#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2010 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι προτείνει ένας δικός του άνθρωποςΕνας δικός τους άνθρωπος, αλλά με μυαλό, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να μας βγάλει από την απορία για το τι κάνει η κυβέρνηση. Στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, ούτε λίγο ούτε πολύ τονίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά και η ύφεση του 2010 θα φτάσει το 4,2%. Επισημαίνει ότι οι περικοπές δώρων, άνοδος της ανεργίας, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ελάχιστη επενδυτική δραστηριότητα, θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο τη χώρα σε ύφεση.

Ο κ. Στουρνάρας προτείνει σειρά μέτρων που αν και μοιάζουν νεοφιλελεύθερα, θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά μόνο αν ξυπνήσει η κυβέρνηση η οποία έχει βρει την εύκολη λύση των νέων φόρων αντί να πάει σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Αντί λοιπόν να βάζει το χέρι στην τσέπη του κάθε πολίτη, μπορεί να πάει κατευθείαν στο ψαχνό, εκεί που χάνονται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ζητά μεταξύ άλλων:

α) Κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων που αφορούν σε πολίτες και αντικατάστασή τους με στοχευμένες άμεσες δαπάνες. Σήμερα γίνεται το έλα να δεις με τις φοροαπαλλαγές αντί να υπάρχει έλεγχος.
β) Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, με ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, που αξιοποιεί συνδυαστικά όλα τα δεδομένα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια σοβαρότερη κυβέρνηση που δεν θα λέει λόγια του αέρα για τη φοροδιαφυγή αλλά δε θα κάνει τίποτε να την πολεμήσει.
γ) Συγχώνευση κρατικών νοσοκομείων και εξειδίκευσή τους ανάλογα με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων που περισσεύουν. Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων τύπου βασικού μετόχου, που εμποδίζουν τη δημιουργία ιδιωτικών κλινικών, και ιδιαίτερα διαγνωστικών κέντρων. Με λίγα λόγια άνοιγμα της αγοράς ώστε να βγουν από τις τρύπες τους τα «ποντίκια» που ζουν παρασιτικά στο ΕΣΥ.
δ) Συγχώνευση και κατάργηση στρατιωτικών μονάδων. Αξιοποίηση στρατοπέδων που περισσεύουν για την αποπληρωμή στρατιωτικών δανείων. Φυσικά αυτό δεν αφορά παραμεθόριες περιοχές, αλλά για παράδειγμα στην Αθήνα γίνεται χαμός από στρατόπεδα προκειμένου να βολεύονται τα βύσματα.
ε) Συγχώνευση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν σε κάθε χωριό και ραχούλα άνοιξε πανεπιστήμιο από τους «πονηρούς» πολιτευτές μας, πώς να γίνει εξοικονόμηση;
στ) Σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανάληψη του σχετικού κόστους από τον προϋπολογισμό, με πτώση των δαπανών ή/και αύξηση της φορολογίας, καθώς και δημιουργία κεφαλαιοποιητικού δεύτερου πυλώνα για όσους επιθυμούν πρόσθετη σύνταξη και ασφάλιση υγείας πέραν αυτών που εξασφαλίζει το διανεμητικό σύστημα.
ζ) Χρησιμοποίηση καταξιωμένων managers για την υλοποίηση των πράγματι δύσκολων στόχων στους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου. Εδώ μάλλον θα τα χαλάσουμε διότι από το μανατζεριλίκι του καθενός κάηκε η Ελλαδα.

Αυτές οι στοχεύσεις μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο τη χώρα χωρίς να γονατίσει άλλο ο κόσμος. Διότι όσο κόβεις από τους μισθούς τόσο βαθαίνει η ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Asterix avatar
  Asterix 23/12/2010 13:15:31

  Πολύ πρόχειρα τα βλέπω και μάλλον παρωχημένης προοπτικής. Σε μερικά που ελαφρώς ακουμπάει τις απόψεις του Σαμαρά (πχ ασφαλιστικό) ας συμφωνήσω. Τα υπόλοιπα είναι πολύ εξειδικευμένα και αμφιβολης αποτελεσματικότητας. Αυτό π.χ. με τους μάνατζερ είναι εξώφθαλμα συντεχνιακό και μάλλον πασοκικού τύπου.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 23/12/2010 13:27:01

  Όταν λέει "αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών με στοχευμένες δαπάνες", εννοεί προφανώς το "χτίσιμο" του αφορολογήτου με αποδείξεις, όπως γίνεται από φέτος δηλαδή. Και σε συνδυασμό με τη δεύτερη πρόταση, δηλαδή το "ηλεκτρονικό σύστημα", τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Μα, προφανώς, την οιονεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρήση της ρουφιανοφοροκάρτας: Θέλεις φοροαπαλλαγή κύριε; Μόνο αν πληρώνεις με τη φοροκάρτα, αλλιώς δεν έχει κοκό!

