#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2011 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι να κάνουμε ...

Σε προηγούμενη ανάρτηση επιχείρησα να περιγράψω τις βασικές αναπηρίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως έχουν έλθει τώρα στην επιφάνεια, οδηγώντας σε μια γενικευμένη συστημική κρίση, η οποία παράγει μόνον αδιέξοδα. Ή έτσι φαίνεται, τουλάχιστον…

Έθεσα και το ερώτημα που απασχολεί σήμερα όλους (φοβίζει πολλούς, αλλά ανησυχεί ακόμα περισσότερους): τι θα γίνει σε περίπτωση γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης;

Όπου το καθεστώς το οποίο περνάει κρίση έχει «εφεδρείες» («θεσμικά αντίβαρα» αν είναι δημοκρατία, «εξωθεσμικά κέντρα» ή «ρυθμιστικούς παράγοντες»), εκεί οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να παίξουν τον καταλυτικό ρόλο μιας ανατροπής χωρίς να διαλυθεί η χώρα.

Όπου, αντίθετα, δεν υπάρχουν τέτοιες εφεδρείες, τότε:

-- είτε η Εξέγερση γίνεται Επανάσταση (όταν έχει ηγεσία, οργάνωση και σκοπόπου συναρπάζει το λαό και δημιουργεί ηγεμονία),

-- είτε η Εξέγερση διαλύει την κοινωνία.

Παράδειγμα πρώτο: η Αίγυπτος πρόσφατα! Εδώ υπήρχε ο στρατός, ως βασική εφεδρεία του καθεστώτος. Με το που κλιμακώθηκε η εξέγερση της Πλατείας Ταχρήρ, ο στρατός ανέλαβε να διώξει τον Μουμπάρακ και να κάνει τους απαραίτητους πολιτικούς και συνταγματικούς «συμβιβασμούς»: ώστε και οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση να βγουν κερδισμένες και η κοινωνική συνοχή να διασωθεί.

Το που θα καταλήξει δεν το ξέρουμε. Αλλά το breaktrough - η ρήξη με το παλαιό καθεστώς έγινε - ο Μουμπάρακ έφυγε και οι πραιτωριανοί του απομακρύνθηκαν…

Παράδειγμα δεύτερο: η Λιβύη τώρα. Εδώ δεν υπήρχε εφεδρεία. Ο στρατός ήταν αποκλειστικά η φρουρά των πραιτωριανών (έμπιστοι του Καντάφι ή μισθοφόροι του). Κι αφού δεν υπήρχε καθεστωτική εφεδρεία, η κοινωνία διαλύθηκε, προκλήθηκε μεγάλη αιματοχυσία και απειλείται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι φυλές που αποτελούν τη χώρα βρίσκονται πολύ κοντά σε γενικευμένο εμφύλιο «πάντων κατά πάντων».

Εδώ η λαϊκή Εξέγερση, χωρίς εφεδρεία από την πλευρά του καθεστώτος και χωρίς ηγέτη, οργάνωση και Σχέδιο στην πλευρά της Εξέγερσης, γίνεται εκφυλιστική - και πολύαιματηρή - διαδικασία διάλυσης.

Παράδειγμα τρίτο: Η Ιρανική Επανάσταση του 1979: Εδώ ο Σάχης «έκαψε» όλες τις εφεδρείες του, τελικά και τους ίδιους τους αντιφρονούντες του,  - όπως ο Σαπούρ Μπαχτιάρ, τελευταίος Πρωθυπουργός του και εκ των ηγετών της αντί-Σαχικής αντίστασης από τη δεκαετία του ’50 - με αποτέλεσμα να κερδίσει η Επανάσταση των Μουλάδων.

Εδώ η εξέγερση έγινε Επανάσταση που πέτυχε, γιατί είχε ηγέτη (το Χομέϊνι), είχε οργάνωση και σκοπό-όραμα: την θεοκρατία του Σιιτικού Ισλάμ.

Στην Ελλάδα προσπάθησα να δείξω ότι δεν έχει το σύστημα πια «ενεργές εφεδρείες»: ούτε θεσμικές (αντίβαρα κλπ.), ούτε έξω-θεσμικές, ούτε ρυθμιστικές…

Ό,τι έχει απομείνει είναι κάποια ΜΜΕ που περιορίζονται σε ρόλο προπαγανδιστικής οπισθοφυλακής, προκαλώντας αντιδράσεις με την αδιαντροπιά τους, αλλά και χλευασμό με τη σύγχυση στην οποία έχουν περιέλθει.

Δεν έχουμε ούτε προϋποθέσεις οι λαϊκές αντιδράσεις να οδηγήσουν σε Επανάσταση. Γιατί δεν υπάρχει Φορέας-Ηγέτης-Οργάνωση-Σκοπός.

Άρα υπάρχει ο κίνδυνος οι κινητοποιήσεις να οδηγήσουν σε εξέγερση, που θα οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού με επιπτώσεις και στα εθνικά μέτωπα (εξωτερικά και εσωτερικά – γιατί έχουμε πλέον και αυτά τα τελευταία)

Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν;

Σίγουρα θα υπάρξουν λαϊκές κινητοποιήσεις. Αυθόρμητες, ή λιγότερο αυθόρμητες. Και κατά κανόνα ακαθοδήγητες.

Το ερώτημα: Αυτές μπορούν να γίνουν «καταλύτης» διεργασιών, ώστε να παραχθεί λύση, εκεί που σήμερα υπάρχουν μόνον αδιέξοδα;

Αυτό θα ήταν η μόνη Ελπίδα.

Είναι εφικτό όμως;

Ίσως, αν υπάρξει – ή αναδειχθεί -  ηγέτης που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Αν είναι αρκετά μέσα στην Πολιτική, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες (εσωτερικές και εξωτερικές) και αρκετά έξω από το μέχρι σήμερα πολιτικό σύστημα (ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι δεν είναι «σαν κι αυτούς» που προκαλούν με την αλαζονεία και την ανικανότητά τους).Ένας ηγέτης εντός πολιτικής και έξω-συστημικός ταυτόχρονα!

Δεύτερον, να τολμά να μιλήσει για αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Σε ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο. Δηλαδή να έχει οραματικό λόγο. Πολιτικοί με συμβατικό λόγο, κάνουν για «διαχειριστές» σε ομαλές συνθήκες. Αλλά δεν κάνουν για ηγέτες μετάβασης σε άλλο καθεστώς.

Τρίτον, να τολμά να κάνει ανατρεπτικά πράγματα (όχι μόνον τομές στις ιδέες, αλλά και τομές Πολιτικής). Μερικά απ’ αυτά πρέπει να τα προαναγγείλει, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που επιθυμεί «ανατροπή».

Άλλα πρέπει να τα κάνει αιφνιδιαστικά, ακριβώς για να ελαχιστοποιεί <(και να «κοιμίζει») τις αντιστάσεις, ως τη στιγμή που θα είναι έτοιμος να τις κατανικήσει. Χρειάζεται ηγέτης-ισορροπιστής και… ηγέτης-«ανασκολοπιστής» ταυτόχρονα!

Θα κληρονομήσει ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα στη μέση μιας σεισμικής κρίσης. Πρέπει να δημιουργεί ισορροπίες για να κρατήσει την κοινωνική συνοχή. Να κρατά ισορροπίες για να μη του διαλυθεί στα χέρια. Και να ανατρέπει ό,τι μπορεί κι ό,τι πρέπει για να ξεμπλοκάρει την κοινωνία. Και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Τέταρτον, πρέπει να καταλαβαίνει τόσο από διεθνή Πολιτική, όσο και από Οικονομία. Όχι λίγα απ’ αυτά. Καλά και σε βάθος κι από τα δύο

Πέμπτον, να βρει συμμάχους-στηρίγματα στο εξωτερικό: Συμμάχους, όχι «προστάτες». Για στήριξη στο εθνικό του σχέδιο! Όχι για να γίνει ο επόμενος«αχυράνθρωπός» τους

Να τον βολεύει και η συγκυρία γι’ αυτό. Δηλαδή να προκύψουν «ρωγμές» στο διεθνές σύστημα, ώστε να υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να παίξει μαζί τους σε βάρος άλλων που θα τους «κακοφανεί» στην αρχή. Γιατί αλλιώς την αποτυχία του θα την πληρώσει πρώτα-πρώτα η ίδια η χώρα.

Και να «παίξει» μαζί τους χωρίς να γίνει υποτελής τους! Αυτό παντού αλλού είναι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα υπήρξε μάλλον σπάνιο. Και τις λίγες φορές που έγινε πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο. Το πέτυχε (μετρίως) ένας Τρικούπης, (σε πολύ μεγάλο βαθμό) ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας Ανδρέας Παπανδρέου και…τέλος.

Έκτον, να είναι σκληραγωγημένος, όχι «λινομπάμπακος», ούτε «εύθραυστος». Ούτε στα δύσκολα… «κουρασμένος»!

