#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2011 00:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κατασκεύασε ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας εν έτει 1876;


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

 

«Η καμήλα είναι ένα καθαρόαιμο άλογο κούρσας που το έφτιαξε μια επιτροπή». Είναι από τα αγαπημένα μου ρητά. Ηλίθιες συλλογικότητες, στελεχωμένες από εργώδεις ηλιθίους, με λάθος λύση για κάθε πρόβλημα. Συνήθως παραλαμβάνουν δύο προβλήματα και μετά από μερικές πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις και μέτρα, τα κάνουν τέσσερα.

Όταν θέλεις κάτι να μην λυθεί ή να δώσεις ραντεβού με την αποτυχία, ανάθεσε το σε μια επιτροπή, κατά προτίμηση τεχνοκρατών. Όταν σπανίως γίνει κάτι, οφείλεται στο όραμα  και την ικανότητα ενός, το πολύ δυο, που θα αγωνιστούν να ξεπεράσουν τα προσκόμματα, την αβελτηρία ή τις εξαγορασμένες συνειδήσεις των υπολοίπων.

Σήμερα άραγε σε τι έγκειται η έλλειψη μας; Τι λείπει και βουλιάζουμε στα σκατά της κρίσης; Θέλουμε κι άλλους νόμους; Χρειαζόμαστε τεχνοκράτες, ειδικούς, επιτροπές, μια μαγική οικονομική εξίσωση, που θα ρίξουμε μέσα όλη την καρμιριά, την αφασία και τον ερασιτεχνισμό των ιδεοληπτικών νεοπασόκων και θα βγει από την άλλη άγιο μύρο και πεντακοσάευρα;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δεν χρειαζόμαστε τίποτε φοβερούς κι ιδιοφυείς νέους νόμους, θεσμούς πατεντάτους με το προοδευτιλίκι και την ανατρεπτικότητα στην ούγια.

Δεν χρειαζόμαστε τίποτε βαριά διδακτορικά, που θα κάνουν φοβερά οικονομοτεχνικά ζογκλερικά και, τάχα, θα τρώμε μετά με χρυσά κουτάλια.

Χρειαζόμαστε ίσως κι απ’ αυτούς αλλά και κάτι άλλο, απλό αλλά δύσκολο και βαθύ.

Ακόμη κι αν μας διαγράψουν οι κιμπάρηδες Φράγκοι κι Αλανοί όλο το χρέος, ακόμη κι αν μαζέψουμε εδώ όλα τα Νόμπελ Οικονομίας, σε λίγα χρόνια πάλι στο άσσο θα είμαστε.

Αδέρφια, χρειαζόμαστε εθνική επανεκκίνηση. Με άλλες αρχές κι αξίες, που υπάρχουν στην κληρονομιά μας. Χρειαζόμαστε διοίκηση δια του παραδείγματος. Αυτή δίνει πίστη στο Λαό, κίνητρο. Έτσι αισθάνονται οι απλοί άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο. Τότε ακούνε. Συμμετέχουν.

Εκτός από Ηγέτη, που είναι ο καταλύτης, η «ζώσα εκρηκτική ύλη», αυτός που,  με τον λόγο και τις πρωτοβουλίες του, θα πυροδοτήσει την αδρανή μάζα και θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνάμεις της, χρειαζόμαστε διοίκηση με όραμα, άλλο πρότυπο, άλλη ηθική δύναμη.

Γιατί άραγε η διαπλοκή λεηλάτησε τη χώρα; Γιατί οι αφανείς εταιρείες πολιτικών, μπετατζήδων, προμηθευτών, εκδοτών – καναλαρχών, ήπιαν το μεδούλι της χώρας τριάντα χρόνια; Δεν ήταν πάντα αξιόποινες η δωροδοκία, η δωροληψία, η απιστία σε βάρος του Δημοσίου, η υπεξαίρεση και η απάτη; Πάντα. Νόμοι να φάν’ κι οι κότες κι όλα τα λοιπά κομφόρ, φυλακές, ανακριτές, αστυνόμους, βαρδιάνους. Είμαστε κομπλέ. Αυτό που κυρίως έλειπε και λείπει δεν υπάρχει σε καμμία διάταξη του Ποινικού Κώδικα. Ιδεολογία. Αξιοκρατία. Αληθινή πίστη σε ρωμαλέες ιδέες με ακρογωνιαίο λίθο τον πατριωτισμό, έναν ριζοσπαστικό μαχόμενο πατριωτισμό, που φορείς του θα είναι οι καλύτεροι, οι άριστοι στην δουλειά, στην επιστήμη, στην τιμιότητα. Αυτοί να επανδρώνουν την πολιτική.

Η διαπλοκή προέβαλε κι επέλεξε, αυτούς που είναι σαν τα μούτρα τους. Εύπλαστοι, πρόθυμοι, γονατισμένοι. Αδίστακτοι. Η αναγνωρισιμότητα του καθοδικού σωλήνα, η γκλαμουριά, τα κριτήρια τηλεοπτικής διαφήμισης και η οικογενειοκρατία, γέμισαν την Βουλή με παρατρεχάμενους των υπέρβαρων κρατικών παρασίτων και καλόπαιδα από «σόϊ». Μια νοοτροπία διακομματικής συντεχνίας και οι κοινές εξαρτήσεις από τους ίδιους κορβανάδες δημιούργησαν μια «πολιτική τάξη», που χωρίς να το ομολογούσε ποτέ, αισθανόταν ότι έχει δικά της συμφέροντα, ξέχωρα κι ενίοτε αντίθετα από αυτά του Λαού.

Εύκαμπτοι, αμοραλιστές, με βρώμικο μάτι.

Η χώρα πρέπει να παράγει ξανά αληθινό πλούτο. Τελεία και παύλα. Χρειαζόμαστε νέα βιομηχανία, εύρωστη γεωργία, δυναμικό εμπόριο, έρευνα κι ανάπτυξη τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε ελληνοκεντρική Παιδεία. Όραμα. Ελληνικό Κράτος.

Αυτά δεν θα τα κάνουν διστακτικοί ανακυκλωμένοι «διεθνιστές», ούτε  επιτροπές που φτιάχνουν καμήλες κι άλλα εξωτικά ζώα. Δεν μπορούν να τα κάνουν όσοι δεν πονούν βαθιά το Λαό και την Πατρίδα. Είναι ανίκανοι να τα υπηρετήσουν, όσοι δεν έχουν μέσα τους την χαλύβδινη θέληση να κάνουν την μεγαλύτερη επανάσταση μετά την Εθνεγερσία: να εφαρμόσουν τους Νόμους σε όλους, παντού. Να επιβάλλουν την Δημόσια Τάξη κι όχι να εφευρίσκουν οργουελιανά ονόματα για ανίκανα υπουργεία. Να φέρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις, συντρίβοντας τους μπατιρημένους νταβατζήδες που τις σαμποτάρουν για να κλέψουν κανά κοψίδι από τα πλευρά της Πατρίδας. Ελληνικό λένε και τρέχουν τα σάλια τους…

Οι κανόνες υπάρχουν. Ας τους εφαρμόσουμε.

Ηγέτης, όραμα, με συνεργάτες τους καλύτερους, από τα σπλάχνα του Λαού. Αυτό θα φέρει την αναγέννηση, θα κινήσει τους μαγκωμένους από την συκοφαντία και την κατατρομοκράτηση τροχούς της ελληνικής δημιουργικότητας και φιλοτιμίας.

Η λύση είναι κυρίως στον χώρο των Ιδεών, του παραδείγματος. Όχι μόνο στις εξισώσεις των «ειδικών».

Κι επειδή η Ιστορία είναι η βασίλισσα των επιστημών, καμμιά φορά μας στέλνει συμβολικά μηνύματα από το παρελθόν. Διάβασα λοιπόν ένα ενδιαφέρον βιβλίο σήμερα, του Βασίλη Πισιμίση, πειραιώτη ερευνητή, λαογράφου και συλλέκτη με τίτλο: «ΒΟΥΡΛΑ - ΤΡΟΥΜΠΑ, Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840 – 1968)», εκδόσεις Τσαμαντάκη. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Τα Βούρλα ήταν το περιβόητο κτιριακό συγκρότημα που βρισκόταν στον Πειραιά, στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κανελλοπούλου), Δογάνης, Σωκράτους (πρώην Ευβοίας) και Ψαρρών. Χτίστηκε για να εγκατασταθούν στα μικρά δωμάτια του οι πόρνες, σ’ έναν τόπο τότε απόμερο και να μην ενοχλούνται οι νοικοκυραίοι από τους νταβρατισμένους φαντάρους, ναύτες και λοιπούς πελάτες των ευαγών αυτών ιδρυμάτων. Εκεί, ως την Κατοχή περίπου, στεγάζονταν λοιπόν πορνεία κρατικής ιδιοκτησίας αλλά υπήρχε επίσης Αστυνομικό Τμήμα, τεκέδες κι αργότερα έγινε φυλακή. Πουτάνες, τεκέδες κι αστυνόμοι σε μια περίεργη συμβίωση και γύρω – γύρω νταβατζήδες, χασικλήδες και υπόκοσμος πάσης φύσεως.

Γράφει λοιπόν στη σελίδα 17 ο εξαίρετος Βασίλης Πισιμίσης: «Επί δυο χρόνια κανένας εργολάβος δεν είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει το έργο. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δανειστεί από τον Πειραιώτη τραπεζίτη Δημήτρη Σταματόπουλο το ποσόν των 300.000 δραχμών για την ανέγερση ενός ή δύο οικημάτων όπου θα στεγάζονταν τα πορνεία. Ωστόσο, τελικά ο εργολάβος Νικόλαος Μπόμπολας υπέγραψε με το δήμο το συμβόλαιο κατασκευής του έργου. Και μετά από τέσσερα και μισό χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1876, το έργο ολοκληρώθηκε».

Έτσι γίνανε τα πρώτα κρατικά μπορντέλα, αδέρφια. Κοίτα να δεις…. Κοίτα να δεις…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/03/2011 01:10:43

  Από τότε????????????????????

 2. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 06/03/2011 01:17:28

  Κρατικά πορνεια κατασκευής Μπομπολα!!! Τι βρηκες πάλι ρε θηρίο !

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 06/03/2011 17:36:48

   Εξ ου και «νταβατζής» και όχι πχ «καρχαρίας», «βρυκόλακας» ή κάτι άλλο.