  Ας βλέπουμε και λίγο πιο μακρυά λοιπόν, πριν επικροτήσουμε τις δήθεν "αγαθών προθέσεων" προτάσεις...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Αυριανιστής 23/12/2010 17:26:54

   Γιατί Αυριανιστά, μου; Εκτός από μεγάλος γραφειοκρατικός πονοκέφαλος για τα καταστήματα, τι άλλο κακό βλέπεις; Το ότι θα πάψουν μερικοί να έχουν διπλές ταμειακές (υπάρχουν σε μεγάλη έκταση);
   Το ότι θα ζοριστούν όσοι πατάνε ένα μηδενικό λιγότερο στο διπλότυπο;
   Το ζήτημα "big brother" με απασχολεί. Όχι όμως σαν "666" και λοιπές μπούρδες. Για την ώρα, όμως, με ενοχλεί περισσότερο το "big brothel" που λέγεται Ελλάς. Συνεπώς...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 24/12/2010 10:41:44

    Εγώ πάντως, Πηλέα, δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να πάρω φοροκάρτα. Κι αν την πάρω, δεν θα τη χρησιμοποιήσω. Θα δεχθώ να πληρώσω συνειδητά +1000 ευρώ φόρο, παρά να δώσω στο κράτος τη χαρά να παρακολουθεί τις καταναλωτικές μου συνήθειες. Και θα φροντίσω, από το χιλιάρικο αυτό, να ρεφάρω το μεγαλύτερο μέρος μέσω... "αμοιβαίας κατανόησης" με τους εμπόρους (κι ας χτυπιέται όσο θέλει το διοπτροφόρο γιουσουφάκι της τρόικας).

    Φοροδοτική αντίσταση θέλουν, φοροδοτική αντίσταση θα έχουν. Το τραβάει ο οργανισμός τους!

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 23/12/2010 13:32:44

  Όσο για την κατάργηση νοσοκομείων, μαντέψτε ποιο θα είναι το κριτήριο. Αν σε ένα νομό π.χ., υπάρχουν δύο νοσοκομεία, το ένα (σε μία πόλη) υπερσύγχρονο και το άλλο (σε άλλη πόλη) αρκετά παλαιότερο, δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβουμε ότι το σύγχρονο θα ιδιωτικοποιηθεί (αφού θα πουληθεί έναντι υψηλότερου τιμήματος) και το "σαπάκι" θα παραμείνει δημόσιο για το πόπολο...

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/12/2010 15:26:15

  Σωστά όσα λέει ο Στουρνάρας. Ακόμα και το περί managers. Το σχόλιο του Φάκτορα, ότι οι μάνατζερς χαλάσανε την Ελλάδα ήταν επιπόλαιο. Διότι, βέβαια, από τους πολιτικούς εγκάθετους, που παριστάνουν τους μάνατζερς, μέχρι τους τεχνοκράτες μάνατζερς υπάρχει απόσταση. Και οφείλει κάθε "φάκτορας" να γνωρίζει ότι οι πολιτικοί των τελευταίων 30 ετών είτε επιλέγουν κυριολεκτικά άσχετα κομματόσκυλα για τις θέσεις των μάνατζερ (μέχρι και θεολόγος Δντής Νοσοκομείου ακούστηκε πρόσφατα -υπό μια έννοια, βέβαια, "ειδικός", ως ειδήμων της μεταφυσικής φάσεως των ασθενών του ΕΣΥ-) είτε προαπαιτούν βεβαίωση ότι το κομματικό συμφέρον θα υπερισχύει της όποιας επιστημονικής τους απόψεως.
  Πάρτε το χαμπάρι: Όποιο και να είναι το υποκείμενο επίπεδο γνώσεων, ο Έλληνας πολιτικός λειτουργεί μόνον σαν κομματικό στέλεχος. Ως εξαίρεση αναγνωρίζω μόνον τον Αλ. Παπαδόπουλο, που γι' αυτό καταδικάστηκε από τους ομόσταβλούς του σε βαθεία κατάψυξη.
  Αυτοί δεν είναι και οι λόγοι, που ο καθηγητής Αλογοσκούφης γελοιοποίησε τους τίτλους του ως Υπουργός (όπως και οι πριν και οι μετά αυτόν ομόλογοί του) και ο καθηγητής Σημίτης μας κατεδίκασε στο Ευρώ και την νεοπλουτίδικη Ολυμπιάδα, ως πρωθυπουργός;