Έβδομο, να έχει σχέδιο ο ίδιος, όχι να αναμασά τις καραμέλες της πολιτικής ορθότητας

Όγδοο, να εμπνέει κόσμο πέρα από τον χώρο της (αρχικής) πολιτικής του προέλευσης. Όπως έκανε ο Ντισραέλι στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Όπως έκανε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30. Όπως έκανε ο Ντε Γκώλ, αλλά και ο Μιτεράν στη Γαλλία…

Πρέπει η επιρροή του να κάνει cut across party lines (να διαπερνά παραδοσιακούς κομματικούς διαχωρισμούς), δηλαδή να είναι transcendental (υπερβατική)

Ένατο να είναι γρήγορος στις αντιδράσεις του, ανθεκτικός στις επιθέσεις που του κάνουν και συντριπτικός στα χτυπήματά του.

Δέκατο, να τολμά να κάνει λάθη! Μεγάλοι ηγέτες δεν υπήρξαν ποτέ «αλάθητοι». Αλλά ήξεραν τι ρίσκα έπαιρναν κάθε φορά. Και ήξεραν να τα διορθώνουν γρήγορα.

Τελικά αυτό το τελευταίο - να αντιλαμβάνεται γρήγορα τα λάθη του και να τα διορθώνει ακόμα πιο γρήγορα, χωρίς άγχος, είναι η τελευταία και πιο κρίσιμη αρετή.

Μονίμως αγχωμένος ηγέτης, τελικά αποδεικνύεται κακός ηγέτης.

Υπάρχει σήμερα τέτοιος πολιτικός;

Αν δεν τον έχουμε, παρακαλώ να τον βρούμε!

Δηλαδή να τον αναδείξουμε…

Κι αν τον έχουμε, παρακαλώ να τον στηρίξουμε.

Κι αν έχουμε κάποιον που διαθέτει τις περισσότερες απ’ αυτές τις αρετές, αλλά όχι όλες, τότε να τον «συμπληρώσουμε».

Διότι «ιδανικοί ηγέτες» ίσως δεν υπάρχουν.

Μόνον «ιδανικοί αυτόχειρες»

Αυτή είναι με δύο λόγια η απάντηση στο «Τι να κάνουμε» σήμερα: να βρούμε, να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να «συμπληρώσουμε» ένα ηγέτη με αυτά τα δέκα χαρακτηριστικά (κι όποια άλλα θέλετε – πάντως αυτά τα δέκα απαραιτήτως).

Γιατί μια τέτοια πολιτική προσωπικότητα μπορεί να παίξει το ρόλο της «οιονεί εφεδρείας»: Που θα φέρει τη μέγιστη Ανατροπή, με τις ελάχιστες Οδύνες.

[Σε μια κοινωνία που επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν τα πάντα, χωρίς να θιγεί η «βολή» κανενός. Πράγμα, κομματάκι δύσκολο, βέβαια…]

Θα μου πείτε: τελικά το «που πάμε» και το «τι να κάνουμε», οδήγησε στο συμπέρασμα…να βρούμε ένα ηγέτη με «δέκα χαρακτηριστικά»;

«Ένας κούκος θα φέρει την άνοιξη»;

Μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αυτό σιβυλλικά.

Αλλά μπορώ να απαντήσω και ευθέως:

Σιβυλλική απάντηση: Διαβάστε (ή ξαναδιαβάστε) το «Κύρου Παιδεία» του Ξενοφώντα (Cyropaedia στα αγγλικά).

Ή τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι (The Prince στα αγγλικά).

Όπως θα διαπιστώσετε, πέρα από τα τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους -μάλλον ο Μακιαβέλι έκανε κάποιο…«πλαγιαρισμό» (λογοκλοπή) στον Ξενοφώνα - και οι δύο συγγραφείς δεν έγραψαν απλώς για το προφίλ του «ιδανικού ηγέτη»…

Κατέγραψαν τις ανάγκες και τα αδιέξοδα της ανήσυχης εποχής τους και ανέδειξαν τις πολιτικές προϋποθέσεις μετάβασης σε μια επόμενη φάση.

Μ’ άλλα λόγια, περιγράφοντας το προφίλ του ιδανικού ηγέτη, κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αλλαγής που είναι απαραίτητη κάθε φορά και τις προϋποθέσεις μετάβασης σε αυτή.

Και η ευθεία απάντηση: Λαϊκές κινητοποιήσεις είναι εύκολο να υπάρξουν. Κι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν. Και εξέγερση ακόμα…

Αλλά δεν αρκούν. Για να οδηγήσουν κάπου, για να παίξουν καταλυτικό ρόλο για μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Ελληνική Κοινωνία, πρέπει να αναδείξουν κάποια ηγεσία (κι όχι μόνο «ηγέτη»), κάποιο όραμα (και ήθος ταυτόχρονα), κάποιο σχέδιο(και στρατηγική ενδιάμεσων βημάτων ταυτόχρονα) και κάποια οργάνωση(μετεξέλιξη από τις υπάρχουσες ή καινούργια, αλλά όχι αναπαλαίωση όσων γνωρίσαμε).

Αν δεν το καταλάβατε, γι’ αυτά σας μίλησα στην πραγματικότητα.

Κι όχι απλώς για κάποιο πρόσωπο.

Που αν υπάρχει τόσο το καλύτερο

Και μια τελευταία παρατήρηση για το μόνο «απρόσωπο» στοιχείο της ανατροπής - το timing:

-πρέπει να είναι τόσο «αργά», ώστε το υπάρχουν σύστημα να έχει υποστεί «ανήκεστο βλάβη» χωρίς ελπίδα επιδιόρθωσης.

-αλλά «όχι τόσο αργά», ώστε να έχει διαλυθεί η χώρα.

Η «βέλτιστη στιγμή» είναι όταν το υπάρχουν σύστημα δεν αντέχει πια και η χώρα αντέχει πολύ ακόμα.

Σας «φώτισα» τώρα;

Όχι βέβαια…

Μη νοιάζεστε πάντως.

Όπως φαίνεται, κοντά είμαστε…

Ίσως και πολύ κοντά.

Ελευθέριος Μπαλτάς

Διαβάστε και τα προηγούμενα:

Πού πάμε…

«Δεν θέλουμε μια πρόσκαιρη γεύση εξουσίας. Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα….»


 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 15:05:08

  Συμφωνώ απολύτως και το έχω υποστηρίξει στο εγγύς παρελθόν αντιτιθέμενος στους εραστές της εξέγερσης, χωρίς προϋποθέσεις και μπούσουλα.
  Ας υποθέσουμε ότι έχουμε το πρόσωπο που θα παίξει το ρόλο της μαμής της Ιστορίας αλλά τότε πρέπει να τον αναγνωρίσουμε από:

  * Τρίτον, να τολμά να κάνει ανατρεπτικά πράγματα (όχι μόνον τομές στις ιδέες, αλλά και τομές Πολιτικής). Μερικά απ’ αυτά πρέπει να τα προαναγγείλει, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που επιθυμεί «ανατροπή».

 2. Panais avatar
  Panais 02/03/2011 15:10:16

  Αγαπητέ Ε.Μ,

  Έχεις απόλυτο δίκιο. Σε συγκυρίες σαν τη σημερινή, ο ρόλος ενός ηγέτη είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ. Εξεγέρσεις χωρίς ηγέτη που θα εμψυχώσει, θα δώσει όραμα και προοπτική και θα μετατρέψει τη λαϊκή οργή σε δημιουργική πνοή, όντως κινδυνεύουν να διαλύσουν την κοινωνία.

  Τέτοιον όμως ηγέτη δεν τον βλέπω στην σημερινή πολιτική σκηνή. Όσοι εμφορούνται από πραγματικό πατριωτισμό και πίστη σε ηθικές αξίες, είτε είναι παροπλισμένοι οριστικά, είτε δεν έχουν ηγετικό χάρισμα. Και όσοι (ελάχιστοι) έχουν επιδείξει διοικητικές ικανότητες, θέτουν την πολιτική τους επιβίωση υπεράνω οποιασδήποτε Αξίας.

  Αν πάλι υπονοείς τον Αντώνη Σαμαρά, πολύ θα ήθελα να δω στο πρόσωπό του τον ηγέτη που πολύ εύστοχα περιγράφεις. Αλλά όταν τον βλέπω να καταπίνει αμάσητο τον βιασμό της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία (βλ. όργωμα του Αιγαίου από "Τσεσμέ" - "Σισμίκ" το περασμένο καλοκαίρι), όταν δεν καταθέτει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση που αποδεδειγμένα παραδίδει κατόπιν πλεκτάνης τη χώρα σε ξένα κέντρα αποφάσεων, όταν υποστηρίζει στις δημοτικές εκλογές το ίδιο φθαρμένο / παρακμιακό πολιτικό προσωπικό (ακόμα και το γιο της Ντόρας υποστήριξε!) που κατέστρεψε τη χώρα, πολύ αμφιβάλλω αν βρήκαμε αυτό που ψάχνουμε.

  Και δε νομίζω ότι οι παραπάνω πράξεις και παραλείψεις του εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο που αποσκοπεί "να κοιμίσει τις αντιστάσεις" ή να διατηρήσει τη συνοχή της κοινωνίας ("εξισορρόπηση"), ή να μη χάσει "εξωτερικά στηρίγματα" στο εθνικό του σχέδιο.

  Αν πραγματικά θέτεις το όραμά σου για την πατρίδα πέρα και πάνω από το προσωπικό σου συμφέρον, μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας. Τουλάχιστον στις κρίσιμες στιγμές.

  Πέφτω έξω; Μακάρι! Για το καλό της πατρίδας!