 3. abyssus avatar
  abyssus 06/03/2011 01:17:49

  Όχι δε χρειαζόμαστε "εθνική επανεκκίνηση". Για να πιαστώ από μια μεταφορά κι εγώ, όσα reboot και να κάνεις σε αυτό το σύστημα η διαπλοκή και η διαφθορά μένει μέσα. Και το σύστημα σέρνεται βασανιστικά.
  Μάλλον χρειαζόμαστε μια "εθνική επανεγκατάσταση". Ένα καθαρό σύστημα. Αλλά πως, βέβαια;

  Και όλες οι επιτροπές δεν είναι ίδιες, όπως ο αετός και το αηδόνι και το φλαμίνκγο δεν είναι ίδια. Και αν αναφερόμαστε στην www.elegr.gr, μάλλον έχει νόημα. Για λόγους που μπορεί κανείς να δει ανάγλυφα στις σελίδες 60 και 83 αυτού εδώ του αρχείου h++p://www.minfin.gr/budget/2011/proyp/PDFProyp/1.0.pdf

 4. Kώστας β. avatar
  Kώστας β. 06/03/2011 01:19:24

  Έχεις δίκιο Φαήλο σε όλα. Επανεκκίνηση λοιπόν .Τρία πράγματα χρειάζονται για την νέα εκκίνηση. 1) Ο Στίβος 2) Οι αθλητές 3) Ο Αφέτης. Ο στίβος λοιπόν πρέπει να ξανακαθαριστεί, να ανασκευαστεί με νέες συνθήκες,αφού καταργηθούν οι μαζοκτόνες συνθήκες του Μάαστριχ και της Λισσαβόνας .Ίσως είναι η αιτία αυτής της αποαγροτοποίησης της υπαίθρου, της ανθελληνοποίησης της εκπαίδευσης,όπου θα πρέπει από φιλολογοκεντρική να μεταλλαχθεί σε τεχνολογική ,και το βασικότερο απ΄ όλα είναι η αιτία του μη κράτους,των μη συνόρων, των μη λαών, των μη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που μας κάνει διαφορετικούς.(κιμπαριλίκι ,φιλότιμο, αλληλεγγύη , οικογένεια, εργατικότητα,καινοτομία). Οι αθλητές (πολιτικοί) οι δήθεν ,με διορατικότητα του ενός εκατοστού, και αντανακλαστικά σε καταστολή, πρέπει να βρεθούν στην κερκίδα με βίαιο τρόπο, διότι το 70% αυτών ακόμη την ντουφεκιά του αφέτη δεν θέλουν να την ακούσουν, άλλοι λόγω θρασύτητας ,άλλοι λόγω κουτοπονηριάς,, άλλοι λόγω βλακείας, άλλοι λόγω διατεταγμένης υπηρεσίας από τους απόγονους κατασκευαστές μπορντέλων, κι άλλοι λόγω βαρηκοίας.

 5. Ratca avatar
  Ratca 06/03/2011 01:27:10

  Φαήλο μου εσυ τα λες αλλά ποιός ακούει δεν εχεις πάρει χαμπάρι οτι είμαστε [οχι ολοι ]ο εαυτούλης μας;
  [fan]

 6. Πέτρος avatar
  Πέτρος 06/03/2011 01:42:05

  Μήπως υπονοεί ο Φαήλος ότι ο Ηγέτης μπορεί να είναι ο Σαμαράς;
  Θα τρελαθούμε;
  Θέλω να το πιστέψω αλλά ο ίδιος δεν μ' αφήνει.
  Πού είναι οι θέσεις του για φλέγοντα θέματα;
  ΕΛΕ/Άρνηση Πληρωμής Απεχθούς Χρέους; Συνταγματική αλλαγή; Εκδημοκρατισμός των κομμάτων; Οικονομική ενίσχυση των κομμάτων της Βουλής μόνον, μην τυχόν και μας φάνε τις καρέκλες; Να το αλλάξουμε το πολίτευμα σε αριστοκρατικό, τότε.
  Αποκάλυψη των καταχραστών, τιμωρία, κατάσχεση περιουσιών;
  Ο ΓΑΠ θα μείνει ατιμώρητος; (κόρακας κοράκου...) Εκκρεμεί δίκη για έσχατη προδοσία, τι λέει ο Αντώνης;
  Δεν ακούω ή δεν μιλάει;
  Ποιος Ηγέτης, ρε Φαήλο; Για Plan B μου μοιάζει περισσότερο...
  ...με όλο το σεβασμό!
  Καλύτερα θα δεχόμουν εσένα, παρά τον Αντώνη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Πέτρος 06/03/2011 22:44:50

   Δεν είναι Plan B. Θα το δεις. Έχε του λίγη εμπιστοσύνη και μην τα θέλετε όλα...χτες!

 7. Εnzo avatar
  Εnzo 06/03/2011 01:45:06

  τι reboot?
  format χειαζομαστε επιγοντως και καινουργιο λειτουργικο.

  • kiki avatar
   kiki @ Εnzo 06/03/2011 09:12:41

   Αν και ο ορος επανιδρυση ειναι κατασυκοφαντημενος, επανιδρυση του κρατους , αλλαγη συνταγματος, και Επιτροπη Λογιστικου Ελεγχου.Πρεπει να ξεκαθαρισουμε που χρωσταμε τι χρωσταμε γιατι χρωσταμε.Για να ανακτησουμε την χαμενη μας αξιοπρεπεια, για να μπορουμε να επιβιωσουμε και την επομενη μερα, ως Εθνος, για να μπορουμε να αποκτησουμε την Εθνικη μας Κυριαρχια.
   Και μονο που αναφερεται η λεξη Μνημονιο,οι τριχες των Ελληνων σηκωνονται ορθιες,οσες τους εχουν μεινει.Οχι ενα αλλο Μνημονιο, δυσκολα αλλα ετσι ειναι.
   Και θεσεις ξεκαθαρες για την πολιτικη που θα εφαρμοσουν ολοι τους για τα εθνικα θεματα, οχι θολουρες, τι θα γινει στην Θρακη, ξεκαθαρα, ανησυχουμε, τι κανουμε με το Καστελλοριζο, ανησυχουμε οι τουρκοι τονιζουν οτι δεν ανηκει στα Δωδεκανησα, αρα οχι στο Αιγαιο,τι θα κανουμε με τους Αλβανους, σκοπιανους , ολα αυτα ειναι θολα, γιατι δεν διαμρτυρομαστε για την ελευση Νταβουτογλου, και τα σουλατσα στην Θρακη, εχει κανα λογο να παει εκει,γιατι και ποιος του εδωσε την αδεια, τι ειναι η χωρα που πρεπει να την ελεγχουν οι επιβητορες μας.
   Οντως καινουργιο λειτουργικο επειγοντως.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kiki 06/03/2011 22:42:27

    Κική μου,
    Αν ακούς ή διαβάζεις τις ομιλίες του ΑΣντώνη υπάρχουν οι απαντήσεις για όλα και είναι ξεκάθαρες. Π.χ. μέσα στην Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα κάλεσε τον ΓΑΠ να προχωρήσει άμεσα στην διακήρυξη κι οριοθέτηση της ΑΟΖ. Έχει προειδοποιήσει για τυχόν μυστικές διαβουλεύσεις κι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί μυστικές συμφωνίες κι ότι θα καταγγείλει τυχόν συμφωνίες αντίθετες στοι Εθνικό Συμφέρον. Σου θυμίζω επίσης στην ΔΕΘ το "μέγα το της θαλάσσης κράτος" κλπ.
    Είναι σαφείς, όχι απλά "κόκκινες" αλλά και "μπλε", διεκδικητικές γραμμές. Δεν κραυγάζει, δεν καπηλεύεςται, είναι σαφής, ξεκάθαρος.

    • kiki avatar
     kiki @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/03/2011 09:50:54

     @ φαηλο,
     για να ξεκαθαρισω κατι, για να μην με περνατε για αναποδη, και αντιρησια, επι μονιμου βασεως.
     Τον Αντωνη, τον συμπαθω, τον ξερω, αλλα ειναι ο Αντωνης, ενας, αντε και ο εκπροσωπος , ο Μιχελακης.Το συνολο της αξιωματικης αντιπολιτευσης με ενοχλει. Τις δηλωσεις του ττις διαβασα, και τις ξερω και εκτιμω στα εξωτερικα θεματα την καθαροτητα των λογων.με ενοχλει η σταση υπνου, των βουλευτων, των υπευθυνων, για την εξωτερικη πολιτικη, των βουλευτων των περιοχων που θιγονται ,Ηπειρος ,Θρακη, τα μικροπραγματα που γινονται καθημερινα και δεν προβαλονται, αυτα για την Ηγουμενιτσα, με τους λαθρο, την ΔΩΔΩΝΗ, που επιμενει το ΠΑΣΟΚ, να την πουλησει ενω δεν υπαρχει τιποτα αλλο βιομηχανικο προιον, εκτος απο την Ιντραφετ του Κοκκαλη ονοματι Ηπειρος ,στην Θρακη με την αυτονομια που ετοιμαζουν, τους Τσαμηδες που βρηκαν και εγγλεζο δικηγορο για τις διεκδικησεις τους.Αυτα καθημερινα καταγγελονται αν υπηρχαν οι αρμοδιοι, με στεντωρια φωνη, ετσι θαπρεπε, και δεν ειναι λαικισμος.
     Τωρα για το ρημαδι το Μνημονιο η μνημοσυνο,
     μπορω να δεχτω οτι η πολιτικη ειναι του εφικτου, στην φαση που ειμαστε ζηταμε το ανεφικτο, για να ξαναπαρουμε μπρος.Εδω που ζω καθε μερα βλεπω γερους που κοιτανε τα σκουπιδια, και οτι βρουν το παιρνουν, νομιζεις οτι λεγοντας ο Αντωνης και ο καθε Αντωνης, και εδω μια παρενθεση- εκει μεσα ο καθεις εχει της κουκου του το χαβα-για ενα αλλο μνημονιο θα πεισει τον ελληνικο λαο να τον ψηφισει.Η λεξη τιναζει τα νευρα στο ταβανι.Μην την λετε.Ο κοσμος εχει φτασει στα ορια του, δεν ειναι καλο αυτο, για την κοινωνικη συνοχη.ακομα και εγω βλεπω τους πασοκους δημοσιους υπαλληλους που πλητωνται και επιμενουν, και ειμαστε μικρη κοινωνια και λεω ρε κεραταδες καλα να παθετε.Η κοινωνια πιεζει για πιο ενεργη συμμετοχη, της αξιωματικης αντιπολιτευσης, μαζι μας, οχι στα γραφεια, και στις κομματικες πιττες.οποιος δεν αντεχει φευγει, οποιος εχει αλλη αποψη φευγει, δεν εχουμε την πολυτελεια , να ακουμε μπουρδες, ναι αλλα , τα σπρεντ, τα επιτοκια, δεν ξερω τι.Χρεοκοπουμε ο κοσμος πειναει και οι συμμοριες τρωνε το κουφαρι μας.Συμμετεχω στην επιτροπη για λογιστικο ελεγχο του χρεους, το πιστευω οτι κατι μπορει να βγει.Δεν εχει σχεση που ανηκεις, η ανηκες, θελω ελεγχο του χρεους να γινει, μπες τε και εσεις ατομικα ο καθενας, οχι κομματικα.Ελεγχο στα κομματικα ταμεια, εδω ανατριχιαζουμε ολοι, ελεγχο στις ΜΚΟ, ολες, και παραπομπη γιατι αραγε δεν γινεται για την Ζημενς
     τον Ακη, τον Σμπωκο, τον Τσουκατο, ολους και ειναι πολλοι.Καντε μηνυσεις εσεις οι δικηγοροι, ως πολιτες.Τι να κανουμε γιαυτα ολα τρωγομαι και διαμαρτυρομαι, ανησυχω , για να μην σε ζουρλανω αλλο με την μουρμουρα μου χρονιαρα μερα, ας ειναι μη αστικη συμπεριφορα γιατι στο συλλαλητηριο δεν ηταν ενας απο εσας?Μειναμε μονοι να μας ψεκαζουν σαν τις μυγες.
     Χαιρετισμους σε ολους Καλη Σαρακοστη, που ειναι και υποχρεωτικη με αυτα τα εισοδηματα.