 5. l
  l' ami du peuple 23/12/2010 23:18:20

  ΙΟΒΕ: 13,2 μου βγήκε, μαντάμ. Να το αφήσω;

  Με μία ακόμα βαρυσήμαντη έκθεση για την ελληνική οικονομία, μας φιλοδώρησε το ΙΟΒΕ για τα Χριστούγεννα. Μέσα στην έκθεση συνεχίζεται η προσπάθεια του οργανισμού να αναλύσει την ελληνική οικονομία, με εργαλεία βγαλμένα κατευθείαν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του μεγάλου οικονομολόγου Tolkien. Προσπάθεια που εκτιμάται από όλους τους ευπρεπείς κύκλους της πολιτικής ζωής της χώρας. Είναι γνωστό άλλωστε πως η υπόθεση των “ορθολογικών προσδοκιών” (rational expectations) είχε τεράστια επιτυχία στην ανεύρεση του δαχτυλιδιού από τον γερο-Γκάνταλφ.

  Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ασχοληθώ με όλες τις βαρυσήμαντες αναλύσεις της ΜΚΟ ΙΟΒΕ, θα σταθούμε όμως σε ένα αγαπημένο σημείο με το οποίο είχαμε ασχοληθεί παλιότερα και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  Στη σελίδα 8 (κεφ. Αναπτυξιακή διάσταση: 10ετής ορίζοντας τρομάρα τους) αναφέρεται πως “το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών... μπορούν να επιφέρουν (εφάπαξ) αύξηση του ΑΕΠ άνω του 17% μακροπρόθεσμα, και περίπου 10% σε ορίζοντα πενταετίας”. Εδώ βλέπουμε πως ο ΙΟΒΕ έχει προχωρήσει σε μια αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεών του, που ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2%. Αν και αυτή η μείωση της πρόβλεψης κατά 24,242424% δεν αιτιολογείται στην έκθεση, θα αποτολμήσω μια ερμηνεία.

  Τον Αύγουστο είχαμε δείξει πάλι στην "Αυγή" (08/08/2010. "Οι τσαρλατανισμοί του σεπτού ΙΟΒΕ"), πως η μεθοδολογία που οδήγησε τον ΙΟΒΕ σε αυτή την πρόβλεψη ήταν της λογικής “εάν η γιαγιά μου είχε καρούλια και ήταν πατίνι, τι τελική θα έπιανε το πατίνι στην κατηφόρα”. Άρα είναι λογικό να υποθέσουμε πως και η καινούργια αναθεωρημένη εκτίμηση θα βασίζεται σε κάποιο πρόβλημα του συστήματος πέδησης του πατινιού.

  Ενώ η Ελλάδα βυθίζεται σε μια κατάσταση που μέχρι πριν λίγα χρόνια βλέπαμε μόνο σε περιοχές του τρίτου κόσμου που θα δυσκολευόμασταν να τοποθετήσουμε στον χάρτη, μαγαζάκια σαν τον ΙΟΒΕ συνεχίζουν να παίζουν τσιγκολελέτα, προσφέροντας αισθησιακά πρωτοσέλιδα στα περισσότερα ΜΜΕ. Συγχωρέστε με για την οξύτητα, αλλά η αρχή της λύσης του ελληνικού δράματος θα έρθει όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όλον αυτό τον αδιάφορο συρφετό που διαμορφώνει την επίπλαστη ατζέντα της επικαιρότητας (με πρώτη και πιο αδιάφορη την κυβέρνηση). Μέχρι τότε ο χιονάνθρωπος που έφτιαξα στο πάρκο είμαι σίγουρος πως κατανοεί πολύ καλύτερα τον ζόφο που ζούμε από τους περισσότερους “σοβαρούς” αναλυτές.

  Κυρίτσης Γ.
  αυγη: 23/12/2010

 6. perastikos avatar
  perastikos 24/12/2010 10:05:36

  καλα, σε λίγο θα γίνουν όλοι σαμαρικότεροι του σαμαρά!

  • Asterix avatar
   Asterix @ perastikos 24/12/2010 10:51:22

   Για τον Κυρίτση το λες αυτό Perastike?

 7. Μisha avatar
  Μisha 24/12/2010 10:48:55

  Ξέχασε ο κορακας να προτείνει την ευθανασία των αναπήρων και την δημιουργία porn streets αλά Αμστερνταμ.
  Αν είχαμε στην Ελλάδα έναν Πουτιν τυποι σαν τον Στουρνο θα ήταν μπαλαούρο για υπονόμευση της χωρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.