο επίσημο τρόπο απάντησαν κι αισθάνονται ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι εν τέλει, δε βλέπω που βρίσκεις το σχέδιο σοφό. Και γιατί δηλαδή θα πρέπει να απογαλακτισθούν από τις εθνικές τους ρίζες?
    Επίσης κάνεις το ηθελημένο σφάλμα να εξισώνεις κι εξομοιώνεις το θύτη με το θύμα. Τον κατακτητή με τον κατακτημένο. Οι Τούρκοι είναι το πρώτο. Οι Έλληνες το δεύτερο.

   • lampros avatar
    lampros @ nikos 02/05/2011 01:41:34

    Ειμαι πλεον αρκετα μεγαλος για να βασιζουμε στις αποψεις τριτων . το σχεδιο ΑΝΑΝ το εχω “σπουδασει”.Το θεωρω σοφο.

    Ε, τότε δεν ξέρεις που παν τα τέσσερα.

 20. antanistimi avatar
  antanistimi 01/05/2011 12:02:11

  Kαλο μηνα σε ολους και καλη δυναμη να κρατησουμε και να αντεξουμε σε ολους τους τομεις της ζωης μας.
  Φαηλο σχετικα με το''.....Η νέα Ηγεσία, που έρχεται με μεγάλες δρασκελιές...''θα ηθελα να επισημανω την προσοχη σε κατι:
  o Kων.Καραμανλης ελεγε συχνα τη φραση:''Λαγος τη φτερη κουναγε κακο της κςφαλης του''.Ο ιδιος ομως δεν τηρησε αυτη τη φραση, θες απο χαρα,απο ενθουσιασμο,απο εκρηξη αληθειας γι αυτα που ελεγε και πιστευε, απο τη θεληση του να αλλαξει πολλα σε Εθνικο κυριως επιπεδο.Τα ''φωναξε''δυνατα και επομενο ηταν να γινει στοχος.Κι αυτος και η Ελλαδα το 07 και το 08.
  Δεν ειχε στηριγματα. Πολλοι δεν ηταν μαζι του αλλα ηταν για την παρτη τους.Πολλοι δεν ηταν για την Ελλαδα αλλα για να αρμεξουν την αγελαδα.Προσοχη και στους αλλους αλλα κυριως προσοχη και απο μεσα.Ειναι θεμα Ελληνικο πλεον και δεν πρεπει να δεχτουμε τιποτα αλλο περα απο τον ορκο...'' ολα και ολοι για την πατριδα και μονο γι αυτη..''

  • goldenx avatar
   goldenx @ antanistimi 01/05/2011 16:53:56

   @ antanistimi

   ΒON JOVI It's my Life!

   ....And, I ain't gonna be just a Face in the crowd... You're gonna hear my Voice when I Shout it out Loud!
   It' my life, it's now or never. I ain't gonna live for ever.
   I just wanna live while I'm alive!

   Φιλικά

 21. babayaro avatar
  babayaro 01/05/2011 12:06:40

  Να σου δωσω και μια αλλη παραμετρο αγαπητε Φαηλο.
  Εθνος σημαινει και εδαφος που πρεπει να υπερασπιστεις.Ετσι ταυτιζεται περισσοτερο ο πολιτης με την εννοια Πατριδα,Εθνικα Ιδεωδη και αλλες αφηρημενες λεξεις που οταν λαμβανουν υλικη υποσταση,γινονται πιο χειροπιαστες για τον μεσο πολιτη μιας χωρας.
  Η ιστορια μας βριθει παραδειγματων.Υπερ βωμων και εστιων ελεγαν οι αρχαιοι ελληνες,στο Βυζαντιο ο αυτοκρατορας παραχωρουσε γη στα στρατιωτικα σωματα των θεματων.Στο Καλπακι,η μεραρχια του Κατσιμητρου ηταν επανδρωμενη απο γηγενεις ηπειρωτες...
  Με λιγα λογια,η Σημαια,το Εθνος,αποκτουν αλλη διασταση οταν τα βλεπεις υπο το πρισμα της ιδιοκτησιας γης.Νιωθεις οτι εισαι και εσυ κομματι της Πατριδας.

  Σημερα,ο μεσος αστος αισθανεται το Εθνος μεσα απο το υποθηκευμενο τριαρι του,η συνναλαγη του με αυτο ειναι καθε χρονο με την δηλωση στην εφορια,και καθε τεσσερα με μια ψηφο(και αν).

  .. να μην ξεχνουμε και την περιεργη εμμονη που δειχνουν οι τεχνοκρατες των βρυξελλων με τα υψηλα ποσοστα ιδιοκατοικησης των ελληνων.

 22. Νίκος avatar
  Νίκος 01/05/2011 12:12:22

  Εδώ και αρκετά χρόνια εις μάτην επαναλαμβάνω ότι έχουμε πόλεμο. Ο >δεκέμβρης του 2008 ήταν απλά μια παρόξυνση.
  (Αντ)εθνικοί ελληνώνυμοι σκώροι, ντυμένοι με μανδύα τάχα μου προοδευτισμού τρώνε αργά αλλά σταθερά το υφαντό της εθνικής μας συνοχής και κοινωνικής ειρήνης. Χωμενοι παντού στην παιδεία και στον κρατικό μηχανισμό, συνηθισμένοι στο (νεοταξικό) ολοκληρωτικό τους σκοτάδι, με μόνο οδηγό το μίσος τους για ό,τι Ελληνικό και καύσιμο το ξένο χρήμα, πότε με υποννοούμενα, διεθνοφασιστικές μπηχτές περί προοδου και πισωδρομικότητας, και πότε με άρθρα-παρεμβάσεις ποτισμένες με δηλητήριο -και τώρα με νομοσχέδια- πνιγμένοι με τον μανιχαϊστικό ζήλο του μετανεωτερικού εξωμότη που "είδε το φως το αληθινόν", οπλισμένοι με την υπεροψία του "ανώτερου" δυτικού φωταδιστικού φασισμού, κυρήττουν την "μόνη" αλήθεια σε μας τους ιθαγενείς που τολμαμε να θελουμε να καλλιεργήσουμε την δική μας ταυτότητα και το δικό μας "ζην". Που, εν τέλει, θέλουμε να ορίζουμε εμείς τις τύχες μας. Ακόμα και τα σκουλήκια διαθέτουν ανεξαρτησία. Το Αμύνεσθαι περί Πάτρης είναι το λιβάνι που χρειαζόμαστε.

 23. Διομηδης avatar
  Διομηδης 01/05/2011 12:14:06

  Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
  αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
  αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
  αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.

  Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,
  σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,
  σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ’ αμπέλια του.
  Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως.

  O δρόμος χάνεται στο φως
  κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο.

  Γιατι να βολευτουμε με λιγοτερο Φως, λιγοτερη Πατριδα,λιγοτερες ανασες, λιγοτερα βλεμματα, λιγοτερες ελπιδες,λιγοτερες αγκαλιες, λιγοτερη Ανθρωπια,λιγοτερο φιλοτιμο, λιγοτερη αξιοπρεπεια, λιγοτερη Μνημη, λιγοτερη κριση, λιγοτερη Ιστορια,λιγοτερο χτες,λιγοτερο σημερα, λιγοτερο αυριο ..λιγοτερη Ζωη..Γιατι?`..
  Τα θελουμε ολα στο βαθμο και στο Μετρο που τουτος ο Ηλιολουστος τοπος τα εδινε παντα στα παιδια του.
  Θελουμε την Πατριδα μας πισω..Θελουμε τις ζωες μας πισω..
  Δεν θα βολευτουμε με τιποτα λιγοτερο..

 24. siakkas avatar
  siakkas 01/05/2011 12:31:37

  Καλημέρα καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά.
  Γερός να είσαι Φαήλο να γράφεις και να θυμίζεις τα αυτονόητα
  Και πάλι καλό μήνα σε όλους-ες.

 25. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/05/2011 12:32:24

  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι η καφρίλα στο Στάδιο, τη θλιβερή χθεσινή νύχτα.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι το σκοτωμένο 7χρονο παιδάκι από τον κάφρο την Κυριακή του Πάσχα. Και οι χάνοι γύρω, που έβλεπαν αδιάφορα τον κάφρο και κάνει τις καφρίλες του.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι τα κομματόσκυλα που κραυγάζουν "μακάρι να γκρεμιστεί η χώρα, αρκεί να πλακώσει τους αντιπάλους μου".
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι οι "ομοεθνείς" μας αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο - που ανταγωνίζονται τους Άραβες πετρελαιάδες.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι οι "επενδυτές" μας στην Καραιβική και στην Ελβετία.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησής μας.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι οι κατά κεφαλήν Porsche Cayenne μας.
  Το πρόσωπό μας στον κόσμο είναι η Πεντέλη, η Πάρνηθα, η Ηλεία, η Εύβοια...
  Αλλά αυτό το πρόσωπο, δεν το φτιάξαμε όλοι μαζί (όπως ακριβώς δεν "τα φάγαμε όλοι μαζί").
  Αυτοί που το φτιάξανε το πρόσωπο, τώρα άς το χαίρονται.
  Τους λοιπούς, όσους μείναμε και είμαστε έξω από αυτό το πάρτυ, "συνένοχους στο φόνο δεν θα μας έχετε".

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Ο Θείος 01/05/2011 12:56:56

   Εξαιρετικό σχόλιο. Εύγε.

  • Ιεροκλής avatar
   Ιεροκλής @ Ο Θείος 01/05/2011 13:19:02

   Να σου πω ποιος είναι ο Έλληνας; Είναι αυτός που κατακλύζει την Εκκλησία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και σε κάνει να καμαρώνεις! Μπράβο λες είναι πιστός ο λάος μου! Μετά όμως τον βλέπεις να συνωστίζεται στους πλαϊνούς διαδρόμους για να κοινωνήσει. Ο παπάς βγαίνει στην Ωραία Πύλη και προσπαθεί να τον αποτρέψει, του διαβάζει και το Λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για όσους κοινωνούν αναξίως. Χριστιανέ μου, τον εκλιπαρεί, μην πλησιάζεις στο Άγιο Ποτήριο απροετοίμαστος, είναι φωτιά και θα σε κάψει. Ο νεοέλληνας κωφεύει, όχι πρέπει να κάνει το δικό του, να ποδοπατήσει τα Άγια των Αγίων... Αυτός είναι ο Έλληνας, πιστός αλλά τελικά άπιστος, δίκαια ο περίγελως της υφηλίου...

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Ιεροκλής 01/05/2011 13:28:51

    Αυτός που περιγράφεις δεν είναι ο Ελληνας.
    Είναι ο κακομοίρης ο Ρωμιός.
    Οι Ελληνες μας έχουν τελειώσει εδώ και πολλούς αιώνες.

    • Ιεροκλής avatar
     Ιεροκλής @ Κάποιος 01/05/2011 13:36:34

     Σου το πε η Πυθία;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Ιεροκλής 01/05/2011 13:38:54

      Η ιστορία...

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Κάποιος 01/05/2011 13:43:39

      Ρωμιός σημαίνει Έλληνας, κάποιε, που να χτυπιέστε.

      Κακομοίρηδες είστε όλοι εσείς που νομίζετε ότι με τέτοια κολπάκια θα μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 01/05/2011 14:22:04

      Και τον πολίτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αγαπητέ, τον μεσαιωνικό Έλληνα, δηλαδή, αγαπητέ. Για 1500 χρόνια και βάλε, οι Έλληνες λέγονταν Ρωμιοί. Στο μισό ή και πάνω από το μισό της ιστορίας μας.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Επώνυμος 01/05/2011 14:47:27

      Ο όρος "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" είναι νεολογισμός, το όνομα του κράτους ήταν πάντοτε "Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" ή "Βασιλεία Ῥωμαίων", ή και "Ῥωμανία".
      Η Κωνσταντινούπολη είναι η "Δεύτερη Ρώμη".
      Εκτός αυτού, την "Ρωμαική" συνέχεια πολλοί διεκδίκησαν και ουδείς αποποιήθηκε: Από τον Καρλομάγνο και τους μεσαιωνικούς Γερμανούς Αυτοκράτορες Stauffenberg ("Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους", μέχρι τους Αψβούργους, τους Ρώσους τσάρους Ρουρικίδες και Ρωμανώφ (η Μόσχα αποκαλείται "Τρίτη Ρώμη"), τους Σέρβους Νεμανίδες βασιλείς, τον Αλβανό Σκεντέρμπεη κτλ.
      Ακόμη και ως σύμβολο, το "Ρωμαικό Αετό" τον υιοθέτησαν με δικέφαλη ή μονοκέφαλη εκδοχή ως θυρεό τους όχι μόνον το Βυζάντιο και η Ορθοδοξία, και τα κράτη Γερμανών, Αυστρο-Ούγγρων, Ρώσων και Αλβανών, αλλά επίσης Πολωνών και άλλων. Όλοι θέλουν αυτή την ιστορική συνέχεια με το Regnum Romanum.
      Η νεοελληνική απόρριψη του "Ρωμαικού" παρελθόντος μας, του περιπόθητου για όλη την Ευρώπη (πλήν Βρετανικών Νήσων, Σκανδιναβίας και Ιβηρικής), μου θυμίζει άλλα κοντόφθαλμα νεοελληνικά ιδεολογήματα: Όταν όλη η ηπειρωτική Ευρώπη - και η άλλοτε Δυτική και η άλλοτε Ανατολική - θέλουν ΕΕ και Ευρώ, εδώ ακούγονται ακόμη "αντιδυτικά" επιχειρήματα της δεκαετίας του 1970 και κάποιοι νοσταλγούν τη δραχμή. Να ήταν μόνο οι "Κουρήδες", θα ήταν μικρό το κακό.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Επώνυμος 01/05/2011 14:50:57

      Συγγνώμη, οι μεσαιωνικοί Γερμανοί Αυτοκράτορες ήταν βέβαιααπό τον οίκο Hohenstauffen !
      Ο Stauffenberg ήταν βέβαια ευγενούς καταγωγής ("von"), αλλά εντελώς άλλου παπά ευαγγέλιο!
      Και πάλι συγγνώμη.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Επώνυμος 01/05/2011 16:32:17

      Επώνυμε
      Μη ματαιοπονείς, κάποιοι θεωρούν ότι οι Έλληνες ήταν ένας λαός που υπήρξε στην Αθήνα μεταξύ 500-400 π.Χ.
      Γνήσιοι μεταπράτες των Δυτικών που θεωρούν τους Hellines υπαρκτούς μόνο όσο για να αναφέρονται στο Democracy.
      Βοήθειά τους.

     • Romios avatar
      Romios @ Κάποιος 02/05/2011 01:01:58

      Κάποιε,
      ποτέ ένας Ρωμηός δεν είναι κακομοίρης. Δεν ξέρω τι λες αλλά μιλάω γιά Ρωμηό με ήτα και ρο κεφαλαίο.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κάποιος 02/05/2011 02:25:03

      Μιλάς με την Ιστορία Κάποιε?

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 04/05/2011 23:40:33

      Το λέει και η Αρβελέρ.

      h**p://www.youtube.com/watch?v=2IYwMTijDIc

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Κάποιος 01/05/2011 13:59:40

     Έλληνας - Ρωμιός δεν είναι αντίθετες έννοιες: Μια διαχρονική συνέχεια υπάρχει.
     Αλλά αυτός ο τόπος, σε κάθε φάση, πάντοτε, "έβγαζε" ταυτόχρονα άνθη και αγκάθια: Και τον Περικλή, αλλά και τον Αλκιβιάδη. Και τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, αλλά και τους σοφιστές. Και τον Διγενή Ακρίτα, αλλά και τους αυτοκράτορες που τύφλωναν τ' αδέρφια ή τα παιδιά τους και είχαν στο παλάτι ευνούχους. Και τον Σάντα (καλό του ταξίδι) και Λέλα Καραγιάννη και την Ηλέκτρα Αποστόλου, αλλά και μπόλικους "Κουίσλιγκς" και τους μαυραγορίτες.
     Όπως κάθε τόπος - και κάθε χρόνος - άλλωστε: Ο Χίτλερ, οι αδελφοί Scholl του "Λευκού Ρόδου" και ο χωρίς τύχη επίδοξος τυραννοκτόνος von Stauffenberg ανήκαν στο ίδιο έθνος.
     Το "αγαθόν" και το "φαύλον" είναι ιδιότητα του ατόμου, όχι της κοινωνίας ή του έθνους.
     "Το θέμα είναι τώρα τι λες". Δηλαδή, με άλλα λόγια, πώς διαχωριζόμαστε, τα "πρόβατα" από τα "ερίφια". Επειδή πρέπει να χωριστούμε και ν' αφήσουμε πίσω τους "τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς".
     Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν γίνεται να προχωράμε μαζί.

     • juliet avatar
      juliet @ Ο Θείος 01/05/2011 14:10:11

      @Κάποιο
      καλό μήνα
      ο όρος ''instrumenta vocalia'' τι σημαίνει; Εμείς οι Ελληνες του ΝΔΤ είμαστε;

     • rotten tomatoes avatar
      rotten tomatoes @ juliet 01/05/2011 14:32:57

      Ο όρος instrumenta vocalia περιγράφει τον ρόλο που παίζετε εσύ και ο κάποιος απροσδιόριστης εθνικότητος φίλος σου σου εδώ μέσα.

     • juliet avatar
      juliet @ rotten tomatoes 01/05/2011 14:54:56

      @rotten tomatoes
      μάλλον δε κατάλαβες,και καλό είναι να μη προτρέχεις είναι όρος που χρησιμοποιούσανε οι Ρωμαίοι για τους δούλους.
      Σε παραπλάνησα με το καλό μήνα που του έγραψα,αφού παραπλάνησα και σένα ...καλό αυτό.
      Αρά κάνω για διπλωμάτης ,ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις γιατί το κολοπασοκ είναι τόσα χρόνια στη εξουσία.Και για την ιστορία ο μπάρμπας μου δολοφόνησε εν ψυχρώ δυό απ΄δαύτους.
      Καλό μήνα.!

    • rotten tomatoes avatar
     rotten tomatoes @ Κάποιος 01/05/2011 14:17:00

     Εντάξει κάποιε μαχμούτ, το σακουλευτήκαμε εγκαίρως ότι δεν τυγχάνεις Έλλην. Άσε και τους άλλους να αυτοαποκαλούνται όπως γουστάρουν και άμε στην πατρίδα σου και στο χωριουδάκι σου, όπου και νάναι αυτό.

     • juliet avatar
      juliet @ rotten tomatoes 01/05/2011 14:31:24

      @rotten tomatoes
      δεν μπορεί να σου απάντησει τρέχει στο σαιτ''Θέλουν να τη σκοτώσουν επειδή γδύθηκε για το Playboy''.
      Υπέρμαχος και ηρωΐκώς ασθαίμενων για τα συμφέροντα της ημισελήνου!!
      Αν δε του αρέσει στη μάνα πατρίδα.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Κάποιος 01/05/2011 15:24:23

     Δεν μας τελείωσε καθόλου. Ετσι ήταν και στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα. Διάβασε και λίγο Ιουλιανό. Τον παραβάτη.

     • TIMAIOS avatar
      TIMAIOS @ Ιαπετός 01/05/2011 21:57:08

      Οχι και παραβατης!!!

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ TIMAIOS 01/05/2011 22:19:54

      Ετσι έμεινε γνωστός στην Ιστορία. Δεν είναι απαξωτικό.

    • Misha avatar
     Misha @ Κάποιος 01/05/2011 16:11:40

     Κάποιε

     Όταν μάθεις τι σημαίνει «Ρώμη» ξαναπέρνα με τον κηδεμόνα σου...

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ Κάποιος 01/05/2011 17:31:56

     "Οι Ελληνες μας έχουν τελειώσει εδώ και πολλούς αιώνες"

     Πότε τελείωσαν βρε Κάποιε; Σε ποια Ιστορία τα διάβασες αυτά;
     Ακόμη και τον Φαλμεράγιερ αν πάρουμε, θεωρεί τους Πόντιους απευθείας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων. Σε ποια ιστορία διάβασες πως οι Ελληνες έπαψαν να αναπαράγονται; Και στο τέλος-τέλος τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις πως άλλο πράγμα ο εμπλουτισμός ενός εθνους με εξωεθνοτικές ομάδες που όμως ασπάστηκαν φανατικά τον πυρήνα του Ελληνισμού(γλώσσα, θρησκεία, ήθη) και άλλο το ανιστόρητο "οι Ελληνες έπαψαν να υπάρχουν". Προφανώς ο Κ. Παλαιολόγος όταν έλεγε στους μαχητές του "είστε απόγονοι Ελλήνων" έλεγε ψέμματα ε; Δεν ήξερε αυτός. Ξέρεις εσύ...
     Αλλά ο Ελληνισμός, Κάποιε, είναι πάνω από όλα πολιτισμική ενότητα, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. Αλλά και ο αριστερός πρύτανης των ελλήνων ιστορικών Σβορώνος-αν ξέρεις- κάγχαζε με την ψευδοιστορική μπαρούφα " οι Ελληνες εξαφανίστηκαν"... Και εκεί μέσα, στην πολιτισμική ενότητα, έχει και συνέχεια αίματος(με προσθήκες βέβαια) και κυρίως αδιατάρκτη συνέχεια Γλώσσας, Ηθών, Τρόπου και Κοσμαντίληψης.
     Κάποιε, παρακολουθώ τα σχόλια σου και για αριστερός είσαι σε καλό δρόμο. Κόψε μόνο τον ΔΟΛ και τις ιδεοληψίες που σου εμφύτευσε χρόνια τώρα στο μυαλό(πχ "οι Ελληνες έπαψαν να υπάρχουν") και θα τα δεις όλα πιο καθαρά.

    • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
     ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 01/05/2011 17:33:01

     Κάποιε
     μήπως μπερδεύεις τους Ρωμιούς με τους Γραικύλους?
     Οι Ρωμιοί πρόγονοί μας τόξεραν πως είναι ΕΛΛΗΝΕΣ, παρά την αγραμματοσύνη τους κατά τον τουρκικό μεσαίωνα και είχαν την ηθική δύναμη να προτάξουν την Ελληνικότητά τους.
     Λέει ο Μπαρμπαγιάννης Μακρυγιάννης που παρά τη "θρησκοληψία" που του καταλογίζουν οι "προοδευτικοί" αναγνωρίζει την Εθνική συνέχεια από την ειδωλολατρική κλασσική Ελλάδα.

     « Όλοι οι προκομμένοι άνδρες των παλαιών Ελλήνων, οι γοναίγοι όλης της ανθρωπότης, ο Λυκούργος, ο Σωκράτης, ο Αριστείδης, ο Θεμιστοκλής, … και οι επίλοιποι πατέρες, κόπιαζαν και βασανίζονταν μέρα και νύχτα μ’ αρετή και λικρίνειαν να φωτίσουνε την ανθρωπότη, νάχη αρετή και φώτα , γενναιότητα και πατριωτισμό. Κάνουν και οι μαθητές τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβή τους εις τους απογόνους τους εμάς, γύμναση της κακίας και παραλυσίας… Τέτοια αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν. Το παιδί όταν γεννιέται δεν γεννιέται με γνώση. Οι προκομμένοι άνθρωποι το αναστήνουν και το προκόβουν».

     Και μας έδωσαν τη γνώση και τα φώτα τους οι Ευρωπαίοι Φαλμεράυερ και οι ευρολιγούρηδες της εποχής σαν τον Α. Κοραή και μας είπαν οι μεν ότι δεν είμαστε άπόγονοι των αρχαίων και οι δε πως μετά την κλασσική Ελλάδα ...πάπαλα.
     Τρέχα τώρα εσύ Ελλαδίτσα να χτίσεις την Εθνική σου ταυτότητα με την εμπειρία του Χριστιανικού Βυζαντινού παρελθόντος σου και την Ορθοδοξία 2000 χρόνων, πετώντας την στα σκουπίδια και χτίσε νέα με υλικά μόνο της κλασσικής αρχαιότητας επεξαργασμένα μάλιστα στην αλλοδαπή.

    • Dora avatar
     Dora @ Κάποιος 02/05/2011 17:51:24

     Καποιε,θα τοθελες.Αλλα εφ'οσον εγω ειμαι ελληνιδα,ακομα κι αν ειμαι ΜΟΝΟ εγω σ'αυτον τον κοσμο(που ευτυχως δεν ειναι ετσι) οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,αλλα δεν εισαι, βεβαιως, εσυ ενας απ'αυτους!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 01/05/2011 17:34:21

   Οι λοιποί όμως είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 18:37:52

    Το πρόβλημα συνίσταται δυστυχώς στην balance of power. Ως συνήθως. Όχι στην καταμέτρηση κεφαλών.
    Άν ήταν αλλοιώς, το Δημόσιο χρέος θα μηδενιζόταν ευκολότατα με με αγορά ενός CD με data Ελβατικών τραπεζών και με μια Υπουργική απόφαση (ούτε καν νέο Νόμο) για αναγκαστική απαλλοτρίωση βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής.
    Άντε και με λίγη πρόσθετη δουλειά στην Υπηρεσία Κτηματολογίου.
    Να το πώ αλλοιώς; "Κάν' το όπως ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ με τον Άλ Καπόνε".

 26. A.M. avatar
  A.M. 01/05/2011 12:33:54

  Μια χαρά τα γράφεις Φαήλο.
  Ετσι έχουν τα πράγματα.
  Μόνο που η μόλυνση στα μυαλά των νεοελλήνων της μεταπασοκ εποχής είναι πολύ μεγάλη και τείνει προς διανοητική γάγγραινα.
  Και για να υποχωρήσει αυτή η μόλυνση πριν προλάβει να σκοτώσει κάθε τι ελληνικό στις ψυχές και στις καρδιές των ανθρώπων χρειάζεται εξελιγμένα αντιβιοτικά που μάλλον δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
  Αναμένουμε τον επιστήμονα που θα τα ανακαλύψει και θα βρεί και τον έξυπνο τρόπο να πείσει τους νεοέλληνες να τα πάρουν για να μην πεθάνουν ως έθνος, ως φυλή, ως πατρίδα.
  Και το δύσκολο θα είναι να τους πείσει ότι πράγματι είναι ασθενείς και ότι χρειάζονται «φαρμακευτική» αγωγή.
  Ευελπιστούμε.
  Και στηρίζουμε.
  Και - για να μην ξεχνιόμαστε - ψηφίζουμε!

 27. Decodex avatar
  Decodex 01/05/2011 12:33:55

  Μηδέν Άγαν...
  Θέλει προσοχή να μην ξεφύγει κάποιος προς την αλυτρωτική προπαγάνδα τύπου "Σκοπίων" που με τη καπήλευση της ελληνικής ιστορίας παρουσιάζουν κιτσάτες "πατριωτικές" παρελάσεις με "αρχαίες" πλαστικές περικεφαλαίες και θώρακες που θυμίζουν την εποχή της Χούντας.
  Οπως και προς τη διαστρέβλωση της έννοιας του "πατριώτη" και του "εθνικού φρονήματος" από διάφορους "πλανόδιους πωλητές" που αναλόγως των συμφερόντων πουλάνε εκδουλεύσεις.
  Κάποιες φορές στην παγκόσμια ιστορία, η επιστροφή στις Εθνικές αξίες και η εκμετάλευση της συνεπαγώμενης κοινωνικής σύμπνοιας ήταν αποτέλεσμα και των τακτικών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

  • TIMAIOS avatar
   TIMAIOS @ Decodex 01/05/2011 22:01:51

   Και να σκεφτεις ολοι αυτοι οι Ηλιθιοι που διαριγνύουν τα ιματια τους για το δηθεν δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου στους σκοπιανους ως μακεδονες λοιδωρουν καθε φωνη στην ελλαδα που αυτοπροσδιοριζει το πληθυσμο της χωρας ως ελληνα...

 28. armagedon avatar
  armagedon 01/05/2011 12:38:07

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΝΙΚΟ ΣΕ ΠΟΝΕΣΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ?ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • nikos avatar
   nikos @ armagedon 01/05/2011 12:57:18

   Λαθος κανεις φιλε μου.
   1.Η κριτικη μου στον καραμανλη εστιαζεται στο γεγονος οτι εξασφαλισε την υποστηριξη ΣΑΡΚΟΖΙ με παραγγελιες οπλικων συστηματων.
   1.Δεν θεωρω οτι ο καραμανλης "πληρωσε" το VETO στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.Για αλλους λογους εχασε τις εκλογες.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ nikos 01/05/2011 17:36:28

    Σωστά, ενώ στην διεθνή διπλωματία συνηθίζουν να σου δίνουν στήριξη γιατί π.χ. έχεις ωραία μάτια, για να μην τους τύπτει η άσπιλη συνείδηση τους κλπ.

 29. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 01/05/2011 12:38:50

  Α ρε μπαγάσα Φαήλο, πάλι μας κάνεις να δακρύζουμε. Αυτό είναι, ψηλά τις σημαίες, πάμε λοιπόν να τις σηκώσουμε, αλλά αργούμε, αργούμε πολύ, η κλεψύδρα αδειάζει αδυσώπητα.

 30. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/05/2011 12:38:58

  Αγαπητέ Φαήλο: Προσπαθείτε μονίμως να ζείτε από τόκους του παρελθόντος.
  "Έχουν περάσει όλα αυτά, πάει καιρός πολύς" (Νιόνιος).
  Αλλά:
  "Το θέμα είναι τώρα τι λες.
  Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
  Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
  Μικροζημίες και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
  Το θέμα είναι τώρα τι λες"
  (Μανώλης Αναγνωστάκης, "Στόχος" 1970).

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 01/05/2011 14:21:22

   Να το κάνω πιό λιανά και πρακτικά: Όταν θα είστε σε θέση να ζητήσετε επίσημα να δημευτεί η περιουσία - ακίνητες και κινητές αξίες, ημεδαπές και αλλοδαπές - κάποιων "μπλέ" που συνελήφθησαν κλέπτοντες οπώρας, έ τότε θα πώ "Ο.Κ., το καθαρίζουν το πολιτικό τους πρόσωπο".
   Τα ίδια λέω και στους "άλλους", απέναντί σας. Αλλά επειδή αυτοί είναι κυβέρνηση, θέλω πιό πολλά: Όχι να ζητήσουν, αλλά να δημεύσουν, και να πέσει με ωραίο ήχο το δημευμένο χρυσάφι στη Δημόσια πούγκα.
   Αυτά. Τα λοιπά; 'Ε, λέμε και καμμιά μαμακία, να περνά η ώρα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 01/05/2011 14:25:19

   Και δεν δίνω διάρα τσακιστή άν μπούνε ή όχι φυλακή, ούτε για παχιές κουβέντες περί Γουδιών και γουδοχεριών. Je m'en fous !
   Το θέμα είναι πρακτικόν, να απαλλοτριωθούν οι απαλλοτριωτές. Να γίνουν από χλιδάτοι, κακομοίρηδες. Και να ξαναπέσει χρήμα στο Κοινόν Ταμείον, απ' όπου εκλάπη.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Ο Θείος 01/05/2011 17:04:31

    χαχαχα ... αυτό είναι χειρότερο κι από τη φυλακή, για τους χλιδάτους! καθότι αντίκειται στην "ιδεολογία" τους, και πώς να το αντέξουν!!!!

    Πάντως σου υπενθυμίζω ότι η ΝΔ του Σαμαρά έχει ζητήσει να διερευνηθεί το πόθεν έσχες (σε αντιπαραβολή με τα δηλωμένα περιουσιακά τους στοιχεία) όλων όσων ασχοληθήκανε με τον δημόσιο τομέα, από το 1974 και μετά.

    Και, για να μην παρεξηγούμαστε, συμφωνώ πλήρως με τη θέση σου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 01/05/2011 17:38:47

   Μπαρμπούλη, 11,40 Ευρώ έχω εσχάτως στην Τράπεζα, οπότε από τόκους πάπαλα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2011 17:47:39

    Κάπως έτσι την πάτησα και του λόγου μου, φίλε μου.
    Και από προγονικές καβάτζες, άστα να πάνε στο διάολο: Ο ένας παππούς, ο Ηπειρώτης, ήταν φιλότιμος, και του τα πήραν για το κοινό καλό "υπέρ της Αεροπορίας" . Τον πιάσανε "αμερικάνο", παλιά η τέχνη βλέπεις. Μόνο που τότε δεν είχε υποβρύχια αλλά αεροπλάνα και μάτια πλάνα.
    Ο άλλος, δούλευε πρίν το '40 εκτός συνόρων και κάποια μέρα "του ρίξανε το φέσι", του ρίξανε κι ένα χέρι ξύλο και αναγκαστικώς παλιννόστησε ταπί. Άτιμη εργοδοσία, κάτι τωρινό μου θυμίζει...

 31. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 01/05/2011 12:43:32

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΑΝ ΜΟΔΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΤΙΠΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.

 32. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 01/05/2011 12:44:49

  Όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει μετά την πρόσφατη καταστροφή, πρώτα υποκλήθηκε μπροστά στη σημαία της Ιαπωνίας και κατόπιν ξεκίνησε να μιλάει. Είδατε εσείς τόσα χρόνια κανέναν από τους πολιτικούς μας να κάνει το ίδιο; Και καλά θα ήταν να ανατρέξουν σε κανένα λεξικό για να διαβάσουν τι σημαίνει η λέξη "υπουργός" γιατί οι περισσότεροι δεν το ξέρουν και έτσι μπερδεύουν και τις υποχρεώσεις τους με τα δικαιωματά τους.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ναυσικά... 01/05/2011 17:15:07

   Όλοι οι λαοί έχουνε κώδικα τιμής, δυστυχώς μερικοί έχουνε πουλημένες ηγεσίες

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ναυσικά... 01/05/2011 17:39:35

   Αν δοκιμάσει να το κάνει ο Γιώργος, κάπου θα κουτουλήσει!

 33. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 01/05/2011 12:47:34

  Φαήλο αδερφέ
  Ερμηνεύεις αυθεντικά το συλλογικό υποσεινήδητο κάθε λαϊκού έλληνα που δεν έχει διαφθαρεί από την ενδημούσα "πανώλη" και δε διαμένει στη νέα Σπιναλόγκα Κηφισιά-Εκάλη.
  Όμως παρά τις ελπίδες που εμπνέει ό λόγος σου και με κάνει θερμό υποστηρικτή σου, περιμένω να δω πότε αυτές τις ιδέες θα αρχίσουν να τις διακινούν και όσοι μας υπόσχονται την αναγέννηση της Πατρίδας.

 34. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 01/05/2011 12:54:36

  Αριστεροί και δεξιοί έχουν Πατρίδα. Έχουν και Πίστη. Ας τους έμαθαν τους αριστερούς να δηλώνουν άθεοι, το σταυρό από πάνω τους δεν τον έβγαλαν, αλλά και όσοι τον έβγαλαν πιο τίμιοι είναι απ' όσους πηγαίνουν στην Ανάσταση στο παρά πέντε με το κόκκινο αβγό στο χέρι (για το χάπενινγκ του τσουγκρίσματος) και φεύγουν και πέντε. Σεβαστότερος ο παγερός του χλιαρού. Ο αλληλοσπαραγμός αριστερών και δεξιών είναι που δημιούργησε το χώρο στους ΠΑΣΟΚους, τους συμφεροντολόγους, με ιδεολογία την τσέπη τους και μας διέλυσαν. Δεξιοί κι αριστεροί να μονιάσουν εις το όνομα της πατρίδας, της Ελλάδας μας και να πετάξουν τα πράσινα τρωκτικά στη θάλασσα...