     • Kώστας β. avatar
      Kώστας β. @ kiki 07/03/2011 16:56:45

      Σωστά kiki ,τι σημαίνει αστική συμπεριφορά;;;όταν μας τρώνε το μεδούλι.Εάν η Ν.Δ δεν σταθεί δίπλα στον κόσμο που υποφέρει ΤΩΡΑ, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα της γυρίσει την πλάτη.Έχεις δίκιο για τον Σαμαρα και μερικούς άλλους ,αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του κόμματος νομίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να τους έχει και υποχρέωση γιατί,απλούστατα περιμένουν το αυτογκόλ του αντιπάλου πιεζόμενου απο τον όχλο,μια που απο μόνοι τους στην ζωή δεν σκόραραν ποτέ μια που αυτή την δουλειά την εκάμναν για αυτους ή οι πλούσιοι κηδεμόνες τους ή οι νταβατζήδες τους.

 8. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 06/03/2011 01:47:10

  "Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δεν χρειαζόμαστε τίποτε φοβερούς κι ιδιοφυείς νέους νόμους, θεσμούς πατεντάτους με το προοδευτιλίκι και την ανατρεπτικότητα στην ούγια.

  Δεν χρειαζόμαστε τίποτε βαριά διδακτορικά, που θα κάνουν φοβερά οικονομοτεχνικά ζογκλερικά και, τάχα, θα τρώμε μετά με χρυσά κουτάλια.

  Χρειαζόμαστε ίσως κι απ’ αυτούς αλλά και κάτι άλλο, απλό αλλά δύσκολο και βαθύ.

  Ακόμη κι αν μας διαγράψουν οι κιμπάρηδες Φράγκοι κι Αλανοί όλο το χρέος, ακόμη κι αν μαζέψουμε εδώ όλα τα Νόμπελ Οικονομίας, σε λίγα χρόνια πάλι στο άσσο θα είμαστε.

  Αδέρφια, χρειαζόμαστε εθνική επανεκκίνηση. Με άλλες αρχές κι αξίες, που υπάρχουν στην κληρονομιά μας. Χρειαζόμαστε διοίκηση δια του παραδείγματος. Αυτή δίνει πίστη στο Λαό, κίνητρο. Έτσι αισθάνονται οι απλοί άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο. Τότε ακούνε. Συμμετέχουν."

  Ακριβώς αυτό...
  Δεν έχει υπάρξει απόσπασμα, που να με έχει καλύψει καλύτερα, απλά λόγια και ουσιαστικά.
  Επιτέλους να σταματήσει ο φασισμός της χρυσόσκονης και του περιτυλίγματος.
  Η γνώμη μου, είναι πως πρόκειται για κρίση αξιών και πως τα οργανωμένα μονοπώλια της κοινωνικής δράσης (βλέπε ΓΣΕΕ. ΑΔΕΔΥ, κλπ...) έχουν στερήσει το δικαίωμα της αυθόρμητης αγωνιστικής διεκδίκησης, την οποία επί της ουσίας καπελώνουν.
  Επιστροφή σε ηθικές αξίες και κώδικες και όχι σε μωροφιλόδοξους τεχνοκράτες -χωρίς να σημαίνει πως καταδικάζω τις επιστήμες και τη γνώση-.

 9. Greco avatar
  Greco 06/03/2011 02:01:57

  αχαχαχα
  Φαηλο εισαι θεος

 10. Κάποιος avatar
  Κάποιος 06/03/2011 02:07:34

  Φοβερή η αναφορά για τα πορνεία και τον Μπόμπολα.

  Οσον αφορά το τι λείπει, δεν είναι μόνο οι συλλογικές αρχές κι αξίες αλλά κυρίως οι ατομικές.
  Οταν ως ατομικές προσωπικότητες είμαστε απαίδευτοι,μπερδεμένοι ή ανισόρροποι καμιά συλλογική αξία και αρχή δεν πρόκειται να μας διορθώσει.
  Η εφαρμογή και η τήρηση των νομων πρέπει πρώτα να θεμελιωθεί στην ατομική συνείδηση των πολιτών και όχι στην επιβολή τους δια απαγορεύσεων ή τιμωριών.
  Κοινωνίες που στηρίχθηκαν σε αυτό το μοντέλο απέτυχαν και το κυριότερο δημιούργησαν δυστυχείς και συμπλεγματικούς πολίτες.
  Επίσης η όποια ηγεσία προκύψει θα πρέπει να είναι αναδυόμενη από την λαική θέληση, χωρίς εκλογικά τερτίπια και παραπληροφόρηση και όχι επιβαλλόμενη από ντόπια και ξένα συμφέροντα μέσω της προπαγάνδας.

  Και σαφώς "Η χώρα πρέπει να παράγει ξανά αληθινό πλούτο" και "Η λύση είναι κυρίως στον χώρο των Ιδεών, του παραδείγματος".

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κάποιος 06/03/2011 15:24:43

   Γι' αυτό μιλάω για διοίκηση δια του παραδείγματος κα8ι από τους άριστους του Έθνους. Τότε οι πολίτες εμπνέονται κι ακολουθούν ενσυνείδητα.

  • lyzard avatar
   lyzard @ Κάποιος 06/03/2011 16:39:42

   Η εφαρμογή και η τήρηση των νομων πρέπει πρώτα να θεμελιωθεί στην ατομική συνείδηση των πολιτών και όχι στην επιβολή τους δια απαγορεύσεων ή τιμωριών.

   πολυ σωστος

 11. jmpetris avatar
  jmpetris 06/03/2011 02:34:54

  Για την ιστορία

  ..... το Μάρτιο του 1873, η Κυβέρνηση παραχώρησε τα υπ αριθ. 5-6 τεμάχια των εθνικών γαιών στη θέση που λεγόταν «Βούρλα», και που απείχε 80 μέτρα δυτικά του Αγίου Διονυσίου για την ανέγερση «καταστημάτων» κοινών γυναικών.
  Μετά την υπογραφή του παραχω­ρητηρίου, ο Δήμος προέβη σε διακήρυξη για την ανέγερση, σε έκταση οκτώ στρεμμάτων, συνοικισμού κοινών γυναικών, που θα περιλάμβανε τέσσερα κτίσματα, χωριστά μεταξύ τους, τα οποία θα βρίσκονταν μέσα σε μάντρα, με του ακόλουθους όρους:

  "Ο ανεγείρων ιδίαις δαπάναις τα βάσει εγκεκριμένου σχεδίου οικήματα, θα καταβάλλη εις τον Δήμον μετά τριετίαν από της ιδρύσεως δρχ. 500 ετησίως δι' έκαστον τμήμα, μετά 5ετίαν δρχ 1.000 και μετά εικοσαετίαν δρχ. 2.500 δι' έκαστον τμήμα ετησίως. Μετά δε πεντηκονταετίαν η περιοχή του κτήματος μετά των εν αυτώ κτηρίων, θα περιέρχεται εις τον Δήμον".

  Και ενώ αρχικά παρουσιάστηκαν πολλοί εργολάβοι, τελικά έμεινε μόνο ο εργολάβος Ν. Μπόμπολας, ο οποίος αξίωσε ότι ο χώρος και τα κτίρια που θα ανεγερθούν θα είναι υπό την πλήρη και τέλεια ιδιοκτησία αυτού και των απογόνων του. Φαίνεται πως είχε λαδώσει τους άλλους εργολάβους και αποχώρησαν.

  Ο Δήμος αναγκάστηκε να δεχτεί τον όρο αυτό με την προϋπόθεση ότι εάν τα κτίρια αυτά χρησιμοποιηθούν κάποτε για άλλο σκοπό, τότε θα περιέρχονται στην κυριότητα του Δήμου. Και υπογράφτηκε το συμβόλαιο.

  Σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα έπρεπε να μην επιτρέπεται από τις τότε αστυνομικές αρχές, εκτός των Βούρλων, να λειτουργεί, εντός της πόλης, άλλος οίκος ανοχής, και σε καμιά γυναίκα του συνοικισμού να μην εργάζεται εκτός αυτού.

  Φαίνεται όμως ότι το συμμάζεμα ήταν δύσκολο, αν λάβουμε υπ όψη μας τις κατά καιρούς έγγραφες διαμαρτυρίες του Μπόμπολα, προς το Δήμο και την Αστυνομία. Διότι τα αστυνομικά όργανα δεν ενεργούσαν παράλληλα να συγκεντρώσουν εντός των «Βούρλων» όλες τις ιερόδουλες και να εκλείψει ο ανταγωνισμός.

  Παρά τις δυσχέρειες η «επιχείρηση» είχε μπει σε καλό δρόμο, αφού το «κατάστημα «δεν εστερείτο πελατείας και λειτούργησε αδιάλειπτα για 60 χρόνια.

