#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2012 11:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Το κράτος ΦρανκεστάϊνΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ο τουρκισμός είναι μια αρρώστια της περιοχής μας. Είτε στην παλαιοναζιστική κεμαλική εκδοχή του, είτε στην εκδοχή του σημερινού ισλαμοφασισμού, είναι ένας αιμοσταγής αναχρονισμός.

Πάνε αιώνες από τότε που οι λίγοι αληθινοί τούρκοι, οι στραβοκάνηδες «κυνοκέφαλοι» των Βυζαντινών, εμφανίστηκαν στην Μικρά Ασία ως ληστές και μισθοφόροι. Αυτοί οι φανατικοί προσήλυτοι στο Ισλάμ και πλιατσικολόγοι κατέκτησαν την Μικρά Ασία, την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, όχι χάρις στην αριθμητική τους δύναμη αλλά χάρις στην δική μας παρακμή.

Το Βυζάντιο κατέρρευσε εκ των έσω, με υπονομευμένη την στρατιωτική του ισχύ και την κοινωνική του συνοχή. Τα εκατομμύρια των χριστιανών της Μικράς Ασίας, μέρους του Καυκάσου και των Βαλκανίων δεν εξαερώθηκαν, ούτε κατεσφάγησαν όλοι. Η πλειοψηφία εξισλαμίστηκε με την βία και την καταπίεση, συχνά προδομένη από τις ντόπιες ελίτ που υπέκυψαν στο σουνέτι, για να διασφαλίσουν τις γαίες και τα προνόμια τους. Για πολλοστή φορά θα παραπέμψουμε τους αγράμματους «αναλυτές εκ του προχείρου» και τους ιστορικούς α λα gauche στο σύνολο του μνημειώδους ιστορικού έργου του Σπύρου Βρυώνη και άλλων.

Στην Ανατολική Θράκη, την Πόλη, την Ιωνία, τον Πόντο, την Κιλικία, στην Λυδία, σε μέρος της Αρμενίας, στο Κουρδιστάν, παντού όπου έφτασαν, ήταν λίγοι κι αφομοίωσαν βίαια τους πολλούς, χωρίς σχεδόν ποτέ να εξαλείψουν πλήρως τα μνημεία και κάποια ίχνη μνήμης των αυτοχθόνων.

Οι «Τούρκοι» στην πλειοψηφία τους έχουν ελληνικά, σέρβικα, αλβανικά, βουλγάρικα, αρμένικα πρόσωπα, γιατί οι προπαππούδες τους ήταν χριστιανοί Έλληνες, Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, Αρμένηδες, όπως και Ζωροάστρες Κούρδοι, Ασσυροχαλδαίοι ή Σύροι ορθόδοξοι. Στην Τουρκία πιο εύκολα θα βρεις τετράφυλλο τριφύλλι και μονόκερω, παρά απευθείας απογόνους του Ερτογρούλ και των κατσαπλιάδων φονιάδων του.

Κι αυτό οι «Τούρκοι», γιατί στην πραγματικότητα τους πρέπουν τα εισαγωγικά, το ξέρουν. Είναι ένα «μη έθνος», ένα βίαιο συμπίλημα, ένα μωσαϊκό με τους αρμούς του γεμάτους αίμα και τριμμένα κόκαλα.

Έχω μια φίλη κούρδισσα, καλλιεργημένη, με καταγωγή από επιφανή αστική οικογένεια, που γνωρίζει καλά τα της «τουρκικής» ελίτ. Κάθε φορά που αλλάζει η «τουρκική» κυβέρνηση παίζουμε το ίδιο παιχνίδι. Της λέω ένα - ένα τα ονόματα, από τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο υπουργό και την ρωτώ την καταγωγή τους. Πόντιοι, Λαζοί, Κούρδοι ή μισοί Κούρδοι, Αλβανοί, Εβραίοι ντονμέδες κι ότι άλλο θες. Με το ντουφέκι πάντα ψάχνουμε να βρούμε Τούρκο. Σχεδόν πάντα είναι «Τούρκοι», προσήλυτοι, δοσίλογοι, ενίοτε με νωπή την επίγνωση της ελληνικής, κουρδικής ή άλλης καταγωγής τους.

Οι Οθωμανοί έχτισαν την κουτσή πολυεθνική αυτοκρατορία τους με το αίμα. Ο Κεμάλ στη συνέχεια προσπάθησε να την κάνει Έθνος, ένα κράτος Φρανκεστάϊν, με την γενοκτονία των χριστιανών, εκτοπίζοντας τους επιζήσαντες, ληστεύοντας τις περιουσίες τους, κι επιβάλλοντας τον ναζιστικό «τουρκισμό» του με το πολυβόλο, τον βούρδουλα και τους αναγκαστικούς νόμους.

Το οικοδόμημα του άντεξε μερικές δεκαετίες. Το κράτος – Φρανκεστάϊν όμως ποτέ δεν μπόρεσε να ενσωματώσει τους πάντες, γιατί τα μέλη που συγκολλήθηκαν είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Γιατί τα Έθνη τα πλάθει η Ιστορία με ζύμωση αιώνων. Δεν τα φτιάχνεις ως χασάπης και αυταρχικός νομοθέτης.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η ίδια η Τουρκία. Εμπεριέχει τις αιτίες της μελλοντικής διάλυσης της στην ίδια την συγκρότηση της. Η Άγκυρα ανάλωσε ενέργεια ακόμη και για να εμποδίσει, ανεπιτυχώς,  την παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν «Η ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», στο Πολεμικό Μουσείο, βρίσκοντας, δυστυχώς ευήκοα ώτα στο ελληνικό ΥΠΕΞ, με τα γνωστά πρόσφατα γεγονότα. Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κατά πληροφορίες, περιόρισε την εκπομπή ακόμη ενός μηνύματος αδυναμίας της ελληνικής πλευράς.

Ακόμη η Άγκυρα δεν κατάλαβε πως οι στρατολόγοι των ανταρτών του ΡΚΚ δεν βρίσκονται στην Αθήνα. Οι Κούρδοι νέοι και νέες δεν παίρνουν τα όπλα και βγαίνουν στο βουνό, γιατί τους υποκινούν «σκοτεινά κέντρα» στην Αθήνα, το Ερεβάν ή την Δαμασκό.

Οι αληθινοί στρατολόγοι των ανταρτών είναι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί της Τουρκίας, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλη αυτή η παράξενη αιμοσταγής «ελίτ», όπου το κράτος ταυτίζεται με το παρακράτος κι έχει οδηγήσει στην απόγνωση και στον ένοπλο αγώνα το μεγαλύτερο Έθνος στον κόσμο χωρίς ελεύθερη πατρίδα.

Το βαθύ κράτος του τουρκισμού, στην ουσία μια τεράστια εγκληματική οργάνωση, πανηγύρισε όταν η ψοφοδεής διοίκηση Σημίτη της παρέδωσε τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Ξέχασε πως το πρόβλημα δεν ήταν ο Άπο αλλά η πραγματική κατάσταση εκατομμυρίων Κούρδων, που πλημμυρίζουν όχι μόνο το κατεχόμενο από την Τουρκία Βόρειο Κουρδιστάν αλλά και τις τουρκικές Μητροπόλεις. Με ρυθμό γεννητικότητας σχεδόν διπλάσιο, το 2050 οι Κούρδοι θα είναι το 47% του πληθυσμού στην Τουρκία. Μια πιθανή κουρδική ιντιφάντα είναι ο μόνιμος εφιάλτης της Άγκυρας και η εφεδρεία του κουρδικού κινήματος.

Η λύση όμως θα έχει δοθεί πολύ πριν το 2050.

Ο όχι και τόσο ικανός, τελικά, Ερντογάν, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο χαλιφάτο, να ενώσει τα κακοσυρραμένα μέλη του κράτους – Φρανκεστάϊν, με την δύναμη του Ισλάμ. Δεν είναι όμως όλοι τόσο πρόθυμοι.

Δεκατρία χρόνια από την ατιμωτική για την Ελλάδα και βλαπτική για τα συμφέροντα της παράδοση του κούρδου ηγέτη στην Άγκυρα, ο ένοπλος αγώνας του κουρδικού Έθνους έχει αναβαπτισθεί ποσοτικά και ποιοτικά. Οι τυχοδιωκτικές φιλοδοξίες του γιαλαντζί χαλιφάτου, που χάραξε ο ευσυγκίνητος στην Γάζα κι αδάκρυτος στο Κουρδιστάν και την Κύπρο Νταβούτογλου, γίνονται μέρα τη μέρα ερείπια.

Το «στρατηγικό βάθος» της Τουρκίας δεν αρκεί ούτε για να τεντώσει τα χέρια της. Συσσωρεύει εχθρούς και προβλήματα σε όλο το μήκος των συνόρων της, ενώ εναγκαλίζεται επικίνδυνα ουαχαβίτες και σαλαφίτες τρομοκράτες και κεφάλάια.

Η δική μας σαστισμένη κι ομφαλοσκοπούσα ελίτ, αντί να στέκεται περιδεής μπροστά σ’ ένα κράτος-Φρανκεστάϊν, που οδεύει προς την διάλυση του, θα πρέπει με ιστορική γνώση και την φρόνηση που αυτή δίνει, να χτίσει τις δικές μας αντιστάσεις και την αποτρεπτική μας ισχύ ακόμη κι εν μέσω κρίσης. Κυρίως τώρα.

Οι «Τούρκοι», όπως κάποτε βγήκαν από την λήθη στα πεδία της Ιστορίας, έτσι μια μέρα θα επιστρέψουν πάλι στην λήθη. Η Τουρκία του αίματος, της γενοκτονίας και της λεηλασίας θα πάει να συναντήσει την αυτοκρατορία των Χετταίων και των Ασσυρίων, ενώ η φωτιά του Νεβρόζ θα καίει ακόμη στους αιώνες στο ενιαίο κι ελεύθερο Κουρδιστάν, όταν οι Έλληνες θα έχουμε ξεχάσει και ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Γιατί εμείς ήμασταν πάντοτε εδώ και θα είμαστε. Όπως και τους Κούρδους και τους Αρμενίους, δεν μας έφτιαξε μια επίπλαστη ταυτότητα ο βούρδουλας, το λεπίδι και το πολυβόλο. Δεν γίναμε Έλληνες με αναγκαστικούς νόμους, ούτε εξανδραποδίζοντας άλλους λαούς. Τα μνημεία που βρίσκουμε σκάβοντας στην γη μας, εμείς τα φτιάξαμε. Δεν είναι πλιάτσικα.

Να μην φοβάται λοιπόν κανείς αυτούς που αύριο δεν θα υπάρχουν, αυτούς που δεν είναι αυτό που λένε και το ξέρουν.

Δεν χρειάζεται κι ούτε πρόκειται ν’ αγαπηθούμε. Κολλεγιές με γενοκτόνους δεν χρειάζεται ο λαός μας. Ούτε χρειάζεται να κάνουμε τυχοδιωκτικές ενέργειες.

Απλά να είμαστε σ’ επιφυλακή, φροντίζοντας την ασφάλεια μας κι η Τουρκία θα πάει να βρει την μοίρα της: τον διαμελισμό. Το κράτος Φρανκεστάϊν ανώμαλα φτιάχθηκε, ανώμαλα θα διαλυθεί. Όχι από μας. Οι «Τούρκοι» θα διαλύσουν του «Τούρκους», γιατί «Τούρκοι» δεν υπάρχουν και το όνειρο του Ερντογάν είναι εφιάλτης για την μισή του επικράτεια.