 35. juliet avatar
  juliet 01/05/2011 13:17:23

  Ελληνες , αδέλφια είμαστε ,ο κίνδυνος είναι για όλους μας ,η ανεργία δεν έχει κόμματα ,η πείνα δεν έχει χρώματα.
  Ελάτε να βγούμε πρωΐ
  για να μαζέψουμε τον ήλιο
  για να τον δώσουμε σ΄εκείνους,
  που ήλιο δεν έχουν μέσα τους.
  Να τον μοιράσουμε ίσα
  τον ήλιο.
  Με τον ήλιο στα χέρια
  να μπούμε στις καρδίες.
  Ελάτε να βγούμε πρωΐ
  για να μαζέψουμε τον ήλιο........
  (οχι τον πράσινο ήλιο, τον ήλιο τον Ηλιάτορα ....)

 36. φωνη avatar
  φωνη 01/05/2011 13:49:15

  Και πάλι μπράβο!!!

  • juliet avatar
   juliet @ φωνη 01/05/2011 14:04:20

   @φωνή
   είδες πόσο εύκολα μπορούμε τους (αδελ)Φούληδες να τους χώσουμε στο καβούκι τους;
   Καλό μήνα!

 37. Κάποιος avatar
  Κάποιος 01/05/2011 13:49:19

  Ο όρος Ρωμιός σήμαινε τον ρωμαίο υπήκοο του ανατολικού ρωμαικού κράτους και επί Τουρκοκρατίας τον ορθόδοξο χριστιανό υπήκοο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 38. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/05/2011 13:52:25

  Φαήλο, διαβάζω το κείμενό σου και προσπαθώ να καταλάβω πού βασίζεται ο κάθε Πορτοσάλτε και ο κάθε καημένος και αρχίζει τις λοιδορίες εις βάρος σου και εις βάρος όλων μας. Πρόκειται για εκπληκτικού επιπέδου πολιτική ανάλυση, που μακάρι να είχαν αντίστοιχο επίπεδο και τα μαρκούτσια των αργυρώνητων Αλαφουζολαμπράκηδων. Κι ας έχουν αντίθετη άποψη βρε αδερφέ, απλώς να την τεκμηριώνουν και να γίνεται ένας χι διάλογος. Όχι. Αυτοί το μόνο που ξέρουν είναι να απαξιώσουν και να λοιδορήσουν την αντίθετη άποψη. Αυτό δείχνει, βέβαια: α) την ανεπάρκειά τους για απευθείας αντιπαράθεση σε επίπεδο επιχειρηυμάτων β) το ότι αυτό που εκφράζουν δεν είναι τελικά "άποψη" (αφού δεν επιδιώκει να τεθεί στο δημόσιο στερέωμα ως τέτοια), αλλά καθεστωτική επιβολή: Αυτά που λένε μας θεωρούνε τους υπόλοιπους ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ να τα ακολουθούμε και, συνεπώς, γ) πρόκειται για θέσεις που προωθούνται από τους εχθρούς του έθνους, με μόνο σκοπό να μας πάρουν το μαγαζί γωνία.

  Ως εκ τούτου, ναι, έχουμε πόλεμο. Και με τα πληκτρολόγια πόλεμο κάνουμε. Κι ας μας λένε κάποιοι "επαναστάτες του καναπέ". Αν δεν υπάρξει η αναγκαία πολιτική ζύμωση, δεν κάνουμε τίποτα. Αν δεν υπάρξει η επαναδιατύπωση της εθνικής ιδεολογίας με τους παραδοσιακούς όρους, προσαρμοσμένους όμως στο να αντιμετωπίζει τις πανταχόθεν επιθέσεις που δέχθηκε από το 1974/81 και μετέπειτα, τότε δεν θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε το κράτος μας τέτοιο, φορέα δηλαδή εθνικής ιδεολογίας.

  Υπάρχει βέβαια ένα αναγκαίο συμπλήρωμα αυτού του παλιού κράτους: η επίγνωση της όλως βλαπτικής για τη συλλογική μας υπόσταση, δυτικής νεοαποικιακής υστεροβουλίας, σε σχέση με την Ελλάδα, και η συνακόλουθη ανάγκη για πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Μπορεί όλα αυτά (όπως σωστά λέει ο Ευ. Κοροβίνης) να βασίστηκαν σε ντόπιους φαυλοκράτες, όμως βασίστηκαν και στα συμπλέγματα κατωτερότητας που καλλιεργήθηκαν έντεχνα από αυτούς, προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ συνείδηση ούτε της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ, ούτε της ΑΝΑΓΚΗΣ πραγματικά ανεξάρτητου και αυτοκυβερνώμενου κράτους.

  Χριστός ανέστη, αγαπητέ Φαήλο, και πάντοτε να είσαι καλά...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 01/05/2011 14:03:05

   Η αλλη αποψη που δεν μπορουν ακομη να τη διατυπωσουν ειναι μια αποψη για το εθνος που συμπεριλαμβανει και τους μεταναστες.
   Αλλα εθνη οπως το αμερικανικο ή ως ενα σημειο και μερικα ευρωπαικα εχουν επεξεργασθει μια εθνικη ταυτοτητα πολυφυλετικη.Οι δικοι μας πολυπολιτισμικοι δεν το εχουν κατορθωσει και ετσι γκρεμιζουν χωρις να κτιζουν τιποτα στη θεση του.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 01/05/2011 14:19:26

    ΔΕΝ την έχουν επεξεργαστεί! Απλώς έτσι προέκυψε. Το 1775 δεν υπήρχε ακόμη τέτοια "επεξεργασία", ξαφνικά, μετά από κάποια φορτία τσαγιού στη θάλασσα, όλα ήταν διαφορετικά. Πρόκειται για καθαρά οντολογική διεργασία. Δεν μπορεί να "διαταχθεί" άνωθεν η εθνική συνείδηση. Οι ΗΠΑ προέκυψαν ως έθνος μεταναστών. Άρρηκτα συνδεδεμένη η εθνική ταυτότητα με τη ζωή στο έδαφος των ΗΠΑ. Θα γνωρίζεις, υποθέτω, ότι μετά από ένα-δυο γενιές, αν δεν έχεις γίνει resident (5 χρόνια διαμονής) στις ΗΠΑ, δεν μπορείς πια να "μεταδώσεις" στους απογόνους σου την αμερικανική υπηκοότητα, εφόσον ζεις στο εξωτερικό. Δεν είναι λοιπόν μόνον με τη γέννηση εκεί που την αποκτάς την υπηκοότητα, είναι και με την αποχώρηση από εκεί που τη χάνεις.

    Εμείς εδώ είμαστε διαφορετικά. Έχουμε άλλα ερείσματα. Ο Θεμιστοκλής το είχε πει πολύ ωραία: "πατρίδα μας είναι τα καράβια μας και πάμε και φτιάχνουμε καινούργια πόλη στη Σικελία". Δηλαδή υπήρχε (και υπάρχει) κάτι πέρα και πάνω από το έδαφος, αλλά και πέρα και πάνω από την απλή καταγωγή. Υπάρχει η ελληνική ΠΑΙΔΕΙΑ, που σε κάνει Έλληνα και σου δίνει εθνική συνείδηση. Αυτό δεν είναι ΑΠΟΨΗ για το έθνος, είναι απλώς έτσι και όποιος θέλει να το αγνοήσει είναι απλώς εκτός πραγματικότητας.

    Αν οι μετανάστες θέλουν να γίνουν Έλληνες, μπορούν. Αλλιώς, δεν θα είναι τμήματα κανενός "ελληνικού" έθνους που θα "περιλαμβάνει" και μετανάστες. Πόσο "ελληνική" θα είναι η Αγια-Σοφιά για τον Πακιστανό που θα πάρει "ελληνική υπηκοότητα". Ας μας πουν. Όση υπηκοότητα και να πάρει, Έλληνας δεν θα γίνει ποτέ. Απλούστατα, δεν είναι.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 01/05/2011 14:31:53

     Συμφωνουμε σε αυτα.Στοχος του ΠΑΣΟΚ αλλα και των κομματων της αριστερας ειναι η μετατροπη του ελληνικου εθνους σε "εδαφικο εθνος" κατα το προτυπο των ΗΠΑ οπου Ελληνας θα ειναι οποιος διαμενει στα 132.000 τχ. της Ελληνικης Δημοκρατιας.Απλως ειναι δυσκολο να περασει αλλα αγωνιζονται.
     Αυτος ειναι και ο λογος των επιθεσεων κατα της παραδοσης,η αρνηση ψηφου στους ομογενεις κλπ.

    • juliet avatar
     juliet @ Επώνυμος 01/05/2011 14:41:29

     Για να αγαπήσεις κάτι θα πρέπει να πιστευείς σ΄αυτό.Θα πρέπει να γίνεις ένα .
     Πιστεύεις ότι τούτοι έχουνε παιδεία τέτοια που θα μπορέσουνε να ενσωματώσουνε την δική μας παιδεία ,θρησκεία.Ζούνε σε κοινόβια ,η συναναστροφή τους είναι οι ίδιοι μ΄αυτούς ,το επίπεδο τους χαμηλό,κουτοπόνηρο,οι περισσότεροι τεμπέληδες ,ζητιάνοι ,πως θα μάθει αυτός για την Αγια Σοφιά,θα δακρύσει για τον μαρμαρωμένο Βασιλιά.
     Εκτος και αν η κ.Νταλάρα τους κάνει σεμινάρια στο μέγαρο Υπατίας και που ξέρεις μάθουνε στα σαλόνια και ξεχάσουνε τ΄αλώνια!!!

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 02/05/2011 18:05:14

      Σωστα ολ'αυτα juliet,

      Αντε να κανεις μαθημα για την Αντιγονη του Σοφοκλη,σ' εναν Μεχμετη,που ο αλλαχ του,του εχει πει οτι η γυναικα ειναι το χωραφι σου,μπες μεσα και σπειρε οπως εσυ θελεις.
      Κι αμα δεν σου καθεται,εχεις δικαιωμα απ' το κορανι,να την δειρεις!!!!
      Τον χωριατη τον βγαζεις απ' το χωριο,το χωριο πως να βγαλεις απ' τον χωριατη!

  • Misha avatar
   Misha @ Επώνυμος 01/05/2011 17:03:47

   Επώνυμε
   Ο Πορτοσάλτες είναι και Πολίτης , εκεί που (θα έπρεπε να) ξέρουν καλύτερα από πολλούς πως η πολιτισμική ιδιοπροσωπεία είναι το DNA της αυθυπαρξίας τους γένους μας.Αλλιώς ποια η διαφορά των οσμανιδών από τους έλληνες, τους ρωμιούς;
   Φαίνεται πως η στενη συναναστροφη με τους λακέδες του νεοφιλελευθερισμού τον έκανε εξωμότη...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Misha 02/05/2011 22:14:23

    Πολίτης; Η Πόλη το ξέρει;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Επώνυμος 01/05/2011 17:43:21

   Αληθώς ο Κύριος, φίλε Επώνυμε.
   Με την ευκαιρία θα μου επιτρέψεις να αφιερώσω στον κ. Πορτοσάλτε και τα άλλα καλά παιδιά ένα τραγουδάκι:
   http://www.youtube.com/watch?v=nWQ5Rh-DIEE

 39. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/05/2011 13:58:45

  Όλοι ίδιοι είναι, μόνον κάτι υπάλληλοι της Νέας Τάξης σαν και του λόγου σου, προσπαθείτε να ξυπνήσετε εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα στους αριστερούς πατριώτες.

 40. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/05/2011 14:35:16

  Καλημερα Φαηλε,
  με συγκινησες πρωι πρωι !!...

  " Πατέρα όρκο έδωσα και πάντα τον κρατάω
  το χώμα τ'άγιο που πατώ με πίστη να φυλάω.
  Πατέρα μου ορκίστηκα τη Χώρα αυτήν που πήρα
  να μην πατήσει ούτε εχθρός ούτε προδότρα μοίρα.
  Μέσα στο αίμα μου κυλά Ελλήνων μόνο αίμα
  και την Πατρίδα θα φυλώ ως της ζωής το τέρμα. "

  ΠΠ

  • juliet avatar
   juliet @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/05/2011 14:46:26

   @Π.Π
   καλό μήνα
   και εγώ που στο αίμα μου δεν κυλά μόνο Ελλήνων αίμα
   τη ζωή μου τη δίνω για την Πατρίδα.

   • φωνη avatar
    φωνη @ juliet 01/05/2011 15:56:29

    Ναι juliet έτσι είναι για μερικούς ανθρώπους ισχύει αυτό. Ένας καλός ξένος είναι Έλληνας και ένας κακός Έλληνας, είναι χειρότερος από βάρβαρο. Ούτε αρκεί, να αισθανόμαστε απλά περήφανοι για την καταγωγή μας. Όποιος αισθάνεται και θέλει να αισθάνεται περήφανος για τους προγόνους του, πρέπει να ξέρει ότι έχει το χρέος, παράλληλα, να δώσει στους απογόνους του το δικαίωμα να αισθάνονται και αυτοί περήφανοι για τους δικούς τους προγόνους.

    • juliet avatar
     juliet @ φωνη 01/05/2011 17:02:25

     @φωνή
     απο τη μάνα μου είμαι απο τη Μάλτα ,γεννήθηκα στη Πάτρα,μέσα σε άνδρες που είχανε κότσια .Δεν μάλωνα ποτέ και οργάνωνα ομάδες απο παιδί.Προσπαθούσα να φτιάξω έναν όμορφο κόσμο .Προσπέρασα πολλά,θα μπορούσα να είμαι στο πράσινο κόμμα και μάλιστα πληρούσα πολλές προυποθέσεις για αξιώματα,αλλά ήξερα τι σήμαινε σοσιαλισμός απο πολύ μικρή,και θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να προδόσω τα πιστεύω του πατέρα μου.Ο πατέρας μου,Ελλήνας της Ρουμανίας με καταγωγή απο Κεφαλλονιά.Καταλαβαίνεις λοιπόν όταν μεγαλώνεις συνειδητά ότι είσαι Ελληνας ,γιατί δεν μπορεί να είσαι κάτι άλλο,πάντα στη ψυχή σου υπάρχει η πιο όμορφη Πατρίδα ,η Ελλάδα.
     Τι να σου πω ,ίσως να υπερισχύει το Κεφαλλονίτικο αίμα,αλλά τη σκέψη της διπλωματίας άστα την έμαθα καλά στη Πάτρα.
     Οικονομικά σπούδαζα ,στο marketing πολυεθνικών βρέθηκα.
     Οπότε καταλαβαίνεις ,ξέρω πολυ καλά να ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε καλούς ,κακούς ,ανόητους ,φαντασμένους και να ξέρω ν΄απλώνω το χέρι όπου μπορώ χωρίς συμφέρον ,μου είναι αδιάφορο.Το να δίνεις αξία στον άνθρωπο πηγάζει απο τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει.

     • Misha avatar
      Misha @ juliet 01/05/2011 17:20:32

      Οι έλληνες πειρατές στην τουρκοκρατία είχαν πολλά πάρε δωσε με τη Μάλτα, κάποιοι παντρευονταν και μαλτέζες...

     • juliet avatar
      juliet @ Misha 01/05/2011 19:01:10

      @Misha
      Λες,τι να σου πω αν έχω ρίζες Ελλήνων πειρατών,δεν το έχω ψάξει.Οι πειράτες ,Μίσα ,τι κλέβουν καρδίες;
      Μίσα ,είμαι άσχημο κράμα....άστο να πάει.
      Θα το ξεπεράσουμε ,όσο υπάρχουμε και μπορούμε και γελάμε θα τους νικήσουμε.

     • Misha avatar
      Misha @ juliet 01/05/2011 19:43:19

      Zυλιέτ,

      Κοίτα , αν σου πω εγω από τι κράμα κρατω θα φρικάρεις...Μια ρίζα μου κρατάει από πειρατές πάντως, γι αυτό και γνωρίζω για τη Μάλτα και το «μικρό Αλγέρι», το Βοίτυλο των Stefanopoli.

     • juliet avatar
      juliet @ juliet 01/05/2011 21:03:34

      @Μisha
      τελικά, τα ημίαιμα είναι πιο ανθεκτικά και πιο πιστά,βέβαια εξαρτάται απο τις διασταυρώσεις,και βέβαια λίγο πιο έξυπνα...είδες είπα λίγο....

     • φωνη avatar
      φωνη @ juliet 01/05/2011 17:29:54

      Εκτιμώ αυτά που είπες.

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 02/05/2011 18:19:36

      Ξερω μαλτεζους εδω.Ωραιοι τυποι και πολυ πιστοι καθολικοι χριστιανοι.Δεν εχουν κανενα μισος για τους ορθοδοξους.

      Εμενα η μακρινη καταγωγη μου ειναι απ' την Πολη,αλλα το επιθετο ...ισπανικο!!!!

     • juliet avatar
      juliet @ Dora 02/05/2011 21:18:09

      είναι όντως καλοί άνθρωποι,υπομονετικοί.

 41. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/05/2011 14:42:48

  H γενικη δημευση απαγορευεται ως μεσο τιμωριας απο το Συνταγμα.
  Αρθρο 7,παραγραφος 3.
  Θειο θυμηθηκες τα επαναστατικα σου νιατα με το κομμα της Αλεκας;
  Η ησουν στο αλλο μαζι με το Χρυσανθο;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 01/05/2011 15:02:25

   Σαφώς με το Χρύσανθο.
   Πάντα εκτιμούσα (και εκτιμώ), Ευρωκομμουνισμό, "Ιστορικό συμβιβασμό", ηθικο-πολιτική σύγκλιση Αριστεράς και Χριστιανικού συντηρητισμού, και από τους παλιούς Αντόνιο Γκράμσι, Αυστρομαρξισμό κτλ.
   Πάντα ήμουν και είμαι απέναντι στον ομορφάντρα από τη Γεωργία με τη μουστάκα, και στους φανερούς ή κρυφούς θαυμαστές του, Αλέκες, Αλέκους, Αλέξηδες κτλ.
   Αλλά: Τα Συντάγματα αλλάζουν. Και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Άλλωστε το Κοινωνικό Συμβόλαιο που ξέραμε πέθανε. Χρειαζόμαστε νέο.
   Γνωστά αυτά από την εποχή του Ζάν Ζακ Ρουσσώ (1780 ή λίγο πρίν).
   Τυπική αστική νομικο-κοινωνική σκέψη. Τυπική αστική νομιμότητα ζητώ, έστω και στο βασίλειο των κατσαπλιάδων.
   Ζητώ πολλά ως αριστερός, ο άμοιρος;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 01/05/2011 15:17:52

   Ήμουν στο μαγαζί με τον Χρ. Αλλά ως γνωστόν, το μαγαζί το "σπάσανε": Και εκεί μέσα, παίξανε τότε το παιχνίδι "Αθηναίοι" και "Λακεδαιμόνιοι". Βεβαίως φταίγανε και οι μεν και οι δέ, αυτοκαταστροφικοί, ως συνήθως.
   Μετά, βρήκε ο καθένας το δρόμο του. Εκτός από όσους δεν είχαν πολιτικές φιλοδοξίες.

 42. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 01/05/2011 14:47:51

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ( ΠΟΛΥ ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΗ ΩΣ ΄΄ΣΤΑΣΗ΄΄) ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ...ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΕΙ ΠΙΣΩ...Ο,ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΩΣ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ..ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ...

 43. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 01/05/2011 15:06:27

  Η σημαία π' αγαπώ
  έχει ένα λευκό σταυρό
  και θα την υπηρετώ
  μέχρι να με βρουν νεκρό

  Μια μαγιά πατριώτες θα ζυμώσουν...

 44. Misha avatar
  Misha 01/05/2011 15:09:16

  Φαήλο

  Η χτικιάρα αστερόεσσα φταίει με όσα εκπροσωπεί
  Αυτή που τη βάλανε ξετσίπωτα οι «εθνάρχες» να κυματίζει πλάι στο ματωμένο, γαλανόλευκο, επαναστατικό μπαϊράκι μας.
  Αν δεν φύγει αυτό το σύμβολο του πολυπολιτισμού και της «κοινής (όπως λέμε ιερόδουλος) αγοράς» θα χτυπιόμαστε σαν τις μύγες μέσα στο μπουκάλι ,μέχρι να ψοφήσουμε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 15:28:57

   Ποιά από τις 2 "αστερόεσσες" εννοείς, Misha;
   Εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα, παρά τούς όρκους πίστης, τις κατάρες και τα θέατρα.
   Για τί ξέρω πολλούς, που στήνουν στο κοντάρι διά το θεαθήναι τη μία "αστερόεσσα", αλλά φυλάνε βαθειά στην καρδιά τους (προπάντων στο χρυσοφόρο "σεντούκι" τους), την άλλη "αστερόεσσα", πού και πιό πολλά αστέρια έχει, αλλά έχει και stripes.
   Από μπαιράκια "επαναστατών" του δολλαρίου είναι τόσο γεμάτα τα Βόρεια Προάστεια, που θυμίζουν πιά τους λόφους γύρω από το Μπρούκλιν.

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 15:40:55

    Tη χτικιάρα , την κιτρινιάρα εννοώ...
    Δεν έχει μεγάλη διαφορά όμως από την άλλη , των γιάνκηδων. Ίδια «ιδανικά» και «αξίες» εκπροσωπούν, ήγουν τον νόμο του οικονομικού κανιβαλισμού και της εξαθλιωτικής παγκοσμιοποίησης του χείριστου.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 15:54:50

     Ξέρεις τη διαφωνία μου.
     Ελπίζω πάντως, να μη σε πλανεύει το "αιματοβαμμένο" κόκκινο από τα stars 'n stripes.
     Το σημειολογικό δράμα των Ελλήνων (δεξιών και αριστερών) είναι βέβαια ότι ανέκαθεν στη χώρα του Ουάσιγκτον και του Τζέφφερσον, the donkey is blue and the elephant is red.
     Έτσι είναι "καταδικασμένοι" οι Έλληνες δεξιοί όλων των ειδών να προσκυνούν το Ρεπουμπλικανικό Κόκκινο (θυμάμαι τα "ξεροτήγανα" και γελάω) και οι αριστεροί αντίπαλοί τους να αποδέχονται ως "μικρότερο κακό" το Δημοκρατικό Μπλέ.
     Ενώ με το άλλο, το "χτικιάρικο" μπλέ -κίτρινο, ουδεμία παρανόησις. Άν και θα προτιμούσα, στο μέσο των 12 αστέρων (12 οι θεοί, 12 οι μήνες, 12 οι Απόστολοι, 12 τα ζώδια κτλ) να βλέπω και την Αγελάδα.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 16:00:51

      Ευρωατλαντισμός , καλέ μου Θείο, το όνομα του προβλήματος μας.
      Οι αμερικανιές και ο κατ ευφημισμόν αγιοξυλισμός (holywood) τους , ειτε στην πέραν του Ατλαντικού είτε στην εν Βρυξέλλαις , έκδοση τους είναι ένα και το αυτό...

      Γι αυτό και δεν θα χωνέψουν ποτέ ούτε τον Ταρκόφσκι, ούτε τον Κισλόφσκι, ούτε -πολύ περισσότερο- τον Φιοντόρ και το δικό μας «σκοτεινό τρυγόνι».

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 16:42:29

      Misha, από τους 4 μεγίστους Ευρωπαίους που αναφέρεις, δες άν θέλεις, παρακάτω, για μία από τις 4 - 5 αγαπημένες μου ταινίες γενικώς, που την έφτιαξε ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι:
      h**p://www.koinotopia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=348%3A-andrei-roublev-andrei-tarkovsky&catid=10%3A2009-10-18-21-13-18&Itemid=11&lang=el
      Τους αποκαλώ 4 "μεγίστους Ευρωπαίους", επειδή - εκτός των άλλων - τους ενώνουν 2 κυρίως πράγματα: Το (αυθεντικό) κοινό Χριστιανικό πνεύμα που διασώθηκε στον εθνικό τους πολιτισμό - Ορθόδοξο ή Καθολικό στον Πολωνό. Και η κοινή κληρονομιά της καρποφόρας Αγελάδας που πέρασε το Βόσπορο, δηλαδή η κλασική Ελληνο-ρωμαική παιδεία, που κράτησε μέσα της και την Ανατολική καταγωγή της, άν και η Αγελάδα πήγε Δυτικά.
      Οι Ρώσοι, ο Πολωνός, ο Έλληνας και οι πολιτισμικές ρίζες τους: Ο Όμηρος, οι Τραγικοί ποιητές, ο Πλάτωνας, η Παλαιά και η Κενή Διαθήκη, ο Αυγουστίνος, τα Μεσαιωνικά χρονικά των Σλάβων, και των Βίκιγκ - Ρώς καταγραμμένα από τον Νέστορα και άλλους Χριστιανούς μοναχούς, ο φάρος Κωνσταντινούπολη - Νέα Ρώμη και ο Θεοφάνης ο Έλληνας (Феофан Грек), η μεσαιωνική μετάφραση της Βίβλου στα Πολωνικά από την ίδια τη βασίλισσα Σοφία, ο πρώτος Πολωνικός Εθνικός Ύμνος "Bogurodzica" (η "Θεοτόκος") από το 1400...
      Και μεταγενέστερα: Οι μεταφράσεις ξένων που έκανε ο Αλ. Παπαδιαμάντης (Ουίλλιαμ Μπλαίηκ, Ντοστογιέφσκι, Μάρκ Τουαίν, Άντον Τσέχωφ, Γκύ ντε Μωπασσάν, Ράντγιαρντ Κίπλιγκ κλπ), η διαμονή του Φιοντόρ στο Μπάντεν-Μπάντεν του Μέλανος Δρυμού και πώς μπήκε στο έργο του...
      Είναι πολλά, άν ψάξει κανείς βρίσκει.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 16:56:21

      Βάλε και τον Μάξιμο Τριβώλη, τον επιλεγόμενο Γραικό, τον ακτήμονα Βατοπεδινό καλόγερο και φωτιστή των Ρώσων, που έκλεισαν επί δεκαετίες σε σκοτεινά μπουντρούμια οι βογιάροι επειδή αντιτάχθηκε σε εξουσιαστικές αυθαιρεσίες.

      Είναι εκπληκτικό πως οι κυνηγημένοι ρώσοι παλαιόπιστοι (πολλά εκατομμύρια, εντός κι εκτός Ρωσίας) «πινουν νερό» στο όνομα του, δεν υπάρχει εκκλησιά τους χωρίς την εικόνα του σε περίοπτη θέση...

      Είναι κι άλλοι πολλοί, όπως σωστά αναφέρεις , μέχρι τον γίγαντα π.Γεώργιο Φλωρόφσκυ που έγραφε τα εξής καταπληκτικά:
      «....η ίδια η Εκκλησία είναι ελληνική, είναι ένας ελληνικός σχηματισμός, ή, μ' άλλα λόγια, ο Ελληνισμός είναι μια σταθερή κατηγορία της Χριστιανικής υπάρξεως… Κι έτσι κάθε θεολόγος πρέπει να περάσει απ' την εμπειρία ενός πνευματικού εξελληνισμού (ή, επανεξελληνισμού… ) Πολλές ελλείψεις στις σύγχρονες εξελίξεις στις Ορθόδοξες Εκκλησίες εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από την απώλεια αυτού του ελληνικού πνεύματος. Και το δημιουργικό αίτημα για το προσεχές μέλλον θα ήταν κάπως έτσι: Ας γίνουμε περισσότερο Έλληνες για να 'μαστε πραγματικά καθολικοί, πραγματικά Ορθόδοξοι. »

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 01/05/2011 17:28:37

      Παραλήρημα να επικαλούνται τον Ντοστογιέβσκι άνθρωποι που έχουν κάνει τον αριστερισμό (ζουρλο)παντιέρα τους! Ο Ντοστογιέβσκι μπορεί να ήταν αντι-δυτικοευρωπαίος ως το κόκαλο, αλλά ήταν και “αντιδραστικός” ως το κόκαλο. Απαγορευμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από τους σοβιετικούς. Το έργο του Δαιμονισμένοι είναι ένας ιδιοφυής λίβελος εναντίον των αριστεριστών και μία λογοτεχνική προφητεία γι αυτά που θα επακολουθούσαν με τους μπολσεβίκους και τον σταλινισμό.

      Ανοησίες και τα γραφέντα πιο πάνω ότι οι “δυτικοί” δήθεν δεν αναγνωρίζουν τον Ντοστογιέφσκι και τους Ρώσους. Αντιγράφω από το Aspects of the Novel του E.M. Forster:

      “Νο English novelist is as great as Tolstoy... No English novelist has explored man's soul as deeply as Dostoyevsky”

      Όσο για τον Ταρκόφσκι, αν δεν ήταν οι κακοί “δυτικοί” να τον αναγνωρίσουν, για να μην πω να τον αποθεώσουν, θα πέθαινε μόνος και παραπεταμένος στην σοβιετική ένωση. Στην Σουηδία δεν γύρισε τα τελευταία του αριστουργήματα; Προσωπικά τον θεωρώ κορυφαίο κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη, μεγάλο καλλιτέχνη. Ομολογώ όμως ότι δεν είχα την υπομονή να δω τον Αντρέι Ρουμπλιωφ (συγχωρείστε μου την αδυναμία), αλλά ο Στάλκερ και η Θυσία είναι κορυφαίες στιγμές του κινηματογράφου και το τελευταίο το είδα σχεδόν 10 φορές.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 18:54:26

      Να διαβάσεις τον Μέγα Ιεροεξεταστή , Moriarty.

      Και τις αναμνησεις από το σπίτι των πεθαμένων, όπου γινεται λόγος για τις τσαρικές αθλιότητες .

      Στους δαιμονισμένους , ο Ντοστογέβσκυ καταφέρεται εναντίον του εγκληματικού μηδενισμού του Νετσάγεφ , ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστης υπό το παρωνυμιο Πιότρ Βερχοβένσκι.

      Αν δεν κατάλαβες πως σε όλο του το έργο ο Ντοστογέφσκυ καταφέρεται εναντίον όλων των εκκοσμικευτικών ευδαιμονισμών , των άθεων και «ένθεων»), τότε δεν έχεις πάρει ούτε μυρωδιά «τι θέλει να πει ο ποιητής»...

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 01/05/2011 19:49:14

      Στην καλύτερη περίπτωση Μίσα, θα σε συνέκρινα με τον Σάτοβ, και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν ο ορθόδοξος φανατισμός σου σκοτώσει κάποτε τον αριστεριστή μέσα σου, ή το αριστερό μισό σου σου εξοντώσει τελικά τον ορθόδοξο ταλιμπάν. Πάντως οι Σάτοβ υπήρξαν κατά κανόνα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των αριστεριστών και γι αυτό θα πρέπει να προβληματιστείς. Η αφορμή για τους Δαιμονισμένους είναι ο Νετσάγιεφ, αλλά αν διάβασες προσεκτικά το μυθιστόρημα, μέσα στον κύκλο του Πέτρου Στεπάνοβιτς Βερχοβένσκι περιγράφεται όλο το φάσμα των αριστερών αντιλήψεων. Εγώ διαβάζοντας το, όταν ήμουν φοιτητής, διέκρινα τύπους που τους ταύτιζα τότε με γνωστούς μου αναρχικούς και κομμουνιστές εκείνη την εποχή.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 01/05/2011 21:14:36

      Αν εγώ είμαι ιεροεξεταστής και μάλιστα μέγας, παρ' όλο που αποδέχομαι και αναγνωρίζω την αξία και την δημιουργία ανθρώπων, άσχετα αν μοιράζομαι, ή όχι, τις ίδιες πεποιθήσεις με εκείνους, τότε πώς θα χαρακτήριζε κάποιος εσένα που έστειλες πριν λίγο στο πυρ το εξώτερο ολόκληρο τον δυτικοευρωπαϊκό και αμερικανικό πολιτισμό, ο οποίος στην βάση του είναι και ελληνοδυτικός, αλλά έχει και χριστιανική συνιστώσα;

      (Την σχέση του '21 με τους Δαιμονισμένους ομολογώ ότι δεν μπορώ να την συλλάβω, όση φαντασία και αν επιστρατεύσω).

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 16:58:26

      Το σκέφτεσαι; Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (1360 - 1427), στα νιάτα του μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα, ανανέωσε την την Ορθόδοξη Αγιογραφία φτιάχνοντας τη νέα "ρωσική" κατεύθυνση, 50 χρόνια μετά το θάνατο του Τζιότο (1267 - 1337), που ξεκίνησε την Αναγεννησιακή ζωγραφική στην Ιταλία. Και ήταν σύγχρονος με τους καλύτερους μαθητές του Τζιότο.
      h**p://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Rublev

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 17:07:35

      Συνυπολόγισε πως κάπου τότε ιστορούσε κι ο θρυλικός Πανσέληνος το Πρωτάτο...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 01/05/2011 19:39:53

      Δεν βλεπω ομως το ρωσοφιλο φιλο μας Misha να αναφερει το μεγαλυτερο Ρωσο συγγραφεα του προηγουμενου αιωνα : Αλεξαντερ Σολζενιτσυν,πιστος ορθοδοξος χριστιανος που εγραψε το ¨Αρχιπελαγος γκουλαγκ" .
      Απο τη θεση του καθενος εμφανιζομενου ως φιλου της Ρωσιας και της ορθοδοξιας απεναντι στον Σολζενιτσυν κρινεται κατα ποσον ειναι πραγματικος και οχι ερζατς τυπου Κανελλη.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 01/05/2011 21:27:00

      Ευχαριστως Misha.
      Θεωρω δικαιολογημενη την κρατηση ανθρωπων που συλλαμβανονται αιχμαλωτοι σε πολεμο και μη δικαιολογημενη τη κρατηση ατομων μονο για τις πεποιθησεις τους.
      Αυτο ισχυει και για τις τρεις περιπτωσεις.Καταδικαζω λοιπον τυχον κρατησεις στη Μακρονησο ή το Γκουανταναμο μη ενοπλων αιχμαλωτων αλλα οχι ενοπλων.
      Διοτι η Μακρονησος λειτουργουσε σε καιρο εμφυλιου πολεμου που αρχισε το ΚΚΕ ενω το Γκουανταναμο σε καιρο πολεμου που αρχισε με την επιθεση ισλαμιστων κατα της Νεας Υορκης.
      Περιμενω λοιπον τη γνωμη σου για το Σολζενιτσυν.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 01/05/2011 21:44:29

      Eφόσον θεωρείς δικαιολογημένο το άγος του Γκουανταναμο, οι «ευαισθησίες» σου για τα φοβερά γκουλάγκ των Σολόφκι αποδεικνύονται μουσαντένιες..μαϊμού...σαν τα κλάματα των ηγετών σου για το δράμα των κοσοβάρων , των ιρακινών και των λίβυων .