  Γυναίκες κάθε μορφής και κάθε ηλικίας, από 16 μέχρι 60, μέσα στα δωματιάκια που μύριζαν μούχλα ανακατεμένη με «πατσουλί», στο λιγοστό φως μιας λάμπας πετρελαίου, πρόσφεραν…. τις πρώτες βοήθειες στους πάσης φύσεως άντρες, στα πληρώματα της κάθε εθνικότητας των πλοίων που κατέπλεαν στον Πειραιά.Οι ίδιες αυτές γυναίκες, όπως έγραψε ο χρονογράφος Θεόδωρος Βλάσσης στη «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» το 1969, τις ώρες της κάλμας, στην αυλή ή στον καφενέ του κτιρίου, με το τσιγάρο στο στόμα και υπό τους ήχους ενός γραμμοφώνου με χωνί, ψαρεύανε τον πελάτη ή είχανε πάρε-δώσε με τον αγαπητικό. Καμιά δεν ήταν χωρίς αγαπητικό, νταβατζή. Χωρίς συνεταίρο στις εισπράξεις.

  Ο παλιός ρεμπέτης Νίκος Μάθεσης, από τη Σαλαμίνα, αφηγήθηκε σχετικά:
  «Χαμαιτυπεία ο Πειραιάς είχε μόνο στα Βούρλα που τώρα είναι φυλακές. Εκεί οι γυναίκες δεν βγαίνανε έξω, απαγορευότανε αυστηρώς. Αλλά οι αγαπητικοί είχαν τον τρόπο τους και πηδάγανε τα μεσάνυχτα μέσα παρ' όλο που φυλάγανε άγριοι εύζωνοι! Αλλά καμία δεν μαρτυρούσε. Φόνοι γινόντουσαν κάθε τόσο, αιτία βέβαια οι γυναίκες αλλά όσοι εγκληματούσαν για την γυναίκα, αυτή ήταν υποχρεωμένη μέχρι να βγει απ' την φυλακή να τον συντηρεί. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, θα σκοτωνότανε απ' τους φίλους του. Αλλά και όταν έβγαινε, η πρώτη του δουλειά ήταν να την στεφανωθεί. Απαραίτητος κανών!!!
  Για πελατεία, δεν υπήρχε λόγος επιλογής. Στη διάθεση του μπεκρή, του άρρωστου, του μόρτη, του χασισωμένου, του σαμα­τατζή…...Υποχρεωτική για τις γυναίκες η παραμονή στα «Βούρλα», από τις εν­νέα το βράδυ μέχρι τις εννέα το πρωί. Και η έξοδος μετά την πρωινή επιθεώρηση του γιατρού, που γινόταν στις 8 το πρωί. Τότε ακουγόταν το σύνθημα « π…. κορίτσια στα κρεβάτια σας…» και ακολουθούσε η εξέταση από το γιατρό. Τα μεσάνυχτα ασφαλιζόταν η κεντρική πόρτα από την αστυνομική φρουρά που διέμενε εκεί. Η παρου­σία της ήταν αναγκαία, λόγω των συχνών και όχι σπάνια αιματηρών συμπλοκών.
  Υπήρχαν κατηγορίες γυναικών, με ανάλογες τιμές, σε ξεχωριστά διαμερίσματα.
  Τρία ήταν τα φτηνά, τα λαϊκά, και ένα το αριστοκρατικό με το καλό «εμπόρευμα». Σ αυτό φιλοξενούνταν και γυναίκες των αθηναϊκών σπιτιών που λόγω….κακής διαγωγής τις είχαν διώξει από την Αθήνα. Τις έβαζαν τιμωρία 15 μέρες ή ένα μήνα: « Κάτσε καλά γιατί θα σε στείλω στα «Βούρλα».

  Σχετικά με τα Βούρλα ο Μάρκος Βαμβακάρης αφηγείται:
  «…Δεκαεννιά χρονών (το 1924) έγινα αγαπητικός στο μπορντέλο μιας Ειρήνης από τη Σύμη. Ήτανε στο δεύτερο διαμέρισμα των Βούρλων, η πρώτη μου ερωτική επαφή. Μεγαλύτερη είκοσι εφτά, είκοσι οκτώ χρονών, μου ’δινε και λεφτά και κουστούμια. Αγάπησα την άλλη, τη Μανιάτισσα, τη Ζιγκοάλα, (τη γυναίκα που παντρεύτηκε) και την απαράτησα…».

  Όταν δημιουργήθηκαν τα «Βούρλα» το 1875 η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Όμως μετά 60 χρόνια, το 1932, και αφού είχαν έρθει και οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ήταν κέντρο πυκνοκατοικημένης περιοχής και οι κάτοικοι δεν ανέχονταν πια τα κακόφημα σπίτια. Γι αυτό και έκαναν συνεχείς διαμαρτυρίες προς την Κυβέρνηση. Τελικά το 1937 τα κακόφημα σπίτια διαλύθηκαν και στο χώρο εκείνο λειτούργησαν φυλακές. Και να δημιουργηθεί στη συνέχεια η Τρούμπα.

  ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
  Δημοσιογράφος ερευνητής
  25 - 11 -05

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ jmpetris 06/03/2011 15:23:25

   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Παρά τις πολλές μου ενστάσεις και τις εμμονές του, πολλά σημαντικά στοιχεία βρίσκει κανείς και στο έργο του Ηλία Πετρόπουλου.

 12. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 06/03/2011 06:54:23

  Καλημέρα. Για μένα Φαήλο είναι το πιο δυνατό άρθρο που έχεις γράψει.
  Πιο δυνατό κι από τους "Ντίντηδες".

  Στα σημερινά πορνεία δεν πλησιάζουν οι εργολάβοι, γιατί κάνει κουμάντο η τσατσά...

 13. spiros avatar
  spiros 06/03/2011 07:52:20

  Φαήλο Καλημέρα . Άργησες αλλά μάλλον το έψαχνες πολύ. Διαχρονικότητα μεγαλοεργολάβων= Τζάκια-οικογενειοκρατεία.

 14. juliet avatar
  juliet 06/03/2011 08:47:49

  Φαήλο,καλή μέρα, ανολοίωτο το DNA!!!
  Από νωρίς κατάλαβε το νόημα της καλής ζωής και το μεταλαμπάδισε και στις επόμενες γενέες.Τί; έφτιαξε αυτοκρατορία με γερά θεμέλια, με μπετά,κολώνες !
  Φαήλο μου,αν δε αρχίσουμε να παράγουμε και εισάγουμε ακόμη και πατάτες από την Αίγυπτο, θα σερνόμαστε..... . .
  Τρέχανε να πάρουν μεταπτυχιακά ,διπλώματα,παπλώματα και ητανε αγγράματοι.Η ρημάδα η ψυχή χρειαζεται το ¨Γνώθι σαυτόν¨.Η σαφή γνώση του εσωτερικού μας κόσμου ,η ακριβή ενδοσκόπηση,ο έλεγχος των ικανοτήτων μας μπορούμε να κάνουμε καλή χρήση των δυναμέων μας.
  Ανθρωπος που αγνοεί το εσωτερικό του εγώ δε μπορεί να ρυθμίσει ούτε τα προτερήματα του ούτε τα ελαττωμάτα του.
  Υπονοείς οτι το λάδωμα ήτανε απο εκείνα τα χρόνια ,σε νηπιάκη μορφή βέβαια;Σκέψου με το πέρασμα των χρόνων που ενηλικιώθηκε τι απαίτησεις απέκτησε,εκεινά το πτυχία και τα μεταπτυχιακά που λέγαμε.
  Φαήλο, το μόνο που μας σώζει είναι μι α καλή βροχή,το ποτάμι να φουντώσει να πάρει στο διάβα του τα κούτσουρα και στις όχθες του να φυτρώσουν τα αγριολούλουδα ταπεινά αλλά περήφανα που τα χάιδευει το καθαρό νερό.
  Ονειρα .Ας είναι και έτσι,αλλά αυτή τη πατρίδα ονειροπόλοι την έσωσαν.
  Οι εργολάβοι έκτιζαν μπορντέλα και φυλάκιζαν τους ανόητους και τους σάπιους.
  Φαήλο,καλή σαρακοστή.Αγωνίσου,πολλοί θα ήθελαν να έχουν τα κότσια να πουν τα πράγματα με το όνομά τους,αλλά Φαήλο μου,ο εργολάβος τους έχει κλεισμένους στα μπορντέλα!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ juliet 06/03/2011 22:46:03

   Μπορεί να είναι συνωνυμία αλλά εμένα μου αρέσει η ...αλληγορία του πράγματος!

 15. SAS avatar
  SAS 06/03/2011 08:53:56

  Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας φαίνεται από την πληθώρα των νόμων που υπάρχουν . Η έλλειψη παιδείας και η διαφθορά των πολιτικών έχει οδηγήσει την κοινωνία μας στο επίπεδο της ζούγκλας όπου μετρά πρώτα η επιβίωση και μετά η προσωπική και συλλογική ανύψωση . Για να γίνει Εθνική επανεκκίνηση χρειάζονται καθαρή φιλοσοφία , όραμα και σταθερή θέση . Δυστυχώς , για να μιλήσουμε επί του πραγματικού , η ΝΔ όλο και περισσότερο αποδεικνύει πως θέλει να κυβερνήσει επειδή απλά θα έρθει η σειρά της . Πώς θα γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές και οι συγκρούσεις με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και τα ξένα συμφέροντα εάν δεν υπάρχει στήριξη από τον λαό ; Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Σαμαράς θέλει απλά να γίνει πρωθυπουργός γιατί είναι ο επαγγελματικός του στόχος . Πρέπει να δοθεί όραμα και προοπτική και τον τελευταίο καιρό βλέπω μόνο τακτικισμούς . Προτιμώ να μην ψηφίσω κανέναν από αυτούς όταν θα ξέρω πως δεν θα αλλάξει τίποτα παρά να γίνω συνυπεύθυνος στην καταστροφή .

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ SAS 06/03/2011 15:21:23

   Αν ο Σαμαράς ήθελε απλά να γίνει Πρωθυπουργός, θα είχε κάτσει "φρόνιμος" το 1992-3 και θα περίμενε την σειρά.
   Προσωπικά, πέραν της όποιας φιλίας, τον αγαπώ και πιστεύω σε αυτόν για δυο λόγους: Πρώτον στην ζωή του έχει κάνει θαρραλέες επιλογές κόντρα στο προσωπικό του συμφέρον, για αρχές και ιδέες και δεύτερον, μιλάει θετικά, κοιτάζει τους μακρινούς ορίζοντες και τις απάτητες κορυφές, δεν απειλεί, ούτε εκβιάζει το Λαό.
   Έχε του λοιπόν εμπιστοσύνη, στήριξε τον με την ψήφο σου και την συμμετοχή σου, παραμένοντας άγρυπνος κριτής. Στο τέλος θα έχουμε μαζί την ικανοποίηση ότι δεν κάναμε λάθος.
   Καλή Σαρακοστή, αδερφέ!

