#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch;Αναρωτιόμασταν πριν λίγες μέρες «Μήπως το παιχνίδι γυρίζει», καταλήγοντας: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι ζήτημα χρόνου να έρθει και η πρώτη αναβάθμιση που θα προετοιμάσει το δρόμο για την  πρώτη δειλή έξοδο στις αγορές κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Βέβαια τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ρευστά, αλλά μήπως, τελικά, το «παιχνίδι» γυρίζει;»

Και πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρίς», ήρθε η αναβάθμιση από τη Fitch. Το βέβαιον είναι ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι...οίκοι!

Όμως, ας μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα! Δεν βγήκαμε από την κρίση, ούτε ...γύρισε το παιχνίδι! Έχει πολύ δρόμο μπροστά μας και δύσκολο μάλιστα.

Απλώς, οι αγορές αρχίζουν να πείθονται ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνηση Σαμαρά, μπορούν να τα καταφέρουν!

Η χώρα παίρνει μιαν ανάσα και στον ορίζοντα φαίνεται μια ευκαιρία.

Είναι στο χέρι μας πλέον να την εκμεταλλευτούμε.

Για όσους θα βιαστούν να υποτιμήσουν την κίνηση αυτή, θα τους υπενθυμίσω ότι με τις υποβαθμίσεις των ...Οίκων άρχισε η κατηφόρα που μας οδήγησε στο Μνημόνιο.

Εκείνο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι οι Οίκοι  αξιολογούν κυρίως τις προοπτικές της χώρας, τις δυνατότητες και τη βούληση της κυβέρνησης.

Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα κτίζεται, στο εξωτερικό κυρίως, η αίσθηση ότι η Ελλάδα  καταβάλλει επίπονες και σοβαρές προσπάθειες. Και αυτό εκτιμάται.

Μια πρώτη ένδειξη ήταν και η απόφαση του Εurogroup για την εκταμίευση της διπλής δόσης.

Τέσσερα άλλα θέματα συνηγορούν ότι κάτι αλλάζει:

Πρώτον, τα  ξένα επενδυτικά κεφάλαια, αρχίζουν να διακρίνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Δεύτερον, το ζήτημα κουρέματος του επισήμου χρέους, του λεγόμενου OSI έχει μπει στην ατζέντα.

Τρίτον, στην Ευρώπη ζωηρεύει η συζήτηση για να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα.

Τέταρτον, εντείνονται οι πιέσεις για να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που απειλεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης.

Για να το πούμε διαφορετικά, από την προηγούμενη φορά, το «παιχνίδι» μπορεί πλέον να αλλάξει.

Αδέξιος Δεξιός

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 15/05/2013 08:01:56

  Σημαίνει ότι τα φρένα μάλλον έχουν πιάσει, το όχημα "Ελλάδα μας" μάλλον δεν πέφτει στον γκρεμό και ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πλήρη αναστροφή της πορείας του.
  Ας εργασθούμε όλοι, μα όλοι, για την ταχύτερη δυνατή άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, την παραδειγματική τιμωρία όσων μας ενέπλεξαν στην περιπέτεια και την ανακατάληψη της Αθήνας από τα εγκληματικά και παραβατικά στοιχεία που την κατέλαβαν.

