#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2010 21:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ακριβώς παίζεται με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών;

(Η απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου)Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, γνωρίζαμε ήδη από τα ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου, καθώς και από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ακριβώς πριν από την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά ΤΤ και ΑΤΕ, ότι η κυβέρνηση πίεζε έντονα τις ελληνικές τράπεζες για συνενώσεις υπό τη μορφή συγχωνεύσεων και εξαγορών. Γνωρίζουμε επίσης ότι την ίδια πίεση ασκεί στις τράπεζες και η τρόικα.

Η κυβερνητική και τροϊκανή πίεση για συνενώσεις φαίνεται κάτι εκ πρώτης όψεως «λογικό» σε περίοδο κρίσης.

Είναι όμως;

Για να απαντηθεί το ερώτημα, πρέπει πρώτα να δούμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών σήμερα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικά υγιές και ανθεκτικό τον καιρό της διεθνούς κρίσης 2008-2009. Δεν είχε τοξικά ομόλογα, είχε ακολουθήσει σχετικά συντηρητικές πολιτικές χορηγήσεων και, στην ουσία, με εξαίρεση μία τράπεζα του ιδιωτικού τομέα που είχε πρόβλημα ρευστότητας, μετά την κατάρρευση της παγκόσμιας διατραπεζικής αγοράς λόγω μεγάλης διαφοράς μεταξύ καταθέσεων και δανείων, το πακέτο των 28 δις ήταν ουσιαστικά αχρείαστο – όπως και παρέμεινε, σε μεγάλο βαθμό. Οι Έλληνες εφοπλιστές έφερναν τα λεφτά τους για ασφάλεια από την... Ελβετία στην Ελλαδίτσα (!) και οι ελληνικές τράπεζες (ειδικά η Εθνική) δεχόταν τον έναν έπαινο μετά τον άλλον από τους διεθνείς αναλυτές.

Τι άλλαξε λοιπόν έκτοτε, με την ελληνική κρίση, και φτάσαμε σε σημείο να μιλούμε για προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα;

Δύο πράγματα άλλαξαν κυρίως.

Το πρώτο είναι ότι, με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης δανεισμού, η αξία των ελληνικών ομολόγων έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να καταστεί ξαφνικά προβληματικό το σύνολο του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών που είναι επενδεδυμένο σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (περίπου 49 δις ευρώ, ποσό τεράστιο, για τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών). Σε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους, οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να χάσουν το σύνολο ή μέρος του παραπάνω ποσού.

Το ίδιο πρόβλημα θα είχαν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος προχωρούσε σε αναδιάρθρωση χρέους με μείωση της αξίας των ομολόγων του κατά κάποιο ποσοστό, έστω, 20% (το λεγόμενο haircut).

Η ουσία είναι δηλαδή ότι ξαφνικά, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, από εκεί που θεωρούνταν ασφαλής επένδυση, κατέστησαν στη διάρκεια του καταστροφικού επταμήνου που μας οδήγησε στο Μνημόνιο, προβληματικά, δηλαδή «τοξικά», όπως είναι η έκφραση της τραπεζικής αργκό.

Το δεύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των προβληματικών δανείων, των δανείων δηλαδή που δεν εξυπηρετούνται (non-performing loans, NPLs, στην τραπεζική αργό). Αυτά υπολογίζονται σήμερα σε ποσοστά γύρω ή και πάνω από το 10%, εξαιρετικά ψηλά για τα διεθνή δεδομένα. Η αύξηση του αριθμού των προβληματικών δανείων σε αριθμό δυσανάλογο με αυτό του υπόλοιπου πλανήτη, προκλήθηκε από το βάθεμα της ύφεσης που συνέβη στην Ελλάδα αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου 2009 και, πολύ περισσότερο, μετά την εξαγγελία και την εφαρμογή του Μνημονίου, τη στιγμή που υπόλοιπος κόσμος γνώριζε την ανάκαμψη.

Στην ουσία και τα δύο προβλήματα προκαλούνται από τη δημοσιονομική αδυναμία του κράτους και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που έφτασαν την ελληνική οικονομία μέχρι εδώ που είναι σήμερα (Μνημόνιο, κλπ.). Τα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας οικονομίας μεταδόθηκαν, με τους δύο τρόπους που προαναφέρθηκαν, σε ένα άκρως υγιές, έως τότε, τραπεζικό σύστημα.

Το πρακτικό αποτέλεσμα της μετάδοσης της κρίσης του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες ήταν, ότι οι ελληνικές τράπεζες, γεμάτες πια από «τοξικά» ελληνικά ομόλογα και προβληματικά δάνεια, στερήθηκαν την πρόσβασή τους στη διεθνή διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, επειδή καμία διεθνής τράπεζα δεν εμπιστεύεται να δανείσει ελληνική τράπεζα, μη ξέροντας τι θα ξημερώσει αύριο στην ελληνική οικονομία. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν εν μία νυκτί απόλυτα εξαρτημένες από τη στήριξη της ΕΚΤ.