 3. NTINOS avatar
  NTINOS 02/03/2011 15:10:59

  ΕΞΟΧΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.

 4. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 02/03/2011 15:17:57

  Ένα άρθρο διαφορετικό, μπράβο. Ναι, είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται ένας ηγέτης - μαχητής. Γιατί από τους άλλους ηγέτες χορτάσαμε.

 5. neotera avatar
  neotera 02/03/2011 15:22:43

  Ουδείς μπορεί να αντιλέξει στα εκτιθέμενα στο κείμενο. Ομως μεγάλες θα είναι οι διαφωνίες σε κάτι πολύ βασικό, όπως το περιεχόμενο της πολιτικής αλλαγής, το είδος του οράματος και της νέας κρατικής εξουσίας, που απουσιάζει, ενδεχομένως δικαίως.

 6. ΝΣΚ avatar
  ΝΣΚ 02/03/2011 15:25:22

  Σακοράφα,Μαρκεζίνης,Χαραλαμπίδης,Αλευρομάγειρος,Ζουράρις,Γιανναράς,Κασιμάτης,Ληναίος,Βιλιάρδος κ.ά.παρόμοιοι Ελληνες,ικανοί κι αδέκαστοι,πατριώτες,με την αμέριστη λαϊκή αυτοργανωμένη συμμετοχή.

 7. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 02/03/2011 15:37:20

  Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά τον τελευταίο χρόνο έχουμε κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ανισοτήτων, του αποκλεισμού, της ανεργίας και γενικότερα της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής κατάρρευσης. Από την άλλη πλευρά το άλλοθι για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι η σωτηρία της πατρίδας, χωρίς να εξηγεί κάποιος αν αυτό αφορά τη σωτηρία όλων ή μερικών. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν αποδέχεται την πραγματικότητα ως σύνολο και συνεπώς δεν λαμβάνει υπόψη τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική σημασία μεμονωμένων γεγονότων που εκ των πραγμάτων σωρεύονται και μας εγκλωβίζουν σε μια νέα πραγματικότητα.
  Έτσι φτάσαμε οι κυβερνώντες να λειτουργούν περισσότερο ως «διαχειριστές» των εντολών του ΔΝΤ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα πάντα και τους πάντες ως επιχείρηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και οι κυβερνήσεις αρχίζουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν να στηρίζονται στη βία, στην καταπίεση, στη διαφθορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από τα κράτη οι πολίτες που διαδηλώνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη για την λιτότητα, αλλά και ο τρόπος που αντιδρά στην εξέγερση του πεινασμένου πλήθους το καθεστώς του Muammar Gaddafi. Βλέποντας την αντιμετώπιση των πολιτών που διαδηλώνουν νομίζεις ότι δεν διεξάγεται αγώνας κατά της φτώχιας και της ανεργίας αλλά ένοπλος πόλεμος κατά των φτωχών και των ανέργων.
  Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται και δεν θέλουν να μοιραστούν τις κοινές αξίες της κοινωνίας. «Εάν η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους πολίτες της θα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε αδιαμαρτύρητα τις επιλογές της, λένε όλο και περισσότεροι» Στον κόσμο των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, καθώς η ισότητα και η δικαιοσύνη περιορίζονται, προέχει η ανάγκη επιβίωσης ανεξάρτητα αν αυτό δημιουργεί βία και έγκλημα, ανεξάρτητα αν αυτό είναι δίκαιο ή άδικο.
  Και αν οι μεν για να ξεφύγουν από την «κακή τους μοίρα» παρανομούν, οι αστυνομικοί και γενικότερα τα όργανα της τάξης είναι στο όνομα της προστασίας της έννομης τάξης υποχρεωμένοι να θυσιάζουν τη ζωή τους για 800 ευρώ το μήνα ή να σκοτώνουν άλλους επειδή έκλεψαν 800 ευρώ. Με άλλα λόγια, φαύλος κύκλος και οι μεν και οι δε, με μηδενικές επιλογές και αναλώσιμοι για οργανισμούς τύπου ΔΝΤ.
  Συνεπώς, το ζητούμενο είναι αν και οι μεν και δε μπορούν να αντιδράσουν για να αποτρέψουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι τους «σκοτώνει» όλους. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται, για αρχη, να μην εγκαταλειφθούν διαχρονικές κοινωνικές αξίες, αλλά να διευρυνθούν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μετεξελιχθούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου εργασιακής θέσεως, σε εγγυητές της υποβάθμισή τους.

  • SPYROS T. avatar
   SPYROS T. @ o βουνίσιος 02/03/2011 16:17:30

   Βουνίσιε,

   ευτυχώς που κατέβηκες από το Βουνό και μας άνοιξες τα μάτια...

   Για το οτι δεν τολμάμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο φταίνε "...αύξησης των ανισοτήτων, του αποκλεισμού, της ανεργίας και γενικότερα της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου", όπως επεσήμανες...

   Τσιμουδιά για τη σαρα και τη μαρα που μου κουβάλησες εδώ ελεω της μουλτι-κουλτι ιδεολογιας σου...

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ SPYROS T. 02/03/2011 17:06:17

    Πολύ σωστός. Αλλά, βλέπεις, η 'πολυπολιτισμικότητα' είναι πιο σημαντική από τις ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων. Άλλωστε, όταν ένας αλλοδαπός εγκληματεί, 'τον ανάγκασε η άδικη κοινωνία'. Σε λίγο οι 'ανθρωπιστές' θα μας ζητάνε να μη δικάζονται καν αλλά να αποζημιώνονται κι όλας για ηθική βλάβη που υπέστησαν επειδή αναγκάστηκαν να εγκληματίσουν.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Δημήτρης 02/03/2011 20:46:36

     Η πολυπολιτισμικότητα είναι δόγμα για τους νεροκουβαλητές της. Αυτό (ότι δηλαδή είναι δόγμα ξεκρέμαστο και δεν έχει αυταπόδεικτη ισχύ) οφείλουμε να το επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία.

     Η κοινωνία δεν έχει καμία υποχρέωση να συμμερίζεται a priori τις απατηλές δοξασίες των «προοδευτικών».

     Άλλωστε, αυτές διαψεύδονται ανά την υφήλιο. Γι'αυτό λυσσάνε.

   • o βουνίσιος avatar
    o βουνίσιος @ SPYROS T. 02/03/2011 21:21:56

    Η αύξηση των ανισοτήτων φέρει μεγάλη ευθύνη για την αύξηση της λαθρομετανάστευσης.
    Πάντως, αν θες τη γνώμη μου για τη λαθρομετανάστευση είμαι της άποψης που λέει -μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση-.

    Όσο για τη νόμιμη μετανάστευση, καλό θα ήταν να υπάρχει πλαφόν. Tο ποσοστό των νόμιμων μεταναστών,[ δλδη όσων έρχονται από την πρώτη είσοδο νόμιμα στη χώρα], δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνά το 5% επί του αριθμού του ντόπιου ενηλίκου πληθυσμού που διαμένει σε έναν τόπο.

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 15:47:29

  Βαλλιανατος - Ελσινκι !! φιλος ΓΑΠ
  Παυλος Βοσκοπουλος - Ουρανιο Τοξο με σημαια γκαυ..τοιουτων!!
  Σορος Αφεντικο ολων.. φιλος ολων των πελατων του.. και μπαμπας της σαλαμοποιησης των Βαλκανιων.

  Ολοι παιρνουν $$ απο το ΥΠΕΞ επι ΓΑΠ και τωρα... ολοι εμεις πληρωνουμε !!

  ΠΠ

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 15:50:52

  Το Χρεος μας ειναι νομιμο ή παρανομο ??
  Εαν ειναι παρανομο... ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ !!! και ειναι παρανομο το 70% του...
  swaps και Τ+10 και Σημιτης και Γιαννος και Αντρεας..

  ΠΠ

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:35:49

   ΠΠ
   Το έκανα σημαία!
   ΠΟΥ χρωστάμε ΠΩΣ χρωστάμε ΠΟΣΑ χρωστάμε
   ΠΟΙΟΙ έφαγαν ΠΩΣ έφαγαν ΠΟΣΑ έφαγαν

 10. ΝΣΚ avatar
  ΝΣΚ 02/03/2011 16:03:49

  Κυβέρνηση εθνικής ενότητας,εκτός κομματικών πολιτευτών,ανεξάρτητων από διαπλοκές,με πρόσκληση του Προέδρου,χωρίς προσφυγή στις κάλπες.
  Είναι ώρα ευθύνης (ή προδοσίας),για όλους!

 11. noldor avatar
  noldor 02/03/2011 16:06:20

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=255997

  Κανένα σχόλιο για το θέμα;

  • factorx avatar
   factorx @ noldor 02/03/2011 16:37:10

   “Κοπρίτες” κλπ “αντιπαραγωγικοί” πληρώνουν τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής !!!
   http://www.antinews.gr/2011/03/01/88421/

   • noldor avatar
    noldor @ factorx 02/03/2011 16:57:24

    Το antinews λοιπόν εγκαίρως είχε αναφερθεί στο θέμα. Η ΝΔ τι κέρδος είχε και έχει από το θέμα; Να μην κακοκαρδίσει τους "προαιώνιους" εχθρούς της; Και αν ακόμη η αρχική απόφαση ήταν δική της με "ολίγο" λαϊκισμό θα μπορούσε να αναθεωρήσει στους ιδιαίτερους καιρούς που ζούμε.

