#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2010 11:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τι να κάνουμε;»Οι οπαδοί της Ν.Δ. βλέπουν τις  δημοσκοπήσεις  και την προκλητική  εύνοια  των  ΜΜΕ προς το πρωθυπουργό   και τρίβουν τα μάτια τους. Βλέπουν τον Καρατζαφέρη να «βάζει πλάτες» στην Κυβέρνηση και μπερδεύονται.  Ύστερα ακούν  τον ορυμαγδό των φόρων και  κουνούν μελαγχολικά το κεφάλι  «αν είχε πάρει ο  Καραμανλής αυτά τα μέτρα, θα είχε καεί η Ελλάδα».  Ακόμα βλέπουν την αβάντα των Αμερικανών  στο Γιώργο  και ανησυχούν. Την εσωκομματική γκρίνια να φουντώνει,  από τα γνωστά κέντρα και προβληματίζονται.  Τον Καραμανλή να σιωπά, ενώ απαξιώνεται και απορούν. Βλέπουν, τέλος, να τους εκπροσωπούν στα ΜΜΕ οι στρατηγοί της ήττας και τους έρχεται να σπάσουν την τηλεόραση.   Έτσι, αρχίζουν να τους ζώνουν οι αμφιβολίες. Μήπως μείνουμε πάλι εκτός εξουσίας για δεκαετίες;  Μήπως  ο Σαμαράς «δεν μπορεί»;  Πολλοί απογοητεύονται. Και το  σαράκι της ηττοπάθειας επανέρχεται. Φροντίζουν πολλοί για αυτό!

Το εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον

Το μεγαλύτερο «έγκλημα» της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι ότι  επεχείρησε  να στηριχθεί σε  δημοσιογράφους και ΜΜΕ των αντιπάλων της, ενώ αδιαφόρησε και αποδυνάμωσε εντελώς τον παραταξιακό Τύπο! Αυτά  τα ΜΜΕ, που τα είχε συντηρήσει πλουσιοπάροχα το «σύστημα Ρουσόπουλου», μόλις διαπίστωσαν ότι είναι αδύναμος, στράφηκαν εναντίον του. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.  Ο Καραμανλής  έπεσε στην παγίδα, μαζί μ’ αυτούς που τον συμβούλευαν για πρόωρες εκλογές (φιλοδοξώντας να τον διαδεχθούν). Κατάφεραν να παίξουν ένα παιχνίδι  με τους όρους των αντιπάλων τους και έχασαν. Ας τελειώνουμε και με αυτόν  και με αυτούς.

Μετεκλογικά, η   Ν.Δ. παγιδεύτηκε στην προπαγάνδα του  ΠΑΣΟΚ και των γνωστών  ΜΜΕ, που επεδίωξαν  την συνολική απαξίωση της κυβερνητικής θητείας της. Για να μην υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μόνο έτσι θα περνούσε η κυβέρνηση την ανάλγητη  πολιτική της και θα αποσιωπούσε  την απάτη που συνέβη στις 4 Οκτωβρίου. Μόνον έτσι το διευθυντήριο της ΕΕ θα επέβαλε αυτά  τα μέτρα. Με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Γιατί με μια κυβέρνηση της ΝΔ θα είχαν ξηλωθεί ήδη τα πεζοδρόμια. Ενώ τώρα προσπαθούν να μας πείσουν, ότι μόνο ευχαριστώ δεν είπαμε, όταν ακούσαμε  τα μέτρα!

Δεν είναι τυχαίο που  ουδείς  ασχολείται με το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου ξεγέλασε το λαό για να κερδίσει την εξουσία. Αλήθεια, πόσες φορές ασχολήθηκαν οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης, με την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ; Ποτέ! 

Ο Αντώνης Σαμαράς, ανέλαβε μια  δύσκολη   αποστολή, η οποία  δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από το  εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Η Ν.Δ. απασχολεί την τηλεοπτική ειδησιογραφία μερικά δευτερόλεπτα! Από υποχρέωση! Ακόμα και στον καιρό αφιερώνουν περισσότερο χρόνο!  Αντίθετα, συχνοί επισκέπτες των παραθύρων,  οι υπουργοί του Καραμανλή  που απαξίωσαν τη ΝΔ. Ο  Καρατζαφέρης τις  περισσότερες ώρες της ημέρας μιλάει σε κάποιο ΜΜΕ! Και τον Σαμαρά, κάνουν ότι μπορούν να τον απαξιώσουν.  Από τα  πονηρά  πλάνα, μέχρι τα αποσπάσματα των ομιλιών του.

Το  πλεονέκτημα Σαμαρά

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, τι μπορεί να κάνει ο Σαμαράς;  Αν μελετήσει κανείς τις δημοσκοπήσεις θα δει ότι υπάρχουν ευκαιρίες που αν η Ν.Δ. τις αξιοποιήσει,  σύντομα θ’ αρχίσει να δημιουργεί ρωγμές στο προφίλ, που με επιμέλεια φιλοτεχνούν τα γνωστά κέντρα,  στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Σύντομα, ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί, λόγω της πολιτικής που  ακολουθεί, αντιμέτωπος με το κόμμα του. Κατά μια έννοια  είναι στην ίδια θέση με τον Σαμαρά! Μόνο που ο ένας θα το κάνει ενώ βρίσκεται στην εξουσία (και αυτό συγκρατεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις) και ο άλλος στην αντιπολίτευση. Ο ένας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την βάση του και ο άλλος θα ανασυγκροτεί την παράταξή του έχοντας την υποστήριξη της βάσης του!  

Το πλεονέκτημα το έχει λοιπόν ο  Σαμαράς και για έναν άλλο λόγο:  Καθώς διάβαινε την πολιτική του  έρημο, παρέμεινε άφθαρτος, ενώ για τους περισσότερους είναι ένα πρόσωπο σχετικά άγνωστο. Οι σημερινοί εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, τώρα τον ανακαλύπτουν. Όταν τον ανακαλύψουν , θα τον εμπιστευτούν και θα τον ακολουθήσουν.

 «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε..»

Η Μελίνα Μερκούρη  τον Καλοκαίρι του 1989 είπε στον Ανδρέα: «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε πλέον»! Τα είπε όλα σε τρεις λέξεις. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ν.Δ.   Ο  Σαμαράς δίνει  έναν αγώνα άχαρο.  Η  Ν.Δ. χρειάζεται επανίδρυση, όχι αναδιοργάνωση. Τι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν από  το πουθενά έγινε Πρωθυπουργός; Ίδρυσε την  ΕΡΕ και αποτελείωσε τον Εθνικό Συναγερμό. Τι έκανε το 1974; Αποτέλειωσε τη  ΕΡΕ και ίδρυσε  τη Ν.Δ. Τι έκανε ο Α. Παπανδρέου το 1974; Απαρνήθηκε την Ε.Κ και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ

Αυτή είναι η πρόκληση! Όλα από την αρχή! Κανένας ρόλος δεν είναι δεδομένος. Καμιά θέση εξασφαλισμένη. Όλα κρίνονται και αξιολογούνται.  Και οι πόρτες ανοιχτές για όσους θέλουν να ανέβουν στη Ρηγίλλης!

Αδέξιος Δεξιός (Μ-Λ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mavro kounavi avatar
  mavro kounavi 16/03/2010 11:17:50

  Πολύ σωστή ανάλυση. Τόλμη χρειάζεται για να γίνουν τα πρώτα δύσκολα βήματα. Μετά όλοι θα καταλάβουν ότι ο αντίπαλος είναι απλά ένα σκιάχτρο

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 16/03/2010 11:19:33

  όσο αφορα τον χέρι χέρι

  Καρατζαφέρης υπέρ Βενιζέλου

  Αλλο ένα, εξελισσόμενο μέχρι αργά χθες τη νύχτα, περιστατικό «οριακής αβλαβούς διέλευσης», κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο, τουρκικού πολεμικού πλοίου από διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, όπως και η επικείμενη, για αύριο, συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου συμφωνίας για το μέλλον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως νέων μετόχων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στάθηκαν χθες αφορμές νέας φραστικής εκδήλωσης συμπαράστασης στις κυβερνητικές πολιτικές από τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

  «Είναι πλεονέκτημα σε καίρια πόστα να έχουμε ευφυείς ανθρώπους», είπε με το σύνηθες... πληθωρικά γλαφυρό του ύφος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά το πέρας της επίσκεψής του στον κ. Βενιζέλο στο ελληνικό Πεντάγωνο. Επιδοκίμασε έτσι τον, σύμφωνο με τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, «στρατηγικά ψύχραιμο» χειρισμό από το Πολεμικό Ναυτικό του πλου της τουρκικής κορβέτας «Bozcaada»:

  Το πλοίο απέπλευσε μεσημέρι Κυριακής από τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ με ρότα δυτικά και βόρεια για να διαπλεύσει το Αιγαίο με πιθανή κατάληξη τη βάση του στη Σμύρνη. Σύμφωνα με το ΓΕΝ, από τη στιγμή που περιέπλεε ΒΑ της Ρόδου, το ακολουθούσε κατά πόδας πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Χθες, ταξίδευε συνεχώς 5-6 μίλια πίσω του η τορπιλάκατος «Ρουσέν» και τα δύο πλοία «έβλεπαν» το ένα το άλλο από τα ραντάρ τους. Η τουρκική κορβέτα «τήρησε τα προσχήματα», ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες αβλαβούς διέλευσης - πλέοντας με σταθερή ταχύτητα, χωρίς ελιγμούς και καλυμμένα τα όπλα της.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=141743

  • anonymous avatar
   anonymous @ «Κασσάνδρα» 16/03/2010 11:57:04

   Από τον δίαυλο Σουνίου-Κέας, εντός των ελληνικών χωρικών περνάει αυτή την στιγμή η τουρκική κορβέτα σε μία κλασική επιχείρηση προβολής ισχύος ή "επίδειξη σημαίας"
   απο τροκτικο

 3. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 16/03/2010 11:33:22

  Ωραίος ο πρόλογος.