Τον Φεβρουάριο του 1999 οι κούρδοι βροντοφώναζαν στους πανηγυρίζοντες «Τούρκους»: «Δεν μπορείτε να σκεπάσετε τον ήλιο μας». Κι εγώ λέω, ούτε τον ήλιο των Ελλήνων…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 02/12/2012 12:04:18

  Φίλε Φαήλο, όπως λένε οι μάχιμοι "οι Τούρκοι είναι φίλοι μας" ;)

 2. Κούκος avatar
  Κούκος 02/12/2012 12:18:21

  Κοινότοπα σχόλια και ευσεβείς πόθοι...
  Προς το παρόν παρακολουθούμε τον διαμελισμό της δικής μας Πατρίδας με την συνενοχή της Πολιτικής (ερζατσ) ελίτ.
  Εθνοκτόνοι λαθρομεταναστευτικοί νόμοι, διαλυμένη παιδεία, καταβαραθρωμένο ηθικό, πάμπλουτοι πολιτικοί, επαίτης λαός. Και απέναντι ένα κράτος που οι πολίτες του παρελαύνουν με τις σημαίες του στις επετείους, έχουν εθνική υπερηφάνεια ,διοικούνται από πολιτικούς αιθεροβάμονες και ενδεχομένως ανόητους, αλλά όχι κλέφτες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία.
  Η επίκληση δε της κίβδηλης τουρκικότητάς του είναι εθνικά επικίνδυνη, διότι υπενθυμίζει στον ξεχασμένο από την Ελληνική Πολιτεία Έλληνα των νησιών, ότι με τον απέναντι γείτονα έχουν κοινές γονιδιακές καταβολές, δεν είναι τούρκος αλλά κατά το ήμισυ Έλληνας και κατά συνέπεια μπορεί να προστρέξει, στους χαλεπούς τούτους καιρούς, για βοήθεια. Θα κοκκινίσουν ενδεχομένως κάποιες γκρίζες ζώνες αλλά θα έχουμε ειρήνη...
  Τις κοινές γονιδιακές καταβολές επικαλέστηκε άλλωστε δντης νοσοκομείου στη Τουρκία, σε συμπατριώτη μας που άνεργος αιτήθηκε εργασία , το ίδιο δε και οι γείτονες αλβανοί από τα επίσημα χείλη του δόκτωρος Μπερίσα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κούκος 02/12/2012 12:33:31

   Ειδήσεις βλέπεις; Εφημερίδες διαβάζεις; Πχ τι έγινε πρόσφατα στο Σεμντινλί, όπου οι Κούρδιοι αντάρτες επί μια εβδομάδα εξευτέλισαν τον τουρκικό στρατό;
   Είναι τόσο "ευσεβείς πόθοι", που οι Τούρκοι καθημερινά χάνουν προσωπικό και ηθικό ενώ τεράστιες μάζες συνειδητοποιημένων Κούρδων στην Πόλη κι αλλού, περιμένουν την θρυαλλίδα μιας Ιντιφάντα, αν χρειαστεί.
   Σουρεαλιστικός ο δήθεν κίνδυνος που επικαλείσαι. Δηλαδή ο Μυτιληνιός θα προστρέξει στον "Τούρκο" γιατί πριν 400 χρόνια ήταν Έλληνας. Μάλιστα...
   Στην Τουρκία δε να ξέρεις πως είναι τόσο μεγάλες οι σημαίες κι ηχηρά τα ταρατατζούμ, ακριβώς γιατί ξέρουν την αλήθεια κι αισθάνονται ανασφαλείς. Κάτι σαν τις κρυφές αδερφές.

   • without flaps avatar
    without flaps @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/12/2012 12:49:03

    Aντρες κι...αντράκια

    Κε Κρανιδιώτη,
    τιμάτε τη λέξη φιλία
    ΚΑΙ γι αυτό
    ανήκετε στη πρώτη κατηγορία

   • Φανη avatar
    Φανη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/12/2012 13:17:17

    Φαηλε οντως και την αληθεια ξερουν και αισθανονται ανασφαλεις γιατι γνωριζουν οτι οι προθεσεις τους ειναι σαν της αλεπους εξω απ το κοτετσι.
    Ενας αλλος λογος που ενδομυχα τους ταραζει ειναι η αυξηση των κρυπτοχριστιανων δηλ των απογονων του παιδομαζωματος, εξισλαμισμενοι φαινομενικα αλλα που ο Θεος διαφυλαξε τη πιστη τους μεχρι σημερα για να φανερωθουν οταν ενσκηψουν τα γεγονοτα...
    Μωσαϊκο ειναι η Τουρκια τελικα και οντως προσπαθουν με το Ισλαμ να την συγκολλησουν αλλα εμεις γνωριζουμε απο τις πληροφοριες που εχουμε σαν Ορθοδοξοι, οτι δεν θα το καταφερουν τελικα.

   • Άρης Τ. avatar
    Άρης Τ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/12/2012 13:58:47

    Όποιος βλεπει ειδήσεις και διαβάζει εφημερίδες καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα διαλύεται με ταχύτερους ρυθμούς από την Τουρκία και γι'αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί.

    • alxs avatar
     alxs @ Άρης Τ. 02/12/2012 22:18:58

     +1000

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Άρης Τ. 02/12/2012 23:45:58

     Αν το μυαλό μας είναι πιο πολύ στην τσέπη μας εννοείται θα διαλυθούμε. Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι τόσο χοϊκοί, "η Ελλάς προορίζεται να ζήσει, και θα ζήσει" όπως είπε ο Γέρος του Μοριά!

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γεώργιος Τ. 03/12/2012 20:44:58

      Νομίζω ότι το είπε ο Τρικούπης.

 3. Lichnee avatar
  Lichnee 02/12/2012 12:19:20

  Τον Τούρκο φίλευε και τον κ@ο σου φύλαγε λέμε εμείς πάντως.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Lichnee 03/12/2012 00:23:29

   Ο αγρότης και ταπεινός συνονόματος μου, που έφτασε πολεμώντας ως εκεί που αχνόφεγγε η Άγκυρα στα βάθη του ορίζοντα, μου έλεγε τα καλοκαίρια που πέρναγα μαζί του στο Μαυρομμάτι: "Αν θέλεις να 'χεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο"...

 4. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 12:24:22

  το θέμα των εξισλαμισμών είναι σχετικά καινούργιο στην βιβλιογραφία, βέβαια στην Ελλάδα για την λεγόμενη προοδευτική διανόηση το θέμα αποτελεί εθνικιστική έξαρση (πάτα απάν που λέμε στα ποντιακά), αλλά σοβαροί ιστορικοί στις ΗΠΑ κυρίως άρχισαν να το μελετούν το φαινόμενο, ακόμα και στην Τουρκία (θα το μελετούν νέοι ιστορικοί στην τουρκία και οι εν Ελλάδι θα κελαηδούν...)! άσε που οι λεγόμενες "τουρκικές σπουδές" στην Ελλάδα είναι μαύρο χάλι και βαθιά κεμαλικές, που φτάσαμε, εκτός από τα σίριαλ να έχουμε αυτούσια κεμαλοισλαμική οπτική και στα πανεπιστήμια.....κρίμα.θα μπορουσα να γράψω πολλά αλλά δεν είναι του παρόντος.
  βέβαια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς και όχι φωνασκίες, one man show και αυτοδιαφήμιση, πράγμα που συμβαίνει συχνά στην χώρα μας, δυστυχώς.
  έτσι για περαιτέρω μελέτη για τον φρανκεστάϊν, πέρα από το σπουδαίο έργο του Βρυώνη, προτείνονται τα εξής:
  1) Contested Conversions to Islam: Narratives of Religious Change in the Early Modern Ottoman Empire.
  Tijana Krstic (Author)

  2) The Dönme: Jewish Converts, Muslim Revolutionaries, and Secular Turks
  Marc David Baer (Author)

  3) Honored by the Glory of Islam: Conversion and Conquest in Ottoman Europe
  Marc David Baer (Author)

  4) Οι πρώτοι Οθωμανοί
  Συμβολή στο πρόβλημα της πτώσης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (1282-1337) (σπουδαία πρωτοποριακή μελέτη του μεγάλου Αρνάκη)
  Αρνάκης - Γεωργιάδης Γεώργιος

  5) Η φύση του πρώιμου οθωμανικού κράτους
  Heath W. Lowry

  6) Conversion and Apostasy in the Late Ottoman Empire.
  Selim Deringil (Author)

  καλή ανάγνωση-))

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 03/12/2012 00:26:31

   Εκτός από το μνημειώδες έργο του Σπύρου Βρυώνη "Η παρακμή του μεσαιωνικού Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και η οθωμανική κατάκτηση", αν θυμάμαι καλά τον τίτλο, θα προσέθετα και το βιβλίο του αείμνηστου Κώστα Κύρρη "Τουρκία και Βαλκάνια", όπου γίνονται εκτενείς αναφορές στις μεθόδους του εξισλαμισμού.

 5. μπακαλιάρος avatar
  μπακαλιάρος 02/12/2012 12:40:52

  Εγώ πάλι βλέπω την Ελλάδα να διαμελίζεται με την ανοχή, υπονόμευση ή και προδοσία εκ των έσω, κυρίως απο την διεφθαρμένη κάστα των πολιτικών. Όχι βέβαια οτι και ο επαίτης, νυσταλεός, οπισθοδρομικός και αυτοχειριαζόμενος Λαός είναι πολύ καλύτερος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ μπακαλιάρος 03/12/2012 00:27:36

   Τίποτα δεν διαμελίσθηκε κι έχουμε ακόμη αποθέματα κι ανθρώπινο δυναμικό. Μην είσαι πεισιθανάτιος κι ισοπεδωτικός.

 6. Geros avatar
  Geros 02/12/2012 12:43:36

  Η Τουρκία αγαπητέ είναι υγιής , εύρωστη και δυναμική. Ο λόγος κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ενώ αντιμετωπίζει όλα τα κακά της Τουρκικής πολιτιστικής υπανάπτυξης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με εμάς , το κράτος μπορεί να διοικήσει. Το κράτος στην Τουρκία μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις του , είναι ένα καράβι με τιμόνι και τιμονιέρη.
  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε τιμόνι , ούτε τιμονιέρης , είμαστε μια χώρα σε απόλυτη παράλυση , εγκλωβισμένη σε μια παρακμιακή έννοια για το τι είναι νόμος. Άλλοτε νόμος είναι το δίκιο του εργάτη , άλλοτε της συντεχνίας , άλλοτε του κακομοίρη αλλά τις περισσότερες φορές είναι το δίκιο του διαμαρτυρομένου παραβάτη.
  Όταν καταλάβουμε ότι νόμος είναι το μακροχρόνιο συμφέρον του έθνους που έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει θυσίες από εμάς για την επιβίωση του , τότε θα μπορέσουμε να συγκριθούμε με την Τουρκία. Μέχρι τότε ας αφήσουμε τα λόγια για την δήθεν διάλυση της Τουρκίας για τον Λιακόπουλο.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Geros 02/12/2012 14:54:14

   Ο ανηψιός μου πήγε για αγορές χονδρικής στην ιταλία. Όταν έφθασε με άδειο φορτηγό στο Μπάρι, οι Ιταλοί το ξεψάχνισαν το φορτηγό. Γυρνώντας με τίγκα το φορτηγό είχε όλα τα χαριά έτοιμα, τακτοποιημένα τα τιμολόγια για να τα δώσει για έλεγχο. Βγήκε από το καράβι, κανένας Έλληνας δεν του ζήτησε τίποτα, δεν τον σταμάτησαν πουθενά.
   Δεν είμαστε κράτος της φαιδράς πορτοκαλέας. Δεν είμαστε καν κράτος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Geros 02/12/2012 16:21:42

   Κρίμα, που κι αν και γέρος έχεις βαθιά μεσάνυχτα.
   Μόλις φύγεις λίγο από την γκλαμουριά των τουριστικών περιοχών, η Τουρκία όζει υπανάπτυξη, καταπίεση, εσωτερικό ΑΛΗΘΙΝΟ πόλεμο.
   Είναι ένα μωσαϊκό εθνών και θρησκειών.
   Αλήθεια μπορεί και διοικεί το τουρκικό κράτος;
   Για ρώτα τους υπηκόους του.
   Θελεις ν;α διοικήσουμε κι εμείς έτσι; Βασανιστήρια, Τζιαντάρμα, φόνοι, παρακρατικές οργανώσεις που κάθε μέρα απαγάγουν και σκοτώνουν πολίτες, μαντήλα, εξαλίωση των γυναικών, μαχαιρώματα κι εκτελέσεις αλλοθρήσκων κλπ.
   Εγώ δεν διαβάζω Λιακόπουλο, εσύ μάλλον ενημερώνεσα;ι από Μίκυ Μάους.

   • Geros avatar
    Geros @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/12/2012 17:25:31

    1. Η Τουρκία ΔΕΝ είναι Ευρωπαϊκή δημοκρατία , δεν το είπα , ούτε το υπονόησα. Δεν θα μπορούσε να διοικηθεί με όρους Ευρώπης γιατί απλούστατα οι κάτοικοι της δεν είναι μέτοχοι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
    2. Η Τουρκία ΔΕΝ είναι το η κόλαση που παρουσιάζετε , υπάρχουν πολλά κενά στους θεσμούς , πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά εσείς (κατά την προσφιλή σας συνήθεια) τα παραλέτε. Υπερβάλλετε αγαπητέ , δεν περιγράφετε την Τουρκία αλλά την Καμπότζη του Pol Pot επί δέκα! Παίρνετε πραγματικά γεγονότα και τα αραδιάζετε στην σειρά για να δημιουργήσετε εντυπώσεις , τέτοια καταγραφή δεν θα μπορούσε να κάνει κάποιος για την Ελλάδα? Δεν έχουμε ξυλοδαρμούς στα κρατητήρια, παρακρατικές οργανώσεις , μαχαιρώματα αλλοθρήσκων και όλα τα άλλα? Τι σημαίνει? ότι η Ελλάδα είναι δικτατορία? Τέτοιο αράδιασμα γεγονότων μπορεί να γίνει για κάθε κράτος στην γη.
    3. Η ενημέρωση από τον Μίκυ Μάους είναι καλύτερη από την ενημέρωση από τον Πατέρα Παΐσιο και τον Κοσμά τον Αιτωλό , μεγάλη η χάρη τους και η αγιοσύνη τους αλλά για πηγή πληροφόρησης δεν κάνουν.
    Ο καιρός γαρ εγγύς ! Αμήν!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Geros 03/12/2012 00:30:09

     Γέρο μου, μάλλον με μπερδεύεις με άλλους, γιατί δεν πιστεύω να είσαι τόσο κακόβουλος, αλλά όπως βλέπεις εγώ έχω άλλη πηγή. Την λένε Ιστορία.