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 16:18:20

  Τι εστι "αξιοπρεπεια" για το ΠΑΣΟΚ ??? αντεεεε ρωτηστε τους πρασινους φωστηρες να μαθουμε κ εμεις.
  Τι ??

  ΠΠ

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/03/2011 16:22:50

  Γενικά υπάρχει σύγχυση και σε μεγάλο βαθμό είναι καλλιεργημένη. Ούτε στους στόχους συμφωνούμε, ούτε στην μέθοδο, ούτε σε πρόσωπα ούτε σε διαδικασίες.

  Από παιδεία... ΧΨΑ, Υπάρχουν κατάλοιπα Μοϊκανών περιτιγυρισμένα από πρασινα ζόμπυς και βαμμένες ξανθειές. Φρίκη! Πνευματική αναταση είναι για τους πολύ διαβασμένους ο Λαζόπουλος.

  Το πολίτευμά μας είναι λίγο μαϊμού και αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν δύο παρατάξεις που είναι διαβαθμισεις του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού (όπως το ερμηνεύει ο κάθε ένας), τυπικά βγάζουν ένα εκπρόσωπο της αρεσκείας της Τρέμη, οι βουλευτές δεν έχουν βουλή, ο πρόεδρος είναι διακοσμητικός. Η εξαίρεση υπήρξε μέχρι τώρα ο Σαμαράς που βγήκε με λαϊκή ψήφο.

  Τι τι θέλουμε είναι ασαφές. Τι θέλουμε;

  Το πως θα το πετύοχουμε και με τι ανθρωπινο υλικό ή τι κεφάλαιο επίσης ασαφές. Κυνηγάμε φαστ τρακ από το Κατάρ, αλλά είναι κακό να έχει λεφτά και να είσαι Έλληνας. Να μην εικάσω ότι οι Έλληνες που έχουν μαύρα τα έχουν πάει στο Κατάρ ή κάποιο Κατάρ για να έρθουν πίσω με γκελεμπίες...

  Ιδεολογικά, τρία πουλάκια κάθνονταν. ΟΚ, έχουμε κοινούς παρονομαστές ή κοινά σημεία πόλωσης. Αλλά βρες μου δύο Έλληνες να συμφωνήσουν σε θέματα όπως χμμμ... η ελευθερία;

  Και από λογιστική... Ξέρουμε καθε είδος εκτός από την απλή.

  Και τι σημαίνει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας; Θα έχουμε άποψη στο πως φορολογούμαστε και που πάνε τα λεφτά;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 02/03/2011 16:31:29

   Πολιτικη του αισχιστου ειδους.
   Πολιτικη του ντεκαπαζ σε ολα τα επιπεδα.
   Μνημονιο εξτρεμισμου με περιορισμο της δημοσιας εκφρασης.. φασιστες οι διαδηλωτες και οι σηκωνω-πανω στην Αννουλα.
   Εχουμε τον γκρεμο και εχουμε και Πρασινη φορα στην κατηφορα και αερα απ τις φτερωτες απο πισω να φυσανε...
   Μπαταχτσηδες.
   Τσιγκελια.
   Κλανιες.
   Φρουτακια - Καθεστως !! πολλα βαζεις πολλα παιρνω.

   Οσο μας βαζουν να σφαζομαστε κερδιζουν χρονο. Φυλακη τωρα ολοι. Ειδικο Δικαστηριο. Μομφη παραμομφη δεν ξερω...

   τικ τακ τικ τακ... το ρολοι τρεχει με 342Δις και στη ΝΔ περιμενουν να πεσει το ΠΑΣΟΚ μονο του... ειναι ολοι υπευθυνοι για καθε τικ και καθε τακ.

   Οι πεθαμενοι δεν ψηφιζουν. Θελουν να μεινουμε ελαχιστοι και υπο ελεγχο.
   Η καρτα του ΠΑΣΟΚ τι εγινε??? οι ρεζιληδες του αιωνα.

   ΠΠ

 14. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/03/2011 16:28:10

  Περιγραφή ενός μεσσία. Ενός ηγέτη που οδηγεί τον λαό του σαν ποιμένας. Το αγαπημένο σχήμα του ιδεαλισμού: ο υπεράνθρωπος-ήρωας-ηγέτης που κινεί την ιστορία. "Το κινούν αίτιον".

  Πολυ-παιγμένο ιστορικά μοτίβο. Το ΜΟΝΟ ιστορικό μοτίβο που δοκιμάσαμε μέχρι τώρα, ως ανθρωπότητα. Και ήρθαμε στο χείλος του γκρεμού.

  Κρύβοντας σε πολλές περιπτώσεις την μονοκρατορια του ηγέτη πίσω από λέξεις όπως η δημοκρατία.

  Μέχρι κι ο Καντάφης είπε σήμερα πως από το 1969 που έκανε την "επανάσταση" την Λιβύη την κυβερνάει ο λαός. Και δεν γέλασε κανείς...

  Βάλτε τον απλό άνθρωπο στο κάδρο.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 02/03/2011 16:31:07

   Και απορώ πως είναι δυνατόν να "Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα" (όπως λέει το προηγούμενο άρθρο). με τέτοιες παλιές συνταγές.

   Θραξ Αναρμόδιος

 15. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 16:32:53

  και να μαγειρευε και η μαμα.. θα ελεγα.. αυτη φταιει ... αλλα δε μαγειρευει..

  ΠΠ

 16. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 02/03/2011 16:35:12

  Τα 2 άρθρα είναι γραμμένα από αριστερό, Βενιζελικό . Πιστεύω ότι κανένας ηγέτης δεν μπορεί να σταθεί αν δεν τον στηρίζει ο λαός. Ο ενημερωμένος ,για όλα τα ζητήματα λαός, που μπορεί να κολλήσει στη γωνία την ρατσιστική και φασιστική ιδεολογία της αριστεράς.
  Για να μπορέσει να το καταφέρει αυτό κάποιος δεν πρέπει να περιμένει να βγει στην εξουσία. Θέλει δουλειά από πριν. Κανένας ηγέτης της δεξιάς δεν το κατάφερε αυτό, εκτός από τη δικτατορία- που στηρίχθηκε στους Αλύκους του Πλεύρη (νεολαία που γνώριζε ιστορία).

 17. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 16:36:18

  Κατσικας-ΦΑΡΑΝ.. λογαριασμοι... επιπλοποιοι..
  Κατσικας κυριοι....ΠΑΣΟΚ.

  ΠΠ

 18. Λάμπρος avatar
  Λάμπρος 02/03/2011 16:36:30

  Μια-δυο εκτός θέματος παρατηρήσεις...

  Πρέπει η επιρροή του να κάνει cut across party lines (να διαπερνά παραδοσιακούς κομματικούς διαχωρισμούς), δηλαδή να είναι transcendental (υπερβατική)…

  δηλαδή να είναι διακομματική.

  Προς τι η άχρηστη αγγλικούρα; Για δυο λόγους μόνο βάζουμε αγγλικά σε ένα τέτοιο κείμενο: αν ο όρος που θέλουμε να εξηγήσουμε προέκυψε σε αυτή τη γλώσσα, ή αν αποτελεί παγκόσμια ορολογία αναφοράς η εκδοχή του σε αυτή την γλώσσα.

  Ούτε το "cut across party lines", ούτε το "transcendental" ικανοποιούν τις παραπάνω συνθήκες (the conditions described above, χαχα).

  Και, βέβαια, παντελώς άχρηστη η μετάφραση της Κύρου Παιδείας του Ξενοφώντα («Cyropaedia στα αγγλικά»).

  Εκτός αν αποσκοπεί στο να την ψάξουν και να την διαβάσουν οι αναγνώστες του κειμένου στα αγγλικά από το διαδίκτυο ελλείψει ελληνικής σελίδας που να την περιέχει. Αλλά τότε πιο χρήσιμος θα ήταν ένας σύνδεσμος.

  Π.χ. http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=2085 (αγγλικά)

  ή: http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/translation/contents.html?author_id=11#toc008 (ελληνικά).

 19. skeptomenos avatar
  skeptomenos 02/03/2011 16:39:19

  Κύριε Μπαλτά.
  Απολύτως σωστά όσα λέτε.
  ΑΛΛΑ
  Μόνο με συμπερασματικές σκέψεις θα το ανακαλύψουμε αυτό.
  Κάνοντας κάποιος λογικές αναλύσεις, καταλήγει σε ένα μόνο όνομα.
  ΣΑΜΑΡΑΣ.

 20. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 16:42:39

  Γουσταρω τα φρουτακια. Οραμα αναπτυξης ΠΑΣΟΚ.
  Γουσταρω διοδια στα τραινα και τα πλοια.
  Γουσταρω μαυρο χρημα. Το ΓΑΠ ειναι παρθενα…
  Γουσταρω Χρηματιστηρια.
  Γουσταρω Μιχαλακη wikileaks.
  Γουσταρω μιζες και Αορατες Προανακριτικες Μιζενς.. ολοι μαζι !!! οκ?
  Γουσταρω τον ιο του ΓΑΠ.
  Γουσταρω το Λοβερδο τον επαναστατη που χαστουκιζει τον εαυτο του.
  Γουσταρω τον Κιμωνα τον αρχοντα τον μαυροματη.
  Γουσταρω Μνημονια και Δανειακες Συμβασεις με κοινωνικες ετερες.