 4. Χρήστος avatar
  Χρήστος 16/03/2010 11:43:53

  υπάρχουν δύο πιθανότητες:

  ή να σβήσεις τη φωτιά...ή να καείς...

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/03/2010 11:49:51

  Καλο θα ηταν να κανει και αντιπολιτευση.Δεν πιστευω οτι αν επιθυμουσε να εμφανισθει σε καποιο καναλι δεν θα τον δεχονταν.Απλως συνηθιζεται ο αρχηγος της αντιπολιτευσης να μη πηγαινει παντου για ψυλλου πηδημα.Ασφαλως δεν θα πηγαινει παντου αλλα μια εμφανιση την εβδομαδα εδω που φθασαμε ειναι απαραιτητη.Και μια και τα αποδιδουμε ολα στα ΜΜΕ υπαρχει και η Βουλη.Ο Καρατζαφερης εχει κανει αρκετες επερωτησεις στην ωρα του πρωθυπουργου,ακομη και ο Τσιπρας αλλα ο Σαμαρας καμμια.
  Εγω δεν βλεπω τους νεους να ανακαλυπτουν τιποτα.Η ΝΔ απλως δεν υπαρχει.Αντιπολιτευση - συμπολιτευση κανει ο ΛΑΟΣ και κλασικη αντιπολιτευση η αριστερα.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/03/2010 11:53:15

  Να προσθεσω για τις ευθυνες Καραμανλη οτι για να υπαρχει παραταξιακος τυπος πρεπει να υπαρχει παραταξιακη ιδεολογια.Ο τυπος θα εκφρασει αυτες τις ιδεες.
  Ο Καραμανλης και οι περι αυτον δεν ηθελαν να ακουσουν τιποτα γιαυτο.Λυποντουσαν που ηταν δεξιοι και προσπαθουσαν να περασουν για αριστεροι με διαφορα πυροτεχνηματα.

 7. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 16/03/2010 11:54:57

  Πολύ καλή ανάλυση.
  Να αλλάξει και όνομα δηλαδή?
  Να αφήσει τη σφραγίδα και to brand name πίσω?
  Παρακινδυνευμένο θα έλεγα

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 16/03/2010 12:00:57

  Τι να κανουμε; Να μαθουμε ξανα Ελληνικα λεω εγω. Φαινεται οτι, και συγγνωμη που ειναι ασχετο, αλλα δεν μπορω να μην το παραθεσω. Ακουστε Ελληνικα απο γνωστο αμυντικο ιστολογιο που ειναι ομως καλο.
  Να ειναι η βιασυνη; να ειναι η συγχυση και ο εκνευρισμος για το γεγονος του "περιπατου" της τουρκικης φρεγατας; δεν ξερω. ενα πραγμα ξερω, οτι δεν βλεπω τετοια λαθη σε ξενογλωσσα περιοδικα και εφημεριδες. οι ξενοι βλεπετε παιρνουν την γλωσσα τους στα σοβαρα.

  Απολαυστε το:

  1. Ιδιαίτερα προσεκτικά μελετούν στο ΓΕΕΘΑ τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, όπως ο χθεσινός πορεία!!!!!! της κορβέτας από το Aksaz στο εσωτερικό του διαύλου Σουνίου-Κέας σε μία προσπάθεια να «αποκωδικοποιήσουν» την διαρκώς αυξανόμενη. Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αλλά όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Ο κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου αυξάnεται καθημερινά. ;;;;;
  2. Η Άγκυρα έχει βεβαιωθεί ότι οραγνωμένη και συντονισμένη ελληνική αντίδραση δεν πρόκειται να υπάρξει, οπότε αν συμβεί κάποιο «ατύχημα» είναι βέβαιοι ότι η πολιτική-στρατιωτική αντίδραση θα είναι «στα μέτρα τους» με ότι αυτό σημαίνει.
  3. «Μπορούμε να πάμε οπουδήποτε, το Αιγαίο είναι δική σας θάλασσα, όσο είναι και δική μας». Η τρίτη εκτίμηση προέρχεται από μια ολιγάριθμη ομάδα του ΓΕΕΘΑ που θεωρεί ότι «Η αύξηση των προκλήσεων σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο». Σενάρια που να σχετίζονται με «κατασκοπευτικές» αποστολές δεν θεωρούνται σοβαρά: Ούτε έχουν την δυνατότητα, έχει χρειάζεται!!!!! να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες αλλιώς, όπως κι εμείς, άλλωστε».

  Μετα μου λετε γιατι οι τουρκοι εχουν το πανω χερι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Νίκος 16/03/2010 12:16:50

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προκλήσεις. Όμως δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ευθέως. Πλέουν είτε στα διεθνή ύδατα είτε κάνουν αβλαβή διέλευση. Δεν είναι και τόσο αβλαβής γιατί πλέουν με τα όργανα ανοιχτά και φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους ζητήσουν να αποχωρήσουν. Από την άλλη όμως δεν ξέρω αν μας παίρνει να κλιμακώσουμε την ένταση.

  • Ody avatar
   Ody @ Νίκος 17/03/2010 15:28:38

   Γιατί γράφεις χωρίς τόνους και κεφαλαία τότε;

 9. anonymous avatar
  anonymous 16/03/2010 12:04:40

  Προταση για αλλαγη ονομασιας της νδ: το κομμα της Πατριδας, Πατριδα.

 10. maquis avatar
  maquis 16/03/2010 12:05:09

  SDFDSFZXC SF SDF SΣΔΦΓΒΔΦΓΒ
  Πάντως είχαν τα κανόνια "καλυμένα", οπότε μη δίνουμε σημασία!

 11. Astefan avatar
  Astefan 16/03/2010 12:06:06

  Ο Καραμανλής είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
  Το Μάρτιο του 2009 συναντήθηκε με τους αρχηγούς ζητώντας ένα μίνιμουμ στήριξης, για να πάρει τα δύσκολα μέτρα.
  Τότε όλοι(πλην Καρατζαφέρη)έκαναν τους ανήξερους. Τους ανήξερους έκαναν και όλοι οι δηθεμουτάχαμου αναλυτές που σήμερα είναι λαλίστατοι.

  Το Σεπτέμβριο, ο Καραμανλής, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό, πήγε σε εκλογές, για να πάρει η νέα κυβέρνηση τα μέτρα. Εκείνος θα τα έπαιρνε τον Οκτώβριο, ο Παπανδρέου τα πήρε, δυστυχώς, 6 μήνες μετά.

  Ο Καραμανλής μαζί με τους "στρατηγούς της ήττας" έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα.
  Εγώ είμαι υπερήφανος και για τον Καραμανλή και για εκείνους.

  • Βρασίδας avatar
   Βρασίδας @ Astefan 16/03/2010 19:03:14

   πρέπει να άρμεξες πολλά αυτή την πενταετία για νάσαι περήφανος.

  • Astefan avatar
   Astefan @ Astefan 17/03/2010 07:27:03

   Βρασίδα, να σου πω τι άρμεξα;

   Μια εθνική υπερηφάνια, όταν ο Καραμανλής είπε όχι στους Αμερικάνους στο Βουκουρέστι. Όταν έκανε συμφωνίες με τους Ρώσους.

   Μια ανακούφιση όταν πούλησε την Ολυμπιακή, το ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά, την Εμπορική και τον ΟΤΕ. Όταν ετοιμάστηκε να πουλήσει τον ΟΣΕ.

   Μια ηθική ικανοποίηση όταν είδα να μπαίνουν στη φυλακή πρυτάνεις, δικαστές, μητροπολίτες και διάφοροι άλλοι.

   Και μια απέραντι θλίψη, που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα 5,5 χρόνια τον πολεμούσε αλύπητα.

   Επίσης, λυπάμαι πολύ που με προσβάλεις για τις απόψεις μου, χωρίς καν να με γνωρίζεις.

 12. donaE avatar
  donaE 16/03/2010 12:21:48

  Το Μ-Λ τι ειναι,αυτο που κανει συνειρμο;Με ενδιαφερει.

 13. περαστικός avatar
  περαστικός 16/03/2010 12:27:07

  Σας διαφεύγει ένα σημείο που θα κατατρέχει τον Σαμαρά ως αρχηγό της ΝΔ.

  Ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ το οποίο υποστήριξε την Μπακογιάννη στις εσωκομματικές επιμένει να μην αισθάνεται μέρος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ασφαλώς όλοι όσοι ψήφισαν Μπακογιάννη, αλλά είναι ένα μέρος τους.

  Μπορεί αυτό το κομμάτι να το απαξιώνουν ορισμένοι. Μπορεί να απαξιώνουν την Μπακογιάννη. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και όχι. Δεν μπαίνω στις λεπτομέριες. Όμως όλες οι ψήφοι έχουν την ίδια αξία.