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/12/2012 17:38:41

    Φαήλε,

    Εκτός από τις παραδοσιακά ανθούσες παράκτιες περιοχές (κυρίως την περιφέρεια του Αιγαίου όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι) και την Πόλη στην Τουρκία συντελείται ένα πρωτόγνωρο οικονομικό θαύμα στην ενδοχώρα και στις βοριοδυτικές περιοχές της Μαύρης θάλασσας. Το γεγονός αυτό δεν είσαι σε θέση να το αμφισβητήσεις αν δεν έχεις επισκεφθεί τις ένα λόγω περιοχές.

    Επισκέφθηκα πριν περίπου ένα χρόνο την πόλη της Καισάριας (Kayseri) και έμεινα έκπληκτος από τις σύγχρονες υποδομές (αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία) και την πρόδηλη τουριστική και αγροτική άνθηση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας (Κεντρική Ανατολία).

    Τα τελευταία δέκα χρόνια η διοίκηση Ερντογάν προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανέλκιση μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών που εδρεύουν στην ενδοχώρα της τουρκικής επικράτειας και έχουν καταστεί ο κύριος μοχλός της ισλαμικής 'αναγέννησης' που ευαγγελίζεται το νέο καθεστώς.

    Είναι βέβαιο επίσης ότι οι νοτιοανατολικής επαρχίες της Τουρκίας σθενάζουν ακόμα κοινωνικά και οικονομικά και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Έγινε αρχικά μια προσπάθεια οικονομικής στήριξης των κουρδικών περιοχών αλλά έμεινε μάλλον στα χαρτιά. Η εκπεφρασμένη πρόθεση του καθεστώτος να προσεγγίσει τους Κούρδους ήταν ανειλικρινής και είχε σκιώδη κίνητρα.

    Ο διαμελισμος της Τουρκίας μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής φλέγεται.

    Το εγχείρημα όμως αυτό καθίσταται πιο δύσκολο όταν επικρατούν συνθήκες οικονομικής ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που αφορούν ευρύτατα κομμάτια του πληθυσμού.

    Ελπίδα υπάρχει όσο η τουρκική κοινωνία είναι κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά διχασμένη.

  • Samurai avatar
   Samurai @ Geros 02/12/2012 17:19:41

   Gero.
   Έχουμε τιμονιέρη (εύχομαι να βρει το τιμόνι).
   Έχουμε και κράτος που λειτουργεί σαν παρακράτος.
   Έχουμε δημόσιους υπαλλήλους που δεν εργάζονται,διότι ασχολούνται
   με τα ''κεκτημένα δικαιώματα''.
   Έχουμε και νόμους (εδώ γελάνε).
   Έχουμε και μπόλικους ανεκδιήγητους που θεωρούν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
   Έχουμε τέλος και κάποιους άλλους που κάνουν ''εξωτερική πολιτική''
   επανδρωμένοι με τα άπαντα του Μπλεκ και του Όμπραξ.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Samurai 03/12/2012 00:33:25

    Μπλεκ και Όμπραξ! Τι θυμήθηκες βρε θηρίο! Με συγκίνησες.
    Πρέπει να έχει την συλλεκτική έκδοση η Δούρου, που φέρεται ως ΥΠΕΞ της "σκιώδους" συρριζοκυβέρνησης.
    Πάντως εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με το να νομίζεις ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο Βέλγιο που έκανε περιτομή.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2012 21:38:54

     :-)

    • Samurai avatar
     Samurai @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2012 22:36:42

     Πετυχημένο αυτό που είπατε για τη Δούρου.
     Συμφωνώ και επαυξάνω.
     Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας συγκινούν αυτά που γράφω.
     Ο αδάμαστος λόγος σας,ο γνωστικός σας πλούτος
     ο πατριωτικός σας οίστρος,δηλώνουν μια σπάνια πνευματική καλλιέργεια.
     Σας ζηλεύω !

 7. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:00:33

  Geros είσαι βαθιά νυχτωμένος για τουρκία, άστο καλύτερα....

 8. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:04:11

  ααα επίσης, να ήξερες Γέρο τι μαύρη παροικονομία και φοροδιαφυγή υπάρχει απέναντι, τι φυλακές και βία, τι ανισότητες και πείνα, πόσα εκατομμύρια κλέβουν ρεύμα από το κράτος χωρίς να πληρώνουν δεκάρα τσακιστί, τι διαφθορά κλπ κλπ θα καταλάβεις τι εστί "υγιής" και εύρωστη χώρα, ρε τι σου είναι τα σήριαλ πως φτιάχνουν την κοινή γνώμη...

 9. Nik avatar
  Nik 02/12/2012 13:07:23

  "Υγιής έυρωστη και δυναμική" για όσους δεν μελετούν σε βάθος την βιομηχανία της. Για εμάς που αναλύουμε τα προϊόντα τους βλέπουμε γυμνή κλοπή ξένων προτύπων, πρόχειρο reverse engineering, ανταγωνιστικότητα μόνο στην τιμή και πάμπολλα προϊόντα τους να φέρουν τον τίτλο POS (piece of shit) στις ξένες αγορές. Οσο για τις εξαγωγές τους, βασίζονται σε σκανδαλώδη επιδοτήσεις και αβάντες που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ.

  Η κρίση ταυτότητας των Τούρκων γίνεται ξεκάθαρη στην Κύπρο. Η γιγάντια σημαία στη γη του Πενταδακτύλου, μια ακόμη κρέμεται στις κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, μια ακόμη σχεδιάζεται για την Καντάρα, ενώ στήσανε και άγαλμα του Κεμάλ έφιππου με το σπαθί στραμμένο στο νότο. Ποιον προσπαθούν να πείσουν ότι είναι Τούρκοι εκτός από τον εαυτό τους; Και πρώτο θύμα τους οι "διασωθέντες" Τουρκοκύπριοι που υπέστησαν μέχρι και αλλαγή ονομάτων, μετά την αλλαγή τοπονυμίων, την απαγόρευση της διαλέκτου τους, για να τουρκέψουν με τον τρόπο που ο Ερντογάν και οι περί αυτόν κατανοούν την έννοια Τούρκος.

  Καλά τα λέει ο Φαήλος. Κράτος Φρανκνεστάιν.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Nik 03/12/2012 00:34:20

   Σωστός!

 10. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:13:48

  το ανατολικό ζήτημα παραμένει ανοικτό αγαπητέ, το οθωμανικό κράτος κατέρρευσε και έχασε τις κτήσεις του σε βαλκάνια και μέση ανατολή, οι νεότουρκοι/κρεμάλ με πολιτικές βίας και γενοκτονιών συγκράτησαν την περαιτέρω συρρίκνωση και διατήρησαν τον έλεγχο για λίγες δεκαετίες όμως το καράβι τρίζει και πάλι και μάλιστα πολύ έντονα. η συζήτηση αυτή δεν θα πρέπει να διεξάγεται με όρους συναισθηματικούς ούτε με κραυγές, και ίσως ούτε και δημόσια.....αλλά ρεαλιστικά και με διάθεση κατανόησης των πραγματικών δεδομένων.

 11. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:16:48

  ουσιαστικα, από άποψη πληθυσμιακής και εθνοτικής δομής έχουμε μια μικρή οθωμανικη αυτοκρατορία στα ανατολικά που προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο τον πληθυσμο και σκαρφίζεται διάφορα (το ισλαμ μας ενώνει και άλλα τέτοια), άλλα οι εποχές αλλαξαν...

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2012 13:18:39

  Aγαπητέ Φαήλο, συμφωνώ απόλυτα!
  Διακεκριμένοι ιστορικοί , αλλά και ανθρωπολόγοι έχουν κάνει εμπεριστατωμένες μελέτες στο θέμα των Τουρκικών Εθνοτήτων, που τα πορίσματα τους είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του άρθρου.
  Τα Τουρκικά φύλλα από το Τουρκεστάν πορευόμενα , νομάδες Μογγολικής καταγωγής, αρχικά δεν ήταν πάνω από 200.000 άτομα, σήμερα εμφανίζονται πάνω από 80.000.000 και μάλιστα χωρίς εμφανή μογγολικά χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι επιμείχθηκαν αλλά και προσηλύτησαν την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού , κυρίως δε στα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας όπου συνάντησαν τους γνήσιους γηγενείς Ελληνες, τους Ίωνες, τους Γιουνάν κατά την Τουρκική Γλώσσα, έτσι και Γιουνανιστάν η Ελλάδα!!
  Αυτό σημαίνει , ότι ρέει στις φλέβες τους αίμα Ελληνικό και θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα μια ανθρωπολογική μελέτη ειδικά πάνω σ΄αυτό το θέμα!
  Ας μην ξεχνάμε και αυτό που είχε πει και ο Οζάλ," Τούρκοι και Έλληνες είμαστε ένας λαός, οι σημερινοί Έλληνες είναι Τούρκοι που εκχριστιανίστηκαν".
  Εννοώντας βέβαια το αντίθετο, οι Έλληνες Τούρκεψαν και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού οι Έλληνες ήταν αυτοί που ζούσαν υποτελείς κάτω από το Ισλαμικό καφτάνι!

 13. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:24:46

  και κάτι τελευταίο, ο κουρδικός αγώνας έχει πάρει τον δρόμο του και πάει πολύ καλά (ευτυχώς) και χωρίς ελληνική έστω και ηθική υποστήριξη, δεν εξαρτάται καθόλου από την Ελλάδα, άλλοι είναι οι παίκτες! αυτό καλό είναι να το σκέφτονται όλοι όταν σχεδιάζουν δράσεις και...αντιδράσεις-)) όταν έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία από άλλους και σε συμφέρει δεν είναι έξυπνο να μπεις και εσύ στη μέσα και να φωνάζεις "εγώ την δρομολόγησα", εκτός και αν θες τα φώτα της δημοσιότητας επάνω σου....κακώς! η αν θες να γκρεμιστεί ένα κτήριο και βλέπεις ότι κάποιοι ήδη άρχισαν να το γκρεμίζουν, δεν υπάρχει λόγος να πας να "λερώσεις" τα χέρια σου με την...κατεδάφιση, συμβαίνει ούτως η άλλως...άλλα είναι αυτά που πρέπει να κάνεις, να είσαι έτοιμος για την νέα εποχή...

 14. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:32:46

  πάντως η επικοινωνιακή πολιτική της χώρας μας όσον αφορά τον φράνκεστάϊν και τον τρόπο που παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη εντός της ελληνικής επικράτειας είναι το λιγότερο, άκρως προβληματική, πολλά επικοινωνιακά αυτογκόλ, πάρα πολλά και πολύς ερασιτεχνισμός στην διαχείρισή του, να πάρει η ευχή!

 15. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:42:26

  πάντως και δεν ξαναπαρεμβαίνω στη συζήτηση και συγγνώμη για τα απανωτά σχόλια, και να υποθέταμε ότι επιθυμούσε η Ελλάδα να παρέμβει στο κουρδικό πιο άμεσα και ουσιαστικά υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να γίνει αυτό χωρίς να φαίνεται ότι υποθάλπει μια, προς το παρόν, μη νομιμοποιημένη δράση όπως ο ένοπλος αγώνας που επιφέρει θανάτους και ειναι καταδισκαστέος από το διεθνές δίκαιο. επιπλέον ακόμα και την πιο σκληρή μορφή παρέμβασης να επέλεγε η χώρα μας αυτό δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να δημοσιοποιηθεί, ειδικά υπό τις παρούσες συγκυρίες....πολλά πράγματα πρέπει να γίνονται και να μην λέγονται στη διεθνή πολιτική, τι να κάνουμε έτσι είναι ο κόσμος, πάντα αυτό που κάνεις πρέπει να γίνεται διεθνώς αποδεκτό και να φαίνεται "νόμιμο"....μεγάλο θέμα, τα καμποηλίκια πάντως και οι κραυγές σίγουρα δεν βοηθούν την πατρίδα...

 16. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 13:47:00

  ααα και θέλω πνευματικά δικαιώματα για τον όρο φράνκεστάϊν κύριοι του σάϊτ, έτσι να μην με αδικείτε:))) καλημέρα σε όλους

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 03/12/2012 00:35:43

   Πόσα χρωστάω. Παγκουί, εδώ και τώρα!

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2012 00:38:26

    χαχαχα, εντάξει αναγνώριση αρκεί-))) όβερ-))

 17. iakovos avatar
  iakovos 02/12/2012 14:09:26

  Πρέπει να υπενθυμίζεται ότι η ανταλλαγή του 1923 έγινε με βάση το ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ και όχι την εθνική συνείδηση...