Η κατάσταση αυτή επιτείνει με τη σειρά της το σύνολο του ελληνικού προβλήματος, καθώς σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα, δεν έχουν δηλαδή αρκετά χρήματα για να δανείσουν στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το σύνολο της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας, να μειώνονται οι φόροι που αποδίδονται στο κράτος, να μην μειώνονται τα ελλείμματα και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος κατάρρευσης.

Σε τι θα βοηθήσουν οι συνενώσεις;Από την αρχή σχεδόν που ήρθε το Μνημόνιο στη χώρα, ξεκίνησε και η ρητορική για την ανάγκη «συγχώνευσης» των ελληνικών τραπεζών. Ακούσαμε αρχικά τον κ. Κωστοπουλο της Alpha Bank να λέει ότι η Ελλάδα χωράει δυόμιση τράπεζες και τον πρωθυπουργό της χώρας προχθές να λέει ότι η Ελλάδα χωράει το πολύ μία δημόσια και δύο-τρεις ιδιωτικές τράπεζες.

Για δες... Κι εγώ που νόμιζα ότι μια χαρούλα χωρούσε η χώρα τις τράπεζες που είχε μέχρι σήμερα, πέντε μεγάλες και άλλες τόσες μικρότερες... Τι εννοεί άραγε ο ποιητής ότι «δεν χωρούν» περισσότερες τράπεζες;

Πέρα από αυτό, όμως, ερωτώ τώρα εγώ, ο απλός blogger: Σε τι θα βοηθήσει η συνένωση των τραπεζών σε τρείς ή τέσσερις συνολικά, όταν τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι εντελώς άσχετα με το μέγεθός τους;

Ας πάρουμε δηλαδή, για παράδειγμα;, μία τράπεζα που έχει οκτώ δις ευρώ «τοξικά» ελληνικά ομόλογα και μια άλλη που έχει δέκα δις ευρώ ομόλογα. Και έστω ότι η μία έχει δείκτη NPL 9,5% και η άλλη 10%. Με αυτά τα νούμερα, καμία ξένη τράπεζα δεν τις δανείζει στη διατραπεζική αγορά.

Αν αύριο συνενωθούν, θα έχουν 18 δις ευρώ «τοξικά» ομόλογα και, ας πούμε, 9,7% δείκτη NPL. Με αυτά τα νούμερα, και πάλι καμία ξένη τράπεζα δεν θα δανείζει στη διατραπεζική αγορά τη συνενωμένη πια ελληνική τράπεζα. Το πρόβλημα που είχαν δηλαδή οι δύο τράπεζες πριν συνενωθούν, το ίδιο ακριβώς θα έχει αύριο και η μία συνενωμένη τράπεζα.

Σε τι λοιπόν θα εξυπηρετήσει μια συγχώνευση; Είναι ένα ερώτημα που, όχι μόνον δεν έχει απαντηθεί, αν και τίθεται με ένταση στο παρασκήνιο των συζητήσεων και σε μέρος του οικονομικού τύπου, αλλά καθιστά την τροϊκανή και κυβερνητική πίεση για συγχώνευση εξόχως ανεξήγητη, αν όχι ύποπτη.

Μάλιστα, ενώ δεν απαντιέται το ερώτημα, σε τι θα εξυπηρετήσουν τις ίδιες τις τράπεζες οι συγχωνεύσεις, είναι βέβαιο ότι ο απλός καταναλωτής τραπεζικών υπηρεσιών (δανειολήπτης ή καταθέτης), θα βλαφθεί σοβαρά, αφού θα μειωθούν, αν όχι εξαφανιστούν, τα όποια οφέλη του δίνει σήμερα ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα μεταξύ των τραπεζών.

Προσωπικά, δηλαδή, ως απλός καταθέτης και δανειολήπτης, νιώθω πολύ πιο άνετα απέναντι στις ούτως ή άλλως πανίσχυρες τράπεζες, αν έχω δέκα επιλογές για το δάνειό μου ή για την αναχρηματοδότηση της επιχείρησής μου, και όχι τρεις ή τέσσερις όλες κι όλες.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα, αν θα βοηθήσουν οι συγχωνεύσεις είναι ότι, όχι μόνον δεν θα βοηθηθούν οι τράπεζες, αλλά αντιθέτως θα βλαφθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τη μείωση του ανταγωνισμού.

Σενάρια συνωμοσίαςΜετά από την αρνητική απάντηση στο ερώτημα, αν βοηθούν οι συγχωνεύσεις, εξακολουθεί να τίθεται με περισσότερη ένταση το ερώτημα: Γιατί τέτοια κυβερνητική και τροϊκανή πρεμούρα για τραπεζικές συνενώσεις;

Επειδή δεν υπάρχει προφανής απάντηση στον ορίζοντα, η μόνη σκέψη που περνάει από το δικό μου μυαλό είναι η εξής:

Αν ευσταθεί η σκέψη ότι σκοπός της εισβολής του ΔΝΤ σε κάθε χώρα είναι η αρπαγή του πλούτου της για ένα κομμάτι ψωμί, τότε η εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην πρεμούρα για τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι, ότι τα αφεντικά του ΔΝΤ επιθυμούν να ελέγξουν απόλυτα το παιχνίδι στην ελληνική τραπεζική αγορά, και αυτό δεν είναι δυνατόν, όταν υπάρχουν πέντε μεγάλες, πέντε μεσαίες και αρκετές μικρότερες τράπεζες.