  Πολυ γουσταρω ρε Προφητη. Παντου υπαρχει ενας μυθος. Ελα στην Ελλαδα να ζησεις το μυθο σου.. και οσο αντεξει το αντερο σου……

  ΠΠ

 21. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 02/03/2011 16:48:10

  Εξαιρετική, εξαιρετικότατη ανάλυση "Ελευθέριε Μπαλτά". Επειδή έχω κάποιον στο μυαλό μου που έχει τις περισσότερες από τις αρετές που περιγράφεις, και επειδή αυτός τυχαίνει να είναι αρχηγός μεγάλου κόμματος της κεντροδεξιάς, θα πρόσθετα ένα ενδέκατο απαραίτητο χαρακτηριστικό : την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του κόμματός του. Μια αναδιάρθρωση που πρέπει να έχει τρεις επιμέρους στόχους : Πρώτον, την άρση των ιδεολογικών του συγχύσεων (του κόμματος). Να εκφρασθεί ρητά και ξεκάθαρα η μεγάλη σύνθεση του προτάγματος της ελεύθερης ανταγωνιστικής οικονομίας, με αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης. Του προτάγματος της (διεκδικητικής) εθνικής κυριαρχίας με αυτό της ομαλής λειτουργίας μέσα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να γίνει πασίδηλο, ότι η σύνθεση αυτή είναι εφικτή, χωρίς παραπλανητικά ιδεολογήματα τύπου "μεσαίος χώρος" και τα συνακόλουθα ψυχολογικά συμπλέγματα.
  Δεύτερον, την ουσιαστική αλλαγή προσώπων, με την απομάκρυνση από το προσκήνιο αυτών που έχει αποδειχθεί με τις πράξεις ή τα λόγια τους ότι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να λειτουργήσουν στο ύψος των περιστάσεων.
  Τρίτον, την οργανωτική και διοικητική ανασυγκρότηση. Η συμβατικής μορφής πολιτική οργάνωση, σε οποιοδήποτε χώρο, είναι νεκρή: δεν μπορεί πια να μιλήσει στην κοινωνία. Η συμβατική οργάνωση της συγκεκριμένης παράταξης όχι απλώς είναι νεκρή, όχι απλώς δεν ακούγεται από την κοινωνία, αλλά προκαλεί και απώθηση στην κοινωνία με την αρτηριοσκλήρωση, την οπισθοδρομικότητα και το έλλειμα παιδείας που τη χαρακτηρίζει.

  Πώς θα αντιμετώπιζε ένας Λενιν της ελληνικής κεντροδεξιάς την τριπλή αυτή στοχοθέτηση;

 22. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 02/03/2011 16:48:35

  Κύριε Μπαλτά,

  Το δεύτερο μέρος δεν ήταν τόσο εύστοχο, όπως το πρώτο.
  Δυστυχώς, από αυτό πάσχουμε εδώ στην Ελλάδα.
  Είμαστε καλοί στις διαπιστώσεις και στις αναλύσεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα των προτάσεων κάνουμε ευχολόγια και ψάχνουμε ανύπαρκτους ηγέτες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
  Κάτι για πίστη στον εαυτό μας και για άσκηση της εξουσίας από εμάς τους ίδιους, δηλαδή από το λαό δεν άκουσα.

  • skeptomenos avatar
   skeptomenos @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 02/03/2011 18:11:08

   Κύριε Χασάπη.
   Προτάσεις, καθώς και διαδικασία εφαρμογής αυτών, υπάρχουν.
   Πολιτικοί που να θέλουν και να ξέρουν, δεν υπήρχαν.
   Που να έχουν την πατρίδα πάνω από όλα.

 23. Γιώργος Βαρίνος avatar
  Γιώργος Βαρίνος 02/03/2011 17:19:39

  Τον Κωστή Στεφανόπουλο να ενεργοποιήσουμε.... Ακόμα νιώθω περήφανος γι αυτά που είπε στον Clinton σε εκείνον τον αξέχαστο λόγο του...

 24. mind trap avatar
  mind trap 02/03/2011 17:25:03

  Συγχαρητήρια....δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή την ανάλυση η οποία είναι μακράν η καλύτερη που έχω διαβάσει στο antinews !!!!

 25. egersis avatar
  egersis 02/03/2011 17:32:08

  Δεν θα σταθώ εδώ που διαφωνώ σε ότι αφορά τα πρόσωπα των Καραμανλή και Παπανδρέου...
  ''Το πέτυχε (μετρίως) ένας Τρικούπης, (σε πολύ μεγάλο βαθμό) ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας Ανδρέας Παπανδρέου και…τέλος.''

  αλλά...
  Το κείμενο περιγράφει το ιδανικό χωρίς να απαντάει στη κρίσιμη ερώτηση του τίτλου...
  ''Τι να κάνουμε''.
  Έχω ξαναγράψει τις διαφωνίες μου σε ότι αφορά τον ηγέτη
  ''Αναζητώντας έναν Πούτιν, έναν Λοχία ή τέλoς πάντων έναν σωτήρα....''
  http://egersis2.blogspot.com/2010/12/blog-post_2797.html
  Δεν είναι ο ηγέτης το ζήτημα...
  Το ζήτημα είναι η αποφασιστικότητα αυτών που συνηδειτοποίησαν ότι πρέπει να αντιδράσουν. Και η αποφασιστικότητα αυτή δεν εκφράζεται από το καναπέ ούτε σε φιλοσοφικές συζητήσεις.
  «Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».
  Θα χυθεί αίμα λοιπόν.
  Φαίνεται πως το αίμα των 2 Ελλήνων αστυνομικών δεν στάθηκε αρκετό.
  Το αίμα αποφασισμένων διαδηλωτών να διαλύσουν τη γιάφκα της συμμορίας των 300;
  Ίσως...

 26. brankaleon avatar
  brankaleon 02/03/2011 17:54:46

  Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω μερικές ενστάσεις εν σχέσει με τα τεκταινόμενα στην Μέση και ευρύτερη Ανατολή.
  Συμπαθάτε με αλλά μη το κάνουμε σαν το "ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΜΕ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΜΕ.
  Φοβούμαι ότι ακόμη δεν κατακάθησε η "σκόνη". Θα δούμε, ...
  Υλικό προς αφομοίωση πάντοτε και παντού υπάρχει.
  Αλλά για εδώ τα ζητήματα είναι πιο σύνθετα.
  Και το ζητούμενο που θα "παραδέρνουμε", είναι, πόσο πιο ολιστικά μπορούμε και θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα.
  Οπως επίσης ακόμη και εις ότι αφορά την ηγεσία, τους ηγέτες, κ.τ.λ.
  Τα ζητούμενα είναι πολλά που μπορούν να "απαριθμηθούν" σε δύο μόνον.
  ΣΥΝΑΜΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (κατά την του Ζουράρη αναφορά), και ΣΥΝΑΛΛΗΛΕΙΑ.
  Τουτέστιν, απλά, πολύ απλά,πάναπλα.
  ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ,
  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ,
  ΠΩΣ, και
  ΓΙΑΤΙ.

  Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια Πραγματικότητα (Φύσει, Θέσει και Σχέσει) προς το Κάθε Τί και με το Κάθε Τί.

 27. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 02/03/2011 18:15:40

  οτι εγινε στην γαλλια και την γερμανια να συνεχιστει και εδω.να μην εχουν μερος να σταθουν,σε καμια εκδηλωση.γιουχα και γιαουρτακια,αυγα κλπ, ωστε να καταλαβουν οτι ειναι ανεπιθυμιτοι και οχι αυτο που ειχε πει ο γαπ,οτι συνταξιουχος ηθελε να δωσει και τον μισθο του για την σωτηρια της χωρας...
  σε ολους τους υποστηρικτες του μνημονιου,βουλευτες,δημοσιογραφους,επιχειρηματιες τυπου δασκαλοπουλου,μιχαλου και αλλων προθυμων προδοτων,που θελουν να εξαθλιωσουν τους ελληνες και να πουλησουν την ελλαδα.
  και βεβαια οχι να φυγουν απο την χωρα,αλλα να φυλακιστουν για την προδοσια.

 28. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 02/03/2011 18:30:58

  Νομίζω ότι η ανάρτηση έχει μερικές λάθος παραδοχές που βολεύουν για να βγει το νόημα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας. Εκτός αυτών όμως πρόκειται για πολύ όμορφη ανάλυση.