      Αφηνω κατά μερους τα περι επιθέσεων ισλαμιστων στη Ν.Υορκη, όταν και οι βλάκες πλέον γνωρίζουν πως οι πύργοι δεν έπεφταν παρά μόνο εκ των έσω, όπερ και εγένετο.

      Οπότε, «δεν δικαιούσαι να ομιλείς» περί Σολζενιτσιν...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 01/05/2011 21:56:07

      Εγω απαντω σε ολες τις ερωτησεις.Eκανα και διακριση μεταξυ ενοπλων αιχμαλωτων και μη αν και στο "αγος" δεν αναφερονται -εκτος ισως απο ελαχιστους - νεκροι παρα μονο φυλακισμενοι με πληρη γευματα και περιθαλψη.
      Σημασια ομως δεν εχει τι πιστευω εγω αλλα τι πιστευεις εσυ.Ανεφερες μια ντουζινα Ρωσους λογοτεχνες και διανοουμενους ορθοδοξους και σου ζητησα τη γνωμη σου για το μεγαλυτερο Ρωσο ορθοδοξο συγγραφεα της εποχης μας,το Σολζενιτσυν.Γιατι αποφευγεις να την πεις- τι σχεση εχει τι πιστευω εγω για το Γκουανταναμο,αλλωστε σου ειπα.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 02/05/2011 10:41:17

      Σημασία έχει, Ψυχραιμια, πως και αυτή, η δηθεν έγνοια σου για τον Σολζενίτσιν, είναι προβοκατόρικη

      "This prophet was dishonoured not only in his own country, but in the West as well. His antennae, made more sensitive by decades of exposure to totalitarian double-speak, had detected the malaise of Frankfurt School Marxism rotting the West: the hypocrisy of the United Nations, promoting contraception in Third World populations to protect Western living standards; the de-Christianisation of Europe; the totalitarian ambitions of the European Union; and what would soon become the tsunami of materialist amorality, rebarbative science, the deadening of conscience by Dawkinsguff – every nightmare that is now dissolving civilisation and humanity. We should have listened."

      h--p://blogs.telegraph.co.uk/news/geraldwarner/4809823/Alexander_Solzhenitsyn_denounced_the_West_too_but_we_didnt_want_to_know/

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 02/05/2011 11:06:12

      Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.
      Φαντάζομαι είναι σαφής η γνώμη μου ότι και η Ρωσία ανήκει στη Δυτική πολιτισμική σφαίρα. Με το δικό της τρόπο, όπως κάθε μεγάλος πολιτισμός - ήταν αναγκασμένη άλλωστε να παλέψει και με τις "κληρονομιές του Τσεγκίς Χάν", δηλαδή της Μογγολοταταρικής εισβολής, όπως έλεγε ο μεγάλος Ρώσος ιστορικός Τρουμπετσκόι.
      Όσο για την Ελλάδα, "de te fabula narratur", που λένε και οι συν-Δυτικοί μας Λατίνοι: Η Αγελάδα πηγαίνοντας δυτικά, πέρασε πρώτα από δώ. Έτσι, έφερε τα "φώτα της Ανατολής", που καθόλου δεν υποτιμώ και προηγήθηκε στην ανθρώπινη περιπέτεια ("ex Oriente lux" έλεγαν πάλι οι δυτικά "διπλανοί" μας αρχαίοι).
      Συμπέρασμα: Think global, που λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Και να κόψουμε τις παρτίδες με τους Μανιχαίους, στενεύουν τον ορίζοντα.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 02/05/2011 21:11:40

      Μisha εγω ρωτησα τη δικη σου γνωμη για το Σολζενιτσυν και αποφευγεις να την πεις.
      Ονομαζεις την ερωτηση προβοκατορικη γιατι δεν θελεις να παρεις θεση για τον συγγραφεα αυτο γιατι δεν θελεις να παρεις θεση μεταξυ ορθοδοξιας και κομμουνισμου.
      Οταν τελικα αποφασιζεις βαζεις ενα αποσπασμα οπου αναφερεται οτι ο Σολζενιτσυν ηταν και αντιδυτικος.Το ξερουμε αυτο,ηταν Ρωσος ορθοδοξος χριστιανος.Αλλα εσυ δεν μπορεις να απαντησεις σε κανενα ερωτημα χωρις να βαλεις μεσα την αντιδυτικη σου ταση.
      Δικαιωμα σου να μην απαντας επι της ουσιας για το Σολζενιτσυν και το κυριο εργο του που ειναι το "Αρχιπελαγος γκουλαγκ" αλλα αυτο απλως δειχνει οτι δεν θελεις να παρεις θεση για ενα ζητημα που η σημερινη Ρωσια εχει αποφασισει (ειναι πια στα σχολεια το εργο αυτο) για να μη δυσαρεστησεις την Αλεκα και το κομμα της.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 03/05/2011 14:59:53

      Ψυχραιμία,

      η Ορθοδοξία είναι εκ της φυσεως της «κοινοτιστική», δλδ κομμουνιστική.
      Όχι μαρξιστική, αλλά κομμουνιστική 100%.
      Διάβαζα τελευταία ένα λόγο του Χρυσοστόμου για τον γάμο, κι εκεί τα «έχωνε άγρια» στους γονείς που το μόνο που τους νοιάζει για το παιδι τους είναι το πόσα λεφτά βγάζει, πράγμα που είναι και η αιτία που τα παιδιά σκαρτεύουν...

      Ο Σολζενίτσιν ήταν ορθόδοξος άνθρωπος και γι αυτό ενώ περιέγραψε τα εγκλήματα του σταλινισμού , δεν έγινε ευρωλιγούρης.Διέκρινε στη Δύση σαπίλα ίδια ή μάλλον χειρότερη από αυτήν της κομματικής νομενκλατούρας του ΚΚΣΕ. Μήπως αυτή δεν έφαγε και τον Τσε;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Ο Θείος 03/05/2011 18:11:14

      Misha

      Ο Σολζενιτσυν στιο εργο του δεν περιγραφει τα εγκληματα του "σταλινισμου" αλλα τα εγκληματα του κομμουνισμου.Αρχιζει απο το 1917 και συνεχιζει και τα αποδιδει ολα στο δογμα του της παντοδυναμιας του κρατους.
      Τα περι ορθοδοξιας ως κομμουνιστικης ειναι υβρις στους μαρτυρες της Ρωσιας του 20ου αιωνα.
      Ειναι τελειως αλλο πραγμα να αποφασισεις να γινεις ακτημων μονος σου και να φτιαξεις κοινοβιο εθελοντικα και αλλο να σου το επιβαλλουν με τη καταναγκαστικη εξουσια του κρατους.
      Αλλο πραγμα δωστε απο τους δυο χιτωνες τον ενα επειδη αγαπατε τους συνανθρωπους σας και αλλο αρπαξτε την περιουσια των αλλων δια της βιας.
      Και φυσικα αν ο ιδιος ο Σολζενιτσυν μαθαινε οτι καποιος τον συγκρινει με κομμουνιστες σαν τον Τσε θα τον αποκηρυσσε αμεσως.
      Αλλωστε η κριτικη του στη Δυση περα απο οτι ειναι και αυτη υλιστικη στο θεμα της εξωτερικης πολιτικης ηταν οτι δεν ηταν αρκετα αντισοβιετικη και οχι λιγο.
      Για αυτον η Δυση ηταν υλιστικη αλλα πολυ προτιμοτερη απο τον κομμουνισμο.
      Αλλα γιατι πρεπει να ετεροπροσδιοριζεσαι απο τη Δυση ,εχει γινει μανια.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 01/05/2011 18:59:32

    λόφους γύρω από το Μπρούκλυν; μήπως μπερδεύεις τα στόρυ σου;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ archaeopteryx 01/05/2011 19:12:10

     Εντάξει, δίκιο έχεις, μάλλον μακριά πήγα:
     Στο Hampstead ήθελα να πώ. Έξι χιλιόμετρα από το Charing Cross, London. Εκεί αγοράζουν ακίνητα συνήθως οι "ομοεθνείς" λεφτάδες. Συνήθως μαζί με Άραβες που πουλάνε πετρέλαιο.

 45. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 01/05/2011 15:12:59

  Το δικό μας Έθνος προέκυψε από μια πολυφυλετική σύμμιξη που συντελέσθηκε στο χώρο της Νοτίου Χερσονήσου του Αίμου και τη Μικρά Ασία από την Αρχαιότητα μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Αυτό το σύμμεικτο εθνολογικό υπόστρωμα αυτοπροσδιοριζόμενο άλλοτε ως ρωμιοσύνη κι άλλοτε κυρίως μετά το 18ο αιώνα ως ελληνισμός συνιστά τη σύνθεση του πραγματικού με το ιδεολογικό κι έδωσε το νεωτερικό ελληνικό έθνος.
  Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία όπως ο χώρος και η γλώσσα, η θρησκεία και οι παραδόσεις, που λειτούργησαν αέναα και αδιάκοπα και διαφορετικά το καθένα για δύο περίπου χιλιετίες, ως προζύμι, για τη συγκρότηση της συλλογικότητας αυτής, που σήμερα είναι το ελληνικό έθνος κι αναγνωρίζει αυτή την κληρονομιά ως δική του.
  Και φυσικά δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζουμε το ρόλο της εξουσίας (αυτοκρατορικής, πατριαρχικής, εθνικό κράτος) με τους μηχανισμούς της. Θεσμικούς - διοικητικούς αλλά και την ιδεολογία της που δρα πάντα ενοποιητικά.
  Πάντα υπήρχαν θεωρητικές συζητήσεις για το ποιά είναι τα στοιχεία που συγκροτούν το Γένος ή το Έθνος και πως το συνέχουν. Θα πρέπει να τα διακρίνουμε σε στοιχεία της μακράς διάρκειας και στοιχεία της συγκυρίας, των τομών. Λοιπόν, οι αναγκαιότητες της πραγματικότητας, που τέμνουν τη μακρά διάρκεια ,οδηγούν σε επαναδιατύπωση επιμέρους στοιχείων του ιδεολογήματος, το οποίο όμως παραμένει στη βάση του αναλλοίωτο. Αυτό γίνεται από την ανάγκη ενσωμάτωσης ή οριοθέτησης σε σχέση με κάτι άλλο, το διαφορετικό. Ποιό μέιγμα πολιτικής, τη δοσολογία και τα εργαλεία τα καθορίζει, ο ακριβής προσδιορισμός της σχέσης ιδεολογίας και πραγματικότητας και η πρόσληψή τους. Για περίπου μία χιλιετία εφήρμοσαν αυτές τις αρχές συστηματικά κι αθόρυβα οι Βυζαντινοί ως ανατολικοί Ρωμαίοι με επιτυχία.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Εύμηλος 01/05/2011 15:39:12

   Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Δεν ξέρω το όνομα του δικού σου παππού-προγόνου. Του δικού μου είναι ο Ομηρος. Και μην χασκογελάσεις.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ιαπετός 01/05/2011 17:29:12

    Άχ Ιαπετέ, δεν φτάνει το όνομα του παππού ως "ταυτότητα". Και οι Άραβες δίνουν από το Μεσαίωνα στα παιδιά τους το Ελληνικό όνομα Ομάρ (όπως εμείς τα βαφτίζουμε με το Λατινικό Κώστα ή με το Εβραικό Γιάννη ή Μαρία). Και οι Τούρκοι τα βαφτίζουν Ομέρ. Ο Όμηρος είναι από παλιά πολιτισμικός "θετός πατέρας" πάρα πολλών εθνών, ο Αισχύλος σχεδόν το ίδιο. Κι αυτό μας κάνει - πρέπει να μας κάνει - πολύ περήφανους...
    Αυτό προσπαθώ να πώ τόση ώρα: Η καταγωγή και οι πρόγονοι μας κάνουν περήφανους. Αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει καθόλου από την ηθική υποχρέωση να είμαστε εμείς, στον παρόντα χρόνο, ως άτομα, αλλά και ως λαός, έθνος και κοινωνία πολιτών, ευφυείς, ευαίσθητοι, έντιμοι, δημιουργικοί και ότι άλλο χαρακτηρίζεται ως "αρετή".
    "Παράδοση είναι το να δημιουργείς, και ιδιαίτερα εκ του μηδενός" είπε κάποτε ορθότατα ο άνισος και αντιφατικός Σαββόπουλος.
    Και το κυριότερο: Άν είναι κακό πράγμα η φαυλότητα, είναι ακόμα χειρότερο όταν είναι φαύλοι οι απόγονοι ενάρετων προγόνων. Διότι αυτό ακριβώς είναι απόδειξη παρακμής.
    Ενώ αντίστροφα, η αρετή εκείνου (ατόμου ή λαού) που δεν ήταν τόσο τυχερός ώστε να έχει "ευγενή καταγωγή", είναι ακόμα πιό αξιέπαινη, διότι έφθασε σ' αυτήν χωρίς να στηρίζεται σε έργο άλλων.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Ο Θείος 01/05/2011 19:10:47

     Θείε. Τον ΟΜΗΡΟ της Ιλιάδας και Οδύσσειας εννοούσα. Και το ξέρω ότι είναι έτσι. Αν είναι και αλλουνών παππούς, πρέπει να το γνωρίζουν οι ίδιοι. Ολοι οι γιάννηδες δεν είναι συγγενείς.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ιαπετός 01/05/2011 19:14:34

      Αυτόν εννούσα κι εγώ, φυσικά.

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ Ιαπετός 02/05/2011 01:40:58

    ΙΑΠΕΤΟΣ,
    Εμένα παππούς μου είναι ο Αριστοτέλης.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Εύμηλος 02/05/2011 15:34:30

     Καί δικός μου. Αρα είμαστε συγγενείς

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Ιαπετός 02/05/2011 17:00:53

      Εγώ ας μη μιλήσω για τον παππού μου.......

     • Dora avatar
      Dora @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 18:23:53

      Ελα,πες μας....

 46. juliet avatar
  juliet 01/05/2011 16:26:29

  @Misha
  Καλό μήνα
  δεν τον ενδιαφέρει η Ρώμη, οι Ρωμιοί είναι το θέμα του.

  • Misha avatar
   Misha @ juliet 01/05/2011 16:35:49

   Καλο μηνα Ζυλιέτ!
   «Μου τη δινουν» οι εθνομηδενιστές που ντύνονται με αριστερή προβιά, και εξυπηρετούν με τον πιο ύπουλο τρόπο τα σχεδια της Νέας Τάξης.
   Η Ρώμη και ως λέξη ακόμη είναι ελληνική, και ασφαλώς ως πολιτισμός, παιδεία, ήθη, έθιμα, τρόπο ύπαρξης.
   Στη Μάνη οι μη πολιτικώς ορθοί «ρωμιοί» που δεν είχαν ούτε ώρα τούρκο νταβατζή στο κεφάλι τους, συνεχίζουν επί 3-4 χιλιάδες χρόνια να μοιρολογάνε τους νεκρούς τους ακριβως όπως στα ομηρικά έπη...

   Εκεί περίπου που ενθρονίστηκε και ο τελευταίος αυτοκράτορας της μεσαιωνικής ελληνικής αυτοκρατορίας μας κι έζησε η οσία μάνα του σε πείσμα των ψευτοαριστερών, αρχαιόπληκτων αντιχριστιανών...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 17:07:04

    Αγαπητέ, μη το παρατραβάμε: Κατά τη μυθολογία, οι Ρωμαίοι είναι απόγονοι του Αινεία, δηλαδή Τρώες εκ πατρός, και της θεάς Venus τουτέστι της δικής μας Αφροδίτης. Κάπου μπλέκει και ο Mars.
    Εν πάσει περιπτώσει, ίδιοι Θεοί με άλλα ονόματα, ίδιοι ήρωες (με ίδια ονόματα), ο ένας κατέκτησε τον άλλο δια των όπλων και ο δεύτερος τον πρώτο δια των ποιητών και φιλοσόφων, o Βιργίλιος ήταν ο Όμηρος junior ...
    Μας τα χάλασε σχετικά προσφάτως ο Μουσσολίνι. Ο φασισμός μπορεί να καταστρέψει τα πάντα...

   • juliet avatar
    juliet @ Misha 01/05/2011 17:12:55

    @Misha
    Είδες τι έπαθα με τα λατινικά μου,ο φίλος πιο πάνω που την είπε.
    Misha,θα σου πω το ανέκδοτο με τον διάβολο και τα παιδιά του.
    Ο διάβολος είχε δυό παιδιά,το ένα το έριξε στη Κρήτη,τ΄άλλο τη Μάνη και στη Κεφαλλονιά έπεσε ο ίδιος.
    Θα το πω και στη Κικη.Καλό απόγευμα

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 01/05/2011 17:32:54

    Θείο

    Πλουταρχος, "Βιος Ρωμυλου": "Το μεγα της Ρωμης ονομα [οι Πελασγοι] επι πλειστα της οικουμενης πλανηθεντες, λεγεται αυτοθι
    κατοικησαι και δια την εν οπλοις ρωμην ουτως ονομασαι την πολιν."

    Ο μαθητης του Πλατωνος Ηρακλείδης Ποντικος στο "Περι ψυχης" γραφει "πολιν Ελληνιδα Ρωμην".]

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 01/05/2011 17:35:04

    Αγαπητή Ιουλιέττα, μια άλλη εκδοχή λέει ότι είχε 4 διαολάκια. Πετώντας πάνω από το Ιόνιο μαλώσανε, και έρριξε το μεγαλύτερο στη Σικελία και τα υπόλοιπα εκεί που γράφεις.
    Άραγε, μήπως ο ίδιος, μετά το επεισόδιο στην Κρήτη, έπηξε στη μοναξιά, γύρισε δυτικά και προσγειώθηκε στη Μάλτα;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Misha 02/05/2011 02:40:05

    Θείε, κατά τον Βιργίλιο και μόνο κατ' αυτόν.

 47. Π.ΓΑΛΑΝΗΣ avatar
  Π.ΓΑΛΑΝΗΣ 01/05/2011 17:59:40

  Είναι δυνατόν να πιστεύετε μεγάλοι άνθρωποι,ότι ο συγκάτοικος τού Τζέφρυ στο πανεπιστήμιο,θα σώσει την Έλλάδα από τα δεσμά της Νέας Τάξης..?, αν ήταν έτσι...γιατί δεν αντέδρασε ούτε καν στις ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ(περιττό να τις αναφέρω..τις γνωρίζετε), δηλαδή τι άλλο περιμένει...το έιδαμε το έργο πλέον...νόμος περί εχθροπάθειας...απαγόρευση θείας λειτουργείας από το ραδιόφωνο...ηλεκτρονική κάρτα....εξαθλίωση μεσαίας τάξης...μισθωτός η τίποτα.... δικαίωμα στην ιθαγένεια ...από πότε η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι δικαίωμα..θα τρελλαθούμε εντελώς...ετοιμάστε κόλλυβα γιά την Πατρίδα...την μόνη Ιδέα-Αξία πού μας ενώνει καί πού γιά χάριν αυτής εγώ ένας γόνος παραδοσιακής αριστερής οικογένειας, τα αποκηρύσσω όλα, αλλά πού να στραφώ...όπου να κοιτάξεις βλέπεις προδότες καί βλακεία...ΜΟΝΟ αν εξεγειρόμενος ο λαός μπορεί να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα, γιατί κατά τα άλλα φαίνεται ότι ο εχθροί είναι αναμεσά μας καί είναι ΠΟΛΛΟΙ.

  • Αντάμ Παπαντάμ avatar
   Αντάμ Παπαντάμ @ Π.ΓΑΛΑΝΗΣ 01/05/2011 19:47:34

   κ.Γαλάνη ,μπορεί να είσαι γόνος αριστερής οικογενείας όπως γράφεις ,όμως για να μπαίνεις εδώ μέσα και μάλιστα να σχολιάζεις άρθρα του Φαήλου σημαίνει πολλά ,φαντάζομε σε συνεπαίρνει ο φλογερός πατριωτικός λόγος του ,να είσαι σίγουρος έτσι είναι και ο Σαμαράς .
   Το ότι φοιτούσαν στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τον ΓΑΠ δεν σημαίνει ότι απόκτησαν τις ίδιες ιδέες ,άλλωστε ο ΓΑΠ είναι γιός της Μαργαρίτας ενώ ο ΣΑΜΑΡΑΣ απόγονος της Π.Δέλτα ,πιστεύω καταλαβαίνεις την διαφορά .

 48. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 01/05/2011 18:12:38

  ΦΑΗΛΟ ο λόγος σου ,δίνει δύναμη στους Έλληνες που αυτόν τον καιρό βάλλονται από θολοκουλτουριάρικα και πολυπολιτιστικά πρότυπα .
  Συνχαρητήρια .

 49. Μάστορας avatar
  Μάστορας 01/05/2011 18:46:30

  Εξαιρετικό άρθρο. Μεστό, αληθινό και ταυτόχρονα απίστευτα μελαγχολικό για το που έχουμε καταντήσει. Το να βρίζεις κάθετι ελληνικό έχει γίνει πλέον της μόδας.

  Δυστυχώς αν δεν στείλουμε στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής το σκυλολόϊ της ριζοσπαστικής αριστεράς, τους νεοταξίτες κάφρους του Πασόκ και τους νεοφιλέλευρους γενίτσαρους, που ευθύνονται για αυτό το κατάντημα, άσπρη μέρα δεν θα δούμε.

 50. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 01/05/2011 18:56:28

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ. ΤΑΡΑΞΕΣ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΠΑΛΙ.
  ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
  ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΕΣ.
  ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 02/05/2011 14:59:50

   Η θάλασσα του Πειραιά απ' όλες είναι πιο γλυκιά...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/05/2011 11:21:54

    Γλυκειά είναι! Κάποτε είχα και έναν-δυό κολλητούς γαβρο-"μαουνιέρηδες", φίλε Φαήλο!
    Αλλά σαν τη Λίμνη των Στεναγμών, με φόντο το χιονισμένο Μιτσκέλι, πουθενά στον κόσμο νερό δεν έχει!

 51. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2011 19:01:53

  Αυτά τα θεωρώ προφανή, αλλά έχουμε πολλά λιγούρια που προτιμούν τον ξένο δυνάστη από το διορθωμα των δικών μας προβλημάτων. Ο Φόβος της Ελευθερίας.

 52. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/05/2011 19:08:59

  Αγαπητέ γείτονα Φαήλο, να ζήσεις χίλια χρόνια μόνο και μόνο για το κείμενό σου αυτό.
  Η Ελλάδα του 19ου και πρώιμου αιώνα άσκησε μία ευρύτερη επιρροή στους ορθοδόξους πληθυσμούς των Βαλκανίων, των οθωμανικών ακόμα Βαλκανίων, χάρη στην υπεροχική εικόνα της ελληνικής κουλτούρας, με όπλα τη γλώσσα, στη διαχρονία της, και την ελληνόφωνη Ορθοδοξία. Η ελληνική ιδέα περί έθνους είχε ταυτόχρονα κάτι το οικουμενικό. Ο μεγάλος ρώσος ορθόδοξος θεολόγος και ιερέας π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας Ορθοδοξίας στον 20ό αιώνα, έλεγε ότι η Ορθοδοξία είναι ελληνική, με την έννοια ότι κουβαλούσε μέσα της, σύμφυτη, σε όποια γλωσσική έκφραση και αν εκφραζόταν τοπικά, την ελληνική κουλτούρα. Ο Ρώσος στο μακρινό Βλαδιβοστόκ λέει το Πιστεύω μεταφρασμένο από το ελληνικό πρωτότυπο, διατυπωμένο με τους όρους που γέννησε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία (το "ομοούσιον τω Πατρί" τί είναι;), και μέσα σε μία λειτουργία μεταφρασμένη από την ελληνική επίσης! Μία λειτουργία που έγραψαν τον 4ο αιώνα ένας Έλληνας από την Καππαδοκία, ο Βασίλειος, και ένας Έλληνας ή εξελληνισμένος (το ίδιο κάνει) από την Αντιόχεια, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μαθητής του "εθνικού" ρήτορα Λιβανίου, ο καλύτερος μαθητής του. Και το ίδιο κάνει τώρα ένας Ορθόδοξος από το Κονγκό, την Κένυα, την Κορέα, την Ιαπωνία.
  Η ελληνική εθνική ιδέα, χάρις ακριβώς στην οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, προχριστιανικής και χριστιανικής, μπορεί να αποφύγει τον σκόπελο του στείρου εθνικισμού.

  Αυτό που συνέβη με εμάς τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως εξής:
  Με πρόσχημα την καπήλευση της ελληνικής εθνικής ιδέας από μία δράκα ημιμαθών αξιωματικών που κατέλαβε παράνομα την εξουσία στη χώρα μας, επιχειρήθηκε συστηματική αποδόμηση της έννοιας του έθνους και συστηματική πολεμική εναντίον κάθε τι του χριστιανικού. Μιλάμε για εθνοφοβία και χριστιανοφοβία, και ειδικά ορθοδοξοφοβία. Αυτό έλαβε επιδημικές διαστάσεις επί Σημίτη, όταν μία κλίκα παλιών μελών και παρατρεχαμένων του ΚΚΕ Εσ κατέλαβε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης αποφάσεων και της κοινής γνώμης. Το ΚΚΕ Εσ, ανέκαθεν διεθνιστικό, κρυπτο-ολοκληρωτικό, αντιχριστιανικό (παιδί του ΚΚΕ είναι, πώς να το κάνουμε!), είχε μία πρωτοφανή έπαρση (λόγω των διανοουμένων του) και δίψα για εξουσία. Την οποία κόρεσε χάρις στο ΠΑΣΟΚ, που έγινε το χρήσιμο όχημά του για να καταλάβει όλα τα πόστα. Μεταλλαγμένοι πλέον οι παλιοί Εσωτερικάκηδες, προσήλυτοι στον νεοφιλελευθερισμό, ανοιχτά ή κρυφά, παραμένουν το ίδιο αντιχριστιανοί και εθνομηδενιστές όσο ήταν εξ αρχής. Μόνο που τα ψωμιά αυτής της μεταμαρξιστικής "νέας Αριστεράς", που συνήθως αντιγράφει την αμερικανική "νέα Αριστερά" του '60 και του '70 είναι μετρημένα. Ήδη τα τελευταία και πιο προχωρημένα (σε σαπίλα) προϊόντα της (οι διάφορες Αλ Τσούλεχ και οι Μπούγιες τους) αποσύρονται από την αγορά.

  Η ουσία είναι ότι η ΝΔ χρειάζεται ιδεολογικό εξοπλισμό, γιατί τα υποπροϊόντα όλης αυτής της μεταπολιτευτικής αριστερίστικης λυματολάσπης εξακολουθούν να δηλητηριάζουν το περιβάλλον...Και χρειάζεται ιδεολογικό ξεγύμνωμα του αντιπάλου. Πρέπει κάποιος, επιτέλους, να φωνάξει ότι "ο βασιλιάς Αριστερούλης είναι γυμνός"!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 01/05/2011 19:12:30

   Διόρθωση στην πρώτη αράδα: "του πρώιμου 20ού αιώνα".

  • Misha avatar
   Misha @ ΒΙΣ 01/05/2011 20:01:25

   BIΣ

   Η χειρότερη μετάλλαξη των παλιών ρηγάδων αλλά και των άλλων «αναβλεψάντων» εκ της αριστεράς, είναι πως μετά τον άμεσο ή έμμεσο προσηλυτισμό τους στον ευρωλιγούρικο νεοφιλελευθερισμό, έχασαν και τα όποια ψήγματα αναζήτησης των πρωτοχριστιανικών ιδανικών «ισότητας, αδελφότητας και δικαιοσύνης» τους είχαν απομείνει.

   Εγιναν εκτός από οπαδοι του βιολογικού δαρβινισμού, και νεόπιστοι του κοινωνικού δαρβινισμού, με τον ανάλογο ζηλωτισμό της κάστας αυτής.

   Δες σε πόσα πράγματα συμφωνούν η Ντόρα , ο ΓΑΠ, ο Βαλλιανάτος, ο Δημητράς, ο Καμίνης, Κύρκος και ο Μπίστης ...Μοιάζουν πια σαν ομοζυγωτικά παιδάκια πολύδυμης κύησης . Οι διαφορές τους είναι απειροελάχιστες....

 53. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/05/2011 19:23:22

  Και να ένα δείγμα της πολιτισμικής δύναμης του ελληνισμού και γιατί ο ελληνισμός είναι, όχι φυλετική, αλλά πολιτισμική ιδέα:
  h++p://www.youtube.com/watch?v=wRJAmkvCmtU&feature=related

 54. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 01/05/2011 20:27:32

  Εξαιρετικό άρθρο. Το διάβασα μόλις τώρα.
  Ο Φαήλος περιγράφει με τη γνωστή ενάργεια και τη δυναμική που διακρίνει τα γραπτά του, τα βασικά εκείνα στοιχεία στα οποία πρέπει να επανέλθουμε και να στηριχθούμε, προκειμένου να σώσουμε τη πατρίδα μας από την καταστροφή στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο ΓΑΠ και η συμμορία που κρύβεται πίσω του και τον χειραγωγεί. Δηλαδή στη πίστη ότι είμαστε μέλη του ίδιου έθνους το οποίο και πρέπει να υπηρετούμε, ότι έχουμε κοινή καταγωγή και ιστορία και ότι έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τη πατρίδα μας, την εθνική κυριαρχία μας, την ελευθερία μας και το σύνταγμά μας.

  Ένα ερώτημα μόνο. Η νέα ηγεσία (όποια προκύψει από τις μελλοντικές εκλογές που δεν θα αργήσουν), πρέπει να τηρήσει και να τιμήσει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο της δανειακής σύμβασης; Αυτής δηλαδή που αναφέρει ότι η Ελλάδα παραιτείται από την ασυλία της, δηλαδή από την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αρματιστής 02/05/2011 22:23:38

   Η νέα Κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει για να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο. Περίμενε λίγες μέρες και θ' ακούσεις...

 55. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 01/05/2011 20:27:53

  Θυμάμαι όταν ήμουνα στην Αμερική, έξω από την Νέα Υόρκη, είχα ένα γείτονα Αμερικάνο ο οποίος κάθε μέρα, κάθε πρωί ανέβαζε την σημαία και την κατέβαζε το βράδυ. Με ήλιο, με χιόνι, με βροχή κάθε μέρα αυτός έβαζε το πρωί τη σημαία στον ιστό και μετά έφευγε για την δουλειά του. Τον έβλεπα και τον ζήλευα και αναρωτιόμουνα αν υπάρχει ένας Έλληνας που να κάνει το ίδιο στο σπίτι του με την Ελληνική σημαία.

  Παλιά θυμάμαι στα σχολεία υπήρχαν φωτογραφίες με τους Εθνικούς Ήρωες, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη κλπ. Τους βλέπαμε πιτσιρικάδες, έτσι επιβλητικούς στις φωτογραφίες και μας θυμίζανε τους αγώνες που είχαν δώσει οι άνθρωποι αυτοί για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Αυτά όλα έχουν καταργηθεί στα σχολεία σήμερα, απαγορεύεται να αναρτηθούν φωτογραφίες με τους ήρωες του 1821, γιατί αυτό θεωρείται από την κυρίαρχη αριστερή και προοδευτική συνδικαλιστική διανόηση των δασκάλων, ως χουντική συνήθεια!

  Για να παράγεις στη χώρα σου, για να καινοτομείς στη χώρα σου, για να ανταγωνίζεσαι όλους τους άλλους στις παγκόσμιες αγορές σήμερα, πρέπει πρώτα από όλα να αγαπάς την πατρίδα σου, και τους ανθρώπους της. Όλοι οι μεγάλοι ιδρυτές των γνωστών μεγάλων πολυεθνικών και άκρως επιτυχημένων εταιρειών είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι, που ξεχώριζαν για την αγάπη τους στη πατρίδα τους και τον πατριωτισμό τους. Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας οικονομικά, αν δεν φτιάξουμε εθνικές βιομηχανίες παγκόσμιους πρωταθλητές στη καινοτομία στο είδος τους, Τέτοιες εταιρείες φτιάχνονται μόνο από ανθρώπους με ανταγωνιστικό πνεύμα και αγάπη στον τόπο τους και την πατρίδα τους.

 56. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/05/2011 20:34:24

  Χριστός Ανέστη!
  Συμφωνώ 100%.

  • Misha avatar
   Misha @ ΒΙΣ 01/05/2011 20:52:38

   Aληθώς Ανέστη!

 57. Misha avatar
  Misha 01/05/2011 20:36:37

  Χα...
  Θα ηταν καλύτερο και ασφαλώς επιτυχέστερο , αν συνέκρινες τον εαυτο σου με τον Μέγα Ιεροεξεταστή .
  Τα στοιχεία που φαντάζεσαι -λογω της ακροδεξιάς , φασίζουσας αντίληψης σου για τα πράγματα-πως αφορούν συλλήβδην την αριστερά , θα έπρεπε να σκεφτείς πως εφαρμόζονται και στην ελληνική επανάσταση....

 58. Misha avatar
  Misha 01/05/2011 20:38:49

  Ψυχραιμία

  Πες μας τη γνωμη σου για τον Αη Στράτη, το Μακρονήσι και το Γκουανταναμο και ακολουθως θα σου πω την δικη μου για τον κυρ Αλέξανδρο Σολζενίτσιν.

 59. Κάποιος avatar
  Κάποιος 01/05/2011 20:39:17

  @Θείος
  «Εκτός αυτού, την “Ρωμαική” συνέχεια πολλοί διεκδίκησαν και ουδείς αποποιήθηκε»

  Την διεκδίκησαν όλα τα βαρβαρικά φύλα γιατί η ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη ήταν γι’ αυτούς τεράστια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση.
  Αντίθετα οι έλληνες κατακτήθηκαν βιαίως από τους Ρωμαίους και πέρασαν τα πάνδεινα μέχρι να υποταχθούν πλήρως σε κάποιους που πολιτισμικά ήταν κατώτεροι τους.
  Οι Έλληνες μόνο έχασαν από την ρωμαϊκή κατάκτηση και ουχί κέρδισαν κάτι.
  Μην ξεχνάμε ότι θεμέλιος λίθος κάθε ελληνικής πόλης κράτους ήταν η ιδέα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Αυτή χάθηκε οριστικά και ανεπιστρεπτί στα τέλη του 2ο αι π.Χ.
  Από τότε οι Έλληνες είναι υπόδουλοι. Τουλάχιστον οι Ρωμαίοι σέβονταν και εκτιμούσαν την παιδεία και τον πολιτισμό τους σε αντίθεση με τους Ίβηρες, Ιλλυριούς και πάσης άλλης εθνικότητας βυζαντινούς αυτοκράτορες που ξεπάστρεψαν συστηματικά και ξερίζωσαν κάθε τι αρχαιοελληνικό που θύμιζε το παγανιστικό «εθνικό» παρελθόν διασώζοντας επιλεκτικά μόνο ότι δεν έρχονταν σε αντίθεση με την χριστιανική θεολογία.
  Επίσης οι έννοιες «Έλληνας – Ρωμιός» μπορεί να μην είναι σε όλες τις περιπτώσεις αντίθετες αλλά δεν είναι και συνώνυμες. Οι αλβανόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι και λατινόφωνοι πληθυσμοί που απετέλεσαν τον πυρήνα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ρωμιοί ήταν αλλά όχι Έλληνες φυλετικά ή ως μετέχοντες της ελληνικής παιδείας.