 18. Sthlh Allatos avatar
  Sthlh Allatos 02/12/2012 16:47:06

  Κράτος-Φρανκεστάϊν με αγγελικό πρόσωπο που προσφάτως περιδιαβαίνει τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.
  Και δεν μιλάω μόνο για τα τουρκοσήριαλ.
  Εχθές τέτοια ώρα, για παράδειγμα, στη ΝΕΤ προβλήθηκε μια απαράδεκτη, κατ' εμέ, εκπομπή της Κατρίτση. Παρουσίαζε νεαρές Ελληνίδες με επαγγελματική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη. Οι οποίες κοπέλες, όλες, εντελώς συμπτωματικά, τόνιζαν πόσο πολύ, τα τουρκικά σήριαλ, απεικονίζουν ΑΚΡΙΒΩΣ την τουρκική πραγματικότητα.
  Έχω κολλήσει στη φράση μιας ημι-τουρκοποιημένης νεαράς : "Η Πόλη είναι ένας τεράστιος μύλος, που όλα τα αλέθει" (ενούσε εθνικότητες).
  Ουσιαστικά, παρουσίαζαν στους Έλληνες τηλεθεατές, την Τουρκία σαν ένα πόλο έλξης, για πολιτιστική, επαγγελματική, και οικογενειακή εξέλιξη !!! (οι περισσότερες δήλωσαν ότι θα παντρεύονταν και Τούρκο).
  Να τι κάνει η δική μας σαστισμένη κι ομφαλοσκοπούσα ελίτ Φαήλο !!!
  Και εμείς περιμένουμε να αναπτύξει και αποτρεπτική ισχύ ;
  Εγώ γιατί νομίζω ότι έχουμε ανοιχτές αγκάλες για την πλήρη παράδοση ;

  • ange-ta avatar
   ange-ta @ Sthlh Allatos 02/12/2012 23:02:06

   Αυτή η Τουρκολαγνία, που ξεκίνησε από την σχολή Λιάκου - Ρεπούση κλπ. θα σβήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ του πάλαι ποτέ 47% και μετά δυσκολίας τώρα 7%.
   Μακάρι να έχεις δίκιο Φαήλε!

   Μακάρι, γιατί η ιστορία δεν αποδίδει δίκιο πάντα. Δυστυχώς το δημιουργεί.

   • Sthlh Allatos avatar
    Sthlh Allatos @ ange-ta 03/12/2012 00:17:41

    Το αντίθετο συμβαίνει, για κακή μας τύχη: η τουρκολαγνεία αντρειεύει και θεριεύει ... και μάλιστα μέσα από τις κρατικές συχνότητες που είναι και το τραγικότερο !
    Για αυτό ακριβώς έβαλα το παράδειγμα της χθεσινής εκπομπής ..

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/12/2012 18:19:13

  Αγαπητοί Φαήλο, Γέρο και λοιποί σχολιαστές,
  η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι σε κάποια (λίγα αλλά βασικά) πράγματα μοιαζουμε αφόρητα με την σημερινή Τουρκία, ίσως επειδή αναγκασθήκαμε βιαίως να "συστεγασθούμε" επί 400 χρόνια κάτω από το ίδιο Αυτοκρατορικό δοβλέτι. Απαριθμώ ενδεικτικά: Πελατειακό κράτος και ρουσφετολογία, αναποτελεσματική διοίκηση, κρατικά καθοδηγούμενη κοινωνική ανισότητα χωρίς επαρκές κοινωνικό κράτος, αντιδυτικές και "αντιεκσυγχρονιστικές" νοοτροπίες (π.χ. "αντιαμερικανισμός") ισχυρά διαδεδομένες σε ένα μέρος του "δυναμικού" τμήματος της κοινωνίας.
  Και έχω την αίσθηση, ότι η σημερινή υγεία , ευρωστία και οικονομική δυναμική της Τουρκίας θυμίζει αρκετά την Ελληνική δυναμική του 2004: Φούσκα είναι και θα σκάσει ή ξεφουσκώσει. Ελπίζω να κάνω λάθος...
  Ωστόσο στα πιό πολλά δεν μοιάζουμε - και φαίνεται να παίρνουν δρόμους διαφορετικούς οι πολιτικές τάξεις των 2 χωρών.
  Γεωπολιτικά: Η Τουρκία είναι χώρα πολύ μεγαλύτερη, με κέντρο βάρους εξωευρωπαικό. Υπάρχει αναπτυσσόμενο μεσανατολικό "κενό ισχύος" που την καλεί να το πληρώσει. Η Ελλάδα είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, "οριακή Ευρώπη και όριο της Ευρώπης".
  Οικονομικά: Η Τουρκία έχει αναπτυσσόμενη εσωτερική αγορά "μεγαλομεσαίας" χώρας, που μπορεί να απορροφήσει εξωτερικές κρίσεις τουπου 2008. Η Ελλάδα όχι (έχει κατεστραμμένη εσωτερική αγορά), είναι "καταδικασμένη" να γίνει εξαγωγική.
  Πολιτικά: Η Τουρκία είναι σχεδόν "καταδικασμένη" να παίξει το χαρτί του μετριοπαθούς Ισλάμ, παρά το αντιπαθές παρελθόν της ως κατακτητικής δύναμης στη Μέση Ανατολή. Πιθανότατα "δεν συμφέρει" στις άρχουσες τάξεις της να γίνει η Τουρκία πλήρης Ευρωπαική δημοκρατία. Η Ελλάδα είναι ανεπίστρεπτα μέλος της Ευρωπαικής πολιτικής οικογένειας.
  Ιδεοληψίες του τύπου "η Τουρκία θα πάει να βρει την μοίρα της, τον διαμελισμό", φυσικά δεν τα συζητώ. Αρκετά (αυτο)ταïστήκαμε επί δεκαετίες στη χώρα αυτή με φονταμενταλιστικές ονειροφαντασίες, με οτσαλάνηδες, πάγκαλους, "παλλαïκές άμυνες" και λοιπά.
  Η χώρα αυτή θα έχει σκαμπανεβάσματα, κυρίως οικονομικά, αλλά μαζί με το Ισραήλ, την Σαουδαραβία και το Ιράν θα είναι οι 3 ισχυρές χώρες - πυλώνες στις οποίες θα στηρίζεται (ή θα χάσει την ευστάθειά της), η εύθραυστη Μεσανατολική κατασταση. Με τα πρόσφατα γεγονότα, η Αίγυπτος θα χάσει πολύ σε ισχύ και η Συρία ουσιαστικά θα είναι κράτος - παρίας, εξαρτημένο αμφίπλευρα απο την Τουρκία και το Ιράν. Το Κουρδικό - με εξαίρεση μια ντεφάκτο αυτονομία Ιρακινών εδαφών, (που ίσως μελλοντικά θα γίνει πλήρης ομοσπονδοποίηση, ίσως και ανεξαρτησία, κατά τα πρότυπα της Αρμενίας μετά το 1918 και μετά το 1989) δεν θα λυθεί εύκολα. Μια εσωτερική χαλάρωση, άν η κεντρική Τουρκική εξουσία αισθανθεί ασφαλής, είναι το μέγιστο που θα περιμένουν οι κουρδικοί πληθυσμοί της Τουρκίας, όσο και άν αυτό είναι τίποτε για τους μαρξιστές-λενινιστές του PKK.
  Το "Ανατολικό ζήτημα" έληξε οριστικά το 1922. Σχεδόν αμέσως, με τον αποικισμό από Αγγλία - Γαλλία, άρχισε το "Μεσανατολικό ζήτημα", το οποίο έχουμε και θα έχουμε μπροστά μας για πολύ καιρό.
  Η Ελλάδα, αντί να ανακατεύεται στον επικίνδυνο "βάλτο", καλό είναι να εξασφαλίσει ένα "προστατευτικό τείχος", μια "νεκρή ουδέτερη ζώνη", που θα κρατά μακριά της τις λάσπες και τα τερατώδη όντα που παραμονεύουν στον βάλτο. Η ρουρκία είναι αρκετά ισχυρή και αρκετά μετριοπαθής (για τα μέτρα της Μέσης Ανατολής). Πρώτης τάξεως υποψήφια για να παίξει ρόλο "ουδέτερης ζώνης και "διαχωριστικού τείχους".

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/12/2012 19:03:39

  700 χρόνια (1200 - 1900) είναι υπεραρκετά για να ολοκληρωθεί μια "εθνογένεση", από τον εισβολέα και κομμάτια αυτοχθόνων λαών ή παλιότερων εσιβολέων (ακόμη και Γαλάτες υπήρχαν γύρω απο την Άγκυρα).

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 03/12/2012 00:37:18

   Έλα όμως που δεν έγινε...

 21. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 02/12/2012 19:37:40

  θα συμφωνήσω με το αγαπητό Φάηλο, το συνονθύλευμα από το οποίο αποτελείται το eεθνικό-κοινωνικό μωσαϊκό της Τουρκίας, θα έρθει η στιγμή που θα διαλυθεί στα εκ των ων συνετέθη (παρόμοια περίπτωση η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης – φανέρωσε περίτρανα ότι περιβόητος Σοβιετικός πολίτης που δεν διακατεχόταν από εθνικά και Θρησκευτικά πάθη, ήταν ένας ευσεβοποθισμός του Σοβιετικού Κουμμουνιστικού Καθεστώτος) έτσι και τον “καθαρόαιμο” Τούρκο θα διαδεχθεί ο Έλληνας, ο Αρμένιος, ο Κούρδος κοκ.
  Στην Κύπρο ο εξισλαμισμός που υπέστη ο Χριστιανικός πληθυσμός, φαίνεται από τα ίδια τα αρχεία του Τουρκικού Κράτους που αναφέρει ότι στην Κύπρο παρέμειναν γύρω τις 8-10 χιλιάδες Τούρκοι (μετά την κατάκτηση της), ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει την στρατιωτική φρουρά, Δικαστές, Διοικητικούς, κτλ, οι υπόλοιποι που αναφέρονται ως Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αποτελείται από τους εξισλαμισμένους Έλληνες – τους λινοβάμβακους – όπως αναφέρονται στην Κύπρο.
  Η ύπαρξη μουσουλμάνων σε χωρία με καθαρά Χριστιανικά ονόματα εξηγείται μόνο με τον εξισλαμισμό του Χριστιανικού πληθυσμού είτε βιαία είτε εθελοντικά για την αποφυγή καταβολής του Κεφαλικού φόρου.
  Ακόμα μια παραδοξότητα είναι το γεγονός ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι νεαροί (που δεν έζησαν ποτέ με Έλληνες – είχαν δηλαδή γεννηθεί μετά την Τουρκική Εισβολή) έχουν γνώση της Ελληνικής γλώσσας ή έστω της Κυπριακής διαλέκτου, που ερωτώμενοι πως τα έμαθαν , απαντούσαν ότι στο σπίτι τους μιλούσαν την Κυπριακή διάλεκτο και άκουγαν το ε/κ ραδιόφωνο.
  Η απομόνωση των εξισλαμισμένων Ελλήνων τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία, τους οδήγησε σταδιακά, στην αποκοπή των φυσικών δεσμών που είχαν με την Χριστιανική κοινότητα, ακόμα και συγγένειες πλέον έχουν χαθεί.
  Εξ’ άλλου ο Μεγαλοϊδεατισμός του Ερτογάν για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα φέρει την καταστροφή της Τουρκίας, διότι ακριβώς θα την ωθήσει σε ενέργειες που θα είναι πέραν των δυνατοτήτων της, φυσικά στη προσπάθεια αυτή, πρώτο θύμα της θα είναι ο Ελληνισμός (είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε στην Κύπρο είτε και στους δύο Ελληνικούς χώρους ταυτόχρονα).
  Η γνώση του γεγονότος αυτού δηλαδή η ανομοιογένεια της Τουρκικής κοινωνίας, τους κάνει να ενεργούν με τέτοιο τρόπο που στην ουσία επιβεβαιώνουν ότι τίποτε από ότι έχουν κατακτήσει, δεν τους ανήκει και ότι κάποια στιγμή οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους θα τα διεκδικήσουν και θα τα επανακτήσουν, είναι τρανό παράδειγμα η αναπαράσταση της Άλωσης της Πόλης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στην επέτειο της άλωσης. Επιβεβαιώνουν ότι ακριβώς η Πόλη δεν τους ανήκει αλλά την έχουν κλέψει.

  « Οι «Τούρκοι», όπως κάποτε βγήκαν από την λήθη στα πεδία της Ιστορίας, έτσι μια μέρα θα επιστρέψουν πάλι στην λήθη» όπως πολύ σωστά γράφει ο φίλος Φάηλος και επιβεβαιώνει ο Εθνικός Ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης στο ποίημα του 9η Ιουλίου 1821, όπου οι Τούρκοι κρέμασαν τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους άλλους Κύπριους Μητροπολίτες και Πρόκριτους :
  Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
  κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
  κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
  Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!

  Σφάξε μας ούλους τζι’ ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν,
  κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
  αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν
  τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.
  Το ‘νιν αντάν να τρώ’ την γην τρώει την γην θαρκέται,
  μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται.