Ακόμη παραπέρα, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι τελικός στόχος των αφεντικών του ΔΝΤ είναι να συνενωθούν οι ελληνικές τράπεζες σε τρείς ή τέσσερις ομίλους, προκειμένου να καταστούν ευκολότερεος στόχος εξαγορών στο άμεσο μέλλον. Πιο εύκολα εξαγοράζεις τρεις τράπεζες, παρά δέκα. Και πιο εύκολα ελέγχεις τη χώρα, αν ελέγχεις όλο της το τραπεζικό σύστημα, παρά ένα μέρος του. Άσε που δεν δίνεις και τόσο στόχο όταν κάνεις τρεις κινήσεις, παρά όταν κάνεις δέκα.

Θα μπορούσε λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση των συνενώσεων, να ακολουθήσει ένα νέο, γερό χτύπημα κατά της Ελλάδας (π.χ., να μην δοθεί κάποια δόση του δανείου των 110 δις), πράγμα που θα έριχνε τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών στα τάρταρα και θα τις οδηγούσε σε κίνδυνο «πτώχευσης». Θα ερχόταν τότε η χι ή ψι και η ωμέγα διεθνείς τράπεζες (εκ των αφεντικών του ΔΝΤ) ως «σωτήρες», θα εξαγόραζαν για ένα κομμάτι ψωμί τις ελληνικές τράπεζες (και μαζί το χρυσοφόρο δίκτυό τους σε Βαλκάνια, Τουρκία και Ανατολική Ευρώπη), και θα ήταν και όλοι ευχαριστημένοι: οι εργαζόμενοι στις τράπεζες γιατί «έσωσαν» τις δουλειές τους, οι καταθέτες γιατί «έσωσαν» τις καταθέσεις τους, οι επιχειρήσεις γιατί «έσωσαν» τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούνται, η κυβέρνηση γιατί «έσωσε» για μια ακόμη φορά τη χώρα!

Με μόνη διαφορά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει πλήρως αφελληνιστεί και, μαζί με αυτό, θα έχει περάσει ο ουσιαστικός έλεγχος της χώρας σε κάποιες διεθνείς τράπεζες.

Θα μου πείτε: τώρα είναι καλύτερα; Ε, ναι, από το να περάσει ο έλεγχος της χώρας σε κάποιες διεθνείς τράπεζες, προτιμώ την Εθνική σε ημικρατικό καθεστώς, την Αγροτική σε κρατικό καθεστώς, τη Eurobank στο Λάτση, την Alpha στον Κωστόπουλο και την Πειραιώς στο Σάλλα. Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ισχυρό, ανεξάρτητο και με δημόσιο χαρακτήρα. Δεν με χαλάει και που η Εμπορική είναι στους Γάλλους, δίνει έναν τόνο διαφοροποίησης και μία ισχυρή τράπεζα του εξωτερικού με μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα. Συνηθίσαμε, μάθαμε, επιβιώνουμε. Τα έχουμε βρει λίγο-πολύ στην οικονομική μας καθημερινότητα με τις σταθερές του τραπεζικού συστήματος. Το παιχνίδι είναι σχετικά ανοιχτό, η όποια καταπίεση σε ανεκτά επίπεδα, η δυνατότητα πολιτικού έλεγχου υπαρκτή (άλλο ότι δεν γίνεται χρήση της...).

Αν αύριο είναι όλο το τραπεζικό σύστημα στα χέρια των αφεντικών του ΔΝΤ, ποια θα είναι πλέον η οικονομική καθημερινότητα του Έλληνα;

Μήπως τότε θα πάμε σε πλήρη υπαλληλοποίηση και οριστική εξαθλίωση της μεσαίας τάξης;

Μήπως τότε ολοκληρωθεί το σχέδιο υποταγής της ελληνικής κοινωνίας;

Σενάρια συνωμοσίας; Μακάρι...

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/09/2010 22:01:24

  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ζήσει πολλά χρόνια με καθεστώς ολιγοπωλιακής αυτοπροστασίας, και τεχνητά και συνεννοημένης υψηλής κερδοφορίας (το 2008 δεν ήταν που οι τράπεζες έβγαλαν περισσότερα από όλη την βιομηχανία;)

  Αν γίνουν συγχωνεύσεις, θα γίνουν για να μην σκάσει ανεξέλγκτα κάποια και παρασύρει τις άλλες. Αμφιβάλλω ωστόσο ότι θα μπορέσουν να γίνουν... Δύσκολα... με τα πρόσωπα που κυκλοφορούν.... Πόσους υποδιοικητές μπορεί να έχει μία ...Πειραιώς;;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 25/09/2010 22:05:13

