#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/05/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη;Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Και αν ναι, τι θα γίνει μετά;

Αυτό το ερώτημα τίθεται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που έφερε στο προσκήνιο κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της διάσωσής τους, που συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, τα μέτρα λιτότητας, οι μειώσεις μισθών και η περικοπή των συντάξεων, τους κάνουν να δυσανασχετούν.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια ελληνική αποχώρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας πανικό και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

Η Έφη Παππά είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Universitat Autònoma de Barcelona, και μας μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη; Και αν ναι πως θα γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να εξηγεί το αν μια χώρα μπορεί να διωχτεί από το ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στο ευρώ, θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αν είναι να διωχτεί κάποιο κράτος μέλος.

Είναι πιθανό η Ελλάδα να φύγει από μόνη της;

Μόνο έτσι μπορεί να συμβεί, επειδή δεν πιστεύω πως η ευρωζώνη θα έπαιρνε ποτέ την ευθύνη να την διώξει.

Τι θα συνέβαινε στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρούσε;

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη.  Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ρευστότητα… αν η Ελλάδα φύγει, μπορεί κάποιος επενδυτής να βάλει χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Άρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά. Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ, ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.

Είναι εύκολο να πούμε πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχήσει. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Όλοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας.

Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα ωφελούνταν από την απομάκρυνση από το ευρώ, και ποιοι θα ζημιώνονταν;

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι η επιστροφή της δραχμής, με πολλαπλές υποτιμήσεις, που ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα μπορεί να είναι ελεγχόμενες ή μη. Μιλάμε για υποτιμήσεις της τάξης του 50% τουλάχιστον!

Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο τουρισμός, αφού η Ελλάδα θα γίνει φτηνός προορισμός. Αυτό ίσως να ισχύσει. Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με τον τουρισμό; Όχι, διότι αν ο τουρισμός ήταν η πανάκεια, θα βοηθούσε και σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται εξαγωγές.

Από την άλλη, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, και πάει στην υποτιμημένη δραχμή, τότε αυτό θα ήταν καλό για τις ξένες επενδύσεις. Υπάρχει όμως ένα άσχημο κλίμα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και που καλλιεργήθηκε έντονα τα δυο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. Για αυτό, προσωπικά δεν βλέπω κανένα κέρδος από την απομάκρυνση από το ευρώ.

Δεν θα βγουν κερδισμένοι οι Έλληνες εξαγωγείς;

Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εξαγωγές. Εξάγει απλά αγροτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σημαντικός εξαγωγικός τομέας. Η Ελλάδα επίσης εξάγει υπηρεσίες και τουρισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστάνε δάνεια σε ευρώ. Αν η χώρα πάει στη δραχμή, τα δάνεια θα παραμείνουν σε ευρώ. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Για αυτό και η αποχώρηση από το ευρώ θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την Ελλάδα.

Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις κήρυτταν στάση πληρωμών, θα επηρεάζονταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Σίγουρα ναι στην Κύπρο, επειδή οι κυπριακές τράπεζες έχουν επενδύσει πολλά στο ελληνικό χρέος, και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έχουν υπερδανείσει, και τα ανοίγματα τους είναι εξαπλάσια του συνολικού κυπριακού ΑΕΠ. Άρα, θα ζήσουμε μια νέα Ισλανδία στην Μεσόγειο. Οι τράπεζες εκεί θα είναι τα πρώτα θύματα των ελληνικών εξελίξεων.

Λογιστικά και τεχνικά, είναι δύσκολο να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα;

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκρίνουν την Ελλάδα με την Αργεντινή. Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού η Αργεντινή είχε ήδη το πέσο όταν διέκοψε την σύνδεση του με το αμερικανικό δολάριο. Η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Άρα θα πρέπει να το ξαναφέρει. Στη συνέχεια θα ορίσει μια ισοτιμία με το ευρώ, θα κλείσει τις τράπεζες επ αόριστον, ώστε να μην υπάρξει φυγή κεφαλαίων και απόσυρση καταθέσεων. Πριν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, το νέο νόμισμα θα έχει ήδη υποτιμηθεί πολλές φορές. Θα χρειαστεί χρόνος. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.

Μήπως τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επιταχύνουν την έξοδο από το ευρώ;

Τα αποτελέσματα εκφράζουν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού.  Τιμωρήθηκαν τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο λαός ψήφισε μάλλον με θυμό, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τώρα όμως, αν ξαναγίνουν εκλογές, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν πιο σοφά. Η πλειοψηφία δεν θέλει την απομάκρυνση από το ευρώ. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την καταστροφή που θα ακολουθήσει αν επιστρέψει η δραχμή.