  @juliet
  ο όρος ”instrumenta vocalia” τι σημαίνει; Εμείς οι Ελληνες του ΝΔΤ είμαστε;

  Υπάρχουν πολλών ειδών δουλείες .
  Υπάρχουν οι δούλοι της μισθωτής εργασίας, οι δούλοι του Life style και της κατανάλωσης, οι δούλοι του θεού, οι δούλοι των κομμάτων κ.α.
  Για ποιους θέλεις να μιλήσουμε ;


  @rotten tomatoes
  “Εντάξει κάποιε μαχμούτ, το σακουλευτήκαμε εγκαίρως ότι δεν τυγχάνεις Έλλην. Άσε και τους άλλους να αυτοαποκαλούνται όπως γουστάρουν και άμε στην πατρίδα σου και στο χωριουδάκι σου, όπου και νάναι αυτό”.

  Κανείς δεν σε εμποδίζει να αυτοαποκαλείσαι όπως θέλεις , ακόμα και ως σάπιες ντομάτες.
  Το τι είμαι εγώ δεν έχεις την αρμοδιότητα και δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις.


  @Ιαπετός
  «Δεν μας τελείωσε καθόλου. Ετσι ήταν και στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα. Διάβασε και λίγο Ιουλιανό. Τον παραβάτη».

  Δύο χρονάκια συγκριτικά με δεκάδες αιώνες είναι κόκκος άμμου στην παραλία.


  @Misha
  «Η Ρώμη και ως λέξη ακόμη είναι ελληνική, και ασφαλώς ως πολιτισμός, παιδεία, ήθη, έθιμα, τρόπο ύπαρξης».

  Τώρα με έβαλες στην θέση μου. Και το Αμστελόδαμον, το Μεδιόλανον, το Βορδίγαλα είναι ελληνικές λέξεις.
  Να διεκδικήσουμε ως ελληνικά το Άμστερνταμ, το Μιλάνο και το Μπορντώ ;

  “Εκεί περίπου που ενθρονίστηκε και ο τελευταίος αυτοκράτορας της μεσαιωνικής ελληνικής αυτοκρατορίας μας κι έζησε η οσία μάνα του σε πείσμα των ψευτοαριστερών, αρχαιόπληκτων αντιχριστιανών…”

  H οσία σλάβα μάνα του.


  @Κώστας
  «Και εκεί μέσα, στην πολιτισμική ενότητα, έχει και συνέχεια αίματος(με προσθήκες βέβαια) και κυρίως αδιατάρακτη συνέχεια Γλώσσας, Ηθών, Τρόπου και Κοσμαντίληψης.»

  Μόνο η γλώσσα έχει παραμείνει ως στοιχείo πολιτιστικής συνέχειας καθώς είχε καθιερωθεί ως lingua franca από την εποχή των ελληνιστικών βασιλείων και γιατί τα σημαντικότερα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, ιστορικά και επιστημονικά έργα ήταν γραμμένα σε αυτήν.
  Ειδικά στο θέμα της κοσμοαντίληψης ο πολίτης της κλασσικής Ελλάδας βρίσκονταν σε άλλο σύμπαν συγκριτικά με τον χριστιανό υπήκοο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
  Στην εποχή δε της Τουρκοκρατίας δεν υπάρχει καν σύγκριση.


  @ΣΟΝ ΠΕΝ
  «μήπως μπερδεύεις τους Ρωμιούς με τους Γραικύλους?»

  Οι Φράγκοι και οι Λατίνοι χαρακτήριζαν ως Γραικούς τους Ρωμιούς γιατί διεκδικούσαν για πάρτη τους την ιστορική συνέχεια του ρωμαίου πολίτη που ήταν σαφώς ανώτερη από αυτήν του έφιππου βάρβαρου ή του δενδρόβιου τροφοσυλλέκτη.
  Όσον αφορά αυτά που γράφεις για τους ευρωλιγούρηδες διαφωτιστές (πχ Κοραής) θα σου υπενθυμίσω ότι αν δεν ήταν αυτοί να μεταλαμπαδεύσουν από την Δύση μέσω του Διαφωτισμού, το πνεύμα και το έργο των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, ιστορικών, λογοτεχνών κτλ, όχι μόνο δεν θα ξέραμε τίποτα για την ιστορία μας, αλλά είναι αμφίβολο αν η γλώσσα μας θα ήταν τα ελληνικά ή τα αρβανίτικα.

  • Misha avatar
   Misha @ Κάποιος 01/05/2011 21:02:29

   Κάποιε

   Αρχη σοφίας η των ονομάτω επίσκεψις.
   Και τα ονόματα ρώμη, ρωμιός, ρωμιοσυνη είναι ελληνικότατα υπό όποια έννοια και αν τα προσλάβεις.
   Κι αν δεν επερχόταν ο εκφραγκισμός του παλαιορωμαϊκού πατριαρχείου , όλη η χερσόνησος των Απεννινων θα μιλούσε ελληνικά , όπως συνέβαινε και συμβαίνει ακόμη στη Μεγάλη Ελλάδα.
   Τα άλλα για δήθεν σύγκρουση ελληνων -ρωμιών , ανήκουν στη σφαίρα φαντασίας του ΥΣΕΕ και του Δαυλού...

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ Misha 02/05/2011 01:53:14

    Misha,

    απλώνεσαι και δείχνεις είτε ότι δεν τα κατέχεις τα θέματα είτε ότι επινοείς κάτι για να στηρίξεις την προκριμένη θέση σου. Καλές οι απλουστεύσεις αλλά μόνο για μόστρα στα καφενεία των αδαών.

    • Misha avatar
     Misha @ Εύμηλος 02/05/2011 10:47:47

     Eύμηλε,

     Το τι κατέχει ο καθείς ας φανεί στο διάλογο.
     Οι θέσεις μου έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων, και αφού γνώρισα εκ των έσω , και τον σύγχρονο αντιχριστιανισμό.

  • rotten tomatoes avatar
   rotten tomatoes @ Κάποιος 01/05/2011 22:20:26

   Αυτό ξέχασες να το κάνεις copy-paste κάποιε από το πουθενά:

   "Λάβε σάπιες ντομάτες τώρα αντί για ρόδα του Μάη, για τις χύμα πρωτομαγιάτικες μπούρδες που αραδιάζεις."

   Για πάρτη σου οι σάπιες κι άσε τα σάπια. Κι όταν βρεις από που κρατάει η σκούφια σου, έλα να ξανατραγουδήσεις ελαφρολαϊκό αμανέ και να μας πουλήσεις φύκια για σατεν κορδέλες για να εξασφαλίσεις πάλι τζάμπα τοματοπολτό για το γεύμα σου.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 02/05/2011 11:30:16

   @ Κάποιε
   "Η οσία σλάβα μάνα του"
   Κοίτα κάτι "αριστερούς" που αναλύουν το DNA για να αποδείξουν την Ελληνική "ασυνέχεια".
   "Ο Κοραής μεταλαμπάδευσε μέσω του Ελληνικού διαφωτισμού το πνεύμα και το έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων..."
   Δηλαδή αν δεν υπήρχε δεν θα το γνωρίζαμε το πνεύμα των Ελλήνων φιλοσόφων?
   Κατάφερε όμως να μας οδηγήσει "χειρουργικά" στην ενσκύψασα ταυτόχρονα Ελληνική σχιζοφρένεια να πορευόμαστε με τα πόδια να πατάνε στην Αρχαία Ελλάδα και το κεφάλι στην Ευρώπη χωρίς όμως το κορμί και την καρδιά που χτυπάει στό το βυζαντινό παρελθόν .
   Που οδηγούσε το κατεστημένο των αρχών του 20αιώνα να θεωρεί τους Μικρασιάτες Έλληνες τουρκόσπορους και ότι ανατολικό αναχρονιστικό (μπουζούκι,ρεμπέτικο κ.λ.π).
   Επέβαλε το πνεύμα του διαφωτισμού με θύμα το βυζαντινό μας παρελθόν και τα εξ αυτού βιώματά μας ως ΈΘνους.
   Είναι από τους βασικούς υπευθύνους της νεοελληνικής κακοδαιμονίας να αναζητούμε ακόμη την ταυτότητά μας.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Κάποιος 02/05/2011 17:04:55

   Πάρτε νάχετε!

 60. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 01/05/2011 20:49:34

  Αφήστε τους ήρωες στην ησυχία τους,δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια ν'αναπαυθούν μετά από την απίστευτη κακοποίηση που υπέστησαν από πατριδοκάπηλους και αρνησιπάτριδες.Από το ένα άκρο (του "Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών) στο άλλο (της "αναθεώρησης" της τελευταίας τριακονταετίας).Μην περιμένετε από το "σύστημα" έτσι όπως διαμορφώθηκε από τον εσμό των μετρίων της πολιτικής να δώσει "φώτα" στα παιδιά σας.Απλά χάσατε.Η μέθοδος απλή,παλιά και δοκιμασμένη: ξεκινήστε από την ονομασία των οδών (ποιός ήταν φερ' ειπείν) ο Κόνων, ποιός ο Ανδρέας Δημητρίου και πάει λέγοντας.Σε κάθε χωριό ανά την επικράτεια υπάρχει ένα μικρό μνημείο,ένας σεμνός τύμβος.Ρωτήστε να μάθετε γιατί και πώς.Ακόμα απλούστερα:ποιός έχει αναρωτηθεί τι αναγράφουν και για ποιούς αναρτήθηκαν οι ασπίδες που κοσμούν τον "Αγνωστο Στρατιώτη";
  Στον γονιδιότυπό μας -θέλουν δεν θέλουν κάποιοι-η "πατρίδα" είναι αρχέγονα βαλμένη.Εξ ού και η συνακόλουθη έννοια του "νόστου" που δεν απαντάται σε άλλους λαούς ή εθνότητες.Σε ό,τι αφορά στο "έθνος", η έννοια είναι υπερτέρα της "πατρίδος" και περικλείει και αυτούς που "τη διανοία" αισθάνονται ως "Ελληνες".Σε ό,τι αφορά στην ιστορική καταγραφή,ασφαλώς και αυτή παραχαράχθηκε και πλάστηκε κατά το δοκούν.Μην γελιόμαστε, η "ιστορία" ήταν πάντα το χρήσιμο εργαλείο των κρατούντων.Δυστυχώς στα καθ' ημάς,η ιστορία των τελευταίων 70 ετών γράφτηκε από τους λεγόμενους "ηττημένους" οι οποίοι τη αδεία των "νικητών" κατίσχυσαν σε όλο το φάσμα της πνευματικής δημιουργίας και ζωής.Τι περιμένατε λοιπόν από το "μελό της Αριστεράς που μου τη σπάει" (by Διονύσης Σαββόπουλος-sic...) το οποίο κυβερνά τον τόπο εδώ και 30 χρόνια;Και εύλογα αναρωτιέται κάποιος, σήμερα ποιόν να έχω ως παράδειγμα και σημείο αναφοράς αφού δεν έχω "πρότυπα";Λάθος.Πρόσφατο παράδειγμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος που είπε το "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν.Επαθε κάτι η Κύπρος που το αρνήθηκε (όπως μας φόβιζαν τότε τα media).Ετερον ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος (ακούσατε τίποτα για την τεράστια προσφορά του,δεν νομίζω...) άλλο ο καθηγητής Δημ.Νανόπουλος (του αρνούνταν την εισδοχή στην Ακαδημία Αθηνών οι...ανύπαρκτοι) και πάει λέγοντας.Που θέλω να καταλήξω:κλείστε τις τηλεοράσεις,σταματήστε να βλέπετε "μεσημεριανάδικα και lifestyle" κατασκευάσματα,πάτε καμμιά βόλτα σε κάποιο μουσείο,ανοίξτε βιβλία και ψαχτείτε.
  Υ.Γ.
  Φαήλο, προπόνηση χρειάζεται η "ομάδα" και "μεταγραφές" ουσίας διότι με τους παλαιούς "παίκτες" δεν...

 61. kiki avatar
  kiki 01/05/2011 20:51:49

  Αυτα τα δεντρα δεν βολευονται
  με λιγοτερο ουρανο,
  αυτες οι πετρες δεν βολευονται
  κατω απο ξενα βηματα,
  αυτα τα προσωπα δεν βολευονται
  παρα μονο στον ηλιο
  αυτες οι καρδιες δεν βολευονται
  παρα μονο στο Δικιο
  Ρωμιοσυνη- Ριτσος
  που ειναι και πατριωτης.
  Αφιερωμενο στον Αλεκο Παναγουλη,
  σε ολους που υπερασπιστηκαν
  δεξιους και αριστερους αυτην την γη.

 62. juliet avatar
  juliet 01/05/2011 21:18:48

  @Κάποιος
  Αν κατάλαβες σε ρώτησα τι σημαίνει ;Αν μου πεις τι σήμαινει ,η απάντηση εδόθηκε.

  • juliet avatar
   juliet @ juliet 02/05/2011 09:41:56

   @Καποιε,
   Η απάντηση απλή ,οι δούλοι κατα την Ρωμαΐκή εποχή ήτανε ''instrumenta vocalia'' δηλ. ΟΜΙΛΟΥΝΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.Και η ερώτηση: το ΝΔΤ ,δηλ. οι προστάτες μας μας θέλουνε εργαλεία ;που η μόνη διαφορά μας απο τα άψυχα θα είναι ότι θα μιλάμε;

 63. Κώστας avatar
  Κώστας 01/05/2011 21:21:42

  @ Kάποιος

  λες:"Ειδικά στο θέμα της κοσμοαντίληψης ο πολίτης της κλασσικής Ελλάδας βρίσκονταν σε άλλο σύμπαν συγκριτικά με τον χριστιανό υπήκοο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας."
  ...και έτσι νομίζει πως τεκμηριώνεις την διακοπή της πολιτισμικής συνέχειας του ελληνικού κόσμου;
  Και ο αρχαίος Έλληνας που διάβαζε Γραμμική Β στους χρόνους της Μυκηναικής Αυτοκρατορίας ζούσε σε "άλλο" σύμπαν από τον Αθηναίο του 50υ αιώνα και σε άλλο σύμπαν και από τους δύο προηγούμενους ο Ελληνας της εποχής της Ρωμαιοκρατίας. Αλλά ουδεις, επαναλαμβάνω ΟΥΔΕΙΣ, ιστορικός διανοηθηκε να αμφισβητήσει την πολιτισμική συνέχεια και τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τους τρεις παραπάνω. Αρα τι ακριβώς αποδεικνύει το επιχείρημα σου πέρι άλλου "συμπαντος";
  Το θέμα της γλώσσας το ξεπέρασες πολύ γρήγορα. Δεν αναφέρομαι στην ελληνική ως γλώσσα των λογίων, των βιβλίων, των επιστημών. Αναφέρομαι στη γλώσσα του Λαού. Και ο υπήκοος της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας μιλούσε την ίδια κατά βάση γλώσσσα με τον Ελλήνα της Ρωμαικρατίας, με τον Ελληνα των ελληνιστικών βασιλείων κλπ. Για την απλή γλώσσα του καθημερινού ανθρώπου μιλάμε. Αυτήν που γράφουν τα αγγεία, οι τάφοι κλπ. Αλήθεια το-βραβευμένο ως καλύτερο νέο μουσείο στην Ευρώπη- Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης το έχεις επισκεφτεί, Κάποιε; Εχεις δει τη γραφή των απλών ανθρώπων στα χρόνια της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, και των Πρώτων Βυζαντινών Χρόνων, πάνω σε αγγεία, επιτύμβιες στήλες κλπ; Δες τα και έλα πες μας μετά πως δεν υπήρξε γλωσσική και πολιτισμική συνέπεια. Στο ξαναλέω, ως αριστερός που είσαι να διαβάσεις Σβορώνο. Σε διαψεύδει. Οικτρά. Γκρεμίζει τα όσα σου εμφύτεσαν οι επιφυλλίδες του Βήματος, χρόνια τώρα. Σε ότι αφορά τα Ηθη και Εθιμα απράλλακτα είναι αιώνες τώρα. Τα σπίτια στα νησιά, οι προλήψεις, οι γιορτές, οι χοροί, η υφαντουργία, και ένα σωρό άλλες εκφάνσεις του Ελληνικού τρόπου μεταλλάσονται μεν, κρατούν αδιασάλευτο δε έναν πυρήνα ιδιοσυστασίαςπου φωνάζει "ψεύτες" και δικολάβους" τους αναθεωρητές που πίστεψες.
  Για το πότε ακριβώς έπαψαν να υπάρχουν οι Ελληνες ως διακριτό εθνικό σώμα στην Ιστορία ακόμη περιμένω να μας πεις. Αν τα καταφέρεις να προσδιορίσεις πότε ακριβώς και με ποιες διαδικασίες έγινε ο πληθυσμιακός αφανισμός των Ελλήνων, θα λάβεις και απάντηση. Και βέβαια η μικροελλαδική οπτική σου κυριαρχείται από βλαχόφωνους, αρβανίτες(από τα καλύτερα κομμάτια του Ελληνισμού αυτοί οι τελευταίοι ειδικά) κλπ που τάχα αλλοίωσαν και έσβησαν το πανάρχαιο ελληνικό εθνος. Περιορίζεσαι στην Χερσόννησο του Αίμου, ξεχνώντας πως ατόφιοι πανάρχαιοι ελληνικοί πληθυσμοί υπήρχαν αδιατάρακτα στην Μ. Ασία και τον Πόντο. Όπως σου είπα μέχρι και ο Φαλμεράγιερ το δέχεται αυτό, αλλά δεν βρήκες να πεις κάτι. Δεν συμφέρει την αποδόμηση το να κοιτάξουμε ανατολικά...

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Κώστας 01/05/2011 21:41:35

   Και κάτι ακόμη Κάποιε.
   Πάρε και λίγο Δεσποτόπουλο(ξέρεις ο νομικός σύμβουλος του Σιάντου..)ο οποίος επίσης σε διαψεύδει οικτρά γράφοντας:
   "Η διαχρονική συνέχεια του ελληνικού έθνους, λοιπόν, είναι διάτορα μαρτυρημένη από την ιστορική πραγματικότητα και δεν είναι απλώς εφεύρημα του «ελληνικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα», προς ιδεολογική στήριξη «εθνικών επεκτατισμών», όπως επιπόλαια γράφεται σε πρόσφατο δημοσίευμα. Στον 19ο αιώνα συζητήθηκε απλώς η «διαχρονική συνέχεια του ελληνικού έθνους» με αφορμή την αμφισβήτησή της από μη Ελληνες. Πριν δεν συζητούσαν γι’ αυτήν, καθώς δεν συζητεί κανείς για τα δεδομένα και αυτονόητα."
   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/01/2010_388518

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κώστας 01/05/2011 22:49:48

    Εχώ ποστάρει μια μακροσκελή απάντηση αλλά ακόμη δεν έχει εμφανιστεί.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κώστας 01/05/2011 22:45:02

   "Για το πότε ακριβώς έπαψαν να υπάρχουν οι Έλληνες ως διακριτό εθνικό σώμα στην Ιστορία ακόμη περιμένω να μας πεις. Αν τα καταφέρεις να προσδιορίσεις πότε ακριβώς και με ποιες διαδικασίες έγινε ο πληθυσμιακός αφανισμός των Ελλήνων, θα λάβεις και απάντηση".


   Ήδη από την εποχή των Σεβήρων η ρωμαϊκή ηγεσία είχε αρχίσει να αφελληνοποιείται.
   Στις ανώτερες διοικητικές και στρατιωτικές θέσεις ο αριθμός των Ελλήνων και των ελληνομαθών είχε μειωθεί αισθητά και είχαν αρχίσει να αντικαθίστανται από Σημίτες της Αφρικής και της Συρίας, Ιλλυριούς, Θράκες και άλλα παραδουνάβια φύλα.
   Αυτοί έφεραν μαζί τους τα πολιτιστικά στοιχεία και την απαιδευσιά των περιοχών τους.
   Έτσι σιγά –σιγά ο ελληνισμός εκτός από την πολιτική ανεξαρτησία του άρχισε να χάνει και την πολιτιστική υπεροχή του.
   Ουσιαστικά εδώ άρχισε να συντελείται η πρώτη ουσιαστικά μετάλλαξη.

   Πληθυσμιακά ο ελλαδικός χώρος δέχθηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τις βαρβαρικές επιδρομές του 3ου αι μ.Χ , από Σαρμάτες,Γότθους και ειδικά τους Ερούλους όπου η ελληνική επικράτεια υπέστη τεράστιες καταστροφές.
   Υπάρχει ιστορική μαρτυρία που αναφέρει ότι κατά την επιδρομή των Ερούλων με δυσκολία κατορθώθηκε να στρατολογηθούν στην Αθήνα 2.000 άνδρες.
   Γενικά την περίοδο εκείνη όλη η Ελλάδα υπέφερε από ολιγανθρωπία.
   Ο Δίων Χρυσόστομος συγκεκριμένα για την περιοχή της Μακεδονίας παρατηρεί ότι «Νυν ει τις διέρχοιτο Πέλλαν, ουδέ σημείον όψεται πόλεως ουδέν,δίχα του πολύν κέραμον είναι συντατριμμένον εν τω τόπω»

   Στην Μ.Ασία στα μέσα του 30υ αι μΧ οι Γότθοι και Βορανοί ερήμωσαν τα μικρασιατικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, την ΒΔ Μ.Ασία και γύρω στο 262 ερημώθηκε η Ιωνία και οι γειτονικές περιοχές.
   Στα χρόνια του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους πέρα από τις επιδρομές των Βησιγότθων,των Ούνων,των Αβάρων και των Σλάβων που κατέστρεφαν και εξόντωναν τους εναπομείναντες ελληνικούς πληθυσμούς ήρθαν και τα αυτοκρατορικά διατάγματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων όπως του Ιουστινιανού που το 529 έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές και έδωσε το χαριστικό πλήγμα και στα τελευταία απομεινάρια του αρχαιοελληνικού τρόπου σκέψης.
   Το παρακάτω κείμενο του Ιουστινιάνειου κώδικα είναι χαρακτηριστικό:
   «Παν δε μάθημα παρά των νοσούντων την των ανοσίων Ελλήνων μανίαν διδάσκεσθαι κωλύομεν, ώστε μη κατά τούτο προσποιείσθαι αυτούς παιδεύειν τους εις αυτούς αθλίως φοιτώντας, ταις δε αληθείαις τας των δήθεν παιδευομένων διαφθείρειν ψυχάς, αλλά μηδέν εκ του δημοσίου σιτήσεως απολαύειν αυτούς, ουκ έχοντας παρρησίαν, ουδέ εκ θείων γραμμάτων η πραγματικών, τοιούτου τινός άδειαν αυτοίς εκδικείν. Είτε γαρ ενταύθά τις, είτε κατά χώραν φανείη τοιούτος ων και μη προσδραμών ταις αγιωτάταις ημών εκκλησίαις μετά των οικείων, ως είρηται, παίδων και γαμετών, ταις προδηλουμέναις υποπεσείται ποιναίς και τας μεν αυτών ουσίας εκδικήσει το δημόσιον, αυτοί δε εξορία παραδοθήσονται• ει δε τις εμφωλεύων τη ημετέρα πολιτεία θυσίας και ειδωλολατρίας αμαρτάνων αλώ, ούτος ταις εσχάταις υπαχθήσεται τιμωρίαις».

   Οι ερημωμένες από ελληνικούς πληθυσμούς περιοχές εποικίστηκαν με αυτοκρατορικά διατάγματα από Γότθους,Φρύγες,Βιθυνούς,Οστρογότθους,Κουτριγούρους,Χρωβάτες,Σέρβους και άλλες σλαβικές ομάδες.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Κάποιος 02/05/2011 12:42:21

    Kάποιε, παραμένεις σφόδρα μπερδεμένος. Αλλοπρόσαλλες ερμηνείες.

    1) Έλληνες ειδωλολάτρες υπήρχαν μέχρι και τον 9ο αιώνα μ.Χ. Διάβασε τις πηγές, αλλά κυρίως ΜΕΛΕΤΗΣΕ τον λαϊκό μας πολιτισμό. Εκτός και αν ανήκεις στην Κολονακιώτικη ελίτ που τυχαίνει να έιναι ελληνόφωνοι. Αν δεν τις έχεις στις στέλνω ευχαρίστως.

    2) "Γενικά την περίοδο εκείνη όλη η Ελλάδα υπέφερε από ολιγανθρωπία". Μ'αλλον πάσχουν από ολιγοφρενία οι νεοταξίτες που τα θεωρούν όλα ως 1+(-)1=0. Ως παράδειγμα αναφέρω την εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι ότι οι Έλληνες ζούσαν κατα πλειψηφία στις πόλεις-κρατη. ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (αρχαίων μεσαιωνικών και σύγχρονων) 'ΗΤΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ οργανωμένοι σε αυτάρκη νοικοκυριά.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κώστας 01/05/2011 23:02:54

   Ήδη από την εποχή των Σεβήρων η ρωμαϊκή ηγεσία είχε αρχίσει να αφελληνοποιείται.
   Στις ανώτερες διοικητικές και στρατιωτικές θέσεις ο αριθμός των ελλήνων ή ελληνομαθών είχε μειωθεί αισθητά και είχαν αρχίσει να αντικαθίστανται από Σημίτες της Αφρικής και της Συρίας, Ιλλυριούς, Θράκες και άλλα παραδουνάβια φύλα.
   Αυτοί έφεραν μαζί τους τα πολιτιστικά στοιχεία και την απαιδευσιά των περιοχών τους.
   Έτσι σιγά –σιγά ο ελληνισμός εκτός από την πολιτική ανεξαρτησία του άρχισε να χάνει και την πολιτιστική υπεροχή του.
   Ουσιαστικά εδώ άρχισε να συντελείται η πρώτη ουσιαστικά μετάλλαξη.
   Πληθυσμιακά ο ελλαδικός χώρος δέχθηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τις βαρβαρικές επιδρομές του 3ου αι μ.Χ , από Σαρμάτες, Γότθους και ειδικά τους Ερούλους όπου η ελληνική επικράτεια υπέστη τεράστιες καταστροφές.
   Υπάρχει ιστορική μαρτυρία που αναφέρει ότι κατά την επιδρομή των Ερούλων με δυσκολία κατορθώθηκε να στρατολογηθούν στην Αθήνα 2.000 άνδρες.
   Γενικά την περίοδο εκείνη όλοι η Ελλάδα υπέφερε από ολιγανθρωπία.
   Ο Δίων Χρυσόστομος συγκεκριμένα για την περιοχή της Μακεδονίας παρατηρεί ότι «Νυν ει τις διέρχοιτο Πέλλαν, ουδέ σημείον όψεται πόλεως ουδέν,δίχα του πολύν κέραμον είναι συντατριμμένον εν τω τόπω».
   Στην Μ.Ασία στα μέσα του 30υ αι μΧ οι Γότθοι και Βορανοί ερήμωσαν τα μικρασιατικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, την ΒΔ Μ.Ασία και γύρω στο 262 ερημώθηκε η Ιωνία και οι γειτονικές περιοχές.

   Στα χρόνια του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους πέρα από τις επιδρομές των Βησιγότθων,των Ούνων,των Αβάρων και των Σλάβων που κατέστρεφαν και εξόντωναν τους εναπομείναντες ελληνικούς πληθυσμούς ήρθαν και τα αυτοκρατορικά διατάγματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων όπως του Ιουστινιανού που το 529 έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές και έδωσε το χαριστικό πλήγμα και στα τελευταία απομεινάρια του αρχαιοελληνικού τρόπου σκέψης.
   Το παρακάτω κείμενο του Ιουστινιάνειου κώδικα είναι χαρακτηριστικό:
   «Παν δε μάθημα παρά των νοσούντων την των ανοσίων Ελλήνων μανίαν διδάσκεσθαι κωλύομεν, ώστε μη κατά τούτο προσποιείσθαι αυτούς παιδεύειν τους εις αυτούς αθλίως φοιτώντας, ταις δε αληθείαις τας των δήθεν παιδευομένων διαφθείρειν ψυχάς, αλλά μηδέν εκ του δημοσίου σιτήσεως απολαύειν αυτούς, ουκ έχοντας παρρησίαν, ουδέ εκ θείων γραμμάτων η πραγματικών, τοιούτου τινός άδειαν αυτοίς εκδικείν. Είτε γαρ ενταύθά τις, είτε κατά χώραν φανείη τοιούτος ων και μη προσδραμών ταις αγιωτάταις ημών εκκλησίαις μετά των οικείων, ως είρηται, παίδων και γαμετών, ταις προδηλουμέναις υποπεσείται ποιναίς και τας μεν αυτών ουσίας εκδικήσει το δημόσιον, αυτοί δε εξορία παραδοθήσονται• ει δε τις εμφωλεύων τη ημετέρα πολιτεία θυσίας και ειδωλολατρίας αμαρτάνων αλώ, ούτος ταις εσχάταις υπαχθήσεται τιμωρίαις».

   Οι ερημωμένες από ελληνικούς πληθυσμούς περιοχές εποικίστηκαν με αυτοκρατορικά διατάγματα από Γότθους,Φρύγες,Βιθυνούς,Οστρογότθους,Κουτριγούρους,Χρωβάτες,Σέρβους και άλλες σλαβικές ομάδες.

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Κάποιος 02/05/2011 00:05:34

    Κάποιε,
    Καμιά πηγή έχεις; Αντιλαμβάνεσαι πως συγχέεις την έννοια της βαρβαρικής επιδρομης(πχ Ερουλοι) και την συγχέεις-ταυτίζεις με την έννοια εποικισμός;
    Κάτσε να σου δώσω εγώ μια πηγή:
    Φαλμεράγιερ(ναι, Φαλμεράγιερ)στο Geschichte des Kaiserthums von Trapezunt, όπου ρητά αναφέρει τα ποντιακά ελληνικά βασίλεια της Τραπεζούντας ως ελληνικά με αδιατάρακτη συνέχεια από τους αρχαίους.
    Γράφει:
    "Η ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας… οδηγεί τον αναγνώστη στο χρόνο, μέχρι το παρηκμασμένο ανάκτορο του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου… Ο χαρακτήρας τους είναι τραγικός, όπως και η όλη ιστορία της ελληνικής φυλής….”.