 2. B.Q avatar
  B.Q 15/05/2013 08:50:11

  Τα ''ήξεις - αφήξεις'' των οίκων ....αξιολόγησης και τα λοιπά διεθνή πολιτικοοικονομικά παίγνια τα λαμβάνοντα χώραν κατά το συμφέρον των ''πελατών'' κάθε φορά, δεν αποτελούν λόγους πανηγυρισμών. Δεν ενδιαφέρονται οι ...οίκοι ενοχής ούτε για την ανάπτυξη, ούτε για τη ζωή, ούτε και για τους ανθρώπους. Έχουν διαφορετικά ζητούμενα και στόχους.
  '' Παράγοντες μεταβολής της αξιολόγησης της Fitch :
  - Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη του οίκου πως οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για την αξιολόγηση είναι πιο εξισορροπημένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν, ο καθένας ξεχωριστά ή όλοι μαζί , να οδηγήσουν σε κάποια μεταβολή της αξιολόγησης.
  1) Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των δομικών μεταρρυθμίσεων, αποτελεί λόγο αναβάθμισης.
  2) Αντίθετα, αποτυχία οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει ως αποτέλεσμα νέα χρηματοδοτικά κενά μπορούν να προκαλέσουν αρνητική μεταβολή. Επίσης, μία νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε μη τήρηση του προγράμματος, θα αυξήσει τους κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη και θα προκαλέσει αθέτηση πληρωμών από το κράτος και χρεοκοπίες στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση.
  3) Μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν προκαλέσει ένα υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και έχουν κάνει την Ελλάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ, όπως οι εξελίξεις στην Κύπρο. Η Fitch δεν ερμηνεύει τη μεταχείριση της Κύπρου από την τρόικα ως μείωση της στήριξης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως οι εξελίξεις στην Κύπρο μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες προκαλώντας νέο εκτροχιασμό του προγράμματος οδηγώντας σε εικασίες επιχειρήσεις και καταθέτες για το πόσο υψηλότερα μπορεί να είναι τα χρηματοδοτικά κενά.''

  • B.Q avatar
   B.Q @ B.Q 15/05/2013 08:51:14

   Aπό το capital.gr το απόσπασμα.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ B.Q 15/05/2013 09:20:56

   Κατά την άποψη σας είναι τελικά καλό πράγμα που μας αναβάθμισαν ή ήταν προτιμότερο να μας υποβαθμίσουν;

   • tpe avatar
    tpe @ firiki2010 15/05/2013 09:34:02

    Εξαρτάται από το αποτέλεσμα! Αν η αναβάθμιση αποτελέσει αιτία χαλάρωσης, τότε είναι κακό πράγμα.
    Από την άλλη πλευρά, απ' όσο καταλαβαίνω, η όλη ουσία είναι πως αντί για ΠΟΛΥ σκουπίδια, τα Ελληνικά ομόλογα είναι... ολίγον σκουπίδια και για τους πολύ τζογαδόγους. Μέχρι το ΒΒΒ έχουμε πολύ καιρό ακόμα, αν κατάλαβα από το σταθερό outlook!

    Από την άλλη πλευρά, στις αγορές ομολόγων άρεσε. Το spread πήγε στις 795 μονάδες!

    Μας ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ για να βγούμε στις αγορές, αν λέει κάτι αυτό.

    • leak avatar
     leak @ tpe 15/05/2013 11:31:38

     Πρέπει με κάποιον τρόπο να φτάσουμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αυτό είναι όλο. Δεν θα άντεχε η Μερκελ μια αποτυχία της Ελλάδας τώρα.
     Μαζέψτε ότι καταθέσεις έχετε σε στρώματα κλπ, γιατι έρχεται κούρεμα καταθέσεων το Σεπτέμβριο. Επίσης, μη πετάτε άλλα λεφτά στο χρηματιστήριο. Μαζέυουν και τα τελευταία ψιλά.
     Σκοπός τους είναι να είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε δάνεια, με υποθηκευμένα ακίνητα και χωρίς καταθέσεις...οπότε η ληστεία θα είναι πανεύκολη. Καιρός να τους δυσκολέψουμε λίγο.

   • B.Q avatar
    B.Q @ firiki2010 15/05/2013 12:11:13

    @firiki2010 : Αν έχουμε πλήρη επίγνωση βάσει ποιών κριτηρίων-σκοπιμοτήτων-συμφερόντων οι οίκοι αναβαθμίζουν-υποβαθμίζουν υπηρετώντας αισχροκερδ'η σχέδια και σκοπούς, θα παρατηρούμε το συμβάν απλά, χωρίς έντονα (θετικά ή αρνητικά) συναισθήματα. Παιχνίδια. Σημασία έχει η καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής των ανθρώπων.
    Η απάντησή μου λοιπόν είναι, οτι το θεωρώ όλο ετούτο το ''σκηνικό'', εντελώς ΑΔΙΆΦΟΡΟ κύριε.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 15/05/2013 09:27:13

  Kαλός οἴκος ὁ Φίτσις..
  Ἄν μᾶς ἀνασηκώσουν καί τά Poorιά θά στήσω πανηγύρι...