  Αυτή λοιπόν η ομάδα ψηφοφόρων με τον Σαμαρά αισθάνεται ξένη. Στις δημοσκοπήσεις δηλώνει λευκό ή ακόμη και ΠΑΣΟΚ! Δεν θέλει Σαμαρά πρωθυπουργό και θα κάνει το παν για να φύγει από τη μέση.

  Ας το έχουμε στο νου μας.

  Θέλει καιρό για να επαναφέρεις όλους αυτούς στους κόλπους του κόμματος.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ περαστικός 16/03/2010 15:08:32

   Περαστικέ έχεις δίκαιο! Να φανταστείς ότι στις εκλογές του 2000, δεν ξέρω για επόμενες για αυτό δεν θα το επικαλεστώ, υπήρξαν και τέτοιοι ψηφοφόροι! Μην απορείς καθόλου. Σε χωριό της Κρήτης ιστορικού Δήμου, βρέθηκαν στην καταμέτρηση 29 ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ακυρωμένα με συγκεκριμένο τρόπο και γράφοντας συγκεκριμένο όνομα. Μάλιστα ένας εκ των 29 είπε, πως είχαν αποφασίσει κατόπιν ισχυρής παρότρυνσης να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά δεν πήγε το χέρι τους ως εκεί. Ας έχουμε και αυτό στο νου μας για τα μέλλοντα!

  • perifanos deksios avatar
   perifanos deksios @ περαστικός 16/03/2010 17:35:50

   και όχι μόνο στην κρήτη.όλος ο βοράς ξέρει ότι 5000 τσιτουριδικοί έριξαν πασοκ..

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ περαστικός 16/03/2010 18:21:04

   Φαντάσου τώρα που αρχηγός της ΝΔ είναι ο για κάποιους προδότης της παράταξης. Είπαμε, καλώς ή κακώς.

   Πάντως εγώ δε μιλάω για άτομα κοντά στο σύστημα Ντόρας. Μιλάω για άσχετους που δεν έχουν προσωπικά συμφέροντα σε κανέναν. Γνωρίζω περιπτώσεις. Θα επουλωθεί το τραύμα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι εκλογές πολώνουν. Αλλά στις δημοσκοπήσεις ένα 4-5% είναι χαμένο από χέρι. Να το ξέρουμε και να το υπολογίζουμε.

 14. Basic Management rules avatar
  Basic Management rules 16/03/2010 12:38:54

  Μολις ανελαβε τα ηνια της ΑΒΒ ο Percy Barnevic, απέλυσε ΟΛΑ τα στελεχη λεγοντας:
  "Consider yourself fired, you may reapply for your position".

 15. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 16/03/2010 12:39:55

  Ξεφεύγω από το θέμα αλλά δεν μπορώ να το κρατήσω μέσα μου. Ο κ. Γεωργιάδης είπε εχθές σε κάποιο κανάλι ότι ήταν απρεπές αυτό πού φώναζαν έξω από την Βουλή ήτοι: να καεί ,να καεί ...το μπουρδέλο η βουλή. Μια ηλικιωμένη Κυρία δίπλα μου είπε: προσοχή πρέπει να έχει ολομέλεια. Έτσι αισθάνεται ο Ελληνικός Λαός δι΄εσάς τους πολιτικούς. Ήταν στο χέρι σας να το αποφύγετε, πράξατε ότι ήτο δυνατόν να ενθαρρύνετε τις απόψεις αυτές,

 16. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 16/03/2010 12:48:45

  Μπορεί ίσως να προκαλεί αφόρητη πλήξη σε όσους μετά εύλογης αδημονίας επιχειρούν να συμβουλεύσουν το Σαμαρά για πιο δυναμική και ριζοσπαστική ρότα, αλλά τόσο το timing όσο και οι υποκειμενικές δυνατότητες μιας υπό εκκόλαψη νέας ηγετικής ομάδας στη ΝΔ δεν επιτρέπουν καμμιά θεαματική κίνηση στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

  Τόσο η χθεσινή «προφητική» ανάλυση – έκκληση περί αριστερών καρυκευμάτων στη δεξιά προκειμένου να συμπηχθεί «κοινωνικό» μέτωπο, όσο και η σημερινή λενινιστική «αδέξια» διερώτηση περί «αλά Καραμανλή επανίδρυσης» προσκρούουν σε μια αμείλικτη πραγματικότητα και βυθίζονται αύτανδρες. Όχι γιατί δεν έχουν τα «δίκια» τους, ούτε γιατί πάσχουν από ιδέες. Αλλά γιατί αυτή η «πραγματικότητα» λέει:

  1. Ότι η ΝΔ είναι οργανωτικά και στελεχειακά διαλυμένη.
  2. Ότι σε επίπεδο αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας πολύ λίγους θα έπειθε μια απελευθερωμένη από (πραγματικές κι όχι φαντασιωτικές) ενοχές επίθεση αντίδρασης στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
  3. Ότι σε επίπεδο στρατηγικής ο ίδιος ο Σαμαράς έχει προαναγγείλει ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να συμμαζέψει τα του δεξιού του οίκου.
  4. Ότι όσον αφορά την «εδώ και τώρα» αντιμετώπιση της κρίσης η ΝΔ δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Πώς και τί ν΄αντιπολιτευθεί.
  5. Ότι από άποψη ανταπόκρισης, εκτός του ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κάλεσμα για κάτι, η κοινωνία της έχει γυρισμένη την πλάτη: τόσο επειδή έχει τις δικές τις επώδυνες σκοτούρες, όσο και γιατί έχει αποφανθεί καταδικαστικά λίαν εσχάτως.
  6. Οι δυνάμεις αδρανείας από τη συντριβή της 4/10/2009 είναι τόσο ισχυρές, που ακόμη και η – θρυλούμενη ή διακηρυχθείσα – αυτοκάθαρση καθυστερεί ιδιαίτερα, έχοντας να «συμβιβάσει» τη νέα προοπτική εξουσίας με μια πειστική διαδικασία ανανέωσης ενός κόμματος που παρά το «στιγμιαίο» κινηματικό σκίρτημα της 29/11/2009, παραμένει αμήχανο και αδιάφορο.
  7. Ότι ο Σαμαράς – κι αυτό φαίνεται να το υποτιμούν παντοιοτρόπως πολλοί – εξελέγη με μόλις 50% των ψήφων της βάσης.
  8. Ότι, τέλος, κι ίσως αυτό να είναι το κυριότερο, δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα κάνει με το μεγάλο βαρίδι που λέγεται «Καραμανλής».

  Για όλους αυτούς τους λόγους αυτό που εγώ τουλάχιστον βλέπω είναι ότι ο Σαμαράς έχει επιλέξει μια τακτική αναμονής: της φθοράς του ΠΑΣΟΚ και της λήθης πεπραγμένων και τραυμάτων. Αν η τακτική αυτή οδηγεί εντέλει σε μια ακόμη εκδοχή ώριμου φρούτου ή σε μια (σε επόμενη όμως φάση) νέα επιθετική στρατηγική «νίκης», μένει να το δούμε – και θ΄αγήσουμε πολυυύ να το δούμε ...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ antiathlitikos 16/03/2010 13:07:09

   Μα για αυτό βγήκε για να αλλάξει την πραγματικότητα.
   Ας αλλάξουν την οργανωτική δομή και τη λειτουργία. Ας ανοίξει τις πόρτες σε όσους ψήφισαν. Ας μαζέψει 10 άτομα να χαζεύουν το διαδίκτυο, περισσότερες και γονιμότερες ιδέες θα συγκεντρώσει.
   Ας επεξεργαστεί και ας καταθέσει προτάσεις. Ας δώσει συνεντεύξεις.Ας κάνει επερωτήσεις. Ας αναστείλει την κομματική ιδιότητα μέχρι την την έκδοση πορισμάτων των εξεταστικών επιτροπών, όχι διαγραφές αλλά αναστολή, για όσα στελέχη υπόκεινται σε έλεγχο .Μένει αμήχανη και αδιάφορη η βάση; μα πάλι σε κλειστές πόρτες είναι μπροστά. Ας διαλύσει τις τοπικές οργανώσεις και ας ιδρύσει νέες.Θα πάμε σε συνέδριο με ποιους; Τους προέδρους σφραγίδων;
   Κατανοώ και την ένδεια δυναμικού και τις δυσκολίες. Παραβλέπουν όλοι όμως 800.000 κόσμο. Ακόμα και όσοι ψήφισαν 'ανάποδα' σε επίπεδο ψηφοφόρων, συμμετοχή απαιτούν.
   Δυστυχώς το κατεστημένο του κόμματος ταυτίζει τη συμμετοχή με την κατοχή καρέκλας.Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι η λειτουργία αλλά η απροθυμία λειτουργίας.

 17. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 16/03/2010 13:09:10

  Τα κόμματα γίνονται κυβέρνηση όχι πλεον γιατί έχουν ικανό αντιπολιτευτικό λόγο αλλά γιατί οι κυβερνήσεις καταρρέουν μόνες τους είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω σκανδάλων κτλ.
  Ο Σαμαράς πρέπει να βγάλει μπροστά ανθρώπους που δεν συμμετείχαν στις κυβερνήσεις το ΚΚ και να προβάλλουν το κάκιστο τρόπο διακυβέρνησης του πασοκ.Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το ότι ο κόσμος συμφωνεί με τα μέτρα ,η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.Η κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί και δεν υπάρχει κανένας να εκφράσει οργανωμένα αυτή την οργή πέραν της γραφικής αριστεράς.
  Όσο θα εξακολουθούν να βγαίνουν μπροστά τα απομεινάρια του ΚΚ η ΝΔ θα είναι καταδικασμένη στην αντιπολίτευση.
  Καλοί οι λόγοι στη βουλή ,καλά τα συνέδρια,καλές οι νέες διαδικασίες εκλογής αλλά όταν ακούς για παράδειγμα πρωην υπουργούς,ζορο νομάρχες ,ντιντιδες δημάρχους να ψάχνουν τρύπες να εκλεγούν στη τοπική αυτοδιοίκηση το μόνο που σου μένει είναι ότι αυτοί ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ και το μόνο που τους νοιάζει είναι η διατήρηση αξιωμάτων και κρατικών μισθών.
  Οι ίδιοι και ίδιοι 20 χρόνια.Φτάνει πια.
  Είστε ανίκανοι πλέον να πείσεται τον κόσμο για το οτιδήποτε.
  Κάντε στην άκρη να ανεβεί νέος κόσμος-νέα μυαλά .