    Δεύτερη πηγή(και απόλυτη διάψευσή σου):
    Douglas Dakin(βρετανός Καθηγητής νεοελληνικών σπουδών) , στον πρόλογο του "Ο Αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία"(εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης), σελίδες 25-26:
    " Oι σλαβικές εισβολές στην Ελλάδα, όπως και οι ρωμαικές και οι τουρκικές, είχαν κυρίως τη μορφή στρατιωτικών επιδρομών: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΤΟΠΙΣΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ....
    Η θεωρία οτι οι Σλάβοι εισεβαλαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας και έσβησαν κάθε ελληνικό ίχνος ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΧΡΟΝΙΚΟΓΡΑΦΟΥΣ, που κατέγραψαν εξιστορήσεις με έντονο το στοιχείο ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ...
    Οι αρχαιολογικές ενδείξεις μαρτυρούν πράγματι οτι οι σλαβικές εισβολές εγιναν σε ευρεία κλίμακα και οτι προξένησαν σημαντικές καταστροφές. Από άλλες ωστόσο μαρτυρίες συνάγεται οτι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ Η ΠΑΛΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. Τον 8 αιώνα 32 ελληνες επίσκοποι ασκούσαν το λειτούργημά τους στο Μοριά. "

    Το παρακάτω άρθρο της Αιμιλίας Ηλιάδη σε καλώ να το διαβάσεις προσεκτικά. Με την τεράστια βιβλιογραφία που παραθέτει γκρεμίζει τις δοξασίες που υιοθετείς περί επιδρομών που τάχα εξαφάνισαν τον Ελληνισμό και βάζει-μάλλον οι πηγές βάζουν- τα ιστορικά δεδομένα των επιδρομών στην ορθή τους βάση και όχι στη διαστρέβλωση που κάνει εσύ. Διάβασέ το και θα αντιληφθείς την πλάνη σου:
    http://www.matia.gr/7/78/7806/7806_1_05.html


    Επειδή έχω απογοητευτεί από τον δογματισμό σου και αντιλαμβάνομαι πως αγνοείς πλήρως το έργο του μαρξιστή ιστορικού Νίκου Σβορώνου, αλλά ακόμη χειρότερα είμαι βέβαιος πως θα αρνηθείς ιδεοληπτικά να το διαβάσεις από φόβο μην παραδεχθείς το λάθος σου, σου παραθέτω από δημοσίευμα του Βήματος τα εξής:

    " H διαφωνία του με τους αριστερούς συντρόφους του (που τη δεκαετία του 1940 διατύπωναν με λιγότερο σοφιστικό τρόπο αυτό που έχει αναπτυχθεί σήμερα σε περίτεχνη θεωρία) ήταν - σημείωνε το 1988 - ότι «είχαν μπερδέψει, όπως γίνεται συχνά ακόμη και τώρα, το πρόβλημα της διαμόρφωσης μιας εθνότητας με το πολιτικό αίτημα του εθνικού κράτους». Εχοντας εισαγάγει στη συζήτηση τη δική του μαρξιστική ανάγνωση του εθνικισμού με κύριο χαρακτηριστικό της οπτικής του τη διασύνδεση του κοινωνικοοικονομικού παράγοντα με τον πολιτισμικό στη μακρά διάρκεια, ο Σβορώνος αμφισβητεί και το 1988 τη θεωρία ότι η έννοια του έθνους γεννήθηκε από την αστική τάξη. «H σύνδεση της αστικής τάξης» λέει «είναι με την έννοια του εθνικού κράτους όχι με την έννοια του έθνους, που την έχουν διαμορφώσει πολύ πριν οι διάφοροι λαοί»...
    Διαφοροποιείται από την εθνικιστική βεβαιότητα της αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού, ωστόσο ανιχνεύει την ύπαρξη λανθάνουσας «πολιτιστικής και ως ένα σημείο εθνολογικής συνέχειας», η οποία από τον 6ο ως τον 11ο αιώνα συντηρεί υποσυνειδησιακά την ελληνικότητα, για να ανακτήσει ο ελληνισμός σταδιακά τη συνειδητότητά του από το τέλος του 11ου και τις αρχές του 12ου αιώνα, σε μια νέα ιστορική πορεία που θα διαρκέσει ως τις αρχές του 19ου αιώνα και θα διαμορφώσει «σε συντελεσμένο έθνος» τον νέο ελληνισμό. Ο ορατότερος και αποφασιστικότερος συντηρητής της πολιτισμικής συνέχειας ήταν η εξελισσόμενη ανά τους αιώνες χωρίς διακοπή ελληνική γλώσσα, η οποία με τη «συνδετική και αφομοιωτική λειτουργία της» επέτρεψε την ανάκτηση αυτής της συνειδητότητας...
    Απορρίπτοντας την ιδέα της φυλετικής σύστασης του έθνους και συσχετίζοντας τον κοινωνικοοικονομικό παράγοντα με την πολιτισμική παράδοση, ο Σβορώνος μάς δίνει μιαν άποψη για την πορεία του ελληνισμού πειστικότερη από εκείνη των κυρίαρχων σήμερα στη χώρα μας, στο πανεπιστημιακό επίπεδο, μοντερνιστικών και μεταμοντερνιστικών σχημάτων, μιαν άποψη που ενισχύεται από τις πρόσφατες μελέτες των εθνοσυμβολιστών (Perry Anderson, Α Zone of Engagement, 1992 Α. D. Smith, Nationalism, 2001)..."
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=163786


    Κατάλαβες Κάποιε;
    Από τη μία Σβορώνος, Δεσποτόπουλος(βλέπεις μόνο αριστερούς σου βάζω) και από την άλλα εσύ με την ημιτελή και ημιμαθή ανάγνωση σου. Δεν σε πάω σε Steven Ranciman. Eίμαι βέβαιος πως αγνοείς πόσο γελοιοποιεί τα ανιστόρητα που κάθεσαι και γράφεις.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κώστας 02/05/2011 01:56:53

     Τον δογματισμό στα γραφόμενα μου που τον είδες ;
     Οι βαρβαρικές επιδρομές και τα αποτελέσματα τους είναι ιστορικά και αρχαιολογικά αποδεδειγμένες.
     Ο στόλος και οι ενωμένες δυνάμεις των Ερούλων,Γότθων και Βαστάρνων αριθμούσαν σύμφωνα με ιστορικές πηγές περίπου 2.000 πλοία και 300.000 άνδρες.
     Μιλάμε κυριολεκτικά για ορδές που ρήμαζαν για χρόνια την Βαλκανική και την Μ.Ασία.
     Επίσης η ολιγανθρωπία του ελλαδικού χώρου κατά τους αιώνες της ρωμαικής κατάκτησης και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των βαρβαρικών επιδρομών μαρτυρείται από ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα.
     Στην Αττική ενώ τον 4ο αι π.Χ υπήρχαν 21.000 κάτοικοι σε στρατευσιμη ηλίκια, το 267 μ.Χ σύμφωνα με τον ιστορικό Δέξιππο με δυσκολία συγκεντρώθηκαν 2.000 άνδρες για να αντιμετωπίσουν τους Ερούλους.
     Σύμφωνα με τον Φιλόστρατο η Κόρινθος, η πολυπληθέστερη πόλη της Ελλάδας και έδρα του Ρωμαίου διοικητή είχε το πολύ 20.000 με 25.000 κατοίκους.
     Στην Μακεδονία υπήρχαν περίπου 90 πόλεις κατά την εποχή της ρωμαικής κατάκτησης και απέμειναν μόνο 36 κατά τον 5ο αι μΧ.
     Κατά τα τέλη του 4ου αι οι Γότθοι του αρειανιστή Αλάριχου εισέβαλλαν στην Ελλάδα και κατέβηκαν μέχρι και την Πελοπόννησο καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.
     Στην δημογραφική κάμψη συνέβαλλαν και μεγάλοι λοιμοί όπως αυτός του 542 μ.Χ όπου καθημερινά πέθαιναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
     Συγκεκριμένα ο Προκόπιος αναφέρει έναν αριθμό 16.000 νεκρών σε μια μέρα.
     Ακολούθησαν οι λοιμοί του 558, 560,585,602 και του 746.
     Οι χρονογράφοι της εποχής μιλούν για μείωση πληθυσμών από 30 έως 33% σ’έναν πληθυσμό που είχε ήδη μειωθεί κατά το ¼ από τις επιδρομές των Αβαροσλάβων.
     Οι απώλειες αυτές αντισταθμίζονται εν μέρει από την ελεγχόμενη εγκατάσταση σλαβικών φυλών.
     Οι βυζαντινοβουλγαρικοί πόλεμοι του 8ου και 9ου αι και οι επακόλουθες δηώσεις,σφαγές και ανδραποδισμοί των ελλαδικών πληθυσμών από τα βουλγαρικά στρατεύματα επιδεινώνουν την ερήμωση των πόλεων και της υπαίθρου.
     Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες προσπαθούν να επανδρώσουν τις ερημωμένες περιοχές με σλαβοβουλγαρικούς και αρμενοσυριακούς πληθυσμούς.
     Ο Μαυρίκιος μεταφέρει χιλιάδες Αρμενίους στην Θράκη και ο Κωνσταντίνος Ε και ο Λέων Δ μεταφέρουν επίσης περίπου 150.000 κατοίκους από την Συρία και Αρμενία στην ίδια περιοχή με σκοπό να ενισχύσουν πληθυσμιακά τις περιοχές πλησίον της Κων/πολης.
     Στα τέλη του 7ου αι ο Ιουστινιανός Β΄ εγκαθιστά μαζικά Σλαβοβούλγαρους στην περιοχή του Στρυμόνα.
     Στην δε ερημωμένη κατά τα τέλη του 6ου αι Κύπρο μεταφέρονται 10.000 Αρμένιοι για τον εποικισμό της.
     Αν αρχίσω να αναφέρω όλες τις μετακινήσεις, μετοικεσίες, εποικισμούς που έλαβαν χώρα κυρίως κατά τους σκοτεινούς αιώνες του Βυζαντίου τον 7ος και 8ος αι. δεν θα τελειώσω ούτε αύριο.

     Οσον αφορά το λινκ που ο ίδιος μου παρέθεσες σχετικά με τις μετακινήσεις των σλαβικών πληθυσμών αναφέρονται και τα εξής: «Απ’ το α΄ τέταρτο του 7ου αιώνα αρχίζει κυρίως η εγκατάσταση των Σλάβων στη Βαλκανική, συνεχίζεται καθ’ όλο τον 7ο αιώνα και κατά τα μέσα του 8ου αιώνα λαμβάνει χώρα η μεγάλη Σλαβική αποίκιση της Πελοποννήσου, η οποία άλλωστε δεν είναι και η τελευταία, σε σχέση μ’ αυτήν σλαβική επιχείρηση. Κατά το α΄ μισό του 10ου αιώνα επακολουθεί, επί Ρωμανού Λεκαπηνού, και άλλη σλαβική επιδρομή στην Πελοπόννησο του Τσάρου Σαμουήλ, κατά τα τέλη του ίδιου αιώνα επί του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου… Το σύστημα της ενισχύσεως του φθίνοντος πληθυσμού κάποιας περιφέρειας με εποικισμούς, εκούσιους ή ακούσιους και βίαιους, αποτέλεσε στο Βυζάντιο πρόχειρο μέσο δημογραφικής πολιτικής. Είναι πιθανό ότι οι Βυζαντινοί ενθάρρυναν επιτόπιες κινήσεις των σλαβικών φύλων και διευκόλυναν, ίσως, σε μερικές περιπτώσεις την μονιμότερη εγκατάστασή τους. Όμως όσοι υποστηρίζουν, μονόπλευρα και αποκλειστικά, ότι οι σλαβικές εγκαταστάσεις γίνονταν ειρηνικά και μάλιστα ευνοήθηκαν εξαρχής απ’ το κράτος, βρίσκονται μακριά απ’ την ιστορική αλήθεια. Οι μακροί αγώνες που προηγήθηκαν των εποικισμών, η ηρωική άμυνα της Θεσσαλονίκης, τα σαφή δείγματα των καταστροφών, των δηώσεων και των ανατροπών μαρτυρούν εύγλωττα για το αντίθετο… Στα πλαίσια της προσπάθειας για την ένταξη των Σλάβων στην πολιτική ζωή του Βυζαντίου, ο Ιουστινιανός Β΄ εμπιστεύθηκε σε Σλάβους τις κλεισούρες του Στρυμόνα για να τις προστατεύουν εναντίον των Βουλγάρων. Πρόκειται για τους Σμολένους ή Σμολεάνους, που ως τότε κατοικούσαν ανατολικά απ’ το Νέστο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι Σλάβοι της Μακεδονίας είδαν τους Βουλγάρους ως εχθρούς. Έτσι δέχονται ν’ αναλάβουν απ’ τη βυζαντινή διοίκηση αποστολές συναφείς με την άμυνα της Μακεδονίας εναντίον των Βουλγάρων… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Σλάβοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του βυζαντινού κράτους, κατά τον έβδομο αιώνα.»

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 02/05/2011 02:01:29

      Και κάτι ακόμα.
      Οι απαξιωτικοί έως υβριστικοί χαρακτηρισμοί που μου απευθύνουν μερικοί συνομιλητές ως προς τα γραφόμενα και τις προθέσεις μου εκθέτουν τους ιδίους και όχι εμένα. Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να τους απαντήσω στο στυλ που μου απευθύνονται.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Κάποιος 02/05/2011 02:43:44

      Πρόσεξε πόσο δικολαβική χρήση της Ιστορίας κάνεις...
      Αναφέρεσαι στους λιμούς. Αλήθεια οι λιμοί μόνο το ελληνικό στοιχείο σκότωσαν;
      Επικαλείσαι το λινκ που έδωσα με το άρθρο της Ηλιάδη αλλά βάζεις στην απάντησή σου μόνο το κομμάτι που σε βολεύει.
      Το απόσπασμα που λέει:
      "Οι εγκαταστάσεις αυτές στις οποίες, προφανώς, οφείλεται η μνεία της Πελοποννήσου απ’ τον Άγιο Βιλλιβάρδο ως sclavinia terra(728), μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι κατά το μεγαλύτερό τους μέρος είχαν αρχίσει ήδη να εξελληνίζονται κατά την εποχή της λοιμικής νόσου(746), οπότε άλλωστε είναι πιθανό ότι εκμηδενίστηκαν από το λοιμό όπως και μεγάλο μέρος των υπολοίπων αγροτικών συνοικισμών της Χερσονήσου.",
      ΔΕΝ ΤΟ ΕΊΔΕΣ; ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΛΛΆ ΔΙΚΟΛΑΒΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΣ.

      -ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΣ:
      "Οι σλαβικές επιδρομές αρχίζουν κυρίως στα νότια του Δούναβη και στις κυρίως ελληνικές χώρες απ΄το β΄τέταρτο του 6ου αιώνα επί Ιουστινιανού και συνεχίζονται επί των διαδόχων του μέχρι το Φωκά και τον Ηράκλειο, μόνο όμως επί του τελευταίου μπορεί να γίνει λόγος για έναρξη συστηματικής εγκατάστασης εντεύθεν του Δουνάβεως. Είναι πιθανό ότι επί Ιουστινιανού, Τιβερίου και Μαυρικίου παρέμειναν σποραδικά, εδώ κι εκεί, σλαβικοί πληθυσμοί, όπως διαφαίνεται απ’ τα λεγόμενα του Προκοπίου, του Μενάνδρου και του Ιωάννη Εφέσου, στους οποίους, όμως, στη συνέχεια της αφήγησής τους επίσης διαφαίνεται ότι πρόκειται, κατ’ ουσία, για πρόσκαιρες κι όχι μόνιμες εγκαταστάσεις."

      Να στο ξαναγράψω: ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΝΙΣΑΦΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟΛΑΒΙΣΜΟ ΣΟΥ!

      -Και αυτό έκανες πως δεν το είδες...:
      "Αργότερα θα γίνουν κι άλλες αυτοκρατορικές εκστρατείες εναντίον των Σκλαβηνιτών της Μακεδονίας, καθώς παίρνονται και διάφορα μέτρα με στόχους την αριθμητική μείωση του σλαβικού στοιχείου και την αύξηση του ελληνικού".
      ΣΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ: "ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ". Αλλά δεν σε συνέφερε και έκανες επιλεκτική κοπτοραπτική...

      Για Σβορώνο; Τσιμουδιά ο Κάποιος!
      Για Δεσποτόπουλο; Τσιμουδιά ο Κάποιος!
      Μόνο διαστρέβλωση, επιλεκτική παράθεση πηγών και σιγή όπου δεν μας συμφέρει.
      Αστο Κάποιε...Θες προπόνηση...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κώστας 02/05/2011 03:19:32

      Καταρχήν έγραψα για λοιμούς και όχι λιμούς.
      Παρέθεσα αρκετά ιστορικά στοιχεία που δείχνουν την δημογραφική μείωση του ελλαδικού πληθυσμού κατά τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας και στην συνέχεια αναφέρθηκα στους λοιμούς που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τους ντόπιους πληθυσμούς.
      Μέχρι τον λοιμό του 768 που εξόντωσε και σλαβικούς πληθυσμούς είχαν προηγηθεί άλλοι 5 που σύμφωνα με τα στοιχεία των χρονογράφων της εποχής εξόντωσαν το 1/3 περίπου του ήδη αποδεκατισμένου κατά το 1/4 πληθυσμού από τις βαρβαρικές επιδρομές.
      Πόσο πιο λιανά να το κάνω;

      Οσον αφορά τον Προκόπιο δεν μπορεί να μιλήσει για μονιμότητα ή όχι των σλαβικών εγκαταστάσεων στην νότια Βαλκανική γιατί έζησε μέχρι το 560.
      Το ίδιο ισχύει και για τον Μένανδρο Προτήκτωρα που έγραψε ιστορια μέχρι το 580 περίπου και για τον Ιωάννη Εφέσου που έγραψε εκκλησιαστική ιστορία μέχρι το 585.

      Για τον Σβορώνο απαντώ παρακάτω.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κώστας 02/05/2011 03:24:30

      Συγχαρητήρια Κώστα.
      Άψογη παρουσίαση που σπάει τις αγκυλώσεις του Κάποιου

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 02/05/2011 03:04:29

      Οσον αφορά τον Σβορώνο συμφωνώ απόλυτα όταν γράφει ότι απορρίπτει, όπως και αυτοί(δηλ. οι μαρξιστές), «τις ρομαντικές αντιλήψεις που παρουσίαζαν το έθνος ως κάποια υπερβατή οντότητα, έκφραση μιας φυλής ή ενός μεταφυσικού "λαϊκού πνεύματος", μιας "ψυχής"» και πιστεύει ότι η δημιουργία του έθνους «υπακούει σε κάποια ιστορική νομοτέλεια και βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με τους κοινωνικούς παράγοντες που κινούν την ιστορία».
      Συμφωνώ επίσης όταν γράφει ότι :Διαφοροποιείται από την εθνικιστική βεβαιότητα της αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού, ωστόσο ανιχνεύει την ύπαρξη λανθάνουσας «πολιτιστικής και ως ένα σημείο εθνολογικής συνέχειας».
      Εχω μερικές ενστάσεις στα χρονικά όρια που τοποθετεί τα σημεία αφύπνισης αυτής της λανθάνουσας πολιτιστικής συνέχειας αλλά γενικά θεωρώ ότι η άποψη του βρίσκεται πολύ κοντύτερα στις θέσεις που διατυπώνω, παρά στις απόψεις μερικών περί αδιάλειπτης φυλετικής,εθνικής και πολιτιστικής συνέχειας του ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια ως την περίοδο της νεωτέρας ελλάδος, παρουσιάζοντας το βυζάντιο ως μία ελληνική αυτοκρατορία.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Κάποιος 02/05/2011 00:17:52

    Η υπεροψία κάποιε είναι κακό πράγμα.
    Κατάφερες να αντικαταστήσεις ακόμα και τον στρατευμένο Φαλμεράϋερ.
    Εκανες μιά υποτυπώδη και επιλεκτική παράθεση πληροφοριών από ιστορικές πηγές, με τίς οποίες δεν αποδεικνύεις τίποτα. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι ιστορικές πηγές είναι τόσο πολλές και οι πληροφορίες αμέτρητες και συνήθως αντιθετικές. Πανεπιστημιακοί καθηγητές ιστορίες έχουν αναλώσει ζωές και έχουν φθάσει στίς πιό απίθανες διαπιστώσεις. Οι όλοι έχουν δίκιο ή όλοι άδικο. Ενα πράγμα να θυμάσαι. Κανένας μά κανένας λαός, στην κυριολεξία, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ τόσο πολύ και με τέτοια ένταση. Και κανένας μά κανένας λαός, στην κυριολεξία, δεν έχει τέτοιες ιστορικές πληροφορίες, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε ανελλιπώς την διαχρονική του παρουσία στήν Ιστορία. Σκέψου πρώτα γιατί λυσσαλέα αμφισβητείται η διαχρονική του παρουσία. Τί νόημα έχει και ποιό το ενδιαφέρον όλου τού δυτικού ¨πνευματικού¨ κατεστημένου να ¨αποδείξει¨ με κάθε τρόπο την μή βιολογική συνέχεια αυτού τού έθνους.
    Πρίν περίπου 2.000 χρόνια, σε 9.000.000 υπολογίζουν οι δυτικοί ¨σοφοί¨ τόν αριθμό των ελλήνων καί το σύνολο τού πληθυσμού τής βόρειας ευρώπης, σε αυτό τόν χρόνο, στά 3.000.000.
    Σε χαρακτηρίζω γνωστικό υπερόπτη και όχι ημιμαθή. Πολλά σχόλιά σου είναι εμβριθή και τεκμηριωμένα. Αυτό δεν σού δίνει, όμως, το δικαίωμα να επιμένεις στο μηδενισμό της ιστορικής αλήθειας.

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Κάποιος 02/05/2011 02:19:31

    Και επειδή η Υβρις της Ημιμάθειας είναι μεγάλη Κάποιε, σου παραθέτω και παγκοσμίας φήμης ιστορικούς και τρέχα έσυ να τα βάλεις μαζί τους:

    1. Ο διάσημος ιστορικός Arnold Toynbee μιλά για «βυζαντινούς Έλληνες» και για «βυζαντινό ελληνικό πολιτισμό», και καταλήγει: «Τον 5ο αιώνα η αυτοκρατορία συνέχισε να είναι κατ’ όνομα ρωμαϊκή, αλλά στην πραγματικότητα είχε καταστεί ελληνική και παρέμεινε ελληνική» (A. Τoynbee, Οι Έλληνες και οι κληρονομιές τους, εκδ. Καρδαμίτσα, σ.187).

    2.Ο ιστορικός H.-G. Beck γράφει: «Η αυτοκρατορία έγινε «βυζαντινή» επειδή η κατακτημένη Ελλάδα είχε για μια ακόμη φορά νικήσει στο πνευματικό πεδίο και μπορούσε πια να θεωρήσει την κρατική εξουσία και την κρατική οργάνωση, που αρχικά της ήταν τόσο ξένες, ως ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούσε κανείς να σταδιοδρομήσει, και να διαπρέψει χωρίς να είναι πια ανάγκη να αφήνει τα κοινά στους Λατίνους» (Hans-Georg Beck, Η βυζαντινή Χιλιετία, εκδ. Μορφωτικού ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, σ. 38).

    3.Ο μέγιστος βυζαντινολόγος του 20ού αιώνα, ο Sir Steven Ranciman, απαντώντας στην άποψη ότι οι Βυζαντινοί δεν ήταν Έλληνες, είπε: «Δε νομίζω ότι οι σύγχρονοι έλληνες είναι περισσότερο έλληνες από τους βυζαντινούς».

    4. Ο ιστορικός L. Brιhier γράφει «Το Βυζαντινό κράτος είναι η οργανική ανάπτυξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλ’ έγινεν ελληνικό και χριστιανικό και ευρίσκομεν εις αυτό ηνωμένα τα τρία θεμελιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού: τον Ελληνισμόν, το Ρωμαϊκόν Δίκαιον και τον Χριστιανισμόν» (Le dιvelopement des ιtudes d’ historie Byzantine, Reveu d’ Auvergne, τ. 18, σελίδα 34).

    5. Ο ιστορικός J.B. Bury γράφει: «Ο πολιτισμός του Βυζαντινού κράτους έχοντας βαθειές ρίζες στο παρελθόν, ήταν η τελευταία φάση του ελληνικού πολιτισμού» (History of the later roman empire from the death of Theodosius I to the death of Justinian).

    -Ο Ι. Βατατζής, της Νίκαιας, γράφει στον Πάπα Γρηγόριο: «Και ότι μεν από του ημετέρου γένους η σοφία και το εκ ταύτης αγαθόν ήνθησε και εις άλλους διεδόθη, καλώς είρηται. ...Οι γενάρχαι της βασιλείας μου, οι από του γένους των Δουκών και Κομνηνών, ίνα μη τους άλλους λέγω, τους από γενών ελληνικών άρξαντας επί πολλάς εκατοστύας ετών την αρχήν κατέσχον της Κωνσταντινουπόλεως, ούς και η της Ρώμης εκκλησία και οι ιεράρχαι προσηγόρευον Ρωμαίων αυτοκράτορας "

    -- Βενιαμίν της Τουδέλα, Travels in the Middle Ages, μετάφρ. στα Αγγλικά Joseph Simon (Malibu, California, Pangloss Press,1983),σσ. 67-71: Περισσότερο συγκεκριμένος για την ελληνικότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι ο Ισπανοεβραΐος Βενιαμίν από την Τουδέλα ο οποίος κατά τον 12ο αιώνα ταξίδευσε στην Ανατολή και επισκέφθηκε πολλές πόλεις της Αυτοκρατορίας. Για τον Βενιαμίν ολόκληρη η Βαλκανική χερσόνησος και η Μικρά Ασία ονομάζονται Γραικία. Η Κωνσταντινούπολη για τον Βενιαμίν είναι πρωτεύουσα της Γιαβάν η οποία ονομάζεται Γραικία.

    Ελπίζω να συναισθάνεσαι Κάποιε, το μέγεθος του ατοπήματός σου. Ατόπημα κακοποίησης και δικολαβίστικης χρήσης της Ιστορίας.
    Ατόπημα βαρύ που σε εκθέτει ανεπανόρθωτα.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κώστας 02/05/2011 03:21:15

     Επειδή κοντεύει 3:30 η συνέχεια αύριο...

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κώστας 02/05/2011 14:02:59

     Από την στιγμή που ως αντίλογο στα γραφόμενα μου χρησιμοποιείς με copy paste αυτούσια κείμενα, θεωρώ άδικο να κάθομαι να σπαταλάω φαιά ουσία και να βγάζω κάλους στα δάκτυλα πληκτρολογώντας γι'αυτό και θα παραθέσω ως απάντηση κάποια λεγόμενα του Κορνήλιου Καστοριάδη που έχουν άμεση σχέση με το θέμα της συζήτησης μας.

     ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ
     Κορνήλιος Καστοριάδης

     "Τι σημαίνει το γεγονός ότι διερωτώμεθα για τη σχέση μας με την παράδοση; Οτι κατά κάποιον τρόπο έχουμε βγει απ' την παράδοση. Αυτό το καταλαβαίνουμε πρώτα-πρώτα εμπειρικά. Οι φυλές και οι λαοί που έχουν μείνει κλεισμένοι μέσα στην παράδοσή τους δεν βλέπουν καν την παράδοση σαν παράδοση: ζουν μέσα σε αυτήν και θεωρούν την παρούσα ζωή τους σαν συνέχεια ενός αμετάβλητου τρόπου ζωής. Και μπορούμε να το καταλάβουμε και λογικά: για να διερωτηθούμε για τη σχέση μας με την παράδοση πρέπει η σχέση αυτή να έχει γίνει, περισσότερο ή λιγότερο προβληματική, πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια απόσταση απ' την παράδοση. Απόσταση δεν σημαίνει απεμπόληση ή λησμονιά. Σημαίνει και άλλου είδους παρουσία και άλλου είδους σχέση. Μια σύντομη ανασκόπηση της ανθρώπινης ιστορίας μας δείχνει ακριβώς δυο κύριους τύπους σχέσης με την παράδοση.

     Ο πρώτος που ασφαλώς πρέπει να ήταν και μόνος για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι την 1η χιλιετία πΧ, είναι ο τύπος των αρχαϊκών (ή πρωτόγονων ή αγρίων) κοινωνιών. Αν στηριχτούμε στη γνώση που έχουμε για τέτοιου τύπου κοινωνίες από την εθνολογία (που τις μελέτησε τους δυο τελευταίους αιώνες), θα συνάγουμε ότι σε αυτές τις κοινωνίες, τρόπος ζωής, έθιμα, οργάνωση, τεχνική, διαβιβάζονται σχεδόν αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά. Ανεπαίσθητες αλλοιώσεις βέβαια συνεχώς εμφανίζονται, αλλιώς δεν θα υπήρχε διάκριση ανάμεσα στις διάφορες ηωλιθικές, παλαιολιθικές και νεολιθικές εποχές. Αλλά οι κοινωνίες αυτές δεν έχουν συνείδηση αυτών των αλλοιώσεων. Πιστεύουν ότι από τότε που υπάρχει η φυλή τους, η ζωή τους και οι νόμοι τους έμειναν οι ίδιοι. Βέβαια από όσο ξέρουμε, όχι μόνο υπάρχει μια συνείδηση του χρόνου και της διαδοχής των γενεών, αλλά υπάρχει και μια μυθική παράσταση ενός πρώτου χρόνου ή «πρώτης στιγμής», στιγμής δημιουργίας και του κόσμου και της ίδιας της φυλής. Αυτή αποδίδεται σε έναν ή πολλούς θεούς και σε έναν ή πολλούς «ήρωες» ή προγόνους, που έθεσαν μια για πάντα τους νόμους, την τάξη και την οργάνωση του κόσμου και της φυλής. Οι δημιουργοί αυτοί, θείοι ή ανθρώπινοι, έχουν πάντως μια ιερή φύση που φυσικά μεταβιβάζουν και στα δημιουργήματά τους. Από αυτά απορρέει άμεσα ο ιερός χαρακτήρας των θεσμών της φυλής, που κάνει ιερόσυλη και βλάσφημη κάθε ιδέα μεταβολής τους. Οι θεσμοί, όπως ο τρόπος ζωής, είναι κυριολεκτικά καθιερωμένοι μια για πάντα λόγω της ιερής προέλευσής τους.

     Η κλασσική εβραϊκή παράδοση που κληρονόμησε και ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, παρ' όλο που προέρχεται από μια κοινωνία που με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρχαϊκή, πρωτόγονη ή άγρια, προσφέρει μια τέλεια εικόνα αυτής της κατάστασης. Ο θεός δημιούργησε τον κόσμο και τους ανθρώπους, εδιάλεξε ανάμεσα σ' αυτούς μια φυλή στην οποία μια σειρά από θεόπνευστους «ήρωες» -Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και τελικά Μωυσής-παρουσίασαν τους νόμους του Θεού.

     Αυτές οι κοινωνίες μπορούν να ονομαστούν ετερόνομες γιατί θεωρούν τους νόμους τους δοσμένους από κάποιον ανώτερο Άλλο και συνεπώς απαγορεύουν στον εαυτό τους οποιαδήποτε μεταβολή αυτών των νόμων. Από την σκοπιά όπου τοποθετηθήκαμε, η σχέση αυτών των κοινωνιών με την παράδοση μπορεί να ονομαστεί παθητική. Μια ιστορική στροφή, καλύτερα ρήξη, εμφανίζεται με την αρχαία Ελλάδα και ξανά μετά από πολλούς αιώνες στην δυτική Ευρώπη. και στις δυο αυτές περιπτώσεις η σχέση με την παράδοση αλλάζει και μπορεί να ονομαστεί ενεργητική. Η αλλαγή αυτή είναι φυσικά οργανικά συνδεδεμένη με αυτό που συνιστά την απόλυτη ιστορική ιδιομορφία της αρχαίας Ελλάδας, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία μιας κίνησης προς την αυτονομία, δηλαδή την ελευθερία, σε σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κατά πρώτο λόγο στην πολιτική με τη δημιουργία της δημοκρατίας και στη σκέψη με τη δημιουργία της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

     Η δημιουργία αυτή ισοδυναμεί βέβαια με μια ριζική ρήξη με την προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Η Αθηναϊκή δημοκρατία, στην ουσία της, δεν έχει καμιά σχέση με τις ομηρικές ή μινωικές ή μυκηναϊκές βασιλείες όπως και η φιλοσοφία αναδύεται ως καταστροφή της μυθικής παράδοσης του κόσμου. Πχ και οι δυο πρώτοι ιστορικοί, ο Εκαταίος και ο Ηρόδοτος αρχίζουν τα συγγράμματα τους και τα δικαιολογούν με την βεβαίωση ότι αυτά που οι Έλληνες διηγούνται για το παρελθόν τους είναι παραμύθια. Εν τούτοις, αυτά με κανέναν τρόπο δεν σημαίνουν απεμπόληση ή λησμονιά της παράδοσης. Συμβαδίζουν με την διαμόρφωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, που μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς με δυο λέξεις φαινομενικά αντιφατικές, σεβασμός και μεταμόρφωση. Η αντίφαση αίρεται άμα σκεφτούμε ότι σ'; αυτό το πεδίο σεβασμός δεν σημαίνει τυφλή λατρεία και παγωμένη συντήρηση, αλλά αναζωογόνηση του παρελθόντος μέσω της μεταμόρφωσης των στοιχείων του που έτσι γίνονται σημαντικά για το παρόν.

     Θα προσπαθήσω να κάνω κατανοητό αυτό που θέλω να πω με παραδείγματα από τον χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα αυτού που ονομάζουμε λογοτεχνία. Ξέρουμε ότι ο Όμηρος έμεινε πάντα ζωντανός στην κλασσική Ελλάδα, τα ομηρικά έπη τα τραγουδούσαν στις γιορτές και τα παιδιά τα μάθαιναν στο σχολείο. Ξέρουμε όμως επίσης ότι μετά τον Ησίοδο και το έπος και το χαρακτηριστικό του μέτρο, το δακτυλικό εξάμετρο, εξαφανίζονται και ότι οι καινούργιοι ποιητές, ο Αρχίλοχος, η Σαπφώ και αυτοί που ακολούθησαν, δημιουργούν νέα μέτρα, νέα θέματα, νέες μορφές ποίησης. Αυτό δεν εμπόδισε τους κλασσικούς φιλόσοφους, Πλάτωνα και Αριστοτέλη, να παραθέτουν τους ομηρικούς στίχους στα φιλοσοφικά τους κείμενα. Αλλά μόνο στην αλεξανδρινή εποχή, εποχή παρακμής, με τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ρόδιου, εμφανίζεται μια προσπάθεια μίμησης των ομηρικών επών, φυσικά με πολύ μέτρια αποτελέσματα.

     Αλλά το πιό λαμπρό παράδειγμα αυτής της δημιουργικής μεταμόρφωσης της παράδοσης μας το δίνει η Αθηναϊκή τραγωδία και η σχέση της με την άλλη προαιώνια μεγάλη ελληνική δημιουργία, τον μύθο. Όλοι οι λαοί έχουν ωραίους μύθους, αλλά μόνο οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι είναι αληθινοί, μεστοί από ανθρωπολογικά και κοσμολογικά νοήματα, αληθινά που παρουσιάζονται με μυθική μορφή. Είναι φυσικά αδύνατο να ξέρουμε ως ποιό βαθμό αυτό το νόημα των μύθων σε όλη του την έκταση και την ένταση μπορούσαν να το αφομοιώσουν και να το οικειοποιηθούν οι Έλληνες, ας πούμε του 6ου πΧ αιώνα. Λογικό είναι να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον ασυνείδητα και υπόγεια τους άγγιξε, αλλιώς και οι μύθοι ως μύθοι δεν θα είχαν διασωθεί. Αυτό που εμφατικά ξέρουμε είναι ότι η τραγωδία, που με μόνη εξαίρεση τους «Πέρσες» του Αισχύλου και την «Μιλήτου Άλωση» του Φρύνιχου έχει ως αποκλειστικό θέμα της τους μύθους, αφενός αναλαμβάνει αυτό το νόημα, το κάνει προσιτό σε όλους, το πλουτίζει, ασφαλώς το μεταμορφώνει και του δίνει μιας εκπληκτικής έντασης και ενάργειας παρουσίαση με την ενσάρκωσή του σε ανθρώπινους χαρακτήρες και λόγους, αφετέρου εκσυγχρονίζει τους μύθους, τους πλέκει με τα καινούργια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι του 5ου αιώνα.

     Ταυτόχρονα βλέπουμε τους ποιητές να τροποποιούν και να πλουτίζουν την πλοκή των μύθων. Αναμφισβήτητη ένδειξη μας δίνει στην ποιητική του ο Αριστοτέλης, λέγοντας ότι η σημαντικότερη αρετή του τραγικού ποιητή είναι η μυθοσκοπία.
     Θα έπρεπε να είχαμε το χρόνο να το δείξουμε αυτό πάνω σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα περιοριστώ να αναφέρω την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τις τρεις θηβαϊκές τραγωδίες του Σοφοκλή («Οιδίπους τύραννος», «Οιδίπους επί Κολονώ», «Αντιγόνη») και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.. Συνοπτικά η τραγωδία ούτε επαναλαμβάνει το μύθο, ούτε τον χρησιμοποιεί σαν παθητικό υλικό. Στηρίζεται στις δυνατότητές του και δημιουργεί μια καινούργια μορφή τέχνης που της επιτρέπει, σε μια οργανική συνέχεια με το μύθο να παρουσιάσει καινούργια περιεχόμενα. Ανάλογες αναπτύξεις θα μπορούσε να κάνει κανείς για την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική ή τη ζωγραφική όσο την ξέρουμε από τα αγγεία.

     Από αυτή τη σκοπιά, τη δημιουργία μιας καινούργιας σχέσης με την παράδοση, ο μόνος αληθινός κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας είναι η δυτική Ευρώπη. Χωρίς να μακρηγορήσω, θα υπενθυμίσω πόσο ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός, από τον 11ο αιώνα και πέρα, και υπήρξε επαναστατικά δημιουργός και διατήρησε μια γνήσια σχέση με την παράδοση που είχε πίσω του, είτε λαϊκή, είτε «καλλιεργημένη». Η παράδοση αυτή περιλαμβάνει βέβαια κατά πρώτο λόγο τη χριστιανική κληρονομιά και αργότερα την ελληνορωμαϊκή κληρονομιά. Και σ'; αυτήν την περίπτωση, μιλώντας πολύ σύντομα, θα πάρω για παράδειγμα την καταπληκτική εξέλιξη της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής που αρχίζει με μια εκκλησιαστική εικονογραφία, παραφυάδα της βυζαντινής και από τον Giotto και μετά παρουσιάζει μια ακατάπαυστη δημιουργική ανανέωση που όμως είναι ταυτόχρονα μια αδιάκοπη οργανική συνέχεια ως το 1950. Το ίδιο ισχύει και για την μουσική που βγαίνει και από την εκκλησιαστική ρίζα του γρηγοριανού άσματος και από την φολκλορική ρίζα λαϊκών μελωδών, ρυθμών και τρόπων. Η βαθειά σχέση μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως οι κλασσικοί Γερμανοί, ο Chpin, o Musorsgy, o Albeniz, μ' αυτές τις ρίζες αλλά και η ικανότητά τους να μετουσιώνουν επαναστατικά τα στοιχεία της παράδοσης που χρησιμοποιούν είναι προφανείς. Το πιο έντονο παράδειγμα αυτής της σχέσης προσφέρει ίσως η δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία η οποία, μέσα από τις συνεχείς τομές στην ιστορία της σκέψης που παρουσιάζει, εξελίσσεται πάνω σε ρητή αναφορά με την παράδοση της φιλοσοφικής θεολογίας του μεσαίωνα και της κλασσικής ελληνικής φιλοσοφίας.