  • Αρχιμηδης avatar
   Αρχιμηδης @ Κυθήριος 15/05/2013 19:35:57

   Kαι οι moody's πάνω απ' όλα. Οπότε Ιταλοί και Ισπανοί θα μας παρακαλάνε να τους δανείσουμε...

   • Μαθηματικός avatar
    Μαθηματικός @ Αρχιμηδης 16/05/2013 00:38:11

    Και τα Goody's και τα Goody's !!!!

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Μαθηματικός 17/05/2013 00:40:24

     Έγραψες, Μαθηματικέ!

 4. Noger avatar
  Noger 15/05/2013 09:38:02

  Εταιρείες ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ μηδενικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας.
  Αξιολογούν θετικά αφού πρώτα λάβουν σοβαρά ανταλλάγματα.
  Αξιολογούν αρνητικά αν δεν πάρουν το αντάλαγμα που θέλουν εκμεταλευόμενες τις τάσεις των αγορών που αυτές διαμορφώνουν.
  Δηλαδή, μονά χάνεις, ζυγά κερδίζω.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 15/05/2013 10:01:54

  Δεν υπάρχει η παραμικρή εντιμότητα στους "οίκους", ειδικά στην Fitch, που θεωρείται οίκος "παίρνεις ό,τι πληρώνεις". Τα νέα είναι καλά, αλλά όχι επειδή κάποιοι "καλοί κ αγαθοί" άνθρωποι είδαν το φως το αληθινόν, ότι θα πάει καλά η ελληνική οικονομία. Τα νέα είναι καλά, διότι η βελτίωση της Ελλάδας επιτρέπει μια τρομερή ανατιμητική κερδοσκοπία, από τα τάρταρα στα οποία βρέθηκαν οι τιμές μετοχών και ομολόγων. Η αναβάθμιση δίνει το σύνθημα της ανατιμητικής κερδοσκοπίας, αφού πρώτα βέβαια τοποθετήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα όσοι κινούν τα νήματα στις "αγορές", ώστε τώρα να μπουν και οι υπόλοιποι, δημιουργώντας ένα τρομερό, ένα μοναδικο success story. Καθαρή κερδοσκοπία είναι, λοιπόν το κίνητρο, άλλο ότι τώρα - σε αντίθεση με τις αρχές του 2010, που είχαμε υποτιμητική κερδοσκοπία - η κερδοσκοπία αυτή μας εξυπηρετεί - και όχι μόνον γιατί θα περισσέψει χρήμα σε όσους "παίζουν" στο χρηματιστήριο.

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 15/05/2013 10:22:09

  Οι Fitchουλες εκτρέφουν καί εκπαιδεύουν τούς μαύρους κύκνους (black swans-όρος χρηματιστηριακός πού σημαίνει απρόβλεπτο οικονομικό γεγονός). Οταν πάρουν εντολή τούς αμολάνε καί, μέ τό μπάχαλο πού δημιουργούν στήν αγορά, μαζεύουν τά παραγώμενα "αυγά" τά αφεντικά τους.

  Μέσα στήν πρόοδο καί τόν εκσυγχρονισμό έπεσε, μέ τό κεφάλι, η ψωροκωστούλα!

 7. Π.M.M. avatar
  Π.M.M. 15/05/2013 10:34:34

  ...Και μόλις πριν από μία ημέρα ο αρχηγός των ...ατάκτων (version 2013-Μάιος), έλεγε με περισσή αλαζονεία ότι τα περί βελτίωσης και σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης είναι μύθος. Φαντάζομαι, τώρα θα βγει να καταγγείλει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για συμμετοχή στο παιχνίδι της προπαγάνδας της κυβέρνησης...!
  Νομίζω ότι το γεγονός ότι η αλλαγή στην οικονομική πολιτική οδηγεί τους συγκεκριμένους οίκους (προηγήθηκε η αναβάθμιση από την S&P το Δεκέμβριο) να αναβαθμίζουν, σταδιακά, την Ελλάδα, λέει πολλά. ...Κυρίως ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

 8. Αγρότης avatar
  Αγρότης 15/05/2013 11:32:04

  Για όσους θα βιαστούν να υποτιμήσουν την κίνηση αυτή, θα τους υπενθυμίσω ότι με τις υποβαθμίσεις των …Οίκων άρχισε η κατηφόρα που μας οδήγησε στο Μνημόνιο.

  Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η κατηφόρα αυτή έφερε στην επιφάνεια άπειρα εσωτερικά μας προβλήματα.... γνωστά τοις πάσι πλέον.
  Η λύση τους δεν πρέπει να ολοκληρωθεί;

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/05/2013 11:50:17

  Η αναβάθμιση από την Fitch ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια.
  Η μεταπολιτευτική Ελλάδα της ατομικιστικής βόλεψης, της εκθείασης της ήσσονος προσπάθειας και της αυθαιρεσίας πρέπει να πάψει να υπάρχει. Αν είναι, για να πάψει να υπάρχει, να κρατήσει η κρίση ακόμα μερικά χρόνια, ας κρατήσει...

 10. periopos avatar
  periopos 15/05/2013 13:00:43

  Οι "οίκοι" αξιολόγησης, κάνουν την δουλειά τους, η οποία είναι να "ενημερώνουν" το "επενδυτικό" κοινό, που κατά την γνώμη τους πρέπει να επενδύσουν, ανάλογα με το ρίσκο που θέλουν να περιέχει αυτή η επένδυση.

  Αυτή την εποχή, υπάρχει μεγάλη ποσότητα "ρευστού", που δεν τοποθετείται, παρά μόνον σε μετοχές και ομόλογα χωρών που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αλλά ταυτόχρονα χαμηλές αποδόσεις.
  Ο δε χρυσός, παρ' όλο που έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, κυρίως σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, παραμένει δυσανάλογα χαμηλά.
  Οι ίδιοι οίκοι που έδιωξαν τους "επενδυτές" από τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, τώρα "σπρώχνουν" τους επενδυτές, με διάθεση για υψηλό ρίσκο, σε αυτά.

  Τι μεσολάβησε;
  Η εφαρμογή ιδιαίτερα σκληρών μέτρων, στις οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, με ταυτόχρονη προστασία, στον μεγαλύτερο βαθμό, των Τραπεζών από την έκθεσή τους σε ομόλογα αυτών.
  Ο συνδυασμός των μέτρων με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού των χωρών από τα μνημόνια, ουσιαστικά διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία του επενδυτικού κλίματος στις αγορές, έστω και με χασούρα.
  Τώρα, φαίνεται, ότι ήρθε η ώρα, να βγάλουν και πάλι κέρδη.

  Τι κατάφερε μέχρι σήμερα η Ελληνική οικονομία για να αξίζει μία τέτοια «αναβάθμιση»;
  Μείωσε το ποσοστό του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα μείωσε το ίδιο το ΑΕΠ, αύξησε το χρέος ως προς το ΑΕΠ ενώ μείωσε το ονομαστικό χρέος με την μέθοδο της χρονικής επέκτασής του, μερικής διαγραφής του και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, εκτόξευσε την ανεργία, μείωσε δραματικά τον Ιδιωτικό τομέα, και ακόμα συνδιαλέγεται με τον Δημόσιο και με τους φοροφυγάδες.
  Επιπλέον, απορύθμισε πλήρως, τα εργασιακά, την κοινωνική του λειτουργία, και την κοινωνική συνοχή.
  Πως το κατάφερε;
  Με οριζόντια μέτρα εις βάρος της πλειοψηφίας των φορολογουμένων, και πάντως δυσανάλογα με τις αντίστοιχες ανορθολογικές μειώσεις δαπανών του ίδιου του κράτους.

  Τι έχει υποσχεθεί ακόμα;
  Την περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, την «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου, και πιθανώς την «αξιοποίηση» του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου.

  Η έξοδος στις αγορές, από μία οικονομία με αυτά τα στοιχεία, ενώ δίνει την ψευδαίσθηση της εχέγγυας οικονομίας, το μόνο που διασφαλίζει είναι την βεβαίωση των «οίκων» και των διαχειριστών προς τους επενδυτές, ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος εγγυώνται τις αποδόσεις στο μέλλον.

