#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/10/2010 05:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τον κόσμο τον αλλάζουν οι ιδέες, όχι οι άνθρωποι


Στο πέρασμα των αιώνων, οι άνθρωποι αντάλλαξαν και ανταλλάσσουν ιδέες. Μερικές από αυτές ήταν επωφελείς για την ανθρωπότητα, άλλες ήταν βλαβερές. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί φιλόσοφοι ανάπτυξαν ιδέες για τον Θεό, τη θρησκεία, και για το ρόλο της ανθρώπινης διακυβέρνησης. Αν και οι περισσότεροι έπαψαν να υπάρχουν προ πολλού, οι ιδέες τους παραμένουν επίκαιρες και αποτελούν αντικείμενο βιβλίων, ντοκιμαντέρ, και καθημερινών συζητήσεων.

Ο Κινέζος Μάο Τσε Τούνγκ δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία τόσο καιρό, αν δεν μπορούσε να ελέγξει τις ιδέες της κοινωνίας του. Η κυβέρνησή του έλεγχε τα ΜΜΕ, την εκπαίδευση, και τις επικοινωνίες γενικότερα. Η βασική ιδέα ήταν ο κομμουνισμός, όλα για το  καλό της κοινότητας. Αν ο λαός αντιλαμβάνονταν πως ο Μάο κυβερνούσε για τον εαυτό του, η βάση της κινεζικής κοινωνίας θα ήταν δραματικά διαφορετική. Ο Μάο δεν δημιούργησε την κομμουνιστική ιδέα, όμως την εκμεταλλεύτηκε. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ιδέες για να επηρεάσουν τη κοινωνία τους.

Σήμερα ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι άνθρωποι συνδέουν τις ιδέες με τους ανθρώπους. Πολύ συχνά πιστεύουν ότι προσωπικότητες όπως ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήταν κακοί λόγω της γενοκτονίας που διέπραξαν, αντί να καταδικάσουν την ίδια την έννοια της γενοκτονίας. Καταδικάζουν τον Τόμας Τζέφερσον για τις ανήθικες απόψεις του σε σχέση με τη δουλεία, που είχε ως νεαρός, αγνοώντας τις υπόλοιπες πάμπολλες θετικές ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε επί πολλά χρόνια. Πολλές μάλιστα από αυτές δεν ήταν δικές τους αλλά του John Locke.

Ο  Locke ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της έννοιας της συνταγματικής δημοκρατίας. Πίστευε πως αυτοί που έχουν την εξουσία, έχουν και τη τάση να τη καταχρώνται. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίζονται από κάποιο Σύνταγμα. Το εν λόγω σύνταγμα θα είναι μια συμφωνία μεταξύ του λαού και των κυβερνώντων. Αν η κυβέρνηση το παραβιάσει, ο λαός θα της αποδώσει ευθύνες. Πρόκειται για μια πολύ απλή ιδέα στη βάση της, που όμως δεν θα έπρεπε να αντανακλά τον ίδιο τον John Locke ως προσωπικότητα.

Κάτι άλλο που ο  Locke υποστήριζε με θέρμη, είναι η προστασία της ελευθερίας. Πολλοί σήμερα, που δεν σέβονται ιδιαίτερα την ελευθερία, έχουν τη τάση να επιτίθενται σε αυτούς που την υποστηρίζουν, αντί στην ίδια την ιδέα της.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως argumentum ad homine. Πρόκειται για το σφάλμα του να επιτιθέμεθα στον χαρακτήρα, ή στα κίνητρα κάποιου που έχει θέσει μια ιδέα, παρά στην ίδια την ιδέα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας συζητητής συκοφαντεί το χαρακτήρα ενός άλλου. Αντί να επικεντρωθεί στους ισχυρισμούς και στα επιχειρήματα του αντιπάλου,  επικεντρώνεται στο άτομο του.