  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΑΘΟΥΣΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!!!!!!!!!

 18. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/03/2010 13:31:47

  Το να αλλάξει όνομα κλπ. είναι η εύκολη λύση. Το ζητούμενο είναι: μπορεί να αλλάξει πραγματικά, από μέσα; Θα βοηθήσει η αλλαγή ονόματος στην ουσιαστική αλλαγή; Αν όχι, τότε τι να την κάνει; Αν ναι, τότε μπορεί να αλλάξει έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν τη χρειάζεται. Το ζητούμενο παραμένει η ουσία. Και η ουσία είναι να ανοιχτεί στην κοινωνία. Τι εννοούμε "να ανοιχτεί στην κοινωνία"; Μα να βασιστεί σε εμάς και όχι στους κομματικούς καρεκλοκένταυρους.

  Ο Παπανδρέου προσέγγισε κάτι άχρηστους bloggers και εμείς εδώ που παράγουμε πολιτική σκέψη δεν είδα να μας προσεγγίζει κανείς. Τόσο το χειρότερο για τη ΝΔ. Θα πάνε χαμένοι τελικά οι 800.000 (δεν ήταν 50% οι ψήφοι του Σαμαρά, ήταν πολύ περισσότεροι, αλλά ας μην το ψάχνουμε αφού δεν θέλησε ο ίδιος να στείλει φυλακή τους απατεώνες που θέλαν να "στρώσουν" την επόμενη μέρα στη Ντόρα...).

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 16/03/2010 14:55:45

   Συμφωνώ μαζί σου επώνυμε.

  • Κεραυνός avatar
   Κεραυνός @ Επώνυμος 16/03/2010 15:15:55

   Το να αλλάξει όνομα είναι μιά επαναστατική αλλαγή προς το καλύτερο, άν αλλάξει όνομα εύκολα μετά αλλάζουν τα πάντα.
   Άν το κάνει κάτι που δέν το πιστεύω θα του το αναγνωρίσουμε όλοι.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Επώνυμος 16/03/2010 17:22:12

   Επώνυμε, γράφεις ότι ο Παπανδρέου προσέγγισε κάτι άχρηστους μπλόγκερ.
   Να θυμίσω πώς τσίμπησε την θεσούλα της Ειδικής Συμβούλου (wow!) παρά τω Μπούγια η Άφρα Αλ Σάλεχ: Έχοντας γίνει γνωστή ως "ακτιβίστρια-αντιρατσίστρια" από το μπλόγκινγκ και από την Athens Voice.

   Εντάξει, στη συγκεκριμένη περίπτωση συντέλεσαν και άλλοι παράγοντες βέβαια, προφανώς...
   Θυμάσαι την ατάκα της Σαπφώς Νοταρά όταν θέλησε κάποια στιγμή να απαξιώσει τις αδερφές κάποιου;
   "Καλά τώρα, αυτές προικίστηκαν μόνες τους"!
   Κάπως έτσι...

 19. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 16/03/2010 13:38:52

  Γενικά μπορώ να πω ότι συμφωνώ με την ανάλυση του "αντιαθλητικού". Όμως νομίζω ότι δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τα ΜΜΕ για την αποτυχία της ΝΔ.
  ¨Εξη χρόνια στην εξουσία δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ για την επανίδρυση αυτού του διεφθαρμένου κράτους , που μας υποσχέθηκε το 2004. Ηταν νομίζω το πιό "φτηνό" πράγμα που μπορούσε να κάνει και να προσφέρει ιστορική υπηρεσία στον ΤΟΠΟ μας. Θα τον έγραφε η ιστορία με χρυσά γράμματα. Άντε τώρα μέσα σ αυτή την συγκυρία να έχεις κουράγιο να εναντιωθείς στους μηχανισμούς της κρατικής διαφθοράς. Όχι ότι τα κατάφεραν καλύτερα στα οικονομικά. Και δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι ότι ακόμα στην ΝΔ δεν έχουν ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ τίποτα, γι αυτό βγαίνουν στα παράθυρα και λένε βλακίες , περνώντας μας ΑΚΟΜΑ γιά ηλίθιους.Οσο για την ακολουθούμενη τακτική αυτό ακριβώς δείχνει. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ΝΑΥΤΗΣ 16/03/2010 17:40:08

   Ξέρεις γιατί η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για την επανίδρυση του κράτους; Γιατί και η ίδια ήταν μέρος του διεφθαρμένου συστήματος, ενώ ο Καραμανλής ο Μικρός ήταν αδιάφορος παντελώς. Υποδύθηκε ένα ρόλο για τον οποίο δεν ήταν φτιαγμένος.
   Το γνωστό στέκι στο Κέντρο της Αθήνας, που έγινε ακόμα πιο γνωστό έως παροιμιώδες, επί Καραμανλή λόγω της εύνοιάς του προς αυτό, είναι από τα πρώτα που λαδώνουν υγειονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες του δήμου. Γιατί αν εφαρμοζόταν ο νόμος, θα έπρεπε να του είχαν βάλει λουκέτο για πολλά.
   Αυτό το ξέρω στα σίγουρα. Οπότε, μην ψάχνεις μεταρρυθμίσεις και επανιδρύσεις του κράτους.

 20. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 16/03/2010 13:50:00

  Κωνσταντῖνε,
  πάλι blogs διαβάζεις;πήγαινε πίσω στήν δουλειά σου καί μή χαζέυεις.

 21. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 16/03/2010 14:44:58

  Αδέξιε Δεξιέ σωστά αυτά που γράφεις αλλά μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει κάποιο νόημα να αρχίσει ο Σαμαράς σκληρή αντιπολίτευση; Τι θα κερδίσει;

  Το πασοκ ότι λαθρομετανάστες και να ελληνοποιήσει, ότι καλλικράτηδες και να φτιάξει το στραπάτσο δεν το γλυτώνει εκτός και εαν γίνει κανένα περίεργο οικονομικό "θαύμα". Τελικά θα καταρρεύσει μόνο του μαζί με τα ΜΜΕ που το στηρίζουν.

  Αυτό που ίσως να μπορεί να κάνει είναι να συμμαζέψει τα εσωκομματικά με τίποτα μελετημένες διαγραφές και να δημιουργήσει συμμαχίες με το υγιές επιχειρηματικό κεφάλαιο του τόπου.

 22. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/03/2010 14:58:51

  Επειδή, έχουν διατυπωθεί πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους φίλους που προηγήθηκαν, θα επιχειρήσω διατυπώνοντας τη γνώμη μου ίσως και να απαντήσω σε κάποιους, προκειμένου να προχωρήσουμε τη συζήτηση:
  1. Οταν ο Σαμαράς ξεκινούσε τον προεκλογικό του αγώνα για την ηγεσία, αν εξαιρεθούν μερικοί "τρελλοί" κανένας δεν του έδινε τύχη. Γιατί; Γιατί τα ΜΜΕ ήταν με την αυτοκράτειρα. Γιατί δεν υπήρχε χρόνος. Γιατί η αυτοκράτειρα προετοιμαζόταν απο καιρό και ήταν η εκλεκτή στου συστήματος. Γιατι τα περισσότερα στελέχη είχαν συμπαραταχθεί μαζί της. Γιατί ο Σαμαράς είχε ρίξει τον Μητσοτάκη. Και δεκάδες άλλα γιατί. Γιατί κέρδισε ο Σαμαράς; Κέρδισε γιατί σε ένα απογοητευμένο κόσμο, έδωσε ελπίδα. Μίλησε στην ψυχή και στην καρδιά του. Και με την άμεση εκλογή από τη βάση, απελευθέρωσε κόσμο. ΄Αλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό καλείται να κάνει και τώρα.