  Αφού είναι τόσο επιτυχημένα τα μνημόνια, γιατί δεν τα κρατάνε μέχρι η αναβάθμιση να φθάσει σε επίπεδα δανεισμού χαμηλότερα από των μνημονίων;
  Με τα πρωτογενή πλεονάσματα που υποτίθεται ότι επιτυγχάνουμε, τα χρήματα που θα μας δίνουν θα είναι για την πληρωμή των χρημάτων που μας έχουν ήδη δώσει, δηλαδή ένας εγγυημένος αλληλόχρεος λογαριασμός με ένα καλό επιτόκιο.
  Γίνεται κάτι διαφορετικό σήμερα;
  Σκοπός τους άλλωστε είναι η «εξυγίανση» της Ελληνικής οικονομίας.

 11. aftercrisis avatar
  aftercrisis 15/05/2013 13:25:47

  “Διορθώνουν” οι αξιολογήσεις των “οίκων”, “διορθώνουν” ραγδαία τα ομόλογα Ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά (τα πολύ λίγα που απέμειναν σε κυκλοφορία, μετά την Ευρωπαική διακρατικοποίηση του χρέους).
  Υπάρχει ουσιαστικός λόγος: Αντίθετα με όσα ισχυρίζονται οι πολιτικοί της συμφοράς και οι οικονομολόγοι που έχουν ανεπαρκή γνώση του Excel, το πραγματικό κίνητρο της κρίσης εμπιστοσύνης των “αγορών” δεν ηταν το ίδιο το δημοσιο-οικονομικό χρέος και έλλειμμα. Ήταν το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ έλλειμμα και χρέος. Και το εξωτερικό δημοσιο-οικονομικό, αλλά ΚΥΡΙΩΣ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του γενικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.
  Μη ξεχνάμε ότι το 2009, με την τρόμπα-φούσκα της Καραμανλικής κυβέρνησης και όσα είχαν προηγηθεί (“ισχυρή Ελλάδα”), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είχε φθάσει στο τερατώδες 15 %.

  Daniel Gros – Europe’s Irrelevant Austerity Debate
  http://www.project-syndicate.org/commentary/reinhart-and-rogoff-in-europe-by-daniel-gros.

  Μη βιαστεί να χαρεί κανείς: Η “οικονομία των αριθμών” βελτιώνεται, ωστόσο η πραγματική οικονομία είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και για να γυρίσει, θέλει δουλειά πολλή.

  Tο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου βλετιώνεται ραγδαία, λόγω περιορισμού των εισαγωγών και εν μέρει της κατανάλωσης καυσίμων – και αυτό το βλέπουν οι “οικοι” και οι “αγορές”:
  http://62.1.43.74/5Ekdosis/UplPDFs/syllogikostomos/21-e%20Anastasatos%20377-398.pdf

  Από τα συμπεράσματα της ως άνω μελέτης του Αναστ. Αναστασάτου:

  “…..Η συγκράτηση των δανειακών υποχρεώσεων
  κράτους και νοικοκυριών πρέπει να συνοδευτεί από κάμψη της κατανάλωσης, διευκόλυνση παραγωγικών εξωστρεφών εγχώριων επενδύσεων, συντονισμένη στροφή της προσφοράς προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα και της εγχώριας ζήτησης από εισαγόμενα σε ελληνικά προϊόντα. Ειδικής μνείας χρήζει η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από το πετρέλαιο και γενικότερης μεταρρύθμισης του
  ενεργοβόρου μοντέλου ανάπτυξης.
  ….Για να είναι διατηρήσιμη η ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων
  της οικονομίας, δεν μπορεί να βασιστεί σε μισθολογικό dumping, αλλά στην εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης τεχνολογίας – και άρα προστιθέμενης αξίας – και σε δυναμικότερα αναπτυσσόμενες αγορές.
  Μία τέτοια στρατηγική επιλογή απαιτεί αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας μέσω επένδυσης στην παιδεία. Θα ήταν ευκταίο τα κονδύλια για έρευνα και τεχνολογία να μην περικοπούν. Σημαντικότερη
  ακόμα όμως είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ήδη διατιθέμενων χρημάτων, η σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τις ανάγκες της οικονομίας, η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων οργάνωσης
  της παραγωγής, η χρήση εργαλείων έρευνας αγοράς, η αποτελεσματική ρύθμιση και υποστήριξη των αγορών από μία στιβαρή δημόσια διοίκηση, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
  ……
  Τελική προϋπόθεση είναι η δραστική αλλαγή της παραγωγικής κουλτούρας των ατόμων και φορέων”.