Δυστυχώς, η λογική αυτή επικρατεί ευρέως σήμερα στα ΜΜΕ και στις διάφορες δημοσιεύσεις. Ένας γνωστός οπαδός του argumentum ad homine, είναι ο Keith Olbermann του MSNBC, που φημίζεται για τις επιθέσεις του σε άτομα αντί για τις ιδέες τους. Έχει μάλιστα μια εκπομπή με τίτλο «Ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου» όπου σφυροκοπά ανθρώπους και όχι αυτά που πρεσβεύουν. Το σωστό ερώτημα όμως, δεν είναι  ποιος υποστηρίζει τι, αλλά τι είναι αυτό που υποστηρίζει;

Τα ΜΜΕ μαστίζονται από αυτό το παιχνίδι της εκτόξευσης κατηγοριών. Αυτή η εστίαση στο ποιος ή ποιοι είπαν τι, απομακρύνει τη προσοχή του κοινού από τα ζητήματα, από τις ιδέες. Έτσι, οι συζητήσεις και οι πολιτικές διαμάχες έχουν καταντήσεις να είναι απλά ανταλλαγές κατηγοριών και προσωπικών επιθέσεων. Η ελευθερία ταυτίστηκε με τη ριζοσπαστικοποίηση, η τον ρατσισμό, και αυτό έχει πλέον γίνει αποδεκτό.

Πρόσφατα, οι ιδέες του Συντάγματος και της Ελευθερίας έχουν ανέβει στη επιφάνεια ως βασικός πυλώνας των απόψεων του κινήματος tea-party. Και οι πολέμιοι του που επικεντρώνονται στα άτομα ή στις ομάδες που το απαρτίζουν, αδυνατούν να αντιληφτούν πως η όλη πολιτική δυσφορία που το κίνημα αυτό εκφράζει έχει να κάνει με ιδέες, και όχι με τα άτομα που τις προβάλλουν.

Οι Αμερικανοί πολύ απλά,  έχουν δυσαρεστηθεί με τη καταχρηστική, ανεξέλεγκτη, και  μονοκομματική τους κυβέρνηση, μια ιδέα δηλαδή που είναι παμπάλαιη και παγκόσμια.

Όπως είπε κάποτε ο Thomas Paine, «Μια στρατιά αρχών μπορεί να διεισδύσει εκεί που δεν μπορεί μια στρατιά πολεμιστών…».

S.A.- Prison Planet

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2010 05:52:59

  Με την σοσιαλιστική φουμαρολογία και φορομπηξία Ομπάμα έχουν δυσαρεστηθεί, και με το συνοθύλευμα αντιαμερικανικών (και όχι αναγκαστικά "φιλολαϊκών") συμφερόντων που έχπουν ταυτιστεί με το κόμμα των Δημοκρατικών. Φιλολαϊκό είναι αυτό που δεν μπαίνει στην τσέπη σου για να κάνει πράξη τις ιδεοληψίες του... Κάτι μου θυμίζει...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 29/10/2010 05:59:44

   Δες ωστόσο και αυτό (αν ανοίγει...) h**p://online.wsj.com/article/SB10001424052702304173704575578200086257706.html
   Υπάρχει και επιφυλάκτικότητα από το big business για το tea party. Αυτή είναι η εκεί εκδοχή της λαϊκής δεξιάς, νομίζω, και κατά πόσο θα μετεξελιχθεί από τους ρεπουπμπλικάνους, από όπου ξεκίνησε, θα δείξει.

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 29/10/2010 08:06:52

  Μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το αντίθετο, να πολεμάμε δλδ τις ιδέες που κάποια άτομα εκμεταλεύτηκαν, αλλοτρίωσαν, σπίλωσαν. Μην πάμε μακριά, ας δούμε την Ελλάδα μας, επί πόσες δεκαετίες η δεξιά ιδεολογία ήταν σχεδόν ταμπού λόγω των συνταγματαρχών και του παλατιού? Πόσο βάλλεται σήμερα η Εκκλησία μας, κάθε φορά που ένας εκ των χιλιάδων λειτουργών της κατηγορείται για κάτι?

 3. A.M. avatar
  A.M. 29/10/2010 08:23:44

  Συμφωνώ απόλυτα με τον αθρογράφο.

  Υπάρχει απ τους περισσότερους ένα μπέρδεμα ανάμεσα στις ιδέες ενός ανθρώπου και σε αυτόν τον ίδιο τον άνθρωπο.
  Και αυτό οφείλεται σε μια σύγχιση που προκύπτει απ την ταύτιση του ανθρώπου με τις ιδέες που εκφράζει.
  Και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σήμερα το βλέπει κάποιος στα φόρουμ του διαδικτύου με τις προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς επειδή δεν συμφωνεί κάποιος με την άποψη του άλλου.

  Αυτό είναι μια ανοησία.