Το νέο νόμισμα θα προκαλούσε και πληθωρισμό;

Ασφαλώς. Αν φύγει η χώρα από το ευρώ, τρία πράγματα είναι σίγουρα: Πληθωρισμός, υποτίμηση, και κατάρρευση των τραπεζών.

Μήπως όμως, αυτός ο πληθωρισμός είναι επιθυμητός;

Μερικές φορές είναι καλός. Η Ελλάδα όμως δεν θα ζήσει τον πληθωρισμό, αλλά τον υπερπληθωρισμό. Και αυτός δεν είναι ποτέ επιθυμητός.

Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες;

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα. Θα τους έλεγα πως η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραγωδία. Σαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου ο θάνατος είναι προδιαγεγραμμένος. Η Αντιγόνη καταδικάστηκε να ταφεί ζωντανή στη σπηλιά από τον Κρέοντα, και όταν τελικά ο χορός τον έπεισε να της σώσει την ζωή, κατέφτασε ο αγγελιαφόρος λέγοντας πως η Αντιγόνη ήδη αυτοκτόνησε.

Έτσι και η σημερινή Ελλάδα, είναι καταδικασμένη όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να την λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά, αφού η Ελλάδα θα έχει αυτοκτονήσει, αποφασίζοντας να βγει από το ευρώ. Δυστυχώς δεν έχω πολλές ελπίδες για την Ελλάδα.

aljazeera.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stevchrly avatar
  stevchrly 14/05/2012 12:20:19

  επιτέλους και κάτι αληθινό

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ stevchrly 14/05/2012 12:34:32

   Μέχρι και οι Άραβες που διαβάζουν Αλ Τζαζίρα καταλαβαίνουν τι έχουμε να πάθουμε με την δραχμή.
   Μόνο τα δικά μας τζιμάνια που ψηφίσανε Τσίπρα με δυο χέρια, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει πραγματική φτώχια, και ουρές στα μπακάλικα για ένα εβαπορέ.

 2. monson avatar
  monson 14/05/2012 12:30:51

  Ο αλεξης που κρυβεται πισω απο τις λεξεις,ας ριξει μια ματια !!
  Οχι πως τον νοιαζει...αλλα ας καταλαβει οτι θαναι υπευθηνος και αυτος και ολοι αυτοι οι ντεμεκ ανεξαρτητοι ελληνες και οσοι δραχμολαγνοι οτι αν μεχρι τωρα εχουν αυτοκτονισει 1600 ελληνες το τι θα γινει τοτε.

  Την παιρνει την ευθηνη?? αν ναι ας μας το πουν καταμουτρα!!

 3. franc avatar
  franc 14/05/2012 12:32:15

  "Eτσι και η σημερινή Ελλάδα, είναι καταδικασμένη όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να την λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά."
  Σοφή διαπίστωση .
  Θα είναι ήδη αργά για την Ελλάδα, οι Γερμανοί όμως και η Goldman Sachs, στο μεταξύ θα έχουν κονομήσει χοντρα και ζεστά λεφτα...

 4. tas avatar
  tas 14/05/2012 12:34:09

  Ακριβως η πραγματικοτητα που δεν μας λεει κανενας απο τους πολιτικους μας. Δυστυχως μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Ολοι μας παραμυθιαζουε μηδενος εξαιρουμενου.
  Τα μονα που θα προσθετα στο αρθρο ειναι:
  Τουλαχιστον με τη δραχμη θα μεινουν οι βασικες υποδομες του κρατους δημοσιες (υγεια παιδεια ευδαπ δεη λιμανια) τουλαχιστον για να υπαρχει καποιο κοινωνικο κρατος και ελεγχος στο τι μπαινει και τι βγαινε απο τη χωρα. Και επιπλεον νομιζω οτι επιτελους θα κλεισει (βαναυσα και καταστροφικα για μερικες επιχειρησεις) η ψαλιδα του εμπορικου ισοσυγιου.
  Το μονο που ευχομαι ειναι αυτο το ανυπαρκτο κρατος να εχει καταστρωσει καποιο ελαχιστο σχεδιο

 5. anonymous avatar
  anonymous 14/05/2012 12:41:17

  oι αραβες θελουν την ελλαδα στο ευρω για ευνοητους λογους
  που αλλου στον κοσμο υπαρχει χωρα με τρυπια συνορα να μπαινουν ορδες και να στελνουν ευρω στις χωρες τους
  το οτι το ρεπορταζ εκπορευεται απο το αλτζαζιρα δεν ειναι τυχαιο