 12. undercover gpr avatar
  undercover gpr 15/05/2013 14:27:33

  "Εκείνο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι οι Οίκοι αξιολογούν κυρίως τις προοπτικές της χώρας, τις δυνατότητες και τη βούληση της κυβέρνησης."

  Καμμία σχέση.
  Οι οίκοι αξιολογούν "προιόντα" (ομόλογα).τα δικά μας "προιόντα" είναι τόσα λίγα στην αγορά που η αξιολόγησή τους αναβαθμίζεται γιατί το ρίσκο μειώνεται.

  φυσικά και είναι καλό αλλά επί της ουσίας δεν είναι αναβάθμιση της χώρας, της κυβέρνησης κτλ. αλλά κάποιων παλαιοτέρων προιόντων της χώρας που το ρίσκο τους έχει πέσει λόγω κουρέματος ή απόσυρσης του μεγαλύτερου μέρους του προιόντος από την αγορά.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ undercover gpr 15/05/2013 23:34:17

   αξιολογουν και προιόντα/τίτλους *και* όσους τα εκδίδουν (εταιριες, χώρες κλπ)
   στην περίπτωση μας δεν προκειται για αναβάθμιση 'τίτλων' αλλά για αναβάθμιση της ίδιας της χώρας

   τι σημαίνει για μας ..?
   αν λάβουμε υπόψην την κατασταση στην οποια βρισκόμαστε ..όχι και πολλά..
   αναβάθμιση σε B-minus δεν ειναι για πανηγύρισμους
   απλα αναγνωρίζει το γεγονος ότι η Ελλάδα ισορροπησε ένα χρόνο τωρα με κυβ/νση Σαμαρά
   η θεση της χώρας όμως είναι εξαιρετικά *ασταθής* ασχετα αν αυτοι βλέπουν outlook stable ...
   (τα ιδια και πριν το φιτσ..
   www.antinews.gr/2013/05/09/215190/#comment-1164694

   για την ικανότητα τους στη σωστη αξιολόγηση (και το ρόλο τους στην κριση του 2008) δεν χρειαζεται να τα ξαναλέμε - το ο'τι τους επιτρέπεται να λειτουργουν ακόμα ειναι μέγα σκανδαλο

 13. Tasos avatar
  Tasos 15/05/2013 16:12:33

  Μαστίγιο και καρότο. Είμαστε στη φάση του καρότου. Τα ίδια πρόσωπα που έλεγαν ότι η συνταγή είναι λαθεμένη, πρέπει να πειστούν ότι είναι σωστή (κι ο ΑΣ περιλαμβάνεται σε αυτούς) για να μη βγούν να ζητήσουν τίποτε αλλαγές (ειδικά αν τις ζητήσουν το φθινόπωρο μετά τις εκλογές της Μέρκελ).
  Στον άνεργο πάντως ούτε η υποβάθμιση λέει τίποτε ούτε και η αναβάθμιση. Δουλειά θέλει ο άνθρωπος και όλα μα όλα τα νούμερα λένε ότι οι ελπίδες του είναι ελάχιστες είτε με CCC είτε με B.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Tasos 15/05/2013 18:04:02

   Η συνταγή ήταν ξεκάθαρα λαθεμένη και, αν πέτυχε, πέτυχε για έναν και μόνον λόγο: Διότι αυτοί οι ίδιοι που την σχεδίασαν ως θανατηφόρα, δεν υπολόγισαν την δυνατότητα του Έλληνα να τα καταφέρει λόγω της παραοικονομίας.

 14. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 15/05/2013 16:15:50

  Δυστυχώς, τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του '13 έσοδα από φορολογία περιουσίας δεν θα έλθουν, λόγω αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν, ενώ η πρωτοφανής ύφεση της αγοράς, που εντάθηκε το '13, θα φέρει και σοβαρή υστέρηση αμέσων και έμμεσων φόρων. Από που αντλεί (ελπίζω όχι από την Φιτς) την αισιοδοξία της η κυβέρνηση, δεν γνωρίζω.