 16. xenios avatar
  xenios 06/03/2011 09:34:32

  Απίθανο άρθρο, εύγε!

  Η επανεκκίνηση όπως λένε μερικοί φίλοι, με το ίδιο software και hardware, δεν θα προσφέρει και πολλά. Αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, σ' εμάς τους ίδιους, ίσως, φτάνοντας στον πάτο και αντιληφθούν όλοι, ότι τόσα χρόνια, πηγαίναμε με ταχύτητα, στην καταστροφή μας.
  Ελπίζω ότι σαν τον αρχαίο φοίνικα, θα αναγεννηθούμε, μόνο τότε.
  Αν δεν τιμωρηθούμε όπως μας αξίζει ή όπως τους αξίζει, δεν βλέπω να αλλάζουν οι νοοτροπίες.

 17. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/03/2011 10:15:24

  Αν ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί όσες επανεκκινήσεις και να κάνεις πάλι θα κρασσάρει.

  Η κοινωνία και ξέρει και περιμένει.
  Άλλοι βολεύονται και άλλοι οργίζονται.
  Αν δεν παρουσιαστεί λύση κόστος χρόνος, αν δεν αποσαφηνιστεί ότι ΟΛΟΙ πρέπει να ματώσουμε, αν η κοινωνική πλειοψηφία δεν δείξει έστω ανοχή, απλά μια παρένθεση θα ξανά είμαστε.

  ΥΓ

  Με Μαρκόπουλο, Αβραμόπουλο, Τσιτουρίδη ή Πάκη ....Υπουργούς;
  Επανεκκίνηση;
  Ας αλλάξω pc πρώτα ή ας κάνω ένα φορματ γιατί 5 χρόνια το start προσπαθούσαν να βρουν στη taskbar...

  • juliet avatar
   juliet @ Ο Ιθαγενής 06/03/2011 10:30:20

   πονάνε ,φίλε,πονάνε κάποια ονόματα και είναι αρκετά.Και τη επόμενη φορά θα είναι χειρότερα και θα γίνουν πιό αλλαζονικοί,ελπίζουμε οτι ο Σαμαράς θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για μπορέσουμε να βγούμε απο το τούνελ της σαπίλας.

 18. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 06/03/2011 10:35:06

  Δες αδελφέ, το κράτος να δίνει έργο κι επί χρόνια να μη βρίσκεται εργολάβος... Κι ένας Μπόμπολας πάλι δίνει την λύση. Είναι να μην του χεις υποχρέωση για μια ζωή;
  Είστε ρε όλοι αχάριστοι... Δεν εκτιμάτε την φιλοπατρία των αγνών κρατικών εργολάβων.
  Καλά λένε ότι στην ελλάδα η αχαριστία είναι το μόνο ασφαλές γεγονός. Οι Μπομπολαίοι με το υστέρημα τους δημιουργούν τη Ελλάδα του αύριο.

  • juliet avatar
   juliet @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 06/03/2011 10:50:14

   για τουτο τόσα χρόνια τον προτιμάμε,δεν είμαστε αχάριστοι,παρανόησες. Μέχρι και εθνικό ευεργέτη θα τον ανακηρυξουμε είναι σε διαβούλεψη!!!

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/03/2011 10:50:38

  Μόνο δύο νέοι νόμοι

  "Βασικός μέτοχος" χρειάζεται. Δύο Ακτωρ και ΓΕΚ έχουν πη_ήξει την Ελλάδα από το 1993-6. Δεν με ενοχλούν οι ΓΕΚ και ο Ακτωρ. Η ιδιοκτησία των Μέσων Προπαγάνδας όμως; Να ένας νόμος.

  Ο δέυτερος νέος νόμος είναι η κατάργηση του 50% των νόμων.

  Και χρειάζεται Σύνταγμα. Προεδρική Δημοκρατία. Πείτε το Γαλλικό μοντέλο, αλλά όχι άλλη φεουδαρχική αχυροανθρωπίαση.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ archaeopteryx 06/03/2011 15:15:47

   Ο υγιής ανταγωνισμός στοι τέλος θα κάνει καλό σε όλους, ακόμη και σ' αυτούς που ως τώρα ωφελούνταν από την ανωμαλία.

 20. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 06/03/2011 11:04:11

  Φαήλο καλημέρα και καλή Σαρακοστή. Αν υπολογίσουμε πόσους σαλιάρηδες τρέχουν πίσω από τους εργολάβους και τους προσκυνημένους νεοταξίτες, θα αναφωνήσουμε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση ότι όλη η χώρα είναι ένα απέραντο πορνείο. Αυτοί που δεν εκδίδονται ( πουλώντας ιδέες, αξίες και πιστεύω) αντιμετωπίζονται από τους κυνικούς ( που θεωρούν το προσκύνημα στους ξένους και την οσφυοκαμψία εθνική αρετή ) ως γραφικοί και καθυστερη-
  μένοι. Γεμίσαμε δε και από μαϊμούδες πατριώτες τώρα που ο αρχηγός τους είναι και πρωθυπουργός ( ακόμα κι αν είναι και από άλλο κόμμα ).
  Ηγέτης θα ανακηρυκτεί αυτός που θα δει ο λαός να κάνει τα λόγια πράξη και πρώτος ο ίδιος να τα εφαρμόζει. Το πρότυπο υπάρχει και ακούει στο όνομα Ιωάννης Καποδίστριας. Από τότε όμως που τον έφαγαν οι άγγλοι τέκτονες μέσω των προσκυνημένων 'ελλήνων' αδελφών τους, ο τόπος δεν εγνώρισε άλλο πατριώτη τόσο προικισμένο σαν εκείνον. Ας ελπίζουμε...

 21. man8os avatar
  man8os 06/03/2011 11:09:43

  Πολυ ωραιο αρθρο οπως παντα. Αυτη η επανεκινηση χρειαζεαι. Για να περασει το μυνημα χρειαζονται και κινηματικες διαδικασιες. Αυτες μηπως τις ξεχασαμε? Θα οργανωσει καμια εκδηλωση το κομμα για να μιλησει ανοιχτα στο εθνος ο προεδρος?
  Και κατι ακομη. Μηπως ειναι καιρος να αλλαξει τροπο προσφωνησης, απο την κοντρα με τον ΓΑΠ να μιλαει προς το εθνος? Ουτως η αλλως τι να πει κανεις με εναν απατεωνα? Το δικο του στοιχημα πρεπει να ειναι να κανει οτι μπορει ωστε να μην χρεοκοπησουμε.

 22. popolaros avatar
  popolaros 06/03/2011 11:44:55

  Οι διαχρονικοί νταβατζήδες-εργολάβοι-βρυκόλακες του μόχθου(χρήμα) του Έλληνα και της Ελλάδας.
  Money makes the world go round.
  Για όποιον έχει όρεξη και χρόνο, όλο το παίγνιο της διαχρονικής 'νόμιμης' ληστείας, με λεπτομέρειες παρακάτω.
  h**p://www.epicurus2day.gr/index.php/banks/182-qto-q

 23. aris. A avatar
  aris. A 06/03/2011 11:48:55

  Κύριε Κρανιδιώτη είστε από τους λίγους πολιτικούς που εργάζεσται συναναστρέφεσται τον μέσο πολίτη και άρα τα άρθρα σας από μόνα τους έχουν το πλεονέκτημα να είναι πάντα εντός πραγματικότητας.

  Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η ΝΔ είναι πολύ μακριά από το να πείσει τον ψηφοφόρο που σήμερα απέχει από τις εκλογές ότι είναι το κόμμα που μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη και να απαλλάξει την χώρα από την διαπλοκή.


  Για παράδειγμα:

  Δέχτηκε να χαριστεί ένα δάνειο στο κοσμικό κέντρο της διαπλοκής μέγαρο μουσικής χωρίς να ζητήσει την εξυγίανση των οικονομικών του και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του.

  Είναι γνωστό ότι γύρω από την διαχείριση των σκουπιδιών παίζεται ένα παιχνίδι εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να έχει πάρει θέση η ΝΔ για το τι πρέπει να γίνει με τα σκουπίδια που πνίγουν το λεκανοπέδιο.
  Επίσης κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τσάμπα την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ αυξάνοντας την πολιτική τους δύναμη με την εκμετάλλευση και του νερού που πίνουμε.

  Για το παιχνίδι εργολάβων κυβέρνησης με στόχο νέες συμβάσεις για τους νέους δρόμους επίσης δεν έχει πάρει θέση.

  Γενικά δεν βλέπουμε να μπαίνει στα δύσκολα με στόχο να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

 24. Παρόν avatar
  Παρόν 06/03/2011 12:31:55

  Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική σύμβαση με τον Ν. Μπόμπολα για το μπουρδέλο προέβλεπε επιστροφή του στο κράτος μετά από ορισμένο διάστημα. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ.

  • LEWNIDAS avatar
   LEWNIDAS @ Παρόν 06/03/2011 14:17:56

   χαχαχαχα!
   ηταν ο προπαππους μερακλης για αυτο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Παρόν 06/03/2011 22:48:00

   Ο δε λαϊκός μύθος (;) λέει ότι η γη ανήκε στην οικογένεια Πιπινέλη.