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ anonymous 14/05/2012 16:39:23

   Αν πάμε σε δραχμή, οι Άραβες που λες, θα μπορούν να μας αγοράσουν μπιτ παρά. Άλλο που δεν θέλουν.
   Λές να τους λείπουν τα ελληνικά ευρώ; Τα λιμπίστικαν;
   Το αλ τζαζίρα είναι (νομίζω) του Κατάρ. Δεν είναι των διάφορων Μαροκινών και Πακιστανών λαθρό που σου πλένουν τα τζάμια στα φανάρια.

 6. γιωργης avatar
  γιωργης 14/05/2012 12:49:54

  Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέει η κυρία παππά, όμως μιάς και αναφέρθηκε σε αρχαία τραγωδία ας ελπίσουμε στον από μηχανής θεό.

 7. babayaro avatar
  babayaro 14/05/2012 13:00:51

  Πρεπει να μας κρεμασουν ολους στα τσιγκελια του χασαπη για παραδειγματισμο πρωτα και υστερα θα μας διωξουν.
  Αν μας ηθελαν σαν ισοτιμα μελη,θα ειχαν αφησει τα Ταμεια Αξιοποιησης αλα Αν.Γερμανιας,τις παρεμβασεις στα εργασιακα,τα αγγλικα δικαια και την αρση της ασυλιας του κρατους.
  Η κριση εμπιστοσυνης μεταξυ ημων και των ευρωπαιων ειναι αμφιδρομη.
  Τα μνημονια ενα,δυο και τα επομενα που θα ακολουθησουν,ειναι το τιμημα που πρεπει να πληρωσουμε για την παραμονη μας στην νομισματικη ενωση.Ειμαστε διατεθειμενοι με καθε κοστος να παραμεινουμε?
  Και ποιος το λεει οτι μας θελουν οι αλλοι?

 8. @NPetropoulos avatar
  @NPetropoulos 14/05/2012 13:22:26

  1. Μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη;
  ΔΕΝ μπορεί άμεσα, απλά θα μας ταράξουν στο πρόστιμο.

  2. Είναι πιθανό η Ελλάδα να φύγει από μόνη της;
  ΟΧΙ, γιατί θα είχαμε καταστάσεις Αργεντινής, χωρίς τους πόρους της Αργεντινής.

  3. Τι θα συνέβαινε στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρούσε;
  ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει. Οι αγορές είναι περίεργες, και θέλουν να καταγράφουν κέρδη. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Ο επενδυτής θέλει να αγοράζει φθηνά και να πουλά ακριβότερα. Τη στιγμή της πώλησης, όλα θα είναι μέλι γάλα.

  4. Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα ωφελούνταν από την απομάκρυνση από το ευρώ, και ποιοι θα ζημιώνονταν;
  ΣΥΜΦΩΝΩ. Ανοησίες περί ανόδου των εξαγωγών, δεν στέκουν.

  5. Δεν θα βγουν κερδισμένοι οι Έλληνες εξαγωγείς;
  ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩ ΔΕΝ ΕΞΑΓΩ. Τέλος. Και με τι συνάλλαγμα θα χρηματοδοτηθούν η παραγωγή και οι εξαγωγές;

  6. Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις κήρυτταν στάση πληρωμών, θα επηρεάζονταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
  ΝΑΙ, το οποίο κόστος θα κυλούσε στις υπόλοιπες δραστηριότητες, αλλά η έκθεση είναι ελάχιστη. Και επιχείρηση που κήρυξε στάση πληρωμών, θα ξαναδεί τραπεζικό γκισέ σε άλλο πλανήτη.
  7. Λογιστικά και τεχνικά, είναι δύσκολο να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα;
  ΠΟΛΥ εύκολο, απλά κανείς δεν θα διακινεί ευρώ, οπότε θα υπάρξει έλλειψη χρήματος, το κράτος θα τυπώσει, οπότε πληθωρισμός.

  8. Το νέο νόμισμα θα προκαλούσε και πληθωρισμό;
  Είδε προηγούμενη απάντηση.

  9. Μήπως όμως, αυτός ο πληθωρισμός είναι επιθυμητός;
  Πληθωρισμός του 1% ναι για να μην υπάρχει υπερθέρμανση, του 50% όχι.