     Η περίπτωση της δυτικής Ευρώπης παίρνει για μας όλο το τραγικό της βάρος, αν την αντιπαραθέσουμε μ'; αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν στο ανατολικό μέρος της άλλοτε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στο Βυζάντιο. Παρά το ότι το Βυζάντιο δεν υποχρεώθηκε να διασχίσει την περίοδο καθαρής βαρβαρότητας που υπέστη η δυτική Ευρώπη από τον 5ο ως τον 11ο αιώνα, ο πολιτισμός του μας δίνει στις μεγάλες του γραμμές μια στατική εικόνα απολιθωμένων μορφών. Η σχέση με την παράδοση εδώ είναι στείρα, μιμητική και επαναληπτική. Η ζωγραφική γίνεται μια εικονογραφία που πολύ γρήγορα φτάνει σε τυποποιημένες μορφές τις οποίες μετά απλώς επαναλαμβάνει μιμούμενη τον εαυτό της. Το ίδιο ισχύει και για την αρχιτεκτονική. Η τέχνη του λόγου μένει μια ισχνή και ανιαρή απομίμηση των αρχαίων προτύπων. Έξω από τη λαϊκή μουσική, που γι'; αυτή την περίοδο ελάχιστα ξέρουμε, η μουσική καθηλώνεται στο μονωδικό εκκλησιαστικό άσμα.

     Δυο παραδείγματα μπορούν να συνοψίσουν τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή πολιτισμική κατάσταση. Οι Βυζαντινοί κληρονόμησαν ό,τι περίπου σώζεται και σήμερα από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Απ' αυτούς την παίρνουν και την μεταφράζουν οι Άραβες και αργότερα οι δυτικοευρωπαίοι. Οι Άραβες, όχι μόνο σχολιάζουν τον Πλάτωνα και ιδίως τον Αριστοτέλη, αλλά μέσα απ' αυτή την επαφή γεννούν τουλάχιστον δύο σημαντικούς φιλοσόφους, τον Αβικέννα και τον Αβερρόη.

     Για τους δυτικοευρωπαίους, η «ανακάλυψη» των αρχαίων ελληνικών κειμένων δημιουργεί έναν εκρηκτικό συγκλονισμό που βρίσκει το πρώτο του κορύφωμα στην Αναγέννηση, αλλά που οι δονήσεις του δεν σταματούν, περιοδικά διαπιστώνεται κάτι σαν επιστροφή στους Έλληνες. Τώρα τι κάνουν οι Βυζαντινοί; Απλώς αντιγράφουν τα αρχαία χειρόγραφα και τους σχολιαστές τους και κάπου κάπου προσθέτουν και κανένα σχόλιο.

     Το άλλο παράδειγμα είναι ο Γκρέκο. Παινευόμαστε και ξιπαζόμαστε με τον Γκρέκο χωρίς να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η περίπτωσή του. Ο Γκρέκο είναι βέβαια βαθειά ριζωμένος στην χριστιανική παράδοση και ξεκινάει από βυζαντινούς τύπους. Αλλά το πέρασμά του από τη Βενετία και η εγκατάστασή του στην Ισπανία τον αλλάζουν ριζικά. Η ζωγραφική του σαφώς μαρτυράει την προέλευσή του πχ σε παραλλαγές χρωματικής ή στην περίφημη επιμήκυνση των προσώπων και των σωμάτων. Αλλά τα αριστουργήματα της ισπανικής εποχής «Η ταφή του κόμητος Οργκάθ», «Οι απόψεις του Τολέδου», «Η κυρία με τη γούνα» είναι αδύνατα και αδιανόητα στο Βυζάντιο ή στη Κρήτη του 17ου αιώνα. Οι σημερινοί Βυζαντινο-κάπηλοί μας δεν στέκονται μια στιγμή να αναρωτηθούν γιατί ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έπρεπε να εγκατασταθεί στην Ισπανία και να γίνει El Greco; Το Βυζάντιο και η εποχή της Τουρκοκρατίας μας προσφέρουν το παράδειγμα ενός μεταελληνικού πολιτισμού που έχει κάποια γνώση της αρχαιότητας σε σχέση με αυτήν, αλλά που μένει καθηλωμένη σε μια μιμητική, εξωτερική και άγονη σχέση με την παράδοση.

     Τέλος έρχομαι στο σύγχρονο ελληνικό δράμα. Τα κεντρικά στοιχεία του ελληνικού δράματος είναι, από τη μια μεριά, η τριπλή αναφορά που περιέχει για μας η παράδοση: Αναφορά στους αρχαίους Έλληνες, αναφορά στο Βυζάντιο, αναφορά στη λαϊκή ζωή και κουλτούρα, όπως αυτή δημιουργήθηκε στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου και κάτω από την Τουρκοκρατία. Από την άλλη μεριά, η αντιφατική και, θα μπορούσε να πει κανείς, ψυχοπαθολογική σχέση μας με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο πολιτισμός αυτός έχει μπει εδώ και δεκαετίες σε μια φάση έντονης κρίσης και υποβόσκουσας αποσύνθεσης.

     Η διπλή και ταυτόχρονη αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο, που αποτέλεσε το επίσημο «πιστεύω» του νεοελληνικού κράτους και του πολιτιστικού κατεστημένου της χώρας οδήγησε και οδηγεί σε αδιέξοδο, κατά πρώτο και κύριο λόγο διότι οι δυο αυθεντίες που επικαλείται βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός ελευθερίας και αυτονομίας, που εκφράζεται στο πολιτικό επίπεδο στην πολιτεία ελεύθερων πολιτών που συλλογικά αυτοκυβερνώνται και στο πνευματικό επίπεδο με την ακατάπαυστη επαναστατική ανανέωση και αναζήτηση. Ο βυζαντινός πολιτισμός είναι πολιτισμός θεοκρατικής ετερονομίας, αυτοκρατορικού αυταρχισμού και πνευματικού δογματισμού. Στο Βυζάντιο δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά υπήκοοι του αυτοκράτορα, ούτε στοχαστές, μόνο σχολιαστές ιερών κειμένων. Η προσπάθεια συνδυασμού και συμφιλίωσής τους δεν μπορούσε παρά να νεκρώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια και να οδηγήσει σε ένα στείρο σχολαστικισμό, όπως αυτός που χαρακτήριζε το πνευματικό κατεστημένο της χώρας επί ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την ανεξαρτησία και που επαναλάμβανε τα χειρότερα μιμητικά στοιχεία του Βυζαντίου. Καθ' όσο ξέρω, είμαστε ο μόνος λαός με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν που πρόσφερε στον κόσμο το γελοίο και θλιβερό θέαμα προσπάθειας τεχνητής επαναφοράς της γλώσσας που μιλιόταν πριν από 25 αιώνες. Ούτε οι Ιταλοί προσπάθησαν να ξαναζωντανέψουν τα λατινικά, ούτε οι Ινδοί τα σανσκριτικά. Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι ενώ η Δυτική Ευρώπη, στους δυο περασμένους αιώνες γέννησε δεκάδες λαμπρούς ελληνιστές, μόνο τρία ονόματα έχουμε που μπορούν να σταθούν αχνά στο ίδιο επίπεδο με αυτούς: Τον Κοραή, τον Βερναρδάκη και τον Συκουτρή -τον οποίο Συκουτρή οδήγησε χαρακτηριστικά σε αυτοκτονία ο φθόνος και το μίσος των κηφήνων του εν Αθήνησι Πανεπιστημίου. Περηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων, αλλά για να μάθουμε τι έλεγαν και τι ήταν οι αρχαίοι πρέπει να προσφύγουμε σε ξένες εκδόσεις και σε ξένες μελέτες.

     Αυτή η ίδια στάση έκανε ασφαλώς επίσης αδύνατη τη γονιμοποίηση της λαϊκής παράδοσης και τη μεταφορά της στο χώρο της έντεχνης παιδείας, με εμφατική εξαίρεση την ποίηση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο τεράστιος μουσικός πλούτος της λαϊκής μουσικής σε μελωδίες, ρυθμούς, κλίμακες και όργανα έμεινε νεκρός στα χέρια των νεοελλήνων συνθετών, όπως έμεινε άχρηστος και ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός πλούτος της λαϊκής παράδοσης.

     Τέλος, αυτή η αναφορά στα δύο μεγάλα παρελθόντα, με τον αποστειρωτικό τρόπο που ετέθη, είναι στη ρίζα της σχιζοφρενικής μας σχέσης με το δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, του συνδυασμού ενός κακομοιριασμένου αισθήματος κατωτερότητας και μιας ψωροπερήφανης και αστήρικτης αυθάδειας. Έτσι παίρνουμε από τους ξένους τις BMW, τις τηλεοράσεις, τα κατεψυγμένα, κλπ, κλπ, χωρίς να μιλήσω για τα πακέτα Ντελόρ και τους βρίζουμε για την υποδούλωσή τους στην τεχνική και στον ορθολογισμό τους. Πράγματα που η δύση βέβαια δεν περίμενε τους νεοφώτιστους ελληνορθόδοξους για να τα κριτικάρει και να τα καταγγείλει η ίδια και που δεν απαλείφονται με μια ετήσια εκδρομή στο Άγιο Όρος.

     Φαντάζομαι ότι δεν περιμένετε από μένα να δώσω συνταγές για το πώς θα μπορούσαμε να υπερβούμε αυτή τη δραματική βουβαμάρα που πολιτισμικά μας χαρακτηρίζει σήμερα. Για ένα πράγμα είμαι βέβαιος: αυτό που από την ελληνική ιστορία διαδόθηκε, γονιμοποίησε τον κόσμο και παραμένει σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης είναι η αρχαία ελληνική δημιουργία και η ανάδυση μέσα από αυτήν των ιδεών της αυτονομίας και της ελευθερίας. Αν η δυτική Ευρώπη μπόρεσε, με τη σειρά της, να μεγαλουργήσει κι αυτή επί δέκα σχεδόν αιώνες, είναι και διότι μπόρεσε να συγκροτήσει μέσα από τις δυο Αναγεννήσεις, την κλασσική εποχή, το διαφωτισμό και τις μετέπειτα εξελίξεις, μια σχέση δημιουργικού διαλόγου κι όχι μιμητικής επανάληψης με τα αρχαία ελληνικά σπέρματα. Για μας σήμερα, αν είμαστε ικανοί να τον συγκροτήσουμε, ένας τέτοιος διάλογος που προϋποθέτει και τη βαθειά γνώση και το σεβασμό της λαϊκής μας παράδοσης δεν μπορεί παρά να είναι διπλός: και με τους αρχαίους και με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της δυτικής Ευρώπης. Όπως το ανέφερα ήδη, και αυτός ο δυτικός πολιτισμός περνάει σήμερα μια βαθειά κρίση που δεν ξέρουμε αν και πότε θα μπορέσουν οι δυτικοί λαοί να την ξεπεράσουν. Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, στο ίδιο καράβι είμαστε μπαρκαρισμένοι κι εμείς και δεν εννοώ τις οικονομικές και διπλωματικές διασυνδέσεις. Αν μπορέσουμε να αφομοιώσουμε δημιουργικά τον απέραντο πολιτισμικό πλούτο που δημιούργησε η δύση -και που περιέχει έστω και ανεπαρκώς την αρχαία ελληνική αναφορά- θα μπορέσουμε ίσως να μιλήσουμε μια πραγματικά δική μας γλώσσα και να παίξουμε την παρτίδα μας σε μια νέα πολιτιστική συμφωνία. Αλλιώς θα εξακολουθήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας και να καλλιεργούμε την περιθωριακή μας ασημαντότητα".

     • siakkas avatar
      siakkas @ Κάποιος 02/05/2011 17:54:29

      Καλησπέρα στα παιδιά απ΄αλλού.
      Καλύτερο στοιχείο "συγγένειας" και συνέχειας των Ελλήνων με βάση τον Κ.Καστοριάδη δε θα μπορούσες πραγματικά να βρεις. (Δες ο ίδιος απο πού κατάγεται, πως εφτασε στον Πειραιά, και πως έφτασε στο Παρίσι.)
      Ακόμη και στη φιλοσοφική του σκέψη (διάβασε ξανά αυτό που ανάρτησες) εμβαθύνει στη συνέχεια της ελληνικής σκέψεις ή ως αποτέλεσμα του Βυζαντίου ή ως τρόπο επίδρασης στην αναγεννησιακή τέχνη και στην δημιουργία των πρώτων αυτόνομων πόλεων στην Ιταλική χερσόνησο περί τα 1500 μ.χ.
      Αλήθεια τη παιδεία είχαν ο Ελ Γκρέκο και τι βιώματα κρατούσαν οι πρόγονοι των Καλαβρέζων και Σικελών.
      Γιατί οι Γότθοι, Τουρανομογγόλοι κ.α. δεν είχαν Κι ούτε προσπάθησαν να αναπτύξουν στις κοινωνίες τους ζωτικές δομές για να αναπτυχθούν δημοκρατικές αξίες.
      Ο δημιουργικός λόγος, ή τέχνη και οι "πράξεις" συνεχίστηκαν εκεί που προϋπήρχε η θύραθεν παιδεία και μεταφέρθηκε δια λόγου προφορικά.
      Παραδείγματα; άπειρα. Να σου θυμίσω την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων 400 χρόνια μετά την απαγόρευση επι ποινή θανάτου απο τον Ιουστινιανό;
      Έχεις βαδίσει στην Νεοελλάδα να δείς ότι στα πανηγύρια της εκτός τα κιτς και τα σουβλάκια διοργανώνουν ακόμη Αθλητικούς αγώνες; Εις ανάμνηση τίνος άλλωστε!
      Τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια όσο κι αν θεωρούνταν μιαρά συνεχίζονται ακόμη και στις μέρες μας;
      Ο πρώτος συνεταιρισμός στα Αμπελάκια επι τουρκοκρατίας σε παραπέμπει σε Αλάριχο ή σε Βησιγότθους!
      Ακόμη και στη σύσταση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας και την αποκοπή της απο το αυτοκρατορικό Πατριαρχείο υπο την καθοδήγηση του ιερέα Μεθόδιου Ανθρακίτη έγινε.
      Όσο δε για τις αξίες που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία (δεν θα αναφερθώ σε πολιτικούς όρους ισότητας δημοκρατίας στο τέλος τέλος πίστη εκφράζει κ όχι ορθολογισμό κ όποιος θέλει ακολουθεί και υπάρχει διάκριση των ρόλων Εκκλησίας Κράτους) θα αναφερθώ μόνο στο θέμα της ¨οικονομίας¨.
      Πρόσφατα διαβάσαμε την απόφαση να σκοτώσουν μια Τουρκοπούλας μουσουλμάνας διότι γδύθηκε για ένα έντυπο. Στον δυτικό τρόπο σκέψεις αυτή ή πράξη είναι έκφραση ελευθερίας.
      Στην Ελλάδα έχουμε το 95% Ορθόδοξους χριστιανούς άλλους πολύ άλλους λίγο.
      Έχουμε δε μάλιστα και παραγωγή εθνικών πορνοστάρ. Δες Τζούλια.
      Είδες καμιά φονταμενταλιστικη ή ακραία ανακοίνωση ή πράξη διαμαρτυρίας απο την πλευρά της εκκλησίας; απεναντίας στην οικονομία της εκκλησίας υπάρχει η συγχώρεση. Δεν είναι στενόχωρη και ούτε αυτά διδάσκει.
      Ας αφήσουμε τα θρησκευτικά και να το πάμε λίγο στα πολιτικά.
      Ποιά θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία. Η ύπαρξη της εκκλησίας ή η ύπαρξη φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών πληθυσμών που φύση και θέση δεν έχουν την ανθρώπινη ζωή και όχι μόνο την ζωή της γυναίκας σε υπέρτατη θέση παρά μόνο τον νόμο της Σαρίας.
      Όσο δε για τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας τι ποιο τίμιο να προασπίζει κανείς τις αξίες και αρχές του Έθνους του.
      * τα περι καραγκιόζηδων του Περικλή του φίλου του λαού. δε με αγγίζουν κάτι θα ξέρει απο καραγκιοζιλίκια ΜΚΟ αλά ΥΠΑΤΊΑ.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ siakkas 03/05/2011 17:52:41

      Ο Θεόκλητος Φαρμακίδης πότισε φαρμάκι τη Μητέρα Εκκλησία κηρύσσοντας το Αυτοκέφαλο της ελλαδικής.
      Ο Μεθόδιος Ανθρακίτης είναι άλλη ιστορία, σ΄άλλους χρόνους και μη τα μπερδεύεις.

     • siakkas avatar
      siakkas @ Κάποιος 02/05/2011 17:54:29

      Καλησπέρα στα παιδιά απ΄αλλού.
      Καλύτερο στοιχείο "συγγένειας" και συνέχειας των Ελλήνων με βάση τον Κ.Καστοριάδη δε θα μπορούσες πραγματικά να βρεις. (Δες ο ίδιος απο πού κατάγεται, πως εφτασε στον Πειραιά, και πως έφτασε στο Παρίσι.)
      Ακόμη και στη φιλοσοφική του σκέψη (διάβασε ξανά αυτό που ανάρτησες) εμβαθύνει στη συνέχεια της ελληνικής σκέψεις ή ως αποτέλεσμα του Βυζαντίου ή ως τρόπο επίδρασης στην αναγεννησιακή τέχνη και στην δημιουργία των πρώτων αυτόνομων πόλεων στην Ιταλική χερσόνησο περί τα 1500 μ.χ.
      Αλήθεια τη παιδεία είχαν ο Ελ Γκρέκο και τι βιώματα κρατούσαν οι πρόγονοι των Καλαβρέζων και Σικελών.
      Γιατί οι Γότθοι, Τουρανομογγόλοι κ.α. δεν είχαν Κι ούτε προσπάθησαν να αναπτύξουν στις κοινωνίες τους ζωτικές δομές για να αναπτυχθούν δημοκρατικές αξίες.
      Ο δημιουργικός λόγος, ή τέχνη και οι "πράξεις" συνεχίστηκαν εκεί που προϋπήρχε η θύραθεν παιδεία και μεταφέρθηκε δια λόγου προφορικά.
      Παραδείγματα; άπειρα. Να σου θυμίσω την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων 400 χρόνια μετά την απαγόρευση επι ποινή θανάτου απο τον Ιουστινιανό;
      Έχεις βαδίσει στην Νεοελλάδα να δείς ότι στα πανηγύρια της εκτός τα κιτς και τα σουβλάκια διοργανώνουν ακόμη Αθλητικούς αγώνες; Εις ανάμνηση τίνος άλλωστε!
      Τα νανουρίσματα και τα μοιρολόγια όσο κι αν θεωρούνταν μιαρά συνεχίζονται ακόμη και στις μέρες μας;
      Ο πρώτος συνεταιρισμός στα Αμπελάκια επι τουρκοκρατίας σε παραπέμπει σε Αλάριχο ή σε Βησιγότθους!
      Ακόμη και στη σύσταση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας και την αποκοπή της απο το αυτοκρατορικό Πατριαρχείο υπο την καθοδήγηση του ιερέα Μεθόδιου Ανθρακίτη έγινε.
      Όσο δε για τις αξίες που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία (δεν θα αναφερθώ σε πολιτικούς όρους ισότητας δημοκρατίας στο τέλος τέλος πίστη εκφράζει κ όχι ορθολογισμό κ όποιος θέλει ακολουθεί και υπάρχει διάκριση των ρόλων Εκκλησίας Κράτους) θα αναφερθώ μόνο στο θέμα της ¨οικονομίας¨.
      Πρόσφατα διαβάσαμε την απόφαση να σκοτώσουν μια Τουρκοπούλας μουσουλμάνας διότι γδύθηκε για ένα έντυπο. Στον δυτικό τρόπο σκέψεις αυτή ή πράξη είναι έκφραση ελευθερίας.
      Στην Ελλάδα έχουμε το 95% Ορθόδοξους χριστιανούς άλλους πολύ άλλους λίγο.
      Έχουμε δε μάλιστα και παραγωγή εθνικών πορνοστάρ. Δες Τζούλια.
      Είδες καμιά φονταμενταλιστικη ή ακραία ανακοίνωση ή πράξη διαμαρτυρίας απο την πλευρά της εκκλησίας; απεναντίας στην οικονομία της εκκλησίας υπάρχει η συγχώρεση. Δεν είναι στενόχωρη και ούτε αυτά διδάσκει.
      Ας αφήσουμε τα θρησκευτικά και να το πάμε λίγο στα πολιτικά.
      Ποιά θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία. Η ύπαρξη της εκκλησίας ή η ύπαρξη φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών πληθυσμών που φύση και θέση δεν έχουν την ανθρώπινη ζωή και όχι μόνο την ζωή της γυναίκας σε υπέρτατη θέση παρά μόνο τον νόμο της Σαρίας.
      Όσο δε για τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας τι ποιο τίμιο να προασπίζει κανείς τις αξίες και αρχές του Έθνους του.
      * τα περι καραγκιόζηδων του Περικλή του φίλου του λαού. δε με αγγίζουν κάτι θα ξέρει απο καραγκιοζιλίκια ΜΚΟ αλά ΥΠΑΤΊΑ.

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Κάποιος 02/05/2011 23:19:56

      Kάποιε,
      το τελευταίο μου μνμ σε αυτό το μίτο και νομίζω θα τα ξαναπούμε.
      Υπάρχει 1)μια τεράστια αντίφαση και 2)μια ιστορική ανακρίβεια στη θεωρία που ασπάζεσαι. Εξηγούμαι:

      Αντίφαση: από τη μία απορρίπτεις το αίμα, την φυλή, τα γονίδια ως στοιχείο -ή ως το πιο σπουδαίο στοιχείο- της εθνολογικής ταυτότητας. Και ως εδώ καλά, ως εδώ άριστα. Συμφωνούμε. Πότε δεν είδαμε όσοι διαφωνούμε μαζί σου τον Ελληνισμό μέσα από τα στρεβλά μάτια του φυλετισμού. Απορρίπτουμε τον φυλετισμό και την συνέχεια του αίματος και τα στρεβλά ιδεολογικά του "παιδιά". Ο Ελληνισμός ήταν και είναι κοινότητα παράδοσης, κοινότητα γλώσσας και τόπου, κοινότητα ιστορίας και παραδόσεων κυρίως. ΕΣΥ όμως, βάζεις έναν αστερίσκο. Κάνεις μια εξαίρεση στη γενική θεώρηση που ισχύει περί εθνους και βάζεις το "αίμα" από την πίσω πόρτα. "Ενώ υπήρχε συνέχεια αίματος και ελληνικής φυλής, αυτή διακόπηκε και άρα δεν έχετε καμία σχέση με τους αρχαίους ή υστερότερους Έλληνες" , λες. Ενώ δηλαδή η όλη σου σκέψη,ως αριστερού, αρνείται να προσεγγίσει την έννοια Εθνος μέσα από το δίκαιο του αίματος ειδικά για την Ελλάδα κάνεις μία εξαίρεση! Αν δέχεσαι ως ήσσονος σημασίας την γονιδιακή συνέχεια, προς τί η αγωνιώδης σου προσπάθεια να αποδείξεις πως το ελληνικό στοιχείο εξαφανίστηκε στα χρόνια της "Βυζαντινής" Αυτοκρατορίας;
      Και μία που για αυτήν μιλήσαμε αρκετά να κάνω μία παρατήρηση. Κάνενα, μα κανένα, βαλκανικό έθνος δεν θεωρεί τον εαυτό του "ιστορικό" ή "πολιτισμικό" απόγονο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ναι το Βυζαντιο ήταν πολυφυλετικό. Ναι οι Αυτοκρατορές του είχαν διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές. Αλλά μόνο το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος έχει ιστορικές και ιδεολογικές αναφορές στο Βυζάντιο. Και αυτό όχι για λόγους "αίματος", αλλά για λόγους παράδοσης και πολιτισμού. Κανένα βαλκανικό έθνος (ή οι αρμένιοι) δεν διεκδικούν την "πατρότητα" αυτής της Αυτοκρατορίας. Εμείς όχι απλά την έχουμε, γιατί έτσι αποφασίσαμε μόνοι μας, αλλά και ΌΛΟΙ οι άλλοι μας βλέπουν και μας θεωρούν συνδεδεμένους με αυτή την ιστορική πραγματικότητα που λεγόταν Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία. Όλοι οι γειτονικοί λαοί, όλες οι παραδόσεις ευρπαικές και ασιατικές(που έκαναν λόγο για Βασίλειο των Γραικών, να μην βάζω πήγες και κουράζω) , στο Νέο Ελληνισμό βλέπουν τον "συγγενή" του Βυζαντίου.

      Ανακρίβεια: Η επιμονή σου στην αθεμελίωτη και ιστορικά απορρριπτέα θεωρία περί εξαφανίσεως των Ελλήνων ένεκα βαρβαρικών επιδρομών, λοιμών(οκ, δίκιο) και πληθυσμιακής απίσχνασης. Υποψιάζομαι πως έχεις παρασυρθεί εντόνως από το έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Τέλος πάντων. Βαρβαρικές επιδρομές υπήρξαν σε όλη την Ευρώπη. Ξαναλέω πως για Σαρμάτες,Γότθους τους Ερούλους κλπ δεν υπήρξαν εγκαταστάσεις. Ήταν κατά βάση επιδρομές. Το γνωρίζεις , αλλά τα παραθέτεις για εντυπωσιασμό. Πάμε σε Σλάβους τώρα. Αρνήθηκε κανείς(πρώτος ο Παπαρηγόπουλος το δέχεται) πως υπήρξε κάθοδος; Όχι. Αυτό που εσύ "περιφρονείς" και στο οποίο καθόλου δεν αναφέρεσαι είναι α) η αντιστροφή του φαινομένου από συγκεκριμένους Αυτοκράτορες που ξεκάθαρα-λόγω ιστορικών αναγκαιοτήτων-έλαβαν μέτρα στήριξης του ελλληνικού στοιχείου β) ο ελληνισμός της Ανατολής που καμία σλαβική επιδρομή δεν υπέστη και διατήρησε σε μέγιστο βαθμό την "ελληνικότητά του(βλ. παραδοχή Φαλμεράγιερ για Αυτοκρατορία Τραπεζούντας) και γ) το σπάνιο και αξιοθαύμαστο γεγονός της ένταξης "εξωελληνικών" πληθυσμών στο σώμα του Ελληνισμού, κάτι για το οποίο διόλου δεν ντρεπόμαστε, αλλά αντίθετα μας δίνει περηφάνεια και αυτοπεποίθηση για την αφομοιωτική δύναμη του Πολιτισμού μας και της Γλώσσας μας.

      Τελειώνοντας μια παρατήρηση. Εξανίστασαι για τα σχόλια χρηστών εναντίον σου. Να σου δωσω εν μέρει δίκιο. Αλλά σκέψου μήπως η ένταση των χαρακτηρισμών είναι απότοκος της πρωτοφανούς σου μονομέρειας, της δογματικής σου εμμονής σε μια ανιστόρητη ψευδοαλήθεια που ουδέποτε κανείς Ιστορικός έλαβε σοβαρά( "οι Έλληνες εξαφανίστηκαν"). Για την αντίφαση σου στα είπα πιο πάνω.

      Τώρα διαπίστωσα και ένα ακόμη φάουλ σου:
      -Γράφεις: "...παρά στις απόψεις μερικών περί αδιάλειπτης φυλετικής,εθνικής και πολιτιστικής συνέχειας του ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια ως την περίοδο της νεωτέρας ελλάδος".
      Παραποιείς τις θέσεις των συνομιλητών σου! Ουδεις μίλησε για αδιάλειπτη φυλετική συνέχεια. ΟΥΔΕΙΣ! Προς τι αυτή η διαστρέβλωση; Για πολιτιστική ναι. Δεν μιλάμε εμείς για αυτήν μόνο. Μιλάει- στο ξανάπα- και ο Σβορώνος. Για " «πολιτιστικής και ως ένα σημείο εθνολογικής συνέχειας" μιλάει . Και εμείς συμφωνούμε μαζί του. ΕΣΥ τον απορρίπτεις όσο και αν δεν το παραδέχεσαι.
      Μιλάει για : α)Πολιτιστική συνέχεια και εμείς συμφωνούμε μαζί του. ΕΣΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ
      β) ως ένα σημείο εθνολογική συνέχεια. Και εμείς συμφωνούμε μαζί του(αφού βάζει το "ως ένα σημείο") διαφωνώντας με τους φυλετιστές που βλέπουν "αδιαλειπτη φυλετική συνέχεια" την οποία μας προσέδωσες ως θέση διαστεβλώνοντάς μας. ΕΣΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, αφού καμία (ούτε "ως ένα σημείο") εθνολογική συνέπεια βλέπεις αφου κατ' εσέ λοιμοί , καταποντισμοί και βαρβαρικές επιδρομές εξαφάνισαν τον Ελληνισμό.

      Αυτά...

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κώστας 02/05/2011 14:19:42

     Μάθετε επίσης να κάνετε διάλογο.
     Εσύ, κάποιοι επώνυμοι,ανώνυμοι και λοιποί κλακαδόροι όταν δεν αντέχετε τον αντίλογο αρχίζετε να κρεμάτε ταμπέλες, να χαρακτηρίζετε τους συνομιλητές σας βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα για το ποιόν και τα κίνητρα τους.
     Η θα γράφετε με επιχειρήματα ή θα βρίζετε.
     Επιστημονικός λόγος και συμπεριφορά λαχαναγορίτη δεν συμβαδίζουν.
     Κανονικά από την στιγμή που ορισμένοι αρχίζουν αυτό το τρυπάκι, ενώ δεν τους έχω απευθύνει ούτε έναν μειωτικό προσωπικό χαρακτηρισμό, δεν θα έπρεπε καν να τους απαντάω.
     Επειδή ωστόσο κατανοώ τον ελληνοχριστιανικό φανατισμό τους που δεν τον χρεώνω στους ίδιους αλλά στους δασκάλους τους και στα μεταξικά και χουντικά ιστορικά εγχειρίδια τα οποία διδάχθηκαν στα σχολεία τους, κάνω μια εξαίρεση μπας και τους ανοίξω κανά παράθυρο.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κάποιος 02/05/2011 18:57:44

      Τόσο μικρή ανοχή έχεις στην κριτική Κάποιε?
      Σε έκανε ρόμπα ο Κώστας αλλά συνεχίζεις να κάνεις τον ξύπνιο.
      Μην απορείς λοιπόν.

     • nikos avatar
      nikos @ Κάποιος 05/05/2011 14:59:24

      ΦΙΛΕ
      εισαι ενας απο τους λιγους συμμετεχοντες στον διαλογο που μπορεις να "ανοιξεις παραθυρο"..τολμησα να μπω σε αυτο το διαλογο και εισεπραξα απυθευνη "πολεμκη".
      να εισαι καλα
      νικος

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ nikos 05/05/2011 19:21:37

      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Παρακολούθησα και τους δικούς σου διαλόγους παραπάνω.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κώστας 01/05/2011 23:56:06

   Από την στιγμή που κάποιοι αρβανιτόφωνοι, βλαχόφωνοι και σλαβόφωνοι πληθυσμοί επέλεξαν (κατά την γνώμη μου εξαιτίας κυρίως της θρησκευτικής πίστης τους) να πολεμήσουν υπέρ της επανάστασης και να μετέχουν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, είναι Έλληνες.
   Στην περίπτωση όμως αυτή δεν μπορούμε να μιλάμε για συνέχειες παρά μόνο για αναβάπτιση στα ελληνικά ιδεώδη και για γέννηση του νεοελληνικού έθνους-κράτους.
   Όπως και να χει η θεωρία περί συνέχειας δεν μπορεί να εξαντληθεί σε ένα ή δύο ποστ και σε μερικές δεκάδες αράδες.
   Σίγουρα υπάρχουν πολιτιστικά δεδομένα όπως η γλώσσα που έχουν μια αδιάλειπτη συνέχεια από τα μυκηναϊκά χρόνια έως τα νεώτερα, άλλα που έχουν μεταλλαχθεί προκειμένου να ενσωματωθούν σε νέα κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δεδομένα, υπάρχουν πολλά δάνεια, αντιδάνεια και πάει λέγοντας.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Κάποιος 02/05/2011 00:25:00

    Η θεωρία περί α-συνέχειας είναι ένα ποστ και μερικές αράδες. ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην ύπαρξή μας μέχρι σήμερα, η ίδια η ύπαρξή μας μέχρι σήμερα συνηγορούν στη συνέχεια του έθνους. Από κει και πέρα, οι δυνάμεις αμφισβήτησης, οι οποίες και σε μισθοδοτούν για να γράφεις στο Ίντερνετ, έχουν βέβαια κάθε λόγο να μας κάνουν πόλεμο υπονόμευσης του ηθικού μας, εκμεταλλευόμενοι το ελληνικό φιλότιμο και παρουσιάζοντας δήθεν "ενοχλητικές" δήθεν "αλήθειες", πάντα φυσικά υπονομευτικές της εθνικής συνείδησης, που πρέπει από δήθεν "αντικειμενικότητα" να δεχτούμε.

    Φυσικά όλα αυτά είναι αποκηύματα ακατάσχετης φαντασιοπληξίας και κανένα στοιχείο ποτέ δεν παρουσιάστηκε που να δικαιολογεί τις αντεθνικές, ανθελληνικές θεωρίες των εχθρών μας.

    Οπότε, έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της εκδοχής του θράσους της αμάθειας και της εκδοχής του να είσαι πληρωμένος υπάλληλος. Ο καθένας διαλέγει ό,τι νομίζει. Εγώ διαλέγω το δεύτερο.

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ Επώνυμος 02/05/2011 00:37:23

     Τί τσαντίζεσαι, φίλε Επώνυμε;
     Σαν χάρτινος πύργος καταρρέουν τα φληναφήματα του Κάποιου. Μονομέρεια, ιδεοληψία, εμμονή στη διαστρέβλωση(δεν εχουμε αδιάσπαστη πολιτισμική συνέχεια, είμαστε Κουτριγούροι...και λοιπά κωμικά). Παρασυρμένος από αντιβυζαντινά διαβάσματα και "ένοχος" πλημμελούς αριστερής παιδείας είναι, αφού αγνοεί μορφές τις αριστερής διανόησης που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα και ομνύει σε λαθρόβιες θεωρίες που μόνο μουρλοί αναγνώστες του "Δαυλού" θα υιοθετούσαν.
     Τον συγχωρούμε όμως γιατί είναι αντιμνημονιακός. Ασε που πιστεύω πως θα ψηφίσει και Σαμαρά...