  2. Στελέχη. Η Ν.Δ. επειδή έμεινε εκτός εξουσίας για πολλά χρόνια είχε την ατυχία να στελεχωθεί από μετριότητες για να μη πώ τίποτα χειρότερο. Αυτές οι μετριότητες στη συνέχεια άσκησαν εξουσία και είδαμε τα αποτελέσματα. Ομως η ανάδεξη στελεχών θέλει χρόνο. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι το άνοιγμα του κόμματος. Να σταματήσει πια η Ν.Δ. να λειτουργεί ως κόμμα βαρώνων και βαρωνιών. Υιοί,θυγατέρες,κουμπάροι,ανηψιοί μέχρι τώρα είχαν την πρωτοκαθεδρία. Επιλογή αριστίνδην! Πώς το έλεγαν εκείνο το παλληκάρι που "θυσιάστηκε" στην Κρήτη για την ...Ολγα; Ο Σαμαράς έχει την δεξαμενή των 800.000 που οικειοθελώς προσήλθαν να ψηφίσουν.Εκεί μπορεί να βρεί στελέχη. Θέλω να πιστεύω ότι θα το επιδιώξει.
  3. Αντιπολιτευτική τακτική: Είναι ορατές οι παραλείψει και οι αστοχίες. Και εδώ το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αντιπολίτευση προς την κυβερνητική πολιτική. Το δεύτερο είναι η πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Αυτά πάνε μαζί. Η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν μπορεί να υιοθετήσει μεθόδους αριστεράς ή Καραζαφέρη. Η κριτική της θα είναι αξιόπιστη και θα πιάνει τόπο, όταν συνοδεύτεται από μια πολιτική πρόταση. Οσο αυτό δεν γίνεται, θα δυσκολεύεται να πείσει. Να προσθέσω και κάτι ακόμα. Πολύ φοβούμαι ότι αργήσαμε κάπως να αντιληφθούμε που το πήγαινε το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω από εδώ και στο εξής να έχουν γνώσιν οι φύλακες.
  4. Η Ν.Δ. ως κομματικός μηχανισμός, είναι όντως βαρίδι για το Σαμαρά. Εβλεπα στη Χαλκίδα τον ατυχή Ζαγορίτη να κάθεται στο πάνελ. Γιατί τον ταλαιπωρούν τον άνθρωπο; Εγώ θα ήθελα τον Σαμαρά να συγκαλέσει την επομένη της εκλογής του την Κεντρική Επιτροπή και να απαιτήσει την ομόφωνη και δια βοής εκλογή γραμματέως της απολύτου εμπιστοσύνης του. Και όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, να τον έστελνε "να γράψει ιστορία"
  5. Ιδεολογία. Αυτή η πομφόλυγα περί "μεσαίου χώρου" απο-ιδεολογικοποίησε εντελώς τη Ν.Δ. Δεν μπορούσε πλέον να εκφράσει ένα οραματικό λόγο, που να αγγίζει τον κόσμο. Εδώ απαιτείται πολύ δουλειά.
  6. ΜΜΕ. Ουδείς νομίζω αμφισβητεί ότι το σύστημα Ρουσσόπουλου μακροπρόθεσμα έβλαψε τη Ν.Δ. Φυσικά και δε φταίνε μόνο τα ΜΜΕ. Αλλά όταν άρχισαν τα δύσκολα η Ν.Δ. δεν είχε που να στηριχθεί. Και η τρίχα έγινε τριχιά! Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η Ν.Δ. δεν δημιουργεί θετικές ευκαιρίες προβολής. Η συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ επισκιάστηκε από μερικές ...καρεκλιές θερμόαιμων πιτσιρικάδων! Από την ομιλία του Σαμαρά,έμεινε η αναφορά για την "αυτοκάθαρση".Δηλαδή αρνητικός λόγος! Δε φταίει ο Σαμαράς για αυτό, αλλά η έλλειψη κεντρικού έπικοινωνιακού σχεδιασμού. Ενα ακόμα παράδειγμα. Τις τελευταίες μέρες βγήκαν κάποιοες δημοσκοπήσεις. Ποιά ήταν η απάντηση της Ν.Δ.; Τις αντιπαρήλθε εν σιγή! Ενώ δε θα έπρεπε!
  7. Από τον Οκτώβριο και μετά η Ν.Δ. ακολουθεί την ατζέντα που θέτει η Κυβέρνηση. Εχει πέσει σ΄ αυτή την παγίδα της διαρκούς αίτησης συγγνώμης και του δεν "δικαιούσθε δια να ομιλείτε" που αγγίζει τα όρια του μαζοχισμού. Εντάξει η Κυβέρνηση Καραμανλή έκανε τραγικά λάθη. Ομως, άλλο η κυβέρνηση Καραμανλή και ΑΛΛΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Δεν κάναμε εγκαίρως αυτή τη ουσιαστική διαφορά.
  8. Η θεωρία του ώριμου φρούτου. Η σκέψη και μόνο ότι στη Ν.Δ. μπορεί και να υιοθετεί αυτό το τρόπο αντιπολίτευσης με τρομοκρατεί. Η τακτική αυτή είναι ηττοπαθής. Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του έρχεται αντιμέτωπο με τον σκληρό του πυρήνα. Αν δεν το αξιοποιήσουμε αυτό,τι άλλο "δώρο" να περιμένουμε; Και μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου,επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, θα αρχίσει στρατηγικά με τις πολιτικές της να μετακινείται προς το κέντρο,για να συμπιέζει ιδεολογικά και προγραμματικά τη Ν.Δ. Ας το έχουμε στο νού μας.
  8. Τέλος, τα περί επανίδρυσης. Δέχεται πολλές ερμηνείες. Και προφανώς δεν αναφέρεται σε γραφεία, σύμβολα και ονόματα. Αυτά για μένα είναι ήσσονος σημασίας. Εγώ πιστεύω πολύ στα πρόσωπα, αλλά πρέπει πρωτίστως να γίνει μια επανάσταση στις ιδέες, στην οργάνωση και στο πρόγραμμα. Θα βρεθούν άτομα να υπηρετήσουν ένα καινούργιο όραμα.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ Κώστας Ροδινός 16/03/2010 16:06:58

   Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλες τις επισημάνσεις του σχολίου. Για να γίνουν πράξη αυτά χρειάζεται, την προτεινόμενη επανάσταση στις ιδέες να την ακολουθήσει η συγκρότηση ενός κοινωνικού-πατριωτικού μετώπου, που θα αφυπνίσει και θα αγκαλιάσει και άλλους πολίτες πέραν των στενών κομματικών ορίων.
   Για τη δημιουργία αυτού του μετώπου ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πλέον κατάλληλος, όχι μόνον ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επειδή έχει υπερασπιστεί λεβέντικα τις αρχές του, στη συνέχεια τις διακήρυξε και γιατί έζησε για πολλά χρόνια στην δική του έρημο. Όταν περάσεις από εκεί και καταφέρεις να αντέξεις και να επιβιώσεις, βγαίνεις πιο σοφός και πιο δυνατός.
   Θα συμφωνήσω ότι οι ταμπέλες είναι ήσσονος σημασίας και δεν κοσμούν αυτές τα πρόσωπα, αλλά τα πρόσωπα είναι αυτά που τις κοσμούν.
   Θα συμφωνήσω επίσης ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, αφού η κυβέρνηση έχει αιφνιδιάσει δυσάρεστα ακόμα και τον σκληρό της κομματικό πυρήνα.
   Τώρα, γιατί το επικείμενο συνέδριο είναι καθοριστικό για την αναγέννηση της παράταξης και οι συνήθεις ύποπτοι στήνουν καρτέρι για ανατροπές και για επαναφορές...

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Κώστας Ροδινός 16/03/2010 17:35:57

   Κύριε Ροδινέ, έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας.
   Να ρωτήσω κάτι:
   Είναι τόσο δύσκολο να επιβληθεί στην ελληνική πολιτική ζωή, χωρίς αρνητική χροιά, ο όρος "συντηρητικός" ως προσδιοριστικός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπως αυτός που εκπροσωπεί η ΝΔ;
   Στον αγγλοσαξωνικό χώρο ο όρος αυτός είναι καθιερωμένος και οι ίδιοι οι συντηρητικοί τον χρησιμοποιούν κατά κόρον.

   Και κάτι άλλο που έχει σχέση με την περί ιδεολογίας συζήτηση:
   Υπάρχουν στα αγγλικά και τα γαλλικά εξαίρετα δοκίμια και βιβλία που εκφράζουν αυτό που λέμε "συντηρητική φιλελεύθερη σκέψη". Ελάχιστα μεταφράζονται στα ελληνικά. Μου έκανε εντύπωση που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε από την Ἑστία το βιβλίο του Philippe Nemo, "Τι είναι η Δύση". Εἰναι όμως εξαίρεση.
   Ένας αναγνώστης του ιστολογίου μου μού πρότεινε το βιβλίο του Paul Edward Gottfried, "Multiculturalism and the Politics of Guilt". Το αγόρασα από το διαδίκτυο, εξαιρετικό. Ερμηνεύονται όλες σχεδόν οι καταστάσεις που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική ορθότητα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να μεταφραστεί στα ελληνικά.
   Αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα του συντηρητικού χώρου στην Ελλάδα, δηλ. είναι ιδεολογικά παροπλισμένος, γιατί δεν του δίνουν όπλα! Οι εκδοτικοί οίκοι, στην πλειονότητά τους, ελέγχονται από την Αριστερά.

   Θέλω να το πω, είμαι ευγνώμων στον Σταύρο Ζουμπουλάκη που συμπεριέλαβε το βιβλίο του Νεμό στη σειρά που επιμελείται για λογαριασμό των εκδόσεων της Εστίας, αν και ο ίδιος είναι αριστερός. Αριστερός μεν, χριστιανός δε, άρα όχι ο κλασικός ροζ αριστερός, τύπου Ρεπουσο-δραγώνα, που ακούει χριστιανισμό και στραβώνει το στόμα του από το εγκεφαλικό. Ίσως γι΄αυτό εξηγείται η ευρύτητα του πνεύματός του.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κώστας Ροδινός 16/03/2010 19:09:34

   H μονη περιοδος κατα την οποια η ΝΔ συνδεθηκε με ρευματα σκεψης της παγκοσμιας δεξιας ήταν η δεκαετια του 80.Εγιναν τοτε μεταφρασεις ξενων εργων,κυκλοφορησαν περιοδικα και υπηρχε καποια ιδεολογια.
   Εδω και 10-15 χρονια δεν υπαρχει καμμια ιδεολογικη συζητηση.