  10. Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες;
  Να αποφασίσουν, ότι μαζί τα φάγαμε, γιατί είναι η αλήθεια. Να γυρίζουν την πλάτη στους Ρέππες, Νότηδες κλπ που διατηρούν αυτόν τον κρατικό μηχανισμό. Να διαγράψουν μία και καλή όλους όσοι υπήρξαν στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους.

 9. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 14/05/2012 15:01:10

  Με το συμπέρασμα διαφωνώ. Θα περίμενα από μια ελληνίδα του εξωτερικού να πρότεινε λύσεις και να μην θεωρεί την Ελλάδα χαμένη από χέρι. Επειδή και εγω βρίσκομαι στο εξωτερικό ακούω διάφορα ότι "ήρθε το τέλος για την Ελλάδα" κλπ.
  Και μου έρχεται να τους στρίψω το λαρύγγι.
  'ΟΧΙ ΡΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ !!!

  • m.s avatar
   m.s @ Κώστας Θ. 14/05/2012 15:50:28

   ακόμα.
   ό τι υγιές έχει απομείνει θα το αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • stevchrly avatar
   stevchrly @ Κώστας Θ. 14/05/2012 16:35:05

   φίλε μου δεν είμαι πεσιμιστής αλλά τελειώσαμε διότι ο κάθε λαός είναι άξιος της μοίρας του,μη συγκρίνεις την άποψη των Ελλήνων στην Ελλάδα διότι στη χώρα έχουν απομείνει πλέον μόνο οι άνεργοι οι συνταξιούχοι οι κρατικοδίαιτοι και τα γυναικόπαιδα τους όλοι οι σοβαροί έχουν είδη φύγει ή ετοιμάζουν τις βαλίτσες και θα αφήσουν τη χώρα να την χαίρονται οι κατσαμπλιάδες του κοινοβουλίου με τους στρατούς τους

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/05/2012 17:15:28

  Σήμερα ο Π. Κρούγκμαν σε άρθρο τους στους Times της Νέας Υόρκης, προβλέπει ότι χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη εντός μηνών, θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας που θα προκαλέσει επιπτωσεις στην Ισπανία και Ιταλία με συνέπεια κατάρρευση του Ευρώ.
  Η ριζική αλλαγή πολιτικής κατά τον Κρούγκμαν θα πρέπει να συνίσταται
  στην μετατροπή του χρέους των χωρών σε συλλογικό Κοινοτικό χρέος,
  να υπάρξει εγγύηση για το χρέος της Ισπανίας,
  και να γίνει αποδεκτο υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ο Θείος 14/05/2012 17:16:59

   Στην ουσία λέει αυτό που λένε εδώ και καιρό και άλλοι. Ότι νομισματική ένωση χωρίς πολιτική, δεν μπορεί να περπατήσει.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 14/05/2012 17:25:40

   Προχθές η Bundesbank συμφώνησε σε ψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού.
   Το Ισπανικό χρέος είναι κυρίως χρέος Τραπεζών. Μόνο στην ΕΚΤ χρωστούν 265 δις. Το Δεκέμβριο ήταν 220 δις, σχεδόν 20 % πάνω σε 4 μήνες. Δεν βγαίνει. Δεν έχουν άλλη πηγή ρευστού, έχουν αποκοπεί.
   Mόνη λύση φαίνεται ο (αδύνατος σήμερα) απευθείας δανεισμός των τραπεζών από τον EFSF - ή εγγυήσεις του για να βγούν οι τράπεζες στις αγορές. Χωρίς όμως μεσολάβηση του Ισπανικού δημοσίου, για να μην εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος όπως έγινε στην Ιρλανδία.
   Το πρώτο (μετατροπή του χρέους των χωρών σε συλλογικό Κοινοτικό χρέος) είναι το πιό δύσκολο, είναι οικονομική - πολιτική ενωση, όπως σωστά λές.