  Μπορεί ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου, ένας εγκληματίας για παράδειγμα, να έχει μια πολύ καλή ιδέα χρήσιμη για την ανθρωπότητα και να παραμένει όντως εγκληματική φυσιογνωμία.
  Όπως και το ακριβώς αντίθετο ένας άγιος άνθρωπος να έχει μια πολύ κακή ιδέα και να βλάψει πολλούς ανθρώπους που θα πιστέψουν σε αυτήν την ιδέα ενώ ο ίδιος ως άνθρωπος παραμένει ένας πολύ καλός άνθρωπος με τις καλύτερες προθέσεις.

  Άλλο οι ιδέες ενός ανθρώπου και άλλο αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος.

 4. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 29/10/2010 09:59:50

  Τα tea parties είναι μία επιστροφή στον παλιό αμρικανικό φιλελευθερισμό τύπου φαρ ουέστ. Από αντίδραση φυσικά στον κρατισμό και την μεταμοντέρνα υποσοσιαλίζουσα ιδεολογία Ομπάμα που όμως προωθεί τις νέες μπίζνες με λεφτά φορολογουμένων.

 5. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 10:40:32

  @ Blut und Tränen.....Τον Μάρτιο του 2010, το Κογκρέσο ψήφισε και ο Πρόεδρος υπέγραψε σε νόμο το "Affordable Care Act", η οποία θέτει σε εφαρμογή εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας
  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν υπεύθυνα το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και εγγυώνται στους Αμερικάνους πολίτες ευκολότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και περισσότερες επιλογές.

  Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Αμερικάνοι ανασφάλιστοι στους οποίους με τον νέο νόμο θα επεκταθεί η παροχή υγειονομικής φροντίδας,γεγονός που θα βελτιώσει τους δείκτες της ισότητας και της πρόσβασης στην υγεία.

  Και είναι προτιμότερο να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το σύστημα υγείας της χώρας τους που συνολικά θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, παρά να πληρώνουν (οι φορολογούμενοι) έναν πόλεμο που ήθελαν-σχεδίασαν-οργάνωσαν-εκτέλεσαν κάποια "δεξιά γεράκια", λέγοντας μάλιστα ψέμματα (ότι π.χ το Ιράκ είχε βιολογικά όπλα).
  Και μην ξεχνάς ότι σε αυτόν τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί ως τώρα πάνω από 60.000 άμαχοι......

  • Blut und Tränen avatar
   Blut und Tränen @ δαιμονάκι 29/10/2010 10:45:14

   εκτός από τον πόλεμο και τους αρχόσχολους ποικιλόχρωμους θα πληρώνουν και τις πράσινες μπίζνες

 6. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 10:49:09

  τον κόσμο αλλάζουν οι ανθρώποι που πιστεύουν-εφαρμόζουν-ασπάζονται-υιοθετούν συγκεκριμένες ιδέες.
  Π.χ η ύπαρξη της πολιτικής της μη βίας από μόνη της δεν οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ινδίας.
  Έπρεπε ένας άνθρωπος να την κηρύξει(Γκάντι) και εκατομμύρια άνθρωποι να την υιοθετήσουν και να την κάνουν στάση ζωής.
  Π.χ η ύπαρξη του Χριστιανισμού από μόνη της δεν τον έκανε επικρατούσα θρησκεία αυτοκρατοριών.
  Αν δεν υπήρχαν οι Απόστολοι που διέδωσαν και κήρυξαν τον Λόγο του Θεού (κυρίως ο Απόστολος Παύλος) σε όλον τον γνωστό κόσμο τότε, μάλλον ο Χριστιανισμός θα παρέμενε στα ασφυκτικά πλαίσια της Ιουδαίας και της Παλαιστίνης και δεν θα εξαπλωνόταν σε όλη την Ρωμαική Αυτοκρατορία.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ δαιμονάκι 29/10/2010 11:01:48

   αδιάβαστο σε βλέπω δαιμονάκι... Ξεχνάς τον ρόλο του Φλάβιου Βαλέριου Αυρήλιου Κωνσταντίνου και , κυρίως, του Φλάβιου Θεοδόσιου. Με το ζόρι και επί ποινή. Οι Απόστολοι ήταν σαν την ...Greenpeace. Άλλος έκανε την δουλειά.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/10/2010 11:13:51