  Με μια πρώτη ματιά:

  1. Στην Αίγυπτο πέρα από τον Μουμπάρακ δεν άλλαξε τίποτα. Ο στρατός "ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας" και όλα καλά. Μάλιστα Αιγύπτιοι που συμμετείχαν στην εξέγερση της 25ης Ιαν, ξανασυγκεντρώθηκαν στην πλατεία πριν λίγες μέρες για να φωνάξουν ότι τίποτα δεν άλλαξε. Αποτέλεσμα; Τους διέλυσε ο στρατός

  2. ΑΝΤΙΘΕΤΑ με αυτά που λέει το άρθρο, η Λιβύη ΕΧΕΙ εφεδρείες. Καλά καταρτισμένα στελέχη, στρατιωτικά και πολιτικά με εμπειρία, που ΗΔΗ οργανώνουν την Βεγγάζη και την ανατολική Λιβύη... Σαφώς δεν είναι του διεθνούς βεληνεκούς του Ελ Μπαραντέι πχ...αλλά έχει σημασία;

 29. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/03/2011 18:38:48

  Θα μπορούσαμε θεωρητικά να συζητούμε για μια νύχτα ή και παραπάνω, όπως στην πλατωνική "Πολιτεία" για να φτιάξουμε ένα ουτοπικό ιδεατό πολίτευμα. Αν και ο τίτλος της ανάρτησης παραπέμπει μάλλον στο μυθιστόρημα του Τσερνισέφκυ που είχε επηρεάσει και τον Λένιν (για το κακό του ρωσικού λαού, θα έλεγα, αλλά είναι προσωπική μου εκτίμηση).
  Είχα προτείνει άλλη φορά εδώ τον σχηματισμό μιας πατριωτικής κυβέρνησης, με πατριώτες πολιτικούς όλων των παρατάξεων και με χαρακτήρα προσωρινό, για 2 χρόνια το πολύ, ώστε:
  1. Να επιβάλει τον σεβασμό των νόμων και την ισονομία. Χωρίς εκπτώσεις. Να ανορθώσει το κύρος του κράτους. Αν οι φυλακές δεν φτάνουν, επειδή αυτή είναι η αλήθεια, ας χτιστούν καινούριες. Θα μας στοιχίσει λιγότερο η οικοδόμηση και συντήρηση φυλακών παρά το να κυκλοφορούν ελεύθεροι κάθε είδους κλέφτες, καταχραστές, ληστές, κακοποιοί.
  2. Να εκδιώξει ΟΛΟΥΣ τους λαθρομετανάστες, ανεξαιρέτως, να επιλέξει ποιους μετανάστες χρειαζόμαστε με βάση κριτήρια πολιτισμικής συγγένειας και αυτούς να κρατήσουμε, εφ'όσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Και να περιφρουρήσει τα σύνορα της χώρας με κάθε τίμημα. Και να γνωρίζει όποιος κυκλοφορεί χωρίς χαρτιά ότι δεν θα τολμάει ούτε μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα να πεταχτεί.
  3. Να διενεργήσει συνταγματική μεταρρύθμιση, με ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και με εκλογή του απευθείας από τον λαό, με την προϋπόθεση όλοι οι υποψήφιοι να μην είχαν ποτέ τους διατελέσει αν όχι μέλη κομμάτων, τουλάχιστον υπουργοί. Η εκλογή θα μπορεί να γίνεται μέσω τριπρόσωπου ψηφοδελτίου που θα καταρτίζεται από τη Βουλή. Ο Πρόεδρος θα έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια.
  4. Στη συνταγματική μεταρρύθμιση να περιλαμβάνεται η υποχρέωση να γίνονται δημοψηφίσματα για νομοσχέδια μείζονος σημασίας, τα οποία προκαλούν μεγάλη ένταση στο κοινωνικό σώμα και διχασμό. Οχι για νομοσχέδια που αφορούν σε μία επαγγελματική συντεχνία και μόνο, οπότε οι τυχόν αντιδράσεις είναι συντεχνιακού επιπέδου. Αλλά νομοσχέδια που αφορούν σε μείζονα οικονομικά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, εθνικά και συναφή θέματα και αφορούν ευρύτερα στην κοινωνία, να τίθενται σε δημοψήφισμα. Για να μην γίνεται κατάχρηση, μπορεί να θεσπιστεί το ανώτατο όριο των 3 δημοψηφισμάτων κατ' έτος.
  Το τωρινό πολίτευμα με την άνευ όρων πρωθυπουργοκρατία και κομματοκρατία έχει σαπίσει τόσο, ώστε όποια κυβέρνηση και να αναλάβει, δεν θα τα καταφέρει. Πλέον, το θέμα είναι και πολιτειακό.

  • ήγγικεν avatar
   ήγγικεν @ ΒΙΣ 02/03/2011 21:57:02

   Φίλε ΒΙΣ, σε διαβάζω και σε χαίρομαι. Ειδικά για το θέμα των λαθρομεταναστών, εσύ και άλλοι εδώ μέσα προτείνουν την μόνη αξιοπίστη λύση -μήνυμα : "Στο καλό να πάτε". Αντ' αυτού, ενώ βουλιάζουμε από την οικ. κρίση,και θα'ταν ευκαιρία να τους στείλει-αφού άν δεν συγκεντρώνεις ένσημα δεν μπορείς να παραμένεις σε μια φτωχή χώρα-τους αφήνει να μείνουν με ελάχιστα ένσημα, (Νταλάρα, Κουτρουμάνης),οπότε η εγκληματικότητα τους θάναι δικαιολογημένη: "δεν είχα δουλειά, γι ' αυτό κοπάνισα την γριά ".

 30. Kostas D avatar
  Kostas D 02/03/2011 19:10:34

  Για κοιταξτε και αυτο,
  λεει για " Εξαφανιση μετρητων τους προσεχεις μηνες ...."
  Προσοχη για ολους!!

  • kiki avatar
   kiki @ Kostas D 02/03/2011 19:42:00

   @ Kostas D,
   Το διαβασα , το διαβασα , εκτος απο πολιτικη σκεψη διαθετωμεν και τροφιμα που ειναι πιο πρακτικα αυτη την στιγμη.
   Βλεπεις μεχρι να βουμε αρχηγο θα τα εχουμε φτυσει.

 31. Kostas D avatar
  Kostas D 02/03/2011 19:11:07

  Εδω και η παραπομπη
  http://peripatris.blogspot.com/2011/03/blog-post_2151.html

 32. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:32:26

  Ο Κανταφι εχει εκπαιδευσει και Ελληνες απο το 81 ??
  Ποιους??????
  Ειμαι τεραστιος προβοκατορας!

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:33:59

   το ΠΑΚ του «εθνικολαϊκού» σοσιαλισμού....

   ΠΠ

   • brankaleon avatar
    brankaleon @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/03/2011 15:25:43

    Και ο Κίσσωνας, ποιος είναι και τί έκανε.

 33. A.M. avatar
  A.M. 02/03/2011 20:33:07

  Πρίν βγώ απ την πόρτα του σπιτιού μου ξέρω που θέλω να πάω.
  Ξέρω τι εργασίες έχω να κάνω, γνωρίζω ποιά μέσα θα μεταχειριστώ για να τις κάνω.

  Το «που πάμε;» μου μοιάζει λίγο μοιρολατρικό.. πάμε και όπως μας βγάλει;;;

  Το ερώτημα είναι:
  «που εμείς ΘΈΛΟΥΜΕ να πάμε;»

  ΕΜΕΊΣ ορίζουμε το που πάμε!
  και δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων ή καταστάσεων.
  Αρκεί βέβαια να ξέρουμε που ΘΈΛΟΥΜΕ να πάμε!
  Όχι το τι θέλουμε να αποφύγουμε ή από τι θέλουμε να γλυτώσουμε
  αλλά τι θέλουμε να έχουμε, πώς θέλουμε να γίνουμε.

  Το «τί κάνουμε» για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε σχετίζεται με το πότε θέλουμε να φτάσουμε. Αυτό καθορίζει και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

  Το ξαναρωτάω:
  ξέρουμε πως ΑΚΡΙΒΏΣ θέλουμε να γίνει η πατρίδα;
  ξέρουμε πως ΑΚΡΙΒΏΣ θέλουμε να είναι οι ζωές μας σε αυτήν την πατρίδα;

  Τότε τόχουμε κιόλας!

  Αν ξέρουμε τον σκοπό, τον στόχο, αυτός ο ίδιος ο στόχος θα μας «αναγκάσει» να βρούμε τον σωστό ηγέτη, θα μας «αναγκάσει» να δεχτούμε τις απαιτούμενες θυσίες, θα μας «αναγκάσει» να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τα άχρηστα, θα μας «αναγκάσει» να ξεπεράσουμε ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ εμπόδιο βρεθεί στον δρόμο μας προς τον στόχο, προς τον σκοπό.

  Ο σκοπός δημιουργεί τα μέσα για την επίτευξή του.

  Αρκεί να είναι σαφής και ξεκάθαρος για όλους.

  Δεν μου αρέσει η μοιρολατρεία.
  Ούτε το να περιμένουμε να έρθουν τα γεγονότα για να δούμε πως θα τα διαχειριστούμε.
  Προτιμώ να δημιουργούμε μόνοι μας τις καταστάσεις και να τις διαχειριζόμαστε πάλι μόνοι μας κινούμενοι προς έναν προδιαγεγραμμένο στόχο.

 34. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:36:08

  "Το ξαναρωτάω:
  ξέρουμε πως ΑΚΡΙΒΏΣ θέλουμε να γίνει η πατρίδα;
  ξέρουμε πως ΑΚΡΙΒΏΣ θέλουμε να είναι οι ζωές μας σε αυτήν την πατρίδα;
  Τότε τόχουμε κιόλας!"

  Ποσο σημαντικη ερωτηση... ΝΑΙ γνωριζουμε.. θα παμε μονοι μας? ή θ ακολουθουμε τους φιλους των φιλων, τους μουγκους και τους κουφους με τις σακουλες των ταμειων?? Εχω κ εγω ερωτηση...