 25. EAGLE avatar
  EAGLE 06/03/2011 12:53:51

  Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα για δύο θέματα που η λύση που θα δοθεί θα δώσει και την νέα ώθηση στην πατρίδα και στην κοινωνία. Το πρώτο είναι το πολίτευμα και ο σύγχρονος τρόπος διακυβέρνησης και ελέγχου. Οι αρχαίοι ΄Ελληνες είχαν λύσει το θέμα αφενός με την ορισμένη χρονική θητεία στα αξιώματα αλλά και την ΚΛΗΡΩΣΗ των βουλευτών για τον έλεγχο. Οχι επαγγελματίες βουλευτές! Το δεύτερο θέμα εξίσου σημαντικό είναι το θέμα του χρήματος. Δηλαδή ποιός έχει δικαίωμα να εκδίδει χρήμα και να ελέγχει την ποσότητα κυκλοφορίας. Αν καταλάβουμε ότι το χρήμα είναι μόνο ένας τρόπος ανταλλαγής και αποφασίσουμε σαν κοινωνία ότι είναι ένα από τα υπέρτατα δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους τότε θα έχουμε λύσει και το σημερινό πρόβλημα. Σήμερα όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό σε ιδιωτικές τράπεζες (FED, ΕΚΤ κλπ). Πρέπει να βρούμε λοιπόν τρόπο να ξεριζώσουμε το κακό. Πράγμα δύσκολο ανα αναλογιστείτε ότι δύο Πρόεδροι των ΗΠΑ και πολλοί άλλοι της Λατινικής Αμερικής δολοφονήθηκαν ακριβώς για αυτό τον λόγο. Προτείνω λοιπόν στο antinews να πρωτοπορήσει και να ανοίξει τον διάλογο ή ακόμα καλύτερα να διοργανώσει ημερίδα φιλοξενώντας τις απόψεις κάθε ειδικού και μή. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι κανείς προβεβλημένος οικονομολόγος δεν συζητά για αυτά τα θέματα;

 26. v-karditsa avatar
  v-karditsa 06/03/2011 13:03:50

  Σωστές και καίριες όλες οι επισημάνσεις σου Φαήλε. Καταπληκτική η αναφορά για το πως το πολιτικό σύστημα παραδόθηκε (εκπορνεύθηκε) στα επιχειρηματικά συμφέροντα (που και κάποιος άλλος τα αποκάλεσε "νταβατζήδες"). Δυστυχώς, όμως, αυτή η διαπλοκή (όπως την αποκάλεσε κάποιος άλλος) εξελίχθηκε σε "λερναία ύδρα", που φαντάζει, αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί με υγείς, γνήσεις, ανόθευτες ιδέες και προθέσεις. πολύ δε περισσότερο από τίμιους, σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημέμους πατριώτες. Ασφαλώς και δεν χρειάζονται άλλοι Νόμοι. Το πρόβλημα είναι η απίστευση υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που "τσαλακώνει" ή απονευρώνει τους Νόμους και το Σύνταγμα κατά το δοκούν ή κατά τις εντολές που δέχεται (γιατί κατάντησαν εντολοδόχοι και διεκπεραιωτές με γνώμονα την αυτοσυντήρηση και τον πλουτισμό τους). Εντοπίζεις δείγματα για πρόθεση επανεκίνησης; Γιατί μούχλα, και συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης εναδύεται από παντού. Όσο για τη μάστιγα της οικογενειοκρατίας....δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο απ' το να διαβάσεις απλώς τα ονόματα αυτών που πλαισιώνουν τις ηγετικές ομάδες των κομμάτων εξουσίας. Ωραίες οι ιδέες, αλλά να εφαρμόζονταν...Καλύτερες δε οι γνήσειες προθέσεις αλλά μάλλον εκλαμβάνοναι ως αδυναμία. Ας μην μιλήσουμε για ικανότητες. Οι ικανοί και τολμηροί "αφανίζονται" από τους συστημικούς πολέμιους τέτοιων αλλαγών, πολιτικούς και μη, κάθε κοπής.

 27. frixos avatar
  frixos 06/03/2011 13:04:10

  Φαήλο δε νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να σκέφτεται διαφορετικά ή να ζητάει κάτι άλλο. Όλα αυτά είναι γνωστά, κατανοητά και θεμιτά. Στις 360 μοίρες που ψάχνω μόνο καλές προθέσεις και ευχολόγια ανιχνεύω. Ήταν καιρός όπως λέει ένας φίλος να βρεί και η Ν. Δημοκρατία τους "Θεωρητικούς της" και προσωπικά σε θεωρώ πρωτοπόρο. Πάλι στη προσδοκία θα μείνουμε αργά ή γρήγορα και θα έχουμε πάντα να λέμε για μιά νέα αλλαγή.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ frixos 06/03/2011 15:14:05

   Ο πιο καλός κι ειλικρινής θεωρητικός της ΝΔ είναι ο ίδιος ο Αρχηγός της.

 28. v-karditsa avatar
  v-karditsa 06/03/2011 13:17:04

  Και κάτι ακόμη Φαήλε: έχεις καταλάβει ποιοι είναι οι "αγαπημένοι" των πολιτικών αρχηγών (κυρίως των κομμάτων εξουσίας) σήμερα; Οι γλύφτες και τα διακεκριμένα λαμόγια, αρκεί να μπορούν να κρύβουν τη λαμογιά τους. Σε βρίσκω λοιπόν "υπέρ το δέον" αισιόδοξο, εκφράζοντας τις ρωμαλέες ιδέες σου. Πρόσεχε μην χάσεις την αξιοπιστία σου. Πρόσεχε μην ξεθωριάσει η στόφα σου, γιατί μεγάλα λόγια ξεστόμισαν πολλοί σ' αυτή τη χώρα, αλλά το "μέλι" της εξουσίας τους προκάλεσε αμνησία...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ v-karditsa 06/03/2011 15:13:07

   Εγώ θα προσέξω, πάντα προσέχω αλλά κι εσύ να θυμηθείς τις αμφιβολίες σου, όταν διαψευστούν και να το παραδεχτείς. Καλή Σαρακοστή.

 29. Yannis avatar
  Yannis 06/03/2011 13:23:08

  Ειναι οντως ετσι οπως τα γραφεις, Φαηλε, οι μεγαλοσχημοι και μεγαλοστομοι δεν φερνουν λυσεις για την Ελλαδα αλλα για τα συμφεροντα τους. Απλο θα ηταν η κυβερνηση να ψαξει μεσα απο τις γραμμες των στελεχων της να ανασυρει οσους και ολους εκεινους που σε θεσεις που τους διορισαν εργαστηκαν ανιδιοτελως με μονο γνωμονα το καθηκον και την υπηρετηση του λαου, οχι του κομματος και του εαυτου τους. Αυτους ομως τους παραγγονησαν, τους λοιδορησαν, τους φοβηθηκαν. Κι ομως υπαρχουν. Ηταν οι "λοχαγοι" που ανεβασαν ενα κινημα απο την αντιπολιτευση στην εξουσια. Με εθελοντικη εργασια. Εφαρμοζοντας τους υπαρχοντες νομους και μονον.

 30. karenin avatar
  karenin 06/03/2011 13:45:16

  Αγαπητέ Φαήλο θα διαφωνήσω πλήρως με την διαπίστωσή σου ότι για να ξεκινήσουμε πάλι, χρείαζοναι καινούργιες ιδέες και ιδεολογιες. Αντίθετα πρέπει να τις ξεφορτωθούμε και να αποδράσουμε απο αυτές. Οι μεγάλες ιδέες και οι διάφορες ιδεολογίες μας οδήγησαν στην μεγάλη απόσταση που έχουμε σαν λαός, απο την κοινωνική πραγματικότητα, και στην στρεβλή παράσταση που έχουμε για αυτή. Ετσι φθάνουμε ευκολα στην αφελή συνείδηση, που συγκαλύπτει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων, να μας ξεφεύγει το πραγματικό καλό της επιθυμίας μας, και τελικά μας οδηγεί στην αυτοδιάλυση.
  Ζητούμενο λοιπόν για την αρχή είναι να ανοίξουμε τα μάτια πετώντας τα ιδεολογικά γυαλιά. Να αποκτήσουμε νηφάλια και αντικειμενική ματιά, ατενίζοντας τα γεγονότα όπως έχουν, και την σημερινή πραγματικότητα όπως είναι χωρίς ιδεολογικές προκαταληψεις.
  Απο το ΠΑΣΟΚ δεν ελειψαν ποτέ ιδέες και ιδεολογία. Μεταβλήθηκαν ομως γρήγορα σε άκρατο κυνισμό. Ετσι το επιμέρους συμφέρον επικράτησε πολυ γρήγορα μέσω της ιδεολογικής καθολικότητας. Και είδαμε την ηθικότητα στην υπηρεσία της ανηθικότητας,και την αλήθεια ως την αποτελεσματικότερη μορφή ψεύδους.
  Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας, είχε θέσει το θέμα ο Μπρέχτ στην όπερα της πεντάρας.
  Δεν είναι λοιπόν το θέμα ότι και οι μεν και οι δε δεν ξέρουν τι κάνουν.
  Δυστυχώς για εμας ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ karenin 06/03/2011 22:58:55

   Αγαπητέ Κarenin,
   Δεν αναφέρθηκα απλά σε ιδέες στα χαρτιά και στα λόγια. Μίλησα για ηγέτη, όραμα και φορείς του οράματος που να ανήκουν στους αληθινά άριστους, να ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στις ιδέες αυτές και να διοικούν δια του παραδείγματος. Αυτό δεν το είχαμε παρά σπανίως ιστορικά κι είναι άλλο απ' αυτό που λες.

 31. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 06/03/2011 14:23:33

  παντως εκτος απο τους εγχωριους νταβατζηδες καποια στιγμη καποιος πρεπει να φωτησει και τον ρολο των ευρωπαιων προστατων τους. γιατι εαν αληθευει οτι απειλησαν τον χοντρουλη με διακοπη του Γ ΚΠΣ που ετρεχε τοτε και του ΕΣΠΑ που ηρθε μετα, αντιλαμβανομαστε οτι ετσι μας θελουν (ρε κοιτα που θα υιοθετησουμε τα συνθηματα του ΚΚΕ).

  ο πραγματικος δολοφονος της μεταπολιτευσης δεν ειναι η αποτυχια του πολιτικου συστηματος ή η χαζομαρα του εκλογικου σωματος. αλλα η αποτυχια των δικαστικων. στην ιταλια τα εβαλαν με πραξικοπηματα, την CIA, τους μασωνους, την μαφια, τον μπερλουσκονι και κρατησαν την χωρα τους εδω εγιναν ενα με το φαυλο συστημα για αυτο η επομενη μερα θα πρεπει να ξεκινησει απο εκει.

 32. v-karditsa avatar
  v-karditsa 06/03/2011 15:17:46

  Συγνώμη παιδιά για την προηγούμενη επισήμανση, ήμουν ανυπόμονος. Συμφωνώ και με το Λεωνίδα. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Δεν εντοπίζεται μόνο στο πολιτικό σύστημα αλά αφορά όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Δημοκρατίας (άλλωστε αν οι άλλοι λειτουργούσαν υγιώς θα είχει περισωθεί κάτι και απ' τον πολιτικό κόσμο). Γι' αυτό η διέξοδος φαντάζει πολύ μακριά. Από που να αρχίσεις, όταν η σήψη είναι γενική και εκτεταμένη παντού (στο σύνολο της κοινωνίας);

 33. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 06/03/2011 16:00:26

  Καλά όλα αυτά αλλά να δούμε πώς θα τα καταφέρουμε!

