#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2013 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι περιμέναμε από τον Ομπάμα, να ….αναλάβει το χρέος μας;Εντάξει, δεν γλυτώσαμε από τα μνημόνια, ούτε θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα …Liberty στον Πειραιά με …φρεσκοτυπωμένα δολάρια.

Όμως, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πλανητάρχη πήγε καλά.

Καλύτερα του αναμενομένου, θα τολμούσα να πώ.

Δηλαδή, τι περισσότερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε;

Μια ..δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου ότι θ’ αναλάβει την …εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους;

'Η να το ...διαγράψει δημοσίως, όπως κάποτε ο Σαλιαρέλης ...διέγραφε τα  χρέη του Ολυμπιακού από την τηλεόραση;

Έλεος πια μ’ αυτή την μικροψυχία.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα, όμως, παρ’ όλα αυτά  ο  Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια δημόσια παρέμβαση η οποία συζητείται ήδη ευρέως και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ατζέντα για την αντιμετώπιση της κρίσης που λογικά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το Φθινόπωρο.

Και αυτό που είπε ο κ. Ομπάμα, ότι  δηλαδή η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, το φωνάζουν ακόμα και σοβαρές φωνές, μέσα  στο……κονκλάβιο της λιτότητας, τη Γερμανία.

Γκρινιάζουν μερικοί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να λέει ότι θέλει από το τη στιγμή που δεν πληρώνει η χώρα του για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του ΔΝΤ, αν και αλλού βρίσκεται η ουσία.

Πρώτον, οι Πρόεδροι  των ΗΠΑ, ειδικά σε τέτοιες συναντήσεις,  είναι προσεκτικοί και οι δηλώσεις τους συγκρατημένες.

Δεύτερον, ακόμα και αν η δήλωση αυτή δεν επιφέρει κάποιο θεαματικό απτό αποτέλεσμα, βοηθάει τα μέγιστα την επιχειρηματολογία μας για αλλαγή πολιτικής και αυτό είναι σημαντικό.

Τρίτον, και αυτό οι …διαμαρτυρόμενοι το ξεχνούν, οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα, όταν το θελήσουν, και την επιρροή τους να ασκήσουν και τις καλές τους υπηρεσίες να προσφέρουν ,τόσο εντός του ΔΝΤ, όσο και σε φίλιες κυβερνήσεις.

Και εμείς στην παρούσα κρίση χρειαζόμαστε συμμάχους που να επιμένουν στην ανάγκη να τεθεί τέλος στις πολιτικές της λιτότητας.

Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  ίσως ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Λευκό Οίκο με μια θετική ατζέντα  για  θέματα που ενδιαφέρουν  άμεσα τις ΗΠΑ. Και τις ενδιαφέρουν πολύ.

Έτσι εξηγείται και η αναβαθμισμένη  παρουσία της αμερικανικής αποστολής. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δίπλα του σχεδόν όλους τους βασικούς του συνεργάτες.

Αυτά δεν γίνονται σε μια….τυπική συνάντηση εργασίας.

Αν  κρίνουμε από τα θέματα που εθίγησαν, έστω και ακροθιγώς, στις δημόσιες δηλώσεις των δυο ηγετών, τότε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι η Ελλάδα ευελπιστεί  στη στήριξη των ΗΠΑ σε μια σειρά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα μας, ήτοι: μείωση του χρέους, επενδύσεις και ανάπτυξη, ενέργεια και ΑΟΖ.

Βεβαίως, τι θετικό μπορεί να προκύψει για τη χώρα μας, θα το δούμε στους επόμενους μήνες, όμως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα ανοίγονται νέες προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Είναι λυπηρό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να απαξιώσουν ό,τι  θετικό  γίνεται σ’ αυτήν τη χώρα. Λες και ζουν αλλού και δεν θέλουν το καλό της.

Κ.Ρ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μιά φορά κι έναν καιρό avatar
  Μιά φορά κι έναν καιρό 09/08/2013 15:05:22

  Καλά. Δεν περιμέναμε και τίποτε περισσότερο, ούτε και κανένα θαύμα! Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του και καλά θα κάνουμε να κοιτάζουμε κι εμείς το δικό μας. Αποκλειστικά, προσηλωμένα και αμετακίνητα.
  Αυτό που είναι σίγουρο, είναι οτι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, είναι η πιό σοβαρή και αξιοπρεπής παρουσία Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική. Όταν θα εξαντληθεί και η...υπομονή του -ελπίζω σύντομα- με τους εκβιαστές, θ΄αρχίσει να μας αρέσει και περισσότερο!