  ΠΠ

  • A.M. avatar
   A.M. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:42:32

   Η δική μου εμπειρία, απ την καθημερινότητά μου δηλαδή με βεβαιώνει το εξής:

   «Εγώ ξεκινάω για Θεσσαλονίκη!»
   ... και αρχίζω να ετοιμάζω βαλίτσες.

   Δεν ρωτάω ούτε παρακαλάω κανέναν να έρθει μαζί μου.
   Ξεκινάω.
   Μέχρι να κλείσω βαλίτσες έχουν έρθει μαζί μου άλλοι τρείς τουλάχιστον.

   Άμα έχεις σκοπό, ξεκίνα! έστω και μόνος σου.
   Μην ρωτάς, μην παρακαλάς, μην συζητάς! ... ξεκίνα!
   Θα τρέχουν να σε φτάσουν .. και θάσαι και μπροστάρης!

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ A.M. 02/03/2011 20:53:10

    μονον ετσι... μαζι σου.!

    ΠΠ

 35. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 20:51:53

  κ Παπουλια
  ποσες φορες εχετε επισκεφθει τον Κανταφι το 80 ?? για ποιο λογο ??
  οχι για να τσονταρει στη βιλλα.... αλλα γιατι?? τινος εντολες εκτελουσατε μεγαλε δημοκρατη μας??

  κυριοι του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΚ ποσα χρηματα εχει παρει απο τον Κανταφι ????

  Στη Λιβύη επίσης είχε την έδρα της η Γραµµατεία των Σοσιαλιστικών Κοµµάτων των Ανατολικής Μεσογείου ???

  Η Μιμη με τον Μπιρσιμ περασαν ομορφα κατω απ την Τεντα... !!!!??? δεν τη βρισκουμε να μας πει την ιστορια??

  " Ο Ανδρέας χαρακτήρισε τον συνταγµατάρχη ελευθερωτή και µεγάλη φυσιογνωµία της εποχής. Ο Καντάφι τον χαιρέτισε ως µεγάλο λαϊκό ηγέτη. "

  "Ο Ανδρεας: «βασιλιά φιλόσοφο», όπως χαρακτηρίζει τον Καντάφι. Του αναγνωρίζει τις αλλαγές που έφερε στην κοινωνία της Λιβύης"

  Θελετε να θυμισω κ αλλα????? εεεεεεεεεεε??? Τη Μελινα που την υμνουν οι χαχολοι, δεν την διεγραψε ο μεγας Ανδρεας το 75?? γιατι?? θυμαται κανεις??

  ΠΠ

 36. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 02/03/2011 21:43:02

  Οταν γίνονται οι επαναστάσεις, γίνονται για να ανατρέψουν συνθέμελα παγιωποιημένες καθεστωτικές δομές. Οταν ο Σπάρτακος ξεσηκώθηκε με τούς σκλάβους, ουσιαστικά ζήτησε την κατάργηση τής Ρωμαικής αυτοκρατορίας. Η επανάσταση τού 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική. Η γαλλική επανάσταση κατάργησε την κληρονομική εξουσία των ευγενών και την αντικατέστησε με την εξουσία των αστών. Η προλεταριακή επανάσταση στην Ρωσία κατέσφαξε τούς ευγενοαστούς και τούς αντικατέστησε πλήρως με τούς ξυπόλητους.
  Στην Ελλάδα, από τότε πού έχουμε κρατική δομή, δεν είχαμε ποτέ επανάσταση. Ακόμα και η άμυνα τού Βενιζέλου, η μικρασιατική καταστροφή και ο εμφύλιος πόλεμος δεν δημιούργησαν επαναστατικές δομές. Ολες αυτές οι πικρές στιγμές τής ιστορίας μας, δεν ήταν παρά αγώνας και προσπάθεια των θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων, να ανατρέψουν το σύστημα με στόχο τον έλεγχό του από παγκόσμιες δυνάμεις (εμφύλιος) ή απλώς να ελέγξουν και να περισώσουν το σύστημα, αποδεχόμενες ενίοτε και κάποια αναδιανομή πλούτου, πρός χάριν επιβίωσης τού συστήματος.
  Με άλλα λόγια. Ευτυχώς πού σήμερα δεν υπάρχουν τα θεσμικά ή εξωθεσμικά αντίβαρα, ή τουλάχιστον δεν φαίνονται στον ορίζοντα, να μάς επιβάλλουν τον σκασμό, τον γύψο και την επιστροφή στην μιζέρια για καμμιά δεκαετία και βάλε.
  Αυτό πού συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, είναι ο πανικός τού Ελληνα, πού βλέπει να σβήνει το καταναλωτικό του όνειρο, όπως άρχισε να το ζεί καί η αίσθηση πού τού έδωσε, ότι ανήκει και αυτός στά περιούσια κράτη αυτής της γής. Η αντίδρασή του και τώρα και στο μέλλον εκεί θα στοχεύει. Μην μού κόβετε το καταναλωτικό όνειρο. Ποσώς τον ενδιαφέρουν υψηλές πατριωτικές αξίες και αντάρτικα τού βουνού. Τον μοναδικό κίνδυνο, πού εγώ διαβλέπω, είναι διαδηλώνων, καίγων, ουρλιάζων και αλλαλάζων να βυθίσει την χώρα στό οικονομικό τέλμα και θα κάνει χρόνους να ξαναδεί κατανάλωση. Δεν κινδυνεύει από υποσιτισμό. Κινδυνεύει απο υπερτροφισμό. Και αυτά πού συζητάμε είναι η καταναναλωτική μας αγωνία. Αν δούμε το θέμα με ψυχρό μάτι και λύση, με προσωρινά κουτσουρεμένη κατανάλωση, υπάρχει και όλα γίνονται. Εδώ οι απόγονοι τού Τσαουσέσκου, Ζίβκωφ, Γκλιγκόρωφ και Χότζα τα καταφέρνουν. Και διακοπές κάνουν αρκετοί απο αυτούς στη χώρα. Και ελπίζουν για το καλύτερο και στην ΕΕ, πολλοί από αυτούς, έχουν ήδη μπεί και οι άλλοι περιμένουν την σειρά τους. Μιά πρόταση πολιτική, ανατρεπτική, μέσα από το σύστημα, περιμένουμε. Αν το σύστημα είναι έξυπνο, θα καταλάβει ότ χρειάζεται μεταρρύθμιση. Οπως έκανε ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου. Ετσι έχει λιγότερα να χάσει.

  • Αστος avatar
   Αστος @ Ιαπετός 03/03/2011 07:43:54

   Μια μικρη διορθωση μονο, ο Σπαρτακος επεδιωκε μονο την απελευθερωση των σκλαβων και θα το ειχε πετυχει αλλα η ιδεα των περισσοτερων να γυρισουν στις πατριδες τους ως ελευθεροι τους εμοιαζε πλεον μικρη μπροστα στην ιδεα να γυρισουν στις πατριδες τους ελευθεροι ΚΑΙ πλουσιοι εφοσον θα καταφερναν να καταλαβουν και να λεηλατησουν την Ρωμη ηταν που τον εκανε να μην παρει τον δρομο της ελευθεριας που του δοθηκε (εγω να σου πω την αμαρτια μου αν ημουν στην θεση του θα τον ειχα διαλεξη και αν θελαν οι υπολοιποι ας ακολουθουσαν).

   Ολοι ξερουμε βεβαια σημερα πως κατεληξαν......

 37. zame avatar
  zame 02/03/2011 22:24:46

  Αφού Ουδεις προκειτε να καθιση στο σκαμνι & να μιλησει..(Τσιπρας στον realfm.)
  ΠΟΥ ΠΑΜΕ ..&.. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..!
  (αν και καποιος εγραψε ...τι με "νοιάζει" ..αρκει να εχω να ταΐσω το παιδι μου..)
  «ρυθμιστής» & «θεσμικά αντίβαρα»
  "ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" με το "παντων Ανθρωπων μετρον χρημα". (ακομα μια ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ)
  & ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗ
  αρκει να μην καλλιεργείται η σύγχυση προκειμένου να φρενάρει και αποδυνάμωση την δυναμική..
  Το ερώτημα είναι:
  «που εμείς ΘΈΛΟΥΜΕ να πάμε;»
  και ενω
  όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο θολώνει το μυαλό..με ότι αυτό συνεπάγετε,,
  ας μην ξαφνιαστούμε από ακραίες επιθετικές εκδηλώσεις κατά των "υπόπτων"..σε μια εξέγερση που θα διαλύσει την ήδη εξαπατημένη κοινωνία μας..με εμφανή την απουσία επαναστατικής διάθεσης λόγω εληψης ηγεσιας,οργανωσης ,σκοπου..κλπ.που να δωσει Οραμα, προπτικη και θα μετατρεψει την Λαικη Οργη σε Δημιουργικη Πνοη .

  Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ με την Μουλτι-Κουλτι-& souper-doumple ouaou.. Ιδεολογια ειναι δεδομενη & μη αναστρεψιμη ομως..
  (δες& την διαφημηση της Εθνικης Τραπεζας)
  Αλλα δεν την θελω ως ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ..την θελω ως ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΕΠΙΛΟΓΗ..
  εδω http://www.thevenusproject.com/ παρουσιάζει μια ΟΥΤΟΠΙΚΗ τολμηρή, νέα κατεύθυνση για την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ η οποία περιλαμβάνει τίποτα λιγότερο από τον ΟΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που ανησυχούν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας: την ανεργία, το βίαιο έγκλημα, την αντικατάσταση των ανθρώπων από την τεχνολογία, τον υπερπληθυσμό και την φθορά των οικοσυστημάτων της Γης....κλπ.