  Έ καιρός ήταν να κάνουμε και λίγη εξαγωγή "δεξιοαριστερής - νεοφιλελευθερο-αντινεοταξικής επανάστασης" από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Οι "τσαγάδες" είναι πολύ μπρουτάλ, χωρίς ιδεολογική καθοδήγηση, και όπως έλεγε ο Βλαδίμηρας, "η συνείδηση εισάγεται στις μάζες εκ των έξω".
  Εδώ σας θέλω μάστορες, κάντε τους Reps αντινεοταξικούς.
  Πάντως, το ότι πολεμούν από χρόνια το ΔΝΤ είναι μια πολύ καλή αρχή και βάση για μόνιμη συνεργασία :
  "House Minority Leader John Boehner (R-Ohio) is leading his caucus in opposition to funding for U.S. troops this week, based on money in the spending bill for the International Monetary Fund. To fund the IMF, the GOP leader says, is to support a "global bailout."
  h**p://www.washingtonmonthly.com/archives/individual/2009_06/018645.php

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 29/10/2010 11:27:44

   Πέρισυ το είπε ο τσικλίμαγκας, πρίν αποφασισθεί το Ελληνικό bailout.
   Το πρόβλεψε: Σήμερα, (και) με λεφτά του καλού Τεξανού Rep, χρηματοδοτείται το Ελληνικό άπατο βαρέλι. Με 3,5 % επιτόκιο! Πού φθάσαμε!
   Αντί να χρηματοδοτείται ως πρέπει, ο ιερός πόλεμος υπέρ βωμών, εστιών και μεταλλευμάτων στο Αφγανιστάν, εμποδίζουν και αυτοί με το υστέρημά τους, μια καθώς πρέπει χώρα να χρεωκοπήσει. Ενάντια στη θέληση των υγιώς σκεπτομένων πολιτών της!

 8. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 12:14:26

  @ archaeopteryx....θες δεν θες ο Χριστιανισμός διαδόθηκε με τους Αποστόλους και κατάφερε να επιβιώσει από αρκετούς διωγμούς(που βέβαια έγιναν επειδή οι Χριστιανοί δεν προσκυνούσαν ως Θεό τον Αυτοκράτορα και όχι επειδή πίστευαν σε έναν άλλον Θεό...εξάλλου εκείνη η περίοδος χαρακτηριζόταν από θρησκευτική ανοχή και θρησκευτικό συγκρητισμό).
  Ο Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος και ο Φλάβιος Θεοδόσιος ήταν αρκετά αργότερα και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ο Χριστιανισμός να καθιερωθεί ως η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας(ο οποίος όμως ήταν πολύ διαδεδομένος τουλάχιστον 1 αιώνα νωρίτερα από Μέγα Κων/νο).

  Αν θες την προσωπική μου άποψη, ο Μέγας Κων/νος τουλάχιστον στην αρχή, προσεταιρίστηκε τους χριστιανούς διαβλέποντας ότι αποτελούν ένα από τα πιο υγιή κομμάτια της αυτοκρατορίας, μιας αυτοκρατορίας που είχε πέσει σε βαθιά και μακροχρόνια παρακμή και στην οποία είχε επέλθει πλήρης ηθική σήψη.
  Ο Μέγας Κων/νος στήριξε δηλαδή την επικράτησή του στους χριστιανούς που δεν είχαν ακόμα διαβρωθεί ηθικά και αποτελούσαν ίσως το πιο ηθικό κομμάτι της αυτοκρατορίας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ δαιμονάκι 29/10/2010 12:28:42

   μπα... το αντίστοιχο της Νεοταξικής Πράσινης Ανάπτυξης ήταν... ή έχω διαβάσει πολύ ...Καραγάτση.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ δαιμονάκι 29/10/2010 12:45:36

   Φαντάζομαι ότι, αν μετά από έναν αιώνα κυριαρχήσουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη και επιβάλλουν την θρησκεία τους, με την βοήθεια κάποιων multicultural πράσινων πολιτικών, ίσως μετά χίλια χρόνια, όταν ενδεχομένως επανεφευρεθεί το ελεύθερο internet κάποιοι να γράφουν στα blogs ότι πριν την επιβολή του ισλαμικού νόμου επικρατούσε σήψη και παρακμή στην Ευρώπη. Η παρακμή των ιδεών της ελευθερίας, η δική μας παρακμή.

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/10/2010 12:32:52

  Φασολαδα Παρτυ για τον ΓΑΠ... σερβιρω!

  ΠΠ

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 15:20:37

  @ Professor Moriarty.....αν διαβάσεις κανένα βιβλίο ιστορίας (και όχι ιστορικό μυθιστόρημα) για την πορεία της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας κατά τους 3ο-4ο αιώνα μ.Χ, θα διαπιστώσεις και εσύ το αυτονόητο, ότι την μεγάλη ακμή ακολουθεί νομοτελειακά η παρακμή.....................