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας 02/05/2011 10:20:39

      @Κώστα
      καλή μέρα,
      πες στο ''θέλουν να την σκοτώσουν επειδή γδύθηκε για το πλεΰμποΰ'' και θα καταλάβεις τον ρόλο του.

     • juliet avatar
      juliet @ juliet 02/05/2011 10:43:09

      μπες

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Κώστας 02/05/2011 11:38:45

      Μην ψαρώνεις, το παίζει αντιμνημονιακός. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα από τα οποία ξεχωρίζεις αυτόν που είναι εντεταλμένος των αφεντικών, από αυτόν που έχει μια ειλικρινή γνώμη. Ο Κάποιος ανήκει σε αυτούς που ειναι εντεταλμένοι. Δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απόψεις, αλλά με διασπορά προπαγάνδας.

      Εκθέτουμε τα επιχειρήματά μας, αλλά αρνούμαι, τουλάχιστον εγώ, να αντιμετωπίσω τους εντεταλμένους ως ισότιμους συνομιλητές.

     • juliet avatar
      juliet @ Επώνυμος 02/05/2011 13:27:31

      @Επώνυμος
      Το κατάλαβα απο τ΄άλλο σαιτ ,που ήτανε παιδιά και προσπαθούσε να τους πουλήσει εξυπνάδα και προσυλιτισμό ,αν ήτανε απροετοίμαστος του ήτανε δύσκολα.
      Δεν ψαρώνω εύκολα..

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Επώνυμος 02/05/2011 00:53:07

     Επώνυμε, όπως ασφαλώς το γνωρίζεις, ήδη από τον 12ο αιώνα ο όρος "Έλληνας" χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους Βυζαντινούς, τους λόγιους φυσικά, ως όρος αυτοπροσδιοριστικός. Ο ίδιος ο Ιωάννης Βατάτζης, ορθοδοξότατος και αυτοκράτωρ Ρωμαίων κατά τα άλλα, αυτοαποκαλείται Έλληνας. Κοίταξε, αν θες, το άρθρο του Πάρη Γουναρίδη, "Η εξέλιξη της ταυτότητας των Ελλήνων στη Βυζαντινή αυτοκρατορία", στο Etudes Balkaniques 6 (1999). Μπορεί να υπάρχει και στο διαδίκτυο. Θα το βρεις σίγουρα σε κάποιες εξειδικευμένες αθηναϊκές βιβλιοθήκες. Συγκεντρώνει όλες τις σχετικές μαρτυρίες.
     Όσο για το ποιόν του ατόμου που τρολλάρει εδώ μέσα, τι να πω, μιλάει ο τρόπος που διαστρέφει τα επιχειρήματα των συνομιλητών του. Επίπεδο διαλόγου σε συνεδρίαση συνοικιακής ΚΟΒΑ...

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ ΒΙΣ 03/05/2011 18:18:35

      Όπως και το "Γένος Ρωμαίων" πάλι του Γουναρίδη. Ή το πλέον πρόσφατο του Καλδέλη "Hellenism in Byzantium" αν δε με απατά η μνήμη μου. Υπάρχει και στο διαδίκτυο.

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ Κάποιος 02/05/2011 02:05:51

    Κάποιος,
    οι δίγλωσσες ομάδες που ανέφερες δεν βρέθηκαν ξαφνικά στον ελλαδικό χώρο ούτε και γνώρισαν τους γραικόφωνους κάποια στιγμή πριν την επανάσταση κι ενστερνιζόμενοι τα ιδεώδη της συνέπραξαν με αυτούς. Έχουμε ιστορικές μαρτυρίες, που από τον 12ο αιώνα αυξάνουν προοδευτικά και μαρτυρούν για τις ιδεολογικές αναζητήσεις όλων αυτών σε σχέση με τον Ελληνισμό και τους αρχαίους Έλληνες, των οποίων θέλουν να είναι απόγονοι. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Να μην τα ισοπεδώσουμε χάρη της θεωρίας.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Εύμηλος 02/05/2011 02:48:54

     Δεν ήταν απαραίτητα όλες αυτές οι ομάδες δίγλωσσες.
     Οπως και να χει πάντως δεν αμφισβήτησα πουθενά το δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες ανεξαρτήτως βιολογικών ή πολιτιστικών παραμέτρων.
     Για μένα όποιος κατοικεί σε αυτήν την χώρα και θέλει να ζήσει και να προσφέρει στον τόπο, είναι Ελληνας αν θέλει να ονομάζεται έτσι.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κάποιος 02/05/2011 03:34:01

      Βλέπεις την Ελλάδα σαν "χώρο" και όχι ως Χώρα.
      Γι' αυτό και αυτογελειοποιείσαι.

     • juliet avatar
      juliet @ Orestios 02/05/2011 10:04:33

      Σελλεΰ:
      ''Ολοι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!Οι νόμοι μας,η φιλολογία μας, η θρησκεία μας,η τέχνη μας,έχουν τις ρίζες τους στην έξοχη Ελλάδα.Χωρίς την Ελλάδα,η Ρώμη των προγόνων μας ,η κατακτήτρια Μητρόπολη,δεν θα διέχυνε,με τη βοήθεια των όπλων,τα φώτα της σε μας και θα είμαστε ακόμη ίσως σήμερα άγριοι ειδωλολάτρες σαν και πρώτα''.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ juliet 02/05/2011 15:14:26

      Ο μεγάλος φιλέλληνας Percy Bysshe Shelley - με την πολύ σύντομη ζωή - το έγραψε αυτό ή η γυναίκα του Mary;
      Άν μπορείς γράψε μου σε παρακαλώ από ποιό έργο είναι. Μήπως από την "Υπεράσπιση της Ποίησης";
      Θυμίζω μερικά από τα έργα του:
      Βασίλισσα Μαμπ (Queen Mab), 1813.
      Αλάστωρ ή το πνεύμα της μοναξιάς (Alastor or, The Spirit of Solitude), 1815.
      Λάων και Κύθνα (Laon and Cythna) ή Η εξέγερση του Ισλάμ (The revolt of Islam), 1817.
      Τζούλιαν και Μάνταλο (Julian and Maddalo δηλαδή ο ίδιος και ο φίλος του Βύρωνας), 1819.
      Οι Τσέντσι (The Cenci), 1819.
      Μια Φιλοσοφική άποψη για την μεταρρύθμιση(A Προμηθέας Λυόμενος (Prometheus Unbound), 1820.
      Ελλάς (Hellas, Λυρικό Δράμα), 1821
      Μια υπεράσπιση της ποίησης (A defense of Poetry), 1821.
      Επιψυχίδιον (Epipsychidion), 1821.
      Αδωναϊς (Adonais), 1821.

      Όλο το έργο του είναι γεμάτο Ελληνική μυθολογία και Πλατωνική φιλοσοφία. Πολύ μεγάλη μορφή.
      Μη ξεχνάμε και τι έγραψε ένας άλλος μεταγενέστερος Άγγλος, ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Alfred North Whitehead (1861 – 1947):
      The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato.
      Alfred North Whitehead, Process and Reality, p. 39 [Free Press, 1979].
      "Ο ασφαλέστερος γενικός χαρακτηρισμός για την Ευρωπαική φιλοσοφική παράδοση, είναι ότι αποτελείται από μια σειρά υποσημειώσεων στον Πλάτωνα".
      Η Ευρώπη που έχει πνέυμα και καρδιά, τίμησε και τιμά τις πραγματικές Ελληνικές αξίες, αρχαίες ή νεότερες.
      Για τη δική μας ορθή κρίση και στάση ανησυχώ περισσότερο.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Orestios 02/05/2011 18:05:38

      Τελικά οι περισσότεροι εδώ μέσα είστε πιο Έλληνες από τον Κάποιο,δεν πληρώνεστε για να γράφετε τα σχόλια σας,δε διαθέτετε ίχνος υπεροψίας,και εννοείται ότι μονοπωλείτε τα πατριωτικά ιδεώδη!
      Ο Κάποιος σας προκαλεί με τα γραφόμενά του,με την
      επιστημονική επιχειρηματολογία του, με την καπα
      τσοσύνη του,και την σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.
      Του έχετε προσάψει πολλά,διόλου τιμητικά.
      Δεν του αξίζει τέτοιου είδους υποτιμητικής συμπεριφοράς!
      Αν δεν υπήρχε ο Κάποιος,ίσως θα έπρεπε να τον εφεύ-
      ρουμε!Θίγει θέματα από τη δική του σκοπιά με έναν
      ιδιαίτερο τρόπο,που ίσως ξενίζει,δεν είναι όμως αυτός
      λόγος να" τιμωρείται" η διαφορετικότητά του.
      Από τα σχόλιά του μαθαίνουμε πολλά,από τις προκαταλήψεις πολύ λιγότερα.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 18:08:52

      Στον Ορέστιο απευθύνομαι.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 18:36:30

      Κι εσύ, άν δεν υπήρχες, έπρεπε να σε είχε εφεύρει ο Κάποιος, για ξεκάρφωμα. Κεφάλια/προσωπεία της ίδιας «προοδευτικής» Λερναίας Ύδρας είστε.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 19:01:17

      Άλλος ένας "ματσεντόνσκι" με μικρή ανοχή στην κριτική.
      Αν δεν υπήρχα θα είχατε ανάγκη να με εφεύρετε.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 20:45:08

      ΚΜ έφυγες από το γήπεδο,και αποφάσισες να ρίξεις
      πάλι τη χολή σου μέσω του διαδικτύου.
      Δεν πειράζει καθένας κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα....
      Εμείς σα τη Λερναία Υδρα,και εσύ σα το φιδάκι που
      μόλις βγήκε από το αυγό,και καταφέρνει να σέρνεται,διότι υπάρχουν και κάποιοι φιλόζωοι,
      που φροντίζουν στη μη εξαφάνιση του είδους.
      Μην είσαι αχάριστος λοιπόν και μη χαραμίζεις
      το δηλητήριό σου άσκοπα.
      Μπορεί να σου χρειαστεί όταν θα έχεις να αντιμετωπίσεις πραγματικούς εχθρούς.
      Εύχομαι να διαθέτεις την ικανότητα αναγνώρι-
      σης αυτών, που ουσιαστικά υπονομεύουν το μέλλον σου,την ύπαρξη σου και τον τρόπο που
      σκέπτεσαι.
      Από τον Κάποιο μόνο κέρδος έχεις.
      Κάποτε θα το καταλάβεις.Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 21:32:54

      Εσύ ντεμέκ-Μακεδονα προβοκάτορα, μπορείς να ωρύεσαι όσο θες ότι δεν είσαι εχθρός μου, να ξέρεις όμως ότι εγώ είμαι δικός σου εχθρός: Εχθρεύομαι την προοδευτική παπάτζα που εμπορεύεσαι κι εσύ κι ο Κάποιος (δεν σας θεωρώ χωριστές οντότητες, ενιαίος εσμός είστε) και κάθε άλλο αριστεροφασιστικό σταγονίδιο και πάντα θα με βρίσκεις μπροστά σου, έτοιμο να βλάψω τις αρρωστημένες, εθνομηδενιστικές επιδιώξεις σου. Πάντα σεβόμενος τον νόμο, ασφαλώς (σε αντίθεση με τους κουκουλοφόρους που λιβανίζεις).

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 22:04:47

      Περιμένεις μακεδόνα να βγάλεις άκρη με τύπους σαν τον ΚΜ ;
      Ειδες σε κάποιο σχόλιο του να συνεισφέρει κάτι στην συζήτηση ;
      Καβαλάει το τρίκυκλο του και βγαίνει φόρα στο διαδίκτυο για να σπάσει κεφάλια.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 22:19:39

      Ενισχύεται η εντύπωσή μου ότι είστε το ίδιο φυσικό πρόσωπο, εσύ κι ο Μαϊμουδόνας.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ Κάποιος 03/05/2011 18:30:19

      Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στον έννοια του Έλληνα πολίτη και στον Έλληνα το γένος. Οι Έλληνες το γένος ανγνωρίζουν τους εαυτού τους, δηλαδή αυτοκατανοούνται ως μέλη μιας κοινότητας πολιτισμού, εθνικής, ιστορικής που υπάρχει ακόμη κι έξω από τα στενά όρια του εθνικού κράτους. Στην περίπτωση των Ελλήνων το έθνος προϋπήρχε του νεωτερικού τους κράτους. Οι συζητήσεις για την ταυτότητα στον 19ο αιώνα αντανακλούσαν ακριβώς την πραγματική ανάγκη του έθνους να ενσωματωθεί στο κράτος, όχι σμικρένοντας το χώρο του αλλά διευρύνοντας τη χώρα.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Κάποιος 02/05/2011 12:50:40

    Αντιλαμβάνεσαι ότι παραπαιεις λογικά; Γιατί γενικεύεις; Η ύπαρξη αλλοφώνων πληθυσμών ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Επιλεγμένα δεδομένα αμφιβόλου ποιότητας. Π.χ. επειδη δλδ είδε γκρεμισμένες πόλεις στην Πέλλα ο περαστικός, αυτό κατ' εσέ δηλώνει την...απουσία Ελλήνων; Τι είδους λογική είναι αυτή;
    Κάποιε, όποιοι σε πληρώνουν για να γράφεις αυτές τις ανοησίες χαραμίζουν τα λεφτά τους...

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Νίκος 02/05/2011 21:05:53

     Ορέστιε δεν κατανόησες μου φαίνεται τη μεταφορική έννοια των γραφομένων μου.

     Σε δικαιολογώ,διότι παρασύρθηκες προφανώς από τα εθνικιστικής υφής συμπεράσματά σου που αφορούν την καταγωγή μου.

     Επιλεκτικά Έλληνας είσαι μου φαίνεται.
     Η μήπως δεν είσαι Έλληνας;

     • Orestios avatar
      Orestios @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 21:46:22

      Τα γονίδια μαγεύουν περισσότερο αυτούς που τα αρνούνται.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 02/05/2011 13:38:38

    Kάποιε
    Και έτσι ακόμη, μπορούμε να μιλάμε για συνέχεια.
    Εκτός και μιλάμε στην Ακαδημία Ανθρωπολογικών σπουδών "Αδόλφος Χίτλερ".

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/05/2011 21:52:52

     Δεν νομίζω ο Αδόλφος και οι οπαδοί του που ήταν υπέρμαχοι της Αρείας φυλής να διατύπωναν μία αντίστοιχη θέση για το έθνος τους όπως αυτήπ ου διατύπωσα παραπάνω:
     "Για μένα όποιος κατοικεί σε αυτήν την χώρα και θέλει να ζήσει και να προσφέρει στον τόπο, είναι Ελληνας αν θέλει να ονομάζεται έτσι".

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 03/05/2011 00:05:29

      Κάποιε
      Όσοι μπορούν να "μεθέξουν"της ημετέρας παιδείας.
      Πόσους όμως μπορούμε να στρώσουμε στα σχολεία?
      Επίσης προς τί η μανία σου να μας αποδείξεις ως σύγχρονος Φαλμεράυερ πώς δεν έχουμε σταγόνα αίμα από τους αρχαίους προγόνους μας?
      Εμένα προσωπικά δε με νοιάζει γιατί κουβαλάω τόση Ελλάδα μέσα στη ψυχή μου, που μου πέφτει λίγο βαριά.
      Όμως όσοι είναι επηρεασμένοι από τη δυτικόφερτη διάκριση του αίματος ενοχλούνται και καλά ενοχλούνται γιατί ότι αναφέρεις είναι αναπόδεικτες θεωρίες με ισχυρότατο αντίλογο.
      Έτσι το μόνο που μένει είναι η "ανθελληνική" σου διάθεση.

     • Νίκος avatar
      Νίκος @ Κάποιος 03/05/2011 22:45:24

      “Για μένα όποιος κατοικεί σε αυτήν την χώρα και θέλει να ζήσει και να προσφέρει στον τόπο, είναι Ελληνας αν θέλει να ονομάζεται έτσι”

      Να που θα συμφωνήσω σ' αυτό μαζί σου. Αλλά, και προσπαθώ να σε κάνω να δείς την βαθειά σου αντιφαση, ισχυρίζεσαι ακριβώς το αντιθετο. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΣ. Δλδ, πχ επειδη πολλά Αγγλικά ονόματα ληγουν σε -Wick (eastwick etc) που είναι Δανέζικο (επιβεβαιωμένο, Δανοί Βικινγκς εγκατασταθηκαν στην Αγγλία) αυτό για σένα σημαίνει ότι οι ¨Αγγλοι ειναι ΟΛΟΙ Δανέζοι;

      Κύριε ΦΑΛΜΕΡΚΑΠΟΙΕ ή ΚΑΠΟΙΕΡΑΓΙΕΡ, δεν ξέρεις τι σου γίνεται, ΦΑσκεις και αντιφάσκεις. Η λογική σου παραπαίει και ο ...Φαλμεράγιερ είναι...πεθαμένος, και όχι μόνο κυριολεκτικά.
      Υγίαινε

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κώστας 02/05/2011 12:12:17

   Κώστα
   Ένα ακόμη στοιχείο στην επιχειρηματολογία σου.

   Οι περισσότεροι εθνολόγοι αμφισβητούν τη γλώσσα ως τεκμήριο καταγωγής.
   Δεν αμφισβητούν όμως ως ένδειξη καταγωγής τη διατήρηση λέξεων αυστηρά εξειδικευμένων στη χρήση τους, που μόνο η Εθνολογική συνέχεια μπορεί να διασώσει, όπως π.χ η ονοματολογία των ψαριών, δεδομένου ότι δεν είναι ανάγκη οι επίληδες να μάθουν ακόμη και την ονομασία σκευών, εργαλείων κ.λ.π καθημερινής χρήσης.
   Παραθέτω λοιπόν ονομασίες ψαριών από την Αρχαία Ελλάδα που μένουν οι περισσότερες απαράλλαχτες και σήμερα.
   Τις αναφέρω γιατί οι εθνολόγοι τις ονομασίες των ψαριών τις θεωρούν περισσότερο από κάθε άλλη γλωσσική διάσωση, στοιχείο εθνικής συνέχειας.

   Κείμενο, όπως το βρήκα στο διαδίκτυο.
   Οι αρχαίες πηγές μας πληροφορούν για τις περιοχές στις οποίες ζουν ή αναπαράγονται τα ψάρια και για τη σωστή εποχή αλίευσης του κάθε είδους, αναφέρουν δε εκατοντάδες ονόματα ψαριών και θαλασσινών. Το πλήθος αυτών των ονομάτων μαρτυρεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με τη θάλασσα και άριστοι γνώστες της θαλάσσιας ζωής, ώστε γνώριζαν και είχαν ονομάσει εκατοντάδες θαλάσσια είδη. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά απ' αυτά: αθερίνη, γαλεός, θύννος (τόνος, ονομαστός στη Σάμο, στο Βυζάντιο, στην Κάρυστο, στην Τυνδαρίδα), κέφαλος, κολιός, κωβιός, καρχαρίας (ονομαζόταν επίσης λάμια και σκύλλα), κύων καρχαρίας (σκυλόψαρο που το αλίευαν στην Τορώνη της Χαλκιδικής, το έψηναν στα κάρβουνα και εθεωρείτο θείον έδεσμα), λάβραξ (περίφημος της Μιλήτου, χαρακτηρίζεται πρώτος σε νοστιμιά και σοφότερος απ’ όλα τα ψάρια, αφού βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει απ' τους ψαράδες, χαρακτηρίζεται επίσης γιος των θεών - θεόπαις λάβραξ), μελάνουρος (μελανούρι), μόρμυρος (μουρμούρα), ξιφίας, όρκυνος (ορκύνι), ορφώς (ροφός), παλαμύς (παλαμίδα), πέρκη, ρίνη (εξαιρετική στη Σμύρνη), σκάρος, σμαρίδαι (μαρίδες), σπάρος, σκορπίος (περίφημος της Θάσου), σκόμβρος (σκουμπρί, σαργός (ο οποίος αναφέρεται ότι καταστρέφει τα δίχτυα), σάλπη (που είναι νόστιμη το καλοκαίρι και την ψάρευαν με κολοκύθι για δόλωμα), συναγρίς, τρίγλη (μπαρμπούνι), φάγρος (φαγκρί, που αναφέρεται ότι είναι γλυκό και θρεπτικό), χάννη (χάννος, που έχει ολάνοιχτο στόμα). Οι ονομασίες αυτές, καθώς και οι ονομασίες των αλιευτικών εργαλείων που προαναφέραμε, αποτελούν την πλούσια ελληνική αλιευτική γλώσσα, η οποία σαφέστατα ελάχιστη επίδραση έχει υποστεί από τις χιλιετίες της χρήσης της, ώστε χωρίς δυσκολίες θα μπορούσαν να συνομιλήσουν για το αντικείμενό τους ένας αρχαίος με έναν σύγχρονο έλληνα ψαρά.
   Εκτός από τα πολυάριθμα είδη ψαριών, προσφιλή εδέσματα αποτελούσαν τα μαλάκια και τα οστρακοειδή. Πολύποδες (χταπόδια), σηπίαι σουπιές), τευθίδαι (καλαμάρια), κάραβοι (καραβίδες), καρίδαι (γαρίδες), καρκίνοι (καβούρια), αστακοί, εχίνοι (αχινοί), κτένοι (χτένια), μύαι (μύδια), λεπάδαι (πεταλίδες), όστρεα (στρείδια), πίνναι και σωλήναι, αποτελούν τα πιο συνηθισμένα από αυτά.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/05/2011 12:58:25

    Σιον Πεν, να προσθέσω και μερικά Μακεδονικά (που σίγουρα υπάρχουν και σε αλλες περιοχές);

    Γάστρα: μάλλον απο το γαστήρ=κοιλια (μεταλλικό σκεύος σε σχήμα γαστέρας όπου ψήνονται (ακόμα Κάποιε) οι Μακεδονικές πίττες με τη χοβολη (κάρβουνα) από επάνω.

    Πυροστιά (πυρ+εστία): Το τριγωνικό μεταλλικό πλέγμα όπου στηριζεται η γαστρα.

    Άροτρο: Το αλέτρι

    Και πολλά άλλα, "ων ου έτσι αριθμός".

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Νίκος 02/05/2011 14:38:18

     Πόσα σλαβικά,αρβανίτικα και βλαχικά τοπωνύμια υπάρχουν ;

     Αράχωβα, Μαγούλιανα, Δολιανά, Καμενίτσα, Ζυγοβίστι, Ζάτουνα, Ράδου,Νεμούτα, Παλούμπα,Ρεκούνι,Χελμός ,Βάναινα ,Βερβίτσα ,Γρανίτσα,Τσελεπάκο,Καμενίτσα,Ποδογορά,Νεζερά, Χάσια, Λιβάρτζι, Κατσάνες,Σπέτσες, Βοστίτσα,Ζητούνι, Αλαμάνα, Βίστριτσα Γαστούνη,Λεστινίτσα, Μέγδοβας ,Βελούχι ,Ζίρια ,Οζιά και χιλιάδες άλλα.

     Οι ελληνικοί πληθυσμοί που χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως γάστρα, πυροστασιά κτλ, ονόμαζαν τα χωριά τους με σλαβικές, αρβανίτικες και βλάχικες ονομασίες για να το παίξουν κοσμοπολίτες ;

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κάποιος 02/05/2011 15:05:13

      Κάποιε
      Mπορεί να ήταν και οι πρώτοι οικιστές.
      Το ζήτημα είναι ότι ή ενσωματώθηκαν ή αφανίστηκαν.
      Ο Ελληνισμός πάντα πάθαινε λαχτάρες αλλά όπως είπε ο Μπαρμπαγιάννης: "μαγιά πάντα έμενε".
      Τις συντριπτικά περισσότερες φορές αυτές τις ξενικές ονομασίες τις συναντάμε σε αητοφωλιές, που σημαίνει ότι δεν εποίκησαν με περισσή ευκολία τις "ερημωμένες" από Έλληνες περιοχές.

     • Νίκος avatar
      Νίκος @ Κάποιος 02/05/2011 15:48:24

      Και η ύπαρξη αυτων των τοπωνυμίων καταργεί και κάνει ...ανυπαρκτους τους ΄Ελληνες; Αν αυτή είναι η λογική που χρησιμοποιείς, σταματάμε εδώ.. Εισαι, με το συμπάθειο, για γέλια, και 'γω δεν θα ξανασχοληθώ εκτος και αν έχεις κάτι σοβαρό να φέρεις, εκτός από κουτσουρεμενα δεδομένα δικολαβικά εμρηνευμένα.

      Λοιπόν, συγκεκριμένα για τα τοπωνύμια: Εκτός των Σαρακατσάνων (επιβεβαιωμένοι Έλληνες ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ για να μην παρεξηγείς τις έννοιες και τις λέξεις) και των Βλαχων, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αλλοι ¨Ελληνες ασχολούνταν με την κτηνοτροφία ειδικά στη Μακεδονία, (όχι την αγαπημενη σου Σκοπιανική) όπου ήταν σχεδόν ΟΛΟΙ αγρότες (Μη διαβαζεις επιλεκτικα τις πηγες). Αυτοί οι Έλληνες λοιπόν στην Μακεδονία ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΑΝ Σλαβους οι οποίοι με ελαχιστες εξαιρέσεις ΗΤΑΝ ΝΟΜΑΔΕΣ, κατάλαβες; ΝΟΜΑΔΕΣ. Αυτοί λοιπόν οι νομάδες αφησαν αρκετά τοπωνύμια πολλά απο τα οποία είναι απλά ΠΑΡΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ελληνικά ονοματα.
      Δλδ αν σήμερα το 80% των βοσκών μας είναι Αλβανοί και αφηνουν όπου πάνε τοπωνύμια , αυτό, για ΄σενα, σημαίνει ότι...δεν υπάρχουν ¨Ελληνες ή ότι η συνέχειά μας διακόπηκε; Σοβαρολογείς ή μας δουλεύεις;
      Αν σε χρηματοδοτούν να τα λες αυτά, χάνουν τα λεφτά τους, και ελπίζω να διαβάζουν τα ΑΝΤΙνέα.
      Καλό σου Απόγευμα.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κάποιος 02/05/2011 19:03:26

      Το εμπόριο Κάποιε, το εμπόριο τα έκανε όλα αυτά.
      Ξεχνάς τα βασικά παραδωμένος στην γοητεία των γονιδίων, που τόσο λατρεύεις.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Orestios 02/05/2011 21:42:04

      Οτι να΄ναι!
      Στον ρόλο του χειροκροτητή αποδίδεις καλύτερα Orestios.

      Αυτά περί γονιδίων να τα αναφέρεις σε αυτούς που γράφουν για ελληνική φυλή και όχι σ' εμένα.

      Το εμπόριο καθόριζε τα τοπωνύμια ;
      Δηλαδή οι ελληνες κάτοικοι ονόμαζαν το Αίγιο Βοστίτσα, και την Λαμία Ζητούνι για λόγους marketing ;

     • Orestios avatar
      Orestios @ Κάποιος 02/05/2011 21:51:29

      Σου φαίνεται περίεργο?
      Ίσως δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα.
      Και από το ράπισμα που σου ρίχνει ο Κώστας μάλλον φαίνεται πως έχεις ελλειματική αντίληψη της ιστορικής πραγματικότητας.
      Αυτό όμως δικαιολογείται από το γεμάτο θέρμη τελετουργικό λατρείας που μας διδάσκεις ακόμη κι αν αφορά αλλότρια γονίδια.
      Είναι γοητευτικό.

     • Εύμηλος avatar
      Εύμηλος @ Κάποιος 03/05/2011 18:52:38

      Κάποιος και λοιποί,
      βλέπω τόσο από τα σχόλια εδώ όσο κι από τα ανάλογα στις κατά καιρούς αντιστοίχου περιεχομένου αναρτήσεις ότι δε γίνεται αντιληπτό ή τέλος πάντων παραδεκτό το θεμελιακό. Αυτό που είναι η πεμπτουσία κι η μοναδική διαχρονική συνέχεια και δύναμη του Ελληνισμού: Η καταγωγή κι η ταυτότητα να μην αλληλοεπικαλύπτονται απόλυτα. Γι΄ αυτό και τελούν σε συνεχή επαναδιαπραγμάτευση. Τώρα χρειαζόμαστε τα εργαλεία να ενσωματώσουμε στον ελληνικό τρόπο. Στα σημερινά δεδομένα. Με πραγματισμό στην υπηρεσία του Ελληνισμού. Ο οποίος υπάρχει. Με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όχι γενικών κι αορίστων νεφελωμάτων κι ιδεοληψιών.

 64. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 01/05/2011 21:35:36

  ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ Κ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ, ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 2..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ, ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ..

 65. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 01/05/2011 22:17:36

  Στο διάβα των χρόνων κάποιοι με νύχια και δόντια προσπάθησαν να μας κάνουν ενοχικούς γιατί πιστεύουμε στην πατρίδα, στο έθνος.
  Προσπάθησαν να μας περάσουν ότι είμαστε μειοψηφία μισερή, γιατί μάθαμε να πιστεύουμε στην ιστορία μας, στους ήρωες μας, γιατί μάθαμε ότι σ αυτό τον τόπο τίποτα δε χαρίστηκε και ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αίμα, γιατί μάθαμε να πιστεύουμε στις παραδόσεις του λαού μας, στα όσια και ιερά του.
  Μας βάφτισαν για αυτό αναχρονιστικούς, περιθωριακούς, φοβικούς και συντηρητικούς!
  Γιατί?
  Γιατί πιστεύουμε σ αυτό το λαό και τις δυνατότητές του.
  Γιατί αγαπήσαμε την ιστορία του τόπου μας.
  Γιατί πορευόμαστε μ αυτή και όσα αυτή μας μαθαίνει.
  Γιατί γαλουχηθήκαμε και παραδειγματιστήκαμε από τους ήρωες του τόπου μας.
  Γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας.

  Για κάποιους πρέπει να γίνουμε μάζα, να γίνουμε ένας παγκοσμιοποιημένος αχταρμάς, να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε.

  Όσο περνάει απ το χέρι μου, δεν θα το αφήσω να συμβεί.
  Θα μάθω στα παιδιά μου ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης, ποιος ήταν ο Ίτσιος, ποιος ήταν ο Σάντας, ποιος ήταν ο Θουκυδίδης, ποιος ήταν ο Ελύτης, ποια ήταν η Δέλτα και άλλοι πολλοί.
  Θα μάθω στα παιδιά μου, ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, τη θρησκεία τους, τα ήθη και τις αξίες τους, χάνονται στο χρόνο, αφανίζονται στην κρεατομηχανή του "δήθεν" προοδευτισμού, της ισοπέδωσης και μιας παγκοσμιοποίησης που μας θέλει όλους αναλώσιμους, που θέλει το λαό μας κάτω από την νέα ιδιότυπη κατοχή.

 66. Κάποιος avatar
  Κάποιος 01/05/2011 22:47:12

  Η επιχειρηματολογία σου καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια της ρητορικής τέχνης στην Ελλαδα.
  Για πρόγονο του Ισοκράτη ή του Δημοσθένη σε κόβω.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κάποιος 01/05/2011 22:47:34

   ...για απόγονο...

  • rotten tomatoes avatar
   rotten tomatoes @ Κάποιος 02/05/2011 00:22:06

   Είναι φανερό ότι δεν τα πας καθόλου καλά με τα ελληνικά αγνώστου καταγωγής κάποιε. Προσπάθησε να εκφραστείς πιο απλά γιατί προδίδεις την μη επαρκή γνώση της ελληνικής που, άλλωστε, δεν είναι και η προγονική σου γλώσσα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ rotten tomatoes 02/05/2011 03:14:24

    +1000

 67. ΥΠΕΡ avatar
  ΥΠΕΡ 01/05/2011 23:11:33

  Πολύ καλό άρθρο. Συγχαρητήρια στον ΦΚ άλλη μιά φορά.

 68. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 01/05/2011 23:27:46

  Ονειρεύομαι, μια μέρα να ξυπνήσουμε και να δούμε :

  Έναν πρωθυπουργό να εκκλησιάζεται την Κυριακή (χωρίς κάμερες).
  Έναν υπουργό να παραιτείται επειδή ζημίωσε την Πατρίδα.
  Έναν μεγαλο-κάτι να οδηγείται στην φυλακή επειδή εγκλημάτησε.
  Έναν Αρχιεπίσκοπο να αντιστέκεται στον αποχριστιανισμό του λαού.
  Έναν επιχειρηματία να γίνεται -εν ζωή- εθνικός ευεργέτης.
  Και τον εαυτό μας να αντιστέκεται -με όποιο προσωπικό κόστος- στη σήψη.

  Ονειρεύομαι ;

 69. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/05/2011 23:55:41

  Ένα ακόμα εξαιρετικό κείμενο του κυρίου Κρανιδιώτη, που αποπνέει πνευματική ευρωστία και εμπιστοσύνη στις υγιείς δυνάμεις του Γένους μας. Φτυαριά-φτυαριά, ο καθένας από λίγο, θα θάψουμε... υγειονομικά τα εθνομηδενιστικά σκουπιδο-ιδεολογήματα.

  Επίσης χαίρομαι να βλέπω υστερικές αντιδράσεις από κάποιους γνωστούς, δακτυλοδεικτούμενους (φυτευτούς στο Antinews) πρεσβευτές (εν είδει εργολαβίας;) του χαβιαροαριστερού φασισμού. Τα ντεσιμπέλ της στριγγλιάς τους είναι μονάδα μέτρησης της νίλας που τρώνε, σχόλιο προς σχόλιο, κείμενο προς κείμενο, μέρα τη μέρα.

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 02/05/2011 21:13:44

   ΚΜ αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που άντλησες επιτέλους τη δύναμη για να κάνεις την αυτοκριτική σου.
   Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 21:43:42

    Ο Μαϊμουδόνας Θεσσαλονικιός (δηλαδή, Μακεδόνας όσο κι ο Τρεμόφσκι) είναι ταυτότητα σχολιαστή που θα επινοήθηκε για να αβαντάρει τον «Κάποιο» όποτε τα βρίσκει σκούρα και πέφτει σήμα στα κεντρικά. Και να στριγγλίζουνε πρίμο-σεγόντο...

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 03/05/2011 02:29:18

     Ας γελάσω....ΚΜ.
     Ο Κάποιος δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός,τα καταφέρνει
     εξαίσια και μόνος του.Εσένα δε, σου έχει ρίξει τόσες "κατραπακιές"
     απορώ πως αντέχεις ακόμα....είσαι γερό σκαρί ρε μπαγάσα.
     Έπειτα από το καθάρισμα των ραφιών του κόμματος,κάνεις τον μπράβο ε;
     Καλά έχετε ακόμα τραμπούκους στο κόμμα;
     Η δουλειά δεν είναι ντροπή!
     Α,αυτά που αναφέρεις για τη Μακεδονία (τόπος καταγωγής μου)καλύτερα να τα κόψεις.
     Πες μας και εσύ από που κρατάει η σκούφια σου,για να σου ανταποδώσω τις "φιλοφρονήσεις"περί καταγωγής!
     Ανάγωγε!