  Παρόλο που το Ποίημα είναι γραμμένο στην Κυπριακή Διάλεκτο, ακόμα και οι μη γνώστες της Κυπριακής διαλέκτου μπορούν να καταλάβουν ότι επιβεβαιώνει τα όσα με τόση ενάργεια αναφέρει στο άρθρο του ο Φάηλος , εμείς οι Έλληνες θα παραμείνουμε εδώ σ’ αυτόν τον τόπο μέχρι την συντέλεια του κόσμου, διότι όσους και αν 'μακελέψουν από εμάς, μένει και μαγιά όπως λέει και μεγάλος Στρατηγός Μακρυγιάννης .

  Παρακαλώ να με συγχωρέσετε για την πολυλογία μου.

 22. Νικήτας avatar
  Νικήτας 02/12/2012 19:42:25

  Aφήστε τα ....κομμουνιστικά.
  Η ζωή δεν είναι θέμα οικονομίας.
  Είναι θέμα οικοδομικό και ξεκινά απο τα θεμέλια.
  Η Τουρκία λοιπόν χτίστηκε πάνω στο αίμα και την επιβουλή.
  Στην βία . Θα ξεριζωθεί και αυτή στην ώρα της.
  Θα πέσει η βρωμιάρα .
  Στον ίδιο παρανομαστή ανήκει όλη ή δύση και η αμερική πρώτη και καλύτερη.
  Χώρες εθισμένες στον ολοκληρωτισμό όπου εφαρμόζουν παντού λύσεις παρεμφερείς διαμελίζοντας αθώους .
  Τα θύματα αυτής της βίας κάποτε θα δικαιωθούν .
  Είναι αυτό που λέει το ευαγγέλιο για τις φυτείες που δεν φύτεψε ο πατέρας Θεός.
  Τις περιμένει το πύρ.

  Η φτωχή Ελλαδίτσα για να πηγαίνει αιώνες με τον Σταυρό στο χέρι κερδίζει την αιωνιότητα απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και με τους γνωστούς γύπες να την γδέρνουν .

  Τέλος τα παραπάνω δεν αφορούν λαούς αλλά φασιστοκράτη σαν το απέναντι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νικήτας 02/12/2012 23:47:54

   Τέλειο!!!

 23. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 21:53:54

  Θείο σε κάποια συμφωνούμε σε άλλα διαφωνώ έντονα αλλά δεν έχω χρόνο τώρα, άλλη στιγμή θα γράψω, το γεωπολιτικό σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής έχει ενδιαφέρον, πυλώνας στη μέση ανατολή θα είναι μάλλον μακροπρόθεσμα το κουρδιστάν μαζί με αλλαγμένη συρία και ιράν, αλλά και αίγυπτος, ο φράνσκεσταϊν μεταβατικα μόνο έχει αυτό τον ρόλο..
  στις ΗΠΑ όπου σχεδόν εξαφανίστηκαν οι ιθαγενείς πληθυσμοί και αφομοιώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αναγέννηση τους και πολιτικοποίηση.....κλπ κλπ άλλη στιγμή θα γράψω αναλυτικοτερα

 24. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 21:59:29

  ανατολικο και μεσανατολικό ζήτημα είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος...
  χωρίς ΗΠΑ, Βρετανια, ΝΑΤΟ ο φρανσκεστάιν δεν μπορεί να παίξει ρόλο....κάποια στιγμή θα πάψει να ειναι χρήσιμος γιατι τα νέα καθεστώτα τριγύρω θα ειναι φιλοδυτικά και φιλοισραηλινά, μεσοπρόθεσμα κερδιζει ο φρανσκεσταιν αλλα όχι μακροπρόθεσμα, σωστά βέβαια να ειμαστε μακρια απο τον βάλτο....

 25. Nik Legas avatar
  Nik Legas 02/12/2012 22:18:37

  Kαλός. Πολύ καλός.

 26. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 22:20:39

  δηλαδή θείε εννοείς πως Ισραήλ και Τουρκία δεν τα έχουν χαλάσει ουσιαστικά.....?-))) χχχμ πολύ ενδιαφέρον, συμφωνω-))
  είναι άλλο πράγμα να έχουμε διαφορετική ανάγνωση της γεωπολιτική κατάστασης και άλλο πράγμα να προτείνουμε διαφορετικές πολιτικές, νομίζω στο πρώτο διαφωνούμε αλλά στο δεύτερο συμφωνούμε. μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στον φράνκεστάιν ζουν σε συθνήκες εξαθλίωσης, ειδικά σε χωριά, μικρές πόλεις και σε φτωχές συνοικίες μεγάλων αστικών κέντρων, εκκατομύρια άνθρωποι, το ισλάμ όμως και οι σκληροί μηχανισμοί καταστολής δεν επιτρέπουν την εκδήλωσή τους, το κισμέτ βλέπεις-))
  οι τράπεζες στέλνουν μέχρι και sms ακόμα και σε απλούς εργάτες με ελάχιστα εισοδήματα και τους παροτρύνουν να πάνε να πάρουν καταναλωτικά δάνεια, γνωρίζω περιπτώσεις όπου κάποιοι ακόμα και τσιγάρα από το περιπτερο με πιστωτική κάρτα τα αγοράζουν....και όχι μόνο....
  νομίζω θείε πως η ανάγνωσή σου περνάει στο άλλο άκρο της υπερτίμησης του φράνκεσταϊν και αυτό δεν είναι υγειές όπως και το άλλο άκρο της υποτίμησης, ας προσπαθήσουμε ρεαλιστικά να αναγνώσουμε τις εξελιξεις χωρίς μεγαλοιδεατισμούς, εκσυγχρονιστικές αποικιακού τύπου ιδεοληψίες και αγγλοσαξωνικά δόγματα αλλά ούτε και τουρκοφαγίες. γιατί θα πρέπει η συζήτηση αυτή να κινείται πάντα ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα να πάρει ευχή!

  • Geros avatar
   Geros @ αργατεία 03/12/2012 11:42:25

   Το να αποκαλείς μια χώρα Φρανκενστάιν το μόνο που δείχνει είναι πόσο την φοβάσαι.

   Η Τουρκία έχει γύρω στα 10.000 ευρώ λιγότερα κατακεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα της κρίσης , μάλλον εκεί μπερδεύτηκες , άκουσες για υγιή και εύρωστη οικονομία και νόμιζες ότι έγινε Ελβετία.
   Είναι ακόμα Τουρκία , μην φοβάσαι.

   Σοβαρά τώρα φτωχοί στην Τουρκία αγοράζουν τσιγάρα με πιστωτικές? Δεν χρειάζεται να έχεις πάει κανείς στην Τουρκία για να καταλάβει ότι δεν είναι έτσι (μάλλον κάτι είδες κάπου και από αυτό έβγαλες γενικό συμπέρασμα , από τα σχόλια σου δείχνεις να έχεις δυστυχώς αυτήν την τάση) , τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός δανεισμός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Ελληνικό σε απόλυτα νούμερα , την στιγμή που έχουν επταπλάσιο πληθυσμό!
   Αν ξέρεις λίγο όμως από Τουρκία θα ήξερες ότι τα περισσότερα μικρομάγαζα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑΜΕΙΑΚΗ , τι πιστωτικές και πράσινα άλογα? Ένα συρτάρι για να βάζουν την είσπραξη έχουν , που είδες εσύ τις πιστωτικές? Κάνεις βόλτες στο Ταξίμ και νομίζεις ότι έγινες Τουρκολόγος ....

   Τέλος το να στέλνεις εκατό σχόλια το ένα κάτω από το άλλο και εμάς μπερδεύει και δείχνει ότι δεν έχεις καμία συνοχή σκέψης.

 27. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 22:22:53

  ας δούμε τις εξελίξεις με δικά μας μάτια και με δική μας σκέψη και με βάση αυτά που θεωρούμε δικά μας συμφέροντα. τα άλλα μπορεί να αποδειχθούν και προβοκάτσιες-)))

 28. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 23:05:26

  αν η λογική της υποτίμησης μπορεί να μετατραπεί σε προβοκάτσια και ζημία τότε η λογική της μη οικειοθελούς υπερτίμησης του φράνκεστάιν μπορεί να γίνει μπούμεραγκ και να μετατραπεί σε ψυχολογική επιχείρηση κατά του ίδιου σου του πληθυσμού Θείε....χαρακτηριστική περίπτωση ευρείας ψυχολογικής επιχείρησης η μετάφραση και κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου του ΥΠΕΞ νταβουτογλου και ιδιαίτερα ο τρόπος που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη, με φοβίες, κατάρες και εξορκισμούς, γνωστές ελληνικές παθολογείες, για να μην αναφερθούμε στην επικοινωνιακή πολιτική μέσω σήριαλ αλλά και στα πανεπιστημιακά τμήματα τουρκικων σπουδών στην Ελλάδα....κρίμα, πολύ κρίμα...αν η υποτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστες και πολιτικά μη χρήσιμες περιπέτειες, τότε η υπερτίμηση του φράνκεστάϊν με βεβαιότητα οδηγεί σε "προσαρμογή" και φιλανδοποίηση. αναλυτικός ρεαλισμός, αυτόφωτη δική μας σκέψη και ιεράρχηση συμφερόντων χρειάζεται, κοινός νους και πολιτική λογική.

 29. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 23:13:25

  όσον αφορά το θέμα της εθνογένεσης Θείε έχεις μερικως δίκιο, αυτό που παρατηρείται σήμερα απέναντι είναι άλλου τύπου εθνογενέσεις των γηγενών μη-τουρκικών πληθυσμών και αυτό οφείλουμε να τα καταγράψουμε τουλάχιστον, ως γεγονός, σε αυτή την φάση. ανέφερα προηγουμένως το παράδειγμα των ιθαγενών της αμερικής, αν μελετήσεις την σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τις αλλαγές που αναγκάστηκε να κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους θα καταλάβεις τι εννοώ.παρομοια φαινόμενα εθνοτικής αναγέννησης παρατηρούνται σε όλες τις περιοχές όπου ιθαγενείς πληθυσμοί αποικιοποιήθηκαν από ευρωπαίους (αγγλοσάξωνες, ολλανδούς, ισπανούς, γάλλους) υπάρχει τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία στο θέμα προς ενημέρωση. βέβαια οι δυναμικές στο χωράφι του φρανκεσταιν ειναι διαφορετικές αλλά υπάρχουν και πολλές ομοιότητες. η λεγόμενη μεταμοντέρνα εποχή του ύστερου καπιταλισμούς ή νεοφιλελευθερισμού, εκτός από ανοικτά (διάτρητα θα έλεγα) οικονομικά και πραγματικά σύνορα, φέρνει μαζί της και νέες εθνοτικές εντάξεις που απειλούν ακόμα και το έθνος-κράτος όπως το γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες....η κατάσταση ειναι περίπλοκη-))

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ αργατεία 03/12/2012 21:38:09

   Μ' ἀρέσει πού δέν εἴχατε καί χρόνο γιά νά σχολιάσετε...

 30. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 02/12/2012 23:19:50

  Πολύ ενδιαφέρουσα βρίσκω την ανάλυση του "Θείου", η οποία με βρίσκει σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο. Πολύ καλογραμμένο αν και υπερβολικό σε κάποια σημεία βρίσκω το άρθρο του κυρίου Κρανιδιώτη. Ένα πράγμα μόνο χρειάζεται να διευκρινίσω... Δε χρειάζεται τόσος πόνος και καημός για τους Κούρδους. Ούτε οίκτος ούτε αγάπη. Αν είναι μελλοντικά να οδηγήσουν σε αυτοδιάλυση το σημερινό εξάμβλωμα που λέγεται "Τουρκική Δημοκρατία", τόσο το καλύτερο. Αλλά πέραν της εθνικής διάστασης, υπάρχει και η θρησκευτική. Το Ισλάμ πράγματι υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος για τη συγκρότηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μόνο φαινομενικά έπαψε να πρωταγωνιστεί στον πολιτικό βίο της γείτονος από τον Ατατούρκ και μετά. Όταν σφαγιάζονταν οι Ασσύριοι (ή αλλιώς Συροχαλδαίοι ή Αραμαίοι) και οι Αρμένιοι στην ανατολική Τουρκία, εμπροσθοφυλακή των μακελάρηδων ήταν οι Κούρδοι κι όχι ο στρατός της αυτοκρατορίας ή μετάπειτα του Κεμάλ. Δεν είναι να τους λυπόμαστε! Όργανο σε πολιτικές πιέσεις είναι και απολαμβάνουν τη στήριξη όποιου μπορεί κάθε φορά να τους στηρίξει, όπως καλή ώρα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη στιγμή που εισέβαλαν στο Ιράκ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κωνσταντίνος 03/12/2012 00:42:42

   Δεν μιλάω για λύπηση και συναισθήματα αλλά για συμφέροντα, την Ιστορία και τις ροπές της.
   Οι Κούρδοι δεν θα αποκτήσουν κράτος γιατί τους λυπόμαστε εμείς ή άλλοι αλλά γιατί είναι δεκάδες εκατομμύρια, ο Ερντογάν απέτυχε στην προσέγγιση τους και το αντάρτικο θεριεύει, μαζί με την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση της κουρδικής νεολαίας.
   Τα περί Τσετών, ενμ μέρει σωστά, εν μέρει όχι.
   Ο Κεμάλ έταξε στους κούρδους τα πάντα, μέχρι και συνομοσπονδία για να τους προσεταιριστεί κι ακολούθησε η μεγάλη σφαγή του Ντέρσιμ...
   Το τολμηρό ερώτημα είναι: μας συμφέρει ή όχι η αυτοδιάθεση του Κουρδιστάν. Εγώ λέω, ναι.