 34. v-karditsa avatar
  v-karditsa 06/03/2011 16:18:42

  Περιμένω με ανυπομονησία να διαψευστούν οι αμφιβολίες μου, μόνο να είναι σ' αυτή τη ζωή, παρακαλώ. Σε κάποια άλλη θα αναλάβουν άλλοι, δεν ξέρω πως.
  Καλή Σαρακοστή σε σένα και σε όλους τους συνομιλητές, Φαήλε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ v-karditsa 07/03/2011 00:15:34

   Σε αυτή τη ζωή θα είναι και θα είσαι ακόμη τζόβενο!

 35. blogger Άναυδος avatar
  blogger Άναυδος 06/03/2011 17:28:53

  Γράφεις καλά Φαήλο, πολύ καλά.
  Το λέει όλος ο κόσμος, αλλά έπρεπε να το επαναλάβω για να γίνει και πιο κατανοητή η θέση μου απέναντι σου.

  Αυτός ο "λόγος" σου όμως γίνεται, και σε σένα, μια ακόμη πολιτική ρητορεία. Όταν αφού μας έχεις ενθουσιάσει πρώτα (κυριολεκτικά), στην συνέχεια σφηνώνεις και ένα "... να φέρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις ...".

  Μα, για στάσου.
  Όταν ήδη έχεις γράψει πιο πριν το κορυφαίο:
  "... Αδέρφια, χρειαζόμαστε εθνική επανεκκίνηση. Με άλλες αρχές κι αξίες, που υπάρχουν στην κληρονομιά μας. Χρειαζόμαστε διοίκηση δια του παραδείγματος. Αυτή δίνει πίστη στο Λαό, κίνητρο. Έτσι αισθάνονται οι απλοί άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο. Τότε ακούνε. Συμμετέχουν. ..."
  που κολλάνε οι "ξένες επενδύσεις";

  Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικής σημασίας και μεγαλείου θα είναι μια "εθνική επανεκκίνηση"; Φυσικά και το καταλαβαίνεις, μόλις μας το έκανες ένεση και ανατριχιάσαμε.
  Μιλάμε για "εθνική επανεκκίνηση" της Ελλάδας. Δεν ξέρω τι σημαίνει αν είναι της Λιβύης, ή του Αμπού Ντάμπι, αλλά ξέρουμε όλοι τι οργασμό ανόδου κρύβει μια τέτοια φράση όταν αφορά την Ελλάδα. Άσε τους τρελαμένους αριστερούς να νομίζουν πως εννοούμε "ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό της Ελλάδας στα Βαλκάνια" και άλλα τέτοια γελοία, όλοι οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε απόλυτα τι εννοείς. Πείσε τον να σου έχει εμπιστοσύνη, δηλαδή να έχει πίστη, δηλαδή δώσε όραμα στον Έλληνα και άστον να φτάσει στο διάστημα.

  Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, την συγκεκριμένης φοβερής δυναμικής περίπτωση, τι ανάγκη έχουμε και που κολλάει το "μεγάλες ξένες επενδύσεις";

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ blogger Άναυδος 07/03/2011 00:24:04

   Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις δεν είναι αντίφαση με αυτά; που λέω.
   Οι ντόπιοι εργολάβοι - καναλάρχες κλπ είναι πιο στεγνοί κι από την έρημο Σαχάρα. Αν τους γυρίσεις ανάποδα θα πέσουν μόνον τα κλειδιά και τίποτε φραγκοδίφραγκα.
   Χρειάζονται λοιπόν κεφάλαια που αυτοί οι ρεμπεσκέδες, που χρωστούν αυτοί και τα βοθροκάναλα και οι φυλλάδες τους εκατοντάδεςς εκατομμύρια, δεν τα ΄χουν πια.
   Ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον, υγιές, με χαμηλή φορολογία θα προσέλκυε κεφάλαια για έργα ή πχ τους "ένδοξους φορτηγατζήδες", τους εφοπλιστές μας, που κοιτούν από το Σίτυ τη χώρα να βουλιάζει. Πες ότι΄γίνει διακυβερνητική συμφωνία με το Κατάρ, βάλουμε εμμείς τη γη και αυτοί 5 δισ. και γίνει ένα έργο "φάρος", "κράχτης". Δεν θα το χτίσουν Έλληνες, θα βρουν δουλειά χιλιάδες, από οικοδόμοι ως μηχανικοί, δεν θα μείνει εδώ το έργο, κατοικίες, μαρίνα, ερευνητικά κέντρα, ξενοδοχεία; Θα το ζαλωθούν στην πλάτη οι σείχηδες και θα το πάνε στην αραπιά;
   Και ηγεσία με όραμα και παραδειγματική διοίκηση χρειαζόμαστε και ξένες επενδύσεις.
   Φιλικά

   • blogger Άναυδος avatar
    blogger Άναυδος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/03/2011 12:03:14

    Αν πείσουμε, πραγματικά, τον κόσμο, τον Έλληνα, τότε, ακόμη και ο μεροκαματιάρης θα βάζει στην άκρη ένα ευρώ να το κάνει ομόλογο "για την πατρίδα ρε γαμώτο", και όταν θα αγοράζει κάτι, θα λέει "κόψε απόδειξη να πάρει και η πατρίδα το κατιτίς". Είμαι της άποψης, λοιπόν, οτι αν μιλάμε για πραγματική εθνική επανεκκίνηση δεν έχουμε ανάγκη κανέναν. Μιλάμε για τεράστια δύναμη.

    Όμως,
    για να είναι ο διάλογος γόνιμος μεταξύ μας, και πραγματιστικός, δέχομαι οτι στην αρχή δεν μπορούμε να πετύχουμε μια εθνική επανεκκίνηση στα θεωρητικά της επίπεδα, και οτι ναι έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε το παιχνίδι να συμμετάσχει οποιοσδήποτε μπορεί, και οι ξένοι επενδυτές.
    Εδώ έχω μια ερώτηση.

    Σκεπτικό.
    1) Εθνική επανεκκίνηση σημαίνει καταρχήν ένα πράγμα: "Ηγέτης".
    2) Ο στόχος είναι η "εθνική επανεκκίνηση". Όταν έχουμε ένα στόχο, ξεκινάμε την σχεδίαση από αυτόν και πάμε αντίστροφα, για να δούμε την σειρά των πραγμάτων που θα απαιτηθούν πριν από αυτόν.
    3) Το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής δυσπραγίας είναι οτι στον τόπο αυτό έχουν καταλάβει τα πάντα υπηρέτες διαφόρων συμφερόντων, εσωτερικού και εξωτερικού, ή για την ακρίβεια, διαπλεκόμενα συμφέροντα εσωτερικού-εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει από την αρχή του Ελληνικού κράτους.
    4) Εμείς "επανεκκινώντας" μπορεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις αλλά, δυστυχώς, ήδη το χαρτί σχεδιασμού δεν είναι λευκό, είναι πάνω χαραγμένοι διάφοροι παράγοντες. Έτσι στην ουσία δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε from scratch και να κάνουμε τα ωραία σχέδια που θέλουμε.

    Η ερώτηση.
    Πως εξασφαλίζουμε οτι ο "ηγέτης" θα είναι ανεξάρτητος; και άρα οτι θα "κάνει παιχνίδι" με τους επενδυτές που πρέπει και όχι με καινούργιους νταβατζήδες;
    Πως εξασφαλίζουμε οτι ο "ηγέτης" δεν θα καταλήξει σαν τον Καποδίστρια;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ blogger Άναυδος 07/03/2011 14:47:52

     Δεν χρειάζεται να το διασφαλίσουμε, ο Αντώνης είναι ανεξάρτητος. Φυσικά κι έχει επίγνωση του περιβάλλοντος, μην ξεχνάς ότι είνι στο "παιχνίδι" από το 1977 αλλά ΔΕΝ έχει δουλείες. Σε όλα τ' άλλα συμφωνούμε.

 36. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 06/03/2011 17:54:39

  Η υπαγωγή των οικονομικών παραγόντων στην Πολιτική, ως εκδήλωση των συμφερόντων του Έθνους-Κράτους και του λαού, συνιστά βασική αρχή μίας πατριωτικής πολιτικής. Έτσι πράττουν τα σοβαρά και ισχυρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, όπου το κράτος πάντοτε υποτάσσει στην βούλησή του και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του τις εταιρείες, όταν αυτές φέρονται με αθέμιτο τρόπο, ή η Γερμανία ή η Γαλλία.

 37. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 06/03/2011 20:02:04

  Καλά όλα κι ωραία αδελφέ μου,αλλά...
  1.Γιατί δεν απετάχθησαν πρόσωπα που μαγάρησαν με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους όχι μόνο την ευρύτερη παράταξη αλλά και το σύνολο του πολιτικού σκηνικού;Τι περιμένει ο Α.Σ. για να δώσει παράδειγμα αγνών προθέσεων για την "επανεκκίνηση";Να αποχωρήσουν μόνοι τους, έλα τώρα...
  2.Εν μέσω κρίσεως πολλαπλής και πολυποίκιλης και όχι μόνο οικονομικής, ποιές οι συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις αμέσου εφαρμογής;Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται και αν ανάψει η φωτιά,ως γνωστόν καίει χλωρά και ξερά μαζί.Ο κόσμος μπάφιασε τόσες δεκαετίες από εξαγγελίες καλών προθέσεων.Με καλές προθέσεις η τσουκάλα δεν γεμίζει...Σχέδιο απλό και κατανοητό στον καθένα ήτοι "Β+Α=ΒΑ" υπάρχει ή πάλι πειράματα στου κασίδη το κεφάλι;Από Αλογοσκούφηδες-Παπακωνσταντίνου & Co. χορτάσαμε, όχι, ευχαριστώ δεν θα πάρω.
  3.Για την περίοδο της "ΠΟΛ.ΑΝ" άσε εμάς τους δημιουργούς της να έχουμε ιδίαν αντίληψη.Τότε εσύ Φαήλο ήσουν αλλού...Το "λούκι" δεν το τράβηξε ο Α.Σ. εμείς το τραβήξαμε ως "δακτυλοδεικτούμενοι" από τους "πούρους". Χόρτασε η πλάτη μας στυλιάρι,δεν πείραξε, μαθημένη ήταν...
  4.Θα βρεθεί επιτέλους στην Ελλάδα πολιτικός ηγέτης που να έχει εργασθεί έστω και ένα τρίμηνο στη ζωή του;Καλή η θεωρητική αντιμετώπιση και η μακροσκοπική ανάλυση αλλά επί του πρακτέου απαιτούνται ικανότητες ανθρώπων της "πιάτσας" αυτών δηλαδή που καθημερινά βλέπουμε στις δουλειές τους.
  Καλή Σαρακοστή αδελφέ. Και πούσαι: να αλλάξεις κάποιες φωτογραφίες σου στο FB γιατί είναι "ασύμβατες"...ήτοι "non politically correct"