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ δαιμονάκι 29/10/2010 18:24:21

   Μήπως έχεις να μου προτείνεις κανένα καλύτερο βιβλίο επί του θέματος από το "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire" του Gibbon? Στο τέλος αυτού του βιβλίου ο Γίββων αναφέρεται "στον θρίαμβο του βαρβαρισμού και της θρησκείας". Επίσης κάπου εκεί μέσα λέει ότι η Ρωμαίοι παγανιστές ήταν πολύ ανεκτικότεροι προς τους χριστιανούς απ' ότι ήσαν οι χριστιανοί μεταξύ τους, και πολλά άλλα που ασφαλώς αγνοείς γι αυτό και εκτίθεσαι απαγγέλλοντας βαρετές κοινοτοπίες ως βαθυστόχαστους χρησμούς και κάνοντας μαθήματα ... στον Professor. Χα-χααα-χα!

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/10/2010 18:27:19

  βρε δαιμονάκι, μήπως είσαι ο ...τιραμόλα;

 12. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 20:00:44

  @ Professor Moriarty....αν διάβασες προσεκτικά τα σχόλιά μου, αναφέρθηκα ότι η περίοδος της Ρωμαικής αυτοκρατορίας (πριν την καθιέρωση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας) χαρακτηριζόταν από θρησκευτική ανοχή και θρησκευτικό συγκρητισμό......σε αυτό συμπίπτουν οι απόψεις μας....

  Ο Χριστιανισμός παρόλο τις διακηρύξεις του (περί αγάπης-ισότητας) μόλις καθιερώθηκε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, επιδόθηκε σε μια τιτάνια και μακροχρόνια προσπάθεια (και τα κατάφερε τελικά) με τις ευλογίες και την συμπαράσταση της αυτοκρατορικής εξουσίας να εξαφανίσει ή να εξοβελίσει τις μη χριστιανικές θρησκείες.

  Και παράλληλα ο εκάστοτε αυτοκράτορας και το επίσημο δόγμα του Χριαστιανισμού που υποστήριζε, έκαναν συνεχείς διώξεις κατά των ανθρώπων που υποστήριζαν άλλα δόγματα της ίδιας θρησκείας(αιρετικοί).
  Σχετικές και οι αποφάσεις πολλών Οικουμενικών Συνόδων.

  Διότι ο αυτοκράτορας δεν ήταν μόνο ο ανώτατος ηγεμόνας του κράτους και του στρατού. Ήταν πλέον ο ανώτατος δικαστής και ο μοναδικός νομοθέτης και παράλληλα ο προστάτης της Εκκλησίας και του ορθού δόγματος.
  Ήταν η προσωποποίηση του χριστιανικού κράτους που του εμπιστεύθηκε ο Θεός. Ήταν με απλά λόγια ο "εκλεκτός" του Θεού.

  "Ένας Θεός, μία Εκκλησία, ένας αυτοκράτορας".

  Οι χριστιανοί κατάφεραν το επίθετο Έλληνας να το ταυτίσουν με τον ειδωλολάτρη, τον παγανιστή και τον Εθνικό(πιστός της παλαιάς θρησκείας).
  Και στην συνέχεια προσπάθησαν να το διαβάλλουν, να το δαιμονοποιήσουν(τουλάχιστον τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).

  Τα επεισόδια του θρησκευτικού φανατισμού είναι άπειρα στην διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τον Μεσαίωνα.
  Πολλοί μάλιστα μακροχρόνιοι πόλεμοι στην τελευταία περίοδο, όπου υπήρξε εμπλοκή πολλών κρατών, ήταν καθαρά θρησκευτικοί πόλεμοι.
  Ως και την Αήττητη Αρμάδα ο θρησκευτικός ζήλος και φανατισμός την συγκρότησαν και την έστειλαν να επιχειρήσει απόβαση στην "αιρετική" Αγγλία.

  Υ.Γ : Αναγνωρίζω το χιούμορ σου, θα ήθελα να ανταποδώσω με "χο,χο,χο" αλλά τέτοια κάνει μόνο ο Σωκράτης(όχι αυτός που ήπιε το κώνειο)!!!!!!!!!

 13. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 20:02:46

  @ archaeopteryx....όχι, ο Σεραφίνο είμαι!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.