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2012 01:22:16

    και εγω ναι λέω μας συμφέρει, ίσως είναι χρήσιμο όμως και πολιτικά αποτελεσματικότερο να μην το φωνάζουμε δημόσια την τρέχουσα περίοδο και να κάνουμε άλλα πράγματα σχετικά με το θέμα, λέμε τώρα-))

 31. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 23:24:03

  "Η Ελλάδα, αντί να ανακατεύεται στον επικίνδυνο “βάλτο”, καλό είναι να εξασφαλίσει ένα “προστατευτικό τείχος”, μια “νεκρή ουδέτερη ζώνη”, που θα κρατά μακριά της τις λάσπες και τα τερατώδη όντα που παραμονεύουν στον βάλτο. Η τρουρκία είναι αρκετά ισχυρή και αρκετά μετριοπαθής (για τα μέτρα της Μέσης Ανατολής). Πρώτης τάξεως υποψήφια για να παίξει ρόλο “ουδέτερης ζώνης και “διαχωριστικού τείχους”."
  θείε με στενοχωρείς εδώ, βεβαίως και να μην εμπλακεί η ελλάδα στον βάλτο με τον τρόπο που το εννοείς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναπτύσει νόμιμες και νομιμοποιημένες σχέσεις με λαούς και ομάδες στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των διεθνώς παραδεκτών προτύπων...αν όμως θεωρείς τον φράνκεσταιν "πολύ ισχυρο και μετριοπαθή" και πρώτης τάξεως χώρα να παίξει τον ρόλου ουδέτερης ζώνης και διαχωριστικού τείχους, τότε εύχομαι να μην γίνεις ποτέ υπουργός εξωτερικών της ελλάδας, θα μεταναστεύσω οριστικά από φόβο-)) είναι πολύ επικίνδυνη διατύπωση αυτή Θείε και εκτός πραγματικότητας. ο φράνκεσταιν καθόλου μετριοπαθής και καθόλου ουδέτερη ζώνη δεν επιθυμεί να είναι, πάσχεις από εναν περίεργο δυτικού τύπου νεο-οριενταλισμό που θεωρεί τους εξ ανατολών γείτονες μπουνταλάδες που απλά θα δεχτούν να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα της δύσης χωρίς να απαιτούν την ικανοποίηση των δικών τους γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, μάλλον θα αστειεύεσαι ή το λές για να προκαλέσεις συζήτηση-)) ο φράνσκεσταϊν έχει δική του ατζέντα και μάλιστα αποσταθεροποιητική....αχ θείε αχ...-)))

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αργατεία 03/12/2012 10:42:43

   Είναι μπουνταλάδες οι πιό φανατικοί απο τους μεσανατολίτες.
   Δεν το συζητώ αυτό.
   Φαντάσου ότι στέλνουν παιδιά ζωσμένα με εκρηκτικά να σκοτώσουν άλλα παιδιά, "εγγόνια" και εκείνα του Αβρααμ. Το "επιχείρημα" (δι' αφελείς) : Είναι τα μεν "παιδιά" του Προφήτη Μωάμεθ, τα δε "παιδιά" του Προφήτη Μωυσή.
   Φυσικά δεν είναι αυτό, συμφέροντα είναι. Πετρελαιάδες, σείχηδες, ουαχαμπίτες, αγιατολλάδες, εξουσίες και πετροδολλάρια. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν πολλοί. Είναι ή δεν είναι μπουνταλάδες;
   Σόρρυ, αλλά προτιμώ ως "ουδέτερη ζώνη" τους νεόπλουτους νεοβιομήχανους, νεοεμπόρους και λοιπούς νεοκαπιταλιστές του "frankenstein", απο το να συνορεύω με την πετρελαιική μαφία των ουαχαμπιτών και αγιατολλάδων ή με τους πόλ - πότ του PΚΚ.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 03/12/2012 20:54:11

    Δεν είναι μπουνταλάδες.
    Οι αυτόχειρες και ταυτόχρονα φονιάδες, που εκτελούν επιθέσεις αυτοκτονίες, είναι απευθείας απόγονοι του Γέρου του Βουνού, των Ασσασίνων και των μεθόδων τους. Αυτό έχει βαθιές ρίζες στο Ισλάμ κι έχει να κάνει με τον μανιχαϊσμό του και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, "πιστών" και "απίστων".

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ Ο Θείος 03/12/2012 22:39:55

    εγώ πάλι θα ήθελα ένα κουρδικό κράτος στην περιοχή ως ζώνη "ασφαλείας", άκρως φιλοδυτικό και έναν αποδυναμωμένο, με πολύ μικρή γεωπολιτική αξία φράνκεσταιν, δεμένο στο δυτικό άρμα και υπό άμεσο έλεγχο χωρίς δικά του αυτόνομα παιχνίδια....θα είναι καλύτερα για όλους και πρώτα για τους λαούς τις περιοχής ολόκληρης....να συνορεύουμε με πετρελαιάδες μαφίες ουχαμπιστές αποκλείεται λόγω γεωγραφικών και εθνοτικών χρακτηριστικών αλλά να που οι κούρδοι είναι και πάλι ο φραγμός σε αυτούς τους μαφιόζους αγαπητέ....τώρα ότι και να λέμε εδώ μέσα δεν εχει τεραστια αξία, τα πράγματα προχωρούν. βέβαια, το τονίζω και πάλι, η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει πολύ προσεκτική στάση σε όλο αυτό

 32. αργατεία avatar
  αργατεία 02/12/2012 23:49:28

  αγαπητέ tzagerCrete, και εγώ πριν αρκετά χρόνια, όταν πήγα πρώτη φορά απέναντι ως τουρίστας έμεινα έκθαμβος με αυτά που έβλεπα όχι γιατί ήταν σπουδαία αλλά γιατί βλακωδώς είχα γαλουχηθεί από μια ελληνική/ευρωπαϊκή οριενταλιστική και αποικιοκρατική νοοτροπία να πιστεύω ότι οι άνθρωπο εκεί ζουν σε σκηνές και σε νομαδική κατάσταση-)) όταν είδα κανονικά σπίτια και δρόμους με άσφαλτο έπαθα τεράστιο σοκ και είπα ουαοοοουυυ, τεράστια δύναμη αυτή η χώρα, αν έχεις μπλέξει και σε κίνηση σε κανέναν πολυσύχναστο δρόμο ή αν κάνεις βόλτα στον βόσπορο-))) πήγα βέβαια και σε μερικά εργοστάσια και τα είδα από μέσα και εκεί εντυπωσιάστικα τότε και είπα "μα ειναι δυνατον οι τούρκοι?"εεεμ τόσο ανόητος,αφελής και οριενταλιστής ήμουν στα νιάτα μου....βέβαια με τα χρόνια και την εξοικείωση μου με την γλώσσα και τις κρυμμένες ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών αλλά και την γνωριμία με την πραγματική πολιτική και οικονομική ζωή κατάλαβα πως η οπτικη του τουρίστα είναι εντελώς αφελής-)) φοβάμαι ότι πολλοί σύγχρονοι μας Έλληνες, επειδή ως τουριστες πηγαίνουν απέναντι και διαβάζουν και κανένα αρθράκι/"ανάλυση" τύπου κωστόπουλου και λάϊφστάιλ, ακόμα και σε "σοβαρές" εφημερίδες, θαρρούν πως αυτό είναι ο φράνκεσταιν. υπάρχουν και αυτοι που έχουν πέσει θύματα της αγγλοσαξωνικής προπαγάνδας για τον φράνκεστάιν η οποια εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. πρέπει να πάψουμε να αναλύουμε ως τουρίστες και ως αναγνώστες αγγλοσαξωνικών "αναλύσεων" και ως θεατές σήριαλς, και καταναλωτές γιαουρτλού, τατζίκ, σουτζούκ λουκούμ και τα σχετικά νοσταλγικά φολκλορικά. αυτόφωτη σκεψη, με βάση τα ΔΙΚΑ μας συμφέροντα, πολιτικός και αναλυτικός ρεαλισμός και αποφυγή ακροτήτων υπερεκτιμησης και υποτίμησης του φράνκεστάϊν...

 33. αργατεία avatar
  αργατεία 03/12/2012 00:32:13

  πάντως, εν κατακλείδι από πλευράς μου, πιστεύω πως η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου στο εν λόγω μουσείο ήταν πολιτικά άστοχη και αχρείαστη σε τούτη την συγκυρία και ορθώς, κατά την γνώμη μου, το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε....θα ήταν περισσότερο χρήσιμη η παρουσίαση αν γινόταν σε πανεπιστημιακή αίθουσα ή σε άλλο ουδέτερο χώρο...οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν πάντα την αξία τους....καλό βράδυ συμπολίτες

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 03/12/2012 00:45:12

   Το Πολεμικό Μουσείο την έκμίσθωσε την αίθουσα αντί αδρού τιμήματος σε ελληνικό εκδοτικό οίκξο, όχι στο...ΡΚΚ.
   Η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν ατυχέστατη.
   Αλλοίμονο αν οι "Τούρκοι" μας υποδεικνύουν ποια βιβλία μπορούμε να εκδίδουμε και να συζητάμε γι' αυτά.

 34. αργατεία avatar
  αργατεία 03/12/2012 00:33:51

  και δεν θα έπρεπε να δοθεί τέτοια δημοσιότητα, δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον με κραυγές και καμποηλίκια στο...σύνταγμα-))

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 03/12/2012 00:46:44

   Αν μιλάς για την παρουσίαση, προφανώς δεν ήσουν εκεί. Ήταν υψηλού επιστημονικού και πολιτικού επιπέδου, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και το ίδιο το βιβλίο που περιέχει καταιγισμό πληροφοριών.

 35. αργατεία avatar
  αργατεία 03/12/2012 00:35:17

  και δεν θα έπρεπε να δοθεί τέτοια δημοσιότητα κατά την γνώμη μου, δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον με κραυγές και καμποηλίκια στην πλατεία Συντάγματος…-))

 36. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/12/2012 00:56:30

  Tα εθνη δεν ειναι θεμα γονιδιων.Ειναι θεμα ιδεολογιας και πιστης στον εαυτο τους.
  Η Τουρκια παρα τις αναστατωσεις της δεν ειχε ποτε εμφυλιο πολεμο.
  Δεν εχουν νοημα συγκρισεις Ελλαδος και Τουρκιας.Ειναι αλλη κατηγορια μεγεθους.

 37. αργατεία avatar
  αργατεία 03/12/2012 01:03:27

  δεν διαφωνώ, στον χώρο αναφέρομαι, άλλο είναι το ζήτημα...

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ αργατεία 03/12/2012 01:17:43

   προφανώς και το βιβλίο θα περιέχει σημαντικές πληροφορίες αφού γράφτηκε από έναν εκ των ηγετών του κινήματος, καθώς και η συμμετοχή αναγνωρισμένων επιστημόνων και διπλωματών είμαι βέβαιος πως ανέβασε την συζήτηση πολύ. άλλο όμως είναι κατ'εμέ το θέμα, ο χώρος και ο συμβολισμός του...το ζητούμενο σε αυτή την εκδήλωση πιο ήταν? να υπάρξει λογική και ενημερωτική συζήτηση για έναν φαινομενο που μας αφορά ή να δημιουργήσουμε συνειρμούς και συμβολισμούς που μας βάζουν ως σύστημα σε ένα "κάδρο" στο οποίο δεν θα έπρεπε επίσημα να φαινόμαστε και ειδικά στη σημερινή συγκυρία? να δείξουμε ότι συμπαριστάμεθα στο εν λόγω κίνημα? ακόμα και αν το κάναμε, δεν θα έπρεπε να το δείχναμε με τέτοιο τρόπο!!! τι καταφέρνουμε να πετύχουμε με αυτό τον τρόπο επικοινωνιακά και πολιτικά? ουσιώδεις παρεμβάσεις χρειάζοντια και όχι επικοινωνιακα πυροτεχνήματα...νομίζω πως οι πολιτικά και έξυπνα σκεπτόμενοι θα έκαναν την εκδήλωση σε πανεπιστημιακή αίθουσα ή σε άλλο ουδέτερο χώρο και όχι σε κρατικά πολεμικά μουσεία επειδή το βιβλίο αναφέρεται σε διεξαγωγή πολέμου, αυτό θα ήταν πολλαπλά ωφέλημο και αποτελεσματικότερο.... ήταν επικοινωνιακό αυτογκόλ σοβαρό η επιλογή του μουσείου που δείχνει τουλάχιστον έλλειμμα επικοινωνιακής "ευφράδειας"... αλλού είναι η ουσία, κακώς μεγεθύνθηκε τόσο το θέμα, πολύ κακώς...τα υπόλοιπα είναι, κατα την γνώμη μου, υπεκφυγές-))

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ αργατεία 03/12/2012 01:24:41

    ..και καταλήγουμε να βάζουμε αυτογκόλ με τον οίστρο που μας διακατέχει, μπράβο μας-)) πατριωτικότατη στάση-))

    • αργατεία avatar
     αργατεία @ αργατεία 03/12/2012 01:33:25

     επίσης, τελευταίο σχόλιο από πλευράς μου για το θέμα, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θεωρώ πως είναι σαν ομαδικά παιχνίδια, χρειάζονται πολλά μυαλά να σκεφτούν, να αναλύσουν να συντονιστούν και τελικά να σχεδιάσουν την κοινή γραμμή. δεν είναι ξιφασκία ούτε one man show του ενός και αλάνθαστου ξερόλα που όταν τον επικρίνουν οι πολλοί στιγματίζονται ως..."σκυμμένοι" και εθελόδουλοι και άλλα φολκλορικά, έλεος πια-)) χρειάζεται επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, όχι προσωπικές στρατηγικές και εφελίκια-)) ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε που λέγανε κάποτε-)) καληνύχτα συμπολίτες

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αργατεία 03/12/2012 20:56:05

      Αγαπητέ το βιβλίο έχει ήδη κυκλοφορήσει και στην Γερμανία κι αλλού. Γιατί μόνο σε μας τόλμησαν να κάνουν τέτοιους ¨τσαμπουκάδες"; Γιατί μάθαν ότι π....ε, πλακώσανε κι οι γύφτοι.