   Αυτό που δεν ήθελα να γράψω, Αρχαίε, στην κεντρική ανάρτηση, για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τα άλλα που ήθελα να πω, ήταν ότι αυτή τη στιγμή μία ουσιαστικά τράπεζα πρέπει να προστατευθεί από αυτό που λες. Η τοποθέτησή σου λοιπόν με οδηγεί να διατυπώσω την επόμενη σκέψη: Αν είναι έτσι, αν δηλαδή το κίνητρο είναι να μην σκάσει κάποια και παρασύρει και τις άλλες, τότε γιατί δεν κοιτούν να βολέψουν το πράγμα με αυτή τη μία τράπεζα, αντί να μιλούν για ευρύτερες συνενώσεις, "δημόσιους τραπεζικούς πυλώνες" και λοιπά;

   Δηλαδή, το σενάριο να πάει ένας πιο αδύναμος με έναν πιο ισχυρό για να προστατευθεί, δεν "δένει" με αυτά που μας είπε ο Παπανδρέου.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Επώνυμος 25/09/2010 22:39:38

    η δυνατή τραπεζα είναι μία, αλλά οι άλλες έχουν περισσότερη πολιτκή δύναμη...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 16:08:12

    Μας τα έχεις εξηγήσει αναλυτικά, Αρχαίε, και σε ανύποπτο χρόνο...

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Επώνυμος 26/09/2010 19:19:38

    Ενδιαφέρον το άρθρο Επώνυμε. Όμως με την συγχώνευση των τραπεζών μπορεί να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος που είναι σημαντικό.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 21:58:13

    Εννοείς να κλείσουν καταστήματα και να απολυθεί προσωπικό; Γιατί βασικά έτσι "μειώνεται το λειτουργικό κόστος".

    Ας το πούμε με το όνομά του λοιπόν και όχι με το εύσχημο "μειώνεται το λειτουργικό κόστος".

    Αν δεν κλείσουν καταστήματα και δεν απολυθεί προσωπικό (πράγμα όχι και απίθανο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δεν έχουμε αγγλοσαξωνικά ήθη), τότε πάλι δεν θα μειωθεί ουσιαστικά το λειτουργικό κόστος.

 2. spiros avatar
  spiros 26/09/2010 05:44:37

  Το πρόβλημα είναι όπως ακριβώς το περιέγραψες. Τι έγινε με τα 55 δις που έχουν πάρει πλέον οι τράπεζες και χρωστάνε στο δημόσιο; Με την ένωση θα τα πληρώσουν; Ή πάνε και αυτά στράφη και ο Έλληνας θα πληρώνει και αυτά; Αν δεν κάνω λάθος είναι ομόλογα του Δημοσίου και μέτρητά 20 δις από την Τρόϊκα.. Άρα θα έχουμε νέο χρέος στις πλάτες μας και οι τράπεζες καλούν να πληρώσει ο φορολογούμενος και τους υψηλούς τόκους μέχρι σήμερα και όλες τις άλλες επιβαρύνσεις; Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που κάνει έμεσσα την μετακύλυση του χρέους προς τους πολίτες; Οι Τράπεζες δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανιασμοί; Γιατί πρέπει ο απλός πολίτης να πληρώσει ενώ μέχρι σήμερα κερδίζανε τα άντερά τους;

 3. τραπεζικος avatar
  τραπεζικος 26/09/2010 06:07:55

  και τώρα είναι πάμφθηνες οι ελληνικές τράπεζες και σε λιγο ακομα ποιο πολυ και οποίος θέλει τις αγοράζει σιγά σιγά…οι αρχικοί συλλογισμοί είναι ορθοί και το ερώτημα παραμένει αλλά , μάλλον κάτι άλλο θα τρέχει , πάντως όχι αυτό το σενάριο...

 4. l
  l' ami du peuple 26/09/2010 06:49:25

  τα ποσοστα κερδοφοριας των τραπεζων τα εχετε υποψη σας, και επισης, ακομη περισσοτερο, τη δημιουργικη λογιστικη της μειωσης των φορων που εμπεριεχουν, ωστε να βγαινουν και τα αναγκαια συμπερασματα;

  θηριωδη κερδη των ραντιερηδων με δικα μας κεφαλαια ή "δανεικα για λογαριασμο τους".

  να πληρωσουν τις οφειλες τους αυριο το πρωι και να μας αδειασουν τη γωνια!!

 5. Παρτο αλλιως... avatar
  Παρτο αλλιως... 26/09/2010 07:18:47

  Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς και ο Καθρέφτης της κάθε Τράπεζας είναι, πέρα από τα ομόλογα, το credit.

  Οι ελληνικές έχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε και στο ποστ.

  Δεν είναι σοβαρή πολιτική τραπεζικού οίκου να προσπαθεί να φορτώσει μέσω πιστωτικών καρτών περί τα 50.000 Ευρώ χρέος (με 17,5% επιτόκιο) έναν εργαζόμενο των 600 Ευρώ ο οποίος μάλιστα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο...

  Ανεξέλεγκτα ο κάθε εργαζόμενος΄σε Τράπεζα επιδίδονταν σε πραγματικό "κυνήγι κεφαλών" χρεόνωντας κοσμάκη, ο οποίος σημειωτέον έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο χάλι του, με δυσανάλογα ποσά ως προς το εισόδημά του...

  Μέχρι και το τελευταίο παντοπωλείο της γειτονιάς συνεργαζόταν με καμιά δεκαριοά Τράπεζες και "Τραπεζίτσες" και σου έβγαζε επιτόπου κάρτα να αγοράσεις "καφέ και ζάχαρη"...