 11. μαρτ avatar
  μαρτ 14/05/2012 21:05:04

  ότι υγιές απέμεινε θα το αποτελειώσει ο σύριζα...
  ώρες ώρες νομιζω ότι εδώ μέσα γράφουν εφοπλιστές.
  όντως λέει ο άλλος μαζί τα φάγαμε..
  είναι να κλαις.ΝΑ ΚΛΑΙΣ!καμία ελπίδα πλέον.δηλητηριασμενα ραγιαδικα μυαλα.
  αν θέλουν οι πολιτικοί να τους πιστέψει ο κόσμος,αν κόπτονται για την ΠΑΤΡΙΔΑ,αν είναι σίγουροι για το ορθό της πολιτικής τους ας ψηφίσουν αύριο ως διακεκριμένο κακούργημα με απαξία ισόβιας κάθειρξης την έξοδο από το ευρωζωνη κατόπιν των επιλογών τους.η πολιτική ευθύνη πέθανε.ποινική απόλυτη ευθύνη για το συγκεκριμένο σκοπό,να δούμε ποιος είναι ο σίγουρος.ο κόσμος δεν τους πιστεύει.μας υποτιμησαν,μας διεσυραν,μας έριξαν όλη την ευθύνη και δεκαετίες τώρα είναι όλοι στο απυρόβλητο.
  η αντιμνημονιακη ψήφος δεν είναι διαμαρτυρίας.είναι επιλογή περήφανου θανατου κ κρυφης ελπίδας.ότι αν η χώρα γλιτώσει μπορεί κ να καθαρίσει εκτός αν οι πολιτικοί που είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι διαχρονικά,αποφασίσουν να βάλουν την ΠΑΤΡΊΔΑ πάνω και από το τομάρι τους.αλλιώς η εμπιστοσύνη δεν θα ανακτηθεί πότε.αλλιώς.η σταθερότητα θα αργήσει πολύ.και δεν θα φταίει ούτε ο τσιπρας ούτε ο καμμένος ούτε η παπαρηγα ούτε ο κουβέλης.θα φταίνε τα δύο μεταπολιτευτικα εργοστάσια διαφθοράς.το ποιο από τα δύο ήταν το χειροτερο λίγο ενδιαφέρει πια.
  το να επιρρίπτεται η ευθύνη σε πολιτικούς κομήτες όχι απλά δεν πείθει,εξοργίζει.

  • m.s avatar
   m.s @ μαρτ 15/05/2012 13:20:03

   Οι πάσης φύσης κρατικοδίαιτοι όταν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ συντηρούσαν τα ''μεταπολιτευτικά εργοστάσια διαφθοράς'' , και τώρα που ψήφισαν Συριζα και ΑΝΕΛ γίναν αγωνιστές και πατριώτες;
   μήπως τα κομματόσκυλα του Δημοσίου μόλις πλησίασε η ώρα της αλήθειας χωθήκανε στην ομίχλη του ΣΥΡΙΖΑ για μην αλλάξει τίποτα;
   Μήπως ενίσχυσαν τα παραρτήματα γιατί οι κεντρικές μονάδες ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ;
   εξοργίζει;;;;;;;;;;;;
   να δεις πόσο εξοργίζονται εταιρείες υγιείς που τρώει κόσμος ψωμί έχουν δάνεια και τους λες θα σε πάω στη δραχμή και ιδιώτες που στήσαν τις δουλειές τους με αίμα και έχουν δανειστεί με ρήτρα ξένο νόμισμα, εταιρείες που δεν τους κάνουν πίστωση έξω και τους ζητούν χρήματα μπροστά…αυτοί να δεις οργή .
   Αλλά είπαμε
   Να μην θιχτεί το δημοσιοϋπαλληλικό κράτος .
   Οι αγωνιστές της καρέκλας
   Βάλε ρε Τσίπρα και άλλους 100.000 μέσα
   Μόνο να είναι Εθνικά υπερήφανοι και ανεξάρτητοι.
   σταδιαλο

 12. ΣΤΑΥΡΟΣ avatar
  ΣΤΑΥΡΟΣ 18/05/2012 15:16:19

  ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ EURO ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΛΑΛΕΙ ΑΠΟ
  ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ? ΤΙ ΑΞΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

 13. anonimos avatar
  anonimos 12/06/2012 09:35:12

  signomi alla to kratos prepi na skefti pio ejipna!den to simferi n vgi apo to evrw omws gia n mporesi n paramini prepi na arxisi to kratos mas na exei kerdos oste n mporoume n plironoume tis dwseis.an afjaname to emporio tha htan mia kali lisi .pistejte to h oxi eimaste h kaliteri xwra stin evropi p etixe na xriastoume tn voithia ejoterikon xwrwn.emis tha eprepe n lipomaste ts alles xwres kathos gia n prosegisoun kosmo sta mousia tous danizode ( kai kala) ta dika mas arxaia gia na exoun esoda autoi.ara h evropi xriazete tn ellada.pos tha eixan dimoiourgisoi ola auta h evropaioi xwris tn voithia mas?emeis eimaste o protos evropaikos politismos p xrisimopihse grafi kai tn mirastikame m autous ola auta prepi n ta thimoude protoy mas diojoun apo t evro

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.