  • νικος γεωργιοπουλος avatar
   νικος γεωργιοπουλος @ Κώστας Ροδινός 16/03/2010 19:15:13

   Πρωτιστως οι συντηρητικοι αποποιηθηκαν τον τιτλο τους. Επιπροσθετα ο λεγομενος συντηρητικος η πατριωτικος χωρος ταυτιζεται με την χυδαια εθνικοφροσυνη της δεκαετιας του 60, δινει μαχες οπισθοφυλακων (πολυτονικο, αντιδυτικισμος κλπ), την παπαδοφιλια (οχι ορθοδοξια ειναι αλλο πραγμα, αλλα με τις χυδαιοτητες του κληρου) και εκπροσωπειται απο γραφικους χωρις προταση διακυβερνησης. Ονοματα δεν λενε, υποληψεις δεν θιγουμε αλλα θυμηθειτε καποτε τον Γιακουμματο, παραμονες της υπογραφης της συνθηκης Σενγκεν να μπαινει με εικονα της Παναγιας στην Βουλη εναντια στο 666. Μετα ολοι αυτοι ειδαμε που πηγαν και με ποιους συνταχτηκαν. Δυστυχως στην Ελλαδα, ο [πατριωτισμος εγινε καταφυγιο καθε λογης απατεωνα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Κώστας Ροδινός 16/03/2010 20:43:51

   Εχουν μεταφραστεί τελευταία και τα βιβλία του Τοκβίλ, έχει εκδοθεί και μἰα μελέτη του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου για την πολιτική θεωρία του Τοκβίλ. Το θέμα είναι πόσο διαβάζουν τα στελέχη της ΝΔ και τί "δεξαμενές σκέψης" υπάρχουν στο χώρο αυτό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 17/03/2010 10:10:26

   Μάρκο,
   Το θέμα με την ιδεολογία,τα αναγνώσματα καιτις δεξαμενές σκέψεις είναι σημαντικό. Απ'ότι είδα παρακαολουθεί τη βιβλιογραφία. Θα προσπαθήσω στις επόμενες μέρες να αναρτήσω μερικούς τίτλους (κυρίως στα Αγγλικά) για όσους ενδιαφέρονται,καθώς επίσης καιτις διεθύνσεις κάποιων σχετικών think tank.Κυρίως στις ΗΠΑ.
   Ενα βασικό βιβλίο,που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά είναι τα FEDERALIST PAPERS και αναφέρονται στο διάλογο που έγινε για τη μορφή της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Το προτείνω ενθέρμως

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Κώστας Ροδινός 17/03/2010 10:38:31

   @Κώστας Ροδινός: Ελληνικός τίτλος βιβλίου Federalist Papers; Εκδόσεις;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 17/03/2010 11:00:33

   ΜΑΡΚΟΣ:

   Εκδότης: Παπαζήσης
   Συγγραφέας: Jay, John
   Συγγραφέας: Hamilton, Alexander
   Συγγραφέας: Madison, James
   Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
   Μεταφραστής: Χατζηδημητρίου, Ελένη
   Επιμελητής: Ευρυβιάδης, Μάριος Λ.
   Επιμελητής: Πελαγίδης, Θεόδωρος Κ.
   Φορέας: Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων
   ISBN: 960-02-2291-6
   Τίτλος πρωτοτύπου: The Federalist Papers
   Έτος Έκδοσης: 2009
   Σελ.: 688
   Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
   Διαστάσεις: 21χ14

   Με την ελληνική έκδοση των Federalist Papers ολοκληρώνεται, συμβολικά, ο κύκλος μιας συζήτησης στη δυτική κοινωνία για τη φύση της πολιτικής και της εξουσίας από εκεί που άρχισε - την Αρχαία Ελλάδα. Οι πνευματικοί και πολιτικοί θεμελιωτές της νεόκοπης αμερικανικής δημοκρατίας υπήρξαν θιασώτες της ελληνικής σκέψης. Από τους μεγάλους φιλοσόφους -Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη- κληρονόμησαν και έθεσαν σε εφαρμογή καινοτόμες έννοιες για τα όρια της εξουσίας, για τις ελευθερίες του ατόμου, για την εξισορρόπηση των εξουσιών και για τις κομματικές διχόνοιες και φατρίες. Εξίσου μεγάλη επιρροή άσκησαν στη σκέψη τους νομοθέτες όπως ο Κλεισθένης, ο Σόλωνας και ο Λυκούργος που πρώτοι θεμελίωσαν αρχές συνταγματικής διακυβέρνησης στον κόσμο.

   Είναι συνεπώς αρμόζων και πρέπων τα πνευματικά δημιουργήματα στοχαστών τέτοιας περιωπής, που κληροδοτήθηκαν στους δημοκρατικά εμπνεόμενους απογόνους τους στην Αμερική, να επανέρχονται εμπλουτισμένα μέσω των Federalist Papers στην σημερινή ελληνική πολιτεία.

   Ως άτομο βαθιά επηρεασμένο από ένα συνδυασμό ελληνικών και αμερικανικών παραδόσεων για τη Δημοκρατία και του οποίου ο δημόσιος βίος έχει αφιερωθεί στην προαγωγή τους, εκτιμώ ιδιαίτερα την λαμπρότητα και σοφία των Federalist Papers. Είμαι δε πεπεισμένος ότι η συνεισφορά των καθηγητών Πελαγίδη και Ευρυβιάδη κάνουν δυνατή την πρόσβαση των Federalist Papers στους Έλληνες θα προσφέρει ερεθίσματα για ένα εποικοδομητικό πολιτικό και πνευματικό διάλογο στο εύφορο έδαφος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

   Γερουσιαστής Paul Sarbanes, United States Senate (1977-2007)


   Είδος: Βιβλίο
   Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
   Γλώσσα: Ελληνικά
   Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
   Μετάφραση από τα: Αγγλικά

 23. N.M avatar
  N.M 16/03/2010 15:27:46

  Μια μικρή παρένθεση ->

  Δεν πειράζει. Αυτή η «πλάτη» του Καρατζαφέρη, όπως προείπα, με διευκόλυνε στο να ξεδιαλύνω το θολό τοπίο και να μην με ζώσουν ενδοιασμοί, για το αν θα πρέπει να τους ξανά ψηφίσω. Σε συνάρτηση πάντα με την εκλογή Σαμαρά.

  Επίσης, πάλι, όπως έχω ξανά πει, είμαι 28 και το μόνο που ήξερα για τον Σαμαρά ( επειδή μίλησε ο συγγραφέας για την «πολιτική του έρημο» ) είναι το ότι:

  1. Αυτός άνοιξε τα σύνορα

  2. Αυτός πρόδωσε το κόμμα

  Τώρα βλέπω λίγο πιο σφαιρικά τα πράματα και βασίζομαι στον Σαμαρά, καθώς, τον διαβαθμίζω ως «η μοναδική λύση».

 24. mara avatar
  mara 16/03/2010 15:58:52

  O Καραμανλής την απόφαση του να πάει σε εκλογές την πήρε μόνος του, ανεξάρτητα αν κάποιους/ες... βόλευε πολύ η απόφαση αυτή. Τα ζύγισε και κατάλαβε ότι αν συνέχιζε δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί... θα τον "χτυπούσαν" ανελέητα έως εξευτελισμού. Οπότε εκ των υστέρων πολύ καλά έκανε. Φυσικά για πολιτικός είναι νεότατος και ακόμα δεν έχει "τελειώσει" όπως πολλοί πιστεύουν.
  Όσο για τον Σαμαρά, μακάρι να τα αλλάξει ΟΛΑ και το όνομα, γιατί όχι?
  (Ας πούμε μιά νέα ονομασία, "Εθνικό Λαϊκό Κόμμα" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).
  Το ότι άφησε όμως, να περάσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, η αλήθεια είναι πως με ενόχλησε και με προβληματίζει. Δεν μου αρκεί να ισχυρίζεται ότι όταν κυβερνήσει θα καταργήσει το νόμο, γιατί άν δεν κυβερνήσει? Λέμε άν. Τί γίνεται? Ο νόμος θα ισχύει μια χαρά. Από την άλλη, πές ότι έρχεται η ώρα και γίνεται πρωθυπουργός, μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε πόσοι θα έχουν πάρει την ιθαγένεια? Τί θα κάνει? Θα τους την πάρει πίσω? Δεν μου δίνει κανείς μιά σοβαρή εξήγηση γι΄αυτό το θέμα.

 25. bugtrottel avatar
  bugtrottel 16/03/2010 16:00:59

  Σχετικά με το δημοσιεύμα. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά και για να μην περιέλθουμε σε καταστάσεις άλλων εποχών, που μας επιφυλάσσουν, ας κάνει ο Αντώνης αυτό για το οποίο τον ψήφισε ο λαός της Ν.Δ. Αντιπολίτευση. Τα ψευτοδιλήμματα της τάχα μου υποστήριξης της πατρίδας μέσω υποστήριξης του Παπανδρέου απο τον καρατζαφέρη δεν έχουν θέση εκεί που κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή. Απο την υποστήριη αυτής της πολιτικής ή την ανοχή σε αυτήν κινδυνευει η χώρα. Και οι πρωτεργάτες θα επιχαίρουν.
  Έχετε ιδέες κ. Σαμαρά, παρουσιάστε τις. Η παθητική άμυνα οδηγεί σε ήττα. Και αυτήν θα την πληρώσουμε ακριβότερα.