  Ευπαρουσίαστες δεσποινίδες στα πεζοδρόμια προσπαθούσαν να σου πουλήσουν πάσα φύσεως συνδρομή για αδυνάτισμα, για "μοντελοποίηση" κτλ. κρατώντας στο χέρι έτοιμες αιτήσεις σε επιστολόχαρτο της Τράπεζας για να σου βγάλουν επιτόπου πιστωτική κάρτα (με πλημμελή εως καθόλου έλεγχο!) προκειμένου να εισπράξουν την συνδρομή...
  Δηλ. υπάλληλοι μιας ιδιωτικής εταιρείας αδυνατίσματος κρατούν αιτήσεις σε επιστολόχαρτο Τράπεζας για να σου βγάλουν κάρτα...

  Έχω ταξιδέψει όλον τον κόσμο αλλά που θενά δεν έχω δει παρόμοια κατάσταση...

  Υ.Γ.:
  Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι πολύ περισσότερα από 10%...

 6. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ avatar
  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ 26/09/2010 08:00:30

  Μήπως οι τράπεζες είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το ΔΝΤ για να μην μπορεί να καταφύγει η Ελλάδα σε εσωτερικό δανεισμό, μειώνοντας την εξάρτηση της από τους τοκογλύφους, όπως η Ιαπωνία; Αυτά που γράφετε πάντως δεν είναι σε καμία περίπτωση θεωρίες συνομωσίας, όπως ούτε και το http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2193.aspx . Είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρουν και οι απόψεις των άλλων. Ας ελπίσουμε ότι θα προλάβει το κακό η νέα ΝΔ.

 7. Τζιχάντ avatar
  Τζιχάντ 26/09/2010 08:19:11

  Θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Θα ανεβεί η χρηματηστηριακή αξία των μετοχών από την είσοδο Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Ελπίζουν να καθαρίσουν από τη βρωμιά.

 8. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 26/09/2010 08:49:43

  Tα περί 2,5 Τραπεζών είναι πολύ πιο παλιά φράση, ίσως και δεκαετίας. Για συγxωνεύσεις - και μάλιστα δύο για τα μέτρα της Ελλάδος "γιγάνττων" Εθνικής- Alpha - έγιναν προσπάθειες πριν αρκετά χρόνια και η συμφωνία χάλασε στο παρα πέντε.
  Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποια πράγματα στην Ελληνική οικονομία επρεπε να αλλάξουν ανεξαρτήτως ύπαρξης μηχανισμπύ στήριξης. Η ύπαρξη του απλώς επιταχύνει αυτές τις αλλαγές. Το θέμα -καθόλου αμελητέο- είναι το ΠΩΣ γίνονται οι αλλαγές. Βοηθάνε τον ανταγωνισμό? (οχι μόνο στο εσωτερικό) Υπάρχει ή δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι αλλαγές?
  Το να χαρακτηρίζουμε τα πάντα ως τροικανά,μνημονιακά κλπ κουκουλώνει προβλήματα.

 9. Enzo avatar
  Enzo 26/09/2010 09:25:33

  το μονο καλο της κρισης ειναι οτι θα προσγειωθουμε ολοι μας και θα ειμαστε πιο συγκρατημενοι σαν καταναλωτες.

 10. t avatar
  t 26/09/2010 09:27:35

  Από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις των τριών συμβούλων του Δημοσίου (Lazard, HSBC, Deutsche Bank) για την αξία των κρατικών συμμετοχών στις τράπεζες.

 11. neotera avatar
  neotera 26/09/2010 09:41:04

  Εκείνο που παίζεται είναι ότι περιμένουν το σωστό "τάϊμινγκ" για το πλιάτσικο και η αναμονή γενικώς, πέρα απο τις μπανκς, όταν στο πιάτο βρίσκεται δημόσια περιουσία 270 δις από λαό σε αφασία, δημιουργεί νέες απαιτήσεις (σενάρια δηλαδή) και νέους μνηστήρες, κυρίως από το εξωτερικό. Περιμένουν πρώτα να συντρίψουν τους φορτηγατζήδες, μετά τους υπόλοιπους μικροαστούς που περιμένουν υπομονετικά στη σειρά κι όταν κρίνουν ότι μάς έχουν λιώσει τελείως και αδυνατούμε και να θέλουμε να αντιδράσουμε μπροστά στη δέσμευση ακινήτων, πλουτοπαραγωγικών πηγών και μνημείων θα γίνουν όλα μαζύ. Θα έχουμε δηλαδή αμέσως μετά το ξεπούλημα ΤΤ και ΑΤΕ, ΧΕΛΛΑΣ "ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ", που είπε ο λούστρος...))

 12. t avatar
  t 26/09/2010 09:52:39

  Η ασφυκτική πίεση στις τράπεζες θα γίνει ορατή σύντομα με τα νέα stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΤτΕ.