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ΚΜ 03/05/2011 10:49:36

     Έτσι ακριβώς. Όταν τα βρίσκουν σκούρα πάνε και φωνάζουν ενισχύσεις. Πλερώνει το αφεντικό, λεφτά υπάρχουν. Το ίδιο έχει συμβεί πολλές φορές και με τον Ψυχραιμία.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Επώνυμος 04/05/2011 03:44:11

      Α,βάλατε και τον Ψυχραιμία στο κόλπο;
      Από που πληρώνεσαι φίλε Ψυχραιμία,θέλω κι εγώ το μερτικό μου!
      Ρε συ λες νάχουμε το ίδιο αφεντικό που έχουν ο Επώνυμος και ο ΚΜ;Πολύ μυστικοπάθεια έχει πέσει....μάλλον θα παίρνουν περισσότερα!

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 02/05/2011 22:11:08

    Αυτά τα σχόλια που διαβάζεις Μακεδόνα είναι δείγματα του εθνικιστικού συνδρόμου καταδίωξης που πάνε πακέτο με διάφορα συνομωσιολογικά σενάρια και χαρακτηρίζουν συγκεκριμένους ιδεολογικούς χώρους.
    Επίσης φανερώνουν την τεράστια έλλειψης ανοχής στην διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη.
    Μετά απορούν ορισμένοι γιατί ανησυχώ περισσότερο για τους εγχώριους ταλιμπάν αντί για τους original.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Κάποιος 02/05/2011 22:24:52

     Παιδιά, το σχέδιο άλλαξε! Είδαν οι «προοδευτικοί» ότι δεν τους παίρνει με τα ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα (οι bona fide σχολιαστές τους αποστόμωσαν) και τώρα άρχισαν να κρώζουν ότι δεν είμαστε ευγενικοί και τους αποδίδουμε χαρακτηρισμούς, για να επισκιάσουν με τις εντυπώσεις αυτές τα συμπεράσματα τις συζήτησης, που είναι εις βάρος τους. Δυσανεκτικοί είναι οι ίδιοι όμως.

     (Βεβαίως, από μειωτικούς χαρακτηρισμούς άλλο τίποτα τα δικά τους τα σχόλια αλλά εν προκειμένω δεν θα τσιμπήσω.)

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΚΜ 02/05/2011 21:44:19

   Σε ευχαριστούμε ΚΜ που εμπλουτίζεις με τις παρεμβάσεις σου την ιστορική μας συζήτηση.
   Την επόμενη φορά που θα πάω στην λαγαναγορά του Ρέντη θα σε πάρω μαζί μου μπας και παζαρέψεις τα μπρόκολα και τα μαρούλια σε καλύτερη τιμή.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κάποιος 02/05/2011 21:50:17

    Πολλή καρπαζιά έφαγες αδερφάκι μου... Αυτό θα πει «δυσμενής μετάθεση»...

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 03/05/2011 02:09:56

     Εσύ είσαι ο κλασικός καρπαζοεισπράκτορας.
     Ο φανατισμός σου δηλώνει νοητική αναπηρία,σπάνιας μορφής
     μη θεραπεύσιμης.
     Καταλαβαίνω για πιο λόγο πρασπαθείς να δώσεις λίγο νόημα
     στην κενή σου καθημερινότητα.
     Έχεις βαρεθεί να ξεσκονίζεις τα ράφια του κόμματος!

     • rotten tomatoes avatar
      rotten tomatoes @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 03/05/2011 12:52:58

      Συνέχισε να μας διασκεδάζεις κάποιε

     • Makedonas Thessalonikios avatar
      Makedonas Thessalonikios @ rotten tomatoes 03/05/2011 18:45:38

      Και εσύ συνέχισε να παίζεις τάβλι!
      Στη λαχαναγορά!

     • rotten tomatoes avatar
      rotten tomatoes @ Makedonas Thessalonikios 03/05/2011 21:30:51

      μήπως σκέφτεσαι, κάποιε, να ανοίξεις μανάβικο με τόσα ζαρζαβατικά που εισέπραξες εδώ μέσα;

 70. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/05/2011 01:04:39

  Μέχρι και ο Θεόδωρος Στουδίτης, τον 9ο αιώνα, λέει ότι είμαστε Γρακοί (=Έλληνες), αλλά από την άποψη της πολιτικής υπόστασης είμαστε Ρωμαίοι.
  Αυτό δηλώνει καθαρά ότι ο όρος "Ρωμαίοι" είχε σε πολλές περιπτώσεις πολιτικό περιεχόμενο και σταδιακά ο όρος "Έλληνες" επανέρχεται ως αυτοπροσδιοριστικός, παράλληλα βέβαια με τον όρο "Ρωμαίοι". Από τον 13ο αιώνα ο πρώτος όρος ανακάμπτει όλο και περισσότερο. Οι Τούρκοι όταν αποκαλούν όλους τους ορθόδοξους Ρουμ ουσιαστικά επιβάλλουν έναν αναχρονισμό που προέρχεται από το ισλαμικό δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει έθνη παρά μόνο με βάση το θρήσκευμα (μιλλέτ). Όμως οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τον 11ο αι. και εξής μιλάνε για Αρβανίτες και Βλάχους και Βούλγαρους υπηκόους της αυτοκρατορίας, μη ονομάζοντάς τους Ρωμαίους (αν και αυτοί ήσαν επίσης Ορθόδοξοι).
  Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι:
  1. Ο όρος Ρωμαίος είχε διττό περιεχόμενο, πολιτικό και εθνωνυμικό.
  2. Οποτε χρειαζόταν, ειδικά μετά τον 12ο αι., οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.
  3. Υπήρχε μεταξύ των ελληνόφωνων πληθυσμών της αυτοκρατορίας μία συνείδηση διαφορετικότητας έναντι των σλαβόφωνων και αλβανόφωνων ομοδόξων τους και συν-υπηκόων. Αυτό φαίνεται και σε κείμενα της τουρκοκρατίας, είναι ξεκάθαρο. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνογένεση τον 18ο αιώνα, ελέω Διαφωτισμού, παρά για μία ένταση ή αναπροσδιορισμό του εθνικού συναισθήματος.
  Δες και το άρθρο του Σπύρου Βρυώνη στον Νέο Λόγιο Ερμή, αρ. 1, όπου πραγματεύεται την όλη φιλολογία περί εθνογένεσης. Πάντως, οι δογματικές απόψεις Ernest Gellner έχουν εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους μαθητές του που δέχονται την παλαιότητα των εθνών.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΒΙΣ 02/05/2011 03:31:06

   Ολόσωστα ΒΙΣ.
   Πολιτική έννοια είχε ο προσδιορισμός του Ρωμαίου πολίτη.
   Ο Καρακάλλας, Σέβηρος κι αυτός, έκανε μαζική πολιτογράφηση πληθυσμών ως Ρωμαίων πολιτών, μήπως και διασώσει την αίγλη της παραπαίουσας Αυτοκρατορίας.

  • αντιλαικος avatar
   αντιλαικος @ ΒΙΣ 02/05/2011 20:42:36

   @ΒΙΣ
   "Όμως οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τον 11ο αι. και εξής μιλάνε για Αρβανίτες και Βλάχους και Βούλγαρους υπηκόους της αυτοκρατορίας, μη ονομάζοντάς τους Ρωμαίους (αν και αυτοί ήσαν επίσης Ορθόδοξοι)"
   "Οι Βλάχοι της Ελλάδας δεν αυτοαποκαλούνται με αυτό το όνομα (βλάχοι) στη γλώσσα τους, αλλά με το Αρμάνοι, λέξη που παράγεται από το Romanus (Ρωμαίος Πολίτης):Αρμάνου [Armanu<Ar(o)manu(s)<α+Romanus] Η ονομασία αυτή σχετίζεται με το διάταγμα του Καρακάλα (Edictum Antoninianum), 212 μ.Χ., με το οποίο γενικεύτηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους των Ρωμαϊκών επαρχιών (Romanus cives)."
   πηγη:h**p://www.vlahoi.net/

 71. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/05/2011 01:15:37

  Οδηγούσε σε πλήρη τουρκοποίηση.

 72. Κώστας avatar
  Κώστας 02/05/2011 01:16:11

  "1. Ο όρος Ρωμαίος είχε διττό περιεχόμενο, πολιτικό και εθνωνυμικό.
  2. Οποτε χρειαζόταν, ειδικά μετά τον 12ο αι., οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες."

  Ορθότατο. Γι αυτό και ο Κ. Παλαιολόγος απευθυνόμενος στους συμπολίτες-στρατιώτες του του αφενός και στους συμμαχητές του Ιουστινιάνη αφετέρου λέει:

  "Και φανταστείτε πως παίρνετε μέρος σε κυνήγι αγριόχοιρων, για να καταλάβουν οι ασεβείς ότι δεν αντιμάχονται με ζώα χωρίς λογική, όπως είναι αυτοί, αλλά με άρχοντες, και αφέντες τους, και απογόνους των Ελλήνων και των Ρωμαίων."
  Απόγονοι Ελλήνων οι μεν(αλλά πολίτες της Νέας Ρώμης), απόγονοι Ρωμαίων οι δε. Αλλά είπαμε. Δεν ξέρει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ξέρει ο ...Κάποιος. Δεν ήταν απόγονοι Ελλήνων οι πολεμιστές του. Ψέμματα ελεγε. Ηταν ....Κουτριγούροι!
  Να σαι καλά βρε Κάποιε, μας διαφώτισες....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας 02/05/2011 11:24:17

   Ήταν μαζί του και οι Γενοβέζοι πολεμιστές πάντως, του Justiniani. Δυτικοί "Ρωμαίοι", στα 1453.

 73. LEONTOKARDOS avatar
  LEONTOKARDOS 02/05/2011 01:16:59

  Φαηλο,απαιτειται η δημιουργια ενος υπερβατικου πατριωτικου μετωπου-τοξου,που θα διαπερασει οριζοντια το πολιτικο φασμα με ξεκαθαρο εθνικο προταγμα-στοχο',με συμφωνια για ρηξεις,τομες σε θεσμικο επιπεδο,καταπολεμηση της οικογενοιοκρατιας,εμπεδωση της αξιοκρατιας σε ολους τους τομεις,εξαλειψη των περιφερειακων και κοινωνικων ανισοτητων,ρεαλιστικη και εφαρμοσιμη οικονομικη προταση και κυριως αναδειξη νεων ανθρωπων μεσα απο την κοινωνια.Μπροσταρης στο κοινωνικοπατριωτικο κινημα μονο ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ μπορει να ηγηθει διοτι εχει τις προδιαγραφες και γιατι η διαδρομη του το εγγυαται.

 74. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 02/05/2011 01:19:38

  Ο Θείος,
  εύστοχα και τεκμηριωμένα τα σχόλιά σου.
  Oι δυναστεία των δυτικορωμαίων αυτοκρατόρων Hohenstaufen ονομάζονταν αλλιώς και Staufer από τον καταγωγικό της πύργο-φεουδο στη Σουηβία.
  Τα περιεχόμενα των όρων Ρωμαίος/Ρωμιός κι Έλληνας δεν ταυτίζονται πάντα στο Μεσαίωνα κι ούτε αλληλοεπικαλύπτονται. Στους νεώτερους χρόνους από τους Ρωμαίους του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους αναδείχθηκε το νεωτερικό ελληνικό έθνος.

 75. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 02/05/2011 01:25:15

  Καλό αυτό ΤΙΜΑΙΟΣ!

 76. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/05/2011 01:27:28

  Το Κυπριακό είναι και διεθνές αλλά και ελληνικό - εθνικό πρόβλημα. Οτιδήποτε αφορά την νασφάλεια, την επιβίωση, την ευημερία οποιουδήποτε Έλληνα στην Ιστορική Περιφέρεια μή στην Διασπορά είναι εθνικό πρόβλημα.
  Το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ένα μόεφωμα όπου "η μειοψηφία θα κυβερνά κι η πλειοψηφία θα πληρώνει", οι Τούρκοι τα παιρνανε όλα τοις μετρητοίς κι εμείς σε ακάλυπτες μεταχρονολογημένες επιταγές.
  Οι Έλληνες που θα ζούσαν σε ελεγχόμενες από τους Τ/Κ περιοχές θα ήταν πολίτες Γ' κατηγορίας.
  Επρόκειτο για να μεροληπτικό υπέρ των Τούρκων, βαθύτατα ρατσιστικό σχέδιο, ένα Απαερτχάϊντ, όπου οι μαύροι θα ήμασταν εμείς.
  Κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, καθαιρούσε τα ελληνικά Εθνικά Σύμβολα, νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της εισβολής κι έδινε τα κλειδιά και της ελεύθερης Κύπρου στα φασιστόμουτρα της Άγκυρας.
  Μην το ξαναπείς, ούτε γι' αστείο.
  Στα Σκόπια έχουμε τους πολιτικούς κληρονόμους του Ιβάν Μιχαήλοφ, του VMRO, του κολλητού του Άντε Πάβελιτς, συνεργάτη του Χίμμλερ και ιδρυτή των βοηθητικών Ταγμάτων των SS με ονόματα τα σλάβικα τοπωνύμια των Ελληνικών μακεδονικών πόλεων, π.χ,. υπήρχε τάγμα Βόντενα (Έδεσσα). Σήμερα τους κυβερνά το ΙΔΙΟ κόμμα.
  Δεν είναι απλά τεχνικό - νομικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως ιστορικό - πολιτικό.
  Η διάλυση του κρατικού τους μορφώματος θα λύσει το πρόβλημα.

 77. karamanlikos avatar
  karamanlikos 02/05/2011 01:33:45

  Αγαπητέ Φαήλο,

  η μέθοδος για να υλοποιηθούν αυτά που προτείνεις, έχει ήδη εφαρμοστεί από τον Καραμανλή (η μέθοδος τονίζω!): Δημοκρατικά, ο λαός να πάρει τα μυνήματα.
  Δεν είχε όμως αποτέλεσμα. Πρώτα τον έκαψαν, ύστερα τον βρώμισαν με λάσπη και τέλος τον "εξαφάνισαν"! Αν φαινόταν θα βλέπαμε τη Σέχτα( που είναι άραγε; ) και μάλιστα live στην τηλεόραση!
  Κατά συνέπεια, όλοι όσοι μπορούν να καίνε, να λασπώνουν και να "εξαφανίζουν" δεν αντιμετωπίζονται με πατριωτισμό! Σήμερα ο παπαροψηφοφόρος ειναι βαθιά χρεωμένος: χρωστάει την πισίνα του και την εικονική του χλιδή!
  Γι' αυτό αναζητείστε άλλα όπλα, πιο αποτελεσματικά. Η Δημοκρατία τελείωσε όταν κάηκε η Ολυμπία και καταλύθηκε όταν οι Εφιάλτες υπέγραψαν το μνημόνιο!

 78. Silverakos avatar
  Silverakos 02/05/2011 03:32:32

  Σωστά όλα αυτά αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.
  Μεγαλούργησε η Ελλάδα γιατί υπήρχαν Έλληνες με Έ κεφαλαίο όμως καταστράφηκε κιόλας γιατί ο λαός ήταν και είναι αμόρφωτος και συνεπώς εύκολα χειραγωγήσιμος. Και πέφταν οι Έλληνες γενναία στη πρώτη γραμμή στο Σαγγάριο αλλά σκοτώνονταν και οι Βενιζελικοί με τους Βασιλικούς και να η Μικρασιατική καταστροφή. Και οι ίδιοι που πολεμούσαν και μεγαλουργούσαν στη Β Ήπειρο σκοτώνονταν μετά στον εμφύλιο.
  Αυτά είναι δείγματα ενός ανώριμου λαού που εύκολα ενθουσιάζεται, που ακολουθεί ένα σαλτιμπάγκο κλέφτη το 81 και που παθιάζεται και μετατρέπει σε εθνικό σκοπό παπαριές ολυμπιακούς αγώνες.
  Δεν είναι λύση η εθνικοφροσύνη. Γιατί για να κάνεις καλό στον εαυτό σου και την πατρίδα δεν αρκεί να είσαι έτοιμος να πέσεις στα πεδία των μαχών, να νιώθεις συνεχιστείς μιας ένδοξης ιστορίας. Ο αγώνας για την πατρίδα είναι καθημερινός και σημαίνει:
  Παιδεία-πολύπλευρη εκπαίδευση
  Τιμιότητα
  Αξιοκρατία
  Πειθαρχία στους νόμους
  Κοινωνική συνείδηση
  Τι από αυτά είχε η παλαιά πατριωτική Ελλάδα: κανένα. Τα ρουσφέτια έδιναν και έπαιρναν, κυριαρχούσαν παντού τα τζάκια και οι συντεχνίες, η φοροδιαφυγή, εθνικό σπορ, ζήτημα οι πλειοψηφία των Ελλήνων να ήταν απόφοιτοι δημοτικού. Η πειθαρχία μόνο στο φόβο του χωροφύλακα.
  Αυτά έκαναν τους δυτικούς κυρίαρχους του κόσμου. Με αυτά θα προκόψουμε και εμείς. Καλός ο πατριωτισμός, αλλά αν είναι να περιμένεις τον βουλευτή να σου διορίσει τον κανακάρη μαθητή του 5 στην τράπεζα και θέλεις κάποτε να τον δεις και διευθυντή, αν πρέπει φοβάσαι μη σε γράψουν για να βάλεις κράνος ή ζώνη, αν.........κλάψτα Φαήλο μου.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Silverakos 02/05/2011 15:23:49

   Άκυρη εντελώς η προσπάθειά σου να συνδέσεις όλα αυτά τα νοσηρά (τζάκια, συντεχνίες, φοροδιαφυγή κλπ που αναφέρεις) με τον πατριωτισμό. Αυτά υπήρχαν όχι εξαιτίας αλλά ΠΑΡΑ (despite, στη γλώσσα της προοδευτικιάς Αννούλας) τον πατρειωτισμό και όλοι γνωρίζουμε ότι χειροτέρεψαν με έλευση της «τελειωμένης» προόδου και τον μαϊμουδισμό των δυτικών.

   Τουναντίον, τα άλλα που λες (παιδεία, τιμιότητα, αξιοκρατία κλπ) είναι συμβατάμε τον πατριωτισμό αλλά χρειάζονται χώρα, όχι χώρο, για να υπάρξουν. Όσο για τους Δυτικούς που μακαρίζεις, αυτοί «πρόκοψαν» χτες αλλά σήμερα δεν ξέρουμε τί τους επιφυλάσσει το μέλλον...

   • Silverakos avatar
    Silverakos @ ΚΜ 02/05/2011 15:49:40

    Κάνεις λάθος σε καμία περίπτωση δεν τα συνδέω με τον πατριωτισμό. Αυτό που θέλω να τονίσω ότι ΜΟΝΟ πατριωτισμός δεν φτάνει. Και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.
    Δες τι έγινε στον εμφύλιο. Και οι δεξιοί και οι αριστεροί ήταν πατριώτες και μιλάω φυσικά για τους ανώνυμους αγωνιστές. Κοίτα όμως πως κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τον πατριωτισμό τους οι ηγεσίες τους για προσωπικά οφέλη και οφέλη ξένων δυνάμεων για να βλάψουν τελικά την πατρίδα.
    Ακόμα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν πατριώτες? γιατί δεν πήραν χαμπάρι τον Παπανδρέου ? Πόσο ανώριμη τελικά ήταν η αριστερά για να αφήσει τον παπατζή να τις κλέψει όλα τα συνθήματα και τελικά να την απορροφήσει και να τη διαφθείρει? Πόσο τελικά ήταν και είναι το έλλειμμα παιδείας ώστε οι ίδιοι που το 74 έβαζαν την ελληνική σημαία μπροστά στο πολυτεχνείο να επικροτούν το 2000 αυτούς που την έκαιγαν?
    Η κατάντια της Ελλάδας δεν οφείλεται στην έλλειψη πατριωτισμού, αντίθετα σύμπτωμα της γενικής παρακμής αποτελούν οι απάτριδες, οι διεθνιστές κτλ.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Silverakos 02/05/2011 16:15:11

     Χρήσιμες οι διευκρινίσεις σου. Ξαναδιαβάζοντας βάσει αυτών το αρχικό σου κείμενο, πράγματι αφήνει διαφορετικές εντυπώσεις.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 03/05/2011 02:35:28

      Που να καταλάβεις εσύ........
      Χρειάζεσαι δύο βαγόνια κάρβουνο για να πάρεις μπροστά!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 03/05/2011 14:35:54

      To «Κάποιος» είναι το «καλό» το account, για όταν θέλουν να πουλήσουν σοβαροφανή/επιστημονικοφανή παπάτζα με σως διαλεκτικής γιαλατζή.

      Το «Μακεδόνας Θεσσαλονικιός» είναι το account για όλα τα υπόλοιπα: χειροκρότημα κονσέρβα στο καλό το ακκάουντ, ύβρεις (μη χαλάσει το ίματζ του καλού του ακκάουντ!) και εμπάθεια.

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΚΜ 04/05/2011 03:32:57

      Ο Κάποιος για τα σοβαρά, κι εγώ για τα χαζά!
      Τώρα πως γίνεται ο σοβαρός να χρειάζεται την
      υποστήριξη του χαζού,με εντολή του αφεντικού κιόλας,αυτό μόνο εσύ και το σινάφι σου το καταλαβαίνετε.
      Α,και κάτι άλλο,καλά με ύβρεις και εμπάθεια
      βοηθάω στο να μη χαλάσει το ίματζ του Κάποιου;
      Ωστε έχει αποκτήσει και ίματζ ο Κάποιος;(Έχει)
      Ρε μεγάλε θεωρητικέ,δε σε ελέγχει κανένας όταν
      γράφεις;
      Γνωρίζεις ότι έχεις ξεφύγει τελείως;
      Να πας να εξομολογηθείς να ξαλαφρώσει η ψυχή
      σου,εγώ σου υπόσχομαι ότι θα ανάψω ένα κεράκι
      και θα πω μια προσευχή για σένα.

     • rotten tomatoes avatar
      rotten tomatoes @ ΚΜ 04/05/2011 15:52:10

      Όοοοχι, κάποιε μασεντόνα. Και με τα δυο ψευδώνυμα αστειότητες γράφεις, αλλά πιο αστείος είσαι όταν προσπαθείς να γράψεις σοβαρά και υπογράφεις σαν αγνώστου καταγωγής κάποιος.

 79. DARK-BLUE avatar
  DARK-BLUE 02/05/2011 10:48:44

  κ.Ελίζα Βόζεμπεργκ.... Και μια απάντηση για το σταυροπόδι που καθόσασταν μέσα στην εκκλησιά ?...στην ίδια εκδήλωση πάντα !!

  • αντιλαικος avatar
   αντιλαικος @ DARK-BLUE 02/05/2011 20:45:45

   τι ψαχνεις ανθρωπε μου?
   δεν διαβασες τις απαντησεις παραπανω?
   πληρης απογοητευση...

 80. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ 02/05/2011 10:49:10

  Καλημέρα σε όλους σας,
  Χριστός Ανέστη,χρόνια πολλά και καλά,με υγεία,ψυχική πνευματική και σωματική,εσωτερική γαλήνη και αρμονία,πάντα με νοητική εγρήγορση!
  Διάβασα το κείμενο του Φαήλου και σχεδόν όλα τα σχόλια σας.Η ουσία παραμένει μέσα στο κείμενό του,το οποίο και με βρίσκει σύμφωνο.
  Λαός που αγνοεί την ιστρορία του,το παρελθόν του,δεν μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον του!Το κύριο θέμα ,είναι να μην χάνουμε τον στόχο μας και γιά μένα ποιοός μπορεί να είναι αυτός?Η αφύπνηση της εθνικής μας συνείδησης!Αυτή είναι που μπορεί να μας σώσει σαν έθνος με κρατική υπόσταση,αλλιώς θα πρέπει να παραδεχτούμε πως μελλοντικά θα μπορούσαμε να "κολλάμε" παντου (σαν τον μα'ι'ντανό) και πολύ πολύ ουσία ταυτότητας και παρουσίας ή ακόμα και απουσίας,δεν θα έχουμε γιά κανέναν!Για να έχουμε όμως προϋποθέσεις εθνικής υπόστασης,χρειάζεται να έχουμε ενεργή συνειδητότητα και όχι αφιονισμένη,μέσα από τα ιδιωτικά συμφέροντα,όχι δήθεν πολυεθνικών που δεν υπάρχουν ουσιαστικά,αλλά σκοταδιστών ιδιωτικών συμφερόντων!Η ουσία είναι να λειτουργήσουμε ως οικογένεια,εθνικά!Και αυτό το "εθνικά",χρειάζεται να είναι αιχμή του δόρατος,ξεκινώντας από την παιδεία,που αυτή είναι ο στυλοβάτης της δημιουργίας των αυριανών συνειδητοποιημένων πολιτών που θα μπορούν να σηκώνουν στις πλάτες τους,την καθεαυτώ έννοια της δημοκρατίας,μέσα από μία οντότητα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα στους ΠΟΛΙΤΕΣ με κεφαλαία και όχι σε υπήκοους!Θα έχεις την αίσθηση της ασφάλειας,την δημιουργικότητα,την πρωτογενή παραγωγικότητα που θα δίνει το εχέγγυο της αξιοπρεπούς επιβίωσης,του οραματισμού σε ένα έθνος άρρηκτα συνδεδεμένο με τους πολίτες του που θα προστατεύει από τα μικρά παιδιά,ως τους ανήμπορους ηλικιωμένους και της μητέρες.Που δεν θα είναι κτισμένο μέσα σε λόγια κολακείας διαφόρων επιτήδειων,που έλγυφαν πολιτικούς μέχρι να "ανδρωθούν"οικονομικά και μετά να συμπεριφέρονται εκστομίζοντας φράσεις όπως:"...που είναι αυτός ο μαλάκας που θα μου πεί εμένα τι θα κάνω τα λεφτά μου.."!
  Και θα έχουν εδρεώσει την άποψη,ότι σαν μεγαλοεπιχειρηματίες,οι πολιτικοί θα αποτελούν το υπαλληλικό τους προσωπικό και άνευ εργοδοτικής τους κάν συνεισφοράς (διότι οι μισθοί τους καταβάλλονται από εμάς τους πολίτες!)

 81. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2011 11:15:14

  Πω πω, τι βλέπω, εδώ μέσα γράφτηκαν δοκίμια Μεσαιωνικής ιστοριογραφίας.
  Τώρα δεν ειρωνεύομαι, είναι λογικό: Στην περίοδο εκείνη υπάρχει ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση της εθνικής μας φυσιογνωμίας.
  Είδα χθές και το "Όνομα του Ρόδου", κι έδεσε καλά το γλυκό.
  Πιθανότατα πολλά από τα ερωτήματα θα μας τα έλυνε το χαμένο δεύτερο βιβλίο της "Ποιητικής¨του Αριστοτέλη, μια και υποτίθεται ότι πραγματεύεται την Κωμωδία. Αλλά χάθηκε, μάλλον οριστικά.
  Κατάρα στον δολοφόνο Μεσαιωνικό καλόγερο Χόρχε, που έκαψε το τελευταίο αντίγραφο.

  • juliet avatar
   juliet @ Ο Θείος 02/05/2011 13:54:41

   @Θείο
   Το έκαψε ή του το πήρε το τέταρτο διαβολάκι ;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ juliet 02/05/2011 14:51:52

    Άν το διαβολάκι το πήρε, υπάρχει ακόμα ελπίδα, αγαπητή Ζυλιέτ!
    Που θα πάει, κάποτε θα το φανερώσει!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ juliet 02/05/2011 15:20:08

    Άν θέλεις αγαπητή, ρίξε μια ματιά και σ' αυτό παραπάνω, με αφορμή τα δικά σου περί Σέλλευ - και το πώς πραγματικά αντιμετώπισε τις Ελληνικές αξίες η Ευρώπη που διαθέτει αξίες:
    h**p://www.antinews.gr/2011/05/01/98772/#comment-696947
    Είναι πολλά τα σχόλια και κινδυνεύουν να χαθούν.
    Έχει δίκιο πάντως ο Φ.Κ., που γράφει παρακάτω, ότι ο διάλογος και ελεύθερος, και έκτασης, και ποιότητας είναι. Έδωσε ερέθισμα!

    • juliet avatar
     juliet @ Ο Θείος 02/05/2011 16:55:31

     @Θείο
     είναι όντως του Αγγλου λυρικού ποιητή Σελλεΰ ο οποίος πέθανε 3 χρόνια μετά τον Μπαΰρον,δεν γνωρίζω απο ποιό ,γιατί το είχα σημείωσει σ' ένα άρθρο σχετικό με τον Μπαΰρον,1994.
     Αλλά μάλλον είναι απο το έργο του ''Ελλάς''(1821),μετά απο την γνωριμία του με τον Μαυροκορδάτο.
     Η γυναίκα του ,νομίζω ένα μυθιστόρημα έχει γράψει και θυμάμαι ένα ημερολόγιο ταξιδίων σχετικά με τον άνδρα της,αν δεν κάνω λάθος.Συγνώμη,αν δεν σε κάλυψα πλήρως.
     Με τη βαρβαρότητα της καθημερινότητας τ΄είχα αφήσει και προσπαθώ να αφυπνίσω ξανά τον παλιό τρόπο ζωής μου...είδες που λένε όπως μάθεις παιδί ......δεν μπορείς ν΄αλλάξεις ακόμη και αν κάποια στιγμή πάρεις άλλο δρόμο..
     Καλό απόγευμα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ juliet 02/05/2011 17:55:43

      Ευχαριστώ.
      Η Mary Wollstonecraft-Shelley έγινε διάσημη για τον πασίγνωστο "Φρανκενστάιν" της (1817), αλλά έγραψε και το εξαιρετικό μυθιστόρημα "Τελευταίο άνθρωπο" (1826), και πολλά διηγήματα.
      h**p://www.perizitito.gr/persons.php?personid=10795
      The Journal of a Six Weeks’ Tour, 1814 της Mary, είναι όντως για ένα ταξίδι με τον Σέλλεϋ, και όταν το έγραψε αυτή ήταν 17 χρονών.
      Αξιοθαύμαστη γυναίκα.

 82. ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΕΛΛΗΝΑΣ 02/05/2011 11:45:49

  Κ. Κρανιδιώτη μην ανησυχείτε . Είμαστε πολλοί ._

 83. ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΕΛΛΗΝΑΣ 02/05/2011 11:51:34

  ΝΟΑ.

 84. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 02/05/2011 13:24:10

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΟΣ ΚΑΧΕΚΤΙΚΟΥ 50ΑΡΗ ,ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗ
  ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,ΑΡΧΕΣ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '70, ΠΟΥ ΕΝΩ
  ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΙΒΑΖΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ ΤΟΥ Φ/Γ "ΙΩΑΝΝΗΣ"
  ΑΜΙΛΗΤΟΣ ,ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ
  ΜΕ "ΞΕΝΟΥΣ" ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ,
  ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΦΟΡΤΩΣΗ,ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΧΑΜΗΛΟΦΩΝΑ
  ΜΕ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΕΤΡΕΜΕ ,ΣΕ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ : -ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ,ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΦΙΛΗΣΕΙΣ ΤΟ
  ΧΩΜΑ ΤΗΣ . ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑΕΙΔΑ ΠΟΤΕ ,ΟΥΤΕ ΞΕΡΩ
  ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ .ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΤΖΑΚΑΡΤΑ ΚΑΙ
  Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ .ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 02/05/2011 17:16:17

   Όσα είπα εγώ με 1000 λέξεις, τα 'πες εσύ με μια φράση...

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/05/2011 21:34:42

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΑΗΛΟ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
    ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙ.ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕ
    ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΩ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ
    ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/05/2011 09:05:28

    Αν και δεν το συνηθίζω θα πω μια δικιά μου εμπειρία απο την Νέα Υόρκη:
    1984, Γωνία 1ης λεωφόρου και 18 δρόμων δίπλα στο νοσοκομείο Cabrini βρίσκεται το εστιατόριο Riss East. Εργάζεται, όπως και εγώ, μια σερβιτόρα, γύρω στα 60, ονόματι Δέσποινα από πατέρα Έλληνα (όχι Ελληνοαμερικανό), όπως λέει η ίδια, αλλά γεννημένο-μεγαλωμένο στην Βόρεια Ντακότα. Η μητέρα της Ινδιάνα Lakota (Sioux). Κανείς απο τους γονείς της δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, ούτε και η ίδια. Η Ελλάδα είναι μόνο ιδέα για τους ανθρώπους αυτούς. ¨ομως μιλούσε, ακόμα, Ελληνικά και τα καταλάβαινε καλυτερα.
    Όταν ήθελε να παραπονεθεί καμμιά φορά για πελάτη ερχόταν δίπλα μου και ψυθίριζε "τα γκαϊντούρια".

 85. Νίκος avatar
  Νίκος 02/05/2011 13:25:49

  Αγαπητέ Φαήλε,
  'Εχεις αγγίξει πολλές χορδές, τις περισσότερες αρμονικά (και το εννοώ μουσικώς) αλλά μερικούς σαν τον Κάποιο μάλλον δυσαρμονικά καθ' ότι έχει υπηρεσία να εκτελέσει. Ας είναι, μας κρατα σε εγρήγορση και γι' αυτό τον ευχαριστούμε. Το ζήτημα που έθιξες τόσο γλαφυρά στο άρθρο σου εφάπτεται επίσης της απόπειρας "ιθαγενοποίησης" των Ελλήνων με τα προγράμματα εθνικού ευνουχισμού που απεργάζεται το υπουργείο (απο)παιδείας μας με τη συνδρομή φωταδισμένων ημιμαθών (ο Θεός να τους κάνει) ¨ακαδημαϊκών (διάβαζε πολιτικών κομισσάριων με (ύποπτους) πανεπιστημιακούς τιτλους. Ξεκίνησαν απο τα ΑΕΙ και τώρα με κάθετη διάχυση έχουν ως παρασιτκοί μύκητες παρεισφρυσει και στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπάιδευση με τα απίθανα συγγράματά τους.
  Το σημαντικότερο: Έχω ξαναπεί ότι αυτοι όλοι δεν αντιμετωπίζονται μονο ακαδημαϊκά. Χρειαζόμαστε ενεργότερες και αποτελεσματικότερες πρακτικές εξουδετερωσης διότι το δηλητήριό τους είναι περιβεβλημένο με "προοδευτικό" μανδύα και ποιός μπορέι να αντισταθεί στην προοδό (τους).

  Χριστός Ανέστη!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος 02/05/2011 15:02:09

   Αληθώς ο Κύριος.
   Μπορεί ο Κάποιος απλώς να έχει αυτή την άποψη. Και στο κάτω - κάτω, αν δεν υπήρχανε αυτοί, πως θα ξεχωρίζαμε εμείς;