 26. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/03/2010 16:01:37

  Πολλη συζητηση και ΟΥΣΙΑ δεν βλεπω. Θα καουν στην προθερμανση..

  ΠΠ

 27. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 16/03/2010 16:52:59

  http://boycottgermanproducts.blogspot.com/

  • Orestios avatar
   Orestios @ Δημήτρης 16/03/2010 18:37:35

   boycott greek socialist propaganda.

 28. panagiotis avatar
  panagiotis 16/03/2010 18:19:41

  Είναι φορές που θέλω να σπάσω την τηλεόραση. Όλοι μιλούν - προβάλλοντε εκτός φυσικά η ΝΔ. Πρέπει να βρεί ένα τρόπο ο Πρόεδρος να τους αναγκάσει να τρέχουν πίσω του. Κάθε μέρα μια επίσκεψη παντού. Από υπηρεσία - νομαρχία - δήμος - λαική. Λαικισμός και λοιπόν τι έγινε? Και άς αφήσει τον ΓΑΠ να πηγαίνει για καφέ και ανταλλαγή ιδεών στην Ουγγαρία. Γιατί τώρα που τον πήραν χαμπάρι θα έχουν πολύ γέλιο τα ταξίδια του.

 29. panagiotis avatar
  panagiotis 16/03/2010 18:23:46

  Αλήθεια απάντησε κανείς στα ψεύδη του Ραγκούση το πρωί στον μονολογό του στον καμπουροοικονομεα?

 30. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 16/03/2010 18:50:11

  Astefan ο Καραμανλής πραγματικά συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς τον Μάρτιο του 2009 και τους ζήτησε συναίνεση, ο Παπανδρέου πραγματικά αρνήθηκε γιατί δέν ήθελε να του δώσει συγχωροχάρτι για τα 5 χρόνια υπερβολικά μεγάλης οικονομικής κακοδιαχείρησης που ήταν πρωθυπουργός.
  Τότε ο Καραμανλής σκέφτηκε πονηρά μιάς και τον απειλούσε με τις προεδρικές εκλογές οτι θα του παραδώσει την πρωθυπουργία γύρω στα τέλη του 2009 γύρω στον Οκτώμβριο δηλαδή αλλά θα του παραδώσει μαζί με την πρωθυπουργία μιά οικονομία σκόνη, θα έχει φάει όχι μόνο τις σάρκες αλλά και τα κόκκαλα.
  Αυτό πραγματικά αποδείχτηκε οτι έγινε απο τον Μάρτιο ώς τον Οκτώμβριο του 2009 κατασπάραξε τα πάντα γι'αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την τόσο δύσκολη θέση σήμερα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κεραυνός 16/03/2010 19:25:13

   Δεν υπήρξε οικονομική κακοδιαχείριση. Υπήρξε μια πολιτική που έτρεχε την οικονομία στην τσίτα για να έχουμε ανάπτυξη η οποία δέχτηκε πλήγμα λόγω της κρίσης.
   Ο ΓΑΠ αρνούμενος τη στήριξη το 2009, προκαλώντας τα επεισόδια με το κοράνι κι επικρίνοντας την κυβέρνηση για το βιαστή Πακιστανό που τον σκότωσαν οι δικοί του αποδείχτηκε ένα ανεύθυνο λαμόγιο ολκής.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Κεραυνός 16/03/2010 19:42:07

   Το ότι "δεν υπήρξε οικονομική κακοδιαχείριση", αλλά "υπήρξε μια πολιτική που έτρεχε την οικονομία στην τσίτα για να έχουμε ανάπτυξη η οποία δέχτηκε πλήγμα λόγω της κρίσης" έχει μηδενική αληθοφάνεια όσο ο υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, ο ΚΚ, λουφάζει και δεν υπερασπίζεται τη θητεία του.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Κεραυνός 16/03/2010 19:48:06

   Μια φορά κι ένα καιρό......
   Καλό το παραμύθι κι έχει και δράκο και λαμόγιο.
   Τον δράκο μπορεί να τον συμπαθίσω, είναι εξ άλλου μέρος της φύσης.
   Το λαμόγιο, με τίποτα!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κεραυνός 16/03/2010 20:15:31

   Ναι αλλα τι θα μπορουσε να πει ο Καραμανλης αν τα ειχε κανονισει με την Ευρωπαικη Επιτροπη και τους Γερμανους να κανουν τα στραβα ματια στα στατιστικα ωστε να περασει την κριση η Ελλαδα με ηπια λιτοτητα και ο αλλος αφου υποσχεθηκε και προσθετα λεφτα που υπαρχουν μετα τα καρφωσε ολα;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κεραυνός 16/03/2010 20:29:19

   Ψυχραιμία,
   περί αυτού πρόκειται. Οι Γερμανοί τα ήξεραν όλα. Απλά για να κονομάνε από τις εισαγωγές έπρεπε να παίρνουμε δάνεια. Για να παίρνουμε δάνεια έπρεπε να είναι φτηνά. Για να είναι φτηνά έπρεπε να στοιχεία να είναι μαγειρεμένα. Τα έκανε λωλο ο ΓΑΠ και τώρα τρέχουμε, και φυσικά οι Γερμανοί βγήκαν λάδι γιατί έχουν το νόμο με το μέρος τους.

   Σου θυμίζω τα λεφτά που πληρώναμε με τις αλχημείες του Σημίτη με το εξαφανισμένο χρέος στη Goldman Sachs. Το σταμάτησε ο Αλογο το 2005. Φυσικά το χρέος υπήρχε οπότε έπρεπε να καλυφθεί και φυσικά σιγά σιγά το κάλυπτε. Αν βάλουν όλες τις τρύπες κάτω και δουν τι καλύφθηκε πολύ φοβάμαι ότι θα εκπλαγούν οι πάντες.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Κεραυνός 16/03/2010 20:50:22

   Η ιστορία με τον λαθρο-Πακιστανό βιαστή και τον Πρωθυπουργό της χώρας να κατακεραυνώνει την αστυνομία της χώρας στη Βουλή, είναι μνημείο ιδεοληψίας και ανευθυνότητας ταυτόχρονα.

   Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα που σεβόταν τον εαυτό της, ο Πρωθυπουγός δεν θα έδινε δεκάρα τσακιστή για ένα λαθρομετανάστη βιαστή (και από ποια χώρα; το Πακιστάν, τον παράδεισο της υπανάπτυξης και παγκόσμιο εξαγωγέα ισλαμικού φανατισμού!). Ακόμα και αν ο Πάκης είχε πεθάνει εξαιτίας χτυπημάτων αστυνομικών (που δεν συνέβη τελικά), ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να μην κάνει κανένα ζήτημα, τουλάχιστον δημοσία (και ιδιωτικώς θα έλεγα...).

   Το ανθρωπάκι έχει μπερδέψει τα πράγματα, δεν είναι Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό.

  • Fotini avatar
   Fotini @ Κεραυνός 16/03/2010 22:51:19

   Τωρα μας κατακεραυνωσες, Κεραυνε, με τις αποκαλυψεις σου!!! Αποκλειστικη συνεντευξι σου παραχωρησε ο κοσμοπολιτης γαπ;

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Κεραυνός 17/03/2010 10:37:10

   @anonymous: Πώς το κάλυπτε το κουκουλωμένο σημιτικό χρέος ο Αλογοσκούφης, αφού επί των ημερών του ο εισπρακτικός μηχανισμός παρουσίασε τεράστια προβλήματα; Μπορώ να διαβεβαιώσω από την προσωπική μου εμπειρία ότι η υπουργεία Αλογοσκούφη ήταν ο παράδεισος φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών. Προς το τέλος το κατάλαβε, αλλά ήταν πολύ αργά.

 31. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 16/03/2010 19:33:57

  εξαιρετικές πολιτικές αναλύσεις από πολλούς. Τη δική μου άποψη την έχει καταγράψει ο Λουντέμης:
  - κύριοι η πολιτεία σας επρόδωσεν!
  οι χωριάτες συμφώνησαν
  -Μάλιστα κύριοι. Η πολιτεία, δηλαδή το κράτος σας επρόδωσεν.
  - Κράτος; Γειά στο στόμα σου. Τώρα είμαστε πιο σύμφωνοι.
  - Η κυβέρνησις όμως...
  - ούξου!ούρλιαξε μεμιάς ολόκληρος ο καφενές.
  Ο Παρμενίων τάχασε... Γι αυτό αποφάσισε συνοπτικά. Η εφημερίδα του μεταβλήθηκε κεραυνοβόλα σε αντικυβερνητική.
  -Μάλιστα, αναφωνώ κι εγώ μαζί σας. Κάτω! Κάτω στεντορείως! Καταπολεμούμε και ημείς κύριοι τον εσμόν αυτών των κηφήνων! Διότι ανήκομεν εις την αντιπολίτευσιν...
  -Στάκα... τον διακόπτει ο ίδιος γηραλέος. Δε μ΄λες πατριώτη...αντιπολίτεψη είναι αυτό που ήταν Γκουβέρνο πέρσι;
  -Βεβαίως
  - Κάτω κι ατήνη!
  -Κύριοι...
  -Μωρέ κάτου! Και μην κάνεις κιχ. Σας μάθαμε και εσάς. Πετάχτε τον όξω ρε παιδιά!