 13. TASSOS avatar
  TASSOS 26/09/2010 10:09:28

  Επώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Ο μόνος στόχος της όλης κουβέντας που έχει ανοίξει ο ΓΑΠ με τους "φίλους του" είναι ο απόλυτος έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με ΑΤΕ και ΤΤ σε δημόσιο έλεγχο δεν περνάει τίποτα από τα σχέδια τους, οπότε θα βάλουν τους γ.....τσολιάδες να κάνουν, άλλη μια φορά, την δουλειά τους.

 14. undercover gpr avatar
  undercover gpr 26/09/2010 10:46:38

  Το to big to fail έχει πεθάνει παγκοσμίως μετά τη Leahman όμως

  εάν κοιτάξετε τα περιθώρια μεταξύ επιτόκιου καταθέσεως-χορηγήσεως στις ελληνικές και στις ευρωπαικές τράπεζες θα δείτε πόσο αλήτικες είναι οι πολιτικές των ελληνικών τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους

  Επουδενί μην θεωρηθεί το παραπάνω ως σπόντα υπέρ των διεθνών τραπεζών αλλά είναι ιστορικό γεγονός πως οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ραντιέρηδες μπακαλικής ενώ οι διεθνείς high tech ραντιέρηδες με παιχνίδια επενδυτικής.

  Το εθνοκεντρικό περιτύλιγμα του ποστ είναι απλά για κατανάλωση του κοινού του site.Μου θυμίζει τα περί αγίων εφοπλιστών..(οι οποίοι είναι και οι μεγαλομέτοχοι των συγκεκριμένων τραπεζών)

 15. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/09/2010 12:24:38

  Δεκτός κάθε αντίλογος. Τι άλλο λοιπόν μπορεί να κρύβει η πρεμούρα για συγχωνεύσεις;

  Αν τις αγόραζαν τώρα, θα φαινόταν το σχέδιο τους (εάν πράγματι υπάρχει). Ενώ αν περιμένουν (ή, ακόμη καλύτερα, αν οργανώσουν) μια καταστροφή, θα φανούν ως σωτήρες και θα τους πουν κι ευχαριστώ.

  Θυμάμαι πολύ καλά το Ράπανο να μιλάει πριν από ένα δύο μήνες για κίνδυνο αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκαλούνταν αντιδράσεις, ακόμη και πολιτικές. Αν όμως γίνει πρώτα η συγκέντρωση και μετα μια τεχνητή καταστροφουλα, τότε το πράγμα γίνεται πολύ πιο εύκολο.

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/09/2010 12:32:50

  Ωραία, ειπώθηκε και παλιότερα. Για εξήγησε μας τώρα εσυ γιατί να πρέπει να υπάρχουν δυόμιση τράπεζες. Γιατί θα είναι καλό αυτό για την οικονομία και θα πρέπει να κάνουμε τουμπεκί.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ Επώνυμος 26/09/2010 15:46:17

   1 Το ότι ειπώθηκε και παλίοτερα το γράφω για να γίνει αντιληπτό ότι η άποψη περί 2,5 Τραπεζών δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο.
   2 Δεν είπα σε κανένα να κάνει τουμπεκί. Συζητάμε
   3 Το αν οι Τράπεζες θα είναι 2,5 ή 3,5 δεν έχει τόση σημασία. Σχήμα λογου είναι Σημασία όμως έχει το να υπάρχουν 1-2 ισχυρές Τράπεζες που να μπορούν να ανταγωνισθούν τις ξένες (όχι όλες φυσικά) και στο εξωτερικό. Η ισχυροποίηση αυτή μπορεί να προκύψει απο συγχωνεύσεις.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 26/09/2010 16:00:09

   Η σημερινή υπερεπέκταση των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό (Ανατολική Ευρώπη κλπ.), σε μέρη στα οποία τα οποια ελληνικά ήθη είναι πολύ πιο συμβατά με τα τοπικά, έγινε χωρίς να υπάρχει υπερσυγκέντρωση στην Ελλάδα.

   Τουμπεκί δεν είπες εσύ να κάνουμε, τουμπεκί μας λέει η κυρίαρχη άποψη να κάνουμε. Λένε κάτι δογματικά-δογματικότατα "η Ελλάδα χωράει δυόμιση τράπεζες" και ούτε το εξηγούν και πρέπει εμείς να δεχτουμε αδιαμαρτύρητα την ενίσχυση των ήδη υπαρκτών (όπως πολύ σωστά είπε ο Αρχαίος) ολιγοπωλιακών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Τέτοιες δηλαδή αξιωματικές "αλήθειες" χωρίς καμία τεκμηρίωση εγώ τις ακούω βερεσέ.

   Πάμε τώρα σε αυτό που είπε ο Κωστόπουλος. Πιστεύω ότι με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο ειπώθηκε τότε και με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο λέγεται σήμερα. Καταρχάς, τότε ήταν στα σκαριά συγχώνευση Εθνικής-Αλφα. Ο Κωστόπουλος είχε 18% στην Αλφα (αν δεν κάνω λάθος, σήμερα μειώθηκε στο 9%, επίσης αν δεν κάνω λάθος) και αν γινόταν η συγχώνευση, ο Κωστόπουλος θα γινόταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του σχήματος και θα αποκτούσε πολλαπλάσια δύναμη από όση έχει σήμερα μόνον με την Άλφα. Είπε λοιπόν "η Ελλάδα χωράει δυόμιση τράπζες" για να δώσει τον τόνο.