 38. ΝικΒαλ avatar
  ΝικΒαλ 03/12/2012 01:36:07

  Κυριε Φαήλο, εάν αυτά που γράφετε είναι σωστά, γιατι το 1922 ο πληθυσμος της Μικρας Ασιας ( πλην των Χριστιανων) δεν βοήθησε τον Ελληνικό στρατό? Οχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά μας κατέσφαξαν μαζί με τον τακτικό στρατό του Κεμάλ. Και τότε θα ήταν η ιδανικη ευκαιρια να αποτινάξουν απο πανω τους τη 'ρετσινιά' του Τουρκου, όπως εσεις επιχειρηματολογειτε.

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ ΝικΒαλ 03/12/2012 01:48:14

   άλλο θέμα αυτό αγαπητέ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΝικΒαλ 03/12/2012 21:04:03

   Τα απλοποιείς.Ο Καραγιλάν στο βιβλίο κι ο ίδιος ο Οτσαλάν έχουν μιλήσει εκτενώς γι' αυτό, κάνοντας στην ουσία αυτοκριτική.
   Έμεινα ενεός με τις τολμηρές διατυπώσεις του Καραγιλάν. Για το πως ο εξισλαμισμός των Κούρδων αποτέλεσε εργαλείο υποταγής τους και δοσιλογισμού της ηγεσίας τους. Λέει ο ίδιος ότι το ισλάμ διέκοψε, αλλοίωσε τον εθνικό τους χαρακτήρα! Για την περίδο 1919-1922 εξηγεί κι είναι αληθές, ότι συνεργάστηκαν με τον Κεμάλ πάνω στην βάση της θρησκευτικής αλληλεγγύης.
   Ο Κεμάλ, μην ξεχνάς, τους είχε τάξει μέχρι συνομοσπονδία! Ε, μόλις ξεμπέρδεψε με μας, το 1923 άρχισε να σφάζει τους Κούρδους!
   Σήμερα όμως το κουρδικό κίνημα είναι φύσει και θέσει σύμμαχος μας, ακόμη κι αν μέναμε απλοί παρατηρητές. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην το βλέπει.
   Οι "Τούρκοι" τότε τους χρησιμοποίησαν εναντίον Ελλήνων κι Αρμενίων, τους εξαπάτησαν, τους κατέσφαξαν και τώρα πληρώνει η Τουρκία το τίμημα...

 39. ΤheEvian100 avatar
  ΤheEvian100 03/12/2012 03:12:45

  Εντός 6-7 ωρών από το δημοσίευμα της Χουριέτ για αποτάξεις στρατηγών λόγω της παρουσίασης βιβλίου για το ΠΚΚ στο Πολεμικό Μουσείο, ουπουργός Αμύνης φαίνεται να προχώρησε σε αυτή ακριβώς την ενέργεια! Τους έστειλε με συνοπτικές διαδικασίας (στη ζούλα με ανάρτηση στο mod.gr). Τι συμβαίνει; Μας κάνουν τέτοιο κουμάντο οι απέναντι; Αίσχος και Ντροπή ..και τα ΜΜΕ/blogs σφυρίζουν αδιάφορα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΤheEvian100 03/12/2012 21:04:37

   Τι εννοείς;!;!

 40. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/12/2012 09:07:16

  Μερικές Επισημάνσεις:
  Κε Φαήλο Στο κείμενο σας δεν γίνεται καμιά αναφορά στον ρόλο του εβραικού λόμπι για την διατήρηση της ενότητας της Τουρκίας ρόλο ιδιαίτερα σημαντικός στα πρώτα χρόνια της.Σήμερα δε γνωρίζετε πολύ καλά πως το τουρκικό καθεστώς εκβιάζει το εβραικό λόμπι της Τουρκίας και αυτό με την σειρά του επηρεάζει το εβραικό λόμπι των ΗΠΑ.Το δε τελευταίο βαρύνεται με την αναγωγή της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου σε δικοινοτικό πρόβλημα
  Δεν αναφέρεστε στον ρόλο των Ισλαμικών Ταγμάτων διαχρονικά , θεωρώ δε τον ρόλο του Ισλαμικού Τάγματος Γκουλέν ως καθοριστικό και στα Εθνικά μας ζητήματα.Δεν αναφέρεται επίσης το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Τουρκία αποτελεί το μοντέλο εξαγωγής του πρότυπου ισλαμικής χώρας στον Αραβικό κόσμο καθώς και οτι αποτελεί ανασχετικό παράγοντα της Ρωσικκής επιρροής.Επίσης για την Ρωσία η Τουρκία αποτελούσε και αποτελεί την ανάσχεση (μέσω της εξάρτησης της) της αμερικανικής και δυτικής επιρροής γενικότερα προς τον Καύκασο.Δεν προκύπτει με βάση τον αυτοδιοικητικό χάρτη ως ανακοινώθηκε διάλυση της αλλά Ομοσπονδοποίησης της.

  Η παροχή καθεστώτος Ομοσπονδίας στο Βόρειο Κουρδιστάν(μεγαλύτερο τμήμα του Κουρδιστάν και αναγκαίος όρος στο να καταστεί εφικτό το Μεγάλο Κουρδιστάν γεωστρατηγική επιλογή ΗΠΑ και Ισραήλ) θα γίνει με ανταλλάγματα ελπίζω όχι προς την Ελλάδα

  Μια ακομη παρατήρηση σε σχέση μετο Κουρδικό ζήτημα το ΠΚΚ δεν εχει θέσει σε κίνδυνο ποτέ τα αμερικανικά συμφέροντα και εχει διατηρησει αξιοθαύμαστη ουδετερότητα (εχοντας πάρει σημαντικά μαθήματα απο το παρελθόν) .Ολες οι ενεργειες του υπηρετούν κα ιεξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του Κουρδικού Εθνους

  Αργατεία με όλο το θάρρος τα αλεπάλληλα σχόλια δείχνουν αδυναμία συγκρότησης σκέψης και προσπάθεια να μειωθεί το κύρος της ανάρτησης.Σεβασμό σε όλους απο όλους

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Δρόλαπας 03/12/2012 18:41:52

   καμιά προσπάθεια να μειωθεί κανείς από πλευράς μου, απλά ταυτόχρονα κάνω και άλλα πράγματα ενώ διαβάζω αναρτήσεις και απαντώ κατά καιρούς

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δρόλαπας 03/12/2012 21:13:26

   Αγαπητέ φίλε,
   Το εβραϊκό λόμπυ εδώ και καιρό έχει εδώ και καιρό στρέψει όλα τα όπλα και την επιρροή του κατά της Τουρκίας, ιδίως μετά τις επιθέσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ, την αντισημιτική ρητορική του (το "Ο Αγών μου", του Αδόλφου, κάνει θραύση στην Τουρκία, είναι η πιο αντισημιτική, αντιοισραηλινή κοινωνία στον κόσμο!) και ειδικά μετά τα περιστατικά του "Μαβί Μαρμαρά".
   Πχ ήδη όλες οι μεγάλες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις συνεργάζονται στενά με τις αρμενικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, προωθώντας την αναγνώριση της αρμενικής Γενοκτονίας! Οι ίδιες που πριν την εμπόδιζαν!
   Ο Ερντογάν έχει καταγγείλει όλες τις συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ και κινείται συνεχζώς εχθρικά. Το Ισραήλ έχει πλέον κατατάξει την Τουρκία ως εχθρό και γι' αυτό κόπτεται για την προσέγγιση μαζί μας.
   Η ρήξη του με την Τουρκία είναι πλέον μη αναστρέψιμη για πολύ χρόνο στο μέλλον.
   Εδώ κιόλας υπάρχει πλέον διάσταση του λόμπυ με την πολιτική του Στέίτ Ντιπάρτμεντ και θα έχουμε εξελίξεις.
   Οι ΗΠΑ πάντως παίζουν πια ανοιχτό παιχνίδι με τους Κούρδους.
   Σε μια ανάρτηση, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν μπορώ να αναφερθώ στους πάντες και τα πάντα. Ο Γκιουλέν είναι θέμα για ειδική ανάρτηση, όπως και γενικά των θέμα των Ταγμάτων...

 41. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 03/12/2012 10:25:22

  "γιατί τα μέλη που συγκολλήθηκαν είναι ασύμβατα μεταξύ τους"
  Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει;
  Α, ναι. Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα που αρχίζει από ''συ'', τελειώνει σε ''ζα'' και ενδιάμεσα περιέχει ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ Κ.Σ.Μαυρόπουλος 03/12/2012 10:43:42

   Είναι από άλλο ανέκδοτο αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό.

 42. PA avatar
  PA 03/12/2012 16:03:50

  Φαήλε καλά τα λές...Με τους δικούς μας που βάλθηκαν να μας εκτουρκίσουν μέσω τηλεόρασης, μου λες τί θα γίνει;;

 43. kimon avatar
  kimon 03/12/2012 20:46:51

  κ. Κρανιδιώτη,
  Στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Murat Karayilan για την ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν, στην οποία ήσασταν και εισηγητής, υπήρξε η πεποίθηση και η ευχή ότι στο προσεχές μέλλον είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν ένα η περισσότερα Κουρδικά κράτη στην περιοχή. Η θέση αυτή είναι μάλλον συναισθηματική και λιγότερο ρεαλιστική. Η δημιουργία κάποιου Κουρδικού κράτους εις βάρος της Τουρκίας θα έχει σαν συνέπεια την επέκταση της Τουρκίας προς δυσμάς , με αντίστοιχη συρρίκνωση του Ελληνικού Εθνικού χώρου. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή απαιτούν τα αντίστοιχα «αντισταθμιστικά οφέλη» από τις μεγάλες δυνάμεις για την γείτονα χώρα που θα είναι άμεσα πραγματοποιήσιμες σήμερα σε μία διαλυμένη χώρα.. Επιπροσθέτως, μία μελλοντική ειρήνευση της περιοχής της Ανατολικής Τουρκίας, που νομοτελειακά θα πραγματοποιηθεί με την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους, αυτόματα θα αποδεσμεύσει 200 χιλιάδες στρατό από τις Κουρδικές περιοχές, που παράλληλα θα παραταχθούν στο Αιγαίο και την Θράκη. Το Κουρδικό ζήτημα ωφέλησε την Τουρκία! Την ανάγκασε να αναπτύξει την Αμυντική της βιομηχανία σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να είναι σε θέση να καλύπτει το 50% των αμυντικών της δαπανών από την εγχώρια βιομηχανία, (και το 100% τα προσεχή 10-15 χρόνια), δίνοντας εργασία σε εκατομμύρια Τούρκους, αποφεύγοντας την διαρροή συναλλάγματος, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την εγχώρια επιστημονική έρευνα και τεχνολογία. Η Τουρκία σήμερα εξάγει αμυντικό υλικό αξίας 50 δισ. δολαρίων τον χρόνο, τα αμυντικά της συστήματα να είναι εφάμιλλης ποιότητας των προηγμένων χωρών. Σήμερα η Τουρκία είναι σε θέση να παρακολουθεί το Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο με 100% δικής της κατασκευής δορυφόρους, με τους οποίους δύναται να κατευθύνει πυραύλους από απόσταση 200 χιλιομέτρων σε επιλεγμένους κινούμενους στόχους (π.χ. πλοία) με ακρίβεια 1 μέτρου. Η Ελλάδα, με το μειωμένης αντίληψης πολιτικό σύστημα που διαθέτει, ούτε σε 100 χρόνια δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τέτοιου είδους αμυντικά συστήματα. Το πρόβλημα Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τις διάφορες «δεξαμενές σκέψεις», που πιθανόν επηρεάζουν την πολιτική ηγεσία, όχι δαιμονοποιητικά και ευχολογικά αλλά επιστημονικά και ρεαλιστικά.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kimon 03/12/2012 21:23:49