 15. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 16/05/2013 00:40:14

  Σε κάθε περίπτωση, η επομένη των γερμανικών εκλογών θα ξεδιαλύνει (μάλλον) οριστικά τις προθέσεις όλων!

 16. Zame avatar
  Zame 16/05/2013 01:16:57

  ..μηπως μια άνοδο πάνω από τις 1.100 μονάδες στο ΧΑΑ
  & κοντά στο 8%. η άνοδος στις μετοχές των τραπεζών ?

  Η εξαιρετικά επιβαρυμενη & απρόβλεπτη μεταβολή οικονομικών στοιχείων
  την συγκεκριμένη στιγμή δεν δικαιολογεί ΚΑΝΕΝΑ απολύτως επιτόκιο.
  πόσο μάλλον κατόπιν & τού ομολογουμένου λάθους..
  ( χαχαα..δηλαδη το τοσο 'αθωο'..η ανεπαρκής γνώση του Excel, το πραγματικό κίνητρο της πρωτοφανούς στα χρονικά κρίσης..πού δημιούργησε αυτήν εξαιρετικη κατασταση που χυδαια φλερταρει με ανθρωπιστική καταστροφη..)

  Λόγο & αιτήματα έχει ο δανειζόμενος & όχι ο δανειστής..
  εκτός & μόνον όταν επιθυμεί την ζουγλκοποιηση..
  για να πουλήσει ενα άλλο προϊόν πού θα προκύψει από την παραγόμενη ανάγκη ..απο-ζουγκλοποιησης..

  Για να μπορεί πλέον το «παιχνίδι» να αλλάξει..
  εκτος της απαραίτητης -δραστικής αλλαγής της παραγωγικής κουλτούρας των ατόμων και φορέων”.- νομιζω πως κυοφορεί και μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ που ολοένα θα γίνεται ποιό αναπόφευκτη..
  & οπως είπε η κ.Αλέκα η αναντιστοιχία πράξεων από την θεωρεία είναι η αιτία των χαμηλών ποσοστών του ΚΚΕ ..
  έτσι και με δαύτους..
  εντάξει είπαμε πως η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά από μόνη της είναι ανεπαρκέστατη ..
  γιατί η προφανεστατη & καρά-έρπουσα πραγματική αδυναμια επίτευξης των στόχων..ισως να δημιουργήσει & περίεργες ενοχές στους υπεραισιόδοξους .

 17. rally monkey avatar
  rally monkey 16/05/2013 02:03:32

  το γεγονος ο'τι δεν εχουμε δει επιτάχυνση των εξελιξεων στην ευροζώνη (ακομα και μετα την Κυπρο) οφειλεται κυριως στο 'whatever it takes' του κ. Ντραγκι τον περασμενο Ιουλιο, (βλ. απειλή για απεριοριστη παρεμβαση της ΕΚΤ στην αγορα κρατικών ομολογων της Ισπανιας και της Ιταλίας σε περιπτωση που αυτο κριθει απαραίτητο)
  δηλώσεις με τετοια βαρύτητα μόνο τυχαιες δεν είναι

  νομιζω οι προθεσεις ειναι δεδομένες.. αλλα το ακριβές timing παραμενει άδηλον..
  και ως γνωστον οπου παιζονται λεφτά τα παντα ειναι θεμα timing
  σε περιπτωση που εχεις αμφιβολίες για τις προθέσεις των ισχυρών 'παιχτών' παντως ..σκεψου ποσο ευκολοτερο/οικονομικοτερο θα ηταν για την ΕΚΤ να στηριξει την Ελληνική αγορά ομολόγων το 2010 (εστω μετα το μνημονιο) .. σε σχεση με την δεσμευση του 2012 να παρέμβει σε μια αγορά με σχεδόν 10πλάσιο μέγεθος...
  το euro project πρεπει να ξετιλυχθεί μεν αλλα με οσο γινεται λιγοτερο ατακτο τρόπο

 18. αιρετικός avatar
  αιρετικός 17/05/2013 00:36:43

  Μετά και την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό της EUROVISION, η ανάπτυξη έρχεταιαιαι!.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.