   Σήμερα, που η φημολογία των φέρνει να συζητάει με τη Eurobank, οι όροι είναι τελείως διαφορετικοί. Ο Λάτσης έχει περί το 44% στη Eurobank και ο Κωστόπουλος 9% στην Άλφα. Ακόμη και αν γίνει συγχώνευση με αναλογία ένα προς ένα οι μετοχές, ο Λάτσης θα έχει 22% στο νέο σχήμα και ο Κωστόπουλος 4,5%. Δηλαδή, φτωχός συγγενής, όχι νούμερο δύο, αλλά με ελάχιστη ουσιαστική εξουσία και επιρροή. Άρα, δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε ένα τέτοιο σχήμα.

   Μετά την αποτυχία των συζητήσεων για Εθνική-Αλφα και την επίσης αποτυχία στην προσέγγιση Βγενόπουλου-Πειραιώς, το σύστημα είχε βρει την ισορροπία του. Τα ρεπορτάζ τώρα, στη σημερινή συγκυρία, φέρνουν την ιστορία των συνενώσεων-συγχωνεύσεων να μην ξεκινάει με πρωτοβουλία των τραπεζών (όπως τότε με την Εθνική-Άλφα και την Πειραιώς-Βγενόπουλο), αλλά με πρωτοβουλία του κράτους και (μπίνγκο!) της τρόικας.

   Και θέτω εγώ το ερώτημα: Γιατί; Ποιος ο λόγος; Αφού δεν θα βοηθηθούν ουσιαστικά οι τράπεζες από τις συγχωνεύσεις. Και αφού και οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν τις πολυθέλουν τις συγχωνεύσεις. Και λογικό είναι το τελευταίο, γιατί κανένας δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο στο μαγαζί του, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

   Προσωπικά σκέφτηκα αυτό το πράγμα με τις εξαγορές. Δεν λέω ότι είναι θέσφατο, είναι μια σκέψη. Αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη που να ευσταθεί. Δεν μου βγαίνει κανένα άλλο σενάριο... Ενώ αντιθέτως το σενάριο της συγκέντρωσης ενός κλάδου πριν από την ολική εξαγορά του είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ στη διεθνή (λέγε με: αγγλοσαξωνική...) οικονομία...

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/09/2010 12:41:16

  Ποιος μίλησε για αγίους εφοπλιστές;

 18. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 26/09/2010 15:45:49

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ 55 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΟΣΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΝΕ ΚΑΡΦΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

  • Enzo avatar
   Enzo @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 26/09/2010 17:37:54

   καλυτερα,να πανε σε ξενους, ειδαμε και τους ελληνες τοσα χρονια, μωρε να πανε να εχουμε και χαμηλοτερα επιτοκια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Enzo 26/09/2010 18:57:23

    Το επιτόκιό σου νομίζεις ότι είναι το θέμα; Ή ο έλεγχος της χώρας;

    Με το σημερινό σύστημα είναι ακόμη δυνατός κάποιος έλεγχος, με το αυριανό δεν θα είναι κανένας.

    Εδώ μιλάμε για την άλωση της χώρας και άλλος σκέφτεται το... επιτόκιο του!

    Κάπως έτσι ήρθε το 1204, κάπως έτσι ήρθε η παρακμή στα ελληνιστικά κράτη, κάπως έτσι έρχεται η παρακμή και σήμερα.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Enzo 26/09/2010 19:45:34

    ναι, γιατι τωρα τον εχεις τον ελεγχο της χωρας.
    δεν βλεπεις εδω? δεν ξερουμε τι να τον κανουμε πλεον τοσο πολυ ελεγχο.
    απο οταν μπηκες στην ΕΕ τον εχασες τον ελεγχο.
    οι επιδοτησεις τοσα χρονια ηταν το τυρι και η τροικα η φακα!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Enzo 26/09/2010 20:55:07

    Καλησπέρα Επώνυμε. Θα παραθέσω εδώ κάτι φαινομενικά άσχετο, που όμως συναντά τον δρόμο του συλλογισμού σου.

    Σήμερα το μεσημέρι βρέθηκα στη μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας. Στο εκτεταμένο προαύλιο (πριν την πύλη του κυρίως μοναστηριού) μία ομάδα φιλιππινέζων πιθανότατα επισκεπτών, συνοδευόμενων από καθολικό ιερέα, συγκεντρωμένοι κυκλικά κάτω από ένα δένδρο έψαλαν ομαδικά στη γλώσσα τους, προφανώς λατρευτικούς ύμνους. Ο χώρος είναι πραγματικά υποβλητικός, και στην αρχή χάρηκα για την κατάνυξη που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα. Και άλλες ομάδες ξένων επισκεπτών παρατηρούσαν τη μικρή τελετή με σεβασμό.

    Λίγο αργότερα συνειδητοποίησα ότι το σκήνωμα του Οσίου Λουκά μόλις το 1987 επαναπατρίσθηκε, μετά από οκτώ αιώνων εξορία στη Ρώμη, όπου το είχε μεταφέρει ο Γοδεφρείδος Β' Βιλλεαρδουίνος (1218-1245), όταν σύλλησε τη μονή.