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/08/2013 15:33:18

  427 δισ Ευρω! αξια ΥΓ εχει η DB. Εχω την εκθεση....

  Εσυ γνωριζεις την πραγματικη ΑΞΙΑ των 427 δισ ευρω σε δολαρια !!

  ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ την προταση...να γινεται το τρειντ σε δολαρια !!...οσα δισ υπαρχουν σε ΥΓ...!! τοτε το χρεος που λες θα εξατμισθει ποικιλοτροπως... το ευρω επισης... η Γερμανια επισης... και θα τους δανειζουμε εμεις !

  ΠΠ

 3. Με ποιά πλευρά είσαι; avatar
  Με ποιά πλευρά είσαι; 09/08/2013 15:39:55

  Εγώ θα ήθελα να είναι λίγο πιό σαφής ο μίστερ Ομπάμα όσον αφορά την εγκατάλειψη των πολιτικών υφεσιακής λιτότητας και την υιοθέτηση αναπτυξιακών επιλογών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά οι προσεχείς εκλογές της Μέρκελ δεν το επέτρεψαν, γιατί από....τακτ, όλοι περιμένουν να τελειώσει την παράστασή της για να ...χειροκροτήσουνε. Ας ευχηθούμε σ΄ένα μήνα από τώρα, να είναι πιό θορυβώδης η αποδοκιμασία!
  Άντε, γιατί τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε με τη συνεχή τους αφαίμαξη κι η υπομονή μας, έχει εξαντήσει πια όλα τα όρια.

 4. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 09/08/2013 16:05:39

  "...Και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση..."
  Είναι και εξόχως οικονομικό θέμα, όχι γιά τους ολίγους υπηρετούμενους Έλληνες... αλλά για τους πολλούς "υπηρέτες" που ψηφίζουν.
  Μια επιτυχία επ' αυτού αλλάζει άρδην την πολιτική παρτίδα προς τα "δεξιά" και ξαναέχουμε πατρίδα για να την συζητήσουμε με τα "αριστερά".

 5. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 09/08/2013 16:14:47

  Ο Σαμαράς είναι ακόμα στις ΗΠΑ και συνεχίζει το πρόγραμμά του και ο Κουβέλης με τον Καμμένο ζητάνε ...ενημέρωση της Βουλής!
  Περιμένετέ ρε να γυρίσει ο άνθρωπος.
  Θα πάθετε τίποτα απ' την πολλή βιασύνη

 6. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 09/08/2013 16:15:50

  αυτά φίλε μου δεν λέγονται σε μια σύντομη δήλωση....

 7. aris. aold avatar
  aris. aold 09/08/2013 16:47:59

  Ο ναύαρχος Σταυρίδης παραλληλισε την ανατολική μεσογειο σαν τα Βαλκάνια πριν τον α παγκόσμιο πόλεμο.

  Η Ελλάδα συμφωνα με ολους τους ειδικούς χρειάζεται και κούρεμα και ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

  Αν δεν γίνουν και τα δυο σύντομα η χωρα θα διολισθήσει ταχύτητα στην αφρικανοποιησει με ότι μπορεί να παράξει η επικείμενη διάλυση.

  Κάποιες χώρες είτε από δογματική εμμονή είτε από υστεροβουλία μπορεί να το θέλουν.

  Το θεμα είναι αν θέλουν και η ΗΠΑ την ελληνικη διάλυση.

  Εαν η ΗΠΑ ενδιαφέρονται για δικά τους συμφεροντα για την ελληνικη υπόθεση θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν πραγματικα.

  Πλέον ο Ομπάμα είναι γνωστης της πραγματικότητας από τα πλέον υπεύθυνα χείλη.