 32. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 16/03/2010 22:07:51

  Θα ήθελα να ήξερα πραγματικά τι θα γίνει πολιτικά, αν η Ελλάδα τελικά προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. Ο κόσμος της Ν.Δ. πράγματι στέκεται αμήχανος και θυμωμένος μπροστά σ΄αυτό τον πόλεμο που δέχεται το κόμμα! Πα΄' όλα αυτά πρέπει να αντισταθούμε΄και να αναγεννηθούμε, γιατί η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης! Να βρει ξανά την ελπίδα και το όραμα ο πολίτης! Αυτό θέλουμε από τον Αντώνη Σαμαρά! Όχι απλά το θέλουμε, είναι επιτακτική μας ανάγκη!

 33. Neoptochos avatar
  Neoptochos 17/03/2010 16:41:11

  Τα πεονεκτήματα και τις προπτικές, τις δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι τα άρθρα. Πιστεύω ότι ο αρχηγός της ΝΔ ακριβώς επειδή έμεινε για πολλά χρόνια εκτός του πολιτικού στίβου, έχασε την ικανότητα της επικοινωνίας και της επαφής με την κοινωνία και φυσικά με τον κόσμο της ΝΔ.
  Ας μην ξεχνάμε ότι απείχε πάνω απο μία δεκαετία από το κόμα, απο το οποίο έφυγε εσπευσμένα και κάτω από ειδικές συνθήκες, και επέστρεψε επειδή τον δέχθηκε ο Κώστας ο Καραμανλής. Δεν ξέρω άν η μοναξιά τον βοήθησε να ανανήψει ή αν επιμένει στην ίδια ιδεολογία. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν ακούει τους περισότερους από εσάς, με τους αποκλεισμούς και τους αφορισμούς, θα καταστρέψει την ΝΔ και θα επανιδρύσει την ΠΟΛΑΝ μαζί με όλους αυτούς που κουβαλάει μαζί του και οι οποίοι το μόνο κοινό που έχουν, είναι ότι προσπαθούν να εξυψώσουν τον Σαμαρά μειώνονας τον Καραμανλή. Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι 800.000 ψηφοφόροι ήταν νεοδημοκράτες και όχι οπαδοί της ΠΟΛΑΝ. Βέβαια οι μισοί έχουν αποχωρήσει και απογοητευμένοι αγωνίζονται εναντίον της λαίλαπας των μέτρων του ΠΑΣΟΚ μόνοι τους. Το κόμα για το οποίο αγωνιστήκαμε δεν υπάρχει. Στη θεση του υπάρχει ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ που αντλεί ικανοποίηση απο το να καταστέρφει και να διαλύει το παρελθόν του , κατηγορώντας τον Κώστα Καραμανλή που κατάφερε να ενώσει γιγαντώσει και να φέρει στην εξουσία την ΝΔ.
  Και μήν ξεχνάτε ο κόσμος ψήφιζε Καραμανλή πρώτα και μετά ΝΔ. Που ήσαστε όλοι εσείς οι επικριτές, όταν όλα τα ΜΜΕ κατασυκοφαντούσαν τον Κώστα Καραμανλή και τις πολιικές του, που όλες είχαν ένα στόχο, την προβολή της χώρας και την βελτίωση του βοοτικού επιπέδου. Τώρα με τον Σαμαρά σκεφτήκατε ότι φταίει ο Καραμανλής, ο Αλογοσκούφης και ο Σουφλιάς, για τις αστοχίες και τις αποτυχίες του Γιώργου; Ανήκετε στην ΝΔ ή στο κυβερνών κόμα; Δεν διακρίνω την διαφορά.
  Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει ο Σαμαράς να αλλάξει το κόμα και όνομα του να αλλάξει και τα φώτα του αν θέλει, μήπως και απάλάξετε την ΝΔ από την αποτυχημένη παρουσία σας που βύθισε το κόμα στο 20%. Δεν γίνεσαι θεριό τρώγοντας τον ευεργέτη σου.Ούτε γίνεσαι αρχηγός διαλύοντας ένα κόμα όπου είσαι φιλοξενούμενος. Είστε στην αρχή και αποκυρρήσοντας τον Καραμανλή,γρήγορα θα δείτε το τέλος.

 34. Neoptochos avatar
  Neoptochos 17/03/2010 18:05:50

  Τα πεονεκτήματα και τις προπτικές, τις δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι τα άρθρα. Πιστεύω ότι ο αρχηγός της ΝΔ ακριβώς επειδή έμεινε για πολλά χρόνια εκτός του πολιτικού στίβου, έχασε την ικανότητα της επικοινωνίας και της επαφής με την κοινωνία και φυσικά με τον κόσμο της ΝΔ.
  Ας μην ξεχνάμε ότι απείχε πάνω απο μία δεκαετία από το κόμα, απο το οποίο έφυγε εσπευσμένα και κάτω από ειδικές συνθήκες, και επέστρεψε επειδή τον δέχθηκε ο Κώστας ο Καραμανλής. Δεν ξέρω άν η μοναξιά τον βοήθησε να ανανήψει ή αν επιμένει στην ίδια ιδεολογία. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν ακούει τους περισότερους από εσάς, με τους αποκλεισμούς και τους αφορισμούς, θα καταστρέψει την ΝΔ και θα επανιδρύσει την ΠΟΛΑΝ μαζί με όλους αυτούς που κουβαλάει μαζί του και οι οποίοι το μόνο κοινό που έχουν, είναι ότι προσπαθούν να εξυψώσουν τον Σαμαρά μειώνονας τον Καραμανλή. Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι 800.000 ψηφοφόροι ήταν νεοδημοκράτες και όχι οπαδοί της ΠΟΛΑΝ. Βέβαια οι μισοί έχουν αποχωρήσει και απογοητευμένοι αγωνίζονται εναντίον της λαίλαπας των μέτρων του ΠΑΣΟΚ μόνοι τους. Το κόμα για το οποίο αγωνιστήκαμε δεν υπάρχει. Στη θεση του υπάρχει ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ που αντλεί ικανοποίηση απο το να καταστέρφει και να διαλύει το παρελθόν του , κατηγορώντας τον Κώστα Καραμανλή που κατάφερε να ενώσει γιγαντώσει και να φέρει στην εξουσία την ΝΔ.
  Και μήν ξεχνάτε ο κόσμος ψήφιζε Καραμανλή πρώτα και μετά ΝΔ. Που ήσαστε όλοι εσείς οι επικριτές, όταν όλα τα ΜΜΕ κατασυκοφαντούσαν τον Κώστα Καραμανλή και τις πολιικές του, που όλες είχαν ένα στόχο, την προβολή της χώρας και την βελτίωση του βοοτικού επιπέδου. Τώρα με τον Σαμαρά σκεφτήκατε ότι φταίει ο Καραμανλής, ο Αλογοσκούφης και ο Σουφλιάς, για τις αστοχίες και τις αποτυχίες του Γιώργου; Ανήκετε στην ΝΔ ή στο κυβερνών κόμα; Δεν διακρίνω την διαφορά.
  Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει ο Σαμαράς να αλλάξει το κόμα και όνομα του να αλλάξει και τα φώτα του αν θέλει, μήπως και απάλάξετε την ΝΔ από την αποτυχημένη παρουσία σας που βύθισε το κόμα στο 20%. Δεν γίνεσαι θεριό τρώγοντας τον ευεργέτη σου.Ούτε γίνεσαι αρχηγός διαλύοντας ένα κόμα όπου είσαι φιλοξενούμενος. Είστε στην αρχή και αποκυρρήσοντας τον Καραμανλή,γρήγορα θα δείτε το τέλος. Λυπούμε που τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε για την παράταξη και τώρα είμαστε βαρίδια. Επιτέλους ,όπως γωρίζετε, εμείς είμαστε που με τον Κώστα Καραμανλή στήσαμε την παράταξη και σας χαρίσαμε 5 χρόνια άνετης ζωής.
  Είναι δε γεγονός ότι ο Καραμανλής προκύρηξε εκλογές διότι με οριακή πλειοψηφία και όλα τα δυσαρεστημένα ΜΜΕ, αφού δεν έπραξε τα «δέοντα», δεν μπορούσε να πάρει τα απαραίτητα αποτελεσματικά μέτρα. Η έντιμη πρσφυγή στις κάλπες θεωρήθηκε φυγή, με την σιωπηλή συναίνεση του Αντώνη. Αντίθετα, με την ανοχή και πάλι της νέας ηγεσίας της ΝΔ, αναθεματίστηκαν οι ξεκάθαρες προεκλογικές προτάσεις του Καραμανλή και δόθηκε άφεση αμαρτιών στον Γιώργο για τις προεκλογικές ψευτιές.
  Η ΝΔ λιδωρείται και αποσυντίθεται και εσείς επιμένετε να θέλετε να απαλαγείτε από τους ψηφοφόρους. Ξεχνάτε ότι για να γίνει ο αρχηγός σας πρωθυπουργός, μας χρειάζεται όλους. Θα είχατε καλύτερο αποτέλεσμα, αν του λέγατε να αποβάλλει τα κόμπλεξ και να ανοίξει το κόμα όπως έκανε ο μεγαλοφυής Καραμανλής τον οποίο ακόμη φοβάστε. Όμως με τους συμβούλους που έχει τον βλέπω για χρόνια στον πάγκο. Προσπαθήστε να αλλάξετε το κλίμα. Δεν πρέπει να φορτώνεται η ΝΔ την καταστροφή που προκαλεί το ΠΑΣΟΚ εκτος και αν βολεύει κάποιους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.