    Αχ, αυτό το 1204... κάποιοι το νοσταλγούν ακόμη, μάλλον.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Enzo 26/09/2010 21:28:30

    Και μέσα στην Ε.Ε. μπορείς να κρατήσεις περισσότερο έλεγχο από αυτόν που θέλουν οι πολιτικοί μας. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Καμία αντίρρηση: Και ληστρική συμπεριφορά έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες των τραπεζών, και συμπεριφορές καρτέλ υπάρχουν, και από όλα.

    Όμως χάρη στον ημικρατικό έλεγχο της Εθνικής (τα έχει εξηγήσει ο Αρχαίος παλιότερα) κάνουν και λίγο τουμπεκί γιατί ότι ώρα θέλει η Εθνική μπορεί να τους σβήσει.

    Στην πραγματικότητα, οι άλλες τράπεζες επιβιώνουν χάρη στη "φιλανθρωπία" της Εθνικής!

    Ε, αυτό από μόνο του είναι ισχυρό εργαλείο πολιτικού ελέγχου.

    Το πρόβλημα σήμερα (ή έστω, στην προ Μνημονίου κατάσταση) είναι η απουσία ΒΟΥΛΗΣΗΣ για έλεγχο των τραπεζών.

    Ενώ, αν αλλάξει η ιδιοκτησία τους και μάλιστα σε συνθήκες συγκέντρωσης, το πρόβλημα θα είναι η απουσία ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ για έλεγχό τους.

    Εκεί είναι που ήθελα να ανάψω ένα μικρό alert, ώστε, ακόμη και λάθος να είναι αυτά που λέω, τουλάχιστον να είμαστε υποψιασμένοι για την περίπτωση που δεν είναι λάθος.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Enzo 26/09/2010 21:29:36

    Καλησπέρα δρόμε. Συγκλονιστικό το συμβάν που διηγείσαι!

 19. margor avatar
  margor 26/09/2010 20:27:46

  Με τις συγχωνεύσεις θα πετύχουν τις μειώσεις προσωπικού που θέλουν, θα απαλλαγούν απο τα καταστήματα που δεν είναι κερδοφόρα και σε περίπτωση πώλησης σε ξένους θα θησαυρίσουν οι μεγαλομέτοχοι.
  Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι υπάρχουν τραπεζίτες με εθνική συνείδηση.
  Με την τιτλοποίηση των δανείων πολλοί έλληνες δανειολήπτες ειναι ηδη όμηροι της DEUTSHCE BANK και άλλων ξένων τραπεζών, απλά δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ margor 26/09/2010 21:33:16

   Σύμφωνοι. Όμως εθνική συνείδηση έχουμε εμείς. Και όσο το κράτος ελέγχει την Εθνική (όσο την ελέγχει), υπάρχει έλεγχος και στους υπόλοιπους τραπεζίτες. Αν οι υπόλοιπες τράπεζες πάνε σε ξένες ιδιοκτησίες, άρα αποκτήσουν το μεγάλο πουγγί αλλοδαπών τραπεζών, ο έλεγχος του χρήματος στην Ελλάδα που ασκείται μέσω της Εθνικής Τράπεζας (που μπορεί να σβήσει τις υπόλοιπες, αν θέλει, σε μία νύχτα), ΔΕΝ θα μπορεί πια να ασκείται, αν οι άλλες τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση στις μητρικές τους.

   Άρα, για να υπάρχει πολιτικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, πρέπει να συνεχιστεί να είναι ανεξάρτητες και ελληνικών συμφερόντων και οι υπόλοιπες τράπεζες (όχι μόνον η Εθνική) και να μην ελεγθούν από μεγάλα μαγαζιά του εξωτερικού.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ margor 26/09/2010 21:34:36

   Αρχαίε, που τα έγραφες εκείνα τα ωραία για την Εθνική και πώς επιβιώνουν οι άλλες τράπεζες χάρη στη φιλανθρωπία της Εθνικής, για να μην τα ξαναγράφω εγώ;

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/10/2010 18:08:41

  Δείτε εντωμεταξύ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα είδηση από το bankinews.gr:

  http://www.bankingnews.gr/Όλη-η-ενημέρωση/item/6630-εξετάζουν-την-χρηματοδότηση-των-ελληνικών-τραπεζών-οι-ξένοι-εφόσον-συγχωνευθούν-–-τι-συμβαίνει-στο-παρασκήνιο

  Θα ξαναδανείσουν, λέει, οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες, εάν συγχωνευθούν.

  Διαβάστε προσεκτικά το ρεπορτάζ και θα δείτε ότι πρόκειται για αόριστες "υποσχέσεις" κάποιων "οίκων".

  Τώρα, πώς θα αντιμετωπίσουν οι συγχωνεύσεις τα όσα αναφέρονται στην ανάρτηση, αυτό δεν μας το είπαν και δεν μας το λένε.

  Μάλλον για καρότο την "κόβω" αυτή την υπόσχεση. Ή μάλλον, ακόμη χειρότερα, για "τυράκι".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.