   Αγαπητέ Κίμωνα,
   η προσέγγιση σου είναι επί εσφαλμένων π[ροϋποθέσεων. Καθόλου "συναισθηματική" η προσέγγιση μου. Από που συνπεραίνεις ότι η Τουρκία θα επεκταθεί σε βάρος μας προς δυσμάς, αν χάσει εδάφη στα νοτιοανατολικά με την ίδρυση κουρδικού κράτους;
   Η διχοτόμηση της Τουρκίας, με την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν, που θα συμπεριλαμβάνει τις κατεχόμενες από την Άγκυρα επαρχίες, θα προκαλέσει ένα τρομερό σεισμικό ρήγμα, μια άβυσσο, μέσα στην οποία θα χαθεί ο "τσαμπουκάς"¨του τουρκικσμού. Θα γκρεμιστούν θεμελιώδεις μύθοι του τουρκισμού, ως πολιτικού ιδεολογήματος.
   Οι ένοπλες δυνάμεις, υποτίθεται πως ως τώρα ήταν ο εγγυητής της ενότητας του κράτους. Αυτές επέβαλαν την ενότητα και στην συνείδηση του λαού, όσων την ασπάζονταν τουλάχιστον.
   Όταν λοιπόν θά αποχαιρετούν ολόκληρες επαρχίες κι η χώρα θα μένει μισή, θα χάσουν πλέον κάθε κύρος, θα έχει συνθλιβεί, απαξιωθεί η νομιμοποίηση τους στις λαϊκές συνειδήσεις.
   Πιστεύω λοιπόν, πως η απόσχιση του Κουρδιστάν θα απελευθερώσει κι άλλες κεντρόφυγες δυνάμεις.
   Πχ οι Αλεβίτες, που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα, θα διεκδικήσουν κι αυτοί δικαιώματα, όπως κι άλλοι. Η Τουρκία, αγαπητέ, είναι μωσαϊκό. Τι να τα κάνεις τα όπλα όταν δεν έχεθις εθνική και κοινωνική συνοχή. Η ίδρυση του κουρδικού κράτους θα είναι η ταφόπλακα του τουρκισμού και η αρχή ενός διαλυτικού ντόμινο.

 44. kimon avatar
  kimon 03/12/2012 21:11:35

  Και κάτι αλλο. Στην παρουσιάση του βιβλίου δεν μου άρεσε η τοποθέτηση του πρέσβυ κ. Καραγιάννη, ο οποίος αφού δήλωσε αριστερός, απευθυνόμενος στον κ. Καλεντερίδη είπε: «Είστε τόσο έντιμος ώστε κάλλιστα θα μπορούσατε να είστε αριστερός». Ελεος πιά. Χορτάσαμε από την εικόνα του «έντιμου» αριστερού λαμογιού, ας προσπαθήσουμε να τους αποβάλουμε επιτέλους από την ζωή μας στελνοντάς τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kimon 04/12/2012 00:41:33

   Δεν ήταν ο κ. Καραγιάννης. Δεν ήρθε. Αυτό αντικατέστησα ως ομιλητής. Ήταν ο πρέσβης κ. Αϋφαντής, που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.
   Στα εθνικά όμως έχει αξιοπρεπείς απόψεις και είναι από τους αξιόλογους ανθρώπους της αριστεράς.

   • kimon avatar
    kimon @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/12/2012 14:26:33

    Ευχαριστώ για την διόρθωση για το λάθος μου.

 45. nemo avatar
  nemo 04/12/2012 01:01:39

  Ενδιαφέρον αυτά που μάθαμε,

  Οι Τούρκοι δεν είναι έθνος γιατί μετά από συλλογικό φέις κοντρόλ φάγανε πόρτα από το κλάπ το εθνών που φτιάχνει η Ιστορία....αντιθέτος οι Βόσνιοι με βόσνια πρόσωπα είναι έθνος.

  Ακόμα οι κάτοικοι της Μικράς Ασίας εξισλαμίστηκαν δια της βίας, σε αντίθεση με την πρότερη ειρηνική και πολιτισμένη ελληνοποίηση και εξχριστιανισμό που είχαν υποστεί, υποθέτω.

  Χάσαμε από τους Τούρκους γιατί μας επιτέθηκαν άνανδρα την στιγμή που είμασταν σε παρακμή, δεν μας επιτέθηκαν άντρικια όταν είμασταν στα φόρτε μας, όπως κάνουμε εμείς οι πορτιέρηδες των εθνών.

  Οι τουρκική ελίτ είναι είτε κεμαλοναζιστές είτε ισλαμοφασίστες...με άλλα λόγια η απόλυτη ενσάρκωση του Κακού.

  Το ότι την ιστορία την διαμορφόνουν οι ελίτ και την διαμορφώνουν λάθος, όταν π.χ. διαβάζουν λάθος βιβλία που τα γράφουν παρακμιακοί αριστεροί...είναι καθησυχαστικό, αρκεί οι ηγέτες μας να διαβάσουν τα σωστά βιβλία και η Ιστορία θα πάρει την σωστή της τροπή...τιμωρώντας του Κακούς Τούρκους...εμείς αρκεί να ξαναβλέπουμε ελληνικά σήριαλ αντί τούρκικα.

  Επίσης μαθαίνουμε ότι η Τουρκία είναι σίγουρο ότι θα διαλυθεί γιατί είναι απολύτος νομοτελιακό, δεν υπάρχει ας πούμε η περίπτωση όλοι αυτοί οι Κούρδοι, Αλεβί, Ζωρααστριανοί, Λαζοί κτλ. να σταματίσουν να προσδιορίζονται από ανατολίτικες θρησκείες 3000 ετών και να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική ζώη της Τουρκίας...εξ άλλου δεν θα ταιριάζουν οι φάτσες τους.

  Με αυτή την ανάγνωση αλά Αρχοντα των Δαχτυλιδιών πετύχαμε μια μεγαλειώδη φαντασιακή Νίκη επί των Κακών Τούρκων, τους αφερέσαμε το μεταφυσικό υπόβραθο ενός έθνους (το οποίο σύμφωνα με το άρθρο είναι κάτι ανάμεσα στο να είσαι αυτόχθων, να σκάβεις την γη και να έχεις πάνω-κάτω ίδιο πρόσωπο)......εξ άλλου τα έχει πει και ο Γέροντας Παίσιος.

  Δυστηχώς η υλική πραγματικότητα είναι διαφορετική, η Τουρκία σε μόνο 80 χρόνια κατάφερε να ενώσει κάτω από την ομπρέλα του Τουρκισμού αρκετά επιτυχημένα διαφορετικές διαφορετικές φυλετικές ομάδες. Φυσικά σε απομονομένες περιοχές οι φυλετισμοί δεν ξεπεράστηκαν πλήρως όπως στο Κουρδιστάν. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βασίζει την στρατηγική της έναντι της Τουρκίας συγκεριακά σε ανατολίτες χωρικούς.

  Η Τουρκία και το τούρκικο έθνος είναι υπαρκτός και ισχυρός αντιπαλός μας. Αρθρα που χαιδευουν τα πατριωτικά αυτιά νοικοκυραίων είναι αντιπαραγωγικά και καθησυχαστικά. Εν τέλει βοηθούν την τουρκική πλευρά.

 46. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/12/2012 08:47:25

  Ο Μύθος του τουρκισμού ως πολιτικό ιδεολόγημα έχει αντικατασταθεί προ καιρού.Η Τουρκία διαθέτει μια πολιτική ηγετική φυσιογνωμία η οποία ανακαλύφθηκε απο αμερικανό Πρέσβη, εκπαιδεύθηκε στο Ισλαμικό Τάγμα Γκιουλέν το οποίο και εδρεύει στις ΗΠΑ και αποτελεί την πρόταση των ΗΠΑ στην Νέα Μέση Ανατολή.Επαναλαμβάνω μέγα σφάλμα όποιος παραγνωρίζει την δυναμική και τον ρόλο των Ισλαμικών Ταγμάτων στην Μέση Ανατολή και στον Ισλαμικό Κόσμο.Δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου περί λογαριασμών Ερντογάν στην Ελβετία και περί έκλυτου βίου Υιού Ερντογάν στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου την πρόσδεση του Ισλαμοφασίστα Τουρκου Πρωθυπουργού στο Αρμα των ΗΠΑ. Πλέον άγεται και φέρεται.

  Δεν συζητάμε λοιπόν για απόσχιση Βορείου Κουρδιστάν σε πρώτο στάδιο.Αλλά για διεθνώς αναγνωρισμένη Ομόσπονδία (μαζί με το Δυτικό Κουρδιστάν ως έχει ορίσει και ο Οτζαλάν) η οποία θα ενσωματωθεί στο Ανεξάρτητο Κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν .Και δεν θα προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα στο βαθμό που είναι ελεγχόμενη.Το μεγάλο Κουρδιστάν είναι παραπάνω απο βέβαιο οτι θα αποτελεί βραχίονας άσκησης πολιτικής του Ισραήλ και των ΗΠΑ

  Το PKK δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά ούτε όμως και να ηττηθεί , η προσπάθεια του να υποσκελίσει το τουρκικό κράτος δημιουργώντας δικό του μηχανισμό δημόσιας διοίκησης προχωρά με πολύ αργό ρυθμό.Το 1/3 των ψήφων των νοπτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας πηγαίνει στο AKP
  την ώρα που το ΠΚΚ αναγνωρίζεται ως θεματοφύλακας του ΚουρδικούΕθνους και απο τον λαό του Βορείου Κουρδισταν.Αυτές τις αντιφάσεις δεν πρέπει ενα έμπειρο μάτι να της παραγνωρίζει.Εχει δε τεθεί απο Κουρδικούς κύκλους και το θέμα του πως Οικονομικά θα στηριχθεί το νέο κράτος γιατί ο πλούτος του είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή της Επαρχίας του Κιρκούκ, συνεπώς μιλάμε μόνο για Ενεργειακό πλούτο ο οποίος θα διοχεύεται στην Ευρωπαική αγορά μέσω Αμερικανικών Γαλλικών Αγγλικών Πολυεθνικών.Που είναι λοιπόν η ανεξαρτησία του; Ας ανατρέξει κάποιος στο καθεστώς διοίκησης Μπαρζανί στην Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν και θα πειστεί για πολλά

  Οι δυνάμεις που δημιούργησαν το φαινόμενο Τουρκία μπορούν μόνο να το διαλύσουν και δεν δείχνουν μέχρι σήμερα τέτοια διάθεση.Το δίπολο Τουρκία Κουρδιστάν δεν εππαρκεί ως σχήμα για την ανάλυση των εξελίξεων

  Οσο για την Θράκη θεωρώ πολύ επιφανειακή την λογική η οποία:
  - δεν συνδέει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής με το Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (Αλλωστε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια είανι πολύ ζωηρό)
  -δεν συνδέι τις ΕΟΖ με το Γερμανικό ενδιαφέρον ειδικά σε μιά χώρα που ζεί υπο την αφυκτιοκή πίεση της .
  -δεν συνδέει το ενδιαφέρον της Ευρωπαικής Ενωσης με τα τουρκικά συμφέροντα (όλως τυχαίως ταυτίζονται οι θέσεις της Ε.Ε. με τις τουρκικές επιδιώξεις)

  Δύο τελευταίες παρατηρήσεις
  Πρώτον το να είσαι αριστερός δεν σημαίνει οτι δεν είσαι πατριώτης, ούτε το να είσια δεξιάς πολιτικής τοποθέτησης σε καθιστά πατριώτη.Αγνοια της Ιστορίας μας και εννοώ την διαδικασία που επέφερε την Εξάρτηση μας και την Υποτέλειας μας ως Εθνος και Χώρα δεν επιτρέπεται σήμερα
  Δεύτερον η Ελλάδα είναι εκτός των εξελίξεων αυτών .Την σερμαγιά του Γιάννου Κρανιδιώτη κάποιοι την πετάξαν στον κάλαθο των αχρήστων επιλέγοντας την πολιτική του Γιές Μέν (Και ανήκαν και σε ΠΑΣΟΚ και σε Ν.Δ. και σε Αριστερά)

 47. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/12/2012 14:15:21

  Σε οτι αφορά το Ισραήλ και το Εβραικό Λόμπι να ειστε επιφυλακτικός Κε Φαήλο σας υπενθυμίζω την τυχη που ειχε η προταση περι αναγνωρισης της αρμενικής γενοκτονίας στην Κνεσέτ και ως επίσης το ύψος των εμπορικών συνναλαγών Τουρκίας-Ισραήλ καθως και τις επαφές μυστικές και μη Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων.Η πολιτική δεν χαράσσεται με συναισθήματα και το Ισραήλ είανι πολύ σκληρό κράτος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.