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 06/03/2011 22:30:45

   Αγαπητέ Κώστα,
   Είμαι non politically correct.
   Δεν θυμάσαι καλά. Είμαι όχι απλά από τους "δημιοργούς" αλλά από αυτούς που δουλέψανε από πριν για την ίδρυση, από τον Μάρτιο του 1993. Δεν ήμουν "αλλού" τότε. Δεν έχει όμως σημασία. Σήμερα είμαστε εδώ και ο στόχος είναι η μεγάλη Κεντροδεξιά με ενότητα της βάσης. Όποιος μπαίνει κάτω από την σημαία του με θέληση και νομιμοφροσύνη, χωρίς προσωπική ιδιοτελή ατζέντα, είναι αδερφός, απ' όπου κλι αν προέρχεται.
   Κομμάντο, σκέψου πως ήταν το κόμμα στις 29/11/09 και πως είναι σήμερα! Κανείς δεν βιάζεται περισσότερο από μένα αλλά δείχνω κατανόηση στην διαχείριση της τρέχουσας πολιτικής. Και θυμήσου ΄τι λέγαμε: τί ξεχωρίζει στον κίνδυνο τον Καταδρομέα απ' το μαλάκα; Το ό,τι ο Καταδρομέας ξέρει τι κάνει. Η μετωπική έφοδος στα πολυβόλα δεν ενδείκνυται παρά σπανίως....
   Έχε του λίγη παραπάνω εμπιστοσύνη.
   Σχέδιο υπάρχει και με το "Ζάππειο 2" θα έχουμε όλοι πιο σαφείς τις προτάσεις του, που ήδη είναι το πιο πλήρες και λεπτομερειακό οικονομικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσε ποτέ η αξιωματική Αντιπολίτευση.
   Δεν ήρθε για να κάνει πογκρόμ και πολλοί ξεχνάτε ότι συχνά αναφέρεστε σε εκλεγμένους βουλευτές.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/03/2011 23:01:01

    Ο Σαμαράς πήρε ένα διαλυμένο κόμμα που βρισκόταν ένδεκα μονάδες πίσω και το μετέτρεψε σε ισότιμη δύναμη ξανά, εκμηδενίζοντας την διαφορά και επιβάλλοντας την ατζέντα στο μεταναστευτικό, στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
    Πλέον όλοι παραδέχονται την ορθότητα της στάσης της ΝΔ στο ζήτημα του Μνημονίου και τις συγκροτημένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Το πώς θα μετατρέψουμε την ορθότητα των απόψεων της Παράταξης σε ιδεολογική και πολιτική πλειονότητα είναι ένα άλλο, αλλά άμεσης προτεραιότητας ζήτημα.

 38. SPYROMILLIOS avatar
  SPYROMILLIOS 07/03/2011 02:23:30

  κ.Κρανιδιωτη συγνωμη που θα βγω λιγο εκτος θεματος αλλα θελω να σας ζητησω μια χαρη,να μου πειτε τι εχει γινει με τον κ.Οικονομου τον προξενο στην Κορυτσα.Ειχατε πει πως θα μας κρατατε ενημερους για το θεμα και δεν εχω μαθει τιποτα νεοτερο.Υπαρχει κανενα νεοτερο?
  Για την αντιμετωπιση του θεματος απο τα ΜΜΕ και τα κομματα, μαζι και τη ΝΔ δεν θελω να κανω καποιο σχολιο.
  Ο κ.Οικονομου πρεπει να επιστρεψει στη θεση του γιατι εχει αποδειξει πως μπορει να αγωνιστει για τον σκλαβομενο ελληνισμο.

  ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ SPYROMILLIOS 07/03/2011 11:54:51

   Ο άξιος κ. Οικονόμου έχει ήδη επιστρέψει στην Κορυτσά και στα καθήκοντα του.
   Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί διατύπωσαν "απειλές" (εδώ κολλάει αυτό για το καλσόν) και του το ...κρατάνε. Τους γνωρίζουμε και εν ευθέτω χρόνω θα τα πούμε...

 39. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 07/03/2011 14:35:15

  συμφωνῶ σὲ πολλὰ μαζί σου, Φαήλο. καὶ μοῦ ἀρέσει καὶ ὁ λόγος τοῦ Χ. Λαζαρίδη πάρα πολύ. σὲ αὐτὰ ὅμως τί λές/ τί λέτε; θέλω νά ψηφίσω ΝΔ, ἀλλὰ δὲν μὲ ἀποπνέει ἀκόμα ἐμπιστοσύνη. γιατί δὲν τὰ λέγει αὐτὰ ἐδῶ ἡ ΝΔ; http://www.antifono.gr/portal/2008-11-11-10-27-46/2691-o-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.html

 40. SPYROMILLIOS avatar
  SPYROMILLIOS 07/03/2011 15:31:25

  Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.Ολους τους Ελληνες και ειδικα εμας τους βορειοηπειρωτες μας χαροποιει ιδιαιτερα η επιστροφη του στο καθηκον.Δεν εχουν συνειδητοποιησει πολλοι το μεγεθος της αποσυρσης του απο το προξενειο που δεν ειχε να κανει μονο με το εργο του αλλα με το ηθικο των Ελληνων της Βορειου Ηπειρου που με την απομακρυνση του νιωσαμε απομονωμενοι και παρατημενοι απο την πατριδα.Ο κ.Οικονομου και οσοι θεωρουντε ως περσονα νον γκρατα απο τους αλβανους πρεπει να στηριζονται απο το εθνικο κεντρο για να διατηρειτε το ηθικον ακμαιοτατον ολων οσων αγωνιζονται για τον τοπο και την πατριδα και δεν σκυβουν το κεφαλι τους αλβανους.
  Με χαροποιησατε με την απαντηση σας και για οτι νεοτερο να μας κρατατε ενημερους.
  Αν θελετε επειδη εχω καταλαβει πως γνωριζεται το βορειοηπειρωτικο,γραψτε και κατι για την δημοσιογραφο του Δημοτικου σταθμου Θεσσαλονικης που η αντιπροεδρος της Δημοτικης Εταιριας Πληροφορησης Θεαματος και Επικοινωνιας την επιπληξε γιατι χρησιμοποιησε τον "αδιανοητο" και "εθνικιστικο" ορο (κατα την ιδια και τον μπεκρη) Βορειος Ηπειρος.Και για μενα εκανε λαθος,δεν υπαρχει βορεια και νοτια Ηπειρος,ειναι μια και ενιαια την οποια καποιοι διχοτομησαν.Αν την καλεσε να απολογηθει γι'αυτο τοτε να την συγχαρουμε την κυρια και τον Δημαρχο,αλλιως πρεπει να μαθαινει ο κοσμος ποιοι ειναι και τι κανουν,να καταλαβουν οι υπευθυνοι πως οι εποχες που απαγορευονταν να χρησιμοποιηθει ο ορος Βορειος Ηπειρος γιατι ηταν διεκδικηση εδαφων που ανηκαν στον συντροφο τους χοτζα (ζητω η αλβανια η σοσιαλιστικη δεν φωναζανε,ε να φανε σοσιαλισμο,εμεις θελουμε να φαμε πατριδα και δημοκρατια,αυτα μας εχουν στερησει καποιοι ανευθυνοι και απατρηδες) τελειωσαν.

  ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

 41. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 07/03/2011 18:50:08

  Τα πρόσωπα έπαιζαν πάντα τον πρώτο και τελευταίο ρόλο.
  Είτε της προόδου είτε της οπισθοδρόμησης.
  Έλα όμως που αυτή η αντίληψη δεν είναι αριστερή.
  Έλα που ο αρχηγισμός είναι κόκκινο πανί για την αριστερά.
  Γιατί αναδεικνύει το πρόσωπο πάνω απο τις μάζες.
  Έτσι πορευτήκαμε μεταπολιτευτικά και είδαμε τους θυρωρούς της πολυκατοικίας μας υπουργούς.
  Ο καλύτερος αφισοκολητής γινόταν νομάρχης.
  Οι κολεκτιβιστικοί θεσμοί των ολομελειών και των επιτροπών εξαφάνισαν την ατομική ευθύνη που αποτελεί τη Δαμόκλειο σπάθη κάθε Δημοσίου Άνδρα και η κομματική πανοπλία προστάτευσε κάθε ανίκανο και λαμόγιο από την πάνδημη καταδίκη και διαπόμπευση.
  Φθάσαμε να έχουμε ταγούς της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό ,πολιτικό, ακαδημαϊκό που δε θα τους χαράμιζες ούτε μισή ώρα για έναν καφέ.
  Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα.
  Το πολιτικό μας προσωπικό.
  Γι'αυτό έχει μαλλιάσει ο στόμας μας και ζητάμε από το Σαμαρά να αναζητήσει από την κοινωνία τη νέα πολιτική συντροφιά του.
  Αυτούς που θα εμπνεύσουν τη νέα επανεκκίνηση.
  Αλλιώς κάθε αυριανός κυβερνητικός σχεδιασμός του θα γκρεμίζεται στην πρώτη δήλωση ή ενέργεια των τυχάρπαστων που σήμερα "κοσμούν" την κοινοβουλευτική ομάδα.
  Χρειάζεται ανθρώπους με εδραία την πεποίθηση των αξιών που καλούμαστε να εμπνεύσουμε.
  Με επαναστιατική διάθεση και κότσια.
  Να μη δειλιάζουν στην πρώτη αψιμαχία.
  Ανθρώπους που δε θα χρειάζεται να διαβουλευτούν με κάθε τυχοδιώκτη πριν να νομοθετήσουν.
  Να σταματήσει ο χωρός των διαπλεκομένων από τους προθαλάμους των Υπουργικών γραφείων και των Υπουργών που στην καλύτερη περίπτωση αναζητούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο συμφέρον της Πατρίδας και τα συμφέροντα του κάθε "κυρίου" που του στέλνει ο συνάδελφος ή το κόμμα.
  Ρωτήστε υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων με ποιούς ξοδεύουν την ώρα τους και με ποιούς διαβουλεύονται οι υουργοί όλων των κυβερνήσεων.
  Ρωτήστε τους επίσης ποιά ήταν η τύχη όσων αφοσιώθηκαν στη δουλέιά τους και έκλεισαν τις πόρτες στα συμφέροντα και τους διάφορους ντήλερ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.