  Καθ' όλη την ιστορία του πολιτισμού, λίγοι εθνικοί ηγέτες ή πολιτικοί έχουν προτείνει ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής όλων των ανθρώπων που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους. Παρά το γεγονός ότι άνθρωποι όπως ο Πλάτων, ο Edward Bellamy, ο H.G. Wells, ο Καρλ Μαρξ, και ο Howard Scott όλοι έκαναν κάποιες προσπάθειες να παρουσιάσουν ένα νέο πολιτισμό, η άρχουσα κοινωνική τάξη τους θεωρούσε ονειροπόλους στερούμενους πρακτικής σκέψης με Ουτοπικά σχέδια τα οποία έρχονταν σε αντίθεση με τα έμφυτα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης.

  ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ... μπορουμε να "δουμε" το ΑΥΡΙΟ...και πια ειναι η ΘΕΣΗ της ΧΩΡΑΣ που γέννησε τον πολιτισμο,γλωσσα,ιατρικη,θεατρο...κλπ στην.. επανασταση του ANEΦIKTOY με στοχο την "ΜΕΤΑΒΑΣΗ"

 38. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 02/03/2011 22:58:47

  Ο Ελευθέριος Μπαλτάς πρέπει να ανοίξει διάλογο με το κοινό !

  • αχ κουλα!! avatar
   αχ κουλα!! @ Χανιώτης 03/03/2011 08:56:46

   συμφωνω απολυτως!!!!
   ....και αναμενω...

 39. SAS avatar
  SAS 02/03/2011 23:26:15

  Το πρόβλημα δεν είναι να βρεθεί ο ηγέτης που θα εκφράσει την εποχή του και θα δώσει απαντήσεις αλλά να βρεθούν τα σωστά ερωτήματα και το όραμα . Πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε όραμα . σχέδιο και οργάνωση από τα υπάρχοντα κόμματα . Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι δεν μπορούν να προκύψουν καινούριες ιδέες από ανθρώπους που είναι ενταγμένοι σε πολιτικούς σχηματισμούς αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να βγουν μπροστά, να κάνουν γνωστές τις ιδέες τους και να γίνουν ευρέως γνωστοί . Δεν δέχομαι ας πούμε ότι μπορεί να μας κυβερνά ο Παπανδρέου ο Ρέπας ο Λοβέρδος ο Πάγκαλος και όλος αυτός ο συρφετός αλλά όλοι οι υπόλοιποι να μην έχουν δικαίωμα να μιλάνε . Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι αντί να σκεφτόμαστε μόνοι μας και να ανοίγουμε δρόμους περιμένουμε κάποιον να το κάνει για μας . Όπως ακριβώς δώσαμε το δικαίωμά μας στην δημοκρατία μέσω της συμμετοχικής δημοκρατίας έτσι και τώρα περιμένουμε να εμφανιστεί ο ηγέτης που θα μας δείξει τον δρόμο και θα βγάλει το βάρος της δράσης από πάνω μας . Εάν όμως δεν είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε ότι γίνεται γύρω μας είτε στο επίπεδο των ιδεών είτε στο επίπεδο των προσώπων δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν τα πράγματα . Εάν η ΝΔ θέλει να καταθέσει πρόταση για την πορεία της χώρας , αν ο Σαμαράς θέλει να αναλάβει ρόλο ηγέτη ας το κάνουν . Ο δικός μας ρόλος είναι να καταθέσουμε την δική μας πρόταση και αν ταιριάζουν να πορευθούμε μαζί . Φτάνει η εκχώρηση του μέλλοντός μας σε μεσσίες αρκετά .

 40. provato avatar
  provato 03/03/2011 01:10:19

  Πριν από το ερώτημα αυτό νομίζω πως πρέπει να απαντηθεί εάν υπάρχει σήμερα πραγματικά Ελληνική κοινωνία ως κοινωνία και ποιοι είναι οι συνεκτικοί της δεσμοί που να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι από την πλειονότητα των μελών της, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Σημαντικός σε κάθε περίπτωση είναι και ο ρόλος του κράτους που μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός από τη μια ή ως τροχοπέδη από την άλλη στις συντελούμενες κοινωνικές διεργασίες. Η κλιμάκωση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει ΄΄συγκολλητικά΄΄ δημιουργώντας συνθήκες υπέρβασης των επιμέρους μικροσυμφερόντων στα πλαίσια μιας ευρύτερης συναίνεσης μπορεί όμως να λειτουργήσει και ως καταλύτης για περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής αποσάθρωσης.
  Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να εκφράσει κάτι που η κοινωνία δεν θέλει πραγματικά και καμία κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί και να προκόψει εάν δεν εμπνέονται τα μέλη της στον ένα ή στον άλλο βαθμό από το πνεύμα της προσωπικής θυσίας. Θυσίας του εγώ προς όφελος του εμείς και όχι το αντίστροφο που αποτελεί ως τώρα κυρίαρχη κοινωνική αξία άμεσα συνδεδεμένη και με τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό που κυριαρχεί τόσο στη Ελλάδα όσο και παγκόσμια.

 41. αχ κουλα!! avatar
  αχ κουλα!! 03/03/2011 08:04:34

  Αγαπητέ κε. Μπαλτά,
  Στο δεύτερο σας σημείωμα περιγράφετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας ηγέτης και αναρωτιέστε αν σήμερα υπάρχει τέτοιος πολιτικός.
  Αν, λοιπόν, αυτή την ώρα κοιτάξουμε γύρω μας, ο μόνος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί είναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.
  Ας εξετάσουμε λοιπόν αν πληροί μια-μια τις δέκα προϋποθέσεις, όπως εσείς τις περιγράφετε:
  1. Θα συμφωνήσουμε ότι και είναι μέσα στην Πολιτική αλλά και αρκετά έξω από το μέχρι σήμερα πολιτικό σύστημα.
  2. Δεν διαφωνώ ότι τολμά να μιλήσει για τα σημαντικά που πρέπει να αλλάξουν, πχ. ορισμός ΑΟΖ.
  3. Η άρνηση υπογραφής του Μνημονίου ήταν ανατρεπτική. Η μη τήρηση της υπογραφής μετά την ανάληψη της εξουσίας θα ήταν επίσης ανατρεπτική (σεισάχθειος επαναδιαπραγμάτευση, μείωση επιτοκίου)!! Για τα αιφνιδιαστικά απομένει να τα δούμε.
  4. Κατέχει τη διεθνή Πολιτική αλλά και την Οικονομία. Καλά και σε βάθος και τα δύο…
  5. Δημιουργεί συμμάχους-στηρίγματα στο εξωτερικό: Ισπανία, Ιρλανδία, ενδεχομένως Πορτογαλία, και Ιταλία.
  6. Είναι γνωστό ότι είναι και σκληραγωγημένος και εργασιομανής.
  7. Έχει σχέδιο ο ίδιος, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι το έχει ακριβώς επικοινωνήσει!
  8. Είναι αλήθεια ότι έχει το χάρισμα μιας αμεσότητας με τον κόσμο, διαπερνώντας παραδοσιακούς κομματικούς διαχωρισμούς, πχ. από το ΛΑΟΣ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ.
  9. Πραγματικά φαίνεται να είναι γρήγορος στις αντιδράσεις του και συντριπτικός στα χτυπήματά του, αν κρίνει κάνεις από το άμεσο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου όσον αφορά την Ν. Μπακογιάννη. Αναμένουμε την τύχη άλλων εσωτερικών θυλάκων, εάν υπάρχουν!
  10. Συμφωνώ ότι κάνει λάθη! Το γεγονός ότι όχι μόνο δεν απαλλάχτηκε από το βεβαρημένο στελεχιακό δυναμικό ενός απαξιωμένου κόμματος αλλά επιπλέον του έδωσε χώρο να αναπτυχτεί, ήταν, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα λάθος ρίσκο!! Επιπλέον αργεί πολύ να το διορθώσει! Δεν ξέρω αν σχετίζεται με το μη άγχος ως αρετή. Προσωπικά, για το τελευταίο θα είχα πολύ άγχος. Αλλά βέβαια δεν είμαι εγώ ο ηγέτης!!!

  Αν και προκαταλαμβάνω τη σκέψη σας και την ονοματίζω, εν κατακλείδι ομογνωμώ ότι: για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Ελληνική Κοινωνία,
  1. πρέπει να αναδειχτεί κάποια ηγεσία (έχουμε τον ηγέτη, τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, οι γύρω-γύρω μας λείπουν),
  2. κάποιο όραμα (θα πρέπει να το επικοινωνήσει σαφέστερα, ήθος υπήρχε από πάντα),
  3. κάποιο σχέδιο (να το συγκεκριμενοποιήσει περισσότερο) και
  4. κάποια οργάνωση (το προσπαθεί πολύ, είναι η αλήθεια).
  Θα συμφωνήσω ότι η ανατροπή φαίνεται ότι είναι μάλλον κοντά! Το θέμα είναι να έχει τέτοιο βαθμό έντασης και διάρκειας που θα την καταστήσει …καθεστωτικη!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.