  Ο Σαμάρας και σωστά πλέον θέτει θέμα ελληνικης αποσταθεροποίησης αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

 8. Hawk avatar
  Hawk 09/08/2013 17:13:27

  Οπως πάντα στην Ελλάδα η κοινή γνώμη είναι χωρισμένη σε ομάδες ανάλογα με το τι η κάθε ομάδα προσδοκά - πιστεύει ότι είναι σωτήριο για την χώρα μας, έτσι έχουμε:
  - αυτούς που περίμεναν τον Ομπάμπα να πει ότι μας δίνει μία επιταγή 300 δισ. δολλαρίων για να εξοφλήσουμε το χρέος.
  -αυτούς που περίμεναν να πει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και όλα τα έσοδα θα είναι υπέρ της Ελλάδος.
  -αυτούς που περίμεναν να στείλει επενδυτές άμεσα στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι οι μισθοί θα είναι τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009.
  -αυτούς που περίμεναν να σκυλοβρίσει την Μέρκελ για όλα τα κακά που μας έχει κάνει.
  -αυτούς που περίμεναν να ζητήσει συγνώμη για την ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά μας ζητήματα από την λήξη του β' ΠΠ και μετά.
  -αυτούς που περίμεναν να ακούσουν ότι θα μας βοηθήσουν (με δικά τους έξοδα) να διώξουμε όλους του λαθρομετανάστες μέσα σε μία μέρα.

  Οπως καταλαβαίνουμε δύσκολα θα μπορούσε να βγει ένα θετικό συμπέρασμα, ότι ναι ήταν ένα καλό ταξίδι, μιά καλή αρχή.

 9. Ρηνα avatar
  Ρηνα 09/08/2013 18:08:22

  Σιγα μη δωσει λεφτα η Αμερικη. Ευχαριστημενοι θα ειμαστε αν δεν βαζει τρικλοποδιες, αυτο μονο.

 10. Μ.Β avatar
  Μ.Β 09/08/2013 18:20:32

  ....Για έναν ανεξήγητο λόγο, αισθάνομαι (και όχι ''πιστεύω''), οτι εν προκειμένω, ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε αυτό τουλάχιστον το ταξίδι, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε αντικειμενικά να γίνει. Ο χρόνος θ΄αποδείξει αν οι ερήμην μας διαμορφωμένες αντικειμενικές συνθήκες αποδειχτούν ευνοϊκές, ή αν επιβάλλεται να καταβάλλουμε πολύ πιο έντονες κι επίμονες προσπάθειες για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντά μας. Ένα απαιτητικό παιχνίδι αντικρουόμενων σχεδίων, ευαίσθητων ισορροπιών και τεράστιων οικονομικών διακυβευμάτων σε συνεχή εξέλιξη, όπου ο εφησυχασμός, η ελαφρότητα και η υπεραισιοδοξία, κοστίζουν....... Οι ήττες σε αυτό το επίπεδο, καταλήγουν σχεδόν πάντοτε σε συμφορές.
  Γι αυτό αν τελικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατάφερναν να υπερβούν τ΄αστεία κάτω απ΄τις δραματικές καταστάσεις που ζούμε διαχωριστικά της μικροκομματικής οπτικής και διαμόρφωναν από κοινού ένα ρεαλιστικό, επαναστατικό Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, δημιουργώντας αδιάσπαστο λαϊκό μέτωπο ικανό να αντιμετωπίσει νικηφόρα τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και την παραφροσύνη των τοκογλύφων, θα ήταν σωτήριο για όλους μας. Η ομοψυχία και η συστράτευση φαντάζουν άραγε ακόμα και τώρα, ως πολυτελείς και ανεδαφικές ακροβασίες;
  Ας επιδιώξουμε το ...αδύνατο πριν γίνει αδιανόητο για μιά φορά! Γιατί όχι; Όλους τους άλλους δρόμους τους δοκιμάσαμε και φτάσαμε σήμερα ασθμαίνοντας, στο χείλος της αβύσσου. Καιρός να ρισκάρουμε.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μ.Β 10/08/2013 15:22:57

   Συμφωνώ. Μόνο μ εθνική συστράτευση μπορεί η χώρα να σωθεί.

 11. γιώργος πιπερόπουλος avatar
  γιώργος πιπερόπουλος 09/08/2013 19:28:05

  Θέλω να μου συγχωρήσετε το καλοπροαίρετο αστείο αλλά από το χαμόγελο του κ Σαμαρά και το σοβαρό ύφος του κ Ομπάμα υποθέτω ότι σε απολύτως προσωπικό επίπεδο ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό
  "Αντώνη πως και δεν συνέχισες για το Διδακτορικό όπως έκανα και εγώ στο Harvard αφού τέλειωσες το ΜΒΑ;"
  Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαμογελώντας καλόκαρδα να του απάντησε
  "Στην Ελλάδα ένα ΜΒΑ του Harvard φτάνει και περισσεύει..."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.